Huvud
Analyser

Vad kan cystitis behandlas hos ett barn?

Barnblåsan är vanligare hos tjejer. Detta beror på kvinnans kropps anatomiska struktur. Orsakerna till inflammation är skadliga partiklar som går in på blåsan på olika sätt. Antibiotikum och piller från spasmer - den enda optimala behandlingen av patologi.

Symtom på blåsans inflammation hos småbarn

Små barn kan inte uttrycka sina klagomål och låta dem veta vad som oroar dem. Men det är ändå möjligt att avslöja en cystit på sådana obehagliga visningar, som:

 • hög temperatur;
 • täta äventyr för lite behov
 • en mörk skugga av urin (sällan);
 • gråter.

Under barnens gråt kan vi dra slutsatsen att han har smärta i någon del av kroppen. I närvaro av smärtsamma spasmer håller barnet händerna nära buken och klämmer fast det. Vid urinering gråter barnet starkare.

För fler vuxna barn som kan säga om deras känslor är följande tecken på blåsor karakteristiska:

 • dra smärta i underdelen av bukhinnan;
 • spasmer ovanför pubis, får fart när tömmer blåsan;
 • smärta i perineum (sällan observerad);
 • frekventa önskningar i en liten (minst tre gånger i timmen);
 • hög temperatur;
 • urininkontinens
 • grumlighet och tredje orenheter i urinen.

För att bekräfta cystit måste barnet passera urin och blodprov, göra biokemi, kontrollera urinsterilitet och genomgå ultraljudsundersökning.

Hur man behandlar inflammation hos barn

Tabletter väljs individuellt. Antibiotikum väljs beroende på svårighetsgraden av den inflammatoriska processen, svårighetsgraden av symtom i barnet.

Praktiskt taget i alla fall utförs behandlingsförloppet på ett sjukhus.

Behandling av inflammation börjar med sängstöd. Det finns ingen strikt överensstämmelse med reglerna, eftersom barnet inte kan ligga i sängen för dagar till slut. På området för inflammation överlagrad torr värme minskar smärtan och smärtsamma spasmer. Varmt bad med örter används effektivt. Kamille eller salvia kommer att göra. För varmt vatten (inte mer än 37 grader) kan inte göras, eftersom urinprocessen kan vara störd. Självklart bör barnet inte ledas utomhus, oavsett hur varmt det är utanför fönstret på de första dagarna av blåsor.

En extra dryck är viktig för barnet, detta behov uppstår hos barn med 50%. Det rekommenderas att ge barnet ett morsmål och te. Mineralvatten kan förbrukas om barnet är yngre än 6 år.

Drogbehandling av den inflammatoriska processen i urinvägarna innefattar att ta antispasmodika, uroseptika, läkemedel som bekämpar bakterier. För barn används tabletter No-shpa, Papaverin i ljus. Ibland är läkemedlet ordinerat Baralgin.

Som antibakteriell behandling, läkemedel som:

Antibiotikumet väljs av den behandlande läkaren. Typen och dosen av p-piller beror på barnets ålder, svårighetsgraden av inflammationen. Från ett antal fluorokinoloner är förberedelser för barn inte föreskrivna. Det är viktigt att ta förskrivna tabletter i högst sju dagar, även om lättnad har kommit under de första dagarna.

Hur är behandlingen

Hos barn under 12 månader är behandlingsbanan under ledning av läkare på sjukhuset. Fler vuxna kan ta tabletter hemma. Föräldrar behöver veta och komma ihåg att självaktivitet vid behandling av inflammation hos barn slutar med att orsaka väsentlig skada på barnets kropp, antibiotikumet bör ordineras av en specialist. I regel uppstår komplikationer och blåsan blir kronisk. Behandling och nödvändiga läkemedel ordineras exklusivt av en specialist urolog.

Läkaren granskar barnet, föreskriver leverans av tester och nödvändiga undersökningar. En optimal terapeutisk kurs utvecklas, där ett specifikt antibiotikum ska ordineras. Föräldrarnas uppdrag innefattar strikt överensstämmelse med en viss plan och överensstämmelse med all doktors instruktioner.

För noggrann diagnos är det viktigt för läkaren att undersöka alla barns klagomål, att studera alla alternativ för cystitis närvaro inte bara hos föräldrar, men också hos farföräldrar. Specialisten ska analysera de kliniska manifestationerna av sjukdomen och ge en karaktärisering av urin. Korrekta utvärdera och tolka indikatorerna för ultraljud och cystoskopi. Först efter hela anamnesen bör han ordinera ett antibiotikum.

Barn med blåsor ska vara säkra på vila. Det rekommenderas inte att gå ut med honom för en promenad och spela utomhusspel.

Barnet ska dricka tillräckligt med vätska och äta rätt. Du kan inte mata den med kryddig, stekt, sylt och rökt mat. Du kan behandla frukt, yoghurt och mjölkgröt. Med sådan näring accelereras processen med "vård" av bakterier och behandlingens varaktighet minskar signifikant.

Efter lindring av akuta och svåra symtom ordinerar läkaren fysioterapi, elektrofores. Det kommer också att vara användbart att dricka en kurs av vitaminer för att höja kroppens försvar. Utan vitaminer kan det inte, eftersom antibiotikumet undertrycker immuniteten i någon sjukdom.

Hur man tar piller för barn

Den huvudsakliga cystitisbehandlingen av spädbarn tar antibiotika. De är ordinerad läkemedel från penicillin gruppen, det är antibiotikum Amoxiclav och tabletter Augmentin. De måste användas i 7 dagar. Om ett barn inte tolererar något läkemedel, ändras det till läkemedel från ett antal makrolider. Det finns azitromycin och sumamed. Den senare beräknas till 10 mg per 1 kg av barnets vikt. Läkemedlet tas en gång om dagen i högst tre dagar.

Antibiotikum Augyemtin kan tas till barn som börjar vid 9 månaders ålder. Doseringen börjar vid 2,5 ml. Nästa ökning av dosen ska göras inte tidigare än vid två års ålder. Därefter öka dosen vart femte år.

Även barn förskrivs Kanefron tabletter. Det kan vara berusat från födelsen tio droppar tre gånger om dagen. I en mer mogen ålder använder de piller, för unga barn produceras droger i droppar. Läkemedlet anses vara mildt och effektivt.

förebyggande

För att minimera risken för inflammation i blåsan bör följande regler följas:

 • regelbundet ta multivitaminer
 • Barnunderkläder rekommenderas att endast bäras från 100% bomull;
 • Låt aldrig barn frysa;
 • tillåter inte förstoppning hos barn
 • balansera näring
 • kontroll hygien hos barnet
 • småbarn tills året behöver byta blöja i tid och skölj skrot med vatten.

utsikterna

Behandling av cystit hos barn och ungdomar slutar nästan alltid med framgång. Med snabb diagnos och korrekt behandling, droger droger bakterier och ett friskt barn går till en dagis eller en skola. Antibiotikum hanterar snabbt inflammation, vilket effektivt undertrycker tillväxten och reproduktionen av skadliga mikroorganismer.

Vanligen förekommer blåsning hos barn en gång, eller det kan inte hända alls. Det beror på vård av mammor och pappor till sitt barn. Ibland finns kronisk cystit hos barnet under hela sitt "lilla" liv. Det händer sällan, men det tar fortfarande seriös och försiktig inställning till ditt barns hälsa.

Vem har risken att bli mer sjuk?

Hos ettåriga barn och mindre sker blåsning lika ofta hos både pojkar och tjejer. Under studietiden i primärklassen uppträder inflammation mer hos honkön. En hög andel beror på strukturen hos urinvägarna. I synnerhet talar vi om närheten av analanpassningen till könsorganen, en bred eller kort kanal i urinröret, frekventa infektioner. Alla dessa överföringar tillåter smitta lätt att komma in i urinblåsan.

Cystitis förekommer hos de barn som har en genetisk predisposition mot den. Till exempel kan inflammation uppstå om barnet:

 • låga immunförsvar
 • förekomsten av kroniska sjukdomar;
 • brist på nödvändiga vitaminer
 • närvaro av sand eller stenar i blåsan;
 • VPR (medfödd missbildning av organen) i urinvägarna.

Barnblåsan är en förförisk sjukdom. För att förhindra sjukdom hos ett litet barn, bör du titta på barnet och inte låta honom (särskilt tjejen) sitta i en kort kjol i sandlådan, klä inte på väder, äta mellanmål. Läkemedlet för behandling är smärtstillande medel och antibiotikum. Dessa är tillräckligt starka droger inte bara för en vuxen, men också för ett barns kropp. Det är bättre att förhindra patologi än att bota det under en lång tid och flitigt.

Antibiotika för barns cystitis

Användningen av antibakteriell terapi i barndomen verkar för många föräldrar vara överdriven: de är rädda för att barnets immunitet kommer att få oreparabelt lidande. Men sanningen är att utan användning av antibiotika är nästan omöjligt att bota cystit: sjukdomen nästan alltid utlöses av bakterier, men eftersom andra läkemedel är värdelösa mot honom. Hur behandlas blåsinflammation hos barn? Vilka antibiotika är acceptabla?

Cystitis hos barn: behandling med antibiotika - huvudprinciperna för behandling

Antibakteriella läkemedel med försiktighet ordineras även för vuxna, för att inte tala om barn. Endast läkaren föreskriver medicin, med beaktande av följande faktorer:

 1. Resultat av undersökningen. Med cystit bör barnet åtminstone göra ultraljud och passera även blod- och urintester. Urin undersöks nästan alltid för bakteriologisk kultur, vilket gör att man kan bestämma orsaksmedlet för infektion. Olika bakterier är känsliga för olika droger, eftersom valet av antibiotika utförs i varje enskilt fall.
 2. Befintliga kontraindikationer. Om barnet åtföljer hälsoproblem ska specialisten se till att den föreskrivna medicinen är kompatibel med dem.
 3. Patientens ålder Det finns mediciner som är oacceptabla för barn. Läkaren måste ta hänsyn till detta ögonblick.
 4. Den optimala kursens varaktighet. Som regel är det från en vecka till två. I vissa fall är en enstaka dos av läkemedlet tillräcklig.

Om läkaren ansvarsfullt närmar sig uppgiften att välja ett läkemedel, kommer det inga problem i framtiden med barnet. I stället kommer det att vara möjligt att stoppa smittspridningen, på grund av vilken sjukdomen upphör att utvecklas.

Den främsta risken för antibiotikabehandling för barn är missbruk av läkemedel, vilket i huvudsak är karaktäristiskt för fall där föräldrar väljer att självständigt välja ett läkemedel. Det bör komma ihåg:

 • antibiotika är värdelösa i cystitis virala eller svampiga karaktär (med sådana typer av sjukdomar visar antivirala och antifungala medel);
 • antibiotika tar inte ner feber (det tar antipyretika);
 • antibiotika skyddar inte mot förekomst av bakteriekomplikationer (med liknande preparat för beredning av preparat på växtbas).

Det dåliga rykte av antibiotikabehandling skapades huvudsakligen av personer som missbrukade läkemedel. Om det inte finns någon anledning att ge barnet droger, kan behandlingen faktiskt bli till problem, bland annat:

 • öka motståndet hos mikrober till ett visst ämne (i framtiden kommer användningen att vara användbar);
 • störning av normal mikroflora
 • Förekomsten av allergiska reaktioner, misslyckande i organismens enzymatiska arbete;
 • frånvaro av positiva resultat av behandlingen.

Eftersom de negativa konsekvenserna av att ta antibiotika endast är associerade med medicinsk analfabetism, är det ingen mening att skydda barnet från den terapi som passar honom. Det viktigaste är att hitta en kvalificerad läkare och övervaka att han förskriver droger inte slumpmässigt utan att fokusera på resultaten från testen.

Det bästa antibiotikumet för barn med blåsor

Modern farmakologi erbjuder ett stort antal mediciner som är säkra för barnet. Läkare föreskriver följande effektiva antibiotika för barn från blåsor:

 1. penicilliner: Amoxiclav, Augmentin.
 2. makrolider: Sumamed, azitromycin.
 3. cefalosporiner: Zinnat, Tzedek, Tsefaklor, Taratsef, Supraks Solutab.
 4. Kombinerade sulfonamider: Co-trimoxazol.
 5. Fosfonsyraderivat: Monural.

Först och främst söker läkaren en variant bland penicilliner: deras användning anses vara det mest framgångsrika och säkra alternativet för ett barn. Resten av grupperna behandlas med antibiotika om penicilliner inte kan användas av någon anledning eller drogerna ger inte den önskade effekten.

Det är omöjligt att säga vilket läkemedel som är bäst för cystit hos barn, eftersom alla situationer är olika. Det är viktigt för läkaren - att hitta en balans mellan kraven i ett visst fall och den potentiella risken från användningen av mediciner. När en sådan jämvikt uppnås är sjukdomen lätt härdad utan att kroppen skadas.

Den genomsnittliga tiden för antibiotikabehandling är 7 dagar, ibland krävs ett mer allvarligt tillvägagångssätt - då utökas kursen till två veckor. Makrolider används vanligen från 3 till 5 dagar. Fördelaktigt annorlunda på denna bakgrund Monural (pediatrisk): det räcker att ta det en gång för natten, så att nästa dag symptomen återföll, och infektionen slutade utvecklas. Det är sant att ett antibiotikum endast föreskrivs för barn över fem år.

Vanligtvis försvinner tecken på akut cystit efter 2-4 dagars behandling. Men sluta inte behandlingen före tiden, annars kommer den inflammatoriska processen igen att bli aktiv.

Cystitis hos ett barn 3 år - vilka antibiotika är lämpliga?

För små barn, behandlar föräldrar alltid med oerhört darrande, eftersom barnets kropp fortfarande är svag och sårbar. Det betyder emellertid inte att den sjuka ska ges antibiotika. Många av de ovanstående drogerna får användas även vid en sådan "ung" ålder. Treårsperioden kan behandlas med sådana läkemedel som:

 • Amoxiclav i form av en suspension eller lösning för parenteral användning (tabletter är endast föreskrivna vid 6 års ålder);
 • Augmentin i form av en suspension eller sirap (tabletter kan endast användas efter 12 år);
 • Sumamed i form av tabletter 125 mg (om barnets vikt är mindre än 12,5 kg, använd sedan ett antibiotikum i form av en suspension);
 • Azitromycin (med en kroppsvikt på mer än 10 kg);
 • Zinnat, Cedex, Cefaclor, Tarracef (i tabletter eller suspensioner), Suprax Solutab (i form av en suspension);
 • Trimsulfa.

En läkare bestämmer den exakta dosen för små barn. Som regel beror "delen" på patientens vikt.

Även om de angivna antibiotika är tillåtna även för behandling av treåringar, bör man noggrant övervaka barnets tillstånd efter att ha tagit botemedlet. Patienten kan visa intolerans mot någon komponent som ingår i läkemedlet. Med rodnad i huden, utslag, försämring av sömn och andra liknande symptom, rekommenderas att du slutar behandlingen och återigen ser en läkare så att han förskriver ett annat läkemedel.

Nästan alltid antibakteriell terapi är det enda effektiva sättet att bekämpa barndomscystiti. Det är bara nödvändigt att visa barnet till en kvalificerad specialist och följ instruktionerna exakt för att stoppa en akut eller kronisk inflammationsattack i tid.

Exklusiv om antibiotika för cystit hos kvinnor och män med listor och jämförelse

I strukturen av infektiösa och inflammatoriska processer i nedre urinvägarna tar blåsans lesion den ledande platsen. Förutom den viktiga kliniska betydelsen är denna sjukdom också ett socialt problem på grund av det faktum att det tydligaste tecknet på patologi, ger patienter svåra besvär i det dagliga livet, begränsar deras rörelsefrihet, vilket gör det svårt att besöka arbetet eller skolan, vilket minskar den totala effektiviteten och orsakar uttalad fysisk obehag.

Denna patologi "i folket" anses vara enbart kvinnlig, men det är inte så. Sjukdomen är vanlig i båda könen och i olika åldersgrupper. Hos män är en sådan diagnos mycket mindre ofta på grund av urinrörets anatomiska egenskaper (längre och smalare, vilket förhindrar en uppåtgående infektion i blåsans hålrum).

Hos barn uppträder cystit, huvudsakligen i intervallet från fyra till tolv år, och pojkarna är sex gånger sämre än tjejer. Hos äldre är incidensen av blåsans inflammation fullständigt utjämnad.

De viktigaste patogenerna:

 • Escherichia coli;
 • proteus;
 • staphylo- och streptokocker;
 • mykoplasmal och chlamydial infektion;
 • trichomonas;
 • svampar av släktet Candida.

Vilka antibiotika är lämpliga för behandling av cystit hos kvinnor med utseendet av de första symptomen på sjukdomen?

Valet av ett antimikrobiellt medel utförs empiriskt, detta beror på det förutsägbara spektret av patogener som orsakar inflammation.

Drogen presenteras emellertid med ett antal krav:

 • antibiotika för cystit och uritrit hos kvinnor bör ha största möjliga handlingssätt och täcka hela spektret av patogener;
 • skapa höga koncentrationer i urinen;
 • har en låg indikator på resistens i patogena floror
 • Det bör inte finnas nefrotoxicitet.

För närvarande rekommenderas antibiotika för cystit för kvinnor att ordineras med korta kurser. Denna behandling har visat sig och har en hög effektivitet.

Långa kurser ordineras för allvarliga kroniska former med frekventa återfall.

Varaktighet av tre och sju dagars kurser.
Engångsadministration av läkemedlet är vanligtvis inte effektivt och har stor risk för återinflammation eller fullständig frånvaro av klinisk effekt efter intag.
Sådan behandling är endast möjlig vid en mild akut cystit, som uppstått för första gången.

Den maximala effekten för sådan behandling är Fosfomycin Trometamol (Monural).

monural

Det är ett antibiotikum med ett brett spektrum av verkan och refererar till derivat av fosfonsyra. Har en uttalad bakteriedödande effekt på det mesta av den gram-positiva och gramnegativa floran.

Fosfomycin är kontraindicerat till patienter med individuell intolerans och njursvikt, patienter under fem år och över 75 år. Ej föreskriven vid amning.

Oönskade reaktioner från ansökan kan uppenbaras: huvudvärk, svaghet, sömnighet, vaginit, menstruationsbrist, dyspeptiska störningar.

Läkemedlet konsumeras på en tom mage, minst 2 timmar innan du äter. I detta avseende rekommenderas hans mottagning före sänggåendet. Innehållet i en dospåse löses i en tredjedel av ett glas varmt vatten. Förpackningen innehåller 3 g läkemedel (dagsdos för vuxna). Barn utses till 2 år.

Behandlingstiden är en dag. Innan du tar monoal rekommenderas en urladdning av urinblåsan.

Antibiotika för kvinnor med blåsor: en lista

Nitrofurantoyl (furadonin)

Det används mycket sällan, bara för svåra former med resistens mot andra droger.

Detta beror på ett antal biverkningar:

 • fibrotiska förändringar i lungorna;
 • hög hepatotoxicitet, kan orsaka läkemedels hepatit;
 • frekventa allergiska reaktioner;
 • antibiotikarassocierad diarré och pseudomembranös kolit;
 • bronkial obstruktion och andningsfel;
 • stagnation av galla;
 • reaktiv pankreatit.

Orala cefalosporiner

Andra generationen:

Tredje generationen:

 • Cefixime (Suprax, Sorcef);
 • Ceftibuten (Tzedek).

Alternativa linjer eller inhibitorskyddade penicilliner

 • Ampicillin / klavulanat (Augmentin, Amoxiclav).
 • Ampicillin / sulbactam (Unazin).

Billiga antibiotika för cystit hos kvinnor: en lista

Fluoroquinoloner anses vara det mest effektiva och billiga:

Nonfluorinated quinols (Negrum, Palin, Nevigramon) är mindre vanliga hos vuxna, på grund av floraens ökade resistens.

Antibiotika för cystit hos män och kvinnor: dosering

Antibiotikum för cystit hos barn

För barn rekommenderas inhibitorskyddade beta-laktamer och orala cefalosporiner från andra och tredje generationen.

Fosfomycintrometamol (Monural) är också effektiv.

Oftast används:

nitrofuraner:

Preparat av nalidixsyra:

Pipamidinsyra:

Cystitis går inte bort efter antibiotika?

Ett vanligt misstag vid behandling av blåsans inflammation är användningen av läkemedel med låg effektivitet av verkan på patogenen eller användningen av läkemedel med en hög frekvens av bakteriens resistens mot deras verkan. Cystit efter antibiotika är ofta bevarad med utnämningen av penicilliner (Ampicillin, Amoxicillin), sulfonamider (Co-trimoxazol, Biseptol) och Nitroxolin.

Detta beror på floraens antibiotiska resistans mot dessa medel.

Är det möjligt att bota cystit utan antibiotika?

Antibiotika för behandling av blåsor används inte endast i fallet med en parasitisk etiologi av sjukdomen.

Sådan cystit, orsakad av schistosomiasis, behandlas med antiparasitiska medel.

 1. Praziquantel (Biltricide) används både hos barn och vuxna. Den rekommenderade dosen är 20 mg / kg tre gånger om dagen, under dagen.
 2. Metformat används vid 7,5-10 mg / kg (inte överskrider den dagliga dosen på 600 mg) tre gånger om dagen, med en andra kurs om två veckor.
 3. Niridazol föreskrivs från beräkningen av 25 mg / kg (maximalt per dag 1500 mg), som delas upp i 3 receptioner, upp till en vecka.
 4. Hycanton administreras en gång intramuskulärt 3 mg / kg.

Med onkologiska komplikationer av sexuell schistosomiasis visas radikal cystektomi (urinblåsning).

Stora biverkningar vid utnämning av antiparasitisk behandling: dyspeptiska störningar, huvudvärk, neuropsykiatriska störningar, svaghet, nedsatt prestanda, märkbar yrsel.

När en sjukdom med annan etiologisk behandling av cystit utan antibiotika inte utförs. Akuta former kan självläka, men det tar månader, och de viktigaste symptomen på sjukdomen ger patienten ett stort obehag i sin dagliga livstid. Dessutom garanterar otillräckligt ordinerad primärbehandling frekvent ytterligare återfall och ökar risken för kronisk behandling av processen.

Läkemedel som används för att förebygga frekventa urinvägsinfektioner hos kvinnor

För att förhindra återkommande och kronisk sjukdom rekommenderas att långvarig användning av låga doser av antimikrobiella medel rekommenderas.

Patienter med återkommande inflammation i samband med samlag visas med ett antibiotikum efter varje coitus.

Under klimakteriet rekommenderas kvinnor att använda hormonell kräm som innehåller östrogen före varje antibiotikabehandling.

Ytterligare terapier

Rekommenderat rikligt drickssystem med undantag för sprit, soda, starkt och sött te, kaffe. Iakttagandet av de grundläggande principerna för den 5: e dieten för Pevzner visas.

Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel används för att begränsa skadans område och blockera inflammatoriska mediatorer. Vid akut cystitis föreskrivs systemisk antiinflammatorisk behandling (Nimesulid, Diklofenak, Nimesil). Dessa läkemedel har också en uttalad analgetisk och antipyretisk effekt.

 • När uttryckt smärtsyndrom (eller urinretention hos män) visar också tilldelningen av smärtstillande medel (Solpadein, Gentos) och kramplösande (No-spa, Platifillin, papaverin).
 • För att eliminera ödem visar användningen av antihistaminer (Diazolin, Loratidin, Dimedrol).
 • Effektiv immunmodulerande terapi (Uro-Vax, Viferon).
 • Från den traditionella medicinen visar användningen av infusioner och te från yarrow, kamomill, melissa, motherwort, timjan, johannesurt, mint.

Det är viktigt att komma ihåg att många örter är kontraindicerade under graviditet och amning, och fytoterapi appliceras inte i närvaro av allergiska reaktioner på denna växt.

För långvarig användning och förebyggande av återkommande, föreskrivs vegetabiliska uroseptika: Neorenal två tabletter två gånger om dagen eller Urostin två kapslar tre gånger om dagen.

Vid användning av furagina rekommenderas ett extra intag av vitamin B6, vilket är en väsentlig komponent för en fullständig metabolism av läkemedlet.

I kronisk cystit är fysioterapi ett obligatoriskt tillägg till behandlingen. De använder laserterapi, elektrofores med droger, pellioterapi.

Med långvarig antimikrobiell terapi måste antifungala läkemedel och medel för normalisering och upprätthållande av tarm- och vaginalt mikroflora ordineras.

Förberedande faktorer

För kvinnor spelar funktionerna i geniturinvägarna en viktig roll vid inflammationens början (anatomiskt en bredare och kort urinrör, dess närhet till vagina och anus). Detta bidrar till uppkomsten av en gynnsam miljö för kontinuerlig införande av patogen flora i blåsans kavitet.

För män är riskfaktorerna:

 • uretrit, prostatit, en långvarig inflammatorisk process i de partiella vesiklarna eller epididymis;
 • pyelonefrit;
 • obstruktion, stör urinflödet och leda till konstant stagnation i urinblåsan;
 • frekvent hypotermi, stress, minskning av kroppens totala motståndskraft.

Långvarig kateterisering av blåsan och frekventa endoskopiska undersökningar ökar risken för att utveckla cystit oberoende av patientens kön.

Oftast är infektionsvägen med blåsans inflammation stigande, det vill säga infektionen kommer in i urinhålan i urinröret. Den nedåtgående vägen är karakteristisk för njursjukdomar. Hematogen skidning framträder sällan nog och är typisk i närvaro av ett avlägset purulent septiskt fokus.

Vilka antibiotika för barn med blåsor?

Välj ett antibiotikum för cystit

Cystitis är inflammationen i blåsans slemhinnor. Oftast diagnostiseras denna sjukdom hos kvinnor. eftersom de har anatomiska kännetecken i det geniturinära systemet, på grund av vilket infektionen utan speciella svårigheter tränger in i urinblåsan. Men även män kan bli offer för denna sjukdom. Cystit är behandlingsbar, inklusive antibiotika, det viktigaste är att söka hjälp från en läkare.

Symtom och orsaker

Innan behandlingen startas bör du ta reda på tecknen och orsakerna till sjukdomen, bara om du har denna information och resultaten av patientens test kan du välja rätt antibiotikum för en cystit hos ett brett spektrum av åtgärder.

I regel rapporterar cystitisen sig med följande symtom:

 • Flera begär för urinering, som kan uppstå både under dagen och på natten, medan urinen varje gång inte är mycket allokerad.
 • Urinering åtföljs av smärtsamma förnimmelser i underlivet och könsorganen, patienter karakteriserar vanligen dem som snideri och brinnande;
 • Önskningar kan vara falska;
 • I urinen kan blodet (hematuri) observeras, och det kan också vara grumligt med en obehaglig lukt;
 • Ryggsmärta;
 • Vid komplikationer kan feber, allvarlig huvudvärk, illamående förekomma.

Ofta börjar blåsan eftersom bakterierna har gått in i urinblåsan, så antibiotika förskrivs för behandling, som syftar till att eliminera patogen mikroflora. Även faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen innefattar:

 • Brist på regelbunden och korrekt intim hygien;
 • hypotermi;
 • Retention av urin i urinblåsan kan också orsaka cystitis;
 • Brist på vitaminer i kroppen;
 • Obalanserad mat (mycket fett, stekt, saltat, rökt mat och varma drycker);
 • Överträdelser av hormonell bakgrund hos kvinnor;
 • Inflammatoriska processer i könsorganen;
 • Infektionssjukdomar (t.ex. influensa) kan också orsaka bakterier att "migrera" i blåsan, vilket leder till inflammation.
 • Urolitiasis (bildning av stenar i njurarna, urinblåsan eller urinblåsan), diabetes mellitus, buken eller ryggmärgsskador.

Vilket antibiotikum är det mest effektiva

Behandling av cystit är komplex, så förskriva droger från olika grupper: antibakteriella, antiinflammatoriska, smärtstillande medel, läkemedel, baserade på växtdelar (fytopreparationer) och andra. Kräver vidhäftning med en speciell diet och pastellbehandling (i akut form) och besök på fysioterapi (när sjukdomen recedes).

När det gäller antibiotika, för idag, urologen utser oftast att ta både kvinnor och män:

Monural. Detta antibiotikum mot cystit är effektivt och snabbt verkande, kommer att hjälpa till att bli av med nästan alla oönskade mikroorganismer som har avgjort i blåsan. Det är också lämpligt för mottagning, patienten behöver bara dricka 1 kapsel före sänggåendet.

Relief du kommer att känna dig mycket snabbt, cirka 3-4 timmar efter att p-piller konsumeras, kommer symtomen på blåsor inte att vara så ljusa. Monural har kontraindikationer: ålder (kan inte ta upp till 5 år), individuell intolerans av komponenter. Kvinnor i situationen och ammande mödrar är detta antibiotika tillåtet, men under en strikt övervakning av en läkare.

Nolitsin. De ämnen som detta antibiotikum innehåller från cystit hos kvinnor kan avaktivera bakterie DNA, vilket leder till deras död. Nolitsin har ett brett antibakteriellt medel, och rekommenderas också av läkare, eftersom det är koncentrerat i urinblåsan, men förblir inte i vävnader och blod. Ta bör vara 3 gånger om dagen för 1 tablett, behandlingen tar 3 dagar (med kronisk form - en vecka).

Bland kontraindikationerna finns ålder (du kan bara dricka för personer över 18 år), graviditet och sjukdomar som epilepsi, ateroskleros, cerebral cirkulation.

Palin. Detta antibiotikum är föredraget vid behandling av cystit i händelse av att den patogena mikrofloran är känslig för pipemidinsyra. Ta 2 gånger om dagen för 400 mg, en behandlingstid 10 dagar. Bland kontraindikationerna finns ett barns ålder, graviditet, nedsatt njur- eller leverfunktion.

Furadonin. Dess effekt är att det inte tillåter bakterier att syntetisera protein normalt, vilket är varför de dör. Patientens hälsotillstånd förbättras vanligtvis den andra behandlingsdagen, det är nödvändigt att dricka medicinen vid 100 mg per dag för 3-4 doser oavsett att de äter.

Kontraindikationer antibiotika: kränkningar av njurar, graviditet, ålder upp till 8 år. Biverkningar inkluderade illamående och yrsel, sällan kräkningar.

Furagin. Antibiotikum hjälper till vid behandling av blåsor genom att det stärker immunsystemet, vilket förhindrar tillväxt och reproduktion av bakterier. Känslighet för detta läkemedel besittas av stafylokocker och E. coli. Drick 2-4 tabletter 2-3 gånger om dagen. Kursen varar 7-10 dagar, beroende på anamnesen.

Läkemedlet tolereras väl, biverkningar är mycket sällsynta.

Denna lista är inte öppen, det finns ett antal droger som kan hjälpa dig med blåsor, men kom ihåg: valet av ett antibiotikum är en urologs uppgift, inte din.

Behandling av cystit med antibiotika hos kvinnor

Om en kvinna blir sjuk med blåsor, då för behandling, finns det alltid föreskrivna vissa antibiotika (en lista strax nedan) som är utformade för att förstöra patogena bakterier.

Många människor börjar köpa antibiotika på egen hand och sedan hävdar att det hjälpte dem.

Faktum är att massan av antimikrobiella medel som används i cystit, men en del har länge varit ineffektiva (dvs en kvinna kommer att känna en tillfällig lättnad, och det orsakande medlet av "försvinna in i skuggorna"), vilket är förenat med utvecklingen och konsekvenserna av återfall. Andra kan inte vara säkra i vissa kliniska situationer.

Det är viktigt att inte glömma att vid behandling av cystit vid ett långvarigt intag av antibiotika förstörs ett stort antal positiva mikroorganismer - mjölksyrastavar. Detta bidrar till den rikliga tillväxten av jästliknande svampar och leder till framväxt av tröst.

I denna artikel kommer vi att prata om droger för behandling av blåsor. Men det betyder inte att du behöver självmedicinera. Endast en läkare kan korrekt upprätta en diagnos och förskriva en terapi som tar hänsyn till alla karaktäristika hos kvinnans kropp.

Översikt över förberedelser

Antibiotika för blåsor är endast indikerade om inflammationen i blåsans slemhinnor är bakteriell i naturen. I något annat fall föreskrivs de för att förebygga en eventuell bakteriell infektion eller inte alls ordineras.

Villkorligen antibakteriella läkemedel kan delas in i 5 grupper.

 1. Nitrofurantoin är ett antiseptiskt medel för behandling av urinvägarna.
 2. Erytromycin # 8212; antibiotikumet riktas mot förstörelsen av stafylokocker, streptokocker, gonokocker.
 3. Sulfonamidgrupp. sulfametisol, sulfisoxazol, sulfametoxazol.
 4. Penicillin-gruppen. cefaklor, cefalexin, dicloxacillin, amoxicillin, ampicillin.
 5. Tetracyklingrupp. doxycyklin, minocyklin, tetracyklin.

Ta upp drogen, varaktigheten av administrering och dosering, samt möjligheten att använda universella antibiotika som undertrycker de flesta patogener, borde vara en urolog.

Lista över antibiotika för blåsor

Nedan är en lista över deras mest effektiva och ofta använda antibiotika för behandling av cystit hos kvinnor:

 1. Monural (350,00 rubel);
 2. Palin (RUB 237,00);
 3. Furagin (RUB 243,00);
 4. Furadonin (153,00 rubel);
 5. Nolitsin (RUR 262,00).

Varaktigheten av antibakteriell behandling för akut cystit är vanligen 3 eller 7 dagar, beroende på förekomsten av riskfaktorer. Om de är närvarande ökar respektive behandlingstiden.

Komplex terapi

Att dricka antibiotika och inget annat är nog, för en fullständig botemedel kräver komplex terapi.

Det innefattar: intag av örtberedningar: kanefron eller cyston, probiotika (laktobakterin), immunomodulatorer, det är också nödvändigt att observera sängstöd och ta varma bad eller torrvärme. Det finns också en speciell diet för patienter med cystit, vilket är mycket viktigt för kronisk cystit.

Glöm inte vanligt vatten, du borde dricka minst 2 liter rent vatten om dagen.

Stödjande terapi

Efter antibakteriella läkemedel finns det stor sannolikhet för återfall och uppkomsten av akut cystitis. Oftast beror detta på felaktig utvald behandling eller misslyckad självbehandling.

Antibiotika för blåsor är provokatörer av trusningsförstöring. så deras mottagning kräver det obligatoriska underhållet av kroppens försvar. För att förbättra immuniteten i 1,5-2 månader är det nödvändigt dagligen:

 1. Att dricka på en dröm som kommer på ett glas yoghurt med laktobaciller. Ännu bättre, om du förbereder kefir själv från den förvärvade starteren eller kommer att ta probiotika med levande stammar av fermenterade bakterier.
 2. Ta vitaminer, till exempel, komplimat;
 3. Två gånger om dagen för att dricka tinktur av echinacea (en halv kopp vatten 25 droppar);
 4. På eftermiddagen ta en upplösning i vattenpasta fytolysin.

De beskrivna förebyggande åtgärderna kommer att bidra till att förebygga cystit efter antibiotika och stödja det normala tillståndet i tarmmikrofloran utan manifestationer av konsekvenser i form av dysbios.

Monural för cystitis

Nu har läkarna i arsenalen ett läkemedel som är utmärkt för akut behandling av urinvägarna, eftersom det är universellt. Detta är det bästa antibiotikumet för cystit - läkemedlet "Monural".

Fördelen med detta läkemedel är att när det går in i blodet absorberas det snabbt och kommer in i njurarna i oförändrad form. Det är nog att ta ett antibiotikum till jobbet. Med svår form av blåsan är han utsedd två gånger.

På grund av den lilla giftiga effekten på kroppen anses "Monural" vara praktiskt taget ofarlig. Men det finns också kontraindikationer: det kan inte tas till barn under 5 år, ammande mödrar och personer med nedsatt njurfunktion.

Vilket antibiotikum är bäst för cystitis?

Bland de bästa drogerna kan identifieras "Monural". Även för intag av droger rekommenderas som innehåller fluorokinoloner, till exempel Levofloxacin. Detta medel har ett brett spektrum av effekter på mikrober, det har en lång period av utsöndring, en hög grad av penetration i andra organ.

Används för behandling av sjukdomen Amoxicillin, Nitrofurantoin, Fosfomycin. Dessa droger förstör fullständigt bakterier och tillåter inte bakterier att anpassa sig till läkemedlets komponenter. Gravid och barn är ordinerade läkemedel som Cefixime eller Cefuroxime. De är harmlösa mot kroppen, samtidigt som smittet snabbt förstörs.

Antibiotika för blåsor

Fram till nyligen ansågs att cystit inte nödvändigtvis behandlades med antibiotika. Han var tvungen att genomgå lämplig kost, rätt regim och som ett resultat av den övergripande förstärkning av immunsystemet. Men nu är de flesta läkare benägen att faktum att Det är bättre att eliminera cystit med antibiotika, eftersom det alltid finns en fara att akut cystit kommer att gå in i kronisk form, vilket blir mycket svårare att behandla.

Vad är cystitis?

Cystitis uppträder i akut och kronisk form. Den akuta formen kännetecknas av den plötsliga förekomsten av inflammation i blåsans slemhinna. Ibland kan denna inflammation inträffa strax efter att organet har påverkats av en faktor som orsakar förekomsten av cystitis. Vid utförande av felaktiga åtgärder för behandling av akut cystit kan sjukdomen strömma in i kronisk form. I kronisk cystit är symtomatologin hos denna sjukdom mycket mindre uttalad.

Denna infektion orsakas av smittsamma medel, såsom streptokocker och enterokocker, kan också orsaka det och andra liknande patogener. Det kan också uppstå icke-infektiös cystit. Dess utseende beror på blåsans påverkan på olika kemikalier och läkemedel samt utländska kroppar.

Symtom på blåsan är extremt obehaglig. Med denna sjukdom finns det ofta urinering, som åtföljs av smärta. Urin blir grumlig. I svåra former av blåsor är det möjligt att höja kroppstemperaturen, illamående kan uppstå och ett mjölksediment kan observeras i urinen. För mer om detta, se artiklarna Cystitis in Women: Symptom och cystit hos män: Symptom och behandling.

Behandling av akut cystit med antibiotika

Om akut cystit inte behandlas med antibiotika kommer det troligen att manifesteras efter ett tag. Och som du vet, indikerar detta redan att sjukdomen har förvärvat en kronisk form. Akut cystit ska behandlas omedelbart. Denna sjukdom kräver ett tidigt beslut, ibland utan att först kontrollera urinen och patogenens känslighet för antibiotika.

Hittills har denna brådska medfört många problem, för inte alla droger kan döda dessa eller andra patogener. Men nu i läkarnas arsenal finns ett sådant läkemedel som Monural. Det är ett universellt antibiotikum för behandling av infektioner i nedre urinvägarna. Detta antibiotikum är perfekt lämpat för akut behandling, eftersom det är universellt.

Monural - ett läkemedel som täcker ett brett spektrum av patogener. Läkemedlet visar den nödvändiga aktiviteten mot de flesta. detta antibiotikumet bekämpar perfekt med akut cystitis orsakssamband (Staphylococcus, Proteus och Escherichia coli). Dessutom är Monural mycket mindre sannolikt än andra antibiotika, uppkomsten av patogener uppstår. En av de viktigaste fördelarna med läkemedlet är att en enda dos är tillräcklig för att den ska kunna fungera. Drogen absorberas snabbt i blodet och går in i njurarna oförändrade. En hög koncentration av läkemedlet finns i urinen inom en dag och bidrar till att hela patogena mikrofloran dör.

En monoral kan ordineras två gånger, om du har en svår form av blåsan. Grunden i verkningsmekanismen för detta läkemedel är blockeringen av verkan av enzymer som deltar i bildandet av cellväggarna hos smittsamma medel.

För människokroppen är detta läkemedel nästan ofarligt. På grund av det faktum att den inte har någon toxisk effekt på kroppen, kan Monural ta ännu under graviditet (läs om det i artikeln Monural under graviditeten). Läkemedlet bör inte användas om du är överkänslig, barn under 5 år, människor som lider av svårt nedsatt njurfunktion och ammande mödrar, eftersom läkemedlet utsöndras i sin mjölk.

Efter behandlingen måste du göra ett urintest för att kontrollera att cystit är närvarande - den så kallade botemedelskontrollen.

Behandling av kronisk cystit med antibiotika

Behandling av en kronisk form av cystit är det exakta motsatsen till behandling av en akut form. I kronisk cystit börjar behandlingen med en fullständig undersökning, som avslöjar alla möjliga orsaker till utseendet på en kronisk form av blåsor. Oftast är dessa orsaker patogena förändringar i urinvägarna. Antibiotika för kronisk form av cystit är endast föreskrivna efter noggrann undersökning av urin för förekomst av patogener.

Vid kronisk inflammation används Monural mycket mindre ofta. Detta förklaras av det faktum att infektionen i detta fall har utvecklat en tillräckligt stark försvarsmekanism, och till och med en två gånger administrering av ett antibiotikum kan inte utplåna det. För behandling av kroniska former av blåsor används preparat av gruppen fluorokinoloner oftast. såsom Norfloxacin, Ofloxacin, Ciprofloxacin.

Dessa läkemedel har uttalade antibakteriella åtgärder med avseende på de flesta orsaksmedel av infektioner i nedre urinvägarna. För sådana preparat produceras immuniteten hos bakterier praktiskt taget inte. Fördelen med dessa läkemedel är att de kan handla även mot en så stark fiende som Pseudomonas aeruginosa. Tidigare var detta medel praktiskt taget obehandlat.

Ta bort den patogena mikrofloran hjälper till att korrigera valet av dosering och frekvens av fluorokinoloner. Dessa antibiotika, som de flesta droger av detta slag, blockerar funktionerna hos enzymer som är ansvariga för uppbyggnaden av bakterieceller. Dessa läkemedel verkar mycket snabbt, vilket förhindrar att bakterierna anpassar sig till de förändringar som har inträffat.

Att ta mediciner av detta slag kan störa den korrekta utvecklingen av benskelettbildningen, så det ska inte tas före 15 års ålder. Under graviditeten är det endast tillåtet att ta dessa läkemedel om det är ett hot mot barnets liv på grund av mammas sjukdom. Om du ammar är det bäst att stoppa denna process vid tidpunkten för läkemedlet. Du kan fortsätta mata efter att du har avslutat hela behandlingen. Dessutom är fluokinoloner kontraindicerade för användning med deras individuella intolerans.

Eventuella antibiotika från denna grupp kan endast ordineras av en läkare. Dessa läkemedel är starka och har biverkningar som kan påverka hälsan hos dina inre organ negativt. Efter behandlingen är kontrollen av botemedel obligatorisk.

Kom ihåg att om du har några tecken på utseende av blåsan, behöver du snarast kontakta en läkare. Behandling du kan bara utse honom. Behandla din hälsa ordentligt. Ta hand om dig själv och ta hand om dig själv!

Läs andra intressanta rubriker

Symtom och behandling av cystit hos barn

Cystit eller inflammatorisk sjukdom i slemhinnan (i allvarliga fall och submukosa) hos blåsan är en av de vanligaste urologiska patologierna hos barn.

Allmän information

Barnblåsan förekommer oftare än vuxna. Samtidigt, på grund av anatomiens särdrag är flickor mer benägna att bli sjuk av denna sjukdom än pojkar.

Det finns akut cystit hos barn:

 1. I form av stark skärsmärta i perinealzonen.
 2. Hyppig uppmaning att urinera.
 3. Reduktion av delar av utsöndrad vätska under en urinrör.
 4. I svåra fall kan barnet inte behålla urinen. Och i en ålder av upp till ett år, tvärtom kan urinuttaget upphöra, och förgiftningen börjar.

Ofta är barn sjuka från 4 till 12 år, oftare i åldern 1-3 år, och mycket sällan - nyfödda. Den andra toppen av incidensen av cystit sker under perioden av sexuell aktivitet.

Hur uppstår cystit hos barn: symptomen och behandlingen av sjukdomen - det är värt att prata om allt detta mer i detalj. Trots allt gäller denna sjukdom inte för sällsynta.

skäl

Normalt, när den ordinarie uttömning av urin i frånvaro av strukturella förändringar mochevyvedeniya Organ och intimhygien efterlevnad området, är blåsan självrengör med varje miktsii (agera urinering). Med urinen tas bakterier bort som kan komma in i urinledningssystemet i stigande ordning, det vill säga från tarmarna eller könsorganen.

Om barnet är hälsosamt är blåsans slimhinnefoder tillräckligt resistent mot mikroorganismerna som angriper det på grund av ospecifik immunitet. Särskilda körtlar producerar slem, innehållande lysozym, immunoglobuliner, och interferon, såväl som en del andra faktorer av icke-specifik skydd som skadlig effekt på patogena floran, trängt in i kroppen.

Om fodret och detrusor (muskel, utvisa urin) bibehåller sin integritet och funktionalitet, finns det ingen förändring i kroppsstrukturen (förträngningar, böjar), urinerar barnet regelbundet, graden av skydd kroppen är ganska hög. Men det är värt att lida några av komponenterna i blåsans skydd, och sedan börjar den patologiska processen. Det vill säga, utvecklingen av patologi kräver bara tre huvudfaktorer:

 1. Allvarlig bakteriell kontaminering av urinledningssystemet.
 2. Funktionell störning av urinvägarna.
 3. Anatomiska egenskaper hos urinledningssystemet.

Bakterier kommer in i systemet för ackumulering och utsöndring av vägen på flera sätt:

Mikroorganismer "stiger" från okologenitala zonen eller urinröret, eller "sjunker" till blåsan från njurarna som de drabbas av. De tränger in i orgeln med blodflöde från andra organ, som ibland ligger långt borta, eller med lymffilt från närliggande strukturer.

Om funktionella sjukdomar eller blåsanatomi hos urinrörarna inte tillåter bakterierna att snabbt avlägsnas börjar de multiplicera aktivt. Undertrycka deras tillväxt helt ospecifikt försvar av kroppen kan inte. Så börjar blåsan.

Bakteriell faktor

Överdriven reproduktion av bakterier som normalt saknas på slemhinnan i urinvägarna är den främsta orsaken till sjukdomen. Sådana bakterier är mikroorganismer som bor i tarmen:

 1. Escherichia coli eller E. coli (den vanligaste patogenen).
 2. Proteus och Klebsiella (mindre ofta).
 3. De kan orsaka blåsor och kocker (staphylo- och streptokocker).
 4. Urogenitala infektioner (klamydial, ureaplasmos, mykoplasmos, gardnerellez) orsakar också ibland denna sjukdom hos barn.

Rollen av virala medel i etiologin hos denna sjukdom hos patienter i tidig ålder är under studie. Dock erkänner läkare att herpesvirala infektioner, adenovirus och liknande infektioner stör mikrocirkulationen i blåsan och främjar reproduktion av bakterier.

Specifik cystitis (gonorré, trichomoniasis) finns sällan hos spädbarn. Men här är en tjej eller ungdom som började sexlivet, kan lida av blåsans inflammation orsakad av en sådan mikroflora.

Cystitis kan orsakas av en svampmikroflora. Men detta händer sällan, och främst hos barn som har fått antibiotika under lång tid, eller med kraftigt försvagad immunitet eller immunbrist.

Funktionella-anatomiska faktorer

Stort värde för utvecklingen av den smittsamma processen är den ofullständiga frisättningen av organet från urin. Eller de provoceras av sällsynta ritualer, som är kopplade till:

 • Behovet att "tolerera".
 • Syndrom av den neurogena blåsan.
 • Återflöde (kasta urin från urinledarna till blåsan).
 • Blåsans divertikulum, ectopi i munnen.
 • Stricture av urinrör eller urinledare.
 • Urinledaren eller förlängningen av urinledarna.
 • Cystit hos pojkar provoceras av phimosis.

Invasiva urologiska förfaranden bidrar också till utvecklingen av sjukdomen hos barn.

Ytterligare faktorer som bidrar till infektionens penetration och dess spridning genom urinledningssystemet är:

 • Maskinfektioner.
 • Behandling med antibiotika, sulfonamider, cytostatika.
 • Dysbacteriosis, vulvovaginit (hos tjejer), tarminfektioner, inflammatorisk tarmsjukdom, kronisk förstoppning.
 • MKB, nefropati, intag av främmande kroppar i urinblåsan och urinblåsan.
 • Endokrina sjukdomar, vilket leder till en förändring i urins surhet.
 • Beriberi.
 • Purulenta-inflammatoriska sjukdomar (ont i halsen, lunginflammation med bildande av abscesser).
 • Hypotermi, strålningsexponering.
 • Cystor och tumörer i blåsan, proliferation av lymfoida vävnader och andra patologier.
 • Brist på personlig hygien eller konstant användning av medel för intim hygien med antibakteriell effekt.
 • Funktioner av strukturen av flickans kropp.
 • Överansträngning.
 • Fysisk inaktivitet.
 • Besöker poolerna.

En hög förekomstnivå hos barn vars föräldrar lider av olika urogenitala infektioner.

flickor

Cystitis i en flicka utvecklas ofta på grund av särdragen hos kvinnans kropps anatomi. En bred men kort urinrör, en nära anus, underlättar penetrationen av den intestinala opportunistiska mikrofloran genom den stigande vägen. I en tidig ålder kan flickor provoceras av det faktum att droppar av urin, som barnet inte kan ta bort efter varje urinering, förblir i slidan. I dem propagerar den villkorligt patogena mikrofloran aktivt och tränger in i urinblåsan och blåsan som stigande sätt.

Cystit hos pojkar i tidig ålder (0-3 år) provoceras ofta av en sådan naturlig anatomisk egenskap av utveckling som fimos eller förminskning av förhudet. I pojkarna i det första året av livet är fysiologisk phimosis ett slags skydd mot infektion av patogena mikroorganismer från den yttre miljön. Men om den patogena mikrofloran fortfarande tränger in, förhindrar fysiologisk förträngning fullständig urinvätning av dessa mikroorganismer. Och de är alla samma stigande sätt "få" till slemhinnan i blåsan.

Orsaken till sjukdomen måste ges så mycket tid, på grund av välgrundade orsaker beror starkt på hur man behandlar cystit och hur denna behandling kommer att vara effektiv.

Innan du börjar behandla cystit hos barn, måste du misstänka denna sjukdom, se till att det är den inflammerade urinblåsan som oroar smulorna och bara sedan fortsätt till terapi. Hur uppenbarar sig denna obehagliga sjukdom i barndomen?

Klassificering och symptomatologi

Klassificera den patologiska processen enligt typen av flöde, morfologiska egenskaper, prevalens och närvaro / frånvaron av komplikationer. Inflammation av slimhinnan i bladen kan vara:

 1. Akut eller kronisk.
 2. Primär (förknippad med anatomiska orgelfel) och sekundär (i samband med funktionsnedsättning som leder till urinretention).
 3. Fokal eller totalt.
 4. Infektiös och icke-infektiös (allergisk).
 5. Okomplicerad och fortsätter samtidigt med pyelonefrit, uretrit, komplicerat av bubbla reflux, paracystitis, peritonit.

Beroende på formen av den patologiska processen kan tecken på cystit hos barn skilja sig något. Sjukdomen i akut form utvecklas våldsamt, symtomen växer inom några timmar. Inflammatorisk behandling hos barn 7-16 år fortsätter i princip på samma sätt som hos vuxna patienter: med akut smärtssyndrom och nedskärningar i urinröret, frekventa smärtsamma hjärnskakningar, med liten urinladdning. Cystitis hos ett barn 2-6 år är uppenbart:

 • Frekventa blandningar: i 1-3 års ålder upp till 15 gånger om dagen, i åldern 2-3 år upp till 10 gånger om dagen. I vissa fall når frekvensen av önskningar 3 gånger per timme.
 • Skarp smärta vid början och sluten av urinering.
 • Hög kroppstemperatur.
 • Smärta i inguinalzonen med bestrålning i ändtarmen.
 • Urininkontinens (hos barn som inte lider av enuresis).
 • Illamående, ibland kräkningar.
 • Falska impulser.

Det svåraste att notera och utvärdera inflammationens början i blåsans väggar hos nyfödda och spädbarn. Vid denna ålder kan barnet inte klaga på hans tillstånd, och hans sjukdom kan bara märkas av gemensamt intresse. Spädbarn har följande symtom på blåsor:

 • Urinering upp till 20 gånger om dagen.
 • Gråtande, förvärras av en blandning.
 • Skjuter benen till buken och drar dem när de försöker urinera (i folket säger "sticka ben").
 • Amning (blandning).
 • Slöhet eller spänning.
 • Sömnstörning.
 • Temperaturstigning upp till 38 grader.
 • Upphävande av urinretention som ett resultat av reflexkramp i urinhalsen.
 • Frekvent upprepning.

Cystitis är mycket behandlingsbar. Därför kommer den främsta uppgiften för föräldrarna - vid de första tecknen på sjukdomen att vända sig till ett barns poliklinik.

Akut kronisk blåsan

Med akut cystit förändras kvaliteten på urinen. Om den samlas i en transparent behållare kan du se att den har blivit grumlig, mörkare, med en obehaglig lukt. Om du lämnar behållaren med urin en stund kan du upptäcka en fällning: flingor och en fin suspension. Om hemorragisk blåsan utvecklas, tar urinen form av "köttslungor".

Med tidig diagnos av sjukdomen och kompetent behandling förbättras tillståndet 3: e dagen efter sjukdomsuppkomsten. Återhämtning sker inom en och en halv vecka.

Den kroniska formen av blåsor förvärvas genom felaktig behandling av patologi i akut form. Oftast är det en sekundär sjukdom, det är svårare att behandla och det uppstår med tillfälliga återfall och remission. Symtom med denna form är mindre uttalad och manifest:

 • Obehag i underlivet.
 • Urininkontinens (när som helst på dagen).
 • Ökning av urinretention med viss minskning av dess mängd.

Barn med neurogen dysfunktion i blåsan och anatomiska defekter i sin struktur kräver särskild uppmärksamhet.

I åldern 1,5-4 år går barn ofta till dagis. Övervakning av kvaliteten på personlig hygien reduceras och träning i organiserat beteende börjar. Och i närvaro av den beskrivna dysfunktionen och anomalierna, känner många barn i åldern 2 redan med cystitis.

diagnostik

Diagnos av denna sjukdom kan omfatta laboratorie- och instrumentundersökning. I det här fallet krävs det:

 • Klinisk undersökning av blod (KLA).
 • Klinisk undersökning av urin (OAM).
 • Urinkokning.
 • USA.
 • Cystoskopi.
 • Urografi.

Barn och urologer är oftast begränsade till laboratoriediagnostik och ultraljudsdiagnos. Instrumentundersökning krävs i svåra fall.

behandling

Efter diagnosen är etablerad, är det nödvändigt att starta behandlingen så snart som möjligt. Behandla barns blåsor bör integreras. För att göra detta, använd:

 1. Läkemedelsåtgärder.
 2. Icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling är grunden för behandlingen av bakteriell infektion. Tilldela terapi:

 • Orsaks.
 • Patogenetiska.
 • Symtomatisk.

Icke-farmakologiska åtgärder innefattar:

 • Sängstöd.
 • En diet.
 • Drickeregimen.
 • Sjukgymnastik.

Etiotropisk behandling innebär exponering för den bakomliggande orsaken, det vill säga den patogena mikrofloran som orsakade sjukdomen. För att göra detta, förskriv antibiotika. Valet av läkemedlet beror på patientens ålder. Oftast utsedda:

 1. Medlen av penicillinkoncernen (Amoxicillin, Augmentin, Amoxiclav).
 2. Cefalosporiner (Zeclor, Hinnat).
 3. Sulfanilamider kombineras, till exempel, Co-trimoxazol (efter 2 månader).
 4. Antibiotika av fluorokinolongruppen (inte tidigare än ungdomar).
 5. Uroantiseptika, till exempel Monural, Ecofomurals (vanligtvis från skolåldern).
 6. Lokala antiseptika Miramistin, Protargol.

Antibiotika för cystit hos barn kan ordineras i tabletter och injektioner, en kurs om minst en vecka. I vissa fall kan behandlingen innefatta sköljning (installation) av blåsan. Anläggningar utförs med antiseptiska lösningar, och rekommenderas huvudsakligen för kronisk blåsan. Manipulation kan ordineras efter 6 år.

Patogenetisk behandling involverar tidigt avlägsnande av toxiner från kroppen. Oftast uppnås detta utan medicinering - barnet får mer att dricka. Men i vissa fall kan diuretika och intravenös infusion av saltlösning (i särskilt allvarliga fall) ordineras.

Symtomatisk behandling är utformad för att lindra patientens tillstånd, men det kan inte påverka sjukdomsförloppet. För att eliminera reflexkrampen i urinhalsen och blåsans reflexaktivitet kan antispasmodiska läkemedel förskrivas: Drotaverine, Nosh-pu. För att minska smärtan utnämnas ibland Analgin, Baralgin (det är inte önskvärt att utse till barn i 3 månader).

Non-drug therapy

Cystitis i akut tillstånd kan kräva sjukhusvistelse, men behandling av cystit hos barn hemma är möjlig efter en doktors undersökning och utnämning av kompetent behandling. Först av allt måste de ge sängstöd. En bra effekt ger torr värme till blåsans område. Ibland rekommenderar läkare varma sessila badar med buljonger av örter, till exempel kamille. I det här fallet måste du se till att vattentemperaturen inte överstiger 37,5 grader.

Ett viktigt element i att påskynda processen för återhämtning av ett barn som har lämnat barnets tillstånd är en kost. Gurkor, tomater, kål och zucchini i återvunnet form (betning, betning) rekommenderas att injicera till barn efter 5-6 år. Men ibland i mycket begränsade kvantiteter ges dessa produkter till barn så tidigt som 3 år.

Vid utveckling av en cystit från dem är det nödvändigt att vägra. Dieten bör vara mjölk-grönsaker, godis, pickles och kryddiga rätter bör uteslutas. I kosten kan inkludera:

 • Komposit av torkade frukter utan socker.
 • Väl desinficerar blåsan av tranbär och cowberry mors, avkok eller barnens te med kamille.
 • För behandling av skolbarn inom ramen för växtbaserade läkemedel kan man använda avkodningar av fälthästar, plantain och johannesört.
 • För terapeutiska ändamål kan barn ordnas mineralvatten utan gas med en hastighet av 5 ml per kilo av barnets vikt om tre år eller mer.

De vanligaste fysioterapeutiska förfarandena är:

Elektrofores görs med antibiotika och antiseptiska medel. Och effekten på den suprapubiska mikrovågsområdet och magneten förbättrar trofismen hos vävnader, stimulerar immunsvar, utlöser regenerering.

Okomplicerad cystit är verksamhetsområdet för en distriktspediatrikare. I svår, långvarig, svår att behandla komplicerad cystit, rekommenderas konsultationer av smala specialister: urolog, nephrologist, gynekolog (för tjejer).

Obligatoriskt förebyggande av denna sjukdom. Och det här är inte bara korrekt hygien, regelbunden tömning av blåsan, efterlevnad av dricksregimen, snabb behandling av helminthiaser, endokrina sjukdomar. Detta och eliminering av hypotermi och härdning av kroppen. Sommar är den optimala perioden på året för början av härdningsaktiviteter. I höst-vinterperioden kommer barnets organism att vara redo att möta förkylningen och stå fast.