Huvud
Massage

Läkare androlog och urolog: Vad är skillnaden mellan specialister?

Män, som regel, gillar inte att besöka läkare, och hoppas verkligen att någon öm kan passera sig själv. Men det här är inte så! Vem ska man besöka vid smärtor på inguen: urologen eller androloga? Och vad är skillnaden mellan urologi och andrologi? - Det här är de frågor som pussar många män och får dem att tänka på.

Vad skiljer sig urologi från andrologi?
För att kunna svara på denna fråga är det nödvändigt att förstå vilka sjukdomar urologen behandlar och vad andrologen är engagerad i.

Urologi som vetenskap studier urologiska sjukdomar urinorgan (urinledare, urinblåsa, urinrör), inklusive njursjukdom (tumör anomalier skada), och sjukdomar i manliga genitala systemet.

Andrologi studerar sjukdomar i urinvägarna, och behandlar endast med problemen med män reproduktiva systemet: sjukdomar och inflammatoriska processer i könsorganen (STD, STI), behandling av manlig infertilitet, missbildningar och avvikelser i det reproduktiva systemet av män.

Andrologi är en oberoende riktning av urologi. Fedor Sinitsyn, grundare av den nationella urologi och andrologi, sade: "Jag kan inte bortse från jämförelse andrologi med gynekologi... Båda avdelningarna överväger patologi organ identiska system i både många likheter mellan patologiska former, både är av stor betydelse och påverkan av samma patologi. faktor... Och varför, för att undervisa gynekologi borde det finnas och det finns en separat oberoende lärare, och för andrologi är det inte tänkt? ".

Så vem ska doktorn gå till patienten: till urologen eller andrologen?
Det beror helt på orsaken till besöket. Om du vill besöka en läkare för profylaktisk undersökning, ska du göra en tid med en urolog. Om urologen finner några avvikelser i det reproduktiva organets arbete, vars behandling inte befinner sig i hans kompetens, kommer han att omdirigera dig till andrologen. Om du är helt säker på att urologin är hälsosam, kan du besöka andrologen.


Situationen är annorlunda med de patienter som har smärtsamma eller obehagliga symptom för att se en läkare. I det här fallet kan en man inte självständigt bestämma vilket organ i genitourinary systemet som ger "en funktionsfel". Men det bör noteras att om du känner smärta eller obehag i ljummen, lateral, om det yttre vattnet i könsorganen har förändrats, bör du omedelbart kontakta en urolog.

Här är de vanligaste symptomen i sjukdomar i människors genitourinary system:
1. Smärta av olika lokalisering och styrka;
2. Frekvent uppmaning att urinera;
3. Brännande och klåda vid urinering
4. Temperaturökning
5. Blod eller pus i urinen;
6. Smärta i ljummen, nedre ryggen;
7. Smärtsamma eller obehagliga känslor under samlag
8. Överträdelse av erektion
9. Svullnad av könsorganen (rodnad, irritation, etc.);
10. Infertilitet.

I det fall en kvinna inte tar lång tid (mer än ett år) för att bli gravid, behöver en man konsultera en androlog för undersökning. Det är möjligt att han är oskyldig oskyldig.

Och kanske en sexterapeut?
Sällan, vem bestämmer sig för att vända sig till en sexterapeut strax efter att ett problem av sexuell natur uppstått. Vanligtvis skriver en man av problem med styrka för sjukdomar i genitourinary sfären och går till en urolog eller andrologist. Efter kön terapeut man måste gälla i händelse av att urolog och andrologist utesluta förekomsten av sjukdomen, sjukdom eller avvikelser i urogenitalsystemet, under förutsättning att man inte i sig kan avgöra vilken typ av sexuella störningar.

Sexolog - en läkare som studerar hur emotionella, personliga, sociala och adaptiva aspekter av sexuella störningar, som står för en stor grupp av sjukdomar i den sexuella sfären, och organiska aspekter av sexuell dysfunktion.

Det är inte nödvändigt att en sexterapeut applicerar enbart för behandling. Denna specialist kan också konsulteras för följande frågor:
1. sexuella störningar
2. erektil dysfunktion
Tidig utlösning;
4. anorgasmia;
5. Sexuella avvikelser och möjligheten till anpassning
6. Minskade sexuell lust
7. psykologisk impotens
8. Ökad sexuell lust.

Om orsaken till sexuella störningar är den psykologiska situationen hos en man, så är det ett tilltal till en psykolog. Terapeuten kan också hjälpa dem som är psykiskt sjuka och har därför problem av sexuell natur.

Om du inte vet vilken specialist du är bäst att kontakta, ring sedan numren på webbplatsen. Vi kommer att råda dig med val av en specialist, och vi kommer också att skriva ner dig till en urolog, andrologist, sexopatolog eller psykolog vid en tid som passar dig.

Primär mottagning av urologen och androgen

Urologi är en del av praktisk medicin, vars huvudsyfte är att studera orsakerna, mekanismerna för utvecklingen av sjukdomar i urinorganen, samt utveckling av metoder för diagnos, behandling och förebyggande. I människornas tankar var tanken att urologen uteslutande är en "manlig läkare" fast förankrad, men det här är långt ifrån fallet.

Urologer, som det framgår av ovanstående definition, är engagerade i njursjukdomar, urinledare, urinblåsor, urinrör, manliga könsorgan och prostata. Med undantag för de sista två punkterna finns alla ovan nämnda organ, både hos män och kvinnor.

Baserat på vår mångåriga erfarenhet kan vi se att kvinnor, om det finns klagomål av smärta, kramper vid urinering och andra symptom på akut cystit, först gå till gynekologen läkare tror att om en urolog är en manlig läkare, gynekologen - hona. De män gå till doktorn-urolog för att diagnostisera och behandla en rad av sexuellt överförbara sjukdomar, även om det är behörighetsområde Läkare dermatologer.

När är ett första samråd med urologen och andrologen nödvändig?

Så, som en urolog-andrologist är fortfarande en läkare i en smal specialitet, så finns det ett visst antal anledningar till varför du kan kontakta honom:

 • Smärta, obehag i ljummen, underlivet eller ländryggsregionen
 • Smärta och brännande under urinröret under urineringstiden
 • Symtom på det nedre urinvägarna, som innefattar klagomål med frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, svårigheter att urinera en trög ström, gräva i urinen efter urinering, etc.
 • Urininkontinens, inklusive stress (med hosta, skrattar, nysningar) och totalt
 • Blandningen av blod i urinen
 • Problem med styrkan, nämligen dess försämring eller total frånvaro (erektil dysfunktion)
 • Neoplasmer inom området för genitala organ. Detta gäller både män och kvinnor

Det är viktigt att veta att så maligna lesioner i prostatan under de senaste åren har kommit att inta en ledande plats bland alla cancersjukdomar, då alla män äldre än 45 år behöver ett år att besöka sin urolog för att kontrollera nivån på din prostataspecifikt antigen ( PSA), vilket är en markör för den onkologiska processen i prostata

Vad urologen botar

Som redan nämnts ovan är urologen inte bara en "manlig" läkare.

Urologen botar sådana sjukdomar hos den manliga halvan av befolkningen som:

sexuellt överförbara sjukdomar etc.

Urologi är i allmänhet en kirurgisk specialitet, så urologer behandlar aktivt sjukdomar som kräver ett operativt tillvägagångssätt. Dessutom har urologi en del gren, som kallas urogynekologi.

Urologer behandlar framgångsrikt sjukdomar i det kvinnliga genitourinära systemet, men metoderna för deras diagnos och behandling kan skilja sig från männen

Förberedelse för det första samrådet med urologen och androgen

Som med någon annan specialists samråd behöver patienten inte specialutbildning. Vissa patienter är mycket orolig, vara ensam med en läkare på hans erkännande därför att se till att inget glöms bort och inte missa viktiga, rekommenderar vi att du noga skriva ner på papper alla att du är orolig för att du kan utveckla den här läkaren. Ju mer du själv säger till läkaren om dina problem, ju tidigare kommer han att ställa rätt diagnos och föreskriva adekvat behandling.

Förfarandet för genomförande och utvärdering av resultaten av det första samrådet

Under samråd med en urolog andrologistläkare kommer han att lyssna noggrant på din medicinska historia och, vid behov, ställa ledande frågor. Om patienten är oroad över problem i den sexuella sfären, kommer doktorn efter en konversation att undersöka och palpera de yttre könsorganen. Efter att livets och sjukdomshistorien har samlats in, och patienten själv undersöks, kommer läkaren att utfärda en preliminär åsikt och ge rekommendationer, om de naturligtvis krävs.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog

Typiskt, andrologist urolog - detta är en och samma läkare, men specialiseringen av andrologi tillåter läkaren att framgångsrikt bedriva behandling av patologier såsom manlig infertilitet, hypogonadism (underskott av huvudkönshormonet testosteron), andropause eller manliga klimakteriet och andra sjukdomar associerade med manliga könshormoner.

Urologist-andrologist: vad läker

Urologen-andrologen är en specialist i en smal profil som är engagerad i klinisk praxis inom patologin hos det manliga genitourinära systemet. Enkelt uttryckt, allt som handlar om män och berör urinering, sexuellt liv, barns uppfattning - i urologens ochrologistens kompetens.

I vissa fall kan denna specialist utföra inte bara diagnostik och konservativ behandling utan även utföra kirurgiskt ingrepp på organen i det geniturala systemet för män. Inklusive akut kirurgisk vård.

Urologist-andrologist, urolog och andrologist: Vad är skillnaden mellan dessa specialister

Urologist - en läkare, vars kompetens är att identifiera, förhindra behandling av brott mot människans urinvägar. Och även människors reproduktiva system i synnerhet. Han är engagerad i studien och terapin av både fysiologiska och patologiska processer som uppträder i urinröret, urinblåsan, urinvägarna, urinledarna, njurarna, i elementen hos människans reproduktionssystem.

Andrologue är en smal specialiserad specialist i patologin för den starkare köns reproduktiva funktionen. Och även relaterade sjukdomar.

Följaktligen specialiserar urolog-andrologen för det mesta på problemen med urinproducerande och urinvägar hos män. Han behandlar mäns problem i samband med bristen på sexuell attraktion för människorna i motsatt kön, oförmåga att begå, fullborda sexuell handling, bli barn. Urologen andrologisten kallas också den "manliga gynekologen".

Vilken typ av sjukdom botar urologen andrologisten?

Andrologi bildades som en smalare gren av urologi. Därför har en andrologistisk läkare ofta en universitetsexamen i urologi, har relevant arbetserfarenhet. Denna specialist kan behandlas av män som har sjukdomar i genitourinary sfären. Och även kvinnor, om de störs av störningar i urinsystemet:

 1. Blodens och urinrörets patologi är cystit, maligna eller godartade neoplasmer, uretrit, adhesiv smalning av urinröret (stricture).
 2. Urolitias av njurar, urinblåsare, urinblåsa.
 3. Patologier av urinledare - anomalier, skador, strängningar, stenos, onkologiska sjukdomar.
 4. Njursjukdom - inflammation (pyelonefrit), nefrit, nefropati, abscess, cysta, trauma, medfödda missbildningar.
 5. STDs - gonorré, syfilis, ureoplasmos, klamydia, herpes, candidiasis, HPV.
 6. Skador som påverkade bäckens organ.

Men för samråd med urologen andrologen är det lämpligt att registrera sig för män, manliga barn, unga män. När allt kommer omkring är den här specialistens huvudprofil patologin för könsorganets könsområde:

 • Sjukdomar i prostata - Hyperplasi (adenom) eller ondartad neoplasm (cancer), inflammation i prostatakörteln (prostatit), kronisk bäckensmärtssyndrom.
 • Funktionella och fysiologiska patologier, defekter, abnormaliteter i pungen och yttre, inre genitala organ. Dessa är phimosis, cryptorchidism, orchitis, epididymitis, varicocele, scrotal formation, paraphimosis, balanoposthit, Peyronies sjukdom, vesiculit, hypospadias, hydrocele.
 • Försämrad reproduktiv funktion - Problem med barnets uppfattning av "Fel" hos en man, manlig infertilitet.

I denna video berättar läkaren om möjliga orsaker till manlig infertilitet:

 • Minskad styrka och / eller libido - Ålder, på grund av sjukdom eller negativa externa och interna faktorer.
 • Endokrina störningar, manlig klimakteriet - andropause och relaterade problem. Inklusive deltagande i diagnos och terapi av förändringar på hormonell bakgrund, fetma, skallighet.

Alla ovanstående sjukdomar, som adresseras till urologen.

När ska man söka råd från en urolog och androlog

Om vi ​​betraktar en urolog och androlog som specialist i en smal profil, ska han registreras hos män om följande symptom uppstår:

 • Brott mot urinering - inkontinens, fördröjning eller, omvänd, frekvent, smärtsam, svår. Och även förändringar i den dagliga urinproduktionen i större eller mindre sida.
 • Obehag, smärt syndrom före, under, efter samlag.
 • Smärta i underlivet, i perineum, i ländryggen.
 • Smärta vid avföring.
 • Onormal urladdning från penis - purulent, slemhinnor, illa luktande, blodig, vitaktig.
 • Eventuella inklusioner i urinen, förändringar i färg och / eller lukt, konsistens. Urinen är grumlig, det finns gängformiga strukturer, blandade med flingor, slem, blod, pus.
 • Minska sexuell lust i reproduktiv eller äldre ålder.
 • Problem med styrka - ingen excitation med standard stimulering (taktil, visuell), svag erektion eller brist på det. Och även kort varaktighet av sexuellt intyg eller handling, störningar av en utlösning, de slita känslorna under kön.
 • Autoimmun reaktion på egen sperma.
 • En mans oförmåga att undvika ett barn från en frisk kvinna.
 • Patologier i könsorganen - åderbråck i injektionsåren, förhöjning av förhudet, testamentets undescension, inguinalbråck.
 • Tecken på infektiösa och inflammatoriska processer som förekommer i könsorganet. Det här är smärta, brännande, klåda, obehag, ökad lokal och allmän temperatur etc.

Varje sjukdom och dess symtom som leder en man till idén om att han inte har allt i ordning i genitourinary området är en direkt indikation för behandling i urologen andrologist.

Funktioner av samrådet med urologen och androgen (som mottagningen äger rum)

Det första som urologen och androgen gör vid receptionen är att samla patientens anamnese. Det vill säga att försöka få maximal information om:

 • Hälsostatus.
 • Kroniska sjukdomar.
 • Allergiska reaktioner i det förflutna.
 • Genetiska predispositioner till sjukdomar.
 • Villkor för liv och arbete, karaktärens egenskaper.
 • Mat, inhemska och dåliga vanor.
 • Skador (fysiska och psykiska) som mottogs under föregående period.

Och samlar också in data om patientens sexuella liv, hans klagomål, resultaten av analyser, studier, om någon just nu. Manens psykologiska tillstånd bedöms.

Efter detta kommer patienten att undersökas fysiskt. Hos män kan det innefatta:

 • Bedömning av hudförhållanden. Inklusive i könsområdet.
 • Palpatorisk (utförd manuellt) undersökning av buken, njurarna, ländryggen i olika kroppsdelar.
 • Visuell undersökning av externa könsorgan.
 • Diagnos av prostatakörteln genom anusen.
 • Bedömning av allmänna kroppsfunktioner, mätning av tryck etc.

Vid behov kommer följande laboratorie-, instrument- och hårdvaruundersökningar att genomföras:

 • Allmän klinisk analys av urin och blod (tillåta identifiering av icke-specifika tecken på inflammationsprocessen och störningar i njurarnas arbete).
 • Biokemiskt blodprov (ger information om den funktionella kapaciteten hos patientens njurar).
 • Analysen av blod på hormoner, särskilt på testosteron (ger information om hormonhalten samt kvaliteten på organen i det endokrina systemet).
 • Spermogram (en fertilitetspotential av en man uppskattas).
 • Cystoskopi (visualisering av blåsans hålighet med ett endoskop med förmågan att ta prov för biopsi eller för att avlägsna polyposspiring).
 • Analys av blod PSA (hjälper diagnostisera prostatacancer i ett skede där de kliniska manifestationerna av patologi ännu), test för bestämning specifika markörer på andra sjukdomar.
 • Bakteriologiska metoder för diagnos - vid misstänkt infektiös natur hos sjukdomen hos det genitourära systemet.
 • Cytologiska eller histologiska studier syftar till att detektera onkologiska sjukdomar eller autoimmuna sjukdomar.
 • Ultraljud, ultraljud med dopplerografi, MR, CT, röntgen i bukhålan och bäckenet. Det möjliggör korrekt eller differentiell diagnos av nästan vilken sjukdom som helst.

I slutet av utnämningen gör läkaren en preliminär eller slutlig diagnos och föreskriver konservativ eller kirurgisk behandling.

Metoder för behandling som kan användas av urologen andrologisten

Efter att sjukdomen diagnostiserats kan läkaren göra en behandlingsplan. Beroende på terapiens patologi kan dessa innehålla sådana grundläggande anvisningar:

Konservativ behandling

 1. Etiotropic, det vill säga att eliminera orsaken till sjukdomen. Antibiotika, antivirala, antimykotiska, antiprotozoala medel, hormonella läkemedel kan ordineras. Dessutom kan detta medel vara ett brett spektrum (empirisk etiotropic terapi) eller läkemedel som rikta en viss patogen (mål etiotropic terapi).
 2. Patogenetiska, det vill säga att blockera mekanismerna för utveckling av patologi. Antiinflammatoriska läkemedel, immunostimulanter ordineras.
 3. Symtomatisk, det vill säga att eliminera sjukdoms obehagliga manifestationer - smärta, temperatur. Utnämnd med NSAID, smärtstillande medel, antispasmodik, antipyretika.
 4. Hjärtat, det vill säga syftar till att bibehålla hälsan eller öka effektiviteten hos den primära behandlingen. Diuretika, hepatoprotektorer, vitamin-mineralkomplex, probiotika ordineras.
till innehållet ^

Operativ behandling

Nephrolithotripsy (urolithiasis) tsirkumizatsiya (med förhudsförträngning) orchidopexi (med kryptorkism). Samt transuretral resektion (prostata adenom), laparoskopi (njursten, abscesser, neoplastiska sjukdomar, missbildningar, Nephroptosis, obstruktion av vas banorna).

Det finns också många andra metoder för kirurgisk behandling, inklusive nödsituation. Valet av metod beror på ålder, patientens fysiologiska tillstånd, den kliniska bilden av operatörens patologi, preferenser och erfarenhet.

Barn urolog andrologist

En barn urolog andrologist specialiserar sig på:

 • Problem i hälsan hos genitourinary sfären av manliga barn.
 • Profylax och behandling av reproduktiva funktionssjukdomar hos pojkar.
 • Behålla rätt utveckling och bildning av de yttre könsorganen, urinvägar hos pojkar.
 • Frågor om pojkarnas intima hygien.
 • Frågor om puberteten.

De vanligaste problemen som riktas till barnets urolog och andrologist är specifika, beroende på barnets ålder.

Till exempel, Nyfödda och barn under 1 år med vanliga problem - Denna patologi av penis eller förhud (synechia), inguinal brok, phimosis, paraphimosis. Och även dropsy av pungen, kryptorchidism, medfödd patologi i urinvägarna.

Barn 3-6 år har i de flesta fall sådana sjukdomar, som frånvaro eller frånvaro av testiklar, en bråck, dropsy. Och även urininkontinens, enuresis.

Tonåringar kännetecknas av en kraftig ökning av inflammatoriska sjukdomar hos de yttre könsorganen. Även barn på 12-13 år har ofta varicocele, vilket är extremt svårt för ett barn att diagnostisera på ett tidigt stadium. Förebyggande undersökningar hos barnets urolog-andrologist ökar dock risken att sjukdomen kommer att upptäckas i tid.

Det finns dock situationer där Ett brådskande samråd med en barn urolog andrologist:

 1. Smärta vid urinering eller avföring.
 2. Utsläpp från penis är purulent, gul eller vit.
 3. Rodnad och svullnad i pungen, speciellt om den åtföljs av smärta.
 4. Skador på perineum.
 5. Svullnad och rodnad i penis, oförmåga eller svår svårighet att urinera.
 6. Konstanta klagomål av obehag, smärta i bäckenorganen, i ljummen.
 7. Barnet lidit en sjukdom som kallas epidemisk parotit eller dominans.

Det är värt att notera att barnens urolog-andrologist, trots en väldigt specifik inriktning på problemen med det "pojkiska" könsområdet, behandlar ofta tjejer. Detta beror på det faktum att urinvägarna också faller i denna läkarkrets intresse. Och njurarna, urinblåsan, urinröret, urinröret är också hos barn av det kvinnliga könet.

Urologen och androgen - är en specialist i en smal profil som behandlar alla sjukdomar i människors reproduktionssystem och urinvägarna hos män och kvinnor. Men med tanke på närvaron av ordet "androlog" i specialiseringsnamnet är experten inriktad på diagnos, behandling och förebyggande av könssjukdomar hos geniturinär sfär.

Andrologist eller urolog - vilken läkare är bäst att kontakta?

Innan man jämför dessa sjukhusers funktioner och ansvar som androlog och urolog bör man tydligt förstå skillnaderna i dessa yrken.

urolog

Under det senaste århundradet behandlade urologen alla sjukdomar i samband med ett brott mot det naturliga arbetet hos manliga genitourära system. Tack vare framgångar och utveckling av medicin har det skett en differentiering av detta yrke, och det finns en trend i medicinsk vetenskap - andrologi som studerar och diagnostiserar hela den manliga organismen som helhet. För närvarande är en urologs funktion bara att diagnostisera, behandla och förebygga vissa typer av sjukdomar som är förknippade med människokroppens genitourära system. En erfaren läkare - urolog med en stor medicinsk praxis kan snabbt avgöra diagnos och lämplig behandling, som kan vara i behov av operation, och användningen av traditionella folkbehandlingsformer med naturliga örter och infusioner. Här beaktar han nödvändigtvis all patientens test, vilket ofta kan indikera den sanna orsaken till patientens sjukdom.

Få en gratis läkares samråd

Vid vilka tecken är det nödvändigt att adressera till urologen:

 • kan inte bli gravid.
 • okontrollerad urinering eller fördröjning;
 • smärta vid urinering eller under kön;
 • impotens, en gradvis förlust av sexuell lust för en partner;
 • kronisk ryggsmärta, som signalerar njursjukdom;
 • externa vätskor som avger urinsystemet under sitt arbete.

Sjukdomar som kan botas av en urolog:

 • problem med njurarna eller binjurarna - framväxten av inflammatoriska processer, stenar;
 • adenom av prostata;
 • prostatit;
 • problem med urinröret
 • cystit eller neoplasmer på blåsan.

andrologist

Denna specialitet ges till doktorn så att han kan diagnostisera och bota de problem som uppstår i en persons personliga könsorgan och förhindra deras utseende när man undersöker patienten. Det bör noteras att patienter av denna läkare är män på grund av de specifika hälsoproblem som den kvinnliga hälften av samhället inte har.

Vilka symptom du behöver kontakta andrologen:

 • brott mot sexuella organens naturliga funktion (impotens)
 • problem med framväxt (infertilitet);
 • smärta under samlag
 • kroppens endokrina system misslyckas, vilket stör människans sexuella liv;
 • Erektila funktioner hos kroppen misslyckas ofta.

Sjukdomar som kan botas av en andrologist

Som framgår av ovanstående symtom, med vilka män närmar sig läkaren, är målet för behandling för både patienten och behandlingsläkaren densamma - för att återuppta människokroppens förmåga att fortsätta släktet med friska barn!

Funktionerna hos andrologen - urologen

Trots att dessa yrken skiljer sig något enligt diagnosmetoden och behandlingsmetoderna delar de ett gemensamt mål - att bevara människors hälsa.

Eftersom data för läkarkåren är mycket lika, och barn symptom på sjukdomar alla kan vara identiska, för närvarande både specialisering läkare automatiskt inriktade när det gäller den lille mannen, som har inte riktigt medveten om var han är och vad som gör detta liv. Fram till det ögonblick då barnet lär sig att uttala det första ordet, och efter det är han under konstant tillsyn av läkare, vars undersökningar, med en avundsvärd periodicitet, bärs av sina föräldrar. När allt är barns ålder är mycket viktigt för kroppens vidare utveckling - vid denna tid bildas barnets immun- och muskuloskeletala system, en allmän uppfattning om den yttre världen och dess lagar bildas. Varje läkare som arbetar med sådana små patienter vet att ju tidigare sjukdomen i barnets kropp avslöjas, desto lättare och smärtfri kan det botas. En av dessa yrken är en urolog och androlog som inte ser en skillnad i arbetsuppgifter, men är alltid redo att hjälpa en liten patient!

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog och vem läker

Om du har problem med genitourinary systemet, bör män konsultera en läkare. Men till vilken - urologen och andrologen? Vad är skillnaden mellan dessa specialiteter? För att förstå denna fråga är det nödvändigt att ta reda på vad var och en av dessa läkare behandlar.

Urologen och andrologen behandlar både vuxna sjukdomar och barns patologier

Skillnaden mellan de två specialiteterna

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog? Urologi är en medicinsk specialitet som bedriver diagnos och behandling av barndom och vuxna sjukdomar i det genitourära systemet (både hos män och kvinnor). En av specialiseringarna i urologi är andrologi. Den syftar till att behandla reproduktionssystemet, återställa mänens reproduktiva och erektila funktioner. Andrologen, som en urolog, läker både vuxna sjukdomar och barndomspatologier förknippade med organs organiska utveckling.

Om kliniken arbetar bara två av specialist, skillnaden i de funktioner som de kommer att vara följande: urolog tar diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna bara och andrologist behandlar sjukdomar i reproduktionssystemet. Om polykliniken inte har en heltids-androlog, tar urologen hand om det.

Historia av utveckling av specialiteter

Urologens yrke i sin moderna förståelse började bildas i vårt land i början av XIX-talet. Men det var bara en del av operationen och inte utpekad i en separat riktning. Separat disciplin av urologi var endast 1922. Gradvis, tillsammans med kirurgiska metoder, började konservativa metoder för behandling av vuxna och barndomssjukdomar i det genitourära systemet utvecklas.

Under många år andrologi närvarande endast i teoretisk form en av de frivilliga medicinska discipliner (även läkare som kallas en dubbel namn - urolog, andrologist). Som en separat medicinsk specialitet andologiya började växa fram först i slutet av förra århundradet, så det är inte förvånande att många kliniker och i dag finns det ingen läkare som skulle ha en smal specialisering inom sjukdomar och sjukdomar i det manliga reproduktionssystemet.

Specialisering i andrologi - patologi och sjukdom hos det manliga reproduktionssystemet

Till vilken läkare ska man ta itu med?

Så skillnaden mellan androlog och urolog är. Androgen ska behandlas i följande fall:

 • Misstänkt infektion med sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Misstanke om infertilitet (när det är känt att hustrun inte har abnormiteter, och det är inte möjligt att få barn).
 • Brott mot erektila funktioner.
 • Frånvaro av ejakulering under samlag.
 • Minskad sexdrift.
 • Smärta vid samlag.
 • Svårigheter att välja eller få biverkningar från att använda manliga preventivmedel betyder.
 • I medfödd barn eller förvärvad patologi i könsorganen (till exempel med förhudets fimos eller av en testikelns nedkomst).
 • Inflammation, fläckar, sår på könsorganen hos en man.

Urologen bör kontaktas vid följande klagomål:

 • Smärta i njurarna, med misstänkt urolithiasis.
 • Brott mot rening av urinering (för ofta eller för sällsynt).
 • Utsöndring i urinen (foul eller blodig).
 • Urininkontinens (både i barndomen och i vuxenlivet).
 • Smärta, klåda, brännande med urinering.
 • Inflammation, fläckar, sår på könsorganen hos en man.

Urologen botar urinvägsproblem

Diagnos och behandling av patienter

Allmänna kliniska metoder för att studera patienter i urologer och androloger har ingen skillnad:

 1. Poll: Syftet med samtalet med patienten är att identifiera viktiga detaljer om patientens medicinska historia och livsstil som kan framkalla utvecklingen av sjukdomen. Vissa kliniker tillhandahåller online konsulttjänster.
 2. Visuell observation av uppmärksamhet ägnas åt patientens allmänna utseende (hud, ödem, gång, hållning), liksom tillståndet i yttre könsorgan (om det finns några avvikelser).
 3. Makroskopisk undersökning av urin för bestämning av inflammatoriska processer i kroppen.
 4. Spermogram och ett smet från urinröret.
 5. Palpation av främre bukväggen, penis, skrotum, iliaca, och paraartalnyh parakavalnyh lymfkörtlar, prostata.
 6. Laboratorieprov: prostatsekretionsanalys, biokemisk blodanalys, funktionella njurtest.
 7. Instrument undersökningar: kateterisering, sondering, biopsi, tsistomanometriya, uroflowmetry, Ureteroscopy.
 8. Röntgenundersökning av urin- och reproduktionssystemet.
 9. Radioisotop renangiografi och ultraljudsmetoder för undersökning.

Laboratorieundersökningar genomförs för både medicinska specialiseringar

När alla åtgärder har vidtagits för att fastställa en noggrann diagnos och identifiera orsakerna till sjukdomen, kommer läkaren att förbereda en behandlingskurs för sjukdomen. Skillnaden i behandling med androlog och urolog också, nej. Patienten kan behandlas med mediciner, fysioterapi tekniker, genom att justera kost och livsstil. Vid allvarliga sjukdomssituationer är det nödvändigt att behandla med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Låt oss sammanfatta resultaten

Kombinera alla ovanstående och markera huvudskillnaden mellan urologer och androloger:

 • Skillnad i profilen: urologen behandlar genitourinary systemet, andrologue - bara reproduktionssystemet.
 • Skillnad hos patienter: urologen behandlar både män och kvinnor, androloger tjänar bara manliga patienter.
 • Skillnaden i prevalens: det finns urologer på alla outpatientkliniker, androloger är sällsynta, eftersom det här är en ung specialisering.
 • Skillnaden i utbytbarhet: urologen kan ersätta andrologen och andrologen kan inte fullt ut utföra en urologs uppgifter, eftersom hans verksamhetsområde är smalare.

Urologen botar både män och kvinnor

Om du tvivlar på vem du ska kontakta - andrologist eller urolog (det händer ofta, eftersom symptomen av sjukdomar i utsöndrings och reproduktiva systemet liknar), kan du använda online-samråd eller telefon samråd (dessa tjänster tillhandahålls av alla privata kliniker). I princip kan du omedelbart gå till kliniken och träffa någon av specialisterna. Om det behövs kommer läkaren att hänvisa till en annan läkare.

Viktigast, man kan inte vänta på att problemet passerar sig själv eller att engagera sig i självmedicinering. När det inträffar ska du genast gå till doktorn, eftersom en försummad sjukdom kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Ta hand om dig själv och var bra!

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Urologist är specialist på området för urinvägarna. Dessutom behandlar det inte bara män, utan även kvinnor som oftast lider av blåsning eller pyelonefrit.

Funktioner hos urologen

Urologi är ett smalt fokuserat fält av medicin som specialiserar sig på störningar i njurarnas, urinblåsans, urinledarens och urinrörets arbete (urinrör). Den urologiska läkaren förstår diagnosen av dessa sjukdomar, utvecklar adekvat behandling. Huvudskillnaden mellan honom och andrologen är det faktum att kvinnor kommer till honom i receptionen.

De viktigaste sjukdomarna som urologen behandlar är:

 • cystit;
 • glomerulonefrit;
 • pyelonefrit;
 • uretrit;
 • urolitiasis;
 • striktur av urinröret;
 • hydronefros;
 • medfödda anomalier vid utvecklingen av urinvägarna;
 • venerala sjukdomar (oftare hos män);
 • trauma i urinvägarna.

Om en kvinna inte har några abnormiteter i könsorganens arbete, och bara urinsystemet har lidit, tillhandahålls hennes behandling av urologen. Med den samtidiga utvecklingen av sjukdomen i båda systemen måste hon behandlas av en gynekolog.

Funktioner av andrologistens arbete

Andrologi är en medicinsk industri som behandlar diagnos och behandling av sjukdomar hos det genitourära systemet. Det är läkare är engagerade i reproduktiv skada hos män, men eftersom det är nära relaterat till urinvägarna, bör kunskapen om andrologen innehålla information om urinrörets urinrör, urinledare och så vidare.

De viktigaste sjukdomarna som andrologisten botar:

 • manlig infertilitet
 • erektil dysfunktion
 • varicocele;
 • prostata adenom;
 • prostatacancer;
 • striktur av urinröret;
 • hormonella störningar;
 • prostatit;
 • manlig klimakteriet;
 • onkologiska processer i könsorganen.

Det vill säga ett faktum att en urolog skiljer sig från en andrologist är undersökning och behandling av ett exklusivt urinvägar. Androgenen behandlar också båda, eftersom många patologier av den reproduktiva funktionen är etiologiskt beroende av problem i urinröret. Dessutom är andrologin nära besläktad med sådana specialiteter som kirurgi, sexopatologi, endokrinologi och ofta genetik.

Spara länken eller dela användbar information i sociala. nätverk

Vad är skillnaden mellan en androlog och en urolog?

När de första symptomen på prostatit uppträder, finner det många patienter svårt att svara på frågan om vilken doktor som ska konsultera en urolog eller en andro logist.

I den här artikeln kommer vi att försöka förklara vad som är skillnaden mellan de två läkarna och vilken man bättre bör ta itu med i det här fallet.

Utseendet på vissa problem i genitourinary systemet är möjligt för någon man.

Obehagliga känslor tvingas söka efter mycket effektiva behandlingsmetoder och det första som behöver göras är att se en läkare.

I moderna kliniker kan du göra en tid med en urolog eller andrologist, men du behöver definitivt veta skillnaden mellan dessa två specialister.

urologi

Urologi är en sektion av medicin som behandlar hela urinsystemet.

Urologen är engagerad i behandling, diagnos och förebyggande av njure- och urinvägssjukdomar och behandlar inte bara män utan även kvinnor.

Kompetensen hos en läkare i denna specialitet innefattar kirurgiska ingrepp på njurarna, urinledarna och män på penis.

Vad är urologens kompetens

Till urologen kan man ansöka om behandling:

 • Utveckla prostatit;
 • Erektil dysfunktion;
 • Sexuellt överförda sjukdomar;
 • uretrit;
 • Sjukdomar i njurarna, urinledarna, blåsan;
 • Urolitiasis.

En urolog med kirurgisk specialisering har också rätt till:

 • Genomföra omskärning av prepuce;
 • Ta bort från penis godartade tumörer, kondylom, från urinrörets främmande kroppar;
 • Vid behov, plastfrenum.

I vilka fall hänvisas de till urologen

Män kan kontakta en urolog om de är oroliga:

 • Brott mot urinering - smärta, urinretention eller vice versa, dess inkontinens
 • Smärta i ländryggsregionen, som kan vara ett tecken på njursjukdom
 • Närvaron i urinen av föroreningar av blod eller pus;
 • Utsläpp från penis av annan art;
 • Problemet med begreppet;
 • Ojämlikhet i sexuell aktivitet.

Till urologen bör behandlas inte bara när det uppenbara hälsoproblem uppstår.

Konstanta förebyggande undersökningar kommer att bidra till att undvika allvarliga sjukdomar, med några av vilka impotens utvecklas och prostata körtelfunktionen störs.

andrologi

Andrologi är en underavdelning av Urology och studerar den enda manliga anatomi och fysiologi samt sjukdom och avslöjar män som deltar i valet av lämplig behandling.

Andrologi idag består av en samling av sådana vetenskaper som endokrinologi, mikro, psykoterapi, reproduktiv medicin, plastikkirurgi.

Vad är andrologistens kompetens

Män kan kontakta en androlog för följande problem:

 • Infertilitet, förutsatt att denna patologi är frånvarande i partnern;
 • Minskad libido;
 • Kosmetiska defekter på könsorganen;
 • Med kryptorchidism och phimosis;
 • Om det föreligger ett brott mot produktionen av manliga hormoner, vilket kan uppenbaras av otillräckligt hår och konstitution av kvinnlig typ.
 • fetma;
 • I början av det manliga klimatet.

I vilka fall hänvisas de till andrologen

Få en andrologist konsultation man kan:

 • Med barnlöst äktenskap
 • Vid utveckling av förhållanden som kännetecknas av en förlust av sexuell lust, en minskning av genitalernas ton, underutveckling av könsorganen, ett brott mot kraften;
 • Om det är nödvändigt att erhålla information om metoder för förebyggande åtgärder, åtgärder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar, särdrag vid samlag under fruens graviditet.
 • När det finns symptom som indikerar inflammatoriska och smittsamma sjukdomar i könsorganet.

Vad ingår i förebyggande inspektionen

Förebyggande undersökning, när en man vänder sig till en urolog eller andrologist, innebär ett standardprogram.

Det innefattar samling av anamnesis av livet, klargörande av klagomål, extern undersökning av könsorganen.

Läkaren undersöker testiklarna, utvärderar deras form och storlek. Undersökning är också i rektalfingersökningen, under vilken läkaren palperar prostata.

Den slutliga diagnosen görs först efter en serie test.

Vilka tester måste jag ta?

Analyser utnämns beroende på de upptäckta överträdelserna. I de flesta fall föreslår doktorn att patienten ges:

 1. Allmän analys av urin och blod;
 2. Biokemisk analys för att få data på den hormonella bakgrunden;
 3. Ejaculate, denna analys är nödvändig för att identifiera orsaken till erektil dysfunktion;
 4. Hemligheten hos prostata;
 5. Infertilitet spermogrammu.

Urologen förklarar hur man korrekt tar alla testerna och efter deras forskning väljer behandlingen.

Urologen och andrologen är engagerade i maskulin hälsa, och en snabb behandling av dessa läkare kommer att tillåta lång tid att upprätthålla sexuell aktivitet och driva bort kroppens allmänna åldrande.

Andrologist och urolog: Vad är skillnaden mellan dem?

När det är nödvändigt att diagnostisera och behandla en sjukdom, ges företräde åt specialister av en smal profil. Det är känt att i den mänskliga kroppen, allt sammankopplade, men varje enskild organ och system är så komplexa och unika som kräver stor kunskap, vilket inte alltid är en dygd för en fackman på området. Därefter finns en delning av specialiseringar bland läkare och forskare.

Så är till exempel läkare en androlog och urolog. Vad är skillnaden mellan dessa specialiseringar?

Urologi och andrologi

Urologi är ett fält av medicin som är inriktad på behandling, diagnos och förebyggande av sjukdomar i det genitourära systemet. Patologerna hos urologen kan vara vuxna och barn, män och kvinnor.

Urologi i sig hänvisar till operationens gren, vilket innebär att de flesta behandlingsmetoderna för en urolog reduceras till kirurgisk ingrepp i patientens kropp.

Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog?

Andrologi är en gren av urologi som konkretiseras vid behandling och diagnos av könsorganssjukdomar hos män. Dessutom bidrar en andrologist till att hantera problemen med störd utveckling av könsorganen hos män och pojkar.

Således kan vi anta att urologen är en bredare specialisering än andrologen. Å andra sidan, om sjukdomen ligger i en människas könsområde, är andrologen att föredra för urologen.

Ofta i medicinska institutioner finns det bara en specialist - en urolog. Andrologi är fortfarande en sämre profil. Men andrologists löser effektivt problem med manlig infertilitet, eftersom det här problemet har studerats grundligt av dem.

Hur får jag ett möte med en urolog eller andrologist?

Om det finns misstanke om någon sjukdom i genito-urinområdet, är det nödvändigt att besöka den lämpliga specialisten. Androlog och urolog: Vad är skillnaden och vad behandlar de?

För erkännande av sjukdomen, dess orsaker och utnämningen av terapi är det nödvändigt att besöka en generalist, vanligtvis en terapeut. Han kommer att lyssna på klagomål, utföra en del undersökningar, ta prov och på grundval av allt detta kommer han att skicka patienten till en smalare specialist. Om sjukdomen är koncentrerad i genitourinary området, då för män kommer nästa läkare sannolikt att vara en urolog. En urolog kan också hänvisa en patient till en androlog om sjukdomen är förknippad med reproduktionssystemet.

Ibland kan du gå till någon av dessa proffs direkt, utan att gå via en ytterligare instans, men fler läkare uttrycka sin åsikt om diagnos och ju mer avslöjade konsekvenserna av sjukdomar och störningar i arbetet med organ och system, desto högre är sannolikheten för effektiviteten i behandlingen och bristen på förnyelse av sjukdomen, eftersom kroppen är en enda helhet och allt i det är nära sammankopplat.

Vilka sjukdomar behandlas av en urolog och andrologist?

Vilka specifika sjukdomar har dessa specialister att göra med? Vad är skillnaden mellan en urolog och en androlog? Vad är skillnaden?

Urologi, som vetenskap, har flera underavdelningar: kvinnlig, manlig och barns urologi. Detta beror på skillnaden i strukturen och utvecklingen av genitourinärsystemet hos personer med olika kön och ålder.

Urologen skickas om det finns sjukdomar i sådana organ som prostatakörteln, urinröret, njurarna, yttre könsorganen, urinblåsan, urinledarna.

Dessutom kan urologen ge råd till manliga patienter om de har onormalitet i den sexuella sfären.

Andrologen är en uteslutande manlig läkare som specialiserar sig på sjukdomar hos den manliga sexuella sfären.

Om det bara finns en urolog i vårdinstitutet, tar han sig av sig och omfattningen av andrologen.

Det här är svaret på frågan: "Andrologist och urolog - vad är skillnaden?".

Symptom i sjukdomar i genitourinary systemet

Att veta vilken doktors råd som behövs för att få en patient, bör han vara uppmärksam på symtomen på hans sjukdom.

Så, tecken på nederlag av genitourinary systemet kommer att vara:

 • smärta vid urinering
 • förändring i urineringens frekvens;
 • förändring i volymen av urinering;
 • brännande känsla under urinering;
 • oavsiktliga föroreningar i urinen: blod, pus;
 • urininkontinens
 • smärta i pubic regionen
 • smärta i ländryggen.

Med dessa symptom rekommenderas det oftast att besöka urologen. Om efter undersökningen beslutar läkaren att sjukdomen har påverkat reproduktionssystemet, så kan han skicka patienten till andrologen.

Vad läker andrologist?

Androlog och urolog: Vad är skillnaden i tecken på de sjukdomar som de behandlar?

Symtom på sjukdomar hos både sexuella och urinvägar kan vara mycket lika. Endast en specialist kan efter att ha utfört undersökningen avgöra var allt började och hur sjukdomen spred sig till närliggande organ.

Andrologen behandlar sådana sjukdomar som:

 • prostata adenom;
 • phimosis;
 • varicocele;
 • metaboliskt syndrom;
 • prostatit;
 • klimakteriet hos män;
 • manlig infertilitet.

En pediatrisk andrologist hjälper pojkar och pojkar med problem som:

 • utbildning och konvexitet i pungen
 • testiklar som inte ingår i pungen under det första levnadsåret
 • asymmetrisk arrangemang av testiklar i pungen;
 • brott mot sexuell utveckling
 • svårighet att urinera
 • smärta i ljumskområdet.

Med dessa och andra symtom och sjukdomar hjälper till att klara en andrologist.

Således kan man se vad andrologen och urologen skiljer sig åt, vad är skillnaden mellan deras specialiseringar och vilken av dem bör konsulteras i varje enskilt fall.