Huvud
Behandling

Ceftriaxon (Ceftriaxon)

Ceftriaxon - ett antibiotikum, som används universellt över hela världen, tillhör gruppen cefalosporindroger. Detta läkemedel används endast för parenteral administrering och har inte en tablettform.

Principen för operationen består i att blockera substans murein generation som leder till döden, och förstörelse av skadliga mikroorganismer.

Ceftriaxon: tabletter analoger

Eftersom detta läkemedel kan införas i kroppen bara genom blodet är frågan brådskande: vad ersätter ceftriaxon?

För oral applikation preparat används endast: cefalexin, cefadroxil, cefaklor, cefuroxim acetyl Tsefditorena, cefixim, ceftibuten (Tsedeks) Cefpodoxime.

Nu producerar stora läkemedelsföretag många ceftriaxonsubstitut i form för oral administrering: Panzef, Zinnat, Wertsef, Suprax, Cefspán.

Ceftriaxon: Analoger i injektioner

Om det är nödvändigt att uppnå ett effektivt resultat på snabbast sätt används analoga ceftriaxondroger i form av injektioner.

Vid förskrivning av behandling är det viktigt att komma ihåg att cefalosporinseriedroger är tidsberoende antibakteriella medel och för att upprätthålla en effektiv koncentration av den aktiva substansen i blodet, behövs upprepade injektioner av läkemedlet under dagen.

Analekter av ceftriaxon inkluderar Torotsef, Cefazolin.

Analoger används i samma fall som det ursprungliga antibiotikumet. De har liknande indikationer, kontraindikationer att använda och biverkningar. Om du injicerar läkemedlet in / m når den aktiva substansen snabbt ett högt innehåll i blodet på grund av bra absorption. Den största koncentrationen uppnås efter 3 timmar. Vid administrering parenteralt når biotillgängligheten av ceftriaxonanaloger sina maximala gränser.

Villkoren för beredning av lösningar och indikationer på analoga preparat är desamma som för ceftriaxon. Ange dem direkt efter tillagning så att lösningen inte har tid att oxidera.

Och lösningen på lösningar varierar från blekgul till gul-orange och beror på koncentrationen av den aktiva substansen, liksom hur länge lagringen av nyberedd medicinering är. Färgen på lösningarna i preparatet påverkar inte toleransen för det givna läkemedlet till kroppen.

Substituten ceftriaxon för prisegenskaper är mycket dyrare än originalet.

cefazolin

Cefazolin - cephalosporin 1 generation, som har en uttalad antimikrobiell effekt på människokroppen. Det är ett pulver för in / m och / i applikation.

När det administreras parenteralt absorberas substansen aktivt i kroppens inre miljö. Halveringstiden är cirka 10 timmar (som orsakas av bindning av 9/10 aktiv substans med plasmaproteiner). Cefazolin används framgångsrikt för behandling av infektiösa processer i urinvägarna, liksom reproduktionssystemet (syfilis, gonorré, prostatit, cystit, pyelonefrit, uretrit).

Eftersom ceftriaxon visas inte bara i urin men också i gallan, utan att behöva ändra dagliga doser i njur funktion (när frisk lever) medan cefazolin kräver minska dosen hos patienter med nedsatt njurfunktion eller leversjukdom.

Men värdet av denna analog i 200-300% högre än den för ceftriaxon (flaska 1 g ceftriaxon pris, N1 / i / m uppgår till ca 30 rubel, cefazolin värde -. RUB 70-100).

Ceftriaxon: analoger i suspension

Suspensioner är flytande former av en läkemedelssubstans, i vilken fasta partiklar inte helt fäller ut, men flyter i en vätska i form av en uppslamning. Du kan använda sådana ämnen för vuxna och barn.

Viktigt: Förekomsten av allergiska reaktioner, lever, njure, gallkanal, medicinering för andra, samtidiga patologier och ny användning av antibiotika ska rapporteras till behandlingsläkaren.

Intaget av antibiotika som Ixim Lupin, Cedex, Panzef och andra (baserat på cefalosporinkomponenter) i form av en suspension orsakar ofta biverkningar. Till exempel illamående, buksmärta, diarré, huvudvärk och yrsel, kräkningar. I allmänhet är dessa effekter måttligt och försvinner när antibiotikumet stoppas. Betrakta exempelvis cdelexegenskaper hos ceftriaxonanaloger i suspension.

Tzedek är tillämplig för barn från 6 månader. Dosering - 9 mg antibiotikum per kg barnets vikt.

Det finns ett syfte med detta läkemedel när:

 • infektioner i urinvägarna;
 • andningssjukdomar (bihåleinflammation, bronkit, lunginflammation, scharlakansfeber, halsfluss);
 • bakteriell otit, gastroenterit och enterit.

Priset på droger i denna kategori är mycket högre än kostnaden för originalet. Så, i apotek i Ryssland kan Iksim Lupin (0,4, N1) köpas för 400-450 rubel., Tsedeks - 800-900 rubel., Panzhef - 400-500 rubel. Detta överstiger avsevärt kostnaden för det ursprungliga verktyget, men det fungerar mycket mer noggrant och effektivt.

Rocefin eller ceftriaxon: vilket är bättre?

Rocefin är ett antibiotikum av schweiziskt ursprung, vars aktiva beståndsdel är ceftriaxadiazatsalt. Det produceras i form av ett pulver av hög koncentration, den används parenteralt. Försäljning (de medicinska typerna som används för administrationen / m) går ihop med lösningsmedlet lidokain 1%. Även om läkemedlet ska användas på samma sätt som ceftriaxon, har Rocefin ett antal viktiga skillnader:

 1. Frånvaron av smärta efter behandling (ceftriaxon injektion orsakar smärta, som störs inom några minuter).
 2. Det finns ingen anledning att köpa ytterligare lösningsmedel.
 3. Kvaliteten och reningsgraden av läkemedlet från Schweiz är mycket högre än för ceftriaxon.
 4. Biverkningar är desamma som för ceftriaxon av inhemsk produktion.

Kostnaden för rocefine överstiger priset för ceftriaxon med en storleksordning (vilket förklaras av den importerade produktens högre kvalitet). Under 480-550 rubel, kommer en schweizisk läkemedel inte sannolikt att köpas, medan de mest budgetvarianter av ceftriaxon kan köpas för mindre än 30 rubler (1 g flaska, N1).

Azaran eller ceftriaxon: vilket är bättre?

Läkemedlet från Serbien Azaran är baserat på aktiv substans Ceftriaxon. Detta är associerat med likheten av indikationer av kontraindikationer mot användningen av detta antibiotikum.

Eftersom den grundläggande delen av båda medlen är samma substans har effekten av läkemedlet på människokroppen helt samma effekt.

Skillnaderna är i nivån av rening och kostnaden för varorna (t ex Ceftriaxon kan köpas för ca 30 rubel (1 g, N1), medan en liknande förpackning Azarana måste spendera inte mindre än 250 rubel).

Importmedel är mer tillförlitlig, det är tillverkat av en ren produkt, att det är omöjligt att berätta om inhemska. Valet av läkemedlet - en rent personlig fråga, men det är nödvändigt för de önskade resultaten och resurser om planerna på att använda kvalitativa och dyra verktyg med en hög grad av rengöring och har möjlighet att betala hela kuren - helst azaran. Om konsumenterna är intresserade av budgetalternativet, där huvudmålet är återhämtning med minimala finansiella kostnader, kan du använda ceftriaxon (lite sämre än en utländsk analog).

Analekter av ceftriaxon för barn

Det administreras både intramuskulärt (in / m) och intravenöst (iv). Doktorns dagliga dosering bör bestämmas individuellt för varje barn (baserat på vikt, ålder och barns sjukdom). Vanligtvis fastställs dosen från förhållandet enligt vilket per kg vikt 50-100 mg av den aktiva komponenten krävs.

I sådana fall administreras antibiotikumet parenteralt. Nästan alltid kan en läkare välja en oral analog av en "smärtsam" injektion (ceftriaxon). Den huvudsakliga aktiva substansen i detta läkemedel är Cefixim (Iksim Lupin, Supraks) och Ceftibuten (Tzedek).

Om vi ​​tar hänsyn till prisklassen är läkemedel baserade på cefixim billigare. Så, till exempel, priset på Suprax når 600-650 rubel, når priset på Tsedeks (vars aktiva komponent är Ceftibuten) når 800-900 rubel.

Lite om generik

Generics är billigare substitut (kopior) av dyra tabletter, som fungerar enligt samma princip som originalet.

För ceftriaxon, tillsammans med synonymer, finns det många generika. Ibland passar sådana analoger på grundval av originalet ännu bättre. Generics (analoger) ceftriaxon har multikomponent, baserat på en annan typ av aktiv substans:

Ceftriaxone Nyxes: Bruksanvisning

Ceftriaxon läkemedlet är ett antibiotikum ur gruppen av 3: e generationens cefalosporiner och tilldelas till patienter för behandling av inflammatoriska och infektionssjukdomar orsakade av mikroorganismer som är mottagliga för cefalosporiner.

Formulering och beredningens sammansättning

Beredningen Ceftriaxon är tillgänglig i pulverform för beredning av en lösning för intramuskulär och intravenös administrering.

Pulvret är kristallint, vit, luktfritt, det produceras i transparenta glasflaskor i en kartong, en detaljerad instruktion som beskriver antibiotikans egenskaper är fäst vid preparatet. Varje injektionsflaska innehåller 1 g aktiv ingrediens - Ceftriaxon i form av natriumsalt.

Indikationer för användning

Läkemedlet Ceftriaxon är förskrivet till patienter i form av injektioner för behandling av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar:

 • meningit, meningoencefalit;
 • sjukdomar i andningsorganen av bakteriell natur - lunginflammation, komplicerad bronkit, bronkiectatisk sjukdom, lungabscess, empyema, exudativ pleurisy;
 • komplicerade och okomplicerade infektioner i urinvägarna - inflammation i njurarna, njurbäcken, pyelonefrit, uretrit, komplicerad cystitis;
 • infektioner av mjukvävnader och hud - furunkulos, phlegmon, carbuncles, chiree, streptoderma, staphyloderma, pyoderma, erysipelas;
 • smittsamma sjukdomar i matsmältningssystemet - retroperitoneal abscess, divertikulit, komplikationer av appendicit, inklusive komplikationer efter kirurgisk borttagning av bilagan eller gallblåsan;
 • postpartum komplikationer, inklusive komplikationer efter cesarean leverans;
 • infektionssjukdomar i muskuloskeletala organ - septisk artrit, osteomyelit, bakteriell inflammation i periartikulärpåsen;
 • infektion av ENT-organ - bihåleinflammation, etmoidit, mastoidit, purulent otitis media, maxillary sinusit
 • komplikationer efter abort, livmoderljud, diagnostisk curettage i livmoderhålan;
 • komplicerad och okomplicerad gonorré
 • bakteriell prostatit av akut och kronisk form av flöde;
 • suppuration av brännskador och frostbit;
 • postoperativa komplikationer - peritonit, sepsis, purulent inflammation i sårytor.

Kontra

Läkemedlet har ett antal kontraindikationer, så före utnämningen av injektioner bör noggrant studeras instruktionerna. Ceftriaxon-skott kan inte ges i följande fall:

 • tidig graviditet
 • barnets nyfödda period och kroppsvikt mindre än 4500 g;
 • individuell intolerans mot läkemedlets komponenter;
 • lever och njursjukdomar, åtföljd av en överträdelse av kroppens funktion
 • fall av allvarliga allergiska reaktioner i anamnese på antibiotika i penicillin gruppen.

Relativ kontraindikation för administrering av läkemedlet intramuskulärt, är eller blodsjukdomar åtföljs av blödningsstörningar, njur- eller leverinsufficiens mild pregnancy i 2 och 3 trimestern under amning.

Dosering och administrering

Ceftriaxon lösning är avsedd för intravenös och intramuskulär administrering. Dosen av antibiotikum bestäms av läkaren individuellt för varje patient beroende på diagnos, förekomst av komplikationer, ålder och kroppsvikt.

Enligt instruktionerna är läkemedlet ordinerat 500-2000 mg 2-3 gånger om dagen. Som lösningsmedel för intravenös administrering av läkemedlet är isotonisk natriumkloridlösning eller 5% glukoslösning och för intramuskulär injektion använd 1% lösning av lidokain. Innehållet i flaskan blandas med lösningsmedlet och skakas grundligt tills pulverens kristaller är fullständigt upplösta. Den beredda lösningen är klar och har en ljusgul färg.

Barn som är äldre än 12 år och vuxna föreskriver i de flesta fall 1-2 g av läkemedlet 1 gång per dag, bäst samtidigt. Den maximala dagliga dosen av läkemedlet är 4 g.

Nyfödda barn, vars kroppsvikt är över 4500 g, ordineras Ceftriaxon med en hastighet av 20-30 mg / kg / dag. Den maximala dagliga dosen får inte överstiga 50 mg / kg / dag.

Vid förskrivning av läkemedlet till barn under 12 år, vars kroppsvikt överstiger 40 kg beräknas dosen beroende på kroppsvikt, det är 20-80 mg / kg en gång om dagen.

Äldre patienter behöver inte en individuell dosjustering, men det är nödvändigt att noggrant övervaka kroppens reaktion till ett antibiotikum. Vid utveckling av biverkningar bör dosen minskas eller helt stoppa behandlingen med ett antibiotikum.

Användning av läkemedlet under graviditet och amning

Under graviditetens första trimester är Ceftriaxon-injektioner inte föreskrivna för framtida mammor, eftersom erfarenhet av obstetrik inte är tillgänglig, och läkemedlets säkerhet för intraderin utveckling av fostret är inte fastställd.

Under graviditetens andra och tredje trimester är användningen av ett antibiotikum endast möjligt om den förväntade nyttan för moderen överstiger de troliga riskerna för fostret. Behandling utförs på ett sjukhus under strikt övervakning av läkare. Ceftriaxon tränger lätt in i moderkakan mot fostret och kan orsaka skador på nervsystemet, njurarna, leveren och hjärtat.

Användning av injektioner Ceftriaxon under amning rekommenderas inte, eftersom läkemedlet utsöndras i bröstmjölk och kan komma in i en babys kropp med mat. Under behandlingsperioden är barnet bäst att bytas till näring med en mjölkanpassad blandning.

Biverkningar

Under behandling med läkemedlet kan patienter med överkänslighet mot cefalosporiner uppleva biverkningar som kliniskt manifesterar sig enligt följande:

 • på nervsystemets del - retardation, sömnighet slöhet, yrsel, parestesi, ibland konvulsioner och encefalopati;
 • den del av matsmältningssystemet - stomatit i munnen, halsbränna, rapningar, illamående, kränkning av aptit, kräkningar, diarré med strimmor av blod i avföringen, utvecklingen av ulcerös kolit, nedsatt leverfunktion, utveckling av akut leversvikt i svåra fall;
 • allergiska reaktioner - hudutslag och klåda i huden, allergisk dermatit, toxisk epidermal nekrolys, utveckling av Quincke-ödem, anafylaktisk chock;
 • från indikatorerna för blodsystemet - leukopeni, en minskning av blodplättar, agranulocytopeni, hemolytisk anemi, förlängning av protrombintiden;
 • från sidan av urinvägarna - utveckling av interstitiell nefrit, utveckling av akut njursvikt;
 • från könsorganen - dysbakterier i slidan, klåda av de yttre könsorganen, svampsjukdomar, utseendet av vaginalt urladdning med en obehaglig lukt;
 • från andningsorganen - hosta, bronkospasm, näsblod, torrhet i näsan;
 • från hjärt-kärlsystemet - takykardi, perifert ödem;
 • utveckling av superinfektion;
 • Lokala reaktioner - venpunktion, hematombildning, sveda och smärta längs venen under läkemedelsadministrering, flebit, venocklusion av luftbubblor, med intramuskulär antibiotikum injektionsställe i en tät smärtsam infiltration, rodnad, klåda huden.

Vid svettning, yrsel, mörknad i ögonen och svår svaghet vid intravenös injektion, ska patienten omedelbart underrätta läkaren och stoppa injektionen.

överdos

Vid korrekt beräknad dos av antibiotikumet eller långvarig terapi kan orsaka överdos symptom som kliniskt manifest ökade ovan biverkningar, onormal lever- och njurfunktion och utveckling av organismen intoxikation med ceftriaxon.

Behandling av överdosering består i avskaffande av injektioner och underhåll och symptomatisk behandling.

Interaktion av läkemedlet med andra droger

När samtidig administrering av ceftriaxon injektioner med "loop" diuretika, aminoglykosider, och cefalosporiner orala former ökar risken för njurtoxicitet av strukturen och utvecklingen av akut njursvikt.

En färdig lösning av ceftriaxon är farmaceutiskt inkompatibel med heparin.

Särskilda instruktioner

Patienter som tidigare haft intolerans mot penicillinantibiotika kan reagera negativt på injektioner av Ceftriaxon, så ett test för känslighet bör alltid utföras innan behandling påbörjas.

Behandling med läkemedlet bör fortsätta i ytterligare 3 dagar efter normalisering av kroppstemperaturen och försvinnandet av symtomen på sjukdomen. Under behandling med Ceftriaxone ska patienterna undvika att dricka alkohol, eftersom detta ökar risken för att utveckla giftig leverskada.

Vid tillsättning av läkemedlet till patienter med svår njursjukdom eller kroniskt njursvikt bör noggrant övervaka det övergripande tillståndet. Vid den minsta försämringen av hälsan stoppas antibiotikabehandlingen omedelbart.

Mot bakgrund av införandet av läkemedlet Ceftriaxon kan yrsel och dåsighet uppträda hos patienter, varför under behandlingen rekommenderas att avstå från att köra bilen och styra tekniken som kräver snabb reaktion.

Analoger av injektioner Ceftriaxon

Analoger av preparatet Ceftriaxon är:

 • Rocefine pulver till lösning för injektionsvätskor;
 • Azaran pulver;
 • Cefaxon pulver för beredning av injektionsvätska, lösning.

Lämna och lagringsförhållanden

Pulver Ceftriaxon avser läkemedel från lista B och ges ut från apotek på recept. Förvara injektionsflaskor med medicin rekommenderad på en sval, mörk plats, borta från barn.

En lösning för injektioner framställs omedelbart före administrering, omedelbart kasseras oanvänd lösning. Hållbarheten för pulvret är 2 år från tillverkningsdatum, i slutet av perioden kan läkemedlet inte användas.

Ceftriaxon injektionspriset

På apotek i Moskva är genomsnittspriset på läkemedlet Ceftriaxone 35 rubel per 1 flaska.

Ceftriaxon: bruksanvisningar

struktur

beskrivning

Indikationer för användning

Bakteriella infektioner orsakade av känsliga organismer: abdominal infektioner (peritonit, inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen, gallvägarna, inklusive kolangit, empyem av gallblåsan), övre och lägre luftvägssjukdomar (inklusive lunginflammation, lung abscess, empyem), infektioner i ben, leder, hud och mjukdelar, urogenitala området (inklusive gonorré, pyelonefrit), bakteriell meningit och endokardit, blodförgiftning, infekterade sår och brännskador, schanker och syfilis, borrelios ( bor religion), tyfusfeber, salmonellos och salmonellavagn.

Förebyggande av postoperativa infektioner.

Infektionssjukdomar hos personer med försvagad immunitet.

Kontra

Överkänslighet (inklusive till andra. Cefalosporiner, penicilliner, karbapenemer), hyperbilirubinemi hos nyfödda, spädbarn, som har visat intravenösa lösningar innehållande kalcium.

För tidiga spädbarn, njur- och / eller leverinsufficiens, ulcerös kolit, enterit eller kolit associerad med användning av antibakteriella läkemedel, graviditet, amning.

Dosering och administrering

Ange intravenöst (intravenöst) och intramuskulärt (in / m). Vuxna och barn över 12 år är den första dagliga dosen 1 till 2 g en gång om dagen eller 0,5 till 1,0 g var 12: e timme (två gånger om dagen), den dagliga dosen är inte (beroende på infektionens typ och svårighetsgrad) bör överstiga 4 g.

Med okomplicerad gonorré - intramuskulärt en gång, 0,25 g.

För förebyggande av postoperativa komplikationer - en gång 1 -2 g (beroende på graden av infektionsrisk) i 30-90 minuter före operationen. Vid operationer på kolon och rektum rekommenderas ytterligare administrering av ett läkemedel från 5-nitroimidazol-gruppen.

Med genomsnittlig otit - intramuskulärt, en gång, 50 mg / kg, högst 1 g.

För nyfödda (upp till 2 veckor) - 20 - 50 mg / kg / dag. För spädbarn och barn under 12 år är den dagliga dosen 20 till 80 mg / kg. Hos barn med en kroppsvikt på 50 kg och högre används doser för vuxna.

I bakteriell meningit hos spädbarn och småbarn - 100 mg / kg (men inte mer än 4 g) 1 gång per dag. Varaktigheten av behandlingen beror på patogenen och kan variera från 4 dagar till Neisseria meningitidis till 10-14 dagar för känsliga Enterobacteriaceae stammar.

Barn med infektioner i hud och mjukvävnad - i en daglig dos på 50 - 75 mg / kg en gång om dagen eller 25 - 37,5 mg / kg var 12: e timme, inte mer än 2 g / dag. Vid svåra infektioner av annan lokalisering - 25 - 37,5 mg / kg var 12: e timme, inte mer än 2 g / dag.

Patienter med kronisk njursviktskorrigering av dosen krävs endast med QC under 10 ml / min. I detta fall bör dagsdosen inte överstiga 2 g.

Hos patienter med nedsatt njurinsufficiens bör dagsdosen inte överstiga 2 g utan att bestämma koncentrationen av läkemedlet i blodplasman.

Behandling med ceftriaxon bör fortsätta i minst 2 dagar efter det att symtomen och symptomen på infektion har försvunnit. Behandlingsförloppet är vanligtvis 4-14 dagar; med komplicerade infektioner kan en längre administreringstid behövas. Behandlingstiden för infektioner orsakad av Streptococcus pyogenes ska vara minst 10 dagar.

Regler för beredning och administrering av lösningar: Använd endast nyberedda lösningar. För intramuskulär injektion löses 0,5 g av läkemedlet i 2 ml och 1 g - i 3,5 ml av en 1% lösning av lidokain. Rekommendera att gå in i högst 1 g i en skinka.

För intravenös injektion löses 0,25 eller 0,5 g i 5 ml och 1 g-10 ml vatten för injektion. Gå långsamt in / in (2 - 4 minuter).

För intravenösa infusioner upplöses 2 g i 40 ml av en lösning som inte innehåller kalcium (0,9% lösning av natriumklorid, 5-10% lösning av dextros (glukos)). Doser på 50 mg / kg eller mer ska administreras intravenöst i dropp, i 30 minuter.

Bieffekt

Allergiska reaktioner: utslag, klåda, feber eller frossa.

Lokala reaktioner: ömhet på injektionsstället.

Från nervsystemet: huvudvärk, yrsel.

Ur urinvägarna: oliguri.

Från matsmältningssystemet: illamående, kräkningar, smakstörning, flatulens, stomatit, glossit, diarré, pseudomembran enterocolit; pseudokolelithiasis av gallblåsan ("slam" -syndrom), candidamykos och andra superinfektioner.

På den del av organen av hematopoiesis: Anemi (inklusive hemolytisk), leukopeni, leukocytos, Lim-fopeniya, neutropeni, granulocytopeni, trombocytopeni, trombocytos, basofili, hematuri; näsblödning.

Laboratorieindikatorer: Ökning (minskning) i protrombintiden, upphöjda "lever" transaminaser och alkaliskt fosfatas, hyperbilirubinemi, hypercreatininemia, ökande koncentrationer av urea, glykosuri.

annat: ökad svettning, "blinkar" av blod.

överdos

Interaktion med andra droger

Farmaceutiskt inkompatibelt med amsacrin, vankomycin, flukonazol och aminoglykosider.

Bakteriostatiska antibiotika minskar den baktericidala effekten av ceftriaxon.

In vitro detekterades antagonism mellan kloramfenikol och ceftriaxon.

Med samtidig användning av icke-steroida antiinflammatoriska medel och andra hämmare av trombocytaggregation ökar sannolikheten för blödning.

Ceftriaxon kan minska effekten av hormonell preventivmedel. Under behandling med ceftriaxon och inom en månad efter behandlingen ska dessutom användas icke-hormonella preventivmetoder.

Vid samtidig användning av ceftriaxon i höga doser och kraftiga diuretika (t.ex. furosemid) observerades inte njurfunktion.

Probenecid påverkar inte utsöndringen av ceftriaxon.

Farmaceutiskt inkompatibla med lösningar innehållande andra antibiotika.

Använd inte kalciumhaltiga lösningar (till exempel Ringers eller Hartmanns lösning) till utspädd ceftriaxon. Resultatet av interaktionen kan leda till bildandet av olösliga föreningar. Ceftriaxon och parenterala näringslösningar innehållande kalcium ska inte blandas eller ges samtidigt till patienter oberoende av ålder, inklusive användning av olika system för intravenös administrering.

Applikationsfunktioner

Vid kombinerad njur- och leverinsufficiens bör patienter som är i hemodialys regelbundet bestämma koncentrationen av läkemedlet i plasma.

Vid långvarig behandling är det nödvändigt att regelbundet övervaka bilden av perifert blod, indikatorer på leverfunktion och njure.

I sällsynta fall observeras mörkning med ultraljudsundersökning av gallblåsan, som försvinner efter avslutad behandling. Även om detta fenomen åtföljs av smärta i rätt hypokondrium rekommenderas det att fortsätta utseendet av ett antibiotikum och utföra symptomatisk behandling.

Användningen av etanol efter administrering av ceftriaxon åtföljs ej av en disulfiram-liknande reaktion. Ceftriaxon innehåller inte en N-metyltio-tetrazolgrupp som kan orsaka etanolintolerans, vilket är inneboende i vissa andra cefalosporiner.

Vid behandling av ceftriaxon är falskt positiva resultat av Coombs-testet ett test för galaktosemi, glukos i urin (glukosuri rekommenderas att endast bestämmas genom enzymmetoden).

Färskberedda ceftriaxonlösningar är fysikaliskt och kemiskt stabila i 6 timmar vid rumstemperatur.

Äldre och försvagade patienter kan kräva utnämning av vitamin K.

Patienter i alla åldersgrupper, får barn äldre än 28 dagar ceftriaxon och kalciuminnehållande lösningar administreras sekventiellt i intervall om minst 48 timmar, med noggrann sköljning vätskeledningen mellan införandet av katetern kompatibel lösning.

Applicering under graviditet och amning

Ceftriaxon tränger in i placenta barriären. I experimentella djurstudier har tereftogena och embryotoxiska effekter av ceftriaxon inte detekterats, men säkerheten för ceftriaxon hos gravida kvinnor har inte fastställts. Ceftriaxon kan endast ordineras under graviditet vid strikta indikationer.

I låga koncentrationer utsöndras ceftriaxon i bröstmjölk. Försiktighet bör tas vid administrering under amning (amning).

Påverkan på förmågan att köra och arbeta med rörliga maskiner

Ceftriaxon kan orsaka yrsel, så försiktighet bör utövas när du hanterar fordon och flyttar maskiner under behandling.

Injektioner Ceftriaxone: instruktioner, pris, recensioner

Från denna medicinska artikel kan du bekanta dig med läkemedlet Ceftriaxone. Instruktioner för användning kommer att förklara i vilka fall du kan använda injektioner som hjälper läkemedlet, vilka indikationer som finns för användning, kontraindikationer och biverkningar. Anmärkningen innehåller formuläret för beredningen och dess sammansättning.

I artikeln kan läkare och konsumenter lämna bara reala recensioner om Ceftriaxone, varav man kan ta reda på om antibiotikumet har hjälpt till att behandla infektioner hos vuxna och barn. Instruktionerna listar analogerna av Ceftriaxone, läkemedelspriserna på apotek och dess användning under graviditet.

Ceftriaxon är ett tredje generations cefalosporin antibiotikum. Den har en bred bakteriedödande verkan och är aktiv mot aeroba och anaeroba gram-negativa och gram-positiva mikroorganismer. Läkemedlet är endast avsett för parenteral användning.

Sammansättning och form av frisättning

Ceftriaxon framställs som ett pulver för framställning av en lösning i glasflaskor om 0,5, 1 eller 2 g innehållande samma aktiva substans i en volym av 0,5 g, 1 eller 2 g.

Farmakologiska egenskaper

Instruktion för användning rapporterar att Ceftriaxon är ett semisyntetiskt antibiotikum som tillhör gruppen av tredje generationens cefalosporiner. Dess bakteriedödande aktivitet tillhandahålls genom att undertrycka syntesen av cellmembran.

Detta läkemedel är resistent mot verkan av beta-laktamaser. Den har en bred bakteriedödande effekt. Det är aktivt mot aeroba gram-negativa och gram-positiva mikroorganismer, såväl som anaeroba mikroorganismer.

Efter introduktionen introduceras Ceftriaxon snabbt och fullständigt i den systemiska cirkulationen. Det tränger in i vävnader och kroppsvätskor: luftvägar, ben, leder, urinväg, hud, subkutan fett och bukhålorgan. När inflammation i meningeal membranen tränger väl in i cerebrospinalvätskan.

Vad hjälper Ceftriaxon?

Enligt instruktionerna är läkemedlet ordinerat för smittsamma och inflammatoriska sjukdomar:

 • öra, näsa, hals;
 • sepsis;
 • gonorré;
 • hud och mjuka vävnader;
 • könsorgan
 • Lyme sprids borrelios i tidiga och sena steg;
 • andningsorganen;
 • meningit;
 • urinväg och njure;
 • bukhålets organ (gallvägsinfektion och mag-tarmkanalen, peritonit);
 • leder och ben
 • hos patienter med försvagad immunitet
 • bäckenorganen;
 • sårinfektioner.

Vad används Ceftriaxon för? Indikation för syftet är att förebygga infektioner efter operation.

Instruktioner för användning

Ceftriaxon ges i / m och in / i (jet eller dropp).

För vuxna och barn över 12 år är dosen 1-2 g en gång dagligen eller 0,5-1 g var 12: e timme. Den maximala dagliga dosen är 4 g.

För spädbarn och barn under 12 år är den dagliga dosen 20-80 mg / kg. Hos barn med en kroppsvikt på 50 kg eller mer används doser för vuxna.

För förebyggande av postoperativa infektiösa komplikationer administreras endos 1-2 g (beroende på graden av infektionsrisk) 30-90 minuter före operationen börjar. Vid operationer på kolon och rektum rekommenderas ytterligare administrering av ett läkemedel från 5-nitroimidazolgruppen.

Hos patienter med nedsatt njurfunktion är dosjustering endast nödvändig för svår njurinsufficiens (CC mindre än 10 ml / min), i vilket fall den dagliga dosen av ceftriaxon inte får överstiga 2 g.

Ceftriaxon för barn med hud- och mjukvävnadsinfektioner ordineras i en daglig dos på 50-75 mg / kg kroppsvikt 1 gång / eller 25-37,5 mg / kg var 12: e timme, men inte mer än 2 gram per dag. Vid svåra infektioner på andra platser - i en dos av 25-37,5 mg / kg var 12: e timme, men inte mer än 2 gram per dag.

En dos på mer än 50 mg / kg kroppsvikt bör ges som en IV-infusion i 30 minuter. Behandlingslängden beror på sjukdommens art och svårighetsgrad.

För behandling av gonorré är dosen 250 mg IM en gång.

För nyfödda (upp till 2 veckors ålder) är dosen 20-50 mg / kg per dag.

I bakteriell meningit hos spädbarn och små barn är dosen 100 mg / kg en gång per dag maximal daglig dos - 4, varaktigheten av behandlingen beror på den typ av medel och kan vara från 4 dagar i meningit orsakad av Neisseria meningitidis, 10-14 dagar med meningit orsakad av känsliga stammar av Enterobacteriaceae.

Med en genomsnittlig otitis ges läkemedlet i / m i en dos av 50 mg / kg kroppsvikt men ej mer än 1 g.

Regler för beredning och injektion av injektionslösningar (hur man sparar läkemedlet)

 • Injiceringslösningar bör beredas omedelbart före användning.
 • För att förbereda en lösning för intravenösa injektioner upplöses 500 mg av läkemedlet i 2 ml och 1 g av läkemedlet - i 3,5 ml av en 1% lösning av lidokain. Det rekommenderas att injicera högst 1 g i en gluteusmuskel.
 • Uppfödning för intramuskulär användning kan också göras med vatten för injektion. Effekten är densamma, men det kommer att bli en mer smärtsam introduktion.
 • För att förbereda en lösning för IV-injektion upplöses 500 mg av läkemedlet i 5 ml och 1 g av läkemedlet - i 10 ml sterilt vatten för injektion. Injiceringslösningen administreras iv långsamt i 2-4 minuter.
 • För att förbereda en lösning för intravenösa infusioner upplöses 2 g av läkemedlet i 40 ml av en av följande lösningar som inte innehåller kalcium: 0,9% natriumkloridlösning, 5-10% dextros (glukos) lösning, 5% levuloslösning. Läkemedlet i en dos på 50 mg / kg eller mer ska injiceras / i dropp, i 30 minuter.
 • Färskberedda ceftriaxonlösningar är fysikaliskt och kemiskt stabila i 6 timmar vid rumstemperatur.

Kontra

Enligt instruktionerna är Ceftriaxon inte ordinerat med känd överkänslighet mot cefalosporinantibiotika eller hjälpkomponenter av läkemedlet.

 • Perioden av nyfödda om barnet har hyperbilirubinemi;
 • prematuritet;
 • njur- eller leverinsufficiens
 • laktation;
 • graviditet;
 • enterit, NJC eller kolit associerad med användningen av antibakteriella medel.

Bieffekt

Läkemedlet kan orsaka ett antal biverkningar av kroppen:

 • anafylaktisk chock;
 • hypercreatininemia;
 • flatulens;
 • stomatit, glossit;
 • en smakstörning
 • struma;
 • oliguri, nedsatt njurfunktion;
 • buksmärtor;
 • diarré;
 • ökning av innehållet av urea;
 • glykosuri;
 • näsblödning;
 • urtikaria, utslag, klåda;
 • illamående, kräkningar;
 • hematuri;
 • bronkospasm;
 • huvudvärk, yrsel
 • anemi, leukopeni, leukocytos, lymfopeni, neutropeni, granulocytopeni, trombocytopeni.

Vid graviditet och bröstmjölk

Läkemedlet är kontraindicerat under graviditetens första trimester. Om det är nödvändigt att utse en ammande kvinna ska barnet överföras till blandningen.

Recensioner av Ceftriaxon under graviditeten bekräftar att läkemedlet verkligen är ett mycket kraftfullt och mycket effektivt antibakteriellt medel som inte bara kan bota den underliggande sjukdomen utan även förhindra utvecklingen av dess komplikationer.

Med tanke på att läkemedlet (och andra antibiotika) har biverkningar är det föreskrivs endast i de fall där potentiellt möjliga komplikationer av sjukdomen kan skada mer än användningen av läkemedel (i synnerhet i de urogenitala vägsinfektioner, som är mycket känsliga för den gravida kvinnan).

Droginteraktioner

Med samtidig användning av ceftriaxon med droger som minskar trombocytaggregation (sulfinpyrazon, salicylater och NSAID) ökar risken för blödning. Detta antibiotikum ökar ömsesidigt effektiviteten hos aminoglykosider mot gram-negativa mikroorganismer.

Vid användning i samband med "loop" -diuretika ökas risken för utveckling av nefrotoxiska åtgärder. När antikoagulantia används mot bakgrund av behandlingen med läkemedlet ökar effekten av den första. Ceftriaxon lösning kan inte administreras samtidigt med andra antibiotika och blandas med lösningar innehållande kalcium.

Särskilda instruktioner

Läkemedlet används på ett sjukhus. Hos patienter som är i hemodialys samt med samtidig svårt lever- och njursvikt ska plasmakoncentrationerna av Ceftriaxon övervakas.

Ibland (sällan) med gallblåsans ultraljud kan mörkningen uppstå, vilket indikerar närvaron av sediment. Mörkningen försvinner efter avslutad behandling.

Om balansen mellan vatten och elektrolyter, liksom med arteriell hypertension, bör nivån av natrium i blodplasman kontrolleras. Om behandlingen förlängs visas patienten ett allmänt blodprov.

Med långvarig behandling krävs regelbunden övervakning av bilden av perifert blod och indikatorer som karakteriserar njurarnas och leverens funktion. Svaga patienter och äldre patienter är det i vissa fall lämpligt att förskriva förutom Ceftriaxon vitamin K.

Liksom andra cefalosporiner, har läkemedlet förmåga att undantränga bundet till serumalbumin bilirubin, i samband med vilken den används med försiktighet hos nyfödda med hyperbilirubinemi (och särskilt i för tidigt födda barn).

Läkemedlet har ingen effekt på graden av neuromuskulär ledning.

Analoger av preparatet Ceftriaxon

Följande läkemedel är analogerna av Ceftriaxon:

 1. Axon.
 2. Azaran.
 3. Biotrakson.
 4. Betasporina.
 5. Lifakson.
 6. Longatsef.
 7. Lendatsin.
 8. Medakson.
 9. Movigip.
 10. Megion.
 11. Rocephin.
 12. Oframaks.
 13. Steritsef.
 14. Torotsef.
 15. Triakson.
 16. Tertsef.
 17. Fortsef.
 18. Hyson.
 19. Tsefogram.
 20. Tsefson.
 21. Cefaxone.
 22. Tsefatrin.
 23. Ceftriaxon Elf.
 24. Tseftriabol.
 25. Ceftriaxon-ACOS (-Vial, -CMP).
 26. Ceftriaxonnatriumsalt.

På apotek är priset på injektioner av Ceftriaxone (Moskva) 20 rubler per flaska i 1 g.

ceftriaxon

Beskrivningen är aktuell på 2015/07/21

 • Latinska namn: ceftriaxon
 • ATX-kod: J01DD04
 • Aktiv beståndsdel: Ceftriaxon (Ceftriaxon)
 • producent: ZAO Läkemedelsföretag Darnitsa (Ukraina), Shreya Life Sciences Pvt. Ltd. (Indien), ZAO LEKKO (Ryssland)

struktur

Sammansättningen av läkemedlet är ceftriaxon - ett antibiotikum från klassen av cefalosporiner (β-laktamantibiotika, vars kemiska struktur är baserad på 7-ACS).

Vad är Ceftriaxon?

Enligt Wikipedia är ceftriaxon antibiotikum, vars bakteriedödande verkan beror på dess förmåga att störa syntesen av peptidoglykanbakteriella cellväggar.

Ämnet är ett något hygroskopiskt fint kristallint pulver av gulaktig eller vit färg. En flaska innehåller 0,25, 0,5, 1 eller 2 gram sterilt natriumsalt av ceftriaxon.

Typ av problem

Pulver 0.25 / 0.5 / 1/2 g för matlagning:

 • lösning d / u;
 • lösning för infusionsterapi.

Ceftriaxon är inte tillgängligt i tabletter eller sirap.

Farmakologisk aktivitet

Bakteriedödande. Förberedelse av den tredje generationen från gruppen antibiotika "Cefalosporiner".

Farmakodynamik och farmakokinetik

Ett universellt antibakteriellt medel vars verkningsmekanism beror på förmågan att undertrycka syntesen av den bakteriella cellväggen. Läkemedlet uppvisar större resistens mot de flesta β-laktamaser Gram (+) och Gram (-) mikroorganismer.

Aktiv i förhållande till:

 • Gram (+) aerobes - St. aureus (inklusive med avseende på penicillinasproducerande stammar) och epidermidis, Streptococcus (pneumoniae, pyogenes, grupper viridans);
 • Gram (-) aerobes - Enterobacter aerogenes och cloacae, Acinetobacter calcoaceticus, Haemophilus influenzae (inklusive med avseende på penicillinasproducerande stammar) och parainfluenzae, Borrelia burgdorferi, Klebsiella spp. (inklusive pneumoniae), Escherichia coli, Moraxella catarrhalis och diplococcus släktet Neisseria (inklusive penicillinasproducerande stammar), Morganella morganii, vulgärt protein och proteium mirabilis, Neisseria meningitidis, Serratia spp., några stammar av Pseudomonas aeruginosa;
 • anaerober - Clostridium spp. (undantag - Clostridium difficile) Bacteroides fragilis, Peptostreptococcus spp..

In vitro (klinisk signifikans förblir okänd), aktivitet noteras för stammar av följande bakterier: Citrobacter diversus och freundii, Salmonella spp. (inklusive i förhållande till Salmonella typhi) Providencia spp. (inklusive i förhållande till Providencia rettgeri) Shigella spp.; Bacteroides bivius, Streptococcus agalactiae, Bacteroides melaninogenicus.

Motståndskraftig mot meticillin staphylococcus, många stammar Enterococcus (inklusive Str. faecalis) och Streptococcus grupp D till cephalosporin antibiotika (inklusive ceftriaxon) är stabila.

 • biotillgänglighet - 100%;
 • Т Сmax vid introduktion av Ceftriaxone iv in - vid infusions slut, med intramuskulär injektion - 2-3 timmar;
 • kommunikation med plasmaproteiner - från 83 till 96%;
 • T1 / 2 med en introduktion - från 5,8 till 8,7 timmar, med IV-introduktion - från 4,3 till 15,7 timmar (beroende på sjukdomen, patientens ålder och njurens tillstånd).

Hos vuxna koncentrationen av ceftriaxon i cerebrospinalvätskan hos möss som erhöll 50 mg / kg var 2-24 timmar vida överstiger MIC (minsta inhiberande koncentration) för de vanligaste patogenerna meningokockinfektion. Läkemedlet tränger in i cerebrospinalvätskan med inflammation i hjärnans membran.

Ceftriaxon utsöndras oförändrat:

 • njurar - med 33-67% (hos nyfödda barn är denna siffra i nivå med 70%);
 • med gall i tarmen (där läkemedlet är inaktiverat) - med 40-50%.

Indikationer för användning av ceftriaxon

I anteckningen anges att indikationerna för användning av Ceftriaxon är infektioner orsakade av läkemedelskänsliga bakterier. Intravenösa infusioner och injektioner av medicinering ordineras för behandling av:

 • infektioner i bukhålan (inklusive gallblods empyema, angiocholitis, peritonit), ENT-organ och andningsorgan (pleural empyema, lunginflammation, bronkit, lungans abscess etc.), ben och gemensamma vävnader, mjukvävnader och hud, urogenitalt tarmkanal (inklusive pyelonefrit, pyelitis, prostatit, cystit, epididymit);
 • epiglottit;
 • infekterade brännskador / sår;
 • infektiösa lesioner av maxillofaciala regionen;
 • bakteriell septikemi;
 • sepsis;
 • bakteriell endokardit;
 • bakteriell meningit;
 • syfilis;
 • chancroid;
 • tick-borne borreliosis (Lyme sjukdom);
 • okomplicerad gonorré(inklusive i fall då sjukdomen orsakas av mikroorganismer som frisätter penicillinas);
 • salmonellos / salmonella;
 • tyfusfeber.

Läkemedlet används också för perioperativt förebyggande och för behandling av patienter med nedsatt njurfunktion immunitet.

Vad används Ceftriaxon för syfilis?

Trots det faktum att i olika former syfilis valfri läkemedel är penicillin, i vissa fall kan dess effektivitet vara begränsad.

Till ansökan antibiotika-cefalosporiner tillgodoses som ett alternativ för drogintolerans penicillinkoncernen.

Lämpliga egenskaper hos läkemedlet är:

 • närvaron i dess sammansättning av kemikalier som har förmågan att undertrycka bildandet av cellmembran och mukopeptidsyntes i bakteriecellernas väggar;
 • förmåga att snabbt tränga in i kroppens organ, vätskor och vävnader och i synnerhet i CSF, som hos patienter med syfilis genomgår många specifika förändringar;
 • möjligheten att ansöka om behandling av gravida kvinnor.

Den mest effektiva medicinen i fall då orsakssystemet av sjukdomen är Treponema pallidum, eftersom den karakteristiska egenskapen hos Ceftriaxone är hög treponemocid aktivitet. Den positiva effekten är särskilt uttalad när läkemedlet injiceras.

behandling syfilis med användning av läkemedlet ger bra resultat, inte bara i sjukdoms tidiga skeden, men också i försummade fall: när neurosyphilis, såväl som i sekundär och dold syfilis.

Eftersom T1 / 2 av Ceftriaxon är ungefär 8 timmar kan läkemedlet vara lika framgångsrikt både inom vård och öppenvård. Läkemedlet ska ges endast en gång om dagen.

För förebyggande behandling administreras medlet i 5 dagar, med primärt syfilis - 10-dagars kurs, tidigt dold och sekundär syfilis behandlas i 3 veckor.

När formulär inte är neurosyphilis en patient i 20 dagar injiceras en gång för 1-2 g ceftriaxon, i de sena stadierna av sjukdomen administreras läkemedlet vid 1 g / dag. i 3 veckor, varefter ett 14-dagarsintervall upprätthålls och behandlas i samma dosering i 10 dagar.

När akut generaliserad meningit och syfilitisk meningoencefalit dosökning till 5 g / dag.

Priser Ceftriaxon: från vad läkemedlet är ordinerat för angina hos vuxna och barn?

Trots det faktum att antibiotikum Effektiv för olika skador nasofaryngeal (inklusive när ont i halsen och med sinuit), används det vanligen sällan som ett läkemedel av val, särskilt i barnläkemedel.

vid ont i halsen drogen får komma in genom en droppare i en ven eller i form av vanliga injektioner i muskeln. Emellertid är patienten i de allra flesta fall förskrivna intramuskulära injektioner. Lösningen framställs omedelbart före användning. Den färdiga blandningen vid rumstemperatur förblir stabil i 6 timmar efter framställning.

Barn på ont i halsen Ceftriaxon administreras i undantagsfall när akut angina är komplicerad av allvarlig suppuration och inflammation.

Lämplig dosering bestäms av den behandlande läkaren.

Under graviditeten är läkemedlet ordinerat i fall där det inte är effektivt antibiotika i penicillin gruppen. Även om läkemedlet tränger in i placenta-barriären, har det ingen signifikant effekt på fostrets hälsa och utveckling.

Behandling av bihåleinflammation med Ceftriaxon

vid sinuit antibakteriella medel är första linjen droger. Helt penetrerande i blodet, lider Ceftriaxon i fokus för inflammation i rätt koncentration.

I regel är läkemedlet ordinerat i kombination med mukolytika, kärlsammandragande medel och så vidare.

Hur fläckar man ett läkemedel med sinuit? Vanligtvis är en patient ordinerad med Ceftriaxon för att injicera muskel två gånger dagligen med 0,5-1 g. Före injektion blandas pulvret med lidokain (företrädesvis används en 1% lösning) eller vatten d / u.

Behandlingen varar minst en vecka.

Kontra

Ceftriaxon är inte ordinerat med känd överkänslighet mot cephalosporin antibiotika eller hjälpkomponenter av preparatet.

 • nyfödd period om barnet har hyperbilirubinemi;
 • prematuritet;
 • nedsatt njur / leverfunktion;
 • enterit, NJC eller kolit, associerad med ansökan antibakteriella medel;
 • graviditet;
 • laktation.

Biverkningar av Ceftriaxon

Biverkningar av läkemedlet verkar som:

 • överkänslighetsreaktioner - eosinofili, feber, klåda, urtikaria, ödem, utslag i huden, multiform (i vissa fall maligna) exudativt erytem,serumsjukdom, anafylaktisk chock, frossa;
 • huvudvärk och yrsel
 • oliguri;
 • störningar i matsmältningssystemet (illamående, kräkningar, flatulens, brott mot smak, stomatit, diarré, glossit, bildning av slam i gallblåsan och psevdoholelitiaz, pseudomembran enterocolit, dysbios, kandidomikoz och andra superinfektioner);
 • kränkningar av hemopoiesis (anemi, även inkluderande hemolytisk;lymfo-, leuko-, neutron-, trombocyto-, granulocytopeni; trombotiskochleukocytos,hematuri, basofili, blödning från näsan).

Om läkemedlet administreras intravenöst kan det finnas inflammation i venös vägg, liksom ömhet längs venerna. Införandet av läkemedlet i muskeln åtföljs av ömhet på injektionsstället.

Ceftriaxon (injektioner och intravenös infusion) kan också ha effekt på laboratorieprestanda. Patienten minskar (eller ökar) protrombintiden, ökar aktiviteten hos alkalisk fosfatas och levertransaminas, såväl som ureakoncentration, utvecklas hypercreatininemia, hyperbilirubinemi, glykosuri.

Recensioner av biverkningar av ceftriaxon, leder till slutsatsen att med / m införandet av läkemedlet är nästan 100% av patienterna klagar över svåra smärtor injektion, en del säger muskelvärk, yrsel, frossa, trötthet, klåda och utslag.

Det enklaste sättet att tolerera injektioner, om du spädar pulvret med narkos. I detta fall är det nödvändigt att göra en försök både på läkemedlet själv och på anestetiken.

Instruktioner för användning av ceftriaxon. Än ceftriaxon för injektion?

I tillverkarens anvisningar och Vidals guide anges att läkemedlet kan injiceras i en ven eller i en muskel.

Dosering för vuxna och för barn över 12 år - 1-2 g / dag. Antibiotikum administreras en gång eller var 12: e timme i en halv dos.

I särskilt allvarliga fall, och även om infektionen provoceras av ett mildt känsligt medel mot Ceftriaxon, ökas dosen till 4 g / dag.

vid gonorrhea En enda injektion av 250 mg av läkemedlet i muskeln rekommenderas.

Som en förebyggande åtgärd innan en infekterad eller misstänkt infekterad drift, beroende på graden av fara för infektion till patienten för 0,5-1,5 timmar före kirurgi ska anges endast en gång, 1-2 g ceftriaxon.

För barn under de första 2 veckorna av livet administreras läkemedlet 1 r / dag. Dosen beräknas med formeln 20-50 mg / kg / dag. Högsta dosen är 50 mg / kg (som är förknippad med enzymutvecklingens underutveckling).

Den optimala dosen för barn under 12 år (inklusive spädbarn) väljs också beroende på vikten. Den dagliga dosen varierar från 20 till 75 mg / kg. Barn som väger mer än 50 kg, Ceftriaxon administreras i samma dos som vuxna.

Överstigande dosen på 50 mg / kg ska ges som en intravenös infusion som varar minst 30 minuter.

vid bakteriell meningit behandlingen påbörjas med en enda injektion på 100 mg / kg / dag. Den högsta dosen är 4 g. När patogenen är isolerad och dess känslighet för läkemedlet bestäms minskar dosen.

Recensioner om läkemedlet (i synnerhet dess användning hos barn) gör det möjligt att dra slutsatsen att agenten är mycket effektivt och är tillgänglig, men dess betydande nackdel är en stark smärta vid ukola.Chto När det gäller biverkningar, de är, i yttrandet av patienterna själva, inte längre, än vid användning av något annat antibiotikum.

Hur många dagar stannar drogen?

Varaktigheten av behandlingen beror på vilken patogen mikroflora som orsakas av sjukdomen, och även på egenskaperna hos den kliniska bilden. Om orsaksmedlet är Gram (-) diplococcus genus Neisseria, De bästa resultaten kan uppnås om 4 dagar, om enteriska bakterier känsliga för läkemedlet, i 10-14 dagar.

Ceftriaxon injektioner: bruksanvisningar. Än att späda en förberedelse?

Att späda antibiotikumet, en lösning lidokain (1 eller 2%) eller vatten för injektion (d / s).

Vid användning av vatten d / och bör betraktas att de / m injektioner av mycket smärtsamma, så om lösningsmedlet är vatten, det obehag kommer både under injektion och under en tid efteråt.

Vatten för utspädning av pulver tas vanligtvis i fall där användningen av lidokain det är omöjligt på grund av patientens närvaro allergier på honom.

Det optimala alternativet är en 1% lösning lidokain. Vatten d / och det är bättre att använda som ett hjälpmedel, med utspädning av läkemedlet lidokain 2%.

Kan jag späda ut med Novocaine Ceftriaxone?

novokain när det används för att späda läkemedlet, minskar aktiviteten antibiotikum, samtidigt med detta ökar sannolikheten för utveckling i patienten anafylaktisk chock.

Om vi ​​börjar från patientens återkoppling, noterar de det lidokain bättre än novokain, lindrar smärta med administreringen av ceftriaxon.

Dessutom användes en nyberedd Ceftriaxon lösning med novokain, bidrar till att öka smärta under injektionen (lösningen förblir stabil i 6 timmar efter beredning).

Hur man odlar Ceftriaxon Novocaine?

Om lösningsmedlet fortfarande används novokain, den tas i 1 ml av läkemedlet i en volym av 5 ml. Om du tar en mindre mängd novokain, Pulvret kan inte helt lösas upp och sprutnålen kommer att vara igensatt med klumpar av läkemedlet.

Uppfödning med lidokain 1%

För injektion i muskeln löses 0,5 g av läkemedlet i 2 ml av en 1% lösning lidokain (innehållet i en ampull); 3,6 g lösningsmedel tas per 1 g av beredningen.

Dosering av 0,25 g späds på samma sätt som 0,5 g, det vill säga 1 ampullhalt 1% lidokain. Därefter uppsamlas den färdiga lösningen i olika sprutor med hälften av volymen i vardera.

Läkemedlet injiceras djupt in i gluteusmuskeln (högst 1 g i varje skinka).

spädd lidokain Läkemedlet är inte avsett för intravenös administrering. Han kan injiceras strikt i muskeln.

Hur späda injektioner av Ceftriaxon Lidocaine 2%?

För att späda 1 g av läkemedlet, ta 1,8 ml vatten d / och 2% lidokain. För att späda 0,5 g av preparatet, 1,8 ml lidokain med 1,8 ml vatten d / u, men endast hälften av den resulterande lösningen (1,8 ml) användes för upplösning. För att späda 0,25 g av preparatet, tas 0,9 ml av ett liknande framställt lösningsmedel.

Ceftriaxon: hur man odlar för barn för intramuskulär injektion?

Den resulterade tekniken för att utföra intramuskulära injektioner används praktiskt taget inte i pediatrisk praxis, eftersom Ceftriaxon novokain kan orsaka ett starkt barn anafylaktisk chock, men i kombination med lidokain - kan bidra till uppkomsten av konvulsioner och störning av hjärtat.

Av detta skäl är det optimala lösningsmedlet vid användning av läkemedlet hos barn vanligt vatten d / u. Omöjligheten att använda en bedövningsmedel i barndomen kräver en ännu långsammare och mer exakt administrering av läkemedlet för att minska smärta under injektionen.

Utspädning för intravenös administrering

För IV administrering löses 1 g av läkemedlet i 10 ml destillerat vatten (sterilt). Läkemedlet injiceras långsamt i 2-4 minuter.

Uppfödning för intravenös infusion

När infusionsbehandlingen genomförs administreras läkemedlet i minst en halvtimme. För att bereda lösningen späds 2 g pulver i 40 ml av en Ca-fri lösning: dextros (5 eller 10%), NaCl (0,9%) fruktos (5%).

dessutom

Ceftriaxon är enbart avsedd för parenteral administrering: tillverkare frisätter inte tabletter och suspensioner eftersom antibiotikum kontakt med kroppens vävnader, visar hög aktivitet och starkt irriterar dem.

Doser för djur

Dosering för katter och hundar väljs med beaktande av djurets kroppsvikt. Som regel är det 30-50 mg / kg.

Om en 0,5 g flaska används ska du injicera 1 ml av en 2% lidokain och 1 ml vatten d / och (eller 2 ml lidokain 1%). Efter skakning av läkemedlet kraftigt tills klumparna är helt upplösta injiceras det i sprutan och injiceras i det sjuka djuret i muskeln eller under huden.

Doserings katt (0,5 g Ceftriaxon används normalt för små djur - katter, kattungar, etc.) om vikten är 1 kg administreras läkare föreskrivna Ceftriaxon 40 mg, är 0,16 ml / kg.

För hundar (och andra stora djur) tar 1 g flaskor. Lösningsmedlet tas i en volym av 4 ml (2 ml lidokain 2% + 2 ml vatten q / u). En hund som väger 10 kg, om dosen är 40 mg / kg, måste du ange 1,6 ml av den färdiga lösningen.

Om Ceftriaxon ska administreras iv, används sterilt destillerat vatten genom utspädningskatetern.

överdos

Tecken på överdosering av läkemedel är kramper och CNS excitation. Peritonealdialys och hemodialys Ineffektivt för att minska koncentrationen av ceftriaxon. Läkemedlet har ingen motgift.

interaktion

I en volym är den farmaceutiskt inkompatibel med andra antimikrobiella medel.

Att undertrycka tarmens mikroflora hindrar kroppens bildande vitamin K. Av detta skäl kan användning av läkemedlet i kombination med medel som minskar trombocytaggregation (sulfinpyrazon, NSAID) provocera blödning.

Samma egenskap hos Ceftriaxone bidrar till att förbättra effekten av antikoagulantia när de används tillsammans.

I kombination med loop diuretics ökad risk för utveckling nefrotoxicitet.

Försäljningsvillkor

Att köpa ett recept krävs på latin.

Recept på latin (prov):
Rp: Ceftriaxoni 0,5
D.t.d.N.10
S. I det bifogade lösningsmedlet. In / m, 1 s. / Dag.

Förvaringsförhållanden

Skydda mot ljus. Den optimala förvaringstemperaturen är upp till 25 ° C.

När det appliceras utan medicinsk kontroll kan läkemedlet provocera komplikationer, så flaskorna med pulver bör hållas utom räckhåll för barn.

Utgångsdatum

Särskilda instruktioner

Läkemedlet används på ett sjukhus. Patienter som är på hemodialys, såväl som med en samtidig allvarlig hepatisk och njursvikt, plasmakoncentrationerna av Ceftriaxon bör övervakas.

Med långvarig behandling krävs regelbunden övervakning av bilden av perifert blod och indikatorer som karakteriserar njurarnas och leverens funktion.

Ibland (sällan) med gallblåsans ultraljud kan mörkningen uppstå, vilket indikerar närvaron av sediment. Mörkningen försvinner efter avslutad behandling.

Svaga patienter och äldre patienter i ett antal fall är det lämpligt att utse utöver Ceftriaxon vitamin K.

När balansen mellan vatten och elektrolyter störs, liksom när arteriell hypertoni bör övervaka nivån i natrium i blodplasma. Om behandlingen förlängs visas patienten ett allmänt blodprov.

Liksom andra cefalosporiner har läkemedlet förmågan att förskjuta den associerade med serumalbumin bilirubin, i samband med vilken den används med försiktighet hos nyfödda med hyperbilirubinemi (och i synnerhet hos förtidiga spädbarn).

Läkemedlet har ingen effekt på graden av neuromuskulär ledning.

Analekter av ceftriaxon: Vad kan ersätta drogen?

Analekter av ceftriaxon i injektioner: Ceftriaxon-LEKSVM (Kabi, Jodas, ILC, Promed, ampull, Elf), Tseftriabol, Tsefson, Cefaxone, Torotsef, Hyson, Tsefogram, Medakson, Lorakson, Ifitsef.

Analoger i tabletter: Pantsef, Supraks Solutab, Ceforal Solutab, Tsefpotek, Spektratsef.

Ceftriaxon eller Cefazolin - vilket är bättre?

Båda drogerna tillhör gruppen "cefalosporiner", Men Ceftriaxone är antibiotikum III generation, och cefazolin Är en förberedelse av den första generationen.

En viktig funktion cephalosporin antibiotika Jag genererar att de inte är effektiva mot Listeria och enterokocker, har ett smalt aktivitetsområde och en låg aktivitetsnivå mot Gram (-) bakterier.

cefazolin används huvudsakligen i kirurgi för perioperativt förebyggande såväl som för behandling av infektioner av mjukvävnad och hud.

Dess syfte vid behandling av infektioner i det urogenitala systemet och luftvägarna kan betraktas som rimliga som är associerad med ett smalt spektrum av antimikrobiell aktivitet och hög resistens däremot bland potentiella patogener.

Vilket är bättre: Ceftriaxon eller Cefotaxime?

cefotaxim och Ceftriaxon är grundläggande antimikrobiella medel av cefalosporinkoncernen III generation. Preparat är nästan identiska i sina bakteriedödande egenskaper.

Kompatibilitet med alkohol

Konsumera inte alkohol under behandling med läkemedlet. Kombinationen av "Ceftriaxon + etanol"Kan provocera symptom som liknar symptomen på allvarlig förgiftning, och i vissa fall leder till patientens död.

Ceftriaxon under graviditet och amning

Läkemedlet är kontraindicerat under graviditetens första trimester. Om det är nödvändigt att utse en ammande kvinna ska barnet överföras till blandningen.

Recensioner av Ceftriaxon under graviditeten bekräftar att läkemedlet är väldigt mycket kraftfullt och mycket effektivt antibakteriellt medel, som inte bara kan bota den underliggande sjukdomen utan även för att förhindra utvecklingen av dess komplikationer.

Med tanke på att läkemedlet (som andra antibiotika) har biverkningar, det föreskrivs endast i fall då de potentiellt möjliga komplikationerna av sjukdomen kan göra mer skada än användningen av läkemedlet (i synnerhet infektioner i det urogenitala området, som är mycket mottagliga för gravida kvinnor).

Recensioner av Ceftriaxone

Ceftriaxon - recensioner av läkare bekräftar detta faktum - det här är starkt antibiotikum, vilket hjälper till att bota sjukdomen på kort tid och med ett minimum av biverkningar. Det får användas för barn och under graviditet (förutom 1 trimester).

Enligt patienterna är den största nackdelen med drogen att injektionerna är mycket smärtsamma.

I svar på injektioner av ceftriaxon till barn för att underlätta moderns procedur (enligt råd från läkaren) rekommenderas att använda en kräm Emla, vilket är lokalt bedövningsmedel. Den appliceras i ungefär en halvtimme till den avsedda platsen för injektionen.

Hur mycket är ett antibiotikum i ryska apotek?

Priset på injektioner av Ceftriaxon varierar beroende på vilket företag det produceras, liksom antalet ampuller i varje förpackning och koncentrationen av den aktiva substansen i flaskan.

Ceftriaxon pris i Ukraina - med 6,6 UAH per ampull 0,5 g I det här fallet, en signifikant skillnad mellan priserna i huvudstadens apotek och apotek andra städer (Kharkiv, Dnipropetrovsk, Lviv) nr.

Priset på Ceftriaxone på ryska apotek är från 17 rubel per flaska.

Du kan inte köpa ceftriaxon tabletter. Läkemedlet är avsett uteslutande för parenteral administrering.