Huvud
Förebyggande

Prostata biopsi recensioner

En biopsi i prostatakörteln är ett smärtfritt förfarande som kan utföras utan anestesi. Varje år drivs det av mer än 1 miljon män i olika länder.

För vissa patienter är anestesi helt enkelt nödvändigt. Vanligen föreskrivs en biopsi för de patienter som misstänks för att utveckla prostatacancer.

Baserat på de erhållna resultaten bestäms frågan om val av lämpligaste behandlingsmetod.

Skadbehandlingar för människors hälsa

Trots förekomsten kan prostatabiopsi orsaka skada på den manliga kroppen.

Procedurens invasivitet innebär en stor sannolikhet för olika komplikationer (i de flesta fall - smittsamma).

De genomförda studierna visade att under de 30 dagarna efter prostata biopsi skickades omkring 6,9% av männen för ytterligare undersökning och behandling.

Vad är konsekvenserna av prostata biopsi?

Frekvensen av komplikationer beror inte på antalet utförda procedurer, antalet punkteringar och placeringen av nålen under biopsi.

Som regel uppkommer komplikationer på grund av ett försvagat immunförsvar, utvecklingen av diabetes mellitus, användningen av steroider eller andra immunsuppressorer.

Därefter kommer de vanligaste konsekvenserna av en biopsi av prostatakörteln att listas.

Smärta och obehag i rektalområdet

Känsla av obehag, smärta i rektumområdet störs av statistik från 3% till 5% av männen som genomgick en biopsi. Det bör noteras att beskrivningar av dessa känslor är subjektiva.

Experter är säkra: Ju högre detta index, desto vanligare känns patienten och obehaget efter proceduren.

Problem med urinering

Överträdelser av urinering i detta fall manifesteras av en fördröjning av urinen upp till 8 timmar.

Samtidigt i tömningsprocessen kan en man uppleva obekväma känslor, smärta. Enligt urologernas sammansättning är akut urinretention fixad i 0,2% av fallen.

Mikturition kan vara störd på grund av utvecklingen av akut, förvärring av kronisk prostatit.

Blod i urinen, avföring, spermier

I detta fall bildas ett obetydligt sår som orsakar tillfällig blödning.

Som regel försvinner sådana symtom efter några dagar (ibland - i veckan). Sperma, urin kan ha en rödaktig nyans.

Gradvis blir färgen på biologiska produkter ljusare (med minskad blödning).

Feber, feber

En liten ökning av kroppstemperaturen efter en prostatabiopsi är normal. Som regel, efter 2-3 dagar normaliseras kroppens temperatur.

Om indikatorn överstiger 37,5-38 grader och varar mer än 3 dagar kan detta indikera utvecklingen av komplikationer: purulenta processer som förekommer i prostata samt inflammation i urinvägarna i urinblåsan.

Andra obehagliga symptom kan också uppstå. Om temperaturen stiger över en längre period bör du kontakta en läkare. Som regel tilldelar en specialist tilläggsdiagnostik för att bestämma den viktigaste orsaken till feber.

Framväxten av smittsamma sjukdomar

Vid 2-4% efter transrektalbiopsin bildas infektiösa komplikationer på grund av bakteriell penetration av E. coli i urinvägarna genom den rektala slemhinnan.

För att minimera sannolikheten för infektionssjukdomar efter prostatabiopsi är män förskrivna antibiotika i 5 dagar.

I de flesta fall utse fluorokinoloner. I praktiken har det visat sig att antibakteriell profylax väsentligt minskar risken för att utveckla bakteriemi, bakteriuri och även feber.

Hur man beter sig efter proceduren för att undvika komplikationer?

Liksom andra operationer kan biopsi av prostata leda till komplikationer. Experter rekommenderar att man följer vissa rekommendationer för att minimera sannolikheten för deras manifestation.

Följande är de mest effektiva förebyggande åtgärderna:

 • bantning. Efter en prostata biopsi bör du följa en icke-strikt diet. Först och främst måste du använda så mycket vatten som möjligt (upp till 2,5 liter per dag). I detta fall borde du äta mat rik på fibrer (för att undvika förstoppning). Förteckningen över rekommenderade produkter innehåller bär, frukter, grönsaker, samt spannmål, baljväxter, torkade frukter. Diet nog att observera i 2 veckor;
 • minimering av fysisk aktivitet. Efter proceduren måste en man utesluta fysisk aktivitet i 4 timmar. Dessutom rekommenderas att avstå från att lyfta vikter, besöka gymmet i 10-12 dagar. Tack vare detta kommer kroppen att återhämta sig snabbare, obehagliga känslor minimeras.
 • vägran att besöka bastun och bastu. Efter en biopsi av prostata måste du sluta bada. Detta är mycket viktigt, eftersom överhettning av kroppen kan leda till utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Vad är konsekvenserna av prostata biopsi?

Många män upplever biopsi. Vilka slags finns det och vilken typ av feedback har det från många som passerade det?

Kan komplikation inträffa efter prostata biopsi? Frågan är relevant för dem som har stött på denna metod för forskning. Biopsi är överlägset det mest effektiva sättet att identifiera patientens defekter och patologier hos inre organ, utvecklingsstadiet och arten av sjukdomen.

Detta förfarande är mycket enkelt för att förstå en vanlig person, eftersom den består av en enkel laboratorieanalys av vävnader som tas på olika sätt. Med utvecklingen av medicin utförs sådana test lättare och tillförlitligt och ger så snart som möjligt 100% av garantin för upptäckt av sjukdomen. I tid för att börja behandlingen kan män i enlighet med biopsi diagnosen. Men det händer att komplikationer efter proceduren manifesteras hos många män.

För att fastställa förekomst av onkologisk sjukdom i prostatakörteln, tillämpa dess stadium prostataanalysens teknik: de tar en del av prostatakörteln för testning för att undersöka den i laboratoriet och placera patienten med en viss diagnos.

De tre huvudmetoderna för förfarandet

 1. Patienten ligger på sin högra sida, han blir ombedd att trycka på benen i magen. Lokala anestetika används, vanligtvis i form av en gel. Då är nålen gjord från 4 till 6 punkter av prostata genom ändtarmen, blint. Eftersom förfarandet inte övervakas tillräckligt bra, blir den här metoden föråldrad och har nästan blivit en sak av det förflutna.
 2. Polifokalnaya. För denna procedur används en ultraljudsmaskin för att bättre styra alla processer. Gör upp till 12 punkter i prostata för ett prov.
 3. Mättnad. Denna metod är den mest effektiva och moderna av alla. Det finns 24 punkter på den, och därför blir chansen att avslöja onkologi på ett tidigt stadium lättare.

Prostata biopsi

En man ligger på sin vänstra sida, pressar fötterna i magen. För att han inte skadades, administreras intrarectal (i rektum) anestesiotika. Då sätts ultraljudssensorn i ändtarmen. En särskild pistol som placeras i ändtarmen, som styrs av ultraljudsmaskinen, skjuter upp det önskade antalet gånger och tar 17 mm prov från olika delar av kroppen för analys.

Hur mycket gör det ont?

Vanligtvis inte, men i vissa fall finns det ont, då finns blod i urinen.

De flesta patienter beskrev smärtan som svag, men endast om de tidigare hade fått all information om denna fråga i ett uttömmande belopp.

Även smärta reduceras med en bedövningstablett eller injektion, som ges till patienten under förberedelserna för operation. Om en man inte är i behandling på ett sjukhus, efter proceduren, kan han genast gå hem.

Från läkare får han rekommendationer att inte köra i minst en timme, undvik samlag i minst en vecka. I urinen kan du också se konsekvenserna av operationen.

Efter proceduren

Kort före operationen föreskrivs en kurs av antibakteriella läkemedel, och det varar en tid efter operationen för säkerhet och förebyggande av bakteriella sjukdomar.

Även efter detta förfarande uppstår komplikationer i vissa fall. Några av dem är ganska naturliga och obetydliga - blodet i urinen, andra är mycket allvarligare. Vid eventuella sammanfallande omständigheter varnas alla om alla möjliga konsekvenser före operationen, han borde vara medveten om denna fråga och ha en uppfattning om de sannolika och sällsynta komplikationerna.

Ofta är denna enkla operation lätt, men för en grupp patienter finns en ökad riskfaktor för vissa komplikationer.

Dessa komplikationer kan sällan leda till en återinläggning av patienten, oftast överlämnar de sig hemma, och patienten själv fortsätter ambulantvård. Allvarliga komplikationer förekommer endast i 3% av fallen enligt statistik.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Infektiös infektion hos män efter ingreppet

Det är på grund av infektion att de flesta fallen av sjukhusvård av patienten efter operationen inträffade. Enligt ledande europeiska kliniker är fall av sådana allvarliga komplikationer efter operationen mindre än 1%. Om allt gjordes i lämpliga hygieniska och hygieniska förhållanden, med korrekt genomförande av alla aseptiska och antiseptiska regler, är sannolikheten att utveckla blodförgiftning mycket, mycket liten, praktiskt taget eliminerad. Om inte, utom när det gäller fall där infektion uppstår från kroppens inre bakterier, men sådana situationer registrerades väldigt lite.

Som redan nämnts tar patienten antibiotika före och efter ingreppet, 2 dagar före och 3 efter operationen. Allt detta görs för att minimera risken för infektion.

Symtom på infektion efter ingrepp hos män

 • svaghet, trötthet, patientens dåliga aptit
 • temperaturen stiger till 38 och däröver;
 • patienten är mycket skakande.

Minimera risken för infektion kan vara

 1. Efter att ha följt hur läkaren följer alla nödvändiga hygieniska och hygieniska normer under proceduren använder han endast sterila eller engångsinstrument och redskap.
 2. Var noga med att följa läkares rekommendationer och ta antibiotika och antiseptika.

Hemoragiska komplikationer efter prostatakirurgi

Ett av de vanligaste symptomen efter proceduren hos män är utseendet på något blod i avföring eller urin. Detta symptom är inte farligt, det är normen och det förekommer hos mer än en tredjedel av patienterna. Vanligtvis fortsätter detta fenomen att störa män från tre dagar till en vecka efter operationen. Även blod kan ses i spinalvätska - detta är typiskt för 37% av fallen.

I mer sällsynta fall kan patienter efter implantering ha svårare blödningar, oftast rektal blödning. Men även dessa fall är sällsynta. Men om detta händer, och svåra blödande problem en man i mer än två dagar, behöver du se en läkare för att stoppa blodet redan kirurgiskt. Sådan blödning åtföljs ibland av smärta och en liten ökning av kroppstemperaturen.

Om en man tar antikoagulantia, måste han före detta ingripa i prostatakörteln varna doktorn om det, så att han tar hänsyn till detta och tar nödvändiga åtgärder. Antikoagulantia är ämnen som später ut blodet, och därför kan en biopsi orsaka att patienten har svårare blödningar och allvarliga komplikationer. En vecka före operationen måste de avbrytas. Om detta är oacceptabelt för en människas hälsa, efter en biopsi, förblir han under överinseende av läkare på sjukhuset.

Smärta i perineum och anus

I sin tur kan några av de obehagliga konsekvenserna hos män efter prostatabiopsi vara smärta i perineum och i anusen. Detta symptom är mycket mindre vanligt - upp till 5% av fallen. Sådana symptom kan inte kallas komplikationer. Smärta i 9 fall av 10. Som studierna av urologer i Europa, Asien och Nordamerika visar, har den en psykologisk snarare än en fysiologisk karaktär. Vanligtvis är smärta och obehag inte längre än 3 dagar.

Observeras fortfarande. Ett sådant symptom är möjligt, det är sällsynt och det är en signal att du omedelbart ska kontakta en läkare. Orsaken till urinretention (ibland upp till 8 timmar), åtföljd av smärta i perinealområdet, kan vara bildandet av blåmärken i urinröret. Efter en biopsi av prostata är sådana symptom sällsynta, upp till 1% av fallen.

recensioner

 1. Jag erbjöds prostata biopsi gratis, och jag gick med på. Symtom är obehagligt - blod i urinen och sperma. Efter en biopsi blir inflammationen i prostata värre, ärr bildas. Det var svårt och smärtsamt att sitta, en hel del hematom bildades. Temperaturen på 37-38 ° C varade en månad eller längre.
 2. Gjorde en biopsi. Studier har visat precis vad de misstänkte. Botemedel kan inte Jag tror att konsekvenserna i form av smärta, blod i alla vätskor och i allmänhet obehagliga känslor från förfarandet, är inte värda ljuset. Jag rekommenderar inte det till någon annan.
 3. Igår utfördes en biopsi av prostatakörteln. Förfarandet i sig är jämförbart med myggbett. Jag upplevde smärtsamma känslor bara när vårpistolen själv injicerades i ändtarmen. Narkos hjälpte inte mycket, så det skadade. De gjorde 8 punkter, det blev bara mer smärtsamt än de senaste tre och tidigare - ingen mer smärta än vaccinationer i skolan.

Allt tog ungefär fem minuter. Då stod sig omedelbart upp och gick ut. Det gjorde inte ont alls. Efter fyra timmars tyst gång var det inget obehag. Sedan satt han bakom ratten och kände sedan en skarp smärta. Därför rekommenderade doktorn inte minst fem till sex timmar för att hjulet inte suttit ner - exakt sittande var outhärdligt. Blodet i urinen verkade inte ha gått ut en dag efter proceduren.

Nästa dag var mitt fysiska tillstånd i ordning. Det fanns inga smärtor och blödningar, det fanns ingen temperatur, bara i 2 dagar var tvungen att ta ledigt från arbete till vila. Du kunde inte göra det här. Om du inte tar hänsyn till sådana bagage var biopsin framgångsrik.

Har genomfört en biopsi av prostatakörteln. De genomborrade hålet, men kunde inte säga någonting. Även temperaturen stannade sedan i 3 dagar, blodet i urinen och sperma.

Prostata biopsi

Datum: okt 2007 Plats:

Prostata biopsi

Min bror, 51 år 2006, gick till PSA. Resultatet är 4,1. En biopsi rekommenderades. Ingen smärta, inga symptom, rektal undersökning visar ingenting. Vägrade att biopsi. En månad senare gjorde jag det - 2.3. Calmed ner. I år gjorde - 3.5, rekommendera igen en biopsi. Återigen återupptog analysen inte igen.
Frågan är hur kan en sådan PSA hoppa betyder? Är det farligt att göra en biopsi, det är inte ett enkelt förfarande, eller hur? Vilka konsekvenser kan det finnas? Är det motiverat att hålla det i sådana fall, eller är det mer skonsamma metoder?

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

IrinaF,
PSA-värdena är inte tillräckliga för att rikta biopsier. Urologen bör utföra en digital rektalundersökning, och PSA bör titta på två fraktioner - PSA-fri och vanlig. Var det gjort?

Datum: okt 2007 Plats:

Rektalsundersökning var, skrev jag, inget oroväckande avslöjat. PSA general / PSA fri utfördes inte, tk. läkare av någon anledning, som vi förstår, lägger inte nu särskild vikt vid denna specifika analys (de utgjorde både i 50 och i Botkin).
Vi blev förvånade över att biopsi endast skickades utifrån data från allmän PSA (och ganska motsägelsefullt).

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

IrinaF,
men från denna plats pliz i detalj. Vem, var, när sa han någonting? Jag menar Botkin och 50-ku. Annars förstår jag det så att du komprometterar våra armaturer.

Datum: okt 2007 Plats:

Ack. alla koordinater och telefoner togs från detta forum. Lamporna var inte, men de var med sina konsulter
Därför i förvirring.

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

IrinaF,
ja, du måste hålla med om att man för att ignorera PSA: s fri / relaterade attityd måste åtminstone veta det. Annars, en frivolös konversation. Brodern besöker regelbundet urologen?

Datum: okt 2007 Plats:

En gång per år, som jag skrev.
Fortfarande rekommenderar du att du först tar en analys för bestämning av total / fri PSA? Och när det kan utföras efter en rektal undersökning?

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

En gång om året är det normalt. Urologen följer vanligen noggrant dynamiken i PSA-figurerna. Förresten är det önskvärt att göra denna analys i ett tillförlitligt laboratorium som INVITRO. IMHO-momentet för genomförandet är svagt relaterat till PRIs faktum. Med andra ord, imorgon kan du donera blod, och på måndag kan du få resultatet. Jag tror att det blir rimligt. Överraskande, om broren inte erbjöds att göra detta på sjukhuset med konsulter.

Datum: okt 2007 Plats:

http://www.botkin-kdc.ru/answers3.html#29, ​​till exempel, här står det skrivet och att många experter är skeptiska till värdet av det totala / fritt PSA index och PSA resulterar det vettigt att anses vara giltig efter 10-15 dagar efter rektal undersökning

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

Irina, du kan tvivla på någonting, det är rätten för någon specialist. Ändå finns det en sådan sak som statistik. Förutsatt att vi inte tror på attityden måste vi dra den logiska slutsatsen att alla män i regionen 4 ng / ml ska skickas till biopsi. Oavsett hur roligt det låter finns det en rationale för detta, vilket är att prostatacancer också kan förekomma med "vanliga" PSA-nummer. Men vi kan inte gå detta uppenbart absurda sätt. Eller hur?
Om tidsfördröjningen mellan PRI och PSA kan man notera och göra PSA lite senare. Men jag skulle ju ha gjort det.

Datum: okt 2007 Plats:

Siemens
Analys är något, som du råder, kommer vi säkert överge.
Men faktumet är att efter ett besök hos läkare i 50-talet och Botkin är det här slutsatsen som föreslår att för förebyggande - det är bättre att göra en biopsi. Därför föddes detta ämne. Men trots allt, hur mycket biopsi läste jag, det är inte detsamma som att ta blod från ett finger?
Därför vill jag fortfarande höra åsikter från minst ett par experter på detta forum, vad tycker de på den här frågan - är det värt det, är det säkert, finns det några andra metoder för forskning?

Meddelande från % 1 $ s Han skrev:

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

Irina, och min bror minns inte namnet på konsulten i 50-ke? Om han erbjöd sig att göra en biopsi, sa han att det kan ske på 50-talet och vara gratis för muskoviten? Faktum är att biopsi inte är det enklaste förfarandet och jag skulle inte råda någon att göra det utan tillräckliga skäl. Förresten svarade du inte, vad var motivationen för biopsi-mötet. Jag tror inte att endast en siffra av den totala PSA beaktades.

Datum: okt 2007 Plats:

Min bror kom inte ihåg, han var där på denna onsdag, anmälde sig till den telefon som anges i forumet. Han erbjöd sig inte att återta analysen, men hans bror frågade om det var omöjligt att återta. Vi vet att för Muscovites är det gratis.
Han sa att det är möjligt, men om han var 65 år gammal, så vore det meningsfullt att återta, och så ser han inte mycket poäng, för att han PSA - 3.5 - det här är mycket. Biopsin sa också att du kan göra det. Men de har inte en poliklinisk biopsi, men i Botkinskaya där, så ska vi göra en biopsi där om det behövs. Men jag skulle fortfarande vilja förstå. Huruvida det är nödvändigt?

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

Jag kan göra misstag i antal, men sannolikheten för att upptäcka prostatacancer hos en 50-årig patient med en PSA på 3,5 är någonstans runt hundra tusen. Det här är en verklig risk. Om din risk tolerans är sådan att det skapar obehag för dig, måste du övertyga läkaren för att ge dig en biopsi-riktning. Inte det faktum att han kommer att hålla med. Men om du gick vidare till PSA och gjorde två fraktioner kunde situationen förändras. Till exempel, om förhållandet var mindre än 15%, så skulle en biopsi verkligen bli bättre, inte påse.

Datum: okt 2007 Plats:

Men trots allt, i Pushkars artikel och på Botkins hemsida -
för män från 50-59 år, PSA-gräns - 3,5, medelvärde - 1, medelvärde -0,6-1,4. Kanske är det bara en skola?
Och de flesta onkologer har en annan åsikt?
Du ser, vi har en hög tolerans för risken i 1/1000, och det finns absolut ingen önskan att göra en biopsi, om det inte är mycket motiverat.
Därför vill jag veta mer åsikter. Vem vill du rekommendera?

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

Irina, vi har börjat en slags skolastiskt argument. Konsulten skulle ge sin åsikt, skriftlig eller muntlig. Om inte svårt, reproducera det.

Datum: okt 2007 Plats:

Siemens, Jag förstår inte någonting. Ja, vi har en biopsi-riktning, jag startade mitt ämne från detta. Du uttryckte dina tvivel om behovet av att göra det just nu och till och med motiverade det, varför säger du nu "Framåt"?
Ja, vi skulle vilja rådfråga andra experter och höra deras åsikt. Berätta inte för mig, vem kan jag kontakta eller vars uppmärksamhet från experter på detta forum att ta med i avsnittet Nota Bene?

Anmälningsdatum: Sep 2005 Plats: Москва Inlägg: 967

Irina, du skrev "rekommenderas", och detta koncept är utökat. Om konsulten har givit sin bror en hänvisning till prostata biopsi, måste det ske omedelbart och där, i 50-talet. Det kommer att hållas på en hög nivå och detta kommer att bli nyckeln till framgång, om så. Gud förbjuder!

Prostata biopsi: hur gör de det?

Eventuella problem med genitourinary systemet (till exempel obehag eller smärta) får män att vända sig till urologer. Specialisterna är i sin tur skyldiga att genomföra en kvalitativ undersökning och göra den korrekta diagnosen. Modern diagnostik består av en hel lista över procedurer och undersökningar för att identifiera sjukdomen och orsakerna till dess förekomst. Om en av dem, nämligen vad är prostata biopsi, varför behövs det och vilka resultat som erhålls från den, och den aktuella översynen kommer att berätta. Enligt experter är detta den mest informativa typen av undersökning, vilket möjliggör i tid att identifiera tumörer (i de tidiga stadierna) och andra patologiska förändringar i organen i genitourinary (och inte bara) systemet.

Prostata biopsi - vad är det för detta förfarande, varför är det gjort?

När en man ger speciella urologiska tester, kommer en av dem nödvändigtvis vara PSA. Detta är ett blodprov för närvaron i kroppen av ett specifikt prostatiskt antigen. En typ av oncomarker som gör att du kan identifiera en cancerous tumör i de första stadierna, när den inte har metastaserat. Läkarna fastställde PSA-standarden:

 • För alla män under 40 år, 0-4,0 ng / ml;
 • Vid åldern 40-50 år - 2,5 ng / ml;
 • Mer än 50 år gammal - 3,5 ng / ml.

En liten ökning av PSA indikerar vanligtvis prostatit eller prostata adenom. En allvarlig ökning av indikatorn är cancer. I vilket fall som helst, om det finns en avvikelse från normen när det gäller indikatorer, kommer läkaren att råda dig att genomgå en biopsi av prostatakörteln. Faktum är att en biopsi är ett staket av ett stycke vävnad från prostata, för senare forskning om histologi. Slutsats - denna analys är inte klar för terapeutiska ändamål, men det är med hans hjälp att taktiken för den efterföljande terapin bestäms. Vittnesbörd av de patienter som biopsierades för ungefär 10 år sedan och i den moderna versionen skiljer sig radikalt. Tidigare var samlingen av biomaterial ett smärtsamt förfarande, för idag är det absolut smärtfri manipulation med hög grad av säkerhet för organismen.

Metoder för att utföra proceduren (transuretral, transperineal etc.)

Patienten berättas i förväg hur biomaterialet samplas. Moderna specialister väljer ett av tre möjliga alternativ, med fokus på PSA-indexet.

 • Det första alternativet: hur gör transrektala biopsier?

Bitar av vävnad tas med en speciell biopsi nål införd i ändtarmen. Denna metod är bra när materialet behövs från underdelen av prostata (mellan rektum och blåsan);

 • Det andra alternativet: hur gör perineala biopsier?

I detta fall behövs en skärning i perinealområdet och nålen kommer att införas från en annan vinkel. Biomaterialet samlas upp från prostatens övre del.

 • Det tredje alternativet: hur man tar en transuretral biopsi?

Under detta förfarande introduceras ett speciellt instrument - ett cystoskop (en flexibel stång med en kamera) genom urinröret.

Experter har märkt att denna metod är mindre informativ för detektering och upptäckt av små cancerformer, eftersom de vanligtvis ligger djupare än vad som kan ses genom cystoskopet.

Efter att ha tagit reda på hur man tar en biopsi, fortsätter vi för att ta reda på nödvändiga förberedande nyanser och även överväga riskerna (eller deras frånvaro) som uppkommer under förfarandet.

Indikationer för prostata biopsi

En biopsi av prostata, som redan nämnts, tilldelas efter ett laboratorietest för ett prostatiskt antigen. Eftersom i allmänhet en transrectal biopsi av prostata körs praktiseras, indikationerna för det är:

 1. PSA-nivå över 4 ng / ml;
 2. Om under nodundersökningen hittades en nod eller andra tätningar i prokologen eller urologen;
 3. Om under ultraljudsundersökningen fanns en plats i prostata med lågt ekogent index;
 4. Om en transuretralbiopsi redan har utförts är det nödvändigt att spåra kroppens reaktion på ingreppet genom den urinrörliga smalkanalen (som kan skadas under proceduren).

Ibland kan en transrectal biopsi av prostata administreras igen. Vanligtvis underlättas detta av:

 • Ytterligare ökning av nivån av prostataantigen;
 • Ett litet gap i förhållandet mellan fri och total PSA (mindre än 10 procent);
 • Detektion under den första analysen av stor prostatisk hyperplasi (okontrollerad celltillväxt);
 • Otillräcklig mängd biomaterial uppsamlat vid första biopsi.

Eftersom proceduren är invasiv är en lista över kontraindikationer som utesluter analysen bifogad den. Detta bör också vara känt.

Kontra

Det finns patienter som vägrar att väcka proceduren. Eftersom läkare inte kan tvinga en man att ta hand om sitt tillstånd kan detta fall anses vara den första kontraindikationen för provtagning av biomaterial. Men det finns också ganska objektiva medicinska skäl, när förfarandet är verkligen kontraindicerat. Till exempel:

 • Om patientens ålder överstiger 80 årsgränsen.
 • När patientens tillstånd anses extremt svårt, vägs ner av andra patologier i kroppen;
 • Om andningssjukdomar är närvarande, såväl som autoimmuna och andra kroniska misslyckanden;
 • Det finns akuta virus- eller bakterieinfektioner på vilken plats som helst;
 • När det finns problem med blodpropp
 • Med förhöjning av hemorrojder eller prostatit;
 • När en ny operation utfördes
 • Med njur-, hjärt- eller lunginsufficiens.

Om beslutet att genomföra analysen fattas av ömsesidigt (läkare och patient), är det nödvändigt att ordentligt förbereda sig för det. Hur man gör det kommer vi att berätta ytterligare.

Hur man förbereder sig korrekt: Vad kan och kan inte göras

Läkaren måste erhålla skriftligt tillstånd från patienten för förfarandet. Detta är början på preparatet för prostata biopsi. Vidare måste patienten bekanta sig med reglerna och medicinska rekommendationer som måste genomföras noggrant för att minska riskerna vid biopsi (de kommer att diskuteras lite senare). En biopsi tar inte mycket tid och kräver vanligtvis inte sjukhusvistelse. Efter ett par timmar släpps patienten hemma (om han inte redan är i vårdbehandling). Men även hemma borde en man inte försumma säkerheten, därför:

 • På patientens ansvar - att vägra att ta följande grupper av droger:
 1. Under veckan utesluts alla läkemedel som främjar blodförtunning (upp till banalt aspirin).
 2. I tre dagar - avvisandet av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (till exempel från Ibuprofen);
 3. Under samma period är det nödvändigt att överge hormonella droger. Om du är rädd för ditt hälsotillstånd måste du komma till sjukhuset under ledning av medicinsk personal.
 • Passera alla tester och test som utesluter möjligheten till en inflammatorisk process i kroppen vid biopsi-tidpunkten.
 • Ta ett test för en allergisk reaktion på en lokalbedövning (som kommer att användas under proceduren);
 • På dagen före biopsi bör kosten vara så ljus som möjligt. Mängden och sammansättningen av livsmedelsprodukter beaktas;
 • Det är nödvändigt att ta en dusch natten före och före biopsi själv;
 • På natten före en biopsi är det nödvändigt att ta lugnande medel (för att lindra stress medan man väntar)
 • Antibiotika (för att utesluta smittsam infektion under operation) används också dagen före och tre dagar efter proceduren.
 • Transrectal och transuretral biopsi kommer att kräva en preliminär rengörande enema.

Förberedelser för prostatabiopsi är inte komplicerade, men även sådana nyanser kan återspeglas under studiens gång.

Hur och var är proceduren utförd och vad är priset

Biomaterialprovtagning, i de flesta fall, utförs på poliklinisk basis. Endast i de fall då allmän anestesi behövs, eller det finns rädsla för patientens tillstånd - bestäms det för stationärt funktionssätt. Tre dagar räcker för att säkerställa procedurens säkerhet och metoden för att hålla den till en man. Om analysen gjordes på poliklinisk basis är patienten ledig om några timmar. Om jag var tvungen att gå till sjukhuset - sedan ett par dagar efter att ha följt alla kroppsreaktioner till medicinsk intervention.

Möjliga konsekvenser och komplikationer efter en biopsi

Även med den höga medicinsk personal som deltar i biopsi kan man inte fullt ut överväga händelsernas gång. Ibland finns det komplikationer som kommer att listas i följande lista.

 1. Det kan finnas blodig urladdning vid urinering.
 2. Svårigheter vid tilldelning av urin på grund av skador på urinröret
 3. Blod i sperma
 4. Smärta i ändtarmen, och ibland i perineum;
 5. Isolering av blodiga blodproppar under avföring
 6. Ökning av kroppstemperaturen (om en infektion har angetts);
 7. Prostatit, epididymit eller orchit kan förekomma.

En man behöver återanvändas till en läkare om urinering inte återkommer mer än tre dagar, eller blödningsproblem blir för intensiv.

Resultat av förfarandet

Många män frågar när det blir möjligt att ha sex? Sex efter biopsi av prostata är löst efter ett par dagar, men utan att ta stimulantabletter eller kosttillskott. Om det inte finns någon kontakt utan stimulering är det bättre att hålla tillbaka tio dagar så att biopsi-resultaten redan kommer och hälsosituationen blir tydlig. Under de kommande tre dagarna bör du avstå från att gå till bastun eller bad, från överbelastning (både mental och fysisk), skjuta upp vandringar till gymmet. Det är önskvärt att konsumera mer vatten och andra neutrala vätskor (cola, kaffe och sprit vänta tills bättre tider). Strax efter proceduren skickas biomaterialet till laboratoriet för cytologisk och histologisk undersökning. Indikatorerna bedöms på Gleason-skalan, uppskattas i poäng och har sin egen informativitet:

 1. Summan av indexet ligger i intervallet från 2 till 4 - cancer är icke-aggressiv och växer långsamt;
 2. Från 5 till 7 - tumören anses vara medium aggressiv;
 3. Summan av 7 till 10 är cancer med metastatiska celler.

Diagnos genom biopsi, låter dig välja den optimala formen av efterföljande terapeutiska recept och ibland låter dig undvika ett dödligt utfall. Därför bör rädsla för förfarandet inte hindra dig från att rädda ditt liv.

Vilka är konsekvenserna efter prostata biopsi?

Biopsi av prostata är en invasiv studie där organsnittet tas för ytterligare histologisk analys. Huvudsyftet med förfarandet är bekräftelse eller tvärtom uteslutning av den onkologiska processen. Metoden hjälper också till att bedöma tumörens förekomst, växtens art, graden av differentiering och aggressivitet hos atypiska celler.

Diagnostiska åtgärder

Malign tumör kännetecknas av utseende av atypiska celler, saknade differentiering och benägna att okontrollerad tillväxt. Som ett resultat är organfunktionen försämrad. Cancerceller skadar kärlen i mikrocirkulationsbädden och går in i blodomloppet. Med blodflödet kan de införas i andra organ, bilda metastaser. Spridning i närliggande organ leder en malign tumör till andra allvarliga konsekvenser, såsom blödning, tarmobstruktion etc.

Ofta är sådan organskade asymptomatisk, förändringar i patientens välbefinnande förekommer redan i sjukdomens sena stadier, då moderna behandlingsmetoder kanske inte är så effektiva.

Denna siffra hos friska män under 40 år brukar inte överstiga 4 nanogram / mmol. Med ålder ökar detta antal något, eftersom PSA-nivån är beroende av prostatakörteln, vilket måste beaktas.

Definitionen av PSA är en screeningsmetod för att upptäcka prostatacancer hos män efter 50 år. Men ibland uppstår det med infektionssjukdomar, prostatit, tagande av vissa mediciner. Det ökar också med godartad prostatahyperplasi.

Mer specifika indikatorer för den onkologiska processen kommer att vara definitionen:

 • PSA-förhållande till prostata storlek;
 • PSA-tillväxt per år. Hos friska män, inte mer än 0,7 nanogram per 12 månader;
 • Förhållandet mellan den bundna PSA och totalen (normalt är intervallet från 15% till 100%).

Indikationer för prostata biopsi

En prostata biopsi föreskrivs i följande fall:

 • Komprimering i körtelen, palpabel med rektal finger undersökning;
 • Hög PSA i blodet;
 • Lågt förhållande av bunden PSA till fri (mindre än 15%);
 • Ökning av PSA-tillväxten;
 • Förekomst av misstänkta foci under TRUS (transrectal ultraljud);
 • Formationen av prostatakörteln, som visar tecken på malignitet, i bilder av CT eller MR i bäckenorganen.

Kontra

Kontraindikationer till proceduren är:

 1. Allvarligt och extremt allvarligt tillstånd hos patienten
 2. Inflammatoriska processer i rektum, urinvägar, närvaro av andra foci av bakteriell och virusinfektion i kroppen;
 3. Komplicerat med hemorrojder;
 4. Koagulopati.

Förberedelser för förfarandet

Det ordineras av den behandlande läkare-urologen. Han beskriver biopsiets mekanism, den mest lämpliga metoden, berättar om förberedande åtgärder och möjliga konsekvenser.

Utbildningen omfattar:

 • Leverans av ett allmänt och biokemiskt blodprov, allmän urinanalys, blodkoaguleringstest, HIV, hepatit, syfilis, blodgrupp och Rh-faktor.
 • Avslag från alkohol, sexuella kontakter i en vecka före en biopsi.
 • Om patienten ständigt dricker antikoagulant eller blodförtunnande läkemedel (aspirin, warfarin och andra), då i 5-7 dagar, ska de avbrytas. Om annulleringen av läkemedel av en eller annan anledning är omöjlig, är patienten under observation i patienten.
 • Några dagar före proceduren och inom 5-7 dagar efter det indikeras början av antibakteriell profylax (1 tablett, 500 mg).
 • På kvällen på kvällen och på morgonen på biopsi dagen av prostata gör en rengörande emalj.

Att ta biopsi material äger rum i en medicinsk anläggning, vanligtvis i en klinik eller i en privat klinik.

Hela arbetet består av premedicinering, lokal eller allmän anestesi, korrekt biopsi och förebyggande av möjliga komplikationer.

Typer av prostata biopsi

Beroende på tillgången finns tre typer av prostata biopsi.

transrektal

Transrectal - den vanligaste. Passera genom ändtarmen. Första platsen bedövas med ledande anestesi, vilket blockerar nervfibrerna som inerterar prostata och anus. Därefter införs en ultraljudssensor och en nål med en biopsyål. Det tar 14-18, till 20 skivor.

Fördelarna med denna metod inkluderar mindre invasivitet, lokalbedövning, ganska bra informativt värde. Nackdelar: möjligheten att utveckla en smittsam process, liten tillgång till kirtlet i prostata. Den senare är emellertid ganska enkelt löst genom att använda nålar av olika längder.

grenen

Perineal - utförs när det är nödvändigt att ta fler biopsier (upp till 30), eller med tvivelaktiga resultat av transrectal biopsi, liksom inflammatoriska sjukdomar i anus, stenos, rektal resektion. Ultraljudssensorn installeras i ampuller i ändtarmen.

Punktering utförs genom ett litet snitt i området mellan anus och pungen.

Denna metod är mer invasiv och låter dig samla skivor från de flesta prostata. Men han behöver ryggrad, ibland till och med generell anestesi.

transuretral

Transuretral - för närvarande är det praktiskt taget inte tillämpat. Grunden är införandet av ett cystoskop eller resektoskop i urinröret, med biopsi-material med hjälp av en speciell enhet - en resektionsslinga.

Oavsett vilken typ av utförande som helst kan patienten ligga antingen på sin sida eller på ryggen.

att genom olika åtgärder

Med ultraljudsprovning bestäms inte bara platsen för de mest misstänkta formationerna, men den lokala blodflödeshastigheten mäts också, vilket alltid ökas i den maligna processen på grund av närvaron av aktivt delande celler. Moderna ultraljudssensorer gör att du kan visualisera orgeln i sagittala och frontala områden.

En biopsyål är ett engångs sterilt instrument. Den består av yttre och inre, som innehåller ett spår för biopsi material, delar. Den sitter på rätt plats, och den avfyras med en speciell pistol. Du kan höra ett klickljud. Den inre delen sticker ut några millimeter tidigare än den yttre och skär en tunn bro av tyg upp till 1 mm bred och upp till 20-25 mm i längd.

De resulterande broarna samlas i separata rör med formalin och måste märkas, vilket indikerar den exakta anatomiska platsen för provet som tagits. Därefter skickas de till laboratoriet, där läkaren av klinisk och laboratoriediagnostik börjar den histologiska analysen.

Varje prov utvärderas enligt Gleason-poängen från 2 till 10, beroende på graden av abnormitet hos cellerna i olika regioner.

Vid låga värden är enkla observationsmetoder möjliga. Ju högre antal, ju mer maligna processen och desto högre tendens att metastasera är det nödvändigt att starta kemoterapi så snart som möjligt, strålbehandling eller för att utföra kirurgisk behandling.

Biopsi resultat

Resultaten som erhållits med biopsi kan tolkas enligt följande:

 • Akut inflammation i prostata vävnaden;
 • Kronisk inflammatorisk process;
 • Godartad hyperplasi
 • Atypisk adenomatös hyperplasi;
 • Adenokarcinom med en obligatorisk indikation av dess typ.

Konsekvenser av förfarandet

De negativa effekterna av prostata biopsi är mycket sällsynta. Dessa inkluderar:

 1. Infektionsprocesser i urinvägarna (cystit, uretrit, epididymit, orchitis och andra). Mycket sällan, i svåra fall och med nedsatt immunitet, kan infektion nå gangren Fournier, bakterieemi, sepsis. Förutsättningarna är: otillräcklig antibiotikum före och efter intag av materialet, resistens mot ett brett spektrum av antibakteriella läkemedel (inträffar ofta när långvarig behandling av bakterieinfektioner), inflammatoriska sjukdomar i rektum, frånvaron lavemang under utarbetande.
 2. Isolering av blod med urin (hematuri), med avföring och med spermier. Dessa tillstånd kan inträffa och i norm, men inte överstiga under ett par dagar. Om blödningen är massiv och inte slutar efter tre till fyra dagar, är det nödvändigt att rapportera detta till behandlingsläkaren. Denna komplikation är mer sannolikt att uppträda hos patienter med arvelig störd blodkoagulationsfunktion), liksom vid kontinuerliga läkemedel som spädar blodet och antikoagulantia.
 3. Obehagliga känslor, känsla av obehag i anus och ändtarmen, som är svåra att beskriva. I sådana fall är vanligtvis en kort kurs av antiinflammatoriska, lätta lugnande läkemedel ordinerad.
 4. Ömhet i snitt eller punktering.
 5. Fördröjd urinering är en av de mest sällsynta komplikationerna.
 6. Övergående överträdelser av sexuell funktion.
 7. Ibland förvirring.
 8. Skada på den periprostatiska venen.

Biverkningar utvecklas ofta med otillräcklig beredning, i närvaro av kroniska sjukdomar (diabetes mellitus, hypertoni), med regimens överensstämmelse i perioden efter en biopsi.

Post-prostata biopsi

I de flesta fall kan patienten återvända hem inom 3-4 timmar efter manipuleringen. Inpatientövervakning behövs bara personer med andra samtidiga patologier.

I 5-7 dagar fortsätter en man att ta antibiotika för att förhindra infektioner. Narkotika med ett brett spektrum av åtgärder används vanligtvis, men med resistens eller allergiska reaktioner bestäms frågan om utnämningen individuellt.

Stark fysisk ansträngning bör undvikas. Sport (simning, löpning, ljus och tyngdlyftning) stanna i en vecka.

Det är viktigt att kosten, uteslutning eller begränsning av produkter som orsakar irritation i mag-tarmkanalen (kryddig, rökt, stekt mat, alkohol), flatulens (baljväxter, rågbröd, druvor, kål, kolsyrade drycker). Rekommenderat intag av grönsaker, frukter, rik på fiber för reglering av avföring.

Detta uppnås genom soppor, komposit, juice, vanligt vatten. Drickande drycker som innehåller koffein bör stoppas i en vecka, ersätt dem med cikoria.

Under veckan är sexuell vila nödvändig. Sexuell kontakt och onani är uteslutna. Efter 7 dagar är kön tvärtom mycket användbart för att ta bort celler som skadas av biopsi och aktiv blodfyllning av bäckenorganen. Det är dock nödvändigt att undvika promiskuellt samlag, handlingar som använder medel för att upprätthålla erektion (Viagra), samt med fördröjning eller förlängning av utlösningsprocessen.

Upprepad procedur

Trots det faktum att biopsi i prostatakörteln är en tillräckligt informativ metod för differentiering av oncoprocessen, är det i vissa fall nödvändigt att upprepa det:

 • Om det föregående förfarandet inte är tillräckligt pålitligt (ofta om antalet biopsiprover inte överstiger 8-10);
 • Närvaron av den neoplastiska processen i den tidigare analysen av proverna;
 • Tillväxten av PSA i blodet trots de negativa resultaten av histologi; Fortsatt ökning av PSA-förhållandet;
 • Utseende av nya hypo- eller hyperechoic foci av annan lokalisering på TRUS;
 • Utseendet på CT eller MR med kontrasterande neoplasmer;
 • Att bedöma effektiviteten av strålterapi.

slutsats

Prostatacancer är en frekvent malignitet, sannolikheten för vilken ökar med åldern.

Snabb diagnos av sjukdomen som bestämts genom biopsi exakt lokalisering och histologiska tumör tillbehör inte bara bidra till att förhindra dess tillväxt och metastaser, men i många fall helt eliminera patologiska fokus.