Huvud
Analyser

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.

  Alla slags prostata sjukdomar

  De vanligaste prostata sjukdomarna


  En sådan liten körtel, som verkar vid första ögonkastet prostata, ger för många anledningar till oro.

  Alla män har risk för prostata sjukdomar. För att det är hos alla män. En översikt över dessa sjukdomar hjälper dig att bedöma risken för sjukdomen exakt i dig.

  Godartad hyperplasi

  Godartad hyperplasi (BPH), är också känd som en utvidgning av prostatakörteln - ett tillstånd där prostata växer till avvikande dimensioner.

  Chanserna att utveckla BPH korrelerar med ålder:

  • Från 31 till 40 år - 1 av 12;
  • Från 50 till 60 år - varje sekund;
  • Från 80 år - oftare än 8 av 10.

  Även om endast hälften av männen har godartad prostatahyperplasi som ger uppenbara symtom. DHP är inte ett precanceröst tillstånd, även om dessa två sjukdomar diagnostiseras hos äldre män.

  Prostatacancer


  Prostatacancer - Den vanligaste typen av cancer hos män, efter hudcancer. Under sitt liv diagnostiseras han i en av sex män.

  Körteln i denna körtel växer långsamt och orsakar död i en av 35 patienter. Liksom med BPH ökar risken för att utveckla prostatacancer med åldern.

  Två av var tredje män med prostatacancer är över 65 år. Orsakerna till denna sjukdom är okända, men det finns flera faktorer förknippade med det.

  • Familjhistoria. Om du har en bror eller far som har prostatacancer, chanserna fördubblas.
  • lopp. Afroamerikaner och män med en historia av familjehistoria bör börja screena för sjukdomen vid en tidigare ålder än kaukasiska män utan prostatacancer som en släkting.

  prostatit

  Till skillnad från tidigare sjukdomar, prostatit - inflammatorisk eller bakteriell, prostatacancer - förekommer huvudsakligen hos unga och medelålders män. Under hela livet diagnostiseras sjukdomen hos 5-10% av männen.

  Sjukdomar i prostata och deras symtom

  Prostatakörteln - Ett organ, storleken på en valnöt, som endast är för män.

  Den ligger under blåsan och runt urinröret eller urinröret. Dess huvudsakliga funktion är produktionen av en flytande spermakomponent.

  Med ålder växer prostata, vanligtvis utan några problem.

  I vissa män komprimerar den förstorade prostata urinröret och därigenom komplicerar urinering.

  Detta kallas godartad prostatahyperplasi.

  Hennes symptom är:

  • frekvent urinering, särskilt på natten
  • försvagning av strålen;
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan.

  prostatit - En inflammatorisk sjukdom, oftast orsakad av bakterier. Det finns en åsikt att detta är en manlig urinvägsinfektion.

  Infektion av prostata är sällan allvarlig, men om du upptäcker patologiska symptom, visa din läkare.

  Sådana tecken innefattar:

  • smärtsam urinering och ejakulation
  • feber och frossa;
  • smärta i bäckenregionen
  • frekvent uppmaning att urinera
  • molnig urin.

  Prostatacancer förekommer ofta asymptomatiskt. Ofta är diagnosen etablerad först efter screening laboratorieundersökning - Definition av prostataspecifikt antigen (PSA).

  Ibland upprättas prostatacancer efter en episode av akut urinretention, som vid godartad prostatahyperplasi. Vanligtvis indikerar detta symptom ett senare stadium av cancer.

  Hur man undviker prostata sjukdom?

  Att veta detta kan du vidta specifika åtgärder för att hålla prostatan frisk:

  1. En diet som är låg i mättade fetter och en hög andel grönsaker och frukter hjälper till att minska risken för BPH. Studier fortsätter att utforska potentialen för tidig behandling och förebyggande av BPH.
  2. Prostatacancer kan inte förhindras eftersom orsaken är okänd. Som med BPH rekommenderar experter hälsosam mat med högt innehåll av grönsaker och frukter.
  3. Inga biologiska tillskott har en förebyggande effekt på prostatacancer. Studien av mineralet av selen ger blandade resultat, men de flesta studier visar inte den verkliga nyttan av användningen. Medicinska preparat för förebyggande av prostatacancer undersöks också.

  Det finns också inga droger för förebyggande av prostatit. Experter rekommenderar hygienåtgärder, inklusive att hålla penis rena.

  I de flesta män som följer dessa rekommendationer utvecklas prostatit aldrig.

  Hur behandlas prostata sjukdomar?

  Behandlingen beror på vilken sjukdom du har.

  Godartad prostatahyperplasi kräver endast behandling om urinproblemen blir besvärliga.

  Denna sjukdom svarar ofta på att ta sådana läkemedel:

  • lindrande spänning runt urinröret - cardura, flomax, hitrin, uroxatral;
  • minska storleken på körteln - Avodart och Proscar.

  Om symtomen inte minskar efter medicinering kan det vara nödvändigt kirurgisk operation.

  Försök görs för att behandla BPH med hjälp av örter - palmetto med beta-sitosterol och afrikansk plommon.

  Behandling av prostatacancer är komplex.

  När en behandlingsplan utvecklas tar doktorn hänsyn till människans ålder, det allmänna hälsotillståndet och hur aggressiv sjukdomen är. Varje person är unik, och därför bör behandling också vara unik.

  Behandlingsaktiviteter inkluderar:

  • frånvaro av behandling (observation);
  • kirurgi;
  • Strålningsterapi - yttre stråle eller implantation av radioaktiva korn;
  • kemoterapi;
  • en kombination av flera typer av behandling.

  Eftersom prostatit vanligtvis har en bakteriell etiologi behandlas den med antibiotika, vilket tar ungefär fyra veckor.

  Är screening av prostatacancer?


  Din fråga screening av prostatacancer är kontroversiell.

  Vissa läkare och organisationer rekommenderar regelbundna screening, andra - nej.

  Cancerförbundet rekommenderar att män diskuterar med läkaren fördelarna, riskerna och begränsningarna av screening av prostatacancer före hans uppförande.

  Information om behovet av screening bör utföras för alla män i åldern 50 år och för patienter med hög risk för denna sjukdom - tidigare.

  Urologistföreningen rekommenderar att män mellan 55 och 69 år som bestämmer sig för att ta provet, prata med läkaren om eventuella komplikationer och behovet av upprepad testning med hänsyn till deras egna preferenser och intressen.

  Gruppen rekommenderar också:

  • Skärma inte prostatacancer för män under 40 år.
  • Utför inte rutinmässig screening för män med en genomsnittlig risknivå vid 40-54 års ålder.
  • För att minska risken för analysen rekommenderas det att det genomförs med två års mellanrum. Detta minskar möjligheten att erhålla felaktiga resultat och överdiagnos av sjukdomen;
  • inget behov av regelbunden screening för män över 70 år eller för patienter med en beräknad livslängd på mindre än 10-15 år.

  Om prostatacancer screening ska genomföras, kommer ett blodprov och en prostataskanning att utföras under processen. För att klara denna undersökning eller inte, måste du bestämma tillsammans med läkaren.

  Vad är prostatakörteln?

  Prostatakörteln kan påverkas av en mängd olika sjukdomar av varierande svårighetsgrad. Med åldrande är män mer benägna att drabbas av minst en av dem.

  Prostatakörteln (prostata) är ett organ som är en valnöt. Det är indelat i två lober och ligger under blåsan framför ändtarmen.

  Urinröret, som leder urin från blåsan till penis, passerar genom prostatan.

  Detta är en mycket viktig fasett i en mans kropp, vars roll inte ens är helt förstådd.

  Prostatkörtelns roll i kroppen

  Prostatakörteln ligger strax under blåsan. Genom det passerar urinröret. Prostens hemlighet utgör det mesta av den seminalvätska som gör det möjligt för spermierna att flytta både inuti hanen och i den kvinnliga könsorganen.

  En av komponenterna i seminalvätskan är prostataspecifikt antigen (PSA). Det är ett enzym som stöder spermier i flytande tillstånd. En del av PSA går in i blodomloppet, där du kan mäta dess nivå. Cancerceller utsöndrar PSA cirka tio gånger större än normala prostataceller.

  Funktionerna i prostata är fortfarande inte helt förstådda. Det är bara känt att hon producerar seminal plasma - en av spermierna. Prostatens hemlighet har två funktioner:

  ■ Neutraliserar den naturliga sura miljön i slidan och därigenom skyddar spermierna.

  ■ Ger rörlighet för spermatozoa under sin vistelse i könsorganen hos en kvinna.

  Under samlagsprocessen bidrar prostata direkt före utlösning. Sammandragningarna av vasutstötningarna flyttar spermatozoa till ejakulatoriska kanaler. Samtidigt pressas sammandragningar av prostata och seminalblåsorna in i fluidkanalerna.

  Hur prostatakörteln utvecklas

  Prostatakörteln finns redan vid födseln. Utvecklingen påbörjas emellertid endast vid nio år när system av kanaler börjar bildas. Från detta ögonblick till dess att puberteten fylls, ökar järnet gradvis i storlek. I början av pubertetenperioden fördubblas prostatan ungefär nio månader. Därefter slutar tillväxten tillfälligt. Vid omkring 25 återupptar han och fortsätter under resten av sitt liv. Vanligtvis skapar detta inte problem förrän början av åldern.

  Det finns två teorier som förklarar den senaste perioden av tillväxt av prostatakörteln. Enligt en av dem, är det en reaktion på nedgången i testosteronnivåer med åldern (manligt könshormon). Detta ökar nivån av östrogen (kvinnligt könshormon som produceras i den manliga kroppen), som stimulerar proliferation (proliferation) av prostataceller.

  Den andra teorin förklarar den åldersrelaterade ökningen av prostata genom verkan av testosteronderivatet, dihydrotestosteron (DHT), som produceras i prostatakörteln. Vissa män med åldern DGT-produktion upphör. I detta fall slutar tillväxten av körteln. I andra fall ökar nivån av dihydrotestosteron i prostata, vilket kan stimulera cellproliferation.

  ◄ Ofta kan prostata sjukdom detekteras med ultraljud. I detta fall bekräftades diagnosen "karcinom" (markerad av en cirkel).

  Vad är sjukdomar i prostatakörteln.

  Spektrumet av sjukdomar som påverkar prostatakörteln är brett - från inflammation och prostataförstoring till cancer. I varje fall krävs en särskild behandling, så korrekt diagnos är oerhört viktigt.

  Sjukdomar i prostatakörteln är indelade i två huvudgrupper:

  ■ Infektiösa inflammatoriska sjukdomar (prostatit)

  ■ sjukdomar där järn ökar.

  Inflammatoriska sjukdomar innefattar kronisk ospecifik prostatit och akut prostatit.

  Prostataförstoring uppträder med cancer och godartad körtelhypertrofi. Det senare tillståndet är också känt som godartad prostatahyperplasi.

  Prostatit är en vanlig sjukdom bland unga och medelålders män.

  Akut prostatit

  Akut prostatit är den mest allvarliga formen av en infektiös inflammatorisk sjukdom. Sjukdomsuppkomsten är vanligtvis akut. Orsaken till sjukdomen är en bakterieinfektion som har spridit sig från urinröret eller urinblåsan. Vanligtvis är det bakterierna Staphylococcus och Gonococcus.

  Prostatit orsakas ofta av en sekundär infektion med cystit eller uretrit.

  Symtom på akut prostatit inkluderar ofta smärtsam urinering, smärta i blåsans område, i nedre delen av ryggen och ljummen - resultatet av inflammation i körteln. Temperaturen är ofta förhöjd. Körteln på palpation är mjuk, smärtsam och förstorad.

  I allvarliga fall kan sjukhusvistelse och intravenös infusion av antibiotika krävas. Vid obstruktion (dvs klämning) i urinröret kan det också vara nödvändigt att sätta in en kateter i blåsan för att ge ett flöde av urin. Efter urladdning från sjukhuset behövs en kurs av orala antibiotika. Som regel, om behandlingen startas i tid, återhämtar patienten helt.

  Kronisk ospecifik prostatit

  Ibland är den kroniska (som har en lång och tråkig ström) inflammation i prostata, som akut prostatit, orsakad av smittspridningen från urinvägarna. För att kontrollera om detta är fallet utförs en bakteriologisk studie.

  Ofta är förekomsten av en bakteriell infektion inte bekräftad. Detta tillstånd kallas abakteriell prostatit. Dess orsak kan vara andra mikroorganismer, till exempel klamydia.

  Symptomen på kronisk prostatit är vanligtvis glättas (ibland helt frånvarande) och kan innefatta ihållande smärta i nedre ryggen och ljumske och obehag vid urinering, vilket är förknippat med obstruktion (förträngning) av urinröret.

  Kronisk ospecifik prostatit kan vara en följd av tidigare lidande akuta infektioner i prostata.

  Behandling utförs med hjälp av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, men det är svårt att uppnå fullständig botemedel.

  ▼ En ultraljudsskanning med konventionella färger visar prostata (markerad i rött) under blåsan. Vid kronisk ospecifik prostatit blåses bindväv av körtelen och förtorkas.

  Godartad prostatahypertrofi

  Som redan nämnts börjar de flesta män efter 25 år en långsam och kontinuerlig tillväxt av prostatakörteln. Eftersom urinröret passerar genom prostata, komplicerar en betydande utvidgning av körteln urinflödet över tiden. 20% av männen har haft svårt att urinera sedan 40 års ålder. Bland män är över 55, 25%, över 75-50% och över 80-80% högre.

  Symtom på godartad prostatahypertrofi inkluderar en minskning av styrkan i urinströmmen, frekvent nattlig urinering och upprepad stark uppmaning att urinera. Ibland blockeras urinflödet helt. Symtom kan förvärras när du tar antihistaminer, vilket stimulerar en minskning i prostatens omgivande muskler. Behållandet av urin i urinblåsan kan leda till utvecklingen av infektioner och bildandet av stenar.

  I de tidiga stadierna, när utvidgningen av prostatakörteln är obetydlig, syftar behandlingen till att minska nivån av hormoner som stimulerar proliferationen av prostataceller. För detta används finasterid. Muskelavslappnande medel föreskrivs för att slappna av musklerna. Om emellertid körteln är kraftigt förstorad, kan kirurgi - transuretral resektion - krävas för att minska prostataformen och återställa urinröret. Vid denna operation avlägsnas en liten del av prostata genom urinröret.

  Symtom på godartad prostatahypertrofi förekommer hos cirka 43% av männen över 65 år.

  Prostatacancer

  Prostatacancer är en ganska vanlig sjukdom. Studier visar att upp till 30% av männen över 70 år drabbas av det.

  Prostatacancer med frekvens är andra enbart för lungcancer bland orsakerna till dödligheten från onkologi hos män. Vid 80 års ålder har 80% av männen i prostata cancerceller, men många av patienterna upplever aldrig symtom.

  Prostatacancer detekteras ofta i ett sen stadium, då metastaser redan påverkar benen, speciellt ryggraden, skallen och bäckenet.

  I europeiska länder dör i genomsnitt cirka 30 av 100 000 män varje år från prostatacancer.

  Årligen i världen är cirka 400 tusen nya fall av prostatacancer fixade. I strukturen av manlig dödlighet från cancer står han på 2-3: e platsen (ca 15% av fallen). Men de lider av prostatacancer mycket oftare än att dö av det. Vid 70 års ålder har denna sjukdom från 50 till 70% av den manliga befolkningen. Detta föreslår att vid 100 års ålder skulle incidensen vara 100%.

  Cirka 10% av fallen av prostatacancer är genetiskt orsakade. Till exempel är en defekt gen vanlig bland personer i Negroid-rasen. Dessutom verkar det finnas en länk mellan utvecklingen av prostatacancer och en diet rik på animaliska fetter, men det finns inga tillförlitliga bevis för detta.

  Symptom på prostatacancer inkluderar:

  ■ långvarig och smärtsam urinering

  ■ frekvent natturinering

  ■ Hematuri (närvaro av blod i urinen);

  ■ smärta i underlivet

  Behandlingen beror på det stadium då cancer diagnostiserades. Det kan innefatta strålbehandling, hormonbehandling eller kirurgisk operation.

  Prostatacancer utvecklas från glandulära celler. Bland riskfaktorerna för denna sjukdom kan identifieras:

  ■ ålder - förekommer oftast hos män över 65 år

  ■ genetiska faktorer - ca 9% av fallen i prostatacancer har en genetisk grund;

  ■ ras - svarta män har större risk att utveckla sjukdomen.

  ■ diet - att äta stora mängder rött kött, animaliska fetter och mejeriprodukter ökar sannolikheten för sjukdomen. Färsk frukt och grönsaker förhindrar utveckling av cancer;

  ■ miljöfaktorer - personer som är i kontakt med vissa typer av industrikemikalier och arbetstagare i kärnkraftsindustrin är i hög risk.

  Män med dysfunktion i testiklarna eller efter borttagning före puberteten är mindre troliga än andra att ha sjukdomen.

  ► På en scintigram (en bild som tas med en gammakamera) ses prostatakörteln som en gul tillväxt i mitten. Sekundär tumör (metastasering) sprids till lårbenet (höger).

  Symtom på prostata sjukdom.

  De vanligaste sjukdomar som påverkar prostata är godartad hyperplasi (en ökning), vilket oundvikligen uppträder under åldrandet och cancer. Till dess att båda sjukdomarna gör urin ur blåsan svår, är de vanligtvis inte åtföljda av några symtom.

  Sjukdomar i prostata utvecklas oftast hos män över 50 år. Ofta är symtomen resultatet av en naturlig åldringsprocess, men de kan också indikera närvaron av någon patologi.

  Symptom på prostata adenom är manifestationer av adenom, som faktiskt stör mannen. En man känner inte hur mycket hans prostata förstoras, han är osannolikt att säga om urinen förblir i urinblåsan efter urinering. Men en man vet hur många gånger en natt han går på toaletten för att urinera. En man visar hur ofta urinering inträffar under dagen. Han inser att han inte kan gå på en lång resa om det inte finns någon toalett på vägen. Vissa med rädsla väntar på urinering, för de vet med vilka svårigheter detta kommer att uppstå.

  Efter sjukdomsuppkomsten är det vanligaste symptomet ett brott mot urinering.

  Sjukdomar i prostatakörteln är en vanlig orsak till urinproblem hos män, särskilt de som är över 60 år. En utvidgning av prostata kan pressa ut en del av urinröret som passerar genom körteln, vilket leder till svårigheter vid urskiljning av urin. Prostatit kan också leda till förträngning och klämning av urinröret och öka risken för att utveckla en urinvägsinfektion.

  Med ålder ökar risken för att utveckla prostata sjukdom. Därför är det viktigt att regelbundet genomgå en läkarundersökning med en urolog.

  Sjukdomar i prostata åtföljs ofta av följande symtom:

  ■ Nocturia (uppmanas att urinera på natten).

  Nocturia (urinering på natten) med uppvaknande under sömnen är ett av de vanligaste symptomen i en sjukdom som prostata adenom. Nattetid urinering (urinering på natten) levererar oro inte bara mannen med förekomsten av detta symptom (enligt medicinsk terminologi kallas nokturi), men också hans fru och kära. Efter upprepade nattliga uppvakningar känns en man inte vilad, irritabel, det är svårt för honom att koncentrera sig och koncentrera sin uppmärksamhet på viktiga saker för honom. Arbetet lider, förbindelser med nära människor blir förvärrade. Åtgärder som kräver särskild uppmärksamhet, som att köra bil, är helt enkelt farliga. En sådan kränkning av urinering kan urinering på natten leda till skador och till och med frakturer på grund av fall på grund av otillräcklig uppvaknande och dålig belysning.

  ■ imperative urges (behovet av att omedelbart urinera, även om blåsan inte är full);

  Svårighet i början av urinering;

  ■ svag urinström

  ■ dysuri (smärta vid urinering);

  ■ Hematuri (närvaro av blod i urinen);

  ■ urinretention (fullständigt eller partiellt)

  ■ Benvärk, till exempel plötslig ryggsmärta - är ofta det första symptomet på prostatacancer. Detta symptom är också ett tecken på metastasering (spridning till andra organ);

  ■ feber och smärta i prostataområdet i prostata - kan observeras med prostatit.

  Den kliniska bilden varierar beroende på sjukdomen. Till exempel, de symptom på akut prostatit uppträder ofta plötsligt, medan tecknen på prostataförstoring utvecklas, när järn når den större och pressar urinröret.

  Sjukdomar i prostata

  Sjukdomar hos det manliga genito-urinvägarna är ofta associerade med patologiska processer i prostata. Ett litet organ som ligger under blåsan och täcker urinröret, utför viktiga funktioner i hankroppen, som ansvarar för produktion av enzymer och en specifik hemlighet. Sjukdomar i prostatakörteln som är förknippade med strukturella förändringar, inflammation eller störningar av fysiologiska processer, orsakar allvarliga problem och kräver en kvalitativ diagnos för utnämning av aktuell behandling.

  Klassificering av prostata sjukdomar

  I medicinsk praxis är det vanligt att klassificera sjukdomar, hänvisa dem till en viss grupp på grundval av liknande egenskaper. Separering utförs på grundval av orsakerna till uppkomsten, mekanismen för patologibildning, symtom och möjliga konsekvenser. Med tanke på likheten hos tecken som är karakteristiska för prostatakörtlar är klassificeringen svår. Ofta förekommer en gemensam utveckling av två eller flera patologiska processer, som var och en representerar en oberoende diagnos.

  Våra läsare rekommenderar

  Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

  Ändå bygger på patogenetiska faktorer har experter identifierat ett antal liknande sjukdomar, kombinera dem till större grupper, med har ett eget system för varje prostatasjukdom klassificering:

  • Inflammatoriska sjukdomar. Sjukdom provocerad av patogena mikroorganismer av bakterier, virus eller svampursprung vidare med bildandet av smittkällan i prostatavävnaden. Utveckla som en självständig typ av patologi eller komplikation av sjukdomar i det genitourära systemet hos män. Denna grupp inkluderar akut och kronisk prostatit, prostatotsistit, prostatovezikulit, abscess, prostata tuberkulos och andra infektioner.
  • Tumörsjukdomar. Hyperplastiska förändringar i vävnaderna i prostatakörteln leder till en ökning i volymen och irreversibla förändringar i organets funktion, samt att störa funktionerna hos besläktade system och organ. Den patologiska processen med en tumör utvecklas med bevarande av cellulära strukturer eller med degenerering av celler. I det första fallet bildas godartad prostatahyperplasi (BPH), och i andra fallet är det cancer.
  • Sjukdomar associerade med bindevävnadens patologi. Den speciella ramen för alla organsäta bindvävskonstruktioner, kan i vissa fall också orsaka problem med prostata. När de växer sker komprimeringen, orgeln förlorar sin elasticitet, vilket komplicerar sina funktioner och leder till atrofi. Denna grupp innefattar fibros och cyste, som ofta utvecklas efter omfattande inflammation eller med mekanisk skada på körteln.
  • Parasitiska sjukdomar i prostata. Införandet av skadedjur i prostata i medicinsk praxis är sällsynt. Ormar och maskar föredrar att leva i koncentrationsområdet av ett stort antal näringsämnen, det vill säga i matsmältningsorganen. Ändå klassificeras orminfestationer i prostatakörteln i en separat klassificeringskategori.

  Det finns andra typer av klassificeringar. En enda standard, accepterad av det medicinska samfundet, är ännu inte tillgänglig, eftersom prostatakörtelns patologi upptar en mellanliggande plats mellan sjukdomar i köns- och urinvägarna.

  Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

  • ett fantastiskt resultat,
  • låg kostnad,
  • fullständig säkerhet,
  • orsakar inte överskott.

  symtomatologi

  Kliniska manifestationer av prostata sjukdomar är typiska för de flesta patologiska processer, så det är nästan omöjligt att känna igen sjukdomen utan ytterligare diagnostiska åtgärder.

  Utseendet på problem med prostatakörteln hos män följs av tecken på nedsatt sexuell funktion och störningar i urinorganens arbete.

  Symtom som du bör uppmärksamma på och när de detekteras, gå till doktorn:

  • Förändring av arten av urinering. Att minska trycket i urinströmmen anses vara ett diagnostiskt tecken på hyperplasi, eftersom urinröret är mekaniskt fastspänt vilket gör det svårt att tömma vätskan. För prostatit kännetecknas av frekvent urinering på toaletten på natten, medan huvudet också kan försvagas på grund av inflammatorisk svullnad.
  • Utseendet av ömhet. Obehag, brännande och smärta när urinering förekommer hos mest smittsamma sjukdomar i urinvägarna. Svårt smärtssyndrom i avancerade stadier av cancer indikerar utseende av metastaser. För inflammation kännetecknas av ökad smärta under träning, liksom en klar samband med urinprocessen. Adenom orsakar nästan ingen känsla av obehag i de tidiga stadierna, prostata börjar skada med en betydande mängd hyperplasi.
  • Orenheter i urin och sperma. Detektering av blod är ett tillfälle för snabb behandling av en läkare. Orsakerna kan vara trauma, inflammation, hyperplasi, tumörsintegration, njursjukdom och många andra farliga förhållanden.
  • Erektilfunktionsstörningar. Tecken på sexuella svaghet, minskad spermier, minskad lust, smärta under utlösning - alla dessa manifestationer av sjukdomar i organ i urogenitala systemet kan orsakas av stillastående, inflammatoriska eller hyperplastiska förändringar i vävnader i prostata.
  • Allmänna symtom på sjukdomar. Ökningen i temperatur och svaghet är en uppenbar reaktion av immunsystemet mot den inflammatoriska processen. Om inflammationens fokus ligger i prostatakörteln kommer smärta och obehag i underlivet att vara närvarande. Skarp viktminskning kan vara ett tecken på ett försummat stadium av en malign tumör och förekommer också med parasitala lesioner av prostata.

  Vid första tecken på problem i urinvägarna, är aktuell hänvisning till läkaren den enda tillförlitliga sättet att upptäcka avvikelser i ett tidigt skede och att vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera eller korrigera kränkningar.

  orsaker till

  Riskfaktorer vid förekomst av prostata sjukdomar är många. Orsaken till sjukdomen kan vara förändringar i kroppens väl samordnade arbete och negativa yttre påverkan:

  1. Genetiska störningar ges uppmärksamhet vid diagnos av hyperplastiska processer.
  2. Skador leder till skador på prostata strukturen.
  3. Stagnerande processer stör normala cirkulationsprocesser och metaboliska funktioner.
  4. Felaktig näring orsakar ackumulering av skadliga ämnen och leder till cellulära förändringar.
  5. Otillräcklig fysisk aktivitet är den främsta orsaken till stagnation.
  6. Inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet ökar risken för medverkan i prostatacetatets patologiska process.
  7. Åldersförändringar i vävnaderna i prostata leder till en störning i reproduktionen av vävnader.
  8. Skadliga vanor förgiftar kroppen med toxiner och kan orsaka genetiska förändringar.

  Den kumulativa effekten av negativa effekter och den komplexa att provocera faktorer blir ofta en orsak till sjukdomar i prostata, så under de senaste åren, är urologer alltmer fokus på förebyggande åtgärder och tidig diagnos.

  Hur man diagnostiserar

  Möjligheterna för modern medicin tillåter oss att diagnostisera prostata sjukdomar vid de inledande stadierna av bildandet av den patologiska processen. Teknisk utrustning och framväxten av ny vetenskaplig kunskap ledde till skapandet av effektiva diagnostiska metoder:

  1. Rektal undersökning. Inledningsskedet av en undersökning gör det möjligt att bestämma strukturen och storleken på prostatakörteln och jämföra resultaten med fysiologiska normer.
  2. USA. Ultraljudsdiagnostik i urologisk praxis används på grund av den hastighets- och informativa metoden vid bestämning av inflammatoriska och strukturella förändringar i organen i genitourinärsystemet.
  3. Blod- och urintester. Biokemiska index och bestämning av specifika parametrar av vätskor möjliggör analys av funktionella förändringar.
  4. Dator metoder. Det mest progressiva sättet att upprätta en diagnos för någon typ av patologi.
  5. PSA-nivå. Det kvantitativa indexet för ett prostatiskt specifikt antigen, beräknat beroende på ålder, möjliggör att i tid noteras avvikelser i prostatakörteln.
  6. Funktionstester. Bestämning av blodflödeshastighet, urinutgångsparametrar, provning av duktilitet - alla dessa och många andra metoder används för att diagnostisera prostata sjukdomar.
  7. Histologiska studier. Biopsi är en oumbärlig metod för differentiering av hyperplasi och hjälper till att upptäcka atypiska cellulära strukturer till prostata.

  Ett utvidgat diagnostiskt komplex används sällan för en planerad studie av en människors hälsotillstånd, men en detaljerad studie, baserad på kliniska manifestationer, utför ett komplett utbud av analyser och instrumentstudier.

  Behandling av sjukdomar

  Valet av behandlingsmetod beror på den fastställda diagnosen. Medlen till konservativ terapi, kirurgiska ingrepp, fysioterapeutiska förfaranden och icke-traditionella metoder används.

  Prostatisk massage

  Urologisk massage anses vara ett effektivt förfarande för behandling och förebyggande av prostata sjukdomar. Genom att stimulera blodflödet, eliminerar ämnesomsättningen och vävnadsmetabolism stagnationseffekter i prostata, minskar smärta, normal erektil funktion och utvanns organ sekretorisk aktivitet. Massage är en bra behandling för kronisk prostatit och väl under de inledande skedena av adenom, men inte tillåtet att utföra proceduren i cancer och akuta inflammatoriska processer.

  Läkemedel

  Konservativ behandling av prostata sjukdomar har flera fördelar. Valet av ett lämpligt läkemedel med minimala biverkningar möjliggör en effektiv behandling. Moderna droger kan sakta ner tumörprocessen, eliminera inflammation, återställa nedsatta funktioner och fördröja behovet av kirurgisk ingrepp. En förutsättning för framgångsrik behandling med medicineringen är ett preliminärt samråd med en läkare, eftersom självständiga försök att behandla prostatakörteln kan leda till oönskade konsekvenser.

  Folkmetoder

  Lusten att undvika behandling med piller eller minska deras inverkan på kroppen återvänder moderna människor till beprövade recept av förfäder. Traditionell medicin hjälper till att behandla symptomatiska sjukdomar i prostatakörteln. Läkemedel med antiinflammatoriska, analgetiska, diuretiska, stimulerande egenskaper samt naturliga cytotoxiska läkemedel används för att eliminera symtom på prostatit, adenom, används vid erektil dysfunktion.

  Förebyggande åtgärder

  Det är möjligt att minska risken för att utveckla prostata sjukdomar med enkla förebyggande åtgärder. Schemalagda undersökningar av en urolog, snabb behandling av uppkommande sjukdomar i genitourinärsystemet, korrekt näring och regelbunden fysisk aktivitet är bland de grundläggande principerna för att upprätthålla maskulin hälsa. Förebyggande är ett överkomligt sätt att undvika de allvarliga konsekvenserna av prostata sjukdom och bör innebära en mans önskan att behålla aktiviteten fram till ålderdom.

  Vad är konsekvenserna

  Avlägsnande av prostatakörteln till följd av irreversibla förändringar och fullständig förlust av erektilfunktionen är resultatet av oöverskridande av ens egen hälsa. I de tidiga stadierna ska alla sjukdomar i prostata behandlas, och med hjälp av moderna medicinmetoder kan man hantera även den obotliga patologin. Det maximala hotet representeras av maligna tumörer, vars prognos helt och hållet beror på en aktuell diagnos och en uppsättning terapeutiska åtgärder.

  Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

  Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • konstant smärta i underlivet, skrotum;
  • svårighet att urinera
  • sexuell dysfunktion.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

  Sjukdomar i prostata

  Prostata är en del av människornas reproduktionssystem. Sjukdomar i prostatakörteln sprider sig mycket mellan det starkare könet, som börjar med den genomsnittliga åldern och högre i statistiken efter 40 år, mer än 30% av fallen. Prostaten hos en ung man, storleken på en valnöt växer med åldern.

  Ju mer orgelet blir desto högre är sannolikheten för ett genitourinary system. Dysfunktioner kan utveckla inflammatoriska processer, adenom och till och med prostatacancer.

  Prostata och strukturens funktion

  Det ligger i ett människors genitourinary system, som järn - ett muskulärt organ. Att vara på baksidan av bäckenet, under urinröret, avlägsnar urin från kroppen, spermier. Huvudfunktionen är produktionen av hormoner som utgör 10-30% av spermiernas volym. Eftersom prostatavätskan har en alkalisk reaktion, neutraliserar den sura miljön i vagina. Prostatit är en ventil som stänger blåsans passage under utlösning. Vid denna tidpunkt, musklerna i prostata kontraktet, för att tvinga spermier ut.

  Om dessa funktioner bryts, reduceras kvaliteten på det seminala vätskeinnehållet, nämligen viskositetsparametern som är ansvarig för spermobilitet. Prostatakörteln är uppdelad i två lobuler åt vänster och höger, består av glandulär muskelvävnad. Spridningen av adenom är en manifestation av cellskador, som komprimerar urinröret och orsakar obehagliga känslor.

  Huvudfunktioner

  • Obehag vid urinering
  • Obehagliga känslor i grenområdet
  • Ökning av temperaturen;
  • Brott mot sexuell funktion;
  • I urinen finns pus, blod, slem

  De viktigaste typerna av sjukdom

  Moderna läkare subdividerar sjukdomen beroende på orsaken till förekomsten och manifestationsformen. Huvudtyper:

  • Infektiös prostatit i akut form;
  • Kronisk infektiös form;
  • Godartad hyperplasi (adenom);
  • Prostatacancer (adenokarcinom).

  För det starkare könet över 50 år utvecklas adenomen oftast, vilket ökar i sådan utsträckning att det komprimerar urinröret. Vi kommer att sortera ut de olika typerna av sjukdomen i ordning.

  Kronisk eller akut infektiös prostatit

  Inflammation av järnmuskelorganet förekommer oftast bland unga, medelålders. Den akuta formen påverkar människor med löpande samlag, med ålder passerar till ett kroniskt utseende. Detta orsakas av en bakteriell infektion av den skadliga vävnaden. Orsakar svår smärta, brinnande, inte bekväm känsla. Orsaker till sjukdomen:

  • En stillesittande livsstil;
  • Bristande intim hygien;
  • hypotermi;
  • Hormonala misslyckanden;
  • Stressiga situationer;
  • Ta antibiotika utan att följa anvisningarna.

  Prostata sjukdomssubtyper

  Mikrober multiplicerar, bildar ett konstant fokus på inflammation, patologi. Utveckla följande typer av sjukdomar:

  • Fibros - brott mot tömning av urinblåsan;
  • Sarkom i prostata;
  • Inflammation av vävnader;
  • Närvaro av stenar;
  • Vesikulit - inflammation av sällsynta vesiklar;

  Olika typer av sjukdomen är hemskt, värt att tänka på och inte komma till en kritisk punkt. Du bör ta hand om din hälsa, besöka urologer och vidta förebyggande åtgärder.

  Adenom av prostata

  Vanligtvis uppenbarad av en ökning i järnmuskelorganet med varje åldersår. Detta är inte en inflammatorisk process, men en proliferation av celler. Det finns en påträngande känsla av en ständig uppmaning att urinera. Godartad hyperplasi komprimerar urinröret i urinblåsan och stör funktionen hos excretionssystemet. Varför uppstår hyperplasi? orsaker:

  • Hormonfel på grund av ökat östrogen, sänkning av androgenernas nivå
  • Inte fullständigt härdade inflammatoriska processer;
  • Överträdelse av cirkulationen i botten av bäckenet på grund av brist på aktivitet;
  • Vanan att ha klara kläder som orsakar stagnation av blod.

  En ganska farlig sjukdom på grund av frekvent urinretention börjar akut berusning. Vätskans ackumulering kan leda till rubbning av urinröret. Adenom förekommer mot bakgrund av inflammation i det urogenitala systemet med cystit, uretrit, pyelonefrit. Enligt statistiken har 40% av det starkare könet försummat fall av godartad hyperplasi, vilket kan leda till utseendet på en cancerous tumör. Det finns flera effektiva sätt att bota utvidgningen av prostata, inklusive mediciner som minskar symtomen.

  Stoppa sjukdomen kan fungera. Att välja ett sätt att behandla är det nödvändigt med den expert som ska utse en korrekt metod.

  Symptom på adenom

  Svårighetsgraden av sjukdomen hos män varierar beroende på utvidgningen av prostatakörteln. Vanliga tecken på godartad hyperplasi:

  • Frekvent behov av urinering;
  • Ökad önskan att gå på toaletten på natten;
  • Trögt flöde av urin;
  • Stress under tömning av blåsan.

  Storleken på prostatakörteln signalerar inte nödvändigtvis starka symtom. Många män med en något förstorad storlek känner signifikanta tecken, medan andra med stor prostatastorlek kan ha mindre symtom och även med tiden kommer det till lättnad.

  Prostatacancer

  I det starkare könet är den vanligaste typen av cancer prostatacancer. För närvarande, enligt statistiken, 10% av cancer, men tendensen av sjukdomen växer. Predisposition, ofta på grund av ärftlighet. Även riskerar tumörer med kroniska inflammatoriska processer, inte läkt till slutet. Det börjar i prostatacellerna, växer långsamt. Många till och med dör av ålderdom och misstänker inte att de har haft cancer.

  Experter rapporterar att en malign tumör börjar med en liten förändring i form. Det vill säga att sjukdomen under lång tid inte avslöjar sig själv, de söker hjälp vid scenen av metastasering. Experter rekommenderar regelbundet att kontrollera ändringarna genom att skicka in ett blodprov av PSA. Cancer är oftast en dödlig sjukdom som sprider sig till andra delar av kroppen. Cure är lättare vid inledningsskedet.

  Diagnos av en cancerous tumör

  Med eventuella symtom på obehag i reproduktionssystemet rekommenderas att konsultera experter. Cancer kan gömma sig bakom små tecken. Experter identifierar nödvändigtvis historien om sjukdomen i det maskulina könet i familjen för en fullständig klinisk bild. För att identifiera sjukdomen används följande metoder:

  • Inspektion i en polyklinisk
  • PSA blodprov;
  • Palpation av järnmuskelorganet;
  • MRI av prostata.

  De flesta prostatacancerexperter klassificeras på Gleason-skalan - fyra utvecklingsstadier. Vilka metoder för botemedel används?

  Metoder för behandling

  Det bör aktivt övervaka utvecklingen av prostata sjukdom, så att det inte finns någon spridning av maligna celler. Bestäm diagnosen kan den närvarande läkaren genom antalet metastaser, storleken på adenomen. Metoder för behandling av cancercancer:

  • Prostatectomy - en operation för att avlägsna järnmuskelorganet;
  • Strålningsterapi - förstör cancerceller efter strålningsexponering;
  • Cryotherapy - hjälper till med initiala neoplasmer med hjälp av låga temperaturer;
  • Hormonterapi - sista utväg, används vid att avlägsna manliga könshormoner;
  • Kemoterapi - föreskriv kemoterapi som inte bara påverkar tumören, men också de friska cellerna

  Det är viktigt att börja behandlingen i de tidiga stadierna av cancer. Utvecklade moderna metoder för att bestämma sjukdomen, det viktigaste vid den tiden att se en läkare.

  Skillnaden mellan godartad hyperplasi och prostatacancer

  Distinguish följande enheter: prostatacancer växer till en malign tumör, adenom i en godartad neoplasma. Cancerceller är de farligaste, eftersom de sprider sig genom blodomloppet och lymfatiska avloppet. Metastaser skapas som påverkar andra organ.

  Nästa skillnad är att cancercellerna växer utåt, och adenomen är jämnt utåt och inåt, klämmer ur urinblåsan. Godartad hyperplasi manifesteras av symptom, enligt vilken det är möjligt att bestämma sjukdomen, men canceren förvaras under lång tid. Bland specialister finns en version som den försummade kroniska prostatit och adenom ökar risken för bildandet av en malign tumör.

  Prophylax av sjukdomar i prostata

  En sådan vanlig, farlig lesion av prostata kräver snabb upptäckt, obligatorisk närvaro av förebyggande undersökningar. I väst är sådana besök hos urologen en integrerad del av kulturen. I sådana länder minskar farliga former av sjukdomen. Experter rekommenderar att män efter 40 år besöker en urolog 2 gånger om året för att spåra eventuella sjukdomstrender. Vid denna ålder, som i någon annan, är det nödvändigt att observera tre huvudprinciper för att upprätthålla en hälsosam kropp:

  • Fysisk aktivitet
  • Rationell näring;
  • Regelbundna undersökningar hos läkaren.

  Överensstämmelse med dessa tre principer minskar risken för prostata sjukdom betydligt.

  I näringsmenyn bör du inkludera vegetabiliska produkter, dricka grönt te, begränsa konsumtionen av feta livsmedel. Applicera regelbundet en diet. Neka eller måttlig mängd alkoholhaltiga drycker, nikotin. Ta vitaminer som innehåller selen, zink, A, E, C, mineraler. Gå till en aktiv livsstil. Att engagera sig i allmänna förstärkningsförfaranden är att upprätthålla immunsystemet normalt. Introducera regelbundet sexliv med en vanlig partner för att förbättra manlig styrka. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer.