Huvud
Analyser

Infertilitet hos män: tecken och symtom

Problemet med infertilitet i den moderna världen blir allt större. Från oförmågan att bli gravid, uppstår upp till 20% av par som har ett vanligt sexliv. Orsaken kan vara överträdelser av en av partnerns reproduktiva funktion. Manlig infertilitet, som faktiskt feminin, förekommer i 40% av fallen, och endast 20% är i blandad form, när båda makarna har problem.

skäl

Minskning av fertilitet orsakas av olika patologiska processer, som direkt eller indirekt påverkar reproduktionssystemet. I allmänhet lider testiklarna, vilket påverkar kvaliteten och kvantiteten av seminalvätska, men kan också påverka de utgående rören med försämrad utsöndring av spermier. I sådana fall beror orsakerna till manlig infertilitet på följande villkor:

 • Anomalier av reproduktionssystemet (hypogonadism, kryptorchidism, aplasi eller obstruktion av epididymis, hypospadier).
 • Urogenitala infektioner (orchitis, prostatit, epididymit).
 • Pungbråck.
 • Tumörer, skador på testiklar.
 • Bildning av antispermantikroppar.

Tillsammans med endokrina, inflammatoriska eller immunförsvar, ges en viktig roll i grunden av infertilitet till genetiska faktorer. Sexuell dysfunktion är typisk för personer med ärftlig patologi: Klinefelter och Kallman syndrom, Y-kromosom deletion, karyotypmutationer. Signifikanta negativa effekter på sperma celler har också yttre faktorer:

 • Läkemedel (cytostatika, immunosuppressiva medel, anabola steroider etc.).
 • Giftiga ämnen (bekämpningsmedel, anilinfärger, bly, droger).
 • Joniserande strålning.
 • Hög temperatur.
 • Rökning och alkohol.

Vanlig sjukdom också bidra till en minskning av fertiliteten, exempelvis, levercirros, njursvikt, maligniteter och så vidare. Detta beror på utarmning av kroppen och följaktligen låg manlig fortplantningsförmåga.

Dessa är de vanligaste faktorerna för absolut infertilitet, när det är omöjligt med ensam sexuell livsuppfattning. Men det finns också relativa orsaker i samband med erektil dysfunktion, som i vissa fall har en psykologisk bakomliggande orsak. Då hindras endast naturlig befruktning, men för konstgjorda finns inga hinder. Och i en tredjedel av fallen är orsaken till infertilitet hos män aldrig etablerad. Sedan pratar de om den idiopatiska processen. Det måste sägas att överträdelsen av reproduktiv funktion ofta är av blandat ursprung när faktorer av inflammatorisk, immunologisk och obstruktiv karaktär kombineras.

Infertilitet hos män kan provoceras av en hel del faktorer. Men för att ta reda på den specifika anledningen är det nödvändigt att besöka läkaren.

klassificering

Liksom andra sjukdomar i urologi eller andrologi har manlig infertilitet sina egna sorter, vilket återspeglas i den moderna klassificeringen. Det används av läkare för att upprätta en fullständig klinisk diagnos och vidareutveckling av terapeutiska metoder. Med tanke på lokaliseringen av patologiska förändringar i testiklarna är följande typer av infertilitet utmärkande:

 1. Pretestikulyarnoe.
 2. Testikulär (sekretorisk).
 3. Post-testikulär (utsöndring).
 4. Kombineras.

Självklart är det värsta i prognostiseringsplanen gruppen, som inkluderar alla störningar i spermaproduktionen av könskörtlarna. De är primära eller sekundära. Separat kan immunologisk infertilitet isoleras hos män, där antikroppar mot fröceller bildas (antispermala).

symptom

Infertil är det äktenskapet, där under en period av regelbundet sexuellt liv (utan användning av preventivmedel) kan en kvinna inte bli gravid. I sådana fall krävs en diagnos av båda parter. För att identifiera manlig infertilitet utför läkaren en klinisk och urologisk undersökning. Även vid historien om anamnesen beaktas många punkter: arten av sexuellt liv, de överförda sjukdomarna och operationerna, dåliga vanor, reproduktiv funktion i det förflutna.

Därefter utför doktorn en undersökning med en obligatorisk undersökning av den urogenitala statusen, vilket är nödvändigt för att identifiera eventuella symtom på infertilitet hos män. Klinisk undersökning omfattar utvärdering av konstitutionella parametrar (tillväxt, vikt, skelettets proportionalitet, fördelning av subkutan vävnad och hår), graden av utveckling av könsorganen och bröstkörtlarna. Detta är viktigt när det gäller att identifiera endokrina sjukdomar, liksom en del genetisk patologi (till exempel Klinefelters syndrom).

Minskning av produktionen av manliga könshormoner, och därmed spermier, kan misstänkas för sådana manifestationer:

 • Underutveckling av könsorganen.
 • Svagt hår och pubescence på ansiktet.
 • Tillväxt av bröstkörtlarna (gynekomasti).
 • Avsättningen av fettvävnad enligt typen "kvinnlig".
 • Låg muskelmassa och svaghet.
 • Erektil dysfunktion.

Endokrina störningar åtföljs av en rad olika psyko emotionella och mentala störningar: minskad libido, försvagat orgasm, irritabilitet, depression och sömnsvårigheter, minnesstörningar och låg förmåga att koncentrera sig. Uppstår och vaskulära störningar associerade med autonom dysreglering, vilket visar sig i form av känslor av värme, varierande blodtryck, ökad hjärtfrekvens, yrsel, vag smärta i hjärtat.

När urogenitalt undersökning för manlig infertilitet bedömer testikelns storlek och densitet, vilket kan vara mindre än förväntat. Läkaren bestämmer om det finns några patologiska formationer i skrotet, till exempel förstorade ådor, vilket indikerar varicocele. Det är nödvändigt att bekräfta avsaknaden av anfall av penis, i synnerhet hypospadier, där urinröret kan öppna inte på organets huvud, men närmare dess bas eller till och med på perineum. Sexuellt överförbara infektioner kan misstänkas med följande tecken:

 • Smärta i underlivet, i testikel och perineum, ger till rektum eller sacrum.
 • Utsöndringar från urinröret (slemhinnor, gulgrön).
 • En blandning av pus eller blod i sperma.
 • Skärning och bränning med urinering.
 • Smärtsam utlösning.

Om en mans infertilitet uppträder mot bakgrund av allmän patologi, kommer läkaren att märka tecken på en primär sjukdom. Som regel talar vi om den uttryckta naturen, och ofta den komplicerade banan av patologi. I de flesta fall finns det tecken på ett förgiftningssyndrom, vilket inte nödvändigtvis är infektiöst, och är ofta förknippat med lever- eller njurinsufficiens, tumörprogression och metastasering.

Kliniska symptom på infertilitet hos män är ganska typiska, men inkluderar icke-specifika tecken som är förknippade med en kränkning av kroppens övergripande funktion.

Ytterligare diagnostik

Efter en klinisk undersökning måste en man genomgå en ytterligare undersökning, vilket är en obligatorisk etapp i diagnostikprocessen för infertilitet. Enligt moderna rekommendationer utnämns sådana laboratorieinstrumentmetoder:

 1. Analys av ejakulatet (spermogram).
 2. Biokemi av blod (hormoner, immunantikroppar).
 3. Smet på floran (klamydia, ureaplasma).
 4. Genetiska tester (karyotyping, PCR).
 5. Ultraljud av prostata.
 6. Termografi av pungen.
 7. En testikelbiopsi.

Det är känt att när kvinnliga sterilitet måste passera parallellt gynekologisk undersökning, inklusive kontroll, provning för infektioner, ultraljud bedömning av äggledarna öppenhet, samt immunologiskt test för kompatibilitet med partnern.

sperma

Den centrala metoden som gör det möjligt att fastställa orsakerna till infertilitet hos män är analysen av ejakulatet. Spermier är standardiserade på internationell nivå, och därför bör det inte finnas någon skillnad mellan resultaten från olika laboratorier. Spermatogenesens patologi kan fastställas om värdena ligger utanför normens nedre gräns:

 • Volym ejakulat: 1,5 ml.
 • Antalet spermatozoer: 40 miljoner.
 • Total rörlighet: 50%.
 • Potlivslängd: 60%.
 • Normal morfologi: 14%.
 • Surhet (pH): 7,2.

Mängden peroxidas-positiva leukocyter (högst 1 miljon / ml) och vissa biokemiska ämnen: zink (2,4 mmol) och fruktos (13 mmol) bestäms också. Och om minst 2 av ovanstående indikatorer skiljer sig från normen, måste mannen genomgå en ytterligare undersökning, utsedd efter en urologs samråd.

Enligt resultaten av analysen av ejakulat är det viktigt att skilja sådana tecken på infertilitet hos män:

 1. Oligozoospermi - ett minskat antal spermatozoa.
 2. Asthenozoospermi - minskad rörlighet.
 3. Teratozoospermia - en ökning av innehållet i celler med störd morfologi.

Ofta finns det fall där de tre angivna parametrarna kombineras samtidigt - detta är det så kallade OAT-syndromet. Liksom azoospermi (fullständig frånvaro av spermatozoa i ejakulatet) är det associerat med genetiska abnormiteter eller obstruktion av vasdeferenserna.

Spermogram är oerhört viktigt för diagnos, vilket bekräftar sekretorisk, immunologisk och jämn utmatningsinfertilitet hos män.

Hormonalt spektrum

För att klargöra uppkomsten av reproduktiv dysfunktion är det nödvändigt att genomföra ett blodprov för könshormoner. Detta gör det möjligt att identifiera olika varianter av endokrina störningar, inklusive hypotalamus-hypofysen i medfödd, posttraumatisk, infektiös eller annan genes. Det viktigaste i denna aspekt är följande hormoner:

 • Follikelstimulerande (FSH).
 • Luteiniserande (LH).
 • Testosteron.
 • Estradiol.

De första två hormonerna syntetiseras i hypotalamusen och övar kontrollen över körtlarna. Om nivån av FSH ligger inom det normala området och storleken på testiklarna inte reduceras, kan vi anta excretorygenes av infertilitet. Och testosteron, som huvudandrogen, har störst inverkan på den manliga kroppen, så dess koncentration är den viktigaste indikatorn som studeras i infertilitet. Överträdelsen av spermatogenes är i regel kombinerad med en minskning av produktionen och en motsvarande ökning av östrogenhalten.

Immunologisk undersökning

Om man antar immunologisk manlig infertilitet är en obligatorisk komponent i ytterligare diagnostik bestämning av antispermantikroppar. Det är känt att för de 90 antigenerna på könscellens yta finns 6 sådana som kan blockera olika mekanismer för interaktion med ägget, vilket leder till omöjligheten av befruktning. Därför utförs följande test i immunologisk infertilitet:

 1. Postcoital test - visar en minskning av spermierotiliteten i slemhinnan i livmoderhalsen.
 2. MAR-testet - är att bestämma antalet spermatozoer associerade med immunglobuliner i klasserna G och A (normalt inte mer än 50%) eller antisperm-antikropparna själva.
 3. Immunoenzyme-analys - används för att detektera antikroppar i blodet.

Infertilitet blir ett allvarligt problem för en man som utövar ett betydande inflytande på sin psykologiska komfort och tillfredsställelse med familjelivet. Varje reproduktionsstörning har sin egen orsak, och endast en läkare kan avslöja det. Därför, när paret inte blir gravid, måste de båda genomgå ett test - en kvinna från en gynekolog och en man från en androlog eller urolog. Bara efter etableringen av infertilitetens uppkomst kommer det att vara klart vilken medicinsk korrigering som ska utföras.

Manlig infertilitet som en nyckelfaktor i uppfattningsproblemet

En manlig mogen organisms oförmåga att befruktas kallas infertilitet. Problemet uppträder som regel med upprepade försök att misslyckas i ett par. Enligt statistik bland ryska familjer är 45% av fallen oförmåga hos män den främsta orsaken till oförmåga att bli barn.

Läs i den här artikeln

Orsaker till manlig infertilitet

Det här är den mentalitet som den första kvinnan går till doktorn. Och när, efter en omfattande undersökning, det konstateras att hon är frisk, reproduktionssystemet är klart för uppfattning, uppstår misstankar om partnern.

För framgångsrik befruktning och utveckling av embryot är följande villkor nödvändiga:

 • högkvalitativ spermatogenes av regelbundna spermatozoa;
 • mognad av spermier
 • fysiologiskt normal ejakulation;
 • Spermatozoas aktivitet utanför manliga könsorganen tills fusionsfasen med ägget och fullständig befruktning.

Infertilitet hos män kan vara både medfödd och förvärvad. Medfödd oförmåga att befruktning utvecklas på grund av olika patologier vid utveckling av testiklar (kryptorchidism, hypogonadism, etc.). Ofta brott mot urinrörets utveckling. Hypospadier, strikturer diagnostiseras oftare. Med dessa utvecklingsanomalier går spermier inte in i slidan.

Sjukdomar som leder till infertilitet hos män

Anledningarna till förvärvad manlig infertilitet är många. Oftast är detta tillstånd förknippat med de överförda sjukdomarna. Kroniska inflammatoriska sjukdomar förändrar normal spermatogenes, leder till bildandet av onormala spermatozoer som inte kan befruktas. Följande patologier kan framkalla en oförmåga att tänka sig:

 • epidemisk parotit (domningar);
 • sexuellt överförbara sjukdomar;
 • icke-infektiösa inflammatoriska processer;
 • abnormaliteter av utveckling i reproduktionssystemet (kryptorchidism, hypospadier, varicocele, hypogonadism);
 • diabetes mellitus;
 • intoxikation;
 • trauma av reproduktionsorgan, kirurgiska ingrepp;
 • hormonella störningar;
 • genetisk faktor.

Infertilitet hos män, vars orsaker som regel är komplexa, upprättas oftast.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av patologi

Förutom patologier som åtföljs av inflammation, blodförluststörningar, hormonella förändringar, är det bidragande faktorer. Deras närvaro förvärrar verkan av huvudorsakerna eller är utlösningsmekanismen för utveckling av störningar i kroppens reproduktionssystem.

Faktorer av infertilitet hos män är mycket olika:

 • arbeta med skadliga produktionsfaktorer (joniserande strålning, vibrationer, kemikalier, elektromagnetiska vågor);
 • hypodynami, stillasittande arbete;
 • skadliga vanor (alkoholism, rökning);
 • professionell cykelträning;
 • täta kläder
 • överhettning och superkylning av bäckenorganen;
 • psyko-emotionell överbelastning, stress.

Inte så hemskt vid första anblicken, påverkar alla dessa skäl negativt indikationerna på spermier. Dess kvalitativa och kvantitativa egenskaper reduceras.

Typer av infertilitet hos män och deras egenskaper

Av natur är infertilitet av tre typer:

 • Sekretorisk form av infertilitet uttrycks i oförmåga hos könkörtlarna för att producera ett tillräckligt antal aktiva spermatozoer. Ofta är det förknippat med en kränkning av blodförsörjningen av testesvävnaderna. Dessutom har manliga könsceller defekter, deras innehåll i seminalvätska reduceras kraftigt.
Vad ska spermiogrammet berätta om?
 • Autoimmun infertilitet. Brott mot fertilitet hos män i detta fall är en komplex form för diagnos och behandling. Infertilitetsfaktorer i den autoimmuna mekanismen är ofta trauma, kirurgiska ingrepp. Antisperm antikroppar upplever sina egna sexceller som främmande antikroppar. De minskar rörligheten hos spermatozoa, kan påverka själva processen med spermatogenes. Spermatozoa kan inte tränga in i livmoderhalsvätskan.
 • Excretory infertilitet. Orsaken till nedsatt excretionsförmåga är oftare de överförda inflammatoriska sjukdomar, missbildningar av urinröret och adnexa hos könsorganen. Infertilitet av denna typ kan orsakas av obstruktion av vas deferens, liksom aspermatism. Med detta formulär minskar de kvalitativa indikatorerna för spermierbyte: koncentrationen av spermier, deras aktivitet, patologiska bakterieceller uppträder.

Tecken och symptom på manlig infertilitet

Symtom på infertilitet hos män är ofta suddiga, icke-specifika. Sexuell författning, sexuell aktivitet har liten inverkan på förmågan att bli gravid. Som regel är infertila män mycket aktiva sexliv, upplever inte tecken på sexuell impotens, impotens. En man oftare känner inte till hans problem. Inga uppenbara symtom, fysisk indisposition i strid med fertilitet observeras inte.

I 90% av fallen uppstår manlig infertilitet nästan asymptomatiskt. Det kännetecknas av en viktig egenskap: bristen på befruktning med regelbunden sexuell aktivitet i ett år utan preventivmedel mot bakgrunden av partnerens reproduktiva förmåga.

 • medfödda patologier som kräver kirurgisk ingrepp (kryptorchidism, varicocele);
 • störningar i den hormonella bakgrunden med synliga tecken: underskott av testiklarna, svullnad i bröstkörtlarna, övervikt
 • med retrograd ejakulation observeras grumlig urin efter samlag.
 • minskning av mängden ejakulat;
 • ömhet i utförandet av samlag
 • smärta i skrot och testiklar
 • minskad styrka.

Autoimmuna och genetiska avvikelser har inga kliniska tecken.

Olika orsaker till infertilitet hos män, tecken på sjukdom som inte har uppenbara manifestationer leder till otimlig cirkulation av kvalificerade specialister för kvalificerad hjälp. Det här är en förskräcklig patologi, som i regel uppenbaras först efter många år av fruktlösa försök av en man att förvärva avkommor.

Diagnos av manlig infertilitet

Diagnosen av infertilitet är upprättad efter en omfattande undersökning av en mans kropp. Läkaren samlar en grundlig anamnesis, analyserar de faktorer som kan leda till att fruktbarheten bryts. Vissa utvecklingspatologier (hyposada, kryptorchidism) diagnostiseras i nyfödd ålder.

Varikotsele finns under läkarundersökning vid behandling av en man med klagomål av ömhet under samlag. Under undersökningen finns också hypogonadism.

De mest informativa är följande forskningsmetoder:

 • kvalitativa och kvantitativa indikatorer på seminalvätska;
 • komplexa blod- och urintester;
 • immunologiska studier;
 • analyser för venerala sjukdomar;
 • forskning av utsöndring av prostata;
 • ultraljud;
 • DNA-analys.

I de flesta fall ger dechifiering av spermogrammet en fullständig bild av fertiliteten hos en man. Denna informativa syn på mikroskopisk och morfologisk analys tillåter oss att bedöma rörligheten hos spermatozoa, deras antal. Identifierar spermogramdefekter i strukturen hos manliga könsceller, viskositeten hos spermier, dess surhet, etc.

Genom att genomföra en ultraljudstudie kan du utesluta sjukdomar och patologier i prostata och testiklar. För att diagnostisera en inflammatorisk sjukdom används mikroskopiska metoder för att studera biologiska vätskor.

Hormonala tester syftar till att bestämma koncentrationen i blodet av testosteron, östrogen och andra hormoner. Enligt deras resultat utvärderas den hormonella bakgrunden hos den manliga kroppen, vilket är viktigt vid diagnos och behandling av manlig infertilitet.

Om det finns en misstänkt obstruktion av seminiferröret, kommer läkaren att föreskriva en röntgenundersökning med ett kontrastmedel. Män som lider av varicocele kan förskrivas dopplerografi.

Vid behov kommer ytterligare forskningsmetoder att ordineras, samråd med endokrinologen, andrologisten, köttterapeuten.

Förebyggande av manlig infertilitet

Etiologin av förekomsten av kränkningar av den manliga kroppens fertilitet är olika. Därför är infertilitetsprevention komplex. Ta hand om människors hälsa är nödvändigt från barndomen. Regelbundna besök hos kirurgen och urologen under puberteten är obligatoriska.

En hälsosam livsstil är en av de främsta förebyggande åtgärderna för infertilitet. Måttlig träning, fysisk aktivitet är nyckeln till att förbättra reproduktionssystemets funktioner. Det är viktigt att helt neka män från att röka och dricka alkohol. Oönskade ofta överhettning (bad, bastu) och hypotermi i kroppen.

Fullständig näring, rik på proteiner, näringsämnen, vitaminer och spårämnen - ett bra förebyggande av inte bara infertilitet utan också stark immunitet. Mat bör vara hälsosam, naturlig. Från kosten utesluts skarpa, röka, stekta rätter. Grunden för näring bör vara fisk, kött, grönsaker och frukt. En viktig roll spelas av skyddet av den manliga kroppen från stress och negativa psyko-emotionella faktorer. Ett regelbundet fulllivat sexliv med en konstant partner har också en positiv effekt på fertiliteten hos en man.

Infertilitet hos män är ett problem inte bara av medicinsk natur utan också av socialt. Brott mot fräschheten i den starka hälften leder till psykologiska problem i familjen, minskar kvaliteten på det sociala livet. Därför är det nödvändigt att söka läkarvård så snart som möjligt, starta en hälsosam livsstil, utesluta faktorer som bidrar till utvecklingen av reproduktiv dysfunktion hos män.

Tecken på infertilitet hos män

Diagnosen "infertilitet" existerar inte, det finns patologiska störningar i kroppen, vars konsekvenser leder till omöjligheten av uppfattningen. Paret måste kontrollera sin hälsa om det inte sker graviditet under året med regelbundet samlag utan användning av preventivmedel. Problemet gäller två kön, men när infertilitet hos män är de första tecknen mer uppenbara.

Orsaker till infertilitet hos män

Kall och andra sjukdomar. Allvarligt läckande sjukdom påverkar kvaliteten på spermierna, men efter 2-3 månader är spermiernas sammansättning återställd. Allvarliga sjukdomar, såsom klamydos, gonorré, har en mycket negativ inverkan på hälsan, blockerar deferenserna, vilket leder till infertilitet.

Mottagande av hormonella steroidmedel. Anabola steroider typ som hormonella medel för manlig, förbättra utseendet på manliga representant, men ett överskott av organismen kommer att sätta press på aktiviteten av testiklarna, förvärrade arbete, att minska volymen och kvaliteten på spermieproduktionen. I allvarliga fall uppstår atrofi.

Dåliga vanor, droger. Överdriven intag av alkohol, rökning, narkotiska droger är giftiga för människokroppen och minskar inte bara människors liv utan ger inte heller möjlighet att födda en ny. Läkemedel i en måttlig kompetent dosering är inte skadliga. Undantaget är kemoterapeutiskt, används för att bekämpa cancer, cancer.

Fel hormonell bakgrund. En av de vanligaste orsakerna är hormonell störning. När funktionen är nedsatt, uttalas symtomen, den minsta manifestationen är en minskning av sexuell lust. Listan över sjukdomar som leder till en förändring i hormonhalten, består av medfödda hormonella abnormiteter, infektionssjukdomar, tumörer och utseende av en cyste. Sannolikheten för testikelas atrofi, svullnad i bröstkörtelns område, förekomsten av allvarliga huvudvärk och andra saker ökar.

Patologier associerade med den hormonella bakgrunden som uppträder i barndomen leder till accelererad puberteten eller dess frånvaro.

Patologin för ej sänkta testiklar. Omkring en procent av personer som har en särskildhet är fria, har problem med testiklarnas funktion. Spermier dör av feber utan att ha möjlighet att överleva. Kirurgisk korrigering i tidig barndom ger en chans för friska avkommor, eftersom spermatogenesen förbättras. Behöver det, även om endast en testikel utelämnas.

Medfödd patologi. En sällsynt manlig typ av infertilitet, tillsammans med kroniska sjukdomar, till exempel anemi, cystisk fibros. Problem med hormoner, genitala defekter - orsakerna till infertilitet hos män. Problem uppstår när en man inte har vas-deferens, en patologi som är medfödd, liksom phimosis, en oförmåga att öppna huvudet på penis.

Dålig näring. Kosten hos en frisk man består av att konsumera tillräckligt med protein, kött, mejeriprodukter, ägg och annat. Kötträtter, konsumeras varje dag, förbättrar signifikant spermiernas tillstånd, tadpoles. Mängden minimalt proteinintag per dag återfinns med en hastighet av 1,5-2 g per 1 kg kroppsvikt. Resultaten visas inte omedelbart, kroppen leder det inkommande proteinet till de nödvändiga behoven: det förbättrar immunsystemet, byggnaden och andra. Infertilitet tar 5-7 månader.

STI. Det manliga reproduktionssystemet utsätts för en inflammatorisk process på grund av en venerisk sjukdom. En del av sjukdomen påverkar organens vävnader, förvärrar sammansättningen av spermier, mikroorganismer förstör alla friska levande celler.

Mänskliga sjukdomar. När nedsatt spermiebildning på grund av uretrit, prostatit, spermier förlorar sin rörlighet, vilket resulterar i infertilitet eller avsevärt minska risken för lyckad befruktning.

Trauma, svullnad. Testiklarnas arbete störs efter trauma, dålig kirurgisk ingrepp, med tumörer och andra saker. Infertilitet uppstår också efter en barndomssjukdom som kallas "höft", en epidemisk parotit.

Hög temperatur. När det finns tecken på infertilitet hos män är det värt att överväga, men inte alltför ofta besöker den framtida fadern bastur, bad, och tar ofta långa heta bad. Om testikelns temperatur överstiger 35 grader störs deras funktion.

Stressiga situationer. Läkare säger att allt oftare sömnlöshet, brist på vila, lossning, konstant nervös spänning leder män till infertilitet. Violerade inte bara könsorganens arbete, utan också kvaliteten på sexuella handlingar, vilket genererar ytterligare stress.

Kemi. Män som är associerade med kemisk produktion har ofta problem med uppfattningen. Det handlar om bilister, eller, mer exakt, daglig inandning av bensinångor. Symtomen kommer inte att visa sig, men reproduktiv funktionen kommer att försämras.

Tecken på manlig infertilitet

Snabb identifiering av symtom hos män gör att du kan diagnostisera, hitta en lösning på problemet och inte fördröja processen med att behandla reproduktiv funktion. Symtomatiker är uppdelade i tre huvudtyper:

 • Infektionssjukdomar;
 • Problem med utvecklingen av könsceller, spermatogenes;
 • Pungbråck.

Symtom ökar i antal med en större mängd sjukdomar. Ett par drömmer om efterträdare genomgår undersökning för hälsa, leder ett aktivt sexliv, använder inte preventivmedel. Om graviditet inte uppstår, då är problemet i 40% av hankroppen. Externa symptom är:

 • Atrofi av testiklarna, både medfödda och mottagna;
 • Svullnad av bröstkörtlar hos en man;
 • Starka, frekventa begär av huvudvärk.

Med minskad sexuell lust bör du se en läkare, tillståndet indikerar en hormonell störning. Det finns inga andra uppenbara tecken, utsläpp, smärtsamma manifestationer. Symptom på infertilitet identifieras och fastställs av en andrologist, i speciella fall, en intervention av en sexterapeut, en endokrinolog krävs. Patienten ger spermier för att studera spermatozoas rörlighet, volymen tadpoles, läkarens läkare kontrollerar urinrörets passabilitet.

Definition av patologi

Infertilitet är indelad i fyra grupper:

 • Immunologiska. Visas på grund av olika skador, sjukdomar. Läkaren utför diagnos individuellt för varje patient och väljer läkemedel.
 • Sekretoriska. Det förekommer oftare än andra, det utvecklas när testiklarna är trasiga, vilket påverkar minskningen av spermaproduktionen, rörelsens hastighet. Orsaken till kroppsbrott kan vara annorlunda, behandlingsmetoden väljs separat för patienterna. Applicera hormonbehandling eller medicinering;
 • Släkting. Den minst studerade typen av infertilitet. Ordalydelsen används i de fall då hälsotillståndet är normalt, men partnern blir inte gravid. Den främsta orsaken till denna typ av förekomst är stressiga situationer, konstant nervös spänning. Symtom och abnormiteter elimineras av en psykoterapeut, reproduolog
 • Obstruktiv. Ärr, tumörer, cyster hindrar utgången av spermier från penis. Kirurgisk ingrepp krävs.

diagnostik

Patienten berättar för doktorn om sina klagomål, till exempel smärtsamma förnimmelser i underlivet, svårighet att urinera, sedan samla in data om vilken livsstil som leder, läkaren blir bekant med sjukdomshistorien.

Det är viktigt att bestämma närvaron av genetisk predisposition, kroniska sjukdomar, huruvida den framtida fadern var sjuk med orchitis, tuberkulos, damm och andra.

Nästa steg är att ta reda på data om frekvensen av sexuella handlingar. Normen anses 2-3 gånger i veckan. Sedan börjar de undersökningen: först undersöks patientens kropp, de sexuella organen, och sedan tas sperma för analys. Om det inte finns någon sådan möjlighet, ta en punktering. I laboratoriet sätt testen, kontrollera hastigheten på tadpoles, viskositet, färg och andra faktorer som påverkar uppfattningen.

De kontrollerar förekomsten av infektionssjukdomar, inflammatoriska processer, särskild uppmärksamhet på utsöndring av prostata, urinröret. I avsaknad av patologier börjar de studera nivån av hormoner för vilka serum är nödvändigt. I speciella fall gäller termografi, ultraljudsutrustning. Infertilitet kan orsakas av en hypofysör, för vilken studie röntgen av skallen, den turkiska sadeln, används.

Metoder för behandling

Användning av läkemedel. Vad blir läkemedlet, bestämmer doktorn, baserat på sjukdomshistoria, organismens egenskaper och typ av patologi. Antibakteriella komplex lindrar inflammatoriska processer, venerala sjukdomar. Hormonal terapi är ordinerad för hormonella störningar. Komplexer av vitaminer, immunkorrigeringsmedel är nödvändiga när spermiernas kvalitet minskas. Ibland föreskriver läkare homeopatiska läkemedel för att förbättra läkningsprocessen. Män med infertilitet är användbara inte bara protein, utan skaldjur samt mat som innehåller D-vitamin. Att hålla människan under solljus hjälper till att syntetisera kroppen rätt vitamin.

Kirurgisk ingrepp är föreskriven för obturation infertilitet.

Kirurger kommer att bli av med varicocele, bråck, ärr och tumörer. Konservativa metoder är inte lämpliga för detta fall, men verksamheten garanterar inte ett positivt resultat med 100%. Detta gäller särskilt för människor i äldre ålder som drömmer om att bli fäder, i ungdom och barndom är chanserna för framgång mycket höga.

Olika IVF. ICSI-teknik, införandet av spermier i cytoplasman är i de fall där en man har normal spermieparametrar, men innan de når ägget kan inte av någon okänd anledning. Metoden ökar chansen att uppfattas till 60%. Efter att ha tagit ett ägg från en framtida mamma kombineras de i laboratoriet med spermatozoa genom mikroinjektion. En färdig bur placeras i patientens könsorgan, graviditeten fortsätter som vanligt.

Donation. Vid svåra ärftliga sjukdomar, frånvarande sperma i spermier, föreskrivs metoden för spermadonation. Metoden är inte efterfrågan, det används sällan, det utförs genom artificiell insemination av en kvinnlig representant.

Icke-traditionella metoder. Kiropraktik, akupunktur, örtmedicin - Förutom den klassiska lösningen på problemet med själva inte får genomslag förrän fullständigt härdad.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande bör göras från barndomen: besök en kirurg, en urolog för att undvika problem. Vi behöver måttliga fysiska aktiviteter, gå på frisk luft, full sömn, uppmätt arbete och vila. Kvaliteten på livets framtida intima sfär, reproduktionssystemet och människans övergripande hälsa beror på kosten. Menyn gör inte utan grönsaker, gröna, nötter, ägg, fisk och kött. Otillräckligt proteinintag gör vegetarianer mer utsatta för infertilitet, både hos män och kvinnor. Läkare rekommenderar inte kategoriskt att ha på sig ett tätt och tightt underkläder. För kroppens och andens hälsa bör överge dåliga vanor, samt ha regelbundna sexuella handlingar med endast en partner.

Orsaker, tecken på infertilitet hos män, behandling

Hittills är ett av de aktuella problemen med medicin och samhälle manlig infertilitet. Det förekommer med samma frekvens som för kvinnor, och leder till både personlig tragedi män och upplösningen av familjen. Diagnosen "infertilitet" sker om paret försöker bli gravid, använder ingen av de typerna av preventivmedel, men inom 12 månader misslyckas deras försök. I en sådan situation bör en kvinna och en man undersökas för att identifiera orsakerna och deras efterföljande eliminering.

Om varför den manliga infertiliteten utvecklas lär du dig om tecknen, diagnosprinciperna och behandlingen av detta tillstånd från vår artikel.

skäl

Att orsaka infertilitet hos en man kan ett antal patologiska processer som orsakar en kränkning av produktionen av könshormoner, förändringar i kompositionen, spermiernas egenskaper, avsaknaden av sätt för utflödet.

 1. Brott mot nervsystemet. Spermatogenes regleras av komplexa fysiologiska processer, som tar fyra del struktur: barken av hjärnbarken, hypothalamus-hypofys systemet och manliga könskörtlar - testiklar, liksom några av de andra endokrina körtlar. Det första reagerar att betona det centrala nervsystemet: svårt trauma stör hypotalamus, det minskar produktionen av ett antal hormoner, vilket leder till en minskning eller fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet (azoospermi och oligo respektive). Psykoterapeutiska påfrestningar orsakar obalans i det autonoma nervsystemet. Detta kan också leda till manlig sterilitet även med ett tillfredsställande testikulärt tillstånd. Skador ilioinguinala nerv (såsom under ett bråck operation eller postoperativt på grund av ärrbildning i reproduktionsorganen vävnader) medför ofta degenerering och till och med testikulär atrofi.
 2. Genetiska och medfödda faktorer. Frekvensen av medfödda testikulära patologier idag är ca 4-5%, det vill säga de äger rum i nästan var tionde man. Det kryptorkism (kryptorkism i pungen), monorchism (ingen 1 ägg), anorchia (medfödd frånvaro av både testiklarna i pungen), dysgenesi (utvecklingsstörning) gonader, och andra kränkningar.
 3. Infektion. Orsaken till infertilitet hos män kan vara sådana sjukdomar:
 • parotit (en av de ledande etiologiska faktorerna leder till inflammation i testikeln - orchitis, med nederlag av alla dess vävnader);
 • tyfus och tyfusfeber;
 • brucellos;
 • tuberkulos;
 • sepsis;
 • venerala sjukdomar och så vidare.

Infektionssjukdomar står för mer än en tredjedel av fallen av manlig infertilitet. Det orsakande ämnet frisätter ofta toxiner som skadar det spermatogena epitelet (testikelvävnad som är ansvarig för att producera spermier), störa testikelns trofism (matning).

4. Förgiftning. Ekologi, kemiska, yrkesrisker i samband med ökande industrialisering blir alltmer oroande för männen. Intoxications kan fungera direkt på testikelvävnad eller på nervsystemet som helhet med de konsekvenser som beskrivs i punkt 1.

5. Kosttillskott, läkemedel, industriella föreningar, bekämpningsmedel - utsatt för dessa faktorer exponeras en person dagligen, och många av dem är mutagena och skadar testikelets embryonala epitel. Följande gifter är särskilt farliga för män:

Konstant kontakt med dessa gifter kan orsaka att en man utvecklar infertilitet. Även i detta avseende är avgaser av motorfordon och syrebrist ganska farliga, särskilt mot bakgrund av stress och trötthet.

Ha en negativ effekt på testikelvävnad producera spermier, vissa antibiotika (särskilt gentamicin, penicillin kaliumsalt, etc), och sulfonamid (såsom trimetoprim), nitrofuraner, samt östrogener och cytostatika.

Kroniska förgiftningar med nikotin och alkohol orsakar signifikanta förändringar i ejakulatet i form av nedsatt rörlighet och utseendet av patologiska former av spermatozoa.

6. Nödbrist. Näringsfaktorn är också mycket viktig för full spermatogenes. Till patologiska förändringar i testiklarnas vävnader kan leda inte bara absolut svält, men också partiell fastning, såväl som otillräcklig näring. Av särskild betydelse är den rationella näringen hos barn och ungdomar. Det bör noteras att degenerativa förändringar uppträder inte bara i testikelvävnaderna utan också i hypotalamus-hypofyssystemet.

7. Joniserande strålning. Bestrålning kan vara antingen direkt orsaks infertilitet (celldöd inträffar germinal epitel) och mutagena effekter (leda till avvikelser i processen för sperma bestrålas manlig avkomma).

8. Endokrine körtors och andra organers patologi. Ett av manifestationerna av ett antal sjukdomar är testiklarnas dysfunktion. Men om sjukdomen inte är allvarlig, dessa störningar går ofta oupptäckt, som också uttryckt, som i fallet med allvarlig bakomliggande sjukdom fertilitet fråga går till det andra och det huvudsakliga syftet med att avlägsna patientens underliggande sjukdom får under medicinsk övervakning. Efter återhämtning återställs spermatogenesen som regel.

9. Överhettning. Den optimala temperaturen för att producera spermiekomponenter är 2-3 ° C under hela kroppens temperatur. Överhettning skadar testiklarna och leder till deras degenerering. Även en kort ökning av kroppens övergripande temperatur till febrila värden (39 ° C och högre) stör processen för spermierbildning, och det tar bara 2-3 månader efter återhämtning. Här är det viktigt som en allmän (infektionssjukdom, arbete i heta affärer) och lokal hypertoni (testikelbråck, varicocele).

10. Underkylning. Exponering för testkroppen med låg temperatur leder också till skador på cellerna som producerar spermier. Emellertid är fall av infertilitet sällsynta av denna anledning, därför att för störningen av spermatogenesen är det nödvändigt att testikeln i pungen utsätts för en temperatur av mindre än -10 ° C under åtminstone en timme.

11. Cirkulationssjukdomar. Spermatogent epitel är mycket känsliga för även kortsiktiga ischemi, så sjukdomen som bryter blodtillförseln till testiklarna (i synnerhet, ett bråck eller hydrocele), kan orsaka infertilitet. Eftersom detta bidrar till stagnation av blod i könsorganen (t.ex. varicocele (åderbråck i testikeln), strukturen av anomalier i den venösa plexus i urinorganen och andra sjukdomar).

12. Traumatiska skador på könsorganen. Beroende på typ och styrka av trauma, kan det orsaka blödning, inflammation, nekros av drabbade vävnader, utplåning (ocklusion av lumen) vas vägar deras impaktion och / eller blodkärl som transporterar blod till ägget, hematom och andra patologiska förändringar. Resultatet av dem är reversibla eller irreversibla patologiska förändringar i testiklarnas vävnader eller vas deferens.

13. Autoimmuna processer i könkörtlarna. Det spermatogena epitelet fungerar normalt på grund av närvaron av den så kallade hematotestickbarriären mellan blodet och innehållet i de seminiferösa tubulerna, som endast passerar cellerna och inte passerar genom de andra. Som ett resultat av överhettning ökar hypotermi, infektionssjukdomar, cirkulationssjukdomar, permeabiliteten hos denna barriär och spermiekomponenter kan komma in i blodomloppet. De är kända är antigener, men organismen reagerar för att bilda antikroppar mot cellerna av sädeskanalerna som producerar spermier. Utvecklad autoimmun infertilitet.

Mekanismen för utveckling och klassificering av infertilitet

Det finns 5 former av manlig infertilitet:

 • sekretorisk;
 • utsöndrings;
 • autoimmun;
 • samtidig;
 • släkting.

Låt oss betrakta var och en mer detaljerat.

Sekretion infertilitet

Det är som regel med en minskning av testikelfunktionen - hypogonadism. Det finns 2 typer av detta tillstånd: primär och sekundär.

Med primär hypogonadism lokaliseras den patologiska processen direkt i testikelns vävnader. Det kan vara antingen medfödda utvecklingsanomalier eller kryptorchidism, såväl som skador av en traumatisk eller infektiös natur. Denna form av sjukdomen åtföljs av ökad produktion av gonadotropa hormoner - i blodet ökar deras koncentration.

Sekundär hypogonadism uppträder när hypofysen är skadad, hypotalamus, endokrina organ. Det utvecklas i tumörer, neuroinfections, hjärnskador och består i en kraftig minskning av produktionen av gonadotropiner, vilket leder till hypofunktion av testiklarna. När prostata, seminalblåsor och andra endokrina körtlar påverkas, utvecklas testikelfel också. Innehållet i gonadotropa hormoner kan sedan öka, minska eller stanna inom det normala intervallet.

Excretory infertilitet

Det är resultatet av sjukdomar eller missbildningar av adnexalkirtlarna, urinröret, obstruktion av lumen av vas deferens och aspermatism. Ejakulat i detta fall förlorar antingen dess egenskaper (på grund av brist på spermatozoer i den eller en förändring i deras struktur och egenskaper), eller har en normal komposition men kan inte komma in i könsorganet hos en kvinna.

Aspermatism är ett tillstånd som kännetecknas av att ejakulation saknas under samlag. Det uppstår som ett resultat av kränkningen av nervsystemet (både centrala och perifera) funktioner och anses också som en form av excretionsinfertilitet hos en man.

Immun infertilitet

Det kan uppstå i en immunologisk konflikt mellan en man och en kvinna som utvecklas som svar på ankomsten av spermier, vilket är ett antigen i kvinnans vagina. Det här är den så kallade isoimmuna formen av infertilitet. Risken för att utveckla en sådan konflikt kan öka brottsligheten i immunitetssystemet, oförenlighet med blodgruppen och några andra faktorer.

En autoimmun form av infertilitet uppträder när permeabiliteten hos hematotestickbarriären försämras. Anledningen till detta tillstånd beskrivs ovan.

Kombinerad infertilitet

Det kombinerar hormonella störningar och excretionskomponenter.

Relativ infertilitet

En sådan diagnos görs om man, efter en fullständig undersökning av en man och en kvinna, inte upptäckte några patologiska förändringar i någon av dem. Denna term används med stor försiktighet, eftersom underlåtenhet att upptäcka patologi betyder inte att det inte - det kan bero på brist av undersökningen.

Tecken på infertilitet hos män

Som nämnts tidigare i denna artikel, är den ledande tecken på infertilitet hos män icke-förekomst av graviditet vid regelbundna (2 gånger per vecka) samlag under 12 månader, under förutsättning att preventivmedel inte har tillämpats, kvinnan är helt granskas och patologi hon inte avslöjas (även om det kan finnas situationer, när både man och kvinna är sterila).

diagnostik

Omfattningen av diagnostiska aktiviteter innefattar:

 • anamnese insamling;
 • allmän undersökning
 • spermier forskning
 • diagnostik av excretory funktion av testes och andra körtlar;
 • testiklar av biopsi
 • genitografiyu.

historia

Eftersom det finns många orsaker till manlig infertilitet, kommer endast noggrant samlade anamneser att hjälpa till att identifiera dem. De betyder:

 • patientens ålder (den äldre manen, den lägre spermiernas befruktningskapacitet);
 • yrke (arbetsförhållanden: hypertermi, industriella gifter och andra giftiga ämnen);
 • dåliga vanor (alkohol, rökning);
 • kroniska infektiösa eller andra sjukdomar i hjärnan och andra organ;
 • traumatiska skador och smittsamma processer inom könsområdet
 • operativa ingrepp på könsorganen;
 • tar ett antal mediciner;
 • stillasittande, stillasittande livsstil.

Även varaktigheten av äktenskapet, användningen av preventivmedel, det faktum att ha barn är viktigt.

Allmän examination

Här lägger läkaren noggrann uppmärksamhet åt den fysiska utvecklingen, människans kroppsbyggnad, hårets natur, hudens tillstånd, muskuloskeletala systemet, utvecklingen av de yttre könsorganen.

När manlig könshormon testosteron är bristfällig i kroppen, stör människans utseende: mustaschen och skägget växer dåligt, musklerna är dåligt utvecklade och kraften försämras.

Vid undersökning av de yttre könsorganen kan anomalier av deras utveckling, inflammatoriska processer, konsekvenser av traumor, tumörer och andra patologier avslöjas.

Undersökning av ejakulat

Denna undersökningsmetod är mycket viktig vid diagnos. Få ejakulera, vanligtvis av onani, mindre ofta - med ett avbrutet samlag. Därefter utförs makro- och mikroskopiska studier och biokemiska och immunologiska index utvärderas. Innan man tar provet rekommenderas en man att avstå från sexuella relationer i 4-6 dagar. Det är nödvändigt att ejakulatet samlas helt, eftersom olika delar av det innehåller ett annat antal spermier.

Inom ungefär en halvtimme efter att ha fått ejakulatet är flytande, fortsätt sedan till studien under ett mikroskop först efter det att denna tid har gått.

vid makroskopisk undersökning uppskatta volymen, färg, lukt, viskositet, pH i ejakulatet. Normalt, det belopp - 2,5 ml, lukt som påminner om den hos en kastanj färg, färg - mjölk, viskositet - 0,1-0,5 cm gänga bildad mellan ytan av ejakulatet och en glasstav, som tas ut ur den, pH - 7,3-7,7.

vid mikroskopisk undersökning bedöma agglutinationen (vidhäftning) av spermatozoa, deras kvalitativa och kvantitativa sammansättning såväl som kompositionen av ytterligare celler i ejakulatet.

Särskild vikt är spermiernas rörlighet sedan minskning bedöma kvaliteten på ejakulat resulterar i minskad sannolikhet för graviditet. Friska, normala spermatozoa rör sig progressivt framåt och roterar som om de spiraler runt sin axel. Sådana celler bör vara minst 75-80%.

För att bestämma det totala antalet spermatozoer, använd en speciell formel. Den nedre gränsen för normen är 50-60 miljoner celler i 1 ml ejakulat. Något under detta värde kallas oligozoospermia, som särskiljs av 3 grader:

 • Jag - mild grad; antalet spermatozoa är 60-30 * 10 9/1; förmågan att befruktas reduceras;
 • II - medel grad; antalet spermatozoa är 29-10 * 10 9/1; förmågan att befrukta är avsevärt reducerad;
 • III - svår grad; antalet spermatozoer är mindre än 10 * 10 9/1; befruktning är omöjligt.

Om mer än 200 miljoner spermatozoer finns i 1 ml ejakulat kallas detta polysooospermi. I det här fallet är dess huvudkomponent normalt spermatozoa med låg kapacitet för befruktning.

Om bara död sperma finns i ejakulatet och det är omöjligt att återuppliva dem är detta nekrospermi.

Azoospermi - om det finns celler av spermatogenes i ejakulatet och spermatozoa inte hittas.

Aspermi - om det inte finns spermatozoa i spermatogenesens ejakulat eller celler.

Teratozoospermia är ett tillstånd av ejakulatet, där mer än en tredjedel av spermatozoa utgör deras degenerativa former.

Asthenozoospermi är ett tillstånd där antalet otillräckligt rörliga former av spermatozoa är mer än en tredjedel.

Aspermatism är ett tillstånd som kännetecknas av brist på utsöndring av sperma under samlag.

Utvärdera spermatozoas morfologi, bestäm procentandelen av normala och förändrade former. Unga former av dessa celler, former med modifierat huvud, nacke, svans och även gamla former kan hittas. Normalt bör andelen morfologiskt förändrade former inte överstiga 24%.

Celler av spermatogenes och andra cellulära element är normalt inte mer än 10%.

Biokemisk studie av ejakulat

Den friska människans sperma innehåller kolhydrater, lipider, proteiner, aminosyror, hormoner, enzymer, vitaminer och andra ämnen. Spermas förmåga att befruktas beror också på koncentrationen av var och en av dem. Det viktigaste i detta avseende är fruktos och citronsyra.

Fruktos bildas i partiella vesiklar. Koncentrationen i ejakulatet är normalt vid 14 mmol / l. Minskning i nivån av detta ämne är ett tecken på brist i patientens kropp av manliga könshormoner (androgener).

Citronsyra syntetiseras i prostata. I den friska människans halvvätska är koncentrationen 2-3 mmol / l.

Immunologisk forskning

De hjälper till att upptäcka antikroppar mot spermatozoa i ejakulatet. Det finns tre typer: spermatoagglutinerande, spermatoimmobiliserande och spermatogen. De orsakar agglutination (limning ihop), immobilisering (immobilisering) av spermatozoa, och förstör också vävnaden som producerar spermiernas komponenter.

Biologiska tester

Om misstänkt inkompatibilitet av sperma och slem i livmoderhalsen, görs ett test för spermatozoas kompatibilitet och penetrationsförmåga.

Prostatsekretskontroll

Numret inom synvinkeln för leukocyter (norm 6-8) och lecitinkorn är av särskild betydelse. Om det finns en inflammatorisk process i prostata minskar antalet av dessa element i en hemlighet.

Bestämning av karaktären av kristallisering av prostatsekretionen

Gör det möjligt för dig att utvärdera testets endokrina funktion (om androgenbrist föreligger, är kristallstrukturen bruten eller de är helt frånvarande).

Studien av hormoner

Bestäm nivån i blodet och urinen av testosteron och östradiol samt gonadotyper.

Testikulär biopsi

Undersökning av strukturen i testikelvävnaden gör det möjligt att bestämma arten av den patologiska processen och / eller graden av degenerativa förändringar i den.

Vanligen används en öppen biopsi av testikeln (under lokalbedövning skärs skrotet med ett blad av testikelns testikel och en del av dess parenchyma skärs ut, defekten sutureras). Utför en sådan operation i en poliklinisk inställning.

Genitografiya

Detta är namnet på radiokontraststudien av vas deferenserna. Med hjälp av det är det möjligt att bedöma nivån och graden av inskränkning av vas deferens, liksom tillståndet för dess inledande sektion, svansen av epididymis och seminala vesiklar.

Gör en studie under lokalbedövning. Vassen utsöndrar kanalen och introducerar ett kontrastmedel i dess lumen, varefter dess spridning längs vasdeferenserna i röntgenundersökningar undersöks.

Baserat på resultaten från ovanstående studier fastställer doktorn den slutliga diagnosen och bestäms med en behandlingsplan.

Principer för infertilitetsbehandling hos män

Behandlingens taktik beror direkt på vilka orsaker som ledde till infertilitet.

Infertilitet i excretion, som uppstod som ett resultat av inflammatoriska processer i könsorganen, är föremål för konservativ behandling.

Ocklusion (obstruktion av lumen) hos vasdeferenserna avlägsnas vanligtvis kirurgiskt.

Effektiviteten av behandlingen bestäms genom omprövning av ejakulat och andra diagnostiska metoder.

Allmänna aktiviteter

 • sluta röka
 • överge alkohol;
 • sluta ta vissa läkemedel
 • Eliminera påverkan på kroppen av ogynnsamma yrkesfaktorer, förändra arbetsförhållandena.
 • undvik psyko-emotionell stress, trötthet;
 • leda en aktiv livsstil
 • regelbundet och helt äta.

Det är också mycket viktigt att observera sexuellt liv. Frekventa sexuella kontakter minskar spermatets förmåga att befruktas, eftersom antalet mogna spermatozoer i den minskar och unga former - ökar. Konsekvensen av sällsynta sexuella handlingar är en ökning av antalet gamla spermatozoer. Den optimala perioden av abstinens är 3-5 dagar. Det är nödvändigt att ta hänsyn till dagarna med ägglossning i partnern, för det är under denna period som uppfattningen inträffar. Efter samlag är kvinnan rekommenderad att förbli horisontellt i ytterligare 30-40 minuter.

Allmänna medicinska åtgärder

Patienten kan tilldelas:

 • vitaminterapi (vitamin A, B, E, D, K, multivitaminer) - normaliserar testikelns generativa funktion
 • beredningar av fosfor (fytoferrolactol, kalciumglycerofosfat), glutaminsyra - med överarbete och utmattning av nervsystemet;
 • tinktur av kinesisk magnolia vinstock, eleutherococcus - med depressiva sjukdomar;
 • sedativa (tinktur av moderna, brom och andra) - med irritabilitet, ökad spänning;
 • hepatoprotektorer (väsentliga, metionin och andra) - för normalisering av leverfunktionen;
 • biostimulanter (FIBS, aloextrakt och andra) - för att aktivera metaboliska processer;
 • konsultationer av specialiserade specialister - neuropatolog, psykoterapeut.

Behandling av sekretionsinfertilitet

 • Vid primär hypogonadism - droger androgener (testosteronpropionat, metyltestosteron och andra).
 • I sekundär hypogonadism - gonadotropin (chorionic, menopausal gonadotropin), progestiner (klomifen, gravosan, klostilbegit) eller läkemedel som stimulerar deras val (Aevitum, vitamin B1, metilandrostendiol och så vidare).

Behandling av excretionsinfertilitet

Beror på vilken sjukdom det orsakade.

 • Med hypospadier och episoder - kirurgisk ingrepp. Med fullständig oenighet om patienten på operationen - artificiell insemination (befruktning).
 • Vid kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - droger beroende på orsaksfaktorn (antibiotika, sulfonamider och andra). Eftersom enbart dessa läkemedel kan hämma spermatogenes, tillämpa dem parallellt med läkemedel för att förhindra negativa effekter på levern och testiklar (cystein, metionin, vitaminer och andra).

Operativ ingripande

En direkt indikation på den är obstruktiv azoospermi med spermatogenes som bevaras av biopsi. Syftet med operationen är att återställa patenteringen av vas deferenserna.

Behandling av immuninfertilitet

Makar rekommenderas att ha samlag med en kondom och inte skyddas under ovulationstiden. I detta fall kommer mängden antigener till en manlig sperma att minska i en kvinnas kropp och sannolikheten för befruktning kommer att öka. Parallellt med den här mannen eller kvinnan (beroende på de upptäckta överträdelserna) föreskrivs mottagning av antihistaminer (cetirizin, loratadin och andra). Även för att uppnå en antiallergisk effekt kan glukokortikoider (dexametason, prednisolon och andra) användas.

Med en kronisk inflammatorisk process i en mans kropp kan han rekommenderas att ta immunostimulerande medel (tidalin, T-aktivin och andra).

Den metod som valts vid behandling av immuninfertilitet - artificiell insemination. Således kvinnor i livmoderhalsen eller i håligheten i kroppen administreras sperma, just fått från mannen.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av infertilitet bör en man noga behandla sin hälsa, behandla omedelbart sjukdomar som negativt påverkar reproduktionsfunktionens funktion och förhindrar deras utveckling. Det är också nödvändigt att observera regim arbete och vila, sexuell aktivitet, hälsosam kost, att inte genomföra urskillningslöst samlag, inte ta droger okontrollerat, överge eller åtminstone begränsa konsumtionen av alkohol och rökning.

slutsats

Infertilitet hos män är inte en självständig patologi, utan en följd av ett antal andra sjukdomar. Denna diagnos görs om det inte förekommer graviditet under året med regelbundna sexuella kontakter utan användning av preventivmedel. Den ledande metoden för diagnos är studien av ejakulat. Behandlingstaktiken beror på formen av infertilitet och kan innefatta normalisering av ett sätt att leva, mottagning av vissa medicinska preparat eller kirurgisk ingrepp. I de flesta fall hjälper den korrekta diagnostiska tillvägagångssättet och i rätt tid initierat adekvat behandling för att återställa förmågan hos manlig fertilitet, men ibland tyvärr förändringar i hans kropp är oåterkallelig och att återställa generativa funktion är inte möjligt.

Till vilken läkare som ska ansöka

Den manliga infertiliteten behandlas av en andrologist. Patienten behöver också ett urologsamråd. Vid överträdelser av körtlarna med inre utsöndring indikeras behandling i endokrinologen. I fall där infertilitet är associerad med hjärnans patologi bör det undersökas med en neurolog och neurokirurg.

Specialist på medicinsk center "Medic" talar om manlig infertilitet: