Huvud
Behandling

Smärta i pungen

Män av olika åldrar står ofta inför ett så obehagligt problem som smärta i pungen och undrar vad man ska göra om smärtan i skrotet stör lång tid. Den överväldigande majoriteten av den manliga befolkningen föredrar att ignorera problemet och därigenom förvärra situationen. Att skjuta upp ett besök till doktorn "för senare", sjukdomen kan utvecklas och smärtan blir outhärdlig. Vid den tiden kan orsaken till obehag ta en farlig sväng och orsaka irreparabel skada på människors hälsa.

Det finns många faktorer som är ansvariga för smärtsamma förnimmelser, som inte lovar ägaren något bra. Därför bör du noggrant lyssna på din egen kropp och kunna reagera i tid mot ångestsymptom.

Varför det finns ont

Det finns många smärtkällor, som i sin tur kan bli symtom på ett allvarligt problem. Obehag kan uppstå på grund av infektion, en testikelskada och till och med en tumör. Sjukdomar i genitourinary systemet kan övervinna en man vid vilken ålder som helst.

Orsaker till smärta hos ungdomar

En av de vanligaste faktorerna för smärta i pungen är vridningen av testiklarna och inflammationen i hydatiden.

Testikulär torsion

Testikulär torsion uppträder hos män i alla åldrar, men mest av allt påverkar det pojkarnas ålder från 11 till 16 år. Under puberteten genomgår unga män snabb tillväxt av testiklar, vilket resulterar i att en av dem är vridna på sin egen ledning. Oavsett graden av vridning, utan att ge akutsjukvård, har pojken en risk för infertilitet och testikelförlust.

Naturen ger ett naturligt skydd mot vridning: båda testiklarna hos män passar tätt mot skottets bakvägg, men i en tidig ålder, när en sådan kontakt ännu inte har bildats kan en spontan sväng uppträda. Faren ligger i de kärl som är klämda, så att testikeln slutar att ta emot blod. Det tar ett par dagar för organet att dö helt. Det är viktigt att komma ihåg att offret har högst 6 timmar för att återuppta blodflödet.

Patienten har plötsligt en skarp smärta under pungen, åtföljd av illamående och kräkningar. Det finns smärta i underlivet. Skrotum sväller omedelbart upp, testiklarna dras uppåt och blir mycket känsliga.

Om du har dessa symptom, ska du omedelbart gå till sjukvården. Först och främst kommer patienten att diagnostiseras med ultraljud för normal blodcirkulation. Det finns inga metoder för självbehandling i det här fallet, och det kommer inte. Varje missad minut hotar barnet med förlust av hälsa och reproduktiv funktion.

Inflammation av hydatider

Vissa pojkar har en liten rund formation ovanpå testiklarna, som ligger på en lång stam. Det kallas en hydatid eller en testikel hängsmycke. Det här elementet ligner mycket på en bilaga - samma värdelös, farlig och kan infinna sig när som helst. Risken är en grupp pojkar från 10 till 13 år.

Om hydatiden är lång kan den vridas, och det kan också finnas en trombos av de kärl som är associerade med detta organ. Om rudimentet inte skärs i tid sväller det eller dör. Tidig kirurgisk ingrepp kan skydda pojken från inflammation i testiklarna eller bilagorna.

Inflammatorisk process kan vara ganska lång tid. Smärtsamma känslor i detta fall är mycket förvirrande diagnos. Att ge smärta i pungen, buken, ljummen, är orsaken till fel diagnos och behandling. I de tidiga stadierna, när pungen känns, finns det en skarp smärta i hydatidområdet. Ibland kan det ses genom scrotumhuden i form av en mörk, tät inflammation. Det är en stark svullnad från inflammerad testikel.

Om du har dessa symptom, ska du omedelbart kontakta en läkare. Vid sjukhusstillstånd avlägsnas inflammerad hydatida kirurgiskt.

Orsaker till scrotal smärta hos mogna män

Den vanligaste orsaken till smärta i pungen kan vara trauma. De flesta män är frivolous om de skador de fått och undviker medicinsk behandling. Det är inte nödvändigt att försena med hänvisning till den kvalificerade experten. Det är särskilt värt att tänka på din egen hälsa, om efter ett mottaget slag var det en förlust av medvetande. Frivolous inställning till en sådan händelse lovar en förlust av testiklar och oförmåga att ha barn.

epididymit

Bland de många allvarliga manliga sjukdomar som orsakar skrotal smärta, tar epididymit en speciell plats. Det påverkar epididymis, och med långvarig frånvaro av behandling orsakar infertilitet och nedsatt funktion av könet. Den här smutsiga sjukdomen tar lång tid utan symptom. Om du inte upptäcker sjukdommens närvaro i tid kan du tjäna en kronisk form som endast behandlas genom kirurgisk ingrepp.

Epididymit är akut eller kronisk. Vid de första skeden av sjukdomen hos män finns det en skarp smärta i pungen, som kan ta upp till en och en halv månad. Om under denna period inte tänka på behandling, tar sjukdomen en kronisk form. Med en exacerbation sprider infektionen genom urinväggen, vilket orsakar en orkoepidymit.

Förekomsten av denna sjukdom kan gissas på egen hand. En man, som drabbats av sjukdomen, lider konstant smärta i testiklarna, könsorganet själv förvärvar svullnad och rodnad, känner skrotan en obehaglig brinnande känsla. Med erektion blir akut smärta starkare. Det finns ofta trängsel att urinera. Resorna till toaletten blir smärtsamma. Urineringsprocessen åtföljs av skarp smärta och blod. Utvecklingen av sjukdomen påverkar livsstilen. Rökning och alkoholförsörjning, låg immunitet förvärrar smittspridningen.

Epididymit överförs sexuellt. Infektion tränger in i urinröret och går sedan in i urinröret, där inflammationsprocessen börjar utvecklas snabbt. På grund av detta tränger bakterier in i andra delar av genitourinary systemet. På kanalen passerar inflammationen in i blåsan och appendagen. Vid det sista steget traumatiserar viruset slemhinnorna, vilket gör att blodet tränger in i urinen. Med genitaliens fullständiga nederlag sänker symtomatologin hos sjukdomen, men infektionen förblir. I kronisk form kan patienten när som helst uppleva akut smärta i pungen.

Tack vare metoden för dess spridning är denna sjukdom inneboende hos män som har ett aktivt sexliv, det är oftare uppkomsten av trauma.

Epididymit kan inte utvecklas oberoende. Infektion växer i kroppen mot bakgrund av andra sjukdomar. En vanlig influensa eller förkylning kan orsaka sjukdomen. En lågaktiv livsstil, särskilt i samband med dåliga vanor, lämnar också sin avtryck. Hemorrojder, långvarig genital traktion, blåmärken, infektioner som gonorré, klamydia. Problem med prostata, uretrit, vesikulit - detta är inte en komplett lista över patogener epididymit.

Med utvecklingen av epididymit är läkemedel som syftar till att bekämpa olika infektioner stor hjälp. Du kan tillgripa sådana medel, som t ex Tsifran eller biseptol. Cyphran är också utmärkt för behandling av luftvägsinfektioner och mag-tarmkanalen, eftersom det innehåller antimikrobiella komponenter. Läkemedlet stör inte den intestinala mikrofloran. Cystit och uretrit är också mottagliga för behandling med cyfran. Vid alla fördelar av detta läkemedel är det likaledes nödvändigt att samråda med doktorn, eftersom Цифран har ett antal kontraindikationer och säkerhetsåtgärder, liksom andra beredningar. Tsifran är inte lämplig för barn under 12 år och för äldre.

Hantera smärtan i pungen hjälper till att kyla. Till en öm punkt kan du lägga kalla matar (nödvändigtvis insvept i en handduk), en varmvattenflaska med kallt vatten eller en flaska. Håll förkylningen i pungen bör inte vara mer än en halvtimme. Denna metod hjälper till att hantera svullnad och svullnad. Om det inte finns något ödem kan du ta ett varmt bad. På resten av tiden bör du observera sängstöd. Det horisontella läget hjälper till att blodet cirkuleras i könsorganen. Placera en mjuk, fuktig trasa under pungen.

Vid sjukdomsförhållanden behandlas kronisk epididymit med magnetiska laserprocedurer. Med intern suppuration hjälper endast kirurgiskt ingripande.

Som förebyggande åtgärd bör du noggrant övervaka din hälsa, regelbundet besöka en läkare och vara selektiv om ditt val av sexpartner.

varikocele

För det mesta påverkar ungdomar, men den äldre generationen har inte immunitet mot denna sjukdom. Varicocele är en process där det finns en överdriven expansion av venen runt de halvkanterna. Som ett resultat stannar testikeln att äta, kroppstemperaturen stiger. Allt detta leder till överhettning och atrofi. En sådan anomali återspeglas i utvecklingen av spermier. För gynnsam utveckling av spermierosor bör temperaturen motsvara 32-34,5 grader, med ökad uppvärmning, deras antal minskar eller försvinner helt och hållet.

Eftersom venösa vänstra och högra sidan skiljer sig åt i venerna, tenderar de flesta vänster testiklarna i de flesta fall. Smärta i skrotan med varicocele är sällsynt, det här påverkar nästan inte människans hälsa. Det är farligt för infertilitet, som utvecklas med den långa utvecklingen av sjukdomen.

Den specifika orsaken till testikulära åderbråck är inte känd. Läkare tror att det överförs arvelikt eller uppstår från det ökade trycket i bukhålan. Om en man lider av förstoppning eller missbrukar fysisk ansträngning överstiger trycket på könsorganen normen, vilket resulterar i deformation av venerna.

Vid det inledande utvecklingsstadiet manifesterar sig inte varicocele sig själv. När sjukdomen fortskrider, är bildandet av tråkig smärta i testiklarna märkbar, liksom värk i smärta i skrotet, som sprider sig i ljumskområdet. I specifika fall, avsevärt sänka skrotet från den drabbade sidan, dess ökning. Anfall av smärta förvärras under kön, löpning, med fysisk aktivitet, gå.

Det är möjligt att bli av med denna sjukdom endast med hjälp av en operation. I de tidiga stadierna kommer speciella dieter att hjälpa. Det är nödvändigt att minska fysisk aktivitet och ägna särskild uppmärksamhet åt arbetet i mag-tarmkanalen. Alla behandlingsrekommendationer utses av en kvalificerad tekniker.

Innginal bråck

På grund av särdragen i bäckens struktur är inguinalbråcken mer mottaglig för den manliga delen av befolkningen. Bråcken härrör från det faktum att någon del av tarmen tränger in i ljumskanalen. En sådan anomali kan under inga omständigheter ignoreras, och svår smärta i pungen tillåter inte det.

Beroende på tidpunkten för sjukdomen bildas en märkbar svullnad i ljummen. Det är märkligt att växa och förändra form. Vid det inledande skedet bryter bråcken inte särskilt ägaren. På grund av detta lägger de flesta män inte särskild vikt vid uppblåsthet, tills kirurgisk ingrepp är oundviklig och smärtan blir outhärdlig. Patienten kan känna sig tråkig eller brinnande, särskilt efter aktiv fysisk aktivitet. Även symtomen kan tillskrivas en hel lista med oroliga små saker:

 • Vid behov uppstår en känsla av tryck i buken i urinering.
 • Ökad puls.
 • Smärta uppstår i ländryggen och könsorganen.
 • Vissa patienter börjar lida av förstoppning eller diarré.
 • Närvaron av temperatur, frysningar, kräkningar signalerar infektionens infektion och peritoneumets område.
 • Med en viss tillväxt av en bråck kan en man störas av frekvent och smärtsam uppmaning att urinera.
 • En ökning av pungen.

Bråck hos män uppträder på grund av överdriven fysisk ansträngning. Vid lyftning av vikter under speciellt tryck ligger bukområdet. Frekvent hosta har samma effekt på henne och kan provocera en bråck. Dålig ärftlighet, som talar om svaga vävnader i bukhålan. Också, övervikt eller kraftig viktminskning, ljusskador och instabilt tarmarbete leder till utseende av en bråck.

Bråck kan orsaka allvarliga sjukdomar. Trots det faktum att det i de tidiga stadierna inte skapar ett speciellt obehag, kan en allvarlig inflammation i cellerna eller bråken själv uppstå. Framväxten av infektion är fylld av smitta i tarmen, ett brott mot könsorganen. Den mest fruktansvärda konsekvensen är brott mot bråcken, vilket medför dödsfallet.

tumör

Smärta i pungen kan associeras med bildandet av en tumör. Det är lätt att se eller känna. Orsaken till uppblåsthet är tillräcklig: en malign tumör, ett trauma och kan bero på kalcium, vilket är en kalciumavsättning. Sådan stagnation kan bildas i vilken del av kroppen som helst, och signalerar kroppens kamp med patogena bakterier. Inlåningen är smärtsam, särskilt i senare termer. När du bildar en tätning, ska du omedelbart besöka en läkare för att skydda dig mot framtida hälsoproblem.

Vad ska man göra om man har ont i pungen

Om det finns smärta i testiklarna, rekommenderas det starkt att inte engagera sig i självmedicinering. Smärta kan vara ofarligt, eller kan vara en signal om att en fruktansvärd sjukdom uppstått. I vilket fall som helst, dra inte med behandling och rädda ett besök till läkaren. Du bör också vara uppmärksam på ökningen och svullnaden av en eller två testiklar. Om smärta i skrotet åtföljs av feber eller kräkningar, ring omedelbart ett hälsoklubb. För att underlätta det kritiska tillståndet i väntan på läkare kan du ta ett lutande läge och, med korta mellanrum, applicera kallt i pungen. Om du övervinnar ritningssmärta, kommer det varma badet att spara, men bara i avsaknad av inflammation och svullnad.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Smärta i pungen är ett symptom på många skador och sjukdomar

Smärtsamma förnimmelser i pungen finns hos både vuxna och barn. Orsaken till att smärta uppstår är mycket - från tryck till allvarlig sjukdom, så om du har sådana känslor ska du omedelbart kontakta din läkare.

Smärta i pungen

Skrotum är ett sackformigt organ, vilket i själva verket är en fortsättning på bukväggen. Hålrummet är uppdelat i 2 delar, där det finns testiklar - dubbla manliga gonader. I testiklarna bildas spermatozoer, vilka utmatas genom vas-deferensema. Blodtillförsel av organ utförs på bekostnad av spermatkärlets kärl.

Ägg är initialt belägna i bukhålan, men vid tidpunkten för barnets födelse faller ned i pungen. Detta är ett nödvändigt villkor för normal mognad av spermatozoa. Faktum är att för normal spermatogenes är den normala temperaturen 34,5. C, som är märkbart mindre än den normala kroppstemperaturen - 36,6 C. Faktum är att testiklarna i pungen är i en slags värmeisoleringskammare, där den lägre temperaturen hålls.

Skrotans struktur är således i form av en flerlagskammare, och syftet är att skydda testiklarna och för att upprätthålla det nödvändiga temperaturregimen.

Organets anatomiska struktur är som följer:

 • den yttre huden är huden;
 • köttig inre - bindväv, inklusive elastiska och muskelfibrer. Denna struktur låter dig förhindra mekaniskt trauma i kroppen.
 • den seminal fascia är fortsättningen av ventral fascia, det faktiska membranet i vilket testikeln är belägen;
 • muskulär fascia - med hjälp av testikeln stiger
 • Seminal fascia ligger inuti;
 • Det vaginala membranet är fusionerat till den seminal fascia. Det är en platta ansluten till varandra och en hålighet fylld med serös vätska.

Smärta i pungen kan ha en mängd olika natur. Från dem är varken unga män, äldre eller barn försäkrade.

Orsaker till smärta

Smärta sensioner i pungen kan ha en mängd karaktär - från ett knappt märkbart ont eller irriterande för smärta, så akut att det kan orsaka förlust av medvetande. Men om den fysiska effekten är uppenbar, kräver de andra patologierna en detaljerad undersökning för att fastställa rätt diagnos.

Fysiska faktorer

Fysiska faktorer är den mest uppenbara och vanligaste orsaken till en sjukdom. Skrotum är ett organ externt och det är inte för svårt att skada det. Dessutom är organets struktur i sig multilayer och testiklarna i pungen är inte täta packade, men har en viss grad av frihet.

De vanligaste faktorerna är följande:

 • Mekaniska skador av alla slag - kategorin inkluderar slag, klämma, plötslig rörelse, skada och så vidare. Dessutom inkluderar här till exempel alltför stort tryck, vilket är för hårt underkläder eller kläder - de kan också orsaka smärta. Intensiteten av känslorna beror på skadans art: med lätta skador är smärta oftast brått, men det går snabbt och ofta utan spår. I svåra fall, uppkomsten av chock med förlust av medvetande.
 • Testikelvridning är ett fenomen där testikeln vrider sig i pungen 360 grader utan något yttre inflytande. I detta fall kläms den främre kanalen, blodtillförseln stannar, vas-deferenskanalen överförs. Torso åtföljs av skarp, skarp smärta. Externa tecken på skador är helt frånvarande.

Torsion är vanligare hos barn och unga män och med sexuell aktivitet, i motsats till rådande mening, är inte relaterad. Dess orsak är en otillräckligt tät montering av testikeln till den bakre väggen av pungen, vilket leder till överdriven rörlighet hos sistnämnda.

 • Innginal bråck - mer exakt, en bråka i pungen, som är en naturlig fortsättning av inguinal. När bukväggen försvagas, sjunker omentumet och tarmslingan längs inguinskanalen, vilket leder till svullnad i orgeln och stark, men inte skarp, teckningssmärta. Skrotens brok är en sjukdom som inte är beroende, och bör endast behandlas i samband med den underliggande sjukdomen.

Denna sjukdom är typisk för vuxna män, närmare de äldre, även om det finns fall där bröstbenet i skrotet är medfött och observeras hos unga barn. I allmänhet är män som leder en aktiv, atletisk livsstil mycket mindre mottagliga för denna sjukdom.

Smärta i pungen efter samlag orsakas ofta av outvecklade testiklar. Sålunda förblir halvvätskan inuti och skapar en bristande smärtsam känsla, som regel sväller pungen sålunda. Skälen kan vara annorlunda: avbrutet samlag, överföring av vas deferens, på grund av att du har för täta underkläder och så vidare.

Inre sjukdomar

Med olika sjukdomar kan smärta i pungen vara ett av symptomen. Det finns en annan mekanism för att bilda smärtsyndrom: med själva testis sjukdomar och komprimering av vävnader som orsakar tumörer och svullnad av olika slag.

De vanligaste är följande sjukdomar:

 • Epididymit är den tredje vanligaste orsaken till smärta. Bakterier - klamydia eller gonokocker, orsakar inflammation i epididymis - vänster eller höger. Smärtsam, stark, observerad i flera dagar. Det kan åtföljas av bränning i urinväggen och okontrollerad frisättning av urin.

I regel utvecklas epididymit efter sexuell kontakt. De vanligaste är mer mogna män som har en historia av prostatit.

 • Orchitis är en inflammation i testis. Kan vara en- och tvåsidig. Vanligtvis utvecklas som en komplikation efter dammar. Smärtsyndromet är inte så uttalat, men det ökar med svullnaden. Det finns ett kraftigt hopp i temperaturen, som, när man ignorerar sjukdomen, är fylld med atrofi av testikeln och infertilitet. Det förekommer sällan, vanligtvis hos barn.
 • Prostatit - ofta inflammation i prostata körteln utan uttalade symtom och smärtsamma förnimmelser. Men med tiden blir minskningen av styrkan märkbar, vilket ofta är orsaken till att gå till läkaren. I akut form finns det emellertid en skarp skottsmärta i skrot och ljumskan. Prostatit är vanligare hos äldre män.
 • Tumörer - utöva tryck på omgivande vävnader, vilket leder till olika rodnad, värk i smärta i skrot, ljumsk, perineum och så vidare.
 • Urolithiasis - ett åkomma provar ofta inflammation hos andra organ i det genitourinära systemet, inklusive vas deferens och urinröret. Och detta leder till att sminksyndrom uppträder.
 • Gangren är en mycket allvarlig sjukdom orsakad, vanligtvis av gyllene stafylokocker, E. coli och andra mikroorganismer. Det leder till vävnadsnekros och behovet av fullständig borttagning av organ. Sjukdomen åtföljs av svår smärta, förändringar i punkens färg, ödem, allmänna tecken på förgiftning - feber, huvudvärk, yrsel.
 • Syndrom av ödem i pungen - är inte en självständig sjukdom, men orsakar svår smärta, särskilt med stor mängd ödem. Rösta orsaken kan vara ett antal olika sjukdomar: hemorrojder, cystit, inflammation i rektum, uretrit.
 • Hydrocele - eller hydrocele. Vanligtvis är en konsekvens av någon inflammation i organen i genitourinary sfären. Kärnan i det - ackumuleringen av lymfvätska mellan skalen i testikeln. Volymen av ödem varierar från 200 ml till 3 liter. Det åtföljs av hydrocele med temperatur, smärtor i skrotan är skarpa. Om du ignorerar sjukdomen kan den gå i kronisk form.

Gidrotsele - en sjukdom hos unga män under 30 år och barn. I den senare är det mycket akut och kräver omedelbar behandling.

 • Spermatoceler - eller seminal cysta. Formas mot bakgrund av otillräckligt utflöde av spermier. Det är ett hålrum i testikeln eller epididymis, fylld med spermatocyter och spermatozoa. Cystenen är inte stor, så att de smärtsamma förnimmelserna här är sällsynta.

Andra faktorer

Det finns många andra orsaker relaterade till blodförsörjningsstörningar av en sort eller annan.

Denna kategori innehåller följande fall:

 • Varikotsele - ett brott mot utflödet av venöst blod i pungen, i själva verket åderbråck. Oftast förekommer efter inflammation i spermatkabeln. Hot mot livet sjukdom kan inte hållas, men det kan också leda till tromboflebit och infertilitet, som i strid med blodflödet störs mat ägg, och därför kroppen gradvis förtvinar. Ofta finns det smärta efter operationen varicocele.
 • Vridande gidatida - rudiment, som återstår efter förändringen av intrauterin utveckling av kvinnliga genitala organ. Ibland är hydatida tillräckligt lång för att kunna vridas. Sjukdomen observeras hos pojkar, åtföljd av samma allvarliga smärta, som testikelns vridning.
 • Slumpmässigt sex - avser regimen där det finns perioder av långvarig avhållsamhet och aktivt sex. Bråka förändringar i tillståndet kan leda till inflammationer i testiklarna, membran eller vas deferens, vilket skapar smärt syndrom. Eliminera detta fenomen kan göras utan svårigheter, beställa sexuellt liv.
 • Smärta i pungen under excitation - förekommer ganska ofta hos ungdomar och ungdomar med hög temperament. Normalt bör excitering sluta med orgasm och avlägsnande av sämskvätska från testiklarna. Faktum är att hormonell omstrukturering ofta provar för ofta upphetsning, vilket inte alltid är möjligt att tillgodose. Som ett resultat ackumuleras en alltför stor mängd spermatozoider i texcuelsna, vilket leder till utseendet av en pressande, obehaglig känsla.

I ungdomen är en av lösningarna på problemet pollinering - främmande utsöndring av fröet på natten. Vid andra tillfällen och i frånvaro av sexuellt liv måste man tillgripa onani.

Ritningssmärta i pungen efter kön uppträder antingen med medfödda patologier - inskränkning av vas deferens, fysiologiska egenskaper eller vid vissa sjukdomar. I detta fall är smärta ett av de många symptomen, inte orsaken.
På videon om orsakerna till smärta i pungen:

Orsak att se en läkare

Inte alla skador kräver omedelbar medicinsk behandling. Med en liten skada eller klämma kan smärtsyndromet passera helt oberoende. Om, under andra omständigheter, smärtan inte återkommer, är det inte nödvändigt att konsultera en urolog.

Om följande tecken observeras kan du inte skjuta upp ditt besök till doktorn:

 • Det smärtsamma syndromet kvarstår efter ett trauma i längre än 2-3 dagar.
 • skarp, skarp, skötande smärta kräver omedelbar läkarvård
 • dra dum i ljumsområdet, vilket ges till skrotum - bevis på en komplex sjukdom;
 • illamående, kräkningar, feber, som visade sig mot bakgrund av smärtsyndrom;
 • ömhet när den berörs i pungen;
 • svår svullnad - en eller tvåsidig, en ökning i en testikel;
 • detektion av neoplasmer under palpation;
 • ökad smärta över tiden.

Om smärtan observeras i barnet, bör utseendet på andra tecken inte vänta. Barn, sjukdomar, särskilt inflammatoriska, utvecklas mycket snabbt, så att urologen ska kontaktas omedelbart.

Första hjälpen

Om du har akut smärta, behöver du inte bara se en läkare, men också att ge patienten första hjälpen. Det gäller både barn och vuxna.

 1. För att minska smärta, använd ett ispaket: flera bitar av is eller någon lämplig fryst produkt, insvept med en handduk och appliceras på platsen i 15-20 minuter. Detta undviker smärtan av chock.
 2. Offret måste läggas på ett sådant sätt att det ökar punktumet något. Du bör förhindra plötsliga rörelser med händer och fötter för att undvika rörelse av orgeln, speciellt kontakten med låret. Det är svårast att uppnå immobilitet från en liten patient, men detta är nödvändigt.
 3. Om så är fallet kan du använda en speciell stödjacka - upphängning. Det fixerar testiklarna och förhindrar utvecklingen av smärtssyndrom.

undersökningen

För att göra en korrekt diagnos är vissa aktiviteter nödvändiga. Endast akut eller traumatisk smärta räcker inte för att bestämma orsaken och börja behandlingen.

Diagnos innefattar följande aktiviteter:

 • Insamling av klagomål - det är nödvändigt att fastställa arten av smärta, tiden för utseende, de återstående symptomen - puffiness, missfärgning, kräkningar, feber. Det är nödvändigt att fastställa närvaro eller frånvaro av sjukdomar som kan orsaka ett sådant symptom - prostatit, njursten, diabetes mellitus.
 • Fysisk undersökning - pungen undersöks i patientens stående position. När palpation bestäms av närvaron av tätningar, noder, ödem, erytem. Obligatorisk palpation i magen - i benägen position, för närvaron av ömhet och formationer.
 • Allmän analys av urin och blod - gör att du kan bedöma graden av inflammation. Om den bakteriologiska naturen hos sjukdomen misstänks utförs urinkultur.
 • Diaphanoskopi - med puffiness är obligatorisk. Kärnan i metoden är det genomskinliga organet med starkt ljus. Olika vävnader har olika grader av öppenhet. När det är synligt är serösa ackumulationer, blodproppar, tätningar och så vidare tydligt synliga.
 • Diagnostisk punktering - nålpunktur och provtagningsvätska för analys. Detta bestämmer arten av innehållet i ödem eller tumör.
 • Dopplerografi - låter dig bedöma tillståndet av blodkärl och diagnostisera störningar i cirkulationen: varicocele, testikelets vridning, vridning av hydatiden. Metoden kräver inte förberedelse och är generellt tillgänglig.
 • Ultraljud av bukhinnan - utförs med misstankar om urolithiasis, njursvikt och så vidare.
 • MR är det mest informativa sättet att undersöka. Således är närvaron eller frånvaron av cyster, tumörer, abscesser, cirkulationsstörningar, inflammationer och så vidare etablerad.

Vad ska jag göra?

Behandling är möjlig på olika sätt, både medicinskt och kirurgiskt - för allvarliga skador, till exempel.

 • Den första etappen av någon terapeutisk kurs är anestesi. Använda antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel: tempalgin, ibuprofen, nurofen, analgin. Beroende på intensiteten hos symtomen administreras upp till 600 mg aktiv substans tre gånger om dagen.

Ofta väljer patienter smärtstillande analgetika på egen hand innan de går till doktorn. Detta är fyllt med överdosering och förekomsten av allergiska reaktioner.

 • Det andra steget är undertryckandet av inflammation. Vanligtvis är antibiotika av tetracyklingrupp - rundtycin, nystatin, tetracyklin - föreskrivna för detta ändamål. Dosen beror på svårighetsgraden av sjukdomen - upp till 0,25 mg 6 gånger om dagen.
 • Särskilda droger - om orsaken till sjukdomen är en infektionssjukdom av bakteriell natur, krävs speciella preparat. Detsamma gäller för fall där smärta och svullnad uppstår mot bakgrund av prostatit, urolithiasis, tumörer. I sådana fall syftar den huvudsakliga behandlingen till att eliminera grundorsaken.

Kirurgiska metoder används vid mekaniska skador och utseende av interna formationer: hydrocele, skrotbråck och inguinalbråck, testikelvridning. Naturen och omfattningen av kirurgisk ingrepp bestäms av svårighetsgraden av skadorna. I de allvarligaste fallen talar vi om borttagande av testiklar, vilket leder till fullständig infertilitet.

Smärta i pungen uppstår av olika orsaker - från mekanisk skada till farliga infektionssjukdomar. Att upprätta en noggrann diagnos, och därför bör en effektiv behandling adresseras till en specialist. Resultaten bestäms av svårighetsgraden av sjukdomen.

Smärta i pungen

Smärta i pungen är ett specifikt symptom som kan vara ett tecken på en viss patologisk process inom området genitourinary system av en man eller en kroppsreaktion till en mekanisk organskada. Ignorera detta symptom är omöjligt, eftersom detta kan leda till utvecklingen av allvarliga komplikationer. Korrekt behandling föreskrivs endast av en läkare efter undersökning och detektering av etiologi. Detta symptom kan observeras hos både vuxna män och ungdomar.

etiologi

Smärtan i pungen kan orsakas av följande etiologiska faktorer:

 • traumatisering av kroppen;
 • sjukdomar som överförs sexuellt
 • infektiösa eller inflammatoriska processer i genitourinary systemet;
 • Testikulär vridning;
 • inguinal bråck;
 • ackumulering av vätska i pungen;
 • utvidgning av vener i organ (varicocele);
 • prostatit;
 • orkit;
 • epididymit;
 • onkologiska processer i genitourinary system;
 • sexuell överexcitation utan efterföljande samlag.

Dessutom kan smärta i skrotet observeras efter hypotermi. I detta fall är obehagliga känslor av kort varaktighet, men de kan provocera utvecklingen av andra sjukdomar.

symtomatologi

Naturen av manifestationen av smärta i pungen och intensiteten av symptomets manifestation kan indikera vilken typ av patologi som helst.

Vanliga funktioner inkluderar följande:

 • en testikel blir mindre och mjukare än den andra;
 • frekvent uppmaning att urinera, vilket ofta inte leder till lättnad;
 • smärta i pungen ger in i ljummen;
 • lokal ökning av värmeindexet;
 • ofrivillig urinering och obehag i seminiferröret;
 • försämring av styrkan.

Om smärtan i skrotan orsakas av en sjukdom som överförs sexuellt kan det finnas ytterligare symtom:

 • extrinsisk urladdning från könsorganet;
 • utslag i ljumsområdet, på könsorganen;
 • klåda, brinnande
 • ökade inguinal lymfkörtlar;
 • lokal temperaturökning
 • minskad libido.

Ritningssmärta i pungen kan prata om den inflammatoriska processen i appendagen eller utvidgningen av venerna i orgeln. Kanske manifestationen av sådana specifika egenskaper:

 • en testikel är större än den andra;
 • lokal temperaturökning
 • instabil kroppstemperatur;
 • när palpation finns en skarp smärta
 • rodnad i huden kring könsorganen;
 • försämring av sömn på grund av smärta;
 • tecken på allmän förgiftning av kroppen - illamående, huvudvärk, svaghet, frossa.

Om sjukdomen i denna etiologi passerar in i kronisk form, så är smärtan i pungen ges i ljummen, observerad under urinering, under samlag.

I avsaknad av korrekt behandling blir den inflammatoriska processen purulent, vilket kan leda till allvarliga komplikationer.

Smärta i skrot av en akut, skärande natur som ger in i anus kan vara ett tecken på prostatit, vilket leder till manifestationen av sådana symtom:

Om skrotet gör ont efter samlag, kan det här tyda på att den seminalvätska inte har återhämtat sig helt. Detta är möjligt med avbrutet samlag. En man, annan än ett smärtsymptom, kan ha en känsla av att kroppen svullnar.

diagnostik

Om skrotan gör ont ska du kontakta urologen. Om det behövs kan läkaren hänvisa patienten till ett samråd med en kirurg eller dermatoventolog. Det diagnostiska programmet innehåller följande:

 • grundlig fysisk undersökning, med palpation
 • insamling av den allmänna anamnesen;
 • fröprovtagning för analys;
 • ultraljud;
 • allmän undersökning av urin
 • biokemisk och allmän blodundersökning;
 • analys för STD;
 • radionuklidundersökning av pungen;
 • ultraljudsdopplerografi.

Det är möjligt att tilldela ytterligare diagnostiska procedurer, beroende på aktuell klinisk bild och den samlade historien.

behandling

Basisterapi beror på diagnosen och den identifierade etiologiska faktorn. I vissa fall kan konservativ behandling vara otillräcklig eller ineffektiv. I sådana fall väljes metoden för operativ ingrepp.

Drogterapi kan innefatta att ta sådana läkemedel:

 • smärtstillande;
 • icke-steroida antiinflammatoriska;
 • antibiotika;
 • probiotika;
 • cefalosporiner;
 • antimikrobiella medel.

Med vissa sjukdomar och vid det inledande utvecklingsstadiet kan läkaren ordna fysioterapiprocedurer.

Indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 • purulent process i testikeln;
 • kronisk orchitis;
 • närvaron av täta smärtsamma formationer i orgeln;
 • varicocele (utvidgning av venerna i pungen).

I de flesta fall behandlas smärta i pungen på ett komplicerat sätt. Beslutet om sjukhusvistelse av patienten fattas individuellt.

Eventuella komplikationer

Sjukdomar, i den kliniska bilden som det finns detta symptom kan orsaka sådana komplikationer:

Men om behandlingen påbörjas i rätt tid kan komplikationer undvikas.

förebyggande

För att förebygga sjukdomar som leder till utvecklingen av detta symptom bör följande rekommendationer tillämpas i praktiken:

 • Uteslutandet av tillfälligt sex utan kondom;
 • korrekt eliminering av alla smittsamma och inflammatoriska sjukdomar;
 • Uteslutning av stress, överarbete, nervös överansträngning;
 • uteslutning av alltför stort antal sexuella handlingar
 • med långvarig sexuell avhållsamhet bör du utföra särskilda övningar för att lindra trängsel i det lilla bäckenet.

Dessutom bör du regelbundet besöka en urolog för förebyggande undersökning.

"Smärta i pungen" observeras vid sjukdomar:

Mykoplasmos är en patologisk process, vars bildning påverkas av bakterier Mycoplasma hominis och genitalier. Dessa mikroorganismer har en negativ inverkan på det genitourära systemet och orsakar olika sjukdomar. Om kroppen påverkas av Mycoplasma lunginflammation, då är detta ett hot mot utvecklingen av sjukdomar i övre luftvägarna.

Orhoepididymit är en farlig manuell urologisk sjukdom hos infektiös etiologi, där den inflammatoriska processen påverkar testikeln och passerar till dess bilaga. I de flesta fall utvecklas sjukdomen hos sexuellt mogna män mellan 16 och 40 år (under aktivt sexuellt liv). Men också orhoepididimit utvecklas ofta hos äldre patienter.

Testikulär torsion är en patologisk process som utvecklas som en följd av vissa etiologiska faktorer och leder till en vridning av spermatorn. Detta tillstånd är farligt, eftersom om behandlingen inte startas i tid utvecklas nekros mot bakgrunden av att blodtillförseln upphör i kroppen. Det bör noteras att denna överträdelse kan inträffa både hos en vuxen man och ett barn. Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar tilldelas patologin koden för ICD-10-N45. Vid det inledande skedet är eliminering av patologi utan operation möjlig. I mer komplicerade fall, endast kirurgisk behandling, upp till fullständigt avlägsnande av organet.

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. Prostatit, vars symptom oftast förekommer hos män av reproduktiv ålder (20-40 år), diagnostiseras i genomsnitt i 35% av befolkningen. Beroende på ursprung kan prostatit vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursens art - akut eller kronisk.

Mäns testiklar är manliga könsorgan som finns i botten av pungen och ansvarar för bildandet av spermatozoa och produktionen av testosteron. I testiklarna bifogar spermatozoa och genom dem går in i vas-deferenserna. Det talar om testikelcancer, det är en onkologisk naturklinik som utvecklas oförutsägbart och kännetecknas av spridningen av cancerceller i hela kroppen genom lymfflödet och blodflödet.

Spermatocele - en av de vanligaste sjukdomarna hos pungen (7%), varvid den sädesvätska, spermierna och ackumuleras i epididymal kanalen, som bildar en hålighet med en transparent eller mjölkinnehåll. Detta tillstånd uppstår på grund av omöjligheten av ett fullsträckt utflöde av utsöndring från epididymis. Sjukdomen är både förvärvad och medfödd. Med andra ord, är ett sådant brott som kallas cysta epididymis, såsom den är representerad i form cavitary oval fibrotisk kapsel utan att påverka de omgivande vävnaderna.

Ureaplasma orsakar män och kvinnor sådan patologi som ureaplasmos. Fram till 1998, behandlar medicinska samfundet denna infektion till ett sexuellt överförbara infektioner, men det senare beslutat att agenten tillhör patogena mikrofloran, är att en mikroorganism som i ett hälsosamt tillstånd i kroppen i små mängder, men kan orsaka sjukdom när framväxten av gynnsamma villkor för dess aktiva reproduktion. Således, trots att omeplasma inte är en STD, överförs det fortfarande från person till person genom sexuell kontakt (i 45% av fallen). Men det kan smittas av hushållets sätt (vanligtvis leder detta till utvecklingen av ureaplasminfektion i olika organ). En infektion överförs från den gravida kvinnan till barnet under födelseprocessen.

Cystit hos män är en sjukdom av infektiös eller icke-infektiös natur, som kännetecknas av en inflammatorisk process i blåsans slemhinna. Enligt statistiken är blåsan vanligare hos kvinnor, men ibland måste man ibland uppleva alla "läckerheter" i denna patologi.

Epididymit är en inflammation av epididymis av en infektiös eller icke-infektiös etiologi. Denna appendage ser ut som ett spiralrör och ligger på den bakre ytan av testikeln och säkrar den till vasdeferenserna. I händelse av att inflammatorisk process påverkar både testikel och appendage utvecklar hanen en orkoepidymit.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Smärta i pungen: behandling, orsaker, symtom, tecken

Smärta i skrotan kan förekomma hos män i alla åldrar, från nyfödda till seniorer.

Orsaker till smärta i pungen

De vanligaste orsakerna till scrotal smärta är:

 • perekrutyaichka,
 • vridning av testikulära hydatider,
 • epididymit.

Det finns flera mer sällsynta orsaker. Ålder, arten av manifestationen av symtom och andra data kan hjälpa till att bestämma orsaken till smärtan.

Testikelcancer smärta kan uppstå på grund av själva sjukdomen pungen (t.ex. testikel eller bihang orchiepididymitis), eller om det är ett symptom på sjukdomar i andra organ (t ex kan smärtan stråla till ägget i njurkolik).

Klassisk kliniska bilden av testikeltorsion är den plötsliga uppkomsten av svår smärta i en av halvorna av pungen, som ibland kan vakna upp patienten, om han sov. Smärta kan bestrålas i inguinal och / eller ländryggsregionen. I historien kan det finnas ett lätt trauma av testikeln några timmar före akut smärta. Liknande attacker kan uppstå hos patienten i det förflutna: de kännetecknas av själv uppsägning på grund av smärta som uppstår efter vrid spontana detorsiya ägg. Patienterna upplever svår smärta, kroppstemperaturen kan öka något. De kommer att undvika att röra testikeln, passera och ligga på soffan för att patienter kommer att vara ett problem, eftersom någon rörelse ökar smärta. Testikeln brukar svullna, smärtsamma vid beröring och kan vara onormalt spänd (om patienten kommer att trycka på det!). Den kan placeras i pungen är högre än vanligt och kan ligga horisontellt på grund av vridning av sädesledare, vilket blir svårt påtaglig. Ägg med palpation kan vara tätt, erytem kan ses i skrotets hud.

Orchiopididymit kan uppstå med liknande symtom. Lokalisering av ömhet i epididymis och dess frånvaro i testikeln kan bidra till att skilja mellan orkidé-epididymit från en testikeltorsion. Men i många situationer är det svårt att göra en exakt diagnos enbart på grundval av den kliniska bilden, så ofta är diagnosoperationen det enda sättet att upprätta den korrekta diagnosen.

Andra sjukdomar i skrotan kan manifesteras av akut ödem, vilket anses vara en nödsituation. Sällan uppträder testikulära tumörer som ett akut tillstånd - med snabb utveckling av scrotalödem (inom dagar). Mycket sällan förekommer de med metastatisk sjukdom.

Undersökning av smärta i pungen

Urgent undersökning, diagnos och behandling är nödvändiga, eftersom vänster obehandlad testikelvridning kan leda till organtab.

Anamnesis historia. När man samlar en anamnese för den nuvarande sjukdomen är det nödvändigt att bestämma lokaliseringen (ensidig eller bilateral), manifestationens karaktär (akut eller subakut) och varaktigheten av smärta. Viktiga åtföljande symtom inkluderar feber, dysuri, penileurladdning och närvaro av skrotbildning. Patienterna bör ställas om tidigare smärta händelser, inklusive trauma, fysisk stress eller tyngdlyftning och kön.

Vid undersökning av organ och system i symptomen av de underliggande orsakerna till sjukdom bör identifieras, inklusive purpuromorfnuyu utslag, buksmärta och artalgii (Shonlyana i sjukdoms purpura); periodiskt uppträder i bildandet av pungen och / eller svullnad i ljumsken (ljumskbråck); feber och svullnad i spytkörtlarna och smärta i ländryggen eller hematuri (njurstenar).

När samla sjukdomshistoria måste identifiera kända sjukdomar som kan orsaka smärta reflekterade tecken inklusive bråck, bukaortaaneurysm, njursten, och riskfaktorer för allvarliga sjukdomar, bland annat diabetes och perifer kärlsjukdom (Fournier kallbrand).

Fysisk undersökning. Särskilt noggrann undersökning av buken, ljummen och yttre könsorgan.

Magen undersöks oftast för ömhet och utbildning (inklusive en förlängd blåsan). Ländryggsregionen är percussed för ömhet i ryggraden.

Inspektion av ljumsken och det yttre könsorganet bör utföras i patientens stående position. Den inguinala regionen undersöks och palperas för ökade lymfkörtlar, ödem eller erytem. När den ses från penis bör notera närvaron av sår, urethral urladdning och håltagnings och tatueringar (källor av bakteriell infektion. Vid undersökning av pungen måste markera dess asymmetri, svullnad, rodnad eller depigmentering och position av testiklarna (horisontella eller vertikala, höga eller låga). C. båda sidor bör kontrolleras cremasteric reflex. testiklarna och deras bihang, och sädesledare bör palperas för svullnad och ömhet. Om det finns svullnad, är det nödvändigt att exponera området diaphanoscope som m Jet bistå med att fastställa karaktären av en vätska eller en gedigen utbildning.

Ångest. Följande uppgifter förtjänar särskild uppmärksamhet:

 • Plötslig förekomst av smärta; allvarlig ömhet tucked upp till magen, horisontellt orienterad testikel (vridning av testikeln).
 • Ojämn bildning av inguinalkanalen eller pungen i kombination med svår smärta, kräkningar och avföring.
 • Rodnad i skrot eller perineum, nekrotiska eller pemfigösa hudskador och tecken på förgiftning (gangre Fournier).
 • Plötslig förekomst av smärta, hypotoni, svag puls, pallor, yrsel och förvirring.

Tolkning av data. Det viktigaste är att skilja orsakerna som kräver omedelbar behandling från de andra. Kliniska data ger viktig viktig diagnostisk information.

Lesioner av aorta och gangren Fournier observeras huvudsakligen hos patienter äldre än 50 år; Andra sjukdomar som kräver omedelbar intervention kan observeras vid vilken ålder som helst. Men sker testikeltorsion oftast hos spädbarn och pojkar postpubertate sker gidatidy torsion oftast i prepubertala pojkar (7-14 år); och epididymit observeras oftast hos unga män och vuxna.

Det plötsliga utseendet av svår smärta indikerar en vridning av testikeln eller njurstenen. Smärta på grund av epididymit uppträder gradvis av brott mot bråck eller appendicit. Hos patienter med torsion av testikeln observeras måttlig smärta, vilket ökar i flera dagar, är smärtan lokaliserad i den övre polens område. Bilateral smärta indikerar en infektion (t.ex. orchitis, särskilt i kombination med feber och symtom på virusinfektion) eller till egen reflekterad natur. Smärta i nedre delen som pekar på pungen, indikerar en njursten eller hos män över 55 år på abdominal aortas aneurysm.

Frånvaron av patologi vid undersökning av skrot och perineum indikerar en reflekterad karaktär av smärtan. I dessa fall är det nödvändigt att uppmärksamma vnemoshonochnuyu patologi, nämligen blindtarmsinflammation, njursten, och hos män äldre än 55 år av bukaortaaneurysm.


Den onormala undersökningen av skrot och perineum föreslår ofta orsaken till smärtan. Ibland i de tidiga stadierna av epididymit kan smärta och denseness lokaliseras i appendagregionen; i de tidiga stadierna av den omtvivlade testikeln kan uppenbarligen upptras till magen, ha en horisontell position och bilagan kanske inte är tydligt smärtsam. Trots detta blir testiklarna och dess tillägg samtidigt ödematösa och smärtsamma, svullnad i pungen och, baserat på palpationsdata, är det omöjligt att skilja epididymit från torsion. Men när det finns en vridning, finns det ingen cremasterreflex, såväl som tecken på STD - (t.ex. purulent urladdning från urinröret). Förekomsten av båda tecknen gör epididymit mycket troligt.

Ibland kan bildandet av ett skrot på grund av en bråck palperas i inguinalkanalen; i andra fall kan en bråck vara svår att särskilja från ett testikelödem.

Smärtsam rodnad av pungen utan smärta i testiklarna och bitestiklarna bör föreslå en smittsam process eller celluliter eller de tidiga stadierna av en kallbrand Fournier.

Vaskulitrodnad, buksmärta, och artralgi syndrom karakteristiska för systemisk vaskulit, såsom i den lila Johann Lukas Schönlein - Henoch eller polyarteritis nodosa.

Ytterligare forskning. Vanligtvis utförs ytterligare studier:

 • Analys och kultur av urin (hos alla patienter).
 • Studier av SOS (hos alla patienter med patologiska resultat av urinanalys, excreta och dysuri).
 • Färgdopplerografi för att undvika vridning (om det inte finns någon annan uppenbar orsak).
 • Andra studier, vars behov dikteras av kliniska data.

Urinanalys och kultur krävs alltid. Data som stöder IMT (t.ex. pyuria, bakteriuri) indikerar epididymit. Patienter med tecken på UTI och patienter med urinrör eller dysuriurladdning behöver STD-testning samt andra bakteriella orsaker till UTI.

Den tidiga diagnosen torsion av testen är extremt viktig. Om undersökningsdata är mycket troliga för att indikera vridning utförs brådskande kirurgisk revision istället för ytterligare studier. Om uppgifterna är tvetydiga och det finns inga andra ägg orsaker till akut scrotal smärta, utförs färgdopplerografi. Om det inte är tillgängligt kan radionuklidskanning användas, men det är mindre känsligt och specifikt.

Behandling av smärta i pungen

Behandlingen syftar till att orsaka smärta i pungen och kan variera från brådskande kirurgisk ingrepp till utnämning av sängstöd (hydatid-vridning). Om det finns en testikelvridning krävs vanligtvis en brådskande operation (senast 12 timmar efter det att tecken på sjukdomen uppträder). Den kirurgiska detortionen av testikeln lindrar smärtan omedelbart och samtidig bilateral orchidektomi förhindrar återkomst av torsion.

Smärtstillande smärtstillande medel som morfin och andra opioider indikeras. I fall av bakteriell epididym eller orchitis anges antibiotika.

Funktioner hos äldre patienter

Testikel-torsion är sällsynt hos äldre män, och när det uppträder är dess manifestation vanligtvis atypisk och därför fördröjs diagnosen. Hos äldre män, epididymit, orchitis och skrotskada är vanligare. Inghinusbråck, perforering av tjocktarmen eller njurkoliken kan orsaka smärta i urtens ålder.