Huvud
Analyser

Brachyterapi prostatacancer: Vad är det, hur är det gjort och de möjliga komplikationerna

Enligt statistiken är cirka 10-15% av den manliga befolkningen som är äldre än 50-60 år utsatt för risken för prostatacancer varje år.

Det är därför som läkare ägnar särskild uppmärksamhet åt detta problem. Med tidens gång förbättras metoderna för behandling av denna sjukdom.

Det finns alternativa och modernare metoder, varav en anses vara brachyterapi.

Brachyterapi av prostatacancer

Vad är brachyterapi av prostata? Brachyterapi av prostatacancer är en slags kontaktinterstitiell strålterapi. Under genomförandet utförs strålningskällan inuti det drabbade organet, försöker att inte skada eller vidröra intilliggande vävnader.

I kirurgisk medicin kan en sådan operation användas för att behandla:

 • tunga kanalen;
 • cervical cancer;
 • ändtarmen etc.

I urologi har det använts särskilt mycket och används ofta vid behandling av prostatacancer.

Utflykt till historien

Även om brachyterapi är en modern metod, nämner forskare det första omnämnandet av det senast 1910. Sedan, i början av förra seklet, utvecklade amerikanska kirurgerna P. Degre och D. Pasto en ny behandlingsmetod baserad på användningen av en riktade radioaktiv stråle, vilket undviker total bestrålning av patientens kropp.

Röntgen levererades till det drabbade organet med hjälp av en speciell Ra-226 kapsel, trokar (ihåliga nålar) och sedan radioaktivt guld.

Detta varade fram till i slutet av 20-talet, medan på åttiotalet forskarna H. Hill och John. Gammelgård inte genomfört leveranssätt mikrokällor i kombination med transrektalt ultraljudsundersökning.

Den nya metoden gjorde det möjligt att styra driftsprocessen och uppnå ett effektivare resultat. Det är han som ligger bakom brachyterapi.

Hittills används olika typer av brachyterapi i medicin: intrakavitär, ytlig, intravaskulär, intraluminal och interstitiell, som används för att behandla prostatacancer.

vittnesbörd

Trots utbredd användning vid operation och högprestandindikatorer kan brachyterapi för prostatacancer inte ordineras till alla patienter. Det är endast effektivt om tumören är lokaliserad inom själva organet, eftersom strålen riktas direkt in i orgeln och överskrider inte dess gränser med mer än 1-2 mm. Med tanke på detta utförs prostata brachyterapi med cancer i första och andra etappen.

Kontra

Brachyterapi är inte föreskriven i följande fall:

 1. Om kroppen har metastaser.
 2. Om patienten har en körtelvolym på över 50 cm3.
 3. Om volymen av kvarvarande urin är mer än 50 ml eller flödet av urin inte når värdet på 10 ml / s.

Behandlingsalternativ

Idag används två kirurgiska metoder för kirurgi:

 1. Genom införandet av permanenta radioaktiva "korn".
 2. Genom särskilda nålar.

Det första sättet Det indikeras till patienter med ett första skede av sjukdomen med en gynnsam prognos. Jod, I-125, med en halveringstid på 59 dagar används för bestrålning. Avser mikrodoseringsterapi.

Det andra sättet används för tillfällig brachyterapi. Det indikeras till patienter med en uppsättning negativa faktorer. Aiming bestrålning utförs genom att införa särskilda nålar i prostatakörteln. Exponeringsdosen beräknas individuellt. Iridium, Ir-192 används för proceduren. Avser högdoserad behandling.

Tekniker för genomförande

Precis som någon annan brachyterapi operation innebär flera steg.
I det här fallet är de:

 1. Planering.
 2. Beredning.
 3. Genomföra.
 4. Återhämtning.

Låt oss betrakta dessa steg mer detaljerat.

planering

I detta skede är det viktigt för patienten att genomgå alla nödvändiga tester: CT, MR, TRUS, och även passera nödvändiga laboratorietester.

Det är viktigt för läkaren att veta vilket tillstånd patienten är i och för att få hög precision bilder av det drabbade organet. Detta hjälper till att ta reda på tumörens placering och riktar direkt strålen.

Det kommer också att krävas samråd med terapeuten och anestesiologen, eftersom operationen kommer att vara under bedövning.

Framställning av

För att förfarandet ska vara mest framgångsrikt måste patienten följa vissa regler:

 1. På tröskeln till operationen, försök att inte lyfta tyngdkraften för att undvika tung fysisk ansträngning.
 2. Försök att äta rätt, förutom snabbmat, feta och röka rätter. På tröskeln till operationen är en lätt middag tillåten senast klockan 7-8 och på operationens dag kommer det inte att äta något.
 3. Sova bra, undvik känslomässig stress och stressiga förhållanden.
 4. Ta läkemedel som ordinerats av din läkare eller avbryt några droger efter läkarens bedömning.

Framsteg av operationen

Verksamheten utförs i flera steg:

 1. Ursprungligen rensas patienten ogema och uppmanas att genomgå de nödvändiga hygieniska förfarandena.
 2. Då ligger patienten på soffan och anestesi injiceras. Det kan vara intraspinal eller generellt (enligt specialistens bedömning).
 3. Sedan startar specialisten operationen. Under den ligger patienten på baksidan, benen är uppfödda till sidan i sidan och stöds av speciella stöd.
 4. Operationen utförs med hjälp av en transrectal ultraljudstransduktor, som gör det möjligt att övervaka den visuella utvecklingen av vad som händer med hjälp av ultraljud.
 5. Efter avslutad procedur lämnas patienten i 24 timmar på sjukhuset. I vissa fall kan operationen utföras på poliklinisk basis.

återvinning

Om proceduren går smidigt, släpps patienten snart hem:

 1. Under en tid kan han uppleva obehag och smärta, vilket är väl utjämnat med antiinflammatoriska och anestetiska läkemedel.
 2. Efter anestesi kan du känna dig yr, sömnig. Detta är en normal reaktion. Behöver mer vila och dricka ett enkelt, kallt vatten. Detta kommer att tvätta njurarna och hjälpa till att rensa kroppen.
 3. Puffiness och blåmärken i närheten av nålintroduktionen är en vanlig förekomst. De försvinner efter några veckor, så du borde inte orsaka ångest.
 4. Under återhämtningsperioden är det viktigt för patienten att följa läkarens rekommendationer, för att inte öka svårighetsgraden, undvika tung fysisk ansträngning, att inte leva ett sexuellt liv tills doktorns tillstånd.
 5. Efter urladdning i patientens kropp kommer en mikrokapsel att förbli, till vilka metaller som kan reagera. Det är bättre att ta hand om i förväg om denna nyans och få ett extrakt från sjukhuset. Det kommer att bidra till att undvika eventuella problem vid flygplatser och tågstationer vid en personlig sökning.
 6. De första 60 dagarna leder inte husdjur till knä och får inte sätta små barn. Försök att utesluta kontakt med gravida kvinnor.
 7. Gå inte till fysioterapi utan tillstånd från en onkolog.
 8. Under det första året rekommenderas att ta ett blodprov för PSA var 90: e dag. Sedan varje halvår.

Eventuella komplikationer, biverkningar

Komplikationer efter brachyterapi av prostata:

 1. Svårighetsgrad av urinering. Under de första dagarna är detta fenomen tillåtet och refererar till normen. Om problemet inte uppstår inom de första 5-7 dagarna behöver du kontakta en specialist.
 2. Frekvent urinering.
 3. Brännande känsla när du passerar urin.
 4. Erektil dysfunktion.

Konsekvenserna av brachyterapi av prostatakörteln är huvudsakligen förknippade med återfall, dysfunktion av det drabbade organet och nekrotiska förändringar i närliggande vävnader.

De allmänna konsekvenserna av brachyterapi för prostatacancer är vanligtvis förknippade med en felaktig beräkning av dosen av radioaktiv strålning. Som ett resultat kan patienten ha individuella symtom på strålningssjukdom.

Metodens effektivitet

I de flesta fall ger operationen ett positivt resultat och låter dig räkna med en gynnsam prognos. Man bör komma ihåg att prognosen kan vara individuell och bero på sjukdomsförloppet, patientens fysiska tillstånd, ålder och andra individuella egenskaper.

Enligt amerikanska kliniker är 10-årig överlevnad av patienter efter brachyterapi 79%.

Hittills refererar brachyterapi till ett av de alternativa sätten för radikal behandling av prostatacancer.

Det kännetecknas av en tillräckligt hög positiv prognos, en låg andel komplikationer, god tolerans.

Detta förfarande är vanligt både i vårt hem och utomlands. Modern utrustning och en hög utbildning av specialister gör det möjligt att utföra proceduren effektivt och säkert för patienter och uppnå inte dåliga resultat vid urologisk operation.

Indikationer och uppförande av brachyterapi för prostatacancer

Under lång tid har kirurgiska metoder varit "guldstandarden" för behandling av prostatacancer. Eftersom de är förenade med ett stort antal negativa konsekvenser för patienten (urininkontinens, erektil dysfunktion hos 50% av drivna och andra), under det senaste decenniet finns det mer förlåtande tekniker såsom brakyterapi av prostatacancer, homeopati, användning av hormonella medel.

Vad är prostata brachyterapi?

Brachyterapi av prostatacancer är en punktinjektion i prostata av en hög dos av en radioaktiv substans. Som ett resultat utsätts endast körteln själv för bestrålning, och andra organ och vävnader påverkas inte.

Beroende på dosen och bestrålningskraften utmärks följande:

 1. Låg dos (NDBT) implantera brachyterapi frön med en konstant diameter av 0,8 mm, inuti vilket är radioaktiva isotoper av jod, palladium eller cesium. Halveringstiden är mellan 10 och 60 dagar. Isodan av jod används i de fall då cancertumören växer långsamt. För tumörer som snabbt ökar i storlek, används en högre-energi-cesium-isotop med en mindre nedbrytningsperiod. I genomsnitt implanteras 40-60 korn. Den terapeutiska dosen av radioaktiv bestrålning är ca 140-160 grå för jod och 115-120 grå för palladium.
 2. Högdos (VDBT) brachyterapi med tillfällig hantering av iridium- eller koboltisotoper. Med brachyterapi rör sig strålningskällan genom de ihåliga nålarna i prostata vävnaderna. Halveringstiden för iridium är 74 dagar och för kobolt - 5 år.

Den mest utbredda var NDBT. Högdosbestrålning används i fall där en cancerous tumör har spridit sig till sämre vesiklar, liksom för mer allvarliga stadier av T3a och T3b-lesioner. VDBT tillåter att bestråla mer vävnad i prostatakörteln och intilliggande områden på grund av strålningskällans rörelse. Eftersom VDBT kräver närvaro av komplex utrustning utförs denna typ av behandling endast i stora radiologiska och onkologiska institutioner. Fördelen med NDBT i jämförelse med VDBT är att införandet av korn utförs en gång och högdosbestrålning kräver vanligtvis 2-3 procedurer. För patienten är det ingen skillnad i tekniken för dessa två behandlingar.

Radionuklidkorn för brachyterapi tillverkas av flera företag i FRG, USA och Nederländerna. På den ryska marknaden finns främst strålningskällor för tysk produktion.

Brachyterapi av prostatacancer används som monoterapi, och i samband med andra typer av behandling, till exempel hormonell.

Indikationer och kontraindikationer för behandling

Indikationer för brachyterapi av prostata är följande faktorer:

 • Canceren spjälkar inte genom prostatakörteln;
 • Gleason-skalan är under 7;
 • nivån av prostata-specifik antigen (PSA) ligger i intervallet mellan 10 och 20 ng / ml;
 • lokaliserad tumör i steg T1-T2;
 • Prostatavolymen är inte mer än 60 cu. cm.

Kontraindikationer för proceduren:

 1. Uttalade symtom på frekvent urinering och urininkontinens.
 2. Volymen av kvarvarande urin är mer än 50 ml.
 3. Avlägsnande av en del av prostata på grund av ökningen av patientens historia.
 4. Lågt välvt läge hos könsmässig benfusion, vilket förhindrar införandet av nålar i den främre delen av prostata.
 5. Kontraindikationer för anestesi.
 6. Tumörer med dålig prognos (livslängden är mindre än 5 år).
 7. Prostatvolymen är mer än 50-60 kub. cm.
 8. Inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen.

De två sista kontraindikationer är relativa, eftersom efter behandling av inflammatorisk kolon och prostata hormonell terapi för att minska dess storlek (upp till 50%), blir möjlig prostata brakyterapi.

Brachyterapi-proceduren

Framställning av

Före förfarandet för brachyterapi utförs följande undersökningar av patienten:

 1. Finger rektal undersökning genom anus.
 2. Bestämning av nivån av PSA i blodet, ett högt värde som indikerar prostatacancer.
 3. Ultraljudsundersökning av prostata genom rektum (TRUS) för att bestämma tumörens storlek och position samt att utveckla en optimal plan för lokalisering av radioaktiva källor. En detaljerad ultraljudsundersökning utförs i 30-40 minuter. Planeringen kan utföras både omedelbart före operationen och några dagar före det.
 4. Om det behövs, istället för TRUZI eller förutom det, kan läkaren ordna en dator tomogram av bäckenorganen.
 5. Histologisk undersökning av prostata vävnadsceller som tas med biopsi.
 6. Bedömning av urineringskvaliteten (volymen av kvarvarande urin).

operationen

Förfarandet för införande av strålkällor utförs under övervakning av ultraljud eller fluoroskopi och innefattar flera steg:

 1. Genomförande av epidural eller spinalanestesi. I vissa fall utförs generell anestesi.
 2. Placering av patienten på operationsbordet (ligger på ryggen, med ben som är 90 grader från varandra i fästet).
 3. Skaffa en ultraljudsbild i 5 mm steg längs rutnätet från basen till toppen av prostata; planerar införandet av radioaktiva källor. Ultraljudssensorn injiceras rektalt. Om järnet ligger under gallret lyftes det med en ballong fylld med vatten. Cylindern är monterad på en steg-för-steg-enhet. För tydligare visualisering av urinröret används en skum gel, eller en gasfylld kateter sätts in i urinblåsan. Med hjälp av de erhållna platta ultraljudskivorna skapas en 3D-bild av prostata på datorn.
 4. Framställning av nålar. Nålar levereras av tillverkare som är förladda i ett sterilt paket, eller oftare i form av en sträng som innehåller radioaktiva källor. Läkaren skär dessa trådar och laddar implantatnålarna med en speciell enhet - nålladdningsstationen.
 5. Implantation av källor till prostata genom perineal regionen. Nålar sätts in genom hålen i rutnätet med hjälp av en steg-för-steg-enhet. För att förhindra förspänning av körteln, installeras två fixeringsnålar. Införandet av nålar görs manuellt och börjar med nätets lägsta eller övre rad. Kontroll av djupet av nålinsättning sker med hjälp av ultraljud eller fluoroskopi.

Spetsen på varje nål har en ekogen etikett som visas på datorskärmen och måste sammanfalla efter introduktionen med den planerade punkten.

Först och främst sätts kapslarna in i den främre delen av prostatan så att det inte finns någon ytterligare förmörkning av kornen i den bakre delen.

Förfarandet för brachyterapi för prostatacancer tar lite tid - 15-40 minuter. Efter operationen övervakas patientens dosimetri. Den motsvarande dosen bör inte överstiga 10 μSv / h på ett avstånd från patienten. Beroende på patientens tillstånd är det möjligt att extrahera det hemma så snart som möjligt efter operationen.

På grund av det faktum att det finns en möjlighet att strålningskällor ur kroppen under de första 5 dagarna efter operationen rekommenderas att urinera in i kärlet eller genom en cheesecloth, och under samlag under 6 månader för att använda kondom.

Komplikationer efter behandling

Efter brachyterapi kan följande biverkningar inträffa:

 • migration av radioaktiva korn (5-18%);
 • tillfällig svullnad av körteln efter implantation av strålningskällor;
 • frekvent urinering eller akut urinfördröjning som kräver kateterplacering
 • smärtsam utlösning
 • en blandning av blod i urinen.

Emellertid är deras förekomst mycket lägre än med traditionell prostatektomi. Urininkontinens observerades hos endast 5% av de opererade, medan i prostatektomi - i 30-40%. Obstruerad urinering är vanligt hos nästan alla patienter som har genomgått brachyterapi, men vanligtvis symptom på försämrad urinering passerar under de första veckorna, i de flesta fall upp till 3 månader. För att göra detta, använd omniks, cardura, samt periodisk kateterisering.

Konstruktion av urinröret kan utvecklas inom 5 år efter operationen. Graden av infektion är cirka 10% av de opererade. I mycket sällsynta fall (1% av patienterna) kan sårbildning i rektum förekomma.

Effektivitet av behandlingen

Effektiviteten hos brachyterapi är jämförbar med radikal prostatektomi, men det har betydande fördelar:

 1. Enkla kapslar.
 2. Minskar antalet öppna operationer och minimal blodförlust hos patienten.
 3. Korttidseffekter och deras lilla antal.
 4. Kort behandling och snabb återhämtning efter operation. Utomlands utförs denna operation på poliklinisk basis.
 5. Möjligheten till en operation för äldre i allvarligt skick.
 6. Bevarande av prostata och styrka (50-85% av behandlade män).
 7. Precision och enhetlighet vid distribution av radioaktiva källor i prostatakörteln.

Överlevnaden för låg- och medelriskpatienter efter VDBT är 97% med en uppföljningsperiod på upp till 8 år.

Det största obehaget orsakas av konsekvenserna av anestesi och tillfälliga biverkningar, hos vissa män kan de ta upp till sex månader. I allmänhet, är livskvaliteten avsevärt förbättras och 95% av patienterna efter operationen PSA-nivån är i det normala intervallet - mindre än 0,5 ng / ml (på observationer över 5 år efter brachyterapi), dvs sannolikheten är mycket låg upprepad återfall. 66% av männen i detta nummer har inte biokemiska förändringar. Under de första tre åren är ett PSA-hopp möjligt, vilket därefter sjunker, men fullständig eliminering av PSA kan ofta inte uppnås, eftersom prostatens försämrade epitel kvarstår. Framgången med brachyterapi resulterar i första hand är det strikta valet av patienter enligt indikationerna för att utföra denna procedur.

Hos män i västliga länder, särskilt i USA, med sjukdomen i prostatacancer, har brachyterapi redan blivit standarden för effektiv behandling. Detta beror på den minimalt invasiva behandlingen, det minsta antalet biverkningar och komplikationer. Brachyterapi kan inte bara vara ett alternativ till partiell kirurgisk resektion av prostata, men kan även användas efter att det reducerar återfall av cancer. Spot effekt på tumören i form av korn eller flyttar inom ihåliga nålar strålningskällan förbättrar signifikant kontroll av cancer, gör det möjligt att utföra en effektiv behandling för svår sjukdom.

Brachyterapi av prostatacancer

Brachyterapi för prostatacancer används av medicin som både primär och ytterligare behandling för cancer. Terapi består i det faktum att bestrålning sker på vissa skadade områden med en cancerous tumör i vävnaden, varför risken för negativa följder av förfarandet minskas betydligt. Metoden har länge använts av ryska medicinska arbetstagare och används effektivt för att behandla prostatacancer. På grund av strålningens direkta effekt är det förstöring av de växande cancercellerna. Utvald fördel i motsats till strålbehandling är det faktum att när det bestrålas finns ingen försvagning av patientens immunitet och kroppen orsakar ingen märkbar skada. Brachyterapi skadar inte friska celler i kroppen, så förekomsten av sjukdomens återfall utesluts.

Metod för behandling är utvecklad som en alternativ metod. Mekanismen är baserad på effekten på cancertumören av strålning för att förstöra de drabbade cellerna. Metoden appliceras pågår från prostatakörtelns cancerstadium. Bestrålning används effektivt vid stadierna 1 och 2 i sjukdomen. Sällan är en hög grad av framgångsrik behandling också fastställd vid ett senare skede av sjukdomen, men endast under förutsättning att tumören hör till en kategori som inte överstiger 8 poäng på Gleason-skalan.

Medicinsk statistik säger att denna metod är att föredra för kirurgisk ingrepp eller läkemedelsterapi. Det finns två huvudsakliga metoder för brachyterapi:

 • med hjälp av lågdos eller högdoserad bestrålning av det skadade organet;
 • införandet av en radioaktiv isotop i prostata.

Var och en av metoderna har särskilda fördelar och egenskaper vid utförandet.

Lågdos brachyterapi utförs under lång tid med hjälp av kirurgisk införing i prostatavävnaden av speciella titankapslar. Isotopen är i detta fall radioaktivt jod. På grund av små kirurgiska ingrepp placeras flera dussin granuler i körteln. Behandlingsbehandlingsperioden är cirka sex månader, den kan förlängas baserat på resultaten av behandlingen. För installation av implantat används magnetisk resonansavbildning, på grund av införandet av kapslar i vävnaden med hjälp av speciella robotar.

Innan man använder lågdos brachyterapi mäts prostatavolymen i patienten, tumörens placering och dess fysiska parametrar anges. Stråldosen tilldelas individuellt och beräknas genom specialprogram. Kirurgiska manipuleringar vid införandet av kapslar tar inte mer än en timme, medan patienten påverkas av ryggradsbedövning.

Fördelarna med metoden är garanterad återställande av styrka och normalisering av urinering.

Högdos brachyterapi används på relativt kort tid men doseringen av bestrålning är mycket högre. Isotopen sätts in i körtelvävnaden och avlägsnas flera gånger under hela processen. I detta fall används palladium och iridium. Sådan brachyterapi är ordinerad för en aggressiv form av cancer. Nu föredrar läkare att använda cesium för att minska sannolikheten för återfall och minska skador på patientens hälsa. Verkningsmekanismen skiljer sig endast från instrumentation. Isotopen implanteras i käftens vävnad med punkteringsnålar i flera minuter. Efter en vecka utförs en andra session. Det totala antalet procedurer överskrider inte 3 gånger.

vittnesbörd

Tack vare modern vetenskaplig forskning är brachyterapi mycket effektiv och säker för patienter. Innan proceduren tillämpas måste läkaren se till att det finns indikationer för att förskriva brachyterapi för prostatacancer.

Tillämpningen av metoden beror på isotopens kategori. Behandlingen utförs, om storleken av prostata inte överstiger 50 cm 3, och är tilldelad i händelse av sjukdom klassificering Gleason av högst 7. isotopen bestrålas intilliggande vävnad på ett djup av ca 2 mm, så det finns begränsningar för vissa cancer grader. Sena stadier av sjukdomen behandlas med en komplex metod med andra medel.

Kontra

Bestrålning gäller inte om en man har en miktionsstörning och PSA-nivån är högre än 20 ng / ml. Det finns vissa kontraindikationer för användning av brachyterapi:

 • Förekomst av symtom på inkontinens eller ökad urinering
 • resterande urin överstiger 50 ml;
 • resektion av prostata körteln på grund av utvidgningen
 • individuell intolerans mot anestesi
 • onkologiska sjukdomar med dålig prognos
 • prostatakörteln överstiger 60 m³;
 • Förekomsten av rektumsjukdomar av inflammatorisk natur.

fördelarna med förfarandet

Effektiviteten av metoden kan jämföras med användningen av radikal prostatektomi, men brachyterapi har ett antal konkreta fördelar:

 • Införandet av kapslar i prostata vävnaden görs en gång;
 • Antalet operationer är mycket mindre, med minimal förlust av blod;
 • obetydliga biverkningar under en kort tidsperiod;
 • en kort behandlingstid och en snabb rehabiliteringsperiod;
 • Förfarandet tillämpas också på personer i hög ålder utan risk för liv.
 • hög retention av potens
 • hög precisionsterapi för fördelning av isotoper i prostatavävnad;
 • öka livslängden och livskvaliteten.

Det finns något obehag efter anestesi och det finns mindre biverkningar som försvinner efter en halvårsperiod. Betydande förbättrade patienternas livskvalitet, medan majoriteten registrerade en minskning av PSA-nivån till normal, vilket minskar sannolikheten för ett återfall. Tre år efter brachyterapi är en ökning av PSA-nivån i blodet möjligt, beroende på nedbrytning av prostatavävnaden, möjlig. Effektiviteten av brachyterapi beror på valet av kompetenta patienter att utföra detta förfarande, den har en minimalinvasiv behandling, samt en liten mängd biverkningar. Metoden fungerar som ett alternativ till ett kirurgiskt ingrepp och används ofta för att minska risken för återfall. På grund av punkteffekten på malign neoplasm förbättras kontrollen över tillväxten och utvecklingen, därför är behandlingen mycket effektiv.

Förberedande skede

Under beredningen för brachyterapi ges patienten vissa diagnostiska förfaranden. I detta fall utförs differentieringen av cancerutbildning. Lokaliseringen av tumören och dess volym fastställs, närvaron eller frånvaron av metastas är bestämd och ett beslut fattas om möjligheten att ordinera bestrålningen. Obligatorisk i brachyterapi är:

 • Leverans av generella kliniska laboratorietester av urin och blod.
 • utföra ultraljudsstrålning eller transuretral ultraljud av prostata;
 • ta en punktering av prostata för att genomföra en studie av tumörcellernas aggressivitet och bestämma sjukdomsstadiet
 • analys av förekomsten av PSA i patientens blod bidrar till att identifiera bildandet av metastaser i patienten.

För förtydligande används ofta MR och andra analyser.

brakyterapi

Mekanismen för proceduren är baserad på införandet av isotoper i ett specifikt område av det drabbade organet. Förfarandet för utförande av brachyterapi skiljer sig från genomförandemetoden. I prostatacancer används den interstitiella metoden för införande av isotoper. Denna behandling är uppdelad i ett automatiskt och manuell användningsområde. I det första fallet är en robotinstallation som bedriver fjärrstart isotoper, så resultatet av denna metod den mest framgångsrika i exakthet för manipulation. I det manuella läget administreras kapslar utan att involvera mekanismer.

En av de viktigaste uppgifterna vid användning av brachyterapi är säkerheten för patienten. Överdriven bestrålning kan orsaka negativa följder och åstadkomma tillväxt av neoplasmen och försvagar också patientens immunförsvar allvarligt.

För dessa ändamål finns det strålningssäkerhetsstandarder som reglerar exponeringsintensiteten för ett visst fall. Med hjälp av speciella tabeller bestämdes totalt och enkeldos bestrålning på patientens kropp, vilket sålunda med nödvändighet beaktas kroppsvikt, hälsa hos patienten, tumörvolymen och närvaron av bestrålning överförs tidigare. Efter att ha utfört alla beräkningar och felberäkning av risker beslutar läkaren om utnämning eller avslag på brachyterapi.

Återhämtningsperiod

Återhämtningstiden efter brachyterapi och förekomst av återkommande sjukdom beror till stor del på patientens beteende, därför är det nödvändigt att följa läkarens exakta rekommendationer:

 • I tre månader är det inte tillåtet att lyfta vikter på grund av belastningen på bäckenorganen.
 • Det är nödvändigt att helt överge användningen av alkoholprodukter och rökning.
 • bör inte äta fettig och kryddig mat, använd inte droger utan att rådgöra med läkaren;
 • Efter proceduren finns en periodisk blodprovtagning för att kontrollera nivån på PSA. Antalet förfaranden ökar vid överskridande av normen.
 • Det är inte rekommenderat att stanna i direkt solljus under lång tid.

Några restriktioner på grund av brachyterapi hjälper till att undvika onkologins återfall, så patienten kan förbättra tiden och livskvaliteten.

Vad att äta efter proceduren

Under rehabilitering efter brachyterapi ges patienten en speciell diet. Det är helt förbjudet att äta salt mat, röka produkter och kryddiga kryddor. Det rekommenderas att öka den dagliga vätskan som förbrukas. Maten introduceras i enlighet med diet nummer 5.

Kalorier beräknas med hänsyn till det tillräckliga intaget av viktiga vitaminer och spårämnen. Fastgörande i detta fall är uteslutet. Allvarliga näringsbegränsningar orsakar stressiga reaktioner, vilket kan påverka hälsotillståndet negativt.

Patientens livsaktivitet efter brachyterapi är inte begränsad till en sådan allvarlig ram. Patienten har ett fullständigt sexuellt liv, äter utan hänsyn till förbud och till och med tillåter sig lite alkohol. Men under den postoperativa rehabiliteringsperioden är det nödvändigt att följa läkarens instruktioner.

Du bör också överge disken som orsakar flatulens - mejeriprodukter och jästbakade varor. Undvik rätter som kan orsaka förstoppning - pasta, ris eller potatis. Du kan ge företräde åt mat, vilket ökar kroppens immunitet - magert fisk, färsk honung, frukt och grönsaker.

Efter bestrålningen upplever patienterna ofta svårigheter med urinering, på grund av prostata och urinrörets närhet. I detta fall rekommenderas användningen av diuretika - vattenmeloner, meloner, färskpressad juice och lite mineralvatten som tillåts av läkaren.

Komplikationer efter behandling

Efter brachyterapi är förekomsten av komplikationer sällsynta. På grund av bestrålning har män ofta huvudvärk, det är snabb trötthet och det finns en liten förgiftning. Efter 10 dagar finns det några kortlivade biverkningar:

 • PSA-nivån ökar signifikant och prostataödem inträffar, vilket är en orsak till att urineringstörning ofta uppstår.
 • Utseendet på problem med erektion, som inte är långsiktigt, om det inte finns dysfunktion, är risken för allvarliga komplikationer minimal.

Det finns komplikationer som observeras under lång tid efter brachyterapi. I det här fallet är utveckling möjlig:

 • rektala komplikationer - strålningspotitit utvecklas, men snabb behandling eliminerar helt sjukdomen;
 • strålningsfibros av prostata - efter bestrålning av friska vävnader finns det en upprörd urinering och erektil dysfunktion.

Ibland får patienter en handikappgrupp om patienten har svårigheter i det dagliga livet. Sannolikheten för en fullständig botemedel kvarstår på en hög nivå. En störande urinering, kateterplacering eller proktitutveckling är orsaken till att II-gruppen av funktionshinder utses för en tid. Efter full återhämtning avlägsnas funktionshinder.

Förekomsten av negativa konsekvenser är lägre jämfört med en prostatektomi. Problem med urinering hos patienter som genomgått brachyterapi observeras hos hälften av patienterna, men räntorna minskar efter några veckor och försvinna helt efter 3 månader. För detta ändamål ordineras Omnik eller Cardura läkemedel, kateterinstallation utförs ofta.

Fem år efter brachyterapi har patienten en smalning av urinröret, men få fall har registrerats. Enligt statistiken är 1% av patienterna benägna att få sår i ändtarmen.

Besegra allvarlig njursjukdom är möjligt!

Om följande symptom är kända för dig som är första hand:

 • konstant smärta i nedre delen av ryggen;
 • svårighet att urinera
 • brott mot blodtrycket.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Sjukdomen kan botas! MÖJLIGT! Följ länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling.

Algoritmen för att utföra brachyterapi för prostatacancer

Lågdos eller högdos brachyterapi av prostatacancer - införandet av en strålkälla direkt i lesionen. Små strålkällor kallas korn, det är möjligt att ersätta dem med radioaktiva nålar. Det finns två system med intern bestrålning, vilka har kontraindikationer och biverkningar: högdoserad strålbehandling av prostatacancer och mikrodoserad strålterapi med införande av radioaktiva partiklar. De viktigaste fördelarna med dessa behandlingar är:

 • minimal påverkan på friska vävnader;
 • minskning av antalet besök på onkologiska avdelningen;
 • högre, jämfört med extern bestrålning, effektivitet.

Vissa män väljer traditionell strålbehandling, andra - brachyterapi. Denna fråga måste lösas tillsammans med onkologen.

Indikationer och kontraindikationer för intern strålning

Effektiviteten av strålbehandling beror på typen och platsen för den maligna tumören. Med brachyterapi påverkar strålningen endast själva körteln och små volymer av omgivande vävnader. Därför kan sådan behandling endast användas i 1-2 steg av cancer. Om prostatan är signifikant förstorad, krävs preliminär beredning. Hormonala droger bidrar till kroppens återkomst till normal storlek.

Det finns ingen brachyterapi i närvaro av följande kontraindikationer: en ökning av PSA-nivån till 20 enheter, en ökning av Gleason-indexet till 7. Om denna regel inte observeras kan behandlingen påskynda spridningen av illamående tillväxt. Absolut kontraindikation mot intern bestrålning är den tidigare transuretrala resektionen av prostata. Annars kan komplikationer som livslång inkontinens utvecklas.

Lågdos brachyterapi för prostatacancer är implantationen av radioaktiva partiklar i prostatakörteln. Vävnaderna får en exponeringsdos på 140 Grå. Olika radioaktiva isotoper kan användas för sådan behandling, t ex palladium-103 eller jod-105. Behandlingsförloppet kan vara flera månader eller till och med år. På kroppen är en hög belastning, bör terapi främja fullständig förstöring av cancerceller. Fördelen med denna metod är minimal effekt på närliggande organ. Radioaktiva partiklar har kort halveringstid, så strålningen slutar efter behandlingen är över.

Högdos brachyterapi av onkologiska sjukdomar i prostata körs ofta i kombination med yttre strålning. Källan för strålning introduceras i prostatakörteln, vilken avlägsnas efter avslutad behandling. Den innehåller cesium-137 eller iridium-192. Högdos brachyterapi från lågdos skiljer sig från behovet av frekventa besök i onkologiska avdelningen. Behandlingsförloppet innehåller 3 sessioner som varar i 5-15 minuter. Mellan förfarandena är det nödvändigt att ta en paus på 48 timmar.

Förfarande för brachyterapi

Behandlingen utförs i en sjukhusmiljö under konstant övervakning av den behandlande läkaren. Lågdos brachyterapi för prostatacancer kan utföras på poliklinisk basis. Intern bestrålning av prostatakörteln sker i flera steg: planering, införande av radioaktivt ämne, kontrollundersökning. Att utarbeta ett terapeutiskt system är det viktigaste steget i alla medicinska ingrepp. Läkaren ska korrekt bestämma den strålningseffekt som behövs för att förstöra cancerceller. I planeringsstadiet tilldelas patienten ett antal diagnostiska förfaranden: transrektal ultraljud, CT och MR, blodprov för PSA-nivå. Läkaren studerar 3D-bilden av det drabbade organet, vilket gör det möjligt för oss att korrekt beräkna antalet införda radioaktiva partiklar. Dessutom är det nödvändigt att bestämma och lokalisera strålkällor.

Efter att ha tagit fram det terapeutiska systemet, börjar introduktionen av radioaktiva korn. Före proceduren sätts en rengörande enema. Operationen utförs under ryggrad eller allmän anestesi. Patienten bör ligga på ryggen med knä böjda vid knäna. Införandet av strålningskällor utförs under ultraljudskontroll. Vid bestrålning med låg dos injiceras radioaktiva ämnen med nålar genom gapet mellan testiklarna och prostatakörteln. Efter implantation av kornen extraheras de.

Vid högdosis brachyterapi sätts nålarna ihop med nylonkatetrar. Efter att ha placerat de radioaktiva partiklarna avlägsnas nålarna, katetrarna är kvar på plats. Vid slutet av bestrålningssessionen avlägsnas kornen från prostatakörteln. Under återhämtningsperioden finns inga allvarliga biverkningar. I avsaknad av komplikationer efter en daglig vistelse på sjukhuset går mannen hem. Om det efter proceduren finns ett uttalat smärtssyndrom, föreskrivs icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Puffiness observeras inom 10-20 dagar.

Konsekvenser av brachyterapi av prostatacancer

Som med någon annan metod för strålbehandling kan brachyterapi ha biverkningar. De skiljer sig tillfälligt och försvinner när kroppen återhämtar sig. Behållandet av obehagliga symptom i flera veckor indikerar förändringarnas irreversibla karaktär. De viktigaste konsekvenserna av intern exponering för prostatacancer är problem med urinering.

Urinrörets inflammation anses vara en ganska frekvent komplikation av brachyterapi, det diagnostiseras hos en tredjedel av patienterna. Mycket sällan utvecklar förhållanden som kännetecknas av fullständig frånvaro av urinering. De är relaterade till urinrörets patologiska inskränkning. Urininkontinens kan störa patienten i 3-5 år efter behandlingen. Risken att utveckla sådana komplikationer ökar signifikant om strålningen föregås av kirurgisk ingrepp.

Att minska sexuell lust och impotens utvecklas beroende på patientens ålder. Ju äldre mannen, desto högre risk för sådana komplikationer. Erektil dysfunktion observeras hos 10-30% av männen som genomgått prostatacancerbehandling genom intern bestrålning. Denna indikator är inte lägre när den klassiska strålterapien genomförs.

Vissa män upplever brännande i tarmarna i flera månader, problem med tömning, diarré och smärta i anus. Migration av radioaktiva partiklar är extremt sällsynt. Vid bestrålning med låg dos betraktas detta fenomen relativt säkert för närliggande organ och vävnader.

Under behandling av onkologiska sjukdomar i prostata med brachyterapi-metoden blir patienten inte en källa till radioaktiv strålning, därför är det inte nödvändigt att begränsa kontakter med omgivande människor. Vid bestrålning med höga doser extraheras källor från kroppen, så risken för bestrålning av inre organ är minimal. För att förhindra penetration av radioaktiva partiklar i partnerens sexuella vägar bör sexuell kontakt göras med hjälp av barriärmedel för preventivmedel. Det finns inga andra begränsningar angående det intima livet.

Effektiviteten av den interna bestrålningen bestäms av cancerfasen, förekomsten av malign neoplasma, kroppens allmänna tillstånd. Ju tidigare behandlingen börjar, desto större är risken för en fullständig återhämtning. Brachyterapi för stadium 3-4 av sjukdomen är inte meningsfullt.

Brachyterapi av prostatacancer - en innovativ metod för behandling av onkologi

Cancer är en fruktansvärd sjukdom som har uppslukat hela civiliserade världen. Representanter för det starkare könet har sina egna allvarliga sjukdomar. Bland dem är prostatacancer i första hand i dödligheten. Men vetenskapen utvecklas snabbt i den här riktningen, söker och introducerar nya sätt att bli av med en formidabel fiende.

Ett slående exempel på sådant arbete av forskare är brachyterapi av prostatacancer. Låt oss i detalj överväga vad det är, vilken attraktiv metod för patienterna.

Brachyterapi - typ av joniserande strålning

Under lång tid har radioaktiva strålar använts vid behandling av maligna tumörer. Den klassiska metoden fungerar aggressivt på hela organismen. Ja, det dödar cancerceller, men så länge strålarna når det drabbade organet, lider de friska vävnaderna, immunförsvaret svagas. Detta är en allvarlig nackdel med metoden, vilket ofta leder till återfall av onkologi.

Kärnan i brachyterapiproceduren är att en strålkälla injiceras i organ som drabbats av en tumör under en viss tid och lämnas i den för förstörelse av atypiska celler. Detta minskar graden av skada från strålbehandling för kroppen. Mikroskopiska radioaktiva kapslar kallas korn. Ibland utförs proceduren med speciella ihåliga nålar.

Typer av intern exponering

Brachyterapi av prostata särskiljs enligt typen av bestrålning, genom metoden att införa en radioaktiv källa till platsen för lokalisering av neoplasmen.

Lågdos brachyterapi innebär behandling av körtelceller genom att införa mikrokapslar gjorda av titan. Isotopen är vanligtvis radioaktiv jod I-125.

Samtidigt introduceras upp till 50 korn. Noggrannheten hos denna kirurgiska manipulation regleras av ultraljud. Preliminär mätning av den exakta volymen av körteln för korrekt beräkning av strålningsdosen. Speciellt utformade dataprogram hjälper till i detta.

Kapseln sätts in av roboten, ibland görs det manuellt. Procedurens varaktighet är inte mer än en timme. Kurserna hålls i sex månader, ibland enligt indikationer och längre.

Fördelarna med metoden är uppenbara:

 • De omgivande organen och vävnaderna lider minimalt
 • Motståndet återställs (från 70 till 90% av fallen);
 • Normal urinering och kateter används nästan aldrig (endast i 1% av fallen).

Resultaten av brachyterapi är inte direkt uppenbara, men över tiden beror på doktorns kvalifikationer som installerade kapslarna med isotoper. En viktig roll spelas av patientens behandlingstid för hjälp, tidpunkten för detektering av tumören. Ju tidigare problemet identifieras desto effektivare är proceduren som beskrivs.

Halveringstiden för isotoper är kort, därför blir jod efter inlämningsförloppet inaktivt.

Högdos brachyterapi för prostatacancer har en stark och radikal effekt på vävnaden. För att injicera isotopen, använd speciella injektionsnålar, de injiceras 3 mm från varandra. Källan är placerad under en kort tid (högst 10 minuter), sedan tas ut. Antalet procedurer kan vara upp till tre. Tidigare användes iridium och palladium som radiator. Nu används Cs-131 cesium oftare. Men i vilket fall som helst beräknas dosen med hänsyn till halveringstiden, eftersom för varje element denna gång är individuell. Förfarandena upprepas efter 48 timmar. Denna metod för behandling används i aggressiva former av prostatacancer.

 • Snabba nekroser av cancerceller;
 • Minimal skada på människor;
 • Kliniken kommer att behöva besöka mindre ofta;
 • Minskar sannolikheten för återkommande sjukdom.

När brachyterapi och kontraindikationer indikeras

Smalstrålstrålningsterapi utförs endast i de tidiga stadierna av sjukdomen - T1 och T2. Detta beror på att bestrålningen sprider sig runt det drabbade organet endast med 1,5-2 mm.

Indikationer för brachyterapi av prostatakörteln är sådana faktorer:

 • Den maligna tumören växte inte genom prostata väggar.
 • PSA-indexet (prostata-specifikt antigen) ligger i intervallet 10-20 ng / ml;
 • Gleason-skalan är under 7;
 • Orgeln tillsammans med tumören ökas till 60 cm3.

Icke-iakttagande av dessa regler leder till motsatt effekt - fokus kommer att påskynda dess spridning.

Att jämföra brachyterapi med andra behandlingsmetoder kan vi med säkerhet säga att denna typ av behandling av neoplasm är att föredra för medicinsk och jämn kirurgisk metod.

Kontraindikationer för proceduren:

 • Urininkontinens, för ofta urinering;
 • I patientens historia fanns en transuretral resektion av körteln - en absolut kontraindikation, eftersom efter behandling en sådan bestrålning blir inkontinens entydigt;
 • Tumörer med dålig prognos
 • Omöjlighet av anestesi;
 • Prostatan är förstorad (mer än 60 cm3);
 • Inflammation i ändtarmen.

De sista punkterna är relativa: Efter behandling av tarmarna eller minskning av körtelvolymen på grund av hormonbehandling upp till 50%, blir metoden acceptabel.

Hur utförs proceduren?

Lågdos brachyterapi utförs vanligtvis på poliklinisk basis, ibland sker det i en stillastående miljö.

Innan förfarandet börjar, görs en terapeutisk regim, som är det viktigaste behandlingssteget. Dess syfte är att beräkna strålningskraften för fullständig förstöring av tumörceller. Under denna period, diagnostisera med MR, CT och transrectal ultraljud, kontrollera blod för PSA nivå, studera 3D-bilder av prostata. Inte bara strålningskraften beräknas, men också placeringen av dess källor bestäms.

Fortsätt sedan till den mycket manipuleringen. Före henne rengörs patienten av enema med en lavemang och gör en allmän eller ryggradsbedövning. Patienten ligger på ryggen och böjer knäna. Med en lågdosmetod injiceras radioaktiva ämnen med nålar på rätt plats. Efter att fröerna levererats till eldstaden avlägsnas nålarna.

Vid högdos brachyterapi injiceras nålarna tillsammans med nylonkatetrar som inte längre tas bort.

Finns det några komplikationer?

Om du jämför brachyterapi och radikal prostatektomi har den första mycket mindre komplikationer, eftersom invasiv ingrepp i detta fall är minimal.

Efter ett tag (cirka 2-3 veckor) kan det förekomma akut retention av urin eller brännande känsla vid urinering. Detta beror på att prostatan sväller, PSA-nivån ökar och detta är normalt. Efter en stund kommer allt tillbaka till det normala. Kroppen reagerar på bestrålning med snabb trötthet, huvudvärk och förgiftningar. Ibland finns det erektil dysfunktion - en svag erektion eller psykologisk impotens. Dessa symtom är också tillfälliga.

Det finns också allvarligare komplikationer som kräver viss behandling:

 • Strålningsfibros av organet - kronisk inkontinens förekommer (i 4% av fallen) och styrka (med bradysterapi med låg dos i 15% av fallen, med hög dos - upp till 40%);
 • Proctitis, botad med rätt tillvägagångssätt.

Men i allmänhet är behandling av smal strålbestrålning mycket effektiv och har en positiv prognos. Om sjukdomen diagnostiserades i ett tidigt skede, är patienterna helt läkade i 96% av fallen.

Var kan jag få den här behandlingen?

Förfarandet för brachyterapi anses inte som svårt, men det bör behandlas med stort ansvar. Från den behandlande läkaren krävs mycket kvalificering, särskilt vid beredningsskedet, eftersom det är nödvändigt att beräkna den nödvändiga strålningskraften med hög noggrannhet, att korrekt välja isotopen och lokaliseringen.

Om kirurgen inte har tillräckligt med erfarenhet, hjälper inte heller speciella datorprogram. Det är därför det är orimligt att genomgå ett förfarande i närmaste klinik.

Behandlingen av prostatacancer i Israel visar anmärkningsvärda resultat. I detta land används inte bara ren brachyterapi utan även komplex behandling. Det används även i fall där tumören har nått en stor storlek.

Brachyterapi av prostata i Tyskland upptar också en viktig plats. Den mest progressiva delen av kirurgerna utför en lågdosversion av proceduren i en mängd av 1500 per år och mer än 2500 procedurer för strålning med hög dosering. Den konservativa delen av läkare förväntar sig emellertid resultaten av pågående forskning, trots den tydliga effekten av dessa teknologier, och föredrar dem till radikal prostatektomi.

Priset på brachyterapi och operationen är ungefär densamma. I detta fall föredrar patienter brachyterapi, vilket gör det möjligt att bevara ett viktigt organ för dem. Läkare är mer benägna att leda till operation för att minimera risken för återfall. Tyska kliniker accepterar patienter från hela världen, men patienter från Ryssland behandlas med större värme och särskild uppmärksamhet.

Hur man beter sig efter brachyterapi

För att snabbt återhämta sig från smal strålningsstrålning och förhindra att sjukdomen återkommer måste patienten noggrant följa onkologens instruktioner:

 • Rökning och dricks av alkoholhaltiga drycker är strängt förbjudna.
 • Lyft inte vikter över 10 kg inom en månad.
 • Avstå från någon fysisk ansträngning;
 • Avvisa från feta livsmedel, ta inte kosttillskott och mediciner utan att konsultera din läkare;
 • Kontrollera blodet på PSA-nivån var tredje månad och efter en stabil remission - var sjätte månad.
 • Solbränna och solarium är kontraindicerade.

Efter bestrålning är patienten under konstant observation. Han har ordinerat ett terapeutiskt diet nummer 5, vilket utesluter skarpa, salta och röka rätter.

Beräkna kosten så att du får den nödvändiga mängden vitaminer, näringsämnen. Snabbt inte, andra allvarliga begränsningar. En man får ett måttligt sexliv, en vanlig diet, i tid och användning av en liten mängd alkohol. Läkare rekommenderar inte kategoriskt en lång sittande ställning. Under samlag bör en kondom användas för att undvika exponering för partnerstrålning.

Kvaliteten på tjänsten beror på personalens kompetens, den väl valda isotopen och användningen av avancerad utrustning. Men mycket beror på patienten själv - hans önskan att snabbt återvända till det vanliga livet och disciplinen.