Huvud
Behandling

Antibiotikum för inflammation i njurarna

Lämna en kommentar

Hur effektivt behandla njureinflammation? Lita på folkmedicin, drick mer vatten eller välj antibiotika? Är det säkert att ta antibiotika för inflammation i njurarna? Njurinflammation (med det vanliga namnet "nefrit") och blåsan (cystitis) är mycket oönskade och obehagliga fenomen. Termen "nefrit" avser sjukdomar som pyelonefrit, pionephros och till och med tuberkulos. Inflammatoriska processer åtföljs av vilda smärtor i underlivet och nedre delen av ryggen. Tyvärr står folk inför dem oftare än de skulle vilja. Det är viktigt att notera att ju tidigare du söker hjälp från en urolog, desto lättare och snabbare kommer diagnosen och behandlingsprocessen att ta. Oavsett taktik för behandling av njurinflammation har inte valts, och även om terapi utförs hemma eller på sjukhus, kom ihåg att jade kan och ska bortskaffas.

Hur väljs effektiva mediciner?

Cystit eller nefritis åtföljs av inflammation i njureområdet och orsakar smärta i ländryggsregionen. Sjukdomen uppstår på grund av bakterier och mikrober som kommer in i våra njurar genom blodet. Kärlsmedlet för infektion är E. coli eller streptokocker. Dessutom kan nefritis orsaka hemska komplikationer, så försök inte resan till läkaren och börja behandlingen och ta medicinen i tid.

Behandling av inflammation är baserad på användningen av mediciner i kombination med traditionell medicin samt förfaranden som syftar till att stärka immuniteten. Med pyelonefrit, följer läkare huvudprinciperna: diagnos av sjukdomen, eliminering, förebyggande av återfall, eliminering av symtom, konstant övervakning av patienten.

Behandling börjar med att ta antibiotika, som tas internt. Antibiotika för njursjukdomar är mycket effektiva, eftersom de effektivt eliminerar infektionen. Inträdeslängden är från 5 till 12 dagar. För att ta emot antiseptiska medel vid en nefrit kan urologen efter noggrann diagnos endast. För att göra detta utförs flera test för att bestämma orsaksmedlet för infektionen: ett virus, en svamp eller en bakterie. Sensibiliteten hos stimuli för läkemedlet bestäms också. Svårighetsgraden av sjukdomen spelar en viktig roll vid utnämningen av behandlingen. Till exempel kan en mild grad behandlas med antibiotika i tabletter, och en tung man kräver behandling med injektioner (ibland intravenösa infusioner). Att veta namnet på orsakssambandet till sjukdomen, sjukdomens komplexitet och läkemedlets känslighet, kommer läkaren att ordinera det lämpligaste läkemedlet, vilket kommer att säkerställa produktiv behandling.

Vilka antibiotika ordineras oftare av läkare?

De vanligast föreskrivna antibiotika inkluderar gruppen aminopenicilliner, cefalosporiner och fluorokinoloner. Mindre vanligt föreskrivna aminoglykosider och makroliter. Var och en av dessa grupper används under vissa förhållanden av sjukdomsförloppet. De vanligast föreskrivna urologiska antibiotika hänvisas till följande grupper:

 1. Gruppaminopenicilliner. Det är vanligt att inkludera följande föreskrivna läkemedel - Amoxyllicin och Penicillin. De garanterar effektiv behandling när orsaksmedlet för infektion är E. coli och enterokocker. En säker grupp som kan ordineras även under graviditeten.
 2. Cephalosporin grupp. Om sjukdomen åtföljs av varig inflammation, medan inflammation njur utse "Claforan" "Zinnat", "Tsiprolet", "Tseforal", "Tamitsin", "cefalexin". Med dessa tabletter förbättras patientens välbefinnande åtminstone den tredje behandlingsdagen. Speciellt är det nödvändigt att allokera "Tsefaleksin". Den behandlande substansen i denna beredning av 7-ACC på kort tid förhindrar övergången av den inflammatoriska processen till en komplikation.
 3. Fluorokinolongrupp. Dessa är "Levofloxacin", "Moxifloxacin", "Nolitsin". Tilldela komplikationer och kroniska former. De har ett antal kontraindikationer.
Tillbaka till innehållet

Andra grupper av antibiotika

 1. Gruppaminoglykosider. Utnämnd vid sjukdomens avancerade stadium ("Nethylmicin", "Gentamacin", "Amikatsin"). Sådana tabletter har en toxisk effekt på kroppen, du kan inte ta dem länge.
 2. Grupp nitrofuraner. Ganska lång tid och framgångsrikt används för behandling. Lätta representanter - "Furadonin", "Furamag".
 3. Gruppmakrolider. Preparat av denna kategori "Sumamed" och "Vilprafen" är effektiva mot vissa bakterier. Tillträde till ungdomar från 14 år är tillåtet.

Separat värt att nämna uroseptika - dessa läkemedel, som antibiotika, påverkar urinvägarna och har en antiseptisk effekt. Mycket sällan ordinerar läkare injektioner för inflammation i njurarna. De kan vara höghastighetståg, eftersom de snabbt absorberas till skillnad från tabletter eller i fallet när vissa tabletter inte räcker till. Och ta inte del av valet av antibiotika själv innan du går till apoteket, konsultera en urolog.

Således bland dessa grupper av läkemedel mest kända antibiotika är "amoxicillin", "ampicillin", "amoxiclav", "norfloxacin", "Ofloxacin". Denna grupp av droger har använts under lång tid och lyckats klara av uppgiften. Bland injicerbara antibiotika bör väljas "Cefatoxime", "Cefazolin".

Kom ihåg att doseringen väljs individuellt för varje patient, beroende på sjukdomens allvar och infektionen som ledde till inflammation. I samband med antibiotika kommer läkaren fortfarande att skriva ut probiotika, vilket hjälper kroppen att "återhämta sig" efter aktiv behandling, eftersom antibiotika tenderar att förstöra den inre floran i tarmarna.

Vilka läkemedel ska tas till behandling under graviditeten?

Det är viktigt att förebygga inflammation under graviditeten. En farlig period för läkare är från 22 till 40 veckor. Du måste äta ordentligt, det är önskvärt att begränsa intaget av stora mängder salt och vätskor, få tillräckligt med sömn, gå mycket, klä dig varmt. Dessa enkla knep kommer att förhindra komplikationer. Annars måste du ta till hjälp av läkare. Enligt medicinsk forskningsstatistik har 10% av gravida kvinnor blåsan, upp till 2% av gravida kvinnor lider av pyelonefrit och en liten procentuell andel av urinvägarna.

Behandling kan inte ignoreras, på samma sätt som självmedicinering. Konsekvenser kan vara farliga, fram till för tidig födsel. Därför sätts behandling av kvinnor på ett sjukhus där de är under överinseende av läkare. Att ta mediciner under denna period är strängt förbjudet, därför rekommenderar nefrologer säkrare metoder innan de byter till medicinsk hjälp. Första - diet (utan salt och kryddig mat), och för det andra - drick tillräckligt med vatten. Läkare kan ordinera läkemedel med växtbaserade ursprung. Antibakteriella läkemedel vid behandling av njurinflammation är endast föreskrivna i fall då andra typer av behandling inte hjälper. I detta fall föreskriva injektionerna av "Ceftriaxone" och "Ceazoline" som vi redan vet.

Antibiotika för inflammation av njurarna hos män

Den inflammatoriska processen i urinvägarna är en allvarlig patologi som alla kan möta. De viktigaste symptomen på njureinflammation är smärta vid urinering, feber och allmän fysisk svaghet i kroppen. Immuniteten hos patienten minskar dess funktionalitet, och som ett resultat börjar patologin att utvecklas. En av de effektiva metoderna för behandling av den inflammatoriska processen är att ta antibakteriella läkemedel som har en signifikant effekt på sjukdomsförloppet och bidrar till snabb och tillförlitlig eliminering av patologin.

Det är viktigt att komma ihåg att utnämningen av antibakteriella läkemedel endast hanteras av läkaren. Det är strängt förbjudet att ta sådana potenta preparat utan godkännande av en specialist.

I varje fall väljs läkemedlet individuellt och varaktigheten av behandlingsförloppet tilldelas, medan sjukdomsdiagnosen och det allmänna tillståndet hos patientens organism spelar en viktig roll.

Hur fungerar antibiotika?

När inflammation i njurarna diagnostiseras, är behandling med antibiotika grunden för korrekt och effektiv behandling. Hur fungerar antibakteriella läkemedel i patientens kropp?

Antibiotika är potenta medel som selektivt påverkar en viss typ av patogena bakterier som orsakar inflammation i blåsan och njurarna. Tillsammans med detta har sådana läkemedel inte en toxisk effekt på patientens kropp, särskilt den här faktorn gäller antibakteriella medel av den senaste generationen.

I patientens kropp administreras de på flera sätt:

I form av tabletter eller suspension (om läkemedlet inte förstörs i kroppen genom magsaft eller enzymer i matsmältningssystemet); I form av injektioner (med en svår inflammatorisk process eller när du vill uppnå maximal effekt så fort som möjligt).

Antibakteriella medel har viktiga egenskaper:

Baktericid effekt - Död av patogena mikroorganismer; Bakteriostatisk effekt - hämning av tillväxt och utveckling av patogena mikroorganismer.

Viktig behandling Basics

Som nämnts ovan är antibiotika de mest effektiva och beprövade läkemedlen i kampen mot infektionens spridning och aktivitet. Men för att uppnå positiva resultat av terapi är det viktigt att följa följande principer för korrekt behandling:

I varje fall väljs endast den individuella dosen av läkemedlet, under behandlingen är det viktigt att uppnå den optimala koncentrationen av läkemedlet i vävnaderna hos det inflammerade inre organet. Ofta i början av behandlingen ges patienten antibiotika i chock (ökad) dos, men i framtiden bör dosen gradvis minskas. Behandlingsförloppet spelar en stor roll vid utnämningen mot inflammatorisk process. Den minsta behandlingstiden för urinvägarna är 7-10 dagar. Det är strängt förbjudet att avbryta behandlingen före den föreskrivna kursen, även om patienten har smärtsamma symtom. Antibakteriella medel ordineras av läkaren individuellt. Ofta krävs en patient för att förskriva antibiotika som påverkar en viss grupp av patogena mikroorganismer. Den farmakologiska industrin tillverkar också antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder. Sådana preparat är indikerade för användning om orsakssambandet för patologin inte är exakt känt. Vid allvarlig sjukdom kan patienten förskrivas komplex behandling med olika antibakteriella medel.

Antibakteriella medel

I medicin finns ett ganska stort antal grupper av olika antibakteriella medel, deras huvudsakliga klassificering beror på läkemedlets kemiska beståndsdel. Dessutom har var och en av grupperna flera generationer.

Ampicillin, amoxicillin (penicilliner grupp) - läkemedel hämmar aktiviteten av E. coli, i stor omfattning vid behandling av inflammation i njurarna och urinvägarna; Zinnat, cefalexin, klaforan (grupp av cefalosporiner) - läkemedel aktivt mot smittämnen inflammation därmed på patientens kropp inte påverkas negativt. Denna grupp av läkemedel bidrar till att förhindra den möjliga övergången av sjukdomen till det purulenta steget; Amikatsin, Gentamycin (aminoglykosidgrupp) - läkemedel har utmärkta bakteriedödande egenskaper, de ordineras för njurinflammation, utrustade med olika komplikationer; Ciprofloxacin, Pefloxacin, Ofloxacin (en grupp av fluorokinoloner) - Läkemedel som har bakteriedödande egenskaper, de ordineras om patienten lider av smärta. Sumamed, Vilprafen (grupp makrolitov) - mycket effektiv vid njurinflammation och urinblåsan, särskilt stark patogen effekt de har med avseende på grampositiva och gramnegativa bakterier. Furadonin, Furamag (grupp av uroseptika) - utsedd med måttlig svårighetsgrad av sjukdomen.

Alla ovanstående medel används effektivt vid behandling, men det är viktigt att komma ihåg att var och en av dessa läkemedel har individuella kontraindikationer. Till exempel är de flesta av dem strängt förbjudna att ta unga mammor under amning och damer under graviditeten. En grupp makroliter är förbjudet för barn till 14 års ålder. Antibiotika för män väljs individuellt, i detta fall är det viktigt att övervaka närvaron av möjliga kroniska sjukdomar och komplikationer av inflammatorisk process.

Endast läkaren, efter att ha undersökt patienten, utför den nödvändiga medicinska forskningen och efter bekräftelsen av den exakta diagnosen bestämmer vilka antibiotika som ska dricka.

komplikationer

Tyvärr har antibakteriella läkemedel en skadlig effekt inte bara på patogena bakterier utan också på matsmältningssystemet i patientens kropp. I synnerhet

Antibiotika i tabletter kan utlösa framväxten av dysbios, speciellt om behandlingsförloppet är tillräckligt lång. Huvudsymptomen på dysbios är - aptitlöshet, störd av pallarna, buksmärtor; Kvinnor efter trus kan utveckla tröst; Om doseringen och behandlingsförloppet inte följs kan patogena mikrober utveckla immunitet. I detta fall är risken för omvandling av njurens inflammatoriska process till ett kroniskt stadium troligt; Antibakteriella läkemedel orsakar ofta allergiska reaktioner i kroppen. Vid injicering är en livshotande allergisk reaktion möjlig.

Hur bota njurarna hemma?

Ansikts- och ben ansikts-, ryggsmärta, CONSTANT svaghet och trötthet, smärtsam urinering? Om du har dessa symtom är sannolikheten för njursjukdom 95%.

Om du inte bryr dig om din hälsa, läs sedan en urologs åsikt med 24 års erfarenhet. I sin artikel berättar han om droppar av Cirrofit. Det är en snabbverkande tyska botemedel mot njureåterställning, som har använts i många år över hela världen. Narkotikas unikhet är:

Eliminerar orsaken till smärtan och leder njurarna till deras ursprungliga tillstånd. Tyska droppar eliminerar smärta redan under första användningsperioden, och hjälper till att helt bota sjukdomen. Det finns inga biverkningar och det finns inga allergiska reaktioner.

Njurernas inflammation är det förenande namnet för två olika sjukdomar:

Klassificeringen är lägre.

Grundläggande principer för behandling av njurinflammation

Terapi av en akut period utförs på ett urologiskt eller nefrologiskt sjukhus och innefattar: viloläge, diet, antibakteriell och symptomatisk behandling.

Poliklinisk behandling är endast möjlig vid mild tillförelse av kronisk pyelonefrit. Homereulonefrit behandlas alltid på ett sjukhus.

Antibiotika för inflammation i njurarna och urinblåsan (en uppåtgående infektion) ordineras efter urinkulturen för sterilitet och känslighet hos patogenen.

Läs mer: Urinkultur på flora och känslighet mot antibiotika

Om det inte finns någon positiv dynamik i två dagar, ändras det antibakteriella läkemedlet.

Vid omöjlighet att genomföra analyser ges preferens till antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder.

Behandling av pyelonefrit sker i tre steg:

Grundläggande antibiotikabehandling; Applicering av uroseptika; Anti-återfall, förebyggande åtgärder.

Med glomerulonefrit:

Systemisk användning av antibiotika med hög aktivitet mot streptokockinfektion. Patogenetiska medel.

För empirisk (initial) terapi är det att föredra att använda skyddade penicilliner och den tredje generationen cefalosporiner.

Företrädesvis parenteral (intravenös och intramuskulär) administrering av läkemedel.

Börja antibakteriell behandling

Grundläggande terapi med antibiotika för inflammatoriska sjukdomar i njuren är ordinerad i upp till två veckor.

penicilliner

Skyddade penicilliner beräknas i en dos av 40-60 mg / kg för vuxna och 20-45 mg / kg hos barn. Den dagliga dosen är uppdelad i 2-3 injektioner.

"Guldstandard" är:

Amoxicillin / klavulanat (Augmentin, Amoxiclav); Amoxicillin / sulbactam (Trifamox).

Beräkning av dosering utförs, med inriktning på innehållet av amoxicillin.

Inhibitorskyddade penicilliner är mycket effektiva mot Escherichia coli, Klebsiella, Protein infektion, Entero, Staphylo och Streptococcus.

Penicillinserien tolereras som regel väl av patienter på grund av låg toxicitet, undantag är individuell känslighet och intolerans av läkemedelskomponenterna.

Biverkningar inkluderar allergiska reaktioner och dyspeptiska störningar.

Med nefritisk syndrom ges preferens till bensylpenicillin (1 miljoner enheter upp till sex gånger om dagen, med en kurs om 10 dagar).

När en Pseudomonas aeruginosa detekteras, ordineras en kombination av Pseudomonas penicilliner (Pipracil, Securopen) med aminoglykosider av den andra eller tredje generationen (Gentamicin, Amikacin).

Kombinationen med fluorokinoloner (Ciprofloxacin) används i förekomst av kontraindikationer mot användning av aminoglykosider (nedsatt njurfunktion, uttorkning, skador på vestibulär apparat, allergiska reaktioner).

Behandlingen utförs strikt under kontroll av biokemiska parametrar av blod i samband med risken för hypernatremi och hypokalemi).

cefalosporiner

Cefalosporin antibiotika för inflammation av njurarna har en hög aktivitet mot pyelos och glomerulonefritis orsakssamband. På grund av övervägande levermetabolism (utsöndring från kroppen) är de läkemedel som är valfria när symtom på njursvikt uppträder.

Mest effektiva:

Cefotaxime (Claforan); Ceftriaxon (Ceftriabol, Rocefin); Ceftazidim (Kefadim) Cefoperazon (Cefobid).

Doseringen beräknas utifrån beräkningen av 50-100 mg / kg dividerat med 2 gånger om dagen.

Kontraindikationer för användning av Ceftriaxon anses vara gallkanalinfektioner och den nyfödda perioden (det finns risk för kärnenergi på grund av hyperbillirubinemi)

Cefoperazon är kategoriskt oförenlig med att ta alkohol under behandlingen.

Risken att utveckla en disulfiram-liknande reaktion (allvarlig buksmärta, okontrollerad kräkning, svår ångest, takykardi, arteriell hypotension) kvarstår i upp till fem dagar efter avslutad behandling.

makrolider

Ha en svag effekt mot stafylokocker och enterokocker, Escherichia coli, Klebsiella. Mycket aktiv mot streptokockflora. Appliceras med glomerulonefrit.

"Guldstandard" - Erytromycin, Josamycin (Vilprafen).

Vilprafen är ganska dyrt, det kostar 10 flikar. 1000 mg från 680 rubel.

Läs vidare: Liknande Wilprafenpreparat är billigare

karbapenemer

Betaktaktamantibiotika har ett brett spektrum av aktivitet och hög effekt mot gram-positiv och gram-negativ flora.

Imipenem (med inflammation i njurarna och urinblåsan som används i kombination med cilastatin, för att skapa en terapeutisk koncentration i urinen. Valfri läkemedel-Tienam); Meropenem (Meronem, Janem).

Används för att behandla inflammation av allvarlig svårighetsgrad. Mer aktiv mot E. coli och Klebsiella. Verka inte på Pseudomonas aeruginosa.

Till biverkningar ingår hög allergi, nefro och neurotoxicitet, frekventa dyspeptiska störningar.

aminoglykosider

I jämförelse med beta-laktamantibiotika har aminoglykosider en mer uttalad bakteriedödande effekt på den patogena floran och orsakar sällan allergiska reaktioner. Mycket effektiv mot Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Staphylococcus, Escherichia coli, Klebsiella och enterobakterier. De är inte effektiva för strepto- och enterokockinfektioner. Maximal koncentration i njurvävnaden observeras med parenteral administrering (intravenöst och intramuskulärt). Nivån av toxicitet är högre än karbapenems. Biverkningar från ansökan inkluderar (nefrotoxicitet, skador på vestibulär apparat, hörselnedsättning, risk för neuromuskulär blockad).

Behandlingen utförs under kontroll av ett biokemiskt blodprov. Kurs inte mer än tio dagar.

Gentamicin och Amikacin används oftast.

Läs mer: Förteckning över alla preparat av aminoglykosidgruppen och allt om dem

Antibiotika valet för behandling av njurar hos gravida kvinnor

cefalosporiner; Skyddade penicilliner; Makrolider (Erytromycin, Jozamycin).

Dessa läkemedel har ingen teratogen effekt, är låga toxiska och effektiva mot bakterier som orsakar inflammation i njurarna, vilket gör att de kan användas under graviditeten.

Makrolider har låg aktivitet i förhållande till sjukdomspatogenerna, därför används de sällan, med milda former av återkommande kronisk inflammation i njuren i kombination med andra droger.

Under amning används läkemedel som inte ackumuleras i bröstmjölk: Amoxicillin, Cefoperazone, Cefobid och derivat av nitrofuraner.

Under amning är det förbjudet att använda: oxikinoliner, derivat av nalidixsyra, levomycetiner, tetracykliner, aminoglykosider, sulfonamider och trimetoprim.

Läs mer: Hela sanningen om antibiotika i tidig graviditet

Användning av antibiotika för urolithiasis hos män och kvinnor

Urolithiasis anses vara den främsta orsaken till obstruktiv pyelonefrit.

Mot bakgrund av spasmolytisk, smärtstillande, avgiftningsterapi är antibakteriella läkemedel kopplade: Aminoglykosider (Gentamicin, Tobramycin, Amikacin); Tredje generationen cefalosporiner; Carbopenems (Tienam); Fluoroquinoloner (Ofloxacin, Ciprofloxacin).

Njurinsufficiens

Vid patiens utrotning (förstörelse) hos patienter med njursvikt bör antibiotika väljas i enlighet med aktivitetsgraden för den patogena floran och frånvaron av nefrotoxisk effekt.

Preparat av erytromycin används i kombination med cefalosporiner och skyddade penicilliner.

Använd inte

aminoglykosider; Cephalosporiner från första generationen; Beta-laktamer; monobaktamer

Användning av uroseptika

Terapi ordineras i upp till en månad.

Derivat av nitrofuraner (furacilin, furazolidon, furagin, furamag).

De har ett brett spektrum av aktivitet, de är effektiva mot antibiotikaresistenta stammar. Mycket aktiv mot staphylo- och streptokockinfektion, enterokocker, enterobakterier, trichomonader, Klebsiella.

Kontraindicerat under graviditet Tillåtet för användning under amning.

Har en hög förekomst av biverkningar (dyspepsi, bronkospasm, lungödem, allergiska reaktioner, CNS-skador, har toxiska effekter på blodkroppar och lever). Ej kompatibel med mottagande av alkoholhaltiga drycker.

Icke-fluorerade kinoloner (Nalidixsyra eller Nevigramon, Negra, Palin).

De är aktiva mot Escherichia, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Proteus.

Blanda inte med nitrofuraner. Kontraindicerat vid njursvikt

Biverkningar inkluderar: cytopena reaktioner, gallstasis, hemolytisk anemi, störningar i mag-tarmkanalen.

När den akuta processen inte appliceras på grund av låg koncentration i urinen.

Antiretroviral terapi

De främsta orsakerna till de frekventa återfall är otillräcklig antibiotikabehandling (drogselektion för patogenen utan aktivitet, låga doser beroendeframkallande antibiotikum med långvarig eller upprepad tilldelning otillräcklig behandlingslängd och frånvaron av preventiv behandling). Utvärdering av behandlingsdynamiken är möjlig endast under konstant kontroll av mikrobiologisk undersökning av urin.

I förebyggande av kronisk pyelonefritis ordineras uroseptika månadsvis, i en period av upp till tio dagar. Terapi utförs under kontroll av urinkulturer för sterilitet. Med bevarande av patologisk bakteriell flora i urinen utförs en förändring av medicinen var 5-7 dagar.

Effektiv användning av örtmedicin med förändring av applicerade örter vartannat vecka, för att undvika missbruk.

Prescribe droger som har antispasmodiska, antiinflammatoriska och diuretiska effekter (Cyston, Kanefron, Shillington).

Kontraindikationer för behandling av örter är individuell intolerans, allergiska reaktioner, hyperoxaluri, dysplasi, medfödda anomalier i njurarna och urinvägarna.

Det är viktigt att förstå att det är omöjligt att bota inflammation av njurarna med örter och homeopati. Den enda botemedel mot inflammation i njurarna är antibiotika. Självmedicinering kan leda till svåra purulenta komplikationer och resultera i njursvikt.

Ytterligare terapier

Under den akuta perioden av pyelonefrit, ordnas sängstöd och en 7-A-diet med en gradvis expansion av kosten. Dryckesystem upp till 2 liter per dag.

Utför avgiftning med Ringers lösningar, glukos. Desaggreganter (Pentoxifylline) ordineras för att minska sekundär nefrokleros. Deras användning är kontraindicerad hos patienter med hematuri.

I svår smärta är spasmolytika (Drotaverin, Platyphylline) och smärtstillande medel (Nimesulid, Ketorolac, Diklofenak) föreskrivna.

I de allmänna stärkningsändamålna gäller vitaminer från grupp B, askorbinsyra.

I efterlämningsfasen rekommenderas behandling av sanatorium och spa, fysioterapi övningar, vitaminterapi, fysioterapiprocedurer.

Läs mer: Funktioner näring när man tar antibiotika

II

Med glomerulonephritis begränsas användningen av salt kraftigt.

Dryckesystem upp till 1 liter per dag. Säng vila i upp till två veckor.

Diuretika (saluretika, osmodiuretika); Hypotensiva droger; Antihistaminer.

Valet av patogenetiska medel beror på formen av glomerulonefrit.

För hematuric används företrädesvis antikoagulanter och antitrombocytmedel (heparin, Curantylum), i syfte att minska ytterligare skador microthrombogenesis och glomerulär membran.

Icke-steroida antiinflammatoriska och kinolinmedel är också effektiva.

När nefrotisk form föreskrivs glukokortikosteroider (dexametason, prednisolon), cytostatika, curantyl, heparin.

Immunsuppressiva medel tillsätts till behandlingen av den blandade formen.

Typer och klassificering av sjukdomen

pyelonefrit

Nonspecifik, inflammatorisk process i njurparenkymen med involvering av njurtubulerna och nederlaget hos njurarnas boll- och bäckesystem.

De huvudsakliga patogenerna är: E. coli, entero- och stafylokocker, klamydia, mikroplasma-infektion.

Uppkomsten av sjukdomen är akut: hög feber, svår ryggsmärta, kräkningar, buksmärtor, dysursjukdomar. Det finns en korrelation mellan njurinflammation och den nyligen överförda tarminfektion, tonsillit, en attack av urolithiasis.

Den inflammatoriska processen kan vara:

primär (det finns ingen obstruktion av övre urinvägarna); sekundär (obstruktiv).

Tidig obehandlad akut pyelonefrit passerar in i en kronisk sjukdom med progressiv skada på njurskärlen och glomeruli.

glomerulonefrit

Detta är en grupp av sjukdomar med en immun-inflammatorisk mekanism för att skada glomeruli, ytterligare involvering i processen med interstitiell vävnad. Möjligt resultat vid nefroscleros med kroniskt njursvikt.

Den främsta orsaken till sjukdomen är grupp A streptokocker.

I sin nuvarande, kan den inflammatoriska processen vara:

akut (vanligtvis ett gynnsamt resultat med återhämtning, möjlig förkortning av processen); subakut (malign kurs med akut njursvikt, ofta med dödlig utgång); kronisk (hela tiden progressiv naturligtvis, med utveckling av kronisk njurinsufficiens på grund av tung, irreversibel skada på det glomerulära basalmembranet, cirkulerande immunkomplex).

Resultatet av glomerulonephritis är: membranös, interstitiell, fokal, diffus proliferativ nefrit.

Kliniskt isolerad akut glomerulonefrit med:

Ett nefritiskt syndrom (ej uttryckta ätememor, hematuri, urin får färgen på köttslår, ökning av artärtrycket); Nefrotiskt syndrom (svullnad i ansikte, anklar, sken, med svår ström, ascites kan förekomma); Isolerat urinsyndrom (mildt ödem och hematuri); Nefrotisk med hematuri och hypertoni.

Njurskador är alltid bilaterala, smärtsyndrom uttrycks inte.

Material framställt av:
Infektionssjukdomsläkare Chernenko A. L.

Läs mer: Riktlinjer för användning av antibiotika för pyelonefrit i tabletter

Njurar i människokroppen utför många funktioner, vilket ökar risken för uppkomsten av en rad olika sjukdomar. Den vanligaste patologin är njureinflammation (nefrit). Sjukdomen är uppdelad i flera typer, kräver omedelbar behandling. Brist på specialisthjälp leder till en gradvis förlust av kroppens arbetsförmåga, njursvikt och behovet av transplantation.

Hur man misstänker sjukdomsförloppet hos män, vad ska man göra om man har ont i njurarna? Först och främst studera symptomen, orsakerna till patologins utseende, kontakta en kvalificerad specialist. Självbehandling av sjukdomen leder till komplikationer, ett ogynnsamt resultat.

Sannolika orsaker

Nephritis hos män bildas mot bakgrund av olika ogynnsamma faktorer. Patologi kan vara primär (förekommer som en följd av njursjukdom, till exempel med urolithiasis) och sekundär.

Jade utvecklas aktivt som ett resultat av påverkan på patienten av vissa omständigheter:

försvagad immunitet. Läkarna noterar ett utbrott av njureinflammation under hösten våren, när organismen är mest utsatt. överdriven fysisk aktivitet eller fullständig frånvaro Konstant inneslutning av uppmaning att tömma blåsan (observerad hos män med stillasittande arbete); Förloppet av kroniska inflammatoriska processer i kroppen; obalanserad diet, användning av otillräcklig mängd vätska (konstant dehydrering); Förekomsten av inflammatoriska processer i det manliga sexuella systemet. hypotermi; Förgiftning med olika gifter (tungmetaller, kemikalier); förekomst av onkologiska sjukdomar, kronisk alkoholism.

Akut nefrit bildas mot bakgrund av nederlag av renal vävnad av olika patogena mikroorganismer (streptokocker, Escherichia coli, Proteus, coccal infektion). Den kroniska formen av sjukdomen är ofta en följd av akut inflammation i njurarna, frånvaron eller felaktig behandling.

Mindre ofta utvecklas patologin oberoende, till exempel mot bakgrund av långvarig användning av potenta läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, analgetika). Mycket ofta diagnostiseras kronisk nefritis mot bakgrund av onkologiska sjukdomar.

Läs instruktionerna för användningen av läkemedlet Uro-neuron med urologiska problem.

Granskning och karakterisering av tabletter mot urininkontinens hos kvinnor ser på denna adress.

Klassificering och symptomatologi av patologi

Beroende på typ av njurinflammation hos män varierar den kliniska bilden, behandlingen är också annorlunda. Identifiera den specifika formen av jade hos män endast av en erfaren doktor, efter ett antal diagnostiska manipuleringar.

glomerulonefrit

Med denna sjukdom påverkas njureglomeruli, sjukdomen har en immunoinflammatorisk natur. Patologi bildas ofta mot bakgrund av purulenta ont i halsen orsakad av grupp A streptokocker.

Tecken på inflammation i njuren:

tillsammans med urin utsöndras blod; ibland i början av patologins gång är det en fullständig frånvaro av urin hos den drabbade personen; ödem uppstår på ansiktet, löpande fall bildas genom hela kroppen; en kraftig ökning av blodtrycket leder till frekvent huvudvärk, yrsel. patienter klagar ofta på smärta av varierande grad i ländryggen.

pyelonefrit

Nonspecifik form av sjukdomen kännetecknas av en skelett av bäckenet, kalyxen hos njuren. Den orsakande patogena mikrofloran (staphylococcus, E. coli) blir det orsakande medlet för denna form av inflammatorisk process. Pyelonefrit är bildad på två sätt: stigande (bakterier faller från de bakomliggande delarna av genitourinary systemet); nedåtgående (mikroorganismer överförs med blod från befintliga i kroppen av mänskliga foci av inflammation).

Den kliniska bilden av pyelonefrit innefattar:

skarpa smärtor i ländryggen, frekvent njurkolik; frekvent och smärtsam urinering (speciellt mot bakgrund av blåsan) ökad kroppstemperatur, huvudvärk, förgiftning av kroppen, generell svaghet, kränkande effekt.

Beam Nephrite

Framsteg som påverkas av en förlängd effekt på patientens kropp av joniserande strålning. Sjukdomen leder till dystrofi av epitel av renal tubuler, vidare dess atrofi. Patologi är vanligtvis kronisk, åtföljd av smärta i ryggen, ökat blodtryck, smärtsam urinering.

interstitiell

Interstitiell vävnad hos njurarna, tubuli påverkas. Sjukdomen bildas mot bakgrund av ett långsiktigt intag av icke-steroida läkemedel, analgetika som säljs utan receptbelagda läkemedel. Patologi åtföljs ofta av olika utbrott på kroppen, inre blödning. Patienter klagar över värmen av en oförklarlig etiologi, en allmän svaghet.

diagnostik

Identifiera orsaken till patientens dåliga hälsa genom att använda speciella diagnostiska manipuleringar:

obligatoriska är laboratorietester: biokemisk, allmän analys av patientens blod, urinprov, blodprov för elektrolyter, bakteriologisk urinkultur; Instrumentala studier: Ultraljud av interna organ, särskilt njurar, Övervakning av blodtryck hos de drabbade. Till ytterligare manipuleringar ingår: immunologisk undersökning, biokemisk analys av urin, radioisotopdiagnos av njurarna.

I svåra situationer krävs en njurbiopsi. Metoden låter dig snabbt diagnostisera. Under studiens gång kan undersökningar ges till andra specialister för att identifiera kroniska foci för inflammatoriska processer. Även vid behandling av nefrit hos män kan en immunolog inkluderas, eftersom huvudmekanismen för patologibildning är immun.

Allmänna regler och metoder för behandling

Hur man behandlar njureinflammation? Jade hos män är ett allvarligt problem som kräver omedelbar behandling.

Viktigt! Det är strängt förbjudet att ta några medel självständigt. Endast en specialist efter ett antal diagnostiska åtgärder kommer att ordinera lämplig behandlingssätt som passar dig.

Första hjälpen

Vid akut smärta med njurinflammation rekommenderas att ringa en ambulans. Medan du väntar på läkare rekommenderas det inte att ta starka smärtstillande medel, vilket kan snedvrida den kliniska bilden, gör det svårt att diagnostisera patologi. Det bästa alternativet är mottagandet av ett varmt bad, varmt vatten bidrar till att klara av smärta, eliminering av muskelspasmer.

Medicinsterapi

Behandling av njureinflammation hos män involverar användning av vitaminhaltiga läkemedel (inklusive kalcium, tiamin, riboflavin). Terapi hemma är förbjuden, behandling av nefritis bör utföras under strikt övervakning av läkare.

Effektiva läkemedel för behandling av njurinflammation:

Tsiklofosfomid. Framställd i form av tabletter, ta en tom mage, tvättas ner med en liten mängd mineralvatten. Det är förbjudet att använda ett läkemedel i närvaro av cancer, nephrosis. Läkemedlet bör åtföljas av kost, användningen av diuretika medicineringsmedel; Ceftriaxon. Det administreras intramuskulärt eller intravenöst. Den dagliga normen för en vuxen person får inte överstiga 4 gram. Var försiktig utse patienter med diabetes.

Dessutom föreskrivs patienten:

antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel stoppa inflammation, ta bort puffiness. Antiinflammatoriska läkemedel tas i korta kurser, med användning av nefrit: Norfloxacin, Ciprofloxacin, Verapamil; antibiotika för inflammation av njurarna. Inriktas på förstörelse av patogen mikroflora som blev orsaken till förekomsten av inflammatorisk process. Specifik dosering, varaktigheten av behandlingen föreskriver läkaren. Används ofta Amoxicillin, Penicillin, Cefalexin; antihistaminer bidra till att begränsa bildningen av antikroppar mot njursjukdomen (Suprastin, Zirtek); diuretika. Främja eliminering av skadliga ämnen från kroppen (Diakarb, Furosemid).

hemodialys

Det är ett speciellt förfarande genom vilket en speciell maskin rensar patientens blod. Det ordineras i allvarliga situationer, om njurarna inte klarar av sina funktioner. Hemodialys renar kroppen som påverkas av metaboliska produkter, förbättrar patientens välbefinnande. Åtgärden är tillfällig, patienten behöver en njurtransplantation.

Folkmedel och recept

Behandling av njureinflammation med folkmekanismer:

härdande insamling. Kombinera i jämn proportioner gräset av mamma-och-mormor, yarrow, St John's wort, nässla, guld-thousander. En matsked av den samlade samlingen häll ett glas kokande vatten, låt det brygga i en timme. Stam, ta en halv kopp två gånger om dagen, behandlingen ska vara minst 25 dagar; härdande buljong. Mala i lika stora proportioner frön av lin, jordgubbar, nässla, dung, björkblad. En tesked av den resulterande blandningen häll ett glas kokande vatten, simma i brand i en kvart i timmen. Hämta produkten, dela i två delar, ta det på morgonen och på kvällen. Varaktigheten av behandlingen beror på patientens tillstånd, svårighetsgraden av obehagliga symtom; persilja. Hacka två tjocka rötter av persilja, häll en halv liter vatten, samma mängd mjölk. Lite digestera produkten, beslag, stam. Avkok tar 100 ml per dag, behandlingen tar en månad, efter 30 dagar upprepas det.

Vad är mikroliter i vänster njure och vilka funktioner är terapiformationer? Vi har svaret!

På avlägsnande av stenar från njurarna med kost och special näring läsas på denna adress.

Gå till http://vseopochkah.com/mochevoj/mocheispuskanie/uretrit-u-zhenshin.html och ta reda på vilka antibiotika du behöver ta med urinrör hos kvinnor.

Kost och dietregler

begränsa intaget av salt (högst 1,5 gram per dag); drick minst 1,5 liter rent vatten per dag; alla rätter laga mat för ett par, baka, koka, förbjudna att steka och gryta; ta ett avkok av rosa höfter, du kan dricka frukt och naturliga juicer; vägra att äta röka produkter, godis, stekt, kryddig och salt mat. Det rekommenderas inte att använda rädisa, havskål, ärtor, baljväxter. Att undertrycka ödem hjälper till att mjölka med en liten mängd soda. det är tillåtet att använda färska fettsorter av kött, grönsaker, frukt, alla slags gröna. Var försiktig med mjölkprodukter, lyssna på läkarens rekommendationer.

Läkaren ordinerar kosten, med hänsyn till patientens egenskaper. Det är inte rekommenderat att ta sådana allvarliga beslut på egen hand.

Vad är risken för njurinflammation?

Njurarna är ansvariga för en mängd olika operationer, inklusive blodfiltrering. Brott mot dessa organers arbete hotar med akut njursvikt, vilket kräver organtransplantation. Bristen på medicinsk hjälp hotar patienten med ett dödligt utfall. Undvik negativa konsekvenser kan vara med snabb behandling i en specialiserad institution.

Profylaktiska rekommendationer

För att förhindra inflammation av njurarna hos män rekommenderar experter flera metoder:

undvik hypotermi Använd inte trånga byxor, de binder rörelserna, leder till att man klämmer in i inguinalområdet och bildar ett antal sjukdomar. Undvik att dricka alkoholhaltiga drycker, undvik stress. behandlar alla inflammatoriska processer i kroppen i rätt tid minska förbrukningen av stekt rökt rätter.

Nephritis är vanligt hos män. Med tiden ta hand om behandlingen av sjukdomen, låt inte sjukdomen gå vild. Tidig terapi är en garanti för inga komplikationer, en gynnsam prognos.

Ämnet med nästa video är inflammation i njurarna, orsaker och behandling:

Antibiotika för njurarna med inflammation

Standardplanen för behandling av pyelonefrit innehåller flera läkemedel: med antiinflammatorisk, uroseptisk och antibakteriell verkan. Och vilken roll spelar antibiotika vid inflammation i njurarna? I vår granskning överväger vi handlingsprincipen och de specifika funktionerna vid användning av vanliga antimikrobiella medel för behandling av infektioner i urinorganen.

Verkningsmekanismen för antibiotika vid inflammation

Bland de medicinska metoderna för behandling av inflammatoriska sjukdomar i njurarna tar antimikrobiella medel en speciell plats. Antibiotika för infektioner i det genitourinära systemet har:

 • bakteriedödande verkan - direkt förstöra de mikrobiella partiklarna som orsakade inflammation
 • bakteriostatisk verkan - stör processerna för uppdelning av bakterieceller, varigenom deras multiplikation hämmas.

Dessa läkemedel är nödvändiga för etiotropisk (som syftar till att eliminera orsaken) terapi av pyelonefrit, pyelit, UTI och andra sjukdomar.

Antimikrobiella läkemedel för behandling av njurar

Antibiotika är en omfattande farmakologisk grupp som har hundratals representanter. Och vilka droger används för njurinflammation, och varför: Låt oss försöka lista ut det.

De viktigaste kraven för "renal" antibiotika är:

 • preferensutsöndring i urinen;
 • frånvaro av nefrotoxicitet - en negativ effekt på njurens funktionella vävnad;
 • aktivitet mot pyelonefritis huvudpatogener;
 • användarvänlighet för bättre patienthäftning vid behandling.

Dessa kriterier motsvarar flera grupper av droger. Funktionerna i deras ansökan, de viktigaste fördelarna och nackdelarna, betraktar vi nedan.

fluorokinoloner

Fluoroquinoloner är moderna förberedelser av ett brett spektrum av åtgärder som blir alltmer populära.

 • ofloxacin;
 • ciprofloxacin;
 • levofloxacin;
 • Sparfloxacin.

Hittills har fluorokinoloner - en av de mest effektiva antibiotika för behandling av akut och kronisk pyelonefrit.

Fördelarna med sådana verktyg är:

 • hastighet och effektivitet;
 • Bekvämlighet i receptionen: 1 r / d med en genomsnittlig behandlingstid 7-10 dagar;
 • minskning av risken för komplikationer av smittsamma processer i njurarna.

Ha grupppreparationer och nackdelarna:

 • högt pris;
 • risk för intestinal dysbios och andra biverkningar
 • negativa effekter på levern (med långvarig inträde)
 • En omfattande lista över kontraindikationer, inklusive barns ålder (under 18 år), graviditet, amningstiden.

Fluoroquinoloner är utmärkta för behandling av komplicerade former av pyelonefrit, när det är nödvändigt att snabbt eliminera orsaken till inflammation. Terapi av milda former av sjukdomen kan utföras med preparat av penicillin- eller cephalosporinserien.

cefalosporiner

Cefalosporiner är de valfria läkemedlen för behandling av pyelonefrit och urinvägsinfektioner. Denna farmakologiska grupp omfattar:

Dessa antibiotika kännetecknas av den snabba utvecklingen av den terapeutiska effekten: redan på den andra eller tredje dagen av upptagningen, känner patienterna mycket bättre och fenomenen inflammation minskar.

Dessutom inkluderar fördelarna med cefalosporiner:

 • ett brett spektrum av åtgärder: agenterna är effektiva mot de flesta patogener i urinvägsinfektioner;
 • olika frisättningsformer;
 • möjligheten att förskriva till barn (under överinseende av en läkare).

Bland minuserna av denna farmakologiska grupp är:

 • hepatotoxicitet - en eventuell negativ effekt på levern
 • en relativt hög risk för allergiska reaktioner / individuell intolerans.

penicilliner

Penicilliner har varit kända för medicin i mer än ett halvt sekel. Det är en av de mest populära antibiotiska grupperna i världen. Den innehåller:

Deras obestridliga fördel är:

 • möjligheten att använda hos gravida, ammande kvinnor och barn, inklusive nyfödda
 • frånvaro av toxisk effekt på kroppen
 • ett stort antal doseringsformer lämpliga för vuxna och barn;
 • Prisvärd pris.

Uppmärksamhet och nackdelar lockar uppmärksamhet:

 • årligen minskande effekt associerad med en ökning av antalet resistenta (resistenta) mot penicillinformer av bakterier;
 • en hög risk för allergiska reaktioner.

Förberedelser av reserven

Det finns antibiotika, som endast är föreskrivna för patienter vid behandling av barn i svåra former av pyelonefrit, tillsammans med komplikationer. Sådana droger kallas andrahandsläkemedel, eller reserveras. Dessa inkluderar:

De utmärks av en kraftfull bakteriedödande verkan och nästan fullständig frånvaro av resistenta bakteriestammar. Förberedelserna av reserven kommer snabbt och effektivt att besegra alla inflammatoriska processer. Behovet av användning måste dock vara strikt motiverat och bekräftat av den behandlande läkaren.

Syftet med antimikrobiella medel är ett centralt ögonblick vid behandling av njurar, urinrör, urinblåsor och urinrörsinfektioner. Behandling med antibiotika verkar på grund av sjukdomen och hjälper till att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer. Det är viktigt att valet av läkemedlet, dess dosering och uppehållstiden utförs av den behandlande läkaren, med beaktande av kännetecknen av infektionsförloppet och patientens samtidiga patologi.

Vilka antibiotika för inflammation i njurarna hjälper verkligen till att lösa problem och blir ett effektivt hjälpmedel vid behandling

Det är absolut inte nödvändigt att vara läkare för att förstå vikten av terapi som syftar till att återställa njurarna eller blåsan. Båda kropparna är nära besläktade, och problemen som uppstår i en, går i alla fall till den andra. Detta mönster gör det klart att läkemedlen väljs för behandling av två. Därför kommer försvinnandet av sjukdomar att vara samtidiga. Antibiotika för inflammation i njure eller urinblåsa finns i alla apotek inom ett brett område. Men urvalet utförs individuellt för varje patient. Detta beror på ett antal skäl som endast en läkare kan förstå. Själv sjuka i sådana fall skadar sig bara och leder kroppen till ännu större problem. Betydelsen av organen i det genitourära systemet är märkbart omedelbart efter utseendet av mindre förändringar.

Njurdysfunktion

Att behandla njurar med antibiotika är inte alltid fördelaktigt. Därför bör de inte användas för några problem. När det gäller den inflammatoriska processen i dem är de faktorer som provocerade det väldigt olika, vilket innebär att behandling med endast en typ av tabletter eller andra mediciner är meningslös.

En frisk person känner till närvaron av ett sådant organ som en njure endast från en kort skolkurs om anatomi. Den som har stött på njurproblem kommer inte bara att veta hur de skadas och vilka konsekvenser det kommer att bli så "möte" utan också där vänster eller höger njure är lokaliserad utan ultraljudsundersökning. Värst av allt, när en sjukdom, särskilt en njure, går in i ett kroniskt stadium. Och då fungerar det naturliga mänskliga filtret felaktigt. Om det inte finns någon renande funktion, lider alla organ, inte bara urinvägarna.

Vad kan vara njursjukdom? De är ganska mycket och de börjar med den inflammatoriska processen:

 • njursvikt och metaboliska sjukdomar;
 • cancer tumörer och hydronephrosis;
 • polycystisk och nefroptos;
 • nefrolitias och glomerulonefrit;
 • pyelonefrit och stenar.

Symtomatiken hos var och en har egenskaper. Om behandlingsförloppet syftar till att eliminera inflammation inte har börjat i tid, då förr eller senare, men en av de presenterade sjukdomarna kommer nödvändigtvis att uppträda. Hur kan jag säga om inflammationen började och börja leta efter ett lämpligt läkemedel för inflammation i njurarna? Det är bättre att inte diagnostisera självständigt och inte gå in i sökningen. Men inledningsskedet, ett slags ledtråd är värt att veta:

 • morgon svullnad av ansiktsdelen och extremiteterna;
 • abrupta förändringar i blodtrycket. Hästkapplöpning;
 • smärtssyndrom i ländryggsregionen;
 • brist på sömn och kronisk trötthet.

Sedan fortsätter allting. Och en person kan helt enkelt inte klara den smärta som ständigt är närvarande. Men ofta, under tillstånd av försvagad immunitet, är symtomatologin lång suddig. Detta är extremt ogynnsamt, eftersom det inte är helt klart vad som händer. Samtidigt går den kroniska processen i full kraft och det är bara för att stödja sig med mediciner.

Hur man förstår vad blåsan lider av

Antibiotika för njurarna och genitourinärsystemet är i allmänhet desamma. Liksom de ursprungliga symptomen. Orsakerna till sjukdomarna är olika. Ofta börjar en person som lider av blåsor (inflammation i blåsan) leta efter orsaken alls, inte var den var lokaliserad. Allt är skrivet av för njurar eller reproduktionsorgan. Med tiden kommer den inflammatoriska processen att skiftas till dem, men det är bäst att omedelbart starta terapi.

För att känna igen problem med specialkunskap inom medicinområdet krävs inte:

 • smärta kommer ner från midjan ner;
 • ökad trötthet och frekvent morgon-gagreflex;
 • urinförändringar i konsistens, färg och lukt;
 • det möjliga utseendet av blod i urinen;
 • öka till 37,8 grader kroppstemperatur;
 • tryck och frekventa önskningar för tömning.

Även om patienten bestämde att njurarna är så kända om sig själva, vilket också är ganska möjligt. De antibiotika som används för njursjukdom, kommer i alla fall att ge ett positivt resultat. Man tror att de inflammatoriska processerna är relaterade till varandra. Men det finns en "men". Det är nödvändigt att ta hänsyn till kön hos en person som har problem med njurarna och urinblåsan. Detta är viktigt eftersom manifestationer av sjukdomar kan ha skillnader: