Huvud
Analyser

Upptagbar nivå av PSA i prostatit

Prostatiskt specifikt antigen eller protein PSA produceras av prostatavävnaderna och är nödvändigt för flytning av spermier. Eftersom maligna celler producerar mer av detta protein kallas det för prostatacancercancermarkör. Dock kan alla patologiska processer i prostatakörteln påverka mängden protein som kommer in i blodet. Därför avslöjar ett blodprov en ökad koncentration av PSA i prostata eller adenom.

Varför ökar antigennivån?

Normalt utsöndrar sekretorisk epitel av prostata så mycket protein att dess blodnivå inte överstiger 4 ng / ml. Men endast vid malign cellregenerering ökar produktionen av PSA. I andra fall förekommer indikatorens tillväxt under påverkan av andra faktorer:

 1. Med godartad prostatahyperplasi trycker den prolifererade vävnaden på organets normala vävnader, vilket leder till att proteinet mer aktivt kommer in i blodomloppet.
 2. Nivån av PSA i blodet ökar, eftersom infektioner och den efterföljande inflammationen stör vävnadsens barriärfunktioner och substansen går in i kärlen.

Nivån på PSA är utformad för att upptäcka eventuella abnormiteter i prostatakörtelns funktion. De flesta män som har förhöjda nivåer av protein lider inte av cancer. Koncentrationen av PSA ökar med förlängd fysisk ansträngning, efter utlösning, en ny biopsi av prostata- eller blåskirurgi.

Vad säger resultaten från analysen?

Resultaten av PSA-testet i prostatakörteln tolkas på olika sätt. Proteinkoncentrationen mäts i nanogram per milliliter blod. Vissa forskare tror att minsta tröskelvärdet bör minskas till 2,5 ng / ml för att upptäcka fler fall av prostatit och andra sjukdomar. Detta kan emellertid leda till behandling av cancer som inte är kliniskt relevant.

När du diagnostiserar en prostatit, titta på tre olika sorter av PSA:

 1. Det fria prostatiska specifika antigenet är endast 20% av den totala PSA som finns i blodet.
 2. PSA associerad med a1-antikymotrypsin (ACT) eller med a2-makroglobulin. Men bara proteinet som är bunden till AXT kan bestämmas i laboratoriet.
 3. Nivån av total PSA är den kumulativa mängden protein som kommer in i blodet.

Vad är nivån på prostatit?

Prostatit är inte en malign sjukdom och ökar inte sannolikheten för prostatacancer. Men att spåra resultaten från PSA hjälper läkaren att korrigera processen att behandla inflammatorisk process.

Det totala prostataspecifika antigenet i nivån 4-10 ng / ml kan indikera följande sjukdomar:

 • prostatacancer (risken för diagnosen ökar med 25%);
 • godartad prostatahyperplasi;
 • prostatit.

Detta antal PSA-diagnostik kallas ofta en "gråzon", eftersom värden som överstiger 10,0 ng / ml betyder en ökning med 67% sannolikhet för cancer.

Nivån på fri PSA beror direkt på typen av prostatasjukdom och används för differentialdiagnos. När den totala PSA-nivån överskrider 4 ng / ml men mindre än 10 ng / ml, ser läkare på följande förhållande proteinfraktioner:

 • En minskning av nivån av fri PSA ökar risken för prostatacancer, eftersom maligna celler producerar mer α1-antichymotrypsin, vilket ökar koncentrationen av protein i den bundna formen.
 • ökande nivåer av fri PSA minskar risken för cancer, men kan indikera kronisk prostatit.

Ytterligare indikatorer för analys av PSA vid inflammation i prostata

Män över 50 år rekommenderas att donera blod årligen till PSA. För att förbättra testets noggrannhet har experter infört indikatorer som analyserar prostata-specifikt antigen med olika parametrar.

Tätheten av PSA involverar beräkning av antigennivån med hänsyn till storleken på körteln bestämd under transrektal ultraljud. Låg proteindensitet indikerar att orsaken till tillväxt i koncentrationen var prostatit.

Ökningstakten i PSA är en jämförelse av proteinhalter under en viss tidsperiod, till exempel över ett år. Det antas att en snabb ökning av koncentrationen av PSA indikerar utvecklingen av prostatit i akut form eller indikerar cancer.

Vi följer nivån på protein-oncomarker

Nya studier har visat att prostatit kan leda till ett hopp i serum-PSA-nivåer. Män som har en digital rektalundersökning visade inga tecken på abnormitet, men som har en hög koncentration och en hög PSA-ökning, bör genomgå en andra analys, trots att inga inflammatoriska symptom uppvisar symtom.

Att öka nivån på PSA innebär alltid att arbetet hos huvudorganet i det manliga reproduktionssystemet bryts. Fasta skarpa hopp i indikatorns värden, rådgör läkare:

 • med en signifikant ökning av proteinets nivå bör kontrolleras för genitourinär infektion eller symptom på prostatit;
 • När en infektion eller prostatit detekteras, ska en upprepad PSA-analys utföras efter behandling.

Även om prostatit inte har diagnostiserats, är det tillrådligt att donera blod till ett specifikt antigen i prostata en gång till. På en förhöjd nivå administreras en prostatabiopsi för att utesluta eller bekräfta cancer.

Anslutning med onkologiska sjukdomar

Det finns inga direkta bevis för att prostatit kan leda till prostatacancer. Men dess histologiska tecken finns ofta i studien av malign prostatavävnad. Fjärrkontroll på grund av järncancer kan ha spår av brännvikt hos patienter som inte har klagat på symptom på prostatit, såsom bäckensmärta och smärtsam urinering.

Inflammation förekommer i godartad prostatahyperplasi, som ett resultat av klyftans proliferation finns små rupturer i tubulerna som tillåter sekretionen att läcka in i vävnaden och orsaka prostatit. Detekteringen av PSA-nivå är således det första steget i förebyggande och diagnos av allvarligare sjukdomar.

Det är bevisat att en hög nivå av PSA i prostatacancer hämmar tumörutvecklingen. Också avslöjade ett negativt förhållande mellan kronisk prostatit och sannolikheten för cancer. Koncentrationen av PSA, som regel, ökar hos patienter med kronisk prostatit.

Denna inflammatoriska process stimulerar tillströmningen av blod mättat med immunglobuliner (immunceller) till prostatakörteln. Det är dessa antikroppar som kan förstöra de första maligna cellerna i prostata och hämma tumörens tillväxt.

Effektiv förebyggande

Efter 40 år är några symptom på prostatit, såsom ledsmärta, ljumsk, sakrum, smärtsam urinering och ejakulation, blödning från urinröret med sperma och urin, grunden för att undersöka infektioner och cancer. Kronisk prostatit kan utvecklas mot bakgrund av godartade och maligna neoplasmer.

Akut inflammation i prostata och cancer orsakar vanligen ett signifikant överskridande av indikatorns norm. Kronisk inflammation kännetecknas av en lätt ökning av PSA-nivån. I detta fall minskar antibiotiken koncentrationen av protein. Däremot faller dess fall till 5 Nl / ml inte alltid cancer, och läkare rekommenderar att testa efter sex månader.

Signifikant minskar PSA-nivån efter prostatektomi till 0,2-0,3 Nl / ml och dess efterföljande ökning indikerar ett biokemiskt återfall av prostatacancer som kräver ytterligare undersökning och behandling.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Tolkning av PSA-analys hos män

PSA (prostata-specifikt antigen, prostatiskt specifikt antigen) är ett protein (protein), ett enzym som produceras av prostata-cellerna (ytterligare RV). Det utför funktionen att späda och minska viskositeten hos spermier, påverkar fertiliteten hos män.

Bestämningen av PSA i blodplasma är av stor betydelse i modern urologi. Dess högsta nivåer bestäms i halvvätskan. Enzymet kan inte bara komma in i prostats hemlighet, utan även i kapillärerna som matar körtelvävnaden och dyker upp i blodplasma.

Det är tack vare plasmakoncentrationer att screening av prostatacancer hos män är möjlig.

Ökningen i koncentrationen av prostataspecifikt antigen är inte bara associerad med risken för prostatacancer, men också med en mängd andra patologier. Hans nivå ökar med prostata adenom, prostatit.

Metoden infördes först i medicinsk praxis 1986. De vanliga regimerna för att diagnostisera prostatakörtelns patologi har reviderats.

Sedan dess har metoder för bestämning av det prostatiska specifika antigenet utvecklats, deras fördelar och nackdelar har bestämts. Övervakning av koncentrationen gör det möjligt att inte bara välja en grupp patienter som behöver biopsi utan också att övervaka effektiviteten av behandlingen.

Prostata är ett litet muskel-glandulärt organ, som normalt är jämförbart i storlek med en valnöt.

Prostatakörteln är en del av ett människors reproduktionssystem, ligger i ett litet bäcken, under blåsan, framför ändtarmen. Det omger den första delen av urinröret [1,7].

1. Egenskaper hos prostata-specifikt antigen

Det prostata-specifika antigenet är strukturellt ett glykoprotein bestående av 237 aminosyror, 4 kolhydrats laterala grenar, som accepterar en viss konformation med hjälp av multipla disulfidbindningar.

Det är ett neutralt serinproteas, ett enzym som fungerar på samma sätt som andra proteaser som är involverade i blodproppsprocessen.

Den huvudsakliga enzymatiska funktionen är uppdelningen av Seminalogin I och II seminalvätska proteiner, vilket leder till likriktning och minskning av sædviskositet. All information om strukturen av detta protein ligger i genen, som är lokaliserad på 19 kromosomer.

2. Platser med högsta koncentration av PSA

Normalt syntetiseras PSA av epitelcellerna i prostatan och utsöndras i sämskvätskan. Dess högsta koncentration bestäms i kärnans stroma.

För att komma in i blodet måste prostata-specifikt antigen genomgå en serie fysiologiska barriärer (basala membran i prostatakörtlarna, käkelstroma, endotel i kapillärerna).

Ett antal patologiska processer (cancer i prostata, akut inflammation i prostatan, skada) kan leda till störningar av de naturliga barriärerna och öka koncentrationen av glykoprotein i blodet.

Akut bakteriell prostatit kan åtföljas av en ökning av PSA, men nivåerna av enzymet normaliserar efter adekvat antiinflammatorisk och antibakteriell behandling.

Prostata massage, ridning, cykling, squats, deadlift kan också leda till en ökning av enzyminnehållet i blodet.

Dess låga koncentrationer bestäms i urinkörtlarna, endometrium, normal bröstkörtelvävnad, spottkörtlar, urin hos män och kvinnor. Bestämning av PSA i plasma hos kvinnor kan associeras med bröst-, lung-, livmoder-, njurcancer.

3. Fri, bunden och total PSA

Fri PSA, fPSA (fri PSA) är huvudindikatorn vid diagnos och behandling av prostatacancer. Men inom gränserna för värden från 4 till 10 ng / ml (det vill säga måttligt över normalen) saknar 75% män onkologi, vilket minskar specificiteten hos denna indikator.

För diagnos hos en viss patient bör därför en biopsi i genomsnitt på 4 män med förhöjda fPSA-värden utföras.

I prostata onkologi sker ökningen av total PSA (tPSA, total PSA) huvudsakligen på grund av dess komplexa cPSA-fraktion (komplexbunden, bunden). Med adenom observeras en ökning övervägande i fPSA.

Därför används förhållandet mellan fri PSA och total nuvarande: fPSA / tPSA-förhållandet är lägre hos patienter med prostatacancer.

FPSA-indikatorn är mest användbar vid övervakning av patienter med persistent förhöjda glykoproteinvärden mot negativa biopsi-resultat.

Trots analysens stora effektivitet måste den kombineras med digital rektalundersökning (förkortad PRI), vilket ökar sannolikheten för detektering av onkologi.

4. Bindning till plasmaproteiner

Det mesta av glykoproteinet ligger i blodplasman i ett proteinrelaterat tillstånd (cPSA-komplexbunden PSA). Endast en liten del av enzymet är i ett fritt tillstånd (fri PSA).

cPSA är associerad med alfa-2-makroglobulin (A2M) och alfa-1-antikymotrypsin (A1AHT) plasma, två stora plasma inhibitor av serinproteaser.

I motsats till plasma, i ejakulatet är den största delen den fria fraktionen (fPSA), dess koncentration är 1 mg / ml. I det A1AXT-relaterade tillståndet behåller PSA 2 epitoper i det fria tillståndet, vilket möjliggör immunologiska studier.

I föreningen av PSA med A2M är alla epitoper dolda från antikroppar, vilket gör det svårt för den immunologiska diagnosen av denna fraktion av det bundna enzymet.

5. Farmakokinetik

Halveringstiden för PSA studerades hos patienter efter adenomektomi och varierade från 2 till 3 dagar. Fullständig försvinnande av protein från plasma tog 14-20 dagar. [2]

Indikationer för analys:

 1. 1 Screening av prostatacancer bland män över 50 år.
 2. 2 Övervakning av patienter med adenom.
 3. 3 Övervaka effektiviteten av prostatitbehandling.
 4. 4 Övervakning av cancerpatienter, bestämning av återkommande sjukdom, närvaro av avlägsna metastaser.

6. Screening för prostatacancer

Screening för onkologi bland stora populationer av den manliga befolkningen ledde till en tidig och snabb diagnos av cancer.

Blodprovet för PSA är inte en tidskrävande process och kan minska frekvensen av avancerad onkologi. Vid diagnos och behandling av onkologi är det viktigt att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede.

Tyvärr är cancer i tidiga skeden inte åtföljd av en uttalad klinik. Till skillnad från BPH (ökning av de genomsnittliga prostata avdelningar och kompression av urinröret, vilket leder till symptomen på sjukdomar i urinering, att ofta behov urinera, särskilt på natten, försvagningen av strålen vid urinering), är prostatacancer på grund av externa prostata avdelningar, inte komprimerar urinröret och vid första orsakar inte symptom.

En liten tumör är svår att diagnostisera vid PRI. Före den utbredda introduktionen av analysen utfördes en standardundersökning före en biopsi. Vid tidpunkten för diagnosen hade 70% av patienterna avlägsna metastaser.

Sedan tekniken infördes har andelen patienter med metastaser till andra organ minskat till 3%, medan 75% av patienterna inte har upptäckt palpabel cancer.

De flesta urologer bestämmer behovet av screening baserat på ålder, symtom, livshistoria (med en ärftlig belastning av forskning som utförts tidigare), resultaten av en patients undersökning. Ofta vänder sig patienterna till doktorn för hänvisning till analysen. [3]

7. Prostatisk specifik antigen och BPH

Som vi redan har sagt ökar innehållet i PSA med prostata adenom. Varför händer detta?

Det mesta av detta protein syntetiseras av prostata körtlar i övergångszonen i prostata. Denna zon prolifererar med godartad hyperplasi (BPH).

Den perifera zonen, där i 8 fall av 10 tumören är lokaliserad, producerar endast en liten mängd PSA. Ungefärliga avvikelser från indexet fastställdes för adenom: en ökning med 0,12 ng / ml per gram körtel. [4]

8. Förberedelse för analys

Blodtestet tas på en tom mage. Förberedelse för studien inkluderar uteslutning i 7 dagar före blodprovtagning av eventuellt traumatiskt infektioner i bukspottskörteln:

 1. 1 Cykling.
 2. 2 Ridning på hästryggen.
 3. 3 Deadlift.
 4. 4 squats.
 5. 5 Fingerrektal undersökning.
 6. 6 Prostatsmassage.
 7. 7 Cystoskopi.
 8. 8 koloskopi.

Blodet erhållet från venen centrifugeras, varifrån en plasma erhålles, vilken måste separeras från sedimentet från de bildade elementen inom 120-180 minuter och att genomföra en studie.

Om det inte är möjligt att utföra analysen i det angivna tidsintervallet fryses plasman vid t från -20 ° C till -70 ° C.

För att bestämma nivån av PSA används mono- eller polyklonala antikroppar. Vid den efterföljande tolkningen av de erhållna värdena.

9. Faktorer som påverkar PSA-nivån

En viktig begränsning av användningen av prostataspecifikt antigen i prostatacancer differentiering är liknande ökning i prestanda och i andra patologiska tillstånd (BPH, prostatit).

PSA är ett protein som produceras av normala, hyperplastiska och neoplastiska prostataceller, men cancercellerna syntetiserar en 10 gånger större mängd av enzym på vikten av bukspottkörteln.

9,1. Hyperplastisk vävnad och epithelialstromförhållande

Tolkning av resultat kan variera beroende på graden av hyperplasi och epithelialstromförhållande. Det mesta av proteinet produceras i övergångszonen i prostata.

Endast en liten mängd protein syntetiseras i periferzonen hos körteln, där i 8 av 10 fall utvecklas prostatacancer. Cancer, som utvecklas i övergångszonen i körteln, åtföljs av en uttalad ökning av PSA.

Celler av lågkvalitativt adenokarcinom förlorar förmågan att syntetisera ett enzym. Av denna anledning kan koncentrationen av PSA hos vissa patienter med avancerad onkologi vara låg.

9,2. Farmakologiska faktorer

Plasmakoncentrationen av glykoproteinet kan påverkas av vissa läkemedel:

 • Finasterid, dutasterid är inhibitorer av 5-a-reduktas, vilka tas av patienter med BPH. Läkemedel i denna grupp kan leda till en minskning av den totala PSA-nivån med hälften under 180 dagar av behandlingen. Av denna anledning, hos patienter med BPH bör utföras upprepade studier efter 60-90 dagar från start av behandling för att installera en ny startpunkt, från vilken det blir möjligt att mäta förbättringar av enzymet.
 • Läkemedel som påverkar nivån av testosteron i blodet. Ökat testosteron i blodplasman leder till en ökning av enzymets koncentration.
 • Ejakulation leder till en ökning av PSA. Hos 7 av 10 män i åldrarna 50 år och äldre ökade blodplasma PSA med 41% inom 60 minuter efter utlösning.

9,3. Urologisk manipulation

Icke-cancerösa prostata sjukdomar, som urologiska manipuleringar, leder till en ökning av PSA. Ökningen åtföljs av akut, asymptomatisk och kronisk prostatit, urinretention.

Undersökning av körteln följs inte som regel av förändringar i enzymets plasmakoncentration, men dess nivå ökar signifikant efter massagen (upp till 2 gånger) [5,7].

Cystoskopi, placering av en urinarkateter, transrektal ultrasonografi kan ibland åtföljas av en liten ökning av PSA.

En biopsi resulterar i en ökning av PSA på 7,9 ng / ml i genomsnitt inom 5 minuter efter manipulationen (cirka 24 timmar). Det tidsintervall som krävs för att normalisera indikatorn är 2-4 veckor.

Efter utlösning återgår nivån av prostata-specifikt antigen till normala antal inom 2 dagar. Efter eliminering av urinretentionen reduceras glykoproteininnehållet med 50% inom 24-48 timmar.

Vid akut bakteriell prostatit beror koncentrationen av PSA i plasma på effektiviteten av behandlingen. Av denna anledning används indikatorn för att övervaka effekten av antibiotikabehandling.

9,4. Ras och ålder

Risken att utveckla prostatacancer bland den svarta befolkningen är högre än för vita människor [6]. Indikatorn ökar med ålder och är associerad med godartad hyperplasi.

Låt oss då prata om att avkoda analysen. De normala gränserna för total PSA är från 0 till 4,0 ng / ml, ta inte hänsyn till åldersrelaterade förändringar i prostatavolymen. Oesterling föreslog en tabell med åldersberoende variationer i normer.

Tabell 2 - Priser på total PSA (prostataspecifikt antigen), beroende på ålder. För att visa klick på bordet

10. Övervaka effektiviteten av behandlingen

Enligt PSA: s dynamik efter kirurgisk borttagning av körteln är det möjligt att dela upp det lokala och metastatiska återfallet.

Återfall av tumören kan antas med: Detektering av PSA i blodet, med tillväxt inom ett år efter operationen, vid tidpunkten för att fördubbla indikatorn i 6 månader eller mindre. Dessa samma egenskaper kan vara tillämpliga på strålbehandling.

Sedan introduktionen av blodprovet för PSA har det varit ett hopp i tidig upptäckt av prostatacancer. I själva verket tillåter PSA-indexet inte en exakt separation mellan godartade och maligna patologier.

För en noggrann diagnos krävs alltid en ytterligare undersökning av patienten. Tolkning av de erhållna resultaten samt utnämningen av nya undersökningar bör utföras av en urolog.

PSA - PSA

Prostatisk specifik antigen

Prostatiskt specifikt antigen (PSA, PSA) är ett av de viktigaste diagnostiska tecknen på prostata sjukdomar. Det är ett ämne av protein natur som utsöndras av prostatakörtelceller. Funktionen hos PSA (PSA) är normalt att späda sperma efter utlösning. Huvuddelen av PSA utsöndras från manliga kroppen av spermier, men en mycket liten del går in i blodomloppet, vilket bestäms av speciella test. Med tanke på extremt låga koncentrationer av detta ämne i blodet, används mycket känsliga metoder för bestämning - tekniken för monoklonala antikroppar.

Hunden kan vara i blodet både i fri form och i bundet. Den totala koncentrationen av PSA (PSA) bestäms genom summering av fri och total PSA (PSA). Normalt är PSA-halten i blodet cirka 4 ng / ml. På grund av det faktum att prostatakörteln ökar med ålder och därigenom producerar mer PSA (PSA), är den vanligtvis lägre hos ungdomar, och hos äldre män - högre. Således är åldersegenskaperna hos PSA-koncentrationen: (40-49, 2,5), (50-59, 3,5), (60-69, 4,5), (70-79, 6,5).

PSA-testet används på två sätt:

 1. för diagnos av prostatacancer
 2. för kontroll av prostatacancer

När PSA-diagnostiska testet utförs är dess nivå högre än 4 ng / ml och under 10 ng / ml anses misstänkt när det gäller prostatacancer. I de flesta fall, men hos män med denna PSA-nivå, detekteras inte prostatacancer i blodet. Med en PSA-nivå över 10 ng / ml ökar sannolikheten för detektering av prostatacancer.

PSA-testet, som utförs för att kontrollera prostatacancer, används för att upptäcka återkommande cancer efter initial behandling. Till exempel, med fullständigt avlägsnande av prostata och alla vävnader som påverkas av metastaser sjunker PSA-nivån till noll. Om det blir positivt i det efterföljande PSA-testet (PSA) betyder det att vävnaderna i kroppen påverkas av cancer.

Andra orsaker till ökad PSA (PSA)

 • adenom i prostata
 • ålderdom
 • infektion (prostatit)

Dessutom är nivån på PSA (PSA) mycket känslig för alla typer av instrumentella manipulationer i förhållande till prostata: blåskateterisering, prostata massage, prostata biopsi etc.

Definitionen av fri PSA (PSA)

Som redan nämnts kan PSA (PSA) i kroppen vara i fri och bunden form. Fri PSA (PSA) kan bestämmas med hjälp av speciella test. Det visade sig att innehållet av fri PSA (PSA) hos patienter med prostatacancer är lägre än hos patienter med adenom. Om koncentrationen av fri PSA (PSA) är mindre än 10%, är detta alarmerande när det gäller misstänkt prostatacancer. Detta test är effektivt om koncentrationen av PSA i blodet är 4 till 10 ng / ml.

Vad är ett falskt positivt PSA-test?

Ett PSA-test anses vara falskt positivt när en ökning av PSA-nivåerna är förknippad med andra orsaker snarare än prostatacancer. Dessa inkluderar prostatit och prostata adenom. Det bör också noteras att även en enkel digital rektalundersökning av prostata eller utlösning inom de senaste 48 timmarna kan ibland ge falska positiva resultat från ett PSA-test. Vanligtvis är PSA-testet falskt positivt i 4-10% av fallen, men ibland når det 30%! Andra sjukdomar som inte är relaterade till prostatakörteln kan inte ge positiva resultat från PSA-testet.

Känsligheten hos PSA-testet är mycket hög. Detta beror på det faktum att nästan alla patienter med prostatacancer har en PSA-nivå (PSA) ökat eller ligger i gränsen. Ett positivt PSA-test utesluter emellertid inte andra sjukdomar, det vill säga specificiteten hos denna sjukdom är låg.

Nyligen har forskare gjort ett antal förbättringar i PSA-testet (PSA). Målet med dessa förbättringar är att hjälpa läkaren att bedöma gränslinjer och höga PSA-nivåer i blodet och att skilja positiva resultat från falskt positivt. En sådan förbättring är PSA (PSA). Det visar förhållandet mellan fri och bunden PSA (PSA) i blodet. Studier har visat att fri PSA (PSA) är associerad med prostataadenom, medan associerad PSA (PSA) är karakteristisk för prostatacancer. Således antyder ett högt förhållande falskt positivt PSA-resultat (PSA) och talas mot diagnosen prostatacancer. Däremot talar en hög PSA-nivå (PSA) med ett lågt PSA-förhållande (PSA) för diagnos av prostatacancer.

+7 (925) 66-44-315 - gratis samråd om behandling i Moskva och utomlands

Erfarenhet av användningen av läkemedlet AFALA hos patienter med diagnos av godartad prostatahyperplasi

IA Aboyan, V.E. Aboyan, O.V. Zinkovskaya, V.A. Sknaryov
Kommunal medicinsk förebyggande hälsovård institution, KDC "Hälsa", Rostov-on-Don

INLEDNING.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en av de vanligaste sjukdomarna hos äldre män. De flesta patienter med BPH lider av så kallade nedre urinvägssymtom, som ibland har en signifikant negativ inverkan på livskvaliteten. Idag syftar läkemedelsbehandling av BPH främst till att eliminera symptom som berör patienten och representeras av tre grupper av läkemedel: 5-alfa-reduktashämmare, alfa-adrenoblocker och fytoterapeutiska medel.

Trots den ganska höga effektiviteten hos moderna läkemedel som används vid behandling av BPH, är det inte möjligt för en mängd patienter att uppnå den önskade effekten och det är nödvändigt att utföra operativa ingrepp på prostata. Dessutom kan utnämningen av ovanstående läkemedel åtföljas av ett antal biverkningar som kräver att läkemedlet avbryts.

En viktig indikator i urologisk praxis är kontrollen av nivån av prostataspecifikt antigen (PSA). Införandet av bestämning av serum-PSA i en bred laboratoriepraxis har signifikant förbättrat diagnosen prostatacancer.

PSA är ett protein från det humana kallikrein-kininsystemet. Det produceras av glandular epitel av prostata och periuretralkörtlar och deltar i bildandet av spermier. (Wong MC et al, 1979, Breul J., 1994). PSA manifesterar egenskaperna hos chymotrypsin serinproteas och binder insulinliknande tillväxtfaktor. På grund av dessa egenskaper bidrar enzymet till att hålla spermatets aggregerade tillstånd och ger motilitet hos spermier (Grigoriev ME et al., 2001).

Samtidigt, eftersom PSA är ett protein, och normalt produceras av prostatakörteln, är det inte strikt specifikt för prostatacancer. Ökningen i PSA i sjukdomar i prostatakörteln är förknippad med en störning av den histohematogena barriären, representerad av det basala membranet i glandularepitelet, det basala skiktet av celler, genom interstitium. Sålunda med en ökning i mängden PSA i serum associerad med en ökning av dess antal i interstitiell körtel.

Samtidigt, som ett proteolytiskt enzym, kan PSA förbättra inflammation. AV Shangichev, M.I. Kogan, I.I. Belousov (2008) i bestämningen av biokemiska markörer för inflammation vid kronisk abakteriell prostatit (HAP) / kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS) noterade att utvecklingen av HAP / IIIA uppträder mot bakgrund av en obalans i proteinasinhibitorsystemet och indikerar en ökning av den totala aktiviteten av serinproteaser i ejakulatet (OAEA) med 65,38% (p 0,4)

Med en subjektiv bedömning av staten var den genomsnittliga IPSS-bollen 13,2; QOL - 4,6 poäng. Således hade de flesta patienterna som inkluderades i studien lätta obstruktiva symptom med relativt låg livskvalitet.

Observation av svårighetsgraden av symtom på IPSS-skalaen visar systematisk minskning av patienternas ångest samtidigt som QOL-livskvaliteten ökar samtidigt (tabell 2). Så efter avslutad behandling med läkemedlet Afal var ökningen i livskvaliteten 2,6 poäng med QOL (4,6-2 poäng, p 0,4). Qmax ökade från 9,8 ± 2,1 ml / s till 13,8 ± 3,7 ml / sek (s

Prostatic Specific Antigen (PSA) och dess analys

Dålig ekologi och felaktig livsstil leder till utvecklingen av cancer. Trots möjligheterna för modern medicin är det inte alltid möjligt att bota dessa sjukdomar helt. Och anledningen till detta är den otänkta överklagan om medicinsk hjälp. Varje cancer sjukdom är lättare att förebygga än att bota. Men fullständig läkning är möjlig även vid behandling i ett tidigt skede av sjukdomen.

Diagnos av prostatacancer i ett tidigt skede möjliggör analys av blod-PSA, vilket visar nivån av dess koncentration i blodet. Vad betyder denna märkliga förkortning, och vad är vikten av denna studie för människors liv och hälsa?

Funktioner av PSA

Förkortningen PSA eller PSA står för prostataspecifikt antigen. Faktum är att detta antigen är ett protein som produceras av prostatakörteln. Detta protein är en prostatsjuice, och i enkla termer - en förening som spädar spermierna efter utlösning, ger fri rörelse till spermatozoa och underlättar befruktningen av ägget.

PSA: s roll vid diagnostisering av sjukdomen

Det prostataspecifika antigenet utsöndras i ejakulatet och blodet. Samtidigt kommer en stor del av proteinet i ejakulatet, medan en försumbar mängd kommer in i blodet, bestämt i nanogram - ett mått på vikt som är en miljard gånger ljusare än ett gram.

I processen med inflammatoriska sjukdomar ökar prostatakörteln i storlek, vilket resulterar i att mer protein börjar komma in i blodet. Det vill säga när vi bestämmer dess koncentration i blodet kan vi dra slutsatsen att det finns eller inte är någon patologi.

Molekylära former av PSA

I laboratoriet isoleras två former av prostataspecifikt antigen.

 • Protein, fri från föroreningar, vilket ger friska celler i körteln.
 • Proteinet associeras med andra ämnen som utgör blodet. Det produceras av cancerceller, och det hänvisas till oncomarkers.

Priser på prostataspecifikt antigen

Koncentrationen i blodet av PSA beror först och främst på människans ålder. Normalt kan denna indikator som påverkas av olika faktorer öka eller minska. Det finns emellertid vissa gränser för varje åldersgrupp av män. Inom deras gränser anses proteinkoncentrationen i blodet vara säker, så att du kan utesluta risken för cancer tumörer under undersökningen. Nivån av protein i en mans blod ökar med åldern.

I allmänhet har denna indikator följande parametrar:

 • hos män i åldrarna 40-50 år är PSA 2,5 ng per ml;
 • När den når åldersgruppen från 50 till 60 år, stiger den till 3,5 ng per 1 ml;
 • Med åldern 60-70 år ökar denna parameter till 4,5 ng per 1 ml;
 • hos äldre över 70 år når antigenet 6,5 ng per ml.

Det bör noteras att i vissa fall kan proteinkoncentrationen vara i nollmärket, och detta är också normen för alla åldersgrupper.

Denna analys är i regel inte tilldelad män under 40 år, eftersom det inte finns någon risk för att utveckla en malign tumör vid denna ålder.

Som framgår av ökningen av PSA

En studie om proteininnehållet genomförs för att bekräfta resultaten av andra tekniker som används för att detektera inflammatoriska processer i prostatakörteln.

 • En ökning av antigenkoncentrationen kan uppstå på grund av ökad produktion av protein, vilket indikerar en ökning i prostata, vilket uppstår vid utvecklingen av en adenom-benign neoplasma.
 • I fallet med inflammatoriska processer i prostata, sväller dess kanaler, vilket gör det svårt att få antigenet i prostatajuice. Av denna anledning utsöndras det mesta av blodet i blodet.
 • För att upptäcka onkologisk sjukdom tillåter oncomarkers-bundna antigener, som innehåller vassleproteiner. Det är denna indikator som möjliggör diagnosering av sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium, tills förändringar i prostataformernas struktur började.

Den sammanlagda värden som indikeras av analysens resultat

Om, vid avkodning av blodprovet, PSA avslöjade ett ökat antigeninnehåll, kan detta indikera närvaron av en malign tumör. Samtidigt indikerar en högre indikator ett senare stadium av cancerutveckling. Om indexet ökar något, gör sedan en ytterligare undersökning, inklusive ett antal förfaranden.

 • En allmän analys av blodet görs, vilket gör det möjligt att upptäcka förekomsten av inflammatoriska processer i kroppen. Dessa faktorer indikeras av ökningen av ESR och antalet leukocyter. Baserat på dessa indikatorer dras slutsatser om förekomsten av prostatit.
 • Förhållandet mellan fri antigen och bunden antigen bestäms. För att göra detta lägger du till båda indikatorerna, och sedan fritt proteinförhållande delas upp med ett totalt belopp, vilket visar hur mycket procenten är. Normalt är denna siffra 15%. Om ett mindre resultat erhålls utförs ytterligare studier för förekomsten av en cancerous tumör. Om resultatet är mindre än 10%, tilldelas en biopsi, vilket möjliggör ett korrekt resultat.
 • Tätheten av antigenet undersöks. För detta ändamål utförs en ultraljudsundersökning av prostatakörteln, där dess storlek bestäms. Vidare delas antigenkoncentrationen i blodet av prostataformen. Minskad densitet indikerar prostatahyperplasi, som härrör från adenom. Om densiteten ökar kan det finnas en malign tumör.
 • Det uppskattas hur snabbt hormonet PSA i blodet ökar inom en viss tid. Med tanke på att fluktuationer i proteinkoncentration är obetydliga är det vanligt att ta ett kalenderår som tidsintervall. Ju starkare antigenkoncentrationen ökar under året, desto högre är sannolikheten för en malign neoplasma.

Det mest exakta resultatet visas av en biopsi, ett förfarande där en liten del av prostata tas med en tunn nål, som fungerar som ett material för undersökning av närvaron av en cancer tumör och bestämmer dess typ. Men med tanke på smärtheten i detta förfarande, utnämna det endast om det indikeras av resultaten från andra analyser.

Värdet av PSA vid bedömning av effektiviteten av cancerbehandling

Behandling av en malign tumör utförs i flera steg. Antigenkoncentrationen i blodet gör att du kan utvärdera effektiviteten av behandlingen.

 • Kirurgiskt ingrepp, under vilket tumören avlägsnades, leder till en snabb minskning av nivån av PSA. Och indikatorn minskar under lång tid.
 • Om kemoterapi eller strålbehandling användes som huvudbehandling för patienten, är PSA-reduktionen långsam. Men med en minskning i indexet över 1 ng / ml är det möjligt att bygga optimistiska prognoser, eftersom det indikerar en stabil remission.
 • Om behandlingen leder till en ökning av proteinkoncentrationen kan detta indikera ineffektivitet och förvärring av cancer.

Förfarande för förberedelse för analysen

För att få ett tillförlitligt resultat av analysen bör den noggrant förberedas. Det bör beaktas att proteinkoncentrationen har egenskapen att förändras under påverkan av ett antal faktorer.

 • I två dagar före provet bör du avstå från samlag. Och detta gäller inte bara sexuella handlingar, utan också onani.
 • På dagen före studien kan prostatakörteln inte utföras.
 • Om du planerar att genomföra en ultraljud av prostata, där testet genomförs genom att sensorn sätts in i rektummet, ska analysen tas antingen före eller en vecka efter uppsägningen.
 • Om patienten genomgick operation, under vilken del av prostata som avlägsnades genom urinröret, bör analysen ges endast efter 6 månader.

Innan du tar testet måste du justera kosten, eftersom vissa ämnen kan påverka resultatet av studien. Därför, en dag före det rekommenderas inte att äta fet och kryddig mat. Och 8 timmar före den planerade undersökningen kan du inte ta några drycker, förutom rent vatten. Rökning kan också snedvrida analysdata, så det borde raderas 30 minuter före analysen.

Liksom något annat blodprov utförs denna undersökning på morgonen på tom mage. Om patienten är ordinerad behandling i form av medicinering, bör deras användning uteslutas innan analysen ges.

Även fullständigt avlägsnande av det drabbade organet och andra vävnader kan inte garantera att cancer inte kommer att återvända. Det kan inte uteslutas att en tumör kan skadas under operationen, varigenom cancerceller tillsammans med blod kan tränga in i andra organ. Därför, efter avlägsnande av prostatakörteln, är det nödvändigt att observera läkaren och övervaka PSA-indexet.

Det händer också att i provet känns en kompaktering i prostata och proteinkoncentrationen överstiger inte normen. För att utesluta sannolikheten för fel efter 3 månader tas upprepad PSA-analys.

Antikroppar mot hunden

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett protein som produceras av prostatakörtelceller. Det biokemiska prostataspecifika antigenet tillhör familjen kallikreinproteas och är känt som humant kallikrein-3 (HK-3). Prostataspecifikt antigen som tränger in i spermierna, später ut det och därigenom ökar motiliteten hos spermierna som är nödvändiga för befruktning. Huvuddelen av prostataspecifikt antigen kommer in i spermier och endast en mycket liten del - i blodet och används därför här som en enhet nanogram per milliliter (ng / ml).

Om PSA-nivån är hög för sin ålder och ständigt växer, kan prostatabiopsi (samling av celler och vävnader för diagnos) rekommenderas. Innan du rekommenderar en biopsi, måste läkaren överväga andra riskfaktorer för prostatacancer, som familjhistoria och etnicitet. Biopsi är det enda sättet att avgöra om det finns prostatacancer eller andra onormala celler i prostatakörteln.

2. Hur mäts PSA?

PSA mäts med ett blodprov. Eftersom mängden PSA i blodet är mycket låg krävs mycket känsliga analystekniker (proceduren för monoklonala antikroppar) för att detektera det. PSA-proteinet kan finnas i blodet i obundet form (fri PSA) eller kan kopplas till andra substanser (bunden PSA). Den totala PSA-nivån är summan av fria och bundna former och mäts med ett standard PSA-test.

3. Vad orsakar en ökning av PSA i blodet?

Man tror att ökningen av PSA i blodet är förknippad med dess frisättning i cirkulation på grund av en kränkning av prostatakörtelns struktur. Detta kan inträffa vid tillstånd av olika sjukdomar i prostata, inklusive prostatacancer. Det är viktigt att notera att PSA är inte specifik för prostatacancer, men en ökning av PSA kan indikera närvaron av eventuella sjukdomar i prostatakörteln. Den vanligaste orsaken till PSA-ökningen är godartad prostatahyperplasi (en ökning i prostatakörteln) och prostatit (inflammation i prostatakörteln). Emellertid kan ökning av PSA också förekomma som ett resultat av andra orsaker, t ex utlösning, transrektal ultrasonografi (TRUS) prostata, cystoskopi och urinblåsa kateterisering mjuk kateter och prostatabiopsi. Därför måste män som har bestämt sig för PSA-testning vara medvetna om dessa viktiga faktorer som kan påverka resultaten. Ålder och volym i prostata kan också påverka resultaten av PSA-testningen.

4. Vilka är de normala resultaten av PSA-testet?

Det finns inga specifika normala eller onormala nivåer av PSA i blodet. Unga män har lägre nivåer, och äldre män har högre nivåer. Tidigare ansåg de flesta läkare att PSA-nivån var lägre än 4,0 ng / ml som normalt. Om en man hade en PSA-nivå över 4,0 ng / ml rekommenderade läkare därför en prostata biopsi för att bestämma prostatacancer.

Nyare studier har dock visat att vissa män med en PSA-nivå under 4,0 ng / ml kan ha prostatacancer, medan andra med högre nivå inte gör det. Dessutom måste man komma ihåg att olika faktorer kan orsaka fluktuationer i PSA-nivån. Till exempel stiger en mans PSA-nivå ofta om han har prostatit eller en urinvägsinfektion. Prostatabiopsi och prostatacanceroperation kan också öka nivån på PSA. Omvänt reducerar vissa läkemedel, inklusive finasterid och dutasterid, som används för att behandla godartad prostatahyperplasi (BPH), nivån på PSA.

PSA-nivån beror också på prostatacancerets etnicitet och familjehistoria. Det kan också vara lite annorlunda när det testas i olika laboratorier. Även om experternas åsikter förändras finns det ingen klar överenskommelse om det optimala PSA-tröskelvärdet för att rekommendera prostatabiopsi för män av någon ras eller etnisk grupp.

I allmänhet är emellertid Ju högre PSA-nivå i en man desto mer sannolikt är det att han har prostatacancer. Dessutom kan en kontinuerlig ökning av nivån av human PSA över tid också vara ett tecken på prostatacancer. Den årliga tillväxten av PSA (känd som PSA-tillväxten) spelar en roll vid beslut om PSA-markören.

5. Vilka är åldersgrupperna för PSA?

Användningen av åldersintervall av PSA för att detektera prostatacancer är kontroversiell. Inte alla forskare är överens om att detta är bättre än att bara acceptera en PSA-nivå på 4,0 ng / ml som det övre normala värdet. Men på grund av den ökande ålder av prostata, begreppet reglering av PSA-värden, beroende på ålder bidragit till att minska onödiga prostatabiopsier hos äldre män för att förbättra tidig upptäckt av prostatacancer. Nedan är de övre gränserna för den totala PSA justerad för ålder:

 • 40-49 år - 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - 3,5 ng / ml;
 • 60-69 år - 4,5 ng / ml;
 • 70 år och mer - 6,5 ng / ml.

6. Vad händer om screeningprovet visar en förhöjd PSA-nivå?

Om en man som inte har symptom på prostatacancer bestämmer sig för att genomgå en screening av prostatacancer och har en hög PSA-nivå, kan läkaren rekommendera ett sekundärt PSA-test. Om PSA-nivån fortfarande är hög kan läkaren regelbundet rekommendera PSA-test och digital rektalundersökning (DRE) för att övervaka eventuella förändringar över tiden. Om PSA-nivån fortsätter att öka eller om det finns misstankar under DRE, kan läkaren rekommendera ytterligare test för att avgöra problemets art. Urinprov kan rekommenderas för testning för urinvägsinfektion. Transrectal ultraljud, röntgen eller cystoskopi kan också rekommenderas.

Om prostatacancer misstänks kan läkaren rekommendera prostata biopsi. Under denna procedur väljs flera prover av prostatavävnad genom att införa en ihålig nål i prostata. Oftast införs nålarna genom rektalväggen (transrektalbiopsi), men nålar kan införas genom huden mellan skrot och anus (transperinalt biopsi). Då analyserar patologen den samlade vävnaden under ett mikroskop. Under biopsi kan läkaren använda ultraljud. Dock kan endast en ultraljud inte användas för att diagnostisera prostatacancer.

7. Hur används PSA för tidig upptäckt av prostatacancer?

Kliniskt lokaliserad prostatacancer som helhet ger normalt inga kliniska symptom. Män tenderar att må bra och prostata biopsi för att upptäcka prostatacancer initieras vanligen vid onormala resultat av digital rektal undersökning av prostata och / eller onormala PSA-värden. I klinisk praxis ingår test för att detektera prostatacancer mätning av serum-PSA, digital rektalundersökning och transrektal ultraljud (TRUS).

PSA-nivån är en oberoende variabel för att förutsäga förekomsten av prostatacancer. Faktum är ju ju högre dess nivå, desto högre är sannolikheten för prostatacancer. Ett onormalt resultat kräver i regel ytterligare testning. Den slutliga diagnosen av prostatacancer beror dock på närvaron av cancerceller som detekteras med prostatabiopsi eller i kirurgiska prover.

Typiskt anses en PSA-nivå på mer än 4,0 ng / ml vara misstänkt. Med en ökning i nivån över 10,0 ng / ml ökar sannolikheten för cancer kraftigt. Men inte alla män med prostatacancer har ökat PSA. Det är känt att fall av prostatacancer också kan förekomma med en PSA-nivå på mindre än 4,0 ng / ml. Därför kan läkare använda lägre trösklar för att bestämma när man ska göra en biopsi.

För den genomsnittliga hane över 50 år med en digital rektalundersökning är den genomsnittliga sannolikheten för prostatacancer (prostatacancer) som kan detekteras med prostata biopsi enligt PSA-nivån som följer:

Rollen av ultra-små doser av antikroppar mot prostataspecifikt antigen

Kroniska inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet hos män upptar fortfarande en betydande plats i strukturen av förekomsten av världens befolkning. De metoder som finns tillgängliga för läkare lech

Kroniska inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet hos män upptar fortfarande en betydande plats i strukturen av förekomsten av världens befolkning. De metoder som finns tillgängliga för läkare för att behandla dessa sjukdomar, trots deras ständigt växande spektrum, förblir inte tillräckligt effektiva.

Trots användningen av modern diagnostisk och terapeutisk teknik är framkomsten av nya droger och läkemedel för antibiotikabehandling, extremt otillfredsställande resultat av behandling av olika överträdelser av copulatoriska och reproduktiva funktioner (A. Mehic, PHellstromp, 2001).

Uppenbarligen, svårigheten vid behandling av sjukdomar i de reproduktiva funktioner och parnings till stor del förknippas med närvaron av ännu inte tillräckligt beskrivna aspekter av patogenes och, följaktligen, är tillämpningen inte alltid patogenetiska behandlingsmodaliteter (A. J. Schaeffer, W. Weidner et al., 2003).

Utveckling ontofilogeneze urogenitala komplexet som helhet, med förlust lymphoveinous utflöde orsakar bäcken överbelastning och tillåter att upprätta ett direkt samband mellan tillståndet i det venösa utflödet från bäcken och urogenitala systemet funktion (Vasiliev YV, Svetlov LN, Rastompahov C.., 2007).

I slutet av 60-talet isolerades japanska forskare från det prospektiva specifika antigenet (PSA) i plasma. Senare, 1977 upptäckte Wang PSA i prostatakörteln, vilket bevisade PSA: s identitet av den plasma- och prostatavävnad som är den största.

För närvarande droger läkemedlet "Afala" (ultra-små doser av antikroppar mot PSA), vilket i prekliniska studier minskar svårighetsgraden av akut och kronisk inflammation (Borovskaya TG, 2002).

Syftet med arbetet. Att studera påverkan av läkemedlet "Afala" på effektiviteten av behandlingen av kronisk vesikulit.

Material och metoder. Resultaten av behandling av 54 patienter med kronisk vesikulit vid 20 till 50 års ålder analyseras i genomsnitt 34,6 ± 2,7 år; sjukdomen är från 1 till 20 år, i genomsnitt 4,3 ± 1,8 år. Kriterier för val av patienter var nedsatt fertilitet och copulatorisk funktion, spontana nattliga erektioner, förekomsten av smärtsam utlösning och (eller) hemospermi. Samtliga patienter före behandlingens början undersöktes spermogram, PSA-nivå, bakteriologisk undersökning av ejakulat, transrektal ultraljud (TRUS) av prostata och seminala vesiklar; Den copulativa funktionen bedömdes på grundval av den kvantitativa utvärderingen av den manliga copulatoriska funktionen (ICF). Alla patienter delades in i 2 grupper genom randomisering med hjälp av en slumptalsgenerator. Grupp I bestod av 26 patienter som fick standard etiopathogenetisk behandling för kronisk prostatit; Grupp II bestod av 28 patienter som dessutom fick sublingual 2 tabletter avalah 4 gånger om dagen. Komplex terapi varade 2 månader, antibakteriell terapi utfördes med hänsyn till resultatet av sådd ejakulering. Effektivitetskriterierna var förbättring av spermogramparametrar, förändringar i TRUS-parametrar (storlek och symmetri av seminala vesiklar), minskning av graden av semaseminering, förändring i ICF-poängen. Efter 30 och 60 dagar utvärderades resultaten: nivån av total PSA, data på ICF-skalan, prostata och seminal vesikel TRUS, bakteriespektrum av ejakulerande och spermogramparametrar efter 30 och 60 dagar.

resultat. Nivån på PSA före behandling var: hos patienter i I-gruppen - 1,7 ± 0,6 ng / ml; i den andra gruppen - 1,6 ± 0,9 ng / ml (Figur 1). Efter 30 dagars behandling var PSA-nivån hos patienter i grupp I 1,5 ± 0,7 ng / ml och i II - 1,1 ± 0,8 ng / ml; Efter 60 dagar var PSA-nivån i grupp I 1,4 ± 0,5 ng / ml, medan i grupp II-patienter var det 0,9 ± 0,2 ng / ml (Fig 1).

Enligt spermogrammet före behandlingen fanns olika störningar - asthenozopermia, oligozoospermi, teratozoospermi, nekrozoospermi, azoospermi, aspermi. Efter 4 veckors behandling visade 12 (46,1%) patienter i grupp I och 19 (67,8%) patienter i grupp II förbättring av spermogramparametrar. Efter 60 dagar var förbättringen av spermogramparametrar i grupp II hos 23 (82,1%) patienter, medan 17 (65,3%) patienter i grupp I igen visade försämring (Fig 2).

I den bakteriologiska studien av ejakulerande före behandling var artspektrumet av mikroorganismer hos patienter i båda grupperna nästan identiska. Patienter I grupp: Staphylococcus haemolyticus var 41,33%, Enterococcus faecium - 28,13%, Enterococcus faecalis - 22,17%, Corynebacterium seminale - 9,44%, Micrococcus lylae - 5,12%; titern var 10 5-10 6 cfu / ml. Hos patienter i grupp II: Staphylococcus haemolyticus nådde 43,12%, Enterococcus faecium - 23,98%, Enterococcus faecalis - 27,34%, Corynebacterium seminale - 8,67%, Micrococcus lylae - 7,13%; titern var också 10 5 -10 6 cfu / ml. Efter 30 dagar av behandling för patienter i grupp I förblev förhöjd titer mikroflora genomsnitt - April tio cfu / ml, i grupp II - Februari tio CFU / ml. Efter 60 dagar arten spektrum av mikroorganismer vid sådd ejakulat i den första gruppen överlämnades till: Staphylococcus haemolyticus - 46,11%, Enterococcus faecalis - 21,58%, Corynebacterium seminale - 19,18%, Micrococcus lylae - 11,2%; titern var inte mer än 10 4 cfu / ml. Grupp II patienter mikroflora artsammansättning var enligt följande: Staphylococcus haemolyticus - 38,54%, Enterococcus faecium - 32,13%, Micrococcus lylae - 7,99%, med en titer på inte more oktober tio CFU / ml. Enligt TRUS sädesblåsor efter 30 dagars behandling observerades deras asymmetri, cystiska förändringar i 24 (92,2%) patienter och grupp I i ​​8 (28,5%) i grupp II; 2 månader återställde symmetri och likformigheten hos sädesblåsorna i 5 (19,3%) patienter i den första gruppen och 22 (78,6%) i den andra gruppen. Utvärdering av den copulativa funktionen, vi ägnade särskild uppmärksamhet åt frågorna 7, 8, 9 i ICF-skalaen och inte bara på det totala antalet poäng. Enligt våra åsikter återspeglar dessa tre frågor påverkan av partiella vesiklar på den sampulatoriska funktionen.

Före behandlingen av patienter uppgick den totala poängen på ICF-skalaen till 32 poäng i båda grupperna; när du svarar på 7, 8, 9 frågor - i genomsnitt 9 ± 2,3 poäng. Efter 30 dagars behandling var ICF-poängen i grupp I 40 ± 3,2 poäng, i II - 58 ± 2,4 poäng; på svaret på 7, 8, 9 frågor i I-gruppen - 10 ± 2,1 poäng, i II - 13 ± 1,6 poäng. Efter 2 månader såg bilden som följer - i grupp I - 11,4 ± 1,6; i II - 13,5 ± 1,4 poäng som svar på 7, 8, 9 frågor (Figur 3).

Efter 60 dagars behandling patienterna i den andra gruppen iakttogs och hematospermi smärtsam ejakulation, normaliserad kvantitet och kvalitet av spontana nattliga erektioner, medan 14 (53,8%) patienter i den första gruppen hölls ovanstående ansökan (fig. 4).

Slutsatser. Preliminära studier har visat att införlivandet av Atalja i den komplexa behandlingen av patienter med kronisk vesiculitis signifikant ökar effektiviteten av korrigerande åtgärder, lindrar inflammation och minskar manifestationer av kopulativ dysfunktion.

litteratur

Yu. V. Vasilyev, läkare i medicinska vetenskaper
LN Svetlova
GIUV, IDC, Irkutsk