Huvud
Förebyggande

Biopsi av prostata adenom

Varför gör prostata adenombiopsier? Varför fick jag en prostata adenombiopsi? Har jag cancer? - alla dessa frågor plågar mannen som ordinerades en biopsi.

Låt oss först titta på vad som är vanligt och annorlunda mellan prostatacancer och adenom.

Adenom och prostatacancer

Adenom och prostatacancer är två sjukdomar som påverkar prostatakörlens "hälsa". Vissa former av prostatacancer, liksom cancer i de tidiga stadierna, kan visa samma symptom som prostata adenom. Både i prostataadenom och i maligna tumörer kan följande symtom uppstå:

 • Svårig början på urinering
 • Behovet av bukstam att initiera urinering;
 • Ökad urinering;
 • Snabb urinering på natten
 • Försvagning av urinströmmen;
 • Avbrott i urinströmmen och dess utlösning;
 • Känsla av fullblåsning efter urinering
 • Blod i urinen.

Uppkomsten av dessa symtom beror på det faktum att förstorat järn blockerar urinflödet från urinblåsan.

Trots likheten av symptom har adenom och prostatacancer många skillnader.

Prostata adenom är inte cancer!

Först av allt bör du förstå att prostataadenom inte är cancer! Dessutom prostata adenom orsakar inte cancer, är inte en riskfaktor för malignitet eller prekreativt tillstånd. Men eftersom cancer och adenom har ett antal liknande symtom, måste läkaren utföra särskilda tester och studier för att identifiera den exakta orsaken till de problem som uppstått. Dessutom glöm inte att både sjukdomar och adenom och cancer kan påverka prostatakörteln samtidigt.

Finger rektal undersökning

Fingerrektalundersökning är ett viktigt förfarande som gör det möjligt för läkaren att få preliminär information om tillståndet i prostatakörteln. Under undersökningen kan läkaren känna prostata. När adenom i körteln är förstorad i storlek, smidig till beröring, elastisk konsistens. Om formen av prostata förändras är körteln tätt vid beröring, med knutarna inuti läkaren kan förutsätta närvaron av en cancerprocess.

Prostataspecifikt antigen

En analys av nivån av prostataspecifikt antigen i blodet föreslår också orsakerna till symptomen i det nedre urinvägarna. Vi noterar det faktum att någon sjukdom i prostatakörteln leder till en ökning av nivån av prostataspecifikt antigen i större eller mindre utsträckning.

De flesta av Prostata-specifikt protein bildas i cellerna i övergångszonen i prostatakörteln, d.v.s. zon, benägen för godartad hyperplasi. Medan den perifera zonen, som är källa till cancer, producerar en liten mängd prostataspecifikt antigen. Trots det faktum att mängden adenom kan vara mycket större än tumörvolymen, producerar cancerceller tiotals gånger mer prostataspecifikt antigen än adenomvävnader.

En signifikant ökning av nivån av prostataspecifikt antigen (ibland) kan indikera närvaron av en malign process. Om PSA-nivån i blodet exempelvis är 40 ng / ml, med en hastighet av upp till 5 ng / ml, kan en läkare med stor sannolikhet utgå från cancerframkomst. Ofta hos män kan nivån av prostataspecifikt antigen ökas, men resultatet kan inte tolkas noggrant. Exempelvis kan en PSA-nivå av 10 ng / ml indikera prostataadenom, men utesluter inte heller närvaron av en tumörprocess. I sådana fall krävs ytterligare forskning.

Om testen och laboratorieinstrumentstudierna indikerar en hög risk för cancer, utser doktorn prostata adenombiopsi. Biopsi är huvudstudien som kan bekräfta eller utesluta prostatacancer. När en biopsi utförs, tar doktorn med hjälp av specialverktyg små fragment av prostatakörteln som undersöks under ett mikroskop.

Vad är resultatet av prostata biopsi?

Efter att du har en prostatabiopsi undersöks körtelfragmenten under ett mikroskop av en kvalificerad specialist, en morfolog. Baserat på den slutsats han gjorde kan din urolog göra en slutgiltig diagnos. Följande lista med frågor och svar hjälper dig att bättre förstå medicinska språket i den medicinska rapporten.

1. Vad betyder det om biopsiresultaten säger "godartad prostatavävnad" eller "godartad prostatahyperplasi"? Sådana resultat indikerar godartade förändringar i prostata vävnad och frånvaron av en malign process.

2. Om cancer inte har detekterats med prostata biopsi, kan jag vara säker på att jag inte har någon tumör?

Tyvärr kan biopsi av prostata i vissa fall ge falskt negativa resultat. Ibland krävs upprepad prostata biopsi.

3. Vad betyder det om resultaten av prostata biopsi läser "akut inflammation" eller "kronisk inflammation"?

Jag tror att du gissade att dessa resultat indikerar närvaron av akut eller kronisk prostatit, som inte har något att göra med cancer.

4. Vilka är begreppen "atrofi" eller "adenos" eller "atypisk adenomatös hyperplasi"?

Det betyder att under mikroskopet ser läkaren atypiska celler som liknar cancerceller. Detta är dock inte en malign tumör.

5. "Prostatisk intraepitelial neoplasi" (IDU) - vad betyder det?

Detta tyder på att prostata vävnaden förändras och cellerna ser inte ut som friska celler. Om resultatet av en biopsi indikerar förekomsten av högkvalitativa IDU, oroa dig inte, det här är inte en malign tumör. Om en biopsi avslöjar en pin med atypiska körtlar kan det vara ett tecken på cancer.

Biopsi av prostata adenom

Biopsi av prostata: hur, tekniker och konsekvenser

I en rad fall är det inte tillräckligt med konventionella undersökningsmetoder vid diagnos av prostatapatologier. I denna situation föreskriver läkaren en riktning mot prostata hos biopsi. Hur undersökning, metoder, förberedelser, möjliga risker och kontraindikationer görs kommer att diskuteras i artikeln.

Vad är en biopsi, när är det ordinerat?

Under prostata körs biopsi förstås att man tar en liten del av den levande vävnaden eller tumören för vidare undersökning. Förfarandet utförs med hjälp av en speciell ihålig nål, annars kallad en biopsyål. Beroende på indikationerna görs ett prov av vävnader på tre sätt.

 1. Transrectal är den vanligaste. En punktering av en biopsi nål utförs genom ändtarmen. Ett annat namn för tekniken är multifokal prostata biopsi.
 2. Transperineal - genom huden i perineal regionen. Det föreskrivs om det inte finns någon möjlighet att sätta in instrumentet i endotarmen eller i anusens patologi.
 3. Transuretral - genom urinröret (urinröret). Det utförs sällan.

Tidigare biopsi i prostatakörteln utfördes under kontroll av fingret. För närvarande utförs manipulationen med ultraljudsdiagnos. Läkaren ser där nålen pekar, så risken för komplikation minimeras.

Vad orsakar en biopsi?

När en patient kontaktar en urolog med klagomål om smärta i perinealområdet, svårigheter med urinering och andra hälsoproblem, föreskrivs ett antal test. Bland dem, ett blodprov för nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen). Det är etablerat att med inflammatoriska processer i prostatakörteln förändras nivån av detta protein. Om läkaren ser ett överskott på 2,5 ng / ml kan detta indikera utvecklingen av en godartad (adenom) eller malign (cancer) tumör i prostatakörteln. I detta fall är biopsi av prostatakörteln obligatorisk: andra diagnosmetoder tillåter inte 100% att bekräfta eller neka den preliminära diagnosen.

Studien utförs i andra fall:

 • tätningar på ytan av prostata, avslöjad genom rektal fingerundersökning
 • tvivelaktiga områden i orgeln när man utför TRUS;
 • att identifiera cancerfas hos patienter som förskrivits strålbehandling eller annan behandling.

Till prostata prospektiva biopsi finns ett antal kontraindikationer som tas i beaktande av läkaren. Förutom exacerbation av kronisk prostatit eller inflammation i prostata i en akut kurs är det omöjligt att bryta mot vävnadens integritet i följande fall:

 • ett allvarligt hälsotillstånd (temperatur, allmän förtryck)
 • problem med blodets sammansättning (minskad koagulerbarhet);
 • pågående infektionssjukdomar;
 • uttalade hemorrojder eller proktit.

Dessutom kan grunden fungera som en skriftlig vägran från patienten att genomföra prostata biopsi.

Förberedelse och genomförande av undersökningen, eventuella komplikationer

En kvalificerad medicinsk professionell kommer att berätta för mannen vad han ska göra före undersökningen. I regel börjar preparatet för biopsi av prostatakörteln med insamling av information om tillståndet för människors hälsa. Läkaren ska ta reda på följande:

 • förekomsten av kroniska sjukdomar;
 • om det finns allergi på medicinska preparat, om ja - det på vad
 • vilka droger eller folkmedicin har använts under de senaste veckorna.

Dessa data är nödvändiga för att minimera risken för komplikationer. Göm inte något från läkaren, speciellt om du har behandlats själv.

Obs! Ledande urologer rekommenderar biopsi att göra en prostata MR. Detta kommer att förbättra noggrannheten av cancerdiagnos, om någon.

Förbered dig för analysen:

 1. 2-3 dagar före biopsi datum, är det nödvändigt att vägra att ta acetylsalicylsyra, antikoagulantia och andra medicinska substanser som påverkar blodkoagulerbarheten.
 2. Läkaren kommer att föreskriva antibiotika hos fluorokinolongruppen dagen före förfarandet. Kursen fortsätter 3-5 dagar efter det att materialet tagits. Detta görs för att förhindra eventuell infektion.
 3. På kvällen är det nödvändigt att begränsa konsumtionen av feta livsmedel, på kvällen för att vägra middag.
 4. Före undersökningen utförs en rengörande enema. Undantag - om det finns sjukdomar associerade med patologier i ändtarmen.

Överensstämmelse med läkares rekommendationer och föreskrifter är obligatorisk.

Hur är punktering biopsi av prostata?

För män är proceduren inte känd eftersom varje patient vill veta hur en prostatabiopsi är klar, vilket väntar bakom kontorsens stängda dörr. I de flesta fall görs ett urval av vävnader i en poliklinisk miljö, det vill säga i en klinik. Ett undantag är om det finns risk för kardiovaskulära eller andra komplikationer. I detta fall krävs sjukhusvistelse.

Först kommer läkaren att prata med patienten. Berätta hur proceduren ska utföras, vilka komplikationer kan uppstå. Samtidigt måste mannen ge skriftligt tillstånd för biopsi. Därefter börjar ett diagnostiskt test.

 1. Jag behöver ligga på soffan. Läkaren kommer att berätta om kroppens position. Det ligger antingen på sin sida, med benen böjda på knäna och dras till bröstet, eller ligger på ryggen, med ben upp och skiljs.
 2. Ett smärtstillande medel tillsätts för lokalbedövning. Det innebär att en biopsi inte utförs under generell anestesi, endast punkteringsplatsen bedövas. Om det är en transrektal metod kan en gel med lidokain användas. Om allt är gjort korrekt, så är det praktiskt taget ingen smärta.
 3. Genom rektummet (om det inte finns kontraindikationer) sätts en TRUS-sensor in genom vilken bilden av prostatakörteln visas på bildskärmen.
 4. Efter preparering med hjälp av en anordning för biopsi, sätt in en nål till ett djup av 20 mm. För att erhålla en tillräcklig mängd material måste en läkare utföra 8 till 12 injektioner, inte bara i tumörzonen utan också i intilliggande vävnader. En mindre mängd materialupptagning snedvrider resultatet.
 5. Om samlingen av histologiskt material utförs på transperinalt sätt krävs allmän anestesi eller ryggradsbedövning. Skritsektionen behandlas med en antiseptisk lösning, sedan görs en grund snitt. Det är nödvändigt att den korta nålen i pistolen når prostatakörteln.

Det resulterande materialet placeras i speciella behållare och skickas till laboratoriet för histologisk eller annan undersökning. Du måste bara vänta på resultaten.

Om en läkare misstänker en otrolig diagnos - en upprepad biopsi ordineras 5 till 6 månader efter det första. Detsamma gäller definitionen av progression av cancerceller i cancer sjukdom.

Vilka komplikationer bör man förbereda?

Om träningsåtgärderna observerades och själva diagnosen utfördes av en erfaren läkare, är konsekvenserna av prostata biopsi i regel obetydlig. Patienten känner lite smärta i injektionsområdet, ibland, speciellt när man tar materialet genom perineum, det finns svaghet, en liten ökning av kroppstemperaturen.

Men man måste vara förberedd för allvarligare komplikationer:

 • 35% av patienterna har blod i urinen;
 • cirka 30% av männen känner smärta i ändtarmen, ger i anus;
 • hos 27% av patienterna förekommer blod i sperma.

Andra komplikationer är mindre vanliga. Bland dem, utveckling av akut prostatit, blödning, förlust av medvetande under proceduren. Inträngningen av bakterier i blodet och den efterföljande septiska chocken uppträder praktiskt taget inte.

Livsstil efter biopsi

Under de första 2-3 timmarna efter diagnosen måste du överge fysisk aktivitet. Inom en vecka - två män kommer att känna en liten smärta i perineum, märka blandningen av blod i avföring eller urin. Detta är normalt efter denna typ av procedur. Om sådana tecken ökar - är det nödvändigt att omedelbart besöka en läkare.

Funktioner av en diet efter en biopsi

Restriktioner i mat är mindre, och kosten själv är lätt. Överensstämmelse med kosten har följande mål:

 • förstärkning av immunitet
 • förebyggande av blödning
 • förebyggande av flatulens och förstoppning.

För en månad, sluta använda alkohol. Alkohol irriterar slemhinnan i mag-tarmkanalen och urinblåsan, försvagar kroppens skyddshinder. Dessutom gör alkoholinnehållet i blodet det mer flytande, vilket kan prova blödning. Avvisa från Pepsi, cola och andra kolsyrade drycker. I 2 veckor, ät inte svart och grönt te eller kaffe. Samtidigt bör juice, vatten, komposter konsumeras 1,5-2 liter per dag.

Avvisa från skarpa rätter. Ät inte baljväxter, svartbröd, kål, druvor och druvsaftprodukter.

Menyn ska vara:

 • lök och vitlök;
 • citrusfrukter;
 • bär och frukter;
 • nötter och torkade frukter;
 • spannmål och spannmål;
 • fisk och magert kött

Ät små portioner med intervall på högst 4 timmar. Ät inte 2 timmar före sänggåendet för att inte sätta på mag och tarmar.

Intimt liv efter undersökningen

Läkare råder att avstå i en vecka från alla slags sexuella kontakter och onani. Detta är nödvändigt för att minska bördan på den skadade prostatakörteln.

En vecka efter prostata biopsi är kön tillåtet om följande villkor är uppfyllda:

 • Ta inte stimulerande läkemedel som Viagra;
 • att vägra tillfälliga sexuella relationer
 • Avbryt inte samlag och fördröja ej utlösning.

Om du har smärtsamma känslor under könet, ändra färgen på sperma, problem med erektion och plötslig försämring av välbefinnandet - kontakta omedelbart en läkare.

Resultaten av analysen och deras tolkning

Det finns flera metoder för att diagnostisera och visa resultatet av analysen. Tolka dem utan att ha medicinsk utbildning, kommer inte fungera. Varför - döm själv.

Enligt rekommendationerna från European Association of Urology, ta hänsyn till nivån av prostatisk intraepitelial neoplasi (IDU) i Ryssland. Man tror att en låggradig PIN-kod indikerar en risk på 18% för att utveckla prostatacancer.

En annan metod är att använda Gleason-indexet. Denna metod är utformad för att bestämma och reflektera stadium av adenokarcinom i prostatakörteln och betraktas på ett fempunktssystem. Indexet varierar från 2 till 10 på Glisson-skalan. Ju högre indikatorn i testresultatet är desto säkrare kan det vara att prata om förekomsten av prostatacancer.

Formuläret med resultaten av en prostatabiopsi kommer att innehålla följande information:

 • typ av adenokarcinom av TNM;
 • glyson index;
 • tumörens placering
 • spridning och penetration av neoplasma i vävnader;
 • typ av cancer (om identifierad).

Med andra ord, även med resultaten från biopsianalysen, kan den okunniga inte dechiffrera dem. Det enda värt att uppmärksamma är slutsatsen. Om det finns ord som uttrycker tvivel ("möjligt", "ej uteslutet", "förmodligen"), indikerar detta en dåligt genomförd histologisk studie. Det borde inte finnas några tvivel och tvetydighet i resultaten.

slutsats

I allmänhet är biopsi av prostatakörteln ett modernt sätt att diagnostisera olika typer av neoplasmer. Utan att få resultat från test är det omöjligt att korrekt diagnostisera och ordinera rätt behandling.

Ta reda på var biopsi görs, hur mycket det kostar, vilken klinik är bättre, du kan se din läkare. Han kommer att ge rekommendationer och skriva en riktning. Avvisa inte biopsi.
Se videon om ämnet i artikeln. I det talar patienten om det är smärtsamt att göra en biopsi.

Transuretral resektion av prostata adenom: ledning och konsekvenser

För närvarande är den operativa behandlingen av godartad neoplasma i prostatakörteln utbredd. En av de mest effektiva metoderna är transuretral resektion av prostata adenom. Under interventionen kan läkaren ta bort det synliga området hos det drabbade organet, återställa urinprocessen, även i närvaro av allvarliga sjukdomar i genitourinärsystemet.

För att kunna börja behandlingen måste läkaren genomföra en omfattande undersökning. Detta är nödvändigt för att undvika utveckling av komplikationer efter operation.

Fördelar med operation

I närvaro av godartade neoplasmer i prostata körs två typer av operation: TUR adenom i prostata och transvesikal adenomektomi. Den senare är en öppen operation.

Med prostata adenom utförs två typer av operationer

I jämförelse med adenomektomi har resektion flera fördelar. Därför ordinerar läkare ofta denna typ av behandling.

 1. När resektion av adenom i prostatakörteln inte utförs extern excision av vävnader. Därför är nedskärningarna helt frånvarande.
 2. Efter operationen är prostata adenom-rundan efterkört. Därför spenderar patienten mycket mindre tid under stationära förhållanden.
 3. Patienternas vittnesbörd visar att störningen påverkar kroppens tillstånd mer positivt. Som ett resultat är män mer benägna att tolerera transuretral resektion.
 4. Efter avlägsnandet av en del av orgeln förekommer komplikationer mycket mindre ofta. Detta gör det möjligt för oss att säga att den postoperativa perioden är lättare.

Indikation för operationen

Resektion ges till patienter i närvaro av vissa symtom på sjukdomen. De inkluderar:

 • svårighetsgrad och smärtssyndrom i benen;
 • frekvent uppmaning att urinera tillsammans med smärtssyndrom;
 • urinblåsning (kronisk och akut urinretention);
 • återkommande infektioner i urinvägarna;
 • divertikulum av pseudo-urinblåsan;
 • blodföroreningar i urinen (hematuri);
 • njurinsufficiens.

Avlägsnandet av delen av prostatakörteln och hela organet utförs om:

 • maligna tumörer i prostata;
 • adenom i körteln;
 • inflammatoriska processer i kroppen.

Genomförande av resektion

Förfarandet utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop. Det injiceras i en mans urinrör.

Resektoskop - en anordning som används för resektion av prostata

För att utföra direkt avlägsnande, ska läkaren noggrant undersöka exponeringsområdet. Särskild uppmärksamhet ägnas åt:

 • urinblåsan;
 • urinröret
 • zoner som omger adenomen.

Först efter detta genomförs en resektion med en speciell enhet i form av en slinga.

För transuretral resektion för att undvika komplikationer är det nödvändigt att bibehålla synligheten av inflytningsfältet. Detta skapas av inflödet och utflödet av vätska genom resektoskopets kanaler. Vid tidpunkten för vävnadsavlägsnande kan synligheten begränsas av blödning från kärlen. Därför är det viktigt att tiden är i tid.

Proceduren utförs endast av en kvalificerad tekniker. Positiva resultat och frånvaron av negativa konsekvenser kan noteras när:

 • kunskap om läkarens anatomiska landmärken;
 • förmågan att särskilja patologiska vävnader från friska
 • god syn på manipulationsområdet.

Vid tidpunkten för återvinning av resektoskopet genom urinröret placeras en kateter med en inflationsballong i blåsområdet. Det kallas Foley kateter. Det är nödvändigt för konstant bevattning av detta område och förebyggande av bildandet av blodproppar. Om du inte utför proceduren kan kanalerna för utflöde av vätska bli igensatta. Katetern tillåter också att normalisera blåsans funktion.

Tvättresultatet kan beräknas från den flytande vätskans färg. Om det inte finns någon blödning, avlägsnas kateteret efter 2-4 dygn i tvätt.

Återhämtning efter TUR av prostataadenom observeras efter extraktion av hjälpverktyg. Patienternas vittnesmål indikerar att urinprocessen återkommer till normal. Men ofta finns rez och urin av en blekrosa färg.

Efter TUR observeras ofta prostata adenomer

Eventuella komplikationer

Vid transuretral resektion av prostataadenom, vars pris är något lägre än för andra operationer (minimalt invasiv) observeras ett positivt resultat hos nästan alla patienter. I detta fall noterar läkare att ingripandet är säkert. Därför anses komplikationer i den postoperativa perioden oftare vara ett undantag än en regelbundenhet.

Det är emellertid omöjligt att ge 100% garanti om frånvaron av konsekvenser. Detta beror på karaktären hos varje patients kropp, såväl som graden av skada på prostatakörteln. Isolera de vanligaste komplikationer som kan uppstå när prostata tas bort.

 1. En av konsekvenserna är syndromet av vattenförgiftning. Vid utförande av en operation är det möjligt att penetrera av bevattningsvätska i stora mängder. Detta orsakar förekomst av detta syndrom hos män. Sannolikheten för en negativ reaktion är 0,2 till 1%. Under normal drift går insprutningsvätskan igenom de skadade åren i cirkulationssystemet. Däremot är dess mängd så liten att förgiftningssyndromet är uteslutet.
 2. Om läkaren felaktigt lämnar blödningen under ingreppet, kan det gå in i postoperativt tillstånd. Det manifesteras i de flesta fall under de första 2-3 dagarna efter operationen. Patienten behöver intravenös eller intramuskulär injektion av Dicynon, Calcium Chloride. Om det inte finns något resultat utförs endoskopisk diatermokoagulering, syning av blödande kärl.
 3. Efter borttagning av prostata adenom kan konsekvenserna manifesteras som retrograd ejakulation. Under hennes sperma går in i blåsan. Denna komplikation uppstår när den inre funktionen av urinblåsans inre sfinkter störs efter operationen.
 4. Vissa patienter efter operationen kan inte begränsa urinen i urinvägarna. Komplikation uppstår i cirka 2% av fallen. Det orsakas av skada på den yttre delen av sphincten under TUR.
 5. En komplex följd är skleros av blåsans hals. Patienterna kan också märka minskningen av kanalen. Komplikationen manifesteras hos 2-10% av männen.

TUR är en säker operation, men det finns ingen 100% garanti för inga konsekvenser

rehabilitering

Efter en kirurgisk ingrepp behöver patienten rehabilitering. För att utesluta utveckling av komplikationer rekommenderas man att stanna på sjukhus under en tid.

Lämna inte sjukhuset krävs för att följa kateterets läge och kroppens svar på ett främmande föremål. Doktorn ska också utvärdera patientens tillstånd under en tid.

Under vistelsen på sjukhuset föreskrivs en man antibiotika. De är nödvändiga för alla kirurgiska ingrepp. Läkemedelsbehandlingar är viktiga för att utesluta utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Läkare rekommenderar en riklig dryck efter resektion av prostata. Detta kommer att påskynda återhämtningsprocessen och återställa det urogenitala systemets funktion snabbare.

Hemma är det också viktigt att följa vissa regler. Avfall är nödvändigt från fysisk ansträngning, bär tunga föremål. Det är särskilt viktigt att följa denna princip under de första två veckorna efter avlägsnandet av prostata.

Neka bör vara från att spela sport. Det är trots allt möjligt att lyfta en man under rehabiliteringsperioden högst 3 kg.

För en snabb återhämtning under förbudet faller alkohol och sexuellt liv. Det är nödvändigt att ge upp intima i sex veckor. Det är viktigt att säkerställa att kroppen inte är superkyld.

Normalisera tömningen av tarmarna och urinblåsan. För att undvika ansträngning är det nödvändigt att introducera i dietprodukter som främjar ökad tarmmotilitet. Dessa inkluderar vegetabilisk mat, berikad med kostfiber.

Kontraindikationer till operationen

För vissa patienter är transuretral resektion kontraindicerad. Detta gäller män som har:

 • nedsatt blodkoagulering
 • sjukdomar i exacerbationsstadiet
 • okorrigerbar koagulopati.

Också ingripandet utförs inte med kroppens infektion, den inflammatoriska processen i organen i genitourinary systemet. För att ersätta metoden för avlägsnande är det nödvändigt att om manöverdonet inte kan sättas in i blåsan observeras ankylos av höftledarna.

Transuretral resektion utförs först efter en omfattande undersökning. Läkaren ska se till att det inte finns kontraindikationer för sitt beteende.

Vad är en prostata adenombiopsi?

Ibland, i stället för det önskade "hälsosamma", under undersökningen hör patienten om behovet av ytterligare test. Denna situation utesluts inte vid mottagandet av en urolog som, som märker de dåliga symptomen, leder patienten till en särskild undersökning av prostatakörteln - en biopsi.

En modern metod för att diagnostisera urologiska sjukdomar är att ta bitar av prostatavävnad som senare ges till en histologisk undersökning. Genom studien kan du identifiera sådana allvarliga sjukdomar som cancer eller adenom i prostata, samt kunna särskilja dessa sjukdomar, eftersom deras symtom ofta är liknande. Tidig undersökning och korrekt behandling av sjukdomar blir ett tillfälle att rädda en människas liv och hälsa.

Indikationer för diagnos:

 1. Överdriven prostata specifik antigen norm, mer än 4 ng / ml.
 2. Detektion i prostata under ultraljud av hypokozon.
 3. Tätning eller knut i prostata körteln som hittades vid rektal undersökning.

Förberedelser för forskning

Oftast är patienterna förskrivna en transrectal biopsi av prostata adenom, vilket är ett snabbt och praktiskt taget smärtfritt förfarande. I det här fallet försumma inte reglerna för förberedelser för leverans av tester som undviker oönskade komplikationer:

 1. Patienten ska informera urologen om förekomst av allergiska reaktioner, lidande urologiska och andra komplexa sjukdomar, såväl som kroniska sjukdomar. Vid användning av antikoagulantia bör detta också meddelas läkaren.
 2. Några dagar före prostata biopsi kommer läkaren att förskriva en antibiotikabehandling som måste vara full för att undvika komplikationer.
 3. På tröskeln till proceduren (i 24 timmar) är det nödvändigt att vägra tung mat, endast ta emot lätta livsmedel i en måttlig mängd.
 4. Innan biopsi av prostata adenom bestämmer doktorn testmetoden och berättar för alla nyanser av proceduren.

Hur smärtsamt är förfarandet

Det är faktiskt ett säkert och praktiskt taget smärtfritt förfarande. Studier visar att smärta under analysen känns av män med ökad ångest, medan de som självförsäkrade patienter med törst för livet tolererar det helt lugnt.

En stressig situation för många människor är själva faktumet av utnämningen av prostata adenombiopsi, som kan bekräfta förekomst av cancer. Läkare rekommenderar att behandlingen behandlas positivt, eftersom det hjälper dig att snabbt få resultat, och omedelbart börja behandlingen.

Att ta itu med ökad ångest innan förfarandet föreskriver läkaren patienten emot sedativa sömnmedel, såsom midazolam, diazepam och andra. Premedicinering att skapa en situation med psykologisk komfort, undvika somatovegetativnyh reaktioner möjligt på grund av känslomässig stress.

Hur det händer

I medicin finns det 3 sätt att ta en biopsi, som skiljer sig åt när det gäller injektion av nålen för forskning:

 1. Transrektal. Den vanligaste metoden, under vilken nålen sätts in i prostata genom rektumets vägg. Före analysen renas ämnet av enema. Den urologi kontor patienten tar ett knä-armbåge position eller faller åt sidan, pursing kolenki.Iznachalno läkare behandlar omkretsen av prostatan med en antiseptisk, och endast då, under noggrann ultraljud, infogar en nål i prostata stället. Vårnålen tar omedelbart en bit av vävnad och kommer till ytan, så förfarandet är snabbt och praktiskt taget smärtfritt. För att grundligt undersöka prostata tas analysen 10 gånger från olika delar av körteln.

Läkarens finger kan fungera som determinant för de nödvändiga ställena för vävnadsupptagning samtidigt som processen för provtagning av analyserna med en nål förblir oförändrad. Den genomsnittliga tiden för transrectal biopsi är 25-35 minuter.

 • Transuretral. Denna metod innebär införande av en nål i urinröret. Patienten placeras på en särskild fåtölj och ben lyfts till stöden. Förfarandet utförs under lokalbedövning eller allmänbedövning, beroende på undersökningsegenskaperna och patientens tillstånd. Biopsi-verktygen är i detta fall ett cystoskop (en apparat med en lampa och ett mål) och en biopsi-slinga som används direkt för vävnadsuppsamling. Undersökningen varar 30-40 minuter.
 • Transperineala. Analyserna avlägsnas i intervallet mellan skrot och anus. Patienten ligger på sin sida och förspänner knäna eller förblir i denna position ligger på spine.Pered förfarande en narkosläkare introducerar en lokal eller narkos, varefter ett snitt görs i det perineala zonen. I denna snitt introduceras en biopsi nål, som snabbt tar bort bitar av vävnad från prostata. Samtidigt fixar doktorns finger prostata genom anusen. Examens varaktighet är 15-25 minuter.
 • Konsekvenser av operationen

  Om en transuretralbiopsi av adenomen utförs, för att undvika komplikationer kan urologen placera en kateter i patienten och förskriva antibiotika.

  Förfarandet kräver inte särskilt beteende från patienten, du måste bara stanna i flera timmar från fysisk ansträngning.

  Patientens tillstånd

  Beroende på undersökningsmetoden kan patienten känna obehag någon gång i bäckenområdet, vanligtvis inom 2-4 timmar.

  Ett normalt fenomen är närvaron av en liten mängd blod vid urinering de första gången efter biopsi av prostata. En alarmerande faktor är den rikliga blödningen som åtföljer febern och en försening i urinering i mer än 7-8 timmar. De angivna kritiska symptomen kräver omedelbart svar och behandling till medicinsk personal.

  Kontra

  Adenombiopsi är en mycket kraftfull studie, resultatet av vilket gör att du kan göra rätt diagnos och förskriva rätt behandling, men liknar de flesta medicinska procedurer, det har ett antal kontraindikationer.

  1. Blödning och aktiv inflammation i ändtarmen.
  2. Mottagning av antikoagulantia.
  3. Prostatit i en akut grad.
  4. Förekomsten av avföring i ändtarmen.

  Efter eliminering av dessa processer blir biopsi av prostataadenom igen en säker metod för undersökning.

  Prostata biopsi

  Prostata biopsi - detta är ett viktigt sätt att studera prostatakörteln, genom vilken du kan identifiera alla komplikationer och sjukdomar som förekommer i människans kropp. Denna metod används för att studera prostataadenom i en medicinsk institution först efter utnämningen av doktorns analys, eftersom detta förfarande ofta är farligt för människors hälsa.

  Prostata biopsi - vad är det och hur är det gjort? Denna procedur består i en histologisk undersökning av prostata vävnaden, vilken tas från den manliga kroppen med en fin biopsyål. Ta material för att genomföra studien genom urinröret, perineum eller genom rektumets hålighet.

  Vad detta förfarande är

  En prostata biopsi, vars konsekvenser anses vara farlig för kroppen, är ett viktigt förfarande för att upptäcka adenom, varefter läkaren kan ordinera en specifik behandling. Efter att patienten klagar över bristen på erektion och smärta i perineum bestämmer specialisten att bedriva denna metod för forskning, vilket förresten inte skadar mycket. I det här fallet, bara några minuter efter biopsin, kommer läkaren att kunna bestämma förekomsten av sjukdomen i en mans kropp, samt att identifiera orsaken till hans utseende.

  Tagen vävnadselement från kroppen hos en man undersöks för cancerceller och celler.

  Viktigt: Denna studie görs efter detektering av förändringar i kroppen när ett adenom i prostata finns, vilket lätt kan identifieras efter att ha tagit blod och rektalmetod.

  Vad är biopsi i prostatakörteln?

  Biopsi av adenom är nödvändigt för att exakt kunna bestämma:

  • orsakerna till vilka en hög nivå av PSA uppstår i patientens blodflöde;
  • om det finns komplikationer från könsorganens överförda operationer i den manliga kroppen
  • tillståndet och utvecklingen av tumören som detekteras vid rektalvisning.

  Hur är detta gjort och kommer patienten att bli skadad? Denna fråga är av intresse för många som tilldelas denna procedur. Men för att förstå detta måste du bekanta dig med stadierna för förberedelserna för en biopsi.

  0 av 7 uppdrag slutförda

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

  Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

  Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

  Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  1. Ingen rubrik 0%

  Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
  Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

  Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
  Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

  Allt är bra!
  Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  1. Med svaret
  2. Med ett märke om visning

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Adenombiopsi - hur man förbereder sig för förfarandet

  En biopsi av prostatakörteln utförs först efter att ha råd med en läkare. Denna metod utförs i en poliklinik eller ett kirurgiskt rum där risken för komplikationer minimeras. Innan du utför den här metoden ska patienten ta av sig kläderna och sedan ha på sig en speciell klänning.

  Om patienten observeras sjukdomar som är associerade med tillståndet i inre organ, en specialist innan utförande av biopsi av prostata adenom förskriva en serie av antibiotika, som eliminerar komplikationer efter ingreppet.

  En särskild plats från vilken en biopsi av prostatakörteln tas, behandlas med ett antiseptiskt medel, och nära området ligger ett speciellt sterilt material som inte bör beröras av en man.

  Transrektalt biopsi av en adenom utförs med hjälp av ultraljud, där kan man tydligt se det drabbade området, liksom att avgöra med någon vävnad är bättre att ta råvaran.

  Förberedelser för prostata biopsi bör nödvändigtvis inkludera en konversation med en urolog, varefter specialisten kommer att förstå:

  • om patienten har en allergi mot en viss grupp droger;
  • om en man tar mediciner som kan späda blod
  • om det finns störningar i en organism på koagulerbarheten hos ett blod.

  Om du är säker på Safety Commission förfarandet, kommer läkaren att informera dig om vad som kan vara komplikationer, liksom du kommer att behöva skriva under ett papper som säger att du är överens om att genomföra en biopsi av prostata adenom.

  Om denna metod utförs under lokalbedövning, behöver mannen inte förbereda sig (om en biopsi görs genom perineum). Om vävnaden tas från endotarmen måste mannen hålla en enema. I det här fallet, ett par timmar före proceduren, kommer patienten att få ett antal droger, och under samlingen av materialet kommer de att sätta en droppare.

  Metoder för prostata adenombiopsi

  Korrekt insamling av material, komplikationer och obehagliga konsekvenser av förfarandet kommer att uteslutas.

  Som det sagts tidigare utförs denna procedur på tre sätt:

  1. Biopsi, som är tagen genom ändtarmen utföres i flera poser: liggande på sidan eller ryggen, och även i jackknife position. Ultraljudet visar doktorn om nålens läge och specialisten använder skärmen för att se om den har fallit in i körteln. Därefter spenderar specialistet ett staket av vävnad. Totalt är det nödvändigt att ta 10 stycken från olika platser, varefter de undersöks. Efter proceduren ger läkaren patienten tid att vila.
  2. En adenombiopsi utförs genom urinröret. Patienten placeras på ryggen och hans position är inriktad på användningen av stöd. Förfarandet utförs med hjälp av en flexibel sond som är utrustad med en videokamera och en glödlampa. Som en anordning som kommer att ta biomaterialet finns en speciell skärslinga. Komplikationer och konsekvenser efter denna metod är mer sannolika än från föregående. I genomsnitt utförs denna metod för provtagningsmaterial i 5 minuter.
  3. En biopsi av adenom genom perineum utförs efter att patienten bedövats. I det här fallet måste mannen ligga på ryggen och knäna bör böjas. På en viss plats av perineum gör doktorn ett knappt synligt snitt, där nålen sedan sätts in och tar vägen till nödvändiga vävnader. Efter att ha samlat in materialet behandlas det drabbade området med en speciell förening.

  Hur göres prostata adenombiopsi?

  Om det finns misstankar om cancer eller prostataadenom, måste läkare ha ett blodprov för nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen). Och om han är positiv, så kommer läkaren definitivt att förskriva en prostata biopsi. Detta är en modern invasiv diagnosmetod, som innefattar samling av celler för histologisk undersökning för att bekräfta den påstådda diagnosen. Adenom i prostatakörteln är ett stort problem med det moderna samhället. Sjukdomen är den fjärde vanligast, och sjukdomen påverkar allt fler män i åldern 50 år. Att ha problem med prostata leder till en försämring av livskvaliteten, särskilt i den intima sfären.

  Om det finns kontraindikationer för dessa biopsimetoder finns det en alternativ metod, såsom sextant. Denna metod förutsätter att endast 6 prov av körtlar tas från olika punkter, i samband med detta kan ge ett felaktigt resultat. Vanligtvis utförs proceduren av en speciell biopsi nål, utförd på flera sätt:

  • genom urinröret (transuretralbiopsi). Produceras under kontroll av ett cystoskop - det här är en långsträckt tunn enhet, i slutet av vilken kameran är monterad. För att utföra patienten är det nödvändigt att introducera i allmän anestesi;
  • genom rektumets vägg (transrectal eller punktering). Den utförs i flera ställen: på sidan, baksidan eller i knä-armbågens position. Specialisten använder en biopsi nål för att ta cirka 10 bitar av vävnad från olika områden. Totalt är det nödvändigt att ta 10 stycken från olika platser, varefter de undersöks. Förfarandet övervakas dessutom av ultraljud. Anestesi görs med epiduralanestesi;
  • genom perineum mellan anus och pungen (transperinal biopsi). Det utförs under anestesi eller ryggradsbedövning. Patienten erbjuds att ligga på ryggen och böja knäna. Läkaren gör ett litet snitt i perinealzonen, sedan införs en nål för att komma till de nödvändiga vävnaderna. Efter proceduren behandlas det drabbade området med en speciell förening.

  Förberedelser för prostata biopsi

  Förberedande etappen omfattar flera aktiviteter:

  • upprepade blod- och urintester
  • stoppa användningen av droger av en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och antikoagulantia åtminstone en vecka före biopsi;
  • detaljerad konversation med urologen och anestesiologen, patienten bör berätta i detalj om alla medföljande sjukdomar, hjälpa läkaren att välja vilken typ av anestesi som inte kommer att orsaka allergier;
  • förskrivning av antibiotika hos fluorokinolongruppen för att förhindra smittsamma komplikationer. Används 3-5 dagar före biopsi.
  • omedelbart före operationen ges patienten enema. Det kommer att bidra till att eliminera eliminering av avföring som kan störa tillgången till prostatakörteln genom ändtarmen.
  • Under dagen före biopsiproceduren rekommenderas det inte att äta feta livsmedel.
  • en prostata adenombiopsi bör tas till en tom mage.

  Utbildning har bara ett mål - för att undvika eventuella komplikationer i form av blödning, svår smärta och inflammation.

  Och om effekten av kaffe på kraft, här är mer, ta reda på hur kaffe påverkar styrkan hos män och om det är möjligt att ha sex med prostatit.

  Efter förfarandet bereds resultaten av analysen i ca 7-10 dagar. Baserat på resultaten från slutsatsen från patomorfologerna görs en slutlig diagnos med syfte att föreskriva lämplig behandling. När maligniteten bestäms används Gleason-poängen. Ju högre Gleason-nivån, desto säkrare kan du prata om prostatacancer.

  Om en läkare misstänker en otrolig diagnos - då kan en upprepad biopsi förskrivas inte tidigare än inom sex månader.

  Biopsi av prostata adenom

  Prostataadenom är en sjukdom som orsakar mycket ångest och ångest. Och någon undersökning ökar bara spänningsnivån. Om Patienten tilldelas prostata adenombiopsi, detta betyder inte att han diagnostiserats med cancer. Biopsin låter dig ange vilken sjukdom som orsakade ökningen av PSA.

  Låt oss se på hur de ser ut, och skillnaden mellan adenom och prostatacancer.

  Liksom adenom (även kallad godartad hyperplasi) och cancer, är det problem som påverkar prostataets tillstånd och prestanda.

  Prostatacancer har många olika former, vars symtom kan manifestera sig såväl som prostata adenom. Dessutom, cancer i första skedet har också många likheter med adenomen. Dessa symtom är ofta förvirrande. Därför krävs alltid ytterligare undersökningar och prov.

  Både prostataenom och cancer uppträder ofta med följande symtom:

  • Framväxten av problem i samband med urinering (även pressens muskelspänningar kan krävas);
  • Ökad uppmaning att urinera, särskilt på natten;
  • Märkbar försvagning av urinströmmen, avbrott, droppläckage av urin;
  • Känslan av fullhet försvinner inte ens efter att blåsan har tömts.
  • Hematuri (signifikant innehåll av blod i urinen). I 20% av fallen innebär detta utveckling av en malign tumör (prostatacancer). Men om hematuri upptäcks bör du alltid kontrollera njurarna och blåsan.

  När prostataadenom inte nödvändigtvis är närvaro av prostatacancer.

  Alla bör förstå att prostataadenom och cancer är helt olika problem. Adenom är aldrig ett symptom, orsaken till utseendet på en malign tumör. Det påverkar vanligtvis inte de processer som är onkologiska.

  Men eftersom ett antal symptom är likartade måste urologen få resultat från en serie test som hjälper till att bestämma exakt vad som orsakade förekomsten av dessa eller andra symtom. Det bör också komma ihåg att adenom och cancer kan förekomma samtidigt. I allmänhet kan prostatacancer, vars symptom på många sätt liknar ett adenom, förvirra en person. Därför är det viktigt att genomföra en serie studier och test.

  Finger rektal undersökning för adenom och prostatacancer

  Denna undersökning hjälper urologen att veta vilket tillstånd järnet är i. Efter att ha testat prostata, får läkaren information om storlek, jämnhet och elasticitet. Med utseenden av förändringar, tätningar och knölar kan en specialist diagnostisera möjligheten att initiera cancerprocesser.

  Prostataspecifikt antigen

  Fördelen med PSA-analys är att på detta sätt är det möjligt att klargöra orsakerna till uppkomsten av ett antal symtom. Medicin vet att sjukdomar som prostata adenom, prostatacancer och prostatit orsakar en ökning av PSA.

  I övergångszonen hos körteln bildas huvuddelen av prostata-specifikt protein. Detta område är mest mottagligt för utseende av prostata adenom. Tvärtom producerar periferzonen mycket mindre PSA, men det är den främsta källan till maligna tumörer. Man bör vara uppmärksam på det faktum att prostataceller, som påverkas av cancer, producerar mycket mer PSA än prostatavävnad med adenom. En skarp och signifikant ökning av PSA indikerar, om inte om utseendet av cancer, då sannolikheten för processer som kan leda till utseende av maligna tumörer. Om PSA-nivån höjs över 40 ng / ml kan doktorn säga mycket förtroende för cancer, men vi bör inte glömma att diagnosen cancer bara placeras efter verifikation, d.v.s. det är nödvändigt att utföra en prostata adenombiopsi och få bitar av vävnad som skickas till en morfologisk studie. Med PSA mer än 10 ng / ml är det också nödvändigt att utföra uteslutning förekomst av metastaser.

  Det finns situationer där det är svårt att bestämma utvecklingen av en tumör. I synnerhet, när PSA-nivån till 10 ng / ml (normal till 4 ng / ml), gör läkaren också antagandet att möjligheten för förekomst av maligna tumörer och för ändamålet att diagnos av malignt iskleniya nödvändigt att utföra en biopsi.

  Vad gör resultaten av prostata adenombiopsi?

  Bilden visar processen att ta ett prov av prostatavävnad. Du kan se att biopsiålen inte påverkar det drabbade området.

  Vävnader som tas från en prostata adenombiopsi för analys undersöks av en morfolog. Denna specialist ger en åsikt baserat på vilken urologen kan göra en noggrann diagnos.

  Svar på resultaten av prostata adenombiopsi

  Därefter ger vi en rad frågor om medicinska rapporter och svar på dem:

  1. Din fråga: vad betyder termen "godartad hyperplasi" och "godartad prostatavävnad"?
   svar: Denna slutsats innebär att det inte finns någon malign tumör i prostata.
  2. Din fråga: Är det möjligt att vara säker på frånvaron av prostatacancer om prostata adenombiopsi inte har visat utvecklingen av cancer?
   svar: det finns situationer när biopsin ger fel resultat. I vissa fall upprepas proceduren.
  3. Din fråga: Vad betyder termerna "akut inflammation" och "kronisk inflammation"?
   svar: Det är bara en akut och kronisk prostatit. Och prostatacancer till dessa slutsatser har inte det minsta förhållandet.
  4. Din fråga: vad betyder termen "adenos", "atrofi", "atypisk adenomatös hyperplasi"?
   svar: detta betyder bara att en biopsi av prostata adenom har hittat ett antal celler som liknar cancer. Men utseendet hos dessa celler betyder ännu inte närvaron av en malign tumör.
  5. Din fråga: Vad är "Prostatisk intraepitelial neoplasi" (IDU)?
   svar: om du fått en sådan slutsats betyder det att förändringar i prostatavävnaden har hittats och körtelcellerna inte ser ut som friska.
   Då finns det två alternativ:
   1. Högkvalitativ PIN betyder inte alls att du har cancer;
   2. Men när en prostata adenombiopsi visar en PIN med atypiska körtlar, finns det anledning till oro. Kanske indikerar detta utvecklingen av tumörprocesser. Men man ska aldrig panik innan tiden, i de flesta fall är det nödvändigt att utföra immunohistokemi steklopreparatov tagna bitar av prostata biopsi och inte nödvändigtvis det blir prostatacancer, symptomen är ofta liknar utvecklingen av adenom.