Huvud
Symptom

Syndrom av kronisk bäckensmärta och dess behandling hos män

Kronisk smärta i något organ i kroppen kan vara ganska länge. Det uppstår under påverkan av många faktorer, som åtföljs av interna sjukdomar, behandlas länge med mediciner, homeopati, yoga, folkmedicin. Syndromet hos kronisk bäckensmärta hos män är baserat på en kombination av flera komponenter: nervspänning och psykologiskt inflytande.

Varför är inflammation hos män som kallas "bäckensmärta"?

Huvudplatsen för smärtlokalisering är området nära naveln, vilket påverkar underlivet. Smärta kan också förekomma i andra delar av kroppen:

Det har ingen klar lokalisering, det sprider sig till andra delar av kroppen, från lårens inre kant till skinkorna. Pelvic smärta har ingen bestämd plats, den är diffus, konstant och varar inte mindre än sex månader från det att den började. Endast en specialist kan korrekt diagnostisera arten av bäckensmärta. CPPS bygger på bildandet av en speciell känslighet i nervceller i nervsystemet. Smärtan känns av män på olika sätt, oftare som:

Kronisk bäckensmärta uppträder hos män som ett självständigt symptom. I vissa fall innehåller patienterna den på listan över många klagomål som rör en annan sjukdom.

Bestäm det verkliga ursprunget av smärta kan bara vara efter att ha exkluderat skador på korsbenet och coccyxen, liksom nerverna som inerverar bäckenorganen.

En viktig roll för att upprätta en diagnos som indikerar kronisk bäckensmärta är undersökningen av en urolog. Cider HST är ett komplicerat tillstånd som gör att mannen har konstant eller obehaglig smärta, koncentrerar sig i bäckenorganen. Dess förekomst är förknippad med andra sjukdomar: infektioner, onkologiska sjukdomar.

Mekanismen för bildandet av bäckensmärta hos män

Den huvudsakliga faktorn som påverkar utseendet på kronisk bäckensmärta hos män är irritationen hos flera receptorer i bäckenbenet. På grund av deras inflytande förändras muskler och blodkärl. En smärtimpuls uppträder när de långsammare neuronerna arbetar intensivt, samtidigt som man behåller en hög smärtgräns. Aktiviteten hos långsamma ledningsbanor minskar med utnämningen av en blockad utförd inuti benet. Kronisk bäckensmärta uppstår som ett resultat av:

 1. Inflammatoriska processer i sakrummet.
 2. Störningar av blodtillförsel till benvävnad.
 3. Överdriven excitation av benneuroner.
 4. Ökning i tröskeln för excitation av muskelfibrer.
 5. Spastiska tecken bildade i patienten.

Bäckenorganen har en tjocktarm, en urinblåsa, som deltar i bildandet av bäckensmärta och skapar vidhäftande kliniska symtom.

Kronisk prostatit är en grundläggande faktor i bäckensmärta

Specialister som studerar smärtsyndromet i bäckenet hos män, noterar sin förekomst i nära samband med obehandlad bakteriell prostatit. I detta avseende kan CPPS vara inflammatorisk och står för 60% av fallen av prostatainflammation hos män. I närvaro av en inflammatorisk process i urinröret i det akuta skedet uppträder smärta av medelintensitet, vilket ökar i början av urinering. Om det spermatiska tuberkletet blir inflammerat, uppstår smärtan vid utlösning och kännetecknas av smärtsamma känslor i perineum.

Kronisk prostatit föreslår utseendet av smärtsymptom med varierande intensitet i bäckenområdet. I den inflammatoriska processen är urinröret, sakrummet, midjan och den inre ytan av huden på höfterna inblandade. Utesluta inte smärtan som orsakas av prostatacancer. Sjuka män upplever långvarig, ihållande smärta, vilket påverkar nervsystemets tillstånd negativt.

Patienter som klagar på excitabilitet, irritabilitet och mental hälsa försämras avsevärt. Ofta, män som upplever smärta i ett litet bäcken, antar närvaron av inflammation i den sciatic nerven. Vid medicinsk undersökning är diagnosen inte bekräftad. Tumören i prostatakörteln diagnostiseras, vilket endast kan upptäckas med en särskild undersökning. Med ondartad neoplasma i prostata körs smärtan med urinering, men själva processen är inte störd.

Tunnelpudendopathy och dess roll i utseendet av smärta

Män med kronisk bäckensmärksyndrom lider av skador på könsorganen. Det ligger i området av den beniga kanalen, som passerar under grenen av den pubic artikulationen. Som ett resultat är genitalnerven inte fullt ut utförda. Processen beror på förändringar i ryggraden, som orsakas av ryggradsdysrofi i ländryggen. Ledningen av nerver i detta område är bruten och bindväven som ingår i benkanalen blir tätare.

Manifestationer av bäckensmärta som orsakas av nervledningsrubbningar sexuellt, därför finns det spänningar och smärta i musklerna i bäckenbotten och könsorganen. Tunnelpudendopati orsakar en micturitionsstörning hos män, smärta vid urinladdning. Diagnosen görs av läkaren efter en noggrann undersökning av patienten. Mycket ofta betraktas pudendopati som prostatit hos män. Med försiktighet i prostatit är det nödvändigt att utföra antibakteriell behandling. Det förvärrar könsdelens tillstånd. Självmedicinering i denna situation är oacceptabelt, om det inte finns några uppenbara tecken på bakteriell inflammation i urogenitalt organ i testen.

Tuberkulos av prostata och dess roll i bildandet av CPPS

Prostats nederlag av Kochs trollstav är inte en självständig sjukdom. Det observeras som en samtidig patologi i testiklarna, urinvägarna eller sämre vesiklar. Tuberkulos av prostata är involverad i bildandet av bäckensmärta hos män i åldrarna 20 till 40 år. Det är för denna ålder som den största aktiviteten hos körteln är.

Med nederlaget av mycobacterium tuberculosis av prostata, bildas symtomen på sjukdomen beroende på placeringen av den infekterade foci. Smärtsyndromet i det lilla bäckenet orsakas av en brännbar inflammatorisk process.

Prostatakörteln komprimeras med närvaron av flera noduler. I svåra fall finns vävnadsställen med markerade fluktuationer och foci som sjunker i förhållande till hela ytan av körteln. Smärtan är lokaliserad i perineum, förbättras genom att fistler bildas som ett resultat av processen. Formas i prostataområdena av skleroserad vävnad, ändra sin form, stram strukturen i körteln.

Beroende på placeringen av vävnad som påverkas av hyllan tuberkulos, dessa läkare skilja TB prostate: med lesioner i urinblåsan och urinröret, med förändringar i rektum och blandade former. Kliniska symptom i urinrörets tuberkulösa lesion representeras av symtom som:

 • upprörd urinering
 • falska önskningar;
 • Förekomsten av blod och protein i urinen.

Med löpningsprocessen från urinröret kan gå ut pus. Pelvic smärta uppstår med omfattande lesioner av prostata i urinrörets område. Mycket ofta bildar kronisk bäckensmärta en lesion av den tuberkulösa bakterien i ändtarmen och prostata. Hos män som lider av denna form av sjukdom, finns det få klagomål, men mindre värkande smärtor i perineum, anus, sacrum. Vid analys av urin detekteras ett protein, i utsöndringen av prostatakörteln är pus och tuberkulosebakterier.

Behandling av bäckensmärtsyndrom väljs av läkaren individuellt under lång tid. Använd antituberkulösa läkemedel: ftyvazid, metazid, salusid. En stor roll ges till lokal terapi. Drogerna injiceras i urinrörets prostatiska del: PASK-lösning, saluzid, i 40 dagar av behandling. Effektiviteten av behandlingen utvärderas genom att minska symtomen på urindysfunktion, förbättra patientens tillstånd, försvinner i analysen av Kochs stavar.

För avancerade fall är kirurgisk behandling tillämplig - cavernotomi, som lindrar patienten i kronisk bäckensmärta. Fistler i perineum avlägsnas, tidigare med användning av en förlängd returering av urin genom den övre sidoplaneringen.

Fibros av prostata är orsaken till smärta och sexuella störningar

Bindvävnad i prostatakörteln, på grund av inflammatorisk process, rynkor, expanderar och klämmer urinvägarna, vas-deferenserna. Dessa faktorer bidrar till utvecklingen av bäckensmärta och sexuella störningar. Det finns flera steg i bildandet av prostata fibros:

 1. I början av sjukdomen presenteras patienter med klagomål om frustration med urinering.
 2. När processen fortskrider, ändras klagomålen för analys genom förändringar i de främsta kanalerna och urinvägarna.
 3. I sista skedet, förutom syndromet som är förknippat med smärta, finns det oregelbundenheter i strukturen i urinvävnadens renala vävnad.

Med noggrann undersökning av prostata vävnaden noteras fokusområden av skleros, en ökning av parenkymceller och cirros av körtelvävnaderna. Fibros är en följd av kronisk prostatit. En signifikant roll i dess bildning spelas av mekaniskt trauma av prostata, missbildningar, nedsatt immunitet, hormonella störningar.

Bäckensmärksyndromet uppträder med progression av inflammation. Sclerotiserade områden bildas i blåsans nacke, seminalblåsor. Förutom smärta utvecklas njursvikt och sexuella störningar. Hos kroniska patienter finns det många symptom:

 • brott mot urinutflöde
 • smärta vid urinering
 • retention av urin;
 • smärta i underlivet och i perineum
 • obehag i ändtarmen.

Undersökning av bäckenorgan, inklusive rektala undersökningar, avslöjar en förändrad, liten, tät körtel. Dess funktion är trasig, hemligheten är inte tilldelad. Behandlingen syftar till att eliminera skleros av prostata. Applicera operativ terapi för att avlägsna sklerotiserade områden, återställa patency i urinvägarna. För att förhindra fibros av prostata används tidig behandling av bakteriell prostatit.

Principer för behandling av bäckensmärta hos män

Varje man som har haft symptom på problem i prostatakörteln, bäckensmärta, försämring av livets kvalitet, ställer vissa förhoppningar på moderna metoder för att behandla sjukdomen. Först och främst är han skyldig att övervaka tillståndet för denna kropp och omedelbart eliminera orsakerna som orsakar inflammation i körteln.

Om det förekommer några brott som är förknippade med smärta, bör flera behandlingskurer och rehabilitering av körteln utföras. Behandlingen kan bestå av lokala förfaranden och fysioterapi. Bör regelbundet undersökas av en läkare, och eliminera venös trängsel med utseendet på smärta i bäckenorganen. Regelbundna klasser för fysisk utbildning kommer att bidra till att lösa problemet. Komplexet består av övningar som normaliserar det venösa systemet i nedre extremiteterna. Smärta kommer att försvinna som ett resultat av regelbunden träning på träningscyklar, en löpband.

Patienterna bör undvika hypotermi, särskilt underkroppen, för att undvika utseende av bäckensmärta. Sittplatser på kalla föremål, inklusive på bilbarnstolen, är uteslutna. Mat bör balanseras, utan att använda kryddor: kryddiga kryddor, peppar. Excitanter ökar venös trängsel. Det är nödvändigt att överge användningen av alkohol och nikotin. Negativa effekter på cirkulationssystemet i det lilla bäckens organ är brusande öl.

Vid komplex behandling av smärta i bäckenområdet måste man veta allt om inflammatorisk process och förändringar i prostatakörteln, närvaron av grottor, fistler och venös stasis. Särskild uppmärksamhet ägnas åt tillståndet hos patientens immunförsvar och samtidiga sjukdomar, vilket kan förvärra bäckensmärket. Behandlingsförloppet kan vara mer än en månad. När en sjukdom påbörjas ordinerar doktorn flera behandlingskurser. Särskild uppmärksamhet ägnas åt lågsäsongstiden - vår och höst.

Självmedicinering är oacceptabelt och kan leda till utseende av stenar i prostata, cancer, prostata adenom. Massage utförs av kurser. Det låter dig helt eliminera blodstagnation i körteln, medan smärtan som oroar sig för en man försvinner. Sjukgymnastikbehandling hjälper till att hantera sjukdomen.

Läkaren använder magnetbehandling, halvledarlaserbehandling, termiska förfaranden. Förstärkning av nervsystemet och eliminering av stressiga situationer förbättrar människors hälsa och kan minska kronisk smärta i bäckenorganen. Det är nödvändigt att undvika oavsiktliga anslutningar som bidrar till infektion med infektioner:

För hälsa är det bra att gå i ett avstånd på 4-5 km och cykla, som förebyggande av blodstagnation i bäckenorganen. Utför en kroppsorienterad terapi, baserat på återställandet av funktionen hos enskilda organ i människokroppen. Muskelspasmer i perinealområdet kan orsaka obehag och jämn smärta. Muskelspasmer förekommer inte omedelbart, det bildas genom åren som en reaktion av kroppen till något förbud.

Undertryckande impulser, mannen väljer ett sätt att stoppa önskat, muskelspasmer bildas och smärta framträder. Att återställa de trasiga funktionerna hjälper till att låsa upp zonen för maximal stress och speciella andningsövningar. Genom att bli av med negativa känslor, rädsla, långvarig återhållsamhet skrikande, gråtande, blockering av sexuell energi, patienten återhämtar ämnesomsättningen, förstör prostataproblem, impotens.

För att eliminera kronisk bäckensmärta man är skyldig att övervaka tillståndet för deras hälsa, användning av moderna metoder för behandling av smärta och inflammation i syfte att återställa funktionen hos bäckenorganen och förhindra återfall av sjukdomen.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Syndrom av kronisk bäckensmärta hos män (CPPS).

I den moderna klassificeringen av kronisk prostatit utmärks kategori III - utan uppenbara tecken på infektion eller kronisk abakteriell prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS).

Långtids smärta syndrom är den huvudsakliga manifestationen av kronisk abakteriell prostatit. Monotont ansträngande smärta i mellangården, bäckenet och könsorgan, urinvägar och olika grader av sexuell dysfunktion bildar deprimerad psyko-emotionella status och dramatiskt minska livskvaliteten för patienten, vilket är jämförbart med tillstånd av patienter med akut hjärtinfarkt, som lider av kärlkramp, Crohns sjukdom, kronisk hjärtsvikt eller diabetes mellitus.

Diagnostiska kriterier för kronisk prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom:

 • Förekomsten av smärta i bäckenregionen, perineum och / eller i könsorganet i minst 3 månader.
 • Förekomsten eller frånvaron av inflammatoriska förändringar i utsöndringen av prostata, den tredje delen av urin eller sperma.

I litteraturen finns det ingen tydlig klassificering av CPP (kronisk bäckensmärtsyndrom), men det är en förteckning av orsakerna till kronisk bäckensmärta.

Smärta av könsorganet:

 • kronisk och subakut inflammation hos de inre könsorganen;
 • cancer av inre genitala organ
 • limprocess i det lilla bäckenet;
 • postoperativ traumatisk neuropati.

Urologisk relaterad smärta:

 • blåsans cancer;
 • kronisk urinvägsinfektion;
 • interstitiell cystit
 • strålningscystitis;
 • kronisk uretrit och cystit
 • detrusor-sphincter pseudodissinergia och den efterföljande utvecklingen av icke-infektiös (kemisk) inflammation i prostata;
 • stricture (förträngning) i urinröret;
 • skleros i blåsans hals med intra-prostatisk återflöde (returström) urin;
 • urinrörets divertikulum
 • sant och falskt divertikulum av blåsan;
 • kronisk inflammation i parauretralkörtlarna;
 • prostatacystor;
 • ureterocele och andra.

Smärta av prokologiskt ursprung:

 • kronisk kolit (icke-specifik ulcerös kolit, Crohns sjukdom);
 • klistersjukdom;
 • divertikulos av tjocktarmen;
 • ventral hernia;
 • irritabelt tarmsyndrom;
 • kronisk förstoppning
 • kronisk analfissur;
 • kronisk proctit;
 • kroniska hemorrojder;
 • tjocktarmscancer.

Muskel-ligamentösa, ben- och neurologiska orsaker till smärtssyndrom:

 • myofascial (muskulärt) syndrom i främre bukväggen, bäckenbotten och andra bäckenmuskler;
 • coccygodynia;
 • fibromyalgi;
 • degenerativa gemensamma sjukdomar;
 • vertebralt (vertebralt) syndrom - hernierad intervertebral skiva, ryggmärgsnerven eller sakrala nerver, funktionella störningar i ryggrad etc.; neuralgi;
 • retraktionen av hudnerven i postoperativ ärr;
 • tunnel neuropatier, särskilt tunnel pudendopatiya orsakade av fastklämning av pudendala nerven, ofta mot en bakgrund av förändringar i ryggraden vid lumbosakrala övergång med intrång på den del av bäckenbottenmuskulaturen, smärta i könsorganen, överträdelse interaktions blåsans muskler, utvisa urin, och den yttre sfinktern blåsan.

Vaskulära störningar i bäckenområdet som orsak till bäckensmärta:

 • åderbråck i det lilla bäckenet.

Psykologiska orsaker till bäckensmärta:

 • känslomässiga problem (depression) är en av de orsakande faktorerna i bäckenspänningar och bäckensmärtor.

Andra orsaker till bäckensmärta:

Syndrom av kronisk bäckensmärta hos män.

Tidigare trodde man att kärnan i smärtan i bäckenregionen hos män endast är den inflammerade prostatakörteln. För närvarande anses emellertid neuromuskulära strukturer och viscerala organ som ligger i bäckenområdet också som en källa till bäckensmärta. Idag har nya uppgifter uppstått som visar att:

 • det finns ingen koppling mellan aktiviteten av inflammation i prostata;
 • Det finns ingen koppling mellan diagnosen kronisk prostatit och den histologiska bilden.

Det har konstaterats att det är spänningen hos bäckenbottenmuskulaturen, snarare än försegla i prostatan i större utsträckning korrelerade med intensiteten av bäcken symptom. Dessutom finns det inga tecken på fördelarna med behandling vald för separation av patienter beroende på aktiviteten av inflammation i prostata. Således är det primära skada någon ursprung i "initiativtagare" av neurogen inflammation eller skada på prostata, liksom muskler, fascia, senor, blodkärl, nerver, bäcken i genetiskt känsliga män. Primärt gener överkänslighet och neuroendokrin kaskad av händelser som leder till ökad känslighet i nervsystemet som involverar hjärnan och ryggmärgen centers, och så småningom - för utveckling av kronisk smärta. Vidare situation bildade psykosociala faktorer: stress, depression, ångest, nedstämdhet, besvikelse i resultatet av behandlingen, etc.

Bidragande faktorer är: oregelbundna sexualliv, en stillasittande livsstil, bär tight underkläder, alkoholmissbruk, minska kroppens försvar, hormonella störningar, oläkta härdar av infektion (bihåleinflammation, halsfluss, karies, kolecystit, etc.), urinvägsinfektioner, sexuellt promiskuös med olika sexpartner utan att använda kondom.

Det vanligaste symtomet av kronisk bäckensmärta är smärta i perineum, pungen, suprapubisk regionen och nedre delen av magen, ljumske och korsben. Med prostatit är det ofta snabb och smärtsam urinering, minskad sexuell lust och för tidig utlösning. Utseendet på dessa symtom är ett tillfälle att ringa till en läkare och genomgå en särskild undersökning. Eftersom CPP diagnostisera möjlig endast genom uteslutning, är syftet med klinisk undersökning uteslutande av någon uppenbar sjukdom urinorganen, tarmarna, nervsystemet, etc., kan orsaka smärta tillgängliga. Den kliniska prövningen innehåller en standard insamling av klagomål och en uppdatering av anamnesen; samtidigt som du uppmärksammar tidigare överförda eller återkommande urinvägsinfektioner, sexuellt överförbara sjukdomar etc. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de befintliga komorbiditeter som kan påverka förekomsten CPP (diabetes, sjukdomar i immunstatus, etc.).

Klinisk undersökning bör omfatta besiktning och palpation av genitalier, perineum, ljumsken, nedre delen av magen och en digital rektal undersökning för att klargöra storleken och tillståndet som visas ultraljud. Trots bristen på specifika ultraljud tecken CPP, sådana patienter ofta visar förkalkningar och prostata calculi.

Urodynamik nödvändigtvis spendera alla patienter med CPP, men förekomsten av symtom på urinvägar rekommenderade definition av residualurin och uroflowmetry. I fallet med misstanke uppstått på grundval av uroflow för blåsutloppsobstruktion eller urin dysfunktionella patienter som visas håller komplex urodynamisk diagnos, studie bestående tryck / flöde med samtidig registrering av aktiviteten hos den tvärstrimmiga urinrörsringmuskeln och intrauretral tryckprofilen.

Urinalys är ett grundläggande test vid diagnos av CPPS. Ett allmänt urintest utförs för screening för urinvägsinfektion och hematuri. Också i det diagnostiska komplexet rekommenderas att inkludera urintestning för atypiska celler som tillåter misstänkt cancer in situ.

Guldstandard i diagnosen av CPP är lokaliseringen chetyrehstakanny testet föreslagits av E. Meares och TA Stamey 1968. Testet sökte fyra prover: den första delen av urin mitt under processen urin, GSP och postmassazhnaya urinprov. Testet gör det möjligt att differentiera vilken kategori av prostatit som helst enligt NIH-klassificeringen samt uretrit. Trots arbetskraften och bristen på pålitlighetsstudier refererar forskare ofta till detta test.

Mer än ett enkelt test med en studie av pre- och postmassazhnoy urinen hos personer med bristande uretrit föreslogs av J. Nickel (J.C. Nickel, 1997). Signifikant bakteriuri i domassazhnoy del av urinen kan vara ett symptom på urinvägsinfektioner eller akut bakteriell prostatit, medan övervikt bakteriuri postmassazhnoy delen indikerar kronisk bakteriell prostatit. Om inga leukocytos bakterier (mer än 10 i vy) bestämda genom mikroskopi av centrifug urin postmassazhnoy partiet motsvarar den kategori av inflammatorisk CPP (IIIA), och frånvaron av bakterier och leukocyter - icke-inflammatoriska CPP (IIIB). Sensitivitet och specificitet av testet är 91%, så det rekommenderas inte som första linjens test för prostatit screening.

Bestämningen av nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) är en av de ingående delarna av laboratoriediagnostisk komplex hos patienter med CPPS. Som regel är majoriteten av patienterna i denna kategori mått PSA normal, men vissa patienter kan öka PSA-nivån, som är associerad med inflammation i prostatan. När det gäller att upprätthålla en förhöjd PSA-nivå efter en antibakteriell behandling av patienter med kliniska manifestationer av kronisk prostatit, bestämmer frågan om prostatabiopsi.

PCR-metoden är en modern metod för att detektera prokaryota bakteriella och virala nukleinsyror, kännetecknad av hög känslighet och specificitet. Tekniken tillåter att avslöja nukleinsyror i något material som tas från kroppen och kräver inte närvaron av en livskraftig mikroorganism, d.v.s. tillåter att bestämma de intracellulära återstoden av döda bakterier och virus. PCR kan användas oberoende av tidigare antibiotikabehandling.

Lösningen av problemet med kronisk bäckensmärta är en mycket svår uppgift! Ibland behandling kräver mer än en månad, och kan behöva vara och år för att bli bättre. Paradoxalt nog det faktum att behandlingen av abakteriell, icke-infektiösa mest effektiva antibiotika. Vid behandling av använda läkemedel: att förbättra mikrocirkulationen, antikolinergika, modulatorer, och stimulatorer av immunitet, peptider ksantinogenazy inhibitorer, antidepressiva medel och anxiolytika, muskelavslappnande och spasmolytika, 5L-reduktashämmare, blockerare, icke-steroida antiinflammatoriska medel, vitaminer och spårämnen komplex. Allt viktigare vid behandling av prostatit blir örtmedicin - behandling av medicinalväxter, vilket är förenat med en ökning av komplikationer i utnämningen av syntetiska droger och en förändring i farmakologisk effekt när de delar sin ansökan, i synnerhet vid behandling av äldre. Fördelen med naturmedel - deras låga toxicitet och möjligheten att långvarigt bruk utan betydande biverkningar. Ibland utförs autohaemoterapi och lymfotropic terapi.

Behållar värdet och massagen av prostatakörteln. Massage i prostatakörteln är ett av de mest kända sätten att behandla patienter med kronisk prostatit. Den Lowenfeld som föreslogs 1858 används ofta vid komplex behandling av patienter och för närvarande. Denna procedur utförs endast av en läkare. Finger prostata massage förbättrar blodcirkulationen och minskar venous stasis det främjar en ström av arteriellt blod i bröstvävnaden och därmed förbättrar sin makt och funktion, hjälper till att eliminera trafikstockningar och förbättra sekre dränering acini. Först massage en del. Därefter utförs samma rörelser på klingans andra klyfta. Med stagnerande fenomen i vesiklarna eller deras ökning bör massage börja med seminala vesiklar. Sammanfattningsvis gör de glidrörelser längs medianspåret, med utsöndringen av prostata körteln i urinröret.

Kriteriet för en korrekt utförd massage är: frånvaro eller minskning av smärta. Efter massage rekommenderas patienten att urinera. Kursens varaktighet är från 3 till 8 veckor.

Kirurgisk behandling av CPPS används extremt sällan, men i vissa fall med infraröd obstruktion är olika transuretrala ingrepp möjliga.

Vad är profylaxen av prostatit och kronisk bäckensmärksyndrom?

 • Regelbunden sexuell aktivitet. Normaliseringen av sexuell aktivitet är huvudriktningen för förebyggande av prostatit. Varje människa bör ha viss kunskap om funktionerna i rytm och intensitet av sexuell aktivitet, frekvens av samlag, samlag varaktighet, med förbehåll för de psykologiska krav sexuell aktivitet, etc.
 • Trots att begreppet norm av sexuellt liv är relativt, för det finns en genomsnittlig fysiologisk norm. Oftast mellan 20 och 45 år utförs 2-3 sexuella handlingar per vecka, vars längd är 1,5-2 minuter. Naturligtvis kan det hos friska män vara avvikelser i båda riktningarna från dessa genomsnittliga index. Män under 25 år begår samlag oftare och äldre än 45 år - mindre ofta men längden är längre.
 • Sexuell aktivitet bör uppenbaras naturligt. Om en man strävar efter att på konstgjord väg öka antalet samlag, är det sexuella övergrepp kan leda till störningar av blodflödet i prostatakörteln, till utvecklingen av venösa trafikstockningar och prostatit.
 • Försök att normalisera ditt sexliv, ändra mindre partners, skydda dig själv, använd inte den avbrutna handlingens övning.
 • Det är väsentligt att makar eller partners psykologiska och sexuella kompatibilitet, vilket ibland är mycket svårt att uppnå.
 • En viktig roll för att förebygga venös trängsel i prostatakörteln och vid förebyggande av prostatit är den så kallade fullt samlag när samlag sker normalt och slutar utlösning i slidan. Men för att undvika befruktning, män tillgripa ofta till avbrott i samlag vid tiden för start av utlösning, vilket penis avlägsnas från slidan och utlösning sker utanför det. En sådan sexuell handling leder till stillastående förändringar i prostata, vilket bidrar till utvecklingen av prostatit.
 • Det bör också undvika överkylning, överdriven exponering för vibrationer, traumatisering av perineum (långvarig cykling). Överkylning är en av de faktorer som bidrar till stagnation av venöst blod och utsöndring i prostatakörteln.
 • Ge upp mode, vilket gör att du ständigt går i snäva och snäva strumpor. Gratis bomullsbyxor är mycket mer hygieniska och stör inte normalt blodflöde i prostata.
 • Inte mindre viktigt är den aktuella och ordentliga behandlingen av inflammatoriska sjukdomar i kroppen, speciellt betennandet i urinröret, som hos de flesta patienter är det från urinröret att mikroberna tränger igenom prostatakörteln.
 • Var särskilt uppmärksam på otillåtligheten av alkoholmissbruk. Alkohol ökar blodflödet till det lilla bäckenet, inklusive prostatakörteln, men samtidigt stör det blodflödet som orsakar utvecklingen av stillastående prostatit. Dessutom minskar nivån av manliga könshormoner i blodet med systematisk användning av alkohol, vilket skapar förutsättningarna för utvecklingen av inflammatorisk process i prostatakörteln, uppkomsten av sexuell svaghet. Rökning och alkoholhaltiga drycker är uteslutna.
 • Den bästa profylaxen för prostatit är en aktiv livsstil. Flytta mer. Du behöver också oroa dig för din hälsa också för dem som tillbringar en stor del av sin arbetstid i sittande läge, eftersom det här är orsaken till venös stasis i prostata och bidrar också till utvecklingen av prostatit. Med otillräcklig fysisk aktivitet visas aktiv vila (volleyboll, simning, tennis, badminton). Under fysiskt arbete rekommenderas en passiv vila. Obligatoriska dagliga morgonövningar med efterföljande vattenförfaranden.
 • Korrekt näring (balanserad matkomposition, förebyggande av förstoppning). Rationell matregimet (förstärkt - för utarmad och lossning - för fetma) kräver en tillräcklig mängd protein och kolhydrater. Det är användbart att inkludera i menyn ägg, kalvkött, keso, morötter, aprikoser, körsbärsröd plommon, pumpa, betor, vattenmelon och andra grönsaker och frukter. Vegetabiliska fetter (solros, majs, olivolja) är obligatoriska i kosten. Infertilitet rekommenderade användning av honung (1-2 matskedar per dag).
 • Vattenförfaranden är användbara: torka, duscha, bada, bada, som har en annan effekt på nervsystemet. Så varma förfarandena (35-38 ° С) lugnar nervsystemet och kallt (15-20 ° С) och hett (40 ° С och högre) - excite. Det rekommenderas att ta ett bad på en dag med vattenekstrakter av jungfruster, senapsfrön och mintgräs. En blandning innehållande 40 g av varje växt hälles i 3 liter kokande vatten, upphettas i ett vattenbad under 15 minuter, insisteras i 45 minuter, filtreras och hälls i ett bad. Användbara delat badrum med en dekokt av havre halm, hästsvans, ånga Sitz bad med en dekokt av kamomill blommor Thistle taggig eller örter dill, ek bark vanliga.
 • Användningen av medicinska växter som har en allmän förstärkning, multivitamin effekt är användbar speciellt under våren för alla män, oavsett graden av brott mot sexuell funktion. Den mest använda höfter kanel, viburnum tall, rönn och havtorn frukt och blad av svarta vinbär, jordgubbar vulgare, tranbär chetyrehlepestnoy och blåbär, lök olika kvaliteter, harsyra och rabarber vanlig trädgård (Tangut). Visar infusioner av örter: medicinsk gullvivan fläcklungört, nässlor, knotweed (Knotweed), regelbunden konsumtion av citron med honung rekommenderas.

Således är CPPS nu en vanlig, dåligt förstådd och svår att behandla sjukdom. Lämplig behandling är endast möjlig vid adekvat diagnos. Det finns inga tydligt definierade etiologiska faktorer för utvecklingen av detta tillstånd och motstridiga uppgifter om diagnostiska kriterier minskar möjligheten till en klar diagnos. Det finns ingen enda inställning till valet av optimala behandlingsmetoder. Utvärdering av det stora antalet behandlingar för denna sjukdom är svårt på grund av bristen på ett standardiserat system för utvärdering av behandlingsresultat. Dessa omständigheter, tillsammans med den ihållande sjukdomsförloppet, leder till utvecklingen av neuroser. Således är det uppenbart inte bara den medicinska, utan även den sociala betydelsen av problemet att öka effektiviteten av diagnos och behandling av CPPS.

Frågorna besvaras av en urolog-andrologist MD. Radzievsky Anatoly Vasilyevich. öppen

Smärta i bäckenet

Allmän information

Smärta i bäckenet Detta är inte bara ett symptom på många sjukdomar, utan också en av de viktigaste faktorerna som bestämmer kvaliteten på människans liv. Enligt WHO lider varje femte person på jorden av bäckensmärta.

Om det finns liten smärta i mitten av menstruationscykeln, oroa dig inte. Vissa kvinnor upplever smärta under perioden ägglossningoch det är helt naturligt och äventyrar inte hälsan.

Pelvic smärta hos kvinnor

Kroniska bäckensmärtor är uppdelade i stående och episodisk. Episodiska smärtor är:

smärta under samlag.

Trots det faktum att internt kvinnliga könsorganen beredd sympatisk innervation av 10:e bröstkorg (D 10) till den 2: a lumbar (L 2), kan befintliga anastomoser mellan olika segment orsaka förändringar av sympatiska innervation därför cirkulations andra bukorganen, som kliniskt manifesterar extremt olika smärtsymptom.

Parasympatisk innervation tar livmoderhalsen från det sakrala segmentet i ryggmärgen genom de sakrala ganglierna i form av postganglioniska fibrer. vid patologisk stimulering parasympatiska nervsystemet, effektororgan kan vara: hjärta, bronkus, gallblåsan, urinblåsan och urinblåsan.

Smärtsamma förnimmelser

Kärnan i den kliniska bilden av det irrationella vegetativa syndromet (IVS) är smärtan hos olika lokalisering. De är oftast en tråkig, värkande i naturen, uppskattas så djupt, gnagande, med en brännande känsla (grädda i nedre delen av ryggen), och den inre fullhet kan vara konstant eller intermittent med vinst vid byte av väder, under påverkan av stress innan och under menstruationen.

Smärtan är oftast lokaliserad i ländryggen och sakralområdet, ibland med bestrålning i benen längs lårets inre yta, in i inguinalområdet och underlivet. I de två sista fallen åtföljs de ofta av speciella känslor från de inre organen (brinner i magen och tarmarna, ändtarmen och urinblåsan). Mindre vanliga, patienter klagar över följande symptom:

Smärta i den epigastriska regionen

smärta i bröstet, ryggrad, leder.


Neurasthenic och vegetovascular störningar: paroxysmal, "pressing", "contracting" huvudvärk, huvudsakligen lokaliserad i frontotemporala områden, ibland i hälften av huvudet; smärta i ögonen, intensifierar med ögonbågens rörelse. Dessutom noterar experter:

ökad känslighet för temperaturförändringar;

avbrott i hjärtats arbete;

störning i matsmältningssystemet (aptitlöshet, illamående, smärta, förstoppning).

Det finns ökad irritabilitet, inkontinens, sömnstörning (dålig somna, frekvent awakening). Stämningen hos patienterna är variabel, de koncentreras knappast, de blir snabbt trötta.

vid gynekologisk undersökning patienter med signifikanta förändringar kan inte detekteras - livmodern är av normal storlek, bilagorna är inte förstorade, rörligheten hos de inre genitala organen är inte begränsad. Men i detta fall är alla kvinnor markerade ömhet i vaginala bågar, sacro-uterine ligament, bäckens väggar.

Syndrom av kronisk bäckensmärta hos kvinnor

Syndrom av kronisk bäckensmärta kan vara smärta i bukväggen under naveln, nackehalsen, som varar ganska lång tid. Orsaker till långvarig bäckensmärta hos kvinnor:

Urologiska störningar inkludera följande sjukdomar:

Urinvägsinfektion;

blåsans cancer;

blåsans divertikulum;

kronisk inflammation i parauretralkörtlarna;

Gynekologiska störningar dessa är:

Kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenet (subakut salpingophorit, klamydial salpingit, tuberkulossalpingit, kronisk endometrit);

limprocess i det lilla bäckenet;

myom, cirkulationsstörning i myomatiska noder;

syndrom av äggstocksrester (kvarvarande äggstock) efter kirurgisk borttagning av livmodern och äggstockarna;

åderbråck i bäckenet

brott mot utflödet av menstruationsblod i utvecklingsavvikelser;

cancer av inre genitala organ

postoperativa lymfoida cyster;

idiopatisk primär algomenorré (dysmenorré);

stenos av livmoderhalsen;

polyps i endometrium eller livmoderhalscancer;

ruptur av de bakre arken av livmoderns breda ligament;

Prolapse (nedstigning) av interna genitala organ;

främmande kropp i ett litet bäcken.

Dessutom kan orsaken till smärta vara endometrios, i vilken en vävnad som är identisk i strukturen till endometrium växer utanför livmoderhålan och samtidigt förändras med endometriumet under cykeln. Endometrios - Spridning av livmoderns slemhinnor präglas av kronisk smärta i bäckenområdet, smärta under menstruation och under samlag. Ektopisk eller tubal graviditet orsakar också smärta i detta område.

Tarmkanalen;

irritabelt tarmsyndrom.

Muskel-ligament, ben och neurologiska störningar kan vara följande:

Myofasciell smärta (myofasciell syndrom) främre bukväggen, bäckenbottenmuskulaturen och annan bäcken fibromyalgi, åtföljd av spasm eller stam bäckenmuskulaturen;

coccidonia - kronisk coccyge smärta;

tunnelneuropati och tunnelpudendopati i synnerhet, inklusive postoperativ traumatisk (ingrepp av kutan nerver i postoperativ ärr).

vertebrala syndrom (lumbosakral osteokondros och bråck av intervertebral disk, ryggmärgsskada, ryggmärgs neoplasmer eller sakralnerverna);

abscess av ilio-lumbar muskeln;

ventral brok, femoral brok

sträckning, hematom i musklerna i underlivet;

degenerativa sjukdomar i lederna (patologi i höftledet);

sarcoma av ilium;

osteomyelit av ilium;

kardiovaskulära störningar i bäckenområdet.

Bland andra vanliga orsaker till bäckensmärta identifierar läkare psykogen smärta:

psykogen smärta (stress, känslomässiga problem - depression);

Mesenterioadenit (inflammatorisk lesion av lymfkörtlarna i mesenterin).


Orsaker till bäckensmärta hos män

I den moderna klassificeringen av kronisk prostatit har kategori III inga uppenbara tecken på infektion kronisk abakteriell prostatit / kronisk bäckensmärksyndrom. Hos män är syndromet för kronisk bäckensmärta upp till 90-95% av alla fall av prostatit.

Enligt den allmänt accepterade klassificeringen prostatit Tillstånd:

Syndrom av kronisk inflammatorisk bäckensmärta

syndrom av kronisk icke-inflammatorisk bäckensmärta.

Syndromet för kronisk icke-inflammatorisk bäckensmärta står för 20 till 60% av alla fall av prostatit. Med smärta i bäckenområdet bör man konsultera en urolog och kvinnor med en gynekolog. Dessutom behövs ett samråd med en traumatolog.

Vad är smärtan i bäckenet bakom?

Pelvic smärta hos kvinnor och män är ett utbrett fenomen som kan indikera sjukdomar, störningar i det genitourära systemet och patologier i höftbenet. Pelvic smärta uppstår på grund av påverkan av olika faktorer. Bestäm den exakta orsaken och utse lämplig behandling kommer att hjälpa till en omfattande läkarundersökning.

En kort anatomi av bäckenet

Bäckenregionen bildas av ben lokaliserad i ryggradens nedre del. Det mänskliga bäckenet innefattar:

 • coccyx;
 • korsben;
 • ligament;
 • bäckenben (iliac, ischial, pubic);
 • muskler.

I bäckenregionen har män:

 • blåsan;
 • prostatakörteln;
 • vas deferens;
 • rektum.

Kvinnor i bäckenavdelningen har inre organ - blåsan, skeden, äggstockarna, livmodern, tarmarna.

Sålunda uppträder smärtsyndrom med olika patologiska processer. Smärta sensioner i bäckenet kan vara akut eller kronisk. Kronisk bäckensmärta brukar förstås som obehagliga känslor, som manifesteras i 3 eller flera månader.

Smärta i bäckenområdet kan förekomma åt vänster eller höger:

 1. Högersidiga smärtor i bäckenet är karakteristiska för leverpatologier, pankreatit, hepatit. Enligt vissa samtidiga tecken kan läkare också diagnostisera njursjukdomar, pyelonefrit, urolithiasis.
 2. Smärta i bäckenet till vänster indikerar en störning i matsmältningssystemet, en ökning i mjälten.

Denna klassificering underlättar diagnosprocessen och låter dig identifiera de exakta faktorerna som provocerade problemet.

Orsaker till smärta i bäckenet

Utseendet på bäckensmärta kan vara ett av de kliniska symptomen på andra sjukdomar som är associerade med gynekologi, urologi, muskuloskeletala systemet.

Specialister identifierar gemensamma provokationsfaktorer och specifika orsaker, som är karakteristiska uteslutande för representanter för manligt eller kvinnligt kön.

Allmän information

Vanliga orsaker till bäckensmärta är:

 1. Tumör neoplasma av godartad eller malign natur, lokaliserad i bäckenregionen. Patologi kan påverka och mjukvävnad. När tumören växer uppträder symtom som feber, svettning, generell svaghet, sjukdom.
 2. Skador på underbenen och höftledet - olika slags blåmärken, sprains, dislokationer, frakturer (störning av bäckens benet).
 3. Infektioner som sker i akut eller kronisk form. Orsaken till smärta i bäckenet kan vara sådana patologier som osteomyelit, bent tuberkulos. De åtföljs av feber, feber syndrom, förändringar i blodkompositionen.
 4. Överträdelse av metaboliska processer i bäckenbenen. Förekommer med en felaktig, obalanserad diet, en brist i kroppen av vissa spårämnen och vitaminer från gruppen D.
 5. Njurpatologi.
 6. Störningar i funktionen av mag-tarmkanalen.
 7. Stressfulla situationer och psykomotionella chocker kan provocera förekomsten av så kallade stressiga smärtor.
 8. Inflammation av den främre bukväggen.
 9. Muskulära patologier är myofascial syndrom.

Ett uttalat smärtsymptom med samtidig puffiness uppstår i de flesta fall i strid med bäckens benets integritet och kräver omedelbar uppmaning till hjälp från läkarna.

kvinnor

Pelvic smärta hos kvinnor kan uppstå som resultat av gynekologiska sjukdomar - livmodern, äggstockar, endometrios. Det finns också andra orsaker till bäckensmärta, som är typiska för kvinnor:

 1. Varicose sjukdom.
 2. Uppkomsten av ektopisk graviditet. I denna situation är smärtan skarp, akut, ensidig, åtföljd av riklig uterusblödning.
 3. Menstruation - Smärta hos kvinnor kan inträffa under olika perioder av menstruationscykeln och har en dragande, värkande, periodisk karaktär.
 4. Inflammation av livmodern eller äggledarna, könsorganen, vilket orsakar ärrvävnad, vilket leder till att smärta uppstår.

Stark, skarp bäckensmärta kan utlösas av en cystebrist, lokaliserad i äggstockarna. Detta tillstånd hotar många komplikationer och farliga konsekvenser som peritonit, blodinfektion och kräver därför omedelbar medicinsk intervention.

Hos män

Smärta i bäckenet hos män, enligt statistiska data, är mindre vanligt än hos kvinnor, vilket beror på vissa fysiologiska egenskaper, struktur och placering av könsorganen. Smärta i bäckenet kan uppstå med inflammation i urinvägarna, såväl som prostatakörteln.

Följande kliniska symptom är typiska:

 • frekvent uppmaning att urinera med en tendens att öka på natten;
 • smärta lokaliserad i könsorganet
 • erektil dysfunktion
 • ömhet i intima kontakter.

Om patologin fortskrider kan det finnas tecken på ett förgiftningssyndrom: huvudvärk, illamående, en ökning av temperaturindikatorer.

Med sådana tecken måste du konsultera en läkare och genomföra en rad studier, eftersom förutom prostatit kan bäckensmärta i det starkare könet bero på följande farliga faktorer:

 • Sexuellt överförda infektioner;
 • Maligna tumör tumörer lokaliserade i prostata eller urinblåsan;
 • uretrit.

Patologiska processer utvecklas tillräckligt snabbt, vilket hotar hälsan och ibland patientens liv.

Vad är smärtan i bäckenet bakom?

Smärtsamma förnimmelser i bäckenet bakom i de flesta fall är en manifestation av patologiska störningar som förekommer i regionen av coccyx, sakrala regionen. Smärta i bäckenet bakifrån sker som ett resultat av hypotermi eller traumatisk skada.

Utseendet på tråkig smärta indikerar ofta ett överbelastning av ryggraden.

Akut bäckensmärta, lokaliserad bakifrån, talar ofta om stenformationer i njurarna. Denna patologi kännetecknas av sådana följande symtom som överträdelsen av urinprocessen, utseendet av blodiga föroreningar i urinen.

Diagnostiska metoder

Diagnos av bäckensmärta börjar med en analys av den övergripande kliniska bilden, resultaten av den samlade anamnesen, patientens ifrågasättning. För att göra en korrekt diagnos och bestämma nödvändig behandling kan följande instrumenttekniker rekommenderas till patienter:

 • Röntgenstrålar;
 • laboratorieundersökning av urin och blod;
 • laparoskopi;
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen;
 • tar urinrör
 • utstrykningar från livmoderhalsen.

I särskilt svåra fall kan dator eller magnetisk resonansavbildning, biopsi, vara nödvändig.

Baserat på resultaten av den omfattande läkarundersökningen kommer läkaren att kunna ge patienten en noggrann diagnos, bestämma orsakerna till smärta i bäckenet och förskriva den optimala terapeutiska kursen som är mest effektiv för ett visst kliniskt fall.

Till vilken läkare ska man ta itu med?

När det gör ont i bäckenregionen och obehagliga känslor passerar inte länge, är det bättre att inte självmedicinera, men att söka hjälp från en läkare. I bäckensmärtor rekommenderas att kontakta sådana läkare:

 • reumatolog;
 • gynekolog;
 • onkologen;
 • nephrologist;
 • gastroenterolog;
 • urolog;
 • neurolog.

Om traumatiska skador föreligger krävs hjälp av en traumatolog och kirurg.

Det är akut att se en läkare om bäckensmärket åtföljs av följande alarmerande kliniska symptom:

 • plötsligt och plötsligt smärtsymtom
 • deformation av höftbenet;
 • brott mot motorisk aktivitet och funktionalitet i muskuloskeletala systemet;
 • ökning i kroppstemperatur över 38.

Sådana förhållanden kan vara mycket farliga, så den tidigare behandlingen av den underliggande sjukdomen börjar, ju högre är chansen att uppnå stabila positiva resultat och förhindra eventuella komplikationer.

I de flesta fall går patienten till terapeuten, passerar de nödvändiga testen, varefter han skickas till en smalprofilspecialist.

behandling

Behandling av bäckensmärtor väljs individuellt beroende på orsakerna, sjukdomar som provocerade utvecklingen av smärtssyndrom. I vissa fall utförs terapi konservativt. I kritiska situationer kan akuta förfaranden kräva kirurgisk ingrepp.

Enligt läkare bör behandling av smärta i bäckenområdet vara omfattande och omfatta användningen av läkemedel, metoder för fysioterapi och folkrecept.

konservativ

Grunden för icke-kirurgisk behandling av smärta i bäckenet är medicinering. Beroende på orsakerna till smärtssyndromet kan följande läkemedel rekommenderas för symptomatisk behandling:

 • muskelavslappnande medel;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • steroider;
 • hondroprotektory.

Denna typ av medicinering är mest effektiv för artrit, atroser och andra gemensamma sjukdomar. Medicin kan eliminera smärtsamma symptom, svullnad, inflammatoriska manifestationer, förbättra patientens övergripande tillstånd.

För att normalisera cirkulationsprocessen i bäckenområdet, vasodilatation, kan curation degenerativa manifestationer rekommenderas läkemedel såsom Trental och xantinol nikotinat.

Obligatoriska läkemedel föreskrivs, vars verkan syftar till att eliminera den underliggande sjukdomen, vars symtom är matt eller akut bäckensmärta.

Förutom läkemedelsbehandling föreskrivs följande fysioterapiprocedurer för att minska smärtsamma känslor, eliminera puffiness och inflammation:

 • massage;
 • kryoterapi;
 • laser exponering
 • elektrofores;
 • övningsterapi;
 • vattenprocedurer;
 • akupunktur;
 • manuell terapi.

I vissa situationer kan du behöva justera näring, kost, undvika dåliga vanor, ändra din livsstil.

kirurgi

Operativ behandling krävs för bäckenben eller höftleddspatologier, brist på effektiv effekt av konservativa terapimetoder. Under operationen kommer läkare att ersätta den drabbade delen delvis eller utföra en fullständig endoprostes.

Kirurgiska ingrepp kan krävas och i en sådan akut, livshotande tillstånd hos patienten, såsom ektopisk graviditet, cysta bristning, ulcerös erosiv lesion av det gastrointestinala området, maligna sjukdomar i gastrointestinala, gynekologiska, urologiska karaktär.

Förebyggande av bäckensmärta

För att förhindra smärtsamma känslor lokaliserade i bäckenområdet, kommer genomförandet av förebyggande medicinska rekommendationer att hjälpa till:

 1. Undvik överkylning av kroppen.
 2. Regelbundet genomgå förebyggande medicinska undersökningar.
 3. Tidig behandling av gastroenterologiska, inflammatoriska, gynekologiska, urologiska sjukdomar.
 4. Undvik stress och psyko-emotionella chocker.
 5. Ge regelbundet själv genomförbar fysisk aktivitet.
 6. Undvik traumatiska situationer.
 7. Att leda ett regelbundet, intimt liv.
 8. Korrekt och balanserat ätande.
 9. Att avstå från att röka, missbruk av alkoholhaltiga drycker och användning av läkemedel utan receptbelagd läkare.

Smärta i bäckenet bakom är ett farligt, störande symptom som kan indikera allvarliga sjukdomar som kräver professionell, snabb medicinsk intervention. Se bort från sådana manifestationer, särskilt om smärtan är akut eller kronisk.

En snabb tilltal till en specialist och en adekvat behandlingskurs kommer att rädda dig från många, extremt ogynnsamma konsekvenser. Behandling av bäckensmärta är konservativ och kirurgisk beroende på de bakomliggande orsakerna till sjukdomen.