Huvud
Behandling

Hur är det genitourära systemet för män?

Genitourinary system - Detta är systemet, vars struktur skiljer sig radikalt från en man från en kvinna från födseln. Mer exakt är urin- och reproduktionssystemen olika i funktion av organsystem: urinutskiljning, reproduktiva - sexuella. Men hos män är de nära anatomiskt, så i många källor kan du hitta exakt den här termen: genitourinary system of men.

Sexuella och urinvägar hos män är nära besläktade

Urinsystemets struktur

Om ändå att fördela separat, till urinvägarna män inkluderar:

 • njure;
 • urinledare;
 • blåsan;
 • urinrör (urinrör).

Organen i urinvägarna

njurar

Njurarna är ett parparymymorgan i den bönaformade formen, de är belägna i ländryggen. I njurarna bildas urin. Njurparenkymen består av en mängd glomeruli och tubuler. I glomeruli finns en filtrering av plasman, och i tubulärerna är en komplex process av omvänd absorption och bildandet av den del av plasman som måste utsöndras, det vill säga urin.

Urin kommer in i bäcken av njurarna och därifrån in i urinledarna.

urinledare

Uretrar är rör som kopplar njurarna till blåsan. De har en funktion - de spenderar bara urinen. Längden på varje urinledare är ca 30 cm.

urinblåsa

Blåsan utför två funktioner: det samlar urin och visar den. Den har formen av en triangulär tank (i ofyllt tillstånd). Strukturen på sin vägg är sådan att den kan sträckas kraftigt. Den vanliga fysiologiska ackumuleringen av urin är ca 200-300 g, med denna volym finns det redan en uppmaning att urinera. I vissa fall kan blåsan sträcka sig till stor storlek och hålla upp till flera liter urin.

Blåsans muskelvägg kan inte bara sträcka sig, utan också kontrakt. Micturition är normalt - det är en godtycklig handling, det vill säga det styrs av hjärnan. När en person vill urinera och det finns ett tillfälle för detta kommer en signal till blåsan från hjärnan. Dess vägg är förkortad, och urinen pressas in i urinröret.

I urinblåsan samlas urin och släpps ut genom urinröret

Urinröret (urinröret)

Urinröret är slutpunkten i urinvägarna. På den är urinen utdragen. Hos män är urinröret mycket längre än hos kvinnor (längden är ca 20 cm), har flera divisioner (prostatisk, perineal och hängande). Den yttre öppningen av urinröret öppnas på penisens huvud.

Urethra tjänar inte bara till att utsöndra urin, men också för att skära ut sperma under samlag. Det är ett organ som är direkt i kontakt med miljön. För det mesta genom det tränger olika mikroorganismer kroppen i en man, vilket kan orsaka problem i organen i både urin och sexuella system. Detta sätt att sprida infektionen kallas stigande.

Manliga reproduktionsorgan

Sexuellt system representerad av:

 1. Interna genitala organ:
 • testiklar (testiklar);
 • appendages av testiklar;
 • vas deferens;
 • seminala vesiklar;
 • prostatakörteln;
 • urinrör (det hänvisar till både urin och sexuella system).
 1. Externa könsorgan:
 • sexuellt organ - penis;
 • pungen.

  Sexuella organ som en del av det manliga reproduktionssystemet

  Interna könsorgan

  testiklar

  Tests (testiklar) - parat körtelorgan, beläget i pungen. Verkligen har formen av ett ägg, lite utplattat, med en slät glänsande yta (proteinbeläggning). Testikelns längdstorlek är 4-4,5 cm.

  Testikeln är körteln, spermier bildas i den, som ingår i spermierna, såväl som manliga könshormoner som kommer in i blodet

  Äggfäste

  Till den bakre ytan av testikeln angränsar parorchis. Det representerar en turnénät från starkt vridna tubuler, där spermatosor mognar.

  I testiklarna bildar spermatozoa

  Från epididymis spermatozoa in i vas deferens, som utgör huvuddelen av spermatiska sladden.

  Sädsladd

  Seedal cord är ett par kistor 18-20 cm långa, sträcker sig från testikelns övre pol till den ingående kanalen. I det passerar vas deferens, såväl som kärl och nerver. Testiklarna suspenderas på frösladden och är omgivna av samma skal (det finns totalt sju). Spermatorkabeln har en scrotal del (den probes genom skrotets hud) och inguinaldelen som passerar i inguinalkanalen.

  Penetrerar sig in i det lilla bäckens hålighet, närmar sig deferenserna i prostatakörteln, förbinder sig med kanalen i de partiella vesiklarna och går in i tjockleken av prostata och bildar ejakulatorisk kanal. Det öppnar sig i urinrörets prostata.

  Seminala vesiklar

  Seminala vesiklar är parade glandulära formationer, belägna längs prostatkörtelns övre kant. De slingrar tuberösa tubuler ca 5 cm långa och ca 1 cm tjocka. De deltar i bildandet av vissa spermier.

  Prostata (prostata)

  prostata - ett rent manligt organ. Den består av två delar och en isthmus, i form och storlek liknar en kastanj. Prostatakörteln representeras av muskel- och körtelvävnad. Den ligger ner från blåsan, ringen täcker nacken och den första delen av urinröret.

  Den muskulära delen av prostatakörteln fungerar som en ventil för att hålla urinen under en erektion.

  Under utlösning främjar prostatens glatta muskler frisättningen av fröet från de ejakulatoriska kanalerna.

  En normal prostata har en vikt av 20 till 50 gram. I patologier kan det väsentligt öka i storlek, vilket stör funktionen av hela genitourinära systemet (se Vad är normala storlekar av prostata)?

  Förstoring av prostatakörteln leder till funktionsfel hos hela systemet

  Externa könsorgan

  Sexuell penis

  Penis (penis) är ett manligt organ som tjänar för att utföra samlag, utstötning av spermier i en kvinnas vagina och även för urinering.

  Penis har en bas, en bagage och ett huvud. Inuti finns det två längsgående cavernösa kroppar och en svampig kropp belägen mellan dem. De cavernösa kropparna består av cavernös vävnad, vars struktur är sådan att den kan växa i volym under blodfyllning (i ett tillstånd av erektion).

  Inuti passerar den svampiga kroppen urinröret. Den svampiga kroppen bildar glanspenisen. Utsidan av penis är täckt med hud. I huvudregionen bildar huden en stor vik - förhuden. Det täcker huvudet och skiftar lätt upp. På baksidan av penis är forhuden fastsatt på huvudet och bildar en hylsa. Trollet passerar in i sömmen, som kan spåras genom hela bagageutrymmet.

  På huvudet finns en slitsformad öppning i urinröret.

  pungen

  Skrotum är en ihålig muskulokutan sår för testiklarna. Naturen bestäms så att temperaturen för normal spermatogenes bör ligga under kroppstemperaturen (ca 34 ° C). Därför tas testiklarna utåt från bukhålan (se Vad orsakar överhettning av testiklarna).

  Skrotum består av flera skikt, som också är testikelens skal.

  Interrelation av organen i urin och reproduktiva system av män

  Urin- och reproduktionssystemen hos män är nära knutna till varandra, därför anses de vanligtvis tillsammans. Om det finns inflammation i urinröret kan infektionen sprida sig längs tubulärerna och orsaka allvarliga komplikationer i njurarna och hos könsorganen. Med en ökning av prostata kan urinretention förekomma, vilket också leder till formidabla komplikationer.

  Genitourinary system of men - organens struktur

  Det genitourära systemet för män, nämligen manururet och penis, är avgörande för diagnos och behandling av urologiska tillstånd. Anatomi hos njurarna, urinledaren och urinblåsan är liknande hos män och kvinnor. De flesta könsskillnaderna i urinvägarna börjar vid blåsans hals och fortsätter i de återstående organen.

  Struktur av genitourinary system av män

  Detta avsnitt behandlar den makroskopiska anatomin hos det manliga genitourära systemet, som börjar med prostata och längre ner i nedre urinvägarna, inklusive varje specifikt manlig organ.

  urinröret

  Urinsystemet hos en man skiljer sig från den kvinnliga i första hand genom urinröret. Det är en rörformig struktur som bär urin från blåsan genom prostata till penis. Det börjar omedelbart efter blåsans hals, där urinrörets inre sfinkter är belägen, som består av glattmuskelfibrer från blåsans muskel. Urinröret är betydligt längre hos män än hos kvinnor, med en längd på cirka 17-20 cm. Urinröret har 4 sektioner:

  • den prostatiska urinröret;
  • membran urinrör;
  • bulbar urinröret;
  • den sexuella urinröret.

  Prostata och prostatisk urinrör

  Över blåsans nacke är det här organets manliga och kvinnliga anatomi mycket likartad. Men under livmoderhalsen, där prostata ligger, finns det signifikanta skillnader i urinvägarna. Förekomsten av prostata, ovanför bäckenbotten och under urinblåsan, är unik för män. Prostata utvecklas från epitelutväxter som bildar urinrörets prostatiska segment, som växer in i det omgivande mesenkymet.

  Normal prostatakörtel är ca 20 g i volym, 3 cm i längd, 4 cm i bredd och 2 cm i djup. När män blir äldre varierar prostatakörteln i storlek. Körteln ligger närmare könshäftningen, ovanför perinealmembranet, under blåsan och framför ändtarmen.

  Prostatens botten är i kontinuerlig kommunikation med blåsan, och den slutar vid sin topp, där den sedan blir en strimmad yttre urinrörssfinkter. Sphincten är ett vertikalt orienterat rörformigt membran som omger membran urinröret och prostata.

  Prostatan är innesluten i en kapsel bestående av kollagen, elastin och en stor mängd glattmuskel. Den är täckt av tre olika lager av fascia.

  Sädesblåsor Prostata lie ovan under basen av blåsan och har en längd av omkring 6 cm. Varje frö bubbla protoplasma förbunden med motsvarande kanaler för att bilda den ductus ejaculatorius innan inträde i prostatan.

  Membran och bulbar urinrör

  Membran urinröret är uretralsegmentet beläget efter den prostatiska urinröret. Det finns i ett komplex av muskler som lyfter anusen. Dessutom är membranet och urinröret urinrörssegmentet, som är omgiven av den externa urinrörsringmuskeln, som spelar en nyckelroll i urinretention efter radikal prostatektomi.

  Bulbar börjar efter membran urinröret och representerar det första segmentet i urinröret, som placeras i penisens svampiga kropp. Dessutom är detta avsnitt av urinröret omgivet av bulbocavernösa muskler, vilket förkortar det och främjar förtryck under utlösning.

  Penis och urinröret

  Penisens urinrör passerar genom penis in i den svampiga kroppen. Den går ut genom penis, inuti vilken den kallas urinrörets fossa i urinröret. Öppningen av urinröret vid spetsen av glanspenisen är en uretrisk passage.

  Penis är ett yttre urogenitalt organ hos hanen, som består huvudsakligen av tre cylindriska kroppar. En av de cylindriska kropparna är penisens svampiga kropp, som rundar penisens urinrör urinrör, blir symmetrisk i urinröret i penis. Då blir det penisens huvud. Med en erektion fylls penisens svampiga kropp för att komprimera uretralpassagen och främja en högre frisättningshastighet, medan huvudet sväller för att underlätta penetration i kvinnliga genitalier och absorbera stötar under tryck. Penisens svampiga kropp skyddar urinröret och underlättar urinrörets cirkulation.

  De återstående 2 cylindriska kropparna är parade cavernösa kroppar. Varje corpus cavernosum finns i ett lager av fibrös vävnad som kallas gallblåsan, som tjänar till att stödja fyllda kavernösa kroppar under erektion, eftersom de är fyllda med blod på grund av blodtryck. Cavernous kroppar utför inte funktionen av urinering.

  De cavernösa kropparna består av släta muskler sammanflätade inuti och runt kärlhålorna. Det vita kuvertet som omger de cavernösa kropparna består av 2 lager av styv bindväv. Det vita skalets djupa skikt består av cirkulärt orienterade fibrer, och ytskiktet består av fibrer i längdriktningen orienterad längs penis.

  Penis är ett mycket kärlorgan och är också försedd med ett stort antal nervändar. De flesta av känslorna i penis sänds genom de parade dorsala nerverna. Nerverna som är ansvariga för erektion är de terminala grenarna i penis och är belägna i hela basen i den cavernösa kroppen där de stimulerar erektion genom en komplex molekylär kaskad.

  Penisens vaskulära system

  Interna iliac arterier ger upphov till bilaterala inre artärer av könsorganen, som därefter leder till framväxt av gemensamma artärer i penis, som ger blod till penis och större delen av urinröret.

  Den gemensamma sexuella artären strömmar in i dorsala, cavernösa och bulbourethrala artärer. Arterikuvert ger en länk mellan dorsalartären och den svampiga kroppen i penis eller bulbourethralartären på olika punkter längs penisens längd. Den cavernösa artären förser penisens klyfösa kroppar, dorsalartären förser huden och huvudet, och lökartären förser urinröret och glanspenisen.

  Åren i penis är i stor utsträckning symmetriska mot artärerna. Den djupa dorsala venen dräneras in i periprostatisk plexus och bulbar och cavernösa vener slår samman i den inre könsorganen. Dessutom avtar den ytliga dorsala venen i lårbenen genom den ytliga yttre könsorganen.

  Strukturen av specifika genitala organ i det genitourära systemet för män

  Det manliga genitourinary systemet kommer inte att vara komplett utan reproduktionsorgan som inte deltar i urinutskiljning. De är ett nätverk av externa och interna organ som fungerar för att producera, stödja, transportera och leverera livskraftig sperma för reproduktion.

  Sperm produceras i testiklarna och transporteras genom epididymis, flödet av frön, ejakulatorisk kanal och urinröret. Samtidigt producerar de sämsta vesiklarna, prostatakörteln och bulburetralkörteln en seminalvätska som åtföljer och närmar spermien, eftersom den emitteras från penis under utlösning och under fertiliseringsprocessen.

  pungen

  Skrotum är en fibromuskulär säck separerad av en median septum (frö sutur) som bildar 2 fack, som alla innehåller testikel, appendage och del av spermatkabeln. Skrotens lager består av hud, köttigt skal, yttre seminal fascia, Cooper's fascia och inre seminal fascia, som ligger i nära kontakt med parietalskiktet i sitt eget testikelskal.

  Hud- och muskelskal av pungen är försedda med en grengren av den inre sexuella artären utöver de yttre genitala grenarna i femoralartären. Lager borta från muskeln, få blod från grenen av den nedre epigastriska artären. Vene i pungen åtföljer artärerna, slutligen sammanfogas i den yttre könsorganen och sedan in i den stora subkutana venen. Lymfdränering av skrotets hud utförs av externa sexuella kärl i inguinala lymfkörtlarna.

  Skrotumet har ett stort antal nerver, vilket inkluderar:

  • Genitomorala nervens könsdela (främre och laterala ytor av pungen);
  • eller en laryngeal nerv (främre ytan av pungen);
  • bakre grenar av perineal nerv (bakre ytan av pungen);
  • den perineala gren av den bakre lårbenskutanern (den nedre ytan av pungen).

  testiklar

  Test är det huvudsakliga manliga reproduktionsorganet och ansvarar för produktionen av testosteron och spermier. Varje testikel har en längd av 4-5 cm, en bredd på 2-3 cm, väger 10-14 g och suspenderas i skrotmuskel och frö rep. Varje testikel är täckt med membran.

  Det inre membranet innehåller en plexus av blodkärl och bindväv. Bilaterala testikelarterier som härrör från aorta, andra enbart till njurartärerna, ger arteriell nutrition av testiklarna. Testikelarterierna går in i pungen i spermatkabeln genom inguinalkanalen och är uppdelade i två grenar på testikelns bakre kant.

  Många varianter av anomalier i anatomin hos det genitourära systemet för män diagnostiseras och behandlas i barndomen, på grund av penisens externa karaktär och regelbundna fosterforskning i utvecklade länder. Sådana medfödda anomalier kan inträffa var som helst under hela människans geniturinvägar.

  Anatomi hos det manliga urogenala systemet

  Anatomi hos det manliga urogenala systemet

  På listan klickar du på det intressanta organet och du lär dig detaljer om dess struktur, funktion, möjliga sjukdomar och sätt att behandla dem. Om du har några frågor kan du fråga dem i samrådssektionen.

  Manens övre urinväg

  Nedre urinvägar och manliga könsorganen

  Blåsan är organet i det mänskliga urinväsendet. Blåsan är belägen i bäckenet bakom benen i livmodern, uppåt från prostata, främre mot ändtarmen. En del av blåsans övre och bakre vägg är täckt av parietalperitoneum.
  I blåsan är följande delar anatomiskt utmärkta:
  (1) botten av bubblan;
  (2) blåsans väggar (främre, laterala, bakre)
  (3) blåsans hals.
  Höger och vänster urinblåsa kommer till blåsans bakre yta. Blåsans livmoderhals fortsätter i urinröret (urinröret). I det fyllda tillståndet kan blåsan sträcka sig över bömen. I detta tillstånd kan blåsan palperas i nedre delen av buken direkt ovanför könsorganet i form av en rundad formation, när det pressas, är det en önskan att urinera. Blåsans kapacitet är i regel 200-400 ml. Blåsans inre yta är täckt med ett slemhinna.
  Blåsans huvudfunktioner är:
  (1) vid ackumulering och retention av urin (kontinuerligt levererad från njurarna genom urinledarna);
  (2) vid utsöndring av urin.
  Ansamling av urin i blåsan sker genom att anpassa bubbelväggarna till volymen av urin som kommer in (avslappning och stretching väggarna utan en signifikant ökning av intravesikalt tryck). I en viss grad av sträckning av blåsans väggar är det en uppmaning att urinera. En frisk vuxen kan hålla urin, trots att man har en uppmaning att urinera. Retentionstid Urin i blåsan sphincters utföras med en apparat (ventil), komprimering av lumen i urinblåshalsen och urinröret. Det finns två huvudblåsan sphincter: först - ofrivilliga (bestående av glatta muskelfibrer), som ligger i halsen av urinblåsan utlopp till urinröret, den andra - godtyckliga (bestående av tvärstrimmiga muskelfibrer), som ligger i mitten av bäckenurinröret och kommer in i bekkenbottens muskler. Vid urinering, vilket normalt sker i en vuxen godtyckligt på hans begäran sker både sphincter relaxation och kontraktion av blåsväggen, vilket leder till utvisning av urin. Brott mot funktionen av musklerna som utvisar urin och sfinkter leder till olika kränkningar av urinering. Frekventa sjukdomar i urinblåsan är infektiös inflammation i slemhinnan (cystit), stenar, tumörer och störningar i nervreglering av dess funktioner.

  Den cavernösa (cavernous) kroppen är den strukturella delen av penis. Cavernous body (höger och vänster) har en cylindrisk form och är belägna inuti penis. Till den ventrala ytan av de cavernösa kropparna, parallellt med dem, är den svampiga (svampiga) kroppen av penis.
  Anatomiskt i den cavernösa kroppen skiljer sig:
  (1) apex (apex) - distal del;
  (2) mittsektionen;
  (3) pedicel är den proximala delen.
  I den apikala delen är de cavernösa kropparna täckta av penisens huvud, som är en del av den svampiga kroppen. Vid symfysis pubis i den proximala delen av mullrande kroppen till sidorna nedåt och bakåt parallellt med den nedåtriktade (ischias) grenar av blygdbenet, till vilka är fästa ligament. I området för pubicartikulationen är de cavernösa kroppen fästade på benen med hjälp av ett icke-parat trattformigt ligament. Cavernous kroppar kan palperas i form av rullar på höger och vänster inuti penis.
  Huvudfunktionen hos cavernous kroppar är att tillhandahålla en erektion av penis (en ökning i storlek och härdning av penis under sexuell upphetsning).
  Den cavernous kroppen består av en cavernous vävnad omgiven av ett vitt membran. Cavernous vävnad har en cellulär struktur. Varje kavitet (cell) har förmågan att ändra dess inre volym genom att ändra tonen i glatta muskelceller (trabekulär muskel) som finns i kaviteten väggstrukturen. Blod tränger in i kaviteterna genom arterioler som sträcker sig radiellt från den cavernösa artären belägen centralt inuti den cavernösa kroppen. När sexuell stimulering som svar på valet av en medlare (NO - kväveoxid) genom att koppla det trabekulära muskeln och muskeln av kavernösa artärväggar ökas lumen kavernösa artärerna och omfattningen av hålrummen. Ökat blodflöde till IHÅLIG vävnad och fyllnings kaviteter stor volym av blod ökar den totala volymen av mullrande vävnad (svullnad eller svallning av penis). Normalt utförs blodutflödet från den cavernösa vävnaden genom venös plexus, som ligger direkt under magen. När klämma de venösa plexus till tunica albuginea genom ökning kavernosal vävnad i svallningen (bas venocklusiv mekanism) minskas blodutflöde från corpus cavernosum, vilket leder till uppkomsten av fast erektion. Vid slutet av sexuell aktivitet (vanligen efter utlösning) frisättningen av noradrenalin - det sympatiska neurotransmittor som ökar trabekulära muskeltonus, vilket leder till försvinnandet av erektion (avsvällning) i omvänd ordning för uppträdande av en erektion. Otillräckligt blodflöde till de kavernösa kropparna, överdriven venösa utflödet från corpus cavernosum, nervskada, leda signaler i uppkomsten av erektion och mullrande vävnadsskada leder till en försämring av kvaliteten hos sperma och erektion tills dess fullständiga frånvaro (impotens).
  Det vita kuvertet i den cavernösa kroppen är en cavernös kropp och består av en elastomer bindväv. Under erektionen ger gallblåsan, jämnt sträckande i olika riktningar, en symmetrisk ökning i penis. Medfödda fel i elasticitet av tunica albuginea, ärrbildning efter skada av penis och bildandet av fibrösa plack på tunica albuginea för Peyronies sjukdom kan leda till förvrängning av penis vid erektion.

  Njurar är det viktigaste och viktigaste parorganet i det mänskliga urinvägarna. Njurarna har en bönformad form, storleken är 10 - 12 x 4 - 5 cm och ligger i retroperitonealutrymmet på sidorna av ryggraden. Rätt njurlinje skär den högra 12 revben på mitten, medan 1/3 av den vänstra njuren lämnas över linjen av den 12: e revbenet och 2/3 - nedan (alltså höger njure ligger något under vänster). Inandnings- och humant övergång från horisontell till vertikal position njure förskjuts nedåt av 3 -. 5 cm Nedsatt fixering i normalläget tillhandahålls av ligamentapparaten och perinephric vävnadsstödjande effekt. Njurens nedre pol kan palperas genom inandning i höger och vänster hypokondrium.
  Njurarnas huvudfunktioner är:
  (1) vid reglering av kroppens vatten-saltbalans (underhåll av nödvändiga koncentrationer av salter och volymen av vätska i kroppen);
  (2) att ta bort onödiga och skadliga (giftiga) substanser från kroppen;
  (3) vid reglering av blodtryck.
  Njurarna, som filtrerar blodet, producerar urin, som samlas i hålan och utsöndras genom urinledarna in i blåsan och vidare utåt. Genom njurarna är det normalt i ca 3 minuter att passera allt blod som cirkulerar i kroppen. Den minut glomerulus filtrerades 70 - 100 ml av primär urin, som sedan koncentreras i renala tubuli, och vuxen per dag allokerar småningom ett genomsnitt av 1 - 1,5 liter urin (300 - 500 ml av mindre än han drack). Njursystemet består av koppar och bäcken. Det finns tre huvudgrupper av kalyxknoppar: övre, mitten och nedre. Huvudgrupperna av koppar, förenar, bildar njurbäckenet, som sedan fortsätter in i urinledaren. Främjande av urin åstadkommes genom peristaltiska (rytmiska vågformer) kontraktion av muskelfibrer av väggarna i njurbäckenet och koppar. Den inre ytan av njurhålan är fodrad med ett slemhinnor (övergångsepitel). Kränkning av utflödet av urin från njurarna (sten eller sammandragning av urinledaren, vesikouretär reflux, ureteroceles) leder till en ökning av trycket och expansion hålighet systemet. Långvarig kränkning av urinflödet från njurhålan kan orsaka skador på hennes vävnad och en allvarlig störning av hennes funktion. De vanligaste är njursjukdomar: bakteriell njurinflammation (pyelonefrit), urolitiasis, njure och njurbäckencancer, medfödd och förvärvad njur struktur abnormaliteter, vilket leder till avbrott av flödet av urin från njurarna (gidrokalikoz, hydronefros). Andra njursjukdomar är glomerulonefrit, polycystos och amyloidos. Många njursjukdomar kan leda till högt blodtryck. Den allvarligaste komplikationen av njursjukdom är njursvikt, vilket kräver användning av en artificiell njureapparat eller en njurtransplantation från donorn.

  Prostatakörteln (prostata) är en av organens reproduktiva system. Prostatan har formen av en kastanj, ligger i det lilla bäckenet av mannen ner från blåsan, bakom benens ben, främre mot ändtarmen och täcker de första delarna av urinröret på fyra sidor. Till den bakre ytan av prostata är seminalblåsor. Den bakre ytan av prostatan kan probes med ett finger över ändväggen i ändtarmen. Prostata, som är en körtel, producerar sin egen hemlighet, som genom utgående kanaler kommer in i urinrörets lumen.
  Prostatens huvudfunktioner är:
  (1) vid framställning av en del av halvvätskan (ca 30% av ejakulatvolymen);
  (2) deltagande i mekanismen för spermierutsläpp under samlag
  (3) att delta i mekanismerna för urinretention.
  Prostata har ingen direkt relation till mekanismen för penis erektion och försämring av dess kvalitet.
  I prostatan finns fem anatomiska-fysiologiska zoner:
  (1) anterior fibrous-muscular;
  (2) perifer;
  (3) central;
  (4) övergående (övergående);
  (5) periuretral.
  Ur den kliniska synvinkel är de viktigaste de övergående och perifera zonerna. Med ålder ökar övergångszonen som regel i storlek. Med en ökning av transiteringszonens storlek kan mekanisk komprimering av urinröret uppstå, vilket leder till en störning i urinflödet från urinblåsan. Ökningen i transiteringszonen och relaterade urineringstörningar kallas adenom eller godartad prostatahyperplasi, vilket finns hos cirka 50% av männen vid 50 års ålder och motsvarande 90% av männen vid 80 års ålder. Betydelsen av värdet av periferzonen ligger i det faktum att det utvecklar cirka 80% av alla cancerprostatatumörer. Prostatacancer har en chans att bli sjuk varje sjätte eller sjunde man över 50 år, och med ålder ökar denna chans. En annan vanlig prostatsjukdom som påverkar livskvaliteten hos en man är prostatit eller inflammation i prostata.

  Ägg (testiklar) är manliga gonader. Testiklar (höger och vänster) är belägna i motsvarande halvor av en mans skrotum. Till den övre polen av varje testikel är spermatkabeln, som består av testikelskal, testikelartären, venerna hos äggstocksvenös plexus och vasdeferenserna lämpliga. På testiklarnas sidoytor, från övre till nedre polerna, ligger epididymis, som i testikelns nedre pol fortsätter in i vasdeferenserna. Ägg kan palperas genom skrotets hud i form av rundade formationer av elliptisk konsistens. Applikationen till testikeln känns i form av åsar på sidoytan av testiklarna.
  Testiklarnas huvudfunktioner:
  (1) produktion av manlig könshormon (testosteron);
  (2) produktion av spermier (manliga reproduktiva celler som krävs för befruktningsprocessen).
  De viktigaste funktionerna i epididymis är:
  (1) bär spermatozoa från testikeln till vasdeferensema;
  (2) processen för modning av spermatozoa.
  Anatomiskt har testikeln (1) en parenchyma (själva testisens vävnad) och ett tätt och elastiskt (2) magehölje som omger parenkymen. Huvudmassan i testikelparenkymen är en mängd vikta mikroskopiska tubuler fodrade med ett spermatogent epitel som består av Sertoli-celler, på vilka spermatozoa bildar och mognar. Tubulerna möts till testikelns övre pol (ett nätverk av raka tubuler), där de passerar in i tubidierna i epididymis. Rör sig längs epididymisens rör, spermierna är mogna, och sedan går de in i vas deferens och sedan genom de ejakulatoriska kanalerna till utsidan genom urinröret under utlösningsprocessen. Mellan tubulerna i testikelparenchymen finns det Leydig-celler, som producerar huvudkönshormonet testosteron. Reglering av testosteronkoncentration i blodet utförs av hypotalamus och hypofys-hjärnstrukturer på grund av mer eller mindre isolering av luteiniserande hormon, vilket i sin tur stimulerar Leydig-celler för att frigöra testosteron. Bristen på testosteronfrisättning kan orsakas både av de dåliga resultaten av Leydig-celler vid testikelskada (medfödda, traumatiska eller inflammatoriska förändringar) och när hypofysen saknar luteiniserande hormon. Brist på testosteron leder till infertilitet, minskad sexuell lust och orsakar ibland erektil dysfunktion.

  Ägg, som initialt utvecklas i fostrets bukhålighet, går under utveckling av intrauterin utveckling gradvis nedåt och vid leverans (eller omedelbart efter dem) faller i skrotets hålighet. Behovet av att flytta testiklarna från bukhålan till pungen beror på det faktum att processen för spermadbildning kräver en lägre temperatur än kroppstemperaturen. Normalt är temperaturen i pungen 2-4 ° C lägre än kroppstemperatur.
  Flyttning av testikeln i pungen leder till vissa särdrag hos blodtillförseln och membranets struktur. När den passerar från bukhålan genom inguinalkanalen, bär testikeln längs musklerna i den främre bukväggen och bukhinnan och därigenom förvärvar muskulära och vaginala membran.
  Kärl som försörjer ägg (artärer och vener), har sitt ursprung i de övre våningarna i buken (höger sida - från aorta och vena cava inferior, vänster sida - från njurartären och venen) och upprepa banan av ägget i pungen retroperitoneal och inguinal kanaler. Överträdelse utflöde av testikulära vener (vänster uppträder mer) leder till uppkomsten av varicocele (åderbråck sädesledare), vilket är en vanlig orsak till manlig infertilitet.
  Närvaron av ett muskelhölje (en muskelkremaster eller en muskel som lyfter ett ägg) leder till möjligheten att dra testikeln till ytterkanten av inguinalkanalen. I vertikalt läge, när fingret passerar genom lårets inre yta, börjar testikeln stiga uppåt (cremasterisk reflex).
  Medbringning av ett ägg parietala (kanten) av bukhinnan under foster testis flytta i pungen leder till vaginal process (utsprång) av bukhinnan, som är tidpunkten för leverans i intervallet längs sädessträngen växer, bildar en sluten om ägg serös kavitet. Vaginal kluven bukhinnan process leder till kongenital ljumskbråck eller kommunicerar med peritonealhålan hydrocele. Ansamling av vätska i ett slutet hålrum inuti de vaginala äggskal, leder till bildningen av sann hydrocele (hydrocele).
  Icke nedstigen testikel i pungen (kryptorkism) eller stoppa ytterligare avancemang i testis buken eller inguinal kanalen leder ofta till betydande skador på äggen i alla funktioner (infertilitet) och en riskfaktor för testikelcancer.
  Penetration i epididymis av en infektion från urinröret längs vas deferens leder ofta till utveckling av epididymit (inflammation av epididymis). Hos sexuellt aktiva män under 30 år är akut epididymit i 65% av fallen associerad med chlamydial sexuellt överförd infektion. Inflammation av epididymis kan leda till manlig infertilitet på grund av trängsel av tubulerna. Förutom inflammation är en vanlig sjukdom epididymis (cyst av epididymis). En av testikelns akuta sjukdomar är dess torsion, ett tillstånd som kräver brådskande vård. Denna sjukdom liknar inflammation i testikeln och dess epididym (orcoepididymit), men i avsaknad av aktuell hjälp kan det leda till nekros av testikeln. Det förekommer oftare i åldern upp till 20 år.

  Uretrar är en del av det mänskliga urinvägarna. Urinledarna (höger och vänster) med start från njurbäckenet, som testades i retroperitoneala rummet på vardera sidan av ryggraden, som skär ungefär i mitten av de tvärgående processer av ländkotorna, är utelämnade i bäckenhålan, är på låg bakre ytan av blåsan och, som passerar genom väggen öppning mynnar i dess hålighet. Genom buken och nedre delen av ryggen kan urinledarna inte undersökas. Urinledarna är kanalerna längd av 27 - 30 cm, i Diameter 5 - 7 mm har en vägg med ett muskelskikt och den inre ytan fodrad med en slemhinna (övergångs epitel). Huvudfunktionen hos urinröret är att bära urin från njurarna till blåsan. Ledande urin genomföras på grund av den ofrivilliga peristaltiska (rytmiska böljande) vägg muskelsammandragningar av urinledarna skal. Var 15 - 20 sekunder vrider urin från urinledaren kommer in i blåsan hålighetspartierna. Varje urinledaren har mekanismer för att förhindra omvänd Gjorda (återflöde) av urin från blåsan kavitet med en ökning av intravesikalt tryck (inklusive minskning av urinblåsan under tömning). Med urinblåsning kan urinfunktionens och njurens funktion försämras.
  Varje urinläkare har 3 fysiologiska förträngningar, som är:
  (1) vid utgångspunkten från njurbäckenet;
  (2) vid gränsen för den mellersta och nedre tredjedel av dem vid korsningen med iliacfartygen;
  (3) vid platsen för passage inuti blåsans vägg.
  Tillgänglighet förträngningar av urinledarna ligger i urolitiasis när concrement (urin sten), fångas från njuren till urinledaren kan infångas i förträngningen, störa flödet av urin längs urinledaren, därigenom orsaka, njurkolik (paroxysmal smärta och associerad buken ). De vanligaste sjukdomarna är urinledare: uretär stenar, strikturer urinledaren (onormal avsmalning av lumen), vesikouretär reflux, ureteroceles (cystisk expansionen intravesikal urinledaren). Tumörer av urinläkaren är sällsynta.

  Urinröret (urinröret) är en del av kvinnans urinvägar och en urins och reproduktionssystem.
  Hos män finns en urinrör 20 cm lång både i bäckenet och inuti penis och öppnar med ett yttre hål på huvudet. Anatomiskt särskilja följande delar av urinröret:
  (1) yttre hål;
  (2) scaphoid fossa;
  (3) penicidal;
  (4) bulbous;
  (5) membranös
  (6) prostata (proximala och distala områden).

  Seminala vesiklar är organ av det manliga reproduktionssystemet. Seminala vesiklar (höger och vänster) finns på prostatens bakre yta på varje sida av den, bakom blåsan, främre mot ändtarmen. Seminala vesiklar kan palperas genom den främre väggen av ändtarmen vid sidorna av prostatens basala delar. Seminala vesiklar är lämpliga för vasdeferenserna, vilka efter vidhäftning till de partiella vesiklarna blir ejakulatoriska kanaler. Ejaculatoriska kanaler passerar genom prostata och öppnar sig i lumen i urinrörets prostatiska del längs sidorna av det tuberkulösa sidan. Vävnaden hos den partiella vesikeln har en cirrusstruktur.
  Huvudfunktionerna hos de partiella vesiklarna är:
  (1) vid framställning av en väsentlig del av seminalvätskan (upp till 75% av ejakulatvolymen);
  (2) i ansamling av komponenter i sädesvätska tills ejakulation (spermier med sädesblåsor vanligen har, och huvudbehållaren av spermier - ampull vas deferens);
  (3) inblandning i ejakulation mekanism (vid tidpunkten för utlösning sozhderzhimoe sädesblåsor och sädesledare av ductus ejaculatorius inträder i urinröret, är det blandas med prostata hemlighet, och utmatas till utsidan).
  Patologin hos seminala vesiklar (vanligtvis inflammation - vesikulit) kan leda till försämring av kvaliteten på spermier och infertilitet.

  * Arteri och vener

  Veneåren och artärerna är de kärl som matar könkörtlarna hos män - testiklarna. På varje sida finns en testikelartär och en, och oftare flera, av testikelvenerna. På höger sida avviker äggstocksartären från aortan, och äggstocksvenen flyter in i den nedre vena cava. På vänster sida avviker äggstocksartären från vänster njurartär, och testikelvenen strömmar in i vänster renalven. Testade SPERMA fartyg vertikalt högra och vänstra retroperitoneala sidourinledare, tränga in i inguinala kanalen via den interna inguinal ring, och som del av sädesledare, lämnar genom den yttre inguinal ring passar till den övre polen av ägg. I spermatorn och i pungen bildar testikelvenerna en äggstocksvenös plexus. Den yttre diameteren av testikelartären är som regel 0,5-1,0 mm.
  Den vanligaste patologin som hör samman med testiklarna är varicocele (åderbråck i den testiska venösa plexusen). Varicocele utvecklar som regel ungdomar i åldern 12-15 år oftare på vänster sida. När venös ventil insufficiens och förhöjt tryck i vänster SPERMA ven (anatomisk predisposition) på grund av blodflödet i den motsatta riktningen sker kompensations vener pungen varierande grad. Cirkulationsrubbningar i testiklarna (högt ventryck) och termoregulering störningar pungen (ägg belägen i pungen för drift vid en temperatur under kroppstemperatur, och de flesta av blodmassan i åderbråck ger dessa betingelser) leder till avbrott i testikelfunktion. Varicocele är en av de vanligaste orsakerna till manlig infertilitet. Och ju längre det finns en varicocele, desto större är sannolikheten för spermakvalitet uttryckt sjukdomar (spermiekoncentration och rörlighet) och graden av hormonella förändringar. Under senare år har det fastställts att varicocele kan vara orsaken till en tidigare uppkomst av manlig klimakteriet.

  Hur ser strukturen hos ett människans genitourinary system ut?

  Strukturen hos det geniturära systemet för män har ett antal egenskaper som är nära besläktade med risken att utveckla vissa sjukdomar. Dessutom påverkar närvaron av patologier i hälsan hos andra organ och kroppen som helhet.

  Låt oss betrakta närmare anatomin i genitourinary systemet och vilka funktioner den utför.

  Strukturen hos det manliga genitourinära systemet

  Mäns urogenitala system beroende på funktionen är indelad i två huvudkomponenter: de sexuella och urinvägarna. Men vissa organ kan tillskrivas båda systemen, eftersom de utför flera funktioner samtidigt.

  sexuell

  Orgorna i reproduktionssystemet (se bilden nedan) är indelade i interna och externa.

  K intern inkluderar:

  • Prostatakörteln brukar kallas prostata. Huvudfunktionen är isoleringen av en speciell alkalisk hemlighet, som är ansvarig för spermatosens rörlighet. Utseendet hos körteln ser ut som en mutter.
  • Seminalblåsor är ett slags förråd för mäns sperma. Finns bredvid prostatakörteln. Med utlösning frigör de ett frö som passerar genom prostata och blandar med en alkalisk hemlighet där. Som ett resultat bildas spermier.
  • Ägg (testiklar) - det organ där syntesen av spermatozoa uppträder för seminalvätska. Här produceras också hormon testosteron.
  • Vassdeferenserna är kanaler som förbinder testiklarna och de partiella vesiklarna.
  • Testiklarna är en plats för mogning av spermier. Belägen bredvid testiklarna och har en långsträckt form i form av en tourniquet.

  K yttre sexuella organ innefattar:

  • Penis (penis) är organet för att utföra samlag. Från den utsprutas den seminalvätska in i kvinnan, vilket möjliggör befruktning.

  Används även för urinering. Består av en bas, en bagage och ett huvud. Inuti passerar urinröret, som förbinder till blåsan. Dess längd är ca 18 cm. Det finns ett gap på huvudet genom vilket sperm eller urin kommer ut.

 • Skrotum är en typ av läderväska som har muskelvävnad. Det stör testiklarna, skyddar dem mot yttre påverkan och ger optimal temperatur för mognad av spermier (34 ° C).
till innehållet ↑

uric

Ger ackumulering och utsöndring av urin från kroppen.

K organ i urinvägarna inkluderar:

 • Njurar - orgeln befinner sig i ländryggsregionen på båda sidor (parat). Har en bönformad form. I njurarna finns bildandet av urin, vilket erhålls som ett resultat av blodfiltrering.

Blåsan är en behållare (triangulär form), som fungerar som en plats för ackumulering av urin och säkerställer dess ytterligare utsöndring. Normalt innehåller 200-300 ml vätska, men det kan sträcka sig och hålla upp till 1,5-2 liter.

Det har muskulösa veck som, när de kontraheras, släpper urin och urinering uppträder. Arbetet regleras av hjärnan.

 • Uretrar - förbinder kanaler i form av rör mellan njurarna och blåsan.
 • Urinröret är en kanal för urinutsöndring. Det börjar vid blåsans botten och slutar med en slits i penisens huvud. Den består av flera avdelningar, varav den ena passerar spermierna med utlösning.
 • Fortfarande finns det en liten Cooper s järn, som ligger bredvid prostata. Det ger en speciell smörjning så att spermierna lättare rör sig längs frökanalen.

  Hur uppstår urinering?

  Urineringsprocessen styrs av hjärnan.

  Blåsan har muskelfibrer och en speciell ventil kallad sphincten. Vid fyllning av blåsan ökar trycket på väggarna. Som ett resultat irriteras receptorerna och sänder en signal till hjärnan genom sympatiskt nervsystem.

  Personen i det här fallet känner en uppmaning att urinera och till och med kunna hålla kvar ett tag. Ju starkare trycket på bubblans väggar, desto mer blir de irriterade och förstärker därför signalen.

  Människan är kapabel hantera medvetet process av urinering.

  Han överför signalen till blåsan psykiskt och spasmer uppträder samtidigt med avspänningen av sphincten (ventilen). Urin utvisas i urinröret och genom penis går ut. Så snart urinen slutar röra sig längs urinröret och irriterar receptorerna, är spasmen borttagen och sfinkteren krymper igen.

  En frisk person börjar känna den första trängseln att urinera när det finns minst 100 ml urin i blåsan.

  Vilka sjukdomar är mänens genitourinary organ?

  Smittsamma sjukdomar i genitourinärsystemet uppstår vid penetration av en infektion. Detta händer på olika sätt:

 • oskyddad samlag (genom penis och urinrör);
 • med icke-iakttagande av personliga hygien hos de yttre könsorganen (genom urinröret)
 • genom blodet i någon del av genitourinary systemet;
 • när det kommer i kontakt med miljön (genom ett öppet sår eller penis)
 • från kroppens yta till penis och urinröret (till exempel händer).
 • vi skiljer stora sjukdomar, särdrag för män:

  • Prostatit är en inflammation i prostata.

  För det första finns det frekvent uppmaning att urinera. Då finns det smärtor i buken och pungen. Sjukdomen kännetecknas av ett svagt urintryck på grund av blockering av urinröret. Detta medför en minskning av sexuell funktion och tidig utlösning. I värsta fall provar inflammation utvecklingen av prostatacancer.

  Behandlingen är komplex och innebär användning av antibiotika (om det finns en infektion), hormonella läkemedel och medel för att slappna av smidiga muskler. Som en ytterligare terapi kan fysioprocedurer förskrivas för att förbättra cirkulationen i prostatakörteln och utflöde av vätska.

 • Pyelonefrit är en smittsam sjukdom hos njurarna.

  Det är på första plats i diagnosfrekvensen bland alla sjukdomar i det geniturära systemet för män. Infektion har ofta ett bakteriellt ursprung och går in i njurarna från blåsan.

  Diagnostiseras i senare steg, som symtomen "ger" tillbaka, vilket gör det svårt att upptäcka patologin tidigt. Behandling sker med antibiotika.

 • Cystitis är en inflammatorisk infektionssjukdom i blåsans inre membran.

  Sjukdomen kan orsakas av ett antal bakterier som kan penetrera organ genom blodet eller urinröret.

  Karaktäriserad av frekvent uppmaning att urinera och buksmärtor. Det är också brinnande i processen med urinering, om infektionen har påverkat urinröret. Behandling utförs med antibiotika av ett brett spektrum.

  Hur man bestämmer cystit hos män läser i vår artikel.

 • Orchitis - inflammation av testiklarna (testiklar).

  Infektion sker mot bakgrund av en annan sjukdom i genitourinary systemet eller genom blodet. Orchitis kännetecknas av en kraftig ökning av kroppstemperaturen till 40 ° C och brinnande känsla i pungen. Behandling utförs med fluorokinolonantibiotika, och ett bandage (suspensioner) på skrotan används.

 • Uretrit är en smittsam sjukdom i urinröret.

  Det är orsakat av ett antal patogener av olika ursprung. Infektion sker genom njurarna, urinblåsa, från den yttre miljön genom glanspenisen och genom blodet.

  Huvudsymptomen är ofta föremål för urinering och rezi i processen. Behandlingen utförs av olika antibiotika beroende på infektionen.

 • Colliculitis är en inflammation i kanalen orsakad av infektion.

  Symtom: plötslig utlösning, erektil dysfunktion, blod i urinen och sperma. Behandling utförs med antibiotika av ett brett spektrum.

 • Balanoposthit är en vanlig sjukdom som påverkar glanspenisen.

  Huvudsymptomen är inflammation och en ökning av huvudets storlek på grund av puffiness. Vanligtvis uppträder det när huvudets yta är skadat, följt av infektion genom såret. Som ett resultat minskar förmågan att samla och urinera, eftersom ätet blockerar urinröret.

  Behandlingen ska vara omfattande.

 • Vesikulit - sjukdomen uppträder när infektionen träder in i de partiella vesiklarna.

  Vanligtvis utvecklas mot bakgrund av en allmän minskning i kroppens immunförmåga. Symtom är smärta i ljummen och blodig urladdning tillsammans med spermier. Behandlingen är komplex.

 • till innehållet ↑

  Förebyggande av sjukdomar

  För att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar i det genitourära systemet, observera ett antal förebyggande åtgärder:

  • Regelbunden hygien hos de yttre könsorganen.
  • Skyddat samlag (kondomer).
  • Superkylning (särskilt testiklarna) bör undvikas.
  • En hälsosam livsstil är en pant av stark immunitet.
  • Balanserad näring.
  • Frånvaro av stress och nervös överansträngning.
  • Regelbundet sexliv (helst med en sexpartner).
  • Undvik skada på penis och penis.
  • Regelbundna förebyggande undersökningar hos läkaren.

  Kvinnans genitourära system är sårbart för många sjukdomar, så det behöver särskild vård. Det enklaste sättet kommer att vara genitalernas hygien och en hälsosam livsstil. Detta kommer att hjälpa till i tiden för att minska risken för utvecklingen av några av de möjliga sjukdomarna.

  När de första symptomen på sjukdomen behöver för att få testat och påbörja behandlingen infektioner lätt kan tränga in mellan de olika organ och orsaka allvarliga komplikationer upp till förlust av fortplantningsförmågan.

  Vilka är de viktigaste infektionerna i genitourinary system hos män, ta reda på det från videon:

  Urology. Genitourinary systemets anatomi

  Ur själva ordet "urogenital" blir det klart att detta system består av två komponenter: urin och sexuell. Kombinationen av dessa två system på en term indikerar ett nära samband mellan organen i dessa två system. Organen i det genitourära systemet innefattar:
  Njurarna,
  Urinledarna
  Bladder,
  urinröret,
  Prostata (prostatakörtel),
  Seminala vesiklar, halvledningar,
  Ägg och penis (hos män) och vulva (hos kvinnor).

  NJURE

  1. Hjärnämne och njurpyramider (Pyramides renales)
  2. Genomförande av glomerulär arteriol (Arteriola glomerularis efferens)
  3. Njurartären (Arteria renalis)
  4. Renalven (Vena renalis)
  5. Renala grindar (Hilus renalis)
  6. Njurbäckenet (Pelvis renalis)
  7. Ureter
  8. Liten kalori kopp (Calices minores renales)
  9. Fibrerande kapsel i njuren (Capsula fibrosa renalis)
  10. Njurens nedre pol (Extremitas inferior)
  11. Njurens övre pol (Extremitas överlägsen)
  12. Att bringa glomerulär arteriol (Arteriola glomerularis afferens)
  13. Nephron (Nephron)
  14. Renal sinus (Sinus renalis)
  15. Den stora renalkoppen (Calices majores renales)
  16. Överst i njurpyramiden (Papillé renales)
  17. Njurkolonnen (Columna renalis)

  Det är ett parat organ som ligger i det så kallade retroperitonealutrymmet. I sin form liknar njurarna bönor (eller bönor). I genomsnitt är njurens storlek hos en vuxen person 10 x 6 cm. Njurarna ligger inte i sträng längdriktning, men utgör en viss vinkel. Den högra njuren, med tanke på att den ligger under det största organet i en person - levern - ligger vanligen lite under vänster. Njurarna är omgivna av en fettvävnad, som tillsammans med omgivande muskler och ligament stöder dem på plats. Detta förklarar varför i tunna människor, såväl som när man mäter kraftigt, kan det finnas en sjukdom som nefroptos - utebliven nyre.

  Njurarna består av två lager. Ytlig - kortikal och djupare - cerebral. Klippa njurarna i hälften, du kan se att det är ett system av rör. Funktionen hos dessa rör är att samla urin och ta den till bäckenet. Bäckenet är en slags samlad samlare av alla tubuler i njuren. Det ligger i de så kallade portarna av njurarna, där, förutom bäckenet, finns en artär och en ven.

  Huvuddelen av njurarna är nephronen. Det är en sådan glomerulus, som består av den mest terminala "koppliknande" delen av röret, i vilken kapillärerna strömmar. Blodet strömmar genom dessa kapillärer i glomerulusen. På grund av membranegenskaperna hos kapillärens väggar kommer plasma i glomerulus från blodet till glomerulusen - det vill säga den flytande delen av blodet utan erytrocyter, leukocyter etc. Normalt bör vissa delar av blodet inte passera genom glomerulärt membran: dessa är leukocyter, erytrocyter och även protein och socker. Men med en viss patologi av njurarna och andra organ, filtreras dessa blodkomponenter genom glomerulusmembranet och går in i urinen.

  Så, njurens huvudfunktion är "filtrering" av blodet. Njurar är huvudorganet som rengör blodet av alla slag och metaboliska produkter. Med sin sjukdom störs denna filtreringsfunktion, vilket uppenbaras av ackumuleringen av metaboliska produkter i blodet. Det är värt att notera att många droger fördelas genom njurarna, både i ren och i förändrad form.

  De huvudsakliga typerna av njurspatologi är:
  - Patologi av glomeruli: glomerulonephritis.
  - Inflammation av njurkomponenterna: pyelonefrit, pyelit etc.
  -Anomalier av njureutveckling: fördubbling, underutveckling etc.
  - Tumörsjukdomar: Njurcancer.


  njurkanal

  Uttagarna är en fortsättning på bäckenet och är ett rör ca 30 cm långt. Uretallumenet är 5 - 6 mm. Men den här bredden är inte konstant och urinets lumen smalnar på tre ställen - de så kallade fysiologiska förträngningarna. Betydelsen av dessa förminskningar är att små njurstenar kan fastna i dem. Uretrar flyter in i blåsan.

  URINE BUBBLE

  Blåsan är en säck, vars vägg består av en speciell muskulär vävnad. Inuti är denna påse täckt med en slemhinna. Uttagarna kommer in i urinledaren (på båda sidor). I genomsnitt varierar blåsans kapacitet från 300 till 500, och ibland 600 ml. Det finns fall där i olika sjukdomar upp till 10 liter urin samlas i urinblåsan (men det är givetvis sällsynt).

  Blåsans huvudsakliga patologi är: inflammation i slemhinnan det - cystit, stenar i urinblåsan och tumörsjukdom (t ex cancer eller blåsan papillomvirus). Dessutom kan det finnas anomalier av blåsans utveckling. Till anomalier blåsan tillämplig: schistocystis, anomalier urahusa agenesi (hypoplasi), fördubbla blås diverticula (utbuktning av påsen) i urinblåsan, kongenital kontraktur (förträngning) av blåshalsen (Marion sjukdom).


  URETRA (URINARY DISCIPLINARY CHANNEL)

  Urinröret är ett rör som tjänar till att avlägsna urin från urinblåsan. Urinröret hos män och kvinnor är olika: för män är det långa och smala (20-40 cm i längd, ca 8 mm i bredd), och för kvinnor - kort och bred (3-4 cm lång, 1-1,5 cm bred). Dessa egenskaper hos urinrörets struktur hos kvinnor är den främsta orsaken till att de är mer benägna att få inflammatoriska sjukdomar i urinblåsan, eftersom infektionen lätt faller på den korta kvinnliga urinröret i urinblåsan. I princip består urinväggen, som urinledaren, av flera membran. I tjockleken på det finns ett muskulärt membran, och urinrörets lumen är täckt med ett slemhinna. Inflammation av skalet - uretrit - uppstår på grund av infektion så trivialt och specifik (gonorré, klamydia, trikomonasinfektion, etc).

  PROSTATE (PROSTATE IRON)

  Prostata är ett "andra" hjärta hos en man. Detta uttryck hörs nog av alla. Skälet till en sådan noggrann inställning till detta organ är att prostatan är involverad i många processer :. utbildning av normal sperma, sexuell funktion, etc. Prostatan ligger strax under urinblåsan på sin hals och täcker dess tjocklek urinröret. Prostatan är ett glandulärt organ, det vill säga det mesta av sin vävnad består av glandulär vävnad. I form, såväl som i storlek, liknar prostata en kastanj.

  Prostatens huvudfunktion är produktionen av en speciell transparent vätska - prostatic juice, som är ca 10-30% av spermiernas volym. Den andra delen av spermierna bildar en vätska, som produceras av partiella vesiklar. Prostasjuice har en alkalisk reaktion, som är nödvändig för att neutralisera vaginala vätskans surreaktion och tillhandahålla rörlighet, varigenom spermatozoa.

  Som redan nämnts omfattar prostata den första delen av urinröret. Detta är den så kallade prostatiska urinröret. Det öppnar två kanaler av prostata. Observera att dessa öppningar öppnar både prostata-kanalen och kanalen i de partiella vesiklarna. Ett sådant arrangemang av prostatan med täckningen av tjockleken hos hanuretern spelar en viktig roll i manifestationerna av en sådan sjukdom som prostataadenom. Med adenom, som du säkert vet, när det finns en godartad proliferation av prostatavävnad. Detta leder till komprimering av urinröret och svårighet att urinera. Dessutom är andra typer av patologi som är karakteristiska för prostatan dess inflammation - prostatit och malign tumör - prostatacancer.

  SEED BUBBLES

  Seminala vesiklar är en sorts krympta säckar på prostataens posterolaterala yta. Huvudfunktionen hos de partiella vesiklarna är vätskebehållaren. I seminalvesiklar genomgår seminalvätskan några förändringar för att bli full sperma. Med utövandet av ejakulation från de partiella vesiklarna, utsprutas den seminala vätskan genom kanalerna i urinröret, blandas med saft av prostata.

  SEVENERING FLOWS

  Vassdeferenserna är tunna rör som går från testiklarna till de partiella vesiklarna. På dem kommer den seminala vätskan från testiklarna in i de partiella vesiklarna.

  testiklar

  Ägg är ett parat organ. De är belägna i pungen. Ägg är en "fabrik" för bildandet av spermatozoa. Dessutom är testiklarna huvudorganet där huvudkönshormonet, testosteronen, produceras. Det bör noteras ett sådant intressant faktum att vanligtvis vänster testikel ligger lite under höger.

  Som redan noterat är testikelns huvudfunktion produktion av spermier. Spermatozoa produceras i dem av speciella celler - Sertolly-celler. Förutom dessa celler finns det Leydig-celler i testiklarna, som producerar testosteron.

  Varje testikel består av lobuler fyllda med invecklade seminiferösa tubuler. På varje testikel från ovan finns en bilaga som passerar in i vas deferens. Funktionerna i testikeln styrs av hypofysens främre lob. Det bör noteras att en sådan placering av testiklarna - de främsta könsorganen ur reproduktionssynpunkt - är förknippad med en speciell temperaturregim som är nödvändig för mognad av spermier i dem.

  Dessutom är varje ägg i sin hälft av pungen täckt med membran. Ibland, i fallet med ett kluster mellan bladen i det djupaste testikelskalet - visceral - finns det en dropsy (hydrocele).

  Bland de viktigaste sjukdomarna i testiklarna kan noteras deras inflammation - orchitis, liksom tumörsjukdomar.


  Sexuell medlem

  Strukturen av penis:
  1 - en yttre bländare i en urinrör
  2 - bygel av förhud
  3 - huvudet på penis
  4 - förhud
  5 - penisens kropp
  6 - penisens ytliga fascia
  7 - djup fascia av penis
  8 - svampig kropp;
  9 - penisbenet
  10 - genitourinär membran;
  11 - penispenna
  12 - pubic bone.

  Penis är för sexuellt umgänge och tillåter gödsling, såväl som i det inre av den svampstommen den passerar urinröret, genom vilken urin kan frigöras eller sperma. Penis har en komplex struktur.

  I den övre delen av det finns två cavernösa kroppar, och under dem - den svampiga kroppen. De cavernösa kropparna är täckta med bindvävsvävda membran. De cavernösa kropparna fick sitt namn för sin speciella bikakestruktur, som i utseende liknar en grotta. En sådan struktur är nödvändig för att säkerställa erektion och samlag. Studier visar att en erektion uppstår som ett resultat av expansionen av artärer som leder blod till penis, spasmer i vener, genom vilka detta blod avviker från penis och avslappning av cellerna i penisens klyfösa kroppar. Arterier, vener och celler i cavernösa kroppar består av släta muskler. Dessa muskler påverkas av så kallade neurotransmittorer - ämnen som frigörs genom stimulering av nerverna som styr erektionsprocessen.

  Efter lämplig sexuell stimulering, dessa substanser leder till avslappning (avslappning) hos glatt muskulatur av corpora cavernosa i penis artärer expandera sina celler, vilka tar stark ökning av blodflödet till penis. Sedan fyller cellerna med blod, expanderar och pressar kransarna, som vanligtvis dränerar blod.