Huvud
Analyser

Typer av sjukdomar i prostata

Prostatakörteln är en av huvudorganen i genitourinary systemet. Hon ansvarar för många processer relaterade till både samlag och förvaltning av naturliga behov. Därför har alla sjukdomar i prostatakörteln en direkt inverkan på båda områdena för männens liv.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln består av två symmetriska lober, mellan vilka en furu ligger. Det ligger mellan blåsan och ändtarmen. Blodtillförseln och följaktligen sker tillförseln av syre till detta organ genom en mängd små kärl. I det vanliga tillståndet når prostataens storlek tre centimeter. Ungefär 25 års ålder fortsätter kroppen att bildas. I intervallet från 25 till 40-45 år med honom är det ingen förändring. I framtiden börjar prostata att växa, vilket i framtiden leder till uppkomsten av olika patologier och problem i samband med urinering.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

Även prostata är involverad i processerna för urinering och ejakulation. Det är en typ av sfinkter, som förhindrar frisättning av urin vid tidpunkten för inträde genom kanalen av sperma vätska. Dessutom bidrar prostatakörteln till isoleringen av "ren" testosteron. Detta hormon rör sig genom blodkärlen i samband med proteinet. För regleringen av utsöndring måste testosteron bli av med det. Prostatan klarar av denna uppgift. Ovanstående indikerar att alla patologiska processer som påverkar körteln har en negativ effekt på mannens urogenitala system.

Typer av sjukdomar

Prostatakörteln är utsatt för en mängd olika sjukdomar. Olika faktorer kan leda till var och en av dem. I detta fall kan den kliniska bilden i en patologi motsvara exakt den manifestation av en helt annan patologi. Detta beror främst på det faktum att en man i början av utvecklingen av de flesta sjukdomar upplever problem med urinering, eftersom prostata börjar klämma urinröret.

prostatit

Prostatit upptäcks oftast hos män i åldern 45 år och äldre. Omkring 50% av företrädarna för den starka halvan är föremål för dem.

Prostatit är uppdelad i:

 • acute;
 • kronisk bakteriell och icke-bakteriell;
 • asymptomatisk kronisk.

skäl

Till akut prostatit resulterar i en minskning av immuniteten för både organismen som helhet och prostatakörteln i synnerhet. Denna faktor bidrar till penetration i organ hos patogena mikroorganismer, vilket medför utveckling av den inflammatoriska processen. Kronisk prostatit utvecklas av flera orsaker. Till honom leder också penetrering av patogena mikroorganismer.

Dessutom bildas sjukdomen på grund av:

 • genetisk predisposition;
 • hypotermi;
 • övervägande sedentär livsstil
 • regelbunden mekanisk påverkan på prostata (sjukdom "truckers");
 • långvarig retention av urinering
 • oregelbundet eller omvänt, ett aktivt sexuellt liv (i det senare fallet handlar det i huvudsak om frekventa förändringar i partners).
 • Andra patologiska processer som förekommer i organen i genitourinärsystemet och venerala sjukdomar.

Cirka 90% av patienterna som klagar på problem med prostatakörteln diagnostiseras med kronisk icke-bakteriell prostatit. Och för idag, tyvärr, kan läkare inte hitta de sanna orsakerna till denna patologi.

Det antas att det leder till:

 • Sjukdomar i urinvägarna. Patogena mikroorganismer tränger igenom prostatakörteln genom urinröret.
 • Infektioner som penetreras urinröret från botten upp. Det vill säga, denna typ av sjukdom bildas på grund av intag av mikroorganismer av den inhemska vägen (mycket sällan) eller under samlag.
 • Minskad immunitet för prostata.

symptom

Vid akut prostatit observeras patienten:

 • en kraftig ökning av temperaturen i samband med förgiftning av kroppen;
 • smärta sensioner lokaliserade i perineal regionen, liksom manifesteras under urinering eller ejaculation;
 • svårighet att urinera, kännetecknad av frisättning av en trög ström.

Risken för kronisk bakteriell prostatit är att patologin kan bestå i flera år utan en klar klinisk bild: en man upplever inte något obehag.

Symptom på denna sjukdom manifesteras huvudsakligen under exacerbationsperioden och är:

 • fördelning av urin i små portioner;
 • smärta i bäckenområdet och nedre delen av ryggen
 • minskad erektion.

Liknande symptom är karakteristiska för kronisk prostatit av icke-bakteriell form.

Adenom av prostata

Prostata adenom uppstår på grund av en ökning av prostata vävnad. I de flesta fall detekteras denna typ av patologi hos äldre män, varav cirka 50% av patienterna i åldern 65 år lider av denna sjukdom. De första tecknen på adenom kan dock detekteras under 30-40 år.

skäl

Faktorer som bidrar till utvecklingen av adenom är hittills okända.

Bland orsakerna till denna sjukdom är:

 • åldersrelaterade förändringar i prostata;
 • en ökning av antalet östrogener (kvinnliga hormoner) och antalet androgener (manliga hormoner).

När adenom växer, ersätts körtelvävnaden med en bindväv.

symptom

I grunden karaktäriseras prostata adenom av samma symptom som prostatit.

Det vill säga, denna sjukdom uppenbarar sig i formen:

 • frekvent uppmaning att urinera (särskilt på natten);
 • en svag jet;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • intermittent ström av urin och en annan.

Det bör förstås att med adenom symptom kan både öka och minska nivån på deras manifestation även utan behandling. Försvagning av den kliniska bilden uppträder vanligtvis med användning av alkohol, stressiga situationer, förvärring av prostatit i kronisk form.

vesiculitis

Vesikulit är en inflammation av sämsta vesiklar. Vanligtvis utvecklas som en komplikation av prostatit eller uretrit. Det finns akut och kronisk vesikulit.

skäl

Vanligtvis resulterar vesikulit i penetration i prostata av en gonorréinfektion eller bakterier. Patogena mikroorganismer tränger in i körteln genom kanalen i urinsystemet eller genom halvledningskanalerna.

symptom

Den akuta formen av vesikulit kännetecknas av utseendet av smärta under avföring. Patienter klagar också på droppar blod i sperma. Utlösningsprocessen kan åtföljas av smärta. I kronisk form utvecklar män smärtsyndrom, lokaliserade i olika delar av bäckenet. Han visas också med urinering.

karcinom

Cancer är en malign tumör. Oftast bildar den sig på prostataens perifera zon.

skäl

I allmänhet finns det ingen exakt lista över orsaker som bidrar till utvecklingen av en cancerous tumör i prostata. I riskgruppen ingår män som fyllt 80 år.

Dessutom upptäcks onkogenes oftare när:

symptom

I det första skedet av cancerframkallande symtom är sällsynta, vilket komplicerar diagnosen cancer. I framtiden börjar prostata, som ökar i storlek, att pressa urinröret, vilket leder till utseendet på problem som är karakteristiska för prostatit och adenom.

Senare, när cancertumöret passerar in i nästa steg, verkar små blodproppar till den seminala vätskan, och själva spermien förvärvar en rödaktig tinge. Nu börjar patienterna klaga på smärta i perineum och en kraftig minskning av erektilfunktionen. Med metastasin detekteras smärtsyndromet redan i andra organ och ben.

sarkom

Sarkom är en ganska sällsynt sjukdom. I motsats till cancer diagnostiseras oftast i representanter för den yngre generationen män. I det första skedet kännetecknas patologin av symptom som är karakteristiska för onkogenesen. Senare, när metastaser tränger in i angränsande organ och själva tumören förvärvar stora dimensioner upplever patienten allvarliga smärtor lokaliserade i perineum och under buken.

Stenar i prostata

Den här sjukdomen är både sant (det vill säga stenarna bildas verkligen i prostata) och falsk. I sistnämnda fall penetrerar stenar, vars storlek når 2,5 cm, genom organet från njurarna.

skäl

Orsakerna till stenar i prostata kan vara följande:

 • stasis av en hemlighet orsakad av en inflammatorisk process;
 • operationer på prostatakörteln, vars konsekvens är utvinning av "material" från urinvägarna;
 • skada.

symptom

I grunden visar inte stenarna sig själva. Men när de penetrerar patogena mikroorganismerna i prostatakörteln klamrar den senare till stenarna, vilket leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Följaktligen finns det följande:

 • smärta i perineal regionen
 • problem i samband med urinering
 • blod i halvvätska.

skleros

Med skleros uppträder proklinans rynkning på grund av spridningen av bindväv. Detta leder till att prostatakörtlarna klämmer urinröret och de halvledande kanalerna.

skäl

I de flesta fall leder kronisk skleros till kronisk prostatit. Men vissa experter tror att denna sjukdom också uppstår på grund av mekaniska effekter på kroppen, allergiska reaktioner, försvagning av immunitet och andra orsaker.

symptom

Symtom på skleros beror på det faktum att prostata pressar de närliggande kanalerna.

Som ett resultat leder denna process till utseendet på:

 • svårigheter med urinering (fördröjning, flaccidflöde och så vidare);
 • smärta i perineal regionen
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • minskad sexuell lust.

abscess

Abscess är ett litet område av prostata, där vävnaden är skadad. Till det resulterar inflammationen orsakad av penetration i infektionens körtel. Denna patologi uppstår på grund av hypotermi, en minskning av kroppens skyddande funktion, diabetes mellitus och venös stasis. Det kännetecknas av utseendet av smärta lokaliserad i perineum, svårighet urinering och allmän förgiftning.

Empyema av seminala vesiklar

Empyema är en purulent inflammation av seminala vesiklar. Det är ganska sällsynt. Man tror att denna sjukdom leder till prostatit, både akut och kronisk. Empyema kännetecknas av en allmän förgiftning av kroppen, åtföljd av en ökning i temperaturen, svår smärta i perinealområdet och med urinering.

tuberkulos

Tuberkulos av prostata diagnostiseras oftast efter dödsfall hos en patient som lider av en liknande sjukdom som drabbade hans lungor. Den kliniska bilden som helhet motsvarar manifestationer av andra patologier som har uppstått i prostata.

Prostatsymptom av sjukdom

Sjukdomar i prostatakörteln har blivit en farlig spridning bland medelålders och äldre män för tillfället. Enligt statistiken är mer än 30% av männen efter 40 och mer än 50% av männen efter att ha upplevt symtom på prostatasjukdom. Det är dessa sjukdomar som upptar en ledande ställning bland andra dysfunktioner hos det manliga, sexuella reproduktionssystemet.

De vanligaste prostata sjukdomar är prostatit, prostata adenom, prostatacancer.

Funktioner och struktur av prostata

Prostata är en del av det manliga genitourära systemet, det har formen av en valnöt. Prostatakörteln är ett muskel-glandulärt organ som bestämmer dess grundläggande funktioner.

Prostata ligger på urinmembranet precis ovanför blåsan i bäckens baksida. Körtelkomponenterna i kroppen är ansvariga för produktionen av hormoner, och muskler bidrar till att de producerade substanserna sätts in i fröet under utlösning.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

prostatit

Prostatit är en av de vanligaste prostata sjukdomarna. Det är en inflammation i prostata. För prostatit är det viktigaste att starta behandlingen i tid, annars hotar den akuta sjukdomen att utvecklas till en kronisk. Men om du omedelbart tar dig i tid, vid den första manifestationen av det, kan du bota det utan spår.

Symtom på prostatit

Det är oerhört viktigt att inte ignorera de symptom som uppträder tillsammans med inflammation i prostata:

 • skära känslor under samlag
 • minskad uthållighet under samlag
 • allvarlig smärta i pungen
 • Det finns ingen spontan erektion efter sömnen.

Av ovanstående symtom är kanske inte allt, men en sak kommer alltid att vara uppenbart, nämligen försämringen av erektionen. Den farligaste formen av prostatit, i akut form, manifesterar sig dåligt. Eftersom få män är mycket uppmärksamma på den kortvariga försämringen av sin sexuella funktion, skriver av för trötthet eller andra orsaker, medan smittsam sjukdom långsamt rinner in i form av kronisk prostatit. I slutändan, om du inte ger behandling under de första fem dagarna efter manifestationen av de första symtomen, kommer sjukdomen att degenereras fullständigt i kronisk form, och om det inte är omöjligt kommer det att vara mycket svårt och dyrt att behandla det.

Det är värt att komma ihåg att en person har ett reproduktions- och urinvägar, så det kan finnas andra symtom som inte är förknippade med sexuell hälsa. Det kan också vara en svaghet i strålen under urinering eller en ökning av trängsel att urinera.

Orsaker till prostatit

Det finns ett antal skäl som kan orsaka symtom på prostatit hos män.

Bland dem är oftast:

 • veneral infektion (infektiös prostatit);
 • infektion med bakterier;
 • förkylningar;
 • dentala sjukdomar;
 • nervös spänning.

Om prostatit uppnåddes genom infektion under samlag, kommer dess symtom, utöver de som anges ovan, att vara:

 • sår, sår, irritation, utslag på könsorganen;
 • svår eller måttlig klåda
 • urladdning från könet.

När dessa symptom uppträder är det brådskande att börja behandlingen tills infektionen har spridit sig och har utvecklats till en kronisk.

När du går till en läkare ska han ordinera dig en kvalitetsbehandling, beroende på vilken typ av infektion som helst. Ibland beror patientens framtid beroende på hur effektiv behandlingen är.

Med venerala infektioner är det extremt svårt att slåss, för att de är de farligaste. Mest sannolikt kommer behandling i det här fallet att vara lång och dyrt, men kranen är nödvändig. Du kommer att få veta hur man behandlar prostatakörteln, och låt det vara obehagligt på vissa sätt, dessa åtgärder är nödvändiga för din framtid.

Det är också extremt svårt att bli av med bakteriell prostatit. Eftersom vissa bakterier är permanenta invånare i vår mikroflora, känner bakterierna perfekt in i prostatakörteln, multiplicerar och sprider foci av deras infektion. Vid bekämpning av bakteriell prostatit finns också en oundviklig risk att skada den normala mikrofloran, och det kommer att ta lång tid att återställa det.

Också orsaken till prostatit är karies. Detta är så, eftersom de samma mikroorganismerna som provar karies och orsakar inflammation i prostata.

Därför har du en potentiell risk för att få akut eller kronisk bakteriell prostatit dessutom, vilket givetvis kommer att vara en obehaglig bieffekt av sjuka tänder.

Prostatit efter hypotermi är ofta och tyst hos män i alla åldrar, det är potentiellt mottagligt för alla, men behandlingen är effektiv och okomplicerad. Eftersom prostatit är en följd av hypotermi är det vanligt att det finns många droger från det och många av bottenerna släpps ut på apotek utan recept.

Behandling av prostatit

Eftersom prostata sjukdomar har blivit utbredd idag finns det många människor som vill tillverka och sälja droger för prostatit. Oftast är de läkemedel som annonseras inte ett sätt att behandla sjukdomen, och deras syfte är att bota symptomen, inte själva prostatit.

För att skydda sexuell hälsa i ung ålder är det därför vid de första tecknen nödvändigt att söka hjälp från en läkare istället för att engagera sig i skadlig självmedicinering.

Självhärdande prostatit utan omfattande yrkesinriktning är omöjligt även för män i ung ålder.

Vad ska jag göra? Först och främst, för att inte falla för bete av bedrägerier som dra nytta av de sjuka, behöver du hitta en bra, pålitlig läkare. Om du märker att behandlingen som föreskrivs för dig, eliminerar symptomen bara under en kort stund - det här är rätt anledning att kontakta en annan urolog. Att bota kronisk prostatit är mycket svårt, så behandling bör närma sig med all allvar.

Adenom av prostata

Den vanligaste sjukdomen i prostata är adenom. Prostata adenom är en godartad tumör i prostata som är ganska effektiv vid behandling, men ändå hos män förekommer det ganska ofta, även vid sin unga ålder.

Sådana sjukdomar i prostata som adenom har uttalade symtom, så de flyter märkbart för dig och gör det möjligt för dig att börja behandlingen i tid och i slutändan bota sjukdomen.

Adenom, framför allt, innebär en ökning i prostatakörteln i storlek på grund av tillväxten av vävnader i den. Den förstorade prostata och provocerar de flesta symptom på sjukdomen hos män. Erkänna dem är inte svårt, om du först känner till dem.

Symtom på prostata adenom

 • Svårighet att urinera. Det är ett ljust tecken på prostata adenom. Det uppstår på grund av mekanismen för utvecklingen av sjukdomen. Den förstorade prostata pressar på urinröret, vilket provar en svårare passage av urinen. Det kan gå upp till det faktum att mannen måste pressa på magen för att utföra urinering.
 • Trög ström. På grund av det tryck som adenomen utövar på urinvägarna kan strålen vara släckt och intermittent. Detta tecken är en av de mest uppenbara och obehagliga.
 • Det kan också finnas en försening i urinering. Till exempel läser det några tiotals sekunder efter att de första ansträngningarna gjordes.
 • Dribbling. Detta är en av de mest obehagliga symptomen på prostata adenom. Uttrycket av detta symptom är att urinen sjunker spontant ur urinvägarna under dagen. De är vanligtvis nog att lämna spår på kläderna, och du måste tvätta dina byxor nästan varje dag för att undvika lukten av urin från kläderna.
 • Brådskande. Detta är också ett tydligt tecken på alla sjukdomar i genitourinary systemet. Det verkar som om det ofta finns en uppmaning att urinera, och det är inte möjligt att undertrycka dem. Detta symptom blir ofta den främsta orsaken till livskomplikationen hos män som lider av prostata adenom.
 • Med prostata adenom i senare skeden är även urininkontinens möjlig. Det är risken för detta symptom som är en av anledningarna till att män börjar att göra något för att bota sin sjukdom.
 • Hematuri är ett mycket farligt och vanligt symptom. Detta ord betyder att tillsammans med urinen finns blodpartiklar och epitel.

Orsakerna till prostata adenom hos män

Att veta tecknen på prostata adenom, du måste förstå också orsakerna till dess utseende. Ofta beror tecknen direkt på orsakerna till dem. Beror också på dessa två faktorer och behandling av prostata adenom hos män.

Som redan nämnts i början är prostatakörteln ett muskel-glandulärt organ. Den består av muskler och körtlar. Även prostata korsas av urinröret. På grund av det faktum att prostata expanderar ökar trycket på urinröret med organets vävnader, följaktligen orsakerna till nästan alla ovanstående symtom.

Orsakerna till utvecklingen av adenom kan vara olika faktorer, ofta orelaterade med varandra.

Den första av dessa är den genetiska predispositionen till utvecklingen av prostatahyperplasi. Om din far eller farfar lider av prostataadenom så finns det en allvarlig möjlighet att utveckla denna sjukdom i dig själv. Men i så fall kan du öka risken för att utveckla sjukdomen avsevärt, vilket leder till en felaktig livsstil.

Övervikten är enligt statistiken en av de mest populära orsakerna till prostata adenom. Felaktig kost, även utan övervikt, kan provokera hyperplasi av organs vävnader.

Det är också värt att nämna bland orsakerna till missbruk av alkoholhaltiga drycker.

För att undvika prostataadenom bör män behålla en hälsosam bild utan dåliga vanor och träna regelbundet. Sport är viktigt, eftersom det hjälper till att undvika stagnation av vätska i blåsan.

Som statistik visar, kontorsarbetare och de som leder en stillasittande stillasittande livsstil, uppstår problem med prostata mycket oftare än människor i andra, mer mobila yrken.

Risken för prostata adenom

 • För det första upprepar alla läkare enhälligt att utan riktig behandling kan prostata adenom utvecklas till en malign tumör, med andra ord bli cancer.
 • Dessutom kan på grund av dålig urin som passerar genom kanalen bilda njursten eller urinblåsan.

Behandling av prostata adenom

BPH kan behandlas med läkemedel, det vill säga genom en mängd olika läkemedel som patienten intar.

Också, särskilt i vår tid, har kirurgiska metoder för behandling av prostata adenom blivit populära. De används inte bara i de extrema skeden av sjukdomen, när de på annat sätt inte hjälper, men också på tidigare. Sådan behandling är mycket effektivare än behandling med droger.

Det finns också icke-traditionella metoder för behandling och metoder för traditionell medicin. Urologer rekommenderar dock inte att de används, eftersom det endast finns en viss risk för att komplicera situationen.

Alla slags prostata sjukdomar

De vanligaste prostata sjukdomarna


En sådan liten körtel, som verkar vid första ögonkastet prostata, ger för många anledningar till oro.

Alla män har risk för prostata sjukdomar. För att det är hos alla män. En översikt över dessa sjukdomar hjälper dig att bedöma risken för sjukdomen exakt i dig.

Godartad hyperplasi

Godartad hyperplasi (BPH), är också känd som en utvidgning av prostatakörteln - ett tillstånd där prostata växer till avvikande dimensioner.

Chanserna att utveckla BPH korrelerar med ålder:

 • Från 31 till 40 år - 1 av 12;
 • Från 50 till 60 år - varje sekund;
 • Från 80 år - oftare än 8 av 10.

Även om endast hälften av männen har godartad prostatahyperplasi som ger uppenbara symtom. DHP är inte ett precanceröst tillstånd, även om dessa två sjukdomar diagnostiseras hos äldre män.

Prostatacancer


Prostatacancer - Den vanligaste typen av cancer hos män, efter hudcancer. Under sitt liv diagnostiseras han i en av sex män.

Körteln i denna körtel växer långsamt och orsakar död i en av 35 patienter. Liksom med BPH ökar risken för att utveckla prostatacancer med åldern.

Två av var tredje män med prostatacancer är över 65 år. Orsakerna till denna sjukdom är okända, men det finns flera faktorer förknippade med det.

 • Familjhistoria. Om du har en bror eller far som har prostatacancer, chanserna fördubblas.
 • lopp. Afroamerikaner och män med en historia av familjehistoria bör börja screena för sjukdomen vid en tidigare ålder än kaukasiska män utan prostatacancer som en släkting.

prostatit

Till skillnad från tidigare sjukdomar, prostatit - inflammatorisk eller bakteriell, prostatacancer - förekommer huvudsakligen hos unga och medelålders män. Under hela livet diagnostiseras sjukdomen hos 5-10% av männen.

Sjukdomar i prostata och deras symtom

Prostatakörteln - Ett organ, storleken på en valnöt, som endast är för män.

Den ligger under blåsan och runt urinröret eller urinröret. Dess huvudsakliga funktion är produktionen av en flytande spermakomponent.

Med ålder växer prostata, vanligtvis utan några problem.

I vissa män komprimerar den förstorade prostata urinröret och därigenom komplicerar urinering.

Detta kallas godartad prostatahyperplasi.

Hennes symptom är:

 • frekvent urinering, särskilt på natten
 • försvagning av strålen;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan.

prostatit - En inflammatorisk sjukdom, oftast orsakad av bakterier. Det finns en åsikt att detta är en manlig urinvägsinfektion.

Infektion av prostata är sällan allvarlig, men om du upptäcker patologiska symptom, visa din läkare.

Sådana tecken innefattar:

 • smärtsam urinering och ejakulation
 • feber och frossa;
 • smärta i bäckenregionen
 • frekvent uppmaning att urinera
 • molnig urin.

Prostatacancer förekommer ofta asymptomatiskt. Ofta är diagnosen etablerad först efter screening laboratorieundersökning - Definition av prostataspecifikt antigen (PSA).

Ibland upprättas prostatacancer efter en episode av akut urinretention, som vid godartad prostatahyperplasi. Vanligtvis indikerar detta symptom ett senare stadium av cancer.

Hur man undviker prostata sjukdom?

Att veta detta kan du vidta specifika åtgärder för att hålla prostatan frisk:

 1. En diet som är låg i mättade fetter och en hög andel grönsaker och frukter hjälper till att minska risken för BPH. Studier fortsätter att utforska potentialen för tidig behandling och förebyggande av BPH.
 2. Prostatacancer kan inte förhindras eftersom orsaken är okänd. Som med BPH rekommenderar experter hälsosam mat med högt innehåll av grönsaker och frukter.
 3. Inga biologiska tillskott har en förebyggande effekt på prostatacancer. Studien av mineralet av selen ger blandade resultat, men de flesta studier visar inte den verkliga nyttan av användningen. Medicinska preparat för förebyggande av prostatacancer undersöks också.

Det finns också inga droger för förebyggande av prostatit. Experter rekommenderar hygienåtgärder, inklusive att hålla penis rena.

I de flesta män som följer dessa rekommendationer utvecklas prostatit aldrig.

Hur behandlas prostata sjukdomar?

Behandlingen beror på vilken sjukdom du har.

Godartad prostatahyperplasi kräver endast behandling om urinproblemen blir besvärliga.

Denna sjukdom svarar ofta på att ta sådana läkemedel:

 • lindrande spänning runt urinröret - cardura, flomax, hitrin, uroxatral;
 • minska storleken på körteln - Avodart och Proscar.

Om symtomen inte minskar efter medicinering kan det vara nödvändigt kirurgisk operation.

Försök görs för att behandla BPH med hjälp av örter - palmetto med beta-sitosterol och afrikansk plommon.

Behandling av prostatacancer är komplex.

När en behandlingsplan utvecklas tar doktorn hänsyn till människans ålder, det allmänna hälsotillståndet och hur aggressiv sjukdomen är. Varje person är unik, och därför bör behandling också vara unik.

Behandlingsaktiviteter inkluderar:

 • frånvaro av behandling (observation);
 • kirurgi;
 • Strålningsterapi - yttre stråle eller implantation av radioaktiva korn;
 • kemoterapi;
 • en kombination av flera typer av behandling.

Eftersom prostatit vanligtvis har en bakteriell etiologi behandlas den med antibiotika, vilket tar ungefär fyra veckor.

Är screening av prostatacancer?


Din fråga screening av prostatacancer är kontroversiell.

Vissa läkare och organisationer rekommenderar regelbundna screening, andra - nej.

Cancerförbundet rekommenderar att män diskuterar med läkaren fördelarna, riskerna och begränsningarna av screening av prostatacancer före hans uppförande.

Information om behovet av screening bör utföras för alla män i åldern 50 år och för patienter med hög risk för denna sjukdom - tidigare.

Urologistföreningen rekommenderar att män mellan 55 och 69 år som bestämmer sig för att ta provet, prata med läkaren om eventuella komplikationer och behovet av upprepad testning med hänsyn till deras egna preferenser och intressen.

Gruppen rekommenderar också:

 • Skärma inte prostatacancer för män under 40 år.
 • Utför inte rutinmässig screening för män med en genomsnittlig risknivå vid 40-54 års ålder.
 • För att minska risken för analysen rekommenderas det att det genomförs med två års mellanrum. Detta minskar möjligheten att erhålla felaktiga resultat och överdiagnos av sjukdomen;
 • inget behov av regelbunden screening för män över 70 år eller för patienter med en beräknad livslängd på mindre än 10-15 år.

Om prostatacancer screening ska genomföras, kommer ett blodprov och en prostataskanning att utföras under processen. För att klara denna undersökning eller inte, måste du bestämma tillsammans med läkaren.

Symptomatisk av prostatacancer

Prostatakörteln är det viktigaste organet för det manliga reproduktionssystemet. Det är viktigt att uppmärksamma utseendet på eventuella symtom på prostatacancer. Sjukdomar i prostata (prostatit och adenom) ger mycket problem till en man. Trots förekomsten av sådana urologiska sjukdomar diagnostiseras sjukdomen inte alltid och behandlas.

Orsaker till inflammation i kroppen

Prostatakörteln hos män utför följande viktiga funktioner:

 • bidrar till produktion av vätska som bildar den flytande delen av spermierna;
 • deltar i utstötningen av sperma under samlag
 • indirekt påverkar utseendet på en erektion;
 • deltar i retention av urin.

Faktorer som påverkar utvecklingen av inflammation i prostata är många. Naturligtvis kan bara en kvalificerad läkare identifiera dem. Inflammatorisk process är som regel provocerad av penetration av virus, bakterier, svampar, klamydia och andra mikroorganismer. Dessutom kan utseendet på inflammation i prostata orsakas av följande orsaker:

 • venerala sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar;
 • felaktig blodcirkulation i bäckenorganen;
 • stillasittande sätt att leva på, där prostats näring störs av syre och näringsämnen;
 • frekvent hypotermi
 • felaktig diet
 • en minskning av skyddet av immunsystemet;
 • dåliga vanor
 • hormonell obalans
 • bERIBERI;
 • stressstörningar, allvarliga psykiska situationer;
 • allergiska reaktioner;
 • ärftlig faktor
 • ålder;
 • störningar i den hormonella bakgrunden;
 • avbrott av samlag som skyddsmedel
 • frekvent samlag
 • lång avhållsamhet från sexuell aktivitet.

Symtom på inflammation i prostata

Symptom på prostata sjukdom manifest, som regel, plötsligt. Bland de viktigaste tecknen på utvecklingen av prostata inflammation hos män är följande:

 • Smärtsamma förnimmelser. Ett av symtomen på prostatakörteln är smärta som kan ges till sakrum, skrot eller perineum. Smärtan kan vara liten märkbar och kan ha en skarp karaktär. Det kan försvaga eller omvänt öka som ett resultat av överdriven samlag eller långvarig avhållsamhet.
 • Micturition störningar. Utseendet på problem med prostatakörteln kan bestämmas av brännande känsla under urinering, regelbundna och oacceptabla uppmaningar. Inflammation, förstorad i prostatavolymen, blockerar urinröret. Med vidare utveckling av sjukdomen förvärras situationen bara. Ofta måste en man försöka att tömma blåsan helt, för ofta blir strömmen trög, intermittent. Det kan vara urinrör urladdning tillsammans med urin.
 • Sexuella upprördhet. Ett symptom för att hänvisa till en specialist är försvagningen av sexuell funktion i prostatacancer hos män. Samtidigt kan störningarna vara av en tillfällig karaktär, som passerar efter framgångsrik behandling. I en kronisk sjukdom är dessa problem med prostatakörteln permanent. De viktigaste tecknen på sjukdomen - närvaron av blod i sperma, smärta i erektion, förlust av attraktion. Det finns också en förändring i kvantitet och kvalitet hos spermier, ejakulationsstörning.

Var alltid uppmärksam på symptomen på prostatakörtelns sjukdom, deras manifestation, i tid för att se en läkare och förhindra utveckling av komplikationer.

Typer av prostatit

Klassificeringen av prostatit är som följer:

 1. Den akuta formen av bakteriell prostatit orsakas av skador på prostatavävnaden av bakterier. Akut prostatit kräver omedelbar undersökning och behandling. Ibland kan symtom ses som frossa, feber, feber.
 2. Den kroniska formen av bakteriell prostatit är ofta en följd av tidigare inflammation i prostata. Källan kan vara trauma till genitourinary systemet eller olika infektioner. I den kroniska formen av sjukdomen kan tydliga kliniska symptom inte observeras, deras utveckling är gradvis. Det bör beaktas att den kroniska formen kännetecknas av periodiskt uppkomna perioder av förvärring av sjukdomen, det är möjligt att med tiden kommer symtomen på inflammation i prostata att manifesteras mer.

I någon form av prostatacenters inflammatoriska process kan en man inte känna alla de angivna tecknen på en gång, allt beror på organismens individuella egenskaper.

diagnostik

För att få problem med prostatakörteln och orsaken till sjukdomsuppkomsten kan läkaren på en rutinmässig urologisk undersökning baseras på patientens klagomål. Vid rektalfingersökning observeras prostatakörteln i en förstorad, ödmjuk, tät och smärtsam form. Dessutom kommer undersökningar att krävas:

 • Urin och blodprov.
 • Ultraljudsundersökning av prostata.

Baserat på deras resultat görs en ytterligare undersökning på individuell basis.

behandling

Baserat på preliminär diagnos och undersökning utser en urolog en behandlingsförlopp som hjälper till att eliminera framför allt orsakerna som ledde till inflammation. Sjukdomar i prostatakörteln är komplexa, därför krävs en lång och kompetent behandling. Behandlingens längd beror på sjukdomsdynamiken och patientens tillstånd. Ett effektivt resultat kan uppnås om man behandlar män på ett omfattande sätt och inkluderar:

 • Antibakteriell behandlingskurs.
 • Immunostimulerande terapi.
 • Sjukgymnastikmetoder.
 • Massage i prostata.
 • Metoder för traditionell medicin.

Varje metod och metod för behandling ska utföras under överinseende av den behandlande läkaren, eftersom det finns kontraindikationer. Särskilt ofta finns kontraindikationer för prostata-massage. Trots det faktum att det är mycket effektivt och möjliggör att minska blodstagnationen, förbättra sin cirkulation, krävs en preliminär undersökning för förekomsten av stenar och cyster i prostata samt sjukdomar i ändtarmen. Med väl vald och snabb behandling, är sjukdomar i prostatakörteln hos män fullständigt botade.

komplikationer

En fullständig och fullständig behandling av en man är väldigt viktigt. Om du inte följer läkarens rekommendationer, behandla inte och börja utveckla inflammation, kan allvarliga konsekvenser utvecklas:

 • Erektil dysfunktion.
 • Stressigt tillstånd.
 • Impotens.
 • Infertilitet.
 • Utseendet av stenar i prostata.
 • Mentalt obalanserat tillstånd.

förebyggande

Mycket viktiga förebyggande åtgärder för att förhindra utvecklingen av prostatas sjukdom, liksom med den tidigare identifierade prostatit för att förhindra återfall och övergången av sjukdomen till kronisk form:

 • reglera deras sexliv för att inte få sexuellt överförbara infektioner;
 • Eliminera dåliga vanor - alkohol, rökning, droger;
 • regelbunden motion;
 • upprätthållande av immunitet - en hälsosam livsstil, intag av vitaminberedningar, efterlevnad av rätt näring;
 • snabb behandling av sjukdomar i reproduktionssystemet.

Tyvärr diagnostiserar allt oftare experter med inflammation i prostata. Och dessa problem uppstår i det starkare könet mycket tidigare än 50-60 år, kan förekomma redan 18-20 år. Därför misstänker symtomen på deras utveckling, var noga med att kontakta en specialist.

Tidig överklagande till en läkare och start av behandlingskursen hjälper till att bota problemet och bli av med utvecklingen av konsekvenser och komplikationer. Sålunda hjälper en vaksam inställning till sin hälsa män att skydda sig från prostatakörtelns sjukdomar, bevara sin egen tid och energi.

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.