Huvud
Skäl

Maligna prostata karcinom symtom och sätt att behandla

CR i prostata, deklareras denna diagnos som prostatakarcinom. Prostats karcinom är en malign neoplasma som kännetecknas av snabb spiring i närliggande organ och vävnader och den aktiva spridningen av metastaser längs lymfsystemet.

Utmärkande egenskaper hos denna typ av cancer:

Hur ser prostatacancer ut?

 • Snabb och okontrollerbar uppdelning av tumörceller.
 • Förmåga till utbredd invasivitet i angränsande organ.
 • Distribution av metastas genom cirkulations- och lymfsystemet.
 • Tumörceller förfallna med utsläpp av giftiga ämnen med ett uttalat syndrom av förgiftning.

Den genetiska strukturen hos tumörceller förändras dramatiskt med utseendet av en stor variation av mutagena komplex. Låg differentiering av tumörceller. Vilka orsaker kan orsaka sjukdomens utveckling? Hittills är de sanna etiologiska faktorerna inte fullt ut förstådda som statistik visar, utvecklar sjukdomen i olika befolkningsgrupper.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Indirekta etiologiska faktorer inkluderar:

Orsaker till utseende

 1. Åldersförändringar i kroppen. Prostatacancer är vanligare hos män vars ålder har uppnått mer än 60 år.
 2. Ärftlig ärftlighet, förekomsten av cancerpatologi hos de närmaste blodrelaterade.
 3. Långvarig bristande överensstämmelse med kost, äta för fet eller kolesterolrik mat. Frekvent äta, som innehåller starka cancerframkallande ämnen.
 4. Professionell deformation på grund av en lång stillesittande livsstil och arbete, som en följd, utvecklar stillestående fenomen i hålrummet i det lilla bäckenet.

Grupper av symptomatiska tecken i prostatakarcinom

Symptom med suspensioner c har ingen specifik specificitet och uppenbaras i samband med förändringar i organismernas struktur på grund av progressiv invasiv spiring av onkogena celler i omgivande vävnader.

Huvudgrupperna av symtom är:

 1. En grupp av symtom som är förknippade med ett brott mot urinflödet genom urinvägarna. Patienterna utvecklar känslor av ofullständig urinutsöndring, frånvaro av urin att urinera. Dessa symtom uppstår som ett resultat av mekanisk obstruktion av urinröret genom en proliferation av prostata.
 2. Den andra gruppen av symtom med misstänkt c r beror på invasiviteten hos främmande celler i angränsande organ och vävnader. För denna grupp präglas av sådana symtom som smärta i perinealområdet, en känsla av obehag i könsbenet, närvaron av blod i urinen, sexuella störningar.
 3. Den tredje gruppen onkologisk patologi av prostata är de symptom som manifesteras som ett resultat av aktiv metastasering i benet, lymfatiska och cirkulationssystemet. Denna grupp kännetecknas av följande symtom, periodiskt återkommande smärta i ryggrad, en kraftig minskning av aptiten och som en konsekvens av viktminskning.

Som ett resultat av metastaser kan symtom på allmän förgiftning utvecklas. Parestesi och förlamning kan förekomma som en följd av mekanisk kompression av ryggmärgen hos ryggmärgen genom tumörens vävnader. Som de statistiska indikatorerna visar visar några symtom från denna grupp en ogynnsam prognos för livet och det fortsatta livet.

Korrigering av cancer

I samband med det faktum att onkologisk sjukdom i prostatakörteln hänvisar till en malign tumör med uttalad invasiv tillväxt. I samband med denna morfologiska särdrag rekommenderas det att patienter uteslutande kirurgiskt ingriper. Sådana typer av konservativa behandlingsmetoder som hormonbehandling eller användningen av cytotoxiska läkemedel används endast vid sjukdomens inledande skede. Som statistik visar, refererar en stor procent av patientens behandling till cancer i terminalstadiet med flera metastaser.

Den mest optimala och allmänt använda metoden för behandling av prostatacancer anses vara radikal avlägsnande av körteln inom de friska vävnaderna i bäckenhålan. Under operationen avlägsnas inte bara malignt degenererad prostatavävnad utan även intilliggande regionala lymfkörtlar för att förhindra spridning av metastaser.

För att konsolidera resultatet efter operation och förhindra återfall av onkologisk patologi, kommer strålterapi att hjälpa till.
Genom att agera på de återstående främmande cellerna ändrar strålningsenergin sin genetiska struktur och därigenom hämmar deras förmåga att föröka sig i stor utsträckning och därigenom leda till deras död.

Prognos för ytterligare liv

Om en person har utvecklat c r är de intresserade av vad det är och vilken prognos för återhämtning. Onkologisk patologi i prostatakörteln, särskilt dess maligna kurs, är ett betydande problem med moderna samhällen och medicin. Hittills är sjukdomsgraden och mortaliteten från prostatacancer betydligt större, och i samband med dessa indikatorer är prognosen för återhämtning vanligtvis inte gynnsam. I denna typ av patologi är tumören i prostata i sig inte lika hemsk som aktiv metastas, med en allmän skada av organ och system.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Metastaser sprids genom hela kroppen indikerar en oundviklig död, det är bara en fråga om tid. I sådana fall, när ett operativt förfarande för avlägsnande av den drabbade prostatakörteln fortfarande var i tidiga skeden, är prognosen gynnsam. Tyvärr kan modern medicin inte garantera att det efter operation inte kommer att finnas sådana komplikationer som ett återfall av onkologi eller infektiösa skador i bäckenorganen. Efter avlägsnandet av prostatakörteln blir männen absolut sterila. För att undvika denna farliga sjukdom behöver du regelbundet konsultera en urolog och noggrant övervaka din egen hälsa.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

SUSP och cancerfas

Att höra det fruktansvärda uttrycket "prostatacancer" inte alla människor kan upprätthålla sin själsförmåga.

Men före panik är det nödvändigt att ta reda på i vilket skede en onkologisk sjukdom är, om det finns metastaser, huruvida andra organ och system är skadade.

Om en cancer tumör detekterades vid det första utvecklingsstadiet, och hon gav inte metastaser, så har prognosen för behandling av patologi alla chanser till 100% framgång.

För att göra det lättare att bestämma alla nyanser av den patologiska processen, uppfanns en klassificering av en cancerous tumör. Varje process och särdrag har en egen förkortning, till exempel SUSP. Kombinationen av bokstäver och siffror hjälper läkare att läsa bokstavligen den kliniska bilden av sjukdomen.

SUSP - vad är det

Det första obestridliga ordet som onkologikliniken ser i analysformen är SUSP. Till dessa latinska bokstäver kan läggas till och andra - NEO, CR, BL. Innan förgäves att oroa dig på grund av obegripliga meningar, borde du få råd från en läkare som kommer att förklara allt förnuftigt.

SUSP är en förkortning för ordet suspitio och översätts som "misstankar".

Andra anbringade bokstäver är också förkortningar, i synnerhet:

 • BL översätts som utbildning (det finns en tumör som kan vara godartad);
 • CR betecknar misstanke om cancer om tumören redan har diagnostiserats tidigare;
 • NEO primär misstanke om onkologi.

Således är ordet SUSP inte en diagnos, men bara en misstanke, som efter diagnos i mer än hälften av fallen förblir suspitio, det vill säga, cancer är inte bekräftad.

Stages av sjukdomen

Tyvärr diagnostiseras prostatacancer ofta redan i försummat form, då kliniska manifestationer av patologi blir uppenbara fakta.

Om man tar hand om sin hälsa och regelbundna besök till en vårdinrättning för att donera blod för PSA kan cancern bestämmas i det första skedet av sjukdomen när, efter operationen finns det fullständig läkning och eftergift av patologi.

Totalt utmärks fyra steg (grader) av utveckling av en malign tumör:

 1. Den första etappen kännetecknad av en fullständig frånvaro av symtom på sjukdomen. Urolog kanske inte finna prostatatumör palpation, instrument diagnostiska metoder också ineffektiva, men med användning av laboratorietester kan ses från avböjningen av sjukdomen i nivån av prostataspecifikt antigen i blodet. I det här fallet lägger doktorn ordet SUSP NEO och leder patienten till ytterligare forskning.
 2. På den andra etappen cancer kan förväxlas med benign prostatahyperplasi, eftersom symtomen liknar - frekvent urinering med skarp smärta, smärta i ljumsken och nedre ryggen, det kan finnas blod i urinen. Behandling av den andra graden av cancer innefattar strålterapi, prostatektomi, kryoablation eller kemoterapi. En lämplig metod bestäms av läkaren.
 3. utgående från den tredje etappen sjukdomsutveckling, patientens välbefinnande kan försämras kraftigt, upp till behovet av utomstående vård. Behandlingen utförs med hjälp av orchiektomi, fotodynamisk terapi och hormonella droger. I avsaknad av metastaser kan en kirurgisk operation utföras, men om de är, används denna behandlingsmetod inte längre.
 4. På den fjärde etappen patienten kan inte botas på något sätt. Förbättring av välbefinnande och underhåll av patientens liv utförs med hjälp av strålning eller kemoterapi.

Bekräftelse av diagnos med förkortningen SUSP sker genom digital rektal undersökning, blodgivning PSA, ultraljud, biopsi, datortomografi av bäckenorganen och viss annan forskning.

Klassificering av prostatacancer: TNM och Gleason-skalan

För att göra ett system för behandling av cancer måste du göra en grundlig diagnos och göra en korrekt klinisk bild.

För detta finns det olika metoder för att klassificera prostatacancer, i synnerhet:

 • TNM (TNM);
 • Gleason-skalan;
 • Juit-Whitemore-systemet.

De första två systemen för att bedöma cancer används oftare, så betrakta dem mer i detalj.

Prostatacancer av TNM

Klassificering av prostatacancer enligt de tre huvudkriterierna är en internationell metod för att göra en klinisk bild av cancer.

Prostatacancer enligt ICD 10 har kod C61.

Förkortningens tre bokstäver tolkas enligt följande:

 • T - indikerar den mycket maligna formationen i orgeln;
 • N - indikerar närvaron av cancerceller (metastaser) i närmaste lymfkörtlar
 • M - karaktäriserar metastaser i organ som ligger långt ifrån den primära tumören

Varje särdrag hos sjukdomen börjar med en av tre bokstäver, som läggs till små bokstäver och siffror som indikerar specifika indikatorer på den patologiska processen.

Vad ser klassificeringen av prostatacancer ut på en medicinsk form:

 • TX - Först detekterad tumör av osäkert tecken (eventuellt godartad);
 • T0 - tumörens karaktär är inte bestämd
 • T - Neoplasms fysiska parametrar (dimensioner)
 • T1 - Det finns inget positivt resultat på onkologi, med förkortningen har undergrupper: a, b och c - resultaten av diagnostik med olika metoder med att öka andelen sannolikhet för cancer från bokstaven "a" till "c";
 • T2 - tumören är närvarande i en klot av körteln (vänster eller höger), och - en liten storlek, b- ökad, men inom en lob, c - slog båda lobarna;
 • T3 - tumörspridningen till närliggande vävnader, har undergrupper a, b och med ökande sjukdomsprogression
 • T4 - Cancerceller spridas till närliggande organ (rektum, blåsan, etc.);
 • N0 - det finns ingen metastas i lymfsystemet i bäckenorganen
 • N1 - det finns cancerceller i närmaste lymfkörtlar
 • M - det finns metastaser i organ långt ifrån prostata
 • M0 - det finns ingen cancer i lymfsystemet och regionala noder;
 • M1 - Det finns metastaser i lymfsystemet och organen, har undergrupper - a, b och c, som karakteriserar ökningen av patologins spridning till avlägsna organ, till exempel är cancer i hjärnan registrerad under bokstaven c.

Använda Gleason-skalan

Klassificering av prostatacancer med hjälp av denna teknik låter dig bestämma aggressiviteten hos patologin.

Därför kompletterar den perfekt metoden för att beskriva cancer.

Gleason-skalan har ett gemensamt bokstav G och fem index (poäng).

De karakteriserar patologins aggressivitet, i synnerhet:

 • körtlar har en homogen regelbunden struktur
 • mellan körtlarna minskade avståndet;
 • körtlarna blir ojämna, deras storlek och struktur varierar;
 • deformation av de exponerade organcellerna;
 • prostataceller blir helt atypiska, det vill säga ett extremt aggressivt stadium av cancer.

När studien av vävnader som tas från prostatakörteln utförs, beaktas klassificeringen av prostatacancer enligt Gleason-skalan nödvändigtvis. Om summan inte är mer än sex poäng har patienten alla chanserna för framgångsrik behandling, och om summan av indexen är mer än åtta poäng, utvecklas situationen tyvärr för patienten ogynnsamt.

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.

Bestämning av prostatacancer med TNM

För att på rätt sätt kunna behandla malign prostata hos prostata är det mycket viktigt att bestämma perioden för utveckling av cancer och sjukdomsförloppet. Hudorganets cancerfas beror på tumörens storlek och närvaron av metastaser (spiring och spridning av cancervävnader till andra organ) samt av aggressiviteten.

För att kunna leverera en noggrann diagnos och beskriva sjukdomsförloppet använder urologerna följande metoder:

 • Det internationella specifika TNM-systemet, som i sin tur kan berätta om storleken på cancer och metastaser.
 • Också i kombination är experter inriktade på Gleason-skalan, som kan beskriva graden av aggressivitet hos sjukdomen.
 • Nivån av PSA i blodet, vilket kan indikera närvaron i blodet av spår (oncomarkers) av prostatacancer.

TNM-system i funktion

Grader av prostatacancer, Utvecklingsstadiet och distributionen av maligna celler bestäms av internationella standarder i enlighet med det etablerade TNM-systemet. Detta schema beskriver flera faktorer:

 • Kategori T- Parametrar av den huvudsakliga (omfattande) överväxten.
 • Kategori N - Spridningen av celler till de närliggande lymfkörtlarna i bäckenregionen.
 • Kategori M - Huruvida cancerceller finns i andra organ (metastasering). Deras frånvaro eller närvaro.

Beskrivning av värden

N - lymfkörtlar av regional typ.

N0 - det finns inga metastaser i lymfkörtlarna i bäckensnoderna.

N1 - metastaser i bäckens lymfkörtlar är närvarande.

M - avlägsna metastaser.

M0 - närvaron av avlägsna metastaser.

M1a - det finns metastaser i de avlägsna lymfkörtlarna (inte bäckensnoder).

M1b - metastaser detekteras i benen.

M1c - metastaser observeras i organens avlägsna vävnader, såsom lever, lungor etc.

Exempel på diagnos: Om läkaren diagnostiserar T2 N0 MO, tolkas det som följer: cancern uteslutande lokaliserad i prostata och uppkomsten av metastaser i andra organ är frånvarande. Diagnos T3b N0 M0 - cancerceller har spridit sig till sädesblåsorna men inte upptäcks i lymfkörtlarna och andra friska vävnader (organ).

Gleason Scale

Om prostatacancerbiopsier upptäcker cancerceller, hjälper Gleason-skalan (summan) att beskriva den maligna tumören. Ju högre poängen på skalan är, desto mer aggressiv är den maligna tumören.

Gleason Scale - baseras på graden av särskiljande egenskaper hos cancerceller som finns i prostatavävnad, från friska celler i muskelglandulärorganet. Om cellerna i en cancerous tumör är så nära som möjligt för vanliga prostataceller, kommer en malign tumör att få 1 poäng. Om cancercellerna skiljer sig starkt från friska vävnader, kan tumören få maxpoäng på 5 poäng. Ofta i den sätta diagnosen är det möjligt att träffa en uppskattning i 3 poäng och mer.

Gleasonbeloppet - innehåller punkter som gavs på Gleason-skalaen (1-5 poäng) till de två största värdena av maligna tumörer som hittades i prostatakörteln. Faktum är att prostatacancer oftast påverkar flera delar av kroppen på en gång. Till exempel kan Gleason summan, som är lika med 7 poäng, betyda två stora svullna, som bestämdes av 3 och 4 poäng.

 • Cancer med ett Gleason-poäng på 6 poäng kallas en mindre malign neoplasma.
 • Om Gleason summan är sönderdelad till 7 poäng, är den redan medium-malign svullnad.
 • Gleason summan är från 8 till 10 poäng - patienten har en starkt malign tumör.

Grader av prostatacancer

För att på rätt sätt kunna starta en metod för behandling av prostatacancer är det väldigt viktigt att exakt bestämma stadium av bildning av svullnad och sjukdomsförloppet. Cancerfasen identifieras på grundval av en kombination av indikatorer för TNM-systemet, avslutningen av en analys av PSA i blodet och mängden Gleason. Faserna av en malign tumör tilldelas ett romerskt tal: från I (initialt stadium) till IV (avancerad grad av utveckling och spridning av maligna celler).

exempel: om diagnosen T1 N0 M0 av TNM-systemet och 6 Gleason summan poäng, och PSA-nivån är inställd på 10 ng / ml eller mindre, kan den sakkunnige leverera följande diagnos:. «I utvecklingsgrad av cancer muskel-körtelvävnad" Med tanke på att diagnosen av en sådan sjukdom är en mycket svår sak, då kan en noggrann diagnos göras exklusivt av en urolog-onkologläkare.