Huvud
Behandling

Sårets art i prostatit

Inflammatoriska processer i bäcken och prostata kan orsaka obehaglig skärning och sömnad smärta i prostatit. Sådana manifestationer är sjukdomens främsta tecken, vilket kan vara en följd av infektion, hypotermi och andra farliga effekter på kroppen. Det kan vara vanligt obehag vid urinering, smärta i ljumskorgarna. Dessa symptom kan uppstå som kortvariga attacker eller har en långvarig natur.

Hur Prostata Sår - Symptom

Vanliga symptom är inte bara smärta som åtföljer prostatit eller adenom, utan även andra sjukdomar i det genitourära systemet. De inkluderar:

 • ökad urinfrekvens;
 • atypisk nattlig uppmaning till toaletten;
 • överträdelse av urinprocessen (svag, tunn eller intermittent strålning);
 • problem med fullständig evakuering av urea (behovet av ett tidigt upprepat besök i toaletten);
 • inkontinens med fullblåsan.

Sjukdomens inledande skede kännetecknas av mindre symtom. I det andra steget blir de uttalade, smärtor intensifieras på grund av sjukdomens övergång till akut form. I det tredje etappen finns det nästan alltid svårigheter med retention av urin. För att inte starta sjukdomen och förhindra utvecklingen av andra eller tredje etappen är det viktigt att börja behandlingen i början.

Där det gör ont med prostatit

Lokalisering av smärta kan indikera graden av utveckling av sjukdomen. Primär manifestationer kan ses när prostata själv gör ont. Men med utvecklingen av prostatit börjar patienten känna smärta i penis, skrot, nedre delen av ryggen. Anus och benets yta kan göra ont, som med kramper eller sprainer. Ju längre smärtsyndromet sträcker sig bortom prostatakörteln, desto mer sannolikt har patienten kärnkörtlar och vesiklar.

I prostata

Smärtan ses huvudsakligen hos män i perinealzonen. Prostatan i sig skadar inte, men nervändarna från det sprider sig genom bäckenet, så smärta kan uppstå även i nedre delen. Hur prostata gör ont i män, manifesterar i alla på olika sätt. Några hade symtom efter samlag, andra med avhållsamhet. Med kronisk inflammation i prostata, plågas män ständigt av smärta i grenområdet, anus. I akut form ökar smärtsamma känslor under en manuell undersökning.

I testiklarna

I allmänhet är smärtan i sjukdomen lokaliserad endast i perinealzonen i början av sjukdomen, den kan spridas till testiklarna, pubis och könsorgan. I detta fall kan intensiteten hos reflekterad smärta inte ha mindre kraft. Graden kommer att bero på sjukdomsfasen, komplexiteten hos den inflammatoriska processen. Smärta i testiklarna, inguinala veck och anus uppstår när sjukdomen drabbas av orala vesiklar.

Detta tillstånd kan åtföljas av konstant obehag i körteln. Dessa är redan symptom på kronisk prostatit. När de purulenta processerna uppträder, förändras arten av smärtan, den skjuter upp. En sådan smärta i prostata är svår att uthärda. Komplicera patientens temperatur, generell svaghet och allvarliga kränkningar av urinprocessen.

I nedre delen av ryggen

För att förstå att inflammationen har gått bortom prostatakörteln är lätt. Mannen börjar känna smärta i nedre delen av ryggen. De kan vara långa och värre eller kortsiktiga med nedskärningar. Sådana smärtor uppstår redan i ett kroniskt stadium. Tillsammans med detta symptom brinner det, en överträdelse av urinprocessen. Buken och sakrumområdet kan skada.

På detta stadium av sjukdomen klagar patienterna på problem i sexuella sfären, obehag under eller efter samlag. Ryggsmärta, nedre delen av ryggen kan signalera skador på njurarna och urinvägarna. På grund av stagnation av urin kan cystitis, pyelonefrit, urolithiasis utvecklas. Brott mot njursjukdom kan leda till problem med hjärtat, tryck.

I anusen

Smärtsamma känslor i anus beror på det faktum att den anatomiska prostatiska körteln är belägen bredvid ändtarmen. Eftersom prostaskapseln tätt intill denna del av tarmen uppträder inflammation i körteln genom smärta i anuset. Det har ofta ett skytttecken, och när det finns en angelägenhet att defekera, kan den öka väsentligt. På grund av konstant irritation i tarmarna kan en man uppleva flatulens, förstoppning, falska uppmaningar. Akut prostatit orsakar fortfarande smärta i benet eller benet.

Hur man lindrar smärta med prostatit

Inflammatoriska processer och prostatit kräver seriös och långvarig behandling. En ökning i intensiteten av smärta kan indikera en förvärmning av sjukdomen. Med svår smärta kan smärta förskrivas för prostatit. För att lindra symptomen används fysioterapi också. Helt effektiv visar några folkmekanismer, testad i flera år.

smärtstillande medel

Män med prostatit tvingas ofta att utstå starka smärtsamma och obekväma känslor. Oavsett hur prostata gör ont, tillsammans med huvudbehandlingen kan patienterna ordineras smärtstillande medel för att minska eller eliminera smärta. Vid något av dess manifestationer är analgetika förskrivna. Att ta sådana droger oralt har en märkbar effekt men det är kortlivat. Rektala suppositorier och mikroclyster har en effektivare analgetisk effekt. Suppositorier kan kombinera olika droger:

 • Analgin - ett botemedel som inte bara lindrar smärtsyndromet men också har antiinflammatorisk effekt;
 • dimedrol - har lokalbedövningseffekt, slappnar av musklerna, lindrar spasmen, lugnar nervsystemet,
 • Novocain är det bästa smärtstillande medel som föreskrivs för prostatit;
 • nimesil - detta läkemedel har bra antiinflammatoriska egenskaper;
 • Belladonna - en effektiv komponent, vars användning måste strikt kontrolleras av en läkare.

Fysioterapeutisk behandling

I den komplexa behandlingen av prostatit, tillsammans med den medicinska effekten på de drabbade vävnaderna, ordinerar läkare och fysioterapiprocedurer. Kombinationen av exponering för kemikalier och fysisk stimulering av kroppen bidrar till att effektivt bekämpa symtomen, komplikationerna och orsakerna till sjukdomen. Detta behandlingsschema påverkar inte bara de drabbade områdena i kroppen, utan förbättrar också dess allmänna tillstånd, stimulerar kampen mot störningar. Sjukgymnastikbehandling kan innehålla följande förfaranden:

 • magnetoterapi - ökar blodcirkulationen av drabbade vävnader och lindrar inflammation, minskar smärtsamma manifestationer av sjukdomen;
 • laserterapi - förbättrar kroppens skyddsfunktioner, stimulerar återställandet av prostatahålan, rensar blodkärlen;
 • hirudoterapi (behandling med leeches) - förbättrar blodcirkulationen och lymfdräneringen, förbättrar immuniteten;
 • massor av prostatakörteln - fysisk effekt på prostata förbättrar blodtillförseln, hjälper till att stimulera avlägsnandet av ackumulerad utsöndring i kanalerna, seminalvätska, döda celler.

Folkmekanismer

Vid eliminering av smärta i prostatit hos män hjälper man recept på traditionell medicin. Vanliga alternativ som fick många positiva recensioner:

 1. Pumpa frön. De är användbara för både behandling och förebyggande av sjukdom. Det är nödvändigt att äta 1 matsked råa frön per timme före måltid 2-3 gånger om dagen i 2-3 månader.
 2. Avkok från rötterna av asparges. En matsked av rötter finhackad eller krossad med en mixer, häll ett glas vatten, koka den resulterande blandningen i 10 minuter. Stam den resulterande buljongen, kyla, ta 30 gram med mellanrum på 4-5 timmar.
 3. Infusion av burdock. En matsked av burdockrötter finhacka, häll vatten, koka i 10-20 minuter. Insistera på avkok på 30-40 minuter. Spänn den mottagna drycken och ta den 2 gånger om dagen till 100 gram i en halvtimme före en måltid.

Video: smärta med prostatit

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Några rekommendationer för patienter med kronisk prostatit

Prostatitis >> rekommendationer för patienter med kronisk prostatit

Med termen prostatit menar vi den inflammatoriska lesionen i prostata av olika etiologier.

Klassificering, etiologi och patogenes av prostatit
Skill mellan akut och kronisk prostatit. Prostata inflammation (prostatit) vävnader kan orsakas av bakterier, virus, olika kemikalier tränger in i prostatan med nuvarande inkontinens - något som är karakteristiskt främst för akut och kronisk bakteriell prostatit, samt autoimmuna och allergiska reaktioner - som äger rum i fallet med icke-infektiös kronisk prostatit.

I patogenesen av kroniska prostatit / kronisk bäckensmärtsyndrom (CP / CPP), också viktig lokal innervation störning, av vilka är en följd av valet av de nervändar av biologiskt aktiva substanser.

Huvudsymptom
Symtom på akut prostatit växa snabbt över tiden och ibland nå en avsevärd intensitet, vilket gör behovet av akut sjukhusvistelse för patienten. Mot bakgrund av de vanligaste symtomen på inflammation: feber, frossa, smärta i leder och muskler, allmän svaghet utvecklar symptom karakteristiska för prostata skador och prostatiska uretra: en skarp smärta vid urinering, erektion och ejakulation, svårigheter att urinera, uppkomsten av grumligt urin, med ett streck blod och var, sexuell dysfunktion et al. Pain under akut prostatit är lokaliserad i den nedre delen av buken och perineum, och bestrålar loppet av sädesledare i pungen och penis.

Kronisk prostatit kännetecknas av en klinisk bild med mindre uttalade symtom. I sjukdomsutvecklingen finns perioder av förvärmning och eftergift. Under exacerbation kan orsaka smärta i mellangården, men mindre uttalad än vid akut prostatit. Vid kronisk prostatit / kronisk bäckensmärtsyndrom (CP / CPP) smärta i perineum och könsorganen blir värkande till sin natur och kan vara närvarande under en lång tid. Den kliniska bilden av kronisk prostatit komma första urodynamik störningar (urinutflödes i urinvägarna): svårigheter att urinera, urin stagnation i blåsan, frekvent urinering, en känsla av att inte tömma blåsan, etc. Det är också kännetecknas av ihållande störning erektil och andra sexuella. funktion. Under eftergivningsperioden kan en signifikant minskning av symtomens intensitet vara möjlig före fullständig försvinnande.

Prognos av sjukdomen
Akut prostatit utvecklas benignly och slutar som regel med fullständig återhämtning av patienten. Endast i sällsynta fall utvecklas komplikationer som förekomsten av abscesser och fistler som innehåller pus och nekrotisk prostatavävnad.

Kronisk prostatit utvecklas länge och kännetecknas av relativ immunitet mot behandling. Patienter med kronisk prostatit oroar sig mycket för sin sjukdom och dess komplikationer, vilket signifikant minskar livskvaliteten. På ett sätt kan deras psykologiska tillstånd jämföras med tillståndet hos patienter med diabetes mellitus eller hjärtinfarkt.

Rekommendationer för patienter med kronisk prostatit
Som nämnts ovan utvecklas kronisk prostatit över tiden och leder till en signifikant minskning av patientens moraliska och fysiska komfort. Därför rekommenderas en patient med kronisk prostatit att följa vissa regler för att lindra lidande, förhindra återfall och påskynda återhämtning:

 1. underkylning. Patienter med kronisk prostatit ökade känsligt för kölden. Eftersom även en kortvarig hypotermi (till exempel sitter på en kall bänk) kan orsaka allvarlig smärta i följande timmar. Därför är det mycket viktigt att minimera risken för hypotermi. Män som arbetar utomhus eller i ouppvärmda rum rekommenderas att bära varma underkläder. Också fördelaktiga effekter tillhandahålls av varma bad och duschar som kan lindra smärtsamma förnimmelser.
 2. Strömförsörjning. Det är känt att alkohol, kryddig mat och kaffe har irriterande effekt på prostatakörteln och kan orsaka en förvärring av symtom på kronisk prostatit. För att förhindra återkommande sjukdom rekommenderas att dessa produkter utesluts från deras kost eller åtminstone inte missbruka dem.
 3. underkläder. Testikelns vidhäftning hos patienter med kronisk prostatit är vanligtvis mycket smärtsam, så du måste minimera irritationen. För att minska belastningen på epididymis, rekommenderas att bära ett smalt underkläder som skulle få testiklarna nära ljummen. Genom att ta bort förlängningen av epididymis kommer smala underkläder att hålla värmen och skydda testiklarna från hypotermi.
 4. rekreation. En bra vila och full sömn bidrar i stor utsträckning till att förbättra flödet av alla kroppsprocesser, inklusive helingsprocessen. Därför rekommenderas alla patienter i allmänhet och patienter med kronisk prostatit i synnerhet att vila mer. Det är nödvändigt att undvika fysisk trötthet och känslomässig överbelastning, vilket kan orsaka en förvärring av symptom på prostatit.
 5. Ejaculation och erektion. För vissa patienter med kronisk prostatit är utlösning och erektion smärtsamt och obehagligt, för andra, tvärtom, ger de tillfällig lindring av symtom. Om utlösning och erektion är smärtsamt för dig är det därför värt att göra ett måttligt sexliv utan att förvärra smärtan genom frekvent samlag. Tja, om ejakulation lindrar lidande, då bör antalet samlag inte begränsas.
 6. urinering. För vissa män med kronisk prostatit är urinering smärtsam, för andra tvärtom, de ger betydande smärtlindring. Om urinering ger lindring, försök att dricka mycket vätskor och gå på toaletten oftare. Tvärtom, om urinering är smärtsam, är det värt att minska mängden vätska som konsumeras, särskilt vid sänggåendet. I båda fallen bör det absolut undvikas fördröjningen av urinering och tömning blåsan vid den första lusten - urinretention är en av de faktorer som stöder kronisk inflammation i urinvägarna.
 7. Prostatisk massage. Denna procedur är en effektiv metod som bidrar till den bästa separationen av prostatshemligheten med att utveckla bakterier i den. Dessutom har prostasmassagen en positiv effekt på perineumets muskelton, bidrar till deras avkoppling och en signifikant minskning av smärtssyndromet i kronisk prostatit. Det är värt att notera att prostata-massage endast rekommenderas till de patienter i vilka det inte orsakar smärta.

Bibliografi:

 • Eliseev Yu.Yu. Prostatit, M.: KRON-PRESS, 2000
 • Tatura Yu.V. Prostatit: Subtilitet, trick och hemligheter. M.: The New Publishers, 2004
 • Shchetinin V.V. Behandling av kronisk prostatit, M.: Medicin, 2002

Symtom på kronisk prostatit. Från inre smärta till yttre manifestationer.

innehåll:

Kronisk prostatit är en frekvent manlig sjukdom och dess huvudsymptom är obehag och smärta i könsorganet, perineum, utseendet av en fördröjning i urinflödet etc. Men oftare är den kroniska formen av prostatit asymptomatisk och detekteras endast med en årlig undersökning av en specialist.

bild av kronisk prostatit

Tack vare modern behandlingsteknik kan kronisk prostatit botas eller överföras till ett stadium av beständig remission.

Kronisk prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, som åtföljs av smärta i bäckenområdet, samt nedsatt urinering och sexuell funktion.

Prostatakörteln eller prostata är den rörformiga körteln i den droppformade formen, som ligger under blåsan och omsluter den första delen av urinröret. Prostata deltar aktivt i bildandet av spermier.

Den kroniska formen av prostatit utvecklas ofta som en långsammande inflammatorisk process och i sällsynta fall är resultatet av otillräcklig eller felaktig behandling av akut prostatit. För länge sedan starten har sjukdomen inte visat sig som ett märkbart symptom.

Detta steg kallas läkarna "dolda", och bara efter några stressiga situationer, såsom tidigare sjukdomar (halsfluss, influensa, etc.), hypotermi, avvikelser från normen i privatlivet, börjar prostata att manifestera sig själv.

Således utvecklas den kroniska formen av sjukdomen själv utan symptomen av akut inflammation av två anledningar: infektioner som har fallit i prostatakörteln och stagnerande fenomen.

Den kroniska formen av sjukdomen kännetecknas av funktionsstörningar, som är indelade i följande grupper:

 • störningar i urinvägarna (smärtsam och frekvent uppmaning att urinera, urinretention etc.);
 • Brott mot sexuell funktion (snabb utlösning, trög erektion, kränkningar av orgasmen, smärta i rektum och urinrör med utlösning etc.);
 • störningar i nervsystemet (neurotiska tillstånd, som kännetecknas av försämring av patienternas uppmärksamhet på deras tillstånd).

Smärta med kronisk prostatit

Smärta i den kroniska formen av sjukdomen är mestadels värkande. Det förekommer i sakrummet, perineum och kan spridas i suprapubisk region, rektum, yttre könsorgan.

Detta beror på spridning av smärta från prostatakörteln, bortom gränserna för det drabbade området och involvering av körtlar och seminala vesiklar i inflammatorisk process.

Intensiteten av smärta i detta fall kan vara annorlunda: från knappt märkbara känslor som kännetecknas av en känsla av obehag, till allvarliga manifestationer, ofta störande sömn.

Smärta i kronisk prostatit kan koncentreras och endast i isolerade områden, till exempel i lumbosakralområdet eller i testiklarna.

Medicinska bevis visar att de smärtsamma känslor som förekommer endast i ett område, till exempel i lumbosakrala, patienterna själva ställa sig fel diagnos (ischias) och en lång tid till ingen nytta behandlas med huskurer. Därför, om du har någon smärta, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp, eftersom endast en grundlig undersökning kan korrekt fastställa diagnosen.

Smärta i kronisk prostatit är ofta förknippad med överdriven sexuell aktivitet eller omvänt avhållsamhet. Smärta syndrom kan försvaga eller intensifiera efter orgasm, och det kan också kännas vid utlösning.

Dysuri med kronisk prostatit

Disorders av urinering med kronisk prostatit uppenbarar sig som en smärtsam och snabb, särskilt på natten, urinering. Utflödet av urin blir mycket svårt, strömmen är tunn och trög.

Den inflammatoriska processen börjar runt zonen som ger en normal urinering - den bakre urinröret och blåsans hals.

Vid sjukdomsuppträdande hos patienter med kronisk prostatit finns det frekventare utflöden av urinflödet i form av frekventa uppmaningar, och då uppstår svårigheter. Efter ett tag, försvagas dessa symtom gradvis på grund av att de är förtvivlade.

Dysuri i kronisk prostatit kan vara psykogen på grund av stress eller depression.

Sexuella störningar i kronisk form av sjukdomen

Många män med kronisk prostatit har olika störningar i intim funktion: accelererad ejakulation, otillräcklig erektion, minskad orgasm, minskad sexuell lust. Sådana störningar i sjukdomen har vanligtvis en viss sekvens.

I det inledande skedet finns det frekventa (särskilt på natten) erektioner som skapar en känsla av fiktivt välbefinnande. Efter detta kan vara en viss försvagning av erektion, och senare bekymmer med imaginära förnimmelser sexuella störningar förvärras i underlivet, vilket ofta leder till depression.

Utseendet av sexuella störningar hos majoriteten av patienter med kronisk prostatit med måttliga förändringar i prostata beror i stor utsträckning på involveringen av angränsande organ i den patologiska processen: de sämsta vesiklarna och det tuberkulösa ämnet.

Vanligtvis börjar för tidig utlösning först utvecklas, då erektionen försämras och orgasmens känsla minskar. Med en lång ström av kronisk form av prostatit hos män minskar produktionen av könshormoner och som följd blir sexuell lust försvagad.

sexuella störningar med prostatit

Även den minsta sexuell dysfunktion hos unga män orsakar osäkerhet i sin förmåga, rädsla för sexuell intimitet och våldsamma psykologiska reaktioner som leder till neuroser och därmed förvärra den sexuella funktionen.

Sexuella störningar kan också förekomma hos män med latent form av kronisk prostatit, då symtom (dysuri och smärta) saknas under lång tid (år, två eller flera).

Men, trots frånvaron av specifika symtom, kan sjukdomen manifesteras som ett brott mot reproduktiv funktion, det är infertilitet.

Detta sker mot bakgrund av ett överskott av kvinnliga hormoner eller brist på man i en mans kropp. Sexuella störningar är också en följd av den pågående långvariga latenta inflammationen i prostata.

Kronisk prostatit leder sällan till impotens, men många män som lider av denna sjukdom, noterade en betydande minskning i hårdhet penis och tidpunkten för samlag på grund av tidig utlösning, minskad förmåga att efterföljande parning.

Externa symptom

Hos män med kronisk prostatit uttalas och vegetativa reaktioner: svettning (särskilt stark svettning visas i perineum), obehag och klåda runt könsorganen, etc.

Under reducerat prostata tonen och dess utveckling atoni (avslappning) i patienter med kronisk form av sjukdomen i slutet av urinering och defekation i vissa fall, den yttre öppningen av urinröret är observerade frisättnings prostatiska sekretioner.

Under förvärring av kronisk prostatit är en liten ökning av kroppstemperatur möjlig upp till 37-37,50і. Svaghet, en signifikant minskning av effektivitet, initiativförmåga, uppmärksamhet span, irritabilitet, ringningar i huvudet, tinnitus, olämpligt aggression, sömnstörningar, känsla av svaghet på morgonen.

Om kronisk prostatit orsakas av sexuellt överförbara infektioner, kan inflammation i ögonen, lederna, utseendet på hjärtproblem etc. vara möjligt.

Försvinnandet av smärtsamma symtom och stabiliseringen av laboratorietestresultat är inte ett tecken på en fullständig återhämtning, eftersom sjukdomen är benägen att återfalla, det vill säga en återuppkomst.

Det mest allvarliga resultatet av kronisk prostatit är öron i prostata vävnaden med organs rynkning. Ofta är blåsan och bakre delen av urinröret involverade i den inflammatoriska processen, vilket leder till uthålliga störningar i urinflödet.

Det bör noteras att om sådana brott inträffade vid kronisk prostatit, de bidrar till en försämring av njurarna och urinledarna, såväl som utvecklingen av den inflammatoriska processen och uppträdandet av urolitiasis.

Äldre män har ofta en kombination av kronisk prostatit med prostata adenom, som utvecklas på grund av spridningen av periuretala körtlar. I allmänhet noteras denna sjukdom hos personer över 50 år och kännetecknas av symptom som snabb och svår urinering - detta beror på att urinrörets lumen minskar.

Violerar utflödet från prostata, adenom främjar sjukdomsprogressionen (dvs kronisk prostatit). Om det fanns en fråga om operativ avlägsnande av ett adenom är det återigen nödvändigt att överföra eller genomföra en behandlingscykel av kronisk prostatit.

Smärta i kronisk prostatit: lokalisering och sätt att behandla

Kronisk prostatit är en inflammatorisk sjukdom som uppstår i prostatakörteln. Det åtföljs av smärta, sexuell dysfunktion och andra lika trevliga komplikationer.

I slutändan hotar försummelsen av inflammation i prostatakörteln med problem i sexuellt liv och oförmåga hos en man att bli en far som orsakar allvarlig smärta i kronisk prostatit.

De främsta orsakerna till utvecklingen av kronisk inflammation i prostatakörteln är följande:

 • Trög inflammatorisk process i genitourinary systemet, lämnas obevakad;
 • otillräcklig behandling av akut form av prostatit;
 • frekvent stress;
 • överdriven fysisk aktivitet utan tillräcklig vila
 • långvarig hypotermi hos kroppen
 • avvikelse från normen i sexuellt liv eller dess oregelbundna karaktär
 • överfört "på sina fötter" virussjukdomar.

Observera också att utvecklingen av sjukdomen orsakar en felaktig livsstil. nämligen:

 • alkohol och tobaksmissbruk
 • övermålning, fet och kryddig mat;
 • låg rörlighet eller fullständigt avslag på motion;
 • "Sedentärbild", karaktären av arbetet etc.

Denna sjukdom i våra dagar är ganska vanlig och kan påverka en man av alla åldrar och fysik.

De viktigaste symptomen på sjukdomen är följande:

 • obehag och smärta i könsorganet
 • obehagliga känslor inom perineumområdet;
 • problem med sexlivet: för snabb utlösning, svag erektion;
 • retention av urinutflödet, dess svaga stråle;
 • överdriven nervositet, irritabilitet, plötsliga humörsvängningar, etc.

Alltmer läkare konstatera asymtomatisk prostatit, så att sjukdomen kan identifieras endast när det gäller att klara de regelbundna undersökningar av en specialiserad personal eller behandla prostatit flöden som är extremt svårt i den kroniska formen.

När det gäller akuta och kroniska former av prostatit är lokaliseringen av smärta av liknande karaktär. Smärtan koncentreras i perineum (i området mellan anus och skrot), vilket ger till rektum eller, mindre ofta, till scrotalområdet. Om en man börjar uppleva liknande känslor måste han genomgå en undersökning.

I särskilda fall, vid akut inflammation i prostatan, kan smärtan uppstår i angränsande organ, företrädare för en stark hälften av mänskligheten att titta på obehag och kramp i skrevet, ländryggen, korsbenet, skinkor eller ben.

Tyvärr tillåter sådan lokalisering inte att korrekt diagnostisera patienten. Därför föreskrivs patienten ytterligare tester och förfaranden på basis av vilka förekomsten av sjukdomen bestäms.

Smärta med en sådan sjukdom i prostata framträder på grund av blockering av kroppens kanaler med slem och en purulent hemlighet. De blockerar det normala flödet av prostatiska utsöndringar som framkallar ökningen i tryck i kroppen, vilket resulterar i att patienten börjar att märka värkande smärta i perineum, som så småningom kommer att öka.

Sådana känslor borde vara en signal för en man att agera, han behöver nödvändigtvis genomgå en undersökning och påbörja adekvat behandling.

Om du bara skjuter smärta med hjälp av antispasmodika eller smärtstillande medel kommer problemet inte att försvinna, i vilket fall konsekvenserna av sjukdomen bara kommer att förvärras.

Det kan vara ärrbildning i kroppen, dess rynkor och så småningom kommer det att leda till fullständig sexuell dysfunktion och infertilitet. Att behandla sjukdomen i detta skede av dess utveckling blir mycket svårare.

Moderna taktik för behandling av ett kroniskt stadium av en inflammation i prostata körteln främjar fullständig botning av patienten.

Vi noterar dock att graden av återhämtning av en man i stor utsträckning bestäms av följande faktorer:

 • karaktären hos organförändringar av funktionell och anatomisk natur
 • försummelse av sjukdomen
 • adekvat behandlingstest
 • grunden av patientens överensstämmelse med alla recept från en specialist.

Medicin för prostatit ger:

 • antibakteriell terapi med fluorokinoloner, cefalosporiner;
 • tar antispasmodik för att lindra akut smärt syndrom;
 • Utnämning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att lindra inflammation i körteln;
 • intaget av muskelavslappnande medel för att lindra spasmer i perineumets muskler, som också åtföljs av smärta;
 • en kurs av bioregulatoriska peptider för att förbättra mikrocirkulationen av prostatsekretionen och minska inflammation i prostata;
 • vitaminterapi för att stärka immuniteten.

Även en patient med en sådan sjukdom rekommenderas att genomgå fysioterapibehandling. Det innebär att

 • magnetisk terapi;
 • laserterapi;
 • hirudotherapy;
 • prostata massage;
 • akupunktur.

Komplex behandling av inflammation i prostatakörteln främjar snabb återhämtning och förebyggande av risken för återkommande sjukdom i framtiden.

Även om vi inte bör glömma att försvinnandet av smärta och andra symptom på prostatit inte betyder att sjukdomen har receded. För att förhindra återkommande kronisk prostatit är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder, endast i detta fall kan man hoppas på en fullständig botemedel.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Prostatit och smärta som symtom på sjukdom

Stagnerande processer i prostatakörteln och blodströmmen matar bäckenorganen, smittämnen, tränger in i prostatan genom blodomloppet eller urinrörsöppning, leder till inflammatoriska sjukdomar i akut eller kronisk natur som bör återspeglas på smärt hanar.

Förutom smärta kan patienten misstänka inflammation i prostata för åtföljande smärta kliniska manifestationer: frekvent men intermittent intermittent tömning av blåsan, erektil dysfunktion eller dess nedgång, sönderfall av sexuell lust.

Med all mångfald av den kliniska bilden är smärta, lokalisering och manifestans natur fortfarande huvudindikatorerna för sjukdomsigenkänningen för urologen.

Anmärkning av smärta med olika lokalisering

Magen, testiklarna, bäckenet och midjan är de vanligaste ställena för att värka smärtor.

De smärtsamma känslornas karaktär ger urologen ytterligare information om den pågående sjukdomen, men det är svårt att fastställa det pålitliga beroendet av deras karaktär på sorten och omfattningen av prostatit.

Smärta kan vara skarp (lumbago) och varar i en sekund. Med samma förekomst känns symptomen på en högljudd karaktär, som varar i timmar,.

Om ländryggen är bäckensmärta inte alltid visar prostata, obehagliga förnimmelser i perineum hos män utgör mycket oftare till grund för misstanke om prostatacancer på grund av närheten till de flesta av de drabbade körtel inflammation.

Ofta patienter klagade över smärta i benen, anus, blygdområdet, och olika delar av magen som detekteras i diagnostiska instrument- undersökning akut eller kronisk prostatit.

Det svåraste sättet att känna igen prostatit är den smärre spridningen av smärta från infektionsfokus, som kan täcka bulbkörtlar, sällsynta vesiklar och bäckenorgan.

Med kronisk prostatit är smärta inte av hög intensitet och kontinuerlig karaktär, det upphör, det intensifierar igen, dvs har en vibrationell rytmisk karaktär.

Med en kraftig ökning av smärta kan en man misstänka övergången av en kronisk form av inflammation i prostata till en akut.

Komplikation av prostatit är en godartad utvidgning av körteln - adenom.

Upprepad smärta orsakar lidande hos patienten och sänker livskvaliteten. Därför anses läkarens högsta prioritet vara hennes cupping.

I sällsynta fall måste smärta elimineras med smärtstillande medel, vanligtvis ordinerar en läkare en uppsättning läkemedel från antibakteriella och andra läkemedel, massage, fysioterapiprocedurer.

LÄS TEMA: Smärta och prostatacancer, diagnos och behandling av sjukdomen.

Faktorer av förekomsten av smärta

Ökningen eller utseendet av smärta kan uppstå i följande situationer:

 • tömma urinblåsan;
 • långvarig frånvaro av sexuella relationer
 • överdriven ökning av frekvensen av sexuella handlingar;
 • evakuering av tarmarna
 • en erektion
 • process av samlag
 • postejaculatory period av samlag
 • överdriven fysisk aktivitet
 • hypotermi.

Smärta i ljumskområdet

Den inguinala regionen och benen är de vanligaste ställena för de resulterande nedskärningarna som ett resultat av inflammationer i prostatakörteln.

Denna frekvens av smärtsamma känslor förklaras av lokaliseringen av prostata: space under blåsan är inguinsonen.

Smärtan i ljummen är inte specifik, eftersom den i den här zonen kan både gnälla och skjuta skarpt, varar länge eller uppträder och försvinner samtidigt.

Hyperplasi, som utvecklas som ett resultat av inflammation i prostata, har en komprimerande effekt på blodkärlen som omger körteln och den urogenitala kanalen.

Lumbar region

Eftersom ryggsmärta är ett okarakteristisk tecken på prostatit, är det nödvändigt att ta hänsyn till andra symtom på sjukdomen vid diagnos av sjukdomen.

Vanligtvis startade ländryggsmärta börjar snart åtföljas av ett brott mot tömning av urinblåsan.

Obehaglig känsla i nedre delen indikerar övergången av prostatit från första steget till den andra eller tredje.

Sårets beskaffenhet i nedre delen upprepar den allmänna variationen i smärtor i prostatit: plötslig - förlängd, värkande - skarp.

I avsaknad av terapeutisk process av prostatit blir smärtsamma förnimmelser förlängda och intensiva i flera månader eller ett år.

Lumbar är ett tecken på storleken av den inflammatoriska processen som påverkar genitourinary organ eller njurar, men det är en sådan smärta som är mycket sällsynt i första steget av prostatit.

I testiklarna

Om det fanns smärta i testiklarna, så är det en etiologi av smärta i perinen, reflekterad i hankörtlarna.

Hennes karaktär är sällan varierad och svår för en man på grund av den höga intensiteten av smärta och hårdhet.

Vanligtvis åtföljs lokaliseringen av svåra mikturerings- och purulenta processer.

I bäckenet

Att skilja prostatit från andra sjukdomar bara genom att smärta i bäcken uppträder är nästan omöjligt.

I den första etappen av prostatit förekommer smärtan periodiskt i bäckenet. Intensiteten av känslan beror på graden av avvikelse från normalt venöst utflöde från bäckenorganen och prostata.

Under utvecklingen av andra etappen av inflammation i prostata intensifieras smärtan i bäckenregionen och organismens sexuella funktioner störs.

Steg 3 prostatit kännetecknas av bestrålning av smärta från prostata i bäckenet, testiklarna och andra ställen med lokalisering av smärta. Bestäm diagnosen med en liknande skala av smärta är extremt svårt.

Moderna medel och traditionell medicin för smärtlindring

Åtgärder för att eliminera smärta i prostata med inflammation kan vara enligt följande:

 • antibiotika för deaktivering av patogener;
 • antispasmodik för att återställa urinprocessen
 • rationell näring med införlivande i kosten av vitaminer och mineraler;
 • metoder för fysioterapi
 • massage i prostatakörteln;
 • analgetika;
 • traditionell medicin;
 • hormonbehandling.

Ett varmt bad underlättar inflammation i prostata och lindrar smärta.

Före badrummet är det användbart att göra några gymnastiska övningar för att inte tillåta överbelastning.

Om smärtan inte kan elimineras hemma kan du använda ett av smärtstillande medel. När du tar ett bedövningsmedel måste du komma ihåg att denna åtgärd är tillfällig och kräver komplicerad behandling av sjukdomen.

Om det uppstår smärta i sjukdoms första etapp kan du använda Analgin. Läkemedlet används både för anestesi och för lindring av inflammatorisk process.

När du använder produkten läser du instruktionerna för användning för att förhindra att komplikationer börjar med de tillgängliga kontraindikationerna.

Den narkogena analgetiska dimedrolen har en analgetisk effekt på grund av avlägsnande av svullnad i körteln på grund av anti-histaminverkan.

Tillsammans med analgin avlägsnar det mer effektivt smärta, men det är farligt att välja medicinen och dosen självständigt.

Den mest effektiva behandlingen av smärta med prostatit är diklofenak.

Diklofenak är den starkaste smärtstillande för smärtstillande i prostatit, vilket ger en stark toxisk effekt på kroppen, så att överensstämmelsen med dosen av läkemedlet är det viktigaste villkoret för att eliminera smärta i prostata.

Med de existerande patologierna i matsmältningssystemet behandlas smärta med rektala suppositorier av diklofenak.

När inflammationen degenererar till en godartad tumör i prostata används Novokain-anestesi, först känner kroppens relation till allergi.

Ett av de effektiva sätten att sänka temperaturen och eliminera smärta med prostata är Nimesil, som används i akuta infektiösa och kroniska former.

VIKTIGT ATT VETA: Vid akut smärta med prostatit är proceduren kontraindicerad - cystografi.

I folkmedicin används avkok och infusioner av växter som lindrar smärta och hjälper till att härda prostatit.

Rötter av calamus, förutom att ta buljongen inuti, lägg till ett varmt bad eller enema. Infusioner av tansy eller valerian konsumeras droppvis med vatten. För buljonger används björkpinnar, immortelle, arnica, sparris.

Den vanliga dosen av växten för att laga buljongen är 2 stora skedar per 1 liter kokt varmvatten. Infusionen av växten är beredd i 30-60 minuter, varefter 3 gånger om dagen för 1 glas används.