Huvud
Symptom

Antibiotika från gonorré

Gonorré är en av de vanligaste venerala sjukdomarna hittills. Det är främst sexuellt överfört, även om det är möjligt att smittas i vardagen: genom hygienartiklar, gemensamma områden. Nyfödda är infekterade under arbetet, genom slemhinnorna.

Sjukdomen manifesterar sig inte bara kliniskt som oerhört obehagliga symptom, men kan även orsaka allvarliga komplikationer (prostatit, infertilitet). Det enda effektiva sättet att behandla är antibiotikabehandling.

Antibiotika för gonorré hos män och kvinnor

Antibiotikabehandling är det enda sättet att bota denna STD. Samtidigt styrs läkare som väljer behandling, inte bara av sjukdomens sociala betydelse, men också av risken för att utveckla svåra komplikationer. Enligt internationella normer bör gonokockresistens mot det föreskrivna läkemedlet inte överstiga 5%.

I detta avseende, kontinuerlig övervakning av läkemedelsbehandlingens effektivitet i alla regioner. Gonorrés orsaksmedel har flera mekanismer för bildning av resistens mot antibiotika, så över tiden förlorar konventionella behandlingsregimer deras relevans. För närvarande gonokocker känsliga för läkemedel såsom ceftriaxon, ciprofloxacin, ofloxacin och penicillin för gonorré hjälper inte, eftersom tetracykliner.

Dessutom framträder nya stammar som är resistenta mot fluorokinoloner. I modern dermatovenereologisk praxis används flera antibiotika för att behandla gonorré. I det här fallet är de indelade i huvud och reserv (den andra gruppen utses när den första är intolerant eller ineffektiv). Dessutom används makrolider för att förhindra klamydia som en saminfektion.

ceftriaxon

Ceftriaxon är ett antibiotikum-cephalosporin av den tredje generationen, som har ett brett spektrum av antibakteriell verkan. Förstör mikroorganismen, förhindrar syntesen av sin cellvägg.

Det kännetecknas av de högsta biotillgänglighetindikatorerna - det är assimilerat med 100% - och låg toxicitet. Den enda kontraindikationen till hans utnämning är den individuella intoleransen av penicilliner, cefalosporiner och karbapenem.

Vid antibiotikabehandling av gonorré är ceftriaxon det valfria läkemedlet, det vill säga det är mest effektivt mot patogenen av allt som är möjligt. Förutom god tolerans och effektivitet finns det ytterligare en otvivelaktig fördel: Den fullständiga behandlingstiden för en okomplicerad akut infektion består av endast en injektion.

ciprofloxacin

Avser en grupp antibiotika-fluorokinoloner som undertrycker biosyntesen av bakteriell cell-DNA. Det verkar baktericid mot Gram-negativa patogener av infektioner, vilket orsakar ytterligare förstöring av cellväggen.

Det används ofta i rena inflammatoriska processer av olika lokaliseringar. Kontraindicerat vid njure- och leverdysfunktion, överkänslighet, liksom personer under 18 år. Ciprofloxacin, som ceftriaxon i gonorré, är det valfria läkemedlet och administreras en gång oralt.

ofloxacin

Ofloxacin är ett annat första antibiotikum som används för att behandla gonorré, andra generationens fluorokinolon. Liksom resten av hans grupps droger verkar det dödligt för mikroorganismer på grund av ett brott mot DNA-syntesen.

På samma sätt kännetecknas det av en ganska hög toxicitet, varför den är kontraindicerad för barn och personer med överkänslighet. Med en okomplicerad infektion tas en dos av Ofloxacin oralt.

spektinomycin

Tricyklisk antibiotikum från klassen av aminoglykosider, som har en bakteriostatisk effekt på patogena bakterier.

Penetrerar in i cellen, förhindrar biosyntesen av proteinet som är nödvändigt för tillväxt. Den är huvudsakligen aktiv i förhållande till gramnegativa mikroorganismer, inklusive gonokocker. Det kännetecknas av låg toxicitet och därmed en liten lista över kontraindikationer och biverkningar. Med gonorré i okomplicerad form är en reservdrog och för infektion med komplikationer - en av de viktigaste.

cefotaxim

Det tredje generationen antibiotikum-cephalosporin avsedd för parenteral administrering har framgångsrikt använts för behandling av andnings- och urogenitala infektioner.

Förhindrar bildandet av cellväggen hos den patogena bakterien, förstör den. Det finns ingen stark toxisk effekt på kroppen, men det är kontraindicerat inte bara för personer med intolerans utan också för gravida kvinnor. Injektionen görs en gång.

cefuroxim

Reserve antibiotika cefalosporin grupp (2 generation), utformad för att bekämpa inflammatoriska sjukdomar i andningssystemet, urogenitalt system, muskuloskeletala systemet.

Det finns tillgängligt i olika doseringsformer, inklusive parenteral administrering, men med gonorrétabletter används. Gravida, ammande, för tidiga barn förskrivs med försiktighet, allergier är kontraindicerade.

lomefloksatsin

Ett annat antibiotikum, tagit med gonorré en gång inuti.

Avser fluorokinoloner, verkar på patogena mikroorganismer baktericida. Huvudsyftet med läkemedlet är behandling av urogenitala infektioner (både komplicerade och okomplicerade). Dessutom kan den användas i kombination med andra läkemedel för antibiotikabehandling av tuberkulos. Barn, gravida, överkänsliga personer är kontraindicerade. I fallet med gonorré finns på listan över reservdroger.

cefixim

Denna tredje generationens cefalosporin är effektiv mot ett brett spektrum av patogena bakterier och ordineras för inflammatoriska processer i andningsorganen och urinvägarna.

Vid komplicerad gonorré tas cefixim oralt och är en reservmedicinering. Den används enligt det schema som upprättats av läkaren i enlighet med svårighetsgraden och arten av komplikationen. Liksom andra cefalosporiner, kännetecknas den av låg toxicitet och en liten mängd kontraindikationer (individuell intolerans).

azitromycin

Den första representanten för underklassen av azalider från gruppen av semisyntetiska antibiotika-makrolider.

Det verkar bakteriostatiskt genom att undertrycka syntesen av proteiner, och när dosen ökar har den en bakteriedödande effekt. Inom spektrumet av antimikrobiell aktivitet, ange majoriteten av kända gramnegativa, gram-positiva och atypiska patogener. På grund av den kraftfulla terapeutiska effekten och det bekväma mottagningsskedet används det allmänt inom olika områden av medicin, vilket visar låg toxicitet.

I motsats till ovanstående antibiotika, är Azithromycin gonorré inte tillämplig för behandling av den underliggande sjukdomen, och för att förhindra chlamydia. Denna infektion följer ofta gonokock, så för förebyggande ändamål behövs azalider. Parallella injektioner tilldelade enda mottagande ett gram Azitromycin i någon form av en underliggande sjukdom, med undantag för de fall där terapin utförs i gravida kvinnor (de kan ta erytromycin eller spiramycin).

doxycyklin

Det är ett alternativ till det tidigare läkemedlet som används för att förhindra klamydia, vid överkänslighet mot makrolider.

Avser gruppen antibiotika-tetracykliner, verkar på chlamydia bakteriostatiska. Till skillnad från azitromycin, som tas en gång, föreskrivs Doxycyclin en sju dagars kurs. I detta fall orsakar tetracyklinspecifik toxicitet en lista med kontraindikationer: barndom, graviditet, leverfel, allergi.

System för att ta antibiotika från gonorré

Det finns ingen enda behandlingsprincip för denna sjukdom, eftersom den kan uppstå i akut och kronisk form med komplikationer. Det är också nödvändigt att justera möten och doser enligt ålder och individuella egenskaper.

Styrd av kraven på effektivitet och säkerhet för antibiotikabehandling använder dermatovenerologerna följande scheman:

 • akut gonorré, lokaliserade i de nedre delarna av det urogenitala systemet behandlas av en enda injektion av 250 mg Ceftriaxon intramuskulär eller oralt intag av en eller Tsiprofloksaina ofloxacin (500 eller 400 mg, respektive). Vid intolerans föreskriva läkemedel från reservgruppen. För förebyggande av klamydia administreras 1 gram azitromycin samtidigt (eller Doxycycline - 100 mg två gånger dagligen i en vecka).
 • Antibiotika från kroniska gonorré flödande komplikationer, såväl som disseminerad infektion för 24-48 timmar administreras intramuskulärt eller intravenöst till en objektiv förbättring. Tilldela Ceftriaxon (1 gram / m eller i / på en gång per dag), cefotaxim (1 g / tum med en åtta-timmars intervall), Ciprofloxacin Spectinomycin intramuskulärt eller intravenöst var 12 timmar (2 c. Och 400 mg, respektive). Därefter överförs patienten till oral administrering av cefixim eller ciprofloxacin, bestämning av varaktigheten av kursen i enlighet med beskaffenheten av komplikationen.
 • Behandling av nyfödda utförts i en vecka (upp till 10 dagar i hjärnhinneinflammation) genom intravenös eller intramuskulära injektioner dagliga dosen i två steg med en 12-timmars intervall. Den dagliga mängden Cefotaxime är 25 mg per kg kroppsvikt och Ceftriaxon är 25 till 50.
 • När lesioner av slemhinnan bildas gonokocksfaryngit. Med denna diagnos behandlas gonorré med ciprofloxacin och resten av läkemedlen enligt schemat för behandling av akut okomplicerad form.
 • Gonokock konjunktivit behandlas hos vuxna enda intramuskulär injektion av ett gram Ceftriaxon, och neonatal - en i hans / i eller / IM-injektion som innehåller högst 125 mg aktiv substans.
 • Antibiotikabehandling under graviditet utförs när som helst i enlighet med sjukdoms svårighetsgrad. De viktigaste drogerna är i detta fall Spectinomycin eller Ceftriaxone, och fluorokinoloner och tetracykliner är strikt kontraindicerade.

Ovannämnda regimon av gonorré är bekant och kan inte användas för självbehandling utan att konsultera en dermatovenerolog. Ett besök hos en läkare är obligatoriskt, eftersom det krävs en bakteriologisk analys (inklusive kontroll) och observation av en specialist för en lyckad behandling.

Beskrivning av sjukdomen

Om gonorré, mer känd i folket under namnet gonorré, är känt sedan bibliska tider. Även då fanns en hög grad av infektiöshet av sjukdomen, behovet av att isolera patienten och försökte behandling (tvätt, stickning och antiseptiska medel). Likväl hade sådan behandling inte rätt effekt och sjukdomen ledde ofta till döden. Bara med ankomsten av antibiotika i medicin i mitten av förra seklet var en fullständig botemedel möjlig.

Orsak och vägar för infektion

Det huvudsakliga sättet att infektera är oskyddad samlag, vilket leder till att organen i genitourinärsystemet för det mesta påverkas. I hemmet överförs patogenen från bäraren genom hushållsartiklar och i leveransprocessen, från moder till nyfödd.

Tecken på gonorré

Efter en kort inkubationstid (från 3 till 7 dagar) efter införandet av patogenen i kroppen som har symtom på infektion, med män - nästan alltid, och för kvinnor - bara hälften av fallen. Karakteristiska tecken på gonorré är:

 • purulent urladdning ur urinröret eller vagina
 • klåda, brinnande i området av de yttre könsorganen;
 • smärta i processen med urinering och frekventa önskningar för det;
 • hos män kan smärta spridas till perianalzonen.

De angivna symtomen kännetecknas av en akut form av sjukdomen. Utan ordentlig behandling sprider infektionen till bäckenorganen, njurarna, orsaksmedlet in i blodet (bakterieemi), huden och lederna påverkas. Gonorré passerar in i ett kroniskt stadium, vilket externt manifesterar sig litet, men leder till allvarliga komplikationer. Kvinnor, i vilka sjukdomen inte har några yttre manifestationer, lider ofta av infertilitet.

Förmedla din hälsa till proffs! Gör ett möte för den bästa läkaren i din stad just nu!

En bra doktor är en generalist som, baserat på dina symptom, kommer att ställa en korrekt diagnos och ordinera effektiv behandling. På vår portal kan du välja en läkare från de bästa klinikerna i Moskva, S: t Petersburg, Kazan och andra städer i Ryssland och få rabatt på upp till 65% vid antagning.

* Om du klickar på knappen kommer du till en speciell sida på webbplatsen med ett sökformulär och en post till specialisten på profilen du är intresserad av.

* Finns städer: Moskva och podmoskovje, St Petersburg, Yekaterinburg, Novosibirsk, Kazan, Samara, Perm, Nizhny Novgorod, Ufa, Krasnodar, Rostov-on-Don, Chelyabinsk, Voronezh, Izhevsk

Antibiotika som används för gonorré

Gonorré är en av de vanligaste infektionssjukdomarna, som i de flesta fall överförs genom intimitet med en infekterad partner. Har obehagliga symptom, försämrar livskvaliteten signifikant. I avsaknad av adekvat terapi leder till allvarliga negativa konsekvenser. I händelse av komplikationer är reproduktionssystemet skadligt. Terapi av gonorré med antibiotika är det enda sättet med bevisad effekt.

Funktioner av sjukdomen

Gonorré (gonorré) är en venerisk sjukdom som orsakas av införandet i den friska organismen av mikrobe Neisseria gonorrhoeae. Avser gramnegativa diplokocker som orsakar purulent inflammation i urinvägarna. Mindre vanlig är slemhinnan i munnen, struphuvudet, ögonen, ändtarmen. Om patogen tränger in i blodomloppet generaliseras processen, vilket leder till störningar i kardiovaskulärsystemet, som eventuellt påverkar meningesna, knäleden.

Efter infallandet av patogen i kroppen börjar antikroppar frisläppas, men de är inte specifika, så du kan få gonorré flera gånger.

Sändningsvägar

I riskzonen är alla segment av befolkningen oavsett kön, ålder, social status. Källan för infektion är en sjuk person. I de flesta fall (mer än 75% av infekterade) uppstår sjukdomen i latent form, med eller utan en suddig symptomatologi. Dessutom är inkubationsperioden (tidsintervallet från infektionstiden till manifestationen av symtom) med tripper 3 till 30 dagar. Under den här perioden kan den smittade personen smitta andra genom sexuell kontakt.

Kvinnor är ofta bärare. Detta är ett tillstånd där patienten inte känner av betydande förändringar i hälsan, känns bra, men för andra är ett hot.

Det finns flera sätt att överföra gonoréen:

Det huvudsakliga sättet att infektera med gonorré är sexuell. I det traditionella (vaginala) samlaget faller neisseria av gonoré på släktet i könsorganen, urinröret, vilket orsakar en inflammatorisk process i dem. Analsex kan prova gonokockskada på ändtarmen, oralt - munhålan, nasofarynx.

Infektioner av ögonen sker genom att komma in i konjunktiva mikrober från händerna som kommer i kontakt med de infekterade sekret i könsorganen.

Intressant! Varje år diagnostiseras över 200 miljoner människor världen över med gonorré. Detta är bara officiella uppgifter, hur många patienter som är kvar i okunnighet kan endast antas.

Mindre sannolikt, men möjligt sätt kommer att bli infekterad med en venerisk sjukdom - en inhemsk. För miljön är mikroben inte stabil - det förstår under torkning, i en tvålmiljö. I sekret från könsorganen behåller det sina vitala funktioner medan fukt kvarstår. Om en person inte följer de grundläggande hygienreglerna ökar risken att bli smittad av inhemska medel. Till exempel, genom att använda vanliga badtillbehör (handduk, tvättdukar). Vuxna tvål ofta barnet med samma tvättduk som de använde sig själva. Så det finns en gonorré hos barn.

Det vertikala sättet för överföring av infektion innebär att infektera barnet från moderen medan de passerar genom födelsekanalen.

Klinisk bild

Symptom på gonoré observeras huvudsakligen i den akuta fasen av sjukdomsförloppet, under inkubationsperioden finns inga manifestationer. I heterozygotiska patienter ser den kliniska bilden ungefär densamma ut, men det finns också skillnader.

Hos män uppträder det akuta skedet mycket snabbare och uppenbaras av följande symtom:

 • ömhet med urinering (klåda, brinnande);
 • frekvent urinering, falska önskningar;
 • svullnad av glanspenisen;
 • purulent urladdning ur urinröret.

Gonorré hos kvinnor är mestadels asymptomatisk, men leder ofta till allvarliga komplikationer. Infektionen i kroppen framkallar utvecklingen av den inflammatoriska processen i de nedre och övre delarna av genitourinary systemet.

Symptom på gonorré hos kvinnor:

 • tjock ogenomskinlig vaginal urladdning med en obehaglig lukt (möjligen med blandning av blod);
 • smärta i underlivet
 • obehag i perineum;
 • Dyspareunia - ömhet under intimitet.

När nasofarynx påverkas uppträder sjukdomen i tecken som liknar angina halsont, obehag när man sväljer och feber. Det finns ett ljust raid på tonsillerna.

behandling

Trots att sjukdomen är lätt eller allvarlig, bör behandlingen av gonorré hanteras uteslutande av en behörig läkare. Terapi av den komplicerade formen passerar inom gränserna för en upptäckt av patienten på ett sjukhus av en dermatovenerologisk dispensär. Behandling av gonorré med antibiotika är det enda effektiva sättet att bli av med infektionen.

Följande metoder används:

 • antibiotikabehandling;
 • immunostimulerande behandling;
 • användning av aktuella läkemedel;
 • sjukgymnastik;
 • anslutning till en diet.

Varje klinisk form av gonorré ger ett individuellt tillvägagångssätt vid valet av läkemedel för behandling. I den akuta fasen är terapin helt baserat på antibiotika. Den kroniska formen behandlas med ett komplex av antibiotika och preparat av immunmodulerande serier.

Antibiotikabehandling

Antibiotika är förstahandsmedicin i behandlingen av någon form av gonorré, oavsett sjukdomsstadiet och förekomsten av komplikationer.

Valet av en viss beredning beror på:

 • Resultat av analyser på patogenens känslighet mot antibiotika (bakteriologisk undersökning av smeten);
 • Förekomsten av andra sjukdomar i vilka ett eller annat antibiotikum inte kan administreras;
 • kompatibilitet med andra receptbelagda läkemedel.

Mikroorganismer är känsliga för olika grupper av antibakteriella läkemedel. Men du måste veta vilka antibiotika som är mer effektiva.

Basen för det klassiska behandlingsregimen är användningen av antibiotika i en grupp penicilliner, tetracykliner. Men vissa stammar av mikroorganismen kan förstöra sin aktiva substans tack vare enzymet beta-laktamas. Vid laboratoriedefinition i analysen av närvaro av ett enzym utses preparat från gruppcefalosporiner.

Penicillin-gruppen

Preparat av denna serie ordineras oftast i tabletterad och injicerbar form. I tabellen övervägs listan över preparat från denna grupp med beskrivningen av en dos och behandlingens längd.

Injektionerna har färre biverkningar på magtarmkanalen (GIT), levern. De tar sig till deras destination snabbare och börjar agera.

Injektioner från gonorré.

Det finns en reviderad version av läkemedlet Bicillin - det är Bicillin-5, som har en långvarig effekt, administreras en gång i månaden med en dos på 1,5 miljoner enheter. Denna egenskap av drogen låter dig genomgå behandling hemma. Bland patienterna kallades denna metod - behandling av gonorré med en enda injektion.

Penicillinkoncernen är det starkaste allergenet. Parallellt med henne är ordinerad antihistaminer - Suprastin, Diazolin.

Tetracyklingruppen

Denna grupp omfattar bredspektrum antibiotika med en gemensam struktur och mekanism, full korsresistens.

Daglig behandling av gonorré hos män och kvinnor med metacyklin (syntetiskt tetracyklinderivat) vid akut sjukdom består i att ta 300 mg av läkemedlet 2 gånger om dagen. I svåra fall är det möjligt att administrera 900 mg per dag.

Tetracyklin, klortetracyklin är ordinerad för 2 g per dag. Du måste dricka i flera mottagningar i lika delar. I svåra fall kan dosen ökas till 3 g per dag.

Doxycyklin används i 7 dagar, 2 kapslar (100 mg) under de första 2 dagarna, därefter 1 kapsel till slutet av behandlingsförloppet.

cefalosporiner

De ordineras för behandling av akut och kronisk form av gonorré. I samband med framväxten av nya stammar av mikroorganismer som inte svarar på terapi med pinicilliner, används cefalosporiner i stor utsträckning.

Ceftriaxon avser tredje generationens läkemedel som inte har resistens. En injektion (250 mg) är intramuskulär. Vid en mer komplex kurs utförs två injektioner per dag med samma tidsperiod.

Ceftazidim ges intramuskulärt eller intravenöst med 1 g var 8-12 timmar. Det är möjligt att öka doseringen enligt indikationerna.

Cefalexin finns i kapslar om 0,25 g. Det tas i enlighet med schemat - de första två dagarna 2 kapslar 4 gånger om dagen, de kommande tre dagarna 1 kapsel 4 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 5 dagar.

Andra antibakteriella medel

 • Makrolidgrupp. Erytromycin är ordinerat till patienter med akut subakut gonorré dygnet runt i en kursdos som matchas av en läkare individuellt. Macropen - 400 mg 3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 7 dagar.
 • Grupp av nitroimidazoler. Metronidazol i gonorré är föreskriven i fallet när trichomonader finns parallellt. Behandlingsförloppet är 10 dagar. Det appliceras transvaginalt eller intravenöst till 250 mg två gånger om dagen med samma intervall.
 • Azalider. Läkemedel i denna grupp rekommenderas för användning i gonorré hos män och kvinnor av Världshälsoorganisationen (WHO). Den mest populära i denna grupp är azitromycin. Ta gonorré en timme före en måltid till 0-25 -1 g en gång om dagen. Behandlingsförloppet är individuellt för varje patient.
 • Sulfonamider. Läkemedel av denna antibakteriella grupp utmärks av deras långvariga verkan. Denna egenskap minskar risken för upprepad återkommande gonorré. Biseptol innehåller i sin sammansättning sulfametoxazol, trimetoprim, på grund av vilken den bekämpar gonokockinfektion och andra svampar. Beroende på patologins form beskrivs svårighetsgraden av symtomen enligt vissa mönster.
 • Ftorfinoly. Användningen av preparat av fluorofinolgruppen är effektiv i den fria formen av sjukdomen. Det finns möjlighet att en tablett bota gonorré. De vanligaste är norfloxacin (1-2 tabletter med en dos av 400 mg), abaktal (400 mg två gånger dagligen), ciprofloxacin (250-50 mg två gånger dagligen). I kombination med andra grupper av antibiotika används för att behandla blandade infektioner.

Viktigt! Självbehandling hotar att bryta kroppens reproduktiva funktion. Att ta antibiotika för gonorré hos någon grupp utan att ordna läkare rekommenderas inte.

Efter avslutad behandling av antibiotikabehandling passeras återupptagningen av tarmmikrofloran. Under minst 14 dagar tas probiotika (Linex, Bifidumbacterin).

Kriteriet för härdning av gonorré är negativa testresultat 10 dagar efter behandlingskursen.

Funktioner hos män och kvinnor

Hur man behandlar gonorré hos kvinnor? Antibiotika av penicillin, cephalosporinserier, Ceftriaxone, Bicillin, var de mest effektiva för behandling av gonorré hos kvinnor. I fall av allergiska reaktioner på dessa grupper är erytromycin, doxycyklin förskrivet.

Inom ramen för komplex behandling föreskrivs vaginala suppositorier med antibakteriella, antiseptiska egenskaper - hexikon, betadin. Det är dock strängt förbjudet att använda ljus under menstruationen.

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att avstå från sexuella kontakter och dricka alkohol. Detta gäller både kvinnor och män.

Användningen av antibiotika i gonorré hos män är inte annorlunda än motsatt kön. Men ofta med gonorré hos män, en annan infektion, till exempel, klamydia, förenar sig. I detta fall är antibiotika av tetracyklingruppen mest effektiva. Med gonorré och trichomoniasis administreras metronidazol 250 mg intravenöst i 10 dagar.

Sjukdomen har en mer beständig karaktär än hos honkroppen, därför administreras preparat av två olika grupper samtidigt (Ceftriaxon + Doxycyklin).

Gonorré urethrit hos män kan botas med sulfonamidgrupps tabletter - Biseptol. Det är tillräckligt att ta två tabletter om dagen med ett åtta timmars intervall.

effekter

I avsaknad av adekvat behandling kan gonorré orsaka irreparabel hälsorisk. Sjukdomen tar en kronisk form, och det finns ingen botning helt. Senare observeras eftergift och återfall.

Vad är fälld med sjukdomen för patienter av olika kön?