Huvud
Analyser

Exklusiv om antibiotika för cystit hos kvinnor och män med listor och jämförelse

I strukturen av infektiösa och inflammatoriska processer i nedre urinvägarna tar blåsans lesion den ledande platsen. Förutom den viktiga kliniska betydelsen är denna sjukdom också ett socialt problem på grund av det faktum att det tydligaste tecknet på patologi, ger patienter svåra besvär i det dagliga livet, begränsar deras rörelsefrihet, vilket gör det svårt att besöka arbetet eller skolan, vilket minskar den totala effektiviteten och orsakar uttalad fysisk obehag.

Denna patologi "i folket" anses vara enbart kvinnlig, men det är inte så. Sjukdomen är vanlig i båda könen och i olika åldersgrupper. Hos män är en sådan diagnos mycket mindre ofta på grund av urinrörets anatomiska egenskaper (längre och smalare, vilket förhindrar en uppåtgående infektion i blåsans hålrum).

Hos barn uppträder cystit, huvudsakligen i intervallet från fyra till tolv år, och pojkarna är sex gånger sämre än tjejer. Hos äldre är incidensen av blåsans inflammation fullständigt utjämnad.

De viktigaste patogenerna:

 • Escherichia coli;
 • proteus;
 • staphylo- och streptokocker;
 • mykoplasmal och chlamydial infektion;
 • trichomonas;
 • svampar av släktet Candida.

Vilka antibiotika är lämpliga för behandling av cystit hos kvinnor med utseendet av de första symptomen på sjukdomen?

Valet av ett antimikrobiellt medel utförs empiriskt, detta beror på det förutsägbara spektret av patogener som orsakar inflammation.

Drogen presenteras emellertid med ett antal krav:

 • antibiotika för cystit och uritrit hos kvinnor bör ha största möjliga handlingssätt och täcka hela spektret av patogener;
 • skapa höga koncentrationer i urinen;
 • har en låg indikator på resistens i patogena floror
 • Det bör inte finnas nefrotoxicitet.

För närvarande rekommenderas antibiotika för cystit för kvinnor att ordineras med korta kurser. Denna behandling har visat sig och har en hög effektivitet.

Långa kurser ordineras för allvarliga kroniska former med frekventa återfall.

Varaktighet av tre och sju dagars kurser.
Engångsadministration av läkemedlet är vanligtvis inte effektivt och har stor risk för återinflammation eller fullständig frånvaro av klinisk effekt efter intag.
Sådan behandling är endast möjlig vid en mild akut cystit, som uppstått för första gången.

Den maximala effekten för sådan behandling är Fosfomycin Trometamol (Monural).

monural

Det är ett antibiotikum med ett brett spektrum av verkan och refererar till derivat av fosfonsyra. Har en uttalad bakteriedödande effekt på det mesta av den gram-positiva och gramnegativa floran.

Fosfomycin är kontraindicerat till patienter med individuell intolerans och njursvikt, patienter under fem år och över 75 år. Ej föreskriven vid amning.

Oönskade reaktioner från ansökan kan uppenbaras: huvudvärk, svaghet, sömnighet, vaginit, menstruationsbrist, dyspeptiska störningar.

Läkemedlet konsumeras på en tom mage, minst 2 timmar innan du äter. I detta avseende rekommenderas hans mottagning före sänggåendet. Innehållet i en dospåse löses i en tredjedel av ett glas varmt vatten. Förpackningen innehåller 3 g läkemedel (dagsdos för vuxna). Barn utses till 2 år.

Behandlingstiden är en dag. Innan du tar monoal rekommenderas en urladdning av urinblåsan.

Antibiotika för kvinnor med blåsor: en lista

Nitrofurantoyl (furadonin)

Det används mycket sällan, bara för svåra former med resistens mot andra droger.

Detta beror på ett antal biverkningar:

 • fibrotiska förändringar i lungorna;
 • hög hepatotoxicitet, kan orsaka läkemedels hepatit;
 • frekventa allergiska reaktioner;
 • antibiotikarassocierad diarré och pseudomembranös kolit;
 • bronkial obstruktion och andningsfel;
 • stagnation av galla;
 • reaktiv pankreatit.

Orala cefalosporiner

Andra generationen:

Tredje generationen:

 • Cefixime (Suprax, Sorcef);
 • Ceftibuten (Tzedek).

Alternativa linjer eller inhibitorskyddade penicilliner

 • Ampicillin / klavulanat (Augmentin, Amoxiclav).
 • Ampicillin / sulbactam (Unazin).

Billiga antibiotika för cystit hos kvinnor: en lista

Fluoroquinoloner anses vara det mest effektiva och billiga:

Nonfluorinated quinols (Negrum, Palin, Nevigramon) är mindre vanliga hos vuxna, på grund av floraens ökade resistens.

Antibiotika för cystit hos män och kvinnor: dosering

Antibiotikum för cystit hos barn

För barn rekommenderas inhibitorskyddade beta-laktamer och orala cefalosporiner från andra och tredje generationen.

Fosfomycintrometamol (Monural) är också effektiv.

Oftast används:

nitrofuraner:

Preparat av nalidixsyra:

Pipamidinsyra:

Cystitis går inte bort efter antibiotika?

Ett vanligt misstag vid behandling av blåsans inflammation är användningen av läkemedel med låg effektivitet av verkan på patogenen eller användningen av läkemedel med en hög frekvens av bakteriens resistens mot deras verkan. Cystit efter antibiotika är ofta bevarad med utnämningen av penicilliner (Ampicillin, Amoxicillin), sulfonamider (Co-trimoxazol, Biseptol) och Nitroxolin.

Detta beror på floraens antibiotiska resistans mot dessa medel.

Är det möjligt att bota cystit utan antibiotika?

Antibiotika för behandling av blåsor används inte endast i fallet med en parasitisk etiologi av sjukdomen.

Sådan cystit, orsakad av schistosomiasis, behandlas med antiparasitiska medel.

 1. Praziquantel (Biltricide) används både hos barn och vuxna. Den rekommenderade dosen är 20 mg / kg tre gånger om dagen, under dagen.
 2. Metformat används vid 7,5-10 mg / kg (inte överskrider den dagliga dosen på 600 mg) tre gånger om dagen, med en andra kurs om två veckor.
 3. Niridazol föreskrivs från beräkningen av 25 mg / kg (maximalt per dag 1500 mg), som delas upp i 3 receptioner, upp till en vecka.
 4. Hycanton administreras en gång intramuskulärt 3 mg / kg.

Med onkologiska komplikationer av sexuell schistosomiasis visas radikal cystektomi (urinblåsning).

Stora biverkningar vid utnämning av antiparasitisk behandling: dyspeptiska störningar, huvudvärk, neuropsykiatriska störningar, svaghet, nedsatt prestanda, märkbar yrsel.

När en sjukdom med annan etiologisk behandling av cystit utan antibiotika inte utförs. Akuta former kan självläka, men det tar månader, och de viktigaste symptomen på sjukdomen ger patienten ett stort obehag i sin dagliga livstid. Dessutom garanterar otillräckligt ordinerad primärbehandling frekvent ytterligare återfall och ökar risken för kronisk behandling av processen.

Läkemedel som används för att förebygga frekventa urinvägsinfektioner hos kvinnor

För att förhindra återkommande och kronisk sjukdom rekommenderas att långvarig användning av låga doser av antimikrobiella medel rekommenderas.

Patienter med återkommande inflammation i samband med samlag visas med ett antibiotikum efter varje coitus.

Under klimakteriet rekommenderas kvinnor att använda hormonell kräm som innehåller östrogen före varje antibiotikabehandling.

Ytterligare terapier

Rekommenderat rikligt drickssystem med undantag för sprit, soda, starkt och sött te, kaffe. Iakttagandet av de grundläggande principerna för den 5: e dieten för Pevzner visas.

Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel används för att begränsa skadans område och blockera inflammatoriska mediatorer. Vid akut cystitis föreskrivs systemisk antiinflammatorisk behandling (Nimesulid, Diklofenak, Nimesil). Dessa läkemedel har också en uttalad analgetisk och antipyretisk effekt.

 • När uttryckt smärtsyndrom (eller urinretention hos män) visar också tilldelningen av smärtstillande medel (Solpadein, Gentos) och kramplösande (No-spa, Platifillin, papaverin).
 • För att eliminera ödem visar användningen av antihistaminer (Diazolin, Loratidin, Dimedrol).
 • Effektiv immunmodulerande terapi (Uro-Vax, Viferon).
 • Från den traditionella medicinen visar användningen av infusioner och te från yarrow, kamomill, melissa, motherwort, timjan, johannesurt, mint.

Det är viktigt att komma ihåg att många örter är kontraindicerade under graviditet och amning, och fytoterapi appliceras inte i närvaro av allergiska reaktioner på denna växt.

För långvarig användning och förebyggande av återkommande, föreskrivs vegetabiliska uroseptika: Neorenal två tabletter två gånger om dagen eller Urostin två kapslar tre gånger om dagen.

Vid användning av furagina rekommenderas ett extra intag av vitamin B6, vilket är en väsentlig komponent för en fullständig metabolism av läkemedlet.

I kronisk cystit är fysioterapi ett obligatoriskt tillägg till behandlingen. De använder laserterapi, elektrofores med droger, pellioterapi.

Med långvarig antimikrobiell terapi måste antifungala läkemedel och medel för normalisering och upprätthållande av tarm- och vaginalt mikroflora ordineras.

Förberedande faktorer

För kvinnor spelar funktionerna i geniturinvägarna en viktig roll vid inflammationens början (anatomiskt en bredare och kort urinrör, dess närhet till vagina och anus). Detta bidrar till uppkomsten av en gynnsam miljö för kontinuerlig införande av patogen flora i blåsans kavitet.

För män är riskfaktorerna:

 • uretrit, prostatit, en långvarig inflammatorisk process i de partiella vesiklarna eller epididymis;
 • pyelonefrit;
 • obstruktion, stör urinflödet och leda till konstant stagnation i urinblåsan;
 • frekvent hypotermi, stress, minskning av kroppens totala motståndskraft.

Långvarig kateterisering av blåsan och frekventa endoskopiska undersökningar ökar risken för att utveckla cystit oberoende av patientens kön.

Oftast är infektionsvägen med blåsans inflammation stigande, det vill säga infektionen kommer in i urinhålan i urinröret. Den nedåtgående vägen är karakteristisk för njursjukdomar. Hematogen skidning framträder sällan nog och är typisk i närvaro av ett avlägset purulent septiskt fokus.

Översikt över antibakteriella läkemedel för behandling av blåsor

Cystitis är en sjukdom som varje tredje kvinna någonsin har träffat. Män står inför detta problem mycket mindre ofta. Rådgör de alltid med en läkare när de utvecklar cystitis? Självklart inte.

Episoder av sjukdomen kan förekomma spontant under dagen och aldrig i mitt liv inte upprepas, men kanske svårt, smärtsamt för blod i urinen. Många människor börjar köpa antibiotika på egen hand och sedan hävdar att det hjälpte dem. Faktum är att massan av antimikrobiella medel som används i cystit, men en del har länge varit ineffektiva (det vill säga människor kommer att känna en tillfällig lättnad, och det orsakande medlet av "gå under jorden"), som är fylld med utvecklingen av komplikationer och återfall. Andra kan inte vara säkra i vissa kliniska situationer.

Den här artikeln finns även i ljud och videoversioner!

I denna artikel kommer vi att tala om förberedelser för behandling av cystit, rekommenderas baserat på principerna för bevisbaserad medicin, deras fördelar och nackdelar. Men det betyder inte att du behöver självmedicinera. Endast en läkare kan korrekt fastställa diagnosen och rekommendera behandlingen med hänsyn till alla enskilda egenskaper.

Principer för cystitterapi

Det finns många läkemedel som kallas "prisvärda och långa etablerade läkemedel", men i själva verket fungerar de inte längre. Dokumenten som reglerar förberedelser för behandling av cystit förändrar varje år, med beaktande av resultaten från de senaste kliniska studierna och utseendet av nya droger.

Enligt rekommendationerna Urologiska Association, är akut cystit möjligt under den första dagen inte gäller antibiotika och dricka mer (företrädesvis tranbär, lingon fruktdrycker, försurande urinen) sängläge, med anti-inflammatorisk (exempelvis Ibuprofen, Diklofenak) och spasmolytika (Men- Shpa, Baralgin).

I avsaknad av förbättring under dagen föreskrivs antibiotika, endast de verkar på grund av sjukdomen. I 77-95% fall av akut okomplicerad cystit är orsaksmedlet E. coli.

För att du inte ska behandlas omedelbart måste du vara säker på att detta verkligen är en akut okomplicerad infektion i det nedre urinvägarna, det vill säga:

 • den första episoden av blåsan i livet;
 • i urinen finns inget blod;
 • i urinblåsan finns inga stenar, en tumör;
 • det finns ingen strängning av urinvägarna;
 • Infektionen steg inte upp och pyelonefrit började inte.
 • Det finns inga samtidiga immunsuppressiva sjukdomar.

Annars föreskrivs etiologisk behandling med användning av antibiotika från och med den första dagen. Komplicerade former av infektion och återkommande cystit behandlas enligt alternativa alternativa ordningar, ofta med hänsyn till resultaten av urinkulturen på individuell känslighet för antibiotika.

Om episoder av sjukdomen återkommer, är det nödvändigt att förhindra återfall. Tarmbacillus är en naturlig invånare i tarmarna, från vilken det är omöjligt att bli av med livet. Om det uppstår i urinvägarna eller ej, beror det på den fina balansen mellan aggressiviteten hos mikroorganismen och tillståndet för mänsklig immunitet.

Kvinnor med postmenopausal ålder tilldelas dessutom intravaginalt kvinnliga könshormoner, eftersom episoder av cystit kan vara associerade med brist på östrogener.

Antibakteriella läkemedel

Listan över antibiotika som används för cystit är dock stor på grund av deras tillgänglighet och obehörig användning, motståndet mot E. coli utvecklas snabbare än nya läkemedel uppträder.

Så, nu inte längre föreskrivs i Ryssland cystit efter antibiotika och antimikrobiella medel: ampicillin, amoxicillin, Nitroxoline (5-NOC), trimsulfa (Biseptol).

Hittills är rekommendationerna för behandling av akut okomplicerad cystit är följande:

 • Vuxna väljer droger från gruppen av nitrofuraner, fluorokinoloner eller utser Fosfomycin Trometamol en gång;
 • barn och gravida kvinnor, på grund av de oönskade biverkningarna av ovanstående grupper, förskriva amoxicillin klavulanat, cefalosporiner 2-3 av sin generation (fördel - för oral snarare än injicerbar form). Hos barn äldre än 5 år, gravida och ammande kvinnor kan använda FT.

Fosfomycin - en modern troll-zashchalochka med cystitis

Fosfomycintrometamol (Monural) - ett läkemedel, den enda tillverkaren av vilken är det italienska företaget Zambon. Sedan Monural utseende har blivit ett läkemedel av den första behandlingslinjen för cystit på grund av många fördelar:

 • Escherichia coli och många andra uropatogener har hög känslighet för den och den lägsta resistensnivåen, vilket ger bättre resultat av behandlingen.
 • lång drog i urinen skapar hög effektiv koncentration, en doserings baktericida (dvs förstöring av patogena mikrober) under 80 timmar och som medger användning av en behandlingsregim som en enda dos av 3 g av läkemedlet;
 • Monural är säker: det är tillåtet att användas av gravida, omvårdnad (instruktionen säger "med omtanke"), med någon samtidig patologi, med undantag för allvarligt njursvikt;
 • engångsreception är att föredra när det gäller överensstämmelse, det vill säga genomförandet av rekommendationer från patienten.

Fosfomycin verkar långsamt i 2-3 dagar, så anser det inte vara ineffektivt om det inte finns en fullständig minskning av symtomen under den första dagen.

Applicera inte Monural endast hos barn yngre än 5 år, äldre över 75 år och med individuell intolerans av läkemedlet.

Måttliga biverkningar i form av illamående, kräkningar, huvudvärk hittades hos 6% av patienterna i studien av läkemedlet.

Fosfomycin har emellertid använts i Ryssland i mer än 10 år, och det är möjligt att E. coli gradvis blir beroende av den.

Patienter som har använt Monural mer än en gång har blivit vanligare i kliniken. En enstaka dosering används mindre och mindre: läkare brukar rekommendera att använda tre gram av läkemedlet efter 24 timmar. Förvirra inte Monural (antibiotikum) med läkemedlet i samma företag Monouryl (BAA, tranbärsekstrakt).

Beta-laktamer - läkemedel mot cystit för barn och gravida kvinnor

Gruppen av beta-laktamantibiotika (penicilliner och cefalosporiner) har sina fördelar och nackdelar vid behandling av cystitis.

Bland fördelarna med gruppen är den viktigaste egenskapen säkerhet: dessa läkemedel riva bakteriecellens vägg, som har en bakteriedödande effekt men är ofarlig för människokroppen. Oönskade biverkningar oftare (i 10% av fallen) är allergiska reaktioner.

Å andra sidan, om det inte finns någon individuell intolerans, får drogerna användas för gravida, omvårdnad och barn av alla åldrar och äldre.

En kombination av amoxicillin med klavulansyra (Augmentin, Amoksiklav, fliken Amoksiklav Kvik-, Panklav, Ekoklav, Flemoklav Soljutab) ökar i hög grad känsligheten för läkemedlet av E. coli, vilket gör det möjligt att rekommendera Amoxicillin / klavulanat som första linjens terapi för akut cystit, när den främre säkerhets terapi.

Läkemedlets oönskade effekter i form av irriterande effekter på tarmarna kan minskas genom att ta läkemedlet i början av måltiden eller genom att använda ytterligare probiotika.

Det ursprungliga läkemedlet är Augmentin, alla studier om effektiviteten av denna kombination genomfördes av GlaxoSmithKline. Amoxiclav ("Lek") föreföll lite senare men blev mer använt på grund av lägre kostnad.

Ytterligare studier som jämför droger Flemoklav Soljutab (japanska företaget "Astellas Pharma") och Augmentin har visat att på grund av den patenterade form av mikrogranuler Soljutab biverkningar på dess bakgrund finns det 2 gånger mindre. Å andra sidan, och dess värde är något högre.

Vuxna läkemedel administreras vanligen vid 500/125 mg 3 gånger om dagen eller 875/125 mg 2 gånger om dagen. Terapi ska vara 5-7 dagar beroende på den kliniska situationen.

Också i normerna för cystitterapi finns en tredje generationens cefalosporin: Cefixim (Panzef, Supraks Solutab, Ceforal Solutab). Det är mer effektivt vid korta behandlingskurser än andra betta-laktamer, men det påverkar inte alla orsakssymptom för cystit. Läkemedlet är förskrivet till vuxna i en dos av 400 mg en gång dagligen eller 200 mg två gånger dagligen i minst 5 dagar. Du kan använda Cefuroxime i en dos av 250 mg två gånger om dagen i fem dagar.

Nitrofuraner - preparat av den första linjen med cystit

Nitrofuraner tillhör en grupp antimikrobiella medel som länge har använts i stor utsträckning vid behandling av blåsor. Gemensamt för dessa verktyg är bakteriedödande verkan, låg resistans hos de huvudsakliga patogenerna, men samtidigt en signifikant frekvens av oönskade fenomen. Varje tredje patient, när han tar nitrofuraner, klagar på illamående, kräkningar, buksmärtor, sömnighet, yrsel. Denna grupp har en ganska bred lista över kontraindikationer i form av njur-, lever- och hjärtsvikt och andra.

Nitrofurantoin (Furadonin): Finns i form av tabletter belagda med en skyddande beläggning, rekommenderas det för cystit i en dos av 100-150 mg 3-4 gånger om dagen.

Furazidin (Furagin, Furamag): tolereras bättre än Furadonin. Läkemedlet är effektivt på grund av dess höga känslighet mot E. coli och andra orsakssymptom för cystit. Tilldelas till 100 mg 3 gånger om dagen. Behandlingstiden är fem dagar.

Furazolidon skapar inte höga koncentrationer i urinen, så dess användning vid behandling av urinvägsinfektioner är ineffektiv.

Fluoroquinoloner - en grupp av reserv eller första raden?

Icke-fluorerade kinoloner (oxolinic, nalidixinsyra, pipemidievaya syra) är inte längre används vid behandling av cystit, för att ersättas av en mer kraftfull och effektiva läkemedel - fluorokinoloner.

Gemensamma drag för denna grupp av läkemedel är de högkänsliga floran som orsakar cystit, och följaktligen effektiviteten, men den högsta förekomsten av biverkningar och kontraindikationer på grund av toxiska effekter på den mänskliga kroppen.

Fluorokinoloner bör inte användas av patienter under 18 år (!), Tills det har rörelseapparaten, gravida och ammande, med en benägenhet att kramper och förekomsten av epilepsi.

Biverkningar för de flesta i denna grupp kännetecknas av smärta i muskler och leder, buksmärtor, illamående, kräkningar, yrsel och dåsighet, kan försämra leverfunktion, senruptur, hjärtrytmstörningar, fotodermatit.

Dessutom är den medicinska världen oroad över det växande motståndet mot denna effektiva grupp av läkemedel med ett brett spektrum av sjukdomar.

Kanske är det därför fortfarande ingen fast ställning angående den plats som fluorokinoloner ska ta vid behandling av blåsor:

 • å ena sidan fungerar dessa droger effektivt på de flesta patogener, de kan användas på en kort kurs (tre dagar), därför är de första linjen droger;
 • å andra sidan finns det uppmaningar att lämna fluorokinoloner som en reserv för organismen för mer komplexa fall av sjukdomar än banal cystit.

Det är rättvist att notera att det är bättre att lämna detta val till läkaren, eftersom han kommer att kunna välja ett antibiotikum med hänsyn till ålder, klinisk situation, samtidig patologi och andra kriterier.

Ryska nationella riktlinjer anger fluorokinoloner som andra linjens läkemedel och användningen av ciprofloxacin (tsiprinol, Tsiprobay, Tsiprolet, TSifran, TSifran ML Ekotsifol) och levofloxacin anses inte helt motiverat okomplicerad cystit.

Om du väljer från denna grupp, upptar den ledande platsen Norfloxacin (Nolicin, Normax, Norbaksin) på grund av dess höga koncentration i urinen. Han ordineras i en dos på 400 mg 2 gånger om dagen i 3 dagar. Kanske utnämningen av Ofloxacin (Ofloksin, Tarivid, Zofloks, Zanotsin, Zanotsin OD) - 200 mg två gånger om dagen.

Det är visat att korta kurser av fluorokinoloner är att föredra, och det är inte meningsfullt att ta dessa droger i mer än 3 dagar.

Utan tvekan är drogerna som verkar på grund av sjukdomen, med cystit är bara antibiotika. Herbal, antiinflammatoriska, antispasmodiska läkemedel lindrar symtomen, men eliminerar inte patogenen.

Valet av antibiotika är enormt, för att lösa problemet med behandling är det nödvändigt att konsultera en läkare. Och inte när alla droger redan har testats, men i början av behandlingen, från första dagen. Då är stegvis behandling möjlig enligt standarder. För det första utförs fler säkra antibiotika och reserveras sedan.

Kom ihåg, den grundläggande regeln om medicin: "Nej nocere!" ("Gör ingen skada!"). Självmedicinering skadar ofta kroppen inte mindre än sjukdomen.

Till vilken läkare som ska ansöka

Vid okomplicerad infektion i nedre urinvägarna bör man konsultera en terapeut. Människor med återkommande cystit, ineffektivitet vid tidigare behandling, med allvarliga samtidiga sjukdomar och andra ogynnsamma faktorer, är det bättre att omedelbart konsultera en urolog.

Vår video med rekommendationer för näring i blåsor:

Antibiotika och regimer som används för att behandla cystit hos kvinnor, män, barn och gravida kvinnor

Antibiotikabehandling är av stor betydelse vid behandling av någon form av cystit. Den genomsnittliga tiden varierar mellan 3-10 dagar för både vuxna och barn, men det finns fall där långsiktig användning av antibiotika är nödvändig.

Låt oss betrakta mer detaljerat vilka antibiotika som används för cystit hos kvinnor, män, gravida kvinnor och barn som bestämmer valet av läkemedlet, antibiotikabehandlingen och dess effektivitet.

Cystit, som ett urologiskt problem, är vanligare hos kvinnliga patienter, särskilt tjejer i tidig och förskolealder, gravida kvinnor och kvinnor som aktivt lever sexuellt. Varför?

 1. 1 Infektiösa medel penetrerar lättare in i urinröret och urinblåsan hos kvinnor på grund av de strukturella egenskaperna hos urogenitalsystemet (kort urinrör, närhet till anus och slidöppningen).
 2. 2 Flickor i tidig och förskolealder har inte tillräckligt med färdigheter att ta hand om sig själva, så att de inte kan torka sig själva, tvätta sig och så vidare. Det är bäst att följa dina föräldrar vid denna ålder.
 3. 3 Med uppkomsten av sexuell aktivitet av stor betydelse för hälsan hos kvinnan blir hennes sexuella partners, frekvensen av samlag. Förutom STI provocera cystit kan vara ovanligt, "främmande" för kvinnor floran sin partner, liksom mekaniska skador till terminalen urinröret under samlag, oralsex.
 4. 4 Gravida kvinnor utgör en särskild grupp av risker, eftersom en kvinnas immunstatus under graviditeten förändras signifikant. Graviditet åtföljs också av förvärring av kroniska sjukdomar.
 5. 5 En annan riskgrupp är äldre kvinnor och män.
 6. 6 För andra orsaker till patologin kan du läsa här (gå till den interna länken).

Så, låt oss överväga särdragen att använda antibiotika i tre huvudgrupper av patienter:

 1. 1 hos vuxna med normal njurfunktion
 2. 2 hos barn
 3. 3 hos gravida kvinnor.

1. Antibakteriell behandling av cystit hos vuxna

Drogerna i valet för behandling av akut cystit hos vuxna uppgifter EAU (European Association of Urology) är den senaste generationens fluorokinoloner (levofloxacin), fosfomycin (Monural) och nitrofuraner.

Enligt rekommendationerna från 2015 ska akut okomplicerad cystit, som har de mest allvarliga symptomen, behandlas med följande antibiotika:

 1. Preparat 1 i den första raden - fosfomycin (Monural, Urofostsin, fosforan) - mono- (en dos, en tablett) eller makrokristallint nitrofurantoin (Uvamin Retard) eller mikrokristallina (furadonin, furadonin Lect) - hastighet av 5-7 dagar (schema och drogdoseringskur beskrivs i tabell 1). Det är också möjligt mottagning furazidina (FURAMAG) i 5-7 dagar.
 2. 2 Alternativ är levofloxacin (handelsnamn: Tavanic, Eleflox, Floracid), ofloxacin (Zanocin) - behandlingsperioden varar minst 3 dagar.
 3. 3 Cephalosporiner 3 generationer - ceftibuten, cefaxim, cefpodoxim hänvisar till alternativa antibiotika. Behandlingskurs av dem inte mindre än 5-7 dagar.
 4. 4 Med viss känslighet mot trimetoprim kan det ordineras med en gemensam kurs i minst 3-5 dagar.
 5. 5 Behandlingen av antibiotikabehandling för akut cystit bör vara minst 7 dagar hos män, hos äldre över 65 år, med bevisad immunbrist och diabetes.

Låt oss sedan prata om patogenernas känslighet för antibiotika.

Motstånd (stabilitet, okänslighet) cystit medel (vanligen sått E. coli E. coli) ökar i dynamiken för följande fordon (data för 2013-2015):

 1. 1 Fluoroquinoloner - ciprofloxacin, norfloxacin. Den genomsnittliga motståndet i Ryska federationen uppskattas till cirka 15%. Det finns en ökning av resistens mot levofloxacin och ofloxacin. Med tanke på att fluorokinoloner från den sista generationen förblir reservdroger, bör man inte använda dem i empirisk terapi av urinvägsinfektioner.
 2. 2 Trimetoprim, sam-trimoxazol. I Ryska federationen varierar resistensen hos E. coli till detta läkemedel cirka 20%. Detta faktum tillåter inte användning av co-trimoxazol som ett första linjemedel, som tidigare.

De antibakteriella medel som anges ovan är oönskade för användning i akut okomplicerad cystit, eftersom sannolikheten för kronisk inflammation och dess återfall inom en snar framtid är hög.

Tabell 1 - Antibiotika och behandlingsregimer för akut okomplicerad cystit. Källa - [1]

2. Kronisk återkommande urinvägsinfektion

Problemet med kronisk återkommande cystit är mest relevant för kvinnor. Omkring 20-30% av patienterna som har haft ont i blåsan i ett år har ett återfall. I 10% av patienterna blir sjukdomen kronisk, med en kontinuerlig återkommande kurs.

En kronisk återkommande sjukdom anses om patienten har 2 återfall under en sexmånadersperiod eller 3 exacerbationer under det gångna året.

Risken för återkommande ökar i följande fall:

 1. 1 Kvinnan har ett aktivt sexliv;
 2. 2 I patientens anamnese fanns STI, inklusive urogenitalt mykoplasmos och ureaplasmos;
 3. 3 Patienten har en hormonell obalans, särskilt hypoestrogenemi;
 4. 4 Patienten har vaginal dysbios;
 5. 5 Det finns inflammatoriska sjukdomar i könsorganet.
 6. 6 Avlägsenheten hos kvinnans bostad tillåter henne inte att besöka doktorn ofta, som ska följas.
 7. 7 Förekomsten av återkommande cystit hos flickor beror på bristen på självhanteringsförmåga hos ungdomar - uppkomsten av sexuell aktivitet;
 8. 8 Patienten har abnormiteter vid utvecklingen av urinvägarna (till exempel ett lågt placerat urinrörsinlopp);
 9. 9 Användningen av vissa typer av preventivmedel främjar återutveckling av inflammation (membran, kepsar, spermicidala geler och så vidare).
 10. 10 hos menopausala kvinnor ökar risken för återfall med hypoestrogenemi.
 11. 11 Om cystit inte går bort efter antibiotika, bör andra urinblodsjukdomar och interstitial cystitis uteslutas.

Hur kan jag undvika återfall?

För att förebygga inflammation i urinvägarna används följande åtgärder:

 1. 1 Omhändertagande hygien hos könsorganen, särskilt efter samlag, hos unga tjejer, nyfödda;
 2. 2 Dynamisk observation av en kvinna från en gynekolog och urolog
 3. 3 Tidig behandling av könsorganssjukdomar, korrigering av dysbiotiska tillstånd
 4. 4 Korrigering av östrogenbrist hos kvinnor under klimakteriet;
 5. 5 Kontroll av OAM, tidig upptäckt av asymptomatisk bakteriuri och dess korrigering;
 6. 6 Korrigering av urinvägs abnormiteter
 7. 7 Antibiotisk profylax (bevisnivå: A);
 8. 8 Användning av immunomodulatorer (Uro-Vax), vaginala probiotika (nivåer av bevis B och C);
 9. 9 Förebyggande av återkommande med tranbär (nivå av bevis C).

2,1. Icke-medicinsk profylax

Så, låt oss försöka ge en steg-för-steg-instruktion om förebyggande av återfall.

 1. 1 Steg 1. Efter behandlingens gång ska patienten (oavsett kvinna eller man) utföra en kontroll OAM enligt vilken läkaren kommer att etablera återhämtning.
 2. 2 Steg 2. Patienten förblir på dispensarobservation i ett halvt år med utförandet av urintester (1-3-6 månader).
 3. 3 Steg 3. Samråd med en gynekolog (för kvinnor). Det är viktigt att utesluta eller behandla inflammatoriska sjukdomar i könsorganet, STI (om någon).
 4. 4 Steg 4. Utesluta anomalier vid utvecklingen av urinvägarna.
 5. 5 Steg 5. Överensstämmelse med en specialdiet i upp till sex månader.
 6. 6 Steg 5. Överensstämmelse med dricksregimen, användning av tranbär varje dag (i sin råform, att dricka frukt eller färsk tranbärsjuice utan socker). Doseringen i fråga om proanthocyanidin A är 36 mg / dag.
 7. 7 Steg 7. Efter samlag, var noga med att duscha, urinera, dricka ett avkok av tranbär (mors). Använd inte kepsar, membran, spermicidgeler för att förhindra graviditet.
 8. 8 Steg 8. Med läkare överväga att använda immunmodulerande (Uro-Vaxom, Grade V), växt uroseptikov (Kanefron, Cystone) probiotika.
 9. 9 Steg 9. Utvärdera effektiviteten av de utförda aktiviteterna. Det finns återfall av sjukdomen? Det finns episoder av pyelonefrit?
 10. 10 Steg 10. Om ovanstående taktik är ineffektiv, i samband med den behandlande läkaren, bör frågan om antibiotikaprofylax tas upp.

2,2. Antibiotisk profylax

Förebyggande av återkommande cystit hos patienter från riskgrupper som använder antibiotika föreskrivs när andra förebyggande åtgärder från ovanstående är ineffektiva. Antibiotisk profylax är uppdelad i en konstant och postkoitalisk.

Postkoitalprofylax ges till kvinnor som förvärrar sjukdomen i en tydlig koppling till samlag (nästa dag eller dagen efter). Kärnan i det reduceras till att ta ett antibakteriellt läkemedel från listan över tillåtna strax efter kön:

 1. 1 Nitrofurantoin (Uvamin Retard, Furadonin, Furadonin Lect) i en dos av 50-100 mg;
 2. Trimetoprim-2 sulfometaksozol (Biseptolum 480, Co-trimoxazol, Bactrim) vid en dos av 80/400 mg;
 3. 3 Ofloxacin (Zanotsin, Tarivid, Floxal) i en dos av 100 mg;
 4. 4 Ciprofloxacin (Tsiprolet, Tsiprobay), norfloxacin (nolitsin) i riktlinjen anges, men vi rekommenderar inte deras användning i åtanke risken för tillväxt av mikroflora motstånd.

Den minsta mängden exacerbationer av postkoital cystit kan förväntas med användning av ofloxacin och nitrofurantoin. Återigen betonar vi att förebyggande mottagning av antibiotika endast indikeras i fall då andra anti-återfallsåtgärder inte är effektiva.

Konstant antibiotikaprofylax utförs med hjälp av följande droger:

 1. 1 fosfomycin (monural, fosfor, urofosin);
 2. 2-trimetoprim-sulfometoxazol (Biseptol 480, Co-trimoxazol, Bactrim);
 3. 3 Nitrofurantoin (Uvamin Retard, Furadonin, Furadonin Lect);
 4. 4 cefalosporiner (cefaklor, cephalexin);
 5. 5 De fluorokinoloner (ciprofloxacin - Tsiprolet, Tsiprobay, norfloxacin - nolitsin) kan också användas för specifika förebyggande, men vi rekommenderar inte att använda dem eftersom risken för resistens uppbyggd.

Doser av antibakteriella läkemedel för löpande förebyggande framgår av tabellen nedan.

Tabell 2 - System för antibiotikumanvändning för permanent antibiotisk profylax vid återfallande cystit (källa 1)

Antibiotikum för blåsor

Cystitis, Behandling av cystit med traditionella medel - Antibiotikum för blåsor

Antibiotikum för cystit - Cystit, Behandling av cystit med traditionella medel

Cystitis är en inflammatorisk process i blåsan. När du diagnostiserar det är det viktigt att börja behandlingen snabbt. Antibiotika för blåsor hjälper till att snabbt och effektivt hantera patogenen och eliminera symtomen. Beroende på sjukdomsförloppet bestämmer den behandlande läkaren det lämpliga läkemedlet individuellt. Blåsans inflammation hos gravida kvinnor och barn innebär noggrann övervakning av hälsan.

Antibakteriella medel för cystit hos kvinnor

"Monural" med cystit

Antibiotikum för cystit "Monural" har en negativ effekt på de mikroorganismer som orsakade sjukdomen. Åtgärden är baserad på det aktiva ämnets ingripande i utvecklingen av bakteriecellen. Det ordineras för alla typer av bakteriell infektion. Produkten släpps ut i pellets, som löses i 50 ml vatten före användning. Det rekommenderas att ta drogen en gång före sänggåendet, som tidigare tömmer urinblåsan. Kontraindicerat med allergier mot beståndsdelar i kompositionen och med njursvikt Efter applicering av "Monural" diarré är illamående, kräkningar, utslag och klåda möjliga. Rekommenderas inte för gravida kvinnor.

"Nitroxoline"

Antibiotikum från cystit "Nitroxolin" verkar genom att införa i en mikroorganismers DNA och förstöra den. Påverkar vissa arter av svampar. Effektiv vid behandling av smittsamma sjukdomar i genitourinary och urinvägarna, såväl som för förebyggande ändamål. Det är aktivt i förhållande till mycket resistenta bakterier. Dosering och uppehållstid fastställs av den behandlande läkaren, dock högst 3 veckor. Eventuella biverkningar av kroppen i form av illamående eller kräkningar. För att förhindra dem ska läkemedlet tas under måltiden. Patienter markerar färgningen av urin i en ljus orange färg under hela antagningsperioden. Detta beror på den höga koncentrationen av den aktiva substansen i den.

Antibiotikum "Rulid"

Antibiotika mot cystit hos kvinnor "Rulid" har en negativ effekt på de flesta bakteriearter. Den har minimal toxicitet, därför får den förbrukas i stora doser. Läkemedlet är ett brett spektrum av åtgärder, vilket förklarar dess effektivitet i många infektionssjukdomar. Ta läkemedlet rekommenderas två gånger om dagen vid den föreskrivna dosen. Om behandlingen är felaktig, har den biverkningar på kroppen. Kontraindicerat vid misslyckande av lever och njurar, under bärbarhetsperioden.

"Sumamed", "Azitrox"

Antibakteriell behandling för cystit innefattar användningen av azitromycin - en aktiv substans, som utgör basen för antibiotika "Sumamed" och "Azitrox". Före behandlingens början är det nödvändigt att bestämma mikroorganismernas känslighet för den aktiva substansen (azitromycin). Normala biverkningar i form av diarré, illamående och buksmärta beaktas. Förekomsten av dessa symtom är inte en orsak till att läkemedlet avbryts. Kontraindicerat vid lever- och njurproblem, under amning och amning. I genomsnitt går en tablett om dagen.

"Nolitsin" för kvinnor

Antibiotika för uritrit och cystit "Nolitsin" är effektiva vid reaktion av patogener på läkemedlets aktiva substans. Kontraindikationer är graviditet, amningstiden och åldern i 18 år. Ta den föreskrivna dosen av läkemedlet ska vara före eller efter en måltid, tvätta tabletterna med en måttlig mängd vätska. Har ett antal biverkningar från organen och kroppssystemen. Viktigt under behandlingen är användningen av patientens föreskrivna mängd vätska.

Läkemedlet "Nevigramon"

Behandling av cystit med antibiotika "Nevigramon" utförs genom att undertrycka syntesen av mikroorganismernas DNA. Rekommenderas för smittsamma infektioner vid patogenens aktivitet mot den aktiva substansen. Det rekommenderas inte under graviditet, under amning, vid 2 års ålder och med problem i nervsystemet. Annars finns det flera biverkningar.

Palin för blåsor

Antibiotika för behandling av cystit "Palin" används ofta i urologiska och gynekologiska metoder. Resultatet beror på doseringen. Huvudsyftet - behandling och förebyggande av sjukdomar i urinvägarna. Användningsmetoden är att svälja p-piller och tvätta med en stor mängd vätska. Det är förbjudet vid graviditet, under en laktemi, vid individuell intolerans av komponenter och i åldern av 15 år.

Andra antibakteriella medel

Listan över antibiotika mot blåsan innehåller medel för tetracyklingruppen: Doxycyklin, Unidox och Tetracyklin. Fördelen med Doxycyklin är frisättningsformen i form av en suspension. "Unidox" ska tas med försiktighet under graviditeten. Det mest effektiva läkemedlet från gruppen av cefalosporiner är "Tsiforal". Antimikrobiellt medel för inflammation i urinblåsan, som ordineras oftare än andra, är Penicillin. Verkan av "Penicillin" beror på införandet i cellen av mikroorganismen och dess förstöring inifrån. Preparat av penicillinkoncernen, inklusive "Ampicillin" och komplex "Flemoclav", den mest använda i svampcystitis.

Blåsinfektioner hjälper till att bota "Clarithromycin" och "Vilprafen". "Clarithromycin" är kontraindicerat under graviditet och amning. Vid akut sjukdom är det nödvändigt att pricka effektiva antimikrobiella injektioner "Cefotaxime". Lösningar baserade på antibiotikumet "Cefuroxime" är aktiva i förhållande till sjukdoms huvudsakliga patogener. Behandling utförs också genom instillation av blåsan. Droppers med "Ceftriaxone" hjälper till att lindra symtom när sjukdomen förvärras.

Antibiotika som används för att behandla cystit hos män

Förekomsten av cystit och urinritning i urinvägarna leder till stagnation av urin och främjar utvecklingen av blåsans inflammation.Symtom och behandling liknar dem för kvinnor. Droger skiljer sig endast i form av frisättning. Så, om kvinnor föredrar vaginala suppositorier, då för män, förskriva urologiska antibiotika. Med cystit innehåller listan över mediciner fluorokinoloner (Nolitsin, Normak, Tsifran), nitrofuraner (furadonin) eller cephalosporiner (Tsiforal). Vid sjukdoms akuta sjukdom administreras läkemedel med en droppare. När bakteriell cystit i beredningsskedet dricker de tabletter. Behandlingstiden och dosen av läkemedlet bestäms av den behandlande läkaren.

Återfall och komplikationer efter behandlingens gång

Återkomsten av cystit efter det att den har gått för att ta antibiotika blir orsaken till en omfattande undersökning av patienten. Detta beror på likheten av symtomen på sjukdomen med andra sjukdomar. Behandling med liknande läkemedel för komplikationer eller återkommande sjukdom rekommenderas inte. I det här fallet bör du välja det bästa antibiotikumet och förlänga tiden för dess användning. Läkare rekommenderar ett starkt läkemedel "Uro-Vaxom", vilket hjälper till både primärt och vid upprepad infektion. För att förhindra återkommande är användningen av tranbär i sammansättningen av Monorel-tabletter effektiv. För att förhindra återinfektion är det bättre att genomgå en grundlig undersökning med en primär sjukdom och följ noggrant läkarens rekommendationer. Med frekventa infektioner är lösningen vaccinet. Det bildar immunsystemet på blåsans slemhinnor. För att behandla cystit på så sätt behöver du minst 2-3 månader.

Behovet av omfattande behandling

Separera de två stegen, som manifesterar sig som en sjukdom: akut och kronisk. I varje fall är ett integrerat tillvägagångssätt för behandling viktigt. Vid en förhöjning av en cystit består behandlingen av:

 • antibakteriella läkemedel;
 • riklig användning av vätska;
 • uppsägning av sexuell aktivitet tills fullständig återhämtning
 • kostnäring.

Om inflammationen har gått in i ett kroniskt stadium, innehåller behandlingen:

 • antibakteriella läkemedel;
 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • smärtstillande medel;
 • noggrann övervakning av nivån av hormoner i blodet;
 • Användningen av vitaminer, vilket förbättrar immuniteten.

Naturligt antibiotikum

Med inflammation i blåsan används syntetisk eller växt (naturlig) antibiotikabehandling. Med benägenhet hos patientens kropp till allergiska reaktioner är det att föredra att använda växtbaserade läkemedel. Namnet på ett av metoderna är "Kanefron". Den består av medicinalväxter, som är effektiva för kronisk sjukdom. Det har tre former av frisättning: tabletter, dragees och lösning. Kronisk blåsning upprätthålls med antibiotikumet "Cyston", som består av naturliga komponenter. Det säljs på ett apotek utan recept.

Antibiotikabehandling hos barn

Diagnosen av "cystitis" för barn är en vanlig förekomst. Svårigheten att diagnostisera det är barnets oförmåga att noggrant beskriva symtomen. På samma sätt som för vuxna bör antibiotika i första hand hänföras till cystit hos barn. Svårigheten ligger i det begränsade valet av tillåtna läkemedel. För behandling av blåsan är "Augmentin" lämplig. Det hänvisar till ett brett spektrum av åtgärder. "Augmentin" tas av barn från födseln. Antibiotikum med cystit "Sumamed" finns i form av pulver och doseringen beräknas beroende på barnets vikt. Antimikrobiell "Ampicillin" avser de mest överkomliga antibiotika vid behandling av blåsor. Antimikrobiell medicinering "Vilprafen" används för att behandla inflammation i blåsan till nyfödda barn. Hur mycket att dricka bestämmer barnläkaren på grundval av det allmänna hälsotillståndet. Vid svåra blåsor kan du behöva en droppare.

Funktioner av antibakteriell terapi vid graviditet

Vid diagnos av inflammation hos gravida kvinnor bör en grundlig undersökning utföras och agera på symptomen och orsaken till sjukdomen. Samtidigt kan antibiotika inte undvikas. Säker för den gravida kvinnan och fostret kommer att vara "Monural" och "Amoxiclav". Om nödvändigt administreras kateterisering i blåsan lösningar som har antimikrobiella egenskaper. Effektiva i sjukdomen är fytopreparationer.

Antibiotika för cystit: Aktiv hjälp med korrekt administrering

Cystitis är en vanlig patologi i urinvägarna, vilket uppenbaras av inflammation av blåsans väggar under aggressionen av bakterier, svampar, toxiner.

Behandling av cystit med antibiotika

Antibiotika för blåsan anses vara en obligatorisk terapeutisk bas, eftersom utan dessa farmakologiska medel för fullständig undertryckning av den patologiska processen är mycket svår att uppnå, särskilt i komplicerad och kronisk kurs.

En behörig läkare kommer nödvändigtvis att välja ett effektivt antibakteriellt medel för att undvika:

 • njurar (pyelonefrit)
 • degenerativa förändringar i urinvävnadens vävnader;
 • onormala förändringar i celler;
 • bildning av stenar;
 • urininkontinens
 • Spridning av infektion till reproduktionsorganen;
 • övergång av processen till kronisk.

Cystit eller inflammation i blåsan förekommer ofta som ett resultat av aggressionen av patogena mikroorganismer.

De huvudsakliga patogenerna leder till utvecklingen av patologi: Escherichia coli (77 - 95%), Klebsiella, Staphylococcus, Proteus, Enterococcus. Mycket mindre ofta provar sjukdomen aktiviteten hos herpesvirus, Candida-svampar, helminter.

Ibland diagnostiseras cystit hos patienter som får strålbehandling och kemoterapi, förgiftad av kemiska föreningar, gifter som har traumatiserats av urinorganen.

Men varför dricker antibiotika om de bara eliminerar bakterier, men kan inte förstöra virus och helminths, och bara specifika påverkar svamparna?

Helt bli av med infektionen med enbart särskild anti-svamp kommer antiparasitära medel inte fungerar, eftersom en minskning av immunskydd aktiveras omedelbart och skadliga bakteriefloran, tillsammans med andra patogener och förvärrar de onormala processer i urinblåsan.

För att bestämma exakt vilket antibiotikum som är bäst för en viss patient utförs en speciell bakteriologisk studie av urinsedimentet. Analysen tillåter att avslöja vilken typ av mikroorganism som orsakade blåsan och hur akut det reagerar på behandling med olika antibiotika.

Krav på preparat

Inte alla antimikrobiella medel kommer att lindra cystit - det ska ha optimala egenskaper, vars kombination kommer att göra läkemedlet mer effektivt, kommer att bota patologin på kort tid och förhindra återfall.

De grundläggande bland sådana egenskaper är:

 1. Förmågan att döda, förtrycka aktiviteter, stoppa tillväxten av den identifierade patogenen - en provokatör av blåsor.
 2. Förmågan att ackumulera och förbli permanent i blåsans vävnader för att uppnå den optimala terapeutiska koncentrationen som är nödvändig för en fullständig terapeutisk effekt på patogenernas koloni.
 3. Långvarig terapeutisk effekt för att bibehålla rätt mängd medicin i blodet hela dagen. De bästa är långverkande läkemedel som patienten tar en eller två gånger om dagen, eftersom aktiviteten i en hög koncentration hålls under lång tid.
 4. Minimalt inflytande på användbar mikroflora av matsmältningsorgan, slemhinnor i respiratoriska och könsorganen för att undvika dysbios och candidiasis (kroppsförlust av Candida-svamp).
 5. Det minsta antalet biverkningar och graden av svårighetsgrad.
 6. Optimal medicinsk form, vilket skyddar antibiotikumet från destruktion genom magsaft och samtidigt skydd av magslemhinnan från irritation med läkemedlet. Till exempel när det tas - det är kapslar.
 7. Minskade egenskaper hos läkemedlet orsakar allergier.
 8. Möjligheten att kombinera ett antibiotikumläkemedel med antiinflammatoriska läkemedel, antibiotika i andra grupper, samt med specifika mediciner som patienten tar för att behandla sammorbida patologier.

Funktioner av antibakteriell behandling av akut och kronisk form

Finns det en skillnad i intaget av antibiotika vid behandling av akut och kronisk process i blåsan?

Strategin för behandling av akut bakteriell cystit ger inte obligatorisk laboratoriedetektion av den exakta typen av patogen (med hjälp av att såg urinsediment) och dess reaktion på en viss medicinering. Det finns en ganska stor grupp moderna antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder som gör det möjligt att kompetent beräkna den dos som är nödvändig för att undertrycka de flesta orsakerna till blåsan.

Akut bakteriell cystit kan behandlas i rätt tid och helt och hållet antibiotikumet ordinerat av läkaren, då antalet dagar som krävs (minst 7 dagar). Då är det möjligt att förhindra övergången av en akut infektion i blåsan till ett kroniskt stadium.

Vid diagnostisering av sjukdoms kroniska stadium är tvärtom en fullständig undersökning nödvändig för att exakt fastställa den ursprungliga orsaken till den onormala processen och bakteriens specifika form. Som regel, om patienten drabbades av flera exacerbationer av cystit, fick han redan antibiotikamedicin, och orsaksmedlet kunde utveckla motstånd mot deras verkan. Därför behöver läkaren i den kroniska trängseln av cystitis hitta sådana droger som verkligen kan undertrycka patogenens aktivitet.

Det väljs individuellt, med hänsyn till många faktorer, först efter analys av urin och avslöjar reaktionen hos den etablerade patogenen till ett antibiotikum.

Vilka läkemedel ordineras

Genom att välja ett specifikt antibiotikum kommer urologen att beräkna den individuella dosen, utvärdera effektiviteten av behandlingen och om nödvändigt ersätta läkemedlet med ett alternativt läkemedel. I en komplicerad process, om associerade patologier identifieras, ordinerar läkaren en kombination av 2 och till och med 3 mediciner från olika grupper. I det här fallet är en fullständig botemedel extremt viktig och dosen av antibiotikum och upptagningstiden.

Det bör förstås att det mest effektiva antibiotikumet, det betyder inte - det starkaste läkemedlet, särskilt med den primära inflammationen i blåsan, fortsätter utan komplikationer. I annat fall kommer bakterierna att bli resistenta mot ett sådant botemedel, och vid en upprepad eller komplicerad sjukdom blir det svårt att välja en ännu kraftfullare medicin.

Tänk på huvudgrupper av antibakteriella läkemedel som läkare förskriver att dricka, med en ungefärlig kostnad, beroende på antalet tabletter eller ampuller.

Betaktaktamgrupp.

Det inkluderar penicilliner och cephalosporiner. Fördelen med denna grupp är säkerhet, tack vare själva patogenen. Den största oönskade reaktionen hos 10% av patienterna är en allergi, men i sin frånvaro tillåts mediciner vid behandling av gravida kvinnor, barn och omvårdnad.

Amoxicillin med klavulansyra anses vara det första antibiotikum vid akut terapi. Liknande. Augmentin (244 - 359 rubel) Ekoklav, amoxiclav - 224 rubel, Panklav - 200 rubel, Flemoklav Soljutab... Jämförelse med Augmentin Flemoklav soljutab (Japan) avslöjade att mikrogranulerna grund av sidoreaktioner vid behandling Flemoklav soljutab inträffa 2 gånger mindre, men dess kostnad är också högre.

Till skillnad från penicilliner motstår gruppen av cefalosporiner bättre destruktiva enzymer som utsöndrar bakterier. Korta behandlingskurser är mest effektiva: Cefixim, Pansef, Supraks Solutab (740 gn.), Ceftriaxon. De undertrycker emellertid inte alla orsaker av blåsan.

I kronisk process oftare:

 • Cefotaxime, som förstör även Enterococcus och Pseudomonas aeruginosa (1 g 27 rubel.)
 • Cephoral (III generation). Det används vanligtvis som ett kraftfullt botemedel mot patogener som är resistenta mot andra antibiotika (528 - 629 rubel).
 • Cefuroxim (Zinnat) i form av tabletter (246 - 409 rubel.).

Applicering av Tsifora från cystit:

Förteckning över de viktigaste:

 • Norfloxacin (Nolicin, Normax, Norbaksin), kan nå en hög koncentration i vävnaderna i urinvägarna, så det rankas först i den akuta processen.
 • Nolitsin (193 - 354 rubel.) - Ett kombinerat antibiotikum, som snabbt kan nå höga koncentrationer och även snabbt avlägsnas från kroppen. Vid akut inflammation blir den terapeutiska effekten märkbar efter 24 timmar.
 • I en komplicerad och kronisk cystit effektiv: (. Tsiprobay, Ekotsifol, TSifran - 84 rubel Tsiprolet) ciprofloxacin och levofloxacin (Tavanik, Elefloks) - 515 rubel. Kanske utnämningen av Ofloxacin (Ofloksin, Tarivid, Zofloks, Zanotsin, Zanotsin OD).

Det antas att i akut form är det önskvärt att föreskriva fluorokinoloner med korta kurser, eftersom kursen under längre än 3 dagar inte ger den önskade effekten. Men nyligen har läkare noterat en minskning av den terapeutiska effekten av fluorokinoloner på grund av uppkomsten av skadliga organismer för dem.

Fosfomycintrometamol (Monural)

Idag Monural (306 - 900 rubel för ett paket 2 -. 3 gram) anses vara den mest effektiva läkemedel för akut bakteriell inflammation, på grund av dess aktivitet mot flertalet patogener och snabb penetration in i njurarna. I fallet med akut bakteriell cystit uppstår för första gången, är det tillräckligt för engångsbruk, men en mer seriös process kräver att upprätthålla fosfomycin i blodet upp till 3 - 7 dagar.

Ryska motsvarighet i sammansättningen av Uronormin-F (från 220 rubel.).

nitrofuraner

Nitrofuraner är vanliga antimikrobiella medel som är kända vid behandling av blåsor sedan mitten av förra seklet. Fördelen med gruppen är en stark bakteriedödande verkan, en extremt låg sannolikhet för utvecklingen av bakterieresistens mot den. Nackdelarna innefattar ett signifikant antal kontraindikationer och oönskade fenomen.

Key:

 • Nitrofurantoin (Furadonin) - 33-80 rubel;
 • mindre giftig furazidin (furagin) 274 gnid.
 • Furamag (470 rubel.). På grund av tvåkomponentkompositionen absorberas Furamag mer aktivt än Furagin, så effekten observeras vid låga doser mot bakgrund av minskat antal biverkningar.

Furazolidon koncentreras svagt i blåsan, därför är det ineffektivt i blåsan.

De flesta av de läkare ordinera nitrofuraner endast som en profylaktisk åtgärd, men på senare år experter har dragit slutsatsen att nitrofurantoin och Furazidin vid behandling av cystit "upplever en pånyttfödelse", eftersom de har en mer målinriktad aktivitet mot patogena bakterier, för att undvika mag-tarm dysbios.

Dessutom, läkare tror att en relativt sett mindre svår akut cystit irrationellt förskriva cefalosporiner gång kraftfull och ftorhonilony. Detta kommer att förhindra utvecklingen av resistens hos mikroorganismer till starka antibiotika.

Läkemedel som hör till gruppen nitrofurany

Låga toxiska produkter av denna grupp - Rulid (1350 rubel) Rosksitromitsin (147 rubel.), Azitromycin (105 rubel) Sumamed (474 ​​rubel.) -.. Bör användas i penicillin överkänslig patient. Makrolider hjälp i bakterier, klamydia, svamp cystit, i kombination med prostatit, fetma, andra urogenitala infektioner. Framställd i blanketter för intern administrering (tabletter, suspension).

Förbjudna ammande mödrar, under graviditetens första trimester, barn upp till 6 månader.

Den billigaste av serien är Erytromycin (60 -. 90 rubel), men det är inte effektivt mot de vanligaste patogener cystit - Escherichia coli (E. coli).

Sulfonamider och tetracykliner

Aktiv mot bakterier av olika slag, men ibland inte kan undertrycka patogener cystit, som har utvecklat resistens mot dem. Escherichia coli är väl undertryckt, men är inaktiv mot protea och enterokocker.

Oftast från denna grupp utse: Tetracyklin, Doxycyklin (Unidox Solutab), som tolereras lättare.

Icke-fluorerade kinoloner

Detta antimikrobiella medel på grundval av oxolinic, nalidixin, pipemidievoy syror, tillsammans med en ganska uttalad terapeutisk effektivitet, har ett litet antal sidoreaktioner har emellertid ingen effekt på E. coli, så deras läkare ordinera inte ofta.

Key:

 • Nevigramon. Det ordineras för inflammatoriska processer i urinorganen. (3000-5100 rubel).
 • Nitroxolin (analog 5NOK) 86-150 gn. Fungerar bra med trichomoniasis och candida cystitis;
 • Palin (294 gnid.)

Används inte hos ammande mödrar, gravid (särskilt under första trimestern) och barn under 12 år.

Översikt över antibiotika för behandling av blåsor:

barn

Orsaken till cystit i barndomen är oftast aggression av E. coli. Sjukdom hos 4 till 5 barn av 100 fortsätter utan uppenbara symptom. Vid pojkar upptäcks inflammatoriska tillstånd i urinblåsan oftare före 12 månaders ålder, vilket förklaras av vissa avvikelser i urinorganen, i patologiska sjukdomar diagnostiseras från 2 till 15 år.

funktioner:

 • Många antibiotika är förbjudna i pediatrisk praktiken helt eller till en viss barnets ålder, så innan du använder medicinen är det absolut nödvändigt att utforska de fullständiga instruktioner till det, i stället för den korta versionen.
 • Doseringen beräknas av barnläkaren, och mycket ofta - med hänsyn till barnets vikt. Om du upplever några obehagliga reaktioner (klåda, andnöd, utslag, agitation, väsande, väsande) drog omedelbart välte, och i fallet med respiratoriska sjukdomar hos barn upp till 4 - 5 år - det krävs omedelbara samtal "akut" för att undvika svullnad i struphuvudet.
 • Eftersom antibiotika hos barn ofta framkallar dysbios och dyspepsi, måste barnet få särskilda medel som stöder den fina floran i tarmarna och magen hos barn (prebiotika och probiotika).
 • Barn är lämpliga att ge droger i form av droppar, suspensioner, men i allvarliga fall kan det inte vara utan injektion av terapeutiska lösningar.

Oftast föreskrivs barn med akut sjukdom:

 • Monural (strikt från 5 år);
 • cefalosporiner II - IV generationer, inklusive cefuroxim (försiktigt hos nyfödda och prematuritet), Cefixime (från 6 månader);
 • Amoxicillinklavulanat och dess synonymer;
 • Om tidigare barnet inte blir starkare antibiotika och blev sjuk för första gången, kan barnläkare förskriva trimsulfa, 5-NOK, nitrofurantoin.

Vid behandling av barn från blåsor är det lämpligt att öva behandlingskurser inte kortare än 7 dagar. Anledningen är att snabb behandling är omöjlig, men det är nödvändigt att helt förstöra patogenerna.

män

Vid pojkar på 3 år och vuxna män diagnostiseras blåsor mindre ofta än hos kvinnor. Om patologi upptäcks är det emellertid ofta följt av urinrit och prostatit (hos sexuellt mogna patienter) på grund av stagnation av urin i blåsan.

Vid behandling av cystit orsakad av bakterier är antibiotika som eliminerar mikrober i urinorganen och vilka påverkar orsakssambanden till sexuella infektioner optimala. Beroende på svårighetsgraden av processen och orsaksmedlet identifierade Nolitsin, Amoxiclav, Augmentin, Ciprobai, Claforan, Eleflox, Ciprolet, Doxycyklin.

Om orsaken till inflammation är mykotiska organismer, föreskrivs i komplex terapi att ta azitromycin (zitrolid), flukonazol, sexidazol.

kvinnor

På grund av de anatomiska särdrag i det urogenitala organ (kort urinrör, urinröret nära anus och vagina) är cystit hos kvinnor diagnosen mycket ofta. Och som regel cystit hos kvinnor yttrar sig som en komplett med urogenital sjukdom konjugat med uretrit, inflammation bihang, njure, genitala infektioner (IPV, fetma, trichomoniasis, klamydia, ibland - gonorré).

Detta beror på den enkla penetreringen i blåsan av patogena mikrober från tarmen och könsorganen.

Därför behandlas patologi först efter ultraljud, bakterieanalys för att identifiera infektionskällan och typen av patogen, urin och blodprov, urogenitalt undersökning för dolda infektioner.

Terapeutisk bas:

 1. De grundläggande antibiotika är: Amoxiclav, Augmentin, Doxacyclin, Cefixime, Azitromycin, Ceforal, Normax.
 2. När komplicerad formulär cystit eller identifierande bakterier resistenta mot penicillin (enterobakterier, tsitrobakter, Escherichia coli, Klebsiella), används ofta aminoglykosidantibiotika (amikacin, Gentomitsin, Klindomitsin), kombinera dem med andra antimikrobiella medel.
 3. Om cystitisen åtföljs av inflammation i bilagorna uppstår misstankar om septiska komplikationer eller aktiviteten hos flera mikrober eller svampar omedelbart uppenbarar, föreskriver läkaren 2 till 3 mediciner, inklusive sulfonamider och nitrofuraner.
 4. Cystit anslutnings trichomoniasis urogenitala infektioner är ofta skrivs metronidazol (89 -. 134 RUB) eller dess analoger Clione, Trykhopol, flagga trycka anaeroba flora. Behandling av cystit hos kvinnor Metronidozolom acceptabla för olika former av patologi, men effekten på aeroba bakterier (inklusive Staphylococcus och Streptococcus), har han inte. Därför, om cystit orsakas av infektiösa medel blandas, Metronidazol kombination med sulfonamider och antibiotika trycka aeroba mikroorganismer.

gravid

Behandling av cystit, som ofta plågar en kvinna i väntan på ett barn, måste vara försiktig, samordnad med en gynekolog, eftersom de flesta antibiotika påverkar fostret negativt. Vid behandling av cystit i framtida mödrar är egenskapen hos ett antibiotikummedel särskilt viktigt för att ackumuleras direkt i blåsans vävnader - infektionens fokus.

Framtida mammor är förbjudna:

 • Fluoroquinoloner (Nolycin, Ciprofloxacin, Abaktal, Floxal, Tziprolet) - förstör fostrets leder,
 • Clazid, Vanilid, Klabaks, Makropen, Rulid: Förgiftar fostret hos däggdjur;
 • Tetracyklin, Doxycyklin - störa mineraliseringen av embryonens tänder och ben.
 • Kanamycin, Amikacin, Streptomycin (aminoglykosider): Njurpatologier, Dövhet;
 • Levomycetin, Sintomycin: förstör fostrets benmärg, orsakar störningar i hematopoiesen;
 • Co-trimoxazol (Biseptol): orsakar defekter, deformiteter;
 • Dioxydin: verkar på embryot och fostret som ett mutagent och toxin;
 • Enterofuril, Furamag, Ersefuril, Furagin: Det finns inga säkerhetsuppgifter för fostret.

Tillåtet endast med vital nödvändighet:

 • Azitromycin (Sumamed, Zitrolide) - används hos gravida kvinnor med chlamydialcystit, med stor försiktighet, även om inga synliga negativa effekter på fostret har fastställts.
 • Furadonin: endast i andra trimestern i I och III är det förbjudet;
 • Metronidazol: förbjudet under första trimestern leder till abnormiteter i hjärnan, könsorganen, lemmar. I II och III trimestern, låt oss säga om ett alternativt läkemedel inte finns.

Vara relativt säker uppdrag Amoksiklava, josamycin, Cefazolin, Cefepime, Ceftriaxon, Supraksa, cefotaxim Erytromycin, Rovamycinum, cefuroxim.

De orsakar inte fosterskador och brister, men ändå är de emot med försiktighet om den sannolika nyttan för modern överväger de eventuella framtida risker för barnet, inklusive gemensam Monural.

Cystit hos förväntad mamma behandlad i minst 5 - 7 dagar. Utnämningen av engångsdoser av droger (inklusive monural) eller korta kurser ger inte det nödvändiga terapeutiska resultatet och leder ofta till återfall.
Monural användning vid graviditet

Risk för antibiotikabehandling

Skadan av antibiotika eftersom de förstör inte bara de skadliga bakterier, men också användbar mikroflora, så att patienter utvecklar negativa biverkningar, särskilt om antibiotikumet väljs felaktigt, inte dosen inte motsvarar svårighetsgraden av processen och behandlingen avbryts.

Bland de viktigaste obehagliga konsekvenserna:

 • allvarlig diarré (antibiotikumassocierad), åtföljd av uttorkning, illamående, intestinal spasm;
 • vaginal svampinfektion;
 • Candidiasis av slemhinnorna (könsorgan, mun, andningsorgan, matstrupe);
 • allvarlig dysbios i matsmältningsorganen
 • märkta allergiska reaktioner som når utvecklingen av toxisk hudnekros med allvarlig epidermisk skada;
 • rodnad, klåda, svullnad på injektionsstället, flebit (inflammation i venös vägg) med injektion.

För att förhindra oönskade komplikationer av antibiotikabehandling:

 1. Avbryt inte behandlingen. Annars växer kolonierna av mikrober som inte är känsliga mot antibiotika, vilket leder till framväxten av stabila former av patogener.
 2. För att skydda mot bildandet av resistens hos mikroorganismer mot antibiotika är det lämpligt att använda samtidig enzymer (enzymer) samtidigt. Till exempel förbättrar Wobenzym ackumuleringen och den höga koncentrationen av den aktiva substansen i blåsan, vilket förbättrar den terapeutiska effekten.
 3. Att bevara den naturliga floran i matsmältningssystemet och slemhinnor, hos patienter som får antibiotika som krävs för att ta prebiotiska och probiotiska medel. Den mest effektiva: Probifor, Atsipol, Bifiliz, atsilakt, Bififor, Bifidumbacterin Forte, Forte Florin, Biobakton, Flonivin BS Baktistatin, Linex, Normoflorin, RioFlora-Immuno.