Huvud
Massage

Till vilken grupp hör azitromycin tillhör?

Azitromycin är tillgängligt i form av kapslar, tabletter och vitt kristallint pulver som lätt löser sig i vatten. Användning av ett läkemedel för att behandla någon sjukdom gör inte ont för att ta reda på vilken grupp av antibiotika som azitromycin hör till.

Läkemedlet är ett derivat av läkemedlet Erythromycin, vilket var det första i gruppen av makrolider. Azitromycin tillhör en undergrupp av azalider, som skiljer sig något från makrolider med deras struktur.

Erytromycin började användas i mitten av förra seklet. Det blev omedelbart populärt, eftersom det har ett bredare handlingsspektrum än föråldrade penicilliner. Med upptäckten av azitromycin blev den första makroliden mindre tillämplig.

Enskilda egenskaper

Azitromycin tillhör gruppen av erytromycin-antibiotika. Det påverkar aktivt de mest kända bakterierna. Tillsammans med detta kännetecknas läkemedlet av låg toxicitet och förmågan att ackumuleras i kroppen.

De individuella egenskaperna hos antibiotikumet är förenade med farmakokinetiska egenskaper. Läkemedlet absorberas snabbt av slemhinnan. Efter några timmar kan den maximala koncentrationen av läkemedlet detekteras i blodet.

Den unika förmågan hos semisyntetisk azitromycin är en långsam tillbakadragning från kroppen. I jämförelse med andra antibiotika som lämnar kroppen efter 10-12 timmar, lagras azitromycin i vävnader i tillräcklig mängd i minst 24 timmar.

Halveringstiden för substansen är 68 timmar. På grund av denna egenskap är läkemedlet ordinerat en gång om dagen, till skillnad från andra antibiotika, som bör tas 2-4 gånger om dagen.

Indikationer för användning

Azitromycin är ett antibiotikum av erytromycinserier med antibakteriell och antifungal aktivitet. Drogen verkar bakteriostatiskt. Det vill säga inte Azitromycin kan förstöra patogena mikroorganismer, men dess verkan syftar till att stoppa tillväxten och reproduktionen av bakterier. Detta leder till fullständig utrotning av bakteriekolonier.

Azitromycin, som andra makrolider, ordineras för att kontrollera följande mikroorganismer:

 • Gram-positiva och negativa bakterier;
 • intracellulär;
 • anaerober.

Dessa infektioner väcker utveckling av sjukdomar i luftvägarna, lunginflammation, tonsillit, bihåleinflammation, kön och tarminfektioner. Till samma sjukdomar ingår pertussis, gonorré, klamydia, syfilis, uretroplasmos.

Förhållandet mellan azitromycin och penicilliner

Patienter frågar ofta frågan: "Azitromycin är penicillin eller inte?" Antibiotikum Azitromycin är en representant för en makrolidgrupp och avser reservmedicinering. Det föreskrivs endast när patienten har en individuell intolerans mot antibiotika i penicillinserien. Det är Azitromycin med penicillin är inte.

Läkemedelskompatibilitet

Applicering av azitromycin för behandling är det nödvändigt att ta hänsyn till antibiotikans läkemedelskompatibilitet med andra droger.

Tillsammans med azitromycin är det förbjudet att använda heparin. Detta läkemedel hjälper till att tona blodet. Även läkaren att meddela de aktuella mottagnings medel från halsbränna läkemedel mot kolesterol, antiepileptika, läkemedel för allergi, svampsjukdomar av vissa hjärtsjukdomar.

Kontra

Farmakologisk grupp Azitromycin - makrolider. Antibiotikum är inte föreskrivet för patienter som har hög känslighet mot läkemedlet och makroliderna i allmänhet. En varning att använda är njur- och leverinsufficiens.

Med stor försiktighet bör antibiotika användas under graviditet och amning, med arytmi och i barndomen. Det är förbjudet att föreskriva ett botemedel mot barn med diagnostiserad njure- och leverdysfunktion, såväl som för nyfödda.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Tabletter azitromycin: indikationer och kontraindikationer

Antibiotisk azitromycin - tillhör gruppen makrolider-azalider. Den aktiva substansen azitromycindihydrat. Vi ska förstå, från vad som hjälper azitromycin, i vilka fall det är lämpligt att utse eller nominera det eller honom.

Det produceras av läkemedelsindustrin med doser på 125 mg, 250 mg, 500 mg. Typ av problem:

 1. Encapsulated drug.
 2. Tablettformar.
 3. Sirap.
 4. Pulver för beredning av suspension.

Primär åtgärd

Det är ett bredspektrum antibiotikum. På känsliga mikroorganismer verkar det bakteriostatiskt och med ökande koncentration verkar bakteriedödande, vilket leder till att patogener av många sjukdomar dör.

Man tror att mekanismen för verkan av baktericida antibiotika och azitromycin makrolid genomföra genom förmågan att penetrera cellmembranet av mikroorganismer, störa proteinsyntes, och sålunda förhindrar spridning av bakterier. Azitromycin är ett antibiotikum som visar aktivitet mot aktiv delning av mikroorganismer.

Läkemedlet azitromycin bekämpar framgångsrikt gram-positiva, gram-negativa cocci, några anaerober. Azitromycin hjälper till att effektivt behandla smittsamma processer som orsakas av mykoplasma, klamydia, legionella, spirochete, borrelia.

Absorption, fördelning, utsöndring

Den terapeutiska effekten och ett brett spektrum av tillämpningar som tillhandahålls genom förmågan hos läkemedlet att lösas i de flesta vätskor och vävnader.

 • Stabil i den sura miljön i magen, har egenskapen att upplösas i fett, vilket är varför det händer tillräckligt snabbt absorption i magen och tarmarna.
 • Lätt blir in i andningssystemet, urogenitala området, i stånd att koncentreras i de subkutana fettvävnad, hud, mjukdelar.
 • Har en lång halveringstid, för binder inte praktiskt taget till proteinämnen i blodplasma. Tack vare denna förmåga är koncentrationen av läkemedlet i kroppens vävnader 50 gånger högre än koncentrationen i azitromycins blodplasma, vilket bestämmer dess långvariga antibakteriella effekt.
 • Har en unik förmåga att kommunicera med lysosomer och fagocytiska celler, utan att skada deras struktur, befrias från dem under fagocytos i fokus för inflammation, hålla en hög lokal koncentration av smittkällan under en lång tid - upp till 7 dagar efter den sista dosen.
 • Påverkar de intracellulära patogenerna av sjukdomar, vilket leder dem till döden.
 • Lång halveringstid - upp till 24 timmar - gör det möjligt att minska mottagningsfrekvensen upp till 1 gång per dag.
 • Upp till 50% av läkemedlet utsöndras från kroppen med gall, vilket är orsaken till att det begränsas till användning hos patienter med nedsatt leverfunktion, utskiljning av gallan.

vittnesbörd

Indikationer för användning av azitromycin är ganska breda på grund av dess farmakokinetiska effekter. Det används för behandling av infektiösa och inflammatoriska processer som orsakas av känsliga mikroorganismer.

 1. Effektivitet i förhållande till stafylokocker, streptokocker gör det lämpligt att förskriva azitromycin i angina hos vuxna och barn. Det bör emellertid förstås att användningen av azitromycin i angina, särskilt hos barn, endast ska utföras av läkaren som ordinerar.
 2. Infektionssjukdomar i näsens bihålor, otit.
 3. Difteri, kikhosta, skarlettfeber.
 4. Det ingår i normerna för behandling av bronkit, lunginflammation, särskilt vid atypisk kurs.
 5. Det används för behandling av sekundär komplicerad av infektioner av dermatoser, inflammatoriska sjukdomar i huden, mjuka vävnader.
 6. Uretrit, cystit, andra bakteriella infektioner i det urogenitala systemet som orsakas av, inklusive klamydia, mykoplasma, ureaplasma, andra bakteriella sexuellt överförbara infektioner.
 7. Det ordineras under den komplexa behandlingen av initiala manifestationer av borreliosis.
 8. Effektiv mot Helicobacter pylori infektion, medföljande kroniska sjukdomar i magen, tolvfingertarmen.

Metod för applicering

Ta azitromycin i tabletter rekommenderas antingen en timme före måltiden eller två timmar efter att ha ätit.

Multipla antagning är en gång per dag.

Vuxna patienter (eller patienter med en kroppsvikt överstigande 45 kg) läkemedlet ordineras:

 • För sjukdomar i andningssystemet, smittade hudsår, mjuka vävnader - i en dos som rekommenderas av den behandlande läkaren för inträde en gång om dagen i tre dagar.
 • För behandling av lunginflammation med en långvarig, atypisk kurs - rekommenderad upptagning i 5 dagar.
 • För att behandla okomplicerade infektioner i urogenitalt nervsystemet, använder urologer ofta en dags behandling.

Om patienten av någon anledning inte tog drogen på den rekommenderade tiden, är det lämpligt att fortsätta de närmaste 24 timmarna.

I pediatrisk praxis, administreringsmetoden, beror dosen på barnets vikt:

 1. Med angina är azitromycin ordinerad en gång om dagen, beräknas dosen individuellt och utförs för ett kilo av barnets kroppsvikt upp till 5 dagar.
 2. För behandling av lunginflammation kan upptagningstiden vara upp till 10 dagar.

Ovanstående metoder för tillämpning är standardvärdesbaserade rekommenderade system.

Det bör förstås att de rekommendationer hur man tar azitromycin dos, varaktighet för antagning - sätts individuellt av den behandlande läkaren med hänsyn till den kliniska situationen.

Biverkningar

Biverkningar av azitromycin påverkar främst arbetet i organen i mag-tarmkanalen. Bland de vanligaste är följande överträdelser:

 • Illamående, kräkningar.
 • Ökad gasproduktion i tarmarna.
 • Tenesmus, smärtsamma känslor av spastisk natur.
 • Avföringsproblem är diarré.
 • Det kan finnas leverskador, ökade leverenzymnivåer, i svåra fall - gulsot.
 • Allergiska manifestationer är möjliga: hudutslag, klåda, anafylaksi.
 • Manifestationer som är karakteristiska för dysbios, slemhinnan candidiasis.
 • Neurologiska störningar är möjliga, men är sällsynta. Oftast är orsaken till att de uppstår, att de inte överensstämmer med läkemedlets dos och varaktighet. Det finns konvulsioner, ökad ångest, huvudvärk, sömnlöshet, hörselskador.
 • Ökning av ljuskänslighet.

Kontra

För utnämning av azitromycin är kontraindikationerna följande:

 • Intolerans mot antibakteriella läkemedel i makrolidgruppen.
 • Allvarlig leverskada, manifestationer av leversvikt.
 • Förekomst av tecken på kliniska manifestationer av njurdysfunktion.
 • Det är inte föreskrivet för barn under 6 månader.

Ett antibiotikum kan ges under graviditet förutsatt att den förväntade nyttan överstiger den möjliga risken för skadliga effekter på fostret.

Om det är nödvändigt att använda antibakteriell behandling med azitromycin under amning, ska laktation avbrytas.

Med försiktighet krävs utnämning av patienter som lider av hjärtrytmstörningar, myasthenia gravis.

Moderna krav på utnämning av antibiotikabehandling

Funktionerna för azitromycins verkningsmekanism bidrar effektivt till att behandla många sjukdomar. Av de positiva stunderna under behandling med användning av detta läkemedel kan noteras: möjligheten till en enstaka dos hela dagen, kort behandlingstid. Men varje antibakteriellt läkemedel har biverkningar, kan orsaka irreparabel skada på kroppen.

Det bör förstås att ett oumbärligt tillstånd för att förskriva antibakteriell terapi är:

 1. Etiotropisk effekt, det är därför extremt viktigt att korrekt fastställa diagnosen, orsakssambandet till sjukdomen.
 2. Bestäm patogenens känslighet för antibakteriella läkemedel.
 3. Tilldela läkemedlet med hänsyn till de erhållna resultaten från laboratorietester, välja den optimala varaktigheten för mottagning, doseringen av beredningen beroende på ålder, vikt, samtidig sjukdom, patientens tillstånd, bedöma eventuella biverkningar.

Det är inte självmedicinskt, det kan vara farligt.

azitromycin

Azitromycin hör till den antibiotiska gruppen av makrolider. Azitromycin är en representant för azalider.

Hög koncentration på inflammationsplatsen främjar bakteriens död (bakteriedödande verkan).

Den farmakologiska verkan av azitromycin

Azitromycin är aktiv mot vissa gram-positiva kocker, streptokocksgrupper CF och G, gramnegativa bakterier, anaeroba mikroorganismer. Till azitromycinkänslig klamydia, mykoplasma, ureaplasma, treponema, spirocheta Borrelia. Azitromycin påverkar inte gram-positiva bakterier som har resistens mot erytromycin.

Azitromycin absorberas ganska väl från magen på grund av dess motståndskraft mot sura förhållanden. Maximal mängd aktiv substans i plasma observeras efter 2,5-3,0 timmar efter administrering.

Enligt beskrivningen i instruktionerna till azitromycin tränger läkemedlet ganska bra in i huden, mjukvävnaden, luftvägarna och vävnaderna i det genitourära systemet.

Den baktericidala effekten av läkemedlet kvarstår i 5-7 dagar efter administrering av den sista dosen som tagits. Detta gjorde det möjligt att använda ganska korta kurser av azitromycin (en kurs om tre dagar och fem dagar).

Indikationer för användning Azitromycin

Användningen av azitromycin är användbar vid infektionssjukdomar, som orsakas av mikroorganismer som är känsliga för azitromycin. Dessa inkluderar:

- infektioner i övre luftvägarna (angina, sinusit, tonsillit, otit)

- infektioner i bröstets nedre delar (lunginflammation, bronkit)

- infektioner av mjukvävnad och hud (impetigo, erysipelas, dermatos)

- urogenitala infektioner (uretrit, cervicit)

Användningen av azitromycin är berättigad i Lyme-sjukdomen.

Administreringssätt och dos av läkemedlet

Enligt instruktionerna för azitromycin, före behandlingens utlägg är det nödvändigt att kontrollera antibiotikans känslighet för mikrofloran som orsakade sjukdomen.

En förutsättning är mottagning av azitromycin en timme före måltid eller två timmar efter. Ta Azithromycin en gång om dagen.

När en infektion i luftvägarna, huden och mjuka vävnader hos den vuxna Azitromycin utse 0,5 g på den första dagen och 0,25 g i de närmaste dagarna (från 2 till 5 dagar). Det är också möjligt att använda 0,5 g av läkemedlet i tre dagar. Under alla omständigheter är användningen av azitromycin endast möjlig efter att en läkare utses.

För behandling av Lyme-sjukdomen (borreliosis) i första etappen föreskrivs azitromycin för 1 gram på den första dagen och 0,5 g i två till fem dagar.

Syftet med azitromycin för barn har sina egna egenskaper. Azitromycin används för barn med hänsyn till kroppsvikt. Om barnets vikt är över 10 kg, använd detta schema: den första dagen - 10 mg per kg kroppsvikt de närmaste fyra dagarna - 5 mg per kilo.

Azitromycin för barn kan användas i tre dagar: i så fall är en enstaka dos av azitromycin 10 mg i tre dagar.

Om samtidig administrering av antacida medel övervägs, rekommenderas enligt anvisningarna till azitromycin att ta en paus mellan att ta drogerna i minst 2 timmar.

Biverkningar

Biverkningar av azitromycin inkluderar:

- tillfällig ökad aktivitet av leverenzymer.

I mycket sällsynta fall kan hudutslag förekomma.

Kontra

Förskriv inte läkemedlet till personer med överkänslighet mot makrolidantibiotika.

Var försiktig utse Azithromycin till patienter med nedsatt lever- och njurefunktion.

Använd azitromycin under graviditet och amning rekommenderas inte. Undantaget är när behovet överstiger risken.

farma / farmakologi / makrolider

11. KLINISKA OCH FARMAKOLOGISKA EGENSKAPER FÖR ANTIBIOTIK AV MACROLIDGRUPPEN

Makrolidantibiotika är en grupp antimikrobiella preparat av naturligt och halvsyntetiskt ursprung kombinerat med närvaron i deras struktur av en makrolidlaktonring.

Makrolidens verkningsmekanism

Bakteriella ribosomer består av 2 subenheter: en liten 30S och en stor 50S. Verkningsmekanismen för makrolider är inhiberingen av RNA-beroende proteinsyntes genom reversibel bindning till 50S ribosomal subenheten av mottagliga mikroorganismer. Hämning av proteinsyntes leder till störningar

tillväxt och multiplikation av bakterier och föreslår att makrolider är övervägande bakteriostatiska antibiotika. I vissa fall, med hög bakteriell känslighet och hög koncentration av antibiotika, de

kan uppvisa bakteriedödande verkan. Förutom antibakteriell verkan har makrolider immunmodulerande och måttlig antiinflammatorisk aktivitet.

Makrolider klassificeras enligt:

- Enligt den kemiska strukturen (antalet kolatomer i makrolidlaktonringen och beredningsförfarandet (Tabell 1).

- Åtgärdens varaktighet (tabell 2).

- Efter generationer delas makrolider i I, II, III generationer och ketolider (Tabell 3).

Klassificering av makrolider med kemisk struktur

Klassificering av makrolider efter verkningsperiod

Den enda representanten för den tredje generationen är azitromycin. Det klassificeras också som en undergrupp av azalider, eftersom en kväveatom införs i laktonringen. Grund av det faktum att det finns någon antibiotikaresistens av patogener till makrolider, baserat på de 14-ledad laktonring makrolider har syntetiserats, i vilka en laktonring vid kolatom 3 är fäst på senare år

keto grupp - den så kallade ketolider, som inte tillhör någon av generationerna av makrolider och behandlas separat.

Klassificering av makrolider efter generation

Makrolider hör till vävnadsantibiotika, eftersom deras koncentrationer i serum är mycket lägre än i vävnader. Detta beror på deras förmåga att tränga in i cellerna. och att skapa höga koncentrationer av material. Makrolider penetrerar dåligt blod-hjärnan och hemato-oftalmiska barriärer men penetrerar väl genom placentan och i bröstmjölk, i samband med vilken potentiellt embryotoxiska och är begränsade till amning.

Graden av bindning av makrolider till blodplasmakroteiner varierar: högsta grad av bindning noteras i roxitromycin (mer än 90%), det lägsta i spiramycin (mindre än 20%).

Metaboliserade makrolider i levern med deltagande av det mikrosomala systemet av cytokrom P-450, metaboliter utsöndras huvudsakligen med galla; med levercirros, är en signifikant ökning av halveringstiden för erytromycin och josamycin möjlig. Renal utsöndring är 5-10%. Läkemedlets halveringstid varierar från 1 timme (josamycin) till 55 timmar (azitromycin).

Parametrar för farmakokinetiken för makrolider beror på klassificeringsanslutningen. 14-medlems makrolider (särskilt erytromycin) har en stimulerande effekt på gastrointestinala rörelsemotivitet, vilket kan leda till dyspeptiska störningar. 14-ledade makrolider förstörs i levern till bildning av hepatotoxiska nitrozoalkanovyh former, medan de inte är formade genom metabolismen av 16-ledade makrolider, som orsakar brist på levertoxicitet vid mottagning 16-ledade makrolider.

14-ledade makrolider inhibera enzymaktiviteten hos cytokrom P-450 i levern, vilket leder till ökad risk för läkemedelsinteraktioner, medan 16-ledade läkemedel har litet inflytande på aktiviteten av cytokrom P-450 och annorlunda minimimängd av läkemedelsinteraktioner.

Azitromycin har den största aktiviteten mot gram-negativa patogener, klaritromycin mot Helicobacter pylori, spiramycin mot toxoplasma och kryptosporidium. 16-medlemsmakrolider behåller

aktivitet mot ett antal stammar av stafylokocker och streptokocker, resistenta mot 14- och 15-lediga makrolider.

Absorberad i matsmältningsorganet är inte helt. Biotillgängligheten varierar från 30 till 65% och minskar avsevärt i närvaro av mat. Väl penetrerar bronkialhemligheten och gallan. Dålig passerar genom blod-hjärnan, hemato-oftalmiska barriären. Det utsöndras huvudsakligen genom mag-tarmkanalen.

Skillnader från erytromycin: stabil biotillgänglighet upp till 50%, vilket är praktiskt taget oberoende av mat; höga koncentrationer i blod och vävnader; lång halveringstid bättre tolerans mindre troliga läkemedelsinteraktioner.

Skillnader från erytromycin: har en aktiv metabolit - 14-hydroxi-klaritromycin, på grund av vilken den har ökad aktivitet mot H. influenzae; Den mest aktiva av alla makrolider i förhållande till Helicobacter pylori; verkar på atypiska mykobakterier (M. avium och andra) som orsakar opportunistiska infektioner i aids. Klaritromycin har också en hög syrabeständighet och

biotillgängligheten 50-55%, inte beroende av matintag höga koncentrationer i vävnader; lång halveringstid bättre tolerans.

Skillnader från erytromycin: aktiv mot H. influenzae, N.gonorrhoeae och H. pylori; biotillgänglighet på ca 40%, inte beroende av livsmedel; höga koncentrationer i vävnader (högst bland makrolider); har en signifikant längre halveringstid, vilket gör att du kan ordinera läkemedlet en gång om dagen och använda korta kurser (1-3-5 dagar) samtidigt som du behåller den terapeutiska effekten i 5-7 dagar

efter avbokning bättre tolerans mindre troliga läkemedelsinteraktioner.

Skillnader från erytromycin: Aktiv mot vissa pneumokocker och beta-hemolytisk streptokockgrupp A, resistent mot 14- och 15-lediga makrolider; agerar på toxoplasma och kryptosporidia; biotillgänglighet av 30-40%, inte beroende av matintag skapar höga koncentrationer i vävnader; tolereras bättre.

Skillnader från erytromycin: mindre aktiv mot de flesta erytromycinkänsliga mikroorganismer; verkar på ett antal stafylokocker, pneumokocker och bet-hemolytisk streptokockgrupp A, resistent mot 14- och 15-lediga makrolider; mer syrafast, biotillgängligheten beror inte på mat; mindre benägna att orsaka oönskade reaktioner från mag-tarmkanalen.

Farmakodynamiken hos makrolider beror på deras bakteriostatisk, och vid höga doser baktericid verkan (mot Streptococcus pneumoniae och-hemolytisk Streptococcus grupp A), såväl som anti-inflammatoriska och immunmodulerande effekter. Tror inte på tarmfloran!

1. Antimikrobiella effekter

Makrolidernas aktivitetsspektrum är tillräckligt stort och innefattar ett stort antal gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer (haemophilusstav, moraxella, pneumokocker, gonokocker, meningokocker, Helicobacter, legionella och andra). Makrolider är mycket effektiva vid infektioner orsakade av intracellulär

lyami (klamydia, mykoplasma, etc.), har en hög aktivitet mot de huvudsakliga patogenerna av gemenskapsförvärvade infektioner i nedre luftvägarna. Makrolider är något mindre aktiva i förhållande till anaerober. För alla makrolider är en post antibiotisk effekt karakteristisk, dvs bevarande av läkemedlets antimikrobiella effekt efter avlägsnande från omgivningen. Detta beror på oåterkalleliga förändringar

ribosompatogen under verkan av makrolider.

2. Antiinflammatoriska och immunmodulerande effekter

Det är bevisat att makrolider kan ackumuleras i neutrofiler och makrofager och tillsammans med dem transporteras till det inflammatoriska fokuset. Interaktion av makrolidantibiotika till makrofager manifesteras som en minskning i aktiviteten av fri-radikal-oxidation, reduktion och frisättning av inflammatoriska cytokiner öka isolering antiinflammatoriska, kemotaxi och aktivering av fagocytos, förbättra mukociliär clearance, minskar slemutsöndring. Användningen av makrolider reducerar koncentrationen av immunkomplex i blodserum, accelererar neutrofil apoptos, minskar reaktions "antigen-antikropp" inhiberar utsöndringen av IL-1-5, tumörnekrosfaktor, inhiberar produktion och frisättning av kväveoxid genom alveolära makrofager och ökar produktionen av endogent kortisol. Dessa funktioner, tillsammans med aktivitet mot Chlamydia pneumoniae och Mycoplasma pneumoniae legat till grund för att studera effekten av dessa läkemedel i astma, brohiolitah, åderförkalkning och mukvistsidoze.

Spektrum av verkan hos makrolider innehåller många kliniskt signifikanta patogener, av vilka några är listade nedan:

- Grampositiva aerober: Enterococcus faecalis (inklusive vankomycin-resistenta stammar), Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pneumoniae (penicillin-känsliga endast); Streptococcus pyogenes.

- Gramnegativa aerober: Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Legionella pneumophila, Moraxella catarrhalis, Neisseria meningitidis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis.

- Gram-positiva anaerober: Clostridium perfringens.

- Gram-negativa anaerober: Fusobacterium spp., Prevotella spp.

- Annat: Borrelia burgdorferi, Treponema pallidum; campylobacter; Chlamydia trachomatis

Tror inte på tarmfloran!

Mekanismer av bakteriell resistens mot makrolider

Det finns två huvudmekanismer för bakteriell resistens mot makrolider.

1. Ändring av målet för åtgärder

sker på grund av produktionen av bakterier genom metylas. Under verkan av metylas förlorar makrolider förmågan att binda till ribosomer.

2. Efflux eller M-fenotyp

En annan mekanism, M-fenotypen, är associerad med den aktiva utsöndringen av läkemedlet från cellen (utflöde), vilket resulterar i bildandet av bakteriell resistens mot 14- och 15-lediga makrolider.

Indikationer och principer för användning av makrolider i terapeutiska

Makrolider är de valfria läkemedlen:

--ORL för allergisk mot penicilliner;

- hos patienter med lunginflammation utan sjukhus i form av monoterapi

(azitromycin, klaritromycin, midekamycin, spiramycin) och i kombinationsterapi.

-- Parenterala former av makrolider i monoterapi eller i kombination med andra antibiotika används när smittsamma sjukdomar i det lilla bäckenet (begränsad peritonit, endometrit, etc.).

Andra indikationer för att ta makrolider:

- Infektioner i övre luftvägarna och ENT-organen (tonsilofaringit, sinusit, otit, laryngit) med allergi mot penicilliner.

- urogenitala infektioner orsakade av C. trachomatis, U. urealyticum, Mycoplasma spp.;

- en sexuellt överförd sjukdom (intolerans mot b-laktamantibiotika) - syfilis, gonorré, ögoninflammation, schanker, vener lymphogranuloma;

- infektioner i hud och mjukvävnad (sårinfektion, mastit, akne, furunkulos, follikulit, erysipelas, erythrasma)

- vissa smittsamma infektioner (skarlet feber, kikhosta, difteri, legionärernas sjukdom, ornitos, trakom, listerios, meningokocktransport);

- Ortodontiska infektioner (periodontit, periostit)

- utrotning av Helicobacter pylori hos patienter med magsår i magsäcken eller i tolvfingertarmen

- atypisk mykobakteri (tuberkulos, spetälska)

- Tarminfektioner orsakade av Campylobacter spp.;

- Årlig profylax av reumatism med allergi mot penicillin.

Dagliga doser och mottagningsfrekvensen för makrolider

Farmakokinetiken parenteral makrolid praktiskt taget identiska med de orala formerna, så att injektioner bör användas som en monoterapi för indikationer (allvarlig lunginflammation, infektiösa sjukdomar i små bäcken), eller i fall där användningen av orala antibiotika av olika skäl omöjligt.

Azitromycin till vilken grupp antibiotika hör hemma

Azitromycin: läkemedlets huvudsakliga egenskaper, dosering och biverkningar

Azitromycin är ett antibiotikum som tillhör makrolidgruppen och har ett brett spektrum av åtgärder. Ett antibakteriellt medel används för olika bakterieinfektioner.

Komposition och egenskaper hos preparatet

Azitromycin - en beskrivning av antibiotikumet

Azitromycin är ett antibakteriellt läkemedel. Den aktiva substansen i läkemedlet har samma namn som själva läkemedlet - azitromycin.

Antibiotikumet har en bakteriostatisk effekt, minskar tillväxten och multiplikationen av patogena bakterier. Aktivt verkar på olika gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer, vissa typer av anaeroba bakterier.

Den aktiva substansen påverkar också klamydia, mykoplasma, ureaplasma.

Läkemedlet är inaktivt när man identifierar Gram-positiva bakterier som visar resistens mot erytromycin,

I en tablett av läkemedlet innehåller 500 mg aktiv ingrediens - azitromycin. Ytterligare ämnen som ingår i beredningen:

 • Magnesiumstearat
 • dimetikon
 • makrogol
 • Titan
 • Kalciumvätefosfat
 • kopovidon
 • talk
 • krospovidon
 • stärkelse

Läkemedlet absorberas väl efter användning och sprids relativt snabbt i hela kroppen. Efter att ha tagit en tablett koncentreras den aktiva substansen i blodet i 2-3 timmar. Efter att ha tagit den sista dosen lagras azitromycin i kroppen i flera dagar. Det utsöndras i de flesta fall av tarmen, ibland av njurarna.

Typ av problem

Preparatet framställs i form av kapslar, tabletter, granuler och pulver för framställning av en suspension. Tabletterna är ovala, vita i färg. Det finns ett skår som skiljer tabletten i 2 delar.

En kapsel eller tablett innehåller 250 mg eller 500 mg aktiv ingrediens.

tidsbeställning

Indikationer för användning av läkemedlet

Antibakteriell läkarmottagare utser i följande fall:

 • Sjukdomar i övre och nedre luftvägarna (faryngit, sinusit, laryngit, tonsillit, otit, tonsillit, lunginflammation, bronkit)
 • Hudsjukdomar (dermatit, erysipelas)
 • Sjukdomar i det genitourinära systemet (uretrit, cervicit)
 • Magsår och duodenalsår
 • Lyme sjukdom

Läkemedlet kan användas för infusioner i svåra infektionssjukdomar, som orsakas av känsliga bakteriestammar. Denna kategori omfattar inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Funktioner med antibiotikabehandling

Före behandling av en infektionssjukdom är det nödvändigt att bestämma mikrofloraens känslighet. Beroende på infektionen som orsakade sjukdomen, föreskrivs doseringen av läkemedlet:

 • Vid sjukdom i andningsvägarna är dermatos, erysipelas, vuxendosen 0,5 g och 0,25 g. På den första dagen tas en stor dos och i den efterföljande mindre dosen.
 • Med Lyme sjukdomsbehandling utförs i 5 dagar. På den första dagen är dosen 1 g och i efterföljande - 0,5 g.
 • Behandling av infektiösa processer i genitourinärsystemet utförs en gång i en dos av 1 g.
 • Antibiotikum förskriva barn, med hänsyn till kroppsvikt. Vid en vikt av mer än 10 kg, 10 mg per kg på den första dagen och därefter 5 mg.

Innan du tar läkemedlet som ett pulver är det nödvändigt att bereda en suspension. Pulver löses upp i 60 ml vatten, rör om och drick omedelbart. Blandningen behöver inte lagras för framtida användning. Det rekommenderas inte att förvara den beredda suspensionen.

Innan den färdiga suspensionen används ska injektionsflaskan med innehållet skakas väl. Mät nödvändig dos av läkemedlet kan vara en mätsked eller ett glas. De kan köpas på apoteket. Ta drogen före och efter att ha ätit. Om, efter att ha tagit ett antibiotikum i tom mage, det finns smärtor i buken och illamående, ska läkemedlet tas efter att ha ätit.

Varaktigheten av azitromycinbehandling är högst 5 dagar. Detta beror på den höga koncentrationen av den aktiva substansen och har en bakteriedödande verkan vid inflammationsstället. Denna åtgärd kvarstår i flera dagar efter att ha konsumerat det sista läkemedlets piller. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan dubbla dosen av läkemedlet när du kompenserar för missat.

Azitromycin är ett allvarligt läkemedel, därför är det nödvändigt att följa alla krav och rekommendationer för användningen.

Dosen av antibiotikum, liksom behandlingsvaraktigheten, kan inte ändras utan samtycke från läkaren. Om det behövs kan läkaren ordinera antacidmedicinering. Då bör intervallet mellan användning av läkemedel vara 2 timmar. Antatsidnye-läkemedel minskar koncentrationen av aktiv substans i blodplasma med samtidig användning av azitromycin.

Video om hur man ordentligt behandlar ont i halsen.

Gemensam användning av karbamazelin, rifabutin, didanoz med azitromycin tillåts. Den senare påverkar inte koncentrationen av dessa läkemedel. Samtidig användning av azitromycin och cyklosporin är möjlig, men det är nödvändigt att övervaka nivån av cyklosporin i blodet. Det är också nödvändigt att periodiskt kontrollera digoxinhalten i blodet med kombinerad användning av digoxin och azitromycin.

Gemensam användning av makrolider och ergotamin bidrar till manifestationen av toxiska effekter. Om du tar något läkemedel, måste du varna läkaren om det.

Azitromycin under graviditeten

De flesta antibakteriella läkemedel under graviditeten är förbjudna. Tilldela 5 grupper av droger med hänsyn till risken under graviditeten. Preparat som är i kategori A är säkra för gravida kvinnor. Denna grupp innehåller inte något antimikrobiellt läkemedel.

Inverkan på gravida läkemedel av kategori B utfördes inte. Enligt resultaten av studien om effekterna på fostret avslöjades emellertid inte risken. Azitromycin ingår i denna kategori av läkemedel. De återstående läkemedelsgrupperna utesluter inte risken för fostret och moderen.

Azitromycin är det enda läkemedlet som är godkänt för behandling av infektionssjukdomar under graviditeten.

Det finns en låg penetration av den aktiva substansen genom moderkakan, och därför är effekten på fostret minimal.

Läkemedlet används inte i närvaro av intrauterina infektioner, eftersom aktiv substans visar liten aktivitet. Teratogena effekter på fostret är inte bevisade. Vid användning av azitromycin under graviditeten är frekvensen av medfödda missbildningar 1-3%. Varaktigheten av antibiotikabehandling under graviditeten är högst 3 dagar. Läkaren ordinerar läkemedlet under graviditet med försiktighet. När laktationsdrogen inte är ordinerad.

Biverkningar

Eventuella biverkningar från användningen av ett antibiotikum

Biverkningar kan uppstå om läkemedlet missbrukas eller om azitromycin används tillsammans med alkoholhaltiga drycker.

Mot bakgrund av antibiotikabruk kan biverkningar från olika kroppssystem förekomma: blod, lymfatiska, nervösa, kardiovaskulära.

Under administrering av azitromycin kan följande reaktioner uppstå:

 • Illamående och kräkningar
 • diarré
 • Matsmältningsbesvär
 • Yrsel och huvudvärk
 • arytmi
 • takykardi

Det kan också finnas nervositet, ångest, sömnlöshet, sömnighet, etc. Vid användning av azitromycin utvecklas i vissa individer laboratorieparametrar av leverfunktion, leverfel.

Patienten kan klaga över allergiska reaktioner i form av klåda, nässelfeber, hudutslag, angioödem, etc.

Om biverkningar observeras när antibiotikan tas, ska läkemedlet avbrytas. Symtomatisk behandling används för att eliminera biverkningar.

Kontra

Eventuella kontraindikationer för användning av azitromycin

Innan du börjar ta ett antibiotikum, måste du meddela läkaren om du lider av någon av följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i lever och njurar
 • arytmi
 • Myasthenia Gravis

I dessa fall får inte azitromycin tas. Kontraindicerat vid användning av antibakteriellt medel vid överkänslighet mot enskilda komponenter eller aktiv substans. Läkaren kommer att ersätta antibiotikumet.

Om läkaren ordinerat läkemedlet, kom ihåg att det aktiva ämnet kan utlösa solbränna. För att undvika obehagliga följder bör du undvika långvarig exponering för solen. Kläder ska bäras med stängda ärmar, använd solskydd och vägra att besöka solariumet.

Hållbarhet och lagringsförhållanden

Läkemedlet ska förvaras vid rumstemperatur på en plats skyddad mot ljus och fukt. När du väljer en lagringsplats måste du komma ihåg att det inte ska vara tillgängligt för barn.

En flaska med en suspension kan inte lagras i mer än 10 dagar om den var i öppet tillstånd.

Läkemedlet är lämpligt i 2 år. Efter den angivna perioden är användning av azitromycin förbjuden.

Droganaloger

Det finns en stor mängd droger, där den aktiva substansen är azitromycin. Analoger av antibiotikumet azitromycin skiljer sig i form av frisättning, koncentrationen av den aktiva substansen, tillverkaren och priset.

Vanliga läkemedel med samma identiska aktiva ingredienser:

 • sumamed
 • Zitrotsin
 • Sumamoks
 • Sumaklid
 • Hemomitsin
 • Zitrolid
 • Azitsid
 • macrofoams
 • Klabaks

Antibiotika har en kraftfull antimikrobiell effekt. Det aktiva ämnet tränger igenom cellmembranen och har en skadlig effekt på de atypiska bakterierna. Vissa antibakteriella medel produceras inte bara i tabletter och kapslar, men också i form av sirap, vilket gör det möjligt att ge barn utan problem.

Antibiotikum är kontraindicerat för barn upp till ett år i form av tabletter och kapslar.

Alla antibakteriella läkemedel har samma egenskaper som azitromycin. Analogt med azitromycin läkemedel ordineras i händelse av att av någon anledning läkemedlet i sig inte är lämpligt.

Alla droger tas på samma sätt. Efter antibiotika är användningen av probiotika önskvärt. Dessa läkemedel stöder tarmmikrofloran och förhindrar utvecklingen av dysbakteriöshet.

Dela det med dina vänner! Var frisk!

Antibiotisk azitromycin

Azitromycin är ett semisyntetiskt bredspektrum antibiotikum med antiprotozoal, antifungal och antibakteriell verkan som tillhör gruppen azalider. Det finns flera former av frisättning av detta läkemedel: i tabletter, kapslar, pulver eller granulat, som späds med vatten före intag, och även i ampuller i form av ett pulver avsedda för avel och intramuskulära injektioner.

Azitromycin Ett antal antibiotika

Azitromycin är ett semisyntetiskt bredspektrum antibiotikum med antiprotozoal, antifungal och antibakteriell verkan som tillhör gruppen azalider. Det finns flera former av frisättning av läkemedlet: tabletter, kapslar, pulver eller granuler, vilka utspädes med vatten före intag, och - i ampuller i form av ett pulver som är avsedda för avel och intramuskulär injektion.

Läkemedel innehållande azitromycin

Sjukdomar där azitromycin används

Detta läkemedel används för infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i andningssystemet och hörsel (angina, otit, tonsillit, faryngit, skarlet feber, bronkit), med infektioner i urinvägarna (uretrit). Azitromycin är också effektivt i erysipelas och dermatoser, och det ordineras för kombinerad behandling av magsårssjukdomar i matsmältningssystemet.

Kontraindikationer och allergier

Allergiska reaktioner på azitromycin är extremt sällsynta hos mindre än 1% av patienterna och är vanligtvis begränsade till hudutslag.

Kontraindikationer att använda utöver individuell intolerans är brott mot njure och leverfunktion. Förskriv inte läkemedlet till nyfödda och mödrar under amning. Under graviditeten tillåts användning av azitromycin under strikt medicinsk övervakning, om förmånen till moderen överstiger den möjliga risken för det ofödda barnet.

Azitromycin är det minst giftiga antibiotikumet, med en låg andel biverkningar. I genomsnitt biverkningar inträffar i 9% av patienterna, medan för de andra antibiotika av denna grupp signifikant högre (ca 40% till erytromycin, 16% - för klaritromycin).

Trots detta kan drogen orsaka:

smärta i magen, illamående, diarré, i sällsynta fall - flatulens och kräkningar; hjärtklappningar och smärtor i bröstet; huvudvärk, yrsel, ökad nervositet, sömnstörning klåda och hudutslag Vid injektioner kan smärta och inflammation uppträda på injektionsstället. tröst hos kvinnor.

När en överdos uppstår, svår illamående, kräkningar, tillfällig hörselnedsättning, diarré.

Aids och interaktioner med andra droger

Användningen av azitromycin tillsammans med alkoholhaltiga drycker och mat sänker absorptionen, så det ska tas 2 timmar efter eller 1 timme före måltid.

Azitromycin oförenlig med heparin, och försiktighet bör iakttas vid användning av den med blodförtunnande läkemedel, såsom warfarin.

Varje antibiotikum förstör mikroflora i mag-tarmkanalen, så under behandlingstiden rekommenderas att ta yoghurt i kapslar, "Bifidoform".

Azitromycin hör till den antibiotiska gruppen av makrolider. Azitromycin är en representant för azalider.

Hög koncentration på inflammationsplatsen främjar bakteriens död (bakteriedödande verkan).

Den farmakologiska verkan av azitromycin

Azitromycin är aktiv mot vissa gram-positiva kocker, streptokocksgrupper CF och G, gramnegativa bakterier, anaeroba mikroorganismer. Till azitromycinkänslig klamydia, mykoplasma, ureaplasma, treponema, spirocheta Borrelia. Azitromycin påverkar inte gram-positiva bakterier som har resistens mot erytromycin.

Azitromycin absorberas ganska väl från magen på grund av dess motståndskraft mot sura förhållanden. Maximal mängd aktiv substans i plasma observeras efter 2,5-3,0 timmar efter administrering.

Enligt beskrivningen i instruktionerna till azitromycin tränger läkemedlet ganska bra in i huden, mjukvävnaden, luftvägarna och vävnaderna i det genitourära systemet.

Den baktericidala effekten av läkemedlet kvarstår i 5-7 dagar efter administrering av den sista dosen som tagits. Detta gjorde det möjligt att använda ganska korta kurser av azitromycin (en kurs om tre dagar och fem dagar).

Indikationer för användning Azitromycin

Användningen av azitromycin är användbar vid infektionssjukdomar, som orsakas av mikroorganismer som är känsliga för azitromycin. Dessa inkluderar:

- infektioner i övre luftvägarna (angina, sinusit, tonsillit, otit)

- infektioner i bröstets nedre delar (lunginflammation, bronkit)

- infektioner av mjukvävnad och hud (impetigo, erysipelas, dermatos)

- urogenitala infektioner (uretrit, cervicit)

Användningen av azitromycin är berättigad i Lyme-sjukdomen.

Administreringssätt och dos av läkemedlet

Enligt instruktionerna för azitromycin, före behandlingens utlägg är det nödvändigt att kontrollera antibiotikans känslighet för mikrofloran som orsakade sjukdomen.

En förutsättning är mottagning av azitromycin en timme före måltid eller två timmar efter. Ta Azithromycin en gång om dagen.

När en infektion i luftvägarna, huden och mjuka vävnader hos den vuxna Azitromycin utse 0,5 g på den första dagen och 0,25 g i de närmaste dagarna (från 2 till 5 dagar). Det är också möjligt att använda 0,5 g av läkemedlet i tre dagar. Under alla omständigheter är användningen av azitromycin endast möjlig efter att en läkare utses.

För behandling av Lyme-sjukdomen (borreliosis) i första etappen föreskrivs azitromycin för 1 gram på den första dagen och 0,5 g i två till fem dagar.

Syftet med azitromycin för barn har sina egna egenskaper. Azitromycin används för barn med hänsyn till kroppsvikt. Om barnets vikt är över 10 kg, använd detta schema: den första dagen - 10 mg per kg kroppsvikt de närmaste fyra dagarna - 5 mg per kilo.

Azitromycin för barn kan användas i tre dagar: i så fall är en enstaka dos av azitromycin 10 mg i tre dagar.

Om samtidig administrering av antacida medel övervägs, rekommenderas enligt anvisningarna till azitromycin att ta en paus mellan att ta drogerna i minst 2 timmar.

Biverkningar

Biverkningar av azitromycin inkluderar:

- tillfällig ökad aktivitet av leverenzymer.

I mycket sällsynta fall kan hudutslag förekomma.

Kontra

Förskriv inte läkemedlet till personer med överkänslighet mot makrolidantibiotika.

Var försiktig utse Azithromycin till patienter med nedsatt lever- och njurefunktion.

Använd azitromycin under graviditet och amning rekommenderas inte. Undantaget är när behovet överstiger risken.

Antibiotisk azitromycin

Azitromycin är ett semisyntetiskt bredspektrum antibiotikum med antiprotozoal, antifungal och antibakteriell verkan som tillhör gruppen azalider. Det finns flera former av frisättning av detta läkemedel: i tabletter, kapslar, pulver eller granulat, som späds med vatten före intag, och även i ampuller i form av ett pulver avsedda för avel och intramuskulära injektioner.

Läkemedel innehållande azitromycin

Detta läkemedel används för infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i andningssystemet och hörsel (angina, otit, tonsillit, faryngit, skarlet feber, bronkit), med infektioner i urinvägarna (uretrit). Azitromycin är också effektivt i erysipelas och dermatoser, och det ordineras för kombinerad behandling av magsårssjukdomar i matsmältningssystemet.

Kontraindikationer och allergier

Allergiska reaktioner på azitromycin är extremt sällsynta hos mindre än 1% av patienterna och är vanligtvis begränsade till hudutslag.

Kontraindikationer att använda utöver individuell intolerans är brott mot njure och leverfunktion. Förskriv inte läkemedlet till nyfödda och mödrar under amning. Under graviditeten tillåts användning av azitromycin under strikt medicinsk övervakning, om förmånen till moderen överstiger den möjliga risken för det ofödda barnet.

Azitromycin är det minst giftiga antibiotikumet, med en låg andel biverkningar. I genomsnitt förekommer biverkningar hos 9% av patienterna, medan för andra antibiotika i denna grupp är siffran signifikant högre (cirka 40% för erytromycin, 16% för klaritromycin).

Trots detta kan drogen orsaka:

 • smärta i magen, illamående, diarré, i sällsynta fall - flatulens och kräkningar;
 • hjärtklappningar och smärtor i bröstet;
 • huvudvärk, yrsel, ökad nervositet, sömnstörning
 • klåda och hudutslag
 • Vid injektioner kan smärta och inflammation uppträda på injektionsstället.
 • tröst hos kvinnor.

När en överdos uppstår, svår illamående, kräkningar, tillfällig hörselnedsättning, diarré.

Aids och interaktioner med andra droger

Användningen av azitromycin tillsammans med alkoholhaltiga drycker och mat sänker absorptionen, så det ska tas 2 timmar efter eller 1 timme före måltid.

Azitromycin oförenlig med heparin, och försiktighet bör iakttas vid användning av den med blodförtunnande läkemedel, såsom warfarin.

Varje antibiotikum förstör mikroflora i mag-tarmkanalen, så under behandlingstiden rekommenderas att ta yoghurt i kapslar, "Bifidoform".

Azitromycin är ett bredspektrum antibiotikum som inte förlorar sin relevans

Antibiotika - en enorm klass av en mängd olika läkemedel, från åldrande penicilliner ålder "passerade" ett halvt sekel, till de mest avancerade femte generationens cefalosporiner, som ligger i "lådor" av läkare och behållas som en reserv i fall av resistenta infektioner. Men det finns här många läkemedel och droger, som trots en ganska anständig ålder fortfarande är mycket efterfrågade och nästan oumbärliga. Vi pratar om azitromycin - unik makrolidantibiotika, som under mer än trettio års existens på läkemedelsmarknaden och är inte ett livskraftigt alternativ har konstaterats. Och varför leta efter det om drogen fortsätter att behålla en ledande position i listan över de mest effektiva och samtidigt säkra drogerna?

Innan du fortsätter läsa: Om du letar efter en effektiv metod att bli av med förkylning, faryngit, tonsillit, bronkit eller förkylning, var noga med att kontrollera denna del av webbplatsen efter att ha läst den här artikeln. Denna information har hjälpt många människor, vi hoppas också hjälpa dig! Så, nu återvänder vi till artikeln.

Populariteten hos azitromycin framgår tydligt av det stora antalet dess ganska billiga analoger, bokstavligen överflödiga apotekshyllor. Det är intressant att drogen har hittat ansökan inom olika områden av medicin. Barnläkare, obstetrik-gynekologer, internister, dermatovenerologer, kirurger och många andra specialister tycker inte om medicinsk praxis utan detta antibiotikum. Han har stadigt gått in i miljontals patienter och hundratusentals doktors liv, och kommer inte att ge upp sin position.

Vad är hemligheten för den snabba uppkomsten till den medicinska Olympus av detta läkemedel? Hur säker är det i verkligheten? Hur fungerar det? Och, viktigast av allt, under vilka sjukdomar är det nästan oumbärligt? Dessa och andra, inte mindre brinnande frågor om azitromycin, kommer vi att berätta i vår artikel.

Historisk upptäckt

Och först vänder vi oss till ursprunget och kommer ihåg 80-talen från det senaste århundradet. För nästan 36 år sedan, 1980, hade apotekare från det kända kroatiska läkemedelsföretaget Pliva en stor framgång. Det bör noteras att Pliva huvudsakligen var verksamt inom produktionen av generiska läkemedel (analoger) och sedan grundandet 1921 har det inte kunnat bli känt för någon viktig upptäckt inom läkemedel. Men då, i 80-talet, gjordes ett genombrott, som förhärligade namnet på ett tidigare litet känt företag, vilket gjorde sitt namn till ett välkänt varumärke. En grupp av fyra forskare som leds av Dr Slobodan Dokik kunde öppna ett nytt antibakteriellt läkemedel, kallat azitromycin.

År 1981 fick företaget ett patent för användning av azitromycin och 1986 har PLIVA tecknat ett viktigt avtal med en av de ledande läkemedelsföretagen Pfizer, en värld av överlåtelse av rättigheter till försäljningen av ett nytt antibiotikum i Västeuropa och USA. Pliva själv lämnade marknaden i Central- och Östeuropa och 1988 registrerade det första, ursprungliga azitromycinet under handelsnamnet Sumamed. Pfizer introducerade självklart sitt handelsnamn - i länderna i Västeuropa och Amerika började läkemedlet att säljas sedan 1991 som Zitromax.

År 2010 blev azitromycin det vanligast föreskrivna antibiotikumet i USA. Intressanta data om dess popularitet kom från Sverige: medan makrolider (en grupp av antibiotika, som tillhör hjälten i vår historia) utfärdas endast i 3% av fallen tog Azitromycin tredje vanligaste bland alla öppenvården används antibakteriella läkemedel.

Vi tillägger att azitromycin ingick i listan över läkemedel som är avgörande för människors hälsa, skapad av Världshälsoorganisationen. I början av 2000-talet företaget Pliva patent för rätten att äga ett nytt antibiotikum helt slut, och många andra läkemedelsföretag verkade frestande utsikter att börja producera generiska azitromycin. Marknaden omedelbart fylld med dussintals (och kanske till och med hundratals) av analoger av azitromycin, som blev tillgängliga för nästan alla. Och även om Sumamed fortfarande tillverkas, tvingar den höga kostnaden ofta läkare och konsumenter att föredra billigare generiska produkter som innehåller samma aktiva substans. Förresten är det dags att lära känna honom bättre.

Azitromycin som en makrolid

Azitromycin är ett vitt kristallint pulver lösligt i vatten. Det härledas från moderen till makrolidgruppen, erytromycin. Minns att i gruppen av makrolider inkluderade fonder, vars grundstruktur för den strukturella formeln är den så kallade laktonringen. Erytromycin upptäcktes under 50-talet av förra seklet och visade sig omedelbart som ett läkemedel med ett bredare aktivitetsområde än de redan kända penicillinerna. Det är intressant att den första öppna makroliden används idag, även om förekomsten av konkurrenter, inklusive azitromycin, avsevärt minskade omfattningen av dess användning.

Varje grupp av antibiotika har ett antal gemensamma egenskaper, och makrolider är inte ett undantag från reglerna. Alla, inklusive azitromycin, har lika stor effekt på bakterier, har ett liknande aktivitetsspektrum, kan nå höga koncentrationer i vävnader och samtidigt har låg toxicitet. Det finns emellertid särdrag som är sällsynta endast för azitromycin.

Individuella egenskaper

De unika, särskiljande egenskaperna hos azitromycin är först och främst förenade med dess farmakokinetiska effekter. Drogen absorberades mycket snabbt från mag-tarmkanalen. Inom 2-3 timmar efter intagning uppnås maximal koncentration av antibiotikum i blodet. Men den mest överraskande egenskapen hos drogen är det mycket långsamma avlägsnandet av det från kroppen. Till skillnad från alla andra antibakteriella ämnen, av vilka halv av genomsnittet för 10-12 timmar mest redan lämnar kroppen Azitromycin lagras i den maximala koncentrationen i blod och vävnader i minst 24 timmar. Doseringens halveringstid, det vill säga den tid då exakt hälften av den administrerade dosen av läkemedlet utsöndras, är 68 timmar. Det är tack vare denna unika egenskap att Azithromycin endast föreskrivs en gång om dagen, medan de flesta andra antibiotika måste tas minst var 12: e timme.

För övrigt utsöndras Erytromycin fullständigt efter några timmar, och därför måste det vara full varje 4 timmar, det vill säga fyra gånger om dagen.

De speciella farmakokinetiska egenskaperna som särskiljer azitromycin från massan av andra droger inbegriper dess förmåga att nå höga koncentrationer i inflammatorisk fokus, vart det än är.

Det är intressant att i vävnader och celler där en inflammatorisk reaktion kräver antibiotika är innehållet av azitromycin 10-50 gånger högre än i blodplasma. Dessutom vår hjälte "vet hur" för att hitta själva centrum av inflammation. Om till exempel, ett läkemedel som administreras för behandling av lunginflammation Azitromycin koncentration i lungvävnad, vilket, faktiskt, och koncentrerad bakterier orsakar inflammation, är 24-34% högre än i friska organ.

Och ytterligare en funktion, som är värt att nämna. Även efter avbrytande av läkemedlet kvarstår en hög koncentration av antibiotika i vävnaderna i ytterligare 5-7 dagar.

Former av produktion av azitromycin

Positiva egenskaper hos azitromycin inkluderar möjligheten att välja en dosform. I motsats till detta, till exempel, från roxitromycin, som endast är tillgängligt i form av tabletter eller kapslar, påverkar azitromycin sortimentet. Tillgängliga former av läkemedlet innefattar:

 • kapslar eller tabletter Azitromycin 125, 250, 500 och 1000 mg nummer 3;
 • tabletter är dispergerbara, det vill säga lösliga i en liten mängd vatten eller direkt i munnen, i alla orala doser;
 • pulver från vilket suspensionen är beredd för förtäring, med en dos av 100 mg i 5 ml av den färdiga suspensionen och 200 mg i 5 ml (forteform);
 • pulver för beredning av en infusionsvätska, lösning (intravenös droppinfusion) i en dos av 500 mg.

Således används azitromycin som oral (tabletter, pulver för beredning av ett barns suspension) och parenteralt (infusionslösning).

Det bör noteras att ätning väsentligt kan ändra absorptionen av antibiotika, och det finns ett tydligt beroende av doseringsformen. Så, om du tar Azithromycin kapslar under måltiden, kommer dess maximal koncentration minskar med mer än hälften, och samtidigt ta suspensionen och koncentrationen av mat, tvärtom kommer att öka nästan dubbelt. Om du dricker medan du äter piller kommer den högsta koncentrationen i blodet att minska med nästan en tredjedel. Med denna egendom, och bundna restriktioner vid mottagandet av ett antibiotikum.

Alla doseringsformer av azitromycin för vuxna och barn (kapslar, tabletter, 125, 250, 500 mg №3, 6, såväl som suspensioner och infusion) är strängt förbjudet att ta omedelbart före eller under äta och för övrigt är denna nyans som anges i bruksanvisningen. För att undvika att läkemedlet absorberas måste det vara berusat antingen 1 timme före eller 2 timmar efter att ha ätit!

Den farmakologiska verkan av azitromycin

Den farmakologiska effekten av azitromycin, liksom andra makrolider, är baserad på dess bakteriostatiska egenskaper. Vi kommer att gå in i detaljer i läkemedlets verkningsmekanism.

Minns att antibiotika kan verka på två olika sätt: bakteriostatisk och bakteriedödande. I det första fallet undertrycker de helt enkelt eller saktar tillväxten och multiplikationen av bakterier, och i andra fall bidrar de till deras död. Azitromycin verkar bakteriostatiskt, trots att det inte orsakar mikroorganismernas död, är det tillräckligt att stoppa tillväxt och reproduktion för att fullständigt utrota bakteriens koloni.

Mekanismen för den bakteriostatiska verkan av hjälten i vår artikel är baserad på undertryckandet av produktionen av proteinet i den mikrobiella cellen, utan vilken det upphör att växa och dela. Det bör läggas till att i höga doser kan azitromycin verka baktericid, det vill säga direkt genom att förstöra själva cellen av en patogen mikroorganism.

Vid vilka infektioner hjälper Azithromycin?

Alla makrolider, inklusive azitromycin, tillhör bredspektrum antibiotika. Detta innebär att de är aktiva mot de flesta vanliga patogena bakterierna. Till azitromycin är känsliga:

 • Gram-positiva bakterier;
 • Gram-negativa bakterier;
 • anaerober;
 • intracellulära bakterier.

Låt oss försöka förstå mikroorganismernas värld och förstå vad de termer som vi använde betyder.

Så till Gram-positiva bakterier inkluderar mikroorganismer, som i regel orsakar infektioner i övre luftvägarna. Det Staphylococcus aureus, epidermidis och andra streptokocker, inklusive pnevmoniyny (den huvudsakliga orsakande medlet av lunginflammation), pyogent, viridans, grupp C, F, G.

Gram-negativa bakterier sällan är orsaken till bakteriell tonsillit eller lunginflammation, men bidrar ofta till utvecklingen av akut bihåleinflammation, bihåleinflammation, samt ett antal tarm- och sexuella infektioner. Gramnegativa mikrober innefattar Haemophilus influenzae och Moraxella - ofta smittämnen av bihåleinflammation, kikhosta och Bordetella parakoklyusha, orsaken till akuta tarminfektioner Campylobacter, Legionella. Dessutom omfattar denna grupp Neisseria (orsakssamband till gonorré) och Gardenerella.

anaerober - En grupp mikroorganismer som växer endast i anoxiska miljöer. Att anaerober, känsliga för azitromycin, inkluderar bakterier i samband med tarminfektioner, särskilt clostridier, bakterioider och några andra.

Separat bör det sägas om effektiviteten av azitromycin när den infekteras med blek spirochete, det vill säga med syfilis.

Och den sista gruppen av bakterier känsliga för azitromycin, intracellulär, behöver en mer detaljerad beskrivning.

Klamydia och azitromycin

1963 isolerade forskare först en fantastisk, till skillnad från någon annan bakterie som levde inne i cellen, som en riktig parasit. Det kallades chlamydia, härledd från det grekiska ordet "klamydozoa", vilket betyder "en kappa som viks runt axeln". Det var en sådan invecklad förening som uppstod bland forskare som under mikroskopet upptäckte bakterier som släppte kärnan i cellen.

Chlamydia blev den första öppna intracellulära parasiten. Snart har raderna av dessa mikroorganismer fyllt på mykoplasma och ureaplasmer. Alla dessa mikrober har inte egna cellväggar. De tränger in i värdcellen och börjar bosätta sig där, multiplicera. "Så vad?" - läsaren frågar, "ingen avbrutna antibiotika." Nej, det gjorde det inte. Men problemet är att de allra flesta antibiotika inte kan tränga igenom celler. Detta är kopplat till ineffektiviteten hos penicilliner och många andra antibakteriella läkemedel i klamydia eller mykoplasmos.

Utgången från den intracellulära impasse var upptäckten av makrolidernas förmåga att skapa höga koncentrationer både i vävnader och i infekterade celler. Därför anses antibiotika i denna grupp och i synnerhet azitromycin som första beredningar för infektion med intracellulära parasiter.

Atypisk lunginflammation: Valfri läkemedel - Azitromycin

Det är viktigt att komma ihåg att chlamydia och mykoplasma inte bara orsakar inflammation i urinvägarna utan också är ansvariga för utvecklingen av atypisk lunginflammation. Detta faktum bör beaktas av terapeuter och pulmonologer som föreskriver behandling för lunginflammation. Faktum är att de främsta orsakerna till lunginflammation är en gram-positiv bakterie-pneumokock. Därför indikerar riktlinjerna för behandling av lunginflammation i svart och vitt att läkemedlet i den första raden i denna sjukdom är ett penicillinantibiotikum Amoxicillin. Inhemska läkare föredrar som regel sin kombination med clavulansyra som effektiv när de smittas med antibiotikaresistenta läkemedel. Därför ser systemet med behandling för lunginflammation ofta ut så här: Augmentin (Amoxiclav, Flemoclav osv.) 1000 mg två gånger dagligen i 10 dagar. Enkelt och förståeligt.

Men tyvärr kan situationen utvecklas och inte för ett så enkelt scenario. Om smittämnen av lunginflammation verkar intracellulära parasiter klamydia och mykoplasma, standard metod för behandling av läkare väntar fiasko, och patienten - en kraftig försämring. Som vi redan har sagt är penicilliner inte hemska för intracellulära bakterier. Därför är det föreskrivna systemet baserat på guldstandarden för behandling av lunginflammation, penicillin, absolut ineffektiv.

Problemet förvärras av det faktum att skillnaden mellan en vanlig, som orsakas av grampositiva kocker och atypiska förknippas med klamydia och mykoplasma, lunginflammation på en sjukdomsbild är nästan omöjligt. Därför är total kontroll av en patient med lunginflammation, som började behandling, så viktig. Om patientens tillstånd inte förbättras under de första 72 timmarna av antibiotikabehandling, måste läkaren byta antibiotikum. Och oftast blir förberedelsen av den andra linjen azitromycin.

För att inte falla i fällan att många läkare föredrar att börja behandlingen omedelbart lunginflammation med azitromycin eller andra makrolider, klaritromycin och amoxicillin är det inte. Detta är ännu mer sant att azitromycin aktivt mot grampositiva kocker, det vill säga det kommer att fungera oavsett om typiska eller atypisk lunginflammation hos en patient.

Vi får inte glömma förekomsten av en annan patogen som kan orsaka atypisk lunginflammation, legionella. Dessa bakterier lever i en fuktig miljö av luftkonditioneringsapparater, pooler och duschar, och kan slå en person. Aktiviteten av azitromycin i förhållande till legionella tillåter oss att täcka denna mikroorganism. Men inte bara med lunginflammation fungerar makrolid.

Indikationer för recept på azitromycin: Demontera instruktionerna

I instruktionerna för användning av azitromycin för barn och vuxna indikeras många sjukdomar som indikationer för användning. Låt oss bo i detalj, när och vilken form av antibiotikum rekommenderas för användning.

Azitromycin för oral administrering (kapslar, tabletter, dispergerbara tabletter, pulver för beredning av suspension) föreskrivs för:

 • infektioner i övre luftvägarna - bakteriell inflammation i kokosen (faryngit), tonsiller (tonsillit eller angina);
 • infektioner i nedre luftvägarna - bronkit, lunginflammation, exacerbation av kronisk bronkit;
 • infektioner i ENT-organen, i synnerhet mellannytitismedia (inflammation i mellanörat), bihåleinflammation, laryngit (inflammation i vokalband med bakteriellt ursprung). Azitromycin är ofta ordinerat för bihåleinflammation - inflammation av maxillära bihålor;
 • urinvägsinfektioner - uretrit, cervicit (inflammation av livmoderhalsen), inklusive de som orsakas av klamydia, ureaplasma och mykoplasma, och andra inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen (adnexit, endometrit, prostatit, etc.). Stryk omedelbart att behandlingen av klamydia i regel är komplex och kan innefatta flera antibakteriella läkemedel, inklusive azitromycin. Därför bör man inte självmedicinera för att undvika utveckling av resistenta antibiotikastammar av klamydia;
 • infektioner i huden och mjuka vävnader, till exempel erysipelas (i regel associerad med infektion med stafylokocker), impetigo, infekterade dermatoser;
 • infektionssjukdomar i magen och duodenum (Helicobacter pylori-infektion, mot vilken gastrit och magsår utvecklas). Det bör noteras att i de flesta fall som antibakteriell behandling av Helicobacter pylori-infektion är inte tillämplig azitromycin och andra makrolid klaritromycin, och oftast i kombination med penicillin, amoxicillin.

Azitromycin för infusion ordinera för allvarliga sjukdomar, till exempel samhällsförvärvad lunginflammation (det är vanligen orsakad av resistenta bakteriestammar, svår att ge antibiotikabehandling). Dessutom används den parenterala suspensionen av azitromycin vid svåra infektioner i bäckenorganen (endometrit, salpingophorit, prostatit).

Antibiotikum: sluta självbehandling!

Långt från medicin till en person som läser instruktionen om användning av azitromycin, kan det tyckas att det inte finns något komplicerat vid utnämningen av antibiotika. När allt kommer omkring står det i anteckningen att azitromycin hjälper till med bronkit, faryngit eller laryngit. Så om en läkare diagnosen inflammation i luftrören, stämbanden eller halsen, kan du inte tveka att köpa Sumamed eller någon annan analog azitromycin och börja behandlingen. Du kan också ange dosen från anvisningarna, därför behöver inte läkaren oss verkligen. Men i själva verket är denna åsikt djupt misstag, och det är därför.

Den stora majoriteten av inflammatoriska sjukdomar i luftvägarna är associerade med infektion med virus. Mer än 90% av fallen av bronkit och bihåleinflammation, särskilt bihåleinflammation, nästan alla fall av laryngit och de flesta av smittsam inflammation i svalget och tonsillerna patologier förknippade med banal ARI. Och antibiotika i sådana fall är inte bara användbar utan också skadligt - det är på grund av den okontrollerade användningen av antibakteriella läkemedel bildar resistenta bakteriestammar, som kommer att vara mycket svårt att klara.

Men även om det finns en verkligt bakteriell infektion, kan man inte lita på kunskapen från instruktionen om medicinsk användning. Om du äger plötsligt besluta att din sår lugnt klara Azitromycin kan du enkelt uppnå stabilitet av H. pylori-infektion och, som en följd av kronisk magsår, som att ta medicin på en felaktig schema. Detsamma gäller alla andra sjukdomar där både azitromycin och andra antibiotika förskrivs.

Därför bör varje person, särskilt i det ryska sammanhanget med lätt tillgång till antibakteriella läkemedel, veta klart: endast en läkare kan och måste ordinera ett antibiotikum. Vänneråd, apotekarens rekommendationer och personliga preferenser måste vara hänsynslöst avvisade. Även vår artikel, som innehåller, naturligtvis, sanningsenlig information, kan under inga omständigheter uppfattas som en handledning. Vi föreslår att du bara lär känna läkemedlet för att förstå hur och när det fungerar. Men att utse honom till sig själv eller hans släktingar, barn, är absolut omöjligt. Om du självklart vill vara frisk.

Dosering: hur man tar azitromycin?

Och nu ska vi ta reda på hur du tar Azithromycin. På grund av antibiotikans unika farmakokinetiska egenskaper, oavsett doseringsform, är det nödvändigt att dricka en gång om dagen.

Vuxendosering Azitromycin är vanligtvis från 250 mg till 1000 mg av läkemedlet inom 24 timmar. Den exakta dosen väljs av läkaren, baserat på sjukdomens allvarlighetsgrad, liksom själva patogenens känslighet och indikationerna för att förskriva läkemedlet. I genomsnitt administreras infektioner i övre och nedre luftvägarna 500 mg azitromycin.

Barnets dosering beräknas utifrån barnets vikt. I genomsnitt ska 1 kg kroppsvikt utgöra 5-10 mg azitromycin.

Alla moderna barns suspension för oral administration azitromycin (i pulverform för beredning av läkemedel) finns tillgängliga med en mängd olika ljusa smaker som ska avleda barnets uppmärksamhet från bitterhet inneboende för alla antibiotika. Men tyvärr har Azitromycin så bitter smak som döljer det helt misslyckats med att vem som helst, inklusive företagets Pliva, som producerar den ursprungliga, och därför närmast matchar läkemedel kvalitetsnormer Sumamed. Alla Sumamed barns färdiga suspensioner har fortfarande en bitter smak, som bör beaktas av föräldrarna till barnen som föredrar endast "läckra" läkemedel.

Föräldrar som ger barnet en suspension av azitromycin bör komma ihåg att efter det att barnet dricka en dos av medicin, bör du bjuda in honom till 10-20 ml vatten, rester av antibiotika distribueras till slemhinnan i munnen, fick inuti mag-tarmkanalen.

Dosering av intravenösa droppformer utförs i enlighet med principerna för urval av oral dos av vuxna. Observera att azitromycin ska ges droppa i minst en timme. Intramuskulär och jet (dvs snabb) intravenös administrering av läkemedlet är strängt förbjudet!

Hur man förbereder en baby suspension av azitromycin?

En annan praktisk fråga som exciterar alla föräldrar utan undantag, vars barn har ordinerats Azithromycin, är hur man förbereder en suspension från ett pulveriserat läkemedel. I de enorma instruktionerna för azitromycin beskrivs processen för att förbereda läkemedlet ganska noggrant, och ändå är frågorna kvar hos konsumenterna. Vi kommer att analysera steg för steg hur man får den färdiga medicinen från pulvret.

 1. Lösningsmedlets roll spelas av kokt (!) Kallt (!) Vatten.
 2. En spruta med vilken förpackningen med azitromycin är färdig bör fyllas med den mängd vatten som anges i anvisningarna. För närvarande har föräldrar de flesta frågor. Och det finns faktiskt något att bli förvånad över. Så i anteckningen till pulveret för beredning av ett barns suspension i en dos av 200 mg i 5 ml rekommenderas att tillsätt 12 ml vatten till pulveret för att erhålla 20 ml av det färdiga läkemedlet. Varifrån kommer det ifrågasatt att ta ytterligare 8 ml? Det visar sig att suspensionens volym faktiskt ökar på grund av Azithromycins torra pulver. Dessutom, enligt tillverkaren Sumamed, kommer volymen att öka till 25 ml, trots att förpackningen och instruktionerna tydligt anger att slutvolymen ska vara 20 ml. I själva verket kommer den slutliga volymen av den resulterande drogen når samma 25 ml: 5 ml skillnaden är utformad för att kompensera för de oundvikliga förlusterna under doserings antibiotikum (på sprut väggar, brickor för dosering av en medicin injektionsflaska).
 3. Skaka väl till likformiga uppslamningsformer. Och - läkemedlet är klart!

Slutligen noterar vi att den lagrade suspensionen av azitromycin bör förvaras vid rumstemperatur (ej högre än 25 ° C). Den maximala möjliga hållbarheten, vid vilken antibiotikumet inte förlorar dess egenskaper, är 5 dagar. Efter deras passage ska läkemedlet kasseras. Om behandlingen inte är klar måste du hänsynslöst dela med rester, som har löpt ut, och sedan köpa ett nytt paket med azitromycin.

Behandlingskurs

En annan brådskande fråga: hur många dagar att dricka azitromycin? Behandlingens längd, såväl som doser, bör fastställas av den behandlande läkaren. Trots det faktum att instruktionerna för användning av antibiotika tyder på att 3-dagars terapi är tillräcklig för att få den antibakteriella effekten, förskriver många läkare en längre kurs. Oftast med infektioner med måttlig svårighetsgrad beräknas behandlingsregimen med azitromycin i 5 dagar. Vid behov kan längre kurser utses. I svåra, ihållande infektioner hos patienter med nedsatt immunreaktion kan behandlingen med azitromycin vara i flera månader.

Kontraindikationer för antagning

Vi har redan nämnt Azithromycins höga säkerhetsprofil. Detta betyder dock inte att läkemedlet kan tas av alla utan att tänka på eventuella kontraindikationer. Det finns faktiskt flera omständigheter där denna makrolid antingen är helt förbjuden eller bör tillämpas med största försiktighet.

Så bland kontraindikationerna för utnämningen av azitromycin:

 • överkänslighet, det vill säga en allergi mot antibiotika och i synnerhet till makrolider;
 • svår lever- eller njursjukdom. Vi betonar att under svåra sjukdomar i dessa organ menar vi väldigt seriösa, kroniska patologier, till exempel levercirros eller njursvikt.

Dessutom finns åldersbegränsningar. Sålunda, infunderat Azitromycin kontraindicerat för barn under 16 år av tabletter och kapslar (vid någon dos) inte bör ges till barn som är under 12 år med en kroppsvikt mindre än 45 kg. Suspension för oral administrering Azitromycin är kontraindicerat hos nyfödda och spädbarn under ett halvt år.

Dessutom försiktighet rekommenderas att ta antibiotika för arytmi eller anlag för dem, avlånga QT-intervallet på EKG och nedsatt njur- eller leverfunktion. Under de två sista omfattas av definitionen av de olika hepatit, gulsot, alkoholhaltiga fettlever, pyelonefrit, njursten, och några andra sjukdomar.

Under graviditeten kan azitromycin förskrivas om förmånen till moderen är högre än den potentiella risken för barnet. Enligt världsberömda klassificering av riskkategorier för barn använder droger gravid, som utvecklats av experter vid US Food and Drug Administration i USA Ministry of Health (FDA), tillhör Azitromycin kategori B. Detta innebär att kliniska studier på djur visade inte någon negativ effekt drog på fostret, medan studier som involverade gravida kvinnor inte genomfördes. Baserat på dessa data, förlossningsläkare ordinerar azitromycin under graviditet, oavsett dess längd.

Men ammande kvinnor rekommenderas inte att ta drogen, eftersom det lätt tränger in i bröstmjölken. Under behandlingen bör amning avbrytas.

Biverkningar

Naturligtvis har azitromycin, liksom alla andra läkemedel, biverkningar. Så vad kan det vara med denna behandlingsmakrolid?

Oönskade fenomen från nervsystemet på bakgrunden av att ta azitromycin inkluderar:

Yrsel och huvudvärk, nervös spänning eller tvärtom trötthet och sömnighet. Ibland, ljud i öronen. Om du tar långa doser under lång tid, kan din hörsel förvärras, som efter avslutad behandling återställs på egen hand.

Biverkningar från hjärt-kärlsystemet, som regel utmattad av smärta i bröstet och hjärtklappning.

Biverkningar från matsmältningssystemet är bland de vanligaste. Azitromycin kan åtföljas av illamående, sällan - kräkningar, gasbildning, diarré, förändringar i leverfunktionstester, kolestas. Barn kan förlora sin aptit mot bakgrunden av behandlingen.

Från genitourinary systemet oftast finns vaginal candidiasis (tröst). Sannolikheten för dess utveckling är störst hos kvinnor med nedsatt immunförsvar.

Dessutom kan patienter som får denna makrolid uppleva allergiska reaktioner, särskilt utslag, nässelfeber, åtföljd av klåda.

Droginteraktioner

Det är omöjligt att inte isolera läkemedel som kan interagera med ett antibiotikum eller förändra dess absorption.

Otvetydigt oförenligt med azitromycin är heparin, ett läkemedel som förtär blod. Dessutom måste du meddela din läkare om du ska behandlas av ett antibiotikum mot bakgrund av en regelbunden eller kontinuerlig användning av antacida (medel från halsbränna, till exempel, Rennie, Maalox), atorvastatin (läkemedel som minskar kolesterolnivåer), karbamazepin (läkemedel mot epilepsi), anti-allergisk cetirizin, ett antimykotiskt läkemedel Fluconazol, en hjärtframkallad ergot härledd Digoxin.

Analoger av azitromycin

Och det sista kapitlet vi kommer att ägna oss åt analogerna till det ursprungliga läkemedlet Azithromycin - den berömda Sumamed. Bland de mest populära generika är:

 • den ryska förberedelsen Azitroks;
 • ett verktyg för det inhemska företaget Veropharm ZI-Factor;
 • ett annat ryskt generiskt företag som lyckades vinna tillbaka en del av marknaden - Zitrolid producerat av företaget Valenta Pharmaceuticals;
 • dispergerbara tabletter LLC "Ozon" Sumatrolid solutab;
 • Serbisk läkemedel hemomycin och andra.

Notera att alla analoger av azitromycin är en storleksordning lägre än Sumamed. Tack vare denna behandling blev ett modernt högeffektivt och ganska säkert antibiotikum tillgängligt för alla patienter. Saken för liten överensstämmelse med läkarens rekommendationer och ansvarig antibiotikabehandling.

Artikeln ovan och kommentarer skrivna av läsare är rent informativa och kräver inte självhantering. Kontakta en specialist om dina egna symtom och sjukdomar. När du behandlar med något läkemedel som riktlinje, använd alltid instruktionerna som medföljer det i paketet, såväl som din läkares rekommendationer.

För att inte missa nya publikationer på webbplatsen är det möjligt att ta emot dem via e-post. Prenumerera.

Vill du bli av med dina sjukdomar i näsan, halsen, lungorna och förkylningarna? Var noga med att kolla här.

Det är också värt att uppmärksamma andra mediciner: