Huvud
Behandling

Kronisk bakteriell prostatit

Hittills fortsätter kronisk bakteriell prostatit, trots prestationerna från modern medicin, att vara en otillräckligt studerad och ohämmad sjukdom. Kronisk infektiös inflammation i prostata kan utvecklas hos unga män, och därmed - minskas effektivitet, sexuell aktivitet och levnadsstandard i allmänhet. Nyligen har incidensen också ökat hos äldre patienter, när prostatit, i kombination med andra prostata sjukdomar (cancer, adenom), komplicerar diagnosen och behandlingen i stor utsträckning.
Enligt kronisk bakteriell prostatit (som den är klassificerad som prostatit kategori II) skall förstås att existera mer än 3 månader, symptom på inflammation i prostatan som åtföljs av en detektering av prostatasekret, sädesvätska, urin och prostatiska delarna efter massage företrädesvis samma mikroorganismer. Enligt detta diagnostiska kriterium kan inte mer än 10% av fallen av prostatit klassificeras som kategori II, dvs det är relativt sällsynt. Ändå gör särdrag av sin kurs och svårigheter i behandlingen kronisk bakteriell prostatit ett mycket svårt och viktigt problem för urologer.

etiologi

Immediata patogener av sjukdomen är en mängd olika mikroorganismer. Det högsta värdet ges patogena och villkor patogena bakterier i mag-tarmkanalen (intestinal och Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Proteus, seratsiya, Klebsiella). Även i prostata sekre ofta hitta stafylokocker, enterokocker och streptokocker. I sällsynta fall av kronisk prostatit patogener kan vara intracellulära bakterier (mykoplasma, klamydia), svampar, gonokocker och Trichomonas.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen

Förekomsten av ett orsakande medel enbart är inte tillräckligt för början av kronisk prostatit. För många män är vissa möjliga patogener av prostatit en del av normal mikroflora och orsakar aldrig inflammation i körtelvävnaderna. För att en mikroorganism ska kunna komma in i prostata och utlösa en patologisk process behövs ett antal predisponeringsfaktorer.

 1. Minskade skyddsfunktioner i prostata. Under studien patienter med kronisk prostatit detekterad förändring i sammansättningen av prostatiska utsöndringar, åtföljs av en minskning av sådana viktiga termer i skyddande substanser, såsom citronsyra, fruktos, syrafosfatas och mikronäringsämnen (zink, kalcium, magnesium). Syrabasreaktionen av sekretionen, förhållandet mellan enzymerna, etc. förändras. Allt detta har en negativ effekt på den prostatiska hemlighetens normala förmåga att skydda körteln från mikroorganismer.
 2. Inträngningen av infektion från urinröret i prostata underlättas mycket av uroprostatisk återflöde - kasta urin i prostatacancer med en urineringsåtgärd, vilket normalt inte borde vara. I fallet med Cystit och uretrit, återflöde leder snabbt till involvering i prostatakörtelns inflammatoriska process. Penetration av infektionsmedel i prostata är också möjligt med phimosis, förhindrar det normala flödet av urin, efter diagnostiska eller terapeutiska procedurer som involverar urinröret (urinrörskatetrar Fitting, särskilt frekventa, ureteroscopy, cystoskopi, transuretral kirurgi med otillräcklig förbehandling av den antimikrobiella urinröret).
 3. Total minskning av immunitet - inflammation i prostata underlättas av någon försämring av organismens immunresistens, som har uppstått på grund av akut sjukdom eller medföljande kroniska sjukdomar, hypotermi.
 4. Överträdelser av neuromuskulär reglering och cirkulation i organen i det lilla bäckenet, vilket leder till stagnation av blod i körteln, underlättar infektionens inflytande och den snabba spridningen av den. Här kan du särskilt framhäva kronisk förstoppning, stillasittande och stillasittande livsstil, en långvarig frånvaro av sexuella handlingar.
 5. Förekomst av foci för kronisk infektion i närheten av prostatakörteln, penetrerar patogener lätt de hematogena (genom blodkärlen) eller lymfogena (längs lymfsystemet) vägar. Det kan vara kronisk pyelonefrit, cystit, kolit och enterokolit, infekterade analfissurer, etc.

Klinisk bild

Kronisk bakteriell prostatit fortsätter vågig, med närvaro av exacerbationer och remissioner, ibland ganska långa. I vissa fall är det föregås av uppkomsten av föregående myocardial akut prostatit inte läkt vid tidpunkten helt och då kan vi identifiera de specifika tidigare klagomål (svår smärta, hög feber, allvarlig förgiftning). I andra patienter förekommer sjukdomen för nästan inga symtom, och endast med exacerbationer åtföljs av en mer eller mindre uttalad klinik.

De viktigaste klagomål som patienter med kronisk bakteriell prostatit har gjort är smärta, urineringstörningar och störningar i sexuell funktion. I mindre utsträckning finns symptom på allmän förgiftning. Separat kan man skilja ut förändringar i den psyko-emotionella sfären.

smärta

Smärtssyndrom åtföljs av en förvärmning av prostatit. Typiskt är smärtan inte för intensiv, dra eller värk, lokaliserad i perineum med bestrålning i ljummen, ändtarmen, penis, skrotum, överlår. Möjlig smärta i ländryggen, sakrum, buken. Smärta ökar ofta när patienten sitter i sittande läge under avföring. Hos vissa patienter uppmärksammas nästan konstant tråkig utmattande smärta, vilket stör det övergripande välbefinnandet signifikant.

Urineringstörningar - irriterande och obstruktiva symtom

Irriterande störningar är förknippade med irriterande effekten av inflammatoriska produkter på urinrörets och blåsens nervreceptorer. De kännetecknas av bränning, skärningar och andra obehagliga känslor under urinering, förekomsten av frekventa, inklusive nattliga önskningar.

Obstruktiva sjukdomar orsakas av en ökning av en inflammerad prostata, som pressar urinröret och blåshalsen, vilket skapar ett hinder för det normala flödet av urin. Eftersom även vid lugnande akuta inflammatoriska förändringar i körteln fortfarande kvar, obstruktiv symptom, finns det nästan hela tiden, och ofta fungerar som det enda klagomålet hos patienter i remission. De viktigaste symptomen på urinvägsobstruktion är trög, intermittenta strömmen tills urinutgångs droppar, en del av hjälp musklerna vid urinering (spännings magmusklerna och bäckenmembran), ofullständig blåstömning kvarhållande däri rest urin, tillsammans med patientens känsla av ofullständig urinering.

Sexuella funktionsstörningar

Hos patienter med kronisk bakteriell prostatit noteras som en minskning av sexuell lust i bakgrunden av de förlängda inflammation och eyakulyativnye rubbningar - smärta under eller omedelbart efter utlösning, utseende av blod i sädesvätskan. Möjlig erektil dysfunktion - svag erektion, för tidig försvagning av erektion.

Symtom på allmän förgiftning

Temperaturen i kronisk prostatit bibehålls normalt under remission, och när den förvärras, stiger den vanligen något, endast för låga siffror. Med en lång tid av sjukdomen lider alla patienter av slöhet, trötthet, anorexi, ökad trötthet och en minskning av kroppens motståndskraft mot olika faktorer.

Psyko-emotionella störningar

På grund av det faktum att sjukdomen förlängs, är det svårt att diagnostisera och behandla, förekomsten av ett antal faktorer pressa patienten (smärta, minskad sexuell aktivitet, brist på förtroende för full härdning) i nästan alla patienter med tiden finns det psyko-emotionella narusheniya.Otmechaetsya depression, depressioner, irritabilitet, emotionalitet, isolering, brist på intresse för externa händelser. Alla dessa faktorer allvarligt störa effektiviteten i behandlingen, eftersom patienter minskade motivation, de borrade konstant undersökning, spabehandlingar och administrering av läkemedel, med resultatet att ännu mer beroendeframkallande sjukdom.

Diagnos av kronisk bakteriell prostatit

Börjar med förtydligande av klagomål, anamnese av liv och anamnese av sjukdomen. Redan i detta skede kan en erfaren urolog anta naturen hos sjukdomen.

Nästa steg - objektiv granskning. En bedömning görs av tillståndet, förändringar i utseende (hudens hud, svullnad på benen, pungen, etc.). Obligatorisk palpation av buken. Med försummade former med svår obstruktion är det möjligt att bestämma blåsan förstorad i storlek och utskjutande ovanför livmodern. Då undersöks prostata själv - läkarens finger genom ändtarmen. Med kronisk prostatit finns det en ökning i storlek, svullnad, flätning av medialspåret, foci av komprimering eller pastos, ömhet.

Laboratoriediagnostiska metoder

Såsom framgår av definitionen av kronisk bakteriell prostatit, huvudsakligen diagnostiskt kriterium för detektering upprepas i patogenen specifika material prostata - prostatiska utsöndringar och urinprov efter prostata massage. Diagnosen upprättas sålunda efter det obligatoriska återupptagandet av ett 4-htakanova-test och en mikroskopisk och bakteriologisk studie av prostats utsöndring.

De 4-hstakannoy prov karakteristiska förändringar ökar antalet leukocyter (mer än 10 i synfältet) i 3 minuter (prostata hemliga) och 4:e (urin efter prostatiska massage) portioner. Patogena bakterier finns också där - mer än 10 3 cfu / ml. Vid utsöndring av prostata finns en ökning av innehållet av leukocyter och bakterier, samtidigt som antalet eller totala frånvaron av lecitinkorn reduceras.

Identifierade förändringar i frånvaro av data för akut prostatit eller infektion från urinvägarna kommer att vara en tillförlitlig indikation på kronisk bakteriell prostatit.

I frånvaro av förändringar i provet 4-hstakannoy och prostatacancer hemlighet, men förtroendet för läkaren bakteriell prostatit i vissa fall kan det rekommenderas av provokativa tester (med införandet av prednisolon eller pirogenalovy) som hjälper upptäcka latent smittsam inflammation.

Dessutom genomfört urinanalys (noterade leukocyturi, spår av protein, blod), sperma (ofta funna erytrocyter), fullständig blodstatus (anemi tecken, med exacerbation möjligt mild leukocytos, vissa acceleration av SR). Blod tas för PSA för att utesluta prostatacancer. En TRUS utförs.

I sjukhusförhållanden för differentialdiagnos och klargöra omfattningen av skador körteln med användning instrumentella metoder för diagnostik: CT urografi, tsistouretorografiya, MRI, etc.

behandling

Basen för behandling av bakteriell inflammation i prostata är antibiotika, vars val i kronisk form är mycket svårt. Är det nödvändigt att ta hänsyn till förmågan hos läkemedlet att penetrera barriären och prostatiska ackumuleras vid terapeutiska koncentrationer i bröstvävnaden, det spektrum av verkan av läkemedel och förekomsten av resistens mot dessa valda patogener, toxicitet, kompatibilitet, och många andra faktorer. De mest effektiva är läkemedel från gruppen av fluorokinoloner, makrolider, tetracykliner, rifampicin. Kombinationer av antibiotika används ofta. För bästa resultat, genomfört flera kurser av antibiotika med den obligatoriska bakteriologisk undersökning av urin och prostata sekret för att övervaka effektiviteten av behandlingen.

Att eliminera obstruktion symptom i urinvägarna är tilldelade status av alfa-1-blockerare och hämmare av 5-alfa-reduktas, och kombinationer därav. För att minska svullnaden i körteln och lindra smärta används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessutom används olika grupper av droger, vars syfte är att förbättra mikrocirkulationen, förbättra lokala och allmänna skyddsegenskaper. I fasen av eftergift används fytopreparationer aktivt.

Fysioterapeutiska förfaranden rekommenderas väl, vilka utförs både under exacerbation och under remission.

För att förbättra livskvaliteten, återvinning, eller åtminstone ihållande remission är oerhört viktigt att vara en aktiv del av patienten. En konstant bantning anrikning ranson vitaminer, spårämnen, växtfibrer och fleromättade fettsyror, samtidigt begränsa extraktivämnen, fast fett och kolhydrat.

Dagligen är det nödvändigt att genomföra en uppsättning fysiska övningar som syftar till att aktivera blodcirkulationen och stärka bekkenbottens muskler. Det är mycket önskvärt att avstå från att dricka alkohol, röka, öka fysisk aktivitet. Det rekommenderas fullt sexliv med en vanlig partner.

Under remission årligen är det önskvärt att ta kurser i sanatorium och spa-behandling. Oavsett hälsotillståndet bör patienter med diagnos av kronisk bakteriell prostatit undersökas regelbundet av urologen och övervaka huvudanalyserna.

Bakteriell prostatit, tecken, symtombehandling

"Vår fiende är inom oss." Ett mycket rättvist uttalande, vilket innebär att flera miljarder mikroorganismer bor i vår kropp.

De är så små att de inte kan ses utan en multipel ökning.

Dessa små varelser är orsaken till många infektionssjukdomar, i vilka bakteriell prostatit ingår.

Typer av infektiös inflammation av prostata

Prostatit är en mycket obehaglig sjukdom som tar över män över 50 år och alla som på något sätt provocerade sjukdomen (vi talar lite om detta lite senare).

Och för vissa män observeras sjukdoms manifestationen redan 35-40 år, vilket gör att man tänker på en tidigare manifestation av sjukdomen.

Prostatit är uppdelad i olika kategorier, och i denna artikel kommer vi att diskutera allt relaterat till bakteriell prostatit.

Precis som i nästan vilken sjukdom som helst, är även akuta och kroniska processer utsedda här.

Som regel sker en kronisk bakteriell prostatit efter akut eller på egen hand, tills dess att den inte längre utpekar sig själv.

Varför orsakar bakterier prostatit och hur händer det?

Mikroorganismer är extremt produktiva varelser. Deras celler kan delas omkring en gång var 20-30 minuter.

För att göra detta behöver du väldigt lite - substratet. Det vill säga de nödvändiga näringsämnena, såsom glukos, sackaros, proteiner och andra organiska och oorganiska föreningar.

Normalt är prostatan steril, det vill säga det finns inga mikroorganismer. Bakteriet kommer på något sätt in, sätter sig på ett smart underlag och börjar splittras.

Låt oss anta att en bur (fantasi) kom in, om en halvtimme kommer det att finnas 2 bakterier, på en timme 4, då 8... Nu kan du föreställa dig hur många kommer att vara på en dag?

Bakterier är levande organismer, de absorberar näringsämnen och släpper ut avfallsprodukter, inklusive aggressiva ämnen som syftar till att förstöra andra bakterier - konkurrenter.

Lokal immunitet, vilket är ännu inte helt förstått vad som pågick, börjar slå larm och skickar på en plats tusentals bakterie lokalisering av leukocyter, som måste förstöra inkräktaren.

Men bakterier är inte så enkla, de kan "gömma", "lura" och förstöra leukocyter.

Så, på enkelt språk kan du beskriva kärnan i vad som händer med mikrobiell invasion av prostata. Det är på grund av detta att den mikrobiella prostatit börjar.

Akut process

Ovanstående process är grunden för akut bakteriell prostatit.

Inkomst av en mikroorganism, en immunreaktionsinflammation, en överväxt i en kronisk process eller en återhämtning är en sådan sekvens i det givna sjukdomen.

Etiologi och infektionsvägar

Så vi vet redan att orsaken till den akuta processen är bakterier. Överväg sätt att få mikrober i prostatakörteln.

 • STD (sexuellt överförbara sjukdomar) är den vanligaste orsaken till prostatit hos män under 50 år;
 • infektionssjukdomar i bäckenorganen: cystit, uretrit, etc.;
 • kateterisering av urinvägarna, operationer på könsorganen, lokalt trauma;
 • hypotermi och lokal immunitet.

LÄS TEMA: Vilka antibiotika ordineras för blåsor.

När oskyddade sexuella kontakter (tyvärr i sällsynta fall räcker och användning av "vanliga" handdukar) i män faller patogena (klamydia, Treponema, gonokocker, ureoplazma et al.) Eller opportunistiska patogener och avveckling, framförallt i urinröret.

Ibland finns ingen inflammatorisk process i urinvägarna, och bakterien går direkt in i prostata och aktiverar lokal immunitet.

I andra fall börjar inflammationsprocessen i testiklarna, urinblåsan, urinvägarna, deferenserna och passagen.

Efter en stund märker en man symptomen på prostatit, vilket innebär att bakterierna kom in i utsöndringskanalerna i prostata hematogent eller tillsammans med lymfkörteln.

I fallet med dåligt steriliserade katetrar eller kränkningar av asepsisreglerna är det också möjligt att mikroben kommer in i prostata.

Felaktig livsstil och alla faktorer som bidrar till minskningen av lokal immunitet kan provocera bakteriell prostatit.

I det här fallet är våra fiender mikroorganismer som lever i vår kropp och på en god nivå av immunitet är inte farliga.

Sådana mikroorganismer innefattar en omfattande klass av bakterier och vissa mikroskopiska svampar (candida, stafylokocker, streptokocker).

Vid tidig upptäckt av prostatit och korrekt behandling finns inga återfall och den akuta processen går inte i kronisk form.

Om sjukdomen som behandlas inte är full (t ex felaktig antibiotikaselektion eller bristande överensstämmelse med behandlingsregimer tid), resultatet kan erhållas med ett utbyte av prostata förstörelse av pus i en hålighet i bäckenet, prostatacancer eller kronisk process.

bevis

Under den akuta processen upplever en man typiska tecken på inflammation och bakteriell prostatit:

 • temperaturökning
 • smärta i ljummen, coccyx, testiklar;
 • smärtsam utlösning, urinering
 • önskningar på toaletten är vanliga, mängden urin är liten;
 • det är mycket svårt att tömma blåsan;
 • det är ofta en känsla av ofullständig tömning.

LÄS PÅ ÄMNET: Vad är andra tecken på prostatit hos män.

Diagnos och behandling

För att upptäcka sjukdomen, föreskriver urologen ultraljud, erbjudanden för att överlämna UAC och OAM, utan att misslyckas en tank. sådd av prostatsekretion och digital undersökning av prostata.

Efter att ha fått resultaten, ordinerar läkaren behandling, som bedriver mål som:

 1. Ta bort inflammation och svullnad (utmärkt växtprodukter - prostorom och permixon)
 2. att föra en smal muskler i prostatakörteln med hjälp av alfa-adrenoblocker (terazosin, tamsulosin);
 3. Välj rätt antibiotikum (cefalosporiner, fluokinoloner eller klavulanater);
 4. Se till att det inte finns något återfall och prostatens hemlighet har blivit steril.

Välja ett antibiotikum

Nyckelfaktorn vid behandling av denna typ av prostatit är valet av antibiotika.

För att kunna välja ett effektivt läkemedel måste man göra en bakteriologisk kultur av prostata utsöndring och ta reda på vilken förberedelse den känsliga mikroorganismen är känslig för.

Andra antibiotika för att behandla patienten ger ingen mening, förutom att skadan i slutändan inte fungerar.

Behandlingen är inte lång - 1-2 veckor. En månad senare, en upprepad bakteriologisk analys av prostats utsöndring för att övervaka situationen. I de flesta fall återställs mannen.

Man måste komma ihåg att att ta ett antibiotikum är en obehaglig process för kroppen. Därför bör du parallellt använda droger som återställer mikrofloran (främst mjölksyra).

Kronisk prostatit av infektiös natur

Om kronisk bakteriell prostatit fortfarande är igång, ska en annan behandlingstaktik användas.

Symtomatiker är inte lika uttalade som vid akut behandling. Patienten klagar över sällsynta smärta, problem med urinering och problem av sexuell natur.

Kronisk bakteriell prostatit är farligt, för de flesta män, passerar han nästan obemärkt, tillsammans med episodisk smärta, men leder till infertilitet, problem med erektil dysfunktion, prostata abstruktsii och prostatacancer.

Allt detta upptäcks plötsligt, när uppenbara tecken på dessa problem börjar störa mannen.

Etiologi och orsaker

Ofta orsaken till kronisk bakteriell prostatit är den felaktiga livsätten hos patienten:

 • hypotermi;
 • långvarig sittande och låg fysisk aktivitet
 • fel sömn
 • felaktiga måltider
 • alkohol och cigaretter, immunbrist och oregelbundet kön.

Den främsta orsaken till denna prostatit är en mikrobe som har anpassat sig till ett hemligt liv.

Lokal immunitet kan inte särskilja mellan en infektion, det finns ingen infektion för det, eller det fanns ingen infektion alls.

Att uppträda på liknande sätt är opportunistiska mikroorganismer. När de kommer till en obekant plats anpassar de sig perfekt till vår immunitet och lever för egen njutning, vilket gradvis orsakar skada.

Sådana bakterier är mycket svåra att behandla. Deras antibiotikaresistens är avskalad.

Behandling kräver en variation av antibiotika och långsiktiga temporära regimer med regelbunden övervakning.

Oftast är bakteriell prostatit av kronisk art orsakad av Staphylococcus aureus och hemolytisk streptokocker. För att bli av med dem måste du ägna mycket tid och ansträngning.

Diagnos och behandling av kronisk process

En man som är förtryckt av obehagliga känslor och episodiska smärtor, som till sist blir vanligare, appellerar till urologen.

Läkaren, såväl som med akut prostatit, utför de nödvändiga studierna (blodprov, urin, palpation och tanksåkning) och utvecklar sedan en behandlingsregim.

I genomsnitt tar behandlingstiden 4-8 veckor. För kroppen är detta en allvarlig stress, förutom våra målmikroflora, lider våra vänner också. Därför är användningen av antibiotika associerad med användningen av läkemedel som förstärker den gastrointestinala mikrofloran i första hand.

Förutom antibiotika ordineras patienten fysioterapi och läkemedel som lindrar svullnad och slappna av i mjukvarorna i prostatakörteln, glöm inte folkmekanismer som i komplex terapi accelererar den terapeutiska effekten.

En sådan bakteriell prostatit är fullständigt härdbar, och sjukdomsresultatet beror på effektiviteten av behandlingen.

Efter återställning i prostatakörteln är det möjligt att hitta punkttätningar - förkalkningar och fibros som bildas som en följd av sjukdomen.

förebyggande

Enkla regler hjälper varje man att hålla sin hälsa i säkerhet:

 1. Aktivt sätt att leva;
 2. Korrekt näring;
 3. "Nej" till dåliga vanor
 4. Regelbundet sex med en beprövad partner, "nej" till promiskuösa sex;
 5. Regelbundet besök hos urologen och följ hans instruktioner.

Observera dessa fem regler för hanehälsa - och bakteriell prostatit kommer aldrig att komma till ditt hus!

Bakteriell prostatit är orsaken till starten. Profylax och behandling av bakteriell prostatit hos män

Prostatit - ofta en mans inflammatoriska sjukdom i prostata vävnaden. Detta unpaired körtelorgan en storlek av en valnöt utför en viktig funktion i den manliga kroppen - den utgör den hemlighet som är en del av seminalvätskan. Hemligheten skapar en bekväm miljö för spermatozoas liv. Prostata, som andra mänskliga organ, är mottaglig för bakterier. Behandling av bakteriell prostatit kräver särskild uppmärksamhet.

Orsakerna till bakteriell prostatit

Sjukdomen orsakas av gramnegativa bakterier som E. coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, staphylococcus, streptococcus, enterococcus fecal, trichomonas, klamydia och andra enterobakterier. Denna mikroflora är villkorligt patogen, i normala mängder orsakar den inte kroppskada. Men vid tiden för en försvagning av dess skyddande egenskaper (för förkylningar, nervös spänning, rökning, stress), bakterierna börjar föröka sig snabbt. (se bild)

I de flesta fall går den patogena mikrofloran i prostata genom urinröret (urinvägsvägen). Om en man är sjuk med uretrit, ökar hans chanser att få bakteriell prostatit väsentligt.

Kommunicerande bäcken lymfa ger E. coli genom lymfkärlen från tarmarna in i prostatan (lymphogenous bana).

När ett enskilt organismen i foci av infektion (tonsillit, bronkit, etc), rör sig det genom blodkärlen in i prostatan (hematogen sätt).

Den mikrobiella fördröjningen i prostatan underlättas av dålig mikrocirkulation av blodet i den, en stillastående utsöndring av prostatakörtlarna.

De män som:

 • behandla inte infektioner i urinvägarna
 • använd uretralkatetrar
 • är engagerade i analsex utan skyddsåtgärder
 • lider av phimosis (förminskning av förhuden)
 • Ha medicinska eller kirurgiska ingrepp på genitourinary organ med otillräcklig sanering

Orsakerna till utvecklingen av prostata patologi är olika:

 • infektion
 • stress, överarbete, brist på sömn och andra faktorer som försvagar immunsystemet
 • hypodynami och stillasittande livsstil
 • underkylning
 • undernäring och brist i kosten av särskilt viktigt för kroppsprodukterna
 • hormonella förändringar
 • hemorrojder
 • frånvaro av sexuellt liv (bidrar till kränkningen av blodflödet i prostatavävnaderna)

Läs mer om detta i videon.

Tecken på bakteriell prostatit

Sjukdomen kan vara akut eller bli kronisk.

Den akuta formen av sjukdomen är mindre vanlig än kronisk. I kände akut prostatit trötthet, stör smärta i ljumsken och perineum, det finns ofta behov av att urinera och en smärtsam och ibland avföring. Kroppstemperaturen stiger, huvudet gör ont. Urinutsöndringsprocessen är vanligare och svår, förekommer trögt i små portioner.

Kronisk bakteriell prostatit utvecklas i hemlighet och under lång tid, och ofta utan kliniska symtom. Perioder med förvärring alterneras med perioder av eftergift. Ange denna sjukdom, tillsammans med ovanstående symptom, värkande smärta i underlivet och skrotet, vilket minskar erektionen.

Med dessa symtom bör en man konsultera en läkare för att förhindra komplikationer i tid.

Diagnos av bakteriell prostatit

Diagnos av akut prostatit är inte svårt på grund av tydligt uttryckta symtom. Med rektal palpation är prostatan förstorad och kraftigt smärtsam. Patienten undersöks för urin och blod. Om de upptäckte leukocytos och förhöjda nivåer av ESR i blodet, bekräftas diagnosen.

Kronisk prostatit diagnostiseras annorlunda. Med mikroskop av prostatsekretionen beräknas antalet vita blodkroppar. Den bakteriologiska odlingsmetoden bestämmer typen av patogenens mikroorganism och dess reaktion på antibiotika. Dessutom bestäms nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen) och ultraljud av prostata tilldelas.

Behandling av bakteriell prostatit

Vid behandling av akuta former av sjukdomen används antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Om sjukdomen uppstår utan speciella komplikationer och förgiftning av kroppen kan den behandlas hemma. Annars är sjukhuspassning nödvändig.

Den kroniska formen är mycket svår att behandla. Infektion har egenskapen att kvarstå i prostata vävnader, även med användning av mediciner. Antibiotikabehandling har liten effekt, eftersom de absorberas väldigt dåligt av prostata. Även om det i samband med behandling av bakteriella prostatit symptomen försvinner, infektionen är fortfarande inte helt förstörd, och vid minsta försvagning av kroppens sjukdom blossade upp igen.

För att börja behandla en kronisk prostatit följer med att avslöja orsaken till infektionen som orsakar det. Användningen av antibiotika ensam räcker inte, läkemedel som stärker immunitet och vitaminer behövs. Fysioterapiprocedurer, inklusive laserterapi, magnetbehandling, elektrofores och massage är också användbara. De förbättrar blodflödet i prostata och hjälper till att leverera medicinska ämnen. Det bör noteras att dessa förfaranden inte kan användas vid akuta former av sjukdomen.

Från droger är en kurs av fluorokinoloner - ett bredspektrum antibiotikum förskrivet. De påverkas inte av mediumets surhet, de tränger in i prostata vävnaden.

Komplikationer av bakteriell prostatit

Om det finns tecken på akut prostatit, och behandling inte utförs, finns det en abscess av prostata - det här är en överbelastning av purulenta massor. Det kan orsaka feber, feber. Med tiden kan abscessen gå in i svullnaden och förhindra urinering. I vissa fall börjar blodinfektion (sepsis).

Redan i sig är kronisk prostatit en komplikation av den akuta formen av sjukdomen. Om hans symptom inte korrigeras i tid, börjar problem med erektion och även infertilitet uppstår.

I ett antal fall uppstår följande komplikationer:

 • inflammation av sämsta vesiklar
 • Testikulär inflammation
 • spermatisk appendage
 • fistelbildning
 • Nervösa störningar på grund av konstant smärta
 • skleros av prostata
 • Stenar och cystor i prostatakörteln
 • adenom i prostata

Profylax av bakteriell prostatit

Effektiv profylax av prostatit är en mobil livsstil. Prostaten själv är ordnad så att den är dåligt försedd med blod. Därför, om arbetsschemat inte tillåter dig att flytta aktivt, försök att stiga minst en gång i timmen från en stol och värma upp. Det är användbart att regelbundet göra enkel gymnastik - retusionen av musklerna i anuset, det måste göras upp till 100 gånger i ett tillvägagångssätt.

Ett sätt att förbättra blodcirkulationen i prostata kallas en kontrastdusch. Jeten från duschen går till skrotet och ändrar temperaturen - 30 sekunder varmt vatten, närmare varmt, 15 sekunder - rum, coolt. Procedurens varaktighet är 3-5 minuter.

Massage av perineum är klar att ligga ner. Fingrar av handen med tillämpningen av ansträngning, du måste massera detta område 3-5 minuter.

Efter att ha tittat på den här videon kommer du att lära dig hur du masserar prostatan ordentligt.

 • Det är användbart att cykla eller snurra en "cykel" som ligger på din rygg.
 • Det är omöjligt att överkyla kroppen, sitta på kalla ytor.
 • Om du lider av permanent förstoppning måste du ta ett laxermedel. Bättre än - kontakta detta läkare och ta bort det.
 • Sexlivet bör vara regelbundet och uppmätt, utan förändringar i en eller annan riktning.
 • Och viktigast av allt - glöm inte att regelbundet besöka en urolog för förebyggande undersökningar. Din hälsa är bara i dina händer.

Mer information om behandling av bakteriell prostatit ses i en urologs tal.

Om du har din egen erfarenhet av att behandla prostatit, dela den i kommentarerna enligt artikeln.

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Bakteriell prostatit: Principer för urologisk taktik

Utseendet av den inflammatoriska processen i prostatakörteln kan uppstå av flera orsaker. Typiskt varar inkubationstiden för infektion i prostata omkring en vecka, varefter tecknen på en akut process börjar dyka upp. Bakteriell prostatit är en vanlig form av prostata sjukdom, orsakad av frekvensen av smittsamma processer i en mans kropp. Nästan 65% av alla kliniska fall av prostata sjukdomar i urologi orsakas av bakteriell prostatit. Vad är bakteriell prostatit och vilka komplikationer kan det orsaka?

Innehållet i artikeln

Utvecklingsegenskaper och överföringsvägar

Inflammation av prostata är en sjukdom som orsakas av smittsamma medel. Symtom på bakteriell prostatit manifesterar sig tillräckligt snabbt. Redan 7-10 dagar efter det att den patogena mikrofloran har slagit prostatavävnaden, känner patienten de första tecknen på akut prostatit. Bland de huvudsakliga formerna av akut (primär, snabbt utvecklande inflammatorisk process) och kronisk form (med perioder av exacerbationer i form av en ökning av symtomintensiteten).

Hospitalisering mot bakgrund av akut bakteriell prostatit är nödvändig, eftersom sjukdomsförloppet är snabbt, är riskerna med purulent exudat och kirurgisk operation höga. Den kroniska formen är sekundär i naturen och uppträder ofta med en försummad akut process. Även med en snabb och noggrann diagnos av källa till infektion är det inte möjligt. Transmissionsvägar kan genomföras enligt följande:

 • stigande stigning (infektion tränger igenom prostata genom urinröret);
 • återflöde av urin (kasta urin tillbaka i urinblåsan med en patogen mikroflora);
 • migrering av bakteriell infektion genom blodbanan, från ändtarmen;
 • hematogena sätt (infektion genom blodet).

Bakteriell prostatit, vars symtom är smärtsam och svår urinering, påverkar oftast män med försvagad immunitet, liksom försummelse av hygienstandarder. Enligt amerikanska kliniker är utseendet av prostatit av denna art extremt sällsynt, trots att patogena bakterier blir ett frekvent orsakande medel till prostatit.

Etiologiska faktorer

Sjukdomen uppstår eftersom den patogena miljön går in i prostatakörteln. Bland de huvudsakliga patogenerna isoleras stafylokockinfektion (stafylokocker i prostata), enterobakterier, enterokocker, Pseudomonas aeruginosa eller Escherichia coli. Speciellt farligt är Klebsiella på grund av specificiteten av behandling av infektion. Det finns följande orsaker till bakteriell prostatit:

 • prostata av prostata
 • infektion i njure och urinväg
 • tvingad installation av en permanent kateter;
 • transuretral kirurgi utan föregående antiseptisk behandling;
 • akut epidimit;
 • abnormiteter i urinblåsans struktur, vilket provocerar urinretention i sin hålighet;
 • sjukdomar som orsakar en minskning av immunitet (aids, njursjukdom, lever, diabetes mellitus).

Flera faktorer kan provocera utvecklingen av bakteriell prostatit, så det är bättre att söka medicinsk hjälp vid de första tecknen på obehag. Olika metoder för differentialdiagnos skiljer bakteriell natur från andra patologiska tillstånd hos könsorganen eller urinvägarna.

Symtomatisk komplex

Symtom och behandling av prostata sjukdom är nära sammanhängande. Förstöring av kronisk bakteriell prostatit eller akut bakteriell prostatit är olika i sin kurs, kliniska tecken. Symtom på bakteriell prostatit kan uttryckas olika i olika kategorier av patienter. Ofta bestämmer läkare arten av sjukdomen, baserat på intensiteten och arten av dess symtom.

Tecken på akut bakteriell prostatit

 • symtom på allmän förgiftning (frossa med feber, generell svaghet);
 • ömhet i perineum;
 • smärta i ljummen
 • ökad uppmaning att urinera, och själva handlingen är smärtsam;
 • urladdning ur urinröret (pus, färglös slemhinna).

Frekventa uppmaningar att urinera förvärras på natten i ett horisontellt läge. Under intim närhet, ömhet, erektionsproblem och ejakulation är möjliga. Akut bakteriell prostatit kan förekomma hos olika patienter med olika intensiteter. Behandling av en akut bakterieprocess är viktigt att genomföras omedelbart.

Symtom på kronisk bakteriell prostatit:

 • frekvent urinering
 • ömhet i skönhetsområdet, i ljumsken och skrotumet;
 • minskning av sexuell funktion (upp till absolut impotens).

Perioder med förvärringar kan minskas med adekvat behandling och efterlevnad av förebyggande åtgärder. Kronisk bakteriell prostatit har ganska svaga symptom, så symptomen är ofta inte särskilt oroliga och behandlingen av ett akut tillstånd med långvarig patologi försenas.

Symtom för olika utvecklingsstadier

 • Katarrhalstadiet. Endast inflammation i prostatakanalerna. Sårhet i perineum, med urinering, ger till sakrummet.
 • Follikulärt stadium. Det finns en lesion av prostata lobuler, bestrålning av smärta i perianala regionen. Urinering är svår, temperaturen höjs stadigt (ca 37,5 grader).
 • Parenkym stadium. Den patologiska processen täcker alla kroppens lobar, åtföljd av en ökning av kroppstemperaturen, förstoppning, pulsation i perinealzonen.

Symtom på prostatit hjälper till att göra en preliminär diagnos. Differentiering av bakteriell prostatit från andra patologiska tillstånd möjliggör metoder för differentialdiagnos.

Diagnostiska metoder

Diagnostiska åtgärder gör att du kan bestämma diagnosen och starta den första behandlingen. Det är väldigt viktigt att skilja den bakteriella naturen hos prostatit från prostatainflammation av någon annan etiologi. De mest kända metoderna innefattar följande åtgärder:

 • studie av patientens kliniska historia
 • patientens klagomål
 • undersökning och palpation (rektal undersökning av prostata);
 • blodprov, urintester;
 • Ultraljudsundersökning
 • MR diagnostik.

Vid behov utförs ytterligare metoder i form av urografi med kontrastmaterial, cystografi, CT-undersökning. Ta också ett smet av sekretionen av körteln för bakteriell ympning. Innan behandling av bakteriell prostatit är det nödvändigt att bestämma symptomen, eftersom vissa kan ha svaga tecken utan direkt lokalisering.

Taktik av behandling

Så än att behandla kronisk bakteriell prostatit? Behandling av prostatit i denna etiologi kräver obligatorisk antibakteriell medicinering. Behandling av prostatit med antibiotika är nödvändig för fullständig eliminering av inflammatoriska foci i körteln. Både akuta och kroniska patologiska processer kräver att antibiotika av olika grupper utses. Bland de huvudsakliga rekommenderade är följande läkemedel för behandling av bakteriell prostatit:

 • Grupp av fluorokinoler. Tilldela med absolut säkerhet avsaknaden av tuberkulosinfektion i kroppen. Drogen har en neurotoxisk effekt, ett antal andra biverkningar. I apotekskedjor är de mest kända drogerna Eleflox, Tavanic, Ciprinol, Cyphran, Ofloxin eller Zanocin.
 • Tetracykliner (t.ex. Doxycyklin). Antibiotika av tetracyklin-serien används extremt sällan i terapeutisk praxis på grund av svår tolerans. Kontraindicerad hos en patient med anamnese.
 • Penicilliner (till exempel Augmentin, Flemoclav, Amoxiclav). Läkemedlen är avsedda för långvarig antibakteriell behandling, har en långvarig effekt och några biverkningar.
 • Cefalosporiner. Preparationer av cefalosporinkoncernen används ganska ofta både i poliklinik och i sjukhuspraxis. Bland de kända isolaten Ceftriaxon, Cefotaxime, Suprax. De viktigaste biverkningarna är tarmproblem och allergiska reaktioner i form av utslag.
 • Makrolider (azitromycin, klaritromycin). Används sällan på grund av bristen på kliniska data om den relativa effekten av prostatakörtelns bakteriella flora. Kronisk bakteriell prostatit kräver säkerhet och tillräcklig klinisk data.

Det finns ingen speciell taktik för att förskriva antibiotika. Urologer övar alltid sin egen, enda och effektiva behandlingsmetod. Läkare är beroende av sin egen erfarenhet, patientens kliniska historia, arten av sjukdomen. Behandling av prostatit varar från 4 till 8 veckor. Förutom antibiotika bör terapi innefatta användning av immunostimulerande läkemedel, vitaminer och enzymer, antidepressiva medel eller lugnande medel (många utvecklar psykos, depression och depression). Med en lätt sjukdomsförlopp kan patienterna bota en kronisk bakterieprocess hemma. Om det är möjligt att utveckla en akut purulent process rekommenderar läkare att stanna på sjukhuset tills staten stabiliseras. Behandling av bakteriell prostatit hos män exkluderar prostata massage, fysioterapi med rutiner baserade på termiska effekter.

Prognosen för sjukdomen är gynnsam om alla villkor är uppfyllda (tidig behandling till läkare, kursbehandling av droger). Ofta bryter patienterna med de grundläggande instruktionerna hos en läkare, och den patologiska processen omvandlas till en kronisk sjukdom.

Komplikationer och förebyggande

Behandling av bakteriell prostatit i hemmet, speciellt recept av traditionell medicin, är omöjligt. Självmedicinering kan sluta dåligt.

Behandling med folkmedicin kan endast utföras som profylax av exacerbationer under en kronisk sjukdomsförlopp.

Till och med tidig behandling och väl utvalda läkemedel kan inte garantera att det saknas komplikationer. Ibland kommer återfall av sjukdomen till följd av organismens egenskaper, och bakteriemikrofloran når igen prostatakörteln. Kronisk bakteriell prostatit är redan en allvarlig komplikation av den primära akuta processen. Bland de viktigaste vi kan skilja:

 • utveckling av sepsis
 • problem med erektion (upp till impotens);
 • manlig infertilitet
 • fistelbildning av prostata;
 • nervösa sjukdomar på grund av problem med maskulin hälsa;
 • adenom i prostata.

Sjukdomen kan provocera en rad andra komplikationer som inte bara hör samman med prostata, men också med andra närliggande organ i bäckenområdet. Bland de förebyggande åtgärder är det viktigt att notera intensiv fysisk aktivitet, regelbundna sexuella relationer (med beprövade partners), gymnastik för muskelstruktur anus, douches, avsaknad av dåliga vanor, är det absolut en hälsosam livsstil, rätt kost, personlig hygien. Förebyggande av prostatit med folkmekanismer är möjlig med korrekt överensstämmelse med receptbelagda proportioner, liksom tydlig kunskap om processen för beredning av olika recept.

Bakteriell inflammation i prostata är en obehaglig sjukdom som kan fungera som en utlösningsmekanism för utveckling av allvarliga sjukdomar. Korrekt behandling och förtroende hos den behandlande läkaren minskar risken för återfall och hjälper till att återhämta sig på kort tid.

Bakteriell prostatit: symtom, orsaker, typer och effektiv behandling

Smärta i underlivet, i perineum, problem med urinering och potens - allt detta kan indikera utvecklingen av bakteriell prostatit. Denna sjukdom är mycket vanlig. Bland urologpatienterna drabbas en av tre av denna speciella sjukdomsform. Sjukdomen kan dyka upp efter 40 år.

Bakteriell prostatit kallas inflammatoriska processer i prostatakörteln. Provokatorer av sjukdomen är patologiska mikroorganismer.

I allmänhet kan sjukdomen inte botas lätt. Det är lätt att behandla prostatit med folkmekanismer hemma, men under förutsättning att läkaren kontaktas i rätt tid. (Vilken läkare läker i vår artikel). Lämplig behandling av akuta inflammatoriska processer i körteln gör att du kan överföra sjukdomen utan speciella komplikationer. I framtiden kommer inte problem i den intima sfären att uppstå.

Symptom på sjukdomen

Sjukdomen kan vara i kronisk stadium av prostatit under lång tid. Symtomen kommer emellertid inte att märkas eller den kliniska bilden blir fuzzy. Inflammation kommer att ha sinusoidal karaktär - periodiskt förvärras och dämpas.

Symtom på bakteriell prostatit i akut stadium:

 • Utseendet på allvarlig förgiftning - patienten blir svag, han lider av frossa, ständig dåsighet och hög feber;
 • på natten ökar antalet frekventa och smärtsamma urinering;
 • ett starkt smärtssyndrom påverkar ljummen och perineum, smärta kan ges i skinkorna och underbenen;
 • störd sömnkvalitet, minne och uppmärksamhet förvärras
 • en fördröjning i urinen kan börja.

På något sätt av denna sjukdom börjar problem med erektion, och långvariga depressiva tillstånd är möjliga.

Viktigt! I avsaknad av snabb behandling strömmar prostatit till kronisk form. I tid kan godartad hyperplasi eller en cancerprostata bildas. Vad kan orsaka funktionshinder och dödsfall.

orsaker till

Utseendet av bakteriell prostatit provocerar vissa typer av patologiska bakterier. Detta är en annan typ av pinnar (Pseudomonas, intestinal), Staphylococcus aureus, Proteas, Chlamydia och Trichomonas.

Många mikroorganismer är en del av kroppens naturliga mikroflora. Men med en minskning av skyddande egenskaper, orsakar samma bakterier bakteriell inflammation i prostata.

Infektion tränger in i kroppen på flera sätt:

 • urinvägar - bakterier kommer från urinröret, infektion är möjlig med oskyddad samlag eller bristande respekt för personliga hygienregler
 • hematogena - patogena mikrober flyttas av blod från andra inflammerade organ. Prostatit kan uppstå på grund av ont i halsen eller lunginflammation;
 • lymfogena - lymfkärlen kommer in i prostatakörteln. Detta kan uppstå med tuberkulos, syfilis och diabetes.

Sannolikheten att utveckla sjukdomen ökar med konstant superkylning och minskad immunitet. Också provokatorer av sjukdomen är promiskuitet, sexuell avhållsamhet.

Ofta utvecklar prostatit mot bakgrund av konstant stress och överarbete, en stillasittande livsstil.

Viktigt! Ibland kan orsaken till sjukdomen vara ett hormonellt misslyckande, där det finns en akut brist på manliga könshormoner.

Akut bakteriell prostatit

I akut form är alla symptom på sjukdomen tydligt uppenbarade. Därför är det inte svårt att diagnostisera det. Undersökningen börjar med en rektal undersökning av prostata. Om körteln har svullnad, kommer proceduren vara mycket smärtsam.

Vid allvarlig förgiftning kommer patienten att placeras på ett sjukhus. Om komplikationer inte observeras kan det vara öppenvård.

Den akuta formen av prostatit blir ofta kronisk, prostats abscess kan börja, fistlar kommer att börja bildas.

Kronisk bakteriell prostatit

Kronisk form av sjukdomen kan vara ärftlig. Det uppstår mot bakgrund av tidig urinering, venerala sjukdomar. Kronisk prostatit är inte lika smärtsam som akut.

Viktigt! Behandlingsperioden för bakteriell prostatit med antibiotika är 1-2 månader. Dessutom kan prostata massage och andra metoder för fysioterapi ordineras.

Hembehandling

I avsaknad av en allvarlig exacerbation kan prostatit behandlas hemma, enligt all doktors instruktioner.

Kronisk bakteriell prostatit, förutom behandling av läkemedel, innefattar överensstämmelse med kosten. Det är nödvändigt att helt utesluta alkoholhaltiga och koffeinhaltiga drycker. All skadlig mat, snabbmat, konserverad mat är förbjudna. Från förpackade juice och kolsyrade drycker är det också nödvändigt att avstå.

Menyn ska ha många grönsaker tillagade på ett annat sätt. Måttfett kött och fisk, spannmål, mejeriprodukter bör vara närvarande på bordet dagligen. Och till efterrätt är det bättre att äta en handfull nötter med honung.

Människors medel

Läkemedel av alternativ medicin kan förhindra förvärring av prostatit, är mycket effektiva vid sjukdoms inledande skede.

Fröer av pumpa

Hur man behandlar bakteriell prostatit med pumpa frön, inte många vet. Pumpa frön är det mest effektiva sättet att behandla prostatit. De bidrar till utvecklingen av manliga hormoner, har antiinflammatorisk effekt.

Metod 1

 1. Torsion köttkvarnen 500 gram frön, behöver inte rengöras.
 2. Blanda med 200 ml honung.
 3. Rör om blandningen i flera timmar i kylskåpet.
 4. Gör små bollar (ca 1,5 cm).

Ät på bollen varje morgon i en halvtimme före frukost. Behandling kan göras inte mer än en gång om året.

Metod 2

Frön bör torkas i minst 12 dagar. Därefter mala till pulverets tillstånd (fröet ska vara med huden). En blandning av sikt. Ät 20 gram mediciner tre gånger om dagen före måltiderna. Tvätta ett glas vatten där 5 ml honung är upplöst. Behandlingstiden är från 60 till 90 dagar.

av droger

Behandling av bakteriell prostatit kräver ett integrerat tillvägagångssätt.

Effektiv antibakteriell terapi för prostatit utförs med hjälp av fluorokinoler (ciprofloxacin, gatiloxacin). Dessa läkemedel tränger snabbt och djupt in i prostata vävnaden. Kunna förstöra nästan all patogen mikroflora.

Bland annat kan antibakteriella läkemedel med prostatit noteras:

 • penicillingrupp - amoxiklav, augementin;
 • preparat baserade på tetracyklin-dioxycyklin, metacyklin;
 • makrolider - erytromycin.

Eftersom läkemedelsbehandling av prostatit är ganska lång kan läkemedel förskrivas i form av rektala suppositorier (viferon, bioprost). Detta bidrar till att minska skadliga effekter på njurar och lever.

Behandling av prostatit med bakteriofager

Dessa läkemedel har många viktiga fördelar gentemot antibiotika. Men de kan kämpa med en viss typ av patologisk mikroorganism.

Bakteriofager förstör bakteriens skal, tränger snabbt in i fokus i inflammation. Stör ej i tarmmikrofloran, biverkningar och kontraindikationer är praktiskt taget frånvarande. Viktig och god kompatibilitet med andra droger. Producerad i tabletter och flytande form.

Viktigt! Bakteriofager utses efter en fullständig analys som visar orsakssambandet till sjukdomen. Den mest kända är intesti bakteriofagvätska.

Metodinazol är ofta ordinerat för behandling av prostatit orsakad av sexuellt överförbara sjukdomar, strider mot icke-bakteriella infektioner. Producerad i form av tabletter. Det är förbjudet att kombinera behandling med intag av alkoholhaltiga drycker

förebyggande

Med prostatit är det viktigaste att inte tillåta försämringen av sjukdomen, försök att minska återfall till ett minimum. I profylaktiska syften kan du regelbundet utföra prostata massage hemma.

 1. Sexuella kontakter bör vara regelbundna med en konstant partner. Åtdragna och avbrutna handlingar med kronisk prostatit är förbjudna.
 2. Kläder bör vara fria, kläm inte testiklarna. Klädsel är nödvändig för säsongen - de sexuella organen är skadliga som hypotermi och överdriven värme.
 3. Kryddig mat och alkoholhaltiga drycker är skadliga för människors hälsa.

Prostatit är en obehaglig manlig sjukdom. Men i kronisk form kan det inte vara mycket obehagligt. Det är nödvändigt att följa enkla förebyggande åtgärder, för att inte vara rädd för att gå till urologen. Detta kommer att bidra till att vara en fullvärdig man till en mycket gammal ålder.