Huvud
Symptom

Allmänt blodprov för PSA (prostataspecifikt antigen) av prostata: normerna och avkodningen

Om en man har problem som orsakar styrka, svårighet att urinera, smärta, finns det stor sannolikhet att orsaken är prostatasjukdom.

Besöker urologen skickar läkaren i de flesta fall patienten till blodprovet för en total PSA (prostataspecifik antigen).

Med hjälp av det kommer det att vara möjligt att avgöra om det finns inflammatoriska fenomen, adenom eller cancer tumörer i körteln.

I artikeln kommer du att lära dig vad som är analysen av prostataspecifikt antigen, normen.

PSA av prostata

Vad är ett prostata-specifikt antigen? PSA eller prostataspecifikt antigen är ett protein som produceras av prostatakörteln.

Dess huvudsakliga funktion - Det är att späda den seminal vätskan. Dess närvaro är nödvändig i juicen av prostata och är ett viktigt element i ejakulatet. Utspädningen av manliga spermier gör det möjligt för spermatoser att flytta utan svårighet till ägget för befruktning.

I blodserumet är dess mängd från 0 till 4 g / ml. Indikator 2 bör redan varna läkaren, eftersom denna regel är kritisk.

Om hastigheten överskrids kan vi prata om förekomsten av adenom eller cancer. Därför måste varje man efter 40 år donera blod till PSA, så att läkaren kan få fullständig information om tillståndet hos prostatakörteln hos patienten.

Indikationer och hur man går igenom analysen?

Urologen kommer att ge patienten en analys för att bestämma nivån på prostatahälsa och bestämma dynamiken i kroppens funktion.

Ofta är utnämningen förenad med en mans misstankar om en cancerous tumör eller adenom, såväl som närvaron av en infektiös prostatit.

Dessutom kommer denna analys att tillåta att välja rätt medicinsk behandling, övervaka dess resultat och bestämma effektiviteten av de föreskrivna läkemedlen för att förhindra sjukdomen.

Detta förfarande är samling av blod från en ven och dess efterföljande tolkning i laboratoriet. Detta är ett ganska allvarligt förfarande, eftersom det kommer att avslöja patologier i prostatakörteln. För att maximera resultatet måste därför alla patienter känna till reglerna för hans förberedelse.

Träningsregler

Blod samlas in från en man på morgonen. Innan blod ges, måste en man nödvändigtvis följa läkarens rekommendationer så att resultatet blir så noggrant som möjligt.

För att göra detta behöver du:

 1. Några dagar innan prostataanalysen på PSA helt utesluter någon undersökning av prostatakörteln.
 2. 8 timmar innan du tar blod måste du sluta äta.
 3. 7 dagar före analysen, ge upp intimitet.
 4. Överge användningen av kaffe, te, fruktjuice några dagar före bloddonation.
 5. Inom 3 dagar kan du inte dricka alkoholhaltiga drycker.
 6. Två dagar före bloddonation kan du inte äta fet, stekt och kryddig mat.
 7. Analysen utförs endast på tom mage, även vätskor är inte tillåtna. Undantaget är fortfarande mineralvatten.
 8. Före provet kan du inte röka i 2 timmar.
 9. På kvällen rekommenderas att göra en rengörande enema.

Hur och hur lång tid tar proceduren?

Patienten återkallar blodet senast kl 11.00. Prostaten analyseras i laboratoriet. Blod tas från venen genom att pumpa.

Användningen av denna metod för materialintag skyddar skadan av blodcellsstrukturen. Och detta kommer att göra det möjligt för oss att få fram det mest pålitliga resultatet i framtiden.

Volymen av blod tas i en mängd av minst 2 ml. Det undersöks för detektering av hormonella parametrar, såväl som biokemiska.

Om det finns tvivel om tillförlitligheten efter blodprovet måste den levereras exakt samtidigt som den första gången.

Hur korrekt överlämna ett blod på PSA av en prostata? Blodpatient sitter sittande. Men om plötsligt, på grund av svaghet, yrsel eller dålig hälsa, kan han inte ta den prostataspecifika antigenanalysen i denna position, han läggs på soffan.

Förfarandet för att ta blod tar inte mer än några minuter.

norm

Gränserna för normala parametrar, efter leverans av ett gemensamt prostataspecifikt antigen (PSA), beror direkt på människans åldersgrupp. Ju äldre patienten desto mer prostata producerar protein.

Analys av total PSA (prostata-specifik antigen) är normen:

 1. Män från 40 till 49 år borde ha en siffra som inte överstiger 2,5 ng / ml.
 2. Från 50 till 59 år bör indikatorn vara 2,5 ng / ml.
 3. Vid en åldersgrupp på 60-69 år kan indikatorn vara 3,5 ng / ml.
 4. Från 70 år och äldre - 6,5 ng / ml och mer.

Vad är de associerade överskotten?

Om normerna efter blodets överföring överskrider de etablerade värdena kan vi säkert tala om förekomsten av inflammatoriska fenomen i prostata, godartad hyperplasi eller närvaron av cancer tumörer.

Om patienten inte är den första gången avger en analys av prostata PSA och jämföra tidigare prestandasiffror har ökat med mer än 0,5-0,7 ng / ml per år, finns det en större sannolikhet att utveckla prostatacancer.

Den högre nivån av PSA prostatakörteln hos män, desto mer avviker från normen för åldersgruppen (20-40 ng / ml), desto större är sannolikheten att patienten utöver cancer har varit närvaron av metastaser.

Om urologen har misstankar är patienten ordinerad att genomgå ytterligare tester för att identifiera en cancerous tumör.

Det finns vissa sjukdomar i prostatakörteln, där det inte kommer någon ökning av PSA.

Även med cancer kan indikatorn inte ändras. Därför mäts fraktioner. Förhållandet mellan den fria indikatorn och summan beräknas, vilket uttrycks i procent. Normen för prostataspecifikt antigen bör vara mer än 15%. Om indikatorn är högre finns det en misstanke om en tumör. I det här fallet är det lämpligt att genomföra biopsi och ultraljud.

Som regel normaliseras hög PSA med prostatit, adenom efter behandling.

Och lär dig också mer om hur man kontrollerar prostata hos män.

Nu vet du allt om blodprovet för PSA-prostata, normerna och vad man ska göra om de överskrids. Om du har negativa symptom i samband med prostata sjukdom, bör en man besöka en urolog. Utnämningen av ett blodprov för PSA gör det möjligt att välja rätt behandling för läkaren eller förhindra dess utveckling i de tidiga stadierna av cancer.

Prostataspecifikt antigen är en markör för hälsotillståndet

Prostatiskt specifikt antigen är en proteinsubstans som produceras av prostatakörteln. På grund av att spermierna flyter, under vilka spermierna blir mer rörliga och chansen att lyckas med befruktning ökar. Förutom ejakulering finns PSA i extremt små mängder i blodet.

Normen för antigennivån är individuell för personer i olika åldrar. Om den totala nivån försämras (indikatorn är förhöjd och fortsätter att växa), indikerar detta en inflammatorisk process, en godartad eller malign tumör, hypertrofi.

PSA-markör

Prostata-specifikt antigen-test utförs med hjälp av ett blodprov. Tillförlitligheten och informativiteten hos dessa mätningar är mycket hög. Baserat på resultaten kan läkare på ett tidigt stadium diagnostisera asymptomatiska sjukdomar och upptäcka tumören i början.

Om PSA-värdet är mer än det inställda värdet skickas mannen till ett antal ytterligare test. Efter dem kommer läkaren att kunna exakt avgöra om prostatan är inflammerad eller patienten har en annan patologi.

För patienten 50-60 år är normen för substansinnehållet inte mer än 3,5 ng / ml. Men signifikant reducerade indikatorer är också ett dåligt tecken och en ursäkt för att genomföra ytterligare undersökningar.

Läkare rekommenderar starkt ett antigentest för alla män i åldern 50 år (eller äldre). Om det finns en förutsättning för sjukdomar i prostatakörteln eller onkologiska sjukdomar, kan analysen tilldelas en 40-årig patient.

Varianter av testet

Prostatiskt antigen kan finnas i blodet i flera tillstånd:

 • fri (ingen koppling till plasmaproteiner);
 • kopplad med chymotrypsin (ett högaktivt blodenzym);
 • kopplad till makroglobulin (plasmaprotein).

När prostatan diagnostiseras studeras dessa föreningar särskilt noggrant.

Olika typer av mätningar kan göras, till exempel följande bestäms:

 • total PSA-nivå (fri art / association med chymotrypsin);
 • innehållet i fritt prostata-specifikt antigen;
 • förhållandet mellan indikatorer på de allmänna och fria nivåerna.

Urologen måste säkert ange vilken av indikatorerna som bör fastställas. Vanligtvis bestäms den allmänna nivån först. I de fall där dess norm bryts utförs en bredare analys, inklusive mätningar av de två återstående typerna.

Stängsel regler

På grund av det faktum att PSA är inne i blodet i extremt liten mängd, innebär detektion att det används ultraljudsmätare. För att säkerställa ett minimalt fel måste patienten strikt följa vissa regler.

Testets början är det förberedande steget. För att få noggranna och tillförlitliga resultat är det nödvändigt att sluta använda alkohol, tobaksvaror och fet och kryddstark mat några dagar före det angivna datumet.

Analysen utförs endast på en tom mage. Omedelbart före proceduren bör patienten endast använda renat dricksvatten. Det är också nödvändigt att skjuta upp fysiska aktiviteter - kort överge sport och samlag. Blodprovtagning för specifikt antigen utförs från venen, fram till klockan 11.00. Det är under morgontiden att blodcellerna är mindre drabbade av förstörelse.

Det är strängt förbjudet att utföra analysen om man, inom en vecka före överlämnandet, utsattes för:

 • finger undersökning;
 • kateterisering av blåsan;
 • cystoskopi;
 • prostata massage;
 • laserverkan på prostata;
 • ergometer;
 • transrektal ultraljud;
 • koloskopi.

Den icke-absoluta noggrannheten hos PSA-testet är också möjligt på grund av urologiska sjukdomar, hjärtinfarkt, förekomst av inflammatoriska processer.

Vad kan orsakas av ämnets ökade innehåll?

Man tror att ett ökat specifikt antigen i blodet - ett symptom på prostatakörtelns trasiga struktur. En av de faktorer som kan provocera detta är en cancerous tumör. Men det är viktigt att komma ihåg att överdriven koncentration kan indikera andra sjukdomar.

Förändringar i PSA-nivån kan orsakas av:

 • godartad prostatahyperplasi;
 • prostatit;
 • åldersmetamorfos
 • vissa läkemedel.

Falskt positivt resultat

Enligt ovanstående kan ett skrämmande positivt test erhållas när ett specifikt antigen inte utvecklas på grund av onkologi, men på grund av prostatit eller adenom i prostatakörteln.

Men modern utrustning och många års forskning på detta område tillåter oss att snabbt bestämma vad som är den verkliga orsaken till ämnets onormala koncentration i blodet.

Vad anses ett normalt resultat av analysen?

Det finns ingen specifik PSA-standard. Unga killar tenderar att ha ett lägre innehåll av substans, äldre män - höga. Tidigare ansåg de flesta läkare att normen är under 4,0 ng / ml. Om koncentrationen av det prostatiska specifika antigenet var högre, var en biopsi av prostatakörteln ofta föreskriven.

Modern forskning har visat att på en nivå av mindre än 4,0 ng / ml kan det finnas prostatacancer, såväl som i högre grad kan en malign tumör vara frånvarande. Detta beror på det faktum att innehållet i ämnet kan fluktuera betydligt. Efter behandling med finasterid, dutasterid och liknande läkemedel kan man inte prata om huruvida analyserna är korrekta.

Dessutom påverkas nivån av antigen i blodet av etnicitet och familjehistoria för prostatacancer. Dessutom kan testresultaten i olika laboratorier ha vissa skillnader. Och även om experterna inte nått enighet om det optimala tröskelvärdet, finns den villkorliga ungefärliga normen fortfarande och beror direkt på åldern.

Helst bör den totala antigennivån ligga inom intervallet:

 • 0-2,5 ng / ml (för patienter äldre än fyrtio);
 • 0-3,5 ng / ml (över femtio år);
 • 0-4,5 ng / ml (från sextio år);
 • 4-6,5 ng / ml (efter sjuttio år).

Vi får inte glömma att indikatorn som uppstod på grund av godartad prostatahyperplasi bör vara alarmerande, eftersom onkologiska sjukdomar uppträder hos nästan hälften av män med BPH-diagnos.

I allmänhet kan man dra slutsatsen att ju mer specifika antigenet i en patients blod ökar, ju mer sannolikt har han en cancerous tumör. Koncentrationstillväxtens hastighet spelar emellertid en viktig roll.

Testet visar en onormal nivå, vad ska jag göra nästa?

Om en man som inte har symptom på prostatacancer bestämmer sig för att genomgå ett screeningtest och det är konstaterat att prostataantigenet i hans blod är förhöjd, för det första rekommenderar läkare att testa testen igen. Om nivån fortfarande är högre än normalt är nästa steg att utföra en rektal undersökning och fortsätta regelbundna test, med identiska intervaller.

Om den allmänna PSA-analysen visar en ökning av ämnets koncentration, eller om det finns misstankar under undersökningen, kommer läkaren sannolikt att förskriva ytterligare diagnostiska förfaranden. Vanligtvis kontrolleras urinvägarna först för infektion (urinanalys). Därefter förskrivs cystoskopi, transrektal ultraljud, röntgenstråle.

Om misstänkt för prostatacancer, bör en körtelbiopsi utföras. En speciell ihålig nål sätts in i orgeln, med hjälp av vilken flera vävnadsprover tas. Efter att ha undersökt den resulterande vävnaden genom ultraljud, ett mikroskop och andra instrument, kommer patologen att kunna göra en noggrann diagnos.

Specifikt antigen. med prostatacancer.

Sammanfattning:
Prostatacancer är en av de vanligaste maligna tumörerna som uppträder hos män. I kampen mot cancer har vi ett enkelt verktyg: det är nödvändigt att bestämma prostatas specifika antigen i blodserumet (hunden). Hundens nivå ökar med cancer, men även sjukdomar i prostatakörteln av icke-cancerformig natur. I arbetsreglerna för tolkning av hundens koncentration ges, och det är lämpligt att markera hunden för att identifiera,

diagnos och observation av den naturliga banan av prostatacancer. Tidig upptäckt av sjukdomen låter dig välja ett effektivt läkemedel för prostatit och illamående sjukdom som kan sakta sin progression. Dessutom beaktades hundens roll vid övervakning av effektiviteten av radikal lokal samt palliativ systemisk behandling av denna cancer, med beaktande av återfall och biokemiskt svar.
Sammanfattning:
Prostatacancer, fortfarande den vanligaste hos män. Att tillämpa ett enkelt verktyg, såsom att markera serumet i prostataspecifikt antigen (hund), kan avslöja sjukdomen vid början. Hundens nivå ökar hos patienter med prostatacancer, men även hos dem som lider av godartade prostata sjukdomar. I denna artikel presenteras principerna för tolkning av hundnivå och nyttan av att testa hunden för att upptäcka och diagnostisera sjukdomen. Även PSA: s roll vid valet av radikal terapi av lokal och palliativ cancer noteras effektiviteten av behandlingen, biokemisk återkommande prostatacancer och biokemiska överväganden av responsbehandling. Nyckelord: prostatacancerspecifik antigen, ord: prostatacancer, prostataspecifikt antigen.
introduktion
Prostatacancer är en av de vanligaste maligna tumörerna hos män, med en konstant uppåtgående trend. I vårt land, till exempel, närvarande upptar två plats (enligt 2009) till 13,2% av det totala antalet av maligna tumörer, och 3: e plats på grund av dödsfall i cancer bland män (7,7% dödlighet) [1]. Vanligtvis prostatacancer och BPH (benign) - det är problemen med män i hög ålder, och dess prevalens ökar med åldern. Prostatacancer är en cancer, en relativt mjuk stroke och en god prognos, och om det upptäcks i ett tidigt skede (prostata sjukdom begränsad) är fullständigt härdade. Radikala metoder för behandling av prostatacancer är prostatacancer strålterapi och kirurgiskt prostatektomi och, beroende på de bevis, hormonbehandling. Strålningsterapi inkluderar strålning utanför (teleterapi) eller inuti - brakyterapi med användning strålningskällor som införs inom körtel vid tidpunkten för behandlingen (vanligen isotop iridium-192) eller återstående permanent i järn (så kallade permanenta implantat, typiskt korn jodisotop -125). Dessa metoder kännetecknas av liknande effekt, även om strålbehandling för prostatacancer effekter under en timme kan vara väldigt signifikant. Behandling ofta åtföljs av skador på blåsan och tarmarna, samt en kränkning av potens och inkontinens. Ökad prostatacancer upptäckten hastighet är associerad med proliferation av prostataspecifikt antigen beteckning, som normalt sträcker sig från 0 till 4 ng / ml, även om dessa avläsningar kan vara stor, beroende på ålder av testet.

en hund upptäckt 1970 som en del av den friska vävnaden i den mänskliga prostata (inklusive seminalvätska). Sedan 80-talet av förra seklet fann klinisk tillämpning som den bästa tumörmarkör för diagnos av prostatacancer. Den produceras av celler av adenokarcinom i prostata, och närvarande i mindre mängder i de epiteliala cellerna i seminal vesiklar, urinblåsa. PSA är ett glykoprotein innehållande 240 aminosyror (från synpunkten av den kemiska struktur liknar kallikrein) som utför funktionen av enzymer - serinproteas påverkar fertilitet hos män förmåga. Prostataspecifikt antigen i små mängder tränga in i kärlsystemet, därför kan det även detekteras i serumet hos friska män. Ökande PSA i serum kan vara en konsekvens av skada på prostataceller (plåster grenoperation transuretral resektion av prostata, runda, transuretral resektion av prostata), vilket ökar antalet celler (benign prostatahyperplasi), förstörelse körtel (inflammation, tumör förändringar intraepitelial malign tumör) eller manipulation (stark prostata massage med ett finger, analsex). Då det gäller att förbättra prostataepitelceller membranpermeabilitet och en motsvarande ökning av serumkoncentrationen av PSA. Det följer av detta att, trots det faktum att PSA är en markör, bestämningen av dess serumkoncentrationer inte tillåter en att bestämma skada på körtelenheten. Men dessa studier kan diagnostisera graden av prognosen i det här fallet Prostatacancer är den mest optimistiska en, som i de flesta fall är det annorlunda.

Tur hos patienter med BPH, är en multipel ökning av PSA-koncentrationen i blodserum, som reduceras till 30 dagar, eftersom det ofta är under denna period kräver upprepade mätningar. Såsom redan nämnts, den konventionella palpation studie genom ändtarmen (dre, digital rektal undersökning), för att inte tala för aktiv massage av prostata adenom, vilket resulterar i en liten ökning av PSA-nivåerna. Halveringstiden för hundens försvinnande är 2,2-3,2 dagar; så du måste göra en ny analys, 2-3 veckor efter procedurerna på prostatakörteln och transrektal undersökning (stammen), liksom de vanliga uzi. Falskhöjden hos hunden behålls i minst 6-8 veckor efter prostata biopsi. Dessa är standardtester för prostatacancer, som även friska män borde genomgå. Trots införandet i vissa länder, är värdet av PSA-screening inom ramen inte allmänt accepterat, eftersom det fortfarande finns uppenbarligen inte bekräftats av effekterna av screening med hjälp av PSA på överlevnaden hos patienter med prostatacancer. Trots detta har förekomsten av PSA-koncentration hos män utan symptom lett till en ökad frekvens av biopsier. Förresten, effekten av biopsi för prostatacancer ibland helt plötsligt, och det fördröjer tillväxten av tumörer.

Tolkning av hundens nivå

Utbredningen av tillåtna hundkoncentrationer i serum är endast 0-4 ng / ml, beroende på ålder (som ett resultat av förändringar i prostata storlek, produktion och utsöndring av antigenet). De övre gränserna för hundens standard för olika ålders decennier är allmänt accepterade. Oavsett ålder, värdet av hundens nivå är över 10 ng / ml, mycket karaktäristiskt för prostatacancer, men den normala nivån av hunden utesluter inte förekomst av cancer. Gleason Prostate Cancer Scale kan du diagnostisera mer exakt, tillsammans med traditionella studier. Om hundens nivå är normal och cancer fortfarande upptäcks, händer detta i fall då tumören inte orsakar skada på körtelceller och tumörer hos de lågdifferentierade. Falskt positivt resultat, förutom de ovan beskrivna skälen, förekommer hos cirka 15% av patienterna med nodular goiter och benign prostatahypertrofi. Även prostata-specifikt antigen är sällsynt, förhöjd i fall av andra tumörer (bukspottkörtel, spottkörtlar, bröst, njurar, lungor och mage). Koncentrationen av markören kan ändras av droger som tagits av patienter med godartad prostatahyperplasi. Till exempel finasterid, dutasterid, speciellt om de tas ungefär sex månader. I sådana fall minskar hundens koncentration med hälften. Förutom en enda mätning av hunden, för en klinisk tolkning av markörvärden, är seriellt utförda studier användbara beroende på situationen: mestadels en gång om året eller var 3-6 månader. Regelbundna mätningar av hunden gör det möjligt att diagnostisera prostatacancer i 1: a graden och vidta åtgärder för att bota det. Utvecklingen av hundtillväxt, där indikatorn för förändringar under året är minst 0,75 ng / ml eller minst 20% av baslinjen anses vara ett anomalitetsmärke och skapar behovet av ytterligare forskning. Förutom att mäta den totala koncentrationen (tpsa, total hund), som är 10-40%, betyder en fri fraktion av hunden (fps, fri hund). Detta är en markör som inte är associerad med serumantiproteaser av a1-antitrypsin och -a2-makroglobulin. Särskilt sådana studier är nödvändiga för män som har en förutsättning för prostatacancer, till exempel finns det en arvelig faktor. Hos patienter med prostatacancer minskar antalet fps men ökar antalet komplex i samband med hunden. Ett lågt fps / tpsa-förhållande är förknippat med en högre risk för prostatacancer. Förhållandet fps / tpsa används vid val av taktik för att ta droger för prostatacancer i fall av en förhöjd hund och frånvaron av signifikanta förändringar i palpation av prostata. I ett förhållande på 25% och prostata negativ biopsi rekommenderas, i sådana patienter, taktik, "nära observation". Hundens densitet (hunddensitet d) är en parameter som förbinder hundens koncentration i blodserumet med en ökning av körtelstorleken i cm3 (beräknad typiskt vid användning av trunkar). I sådana fall är det möjligt att bota prostata adenom tack vare en tidig diagnos. Indexet beräknas genom att värdet av psa divideras med prostatavolymen eller volymen av prostataövergångszonen (centrala delen av prostata är typiskt dispergerad av en ökning som ett resultat av godartad prostatahypertrofi). Båda parametrarna ökar, vilket förutsätter värdet av PSA hos patienter med en markör inom intervallet 4 till 10 ng / ml. Samma mätningar tas om en återkommande prostatacancer uppstår, och ju större prostata-storleken är, desto lägre densitetsindex. Det korrekta värdet av hunden d är 0,15 eller mindre. Värden större än 0,15 indikerar möjligheten till prostatacancer. Kinetiken för förändringen beskriver två parametrar hos hunden dt (dubbleringstid), det vill säga den tid då hundens värde fördubblas och markörens tillväxthastighet är ps (hastighet).
Användbarhet av tecken på en hund i prostatacancer
Så, blodprovet för definitionen av prostatacancer används både vid diagnos och behandling av prostatacancer och vid övervakning av patienter efter behandling av tumören.

1. Detektion av prostatacancer.

Antalet asymptomatiska patienter som har cancer upptäckt i de tidiga stadierna av sjukdomen, i prostatakörteln, med möjlighet till fullständiga härdningsökningar. Det rapporteras att cirka 25% av patienterna med bekräftad prostatacancerbiopsi har en hundkoncentration i serum på 4 ng / ml. Som redan nämnts ökar antalet män som botade prostata adenom lyckligtvis, så ta inte cancer som en mening. Genom biopsi som kontrolleras av en feg, upptäcks prostatacancer hos 20% av männen med en hund i intervallet 4-10 ng / ml och från en hund på 60% 10 ng / ml. Risken för prostatacancer i fall med felaktigt resultat, där hunden inte överstiger 4 ng / ml [2]. Koncentration av hunden (ng / ml) risk för cancer 0-0,5 6,6% 0,6-1,0 1,1-2,0 10,1% 17,0% 2,1-3,023,9% 3, 1-4,026,9%

2. Element av diagnos av prostatacancer hos patienter med nyinrättad diagnos: prostatacancer
Utgångskostnaden för hunden bestämmer utbudet av rekommenderade diagnostiska test. Det beror på dem vilka läkemedel som ska behandlas prostata adenom kommer att tilldelas för återhämtning. I fall med en hund på 10 ng / ml, är det vanligtvis inte rekommenderat att undersöka hur sjukdomen sprids. I sådana fall föreskrivs läkemedelsbehandling, och tumörtillväxten och dess utveckling övervakas regelbundet. Dock inte alltid diagnostiseras låggradig prostatacancer, och då är det rekommenderat att genomföra regelbundna undersökningar av skelett scintigrafi i tumörer t1, om hunden, 20 ng / ml och m2 och hunden 10 ng / ml av [3].

3. Bedömning av risken för återfall, separation av patienter i prognostiska grupper.

Utgångsvärdet hos hunden är det viktigaste för differentiering av tumören på Gleason-skalan. Element för att bedöma risken för återfall och separation av patienter i riskgrupper (tabell 3). De utgör grunden för valet av beteende hos patienter med prostatacancer, inklusive inblandning av hormonbehandling. Tyvärr, även om sjukdomen har blivit fullständigt botad, kan ett återfall av prostatacancer fortfarande hända. Till exempel, hos patienter i mellan- och högriskgruppen, förutom lokal radikal behandling, en induktion 3-månad och fortsättning 3 månader eller upp till 3 år (respektive mellan- och högriskgrupper) hormonbehandling. Tabell. 3. Uppdelning av prostatacancer i prognostiska grupper beroende på hundens nivå och Gleason-skalan.
Riskgrupp (ng / ml) med mycket låg och låg risk (glyson 7), medelrisk (glyson ≤7), hög risk 10-20 ng / ml (glyson 7).

4. Observation av sjukdomens naturliga förlopp.

För att göra en detaljerad prognos tillåter prostatacancer absolut inte, just på grund av hotet av återfall. För vissa patienter från gruppen låg och mycket låg (hund d 0,15 ng / ml) risken för återfall och förväntad livslängd som är yngre än 20 år, använde taktik inte föreskriva, men bara "aktiv övervakning". I sådana fall ska tester vidtas var tredje månad, eller var sjätte månad [3].
Studien av hundens nivå förklarar dock inte orsakerna till prostatacancer, som i stor utsträckning förblir okänd för forskare. Hundens tillväxtkinetik är inte heller en idealisk parameter för övervakning av prostatacancer (reflekterar inte fullständigt sjukdomsprogressionen) och psa dt är inte användbar för att diagnostisera cancerprogression. Så om prostatacancer redan är igång kan metastaser i benet bli oupptäckta, vilket kommer att påverka valet av behandling. En potentiellt härdbar sjukdom rekommenderas att utföra dre och upprepa biopsi i prostatakörteln inte mindre än var 12: e månad [3].

5. Utvärdering av effekten av lokal radikal behandling.

Detta gäller för patienter som tidigare fått huvudsakligen kirurgisk eller strålbehandling, förstärkt med hormonbehandling eller utan användning. Läkaren anser att hormonbehandling är lämplig, och det rekommenderas antingen, eller erbjuder folkmekanismer för prostatacancer. Efter prostatektomi eller radikal strålning bör hundens koncentration i serum reduceras till minimivärdena. Den första mätningen av hunden hos opererade patienter rekommenderas efter 6 veckor [2]. Hunden 0,2 ng / ml efter ≥ 5 veckor efter operationen tillåter att avslöja kvarvarande lokal infiltration och / eller distribution av cancer. Övervakning av hundens koncentration hos prostatacancerpatienter efter radikal behandling innefattar mätning var 6-12 månader i 5 år, därefter årligen [3]. Det bör noteras att endast prostatacancer kan användas i behandling av grad 3, i det här fallet kan det användas både kirurgiskt och radiellt. Tidigare stadier behandlas med mjuka metoder.

Endast i fall med initialt detekterade metastaser i bäckens lymfkörtlar, som i närvaro av metastaser till avlägsna organ, ska hunden övervakas var tredje månad. Enligt rekommendationerna europeiska läkare, hos patienter som genomgår radikal prostatektomi och dre hund kontroll bör utföras vid 3, 6 och 12 månader efter operation och därefter var 6 månader för 3 år, och sedan årligen [2]. Detta möjliggör tidig upptäckt av en biokemisk återkommande prostatacancer, speciellt om den är asymptomatisk. Detta hänvisar till återfall av cancer, som är asymptomatisk, och den enda manifestationen av tumörprocessen är ökningen av hundens koncentration. Biokemiskt återfall kan vara en manifestation av lokal återkommande eller / och närvaron av metastaser i avlägsna organ. Av avgörande betydelse är diagnosen av lokala återfall hos patienter efter prostatektomi, eftersom i vissa av dem kan användningen av att spara strålbehandling ge upphov till botemedel. Det är bland annat möjligt att behandla prostata adenom med andra moderna metoder, men detta gäller vanligtvis vid tidiga skeden av sjukdomen. Periodiska mätningar av den biokemiska reaktionen kan avslöja lokalt återfall. I sistnämnda fall karakteriseras vanligen en långsam, sen tillväxt av hunden, och som ett tecken på fördelning, en snabbare och tidigare tillväxt av markören; respektive psa dt ≥11 mot 4-6 månader och PSA, v 0,75 ng / ml / år kontra 0,75 ng / ml / år [4,5,6]. Andra indikerar att median PSA dt är 11,7-13 månader respektive månaden 3-4,3 [7,8]. Sannolikheten att det kommer att bli en återkommande prostatacancer är respektive 48% mot 18% [9]. Hundtillväxt kan överstiga en kliniskt uppenbar sjukdom inom några månader eller flera år [5]. Det antas att nivån på återfallet markerar det biokemiska värdet av hunden 0,2 eller ≥ 0,4 ng / ml finns i två efterföljande noteringar [2, 10, 11, 12]. Efter en radikal prostatektomi, som standard accepterad för behandling, eller om cryoterapi för prostatacancer har applicerats, är det nödvändigt att bestämma det biokemiska återfallet. Enligt det urologiska europeiska samhället - varje ökning av hunden 0,2 ng / ml, bekräftad i 2 dimensioner, tas för återfall och kräver behandling. [2,11]. A-patienter efter radikal strålbehandling RTOG-astro rekommendationer (Radiation Oncology American Society for Therapeutic Radiology och onkologi) Phoenix konsensus 2005 år m. F. Koncentration ≥ hundhund koncentration (absolut nadir) + 2 ng / ml. [13]. Om det specifika antigenet i prostata ökar krävs omedelbar användning av hormonbehandling. Nadirhund (minimivärde) uppnås med olika terapier - från flera månader till tre år (median 18-36 månader) från slutet av strålbehandling [14]. Den optimala beteendestrategin om en biokemisk återkommande prostatacancer identifieras är individualiserad. Vanligtvis aktivt utplacerade hormonell terapi inkluderar androgen blockering (adt; androgendeprivationterapi), beroende på hund, och i den upplevda risken för oönskade symptom i samband med denna behandling. Adt implantat vid förekomst av symtom och hos asymptomatiska patienter, om de diagnostiseras tidigt med prostatacancer stadium 3 eller stadium 4 sjukdom. Utgångs adt om detta rekommenderas hunden 50 ng / ml eller identifieras snabb tillväxthastighet (hund v) eller kort (kortare än 9-12 månader), och långa PSA dt projicerade naturliga patientens överlevnad [3].

6. Övervaka effektiviteten av systemisk behandling.

Detta gäller fall som är föremål för ytterligare hormonbehandling och patienter, oftast med lokal eller metastaserande cancer, liksom cancer återkommer, inte rätt att radikal behandling. Dessutom innehåller gruppen patienter som hade genomgått palliativ behandling eller ASD applicerades från prostatacancer, eller har gjorts resistenta operation, nämligen kastrering, tillsammans med kemoterapi eller immunterapi. PSA är en viktig del i att bedöma effektiviteten i den palliativa behandlingen av prostatacancer, och utvärderingen av markörvärden bör övervägas i samband med förbättringen gjord av subjektiv och objektiv utvärdering av tumören lesionen. Naturligtvis utvärderas konsekvenserna av prostatacancer och konsekvenserna av behandlingen som utförs av biokemi. Biokemiskt svar - minskning av PSA-nivå av minst 50% jämfört med värdet före behandlingen, bekräftas i den upprepade beteckningen efter minst 4 veckor, är ett bra svar till palliativ behandling, eftersom i nästan alla patienter biokemiskt svar är associerat med förbättrad [15 ]. Således utvärderas effektiviteten hos Asd i prostatacancer eller annan behandling. En minskning av hundens nivå med mer än 50% anses vara en manifestation av effektiviteten hos cytostatika i fas II-studier [16]. Det finns en korrelation mellan minskningen i koncentrationen av PSA och andra nödvändiga kliniskt relevanta endpoints, såsom mediantiden till progression av förekomst av smärta, samt sjukdomsfri överlevnad [17].
Progression av biokemi.

Att få resultaten kan ligga till grund för läkaren att välja vilka läkemedel som ska behandla prostataadenom, om den tidigare behandlingen inte gav de förväntade resultaten. Behandlingen kan ändras i följande fall:
- patienter där hundens nivå inte minskade och hundens ökning är 25% högre än utsignalvärdet och en absolut värdeökning på minst 5 ng / ml, bekräftad av en annan beteckning.

Resultatet

Läkare har ett mycket användbart verktyg för att diagnostisera prostatacancer och hantera patienter. Tack vare hundens mätningar är det möjligt att diagnostisera prostatacancer i 2: e graden eller att upptäcka det redan i början, det vill säga i första etappen. Beslutet att erkänna PSAs värde för rätt eller fel kan tas utifrån hundens standard som motsvarar patientens ålder, indikatorn för förändringar samt resultaten av andra diagnostiska studier.

Prostataspecifikt antigen (PSA)

Prostata kan producera ett särskilt protein som kallas prostataspecifikt antigen (PSA). Funktionen av detta protein i sperma, där det kommer med utsöndringen av prostata, ligger i utspädningen av den seminalvätska som produceras i testiklarna. Denna process ger en ökning av rörligheten hos spermier och en ökning av deras fertiliseringsförmåga.

PSA i kroppen hos en man är närvarande inte bara i spermien, där dess mängd är 1 mg / ml, men också i mycket olyckliga doser går in i blodet. För att mäta koncentrationen i blodserum per enhet, ta ett nanogram per milliliter, vilket motsvarar 4 ng / ml.

För att föreställa sig hur mycket detta är i förhållande till mängden PSA i spermierna kan man komma ihåg att 1 mg innehåller 1 000 000 ng.

Foto 1: För första gången gjordes PSA-nivån i blodet för prostatacancer 1980 och sedan dess har denna indikator använts för att diagnostisera maligna tumörer i prostata, liksom för att diagnostisera BPH och inflammatoriska processer. Källa: flickr (ca.tti [pienso.luego.existes]).

Skälen till ökningen av PSA

Förstoringen av prostatantigenet är alltid associerad med en störning i epitelets struktur, dess organiska struktur, vilket kan uppstå med olika patologier:

 • Godartad prostatahyperplasi.
 • Prostatacancer (adenokarcinom i prostatakörteln).
 • Inflammatoriska processer av infektiös natur.
Var uppmärksam! Adenom av prostata kännetecknas av en ökning i fysisk volym och en förändring i epitelet, vilket som ett resultat börjar producera en större mängd PSA. Därför anger höga PSA-nivåer ofta BPH.

PSA-test - som en cancermarkör

Ett blodprov för PSA - används som en oncomarker för diagnos eller uteslutning av prostatacancer. Under lång tid troddes det att det här är det enda sättet att bestämma förekomsten av illamående process i prostata.

Emellertid börjar 2012 medicinska vetenskaper i USA att vägra att entydigt tolka PSA-beroendet beroende av malign neoplasm, eftersom höga PSA-värden motsvarar inte alltid närvaron av en cancerous tumör, och ändå felaktig diagnos leder till felaktig behandling, vilket ofta leder till komplikationer i form av urininkontinens och nedsatt erektil funktion.

Följaktligen är den skada som är möjlig till följd av den falska diagnosen inte mindre än den förväntade nyttan.

Och även om inte alla är överens med västerländska forskare, men alla erkänner att man helt enkelt inte kan lita på resultaten av en studie, Det är viktigt att följa processen i dynamik genom att genomföra de nödvändiga ytterligare testerna för att fastställa en mer exakt diagnos.

Var uppmärksam! Endast i 30% av fallen med en ökning av PSA-nivå som diagnostiserats med prostatacancer.

Typer av antigenstater

PSA i dess serumstatus är uppdelad i fri och bunden, och deras kombination heter en vanlig prostata-specifik antigen. I en hälsosam organism är förhållandet mellan fritt och bundet prostata-antigen 1: 9

 1. Fri prostata-antigen är ungefär 10% av den totala antigennivån.
 2. Associerad PSA dominerar (90%) och är i ett tillstånd associerat med blodproteiner.

Associerad PSA

Proteinföreningar med antigen i serumet kan ökas på grund av permeabiliteten hos prostata-kärlen. Detta beror på utvecklingen av patologiska förändringar. Prostatacancer bidrar till tillväxten av det associerade prostata-antigenet, medan en ökad nivå av fri antigen är karakteristisk för BPH.

Prostatantigen i ett bunden tillstånd kan förenas:

 • med makroglobulin (en mindre del av det), som inte kan användas för rutinmässig diagnos på grund av närvaron av PSA-molekylen inom komplexet. Makroglobulin eller alfa-2-makroglobulin är förmodligen det mest funktionella blodproteinet. Bukspottkörteln är platsen för syntesen av detta protein. När detta protein är inbyggt, det vill säga det är inte skadat, har det förmågan att fästa och transportera ett antal kända cytokiner (immunproteiner som förstör cancerceller utan att förstöra friska).
 • med chymotrypsin, tillgänglig för forskning. Chymotrypsin är närvarande i blodet för hydrolys (klyvning) av peptider och proteiner.

Gratis PSA

Parametrarna för PSA beror på ålder. Avvikelser från åldersnorm kan indikera närvaro av cancer.

Viktigt! Mätningar har visat att nivån på fri PSA är högre hos män som diagnostiseras med godartade prostatiska skador än de som lider av prostatacancer.

I testet är förhållandet mellan fri antigen och totalt. Detta är en mer objektiv indikator för att bestämma frånvaron eller närvaron av en onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Allmänt prostataspecifikt antigen

PSA-värdet

Vid nuvarande stadium är den maximala prostataspecifika antigenkoncentrationen hos män med medelålder 3 ng / ml. Med indikatorns tillväxt till en nivå av 4 ng / ml kan man redan utgå från utvecklingen av en malign process.

PSA-gränsen för en individ är huvudsakligen relaterad till hans ålder.

Till exempel, hos män i åldern 20-25 år har den totala prostataspecifika antigenen en gräns på 2,5 ng / ml, 25 till 45 år - 3 ng / ml, 50 till 65 år - 3,5 ng / ml och över 65 år - 4 ng / ml.

Dessa värden är direkt relaterade till prostata, vilket är mer än en man äldre. Med ökningen i prostatakörteln finns en ökning i syntesen av PSA, med den första ökningen i syntesen av fri PSA och sedan den associerade.

Om dess indikatorer överstiger normen, sedan utförs studier på mängden fri och bunden antigen och deras förhållande till total PSA.

För att göra detta, det är nödvändigt att göra en andra analys med hjälp av andra laboratorieverktyg.

PSA index

Förhållandet mellan fri och bunden PSA, som noterat tidigare, är viktigt för diagnos av prostatacancer.

Vid misstänkt cancer utförs följande beräkning:

St. PSA / Fr. PSA x 100%

I BPH är förhållandet av fri fraktion till totalt prostataspecifikt antigen mer än 15%.

Viktigt! När förhållningsnivån är signifikant minskad eller ständigt låg kan detta indikera tumörtillväxt och ineffektivitet av terapi, medan en ökning av förhållandet indikerar en positiv trend.

Indexet från 15% till 70% indikerar frånvaro av cancer och under 15% indikerar en möjlig malign process.

Hur man tar PSA-testet

För analys, ta minst 2 ml blodvävnad. Denna mängd bör räcka för att studera blod för sina biokemiska indikatorer och förtydliga koncentrationen av hormoner i den.

Tolkning av PSA-analys hos män

PSA (prostata-specifikt antigen, prostatiskt specifikt antigen) är ett protein (protein), ett enzym som produceras av prostata-cellerna (ytterligare RV). Det utför funktionen att späda och minska viskositeten hos spermier, påverkar fertiliteten hos män.

Bestämningen av PSA i blodplasma är av stor betydelse i modern urologi. Dess högsta nivåer bestäms i halvvätskan. Enzymet kan inte bara komma in i prostats hemlighet, utan även i kapillärerna som matar körtelvävnaden och dyker upp i blodplasma.

Det är tack vare plasmakoncentrationer att screening av prostatacancer hos män är möjlig.

Ökningen i koncentrationen av prostataspecifikt antigen är inte bara associerad med risken för prostatacancer, men också med en mängd andra patologier. Hans nivå ökar med prostata adenom, prostatit.

Metoden infördes först i medicinsk praxis 1986. De vanliga regimerna för att diagnostisera prostatakörtelns patologi har reviderats.

Sedan dess har metoder för bestämning av det prostatiska specifika antigenet utvecklats, deras fördelar och nackdelar har bestämts. Övervakning av koncentrationen gör det möjligt att inte bara välja en grupp patienter som behöver biopsi utan också att övervaka effektiviteten av behandlingen.

Prostata är ett litet muskel-glandulärt organ, som normalt är jämförbart i storlek med en valnöt.

Prostatakörteln är en del av ett människors reproduktionssystem, ligger i ett litet bäcken, under blåsan, framför ändtarmen. Det omger den första delen av urinröret [1,7].

1. Egenskaper hos prostata-specifikt antigen

Det prostata-specifika antigenet är strukturellt ett glykoprotein bestående av 237 aminosyror, 4 kolhydrats laterala grenar, som accepterar en viss konformation med hjälp av multipla disulfidbindningar.

Det är ett neutralt serinproteas, ett enzym som fungerar på samma sätt som andra proteaser som är involverade i blodproppsprocessen.

Den huvudsakliga enzymatiska funktionen är uppdelningen av Seminalogin I och II seminalvätska proteiner, vilket leder till likriktning och minskning av sædviskositet. All information om strukturen av detta protein ligger i genen, som är lokaliserad på 19 kromosomer.

2. Platser med högsta koncentration av PSA

Normalt syntetiseras PSA av epitelcellerna i prostatan och utsöndras i sämskvätskan. Dess högsta koncentration bestäms i kärnans stroma.

För att komma in i blodet måste prostata-specifikt antigen genomgå en serie fysiologiska barriärer (basala membran i prostatakörtlarna, käkelstroma, endotel i kapillärerna).

Ett antal patologiska processer (cancer i prostata, akut inflammation i prostatan, skada) kan leda till störningar av de naturliga barriärerna och öka koncentrationen av glykoprotein i blodet.

Akut bakteriell prostatit kan åtföljas av en ökning av PSA, men nivåerna av enzymet normaliserar efter adekvat antiinflammatorisk och antibakteriell behandling.

Prostata massage, ridning, cykling, squats, deadlift kan också leda till en ökning av enzyminnehållet i blodet.

Dess låga koncentrationer bestäms i urinkörtlarna, endometrium, normal bröstkörtelvävnad, spottkörtlar, urin hos män och kvinnor. Bestämning av PSA i plasma hos kvinnor kan associeras med bröst-, lung-, livmoder-, njurcancer.

3. Fri, bunden och total PSA

Fri PSA, fPSA (fri PSA) är huvudindikatorn vid diagnos och behandling av prostatacancer. Men inom gränserna för värden från 4 till 10 ng / ml (det vill säga måttligt över normalen) saknar 75% män onkologi, vilket minskar specificiteten hos denna indikator.

För diagnos hos en viss patient bör därför en biopsi i genomsnitt på 4 män med förhöjda fPSA-värden utföras.

I prostata onkologi sker ökningen av total PSA (tPSA, total PSA) huvudsakligen på grund av dess komplexa cPSA-fraktion (komplexbunden, bunden). Med adenom observeras en ökning övervägande i fPSA.

Därför används förhållandet mellan fri PSA och total nuvarande: fPSA / tPSA-förhållandet är lägre hos patienter med prostatacancer.

FPSA-indikatorn är mest användbar vid övervakning av patienter med persistent förhöjda glykoproteinvärden mot negativa biopsi-resultat.

Trots analysens stora effektivitet måste den kombineras med digital rektalundersökning (förkortad PRI), vilket ökar sannolikheten för detektering av onkologi.

4. Bindning till plasmaproteiner

Det mesta av glykoproteinet ligger i blodplasman i ett proteinrelaterat tillstånd (cPSA-komplexbunden PSA). Endast en liten del av enzymet är i ett fritt tillstånd (fri PSA).

cPSA är associerad med alfa-2-makroglobulin (A2M) och alfa-1-antikymotrypsin (A1AHT) plasma, två stora plasma inhibitor av serinproteaser.

I motsats till plasma, i ejakulatet är den största delen den fria fraktionen (fPSA), dess koncentration är 1 mg / ml. I det A1AXT-relaterade tillståndet behåller PSA 2 epitoper i det fria tillståndet, vilket möjliggör immunologiska studier.

I föreningen av PSA med A2M är alla epitoper dolda från antikroppar, vilket gör det svårt för den immunologiska diagnosen av denna fraktion av det bundna enzymet.

5. Farmakokinetik

Halveringstiden för PSA studerades hos patienter efter adenomektomi och varierade från 2 till 3 dagar. Fullständig försvinnande av protein från plasma tog 14-20 dagar. [2]

Indikationer för analys:

 1. 1 Screening av prostatacancer bland män över 50 år.
 2. 2 Övervakning av patienter med adenom.
 3. 3 Övervaka effektiviteten av prostatitbehandling.
 4. 4 Övervakning av cancerpatienter, bestämning av återkommande sjukdom, närvaro av avlägsna metastaser.

6. Screening för prostatacancer

Screening för onkologi bland stora populationer av den manliga befolkningen ledde till en tidig och snabb diagnos av cancer.

Blodprovet för PSA är inte en tidskrävande process och kan minska frekvensen av avancerad onkologi. Vid diagnos och behandling av onkologi är det viktigt att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede.

Tyvärr är cancer i tidiga skeden inte åtföljd av en uttalad klinik. Till skillnad från BPH (ökning av de genomsnittliga prostata avdelningar och kompression av urinröret, vilket leder till symptomen på sjukdomar i urinering, att ofta behov urinera, särskilt på natten, försvagningen av strålen vid urinering), är prostatacancer på grund av externa prostata avdelningar, inte komprimerar urinröret och vid första orsakar inte symptom.

En liten tumör är svår att diagnostisera vid PRI. Före den utbredda introduktionen av analysen utfördes en standardundersökning före en biopsi. Vid tidpunkten för diagnosen hade 70% av patienterna avlägsna metastaser.

Sedan tekniken infördes har andelen patienter med metastaser till andra organ minskat till 3%, medan 75% av patienterna inte har upptäckt palpabel cancer.

De flesta urologer bestämmer behovet av screening baserat på ålder, symtom, livshistoria (med en ärftlig belastning av forskning som utförts tidigare), resultaten av en patients undersökning. Ofta vänder sig patienterna till doktorn för hänvisning till analysen. [3]

7. Prostatisk specifik antigen och BPH

Som vi redan har sagt ökar innehållet i PSA med prostata adenom. Varför händer detta?

Det mesta av detta protein syntetiseras av prostata körtlar i övergångszonen i prostata. Denna zon prolifererar med godartad hyperplasi (BPH).

Den perifera zonen, där i 8 fall av 10 tumören är lokaliserad, producerar endast en liten mängd PSA. Ungefärliga avvikelser från indexet fastställdes för adenom: en ökning med 0,12 ng / ml per gram körtel. [4]

8. Förberedelse för analys

Blodtestet tas på en tom mage. Förberedelse för studien inkluderar uteslutning i 7 dagar före blodprovtagning av eventuellt traumatiskt infektioner i bukspottskörteln:

 1. 1 Cykling.
 2. 2 Ridning på hästryggen.
 3. 3 Deadlift.
 4. 4 squats.
 5. 5 Fingerrektal undersökning.
 6. 6 Prostatsmassage.
 7. 7 Cystoskopi.
 8. 8 koloskopi.

Blodet erhållet från venen centrifugeras, varifrån en plasma erhålles, vilken måste separeras från sedimentet från de bildade elementen inom 120-180 minuter och att genomföra en studie.

Om det inte är möjligt att utföra analysen i det angivna tidsintervallet fryses plasman vid t från -20 ° C till -70 ° C.

För att bestämma nivån av PSA används mono- eller polyklonala antikroppar. Vid den efterföljande tolkningen av de erhållna värdena.

9. Faktorer som påverkar PSA-nivån

En viktig begränsning av användningen av prostataspecifikt antigen i prostatacancer differentiering är liknande ökning i prestanda och i andra patologiska tillstånd (BPH, prostatit).

PSA är ett protein som produceras av normala, hyperplastiska och neoplastiska prostataceller, men cancercellerna syntetiserar en 10 gånger större mängd av enzym på vikten av bukspottkörteln.

9,1. Hyperplastisk vävnad och epithelialstromförhållande

Tolkning av resultat kan variera beroende på graden av hyperplasi och epithelialstromförhållande. Det mesta av proteinet produceras i övergångszonen i prostata.

Endast en liten mängd protein syntetiseras i periferzonen hos körteln, där i 8 av 10 fall utvecklas prostatacancer. Cancer, som utvecklas i övergångszonen i körteln, åtföljs av en uttalad ökning av PSA.

Celler av lågkvalitativt adenokarcinom förlorar förmågan att syntetisera ett enzym. Av denna anledning kan koncentrationen av PSA hos vissa patienter med avancerad onkologi vara låg.

9,2. Farmakologiska faktorer

Plasmakoncentrationen av glykoproteinet kan påverkas av vissa läkemedel:

 • Finasterid, dutasterid är inhibitorer av 5-a-reduktas, vilka tas av patienter med BPH. Läkemedel i denna grupp kan leda till en minskning av den totala PSA-nivån med hälften under 180 dagar av behandlingen. Av denna anledning, hos patienter med BPH bör utföras upprepade studier efter 60-90 dagar från start av behandling för att installera en ny startpunkt, från vilken det blir möjligt att mäta förbättringar av enzymet.
 • Läkemedel som påverkar nivån av testosteron i blodet. Ökat testosteron i blodplasman leder till en ökning av enzymets koncentration.
 • Ejakulation leder till en ökning av PSA. Hos 7 av 10 män i åldrarna 50 år och äldre ökade blodplasma PSA med 41% inom 60 minuter efter utlösning.

9,3. Urologisk manipulation

Icke-cancerösa prostata sjukdomar, som urologiska manipuleringar, leder till en ökning av PSA. Ökningen åtföljs av akut, asymptomatisk och kronisk prostatit, urinretention.

Undersökning av körteln följs inte som regel av förändringar i enzymets plasmakoncentration, men dess nivå ökar signifikant efter massagen (upp till 2 gånger) [5,7].

Cystoskopi, placering av en urinarkateter, transrektal ultrasonografi kan ibland åtföljas av en liten ökning av PSA.

En biopsi resulterar i en ökning av PSA på 7,9 ng / ml i genomsnitt inom 5 minuter efter manipulationen (cirka 24 timmar). Det tidsintervall som krävs för att normalisera indikatorn är 2-4 veckor.

Efter utlösning återgår nivån av prostata-specifikt antigen till normala antal inom 2 dagar. Efter eliminering av urinretentionen reduceras glykoproteininnehållet med 50% inom 24-48 timmar.

Vid akut bakteriell prostatit beror koncentrationen av PSA i plasma på effektiviteten av behandlingen. Av denna anledning används indikatorn för att övervaka effekten av antibiotikabehandling.

9,4. Ras och ålder

Risken att utveckla prostatacancer bland den svarta befolkningen är högre än för vita människor [6]. Indikatorn ökar med ålder och är associerad med godartad hyperplasi.

Låt oss då prata om att avkoda analysen. De normala gränserna för total PSA är från 0 till 4,0 ng / ml, ta inte hänsyn till åldersrelaterade förändringar i prostatavolymen. Oesterling föreslog en tabell med åldersberoende variationer i normer.

Tabell 2 - Priser på total PSA (prostataspecifikt antigen), beroende på ålder. För att visa klick på bordet

10. Övervaka effektiviteten av behandlingen

Enligt PSA: s dynamik efter kirurgisk borttagning av körteln är det möjligt att dela upp det lokala och metastatiska återfallet.

Återfall av tumören kan antas med: Detektering av PSA i blodet, med tillväxt inom ett år efter operationen, vid tidpunkten för att fördubbla indikatorn i 6 månader eller mindre. Dessa samma egenskaper kan vara tillämpliga på strålbehandling.

Sedan introduktionen av blodprovet för PSA har det varit ett hopp i tidig upptäckt av prostatacancer. I själva verket tillåter PSA-indexet inte en exakt separation mellan godartade och maligna patologier.

För en noggrann diagnos krävs alltid en ytterligare undersökning av patienten. Tolkning av de erhållna resultaten samt utnämningen av nya undersökningar bör utföras av en urolog.