Huvud
Behandling

Brachyterapi: ett allmänt begrepp av metoden, dess användning i gynekologi

Uttrycket "brachyterapi" kommer från två grekiska ord som betyder "kort avstånd" och "behandling". Det här är en typ av strålterapi, som används för att behandla prostatacancer, livmoderhalsen och andra organ.

I Ryssland används tekniken på 17 kliniker. Infört denna procedur läkare Obninska.Pri välja en vårdcentral är nödvändigt att ställa licensnummer interventioner, närvaron av den önskade intyg från läkare.

Vad är brachyterapi?

Denna metod för strålbehandling av maligna tumörer, som utförs på poliklinisk basis. Det består i implantation (introduktion) av små radioaktiva ämnen i vävnader nära tumören. De är ordnade på ett sådant sätt att strålningen endast verkar på cancercellerna. Strålkällor avger gammastrålar, vilket skadar onkopatologin.

Brachyterapi har använts i många år. Det är bevisat att detta är en effektiv och säker metod för behandling av endometriecancer, bröstkörtlar, prostata och andra organ. Brachyterapi av livmoderhalscancer hjälper till att upprätthålla en kvinnas organ och reproduktiva funktion. Sådan behandling minskar risken för långvariga biverkningar av strålbehandling.

Radioaktiva "korn" är cirka 0,5 cm i storlek och avger strålning, som tränger in i omgivande vävnader med flera millimeter. Det finns två typer av brachyterapi:

En permanent metod används för att behandla en prostatatumör. Implantat förblir alltid kvar i vävnaden, men dess radioaktivitet försämras och försvinner i slutändan. Brachyterapi av livmodercancer utförs med hjälp av tillfälliga implantat, vilka efter behandlingsperioden avlägsnas.

Typer av terapi

Det finns följande typer av intern exponering:

 • interstitiell brachyterapi, när strålkällorna placeras direkt i den drabbade vävnaden;
 • intrakavitär terapi, när implantat placeras i applikatorn och placeras inuti motsvarande kroppshålighet (bröstkorg, buk, uterushålighet);
 • yta när applikatorn med radioaktiva "korn" ligger på organets yta;
 • vaskulär;
 • oftalmisk (för behandling av ögonsjukdomar).

De flesta strålningskällorna är fotoniska, men de använder antingen beta eller till och med neutronstrålande element.

Intrakavitär teknik används för att behandla livmoder- och vaginalkreft. Det används i maligna tumörer i gallkanalen, matstrupen, bronkierna.

Den interstitiella sorten används för prostatacancer och bröstkörtelcancer. Det är mycket mindre traumatiskt än fjärrbestrålningen som används för samma tumörer.

Vaskulär ingrepp indikeras för behandling av upprepade stenoser (förträngningar) av kranskärlskärl i IHD. Över hela världen utvecklas relevant teknik och utvecklas nödvändig utrustning.

Användningen av brachyterapi i canceröppalmologi gör det möjligt att undvika en förlamande operation för att ta bort ögat. Bevarandet av orgelet ger en utmärkt anpassning av patienten.

Beroende på bestrålningsgraden utmärks tre typer av brachyterapi:

 • högdos - implantatet placeras i vävnaden i 15-20 minuter två gånger om dagen i en vecka;
 • låg dos - en liten dos av strålning matas kontinuerligt i flera dagar;
 • konstant - implantatet placeras i tumören för evigt (används i prostatacancer).

Fördelarna och nackdelarna med metoden

Brachyterapi utför strålning med hög koncentration i det drabbade organet med en liten volym av en malign tumör. Detta ökar sannolikheten för lokal kontroll under sjukdomsförloppet. I omgivande friska vävnader minskar strålningsintensiteten kraftigt, vilket minskar sannolikheten för komplikationer.

Den totala behandlingstiden är relativt kort och varierar från några minuter till flera dagar, beroende på dos och avstånd från strålkällan.

I mitten av tumören är celler i ett tillstånd av hypoxi. De är mindre känsliga för strålning. Bestrålningskällan är anordnad på ett sådant sätt att exponeringens största intensitet faller exakt på den centrala zonen i neoplasmen. Med väl utformad placering kan du få den mest möjliga effekten även för tumörer med oregelbunden form. Samtidigt är friska celler inte skadade.

Brachyterapi bör användas så brett som möjligt för att behandla små tumörer. Det är ett bra alternativ till kirurgi. Jämfört med operation och fjärrbestrålning, metoden:

 • har färre komplikationer och biverkningar;
 • åtföljs av en kort vistelse i kliniken eller utförs generellt på poliklinisk basis;
 • har en kort och smärtfri rehabiliteringsperiod;
 • behandling är ofta lika effektiv som kirurgi och avlägsen strålbehandling
 • med en korrekt utförd procedur är fullständig bortskaffande av en malign tumör utan operation möjlig;
 • en god livskvalitet för patienten förblir efter ingripandet, han kan fortsätta att arbeta och vara socialt aktiv.

brister

Medicinsk personal som arbetar med denna teknik kan oavsiktligt utsättas för låga doser av strålning från patienten. Bestrålning av omgivande människor kan minskas med speciella metoder eller genom att använda radionuklider med låg energi.

Stora tumörer är vanligtvis inte lämpliga för brachyterapi. Metoden används emellertid fortfarande efter exponering för avlägsen strålterapi eller kemoterapi läkemedel som minskar tumörens storlek.

Doseringen av strålningen minskar väldigt snabbt. För att på så sätt på lämpligt sätt påverka den önskade vävnadsvolymen är det väldigt viktigt att lokalisera källorna nära tumören noggrant. Placeringen av implantat varierar beroende på typ av applikator, tumörens anatomiska läge och omgivande frisk vävnad. Källans exakta plats kräver särskild träning och utrustning, vilket inte alltid är tillgängligt.

Brachyterapi påverkar inte närmaste lymfkörtlar, som kan innehålla mikrometastaser av en malign tumör.

Indikationer och kontraindikationer

Intern strålbehandling används även för livmoderhalscancerstadiet 2, men det är mer effektivt vid 0-1 steg.

Denna teknik används för bröstcancer efter operation, före kemoterapi eller fjärrbestrålning.

Absoluta kontraindikationer för behandling är:

 • livslängden är mindre än 5 år;
 • stora eller dåligt läka vävnadsdefekter
 • för höga operativa risker, dekompenserade samtidiga sjukdomar;
 • avlägsna metastaser.

Relativa kontraindikationer inkluderar äldre ålder, fetma, patientens motvilja att genomgå sådan behandling. Mycket beror på syftet med behandlingen och kroppsområdet där tumören är belägen. Frågan om brachyterapi bestäms individuellt för varje patient.

Förberedelse för behandling

Förfarandet har många sorter, enskilda för varje typ av malign tumör. Förberedelser för brachyterapi innehåller några obligatoriska studier:

 • blodprov;
 • elektrokardiogram;
 • fluorografi.

Resultaten är nödvändiga för anestesiologen att bestämma typ av anestesi under operationen.

Förutom denna läkare ingår en onkolog, en radiolog och en specialist inom medicinsk fysik i operationsteamet. Var och en talar med patienten före operationen.

Några dagar före proceduren ges patienten specifika råd om näring och tarmrensning. Det är nödvändigt att utesluta produkter som orsakar flatulens (färskt bröd, baljväxter, vindruvor och så vidare). Du kan rensa tarmarna med enema eller specialmedicin (till exempel Fortrans), som försiktigt tar avföring. Dessa instruktioner bör noggrant observeras, eftersom detta påverkar kvaliteten på visualiseringen av vävnader under implantationsproceduren.

Före operationen utförs en grundlig undersökning med användning av dator eller magnetisk resonansavbildning, och ultraljud utförs. Detta är nödvändigt för att beräkna strålningsdosen och det önskade antalet implantat.

Hur utförs proceduren?

Brachyterapi utförs på poliklinisk basis. Dess varaktighet är ca 1 timme. Vanligtvis erbjuds patienten lugnande medel för att lugna honom och ta honom till ett sömnigt tillstånd. Behandlingen själv utförs under spinalanestesi. Patienten är medveten, men känner inte en del av kroppen under midjan.

Införande av radioaktiva "frön" utförs under kontroll av ultraljud, mindre ofta med användning av datortomografi. Följande ämnen används:

Implantat injiceras genom mycket tunna nålar. Deras totala antal kan nå 100 stycken. Källor för strålning placeras under huden och orienteras på ett sådant sätt att de mest effektivt verkar på maligna celler.

Efter att proceduren är klar installeras en urinkateter, vilket hjälper till att avlägsna urin i den postoperativa perioden. Några timmar senare lämnar han.

Postoperativ period

Efter manipulation överförs patienten till avdelningen, där hon är under medicinsk övervakning i flera timmar. En isblås kan placeras på interventionsområdet - detta kommer att lindra svullnad och påskynda återhämtningen. Efter att patienten återfår känslighet efter anestesi, avlägsnas urinkatetern. Extrakt uppträder vanligtvis samma dag.

Rehabiliteringsperioden är kort. Det rekommenderas att inte köra bil i 1-2 dagar, det är förbjudet att dricka alkohol. Under de första 2 veckorna efter brachyterapi kan du inte sitta i mer än 2 timmar. Det är nödvändigt i tid att tömma blåsan och inte tillåta förstoppning.

Diet motsvarar den vanliga kosten för cancer. Det finns inga speciella begränsningar i näring. Det rekommenderas inte att äta fett, stekt och söt mat, föredrar mejeriprodukter och vegetabiliska produkter.

Livsstilen efter brachyterapi är normal. Den enda begränsningen är inte att lyfta föremål som väger mer än 5 kg och inte engagera sig i intensivt fysiskt arbete. Full återhämtning tar 1 månad. Men för en annan månad rekommenderar de inte att lägga barn på sina knän.

1 månad efter proceduren måste du se en läkare och se till att återhämtningsperioden går bra. Efter detta kan du gradvis öka belastningen, gå till poolen, delta i lätt fysisk träning. Efter 4 månader kan du helt återvända till ditt normala liv.

Biverkningar

Omedelbart efter brachioterapi kan en kvinna känna smärta i behandlingsområdet. Ibland finns svullnad och subkutan blödning. Dessa effekter är som regel svaga och går igenom 2 dagar. Om det behövs ordinerar läkaren smärtstillande medel.

Under de första dagarna kan liten blödning förekomma. Detta är inte farligt och kräver ingen behandling. Men med ökad blödning eller utseende av blodproppar ska du rådfråga din läkare.

Behandling efter brachyterapi kan utföras med användning av någon onkologisk teknik beroende på sjukdomen. Så, en operation, fjärrbestrålning eller kemoterapi kan utföras.

Återfall är sällsynta. Det antas att i de flesta patienter är återfall inte registrerade i 10 år eller mer.

Hur säker är brachyterapi?

Implantat placerade i vävnaden avger svag strålning. Det tränger inte långt och går inte utöver organets gränser. En liten mängd strålning kan fortfarande komma in i miljön, till exempel med urinering. Detta är inte farligt för andra.

Undantaget är små barn under intensiv tillväxt och gravida kvinnor. För att utesluta risken för skador rekommenderas de att nära kontakt med patienten efter brachyterapi. Detaljerade anvisningar om detta ämne bör erhållas från din läkare.

Brachytherapy-principen för förfarandet

Prostatacancer, som de flesta cancerformer, manifesterar sig i de sena stadierna. Detta är insidiousness och fara för sjukdomen. I de första etapperna uppenbarar sig inte sjukdomen på något sätt. Detta komplicerar behandlingen. Bland de få metoderna för att behandla sjukdomen ger brachyterapi av prostatacancer ett positivt resultat. Grunden för metoden är strålbehandling, där strålningsstrålning verkar direkt på den drabbade prostaten, utan att påverka närliggande organ.

Brachyterapi: metodens väsen

Detta är den mest populära metoden att behandla en smittsam onkologisk sjukdom, som används allmänt över hela världen och ger positiv dynamik. Detta är en innovativ teknik som hjälper till att rädda en man från en farlig sjukdom och ger honom möjlighet att leva ett helt liv.

Brachyterapi av prostatacancer möjliggör införande av radioaktiva partiklar direkt i tumören och orsakar celldöd. Det finns inte många sätt att genomföra sådan strålbehandling. Men använd dem rekommenderas om metastaser inte har dykt upp.

 1. Temporal, i vilken sonden eller nålen är belägen i lesionen och sätter in i kroppen en kapsel med en radioaktiv substans som verkar på cancercellerna under en kort tidsperiod.
 2. Permanent - innebär införande av en sond i tumörvävnad, implantatet förblir permanent i tumören. Patienten injiceras i det drabbade organet genom en kateter, genom vilken en aktiv substans injiceras, vilken bestrålar cancercellerna hela tiden.

Metoden för brachyterapi används inte bara för att behandla prostatacancer. Positiva resultat erhölls under behandling av sådana onkologiska sjukdomar:

 • livmoderhalscancer
 • bröstcancer;
 • onkologiska sjukdomar i nacke eller huvudregion;
 • rektal cancer;
 • Lungans onkologi.

De vanliga metoderna för strålterapi, som har genomförts i flera år, påverkar inte bara sjuka vävnader, men angränsande organ, blod och lymf. Brachyterapi av prostatacancer är unik genom att andra system och organ inte är opåverkade, allvarliga konsekvenser är frånvarande.

Viktigt! Brachyterapi rekommenderas inte alltid för patienter med cancer tumörer. Ibland används en metod för att förhindra att cancer uppträder.

Onkologer världen över rekommenderar denna metod till personer som är predisponerade för cancerframträdande. Därför, om läkaren sa att det är nödvändigt att göra detta, varför inte panik, med tanke på att du är dödligt sjuk av cancer. Så läkare vill förhindra sitt möjliga utseende. Metodens säkerhet garanterar det sjuka organs botemedel och ett helt nytt liv.

Med tanke på dessa två behandlingsmetoder kan du definiera dem som:

 • lågdosbehandling;
 • vysokodoznom.

De flesta män, som förstår väsentligheten i metoderna, föredrar brachyterapi. Detta beror på det faktum att sådan behandling inte är svår, det ger allvarliga konsekvenser. Och viktigast av allt är behandlingen ofta begränsad till ett besök.

Efter detta kan patienten vara hemma. Detta sker inte om mer konventionell strålterapi utförs. Men för en positiv dynamisk brachyterapi bör det utföras strikt enligt indikationerna. Trots enkelheten i denna behandling finns det ett antal kontraindikationer tillsammans med indikationerna.

Indikationer för ledning

Genomförandet av denna metod är effektiv i fallet då en malign tumör är lokaliserad i prostatakörteln, är spridningen av metastaser till lymf och andra organ inte bestämda.

Vid cancer i första och andra etappen injiceras en radioaktiv kapsel i det drabbade organet och finns där i cirka tre månader eller en period som bestäms av den behandlande läkaren. Om tumörens storlek är imponerande, kan terapi utföras på en tre månaders kurs.

Brachyterapi låg dos

Korn eller kapsel injiceras i det drabbade organet under en viss period. Vanligtvis är det några månader. Ett sådant korn kan skilja sig åt i kompositionen. Men som regel är det palladium-103 och jod-125. Återstår för den angivna tiden i prostatakörteln, sänder kapseln ständigt radioaktiva vågor.

Således utsätts de drabbade cellerna av körteln ständigt för en radioaktiv last och förstörs gradvis, cancercellerna dör.

I detta fall utsätts inga närliggande organ och lymf för strålning. Efter den önskade perioden deaktiveras kapseln.

Högdos brachyterapi

För denna typ av terapi används ett korn innehållande cesium-137 och iridium-192. Kapseln administreras inte permanent.

Denna metod kräver flera sessioner, varav varan inte längre än femton minuter, varefter kapseln extraheras. Vanligtvis hålls flera sessioner, mellan vilka en paus på flera dagar, inte mindre än två, bör upprätthållas.

Viktigt! Ofta kan en radioaktiv kapsel gå ut med urin hemma. Du kan inte ta hennes händer. Det är nödvändigt att sätta pincett i en plastpåse, ta till sjukhuset, där det kommer att kasseras på ett speciellt sätt.

Ibland efter denna procedur kan en patient rekommendera ett sjukhus, men inte mer än två dagar. Det finns komplikationer, men det händer sällan nog. Terapin är smärtfri, utförs under lokalbedövning.

Kontra

Kontraindikationer är få, men de är tillgängliga. Och huvudkontraindikationen är prostatacancer i allvarlig grad med metastaser i angränsande organ. Det kommer också att finnas ingen terapi efter transuretral resektion, eftersom risken för att utveckla en sådan patologi som inkontinens ökar.

Sexuella relationer under behandlingen är inte förbjudna. Men läkare rekommenderar att man använder kondomer för att utesluta kapslingens penetration i kvinnliga genitala organ under samlag.

Hur Brachytherapy fungerar

Innan behandlingen utförs, rekommenderas att patienten ligger dagen före proceduren till sjukhuset. Utan patientbehandling är inte utesluten. Terapin utförs i steg:

Planering är en preliminär diagnostisk undersökning med ultraljud, MRT, TRUS (transrektal undersökning). Detta är nödvändigt för att korrekt bestämma tumörens storlek. Dessa undersökningar skickas till den behandlande läkarens övervakning i en tredimensionell bild. Endast på detta sätt kan han bestämma formen, dosen av brachyterapi, platsen för införande av spannmål eller flera korn.

Undersökningen tar inte lång tid, varefter patientens förberedelse börjar. Han ges en rengörande emalj. Införandet av korn utförs under lokal eller allmän anestesi under driftsförhållanden. Patienten är samtidigt på operationsbordet, ligger på ryggen, benen ligger på en speciell leverans. Hela processen med kapselinsättning styrs av ultraljud med bilden som visas på monitorn.

Nålar sätts in i skrotområdet direkt i prostata. Det är inte ens en nål, utan en tunn kateter, genom vilken en kapsel (korn) sätts in i prostatavävnaden. Nålen extraheras utåt, kornet förblir i vävnaderna som skadas av sjukdomen.

Högdosbehandling sker lite annorlunda. I prostatakörteln med hjälp av nålar införs flera kateter där kapslarna är belägna. Katetrar med kapslar finns i prostatacraterna, drabbade av cancer, i flera minuter.

Typiskt varar detta förfarande från 5 till 15 minuter. Vanligtvis utförs en sådan metod under generell anestesi, och mannen vaknar i avdelningen när terapin är över. Bo på sjukhuset är frivilligt. Om det inte finns några allvarliga konsekvenser efter en allmän anestesi, kan du gå hem själv.

Denna terapi i någon av dess typer anses vara en introduktion till ett människors genitourinary system. Därför är närvaron av obehag inte uteslutet. Snarare, även tvärtom, känner man närvaron av en främmande kropp. Men det här är första gången, och sådana konsekvenser elimineras med hjälp av icke-steroidläkemedel. Det kan vara svullnad, små blåmärken som går bort om några dagar.

Biverkningar

Räkna med att det inte blir några biverkningar, inte värt det. Denna introduktion, brott mot integriteten i skrotets hud, prostata.

Ödem, blåmärken kommer att bestå i flera dagar. Källan för radioaktiv strålning är inne i prostata. Detta är en främmande kropp. Därför reagerar varje organism på olika sätt. Men fall av totalavstötning är sällsynta. Bland biverkningar kan en man märka:

 • brott mot funktionerna av urinering: dessa är rezi, smärtor, inkontinens händer extremt sällan;
 • impotens är erektil dysfunktion vanligare hos män efter 68 år, men i de flesta fall återställs allt efter ett tag;
 • ibland kan små sår i rektum bildas om introduktionen var genom anusen, men så småningom passerar den.

Det finns risk för korn i det genitourära systemet. Vanligtvis kan kapslar röra sig genom urinröret, komma in i blåsan och till och med gå ut. Att ta i händerna, att tvätta i en toalettskål är strängt förbjudet. Kapseln tas försiktigt med pincett, placerad i en påse, som måste ges till behandlingsläkaren. Korn måste bortskaffas på ett speciellt sätt.

Det är möjligt att kapseln kan komma in i kvinnliga könsorgan under samlag. Doseringen av strålningen är liten, det utgör ingen fara, men det är inte önskvärt att finna en främmande kropp. För att förhindra detta är det därför nödvändigt att använda kondomer.

rehabilitering

Trots det faktum att operationen inte är komplicerad, är några försiktighetsåtgärder, förebyggande nödvändiga. Garanterar att det inte kommer någon återfall, ingen ger. Lämna medicinsk institut omedelbart efter att proceduren inte fungerar.

Patienten faller i fysikernas händer, som måste bestämma strålningsnivån i kroppen. Det finns officiellt etablerade normer, och om det inte finns några abnormiteter, då kan patienten förvänta sig en snabb återgång till sina hemväggar.

Förfallotiden för radioaktiva ämnen är ungefär sextio dagar. Ett intyg utfärdas till patienten som ger personen rätten att gå igenom specialdetektorer för att bestämma strålningsnivån.

Trots det faktum att behandlingen utförs på poliklinisk basis besöker patienten regelbundet läkaren och utför sina rekommendationer. Detta är en nödvändighet:

 • att utesluta lyft av vikter över fem kilo;
 • i sittande läge är det oönskade i mer än två timmar;
 • utesluta motion, träning
 • övervaka tillståndet och fyllningen av blåsan, tömma den i tid, tål inte
 • observera den rekommenderade kosten.

Läkaren kommer att påminna dig om kosten. Först och främst är detta ett fullständigt avslag på alkohol. Det är också nödvändigt att utesluta stekt, fet, rökt, kryddig.

Återfall efter en sådan operation är möjlig. Därför, för att koppla av och hoppas att allt är över, gör det inte. Det är nödvändigt att genomgå en regelbunden undersökning. Eliminera återfall i de tidiga stadierna är inte svårt.

Efter att kapseln sätts in i pungen, perineum, anus kan det vara svullnad eller blåmärken. Detta borde inte orsaka oro, eftersom det anses vara normen. Trots allt genomfördes introduktionen i genitourinärsystemet, och många vävnads integritet stördes. Efter en halv och en halv år passerar alla dessa fenomen.

Efter brachyterapi förblir patienten under polisens övervakning för de närmaste två åren. Behandling av annan sjukdom bör överenskommas för att utesluta eventuella allvarliga konsekvenser.

Det var cancer, du vann det, men du borde inte glömma det. Denna seger kräver en fullständig förändring i den vanliga livsstilen. Eventuella, obetydliga stress kan framkalla ett återfall. Och behandlingen av en annan sjukdom kan bli en sådan stress för kroppen.

Var tredje månad i två år genomgår patienten ultraljud, TRUS, dessutom är det nödvändigt att genomgå en laboratorieundersökning med obligatorisk bloddonation. Om sjukdomen var i idrottaren, återvända till träning kan inte vara tidigare än två månader, om det inte är förbjudet av läkaren.

Fysisk träning är bättre att öka gradvis. Styrketräning i samband med att lyfta vikter är vanligtvis förbjudet. Men simning rekommenderas till och med.

Strålningsstrålning som uppstår runt patienten påverkar inte andra.

Vad är brachyterapi, i vilka fall används det?

Brachyterapi är en modern mycket effektiv metod för behandling av cancer. Avser strålbehandling. Metoden består i det inledande exponeringen för radionuklider inbäddade i den drabbade vävnaden. Som en följd av onormala celler förlorar sin förmåga att växa och dela, och exponeringen av friska celler och organ förekommer. Den obestridliga fördelen är beständigheten i rätt läge av radioisotoper i förhållande till tumören, även om det i samband med operationen fanns en förskjutning av patientens kropp.

Brachyterapi finner sin ansökan till fullo bota cancer och för att stoppa tillväxten och spridningen av tumörer i palliativ vård - för att lindra smärta. Brachyterapi används i kombination med andra behandlingsmetoder eller självständigt.

Utstrålningselementet injiceras antingen manuellt - direkt av kirurgen, eller automatiseras - med hjälp av specialutrustning.

Vilka radionuklider används? Isotoper av kobolt, jod, cesium, iridium, palladium, och andra. Alla har olika halveringstid och makt respektive tillämpning inom medicin.

Typer av brachyterapi

Beroende på placeringen av mikro-radiatorn finns det 5 typer brachyterapi:

 1. Intrakvitorisk och intraluminal - Den radioaktiva källan placeras i en liten hållare och passar in i kaviteten eller kanalen i kroppen bredvid tumören eller in i den. Det används vid behandling av onkopatologi i matstrupen, rektum, bronkier, neoplasmer av gynekologisk lokalisering.
 2. Interstitiell (interstitiell) brachyterapi-ett radioaktivt implantat i form av en kateter eller kapsel appliceras direkt på tumören. Interstitiell brachyterapi är en metod som framgångsrikt används vid behandling av prostatacancer.
 3. Vaskulär - en strålkälla införs i det drabbade kärlets vägg.
 4. Ytbehandling - applicering av ett radioaktivt implantat i huden.
 5. Oftalmiska radioaktiva oftalmiska applikatorer fixeras på sclera över tumören. Efter att ha nått den önskade dosen av bestrålning förstörs tumören och ett ärr bildas på sin plats, en ögonglob behöver inte tas bort.

Under de senaste årtiondena har interstitial brachyterapi etablerat sig som en effektiv behandling för prostatacancer, vilket ger återhämtning eller långvarig kontroll av sjukdomen hos de flesta patienter.

Genom strålningstiden skiljer man mellan tillfällig och permanent interstitiell brachyterapi.

 • Konstant eller lågdos brachyterapi - används för lokaliserade former av adenokarcinom i prostatakörteln. I prostata vävnaden implanteras mikrokapslar med en radioaktiv substans.
 • Tillfällig eller högdos brachyterapi präglas av införandet av en kraftfullare radioaktiv isotop som efter ackumulering i vävnaderna i en viss dos avlägsnas. Behandlingsdosen beräknas individuellt för varje patient. Högdos brachyterapi används för patienter med ett antal negativa faktorer, i kombination med andra behandlingsmetoder.

Efter bedömning av patientens kliniska och laboratorieförhållanden, inklusive risken för återkommande, bestäms vilken variant av interstitiell brachyterapi som är prioriterad.

Patienterna genomgår ett grundligt urval.

Indikationer för interstitial brachyterapi

 • histologiskt bekräftat adenokarcinom med god eller måttlig grad av differentiering;
 • processsteg Tl eller T2;
 • inga tecken på regional eller avlägsen metastaser
 • förutsagt överlevnadshastighet från 5 år och mer;
 • frånvaro av kontraindikationer.

Kontra

 • tecken på närvaron av metastaser
 • förutsagt överlevnad efter operation mindre än 5 år;
 • allvarliga kränkningar av urinering - identifierad av en läkare vid polykliniken vid analys av frågeformulär och dynamik i urinproblem
 • Förekomsten av resterande urin från 100 ml eller mer - enligt ultraljudsdata;
 • omöjlighet av anestesi
 • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, inklusive prostatit - interstitiell brachyterapi utsätts tills akut infektionsprocessen är botad.

Rektumpatologi - neoplasmer, inflammationsfokus, processer av infektiös natur under exacerbationsperioden.

 • tidigare transuretral resektion av prostata;
 • prostataspecifikt antigen mer än 20 ng / ml;
 • prostatavolym större än 50 cm3;
 • onkologisk skada av partiella vesiklar;
 • en signifikant ökning av den genomsnittliga andelen prostatakörteln.

Mekanism för lågfrekvent brachyterapi

Operationen sker i den radiologiska avdelningen. Under behandlingen arbetar ett team av specialister med varje patient: en anestesiolog, en urologisk kirurg, en radiolog-onkolog och en medicinsk fysiker.

1 steg - förberedande

2-4 veckor före den föreslagna implantationen undersöks patienten på en dator eller magnetisk resonansbildare för att göra en korrekt bild av bäckenorganen. De resulterande bilderna skickas till ett specialiserat datorprogram, vilket skapar en tredimensionell volymmodell av alla organ som är intresserade av operationsprocessen. Mängden och platsen för mikrokapslarna, aktiviteten och dosen av den radioaktiva substansen beräknas därefter. På grundval av vad den individuella ordningen för mikrokällor för patienten är gjort. Dataprogrammet beräknar möjliga belastningar inte bara på tumören utan också på de omgivande friska vävnaderna.

Steg 2 - Implantation

Operationen varar 1-1,5 timmar och passerar under epiduralanestesi. Vid behov används allmän anestesi. Då sätts patienten på plats på baksidan. Lägre extremiteter i knäleden bör böjas i en vinkel på 90 grader. Under kontrollen av CT, MR eller ultraljud implanteras den erforderliga mängden mikrokapslar i prostatakörteln genom trokarer. Hela implantationsprocessen visualiseras på monitorn.

Vad är en mikrokapsel? Detta är en högteknologisk produkt. Mått mindre än hirsgran - 4,5 mm x 0,8 mm. Den har ett titaniumfall och en intern silver- eller grafitstång, på vilken radioaktiva ämnen är adsorberade. Patienten känner inte dem, och de stör inte hans vanliga liv.

Steg 3 - postimplantationsdosimetri

Vid slutet av operationen avlägsnas nålarna, och mikrokapslarna förblir i prostatakörteln och har en strålningseffekt i flera månader. Eftersom kapslarnas stråldos är minimal, skadas inte friska celler.

4 scenen - final

Med hjälp av dator eller magnetisk resonanstomografi utvärderas kvaliteten på den utförda implantationen - den första dagen efter implantation

Efter 4-6 veckor på CT, kontrolleras mikrokällans plats igen.

Före urladdning från sjukhuset får patienten ett intyg om att metalldetektorer och joniserande strålningssensorer kan fungera i säkerhetssystem.

Mekanism för högfrekvent brachyterapi

Högfrekvent brachyterapi präglas av införandet av kraftfullare radioaktiva isotoper. Under generell eller ledande anestesi injiceras flera nålar innehållande radioisotoper samtidigt i prostatakörteln. Exponeringen varar 8-10 minuter, varefter nålarna tas bort till nästa session. Behandlingsförloppet är 2-3 sessioner var 7: e dag.

Eventuella komplikationer

Tidiga komplikationer bildas under de första 3 månaderna efter bestrålning:

 1. Allmän trötthet.
 2. Dysursjukdomar: inkontinens av urin med varierande svårighetsgrad, bränning, smärta eller frekvent urinering. Urininkontinens har en stressig karaktär, d.v.s. urin frigörs när hosta, skrattar, nysar. Det utvecklas huvudsakligen hos patienter som tidigare har genomgått prostata resektion.
 3. Irritation av blåsans slemhinnor och urinrör, utseendet av blodföroreningar i urinen.
 4. Ödem i prostata.
 5. Radial proctitis.

Sena komplikationer utvecklas 3 månader efter bestrålning och senare:

 1. Uretral stricture (förminskning av urinväggen); refererar till sena komplikationer och utvecklas inom 5 år efter brachyterapi.
 2. Störningar i tarmfunktionen som en lös avföring, utseendet av blodföroreningar i pallarna med brachyterapi är extremt sällsynt.
 3. Rektit komplicerat av fibros.
 4. Tarmobstruktion.
 5. Erektil dysfunktion

Fördelar med brachyterapi

Denna behandlingsmetod tolereras väl och är ordinerad även för äldre personer med allvarlig samtidig patologi.

Andra fördelar med brachyterapi:

 1. Färre komplikationer. Således uppträder urininkontinens i 1% av fallen, medan i fallet med prostataavlägsnande når denna indikator 40%.
 2. Minsta vistelsetid på sjukhuset - patienten släpps hem inom 12-24 timmar efter operationen.
 3. Mindre är sannolikheten att bevara tumörceller som kan inducera en tumörprocess mellan strålbehandlingarna.
 4. Kort period av postoperativ återhämtning - omedelbart efter urladdning återgår patienten till det vanliga sättet att leva. Men de första 2 veckorna rekommenderar läkare att ge upp hårt fysiskt arbete.
 5. Hög sannolikhet för att upprätthålla styrkan och kvaliteten på sexuellt liv.
 6. Minimal blodförlust - operation utförs på en sluten väg genom trokar, kavitetsoperation är inte nödvändig.
 7. Resultaten av brachyterapi är inte sämre än radikal prostatektomi och avlägsen strålterapi.

Efter brachyterapin ska patienten regelbundet undersökas av den behandlande läkaren. Den första undersökningen utses i en månad, sedan var 90: e dag i det första året, från 2 år och senare - två gånger om året. I undersökningen är blod på PSA, transrektal ultraljud av prostata obligatorisk.

En påminnelse till en patient som har genomgått en kontakt med strålbehandling

Efter någon medicinsk effekt på kroppen finns det restriktioner. Brachyterapi är inget undantag. Här följer några grundläggande regler efter denna teknik:

 • Det är förbjudet att lyfta vikter över 4,5 kg;
 • Det är förbjudet att göra skarpa svängar och lutningar av stammen;
 • Den första månaden kan du inte sitta mer än 2 timmar i rad.
 • evakuering av tarmen minst en gång om dagen
 • urinering minst en gång var tredje timme
 • att observera en diet med begränsningen av fet, stekt och kryddig mat;

På grund av risken för implanterad rörelse rekommenderas de första 5 dagarna att tömma blåsan i kärlet (behållaren). När mikrokapslar separeras från urinen, är det nödvändigt att ringa en specialist i radiologisk kontroll för att sköta den.

Det är nödvändigt att undvika kontakt med gravida kvinnor, småbarn. Detta beror på det faktum att barns och växande organismer är mycket känsliga även för minimala strålningsdoser.

Vid bevarande av sexuell funktion rekommenderas att man använder kondom de första 6 månaderna efter behandlingen.

Under övervakning av den behandlande läkaren kan patienten successivt öka motoraktiviteten och svårighetsgraden av det utförda arbetet.

Radiologi och radiokirurgi

(495) -506 61 01

Radiologi och radiokirurgi | Brachyterapi (eller intern strålbehandling)

Brachyterapi (eller intern strålbehandling)

Vad är brachyterapi? Hur är det genomfört?

Brachyterapi, eller intern (kontakt) strålbehandling, är en av metoderna för att behandla maligna tumörer. I samband med strålbehandling används hög-energijoniserande (röntgenstrålning) strålning, vilket orsakar cancercellernas död och minskad tumörstorlek.

vid yttre (extern) strålbehandling X-strålar bildas med hjälp av en anordning som ligger utanför patientens kropp. brakyterapi, i sin tur innebär införandet av radioaktivt material i eller nära tumören.

Brachyterapi, i motsats till yttre strålterapi, möjliggör användning av högre stråldoser för behandling av små patologiska områden på relativt kort tid.

Brachyterapi används för att behandla maligna tumörer av vilken lokalisering som helst, inklusive:

 • prostata
 • Livmoderhalsen
 • Huvud och nackdelar
 • hud
 • Mammakörteln
 • Av blåsan
 • livmoder
 • Skeden
 • lätt
 • Ändtarmen
 • ögon

Brachyterapi kan vara tillfällig eller permanent.

vid tillfällig brachyterapi högt radioaktivt material placeras inuti en kateter eller små rör, varefter det införs i tumören under en viss tid och sedan avlägsnas. Tillfällig brachyterapi kan utföras i höga och låga doser.

Konstant brachyterapi implanterar implantation inuti tumören eller bredvid den av radioaktiva "korn" eller mikrokapslar storleken på ett risfrö, som förblir permanent på plats. Efter några månader reduceras graden av radioaktivitet hos de implanterade elementen till noll. Inaktiverade korn förblir alltid i patientens kropp utan att orsaka några biverkningar.

Vilken typ av läkare är involverade i brachyterapi?

Brachyterapi kräver en lagstrategi. En grupp behandlingspersonal innefattar en onkolog-radiolog, en medicinsk fysiker, en dosimetrist, en radiolog / radiolog tekniker, sjuksköterska och i vissa fall kirurgen.

En onkolog-radiolog är en läkare som specialiserat sig på behandling av maligna tumörer med hjälp av strålbehandling eller kombinerade metoder. Denna specialist diagnostiserar sjukdomen och väljer den stråldos som är nödvändig för behandling. Ibland bistås en radiolog av en kirurg som installerar brachyterapi-enheter, såsom nålar eller kateter, in i patientens kropp.

Tillsammans med medicinsk fysiker och dosimetrist bestämmer onkolog-radiologen det lämpligaste sättet att leverera den valda dosen till tumören. Därefter beräknar den medicinska fysikern tillsammans med dosimetern noggrant alla nödvändiga bestrålningsparametrar. Omedelbar brachyterapi hanteras av en radiolog i samband med en tekniker. Sjuksköterskan i den radiologiska avdelningen hjälper patienten att ta hand om installerade katetrar eller andra enheter.

Vilken utrustning används för brachyterapi?

Med konstant brachyterapi placeras radioaktivt material inuti små korn eller mikrokapslar inuti eller intill tumören. Med tillfällig brachyterapi finns radioisotop placerad inom speciella leveransanordningar (tillfälliga implantat, katetrar, nålar eller applikatorer) som placeras i tumörområdet ett tag.

Beroende på vilken typ av brachyterapi kan läkaren använda olika radioaktiva material, som inkluderar jod, palladium, cesium eller iridium.

Strålkällan, det vill säga den radioaktiva substansen, är innesluten (inkapslad) i en metallkapsel tillverkad av icke-radioaktivt material.

Strålkällan införs endast i patientens kropp efter den exakta placeringen av leveransanordningar, vilket bekräftas genom instrumentanalys. I det här fallet placeras det radioaktiva materialet inuti leveranserna och extraheras manuellt av en läkare eller av datoriserade fjärråtkomstinstallationer.

För att underlätta placeringen av radioaktivt material inuti tumören används röntgen eller ultraljud, CT eller MR. Vid planeringsstadiet av behandling med hjälp av datorprogram beräknas den effektiva dosen och tiden som är nödvändig för dess inträde i tumören samt koordinaterna för strålningskällans position i patientens kropp.

Vem hanterar utrustningen för brachyterapi?

Utrustningen för brachyterapi administreras av en medicinsk fysiker, en dosimetrist under kontroll av en fysiker eller en onkolog-radiolog. En onkolog-radiolog (en läkare som specialiserat sig på behandling av maligna tumörer med strålterapi) deltar också i den omedelbara utvecklingen av själva behandlingsplanen.

Behöver patienten särskild förberedelse för brachyterapi?

Förberedelser för brachyterapi beror på vilken typ av förfarande som föreskrivs.

Erforderliga aktiviteter kan innefatta:

 • Framställning och rening av tarmarna
 • Preliminär ultraljud, MR eller CT
 • Blodprov
 • elektrokardiogram
 • Roentgenogram på bröstorganen

Dessutom, före behandlingens början, utför läkaren procedurplaneringen med hjälp av datorprogram.

Exakta instruktioner för beredning av brachyterapi bör erhållas från din läkare några dagar före behandlingens början.

Hur utförs brachyterapi?

Konstant brachyterapi

Med konstant brachyterapi, som också kallas implantation av mikrokapslar eller "korn", införs nålar som är förfyllda med radioaktivt material i tumören. Efter detta avlägsnas administreringsanordningarna och mikrokapslarna förblir inuti neoplasmen. Dessutom är kontrollerad frisättning av radioaktiva korn från leveransanordningar med jämna mellanrum möjligt.

Introduktionen av radioaktivt material styrs av fluoroskopi, ultraljud, CT eller MRI. Efter att ha placerat radioisotopen utförs en ytterligare undersökning som gör det möjligt att verifiera den korrekta positionen av mikrokapslarna i tumören.

Tillfällig brachyterapi

Med tillfällig brachyterapi införs leveransanordningar, såsom en kateter, en nål eller en applikator, in i tumören under visualiseringskontroll (fluoroskopi, ultraljud, CT eller MRI).

Om leveransanordningarna sätts in i kroppshålan, till exempel, vagina eller livmoder, då braschyterapi kallas intrakavitär. vid interstitiell brachyterapi Applicatorn (vanligtvis nålar eller katetrar) placeras inuti vävnaderna.

Tumörbestrålning utförs i högdosregimen i 10-20 minuter i en session eller i lågdosregimen i 20-50 timmar. Dessutom brachyterapi med nmed en ökande doshastighet, vid vilken strålning kommer in i patientens kropp med periodiska pulser.

Brachyterapi i högdosläge vanligtvis utförs på poliklinisk basis. I vissa fall är dock korttidssjukhusbehandling av patienten nödvändig om flera strålbehandlingstider administreras med samma radioisotopleveransapparat. I detta fall levereras den beräknade dosen av strålning till tumören i form av en kort puls medelst en automatiserad leveransanordning för radioaktivt material med fjärrkontroll. Varaktigheten av bestrålningssessionen är endast 10-20 minuter. Emellertid kan hela proceduren, inklusive introduktion och borttagning av leveransanordningen, ta upp till flera timmar. Typiskt tilldelas patienten 1 eller 2 bestrålningssessioner per dag (varje gång leveransanordningen injiceras och hämtas från kroppen igen) och totalt - cirka 10 brachytherapinsessioner med hög doshastighet i en eller flera veckor. Efter avslutad kurs avlägsnas leveransanordningen och patienten får återvända hem.

vid brachyterapi med låg doshastighet bestrålning av tumören sker i ett kontinuerligt läge i 1-2 dagar. Detta kräver en kortvarig sjukhusvård av patienten, eftersom leveransanordningen måste vara på plats under hela strålbehandlingstiden.

uppträdande brachyterapi med pulserande doshastighet skiljer inte signifikant från andra typer av intern strålbehandling. Emellertid är tumören bestrålad med korta pulser, vanligtvis en gång i timmen.

Införandet av radioaktivt material med hjälp av leveransanordningar, liksom dess efterföljande borttagning från kroppen efter slutet av strålbehandling, kan utföras av en läkare manuellt. I andra fall skrivs radioisotop automatiskt.

I det här fallet är patienten inrymd i ett avskärdat behandlingsrum där det finns en automatiserad installation med fjärrkontroll som automatiskt sätter in radioaktivt material i leveranserna. Om någon av misstag kommer in i behandlingsrummet under bestrålning, och efter avslutad avslutning extraheras radioisotop automatiskt och placeras i en behållare.

Leveransanordningen för den radioaktiva substansen avlägsnas efter slutet av brachyterapi.

Vad ska jag förvänta mig under brachyterapi?

Före brachyterapins början inrättas ett system för intravenös infusion, vilket ger administration av smärtstillande läkemedel. Beroende på tumörens placering och doktors recept kan allmän anestesi eller användning av lugnande medel användas, vilket bara orsakar sömnighet i patienten. Ledning av allmänbedövning kräver överföring av patienten efter proceduren till intensivvården för observation. Ett extrakt från sjukhuset utförs samma dag eller efter en viss tid, beroende på typ av brachyterapi.

Den tillfälliga brachyterapin, nämligen leverans av radioaktivt material inuti tumören med hjälp av implanterade enheter, åtföljs av en tappning eller surrning. Trots det faktum att patienten under proceduren ensam på kontoret kan prata i mikrofonen med den medicinska personalen, som är i nästa rum och tittar på behandlingen. Behandlingen av brachyterapi med en pulserande doshastighet gör det möjligt för patienten att besöka patienten av släktingar eller vänner mellan bestrålningssessioner.

Brachyterapi med låg doshastighet kräver kortvarig sjukhusvistelse och patientbesök är begränsade till 30 minuter per dag per person. Samtidigt får barn och gravida inte vara nära patienten under behandlingen.

Efter slutet av tillfällig brachyterapi finns ingen strålning i patientens kropp, så efter urladdning är det helt säkert för andra. Vissa obehagliga känslor för patienten levereras av katetrar eller applikatorer, vilka under vissa behandlingar av brachyterapi finns i kroppen under ganska lång tid. Ger dig möjlighet att lindra obehaget av mediciner.

Efter en konstant brachyterapi, vilket innebär implantering av radioaktiva mikrokapslar inuti kroppen, svagas strålningen snabbt och försvinner med tiden. Det är dock viktigt att få råd från en läkare om att begränsa kontakter med andra människor, särskilt barn och gravida kvinnor.

Inom några veckor och månader uppsamlas strålningen från de radioaktiva "kornen" av detektorer som installeras vid säkerhetskontrollerna vid flygplatser och andra institutioner. Därför måste läkaren göra ett officiellt dokument till patienten och förklara väsentligheten i behandlingen.

Vid användning av temporära implantat avlägsnas strålningen helt från kroppen vid tidpunkten för patientutmatning. Efter borttagning av leveransanordningar och andra strålningskällor finns det ingen risk för omgivningen.

Onkolog-radiologen och / eller andra specialister bör ge patienten tydliga instruktioner för hemvård. Beroende på vilken typ av behandling som utförs kan patienten vara störd av smärta eller svullnad vid administreringsstället för den radioaktiva substansen.

För att återvända till ett vanligt liv efter brachyterapi lyckas de flesta patienter om några dagar eller veckor. Ändå bör man vara medveten om möjligheten att utveckla långsiktiga biverkningar av strålbehandling. De behöver prata med en behandlande onkolog som hjälper patienten att övervinna oönskade effekter av brachyterapi.

Efter avslutad strålbehandling bildar läkaren en graf för dynamisk observation för patienten. Under utnämningarna genomförs en undersökning, inklusive instrument och laboratorium (blodprov).

Det är väldigt viktigt att följa det föreskrivna provet, vilket gör att läkaren kan bedöma patientens stabilitet eller ändra den. Dessutom kan patienten regelbundet diskutera med läkaren några spännande frågor, bland annat prata om de biverkningar som uppträder mot bakgrund av brachyterapi.

(495) 506-61-01 - referens för strålbehandling och radiokirurgi

Brachyterapi: kärnan i metoden, tillämpning, beteende, resultat

Brachyterapi är en modern och mycket effektiv metod för strålbehandling, som aktivt används vid onkologi för tumörsjukdomar i livmoderhalsen, prostata, rektum, matstrupe och andra organ.

Strålningsterapi används av onkologer under lång tid och med olika tumörer. Det är en grundläggande kampmetoder med cancer, men komplikationer och eventuella biverkningar begränsar den utbredda användningen av strålning, särskilt hos barn eller äldre patienter där risken för oönskade bireaktioner är högst.

Sökandet efter säkrare behandlingsmetoder än fjärr strålbehandling ledde till utvecklingen av lokala radioaktiva bestrålningstekniker som minimerar strålningseffekten på omgivande vävnader och låter det användas vid högre doser. Dessa metoder innefattar brachyterapi, som snabbt blev utbredd i Europa, USA och Ryssland på grund av effektivitet och relativ säkerhet.

Fördelar och typer av brachyterapi

Försök att genomföra bestrålning direkt i tumörtillväxtzonen gjordes för ett århundrade sedan, då amerikanska läkare föreslog att införa en kapsel med radioaktiv radium i prostatakörteln. Senare levererades en källa till radioaktiv strålning till tumören med hjälp av trokar. En signifikant nackdel med de föreslagna procedurerna var behandlingen "blint", eftersom det inte fanns några sätt att spåra vägen och slutpunkten för radiatorns källa.

Med utvecklingen av medicinsk teknik, införandet av ultraljudsmetoder i praktiken och beräknad tomografi löstes frågan om den exakta implantationen av ett radioaktivt medel. Under kontroll av ultraljud var det möjligt att uppnå en jämn fördelning av radionukliden i vävnaden, och metoden låg till grund för modern brachyterapi.

Sedan andra hälften av förra seklet började kavitabarchyterapi spridas. Effekten var ganska bra, men omvänden var strålningen av läkarna själva. För att övervinna denna faktor utvecklade fysiker tillsammans med radiologer anordningar för automatisk införande av radioaktiva ämnen i vävnader, samt speciella behållare för lagring, vilket utesluter strålningseffekten på strålbehandlingstjänstemännen.

Idag är brachyterapi ett mycket använt och mycket effektivt sätt att bekämpa cancer, vilket är speciellt intensivt använt för prostatatumörer. Fram till nyligen krävde vissa former av sjukdomen endast radikala åtgärder som var omöjliga hos vissa patienter, men lokal bestrålning ersatte dem.

Brachyterapi har ett antal fördelar jämfört med traditionell fjärrbestrålning, när enheten ligger utanför patientens vävnader. De inkluderar:

 • Möjligheten att använda högre doser av strålning utan att skada hela organismen.
 • Den lokala effekten av bestrålning endast i zonen av neoplastisk tillväxt med minimal kontakt med andra vävnader;
 • Möjligheten till en enda introduktion av en radiosändare;
 • Det mindre antalet biverkningar jämfört med fjärrbestrålning;
 • Långvarig återfallslös period;
 • Kort rehabilitering;
 • Möjligheten till upprepad brachyterapi vid återfall.

Beroende på proceduren är brachyterapi:

 1. Intraluminal, intraluminal;
 2. interstitiell;
 3. intravaskulär;
 4. Applikativ.

Intrakavitär brachyterapi Gäller för neoplasmer av de organ som har en hålighet eller lumen - bronki, mage, livmoder och andra. För bestrålningsproceduren placeras speciella applikatorer i kaviteten, på vilken den radioaktiva emitteren är fixerad.

Interstitiell (interstitiell) brachyterapi Det indikeras för förstöring av tumörer av organ som inte har ett hålrum, men är främst parenkyma. I tumörfältet introduceras ett radioaktivt element i form av nålar eller korn.

Intravaskulär brachyterapi är mindre ofta interstitiell, eftersom inte varje klinik har råd med så komplex och dyr utrustning och utbildning av högkvalificerade specialister. Dessutom är nackdelen sannolikheten för personalexponering, vilket kräver användning av högeffektiv skyddsutrustning. Intravaskulär strålning har använts inte bara i onkologi, hur inom kärlkirurgi, eftersom det ger goda resultat vid behandling av återkommande stenos i kranskärlen. Sådan behandling är en framgång och används allmänt över hela världen.

Det är ingen hemlighet att många onkologiska ingrepp leder till uthållig handikapp, förlust av en del eller till och med ett helt organ. Ett exempel är oftalmologi, där en tumör kan orsaka att en patient förlorar hela ögat, vilket kommer att påverka livskvaliteten i framtiden avsevärt. I det här fallet Brachyterapi kan betraktas som en organ-bevarande behandling, som inte bara kommer att ta bort tumören utan också upprätthålla en hög grad av anpassning i framtiden.

Radiär radionuklid kan placeras i tumörvävnaden för hand eller genom ett automatiserat system. När den automatiska installationen av kylaren är inte nödvändigt att kontakta honom Clinic personal gör det enheten som levererar från en speciell radionuklid kapacitet i vävnaden, och sedan, efter exponeringsperioden, även avlägsnar han. För automatiserad brachyterapi används moderna system: Microselectron, Gammammad, Agate (inhemsk produktion), som är utrustade med stora onkologiska centra i Ryssland och länderna i utlandet.

Beroende på den tid som radionukliden kommer att leda i patientens vävnader, särskiljer:

 • Tillfällig brachyterapi;
 • Konstant.

vid tid bestrålning radionukliden implanteras i tumörens vävnad under en viss tid, varefter den avlägsnas. konstant Brachyterapi består av en enda placering i vävnaden av radioaktiva korn eller kapslar som förblir där för alltid. Valet av metod beror på det använda strålningsmedlet. Om sändaren upphör att fungera i slutet av den planerade exponeringstiden, vilket ger den nödvändiga mängden energi vävnad, finns det inget behov av upprepade manipulationer på kroppen när den avlägsnas, och lämnar det helt säkert för liv och hälsa hos patienten.

Video: Brachyterapi, hur är det gjort?

Villkor för brachyterapi och patientberedning

Brachyterapi kräver medverkan av ett helt team av specialister - onkologer, kirurger, radiologer, fysiker, hälsa fysiker, som arbetar tillsammans för att bestämma den exakta platsen för det radioaktiva grundämnet inställning, behandlingstiden, den totala dosen. Fysiker hanterar den mest komplicerade utrustningen och hjälper läkaren att handla enligt den utvecklade behandlingsregimen.

För närvarande använder brachyterapi en rad olika radioaktiva element - jod, iridium, cesium, palladium. Med konstant brachyterapi introduceras dessa element som en del av kapslar eller korn som omges av ett skyddande metallskikt som förhindrar strålning av närliggande vävnader. Vid tillfällig bestrålning används nålar eller ledare, genom vilka behållaren under en tid levereras till tumörvävnaden och sedan avlägsnas av dem. Sjuksköterskan för den radiologiska avdelningen ger hjälp vid vården av dessa enheter.

Källan av strålning kan introduceras i patientens organ först efter en exakt beräkning av dosen, administrationsstället och den väg genom vilken elementet når vävnaden. För noggrannare implantering används ultraljud, dator eller magnetisk resonans, samt automatiserade system för leverans och beräkning av den totala dosen.

Framställning av innan brachyterapi beror på typ av förfarande och egenskaper hos sjukdomen. Alla patienter uppvisar generella kliniska undersökningar (blodprov, urintester), EKG, bröströntgen, obligatorisk kontroll CT, MRI, ultraljud. Innan radiatorens implantering kan sedativa, smärtstillande medel eller till och med anestesi administreras (beroende på administreringsstället och mängden intervention som krävs).

Områden för brachyterapiapplikation

Brachyterapi används i gynekologisk träning för livmodercancer, när radiatorn placeras inuti orgeln. Således uppnås en hög dos av lokal exponering, och behandlingen gör det möjligt att bevara livmodern, vilket är mycket viktigt för unga patienter. Andra tillämpningsområden för lokal bestrålning är cancer i ändtarmen, matstrupe, bronkus.

Den mest aktiva brachyterapi är föreskriven i oncourology vid behandling av prostatacancer, vilken bland alla onkologiska sjukdomar hos män ligger först i frekvens och den andra - i dödligheten. Upptäckten av patologi kräver radikal intervention - prostatektomi, och brahyterapi är ett värdigt alternativ, vilket är särskilt motiverat vid behandling av unga män.

Brachyterapi av prostatacancer visas i de första stadierna av tumören, när det inte finns någon metastas och ingen tillväxt av karcinom i den omgivande vävnaden. Metoderna för brachyterapi som praktiseras i olika kliniker kan variera, men alla överensstämmer med rekommendationerna från American Society of Brachytherapists.

Rekommendationerna i detta samhälle inkluderar indikationer på brachyterapi, beskriver de använda radioaktiva elementen, metoderna för att välja den optimala dosen. Specialisterna bestämde de maximala tillåtna strålningsbelastningarna och riskgrupperna bland patienterna identifierades.

Med brachyterapi av prostata genomgår alla patienter dosimetriplanering med beräkningen av exakt dosering av bestrålning både före och under implantering av den radioaktiva emitteren. Det är obligatoriskt att kontrollera behandlingen 4-6 veckor efter slutförandet.

Förfarande för brachyterapi vid behandling av prostatacancer

För att mer exakt bestämma storleken, tumörens placering, placeringen av implantationen av radioaktiva partiklar, användningen av CT, MR, ultraljud. De mest exakta och prisvärda är transrektala ultraljud och CT. Om CT används ska skanningen utföras några dagar före det planerade förfarandet. CT kan kompletteras med administrering av ett kontrastmedel.

Efter behandlingen med brachyterapi kommer onkologen att bekanta patienten med en lista med rekommendationer om livsstilen och eventuella oförutsedda situationer i samband med strålning som kommer från patienten.

Med konstant brachyterapi förblir radiatorn i prostatakörteln för livet, därför är det inte förvånande att patienten under en tid kan vara en strålkälla. För att överensstämma med strålningssäkerhetsstandarder, gör klinikens fysiker, före urladdning, kontrollmätningar av strålning och fixar dem i extraktet.

Strålningsintensiteten inom en radie på 1 meter runt patienten bör inte vara mer än 10 μSv / h, denna siffra anses säker för andra, nära släktingar, familjemedlemmar. Radioaktiv strålning registreras inte mer än ett halvt år från det att strålningselementet implanteras (vanligtvis jod, vars halveringstid är 60 dagar).

Vissa svårigheter i samband med radioaktiva kapslar kan uppstå vid flygplatser, järnvägsstationer och vissa institutioner där en dosimeter eller metalldetektor tillhandahålls för övervakning. Både då och den andra enheten kommer att meddela en signal om förekomsten av metall och radioaktiva föremål i kroppen, och en person kan orimligt kvarhållas. För att undvika sådana händelser utfärdade kliniken ett utdrag, eventuellt på engelska, för att resa utomlands.

Rekommendationer för de första två veckorna efter brachyterapi:

 1. Begränsning av lyfta vikter - högst 5 kg;
 2. Minskar tiden för kontinuerligt sittande - inte mer än en och en halv till två timmar (detta gäller särskilt för personer med "stillasittande" arbete);
 3. begränsning av fysisk aktivitet
 4. Tidig tömning av tarm och urinblåsa, eftersom deras överflöde kan orsaka skift eller till och med utflöde av radiopreparationen;
 5. Överensstämmelse med en diet med begränsning av fet, stekt mat, öl (som en drink som ökar urinering).

Män som genomgick implantering av radioaktiva partiklar är förbjudna att sitta på sina barns knä under de första 2 månaderna efter operationen och också vara i nära och långvarig kontakt med gravida kvinnor. Detta är förknippat med en högre risk för strålning för barns och förväntade mammors hälsa, så det är bättre att inte utesluta sådana kontakter och begränsa dem så mycket som möjligt.

De första två åren efter brachyterapi bör vara försiktiga när man förskriver annan behandling för sjukdomar i andra organ. Detta gäller särskilt möjligheten till fysioterapi, som är kontraindicerad hos många patienter.

Om en patient med prostatacancer före brachyterapi genomgick transuretral resektion eller andra typer av operationer, det vill säga sannolikheten för frisättning av den radioaktiva kapseln utanför. Åtgärder i en sådan situation är vanligtvis överens av den behandlande läkaren eller fysikern. Eftersom kapseln fortsätter att stråla ut, bör du inte ta den i dina händer, det är bättre att göra det med pincett eller något improviserat sätt. Därefter placeras strålningskällan i en viss behållare, bort från barn och transporteras för bortskaffande till kliniken.

Efter förloppet av en och en halv eller två månader efter operationen kan återgå till ett normalt liv, en gradvis expansion av förbud, en förutsättning för vilket anses spadenie prostata ödem och återgå till normal storlek (CT, MRI, ultraljud). Du kan också börja fysiska övningar, gå till poolen, planera arbetet.

Enligt patientens feedback är både proceduren för implantation av radiopartiklarna och den efterföljande rehabiliteringen smärtfri och ganska säker. Särskilt notera en kort rehabiliteringsperiod och möjligheten att återvända hem även nästa dag. Med alla rekommendationer är risken för komplikationer nästan noll.

Bland de möjliga komplikationer dizuricheskie störningar brakyterapi av prostatacancer (1% av fallen), akut urinretention (upp till 5%), och smärta, inflammatoriska processer av blåsan och urinröret, vilket är att eliminera gripa kateterisering av blåsan, administration av lugnande medel, antibiotika. Dessa tidiga komplikationer uppträder vanligen inom de första 2-3 månaderna efter behandlingen.

Konsekvenser av brachyterapi är urinrörelse, som kan uppträda under de första 5 åren efter behandling och finns i varje tionde patient. Impotens är möjlig, men det är inte associerat med brachyterapi, men med cancer själva och tidigare behandling med kränkningar av sexuell funktion.

Brachyterapi är ett komplicerat förfarande som kräver dyra utrustning och ett team av högkvalificerade specialister, så det kan inte vara billigt. Priset bestäms av arbetsmetod, utrustning och nivå på kliniken. Utomlands når den 10-15 tusen euro, i Moskva varierar mellan 300-500 tusen rubel men inte mindre än 100 tusen rubel, med beaktande av kostpriset.

Rysslands medborgare kan behandlas gratis, i synnerhet i Obninsk Brachytherapy Center, på bekostnad av federala budgetmedel. Naturligtvis finns det en viss plats, och för att få den behandling du behöver för att ge resultaten av de undersökningar (CT, MRI, PSA-testet och andra.) Samt försäkring eller försäkringsbevis från pensionsfonden.