Huvud
Analyser

Lista och beskrivning av möjliga diagnostiska procedurer för prostatacancer

Detektion av prostatacancer är komplicerad av det faktum att dess symptom är likartade manifestationer av andra patologier som är mindre farliga för kroppen.

För att skilja en malign tumör från en godartad hyperplasi i tidiga stadier är det endast möjligt genom komplexa inspektioner av prostata och analyser av ett blod. På alternativen för diagnos av prostatacancer talar vi ytterligare.

Kortfattat om sjukdomen

Maligna former i prostata präglas av deras okontrollerade reproduktion, cancerceller omger immunförsvaret och kan inte förstöras av kroppen på egen hand. De muterar och utövar en toxisk effekt på en person som stör den normala funktionen av inte bara det drabbade orgelet utan alla grundläggande system i kroppen.

Den största risken för cancer för livet ligger i möjligheten att byta ut malign utbildning till andra organ, detta kallas metastas Med metastaser av lymfkörtlar blir muskler, ben, lungor, njurar, underhållet av en persons liv omöjligt, han dör.

Prostatacancer är vanligast bland äldre män, det är förknippat med negativa hormonella förändringar i åldrandet. Dödligheten från maligna former av prostatakörteln är 30%.

Också i riskzonen är män som:

 • De arbetar under skadliga förhållanden.
 • Leda inte en hälsosam livsstil.
 • Ha ärftlig predisposition.

Många dödsfall från maligna tumörer uppstår på grund av att det inte upptäcks i de tidiga stadierna av cancer, och i de senare stegen garanterar inte de mest effektiva åtgärderna botemedlet av sjukdomen. Detta gör en snabb och korrekt diagnos av prostatacancer hos män en viktig process.

Diagnostiska metoder

För utfärdande av hänvisningar till alla test för prostatacancer och möjliga undersökningar är onkologen ansvarig. På vissa förfaranden kan hänvisningar ges av en urolog och en terapeut. De viktigaste metoderna för att upptäcka cancer representeras av följande metoder:

 1. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA). Detta antigen produceras av prostata och diluterar spermierna. Venöst blod används för att bestämma dess koncentration. Genomsnittspriset för denna diagnostiska procedur är 500-700 rubel.

Analysanalyser:

 • För män under 50 år är normen PSA-halten 2,5 ng / ml.
 • För män i åldern 50-60 år är den normala antigenkoncentrationen 3,5 ng / ml.
 • För män i åldrarna 60-70 är normen 4,5 ng / ml.
 • I de tidiga stadierna av cancer är koncentrationen av PSA 4-10 ng / ml.
 • Det sena steget motsvarar ett antigeninnehåll av 10 ng / ml eller mer.

Blodtestet för PSA är ett slags test för prostatacancer. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringen i antigenkoncentration över tiden. Även små ökar i mängden PSA i blodet indikerar utvecklingen av patologiska processer. Det gynnsamma resultatet av terapeutiska förfaranden kommer att indikeras med en minskning av mängden antigen.

Om fingerprov inte visar tecken på en tumör, men PSA-indexet är högt, utförs ytterligare blodprov för prostatacancer, på basis av vilket prostatahälsoindexet härleds.

 • En biopsi är en liknande analys av organets cellulära komposition. Biopsi låter dig fördjupa de resultat som uppnåtts under PSA-studien.

  Att ta analysen är smärtsam och görs under lokalbedövning. Det finns tre sätt att ta bort en del av hennes vävnader från prostata:

  • Transurealny.
  • Transperineala.
  • Transrektal.

  Metoderna skiljer sig i sättet att penetrera prostatavävnaderna: genom urinröret, genom perinealområdet respektive genom anusen.

  Varje metod inbegriper användningen av ultraljudssensorer för att övervaka prostata och ett biopsi-instrument. Verktyget är en medicinsk pistol eller en nål, den penetrerar prostata vävnaden, skär dem och tar en liten bit på provet. För att undvika utveckling av smittsamma processer behandlas snitt och punkteringar med antibiotika.

  Resultaten av biopsin formuleras i form av Gleason-poäng. Prostatas hälsosamma status motsvarar ett poäng på 2 poäng, 5-7 poäng indikerar en hög risk för maligna tumörer, en uppskattning av 7 poäng eller mer motsvarar närvaron av cancerceller.

 • MR i prostata är undersökningen av prostatakörteln och omgivande organ med hjälp av ett magnetfält som reagerar med kroppens vävnader och bildar en bild på bildskärmen. Förfarandet är absolut smärtfritt, De enda svårigheterna som kan uppstå med det är behovet att vägra från sura mjölkprodukter och produkter med grov fiber flera dagar före undersökningen, liksom den långa tiden för MRT (cirka 40 minuter).

  Det finns flera typer av MR i prostatacancer, så att du kan klargöra diagnosen:

  • Med införandet i anor i endorektalspolen. Det ändrar fokuseringen av magnetfältet, som koncentreras direkt i prostata. Detta är den mest effektiva formen av MR, men det är relativt obehagligt för människor.
  • Med införandet av kontrastmedia i blodet. Läkemedlet kan orsaka sådana biverkningar som ökad hjärtfrekvens och en obehaglig smak i munnen.
  • Med ett samtidigt spektrogram.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud). Ultraljudsvågorna riktas till prostataområdet, de reflekteras från orgeln och skapar ett eko som är fixerat av sensorn. Echosignaler omvandlas till en bild, som analyserar organets tillstånd.

  Ultraljud kan ledas genom bukväggen, genom rektal öppning, genom urinröret. Den mest exakta är transrektal ultraljud, men det kostar mer än en klassisk undersökning genom bukväggen. För proceduren måste du tömma tarmarna med enema och fylla blåsan genom att dricka en och en halv liter fortfarande färskt vatten.

  Genom att analysera bilden av resultaten av ultraljud i prostatacancer på monitorn, gör doktorn slutsatser om prostata, tumörernas närvaro och lokalisering. Om nödvändigt anges mer noggranna diagnostiska metoder, som beskrivs ovan (biopsi, MR).

 • slutsats

  Tidig diagnos av prostatacancer är avgörande. De nyaste metoderna för undersökning kan upptäcka sjukdomen i sin linda.

  En man borde inte vara rädd för att gå till sjukhuset, även med mindre negativa symtom, eftersom de flesta diagnostiska metoder är smärtfria för en person.

  Vad är testen för att bestämma prostatacancer?

  I riskgruppen för starten av prostatacancer är alla män efter 50 år. I en tidigare ålder diagnostiseras sjukdomen i prostatakörteln sällan. Carcinom kan gå en lång väg till utveckling, och tiden då den startade är mycket svår att fastställa, eftersom det nästan inte finns några externa tecken. Ibland förekommer processen att sprida sig till angränsande organ.

  Möjligheten att utveckla cancer på prostata beror på testosterons innehåll. Detta utsätts för män med stor vikt och med sitt överskott. Vanligtvis leder de en stillasittande livsstil, de föredrar feta livsmedel. Ytterligare tester rekommenderas för män som har haft fall av prostatacancer bland deras nästa släkting.

  Vid den första symptomatologin kan cancer förväxlas med prostatit och bildandet av adenom. På grundval av detta, om du har problem med urinering, rekommenderas att du läser en läkare och får en check-up.

  Symptom på cancer

  1. Hyppig uppmaning att urinera tillsammans med smärta, särskilt på natten.
  2. Förekomsten av blod i urinen och sperma.
  3. Känsla av värk i leder och ryggrad.

  Med snabb diagnos finns möjligheten till en fullständig botemedel mot prostatacancer.

  Utveckling av prostatacancer och nödvändiga test

  Specialister skiljer tre steg i prostatacancer:

  • Steg 1 är en liten tumör i prostata som inte påverkar närmaste organ
  • 2 steg, när tumören växer och växlar till angränsande organ
  • Steg 3 - metastaser påverkar andra organ.

  För att slutföra en fullständig undersökning måste du göra flera obligatoriska tester:

  1. Ett blodprov som hjälper till att bestämma nivån av antigen i den. Om standarden överskrids kan utvecklingen av prostatacancer diagnostiseras. Men för den slutliga diagnosen, förutom blodtestet, krävs en bekräftelse genom en ytterligare undersökning.
  2. En lokal undersökning är obligatorisk genom ändtarmen. Det är nödvändigt att sondra prostata och bestämma om det finns förändringar i dess storlek.
  3. Efter detta administreras vanligtvis en biopsi. Det utförs i en medicinsk institution med hjälp av specialutrustning, lokalbedövning är tillåten.
  4. Det resulterande vävnadsprovet behöver en detaljerad studie. Dessa resultat kan bekräfta eller neka den preliminära diagnosen.
  5. Sonografi av prostata utförs med hjälp av ultraljud. Anus injiceras genom anusen och en specialist undersöker prostata.

  Endast efter en omfattande undersökning kan en urolog diagnostisera prostatacancer.

  0 av 7 uppdrag slutförda

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

  Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

  Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

  Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  1. Ingen rubrik 0%

  Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
  Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

  Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
  Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

  Allt är bra!
  Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  1. Med svaret
  2. Med ett märke om visning

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Diagnos av prostatacancer

  Diagnos av prostatacancer tar en viss period. Samtidigt kan biverkningar börja manifesteras. I detta avseende utförs vetenskaplig forskning ständigt på detta område.

  Alla medelålders män kan ta ett blodprov för förebyggande och tidig upptäckt av prostatacancer. Han kan upptäcka PSA-prostata-specifikt antigen. Om en stor mängd finns under ett blodprov kan det erkännas att det finns en verklig möjlighet att utveckla en cancerös sjukdom. PSA-halten på mer än 20 nanogram kan föreslå utveckling av cancer. Vid frekvenser över 50 nanogram påverkas lymfkörtlar, och när man närmar sig eller överstiger 100 nanogram, är antalet metastaser inblandade.

  I denna situation är det nödvändigt att genomgå ytterligare förfaranden. Obligatoriskt för vilket kommer att bli en rektal undersökning av prostatakörteln. Urologen kommer att kunna känna tumörbildning.

  Om du misstänker en prostatacancer, bör du avstå från att använda alkohol och droger. Följ kost och följ alla läkares rekommendationer. Från dessa komponenter kan diagnosens korrekthet och möjligheten att initiera behandling bero på.

  Det finns fall då onkologi börjar utvecklas med en sänkt antigennivå. Patienten upplever obehag, smärta och analyser kan inte förklara detta, inklusive ett blodprov. Därför är det bättre att gå igenom alla stadier av undersökningen konsekvent.

  Diagnos i avancerade stadier av prostatacancer

  För att övervaka sjukdomsförloppet kan det vara nödvändigt att göra en undersökning och analys av andra organ. Med utvecklingen av prostatacancer kan lymfkörtlar i bäckenorganen och benvävnaderna påverkas.

  För undersökningen är det nödvändigt att genomföra en scintigram, datortomografi, magnetisk resonansbilder, röntgen. Det är nödvändigt att ta reda på var cancercellerna är och hur mycket hela organismen är mottaglig för sjukdomen.

  Var noga med att undersöka tillståndet hos benen, och scintigramet kan bestämma hur metaboliska processer passerar. Röntgen utförs eftersom fall av utseende av cancerceller i lungorna med utveckling av prostatacancer är mycket vanliga.

  Genomföra ett detaljerat blodprov kan du ställa rätt diagnos och få information om din hälsa. Det utförs i medicinska laboratorier. Resultatet kan vara klart på leveransdagen. Enligt resultaten kommer läkaren att kunna bedöma utvecklingsstadiet av prostatacancer och behovet av kirurgisk ingrepp. Men bara på blodanalysen kan inte diagnostik utföras. Därför bör det vara omfattande.

  För att övervaka patientens hälsa kan ett blodprov utföras ganska ofta. Detta hjälper specialisten att rätta till behandlingen och att känna igen dess effektivitet.

  0 av 13 jobb avslutade

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13

  I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

  Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  Blodtest för prostatacancer: grundläggande indikatorer. Tidig diagnos av cancer.

  Lokaliserad prostatacancer uppträder ofta med frånvaron av några påtagliga symptom och manifestationer. Ett sätt att identifiera denna sjukdom är regelbunden testning, som bestämmer graden av PSA i blodet.

  Prostataspecifikt antigen (PSA) anses vara ett slags protein som produceras uteslutande av prostataceller. Proteinivån mäts med ett blodprov. Läkare rekommenderar män på 50-75 år att genomgå ett PSA-test varje år. Om en ung person har första släktingar som har haft prostatacancer, rekommenderas han att börja screening tidigare.

  När PSA-nivån bestäms, tar läkare hänsyn till prostatakörteln. Ju större järn, desto högre PSA. Och prostatit händer hos män även vid låg PSA-nivå. Förekomsten av ett prostatiskt specifikt antigen i blodet kan vara både i bunden och fri form.

  PSA-nivåer i blodet: värden, sannolikheten för onkologi

  Det finns normer för PSA-koncentrationen för varje specifik åldersgrupp:

  • i 40-49 år PSA-nivå i blodet Elena:

  Blodtest för prostatacancer

  Prostatiskt specifikt antigen och dess funktion

  Prostatisk specifik antigen

  Sperma innehåller naturligt protein, vilket produceras av celler, varav prostatakörteln består. Det kallas ett prostatiskt specifikt antigen (PSA). Dess funktion är att ge en viss konsistens av spermier. Det måste ha ett flytande tillstånd. Vid utövandet av speciella laboratorietester av prostata är det möjligt att bestämma mängden av det prostatiska specifika antigenet. Till exempel ett blodprov. Faktum är att en del av det finns i cirkulationssystemet.

  Processen för tilldelning av naturligt protein är karaktäristiskt för alla män utan undantag. Man kan inte säga med säkerhet om några anomalier, om blodprovet visar sin förhöjda nivå, men ändå ökar denna indikator väsentligt sannolikheten för någon prostata sjukdom. Till exempel är ett blodprov idag inte 100% pålitligt för att diagnostisera en sjukdom som prostatacancer, och därmed kompletteras ytterligare studier. Rektalt fingerundersökning, samråd med en patient i samband med ett blodprov ger en fullständig bild av sjukdomen.

  Diagnos av sjukdomen

  Blodtest för PSA

  Blodtestet, som utförs när prostatacancer är misstänkt, tas från handens venå, så undersöks det för att bestämma det exakta innehållet i det prostatiska specifika antigenet. Måttenheten är nanogram per ml (ng / ml). Resultatet kan erhållas inte tidigare än några dagar beroende på laboratorierna. Gränsen för normen för PSA är från noll till fyra ng / ml. Men olika laboratorier kan ge andra indikatorer, som inte skiljer sig avsevärt från dessa. Vid utvärderingen av resultaten, som gav ett blodprov, ta hänsyn till några av de faktorer som påverkar slutsatsen: patientens ålder kategori storlek prostata, symptom, indikatorer, liksom tidigare blodprov, som genomfördes på temat prostata forskning, om något.

  Höga nivåer av prostataspecifik antigennivå, vilket framgår av blodprovet, som tidigare nämnts, är inte alltid bevis på en sådan sjukdom som prostatacancer. Godartad prostatahyperplasi kan också ge sådana resultat. Det finns fall där patienten, i närvaro av en förhöjd PSA-nivå, inte är sjuk med någon av de kända medicinska tillstånden. Förutom en minskad PSA-nivå är inte ett tillförlitligt undantag från möjligheten till en sådan sjukdom som prostatacancer. Det är viktigt att komma ihåg detta, för att undvika en felaktig diagnos. Baserat på ovanstående kan vi konstatera att indikatorer på förhöjd PSA-nivå bör bli den främsta orsaken till mer forskning för att till fullo eliminera risken för sjukdom i kroppen såsom prostatacancer.

  Prostatacancer, nämligen dess tidiga stadium, kommer inte att ge några förändringar i de hastigheter som blodprovet ger. Dessutom kan cancer i den initiala utvecklingen ge en sänkt nivå av det prostatiska specifika antigenet i blodet.

  PSA-åtgärderna kräver en noggrann inriktning av en specialist. En ökad mängd protein är karakteristisk för den äldre åldersgruppen för män, men oftast är det givetvis en följd av utvecklingen av en godartad prostatatumör. Utöver PSA-nivån ökar med strömprostatainflammation, genomföra vissa typer av medicinska förfaranden (biopsier, tsitoskopii), och inom ett par timmar efter samlag, så analysen, som genomförs för prostata forskning tagits tidigast vid utlöpandet av tjugofyra timmar efter sista utlösningen. Med en digital rektal undersökning eller en kateter som sätts in i urinröret, kommer inget blodprov också att visa några förändringar. Male hormon testosteron har en direkt effekt på förändringar i PSA-värden. Alla förfaranden som minskar mängden av detta hormon kommer att minska mängden PSA i blodet.

  Symtom på sjukdom

  Misstanke om prostatacancer kan orsaka symtom som:

  • ålder över 50 år
  • digital rektal detektering
  • problem urinering, vilket orsakar smärta i prostata.

  PSA rekommenderas att kontrollera minst en gång om året, särskilt för män som hamnar i riskgruppen.

  PSA-nivå i blodet

  För att fastställa en noggrann diagnos av prostatacancer måste man ta hänsyn till PSA-nivåindikatorerna samt parametrarna för andra parametrar som erhålls med hjälp av ytterligare forskningsmetoder:

  • vid vilken hastighet ökar nivån av det prostatiska specifika antigenet;
  • hur fri PSA relaterar till en ansluten.

  Analysen av dessa indikatorer kan endast utföras av en behörig urolog. AK på PSA utförs också för att kontrollera sjukdomens återfall. I fallet med fullständigt avlägsnande av prostata, som slogs metastaser PSA-nivån är noll, så som ett resultat av ökande åtminstone en skala indikerar att organismen innefattar tumörceller och ett återfall oundviklig.

  Indikationer för en obestämd kontroll av PSA-nivån är:

  • ålder över fyrtio;
  • ärftlighet;
  • adenom i prostata vid progressionsstadiet eller i försummat form;
  • kontakt med skadliga kemikalier (kadmium).

  Att ha samband med andra ämnen i blodet och domningar i det. Om du kombinerar deras resultat erhålls PSA-nivån. Eventuella onormala resultat kräver en serie test för att utesluta eller upprätta diagnosen. Med hjälp av rektal palpation är det möjligt att bestämma förekomsten av eventuella sjukdomar. I närvaro av hårdhet i ändtarmen förskrivs ökningen av kottens eller ödemets storlek en biopsi. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera prostatacancer.

  Ett blodprov för PSA i prostatacancer - vad är betydelsen?

  Sättet att diagnostisera prostatacancer med onkologi med hjälp av PSA-definitionen är inte mycket noggrann, det vill säga enligt dess resultat kan det inte sägas att cancer upptäcks eller vice versa. Testet gör det möjligt för specialister att avgöra om det finns behov av en noggrannare undersökning av patienten.

  Metoden skapar inte obehag, absolut smärtfritt. Denna fördel gör det möjligt att applicera en gång om året eller så ofta som nödvändigt.

  Vad är PSA?

  Prostata ger det ämne som behövs för att späda spermierna. En del av det kommer in i blodet.

  Mängden antigen i blodet varierar från hälsan hos en man, ålder, laster. Experter har studerat detta mönster och använder PSA-indikatorerna som ett diagnostiskt verktyg.

  Metoden är en konventionell blodprovtagning från en ven. Två milliliter är tillräckligt för att utföra testet. Tiden för att erhålla analysdata överskrider inte två dagar.

  För sanningen av resultatet är det nödvändigt att förbereda för proceduren och utföra ett antal restriktioner relaterade till belastningar, kost och kombination med andra manipuleringar.

  I vilka fall visas blodprovet?

  Om en patient diagnostiseras med en malign prostata-tumör är ett blodprov som visar nivån på PSA nödvändigt för att observera hur kroppen svarar på behandlingsprocedurer.

  Att minska nivånivån kommer att indikera att de utförda förfarandena är effektiva. Om det inte finns några förändringar i värdet av PSA, kan specialister ändra behandlingens taktik.

  Ett blodprov för PSA är inte en korrekt indikation på problemets nivå. Misstankarna som uppstår i samband med värdet av PSA och dess förändring är bara en indikator på att det är nödvändigt att tillämpa andra metoder för att klargöra diagnosen.

  Prostatacancer uppträder också med antigenet som är närvarande vid normala frekvenser. En avvikelse från normen finns också i fallet med godartade tumörer eller inflammatoriska processer i prostata.

  Normal prestanda

  Hur mycket av det prostataspecifika antigenet i blodet borde vara i patienten, så att du kan prata om det normala innehållet i detta ämne - svaret på denna fråga är tvetydigt.

  Förekomsten av PSA ökar med ålder - detta är en naturlig process.

  • I en ålder av upp till femtio år är normen 2,5 ng / ml.
  • Om patienten är äldre än femtio och före början av sjätte dussinet är normen 3,5 ng / ml.
  • Under det sjunde decenniet anses 4,5 ng / mg vara normalt.
  • Vid en livstid efter sjuttio år anses ett normalt värde 6,5 ng / mg.

  Prostata ökar med ålder i storlek, det kan påverka mängden PSA som produceras. För att ta hänsyn till denna faktor introducerade specialisterna konceptet att detta fenomen översätter till en specifik indikator - PSA-densiteten.

  Det bestäms genom att dividera värdena för det prostataspecifika antigenet i serumet genom volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

  PSA i blodet finns i två former:

  • antigener är fria,
  • också men associerade med blodproteiner.

  Mängden antigener som finns i blodet i olika former kallas total PSA. När man beaktar PSA-indexet analyseras andelen fri PSA-innehåll i det totala antalet antigener. För normen bör denna indikator vara mer än 15%.

  På grund av det faktum att nivån på PSA i blodet ökar med åldern och också växer med prostatacancer och dess andra sjukdomar, är det nödvändigt att observera förändringarna i indikatorn i tid.

  Därför introducerade specialister begreppet PSA-hastighet. Det bestäms genom att jämföra resultaten av PSA-testet vid ett visst intervall.

  Värdet av PSA i prostatacancer

  Patologiska celler utsöndrar också PSA, och detta ökar dess närvaro i kroppen.

  Värdet på indikatorn som motsvarar åldersgruppen anses vara normalt. Och om nivån på PSA är högre än detta kan vi anta utvecklingen av en onkologisk process.

  Antigennivån är över fyra och upp till tio nanogram kallas gråzonen. Detta beror på det faktum att patienten inte har en malign prostatatumör, men i ett kvarttal har processen ett tidigt stadium och fortsätter i latent form.

  Om patologin mognar till ett sent stadium kommer värdet av PSA i blodprovet att vara över 10 ng / mg.

  I prostatacancer förändras förhållandet mellan PSA i bunden och fri form. Mängden fri antigen reduceras. Dess närvaro i det totala kvantitativa värdet av PSA är mindre än tio procent inträffar hos hälften av patienter som lider av prostatacancer.

  I kärlens maligna patologi överstiger ökningstakten i PSA-indexet 0,75 ng / mg under året. Denna faktor indikerar cancer, även om antigennivån i blodet inte överstiger 4 ng / mg.

  Nivå efter radikal prostatektomi

  Eftersom prostataspecifikt antigen utveckla prostataceller efter kirurgi för dess avlägsnande PSA-test, med ett gynnsamt flöde av den postoperativa perioden, bör visa den minsta mängden av antigen i blodet - 0,2 ng / ml och under denna indikation.

  Om PSA-testet visar ett värde som är större än vad som borde vara i frånvaro av prostata, särskilt om det finns en tendens att dess ökning, då analysen av de signaler som kroppen bearbetar ett återfall inträffar.

  Värden efter strålbehandling

  När en metod för bestrålning av en malaktig vävnad används kan procedurens effektivitet kontrolleras genom att utföra en analys på PSA. Indikatorn faller inte så fort som när prostata tas bort.

  Vad kan påverka resultatet?

  Ökningen i PSA-nivån kan påverkas av tillfälliga skäl, vilket bör beaktas när analysen överförs för att få ett riktigt resultat.

  • 48 timmar före bloddonation:
   • ät inte
    • stekt mat,
    • kryddiga rätter,
    • en stor mängd fett, särskilt animaliskt ursprung
   • att vägra samlag
  • analys för att överföra en tom mage.
  • Om manipulationer med prostata utfördes:
   • massage eller biopsi, ska analysen skjutas upp i två veckor;
   • när man utför fingerundersökning, prostata TRUS, blåskateterisering, kolonoskopi - blodprovtagning för PSA skjuts upp i en vecka.
  • En dag före förfarandet är det nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet:
   • överge cykling,
   • förkorta längden på promenader.

  En video om när PSA-poängen ökar:

  Analyser för prostatacancer

  1. Aktivering av levertransaminaser är associerad med patologiska förändringar i lever och njurar

  2. Förändring i nivået av totalt protein och fraktioner indikerar en minskning av immunförsvaret.

  3. En förhöjd nivå av urea, kreatinin och kväve är högst sannolikt att indikera en malign neoplasma i hanorganet.

  4. Kolesterolhalten gör att du kan bedöma kvaliteten på blodcirkulationen.

  2. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA).

  Ett värde av 4 till 10 ng / mg är en farlig signal. Han kan vittna både om onkologi av prostata och adenom, prostatit. Därför utförs ytterligare undersökningar.

  3. Urinalys

  4. Biopsi

  Andra studier

  Patientens diagnos kommer att påskynda tidig leverans av test. Med tidig diagnos behandlas onkologins början framgångsrikt. Män rekommenderas att genomgå periodiska undersökningar.

  Analyser för prostatacancer

  Prostatacancer är den näst vanligaste maligna tumören hos män. Människor är oftare sjuk i åldern 45-50 år, vid 80 års ålder ökar frekvensen av denna sjukdom. Prostatacancer kännetecknas av långsam tillväxt och en lång asymptomatisk kurs.

  Diagnos av prostatacancer bygger på resultaten av palpation av körteln, laboratoriedata och transuretral ultraljud.

  Blod- och urintester

  Förändringar i den allmänna analysen av blod i prostatacancer är ospecificerade. Anemi utvecklas - en minskning av mängden hemoglobin och erytrocyter i blodet. Det är möjligt att öka antalet vita blodkroppar. ESR förbättras. Ibland utvecklas reaktiv trombocytos - en ökning av antalet blodplättar.

  Den allmänna analysen av urin är normalt och endast när den sekundära infektionen (cystit, pyelonefrit) är bunden observeras motsvarande förändringar (ökat antal leukocyter, bakterier, slem).

  Prostataspecifikt antigen - PSA

  Analyser på onkologiska markörer är avgörande för diagnos av prostatacancer. Markörer av prostatacancer är prostata-specifika antigen-PSA och prostatiska sura fosfatas. Dessa markörer möjliggör tidig diagnostik och övervakning. Definitionen av prostatinsyrafosfatas används huvudsakligen för prognostiska ändamål (nivån ökar med benmetastaser).

  Prostata-specifikt antigen är en vävnadsspecifik markör för prostatakörteln. Kliniken bestämmer den totala PSA, bunden och fri form av PSA.

  Den normala koncentrationen av PSA är 0-4 ng / ml. Benign prostata adenom och prostata inflammation (akut prostatit, kronisk prostatit) PSA-nivån överstiger normen: åldern 70 - 79 år, är 0 - 4,8 ng / ml och 80 år och äldre - upp till 8,8 ng / ml.

  Det anses att med en PSA-koncentration på 10 ng / ml och högre är godartad hyperplasi sannolikt (i avsaknad av andra förändringar). Koncentrationen av PSA i 30 ng / ml indikerar definitivt prostatacancer. I cancer observeras emellertid lägre värden av PSA, men samtidigt en ökning av innehållet av a-antikymotrypsin. Samtidigt ökar nivån av bunden och signifikant minskad fri PSA-fraktion betydligt (när den totala PSA är över 4 ng / ml).

  För diagnos är inte bara bestämningen av den fria fraktionen (dess innehåll i cancer lägre än i godartad prostatahyperplasi) av stor betydelse, men också storleken av dess relation till den totala PSA. Vid värden under 0,15 finns det ett förslag på prostatacancer.

  Värdet av PSA i diagnosen prostatacancer

  • med ett PSA-värde större än 20 ng / ml kan cancer misstänks,
  • PSA-värdet på mer än 50 ng / ml indikerar i de flesta fall extrakapsulär invasion och regionalt lymfkörteln,
  • PSA-värdet är mer än 100 ng / ml metastas.

  Ytterligare diagnostiska kriterier

  • Den årliga ökningen av PSA i normal bör inte överstiga 0,75 ng / ml (enligt andra data, 1,36 ng / ml per år),
  • PSA-täthet (förhållande till total PSA prostatavolymen) bör inte överstiga 0,15 ng / ml per 1 cm 3 av prostatan (i frånvaro av noder och mängden prostata antigena4 -20 ng / ml).

  Analys av PSA i blodet efter prostatektomi rekommenderas inte tidigare än 2 -3 månader.

  Det bör understrykas att de förfaranden som palpation, sömnad, cystoskopi, koloskopi, orsaka en ökning av PSA är mer uttalad på dagen, särskilt hos patienter med godartad prostataförstoring.

  Indikationer för prostats punktering av biopsi

  • i alla fall med PSA över 30 ng / ml,
  • när palpabel eller ultraljud detekteras. Det erhållna materialet, förutom histologisk analys, kan användas för bestämning av progesteronreceptorer.

  Med tanke på allt ovan måste alla män över 45 år besöka urologen årligen och patienter med någon sjukdom på prostatakörteln - minst två gånger om året med PSA-kontroll.

  Prostatacancer (prostatacancer). Tidig diagnos med hjälp av PSA och prostata biopsi. Moderna behandlingsmetoder.


  En uppdaterad och förbättrad version av informationen om PSA-analys, prostatabiopsi och prostatacancerskydd finns på sidan Möjligheter för skydd mot prostatacancer. PSA-analys. Prostata biopsi

  INFORMATION OM DENNA VERSION AV ARTIKELEN

  Datum för senaste ändring: 2015/09/17

  volym: 30 sidor För en sida accepteras volymen på texten ungefär lika med volymen på en boksida.

  HUR VAR DENNA ARTIKEL SKRIVAD?

  Texten i artikeln innehåller inte dold annonsering. Se Upplysningar om finansiell information.
  Slutsatser om val av behandling eller undersökningar är baserade på material från källor.

  Utvärdering av läsare och kontakt med auktoriserade

  (Ny funktion) Ange hur glad du är att du hittade den här artikeln och / eller lämna din recension.

  introduktion

  Denna artikel är avsedd för läsare som står inför behovet av att fatta ett personligt beslut relaterat till diagnosen eller behandlingen av prostatacancer (prostata). För många män över 40-50 år kan snabb diagnos och adekvat behandling av prostatacancer vara ett mycket effektivt sätt att ta hand om sig själva. För närvarande ligger prostatacancer tredje bland cancerformer, varav män dör i europeiska länder.

  Efter att ha läst den här artikeln kommer läsarna att kunna sammanställa en mycket korrekt bild av vad som händer med en man som har bestämt sig för att initiera förebyggande undersökningar eller behandling för prostatacancer, nämligen:

  • Vilka tester och undersökningar kommer den här mannen att gå igenom?
  • Vad händer under varje undersökning?
  • Vilka data kan erhållas vid varje steg och hur kan man och hans närstående läkare på grundval av dessa uppgifter bestämma om det är lämpligt att undersöka eller behandla ytterligare?
  • Vilken typ av behandling kan läkaren erbjuda om prostatacancer upptäcks?
  • Vad är känt om effektiviteten och säkerheten hos olika terapier, och vilka biverkningar kan de orsaka?

  Tidig diagnos av prostatacancer med hjälp av PSA och prostata biopsi

  Prostatacancer är en extremt vanlig sjukdom, men inte i alla fall utgör den ett hot mot människans liv och kräver någon form av behandling. I synnerhet visade studier av prostata vävnadsprover från män som dog av andra orsaker att cancerfickor finns i vävnaderna i prostatan nästan 50% av alla män i åldrarna 60-70 och nästan 70% av alla män 80 år upp till 90 år. Men i de flesta fall talar vi om långsamt växande, icke-aggressiva former av cancer som inte kan störa en man i många år och kan inte ha någon inverkan på livets varaktighet och kvalitet. För en man har identifiering och behandling av sådana typer av cancer inget värde.

  Endast i relativt sällsynta fall utvecklas prostatacancer aggressivt och kan leda till att en man dör. På grund av sådana aggressiva typer av tumörer är den genomsnittliga risken att dö från prostatacancer för varje man i genomsnitt 3-4% under hela livet.

  Tidig diagnos av prostatacancer utförs med målet att snabbt upptäcka aggressiva tumörer vid de inledande stadierna av deras utveckling, då cancer kan fortfarande helt avlägsnas och behandling kan förlänga en människas liv avsevärt.

  För närvarande utförs tidig diagnos av prostatacancer enligt följande algoritm:

  Först måste en man konsultera en urolog. Läkaren genomför en fingerprovning av prostata och utser ett blodprov för PSA. Efter att ha fått resultaten av analysen ersätter läkaren det (och vissa andra uppgifter om patientens tillstånd) i speciella statistiska verktyg som gör det möjligt att uppskatta Hur sannolikt att en man utvecklat en aggressiv form av cancer, omedelbar behandling av vilken skulle avsevärt förlänga patientens liv. Med information om risken kan mannen och hans behandlande läkare bestämma om de ska genomföra ytterligare screening och i så fall i vilken form.

  Nedan kommer vi att förklara detta i detalj.

  Vid vilken ålder rekommenderas det att utföra en sårdiagnostik för prostatacancer?

  Sannolikheten att utveckla prostatacancer ökar betydligt efter 50 år. Av denna anledning rekommenderas att de män som finner en sådan undersökning lämplig bör gå igenom den för första gången och nå 50 år.

  Ett antal studier har visat att bildandet av prostatacancer är förknippat med en ärftlig predisposition. I synnerhet hos män vars prostatacancer påverkas av en far, bror eller son, är den personliga risken att utveckla denna sjukdom 2,5 gånger högre än hos män vars nära släktingar inte lider av denna sjukdom.

  Av denna anledning rekommenderas de män vars nära släktingar (far eller bror) har kontrasterat prostatacancer under 65 år, rekommenderas att överföra diagnosen för första gången på 40-45 år.

  Risken att utveckla prostatacancer kan också höjas hos män som har en mamma eller syster som är sjuk bröstcancer, speciellt om dessa kvinnor hade en mutation i BRCA1- eller BRCA2-generna eller om en av dem blev sjuk under 60 års ålder.

  Förhållandet mellan utveckling av prostatacancer och levnadsvillkor har ännu inte fastställts. Det är bara känt att överviktiga män har ökad risk att utveckla denna sjukdom. I synnerhet konstaterades att hos män med midjemått större än 102 cm ökar risken för att utveckla prostatacancer med 56% (se fig. viktminskning rekommendationer).

  Ska jag ansöka om tidig diagnos om det inte finns några symtom?

  Aggressiva former av prostatacancer orsakar vanligen symtom endast i senare utvecklingsstadier, när tumören redan har spridit sig bortom prostata och därför minskas sannolikheten för framgångsrik avslutning av behandlingen signifikant.

  Hos många män förekommer de första symptomen endast när tumören bildar metastaser i benen och i angränsande organ. Typiska symptom i sådana fall kan vara smärta i benen (i ryggen, i bäckenområdet, i lårregionens område), utseendet av blod i urinen, blödning från anusen och andra.

  Det enda sättet att förhindra dödsfall från en aggressiv form av prostatacancer är att diagnostisera det tidigt med hjälp av förinställda undersökningar: fingerundersökning, PSA-analys och biopsi.

  Urologisk konsultation och fingerundersökning

  Under samrådet prober urologen prostataytan med pekfingret som sätts in i patientens anus för att bestämma förändringen i prostataens storlek eller form som kan indikera tumörutvecklingen. Denna procedur kallas fingerprovning av prostata.

  Huvudvärdet av fingerundersökningen (och anledningen till att denna procedur fortfarande upprätthålls i medicinsk praxis) är att det gör det möjligt för oss att identifiera fall av prostatacancer där PSA-nivån inte ökar. Sådana former av prostatacancer står för cirka 23% av alla fall av denna sjukdom.

  Det bör noteras att fingerprövning inte kan ersätta blodprovet för PSA. I 75% av män vars cancer misstänks på grundval av PSA, och sedan bekräftas av biopsi, undersökas inte cancer vid fingerundersökning. Av denna anledning, oberoende av resultaten av en digital undersökning, rekommenderas att ta ett blodprov för PSA.

  Blodtest för PSA

  PSA (prostataspecifikt antigen) är ett protein som i människokroppen bildas endast i prostatakörtelns vävnader. I kroppen av alla friska män tränger PSA i små mängder in i blodet och ackumuleras i en viss koncentration.

  I samband med vetenskaplig forskning har det fastställts att celler av många typer av prostatacancer också kan producera PSA och bilda detta ämne i en större mängd än normala prostatavävnader.

  På basis av PSA, ålder, män och andra indikatorer, kan läkarna bedöma hur stor risk för att man hade utvecklat en aggressiv form av cancer och därmed hur det är ändamålsenligt ytterligare undersökning (biopsi).

  Vilka andra sjukdomar förutom cancer kan orsaka en ökning av PSA? Vad är värdet av fri och bunden PSA?

  En ökning av PSA-nivån kan observeras inte bara i prostatacancer, men även i andra, mycket vanliga men mindre farliga sjukdomar.

  Den vanligaste ökningen av PSA uppträder hos män med:

  1. adenom i prostata (syn. godartad prostatahyperplasi).
  2. kronisk prostatit.

  Adenom av prostata

  Prostata adenom är ett icke-farligt tillstånd som inte går in i cancer. Med adenom ökar prostata vävnaden i volymen och börjar producera mer PSA än hos friska män.

  Prostata adenom utvecklas hos många män efter 50 år. Av denna anledning möter läkare ofta behovet att skilja skillnaden i PSA-nivå i samband med detta icke-farliga tillstånd från ökningen av PSA som kan associeras med cancer.

  En möjlighet till en sådan differentialdiagnos är att beräkna förhållandet mellan fri PSA och total PSA.

  Under forsknings fann man att cancerceller producera en mängd av PSA, som aktivt binder till blodproteiner och därför cirkulerar i blodet i en "bunden". Samtidigt är det känt att normal vävnad eller prostatavävnad, en ökning i volym på grund adenom, producera ett PSA att mindre är associerad med blodproteiner och cirkulerar övervägande i "fri-tillståndet". Av denna anledning, desto mindre andel av fri PSA, desto mer sannolikt att förhöjda nivåer av detta ämne i blodet är inte förknippat med prostata adenom och cancer.

  I regel rekommenderas bestämningen av fri PSA-fraktion i fall då den totala koncentrationen av detta ämne når gränserna 4 till 10 ng / ml. Om nivån på fri PSA är mer än 25% är sannolikheten för att upptäcka cancer cirka 8%, men med en minskning av fraktionen av fri PSA till 10% är sannolikheten för att upptäcka cancer över 50%.

  Kronisk prostatit

  En annan anledning till att höja nivån på PSA kan vara kronisk prostatit. I denna sjukdom tränger PSA in i blodet i stora mängder på grund av inflammation i prostata vävnaden.

  En detaljerad beskrivning av möjliga symptom och behandling av denna sjukdom finns i artikeln Akut och kronisk prostatit.

  Om en man har märkt symptom som är karakteristiska för kronisk prostatit, kan läkaren rekommendera honom att genomgå en behandling med antibiotika och återigen att upprepa analysen på PSA efter ett tag.

  Hur gör PSA-analysen och hur man förbereder sig för det?

  För analysen på PSA tas flera milliliter blod från venen.

  Förberedelser för analysen är följande:

  • Analys bör ges på tom mage, helst på morgonen. På kvällen på kvällen kan du äta middag som vanligt. På morgonen, innan du tar provet, kan du dricka vatten, men du kan inte äta.
  • I 2-3 dagar innan du ger provet måste du avstå från samlag.
  • Var noga med att berätta för läkaren urologen om du tar några mediciner. Detta är särskilt viktigt om du tar sådana läkemedel från prostataadenom som finasterid eller dutasterid. Detaljer om detta finns i artikeln Behandling av prostata adenom.
  • Om du har genomgått fingerprovning av prostata, innan du passerar testet för PSA, måste du vänta några dagar.

  Hur är resultatet av PSA-analysen? Vilka indikatorer betraktas som normala och vilka är förhöjda?

  Som sådan finns inte "normala" eller "förhöjda" parametrar av PSA och i sig kan denna analys inte definitivt fastställa eller motbevisa närvaron av en aggressiv tumör.

  Värdet av denna analys ligger i det faktum att dess resultat tillsammans med andra faktorer (ålder, resultat av fingerundersökning etc.) tillåter oss att uppskatta sannolikheten för att en man kan ha en aggressiv cancerform. Denna information hjälper patienter att bestämma om det är lämpligt att genomföra en mer komplex undersökning - en biopsi.

  Prostata biopsi

  En biopsi är ett test i vilket, med hjälp av en speciell ihålig nål, avlägsnar en läkare små fragment av 10-12 olika områden av prostatan (punkteringar görs genom väggen hos rektum med hjälp av ultraljud). De erhållna vävnadsproverna skickas för histologisk analys.

  Denna analys kan visa ett av tre resultat:

  1. cancer detekteras inte;
  2. En långsamt växande och något aggressiv form av cancer finns;
  3. en aggressiv form av cancer finns.

  Ur synvinkelbaserad medicin som syftar till att förbättra patienternas kvalitet och livslängd och rationell användning av resurser kan dessa resultat tolkas enligt följande:

  Slutsats "cancer upptäcks inte" Å ena sidan är det definitivt goda nyheter, men det innebär också att biopsi och relaterade avfall var värdelösa, och att personen i onödan utsätts för risken för komplikationer i samband med denna undersökning. Omkring 2-4% av fallen, efter biopsi, utvecklade man akut prostatit, på grund av vilka det inte finns behov av antibiotikabehandling eller sjukhusvård.
  Dessutom utesluter det negativa resultatet av histologisk analys inte möjligheten att tumören i prostata kommer att utvecklas senare. I detta avseende kommer mannen att behöva upprepa undersökningen.

  Slutsatsen är "en långsamt växande cancerform" till viss del är också goda nyheter, eftersom det för närvarande är känt att sådana typer av tumörer kan utvecklas icke aggressivt under många år.

  Å andra sidan, kan behandlingen av dessa tumörer orsaka en rad biverkningar, och personen kan helt enkelt vara frustrerande att veta att "han hade cancer" och leva med det i många år, även om det är lite aggressiv form av cancer.

  För att följa utvecklingen av situationen och fatta ett tidigt beslut att börja behandlingen, måste den man som har diagnostiserats behöva upprepa undersökningarna (vilket innebär att man spenderar tid och pengar igen).

  Slutsats "en aggressiv form av cancer detekteras" å ena sidan de dåliga nyheterna, eftersom det utan adekvat behandling kan en sådan tumör leda till att en sjuk man dör i flera år. Men å andra sidan, om tumören har upptäcks tidigt nog, vid en tidpunkt när en man har inte haft några symptom, och att han inte misstänker att han var sjuk, kan korrekt behandling rädda hans liv, även på bekostnad av resursslöseri och med viss risk för sido effekter. Det är i sådana fall att tidig diagnos är fullt berättigad.

  Således, före läkare och patienter finns det en fråga: Hur användbar är biopsin? Det är uppenbart att svaret på det beror på hur sannolikt det är att en aggressiv form av cancer kommer att hittas hos en man.

  En av de mest enkla, men inte mycket exakt sätt att beräkna sannolikheten för närvaron av en aggressiv form av cancer och därför är möjligheten att en biopsi för att bedöma prestanda hos PSA enligt ålders män.

  En tabell med slutsatser om detta ämne ges nedan:

  Från 40 till 49 år gammal

  Från 50 till 59 år gammal

  Från 60 till 69 år gammal

  Från 70 till 79 år gammal

  * Under undersökningen konstaterades att vid denna ålder och vid sådana parametrar av PSA finns en ganska stor statistisk sannolikhet att en biopsi kommer att upptäcka en aggressiv tumör.

  En mer exakt uppskattning av sannolikheten för att upptäcka en aggressiv tumör kan ske med hjälp av speciella statistiska verktyg.

  Ett exempel på ett av de här verktygen kan du hitta på länken (på engelska) Individuell riskbedömning av prostatacancer PCPTRC 2.0

  Sådana verktyg sammanställdes på grundval av observationer av stora grupper av män som hade diagnostiserats och behandlats för prostatacancer.

  Att ersätta dessa verktyg PSA indikatorer, ålder, närvaron av en genetisk predisposition, resultaten av digital undersökning och andra data, vi kan avgöra hur troligt det är att en biopsi som ett resultat av en aggressiv form av cancer kommer att hittas.

  Med denna information och baserat på deras personliga värderingar och omständigheter i livet kan var och en göra ett personligt beslut:

  • genomgå en biopsi nu;
  • skjuta upp biopsin ett tag och fortsätta att övervaka risknivån;
  • att vägra ytterligare undersökningar i denna fråga.

  Man B, 55 år. Ingen av hans nära släktingar hade prostatacancer. Han bestämde sig för att se en läkare för en urolog för tidig diagnos. Under undersökningen fann doktorn en komprimering i prostata vävnaderna. PSA-analysen visade ett resultat av 0,5 ng / ml.

  Med hjälp av det statistiska verktyget, som vi nämnde ovan, kan det bestämmas att i fallet med den här mannen:

  • Sannolikheten att biopsi inte kommer att upptäcka några spår av cancer är 91%;
  • Sannolikheten att upptäcka en långsamt växande icke-aggressiv cancerform är 8%;
  • Sannolikheten att upptäcka en aggressiv cancerform är 1%.

  Med dessa data och information om möjligheterna att behandla prostatacancer (de beskrivs nedan) kan en man bestämma vad han ska göra nästa:

  (1) Om det är viktigt för honom att utesluta någon risk En farlig tumör, han kan komma överens om en omedelbar biopsi.
  Om biopsin finner riktigt aggressiv tumör, samtycker man till radikal behandling, vilket är mest troligt, kommer att lyckas och kommer att avslutas i fullständig återhämtning. I det här fallet kommer tidig diagnos och behandling att rädda sitt liv.
  Om biopsin inte upptäcker en tumör, kommer den här mannen att behöva genomgå en periodisk kontroll igen (som visas i nästa stycke).

  Analys av kliniska data som samlats in de senaste åren visar att massledande förebyggande undersökningar bland män över 55 år fick sänka mortaliteten från prostatacancer med 29%.

  Innan introduktionen av moderna undersökningstekniker (vilket innebär ett blodprov för PSA, som började användas allmänt sedan 1986), rådde mer än 70% av männen en läkare endast i de sena stadierna av prostatacancer och hade en dålig överlevnadsprognos. För närvarande har denna siffra sjunkit till 3%.

  (2) Om en man ser den beräknade risken som inte särskilt högt, han kan besluta att skjuta upp biopsi och observera hur graden av risk kommer att förändras över tiden. För att göra detta måste han regelbundet upprepa ett fingerprov på prostata och en analys av PSA:

  • en gång om året (om vid första kontrollen PSA-nivån var mer än 2,5 ng / ml) eller
  • en gång vartannat år (om vid första kontrollen var PSA-nivån mindre än 2,5 ng / ml).

  Med hjälp av upprepade PSA-mätningar kan doktorn beräkna "förändringshastigheten" av denna indikator, vilken av vissa specialister anses som ett annat möjligt tecken på utvecklingen av en aggressiv tumör.

  En biopsi kan vara lämplig om PSA-höjden är:

  • mer än 0,35 ng / ml per år, hos män vars tidigare värde var mindre än eller lika med 2,5 ng / ml;
  • mer än 0,75 ng / ml per år, hos en man som hade ett tidigare PSA-värde mellan 4 och 10 ng / ml.

  Om den initiala PSA-nivån är i området av 4-10 ng / ml, kan läkaren rekommendera ytterligare analys för att bestämma den fraktion av fri PSA (cm. Ovan). Vissa experter anser att biopsin är berättigad om nivån på fri PSA ligger under 18-12%.

  Att välja en observation kan en man fortsätta så länge det kommer att vara meningsfullt för honom. Vissa experter rekommenderar att deras patienter slutar se när de uppskattade livslängden på grund av andra hälsoproblem är mindre än 10 år. Naturligtvis kan doktorn i detta fall bara hjälpa en person att väga för och nackdelar, men det slutliga beslutet kan endast göras av mannen själv.

  (3) Om man efter att ha läst om risken bestämmer mannen att han inte är så stor i jämförelse med andra hälsoproblem som han för närvarande har och som också kräver slöseri med sina resurser, kan han acceptera beslut att inte genomgå en biopsi och slutligen sluta ytterligare undersökningar.

  Stadier av utveckling och prognos överlevnad i prostatacancer

  Taktiken och framgången för prostatacancerbehandling (prognos överlevnad) beror på graden av tumöraggressivitet och på utvecklingsstadiet, d.v.s. från hur mycket det har spridit sig. På grundval av dessa uppgifter och med tanke på alla andra fakta om hälso- och personliga värden, kan mannen och den behandlande läkaren bestämma vilken behandling som är lämplig.

  I de fall där tumören ännu inte har spridit sig utanför prostata finns det många möjligheter att ta bort eller förstöra det.

  Graden av aggressivitet för prostatacancer bestäms efter en biopsi. Förklara för dig tumörets egenskaper, som fastställdes under den histologiska analysen, kan din läkare använda sådana termer som "Gleason skala och summa". Vi kommer att förklara vad de menar.

  Så länge som cancer föreligger i steg T1,2 eller 3, N0, M0, d.v.s. har inte spridit sig längre än prostatakörteln och sämre vesiklar (första, andra och tredje etappen) är överlevnadsgraden i 5 år nästan 100%.

  När tumörer fjärde stadium, dvs när cancern har spridit sig utanför prostata (T4), och fickor bildas i lymfkörtlarna (N1) eller metastaser (M1), är överlevnad vid 5 år ca 29%.

  Skala och mängd Gleason i prostatacancer

  Studierar vävnadsprover erhållna under prostatabiopsi bestämmer läkaren hur mycket deras celler skiljer sig i normala prostataceller och tilldelar dem en betyg på en skala från 1 till 5. Denna skala kallas Gleason-skalan.

  Om celler liknar normala celler får de en poäng på 1 eller 2. Om cellerna skiljer sig från normala celler får de en poäng på 3, 4 eller 5. Dessa celler är cancerceller. Den maximala poängen av 5 erhålls genom cancerceller, vilka är signifikant olika från normala celler. Av dessa celler är de mest aggressiva tumörerna.

  På grund av det faktum att celler med olika Gleason-poäng kan förekomma i proverna, för att ge en omfattande beskrivning av tillståndet i prostata vävnader, lägger doktorn två estimat tillsammans:

  • Den första utvärderingen är utvärderingen av den vanligaste typen av cancerceller i alla prover.
  • Den andra uppskattningen är utvärderingen av den mest aggressiva typen av alla återstående celler.

  Till exempel, om under den histologiska analysen av vävnad, visade det sig att de flesta av cancercellerna kan tilldelas en poäng av 3 Gleason och som uppfyllde och cellerna i övriga vävnader, som skulle kunna tilldelas en rating på 4, kommer summan att vara lika med Gleason 7 (3+ 4).

  Nedan i tabellen ger vi en tolkning av de möjliga varianterna av Gleason summan:

  Klassificering av TNM i prostatacancer

  TNM-klassificeringen används för att beskriva hur mycket tumören har spridit sig.

  T1 - innebär att cancern lesionen i prostatan är inte påtaglig, inte syns på CT eller MRI och endast kan detekteras genom biopsi

  T1a - tumören detekterades av misstag och tar mindre än 5% av volymen av prostatavävnad avlägsnad av en annan anledning (till exempel under kirurgi för prostata adenom)

  T1b - tumören detekterades av misstag och tar upp mer än 5% av volymen av prostatavävnad avlägsnad av en annan anledning

  T1b - en tumör detekterades under en biopsi utförd på grund av en ökning i PSA

  T2 - cancer går inte utöver prostatakörteln

  T2a - tumören tar ungefär hälften av en lob av prostata

  T2b - tumören upptar mer än hälften av en lob av prostata, men mindre än båda loberna

  T2c - tumör upptar båda probernas lobor

  T3 - cancer lyckades gå bortom prostatakörteln

  T3a - cancer penetrerade prostata kuvertet, men nådde inte de sämsta vesiklarna

  T3b - cancer penetrerades i prostata kuvertet och nådde de sämsta vesiklarna

  T4 - cancer gick utöver prostatakörteln och spred sig till vävnaderna i närliggande organ (blåsan, rektum).

  parameter N indikerar huruvida tumören har spridit sig till lymfkörtlarna

  För att bestämma denna indikator kan det vara nödvändigt att utföra NMR eller CT. Parameterdefinition N bidrar till att fastställa genomförbarheten av extern bestrålning eller en mer omfattande operation.

  Nx - innebär att undersökningen för detektering av tumörställen i lymfkörtlarna inte utfördes

  N0 - betyder att tumören inte spred sig till lymfkörtlarna

  N1 - innebär att tumören har spridit sig till lymfkörtlarna

  parameter M indikerar huruvida tumören har metastasiserats i andra organ

  Oftast bildar prostatacancer metastaser i benen och i andra organ i bäckenområdet. Detektion av metastaser är möjlig med hjälp av benscintigrafi och NMR i bäckenregionen. Typiskt skall dessa inspektioner utses, om en människa har några symptom som kan tyda på närvaro av metastaser (t ex smärta i ryggen eller i bäckenet), om Gleason poäng av 4 + 3 eller högre eller om PSA-nivån är större än 10 ng / ml.

  Mx - innebär att undersökningen för detektering av metastaser i andra organ inte genomfördes

  M0 - betyder att tumören inte bildade metastaser i andra organ

  M1 - innebär att tumören har bildat metastaser i andra organ.

  Behandling av prostatacancer

  Trots de betydande framsteg som gjorts på detta område de senaste åren finns det för närvarande ingen helt säker metod för behandling av prostatacancer. Alla kända behandlingsmetoder, även om de kan vara mycket effektiva, är emellertid förknippade med en viss risk för mer eller mindre allvarliga eller obehagliga biverkningar.

  Av denna anledning, när man bestämmer sig för "om man ska börja behandling och i så fall vilken vilken?" Patienten och läkaren bör jämföra sjukdomsrisken med de fördelar som behandlingen kan ge och vilka biverkningar det kan orsaka.

  Risken för en tumör beräknas på basis av nomogram. Nomogram är statistiska verktyg som utvecklades utifrån resultaten från observationer av stora grupper av män som genomgått prostatacancerbehandling i olika länder i världen.

  Ett exempel på nomogrammer presenteras nedan. Detta är ett bord där alla fall av prostatacancer klassificeras i låga, medelhöga eller högrisk tumörer, beroende på struktur (mängd efter Gleason) och tumörprevalens (TNM-klassificering).

  någon PSA-nivå, någon mängd av Gleason, om tumören har egenskaperna hos T3 eller T4 eller N1

  Förutom risken för aggressiv utveckling av tumören kommer läkaren också att bedöma människans övergripande hälsa. Många män som har prostatacancer är i ålderdom. I de fall då en man har andra allvarliga hälsoproblem som också kan påverka livet, måste doktorn förklara för patienten hur lämpligt denna eller den behandlingen kan vara i hans fall.

  Här är några exempel:

  Om en relativt ung man, utan någon annan allvarlig sjukdom upptäcks form av tumören med hög eller medelhög risk för ytterligare offensiv, kan patienten och läkaren besluta att radikal behandling är mycket önskvärt, eftersom det kan spara en massa år i livet som män.

  Om en lågrisk-tumör finns i denna man, kan läkaren och patienten besluta att fördröja behandlingen ett tag och genomföra aktiv övervakning. Resultaten av forskningen visar att överlevnadsprognosen för sådan taktik är 99,3% för 5 år och över 97% i 10 år.

  Å andra sidan, om tumören inte medför en hög risk för aggressiv utveckling, och den förväntade livslängden av hannar kan minskas på grund av andra skäl (till exempel på grund av att den överförda sista kardiovaskulär sjukdom), kan läkaren och patienten besluta att aktiv behandling och observation är inte kommer att medföra speciella fördelar, särskilt efter behandling kan en man möta behovet av att motstå hans biverkningar.

  För närvarande används följande tekniker och taktik vid behandling av prostatacancer:

  • Taktik för aktiv övervakning;
  • Förväntande taktik;
  • Radikal prostatektomi (fullständigt avlägsnande av prostata);
  • brakyterapi;
  • Extern bestrålning;
  • Androgen-deprivationsterapi (det vill säga behandling som stoppar produktionen eller blockerar effekten av manliga könshormoner):
   • borttagning av testiklar
   • injektion luteiniserande hormonagonister;
   • läkemedel som innehåller hormoner med anti-androgena verkan eller östrogener.

  Förutom dessa behandlingsmetoder finns det flera experimentella tekniker som endast används inom ramen för vetenskaplig forskning:

  • tumör förstörelse med högintensiv fokuserad ultraljud (Eng. Högintensiv fokuserad ultraljud, HIFU);
  • Kryoterapi.

  Aktiv övervakning

  Aktiv observation är en taktik för behandling som är lämplig för många män som har haft tumörer med låg risk för aggressiv utveckling.

  Essensen av aktiv observation är att läkaren och patienten efter diagnos av cancer etablerar ett system med upprepade undersökningar som möjliggör övervakning av tumörutvecklingen.

  Vanligtvis innehåller omprövningsprogrammet en fingerundersökning av prostata och PSA var 6-12 månader. I de fall, när det fastställs någon förändring i strukturen av prostatan eller en snabb ökning av PSA-nivå, är biopsi utföras igen (vissa experter tror att "alltför snabb" ökning av PSA-nivåer på mer än 2-faldigt under perioden mindre än 3 år).

  Eftersom maloagressivnye prostatatumörer kan utvecklas mycket långsamt, kan observationsperioden pågå i många år och under denna period kommer man leva ett normalt liv och livskvalitet kommer inte störas av eventuella biverkningar av radikal behandling. Om en av de följande undersökningarna visar att tumören har börjat utvecklas aggressivt, kan patienten och läkaren bestämma om behandling börjar som hjälper till att ta bort tumören.

  Innan du vägrar behandling och välj aktiv övervakning, vissa experter rekommenderar att deras patienter en gång en biopsi (möjligt med massor av prover), för att se till att under den första biopsin inte hade missat mer aggressiv tumörhärdar.

  Fördelar med aktiv övervakning taktik

  Den viktigaste fördelen med taktiken för aktiv observation är det faktum att det tillåter att avlägsna biverkningarna från mer radikal behandling eller till och med helt undvika dem.

  PIVOT studien (se. Källor) visade att patienter som väljer aktiv övervakning, risken för död i prostatacancer inom 12 år efter diagnos var mindre än 3%, ungefär densamma som i den grupp av patienter som behandlats från början radikal avlägsnande av prostatakörteln.

  Nackdelar med aktiv övervakning taktik

  • Moderna diagnostiska metoder (inklusive biopsi) kan ännu inte utesluta en liten risk att perioden mellan de två kontroller i prostata kommer att utveckla en aggressiv form av cancer, som kräver mer omfattande behandling än tumören, som fick diagnosen hos män från början.
  • Hos vissa patienter orsakar tanken att de lider av cancer, men inte medicinering, bekymmer.
  • Om tumören ändå går in i en mer aggressiv form och kräver avlägsnande av prostata för att eliminera det, kan kirurgi vara svårare för kirurger eftersom efter upprepade biopsier i prostata vävnader ärr bildas. För patienten innebär detta att operationen kan associeras med större risk för biverkningar och kan vara mindre effektiv.

  Förväntande taktik

  Förväntande taktik skiljer sig väldigt från aktiv övervakning. Dess väsen ligger i det faktum att patienten och läkaren på grundval av objektiva uppgifter omgående konstaterar att behandling och observation inte kommer att ge stor nytta när det gäller att förlänga en människas liv. På grundval av detta bestämmer de sig för att lämna sjukdomen utan behandling, tills det orsakar några symtom (till exempel svårighet att tilldela urin) för avlägsnande av vilket något ingrepp kommer att krävas.

  Förväntans hantering av behandling kan vara lämpligt val när det gäller patienter som förutom prostatacancer, det finns andra allvarliga hälsoproblem (hjärtsjukdomar, kronisk lungsjukdom, njursvikt, cancer av en annan typ), på grund av vilka den troliga varaktigheten av deras liv kan minskas.

  Som vi nämnde ovan kan risken för fatal tumörutveckling med ett Gleason-poäng på 6 vara av storleksordningen 10% i 20 år utan behandling och uppföljning. För vissa patienter kan denna risk vara mycket lägre än risken för andra sammorbiditeter.

  Män vars livslängd kan minskas av andra orsaker, ger förväntad ledning dig möjlighet att leva de återstående åren utan de biverkningar som kan uppstå efter radikal behandling.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatacancer (prostatektomi)

  Kirurgisk avlägsnande involverar fullständigt avlägsnande av prostata, seminalblåsor och lymfkörtlar belägna i prostatakörteln.

  För närvarande finns det flera tekniker för att utföra en sådan operation:

  • Laparoskopi (genom små punkter på buken),
  • robotprostatektomi (halvautomatiserad operation),
  • Öppen operation (genom snittet på buken).

  Effektiviteten av behandlingen och sannolikheten för att utveckla biverkningar beror inte på själva tekniken utan på erfarenheter och färdigheter hos det kirurgläge som utför behandling.

  Kirurgisk borttagning av prostata rekommenderas för patienter med tumörer med en genomsnittlig eller hög risk för aggressiv utveckling eller patienter med lågrisk tumörer som finner denna behandling lämplig.

  Forskning visar, efter kirurgiskt avlägsnande av prostata sannolikheten för dödsfall på grund av prostatacancer 10 år efter operation är omkring 1% för lågriskpatienter, 4% för tumörer medelrisk, och 8% i fallet med patienter med tumörer med hög risk.

  Fördelar med kirurgisk prostataavlägsnande

  Efter borttagning sänds prostata vävnaden, lymfkörtlar och fragment av angränsande organ för histologisk analys. Detta gör det möjligt för läkare att mer exakt bestämma scenen och omfattningen av tumörprevalens (jämfört med biopsi) och därigenom tillåter efterföljande observation och behandling att vara mer lämplig.

  I synnerhet om patientens fokalitet detekteras i lymfkörtlarna tilldelas patienten androgen-deprivationsterapi. Om cancerceller finns i angränsande organ, ges patienten extern bestrålning inom de första 3-6 månaderna efter operationen. I sådana fall bidrar en tidigt initierad kompletterande behandling till att avsevärt förbättra prognosen för överlevnad.

  Efter fullständig kirurgisk avlägsnande av prostata vävnader är detekteringen av sjukdomens återfall mycket enklare. Teoretiskt sett, om under operationen var prostatavävnaden och alla cancerfält helt avlägsnade, skulle PSA försvinna från blodet i 4-6 veckor och aldrig öka igen. Om, under förebyggande kontroller efter operationen, PSA ökar igen, kommer läkarna att kunna dra slutsatsen att detta ämne bildas på en tumörställe som inte har tagits bort och denna signal hjälper till att starta en ytterligare behandlingskurs i tid.

  Hos patienter med tumörer med låg risk för aggressiv tillväxt är sannolikheten för återfall (det vill säga en ny ökning av PSA) vid 5 år efter operationen i genomsnitt 6%. Hos patienter med tumörer med en genomsnittlig risk för aggressiv tillväxt är denna siffra 23% och hos patienter med tumörer med hög risk för aggressiv tillväxt - 45%.

  För närvarande har det på ett tillförlitligt sätt etablerats att radikal prostatektomi och yttre bestrålning ökar överlevnaden i jämförelse med avslaget på behandling. Det är emellertid ännu inte känt vilka av behandlingsmetoderna som är mer effektiva.

  Nackdelar med kirurgisk prostataavlägsnande

  Trots det faktum att, för närvarande, hölls prostatektomi med bevarande av nerverna (detta kan avsevärt minska risken för biverkningar, jämfört med samma mer radikala kirurgisk teknik), i 3-17% av patienterna efter operation observeras mer eller mindre markerad / långvarig överträdelse bäckenorganens arbete. Det handlar om urininkontinens och brott mot kraften.

  Under de första tre månaderna efter operationen observeras i större eller mindre grad urininkontinens hos cirka 70% av patienterna. Under de första 12 månaderna efter operationen återställs dock 94% av patienterna att fullständigt behålla urinen. Endast 3-5% har betydande inkontinens och en ny operation kan krävas för att rätta till det.

  För att minska förekomst av inkontinens och för att påskynda återställandet av normalblåsfunktion efter prostataavlägsnande, rekommenderar många specialister att deras patienter utför övningar för att träna bäckensbottenmusklerna som beskrivs i vår artikel om Behandling av urininkontinens.

  Utvärdering av de negativa effekterna av prostatektomi styrkan är svårt, eftersom många patienter som genomgår en sådan operation, före behandling redan finns en viss erektil dysfunktion. Tillgängliga data visar att 12 månader efter den öppna operationen upprätthålls normal erektilfunktion hos 63-81% av patienterna. För vissa män med erektil dysfunktion kan problemet dessutom övervinnas med läkemedel som blockerar fosfodiesteras-5.

  Andra nackdelar med prostatektomi:

  • För denna operation måste du gå till sjukhuset några dagar.
  • hos vissa patienter, inom 2 veckor efter operationen blir det nödvändigt att bära en uretralkateter;
  • återhämtningsperioden efter operation kan vara upp till 6 veckor (det innebär läkning av sömmen och restaureringen av förmågan att utföra arbete och andra dagliga aktiviteter på nivån före operationen).

  Brachyterapi med prostatacancer

  Denna behandlingsteknik består i införandet i prostatavävnaden av smågranuler innehållande radioaktiva ämnen. Disintegrerande, radioaktiva ämnen genererar strålning som förstör cancercellerna bredvid dem. I detta fall utsätts prostata vävnad och cancerfickor för stark strålning, och de omgivande organen och kroppen som helhet förblir opåverkad av strålning.

  Granuler injiceras i prostata genom injektion (injektioner) genom huden i perineum.

  Behandlingsframgången beror i många avseenden på den upplevande läkaren och hans lag. Det är mycket viktigt att läkaren går in i pellets på ett sådant sätt att de täcker hela volymen av prostata med strålning.

  För patienter med tumörer med medelhög till hög risk för aggressiv tillväxt, är effektiviteten av brakyterapi ännu inte upprättad, av detta skäl, för närvarande, är denna metod för behandling som används endast i fall av patienter med långsamt växande form av prostatacancer, när tumören ännu inte har spridit sig utanför prostata körtel eller lymfkörtlar.

  Effekten av brachyterapi i dessa former av cancer har studerats i en stor studie, vilket visade att sannolikheten för återfall av cancer (när det gäller att öka PSA-nivåerna) är 8% efter 8 år efter behandling.

  Fördelar med prostata cancer brachyterapi

  • Brachyterapi utförs på poliklinisk basis. Efter proceduren kan en person gå hem samma dag.
  • Brachyterapi kan kosta mycket mindre än prostatektomi.
  • Brachyterapi är förknippad med en lägre risk för urininkontinens efter behandling (jämfört med prostatektomi).

  Nackdelar med prostata cancer brachyterapi

  • Nästan 80% av patienterna efter brachyterapi har en eller flera biverkningar: smärta vid urinering, utseendet av blod i urinen, utseende plötslig stark och frekvent uppmaning att urinera, blödning från ändtarmen. Dessa biverkningar kan bli mest uttalade inom 1-3 månader efter proceduren och försvinner i genomsnitt om 8-12 månader.
  • Enligt olika studier har ca 30-35% av män som genomgår brakyterapi, det finns erektil dysfunktion, även om det fortfarande inte är etablerad, oavsett om det är relaterat till överträdelse av potens med förfarandet eller med de problem som fanns i patienter före avbildning.
  • Hos vissa patienter kan brachyterapi orsaka en smalning av urinröret, vilket kan kräva operation för att eliminera det.
  • Brachyterapi kan öka risken för cancer i angränsande organ något (till exempel, blåsans cancer) under de följande åren.

  Extern bestrålning med prostatacancer

  Under det externa bestrålningsförfarandet utsätts tumörområdet och de omgivande vävnaderna (där det kan vara fokus på avancerad cancer) för strålningsstrålning som genereras av en speciell installation.

  I många fall, i synnerhet vid behandling av patienter med tumörer med hög risk för aggressiv tillväxt kombineras yttre bestrålning med androgenavskrivningsterapi.

  I prostatacancer med låg eller genomsnittlig risk för aggressiv tillväxt är effektiviteten av behandling med extern bestrålning ungefär densamma som i prostatektomi. Sannolikheten att överleva utan återfall i 5 år är cirka 85% med extern bestrålning och cirka 87% med prostatektomi.

  När det gäller patienter med högrisk tumörer möjliggör en kombination av extern bestrålning och androgenavskrivningsterapi en bättre prognos överlevnad under de närmaste 5 åren jämfört med prostatektomi.

  Fördelar med yttre bestrålning

  • Detta är en icke-kirurgisk behandling. Det kräver ingen kirurgisk manipulation, injektion eller snitt.
  • Extern bestrålning kan vara ett lämpligt val för patienter med tumörer av någon grad av risk, men utan metastaser.

  Nackdelar med extern exponering

  • Extern bestrålning utförs av kurser som innehåller ett stort antal sessioner (upp till 36 sessioner) och kostar mer i jämförelse med brachyterapi.
  • Som brakyterapi, kan extern strålning orsaka biverkningar såsom ofta behov och smärtsam urinering, smärta i anus, blödning från anus, och även, ökar risken för efterföljande utveckling till en viss grad blåsans cancer eller tjocktarmscancer.
  • Om extern bestrålning inte är tillräckligt effektiv och det finns ett behov av att ta bort prostata, kan förändringar i prostata vävnader som uppstår under påverkan av strålning komplicera operationen (detta minskar dess effektivitet och ökar risken för biverkningar).

  Androgen-deprivationsterapi och anti-androgenbehandling

  Celler som utgörs av prostatacancer är känsliga för verkan hos testosteronhormonet och växer snabbare under dess inflytande.

  I detta avseende är en annan möjlighet att behandla prostatacancer blockeringen av testosterons stimulerande verkan på tumörvävnaden.

  I kroppen produceras testosteron i testiklar och i små mängder i binjurarna.

  Androgen-deprivationsterapi består i avlägsnande av testiklar eller vid utnämning av läkemedel som blockerar produktionen av testosteron i testiklarna. Dessa är droger från gruppen av luteiniserande hormonagonister (deras exempel är Leuprolid, Gocerelin, Buserelin, Tryptorelin).

  Antiandrogen behandling är användningen av läkemedel som blockerar verkan av testosteron vid prostatavävnad (bikalutamid, flutamid, cyproteronacetat, dietylstilbestrol, etinylestradiol).

  Närvarande dessa behandlingar används endast som ett tillägg för extern strålning, i fall där det finns ett tal om tumörer med en hög risk eller när undersökningar visar närvaro av tumörfokus i lymfkörtlarna eller andra organ.

  Att ta bort testiklarna och ta mediciner orsakar liknande biverkningar:

  • Hot flushes (i 85% av männen);
  • Minskning av sexuell lust (80%);
  • Erektil dysfunktion (83%).

  Det är också möjligt att öka storleken på bröstkörtlarna, viktökning, ökade kolesterolnivåer och därtill hörande ökad risk för farliga kardiovaskulära sjukdomar, ökad risk för osteoporos, utveckling typ 2-diabetes, minskning i muskelmassa.

  Fördelarna med att ta bort testiklar är låg kostnad. Denna operation utförs på poliklinisk basis och ger en stabil minskning av testosteronnivåerna. Dess huvudsakliga nackdel är irreversibilitet.