Huvud
Strömförsörjning

Översikt över 5 grupper av antibiotika för behandling av genitourinary system hos män och kvinnor

En av de vanligaste orsakerna till att ringa en urolog idag är genitourinary infektioner, som inte bör förväxlas med STI. Den senare överförs sexuellt, medan MPI diagnostiseras vid vilken ålder som helst och förekommer av andra skäl.

Bakteriella skador organ i utsöndringssystemet åtföljs av svåra besvär - smärta, brännande, frekvent behov av att tömma blåsan - och i frånvaro av terapi bli kronisk. Den optimala behandlingsalternativ - användningen av moderna antibiotika, vilket gör det möjligt att bli av med sjukdomen snabbt och utan komplikationer.

Vad är MPI?

Av urogenitala infektioner inkluderar flera olika typer av inflammation i urinvägarna, inklusive njurar med urinledarna (de bildar de övre delarna av FPA), såväl som urinblåsan och urinröret (nedre delar):

 • Pyelonefrit - parenkymal inflammation och renal tubulär systemet, åtföljd av en smärtsam förnimmelse i midjan av varierande intensitet och förgiftning (feber, illamående, svaghet, frossa).
 • Cystit - inflammation i urinblåsan, vars symtom är täta urinträngningar med en åtföljande känsla av ofullständig tömning, skärande smärta, ibland blod i urinen.
 • Uretrit - urinrörets nederlag (den så kallade urinröret) orsakas av patogena mikroorganismer, i vilka purulent urladdning förekommer i urinen och urinering blir smärtsam.

Det finns flera orsaker till urinvägsinfektioner. Förutom mekanisk skada uppstår patologin mot bakgrund av hypotermi och minskad immunitet när opportunistiska mikroflora aktiveras. Dessutom uppträder infektion ofta på grund av bristande personlig hygien, när bakterier går in i urinröret från perineum. Kvinnor är sjuka oftare än män i nästan alla åldrar (förutom äldre personer).

Antibiotika vid behandling av MPI

I de allra flesta fall är infektionen bakteriell i naturen. Den vanligaste patogenen är en representant för enterobakterier - E. coli, som detekteras hos 95% av patienterna. Mindre vanliga är S.saprophyticus, proteus, klebsiella, entero- och streptokocker. Således, även före laboratorietester, är antibiotikabehandling för infektioner i det genitourära systemet det bästa alternativet.

Moderna antibakteriella läkemedel är indelade i flera grupper, som var och en har en särskild mekanism för bakteriedödande eller bakteriostatisk verkan. Vissa läkemedel kännetecknas av ett smalt spektrum av antimikrobiell aktivitet, det vill säga de har en katastrofal effekt på ett begränsat antal bakterier, medan andra (av ett brett spektrum) är utformade för att bekämpa olika typer av patogener. Det är antibiotika i den andra gruppen som används för att behandla urinvägsinfektioner.

penicilliner

Den första av de öppna ABP: erna under lång tid var nästan universella medel för antibiotikabehandling. Men med tiden muterade patogena mikroorganismer och skapade specifika skyddssystem, vilket krävde förbättring av läkemedel. För närvarande har naturliga penicilliner förlorat sin kliniska betydelse, och i stället används halvsyntetiska, kombinerade och inhibitorskyddade antibiotika i penicillin-serien. Genito-urininfektioner behandlas med följande läkemedel i denna serie:

 • ampicillin. Semisyntetisk beredning för oral och parenteral användning, verkande baktericid genom att blockera biosyntesen av cellväggen. Det kännetecknas av en ganska hög biotillgänglighet och låg toxicitet. Det är särskilt aktivt mot proteus, Klebsiella och Escherichia coli. För att öka resistensen mot beta-laktamaser, föreskrivs också ett kombinationsmedel Ampicillin / Sulbactam.
 • amoxicillin. På det spektrum av antimikrobiell aktivitet och effekt liknar den föregående ABP, men har hög syrabeständighet (inte förstörs i den sura magsäcksmiljön). Begagnade och dess analoger och Flemoxin Solutab Hikontsil och kombinerade antibiotika för behandling av det urogenitala systemet (klavulansyra) - Amoxycillin / klavulanat, Augmentin, Amoksiklav, Flemoklav Soljutab.

Exempelvis är känsligheten hos E. coli strax över 60%, vilket indikerar en låg effektivitet av antibiotikabehandling och behovet av att använda ABP hos andra grupper. Av samma anledning används antibiotikum-sulfanilamid-ko-trimoxazol (Biseptol) praktiskt taget inte i urologisk praxis.

cefalosporiner

En annan grupp av beta-laktamer med en liknande effekt, som skiljer sig från penicilliner, ökade motståndet mot de skadliga effekterna av patogena floraenzymer. Det finns flera generationer av dessa läkemedel, de flesta av dem är avsedda för parenteral administrering. Från denna serie används följande antibiotika för att behandla könsorganet hos män och kvinnor:

 • Cefalexin. Effektiv botemedel mot inflammation i alla organ i urinogenitalområdet för intag med en minimal lista av kontraindikationer.
 • Cefaclor (Zeclor, Alfacet, Tarracef). Avser andra generationens cefalosporiner och appliceras också oralt.
 • Cefuroxim och dess analoger Zinatsef och Zinnat. Framställd i flera doseringsformer. Kan ordineras även till barn i de första månaderna av livet på grund av låg toxicitet.
 • Ceftriaxon. Det säljs som ett pulver för beredning av en lösning som administreras parenteralt. Substitut är Lendacin och Rocefin.
 • Cefoperazon (Cefobide). En representant för den tredje generationen cefalosporiner, som administreras intravenöst eller intramuskulärt med urogenitala infektioner.
 • Cefepim (Maksipim). Den fjärde generationen antibiotika i denna grupp för parenteral användning.

Dessa läkemedel används ofta i urologi, men några av dem är kontraindicerade hos gravida och ammande kvinnor.

fluorokinoloner

De mest effektiva antibiotika för urininfektioner hos män och kvinnor. Dessa är kraftfulla syntetiska droger av bakteriedödande verkan (mikroorganismernas död uppstår på grund av en överträdelse av DNA-syntes och förstöring av cellväggen). På grund av toxicitet och permeabilitet i placental barriären är barn som är gravida och ammande inte tilldelade.

 • Ciprofloxacin. Det tas oralt, parenteralt, absorberas och eliminerar snabbt smärtsamma symtom. Den har flera analoger, inklusive Ciprobay och Ciprinol.
 • Ofloxacin (Ofloxin, Tarivid). Antibiotikum-fluorokinolon, som i stor utsträckning används inte bara i urologisk praxis på grund av dess effektivitet och ett brett spektrum av antimikrobiella effekter.
 • Norfloxacin (Nolycin). Ett annat läkemedel för oral, såväl som in / i och / eller användning. Har samma indikationer och kontraindikationer.
 • Pefloxacin (Abaktal). Det är också effektivt mot de flesta aeroba patogener, tas parenteralt och inåt.

Dessa antibiotika visas också i mykoplasma, eftersom de verkar på intracellulära mikroorganismer bättre än de tidigare använda tetracyklinerna. Ett karakteristiskt drag hos fluorokinoloner är en negativ effekt på bindväven. Det är av denna anledning som läkemedel är inte tillåtet att använda upp till 18 års ålder, under graviditet och amning, liksom de som diagnostiseras med tendinit.

aminoglykosider

Klass av antibakteriella medel avsedda för parenteral administrering. Den bakteriedödande effekten uppnås genom att hämma syntesen av proteiner av övervägande gram-negativa anaerober. Samtidigt för läkemedel i denna grupp präglas av ganska höga nivåer av nefro- och ototoxicitet, vilket begränsar användningsområdet för deras användning.

 • Gentamicin. En andra generationens läkemedel av antibiotika-aminoglykosider, som är dåligt adsorberad i mag-tarmkanalen och därför administreras intravenöst och intramuskulärt.
 • Netylmycin (Netromycin). Avser samma generation, har en liknande åtgärd och en lista över kontraindikationer.
 • Amikacin. En annan aminoglykosid, effektiv för infektioner i urinvägarna, speciellt komplicerad.

På grund av den långa halveringstiden används de listade läkemedlen endast en gång om dagen. De är ordinerad till barn från tidig ålder, men lakterande kvinnor och gravida kvinnor är kontraindicerade. Antibiotika-aminoglykosider av den första generationen vid behandling av infektioner MVP används inte längre.

nitrofuraner

bredspektrumantibiotika för infektioner i det urogenitala systemet bakteriostatisk effekt, vilket manifesteras mot både grampositiva och gramnegativa mikroorganismer. I detta fall är patogenernas motstånd praktiskt taget inte bildad. Dessa preparat är avsedda för oral användning och maten ökar endast deras biotillgänglighet. För behandling av infektioner i IMP används nitrofurantoin (handelsnamn furadonin), som kan ges till barn från den andra månaden i livet, men kan inte vara gravid eller ammande.

En separat beskrivning förtjänar antibiotikumet Fosfomycin-trometamol, som inte hör till någon av de grupper som anges ovan. Det säljs i apotek under varumärket Monural och anses vara ett universellt antibiotikum för inflammation i det urogenitala systemet hos kvinnor. Detta bakteriedödande medel för okomplicerade former av inflammation MVP ordineras med en dagsdagskurs - 3 gram fosfomycin en gång. Tillåtet för användning vid vilken tid som helst av graviditeten, praktiskt taget inga biverkningar, kan användas inom barn (från 5 år).

När och hur används antibiotika i MPI?

I en normal frisk människa urin är nästan steril, men urinröret har också sin egen mikroflora av slem, så asymtomatisk bakteriuri (närvaro av patogener i urinen) diagnostiseras ganska ofta. Detta tillstånd uppträder inte externt och kräver inte behandling i de flesta fall. Undantag är gravida kvinnor, barn och personer med immunbrist.

Om stora kolonier av Escherichia coli finns i urinen är behandling med antibiotika nödvändig. I denna sjukdom uppträder akut eller kronisk form med svåra symptom. Dessutom föreskrivs antibiotikabehandling för långvariga lågdoskurser för att förhindra återfall (när exacerbation uppträder mer än två gånger om sex månader). Nedan finns mönster för antibiotikumanvändning vid urogenitala infektioner hos kvinnor, män och barn.

pyelonefrit

De svaga och måttliga formerna av sjukdomen behandlas med orala fluorokinoloner (t.ex. Ofloxacin 200-400 mg två gånger dagligen) eller inhibitorskyddad Amoxicillin. Reservdroger är cefalosporiner och co-trimoxazol. Gravid sjukhusvistelse med initial terapi parenterala cefalosporiner (Cefuroxime) följt av överföring på tabletterna - Ampicillin eller Amoxycillin, inklusive klavulansyra. Barn under 2 år är också placerade på ett sjukhus och får samma antibiotika som gravida kvinnor.

Cystit och uretrit

I regel fortsätter cystit och icke-specifik inflammatorisk process i urinröret samtidigt, så det finns ingen skillnad i deras behandling med antibiotika. Okomplicerad infektion hos vuxna behandlas vanligtvis i 3-5 dagar med fluorokinoloner (Ofloxacin, Norfloxacin och andra). Reserven är Amoxicillin / Klavulanat, Furadonin eller Monural. Komplicerade former behandlas på liknande sätt, men antibiotikabehandlingen går i minst 1-2 veckor. För gravida kvinnor är de valfria drogerna Amoxicillin eller Monural, ett alternativ är nitrofurantoin. Barn ordineras en sju dagars behandling med orala cefalosporiner eller Amoxicillin med kaliumklavulanat. Reservfonderna är Monural eller Furadonin.

Ytterligare information

Man bör komma ihåg att hos män är någon form av MPI ansedd komplicerad och behandlad enligt det lämpliga systemet. Dessutom kräver komplikationer och svår sjukdomsförlopp obligatorisk sjukhusvistelse och behandling med parenterala droger. Polikliniker får vanligtvis mediciner för intag. När det gäller folkläkemedel har den ingen speciell terapeutisk effekt och kan inte ersätta antibiotikabehandling. Användning av infusioner och buljonger av gräs är tillåtet endast i samordning med läkaren som en ytterligare behandling.

Förmedla din hälsa till proffs! Gör ett möte för den bästa läkaren i din stad just nu!

En bra doktor är en generalist som, baserat på dina symptom, kommer att ställa en korrekt diagnos och ordinera effektiv behandling. På vår portal kan du välja en läkare från de bästa klinikerna i Moskva, S: t Petersburg, Kazan och andra städer i Ryssland och få rabatt på upp till 65% vid antagning.

* Om du klickar på knappen kommer du till en speciell sida på webbplatsen med ett sökformulär och en post till specialisten på profilen du är intresserad av.

* Finns städer: Moskva och podmoskovje, St Petersburg, Yekaterinburg, Novosibirsk, Kazan, Samara, Perm, Nizhny Novgorod, Ufa, Krasnodar, Rostov-on-Don, Chelyabinsk, Voronezh, Izhevsk

Antibiotika för infektioner i genitourinary system

När är antibiotika förskrivna för en infektion i genitourinary systemet?

Dessa mikroorganismer kan tränga in i urogenitala distriktets strukturer med hematogen (med blod) eller lymfogen (med lymf) sätt.

För diagnostik av infektioner utser doktorn PCR http://kvd-moskva.ru/analizy-na-infektsii/44/ (polymeras kedjereaktion, vilket gör det möjligt att identifiera och identifiera bakteriens genom).

Vilka antibiotika ordineras för infektion i det genitourinära systemet?

Vid detektering av en icke-specifik infektion, föreskrivs antibiotika för de semisyntetiska penicillinerna och cefalosporinerna.
Sådana droger är också effektiva mot vissa sexuella infektioner (syfilis, gonorré).

Antibiotika av ett brett spektrum för infektioner i det genitourära systemet

De förstör effektivt olika typer av bakterier.
Vanligtvis används cefalosporiner med 3 eller 4 generationer, skyddade halvsyntetiska penicilliner och fluorokinoloner för detta ändamål.
Valet beror på svårighetsgraden av sjukdomen, dess plats, funktionerna i den kliniska kursen.

Medicin för infektioner i genitourinary system: när och vad används

De vanligaste klagomålen om att ta urolog från patienter är genitourinära infektioner, vilket kan uppstå i någon åldersgrupp av olika skäl.

Bakteriell infektion i urinvägarna medföljer smärtsamt obehag och otimlig behandling kan leda till en kronisk form av sjukdomen.

För behandling av sådana patologier i medicinsk praxis används vanligtvis antibiotika, som snabbt och effektivt kan rädda patienten mot infektion med inflammation i det genitourinära systemet.

Applicering av antibakteriella medel med MPI

Normalt är urin hos en frisk person nästan steril. Urinvägarna har emellertid sin egen flora på slemhinnan, så förekomsten av patogena organismer i urinvätskan (asymptomatisk bakteriuri) är ofta fixerad.

Detta tillstånd uppenbarar sig inte på något sätt och behandling behövs vanligtvis inte, förutom för gravida kvinnor, småbarn och patienter med immunbrist.

Om analysen visade hela kolonier av Escherichia coli i urinen, är antibiotikabehandling obligatorisk. I detta fall har sjukdomen karakteristiska symtom och fortsätter i kronisk eller akut form. Vidare indikeras behandling med antibakteriella medel med långvariga kurser i små doser som förebyggande av återfall.

Vidare tillhandahålls regimer för antibiotikabehandling av genitourinära infektioner för både kön och barn.

pyelonefrit

Patienter med lindriga och måttliga patologier steg med administreras orala kinoloner (t ex Zofloks 200-400 mg 2 gånger per dag), ingibitorozaschischenny amoxicillin, cefalosporiner som alternativ.

Cystit och uretrit

Cystitis och inflammation i urinröret går vanligtvis synkront, så antibakteriella medel används samma.

Ytterligare information

Med ett komplicerat och svårt tillstånd av det patologiska tillståndet är obligatorisk sjukhusvård nödvändig. I en sjukhusinställning föreskrivs ett särskilt behandlingsschema med läkemedel genom den parenterala vägen. Man bör komma ihåg att i det starkare könet är någon form av urogenital infektion komplicerad.

Med en mild sjukdom är behandlingen öppenvård, medan läkaren föreskriver mediciner för oral administrering. Det är acceptabelt att använda växtbaserade infusioner, avkok som en extra behandling på rekommendation av en läkare.

Antibiotika av ett brett spektrum av åtgärder i terapi MPI

Moderna antibakteriella medel klassificeras i flera arter som har en bakteriostatisk eller bakteriedödande effekt på den patogena mikrofloran. Dessutom är drogerna indelade i brett och smalt spektrum antibiotika. De senare används ofta vid behandling av MPI.

penicilliner

För behandlingen kan användas halvsyntetisk, hämmareskyddad, kombinerad läkemedel, penicillin-serie

 1. ampicillin - Medel för oral och parenteral användning. Det verkar destruktivt på en smittsam cell.
 2. amoxicillin - Verkningsmekanismen och det slutliga resultatet liknar det tidigare läkemedlet, det är mycket motståndskraftigt mot den sura miljön i magen. Analoger: Flemoxin Solutab, Hiconcil.

cefalosporiner

Denna art skiljer sig från penicillinkoncernen genom sitt höga resistens mot enzymer som produceras av patogena mikroorganismer. Preparat av cefalosporin-typ tilldelas könens tapeter. Kontraindikationer: kvinnor i position, laktation. Förteckningen över gemensamma terapeutiska medel i MPI inkluderar:

 1. cefalexin - ett botemedel mot inflammation
 2. Tseklor - 2 generations cefalosporiner, avsedda för oral administrering
 3. Zinnat - Levereras i olika former, låg toxicitet, säker för spädbarn.
 4. ceftriaxon - granuler till lösningen, som därefter administreras parenteralt
 5. Tsefobid - 3 generations cefalosporiner, administreras iv, i / m.
 6. Maxipime - hänvisar till 4: e generationen, är metoden för applicering parenteral.

fluorokinoloner

Antibiotika i denna grupp är den mest effektiva för infektioner i genitourinary sfären, utrustad med bakteriedödande verkan. Det finns emellertid allvarliga nackdelar: Toxicitet, en negativ effekt på bindväven, kan tränga in i bröstmjölk och passera genom placentan. Av dessa skäl är de inte föreskrivna för gravida kvinnor, ammande kvinnor, barn under 18 år, patienter med tendinit. Kan ordineras för mykoplasma.

Dessa inkluderar:

 1. ciprofloxacin. Perfekt absorberas i kroppen, lindrar av smärtsamma symptom.
 2. Ofloksin. Det har ett stort handlingssätt, på grund av vilket det används inte bara i urologi.
 3. nolitsin.
 4. pefloxacin.

aminoglykosider

Typ av läkemedel för parenteral administrering till kroppen, med en baktericid verkningsmekanism. Antibiotika-aminoglykosider används enligt läkarens bedömning, eftersom de har en toxisk effekt på njurarna, påverkar vestibulärapparaten, hörseln, negativt. Kontraindicerat hos kvinnor och ammande mödrar

 1. gentamicin - Förberedelsen av 2: a generationen aminoglykosider absorberas dåligt av mag-tarmkanalen. Därför administreras iv iv / m.
 2. netromycin - Det liknar det tidigare läkemedlet.
 3. amikacin - dovlno effektivt vid behandling av komplicerat MPI.

nitrofuraner

En grupp antibiotika av bakteriostatisk verkan, som manifesterar sig i gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer. En av egenskaperna är den nästan fullständiga frånvaron av resistens hos patogener. Som en behandling kan utses Furadonin. Det är kontraindicerat vid graviditet, amning, men det är möjligt att ta barn efter 2 månader från födelsedatum.

Antivirala läkemedel

Denna grupp droger syftar till att undertrycka virus:

 1. Anti-herpetic mediciner - acyklovir, penciklovir.
 2. Interferoner - viferon, Kipferon.
 3. Andra droger - Orvirem, Repenza, Arbidol.

Antifungala läkemedel

För behandling av MPI används två typer av svampmedel:

 1. Systemiska azoler som hämmar svamparnas aktivitet - flukonazol, Diflucan, Flucostat.
 2. Antifungala antibiotika - nystatin, Levorinum, amfotericin.

antiprotozoiska

Antibiotika i denna grupp bidrar till att undertrycka patogener. Vid behandling av MPI är Metronidazol oftare ordinerad. Det är ganska effektivt för trichomoniasis.

Antiseptika som används för att förebygga sexuellt överförbara infektioner:

 1. På jodbasis - Betadin i form av en lösning eller suppositorie.
 2. Förberedelser med en klorhaltig bas - En lösning av klorhexidin, Miramistin i form av en gel, vätska, ljus.
 3. Medel baserade på gibitan - En lyx i ljus, en lösning.

Andra antibiotika vid behandling av infektioner i genitourinärsystemet

Separat uppmärksamhet förtjänar drogen Monural. Det hör inte till någon av de ovan beskrivna grupperna och är universell vid utvecklingen av inflammatorisk process i könsorganen hos kvinnor. Med en okomplicerad kurs av MPI administreras antibiotikumet en gång. Läkemedel är inte förbjudet under graviditeten, det är också tillåtet att behandla barn från 5 år.

Förberedelser för behandling av kvinnors urino-genitala system

Infektioner av det genitourinära systemet hos kvinnor kan orsaka följande sjukdomar (vanligast): Applikationspatogen och äggstockar, Bilateral inflammation i äggledarna, Vaginit. För varje av dem används ett specifikt behandlingsschema som använder antibiotika, antiseptika, smärtstillande medel och flora och immunitet.

Antibiotika i ovarier och appendages patologi:

 • metronidazol;
 • tetracyklin;
 • Co-trimoxazol;
 • Kombination av Gentamicin med Cefotaxime, Tetracyklin och Norsulfasol.

Antibiotikabehandling för bilateral inflammation i äggledarna:

Antimykotiska och antiinflammatoriska antibakteriella medel av ett brett spektrum av åtgärder, föreskrivna för vaginit:

Antibiotika för behandling av genitourinary system hos män

Hos män kan patogena mikroorganismer också orsaka vissa patologier för vilka specifika antibakteriella medel används:

 1. prostatit - Ceftriaxon, Levofloxacin, Doxycyklin.
 2. Patologi av seminala vesiklar - Erytromycin, Metacyklin, Macropen.
 3. Epididymis sjukdom - Levofloxacin, Minocyklin, Doxycyklin.
 4. balanopostit - antibiotikabehandling görs, baserat på den typ av närvarande patogen. Antifungala medel för topisk applikation - Candide, Clotrimazole. Antibiotika med ett brett spektrum av verkan - Levomekol (en bas levomitsetin och metiluratsil).

Plant uroantiseptika

I urologisk praxis kan läkare ordinera uroantiseptika både som huvudterapi och som hjälpbehandling.

kanefron

Kanefron är ett bevisat botemedel bland läkare och patienter. Huvudåtgärden syftar till att avlägsna inflammation, destruktion av mikrober, har också en diuretisk effekt.

Sammansättningen av läkemedlet innefattar rosenhöft, rosmarin, en ört av guld tusen. Det används oralt i form av en drage eller sirap.

Phytolysinum

Phytolysin - kan ta bort urinvägspatogenerna, underlätta utgången av stenar, lindrar inflammation. Sammansättningen av läkemedlet innefattar många växtekstrakter och eteriska oljor, en produkt framställs i form av en pasta för framställning av en lösning.

Urolesan

Vegetabilisk uroantiseptisk, producerad i form av droppar och kapslar, är relevant för cystit. Ingredienser: extrakt av hummer, morotfrön, eteriska oljor.

Medicin för lindring av symptom på inflammation i det genitourinära systemet: antispasmodik och diuretika

Behandling av inflammation i urinvägarna bör startas med mediciner som stoppar inflammation, samtidigt som aktiviteten i urinvägarna återställs. För dessa ändamål används spasmolytika och diuretika.

antispasmodika

De kan eliminera smärt syndrom, förbättra urinflödet. De vanligaste medicinerna är:

diuretika

Diuretika för att avlägsna vätska från kroppen. Används med försiktighet, eftersom de kan leda till njursvikt, komplicera sjukdomsförloppet. Grundmedicinering vid MPI:

Hittills kan läkemedlet snabbt och smärtfritt hjälpa till vid behandling av infektion i genitourinärsystemet med antibakteriella läkemedel. För detta ändamål är det endast nödvändigt att kontakta läkaren i tid och genomgå de nödvändiga undersökningarna, på grundval av vilka ett kompetent behandlingsschema utarbetas.

Antibiotika för okomplicerad urinvägsinfektion

Infektioner av genito-urinorganen är en obehaglig sjukdom som främst orsakas av bakterier och svampar. Antibiotikum för urinvägsinfektioner är förstahandsvalet.

Asymptomatisk bakteriuri

Asymtomatisk bakteriuri kännetecknas av frånvaro av kliniska symptom leukocyturia ibland - pyuri, och den samtidiga närvaron av signifikanta bakteriuri samma stam av bakterier med åtminstone två urinprov spontant samplas vid intervall om 24 timmar.

Asymptomatisk bakteriuri är främst vanligt bland tjejer i skolåldern, hos patienter med urinkatetrar eller urologiska anomalier. Utseendet hos sjukdomen är vanligare hos äldre människor.

Sjukdom anses vara ett godartat fenomen som med tiden försvinner spontant.

Asymptomatisk bakteriuri är inte en indikation på antibiotikabehandling! Ett undantag är graviditetsperioden när infektion uppträder hos cirka 5% av kvinnorna, särskilt under graviditetens andra trimester. I avsaknad av behandling hos gravida kvinnor kan utvecklas akut pyelonefrit, kan sjukdomen orsaka för tidig födsel eller födelse av barn med låg kroppsvikt. Därför rekommenderas rutinåterplantning av urin under graviditeten, helst vid första besöket, och därefter - i 28 veckor.

Behovet av behandling med läkemedel som antibiotika för andra patientgrupper bör utvärderas strängt individuellt, eftersom toxiciteten hos återanvändbara antibiotika kan uppväga deras terapeutiska effekt. Antibiotika hos personer med urinkatetrar för infektioner av denna typ eliminerar inte bakterier, men ökar resistensen och utvecklingen av multiresistenta bakterier.

Akut cystitis

Akut cystit påverkar främst kvinnor och är den vanligaste orsaken till antibiotikabehandling för urinvägsinfektioner.

Orsaken till akut cystit är nästan uteslutande endogena bakterier som bor i tarmen och vaginala mikrofloror. Enligt nuvarande kunskap, med denna typ av infektion är det rekommenderat, i synnerhet kvinnor som behandlats med tre dagars som reducerar sålunda signifikant incidensen av biverkningar och minskad selektivt tryck, leder till uppkomsten och spridningen av antimikrobiell resistens. Ett sådant reducerat läge hänför sig i synnerhet till cotrimoxazol, trimetoprim och fluorokinoloner.

För beta-laktamantibiotika (amoxicillin, ampicillin, klavulanat, cefuroxim, och andra.) Med avseende på de tre-dagars behandling finns det otillräckliga forsknings stödjande argument är ungefär lika tillförlitliga kliniska effekter som är närvarande i de ovannämnda kemoterapeutiska medel. Därför tas antibiotika inom 5 dagar. Sju dagars rekommendation gäller för nitrofurantoin. Enkel administrering är förknippad med ett mycket större antal ineffektiv behandling eller återfall av sjukdomen.

Dessutom bör vissa människor tar hänsyn till den psykologiska aspekten, som är baserad på det faktum att symptomen av infektionen, tenderar att försvinna i den andra eller tredje dagen, och under denna period en person kan ha tvivel om effektiviteten i behandlingen.

En förkortad tre dagars behandling med lämpliga antibiotika är också tillräcklig för att döda bakterier i urinvägarna hos kvinnor och flickor över 15 år.

Förkortad behandling rekommenderas inte under graviditet, hos barn, hos patienter med diabetes mellitus och hos personer som riskerar att utveckla komplexa urinvägsinfektioner. Ett undantag från behandlingens längd är cystit, som orsakas av bakterien Staphylococcus saprophyticus. I detta fall rekommenderas en sju dagars behandlingskurs, oavsett vilken typ av antibiotikum som väljs.

Det terapeutiska sättet att återkomma sjukdomen är komplex och kan innefatta ett långsiktigt (flera veckors) intag av antibiotika. Optimal behandling bör baseras på bakteriologiska fynd och ett antibiogram.

Med empirisk administrering av läkemedel är läkemedlet av förstahandsvalet nitrofurantoin på grund av E.colis mycket låga resistans och den därmed sammanhängande epidemiologiska säkerheten.

Andra drogen är Trimethoprim, Cotrimoxazol, Aminopenicilliner, möjligen i kombination med beta-laktamashämmare eller Cefuroxim.

Fluorokinoloner har sin plats endast i empirisk terapi om det inte finns någon möjlighet (beroende på höga resistenser mot antibiotika, allergier, biverkningar) för att använda något av de ovan angivna läkemedlen.

Cotrimoxazol och Trimethoprim som tas inom 3 dagar är bland de mest effektiva läkemedlen, både i riktade och i empirisk terapi. Utrotningen av bakteriuri är indicerad vid> 90%.

Den enda begränsningen av empirisk terapi är nivån på resistans hos uropatogener (E. coli) mot cotrimoxazol, som inte får överstiga 15%, högst 20% i detta område. Anledningen till detta är det nära förhållandet mellan känslighet in vitro och möjligheten till effektiv utrotning av infektionen.

Uppgifter om utvärderingen av antibiotikaresistenta bakterier, isolerad i akuta urinvägsinfektioner, i vårt land visar medelfrekvensen motstånd av Escherichia coli i 2011 godu till cotrimoxazole vid 24,1% (det totala antalet 2683 testade stammar).

Aminopenicilliner (Ampicillin, amoxicillin) för användning i våra empiriska förhållanden som är olämpliga på grund av den relativt höga motstånd som i enlighet med data Research (2011), i genomsnitt, uppnås när E. coli 43%. Ur synpunkten biotillgänglighet föredragna läkemedel är amoxicillin, är absorptionen efter oral administration högre än den för Ampicillin och resorption påverkas mindre av födointag.

Vid den tiden, som den primära mekanismen för resistens mot penicillin är produktionen av beta-laktamas-typ TEM-1-2, empiriska val av aminopenicilliner, skyddade inhibitorer (Ampicillin / sulbaktam, Amoxicillin / klavulanat) i regioner med förhöjd resistent E. coli kraftigt ökar chanserna till framgång behandling. Aminopenicilliner fördel är den höga effektiviteten för stammar av Enterococci, vars roll i uppkomsten av urinvägsinfektioner kan inte förbises. Å andra sidan, enligt vissa experter, de beta-laktamantibiotika vid behandling av urinvägsinfektioner i allmänhet, mindre effektiva än Cotrimoxazole och fluorokinoloner. Detta gäller både antibiotika av aminopenicillin och cephalosporin. Oral Cefalosporiner I generationen (t ex cefalexin) och II generationen (t.ex. Cefuroxime) i viss mån är ett alternativt inhibitoriska aminopenicilliner, särskilt i fall av allergiska reaktioner mot penicillin, när det inte finns någon korsallergi cefalosporiner. Den enda skillnaden i deras antibakteriella aktivitet är ineffektivitet i Cefalosporiner enterokocker generationens cefalosporiner II har ett bredare spektrum av effektivitet i en gramnegativ floran och överlägsen stabilitet för verkan av konventionella typer av beta-laktamaser.

Nitrofurantoin i närvaro av E. coli är det mest effektiva, enligt relevanta studier är det genomsnittliga motståndet i vårt land 2,3%. Å andra sidan är en annan relativt signifikant uropatogen Proteus Mirabilis naturligt resistent mot Nitrofurantoin. I äldre åldersgrupper ges denna medicin vanligtvis inte på grund av ökad risk för lungbiverkningar.

Kinoloner är kemoterapeutiska medel, antibakteriella aktiviteten av vilket i fallet med urinvägsinfektioner relaterade till det högsta, och är jämförbar med effekten av sam-trimoxazol. Bakteriestammar som är resistenta mot äldre kinolon nalidixinsyra och oxolinic kan också vara korsresistenta mot moderna fluorerade kinoloner (ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin), eller annars i dessa bakterier kan utveckla resistens under behandlingen. Den urskillningslösa användningen av fluorokinoloner i det urogenitala området kan leda till betydande spridning av resistens, som urin, och andra, i synnerhet luftvägarna bakteriella patogener.

prostatit

Diagnos och behandling av prostatit hör helt och hållet till urologens händer. Penetrationen av de flesta antibakteriella läkemedel i prostata är vanligtvis begränsad. Den akuta formen kräver parenteral behandling, företrädesvis i minst två veckor. För lämplig aminopenicillin terapi i kombination med beta-laktamasinhibitorer, cefalosporiner av högre generationer, kotrimoxazol aminoglykosider i kombination med antibiotika och fluorokinoloner betalaktamantibiotika.

Det antas att med akut inflammation är vävnadsillgängligheten för samtliga sammansatta sammansättningar tillräckliga.

Vid kroniska infektioner bör läkemedel med tillförlitlig penetration föredras, även utan närvaro av akut inflammation. Tillförlitlig i detta avseende endast Trimoksazol, Trimethoprim och Fluoroquinolones. Allmän behandling av kronisk prostatit förlängs till 4-6 veckor eller längre.

Epididit och orchitis

Diagnos och behandling av akut epididymit hör uteslutande till urologens händer. Bakteriell etiologi av epididymit hos vuxna motsvarar de vanligaste uropatogenerna och Chlamydia trachomatis.

Fluorkinoloner upptar en viktig plats i empirisk terapi utifrån aktivitetsspektrumets synvinkel och farmakokinetiska egenskaper. Under våra förhållanden gäller särskilt Levofloxacin eller Ofloxacin.

Med avseende på laboratoriebekräftad Chlamydia-infektion är läkemedlet av förstahandsvalet Doxycyclin i en dos av 200-300 mg per dag i minst två veckor. Ett annat alternativ representeras av makrolider (spiramycin, azitromycin, klaritromycin) med samma varaktighet av den terapeutiska kursen som i doxycyklin och fluorokinoloner.

Uretrit hos män

Ungefär hälften av akut NGU orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis, i andra fall är sjukdomen ansvarig för urogenital mykoplasma och Urea urealyticum, sällan - Mycoplasma genitalium.

Diagnos av det smittsamma medlet är komplicerat av det faktum att U. urealyticum är en allestädes närvarande mikrobe närvarande i urinrörsutsläpp av friska män.

I enlighet med patogener är sjukdomen mer relaterad till sexuellt överförbara sjukdomar än till UTI.

Vid behandling av läkemedlet av förstahandsvalet är Doxycyklin eller Macrolider.

I vissa människor är orsaken till infektion osäker. För dessa fall är upprepad återfall av sjukdomen karakteristisk.

Om gonokockinfektioner är drogerna val ceftriaxon eller azitromycin som ett alternativ - ofloxacin. Behandling, måste dock alltid baseras på bestämning av känsligheten i den speciella beredning i laboratorium på grund av en betydande ökning i motstånd Neisseria gonorrhoeae, i synnerhet till de fluorokinolon kemoterapeutika.

I fallet med misslyckad behandling uretrit ovannämnda antibiotika bör övervägas och närvaron av Trichomonas vaginalis, detta misstänkt etiologi anger metronidazol (2 g) är av engångstyp.

Akut okomplicerad pyelonefrit

Patogenernas spektrum är detsamma som vid akut cystitis. Detta motsvarar valet av läkemedel avsedda för empirisk behandling. Varaktigheten av behandlingen är från 10 till 14 dagar.

Tyngre former i vilka kräver sjukhusvistelse och återkommande infektioner behandlas med antibiotika, och parenteral, i enlighet med ytterligare framsteg fortsätta att få orala preparat.

Antibiotika för infektion i det urogenitala systemet hos kvinnor

Med infektioner som tränger in i kroppen genom sexuell kontakt (se om sexuella infektioner här) påverkas både reproduktions- och urinorganen samtidigt, eftersom de är funktionellt relaterade. Förloppet av antibiotika, som nödvändigtvis föreskrivs i sådana fall, kan utföras både på ett sjukhus och hemma.

Funktioner av antibakteriell terapi

Det huvudsakliga målet med antibiotikabehandling är förstörelsen av vissa patogena mikroorganismer som upptäckts under diagnosen.

Efter sådana diagnostiska studier som polymeraskedjereaktion identifieras bakteriologisk odling, DNA och antigener till den patogena bakterien. Under undersökningarna erkänns också patogenens känslighet för olika antibakteriella läkemedel, som bestämmer behandlingsförloppet.

Terapi med antibiotika är meningsfull i inflammatoriska processer som karakteriseras av försämrad urinering, purulent urladdning, rodnad av könsorganens slemhinnor. Deras användning bidrar till att avlägsna inflammation, smärtssyndrom och förhindrar ytterligare spridning av infektion i närliggande organs och kroppssystem. Ett påtagligt och tillräckligt snabbt resultat av antibiotikabehandling beror på patientens tidiga behandling, när sjukdomen är i ett tidigt skede.

Typer av antibiotika och deras grundläggande egenskaper

Antibakteriella medel är ämnen som används för att bromsa tillväxten och multiplikationen av patogena mikroorganismer, för att förstöra dem. De kan vara organiska, det vill säga produceras på basis av bakterier, men samtidigt är katastrofala för patogena virus. Idag finns det också kombinerade och syntetiska droger.

Dessa läkemedel är klassificerade:

 • efter typ av åtgärd och kemisk sammansättning
 • På handlingsspektrum (smal och bred).

Baktericida läkemedel orsakar störning av patogenens liv, vilket leder till dess död. Bakteriostatisk - sakta ner tillväxtprocesserna, minska livskraften, stoppa exponeringen av patogena organismer i kroppen.

Det finns flera huvudtyper av antibiotika:

Penicilliner (klass beta-laktam droger)

egenskaper - En uttalad bakteriedödande effekt, som består i att undertrycka syntesen av mikroväggens cellvägg, vilket leder till dess död. Den kemiska sammansättningen av denna grupp är aktiv mot grampositiva och gramnegativa bakterier - enterokocker, spiroketer, streptokocker, stafylokocker, Nesser, Actinomycetes, mest Corynebacterium.

preparat - Penicillin, bensylpenicillin, fenoximetylpenicillin, från bredverkande formuleringar - Ampicillin, Hiconcil, Flemoxin Solutab. Medlen med långvarig åtgärd - Extensillin, Bicillin, Retarpen. Av halvsyntetiska droger - Oxacillin, aktiv mot stafylokocker.

Vid behandling av genitourinära inflammatoriska processer används ofta penicilliner - Pipracil, Carbenicillin och Sekuropen -.

cefalosporiner

egenskaper - Antimikrobiella ämnen klassificeras som mindre giftiga ämnen, men också skadliga för patogener. De aktiva substanserna verkar direkt på DNA från bakterier och virus.

preparat I generation - Cefalexin, Cefazolin, är effektiv mot Gram-Positiva bakterier. Cefuroximaxetil, cefaklor, cefuroxim derivat II och andra fasen används inte, eftersom sämre senare cefalosporiner - cefixim, ceftibuten (tablettform), cefotaxim, ceftazidim (parenterala läkemedel). Kompositionerna i denna serie, inklusive Cefepime, används, huvudsakligen i sjukhusinställningar, med komplicerade infektioner.

aminoglykosider

egenskaper - En egenskap hos drogerna är effektiviteten att undertrycka livskraften hos gramnegativa bakterier. Pyogena bakterier och enterokocker är emellertid resistenta mot deras aktiva substanser.

preparat - Gentamicin, Amikacin, Tobramycin, Netylmycin, Streptomycin. Mot bakgrund av säkrare fluorokinoloner och cephalosporiner av en ny generation, är dessa medel nästan inte tilldelade för uroinfektioner nyligen.

tetracykliner

egenskaper - har bakteriostatisk, deprimerande effekt på klamydia, mykoplasma, gonokocker, gram-positiva kocker. Inhibera mikrobiell proteinsyntes.

preparat, oftast föreskrivna för genitourinära infektionssjukdomar - Tetracyklin, Doxycyklin, Minocyklin, Limecyklin. Dessa är bredspektrum antibiotika som är effektiva vid infektioner av olika etiologier.

fluorokinoloner

Egenskaper - fluorokinoloner orsakar dödsfall för patogena bakterier och virus, eftersom de inhiberar syntesen av DNA hos det cellulära proteinet i patogenen. Aktivt uppträda mot gonokocker, klamydiae, mykoplasmer, pyogena bakterier - streptokocker och stafylokocker.

Droger - lomefloxacin, ofloxacin, ciprofloxacin, norfloxacin, enoxacin, ofloxacin används för att behandla gonorré, mykoplasma, smittsam prostatit, cystit klamydia. Idag finns fyra generation fluorokinolon brett spektrum effektiva för olika typer av sexuella infektioner och urinorganen.

nitrofuraner

egenskaper - ha en uttalad bakteriedödande verkan, ett aktivitetsspektrum - trichomonader, lamblia, gram-negativa, gram-positiva bakterier, streptokocker.

preparat - Nitrofurantoin, Furazolidon, Furazidin, Nifuroxazid. De används oftast för okomplicerade urogenitala infektioner, bland kraven - låg dosering på grund av toxicitet, och även på grund av biverkningar.

Förutom de viktigaste grupperna av antibiotika används medicinsk praxis makrolider. De är aktiva mot stafylokocker, streptokocker, legionella, klamydia, mykoplasma. Dessa läkemedel är särskilt effektiva vid behandling av klamydia, icke-gonokock uretrit.

Huvudåtgärden är bakteriostatisk, även om bakteriedödande effekt kan uppnås med ökande dosering.

Preparat av serien - Klaritromycin, Erytromycin, Azitromycin, Roxitromycin. Med genitourinära infektioner används främst azitromycin. Det är viktigt att resistensen hos virus och bakterier mot dessa läkemedel är mycket långsam.

Hur man väljer antibakteriella medel för behandling av infektioner i genito-urinorganen?

Trots skillnaderna i urinorganens struktur hos män och kvinnor kan infektionen påverka njurarna, urinblåsan, urinröret, urinledarna. Parallellt utvecklas foci av inflammation i angränsande organ. Olika mikrober, att komma in i kroppen på olika sätt, orsaka ett antal sjukdomar:

 • cystit - inflammation i urinblåsan;
 • uretrit påverkar urinröret
 • pyelonefrit och andra infektionssjukdomar i njurarna, som kännetecknas av förändringar i rörsystemet, vävnaderna i kopparna och bäckenet, det parerala organets glomerulära apparat.

Självklart föreskriver läkaren för behandling en medicin som medför minimalt skador på patientens hälsa, baserat på kroppens individuella egenskaper.

Alla dessa sjukdomar kräver användning av en viss typ av antibiotika, vilka väljs med hänsyn till de patogena bakteriens känslighet för dem:

 • Med cystit - penicilliner (Amosin, cefalexin, Ekoklav), fluorokinoloner (nolitsin, levofloxacin, norfloxacin, Tsiprolet), cefalosporiner (cefotaxim, Azaran, Zinnat). Av tetracykliner kan Unidox användas. Akut cystit behandlas med antibakteriella medel i 5 dagar, med en kronisk form som kräver en kurs på 7 till 10 dagar.
 • Med uretrit - Fluoroquinoloner (Pefloxabol, Pefloxacin) appliceras inte mer än 10 dagar. Tetracykliner, huvudsakligen Doxycyklin, upp till 7 dagar. Om sjukdomen uppträder i mild form används makrolider - Azitromycin, Hemomycin i upp till 3 dagar. Med god tolerans föreskrivs penicilliner - Amoxiclav, Timentin upp till 14 dagar.
 • Med pyelonefrit och andra sjukdomar i njursystemet - cephalosporiner (Ceforal Solutab, Klaforan, Cefalexin), de är effektiva vid purulent inflammation, som används 3-5 dagar. Vid nederlag av E. coli och enterokocker - penicilliner (Amoxicillin och Penicillin), högst 12 dagar. Med komplikationer av fluokinoloner - Levofloxacin, Moxifloxacin. I början av scenen är Amikacin, Gentamycin, ordinerat under en kort tid.

Förutom dessa sjukdomar hos män och kvinnor mot bakgrund av infektionsinfektion kan andra sjukdomar som är unika för den manliga och kvinnliga kroppen utvecklas.

Antibiotisk behandling av urininfektioner hos män

Mänens infektionssjukdomar, liksom kvinnor, behandlas enligt ett strikt fastställt system.

Reglerna för antibiotikabehandling är följande:

 • Identifiering av infektionssyndamoten och dess känslighet mot antibakteriella läkemedel genom maskin- och laboratoriediagnostik.
 • Syftet med det mest effektiva, sparsamt för dess toxicitetsmedel.
 • Val av läkemedlets form, dess dosering, behandlingens varaktighet.
 • Om det behövs, en kombination av olika medel.
 • Övervakning och kontroll av behandlingsförloppet med hjälp av analyser.

Hos män kan, utöver allmänna sjukdomar i urinorganen, det finnas andra patologier som endast är inneboende i hanhalvan. Det är viktigt att veta vilka antibiotika och andra droger för att eliminera den patogena miljön som används i dessa sjukdomar.

prostatit

Prostatit är en smittsam sjukdom i prostata vävnaden. Behandling av prostatit utförs i flera riktningar:

 • Antibakteriell kurs som involverar användning av droger såsom Doxycyklin, Ceftriaxon, Josamycin, Levofloxacin.
 • Antiinflammatoriska läkemedel - ljus Diklofenak, Propolis DN, Voltaren.
 • Analgetiska Suppositories Proctosus.

Urologen kan dessutom förskriva immunmodulerande läkemedel, vitaminkomplex och probiotika, liksom alfa-blockerare Doxazosin, Tamsulosin, Terazozin. Lämplig fysioterapi används - elektrofores, uppvärmning, laserterapi, specialbad.

vesiculitis

Sjukdomar av sällsynta vesiklar. För behandling av vesikulit gäller:

 • Antibiotika - Erytromycin, Makroben, Sumamed (makrolider), Metacyklin och Doxycyklin (tetracykliner).
 • Antiinflammatoriska läkemedel - Ketonal, Indometacin.
 • Antiseptika - Furamag, Furadonin.
 • Spasmolytiska och analgetiska suppositorier - Ibuprofen, Anestezolum, Diklofenak.

Mottagandet av immunstimulerande medel (Pyrogenal, Tactivin, tinkturer av ginseng) visas. För att förbättra blodcirkulationen - Venoruton, Dartiline, Escuzan. I vissa fall föreskrivs lera behandling, fysioterapeutiska förfaranden, lugnande läkemedel för att rätta till nervsystemet.

epididymit

Infektion orsakad av en epididymisjukdom. Epididymit behandlas med följande droger:

 • Antibiotika - Minocyklin, Doxycyklin, Levofloxacin.
 • Antipyretika - Paracetamol, Aspirin.
 • Antiinflammatoriska läkemedel ordineras vanligtvis av Ibuprofen eller Diklofenak.
 • Anestetika - Ketoprofen, Drotaverin, Papaverin.

I den akuta fasen av sjukdomen rekommenderas kalla kompresser. Under remission i kronisk fas - uppvärmningssessioner. Vid svåra förhållanden rekommenderas sjukhusvistelse.

balanopostit

Inflammation av huvudet och förhuden är smittsam. Med balanoposthit väljs antibiotika beroende på typ av patogen. De främsta antifungala medel för lokal användning är Clotrimazole, Mikogal, Candide. Antibakteriella läkemedel med bred verkan, särskilt Levomecol baserad på levomycetin och metyluracil, kan också användas. Av antiinflammatoriska läkemedel föreskrivs Lorinden, Lokakorten.

Dessutom föreskrivs antihistaminer som lindrar ödem och eliminerar allergiska reaktioner.

Behandling av urininfektioner hos kvinnor

Bland de speciellt kvinnliga sjukdomar som orsakas av smittsamma ämnen finns tre vanligaste sjukdomar, som vi anser nedan.

Salpingoophorit (adnexit) - Patologi av äggstockar och tillsatser hos kvinnor

Adnexitis kan utlösas av klamydia, Trichomonas, gonokocker och andra mikrober, så att de kan tilldelas olika grupper av antibiotika - tetracyklin, metronidazol, trimsulfa. Ofta kombineras de med varandra - Gentamicin med Cefotaxime, Tetracyklin och Norsulfazol. Monoterapi gäller i själva verket inte. Introduktionen kan vara en injektion, men också oral injektion (inuti) tillhandahålls.

Förutom antibakteriella medel används antiseptika, resorption och anestetika - Furadonin, Aspirin, Sulfadimezin. Vaginala och rektala suppositorier med smärtstillande medel och antimikrobiell effekt - Macmirror, Polizinaks, Geksikon, etc. har en bra effekt. I sjukdomens kroniska lopp rekommenderas bad, kompressor, paraffinvaxer, som utförs hemma på läkarens recept.

Salpingit - bilateral inflammatorisk process av äggledarna

Salpingit oftast orsakas av GONOKOCK och klamydia, så behandlingar tillämpas antibiotika av olika grupper - azitromycin, doxycyklin, gentamicin, cefotaxim, klindamycin, cefotaxim.

Läkemedlen som används för att lindra inflammation är Panadol, Nurofen, Ibuprofen, Butadion. För att skydda tarmfloran med antibiotika används Bifidumbacterin, Vitaflor, Lineks. Kvinnor ordineras intaget av E-vitamin, askorbinsyra, rutin och immunmodulatorer - Polyoxidonium, Imunofana.

För resorption av vidhäftningar i fallopierna rekommenderas fibrinolytika - Lydase, Longidase -.

Vaginit (kolpit)

Inflammation av slidan hos slemhinnan. Kolpit behandlas på ett komplicerat sätt. Huvudmålet med terapi är normalisering av vaginens mikromiljö, förstärkning av immunsystemet.

Från antibiotika används läkemedel med bred åtgärd, samtidigt som de verkar som antimykotiska åtgärder och avlägsnande av inflammationer - Vokadin, Terzhinan. Ger stödjande terapi, så du måste ta sådana probiotika, som Lineks och Bifidumbacterin. En gynekolog kan föreskriva komplex av mineraler och nödvändiga vitaminer, förskriva ultraviolett sessioner, laserbestrålning, vilket påskyndar behandlingen.

Modern medicin erbjuder olika sätt att lösa problemet med smittsamma lesioner i könsorganen och urinvägarna. Patienten behöver bara kontakta en läkare i god tid och genomgå de nödvändiga undersökningarna. Då kan du räkna med en snabb och framgångsrik återhämtning.

Antibakteriella läkemedel

penicillin

Startbehandling av inflammatoriska sjukdomar börjar med penicilliner i kombination med clavulonsyra eller sulbaktam (skyddade penicilliner). Den mest optimala är utnämningen av Augmentin, Trifamox, Amoxiclav, Flemoclav. Dessa läkemedel är effektiva mot stafylokocker, streptokocker, Escherichia coli, Enterococci, Protein infektion.

Skyddade penicilliner tolereras väl av patienter, är oumbärliga när de används i barnpraxis, hos kvinnor under graviditet (graviditet).

Bland biverkningarna är allergiska reaktioner och matsmältningsstörningar.

Läkemedel beräknas i en dos på 40-60 mg / kg per dag för den vuxna befolkningen och 20-50 mg per dag för barn. Den dagliga dosen ska delas in i 2-3 injektioner. Under de första dagarna av behandlingen visas injektionsförloppet av preparaten, med ytterligare förändring till oral administrering.

cefalosporiner

Cefalosporiner från andra generationens motsvarighet till skyddade penicilliner. Tillämpas med stabiliteten hos mikroorganismer för att förstärka, amoxiclav och andra representanter eller i frånvaro av sådana. Cefalosporiner av III och VI generationer visas med ineffektivitet hos de två första läkemedelsgrupper eller vid upptäckt av Pseudomonas flora (VI-generationen). Dessa läkemedel är mer aktiva än penicilliner på grund av utsöndring av läkemedlet och dess metaboliter av njurarna, visas vid njurinsufficiens inklusive.

För behandling av njurar och blåsor används Cefotaxime, Ceftazidime, Ceftriaxone, Ceftriaball, Cefobid oftast. Från introduktionen av läkemedlet bör överges i detektering av sjukdomar i hepatobiliärsystemet, gulsot hos nyfödda. Biverkningar isolerade disulfiramopodobnyh reaktionsbetingelser (frekvent svårbehandlad kräkningar, buksmärta, hypotension, takykardi). Läkemedlet administreras med en hastighet av 50-100 mg / kg för barn och vuxna var 12: e timme, men inte mer än 1,0 g för en dos.

makrolider

Används ofta vid bakteriologisk isolering av intracellulära infektioner: mykoplasma, klamydia och andra. Med avseende på stapylo-, entero- och streptokocker är Escherichia ineffektiva. Tilldela i kombination med andra antibakteriella läkemedel. Läkemedel som representerar makrolidserierna är erytromycin, azitromycin, klaritromycin. Dessa läkemedel påverkar inte tarmmikrofloran och kräver inte administrering av bifidumpreparat. Emellertid kan de alla förlänga PQ-intervallet på ett kardiogram, vilket orsakar en takykardi. Förberedelser bör göras enligt anmärkningen.

Karbopinemy

Reservgruppen av antibakteriella medel innefattar preparat innehållande en beta-laktamring. Meropinem, Meronem, Imipenem, Tienam, Djenema är mycket effektiva mot gram positiv och gramnegativ flora, men påverkar inte Pseudomonas aeruginosa. Används endast i avsaknad av andra alternativa behandlingar eller med urosepsi. Dessa läkemedel kan störa njurbanan, ha hög toxicitet mot nefroner och celler i nervsystemet, orsaka frekventa allergiska reaktioner och dyspeptiska förändringar. Prescribe droger i enlighet med de doser som anges i anmärkningen. Kontraindicerat under graviditet, undantag är livsbeteckningar.

aminoglykosider

Drogen har en stark bakteriedödande effekt, som är känslig för Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia, Staphylococcus, Klebsiels. Representanter för denna grupp av droger är gentamicin och amikacin. Kontraindicerat för användning hos barn och kvinnor under graviditet på grund av möjliga biverkningar (hörselnedsättning, nefrotoxicitet, störningar i vestibulära apparater). Rekommenderad parenteral administreringsväg.

uroseptiki

Nitrofuran och dess derivat

Denna grupp av droger används under en lång period (fas av akut behandling och stödfas). Representanter för nitrofuraner är furazolidon, furagin, furamag, furacilin. Dessa läkemedel har ett brett spektrum av åtgärder mot antibiotikaresistenta bakteriestammar. Den mest aktiva i förhållande till strepto-, stafylokocker och enterokocker, Trichomonas och Klebsiella. Läkemedel är tillåtna för infiltration i barndomen och amning hos kvinnor, men kontraindiceras under dräktighet.

En nackdel med denna grupp är den höga nivån av ogynnsamma och oönskade effekter såsom hepatotoxicitet, hämning av hematopoies, allergier, dyspeptiska störningar, bronkial obstruktion, i sällsynta fall, lungödem.

Icke-fluorerade kinoloner

Preparat av denna grupp verkar på Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella och Escherichia coli. De är också mycket nöjda med de negativa konsekvenserna, som den föregående gruppen (pankytopeni, hemolytisk anemi, störning i matsmältningssystemet, kolestas). Kategoriskt kontraindicerat användningen av icke-fluorerade kinoloner med alkohol, nitrofuraner, använd inte vid njursvikt i något stadium.

Det bör noteras att tabletten uroantiseptika är föremål för uppdelning, vilket är fördelaktigt för deras tillämpning vid pediatrisk praxis. Läkemedlen tas under fasen av akut inflammation och som behandling mot återfall (halva eller tertiära doser från den terapeutiska före sänggåendet i en period av 3 till 6 månader).

Fitoperparaty

Denna grupp droger representeras av läkemedel som Kanefron, Uroenefren, Tsiston och andra. Dessa läkemedel består av samlingen av örter som används i urologin och har antiinflammatoriska, diuretiska, antispasmodiska och antipyretiska effekter. Dessa läkemedel ordineras endast i den stödjande (antiretrovirala) fasen med en minimiperiod på 3-4 månader.

Fördelen med fytopreparationer är att de är tillåtna hos personer med njursvikt, hos barn, gravida kvinnor och ammande kvinnor. Kontraindikationer är den individuella intoleransen hos någon del av läkemedlet.

Med den oberoende användningen av fytopreparationer är det omöjligt att uppnå full återhämtning. Dessa medel används endast som en hjälpterapi för uroantiseptiska och antibakteriella läkemedel.

Spasmolytika och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel förskrivs enligt uttryckt smärtsyndrom, NSAID - i början av sjukdomen för att minska ändringen processer och utsöndring i vävnaden. De vanligaste läkemedlen är den första gruppen av No-spa, Platifillin, Drotaverinum, Spazmalgon, och den andra - Ketanov, Ketorolac, Nimisil, Nimesulid, Baralgan, diklofenak.

Infusionsterapi

För avgiftning och dehydratisering används infusioner med glukosaltlösningar 1: 1 eller 2: 1. Mindre vanligt använd Ringer lösning, Polysorb, och med signifikant hyperkalemi, kalciumglukonat, kalciumklorid och andra). Volymen infusioner beräknas med förhållandet mellan kroppsvikt (minst 30 mg / kg / dag, uppdelat i 3 receptioner).

Andra mediciner

Dessa inkluderar deagreganty Curantil, pentoxifyllin), antipyretisk (Ibuprofen, Paracetamol, Nurofen, Nimisil) De råa komples vitaminer, nikotin och askorbinsyra. Dessa mediciner behöver inte alltid användas vid förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i njurarna och urinblåsan.

När är antibakteriella läkemedel förskrivna för män och kvinnor?

Antibiotika för behandling av könsorganen hos män och kvinnor är föreskrivna i följande fall:

 • inflammation eller njursvikt
 • urinvägsinfektion;
 • en kraftig försämring av kroppen under inverkan av samtidig patologi;
 • kroniska sjukdomar.

Efter en detaljerad diagnostisk undersökning och upptäckt av destruktiva förändringar, med inflammation hos de avdelningar som orsakas av urogenitala infektioner indikeras antibakteriell terapi enligt indikationerna.

Tillbaka till innehållet

Typer och exempel på använda antibakteriella medel för infektion i det genitourinära systemet

Apotekare har utvecklat många läkemedel som används för urinvägsinfektioner. Optimala läkemedel är polysyntetiska, kombinerade medel för penicillinserier med ett brett spektrum av åtgärder, cefalosporiner, fluorokinoloner. Typer av antibakteriella läkemedel, deras korta egenskaper och exempel beskrivs i tabellen:

Tillbaka till innehållet

Beta-laktamer

Antibiotika för behandling av en bredspektrum urinvägsinfektion. De används tillsammans med andra läkemedel som kan komplettera den terapeutiska effekten av varje. Skadligt påverkar gram-negativa och gram-positiva bakterier, förstör stafylokocker, vilka är resistenta mot många typer av antibakteriella medel. Bland dem är: aminopenicilliner, antiserande penicilliner.

De mest populära antibiotika för infektioner i det genitourinära systemet:

 • "Amoxiclav";
 • "Amoxicillin", etc., behandling av inflammatoriska processer av olika ursprung.

Tillbaka till innehållet

Andra medel

Vanliga antibiotika som har en positiv terapeutisk effekt:

 • "Azitromycin" - den bästa farmaceutiska preparat, utses för behandling av infektioner i det urogenitala systemet hos män och kvinnor i den komplicerade formen (cystit, uretrit), som blev en provokatör klamydia. Det är ett effektivt läkemedel som förstör patogener. För att behandla infektionen tas i den föreskrivna dosen är varaktigheten av behandlingen för varje patient individuell.
 • "Gentamicin" - en universell antibiotikumgrupp av aminoglykosider. Hanterar effektivt alla slags svampar, bakterier och virus. Det används för behandling av njure och urinväg, med svåra former av nefrit och endometrit, men har ett stort antal biverkningar.

Tillbaka till innehållet

Hur man väljer?

Antibiotika bör inte tas utan läkarbesök, för när självmedicinering och ta emot en felaktig dos av läkemedlet utvecklar resistens hos bakterier, och ytterligare mottagande av medel inte skulle vara bra, men bara förvärra den nuvarande patientens tillstånd.

Mottagandet av antibiotika bör startas först efter att de har utsetts till läkare.

Valet av det lämpligaste läkemedlet är ansvarig för den behandlande läkaren, som först måste utföra en detaljerad undersökning av patienten och genomföra vissa studier för att identifiera typen av patogen. Därefter valet av det mest korrekta läkemedlet för behandling av urininfektioner, med beaktande av alla biverkningar, tillstånd och individuella egenskaper hos patienten.

Infektioner i urin och genitaltrakten är nära besläktade och orsakas av samma typ av infektiösa agens: bakterier, virus, protozoer, svampar. Urskiljas som icke-specifik inflammation, aktiverad saprofytiska eller förpliktigar växter (staphylococcus, streptococcus, E. coli, svampar av släktet Candida albicans) med en försvagning av allmän eller lokal immunitet och specifika processer i bakgrunden av infekterade bakterier såsom Mycoplasma, ureoplazmy, gonokocker, Treponema pallidum. Även till de specifika processer omfattar hlamidiazah när gärningsmannen agerar enbart med egenskaperna hos bakterier och virus på samma gång. Virala lesioner presenterade papillomvirus och mänskliga genital herpes.
Lesioner av könsorganen hos kvinnor är representerade av vulvit, kolpit, cervicit, endometrit, otogenit. Hos män - balanit och balanopostit, uretrit, prostatit, orchitis och epididymit. Urinvägsinfektioner uppträder lättare hos kvinnor på grund av de särskilda egenskaperna hos perineumets anatomiska struktur. Hos män, den mest frekventa uretrit och besegra de överliggande avdelningar (cystit) är vanligtvis sekundär och uppträder mot bakgrund av urin flödesstörningar (anatomiska abnormiteter, prostata adenom, urolitiasis).
De viktigaste symptomen på denna grupp av sjukdomar är smärta vid urinering, brännande och kliande i könsorganet, intensifierar under sexuell aktivitet. Också, onormal urladdning från genitaltrakten (purulent, blandat med blod i bakteriell process, filmjölk fungala lesioner, slemhinnor under viral infektion) och förändringar i urin: mörkn grumling och proteinorenheter och (eller) blod.
Diagnos av infektioner som utförts på grundval av bakteriologiska forskningsmetoder (odlings avskrap på näringsmedium) och serologiska blodprov (bestämning av den specifika antikroppstitrar klasser M och G, vilket ger en uppfattning om akut eller kronisk process).
Naturligtvis kan behandlingen börja först först efter diagnos och verifiering av patogenen. Annars blir den akuta processen snabbt kronisk och kan leda till svåra komplikationer och flerårigt flöde.

Förberedelser för behandling av infektioner i könsorganen och urinvägarna.

I. Antibiotika.
1. Läkemedel har bakteriedödande effekter som ett resultat av en kränkning av syntesen av proteiner i den mikrobiella väggen.
En semi-syntetiska droger: oxacillin, amoxicillin (flemoksin), ampicillin, tikarcillin, karbenicillin.
B. Ingibitorozaschischennye läkemedel: amoxicillin klavulonat (flemoklav, panklav, augmentin, amoxiclav), ampicillin sulbaktam (unazin, sultamicilin, ampisid)
B. Kombinerad (ampiox).
2. - Laktamlös med bakteriedödande effekt.
1 generation: cefazolin, cefalexin;
2: a generationen: cefaklor, cefuroxim;
3 generationen: ceftriaxon, cefixim, cefazidim, cefoperazon, ceftibuten, cefotaxim;
4 generation: cefepime.
3. På grund av överträdelsen av DNA-syntetisering är mikrober bakteriedödande. Ofloxacin (zanotsin, kiroll, glaufos,), lomefloxacin (lomatsin, ksenakvin, lomefloks), norfloxacin (kvinoloks, lokson, negafloks), ciprofloxacin (ifitsipro, kvintor, zindolin,), lefloksatsin, gatifloxacin, sparfloxacin (Sparflo), moxifloxacin, levofloxacin.
4. Klaritromycin, azitromycin (azitral, sumamed chemomycin), josamycin.
5.
1 generation: streptomycin, kanamycin, neomycin;
2: a generationen: sisomycin, netilmicin, tobramycin, gentamicin;
3 generationen: amikacin.
6. Tetracyklin, oxytetracyklin, klortetracyklin.
Valet av antibiotikum ser ut så här. Chlamydialinfektioner är huvudsakligen makrolider och fluorokinoloner. Mykoplasma är tetracykliner. Gonokokki -azitromitsin, cefalosporiner, penicilliner (pipraks) ftorhtinolony (norilet, raksar), aminoglykosider (netromycin). Ureoplasma är känslig för doxycyklin eller azitromycin.

II. nitrofuraner störa oxidationsprocesserna i mikrobernas celler. De används för behandling av urinvägsinfektioner. De kan vara både bakteriostatika och baktericider. Nitrofurantoin (nifurtoinol, furadonin), furazidin (furomax, fumor),

III. Antivirala läkemedel.
1.
A. Counterherpetic. Acyklovir (Zovirax), valacyclovir (Valtrex), penciklovir (famciklovir, Famvir).
B. Hämmare av jonkanaler (avovirem).
B. Specifik chaperon GA. (Arbidol).
D. Inhibitorer av neuraminidas (peramivir, repenas, tamiflu)
D. Inhibitorer av NP-protein (ingavirin).
2. Alfa- och gamma-interferoner blockerar överföringen av virala RNA, presentationen av virala antigener. Viferon, interferon, influferon, kipferon.
3. Initiera syntesen av sin egen interferon. Amiksin, tsikloferon, kagocel.

IV. Antifungala läkemedel.
1. Fungistatisk verkan.
A. Imidazoler. Ketokonazol (oronazol, nizoral).
B. Triazoler. Irunin, diflukan, flukanazol, flukostat, itrakonazol (orgel), mykosist.
2. Antibiotika är antifungala. Amfotericin B, pimafucin (natamycin), levorin, nystatin.

V. Anti-protozoal. Metronidazol. Effektivt med trichomoniasis.

VI. Antiseptika som används för att förebygga sexuellt överförbara infektioner.
1. Baserat på jodbetadin i ljus eller lösning.
2. Baserat på klorhaltiga läkemedel: klorhexidin i lösning, miramistin (lösning, suppositorium, gel).
3. Baserat på gibitanlösning och suppositorier "Hexicon".

De huvudsakliga formerna för frisläppande av läkemedel för behandling av urogenitala infektioner är tabletter och lösningar för injektioner. Förutom fall av svampinfektioner hos de externa könsorganen är extern behandling inte effektiv och systemisk administrering av läkemedel krävs. Brott mot behandlingsregimer, otillräckliga doser eller försök till lokal behandling av urin- och könsorganssinfektioner bidrar till kronisk inflammation. Självmedicinering för könsinfektioner och infektioner i urinvägarna är inte tillåtet. Behandlingen ska utföras på läkens recept och övervakas genom laboratorietester.