Huvud
Skäl

Anatomi av prostata (prostata): form och struktur

Prostatakörteln - ett viktigt organ i den manliga kroppen, korrekt funktion är beroende av den allmänna hälsan, kvaliteten på sexliv och normal funktion i urinvägarna.

I artikeln kommer vi att prata om strukturen hos prostatakörteln hos män.

Varför behövs det?

Prostata i kroppen utför ett antal viktiga funktioner:

 1. Sekretoriska. Hemligheten som produceras av denna kropp innehåller en flytande och tät fraktion. Den består av proteiner, elektrolyter, fetter och hormoner, som spelar en ledande roll i det sexuella systemet.
 2. Transportation. På grund av sammandragningen av de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och prostata kapslarna sker en utlösningsprocess - utstötning av sämre vätska i urinröret.
 3. Liquefies. Mobiliteten och livskraften hos spermatozoa tillhandahålls genom spädning av spermier, vilket uppkommer på grund av prostatakörteln.
 4. Barriär. På grund av det är det svårt att penetrera patogena bakterier från urinröret till övre urinvägskaviteten.

Vad går ut?

Prostatan utsöndrar en vätska som har en specifik lukt och har en något alkalisk reaktion.

Sammansättningen av denna vätska innefattar enzymer, aminosyror, lipider, proteiner, citronsyra.

Dessutom innehåller den svavel, kalium, kalcium, fosfor, natrium, zink och klor.

Hemligheten, som produceras av prostatakörteln, ökar volymen av den seminal vätskan, gör den mer flytande, vilket gör att spermatozoa kan rör sig aktivt.

också prostata körtel ger en obetydlig mängd testosteron, Denna process är särskilt aktiv när mängden av ett givet hormon i kroppen minskar.

Med ålder drabbas män av en minskning av testosteronnivåerna och genom åren blir rollen av prostatakörteln i kroppen allt viktigare. Det innebär att kroppen ska behandlas med försiktighet och minimera de åtgärder som kan leda till dess patologiska förändringar.

Också, under verkan av substanser som produceras av prostata, omvandlas testosteron till dess mer aktiva form - 5-alfa-dihydrostystosteron.

Prostata: Anatomi

Formen av prostatakörteln liknar en trapezoid i ett inverterat tillstånd. Den ligger lite under blåsan i bäckenområdet. Utanför är körteln omgiven av en tät kapsel bestående av muskler och bindvävsfibrer. Kapselens roll är att skydda och begränsa organet.

Den prostatiska körtelvävnaden bildas av rörformiga alveolära körtlar, vars kanaler öppnar sig i urinröret.

Prostata - oregelbundet formad körtel. En del av prostata är 3 cm och den andra 4 cm. Hos friska män väger prostata ca 17-28 g, och hos små pojkar är storleken mycket mindre. Organets fulla bildning äger rum vid 17 års ålder.

Prostatiska områden:

 • spets, som riktas mot det urogenitala membranet;
 • foundation - En del av orgeln, lutad ner och framåt, smält med botten av blåsan;
 • främre änden, inför pubic vidhäftning;
 • bakkvartsparter, riktade mot tarmen
 • nedre sidor - Områden med avrundad form, belägen på organets sidor.

Anatomi av prostata - bilder:

Blodtillförsel

Låt oss prata om blodtillförseln i prostatakörteln. Den ledande rollen i blodtillförseln i prostata spelas av den nedre urinartären, vilket ger organs flera stora blodkärl. Även prostata och seminalvesiklar omger flera åder som bildar venös plexus och är associerade med samma kärl i rektum och blåsan.

histologi

Histologi av prostata:

Utanför är körteln täckt av en tunn kapsel, bestående av en fibrös tät bindväv, i vilken det finns många glatta muskelceller.

Inuti lämnar kapslarna från prostatakörtelvävnaderna i bindvävsfibrer, varifrån septaen delar upp komponenten i körteln i lobuler. Sammanlagt av celler från vilka lobulerna består, bildar organets glandulära parenkym.

parenkym

Prostatakörtelns parenchyma - vad är det? Parankymen av prostatakörteln representeras av sin egen körtelvävnad, såväl som av paruretralkörtlarna.

Glandulvävnaden består av alveoler, som är grupperade med 30-50 individuella lobuler, omgivna av muskelfibrerna septa.

Var och en av lobulerna passerar därefter in i kanalen, vars öppning uppträder i urinrörets prostatiska del.

Några av kanalerna sammanfogar sig i en, så i slutändan är deras antal mindre än antalet lobuler.

Runt varje körtel och lobules är muskelceller, som kontrakt vid tidpunkten för utlösning, vilket orsakar utsöndring.

förändringar

Några av de negativa effekter, såsom inflammation, abscess, tumör, kan orsaka diffusa förändringar i prostatakörteln, när det finns degenerativa störningar i strukturen hos dess parenkym.

Prostatakörlens mest speciella patologier:

 1. Prostatit är inflammation i körteln, som kännetecknas av följande symtom: klåda, obehag vid urinering och erektioner, frekvent uppmaning att tömma blåsan, brinna. Ofta observeras störningen av sexuell funktion parallellt.
 2. Adenom är en sjukdom där körteln ökar i storlek, så att patienten inte kan tömma blåsan helt. Symptom på sjukdomen: Vanlig trängsel att urinera, en svag urinström, dess fördröjning, liksom en ökning av adenomatösa noder.
 3. Prostatacysten är utseendet i prostatakörteln i ett hålrum fyllt med vätska. Cystens storlek och placering kan endast detekteras på ultraljud av prostatakörteln.

Annars sker behandlingen med hjälp av hormonella läkemedel och strålbehandling. Prostatacancer under lång tid gör inte sig själv, vilket är fyllt med sen diagnos och långvarig terapi. För att undvika utvecklingen av denna patologi personer över 50 år rekommenderas att göra ultraljudsprostata var sjätte månad.

Nu vet du allt om prostata hos män. Prostata är inte förgäves kallas det andra hjärtat, för det är tack vare honom att en representant för det starkare könet känns som en riktig man som kan leda ett helt liv.

Användbar video

Se en video om prostataanatomi hos män:

Anatomi av prostata: en detaljerad beskrivning

Vad är prostatakörteln?

Innan du blir medveten om prostatens anatomi behöver du lära dig grundläggande information om det. Prostatakörteln är ett orört organ som ligger i den nedre delen av bäckenhålan under blåsan. Orgeln ligger mellan den främre väggen i ändtarmen och den främre delen av det urogenitala membranet. I detta fall täcker prostatan början av urinröret, prostata-delen, ejakulatoriska kanaler.

Prostatan är en komplex alveolär-tubulär. Den består av glattmuskel, såväl som körtelvävnad. Formen liknar en kastanj.

Funktioner av strukturen i prostata.

I prostata är det vanligt att skilja:

 • smalare apex, som pekar nedåt och pekar på det urogenitala membranet;
 • En bred bas som skiljer sig i en konkav yta och riktar sig mot blåsan.

Det är också nödvändigt att skilja mellan främre och bakre ytor. Den främre ytan avser pubic symfysen, den bakre delen av änden till ampulla i ändtarmen. Den främre ytan är avdelningen som är den minsta i storlek.

I prostata är det möjligt att skilja de nedre sidorna, karakteriserad av en rundad form. De vänder sig till höger och vänster sida, till muskeln, så att anusen kan stiga upp. Den pubic-prostata muskeln, fäst vid den nedre laterala ytan, avviker från muskeln.

Prostatakörteln är uppdelad i höger och vänster lobes, uppdelad längs den bakre ytan. Separation är en fur och en isthmus. Prostatens isthmus är den plats som ligger mellan ingångsorten i basen av nacken i framkanten och även ejakulatoriska kanaler. Hos äldre män ökar storleken på ismusmånen betydligt, så det kan betraktas som en genomsnittlig lobe. Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att prostatan är liten i storlek, liten hos barn. Vanligtvis hos vuxna är den tvärgående längden fyra centimeter, längdlängden är 3 centimeter, tjockleken är 2 centimeter, massan är 20 gram.

Prostatakörteln består av en parenkym och en muskelsubstans. Parenchymen skiljer sig i en ojämn plats.

Prostatan är omgiven av en kapsel i prostatakörteln, från vilken släta muskler går in i prostata, liksom bindvävsfibrer, vilka representerar en stroma. Stroma ligger mellan prostatskanalerna, som ett resultat av vilket körtelparenchymen är uppdelad i lobuler.

Prostatens nedre laterala ytor separeras av kapselns vägg och klibbar med musklernas mediala kanter, vilka påverkar anusets höjning. Med kontraktion hjälper musklerna också att lyfta prostata.

Under prostata kapslarna finns vener som kommer in i prostata venös plexus. Framför honom går en djup dorsal ven i penis.

Nu vet du anatomi av prostata, men det här är inte all viktig information om det organ som människans hälsa beror på.

funktioner

Prostatakörteln är ansvarig för att utveckla en hemlighet som är nödvändig för att upprätthålla aktiviteten och aktiviteten hos manliga könsceller som kallas sperma. En dag kan producera två milliliter sekretion, vilket är cirka 25-30% av den totala producerade volymen sperma. Prostatens funktionalitet beror på androgener, så det är också viktigt att övervaka deras nivå.

Sjukdomar i prostata

Bland prostata sjukdomar bör noteras.

 • Prostatit.
 • Vesikulit - sjukdomen kombineras oftast med prostatit och råkar ibland vara oberoende.
 • Adenom av prostata.
 • Sarkom i prostata.
 • Prostatacancer.
 • Abscess.
 • Stenar av prostata.
 • Skleros av prostata.

Varje man som bryr sig om sin hälsotillstånd bör regelbundet besöka urologen och genomgå en diagnos och, om så är nödvändigt, slutföra behandlingen.

Struktur och funktion hos prostatakörteln hos män

Prostatakörteln (eller prostata, som är en och samma) är ett exklusivt manligt upprättat sexuellt organ som ingår i ett människors reproduktionssystem. Platsen för prostata ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet mellan ändtarmen och benet direkt under blåsan.

I form är prostatakörteln liknande en inverterad trapezoid med rundade kanter, i storlek - till en kastanj. Prostata strukturen omfattar:

 • bas och apex. Basen är en bred, konkav kant av prostata. Den främre delen av basen smälter med urinblåsan och den bakre delen röra sig mot de vesiklar som sitter. Spetsen är den smala delen av prostata, mot musklerna i perineum;
 • främre, bakre och laterala laterala ytor. Den främre ytan vetter mot skönbenet. Den bakre delen av prostata och rektum nära gränsen, och detta gör det möjligt att undersöka prostata rektalt;
 • höger, vänster lobes, samt spår och isthmus som skiljer dem. Ordet växer med ålder, blir bredare, har därför fått namnet på en genomsnittlig andel.

75% av prostata vävnader är prostatakörtlar, resten är elastisk muskelvävnad. Fibroznomyshechnye partitioner delar alla körtlar på lobules, vars celler producerar prostatajuice. Antalet lobules är ungefär femtio. Varje lobe är försedd med en separat kanal. Hemligheten utstötas under utlösning på grund av sammandragningen av muskelvävnaden som omger lobulerna. Kanalerna i alla körtlarna slår samman och öppnas i urinröret.

Prostatakörteln är innesluten i bindväv, den så kallade. kapsel. Konsistens av prostata är tät, elastisk. Det levereras med blod huvudsakligen på grund av blåsartären. Plexus av många ådor omger körteln.

Kirtlens vävnad är vanligtvis zonad beroende på var den ligger i förhållande till urinröret:

 • den centrala zonen (ca 25%). Den ligger runt kanalerna som matar ut fröet. Cirka 10% av cancersna förekommer exakt i denna zon;
 • peripyrsyra (ca 75%). Omsluter centralen bakifrån, från sidorna och underifrån;
 • övergångszon eller transitzon (upp till 5% av körtelvävnaden).

Att vara storleken på en ärta i en nyfödd pojke fortsätter prostata att växa till omkring fyrtio år, då kan en åldersinducerad involution - en minskning i storlek - inträffa. Följaktligen är prostatens storlek hos män olika. Således väger det i män på 30 år i genomsnitt 20 gram, dess tvärgående dimension är 3 cm, längd-4 cm och en tjocklek av ca 2 cm.

Funktioner av prostata

 1. Utveckling av utsöndring - del av sämre vätska. Denna viktiga funktion hos prostata påverkar människans förmåga att framkalla. Ämnen som ingår i prostatajuice, närma spermier, späda ut det och påskynda spermatozoas rörelse. I hemlighet kan spermatozoa behålla sin rörlighet under dagen (för jämförelse, i saltlösning - högst tre timmar). Inflammatoriska processer, alla patologier av prostata förändrar hjärtformen av prostatajuice, försämrar dess kvalitet och minskar mängden. Följaktligen reduceras spermiernas fruktbarhet tills deras fullständiga förlust.
 2. Prostatakörteln producerar prostaglandin E, som deltar i cirkulationen och ansvarar för kroppens allmänna och metaboliska processer. Utan det och andra prostata-producerade ämnen är en fullständig erektion, en fullständig protein- och kolhydratmetabolism omöjlig. Prostatit, andra sjukdomar i körteln leder till svaghet och snabb utmattning, sömnstörningar, erektil dysfunktion, psykiska störningar, irritabilitet.
 3. Prostata behövs så att vätskefluiden inte kan tränga in i urinblåsan. Således är prostata ansvarig för separation av de två viktigaste processerna hos en man: utlösning och urinering.
 4. Den viktiga rollen som prostata i processen med urinering: det är med hjälp av muskelvävnad som styr denna process och håller urin. I det här fallet är det inte ett organ i urinvägarna. Prostata ligger runt den övre delen av urinröret, därför blir sjuk, svullnad och ökar i volymen, det komprimerar det, vilket resulterar i att urinering försämras.
 5. Prostatakörteln fungerar som en barriär mot olika typer av infektioner. Frisk prostata har utmärkt immunitet på grund av utsöndrade antiseptiska ämnen. Med hjälp av dem hindrar det rörelsen av infektioner från urinröret till övre urinvägarna.

Hur man hittar prostatakörteln

Du kan ta reda på exakt var prostatan ligger. För att hitta den i hankroppen, skriv bara fingret i anuset ca 5 centimeter. Då rör fingret försiktigt: prostatan, det här är en stark klump som ligger bakom rektumets främre vägg. Prostata är lättare att hitta när blåsan är full. Det ska vara samtidigt som det är bekvämt som möjligt.

Prostatakörteln var lycklig genom att strukturen i bäckenorganen hos män och närheten till ändtarmen, tillgång till den är enkel. Denna möjlighet användes framgångsrikt inom medicin, rektalt diagnostisera sjukdomar i det urogenitala systemet med hjälp av ultraljud, MRI, och utförande av behandling av olika sjukdomar läkemedel (suppositorier, salvor) och fizioprotsedurami, såsom till exempel en uppvärmningsbehandling eller massage prostatakörteln hos män.

Att studera och behandla prostatakörtelburken och genom urinröret.

Olika typer av prostata sjukdomar behandlas, inklusive kirurgisk ingrepp. Med det tas de skadade delarna av vävnaden bort, eller orgeln helt för att undvika dödsfall. Operationen är indicerad för abscesser, prostatit, adenom, prostatacancer. Om nödvändigheten av operationen visar urininkontinens, urinretention utflöde, hematuri, varig processer stenar i urinblåsan, njursvikt, och andra faktorer.

Kirurgiska ingrepp på prostata reduceras till fyra typer:

 • öppen adenomektomi - en operation där en del av prostata körs bort. Tillträde till körteln öppnas genom snittet i botten av patientens mage. Prostatektomi urineringssymptom kan behandlas, såsom t.ex., frekvent eller intermittent urinering orsakas av den stora storleken på adenom, stenar i urinblåsan eller uretral förträngning. Detta är en effektiv terapi, men det finns risk för biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens, kraftig blödning.
 • en operation där avlägsnandet av en del av prostata sker med hjälp av endoskopisk utrustning. Detta är laserförångning och transuretral resektion. Transuretral resektion görs genom att injicera en slinga genom urinröret, förångning utförs av en laser. Kirurgen övervakar processen på bildskärmen. Lasern avlägsnar selektivt delar av vävnaden, samtidigt som skiktet lagras. Operationen låter dig ta bort betydande mängder adenom nästan blodlöst;
 • en operation där prostatan är helt borttagen - en radikal prostatektomi. Indikationer för intervention är cancer-neoplasmer. När de utför prostatektomi huvudsakligen utövas av två typer av open access: abdominal (snitt från naveln till den främre ben) och grenen (horisontell sektions mellan anus och könsorganen). Även tekniken för att utföra prostatektomi med hjälp av endoskopisk utrustning har införts, men hittills är den inte brett utbredd.
 • minimalt invasiv ingrepp: punktering av prostata. Det utförs av nålar genom perineum. Används inom ramen för antibiotikabehandling, för studier av mikroflora, öppning av abscesser, avlägsnande av abscesser.

Effekt av prostata på reproduktiv funktion

Inflammation av prostatakörteln är direkt relaterad till en mans förmåga att bli gravid. Kvaliteten på prostats utsöndring beror på hur hälsosam det är, vilket innebär att kvaliteten på den seminala vätskan är: volymen, syrabasbasen, viskositeten, spermierhastigheten. En den här kroppen, trots sin lilla storlek, slutar fungera normalt, kan helt förstöra reproduktionsmekanismen.

Värdet av en hälsosam livsstil idag är inte helt uppenbar. Varför vara stark, om du inte behöver tjäna dig med tungt fysiskt arbete? Du behöver inte gå, för att du kan använda en bil. Vad är meningen med att förbereda användbar mat om snabbmat är snabbare och billigare? Dåliga vanor och konstanta påfrestningar förvärrar situationen. Således, i kroppen stagnerande fenomen börjar, blodcirkulationen störs, inflammationer uppträder. Allt detta leder till prostatit, och som en följd av infertilitet. Prostatit har blivit en sjukdom i vår tid, en utbetalning för ett bekvämt liv. Antalet par som inte kan få barn växer.

Lyssna på din kropp, uppmärksamma glitches, du kan förhindra utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste klagomålen för prostata sjukdomar:

 • kronisk bäckensmärta, ryggsmärta
 • akut smärta, åtföljd av illamående, frossa;
 • problem med urinering: ofta, smärtsamt, intermittent;
 • minskad sexuell lust, erektil dysfunktion, smärta med ejakulation;
 • blod i urinen eller sperma
 • generell svaghet, konstant trötthet;
 • humörsvängningar, irritabilitet, nervositet.

Många män känner sig inte symptomen på en bra anledning att gå till doktorn flesta inte har tillräckligt med kunskap om placeringen av prostatan hos män, som är det organ, hur man hittar prostatan, hur viktigt det är att bevara sin hälsa

Undervärdera effekten av prostatit, kronisk eller akut, på reproduktiv funktion, utan att reagera på inflammation, det är möjligt att störa alla processer av befruktning. Minskad sexuell aktivitet, svag styrka, impotens - en direkt följd av prostata sjukdomar.

Det är därför det är extremt viktigt att diagnostisera så tidigt som möjligt, för att förstå orsakerna till misslyckandet, att genomgå en fullständig behandlingskurs, att genomföra förebyggande åtgärder, att göra allt för att förhindra att sjukdomen återkommer.

Anatomi av prostata: Hur är organet

Prostata är en glandular-stromal struktur belägen hos män i bäckenhålan. Dess utseende ser ut som en oregelbunden boll eller en kastanjefrukt. Den smala delen av prostata körs neråt och den bredaste ytan är uppåt.

Topografisk anatomi

Prostata med dess bassäkringar med blåsans vägg (med undantag för det område där de partiella vesiklarna klibbar sig till körteln). Bakom orgeln finns ett par sällsynta vesiklar, liksom den främre väggen i ändtarmen. Från ändtarmen separeras körteln med ett tunt lager av fettvävnad och en bindvävssepdom som sammanflätar med bäckens membran. Framför prostatakörteln hos män är den ensamma artikuleringen. Prostata är kopplad till symfysen med hjälp av ett ligament. Mellan dessa strukturer ligger venös plexus, fiber.

Underifrån och från sidorna gränsar prostata mot strimmiga muskler som lyfter anusen. Övre delen hör till bäckens membran. Genom prostatakörteln passerar den första delen av urinröret (den prostatiska delen av urinröret), vars längd är cirka 30 mm.

Anatomi i prostatakörteln förklarar sambandet mellan patologiska processer som uppträder både i körteln själv och närliggande organ i urinvägarna. Ofta är rektum, urinblåsan, urinröret påverkad av sjukdomar som bildas i prostata.

Normal anatomi

Den normala prostaten upptäcks lätt genom palpation, utförs av en specialist genom endotarmen. Urologen groper lätt organets främre furu, två symmetriska relativa lobor (de sträcker sig något i ändtarmen), förbundna med en tredje lob (isthmus). Kroppsöverensstämmelsen karaktäriseras som tätt elastisk, dess vävnad har en likformig struktur. Organets parenchyma bildas av en körtelvävnad. Bindvävnaden bildar organets kapsel. Denna kapsel innehåller också de glatta muskelfibrerna som behövs för att minska vid utlösning och säkerställa tillräcklig evakuering av prostatajuice. Från kapseln, som täcker orgeln, går spursen - skiljeväggarna in.

Genom den främre furan penetrerar ejakulatoriska kanaler från varje enskild vesikel i kroppen. Kanalerna är ungefär 1,5 cm långa, 0,2 cm i diameter. Dessa kanaler är öppna i urinrörets prostata i närheten av den sällsynta tuberkeln. Medellångsdelen av orgelet sträcker sig något in i den intilliggande blåsans lumen och bildar blåsans så kallade uvula. Denna bildning hos unga män är knappast urskiljbar, hos äldre män kan tungan förhindra ett tillräckligt urinflöde.

Anatomi av urinrörets prostatiska del: Slimhinnan bildar en förtjockning som ligger på den bakre ytan och kallas urinhålan. Kärnens centrala del, som har formen av en höjd, kallades fröhöjden. Inuti prostatakörteln är prostata martha - en liten saccular strukturöppning i höjden (tuberkel). Det öppnar också prostatakanalerna. Körtlarna är tubulära alveolar, de grupperas ihop och bildar lobuler. Normal organanatomi förutsätter närvaron av 30-50 lobuler. Körbanans gång säkras i par.

Organets åldersanatomi

Anatomi i prostatakörteln beror på männenas ålder. Hos nyfödda uttrycks glandulärvävnaden svagt, de bindande och glatta muskelvävnaderna dominerar i strukturen. Prostatkörteln är mindre än 1 g, visuellt är den praktiskt taget oskiljbar. Den första märkbara ökningen av tillväxten förekommer hos pojkar i åldrarna 6-10 år, när det är en fördubbling av prostatakörteln. Vid 10 års ålder har prostatakörlarnas kanaler en orörd struktur, deras epitelceller kan producera en specifik prostatisk sekretion.

Vid pojkar på 12 år på grund av förändringar av den hormonella bakgrunden, som är karakteristiska för pubertalperioden, uppträder förgreningen av organets kanaler och intensifieringen av deras sekretoriska aktivitet. Närmare slutet av ungdomsåren öppnas kanaler av prostatakörtlar och kroppskonsistensen komprimeras.

Hos unga män (ålder ungefär 30 år) överstiger prostatakörteln den som nyfödda pojkar 20 gånger och är ca 16 g. Den främre organs storlek är 40 mm, vertikal - 30 mm, sagittal - 20 mm. Hos män med äldre ålder (över 45 år) börjar processen med atrofi av både klyftkroppar och glattmuskelstrukturer i kroppen. Efter 15-20 år (till 60-65 år) är prostatavävnad nästan helt ersatt av en bindväv.

Blodcirkulationen

Inflöde av arteriellt blod tillhandahålls på grund av små grenar i nedre urinblåsan och mellanrektalarterierna. Organens ådrar bildar en plexus förknippad med ådrar i ändtarmen och urinblåsan.

Nervös reglering

Parasympatiska, sympatiska och känsliga fibrer bildar nerverna med ursprung i den nedre hypogastriska plexusen. Dessa nerver utgör en plexus i prostatakörteln. Sluten av de känsliga fibrerna är i prostata stroma.

Prostata zoner

Ultraljudkörtelanatomin innehåller flera zoner. Denna villkorliga uppdelning föreslogs av McNeal - en morfolog och urolog. Det visade sig vara mycket praktiskt för klinisk praxis: det noterades att maligna tumörer vanligtvis bildar sig i cellerna i periferzonen. Den inflammatoriska processen hittas oftast här, och i regel är källan till godartad hyperplasi övergångszonen.

 1. Den centrala zonen är vanligtvis inte föremål för patologiska förändringar.
 2. Anterior zon, inklusive en organs stroma, bestående av bindväv och glattmuskelfibrer. Det finns inga glandulära strukturer här.
 3. Perifer zon, som omfattar upp till 75% av alla kirtliska strukturer i prostata.
 4. Den centrala zonen har formen av en kil, här är ungefär 25% av glandulärvävnaden koncentrerad. Basen på kilen motsvarar organets botten. Toppen är orienterad mot fröhöjden.
 5. Transitzon innehåller lobuler koncentrerade nära preprostatisk sphincter.
 6. Den periurrala körtelzonen är belägen nära fröetörberget.

Enligt den modifiering som föreslagits av Rifkin består järn av tre zoner:

 • extern innehåller en körtelvävnad och motsvarar de centrala och perifera zonerna av McNeal;
 • inre innefattar en zon av periuretralkörtlar, en övergångszon, liksom ackumuleringar av glattmuskelceller som bildar blåsans inre sfinkter;
 • Front liknar samma zon av McNeal.

Bordereko är det utrymme som definieras mellan organets kant och fibern nära prostata (periprostatisk fiber). Vid tvärskanning avbryts kapselns kontur vid 5 och 7 timmar, vilket motsvarar utsättningsställena för de neurovaskulära buntarna.

LUChEVAYa_ANATOMIYa_PREDSTATEL_NOJ_ZhELEZY

Strålningsanatomi i prostatakörteln

NORMAL OCH TOPOGRAFISK ANATOMI FÖR PROSTATE GLAND

Prostatakörteln är belägen i den nedre främre delen av det lilla bäckenet under blåsan mellan pubicartikulationen och ändtarmen. Har formen av en stympad kon. Den främre, något konkava ytan av körteln är vänd mot symfysen och den bakre, något konvexa till ändtarmen. I mitten av käftens bakre yta finns en vertikal fur som delar den i höger och vänster lobes, men i anatomiska och funktionella termer är det ett enda organ. Basen av körteln vrider sig till botten av blåsan, toppen är fäst vid det urogenitala membranet. Den bakre ytan av prostatakörteln är kantad av ändtarmen.

Urinröret passerar genom prostatakörteln från sin botten till toppen, som ligger i medianplanet, närmare prostatens främre yta. Vassdeferenserna tränger in i körteln vid basen, går nedåt i prostata tjockleken, medialt och främre, öppnar sig i urinrörets lumen (Figur 16.1).

Prostatakörteln är ett glandulärt muskulärt organ. Dess funktion som körtel är att utsöndra hemligheten i spermierna, vilket minskar sfinktern hindrar urinen från att komma in i urinröret under utlösningen. En kraftfull muskelkomponent täcker den prostatiska urinröret. Följande fibromuskulära zoner är utmärkande:

1) främre fibromuskulär zon som täcker den främre delen av prostata och är en fortsättning av detrusorn;

2) urinrörets längsgående slätmuskulaturfibrer

3) preprostatiska och post-prostatiska sfinkter.

Organets glandulära vävnad är heterogen och består av tre typer av epitelceller, som skiljer sig från histogenes och metaplasi. Varje typ av epitelceller är koncentrerad i separata zoner som ligger i vissa delar av prostata. Beroende på deras placering i förhållande till vasutsträckningen och urinrörets lumen, utmärks tre glandulära zoner (Figur 16.2).

Fig. 16,1. Anatomi hos manliga bäckenet. Sagittal sektion.

1 blåsan 2 - seminal vesiklar; 3 - preprostatisk sfinkter; 4 - vas deferens; 5 - kapsel av prostata; 6 - rektum; 7 - prostatisk urinrör; 8 - urogenitalt membran 9 - bulboretralkörtlar 10 - membranös urinrör; 11 - prostatakörteln 12 - främre fibromuskulär zon; 13 - periprostatisk fiber; 14 - basen av prostatakörteln 15 - Blåsans hals 16 - lonnoe artikulation; 17 - Blåsans vägg 18 - Blåsans botten; 19 - urinledarens mun.

Epiteliala (glandulära) zoner i prostata

1. Centrala områden belägen längs urinröret. På längdsektionerna ser de ut som en kon, avsmalnande från prostalkörtelns bas till dess topp. På de tvärgående sektionerna ser alla dessa zoner ut som en stympad oval med en depression i medialdelen. I området för dessa fördjupningar finns lumen av vas deferenserna. Det största antalet celler i den centrala zonen ligger på den bakre ytan av körteln. I området av vas-deferensens mynning, som öppnar in i urinrörets lumen, avslutas de centrala zonerna.

2. Perifera zoner ligger i sidled till den centrala. De upptar huvuddelen av prostatakörteln och sprider sig till toppen av orgeln. Visas som en halvmåne

i laterala delar av körteln. I de flesta fall utvecklas prostatacancer som ett resultat av metaplasi hos celler som ligger i periferzonen.

Fig. 16,2. Schema för prostatakörtelns zonala struktur (tvärsnitt).

1 - den centrala zonen; 2 - perifer zon; 3 - mellanzon 4 - urinrörets prostatiska del 5 - vas deferens.

3. Mellanliggande zon lokaliserad nära urinrörets lumen. Epitelcellerna i mellansektionerna utgör endast omkring 5% av hela glandulärvävnaden hos organet och är den mest sannolika källa till utveckling av prostata hos adenomen.

Den del av prostata körteln mellan vas deferens och urinrörets bakre yta är den genomsnittliga andelen.

Den vaskulära anatomin i prostatakörteln överensstämmer helt med sin zonstruktur. Blodtillförsel utförs av de prostatiska artärerna, vilket är fortsättningen av de nedre artärerna. Från prostata arterierna till den inre delen av körteln går uretrala artärer och till utsidan - kapsulära artärer. Venösa kärl i prostatakörteln åtföljer samma artärer och lämnar parenchymen, bildar plexus i den omgivande paraprostatiska fibern.

ULTRALJUD ANATOMI Av prostatakörteln

Ultraljud och prostatakörtel innefattar två komplementära metoder: transabdominal och transrektal ultraljudsskanning.

Den echografiskt oförändrade prostatakörteln med longitudinell transabdominal skanning har formen av en konisk formning med distinkta konturer som ligger bakom blåsan. Den glandulära kapseln identifieras som en hyperechoisk struktur med 1-2 mm tjocklek. Vävnaden i prostatakörteln har en ganska homogen liten punktstruktur. När echographyen utfördes i strängt sagittalplan, är blåsans hals klart synliggjort. Ett antal patienter i form av hypoechoiska zoner bestämmer den främre fibromuskulära zonen och den prostatiska urinröret. Om sensorn avviker från sidorna på medianlinjen visas proportionerna av prostata och vesiklarna. Seminala vesiklar definieras som parade hypoechoa formationer placerade längs de posterolaterala ytorna på bottnen av körtelen (Figur 16.3). På det transversella echogrammet är prostatan en rundad eller ojämn bildning (Figur 16.4). Framsida för det visualiseras blåsan, bakre änden - ändtarmen. Normalt, enligt N.S.Ignashina, verhnenizhny storlek (längd) av prostata är 24-41 mm, anteroposterior storlek - 16-23 mm, en tvärgående dimension - 27-43 mm. En mer exakt indikator är volymen av prostatakörteln, som normalt inte får överstiga 20 cm 3. Med ålder finns en gradvis ökning av prostatakörteln.

Fig. 16,3. Ultraljud av prostata

1 - blåsan; 2 - prostatakörteln 3 - seminal vesikel.

Fig. 16,4. Ultraljud av prostatakörteln, tvärgående skanning.

1 - blåsan; 2 - prostatakörteln.

Transrectal ultraljud är en mycket informativ metod för utvärdering av körtelns struktur, storlek och form. I mitten av sagittala sektioner har den omodifierade prostatakörteln

form av en långsträckt kon, avsmalnande från basen till toppen, något avvikande främre. Kärlens parenchyma har en fin granulär struktur. Echogram kan särskilja mellan centrala och perifera zoner. Periferzonen kännetecknas av en genomsnittlig ekogenitet, har en homogen struktur. Den centrala zonen är mindre echogen, belägen längs urinrörets prostata. Har en cellulär struktur. Övergångszonen visualiseras inte under ekografi. Hos äldre patienter kan det inte finnas någon differentiering av centrala och perifera zoner. I dessa fall är det nödvändigt att fokusera på anatomiska kriterier för lokalisering av epitelområden. Storleken och formen på höger och vänster lobes är ungefär desamma.

Den prostata urinröret har formen av en hypoechogen linjär struktur som sträcker sig från basen till prostata körkroppen. Mer tydligt än med transabdominal ultraljud bestäms också en hypoechoisk fibromuskulär zon, lokaliserad i de främre sektionerna av prostatakörteln.

Kapseln i körteln syns tydligt som en ekopositiv struktur med distinkta konturer av ca 1 mm tjock, liksom blåsans hals, väl begränsad från prostatakörtelns bas. Mellan den bakre ytan av prostatakörteln och den främre väggen i rektum avslöjas ett hypoechoiskt utrymme 4-5 mm bred - periprostatisk fiber. Seminala vesiklar har formen av hypoecho-symmetriska ovala strukturer med olika konturer. Storleken på de partiella vesiklarna är mycket variabel. Deras tvärgående diameter varierar från 6 till 10 mm hos patienter upp till 40-50 år och från 8 till 12 mm hos patienter äldre än 50 år. Diametern av de partiella vesiklarna efter utlösning minskar nästan två gånger.

Användningen av färg (CDC) och energi Doppler mapping (EDC) gör det möjligt att få en uppfattning om den vaskulära anatomin i prostatakörteln.

CDC-testet gör det möjligt för alla patienter att normalt visualisera och utvärdera kursen och riktningen för de prostatiska och uretrala artärerna. Capsulära artärer, på grund av de fysiska egenskaperna hos denna metod, mottar inte deras kartläggning i CDC. I EBC-läget är det möjligt att spåra alla intraprostatiska kärlbanor.

Vid longitudinell avsökning i tjockleken hos prostatakörtlarna (ibland parade) detekteras, åtföljande urinröret och vasdeferenserna. Många ådror syns tydligt, som vanligtvis följer med stora arteriella trunkar. Direkt i parenkymen i perifer- och centralzonen bestäms endast enskilda signaler från det arteriella blodflödet. Visualisering av kärl i den främre fibromuskulära zonen är vanligtvis inte möjlig på grund av deras mindre diameter och större avstånd från sensorn.

Med Doppler-kartläggning visas de kapsulära arteriella plexuskärlen tydligare på de posterolaterala ytorna på körteln. Vid avsökning i tvärplanet kapsulära artär symmetriskt penetrera den perifera delen av prostata och på väg mot varandra, radiellt fördelade däri, vilket skapar en solfjäderformad rätlinjigt vaskulär mönster.

Den mest kompletta bilden av det vaskulära mönstret och vaskulariseringen av prostatakörteln kan erhållas med hjälp av en tredimensionell volymetrisk rekonstruktion, vilket möjliggör en volymetrisk representation av kursen och placeringen av kärlen och parenkymen hos körteln.

För att bedöma det arteriella blodflödet i pulsdispler-scanningsläget beräknas maximala systoliska hastigheter, resistansindex (R ^) och pulsatilitet (P,). Vaskulatets densitet utvärderas också. Den prostatiska artären har en hög, smal, akut systolisk topp och låg amplitud, utplattad diastolisk. Värdena på toppblodflödeshastigheter i den prostatiska artären i genomsnitt 20,4 cm / s (16,6 cm / DLS 24,5 cm / s), motståndet index - 0,92 (0,85-1,00). Dopplerogram i urinröret och kapsulärartärerna är jämförbara, de har en medium bred amplitud, en akut systolisk topp och en platt diastolisk. Värdena för toppblodflödeshastigheterna och resistansindexet i urinröret och kapsulärartärerna var i genomsnitt 8,19 ± 1,2 cm / s respektive 0,58 ± 0,09 cm / s. Dopplerogram av vener i prostata är en rak linje i mitten av amplitude. Den genomsnittliga hastigheten i prostärkärlens vener varierar från 4 cm / s till 27 cm / s, i genomsnitt 7,9 cm / s.

CT-ANATOMI AV PROSTATE GLAND

I CT visas den omodifierade prostatakörteln som en homogen struktur med en densitometrisk densitet på 30-65 HU (Figur 16.5). Ligger på skivorna, nedanför urinrörets utlopp från blåsan. Seminala vesiklar definieras bakom blåsans bakre vägg omgiven av fettvävnad. Är ordnade i vinkel mot varandra. De har utseendet av symmetriska parade avlånga formationer med en längd på upp till 50-60 mm, en bredd av 10-20 mm, som passerar in i vas deferenserna. Separerad från endotarmen av den peritoneal-kortikala fascien. Nära vätskorna sitter i närheten av urinledarna, vilka skär i medialriktningen hos de semenbärande kanalerna. Liten CT

Fig. 16,5. CT i prostata.

1 - blåsan; 2 - lårbenets huvud 3 - ampull i ändtarmen; 4 - inre blockerande muskel 5 - pubic bone; 6 - prostatakörteln 7 - stor gluteusmuskel.

Bäckenet är mycket informativt vid bestämning av anatomo-topografiska relationer, men det är lite informativt för att detektera strukturella förändringar i prostatakörteln.

Med CT, skiljer sig epitel- och fibromuskulära zoner inte på grund av deras lika röntgendensitet. Det är också omöjligt att visualisera glandulär kapsel och prostatisk urinrör.

ANATOMI AV PROSTATEN KAN PÅ MRI-BILD

M RT kombinerar fördelarna med ultraljud och CT: metoden är mycket känslig för att detektera strukturella förändringar i prostatakörteln och ger fullständig information om tillståndet för omgivande vävnader och organ. Vid användning av apparater med hög magnetfältstyrka är det möjligt att visualisera olika anatomiska strukturer: den fibromuskulära zonen, de centrala, övergångs- och perifera zonerna. Seminala vesiklar, prostata urinröret, det sällsynta tuberkletet och körtelkapseln är väl differentierade. Den tydligaste zonala strukturen i prostatakörteln visas på T2-VI. Periferzonen har en hög signalintensitet, övergångs- och fibromuskulär - låg, den centrala zonen representeras av signaler med medelintensitet (Figur 16.6-16.8).

Fig. 16,6. MRI av prostata, T2-VI.

a - koronalplan, b - sagittalplan. Här och i Fig. 16,7, 16,8:

1 - kapsel i körteln; 2 - urinrör; 3 - främre fibromuskulära zoner; 4 - seminala vesiklar; 5 - perifer zon.

Fig. 16,7. MR av oförändrad prostata. T2-VI. Axialplan.

Fig. 16,8. MR av oförändrad prostata. T2-VI.

1. Gromov A.I. Ultraljudsundersökning av prostatakörteln.- M.: Bioinforcer-vis, 1999.- P. 3-15.

2. Zubarev AV, Gazhonova V.E. Diagnostisk ultraljud. Diagnostisk ultraljud. Уронефрология.- М.: Open Company "Firm Strom", 2002. - Med. 131-142.

3. Ternovoi SK, Sinitsyn V.Е. Datortomografi och magnetisk resonansavbildning av bukhålan. Utbildningsatlas. CD-skiva.- M.: Vidar-M, 2000.

4. TsybAF, Grishin GI, Nestayko G.V. Ultraljudstomografi och målinriktad biopsi vid diagnos av bäckentumörer.- M.: Cabourg, 1994.- sid 31-39.

5. Aarning R.G. et al. Tekniska aspekter av transrektal ultraljud av prostata. - Nigmegen Netherland, 1996.- P. 71.

6. Higgins NE., Hricak H., Helms C.A. Magnetic resonance imaging av kroppen. 2: a.- New York: Raven Press, 1992.- P. 939-935.

7. Kaye K. W., Richter L. Ultrasonografisk anatomi för normal prostatakörtel: rekonstruktion av datorgrafik // Urologi-1990.- V. 35.- Sida 12-17.

8. McNeal. Prostatakörteln: morfologi och patologi // Monogr. Urol.- 1983, 4: 3.- Med 159.

9. Robett R., John R. Clinical Magnetic Resonance Imagine.- Philadelphia, 1990.- P. 952-980.