Huvud
Strömförsörjning

SUSP och cancerfas

Att höra det fruktansvärda uttrycket "prostatacancer" inte alla människor kan upprätthålla sin själsförmåga.

Men före panik är det nödvändigt att ta reda på i vilket skede en onkologisk sjukdom är, om det finns metastaser, huruvida andra organ och system är skadade.

Om en cancer tumör detekterades vid det första utvecklingsstadiet, och hon gav inte metastaser, så har prognosen för behandling av patologi alla chanser till 100% framgång.

För att göra det lättare att bestämma alla nyanser av den patologiska processen, uppfanns en klassificering av en cancerous tumör. Varje process och särdrag har en egen förkortning, till exempel SUSP. Kombinationen av bokstäver och siffror hjälper läkare att läsa bokstavligen den kliniska bilden av sjukdomen.

SUSP - vad är det

Det första obestridliga ordet som onkologikliniken ser i analysformen är SUSP. Till dessa latinska bokstäver kan läggas till och andra - NEO, CR, BL. Innan förgäves att oroa dig på grund av obegripliga meningar, borde du få råd från en läkare som kommer att förklara allt förnuftigt.

SUSP är en förkortning för ordet suspitio och översätts som "misstankar".

Andra anbringade bokstäver är också förkortningar, i synnerhet:

 • BL översätts som utbildning (det finns en tumör som kan vara godartad);
 • CR betecknar misstanke om cancer om tumören redan har diagnostiserats tidigare;
 • NEO primär misstanke om onkologi.

Således är ordet SUSP inte en diagnos, men bara en misstanke, som efter diagnos i mer än hälften av fallen förblir suspitio, det vill säga, cancer är inte bekräftad.

Stages av sjukdomen

Tyvärr diagnostiseras prostatacancer ofta redan i försummat form, då kliniska manifestationer av patologi blir uppenbara fakta.

Om man tar hand om sin hälsa och regelbundna besök till en vårdinrättning för att donera blod för PSA kan cancern bestämmas i det första skedet av sjukdomen när, efter operationen finns det fullständig läkning och eftergift av patologi.

Totalt utmärks fyra steg (grader) av utveckling av en malign tumör:

 1. Den första etappen kännetecknad av en fullständig frånvaro av symtom på sjukdomen. Urolog kanske inte finna prostatatumör palpation, instrument diagnostiska metoder också ineffektiva, men med användning av laboratorietester kan ses från avböjningen av sjukdomen i nivån av prostataspecifikt antigen i blodet. I det här fallet lägger doktorn ordet SUSP NEO och leder patienten till ytterligare forskning.
 2. På den andra etappen cancer kan förväxlas med benign prostatahyperplasi, eftersom symtomen liknar - frekvent urinering med skarp smärta, smärta i ljumsken och nedre ryggen, det kan finnas blod i urinen. Behandling av den andra graden av cancer innefattar strålterapi, prostatektomi, kryoablation eller kemoterapi. En lämplig metod bestäms av läkaren.
 3. utgående från den tredje etappen sjukdomsutveckling, patientens välbefinnande kan försämras kraftigt, upp till behovet av utomstående vård. Behandlingen utförs med hjälp av orchiektomi, fotodynamisk terapi och hormonella droger. I avsaknad av metastaser kan en kirurgisk operation utföras, men om de är, används denna behandlingsmetod inte längre.
 4. På den fjärde etappen patienten kan inte botas på något sätt. Förbättring av välbefinnande och underhåll av patientens liv utförs med hjälp av strålning eller kemoterapi.

Bekräftelse av diagnos med förkortningen SUSP sker genom digital rektal undersökning, blodgivning PSA, ultraljud, biopsi, datortomografi av bäckenorganen och viss annan forskning.

Klassificering av prostatacancer: TNM och Gleason-skalan

För att göra ett system för behandling av cancer måste du göra en grundlig diagnos och göra en korrekt klinisk bild.

För detta finns det olika metoder för att klassificera prostatacancer, i synnerhet:

 • TNM (TNM);
 • Gleason-skalan;
 • Juit-Whitemore-systemet.

De första två systemen för att bedöma cancer används oftare, så betrakta dem mer i detalj.

Prostatacancer av TNM

Klassificering av prostatacancer enligt de tre huvudkriterierna är en internationell metod för att göra en klinisk bild av cancer.

Prostatacancer enligt ICD 10 har kod C61.

Förkortningens tre bokstäver tolkas enligt följande:

 • T - indikerar den mycket maligna formationen i orgeln;
 • N - indikerar närvaron av cancerceller (metastaser) i närmaste lymfkörtlar
 • M - karaktäriserar metastaser i organ som ligger långt ifrån den primära tumören

Varje särdrag hos sjukdomen börjar med en av tre bokstäver, som läggs till små bokstäver och siffror som indikerar specifika indikatorer på den patologiska processen.

Vad ser klassificeringen av prostatacancer ut på en medicinsk form:

 • TX - Först detekterad tumör av osäkert tecken (eventuellt godartad);
 • T0 - tumörens karaktär är inte bestämd
 • T - Neoplasms fysiska parametrar (dimensioner)
 • T1 - Det finns inget positivt resultat på onkologi, med förkortningen har undergrupper: a, b och c - resultaten av diagnostik med olika metoder med att öka andelen sannolikhet för cancer från bokstaven "a" till "c";
 • T2 - tumören är närvarande i en klot av körteln (vänster eller höger), och - en liten storlek, b- ökad, men inom en lob, c - slog båda lobarna;
 • T3 - tumörspridningen till närliggande vävnader, har undergrupper a, b och med ökande sjukdomsprogression
 • T4 - Cancerceller spridas till närliggande organ (rektum, blåsan, etc.);
 • N0 - det finns ingen metastas i lymfsystemet i bäckenorganen
 • N1 - det finns cancerceller i närmaste lymfkörtlar
 • M - det finns metastaser i organ långt ifrån prostata
 • M0 - det finns ingen cancer i lymfsystemet och regionala noder;
 • M1 - Det finns metastaser i lymfsystemet och organen, har undergrupper - a, b och c, som karakteriserar ökningen av patologins spridning till avlägsna organ, till exempel är cancer i hjärnan registrerad under bokstaven c.

Använda Gleason-skalan

Klassificering av prostatacancer med hjälp av denna teknik låter dig bestämma aggressiviteten hos patologin.

Därför kompletterar den perfekt metoden för att beskriva cancer.

Gleason-skalan har ett gemensamt bokstav G och fem index (poäng).

De karakteriserar patologins aggressivitet, i synnerhet:

 • körtlar har en homogen regelbunden struktur
 • mellan körtlarna minskade avståndet;
 • körtlarna blir ojämna, deras storlek och struktur varierar;
 • deformation av de exponerade organcellerna;
 • prostataceller blir helt atypiska, det vill säga ett extremt aggressivt stadium av cancer.

När studien av vävnader som tas från prostatakörteln utförs, beaktas klassificeringen av prostatacancer enligt Gleason-skalan nödvändigtvis. Om summan inte är mer än sex poäng har patienten alla chanserna för framgångsrik behandling, och om summan av indexen är mer än åtta poäng, utvecklas situationen tyvärr för patienten ogynnsamt.

Idag diagnostiserade vi - Susp cr vad är det?

Idag diagnostiserade vi - Susp cr vad är det?

 1. Misstanke om bröstcancer.

 • Kodad så att du inte panikar före tiden.

 • I ALLA FALL Vänligen genomföra rekommendationerna och överklaganden: http://blogs.mail.ru/mail/prawdnik_52/230C241422E14ED2.html
 • Avkodad korrekt - en misstanke om cancer.

  Bara i en dumhet behöver du absolut inte gå: misstanke - det är en misstanke. Det är nödvändigt att godkänna den undersökning som läkaren utser, vänta på sina resultat och dra sedan slutsatser.

  När det gäller att misstänka att en tillräckligt hög sannolikhet för cancer patologi eller inte alls, eller det är godartad eller upptäcks tidigt. I alla fall finns det ingen anledning till en stupor!

  Även i den mest obehagliga varianten - om misstanken bekräftas - ger adekvat behandling i de tidiga stadierna nästan 100% botemedel.

  Falla inte i en dumhet, kör i paniken, sätt på ett positivt resultat. Och - i vilket fall som helst - lyssna bara på läkare! Fördröj inte eller skjut upp behandlingen, särskilt med hänvisning till alla slags medicinläkare.

 • Susp.c-r är så långt jag förstår misstanke om svullnad.
  suspitio - misstanke, cancer - cancer.

 • Detta innebär en misstanke om bröstcancer.

 • Det här är en väldigt obehaglig diagnos. Men inte slutlig och inte dödlig.
  Hur gammal är du? Om mindre än 18ti, berätta sedan föräldrarna.

  Vad är central lungcancer?

  Bland alla cancersjukdomar är den vanligaste lungcancer, som är ledande inom sjukdomsstrukturen i många länder i världen. Trots framstegen i modern medicin är tidig diagnos och behandling av lungcancer inte alltid genomförd i god tid på grund av egenskaperna och olika kliniska former av sjukdomen.

  Central lungcancer är den vanligaste typen av skivkörtelcancerkarcinom som utvecklas från epitelomslaget i bronkial slemhinnan. Som regel påverkar den proximala (centrala) delarna av bronkierna, griper sina enskilda stora segment (till skillnad från perifer cancer som påverkar de små bronkierna).

  Foto: Röntgen av central lungcancer

  • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
  • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
  • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
  • Hälsa åt dig och dina nära och kära! Bli inte avskräckt
  • endobronkiala - utvecklas inuti bronchus
  • peribronkiell - Utveckling utanför bronchus, i dess lumen.

  Skillnaden mellan dessa former är den olika symptomatologin och sjukdomsförloppet. Central cancer i rätt lunga diagnostiseras hos patienter mycket oftare och är cirka 52% av patienterna.

  I allmänhet omfattar den här gruppen män i åldrarna 40-45 år som var skadliga rökare med erfarenhet. Mindre vanligt är den centrala cancer i vänster lunga, vars diagnos är ca 48% av fallen.

  Video: Varför rökning orsakar lungcancer

  Tecken och symtom

  Central lungcancer har särskiljningsegenskaper som kännetecknas av flera kliniska former, speciella egenskaper av återfall och metastaser, som är hematogena eller lymfogena.

  I de flesta fall påverkar den övre loben på höger lunga, som är förknippad med en stor clearance av bronkier. Central cancer diagnostiseras oftare och kännetecknas av tidiga förekomster av metastaser som tränger igenom hjärnan, lever, binjurar, benvävnader.

  Symtomatiska manifestationer kan upptäckas redan i sjukdoms tidiga skeden, eftersom stora bronkier är involverade i lesionsprocessen.

  Specialister särskiljer tre huvudgrupper av funktioner:

  • Primär eller lokal symtom - förekommer i ett tidigt skede på grund av att en malign nod uppträder i bronchus lumen;
  • sekundära symptom manifesteras vid senare skeden under förekomsten av komplikationer av inflammatorisk natur eller som ett resultat av tumörmetastas till olika organ. Med utseendet av sekundära symptom kan vi prata om förekomsten av lesionen;
  • Allmänna symptom karaktäriserar sjukdomseffekten på kroppen som helhet och indikerar förändringar som har inträffat på grund av effekten av malign neoplasma.

  Naturen och svårighetsgraden av ovanstående symtom beror på den initiala lokaliseringen av den maligna neoplasmen, dess form och spridningsutbredningen.
  Det tidigaste symptomet av sjukdomen är en hosta, som i ett tidigt skede manifesterar sig i en mild form av diskret hosta.

  Med tiden utvecklas och förvandlas den till en tyngre kronisk form, som har en paroxysmal hosta som inte leder till lättnad. Och som regel är det typiskt för rökare med erfarenhet.

  Konsekvensen av komplikationen med hosta är fördelningen av slemhinnan, som gradvis förändras till purulent. I ett senare skede förekommer blodproppar i sputumet, vars antal ökar och kan gradvis gå in i vanlig hemoptys.

  Ett karakteristiskt symptom är också svaghet, viktminskning, bröstsmärta. Andnöd, som drabbar nästan hälften av patienterna, är förknippad med tumörtillväxten och en minskning av clearance av bronchus.

  Hos 30-40% av patienterna förekommer en signifikant ökning av kroppstemperaturen, som åtföljs av växlande frossa och kraftig svettning. Dessa symptom är karakteristiska för endobronchial lungcancer.

  Central skivepitelcancer, som utvecklar peribronkiell, har inga uttalade symtom som tumören sprider sig i lymfkörtlar, nerver, lungvävnad, orsakar dess kompression och atelektas (störning av ventilation).

  Hur lungcancerpatienten dör, kan du ta reda på här.

  skäl

  Undersökningar under senare år har visat att utvecklingen av cancer, inklusive lungcancer, i huvudsak påverkas av exogena faktorer. Bland de främsta kan skillnaden i den ekologiska situationen och användningen av tobaksvaror särskiljas.

  Den första faktorn är försämringen av den ekologiska situationen. Utvecklingen av industrin, som åtföljs av en ökad utsläpp av skadliga industriprodukter i atmosfären, påverkar miljön negativt. Detta är också förknippat med en ökning av antalet fordon, vilket också bidrar till luftförorening genom ofullständiga förbränningsprodukter, avgaser, industriella oljor, damm.

  Den andra faktorn är en ökning av förbrukningen av tobaksvaror. Och bland stadsbefolkningen, mestadels manlig, är denna procentandel mycket högre än bland invånarna i landsbygdsområdena. Som ett resultat är män som bor i staden efter 40 år i hög risk för lungcancer.

  diagnostik

  Den första etappen av undersökningen av en patient som vände sig till en onkolog är att samla en anamnese, det vill säga en patients klagomål.

  Baserat på de mottagna klagomålen utser doktorn en omfattande undersökning som omfattar:

  • bedömning av patientens fysiska data
  • laboratorietester (allmänna test) av blod och urin;
  • cytologisk undersökning av sputum och spola från bronkierna;
  • biokemiskt blodprov;
  • biopsi av lymfkörtlar;
  • pleural punktering;
  • diagnostisk thorakotomi
  • fibrobronchoscopy;
  • Röntgen och CT i lungorna.

  Video: Bronkoskopi med biopsi av central lungcancer

  För att avslöja den fullständiga bilden av sjukdomen är det nödvändigt att klargöra tumörens morfologiska natur (histologi, cytologi).

  För en korrekt diagnos av patienten används som en differentialdiagnos som tillåter att skilja cancer från att utveckla symptom liknande symptom på andra sjukdomar, såsom kronisk lunginflammation, sarkoidos, tuberkulos, bronkial adenom, lymfom.

  I händelse av komplikation av diagnosen ordinerar läkaren en diagnostisk thorakotomi.

  radiogram

  En av de viktigaste och moderna metoderna för att undersöka patienter är en röntgenundersökning. Det är en bild av bröstet, gjord av olika projektioner.

  Röntgen hjälper till att diagnostisera tumörens närvaro, dess natur, storlek, egenskaper och gör det också möjligt att undersöka tillståndet av lymfkörtlarna. Röntgenskyltar gör att läkaren kan ordinera en ytterligare studie i form av tomografi, angiografi, bronkografi, CT.

  Strålningsdiagnos

  Det är också en oumbärlig metod för att diagnostisera lungcancer. diagnostik Strålnings tillåter tid i ett tidigt skede för att identifiera närvaron av en elakartad tumör eller värd, så att läkaren kan bekräfta diagnosen och ordinera ytterligare tester eller åtgärder för att utveckla en individuell schema för behandling av en patient.

  Lungans empfysem - det är cancer eller inte, du kan få reda på i den här artikeln.

  Vet du hur många som lever med lungcancer från lungceller? Mer här.

  Behandling av centrala lungcancer

  Moderna behandlingsmetoder för centrala lungcancer inkluderar strålning och kemoterapi, kirurgisk behandling samt kombinerad behandling om det finns medicinska indikationer för det.

  balk - Denna metod används som en radikal åtgärd vid behandling av plavocell lungcancer. Typerna av denna behandling är strålbehandling (strålbehandling) och radiokirurgi.

  Radioterapi är indicerad hos patienter med stadium II och III-sjukdom, i sällsynta fall med ett första skede.

  Det är inriktat på effekten av en kraftfull stråle av gammastrålar på tumören och metastaser, om någon. Denna terapi har en lång och långvarig effekt, så det används ofta vid behandling av lungcancer.

  strålkirurgi - detta är inget mer än en kirurgisk exponering för en tumör och metastaser på ett blodlöst sätt i samband med en enda session. Med denna metod kan du ta bort tumörceller i alla delar av kroppen.

  kirurgi - Denna behandlingsmetod är fortfarande ett traditionellt men radikalt sätt som garanterar en patients fullständiga botemedel mot lungcancer. Den kirurgiska metoden visas för människor när tumören anses vara operativ, och patientens kropp är stark nog.

  kemoterapi - Denna metod bygger på användningen av droger som kan påverka tumörcellerna. Han utses i samband med strålbehandling för att få bättre och effektiva resultat.

  Av de använda drogerna:

  Kombinerad behandling - Denna metod används för att förbättra effektiviteten hos central lungcancerbehandling. Övning visar användningen av olika alternativ för att kombinera olika behandlingar: strålbehandling med kemoterapi eller strålterapi, som en preliminär förberedelse före kirurgisk behandling. Onkologer noterar ett högt resultat från denna övning.

  Prognos (hur mycket kan du leva)

  Hittills är prognosen fortfarande ogynnsam, till följd av utvecklingen av central lungcancer, är det dödliga resultatet högt. I avsaknad av behandling är dess andel cirka 90% (inom två år).

  Graden av överlevnad beror på behandlingen.

  Och överlevnadsgraden är:

  Steg 1Jag är ca 80%
  2 steg - 40%
  3 steg - ca 20%

  Med användning av moderna metoder för behandling och kirurgisk ingrepp stiger överlevnadsgraden och uppgår till cirka 40-45% över en femårsperiod. Vid strålbehandling eller kemoterapi är överlevnaden under femårsperioden cirka 10-12%.

  förebyggande

  Höga dödligheten hos patienter från centralcancerfallet gör det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt utvecklingen och genomförandet av förebyggande åtgärder.

  Detta komplex inkluderar:

  • aktiv hälsoutbildning
  • minskning av andelen rökare;
  • regelbunden förebyggande undersökning
  • identifiering och snabb behandling av sjukdomen i tidiga skeden;
  • minska effekterna av externa negativa faktorer, vilket inkluderar skadliga arbetsförhållanden, luftföroreningar etc.

  Att ta hand om sin egen hälsa och självdisciplin, undvika skadliga vanor, regelbunden inspektion av specialister och snabb effektiv behandling kan förhindra uppkomsten av en sådan fruktansvärd cancer som lungcancer. Detta kommer i sin tur att förlänga den dyraste som en person har - sitt liv.

  CR i prostata: hur man förstår denna beteckning

  Läkare betecknar ofta prostatacancer som en CR i prostata. CR-förkortad stavning, accepterad i medicinska cirklar, orden karcinom. Carcinom är synonymt med ordet "cancer" och är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller.

  Carcinom i prostatakörteln i den moderna världen är mycket vanligt, det är ett brådskande problem för onkologer. Diagnosen är ofta fördröjd vilket gör behandlingen svår.

  Funktioner som kännetecknar cancer

  Prostatacancer, som andra maligna processer, kännetecknas av följande egenskaper (jämfört med godartade tumörer):

  • okontrollerad delning av atypiska celler;
  • uttalad benägenhet för invasiv tillväxt (cancervävnader i närheten av anatomiska strukturer);
  • benägenhet att spridas genom kroppen: tumörceller med blod eller lymfflöde kommer in i närmaste och sedan avlägsna organ och vävnader, bildar sekundär foci-metastas
  • upplösningen av tumörceller leder till förgiftning av kroppen;
  • Ju längre en tumör finns, ju fler mutationer ackumuleras i cellens struktur.
  • Atypiska celler skiljer sig avsevärt från sina normala föregångare;
  • graden av differentiering av cancerceller uppskattas som låg.

  Förberedande faktorer

  Ett antal riskfaktorer har beskrivits, vars närvaro ökar risken för tumörbildning:

  • diagnostiserade precancerösa tillstånd: intraepitelial neoplasi, atypisk hyperplasi;
  • åldersfaktor: prostatacancer är vanligast hos äldre män;
  • hormonella störningar som inträffade med ålder eller utvecklats på grund av närvaron av endokrin patologi;
  • förekomsten av kronisk inflammation i prostata, stasis av utsöndring, stagnation av venöst blod i lilla bäckenet;
  • belastad ärftlighet: i nära släktingar till män hittades karcinom i prostatakörteln;
  • dåliga vanor
  • arbeta med kadmium eller andra cancerframkallande ämnen;
  • otillfredsställande ekologisk situation.

  Stages av sjukdomsbanan

  Det finns flera klassificeringar, med vilka läkare kan formulera en diagnos och dra en slutsats om scenen av den maligna processen:

  Karakteristik av tumörceller

  Gleason-skalan är ett system som gör det möjligt att utvärdera graden av differentiering av atypiska celler och också föreslå vidare utveckling av den maligna processen, en prognos för patientens liv och förskriva adekvat behandling. För att bedöma tumören enligt Gleason-skalan bör en biopsi utföras - provtagning av prostatavävnadens kolonner för efterföljande mikroskopi.

  Summan av poäng kan vara från 2 till 10 poäng. 2 poäng motsvarar tumörer av den mest godartade kursen (cellerna är något annorlunda från organets glandulära epitel, de är inte benägna att spinda omgivande vävnader, efter en lång tid metastasering). 10 poäng - en lågkvalitativ aggressiv tumör som är benägen för invasiv tillväxt, tidig metastasering.

  Metoder för att detektera prostatacancer

  Förebyggande digital rektalundersökning kan upptäcka en tumör som är större än 10-15 mm. Vanligtvis är karcinomnoder redan palpabla i II-scenen utan svårighet.

  1. TRUS. Med hjälp av ultraljudsdiagnostik kan strukturer av minskad ekogenitet visualiseras (endast en liten andel cancerformer präglas av en hyperechoisk struktur).
  2. Biopsi är en invasiv diagnostisk manipulation som gör att du kan verifiera (bekräfta) den påstådda diagnosen. Utförs under kontroll
  3. USA.
  4. Tomografi (CT, MR, PET) gör att du kan visualisera organet själv, tumörvävnad, tillståndet för regionala lymfkörtlar. MRI i levern, hjärnan, lungorna gör att du kan bedöma tillståndet hos dessa organ, där de vanligaste sekundära foci bildas.
  5. Scintigrafi - undersökning av ben.
  6. Studie av PSA-nivå i dynamik.

  behandling

  Behandlingen beror på processens scen, patientens ålder, svårighetsgraden av symtomen, förekomsten av bakgrundspatologier, tumörens histologiska egenskaper. Hos äldre patienter med starkt differentierade tumörer föreslår läkare ofta att de följer förväntad ledning. Vid I-II-scenen utförs vanligen en radikal prostatektomi - avlägsnande av organet. Vid behov kompletteras behandlingen med strålbehandling. I senare skeden utförs kirurgi vanligtvis inte. Läkare rekommenderar hormonbehandling och strålbehandling. Hormonbehandling kan innefatta användning av mediciner, vars effekt motsvarar effekten av kirurgisk kastration.

  Strålningsterapi påverkar atypiska celler, som påverkar deras vitala funktioner och stoppar proliferativ aktivitet. När tumören bestrålas bildar fria radikaler och väteperoxid. Behandling för något stadium av prostatacancer kan inkludera strålbehandling. Det utförs via fjärr- eller kontaktmetod (inklusive genom att införa laddade partiklar direkt i tjockleken på den drabbade orgelbakterien), vilket påverkar både primärfokus och metastatisk screening. Protonbehandling anses vara en säker teknik.

  Strålningsterapi som utförs i de tidiga skeden av sjukdomen, låter dig ofta undvika återfall i 10-15 år. Vid IV-graden av cancer kan läkaren erbjuda patienten användning av palliativa tekniker som förbättrar livskvaliteten och lindrar smärtssyndromet i sin närvaro.

  Maligna prostata karcinom symtom och sätt att behandla

  CR i prostata, deklareras denna diagnos som prostatakarcinom. Prostats karcinom är en malign neoplasma som kännetecknas av snabb spiring i närliggande organ och vävnader och den aktiva spridningen av metastaser längs lymfsystemet.

  Utmärkande egenskaper hos denna typ av cancer:

  Hur ser prostatacancer ut?

  • Snabb och okontrollerbar uppdelning av tumörceller.
  • Förmåga till utbredd invasivitet i angränsande organ.
  • Distribution av metastas genom cirkulations- och lymfsystemet.
  • Tumörceller förfallna med utsläpp av giftiga ämnen med ett uttalat syndrom av förgiftning.

  Den genetiska strukturen hos tumörceller förändras dramatiskt med utseendet av en stor variation av mutagena komplex. Låg differentiering av tumörceller. Vilka orsaker kan orsaka sjukdomens utveckling? Hittills är de sanna etiologiska faktorerna inte fullt ut förstådda som statistik visar, utvecklar sjukdomen i olika befolkningsgrupper.

  Indirekta etiologiska faktorer inkluderar:

  Orsaker till utseende

  1. Åldersförändringar i kroppen. Prostatacancer är vanligare hos män vars ålder har uppnått mer än 60 år.
  2. Ärftlig ärftlighet, förekomsten av cancerpatologi hos de närmaste blodrelaterade.
  3. Långvarig bristande överensstämmelse med kost, äta för fet eller kolesterolrik mat. Frekvent äta, som innehåller starka cancerframkallande ämnen.
  4. Professionell deformation på grund av en lång stillesittande livsstil och arbete, som en följd, utvecklar stillestående fenomen i hålrummet i det lilla bäckenet.

  Grupper av symptomatiska tecken i prostatakarcinom

  Symptom med suspensioner c har ingen specifik specificitet och uppenbaras i samband med förändringar i organismernas struktur på grund av progressiv invasiv spiring av onkogena celler i omgivande vävnader.

  Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

  Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

  "Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

  Huvudgrupperna av symtom är:

  1. En grupp av symtom som är förknippade med ett brott mot urinflödet genom urinvägarna. Patienterna utvecklar känslor av ofullständig urinutsöndring, frånvaro av urin att urinera. Dessa symtom uppstår som ett resultat av mekanisk obstruktion av urinröret genom en proliferation av prostata.
  2. Den andra gruppen av symtom med misstänkt c r beror på invasiviteten hos främmande celler i angränsande organ och vävnader. För denna grupp präglas av sådana symtom som smärta i perinealområdet, en känsla av obehag i könsbenet, närvaron av blod i urinen, sexuella störningar.
  3. Den tredje gruppen onkologisk patologi av prostata är de symptom som manifesteras som ett resultat av aktiv metastasering i benet, lymfatiska och cirkulationssystemet. Denna grupp kännetecknas av följande symtom, periodiskt återkommande smärta i ryggrad, en kraftig minskning av aptiten och som en konsekvens av viktminskning.

  Som ett resultat av metastaser kan symtom på allmän förgiftning utvecklas. Parestesi och förlamning kan förekomma som en följd av mekanisk kompression av ryggmärgen hos ryggmärgen genom tumörens vävnader. Som de statistiska indikatorerna visar visar några symtom från denna grupp en ogynnsam prognos för livet och det fortsatta livet.

  Korrigering av cancer

  I samband med det faktum att onkologisk sjukdom i prostatakörteln hänvisar till en malign tumör med uttalad invasiv tillväxt. I samband med denna morfologiska särdrag rekommenderas det att patienter uteslutande kirurgiskt ingriper. Sådana typer av konservativa behandlingsmetoder som hormonbehandling eller användningen av cytotoxiska läkemedel används endast vid sjukdomens inledande skede. Som statistik visar, refererar en stor procent av patientens behandling till cancer i terminalstadiet med flera metastaser.

  Den mest optimala och allmänt använda metoden för behandling av prostatacancer anses vara radikal avlägsnande av körteln inom de friska vävnaderna i bäckenhålan. Under operationen avlägsnas inte bara malignt degenererad prostatavävnad utan även intilliggande regionala lymfkörtlar för att förhindra spridning av metastaser.

  Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

  För att konsolidera resultatet efter operation och förhindra återfall av onkologisk patologi, kommer strålterapi att hjälpa till.
  Genom att agera på de återstående främmande cellerna ändrar strålningsenergin sin genetiska struktur och därigenom hämmar deras förmåga att föröka sig i stor utsträckning och därigenom leda till deras död.

  Prognos för ytterligare liv

  Om en person har utvecklat c r är de intresserade av vad det är och vilken prognos för återhämtning. Onkologisk patologi i prostatakörteln, särskilt dess maligna kurs, är ett betydande problem med moderna samhällen och medicin. Hittills är sjukdomsgraden och mortaliteten från prostatacancer betydligt större, och i samband med dessa indikatorer är prognosen för återhämtning vanligtvis inte gynnsam. I denna typ av patologi är tumören i prostata i sig inte lika hemsk som aktiv metastas, med en allmän skada av organ och system.

  Metastaser sprids genom hela kroppen indikerar en oundviklig död, det är bara en fråga om tid. I sådana fall, när ett operativt förfarande för avlägsnande av den drabbade prostatakörteln fortfarande var i tidiga skeden, är prognosen gynnsam. Tyvärr kan modern medicin inte garantera att det efter operation inte kommer att finnas sådana komplikationer som ett återfall av onkologi eller infektiösa skador i bäckenorganen. Efter avlägsnandet av prostatakörteln blir männen absolut sterila. För att undvika denna farliga sjukdom behöver du regelbundet konsultera en urolog och noggrant övervaka din egen hälsa.

  Vem sa att bota prostatit hårt?

  Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
  • Uppstoppad blåsan;
  • Sexuell dysfunktion;

  Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

  LiveInternetLiveInternet

  -Tags

  -kategorier

  • överlevnad (1)
  • Mat (3)
  • Hälsa (14)
  • Traditionell medicin (1)
  • läkemedel (1)

  -referenser

  -Sök via dagbok

  -Prenumerera via e-post

  -statistik

  Hur man läser en diagnos om du har cancer?

  Hur man läser diagnosen, om det finns misstankar om en cancer tumör är en viktig fråga för patienten och hans nära och kära. I artikeln behandlas dels den onkologiska diagnosens struktur samt reglerna för dess läsning och förståelse. Låt oss börja med strukturen. Onkologisk diagnos består av flera komponenter:

  1. Karakteristik av den patologiska processen.
  2. Kännetecken för sjukdoms kliniska och morfologiska variant.
  3. Lokalisering av processen.
  4. Staden av sjukdomen som kännetecknar förekomsten av processen.
  5. Egenskaper för behandlingseffekten (anges i diagnosen efter behandlingen).

  Var noga med att komma ihåg att finalen diagnos i onkologi sätts först efter en histologisk undersökning av vävnad från neoplasmen (biopsi). Med andra ord, först efter en mikroskopisk studie av en bit patientvätska från det område där läkaren ansåg vara cancerous tumör.

  Histologisk undersökning för att avgöra vilken typ av tillväxt (benigna eller maligna) och den faktiska tumör morfologi (dvs vävnad från vilken det finns en tillväxt), beroende på morfologin hos tumörer och delades vid rak- tumör i epitelvävnad, bindväv tumörer vävnads sarkomu- etc. n.

  Neoplasmens morfologi bör vara känd för att bestämma den korrekta taktiken för behandling och hantering av patienten, för prognosen för sjukdomen, eftersom olika tumörmorfologi olika metastasera, groda, etc. Innan vi fortsätter till exempel-förklaringarna av onkologiska diagnoser, låt oss överväga dess huvudkomponenter.

  Så, det första som latinska bokstäver betyder diagnos? TNM klassificering, antagen för att beskriva tumörets anatomiska förekomst, opererar den med tre huvudkategorier: T (tumör) -s lat. tumör - karakteriserar prevalensen av den primära tumören, N (nodus) - från lat. nod - återspeglar det regionala tillståndet lymfkörtlar, M (metastasering) - indikerar närvaron eller avsaknaden av fjärrkontroll metastaser.

  Primär tumör (T) inom den kliniska klassificeringen kännetecknas av symbolerna Tx, T0, Tis, T1, T2, T3, T4.

  TX används när tumörens storlek och lokal spridning inte kan beräknas.
  T0 - primärtumör detekteras inte.
  Tis - preinvasiv karcinom, karcinom in situ (cancer in situ), intraepitelial cancer, den första fasen av utveckling av en malign tumör utan tecken på spiring mer än 1 lager.

  Т1, Т2, ТЗ, Т4 - beteckningar av storlekarna, tillväxtens karaktär, ömsesidiga relationer med gränsvävnader och (eller) primära organ tumör. Kriterierna för att de digitala symbolerna i kategori T bestäms beror på lokaliseringen av primärtumören och för vissa organ, inte bara av storleken utan också av graden av sin invasivitet (spiring).

  Status för regionala lymfkörtlar (N) betecknas av kategorierna NX, N0, N1, 2, 3. Dessa är lymfkörtlarna där metastasen först "går". Till exempel. för bröstcancer regionala lymfkörtlar är axillära från den lämpliga sidan.

  NX - Otillräcklig data för bedömning av lesioner av regionala lymfkörtlar.

  N0 - det finns inga kliniska tecken på metastaser i regionala lymfkörtlar. Kategori 0, bestämd före operationen för kliniska tecken eller efter operation baserat på en visuell utvärdering av det avlägsna läkemedlet, förädlas av resultaten av en histologisk undersökning.

  N1, N2, N3 återspeglar olika grader av regionala metastaser av lymfkörtlar. Kriterierna som bestämmer de digitala symbolerna för en kategori beror på lokaliseringen av den primära tumören.

  Fjärrmetastaser (M) - är de metastaser som förekommer i andra organ och vävnader, inte bara i de regionala lymfkörtlarna (under groning av tumören och förstöra tumörblodkärl Cancerceller komma in i blodomloppet och kan "sprida" i nästan alla organ). De kännetecknas av kategorierna MX, M0, M1.

  MX - otillräcklig data för att bestämma avlägsna metastaser.
  M0 - inga tecken på avlägsna metastaser. Denna kategori kan raffineras och ändras om avlägsna metastaser detekteras under kirurgisk revision eller i process av patoanatomisk obduktion.

  M1 - det finns avlägsna metastaser. Beroende på lokalisering av metastaser kan kategori M1 kompletteras med symboler som anger metastatiskt mål: PUL. - Lätt, OSS - ben, HEP - lever, VRA - hjärna, LYM - lymfkörtlar, MAR - benmärg, RLE - pleura, PER - bukhinnan SKI - läder, OTH - andra organ.

  För det andra, vad betyder scenen i diagnosen? Det finns 4 etapper av den onkologiska processen:

  Steg 1 - den onkologiska processen påverkar ett lager av orgelet, till exempel slemhinnan. Detta stadium kallas också "cancer in situ" eller "cancer på plats". I detta stadium påverkas inte regionala lymfkörtlar. Det finns inga metastaser.

  Steg 2 - den onkologiska processen påverkar 2 eller flera organlager. Nederlaget för regionala lymfkörtlar är frånvarande, det finns inga avlägsna metastaser.

  Steg 3 - tumören spirer alla organs väggar, de regionala lymfkörtlarna påverkas, det finns inga avlägsna metastaser.

  4 scen - en tumör i stor storlek, påverkar det hela kroppen, det är en förlust av regionala och avlägsna lymfkörtlar och metastaser till andra organ. (I vissa patologiska processer avger endast tre steg, kan vissa steg uppdelas i sub, det beror på den fastställda för detta organ Cancer klassificeringsprocess).

  Den tredje, vilket betyder klinisk grupp i diagnosen? Klinisk grupp (i onkologi) - Klassificeringsenheten för dispensarregistrering av befolkningen i samband med onkologiska sjukdomar.

  1 klinisk grupp - personer med precancerösa sjukdomar, faktiskt friska:

  1a - patienter med en sjukdom som misstänks för en malign neoplasma (med upprättandet av den slutliga diagnosen de avlägsnas från registret eller överförs till andra grupper)

  1b - patienter med premaligna sjukdomar;

  2 klinisk grupp - personer med beprövade maligna tumörer som utsätts för radikal behandling

  3 klinisk grupp - personer med beprövade maligna tumörer som har avslutat radikal behandling och är i eftergift.

  4 kliniska grupper - personer med beprövade maligna tumörer, som av en eller annan anledning inte är föremål för en radikal behandling, men är föremål för palliativ (symptomatisk) behandling.

  Klinisk grupp måste anges i patientens diagnos. I dynamik kan samma patient, beroende på graden av progression av processen och den behandling som utförs, gå från en klinisk grupp till en annan. Klinisk grupp motsvarar inte på något sätt sjukdomen.

  Så nu kan vi med säkerhet säga att strukturen i diagnosen som antas i onkologi gör att vi kan förstå situationen ganska exakt. För att förstå tydligare i detta, överväga följande exempel:

  1) Diagnosiserad med bröstcancer. Hur ser denna diagnos ut i journalerna?

  DS: Höger bröstcancer T4N2M0 III stadium. grupp.

  -T4- berättar för oss att det är en stor tumör med spiring i närliggande organ

  -N2- antyder att det finns metastaser på de inre lymfkörtlarna i bröstkörteln på den drabbade sidan, fasta med varandra;

  -M0- föreslår att det för tillfället inte finns några tecken på avlägsna metastaser.

  -III-scenen - berättar att tumören spirer alla organs väggar, de regionala lymfkörtlarna påverkas, det finns inga avlägsna metastaser;

  -2 celler. grupp- berättar att histologiskt bevisat maligna neoplasmer (100%) och tumören att vara radikal (dvs full) avlägsnas kirurgiskt.

  DS: Cancer i den vänstra njurens T3cN2M1 (PUL) III-stadium. 4kl. grupp. T3c beror på signifikant tumörstorlek, tumören sträcker sig till den nedre ihåliga venen ovanför membranet eller växer in i dess vägg;

  N2-metastaser i mer än en regional lymfkörteln;

  M1 (PUL) - det finns avlägsna metastaser i lungorna.

  III-scenen - tumören träder in i lymfkörtlarna eller passerar till renalven eller sämre vena cava;

  4 klinisk grupp - Bevisad malign tumör, som av en eller annan anledning inte är föremål för en radikal behandling, men är föremål för palliativ (symptomatisk) behandling.

  3) Cancer hos rätt äggstockar med metastaser i bukhinnan diagnostiserades. Hur ser diagnosen ut i journalerna?

  DS: Cancer av rätt äggstock T3N2M1 (PER) IIIA-steg 4kl. grupp

  - T3- En tumör är närvarande i en eller båda äggstockarna och cancerceller finns utanför bäckenregionen.

  - N2-metastaser i mer än en regional lymfkörteln;

  - M1 (PER) - avlägsna metastaser till bukhinnan;

  - IIIA-scenen - sprids inom litet bäcken, med kolonisering av bukhinnan (många små metastaser sprids längs bukhinnan);

  - 4 klinisk grupp - Bevisad malign tumör, som av en eller annan anledning inte är föremål för en radikal behandling, men är föremål för palliativ (symptomatisk) behandling.

  4) Diagnostiserad med vänster ben sarkom. Hur ser diagnosen ut i journalerna?

  DS: Osteogen sarkom i den nedre delen av vänster fibula T2 Nx M0 IIB steg 2 cl. Grupp.

  - T2 - Utbrottet sträcker sig bortom det naturliga barriäret;

  - Nx, M0 - inga metastaser;

  - II-scenen - Lågdifferentierad (mycket malign) tumör. Utbrottet sträcker sig bortom det naturliga barriäret. Brist på metastaser;

  - 2 grupper av personer med beprövad malignitet hos tumören, som är föremål för radikal (fullständig avlägsnande av tumör kirurgiskt) behandling.

  5) Diagnostiseras med cancer i rätt lunga med metastaser till hjärnan. Hur ser diagnosen ut i journalerna?

  DS: Bronchoalveolär adenokarcinom i höger lung T3N2M1 (BRA) III-steg. 4kl. grupp

  - T3- tumör i valfri storlek, sätta på bröstväggen, diafragma, mediastinal lungsäcken (pleura inre skikt, som ligger i anslutning till lungorna), hjärtsäcken (det yttre skalet av hjärtat); tumören inte nå till carina (en liten utskjutande del vid platsen för uppdelning av luftstrupen vid 2 huvudbronkerna) av mindre än 2 cm, men utan att involvera carina eller tumör med tillhörande atelektas (spadenie) eller obstruktiv lunginflammation (blockering) total lung;

  - N2- det mediastinala lymfkörtlar på den drabbade sidan eller bifurkation lymfkörtlar
  (bifurcation är placeringen av luftröret i 2 huvudbronkier);

  - M1 (BRA) - det finns avlägsna metastaser i hjärnan.

  - III-stadium - en tumör som är större än 6 cm med en övergång till en intilliggande lungklopp eller genom spridning av en närliggande bronkus eller huvudbronkusen. Metastaser finns i bifurcation, trakeobronchiala, paratrakeal lymfkörtlar;

  - 4kl. gruppen är en beprövad malign tumör, som av en eller annan anledning inte är föremål för radikal behandling, men är föremål för palliativ (symptomatisk) behandling.

  Grader av onkologi

  Graden av onkologi är, mer korrekt, utvecklingsstadiet för en malign tumör.

  Detektering av graden av onkologi är ett viktigt diagnoselement, eftersom behandlingsregimer, även med samma typ av cancer, varierar kraftigt beroende på stadium av tumörutveckling. Följaktligen är den korrekta definitionen av graden av onkologi det rätta valet av behandlingsmetoder, det här är ett verkligt hopp för ett framgångsrikt resultat. Samtidigt bör det noteras att de moderna metoderna som används i Tyskland tillåter nästan alla fall att bota cancer på ett tidigt stadium - tills fullständig återhämtning! Med högkvalitativ cancer används avskräckande terapi framgångsrikt, i många fall återvänder en acceptabel livskvalitet till patienter.

  I ett ord är noggrannheten i slutsatserna om stadium av tumörutveckling inte bara en fråga om klassificering. Först och främst är detta noggrannheten i behandlingen, hoppet på det framgångsrika resultatet.

  Grader av onkologi enligt TNM

  TNM-systemet skapades i mitten av förra seklet, den franska läkaren Pierre Dan är den mest universella och omfattar alla de viktigaste delarna i scencancerdiagnos, så idag är utbredd i världen av klinisk praxis.

  TNM är en förkortning av tre nyckelkategorier för att bestämma kraftstadierna:

  • T - tumör, svullnad
  • N - Noder, lymfkörtlar
  • M-metastaser

  Som tillämpat på dessa grundläggande kategorier uppskattas förekomsten:

  • infiltrering av den primära tumören (tumör) i närliggande tumörer och vävnader
  • metastasering till intilliggande lymfkörtlar
  • bildandet av avlägsna metastaser

  För att fastställa förekomsten används punktsystemet huvudsakligen. Mot motsvarande bokstav är ett resultat som indikerar förekomsten. Den allmänna principen är:

  Bedömning av förekomsten av primärtumör (T)

  • TX - oidentifierad tumör
  • T0 är frånvaron av en primärtumör (det är till exempel det har redan tagits bort eller det så kallade CUP-syndromet är en metastatisk cancer utan primärtumör)
  • Tis / Ta - sk carcinoma in situ, primära tumörmassan, fortfarande är bosatt i området för cellerna från vilka den förekommer, och inte infiltrera ens in i basalmembranet vid gränserna av dessa celler
  • T1 - infiltrerande tumör av minimal storlek
  • T2 - infiltrerande tumör av medelstorlek
  • T3 - infiltrerande tumör av stor storlek
  • T4 - en tumör av vilken storlek som helst, infiltrerad i närliggande organ eller in i skelettzoner

  Bedömning av metastas i lymfkörtlar

  • NX - oidentifierad lesion av lymfkörtlar
  • N0 - frånvaro av drabbade lymfkörtlar
  • N1 - enskilda drabbade lymfkörtlar i tumörregionen
  • N2 - flera drabbade lymfkörtlar
  • N3 - multipel nodal inblandning eller särskilt farlig riktning (vanligtvis den riktning från botten och upp, från kroppen periferin till centrum, i alla fall - till de vitala organ)

  Utvärdering av avlägsen metastasering

  • M0 - ingen metastasering
  • M1 - förekomsten av avlägsna metastaser

  Så vi har alla nyckelpositioner för att läsa diagnosen. Till exempel, om diagnosen är T1N1M0 betyder det:

  • Det första steget av tumörutveckling (liten infiltration och liten storlek av primär tumörbildning)
  • Den första etappen i metastasen i lymfkörtlarna (enskilda lesioner av närliggande noder)
  • nollstadiet av avlägsen metastas (ingen metastas)

  I ansökan till specifika typer av cancer och specifika situationer för tumörutveckling kan ytterligare beteckningar användas. Till exempel alfabetiska tillägg till figurerna betecknar scenen. Dessa karaktärer kännetecknas av infiltrationsegenskaper. Sålunda, i fallet med magcancer skilja stadium T1a och T1b (i ett fall tumören har infiltrerat in i förbindelseskiktet under magslemhinnan, i det andra fallet den nådde kärnskikt mellan slemhinnan och muskelvävnaden). Det finns också etapper T4a (penetration av tumören i bukhinnan) och T4b (penetration i angränsande organ).

  Till metastasens stadiumbeteckningar (M1) läggs även de alfabetiska kombinationerna som betecknar lesionen till:

  • M1 (OSS) - metastaser i benvävnad
  • M1 (PUL) - i lungorna
  • M1 (HEP) - i levern
  • M1 (BRA) - i hjärnan
  • M1 (LYM) - i lymfkörtlarna
  • M1 (MAR) - i benmärgen
  • M1 (PLE) - i pleura
  • M1 (PER) - i peritoneum
  • M1 (ADR) - i binjurarna
  • M1 (SKI) - i huden
  • M1 (OTH) - annan lokalisering

  C-faktor

  Förutom TNM-formeln anges även den diagnostiska basen. Det vill säga, de lägger till en krypterad förklaring, på grundval av vilken en diagnos görs. Detta bekräftar graden av grundlighet.

  Det här är den så kallade C-faktorn, från engelska säkert - "exakt", "autentiskt". Det numeriska indexet bredvid bokstaven C indikerar diagnosdjupet och följaktligen graden av grundlighet av diagnosen:

  • C1 betyder att diagnosen är baserad på standard kliniska undersökningar
  • C2 innebär att förutom de vanliga, användes även speciella kliniska undersökningsverktyg för diagnos, exempelvis computertomografi, endoskopiska tekniker och liknande.
  • C3 - att diagnosen är baserad på vävnadsprover (biopsi) och deras histologiska studier
  • C4 - att diagnosen gjordes på grundval av histologiska studier av själva tumören och närliggande lymfkörtlar avlägsnades kirurgiskt, liksom cellprover av hälsosam vävnad på kanten

  Om sålunda vid diagnos, t ex C4 T1N1M0 registreras, indikerar detta den första etappen av tumören och dess metastaser till lymfkörtlarna, slutsatsen görs på basis av studier av patologiska syften som uppnås kirurgiskt. En sådan diagnos anses vara den mest tillförlitliga och definitiva. Som vi ser kan den levereras först efter kirurgisk borttagning av tumören och närliggande (regionala) lymfkörtlar.

  Tillförlitligheten hos den slutgiltiga diagnosen är extremt viktig för utnämningen av efterföljande (adjuvant) behandling: kemoterapi, strålning, immunbehandling, hormonbehandling, etc.

  Klinik och patologi

  Ofta används andra metoder för att beteckna C-faktorn i diagnosen. Det finns två huvudstadier - klinisk och patologisk diagnos. Samma (till synes) diagnos kan spelas in i två versioner:

  Vad är skillnaden? Det faktum att den första diagnosen gjordes på grundval av klinisk diagnos (första bokstaven "c" betyder klinisk). Som tillämpas på C-faktorn kan detta vara steg C1, C2, C3 - men i vilket fall som helst anses diagnosen preliminär.

  Den andra diagnosen gjordes på grundval av studier av patologiska föremål (tumörer och lymfkörtlar) som avlägsnades under operationen (brevet "p" betyder både patologiskt och postoperativt). Detta är den slutliga diagnosen, som motsvarar kategori C4.

  Det finns också andra funktioner för vilka det finns egna bokstavssymboler. Till exempel:

  I det första fallet erhölls den redan kända diagnostiska formeln T1N1M0 på basis av en kirurgisk operation utförd efter neoadjuvant behandling. Neoadjuvant - betyder prekirurgisk. Sådan behandling (systemisk kemoterapi, regional kemoterapi, lokalregional bestrålning) ordineras vid en ooperativ tumör, i syfte att reducera den till ett operativt tillstånd. Denna inmatning innebär att den neoadjuvanta behandlingen resulterade i att tumören regresserades till T1N1-steget, varefter den avlägsnades kirurgiskt.

  I det andra fallet ges ett exempel på en diagnostisk rekord för en återkommande tumör.

  Annan notering

  Graden av onkologi är inte uttömda. I särskilda fall används ytterligare alfanumeriska beteckningar:

  L-faktor (infiltrering av cancerceller i lymfatiska kärl)

  • L0 - Frånvaro av infiltration
  • L1 - bekräftad infiltration

  V-faktor (infiltrering av cancerceller i ådror)

  • V0 - Frånvaro av infiltration
  • V1 - mikroskopisk infiltration
  • V2 - makroskopisk infiltration

  Pn-faktor (perineurala skador, det vill säga platsen för cancerceller på det yttre skalet av nerver)

  • Pn0 - ingen skada
  • Pn1 - bekräftad närvaro av förvånade nerver

  G-faktor eller gradering (graden av differentiering av tumör och hälsosam vävnad)

  • G1 - god differentiering
  • G2 - genomsnittlig differentiering
  • G3 - låg differentiering
  • G4 - Frånvaro av differentiering
  • G9 - obestämd eller odefinierad grad av differentiering

  God differentiering innebär att tumören behåller en strukturell likhet med den friska vävnaden från vilken den härstammar. Frånvaro av differentiering innebär att tumörens ursprung endast kan fastställas under speciella immunhistokemiska studier.

  R-faktor (kvarvarande tumör efter behandling

  • R0 - frånvaro av kvarvarande tumör
  • R1 - mikroskopiska tumörrester
  • R2 - makroskopiska tumörrester

  Om, efter avslutad behandling, R0 registreras i diagnosen betyder det faktiskt en återhämtning.

  Ytterligare information om behandling av behandling i Tyskland

  Du kan få en gratis telefon för dig

  E-post till oss Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste ha Javascript aktiverat för att visa den.