Huvud
Förebyggande

Analyser för akut och kronisk prostatit

Prostatit är en manlig sjukdom som för ofta lämnas utan ordentlig uppmärksamhet. Många patienter uppmärksammar inte ångestsymptom, eller försök att bli av med dem genom folkmedicin. På grund av likgiltighet av nära eller egen blyghet kan mannen ta till ett kroniskt tillstånd även obetydlig inflammation orsakad av överkylning.

Prostatit är den mest smutsiga maskulin sjukdomen med otydlig, omfattande symptomatologi. Känna igen det i de tidiga stadierna utan ytterligare diagnos är nästan omöjligt, så analysen är mycket viktig. De utförs för att noggrant diagnostisera sjukdomen, bestämma dess stadium och svårighetsgraden av symtomen på inflammation.

På grundval av kliniska undersökningar väljs också den mest lämpade för hälsotillståndet och effektiv metod för behandling av patienten.

Så vilka tester ger du om du misstänker prostatit? Vilken roll spelar det för diagnos och behandling av patologi?

En noggrann diagnos är grunden för effektiv behandling

Det är känt att ju ju mer diagnosen är etablerad desto lättare är det för läkaren att välja den nödvändiga behandlingen för patienten. Prostataundersökningar och direkta analyser bestämmer i stor utsträckning de mediciner som kommer att få effekt i varje enskilt fall.

De tillåter dig också att korrekt identifiera den skyldige, som bidrar till utvecklingen av inflammation i prostata och att välja rätt behandling taktik.

Vad kan testen säga?

Prostataundersökning innebär en uppsättning kliniska förfaranden för att bestämma kroppens allmänna tillstånd, förekomsten av inflammation i den, den huvudsakliga mikroorganismen som orsakade sitt skede av vävnadsskada.

Kliniska undersökningar ger också läkaren tilläggsinformation om patientens övergripande hälsa, frånvaro eller närvaro av en tumör, virus i kroppen och immunsvaret mot dem.

När är det nödvändigt att kontrollera för prostatit?

Alla patienter som kommer med klagomål om oacceptabel smärta i ljummen och svårigheter med urinering ska omedelbart skicka test för inflammation i prostata. I de flesta fall behandlas män med en akut fas av sjukdomen.

Kronisk prostatit är mindre ljus och går därför ofta obemärkt.

Kontrollera om du kan svara "ja" på följande frågor:

 • ibland urinering åtföljs av en brännande obehaglig känsla;
 • Urinströmmen avbryts, lämnar oregelbundet och oregelbundet;
 • Du märkte märkliga vita vätskor i urinen.
 • periodiskt upplever du små svårigheter med urinering, men då försvinna de;
 • Du känner ofta en falsk uppmaning, eller märker att du måste gå på toaletten oftare;
 • Defekation åtföljs av pinsamt eller till och med smärta;
 • Du lider av kränkningar i den sexuella sfären;
 • Du har då svårigheter med utlösning, sedan ejakulera för fort. Orgasm blev svag, ibland orsakar det obehag;
 • på natten kan du inte sova ordentligt på grund av frekventa samtal och (eller) långvariga erektioner;
 • Du har blivit nervös och irriterad. Detta märks också av dina släktingar, vänner och kollegor.
 • Du blir trött mycket snabbare.

Även ett positivt svar är tillräckligt för att börja oroa dig för din hälsa. Att skicka eller genomföra forskning vid misstanke om prostatit är det nödvändigt så snart som möjligt. Några former av denna sjukdom fortsätter nästan asymptomatiskt, och manifesterar sig endast i de mest försummade stadierna. Tidig upptäckt av hotet skyddar dig mot obehagliga följder och minskar risken för prostata adenom.

Obligatoriska studier

Att adressera till experter följer så snart som möjligt. Då kan du gå igenom alla faser av undersökningen och få den mest exakta diagnosen.

Att veta vilka tester som ges för misstänkt inflammation i prostata, kan du planera tiden i förväg och genomföra alla nödvändiga förfaranden snabbare.

För att bestämma orsaken till lesioner av prostatavävnaden genomförs en omfattande undersökning. De mottagna indikatorerna jämförs, och på grundval av den slutgiltiga diagnosen görs.

Allmänna Metoder

Blodtestet för prostatit hos män är av största vikt, liksom undersökningen av urin. Dessa test utförs praktiskt taget med eventuella infektionsprov. I fallet med prostatit hos män hjälper de till att fastställa följande faktorer:

 • förekomsten av infektionspatogener
 • abnormt beteende hos bakterier;
 • närvaro av primära tecken på leukocytos
 • närvaron av proteinsekretioner i urinen;
 • rörelsehastighet för röda blodkroppar.

Dessa data är viktiga för snabb bestämning av graden av sjukdomen. De kan indikera närvaron av en inflammatorisk process, hjälpa till att karakterisera intensiteten av inflammation och bestämma omfattningen av lesionen.

Studie av utsöndringen av prostata

Denna procedur bör fyllas i så snart som möjligt. Att få resultaten tar lite längre tid, men på väg ut kommer du att veta med nästan hundra procent sannolikhet om du lider av prostatit eller inte.

Endast patienter som inte lider av sjukdoms akuta fas kommer att kunna överföra hemligheten till testet. Materialet för forskning utsöndras från urinröret genom stimulering av prostata, vilket är strängt förbjudet i avancerade stadier av inflammation.

Vissa former av kronisk prostatit kan störa hemligheten för att lämna kroppen på ett naturligt sätt. I detta fall släpps en del av materialet ur urinen.

En noggrann utredning av hemligheten ger exakt information om inflammationsstatus och tillståndet hos prostata vävnaden. Genom att kombinera resultaten med data om gemensamma metoder gör det möjligt att upprätta en otvetydig diagnos.

Undersökning av ejakulat

De individer som erhållits i studien av seminalvätska ger information som är analog med studier av prostatakörtelns utsöndring. Detta är en obligatorisk undersökning för patienter som inte har möjlighet att identifiera en hemlighet för diagnos.

Prostatit diagnostiseras i jämförelse med det totala antalet leukocyter och misstänkta tumörer från ensamma erytrocyter.

Det allmänna tillståndet för sperma kan också berätta mycket om prostatiternas gång.

Särskilt viktiga funktioner är:

 • förändring i sura miljöer (reaktionens natur blir alkalisk);
 • minskning i koncentrationen av spermatozoa;
 • en avsevärd mängd spermatozoider olämpliga för befruktning.

MR och datortomografi

Dessa högteknologiska procedurer kan utföras av patienten vid något stadium av prostatit. Studier hjälper till att studera sjukdomsförloppet i detalj och analysera utvecklingen av inflammation.

Magnetic resonance imaging används inte som en självständig metod, men det är extremt användbart vid raffinering av diagnosen och bildar en komplett bild av sjukdomen. Att veta hur nederlaget utvecklades, kommer läkaren att kunna välja de mest effektiva drogerna.

Datortomografi skiljer sig inte mycket i spektret för de erhållna data från MR. Vissa patienter kan inte skicka magnetisk resonansavbildning av enskilda skäl. Datorscreening passar alla. Dessutom ger det ett omedelbart omedelbart resultat, som du omedelbart kan arbeta med.

Andra ytterligare diagnostiska metoder

Ibland har en läkare inte möjlighet att genomföra en klassisk studie, vilket gör det möjligt att exakt bestämma sjukdoms specificitet. Under sådana extrema förhållanden måste patienten förlita sig på specialistens expertis.

Typen och scenen för prostatit bestäms i detta fall genom en traditionell manuell undersökning. Massage i prostatakörteln, trots "backwardness", låter dig etablera många viktiga tecken på sjukdomen (till exempel öka prostata, smärta vid pressning etc.).

Om patienten uppvisar tecken på akut prostatit, utförs en sådan undersökning inte. Men i de flesta fall möter män som lider av prostatit ett överflöd av tillgängliga analytiska förfaranden. Om misstankar om infektion utförs nödvändigtvis av relevanta studier: om du ignorerar det smittsamma medlet, kommer sjukdomen inte att botas.

Många förfaranden underlättar urologens arbete, så att du kan upprätta en diagnos med största förtroende.

Ytterligare studier av urinsamling kan ge värdefull information om en patient med akut sjukdom som inte har förmåga att klara "standard" test.

Såning av blod kan helt eliminera risken för bakteriell infektion - eller tvärtom isolera skadliga bakterier.

Kort transkription

Resultat av urinalysen. Leukocyter i urin hos män i normen bör inte vara mer än 3. Om det finns ketonkroppar är utvecklingen av diabetes mellitus möjlig. Även närvaron av blod är oacceptabelt.

Vid PCR-diagnos bör röda blodkroppar inte vara i sikte. Om det finns minst en liten mängd, så var det ett trauma på prostata. Även närvaron av röda blodkroppar indikerar onkopatologi hos prostatakörteln.

Resultat av studien av prostatajuice. Antalet leukocyter överstiger inte 12. Erytrocyter och epiteler måste vara singel. Återstående indikatorer bör vara frånvarande.

Vid undersökning av ejakulatet bör leukocyter vara i stora mängder, det finns ingen slim. Normalt kan volymen vara 2 ml. Normal spermatozoa i en mängd av 50% av den totala.

På ultraljud och TRUS, volymen av prostatakörteln. Uppskatta dess densitet. Seminala vesiklar är normala upp till 5 cm.

Grundläggande och ytterligare test för diagnos av prostatit hos män

prostatit har inga tydligt uttryckta symtom, vilket i hög grad komplicerar diagnosen av patologi i de tidiga stadierna.

Utan användning av ytterligare analyser det är omöjligt att göra det. Men vad tester för prostatit Behöver du överlämna?

Trots allt kan laboratorieundersökningar fastställa det aktuella stadium av inflammation körtlar och svårighetsgrad patologisk process.

I artikeln kommer vi att prata om diagnos prostatit, analyser, hur man definierar en smittsam sjukdom.

Analyser för prostatit hos män

analyser vid en anläggning av en inflammation i en prostata - ett komplex av kliniska undersökningar som gör det möjligt att ta reda på följande stunder:

 • generellt tillstånd av penis
 • förekomst av inflammation
 • stadium av vävnadsskada.

Dessutom kan rekommenderas kliniska undersökningar. Det är kombinationen av analytiska data som gör att läkaren kan sammanställa en fullständig bild av patientens hälsotillstånd.

huvud

vad analyser att överlämna vid en prostatit? För att få en fullständig bild av sjukdomen utser urologen följande laboratorieforskning:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • prostatsekretionsanalys;
 • analys av urinrörsekretionen.

Vi kommer att överväga vilka analyser vid prostatit det är nödvändigt att överlämna - undersökningsplan:

Allmän analys av urin

Om du misstänker en prostatit urinanalys - Den första analysen måste du klara.

En studie av patientens urin gör att läkaren kan identifiera inflammation, påverkar prostatakörteln.

Om urinanalysen visar ett ökat innehåll leukocyter, då bekräftar detta förekomsten av inflammation.

Urinanalys för prostatit - indikatorer:

 1. leukocyter. Normalt bör denna indikator inte gå högre 7 föremål. Om figuren ökar, genomgår människokroppen en inflammatorisk process.
 2. protein. I urinen bör den inte vara innehållen. Hans närvaro kan prata om den kroniska banan av prostatit.
 3. erytrocyter. I analyser på en prostatit norm eller -hastighet - 5 enheter. Förhöjda nivåer av röda blodkroppar kan vara ett tecken på abscess av prostata eller beräkningsformen av sjukdomen.
 4. insättning. Utseendet av sediment föreslår en ökad salthalt, vilket kan orsaka bildandet av stenar i prostatakörlens kanaler.


Mindre effektiv för att diagnostisera prostatit är täthet av urin och KOE indikator. Överflöd av tillåtna normer kan indikera en patologi i genitourinary systemet som helhet.

Allmänt blodprov för prostatit

Fortfarande vad analyserar hand över vid prostatit hos män? En av dem - Analys av prostatit med blod. Blodprovtagning för undersökning utförs från fingret strikt på en tom mage. Nedan kan du se indikatorerna för ett allmänt blodprov för prostatit.

Analys av ett blod i en prostatit - norm eller hastighet:

 • ökade värden av leukocyter (mer än 9 × 10 ^ 9);
 • ökad ESR (mer än 5 mm / h);
 • fixering av stabila kärnbildade leukocyter (mer än 4);
 • lågt hemoglobin (mindre än 110 g / l).

Om sådana abnormiteter finns i blodprovet för prostatit, indikerar de en långvarig inflammation.

Prostatsekretskontroll

Viktiga indikatorer för studien är:

  1. leukocyter. Normalt bör indikatorn inte gå högre 10. I närvaro av en inflammatorisk process ökar antalet leukocyter.

De måste vara närvarande i hemligheten i en betydande mängd.

Med den befintliga kroniska inflammationen i prostata lecitinkorn kan antingen vara helt frånvarande eller bestämas med ett litet antal.

Bör inte lösas.

När patogena mikroorganismer detekteras rekommenderas det att bakteriell ympning hemlig prostata med definitionen av patogenens känslighet mot antibiotika.

Ibland, mot en bakgrund av god analys, är en person fixad symptom på prostatit. I detta fall kan ett provokerande test utnämnas. Patienten administreras intravenöst av prednisolon eller pyrogenal. Därefter utförs ett upprepat staket av prostatsekretion och urinsamling.

Det injicerade läkemedlet aktiverar utsöndring leukocyter (om det finns en dold läckande prostatit). Förhöjda nivåer av leukocyter i humana biologiska fluider bekräftar patologi.

Bra resultat fluorescerande mikroskopi. Metoden gör det möjligt att identifiera även enskilda celler i det cylindriska epitelet, vilket blir en bekräftelse på kronisk prostatit.

Analys av skrapning från urinröret

Mycket ofta associerad prostatitpatologi blir inflammation i urinröret - uretrit. För att diagnostisera sjukdomen utförs skrapning med hjälp av en steril sond insatt i urinrörets lumen till ett djup av tre till fyra centimeter.

Med uretrit visar analysen närvaron av bakterier i testmaterialet, liksom en ökning av antalet leukocyter (mer än tre i synfältet). Dessutom registreras höga nivåer av slem och epitelceller.

Ytterligare laboratorietester

Vilka tester för prostatit? Oftast, för att få en tydligare bild av sjukdomen, föreskriver urologen ytterligare studier.

En sådan åtgärd utövas om den tidigare utsedda drogterapi gav inte det förväntade resultatet.

Dessutom kan symptom på komplikationer av prostatit bli en orsak.

Här kan utses: ett blodprov för PSA, bakteriologisk sådd av prostatsekretionen, PCR, spermogram.

Blodtest för PSA

Protein PSA (prostatiskt specifikt antigen) produceras av körtelvävnaderna. Dess huvudsakliga funktion är flytning av spermier. överskott PSA tillåten norm kan indikera närvaron av maligna celler, liksom andra patologiska förändringar i prostatakörtelns vävnader.

Tre typer av PSA är av diagnostiskt intresse:

 • Gratis (utgör 20% av den totala mängden protein som cirkulerar i blodet);
 • relaterade;
 • vanligt.

Vid normal drift av det sekretoriska epitelet av PSA-prostatan i en mans blod bestäms inte mer än 4 ng / ml.

Det totala antigeninnehållet i blodet ligger inom 4... 10 ng / ml är ett tecken på följande patologier:

För mer exakt tolkning av analysen Innehållet av specifika proteinfraktioner undersöks:

 • minskning av fri PSA blir en av tecknen på utvecklingen av prostatacancer;
 • ökning av tillåten norm för gratis PSA indikerar en kronisk form av prostatit.

Bakteriologisk odling av prostatsekretion

Analysen refererar till bakteriologisk forskning. Analysen gör det möjligt att identifiera patogenen och skapa sin känslighet för olika typer av antibiotika.

PCR (polymeraskedjereaktion)

PCR-diagnostik - En av de mest effektiva metoderna, som används i stor utsträckning vid urologisk träning.

analys av utförs på kort tid och visar en hög noggrannhet av resultatet (upp till 99,9%).

Det var PCR är den mest informativa metoden för att diagnostisera inflammation i prostata.

teknik PCR avslöjar DNA alla patogener närvarande i det biologiska materialet som tagits.

Detta gör det möjligt att välja en lämplig drogterapi. Dessutom avslöjar studien även enskilda virus och bakterier, vilket är helt omöjligt med andra metoder.

sperma

Vad är sperma vid en prostatit? Varför gör de det? Studien avslöjar inflammatorisk process. Ofta utsetts eller nomineras analysen av en semen i tandem med bakpossevo en hemlighet hos en prostata.

Utvärderingen av det mottagna materialet är följande indikatorer:

 1. Volym av ejakulat. Den genomsnittliga normen - 3... 5 ml. Att få mindre sperma indikerar ett misslyckande i prostatakörteln. Överskott är den nuvarande inflammationen.
 2. färg. Normen är vit, något gulaktig eller gråaktig. Mörkningen av ejakulatet (ibland blodinnehållet) talar om traumatisering av körteln, och kan också indikera beräknad prostatit.
 3. Syra. Normalt pH faller inom intervallet 7,2-7,8. Avvikelser kan indikera förekomsten av prostatit.
 4. Likriktningsperiod. Normalt bör denna indikator inte överstiga en timme. Vid kronisk inflammation i körteln registreras en ökning av parametern.
 5. Viskositet av ejakulat. Hos friska män överskrider inte trådens längd 0,5 cm. Överskridande av det tillåtna indexet kan också orsakas av prostatit.


Förberedelse för leverans kräver av sexuell avhållsamhet åtminstone i två dagar. Under denna period är det nödvändigt att avstå från att ta kaffe, alkohol, eventuella mediciner och besöka bastur, bad, solarium. för analys alla erhållna spermier används.

slutsats

prostatit - En av de allvarligaste sjukdomarna i det manliga reproduktionssystemet, vilket försämrar patientens livskvalitet. Att överlämna analyser vid prostatit är nödvändigt var säker! Att genomföra en omfattande analys gör det möjligt att du inte bara identifierar patologi i början av dess utveckling, men också att upprätta en optimal behandlingsregim.

Användbar video

Vid en prostatit analyserar vad som ska överlämnas? Se videon nedan:

Egenskaper vid leverans av blod och urintester för prostatit och avkodning av indikatorer

Korrekt och snabb diagnos är nyckeln till framgång i behandlingen av någon sjukdom, det är naturligtvis hänvisar till sjukdomar som är förknippade med olika sjukdomar i prostata, inklusive prostatitu.Narusheniya till arbetet i denna viktigaste manliga organ visar sig på olika sätt, former och Det finns många former av sjukdomar, och deras behandlingar varierar mycket: från konservativ till radikal prostatektomi. Utnämningen av nödvändiga test och deras korrekta tolkning spelar därför en avgörande roll för framgångsrik behandling av prostata sjukdomar och patientens återkomst till det vanliga sättet att leva. Analyser med prostatit - när, hur och vad ska jag ta, hur ska jag förbereda mig för dem?

Hur man bestämmer den nödvändiga forskningen

Primär undersökning med prostatit hos män är det viktigaste steget vid behandling av prostata sjukdomar, det är på grundval av den samlade historien att urologen bestämmer vilka test som behövs för att fastställa rätt diagnos. Trots det stora antalet utvecklade omfattande diagnosmetoder måste inställning till utnämningen av forskningen vara strikt individuellt, måste patienten passera just dessa analyser, som i framtiden kommer att bidra till att identifiera effektiva taktik för behandling av män med prostata sjukdomar.

Vid sammanställning av en anamnese ska läkaren samla in och analysera följande information:

 • Ta reda på hur länge en man har symtom på en sjukdom.
 • I vilken sekvens framträdde de.
 • Huruvida det fanns exacerbationer av en prostatit, och vilka faktorer provocerade dem.
 • Oavsett om någon gång ZPPP-mannen var sjuk.
 • Har patienten problem i sexuellt liv och vilka.
 • Finns det några yttre faktorer som bidrar till prostatit.
 • Oavsett om det fanns tidigare problem med en prostata, om behandlingen spenderades.
 • Huruvida det tidigare fanns en kirurgisk ingrepp på en prostata hos den givna mannen.

Efter frågan utför doktorn en rektal undersökning och bestämmer preliminärt förändringarna i prostatens struktur och eventuell närvaro av en tumör.

Baserat på den samlade anamnesen kan läkaren utveckla en individuell diagnostisk algoritm.

Vad studeras oftast

I sjukdomar i prostata, som med många andra sjukdomar, är den viktigaste och informativa analysen av blod och urin. Urinundersökning är en av de mest informativa typerna av laboratorieundersökningar vid diagnos av prostatit och differentiering av akuta och kroniska stadier av sjukdomen. Om du misstänker prostatit måste patienten överföra tre olika typer av urintester: allmän, bakteriologisk, cytologisk. Ett allmänt och biokemiskt blodprov är obligatoriskt för akut och kronisk prostatit, eftersom deras indikatorer är maximalt informativa för korrekt diagnos, överförs dessa test till alla patienter.

Ökad alkalisk nivå i urinen indikerar ofta utveckling av prostatit.

Ett allmänt urintest med prostatit bidrar till att bestämma närvaron av patologiska förändringar i prostata, särskilt i början av sjukdomen, när patienten ännu inte har speciella problem med urinering. Färg, lukt, transparens och surhet av urin bestäms, och en kvalitativ och kvantitativ bedömning av förhållandet mellan kemiska föreningar utförs. Så, om surheten hos urin bestäms som alkalisk, kan detta indikera närvaron av prostatit. För att genomföra studien och tolka dess resultat är en minimal mängd urin tillräcklig. För studien används endast mikroskopet.

Patienten bör, när man hänvisar till en allmän urinalys, förklara reglerna för förberedelse för att samla materialet så att indikatorerna är så tillförlitliga som möjligt:

 1. Analyser tas i rena rätter, det är bättre att köpa en speciell steril behållare i apoteket.
 2. Samla urin på morgonen, det borde vara första morgondosen.
 3. Åtta timmar innan urinsamlingen ska stoppa någon måltid.
 4. Dagen innan analysen måste du utesluta att du tar mediciner och särskilt alkohol.
 • Cytologisk analys av urin.

Cytologisk undersökning av urin är också mycket viktig för diagnosen prostatit, det brukar tas med en allmän analys, men det kan göras med ett tre-shot-test. Denna typ av undersökning ger information om cellernas sammansättning, men i allmänhet för en objektiv bild av cytologi är det bättre att ordinera en studie om ejakulering och skrapning från urinröret. Förberedelser för denna typ av analys med prostatit är samma som vid en allmän studie av urin. Vid avkodning av resultaten uppmärksammas leukocyturi, dessa parametrar hos män med prostatit ökar signifikant. Epitelceller och erytrocyturi är inte karakteristiska tecken på inflammation i prostatakörteln.

 • Bakteriologisk analys av urin.

Närvaron av mikroflora och svampar i analysen av urin indikerar en infektiös prostatit.

Bakteriologisk undersökning av urin används i urologi som en ytterligare metod för att bestämma närvaron av prostatit. Denna indikator hjälper till att identifiera förekomsten av infektion, samt bestämma typen av patogen och dess känslighet för medicinska droger. Analysen utförs i flera dagar, dagligt sådd på näringsmediet av tre delar av urinen är gjort. Vid avkodning av resultaten uppmärksammas närvaron i urinen hos manliga parasiter, svampar och bakterier, indikerar dessa indikatorer närvaron av inflammation. Även med prostatit i den tredje delen av urinen finns en ökning av flera gånger indikatorn för nivån av mikroorganismer. Förberedelse för denna studie kräver en särskilt noggrann hygienisk beredning, för vilken en svag manganlösning kan användas. Det är också viktigt att analysen görs senast två timmar efter samlingen av urin.

 • Allmänt blodprov.

Förekomsten och utvecklingen av prostatainflammation bestäms av resultaten av den allmänna analysen av de viktigaste indikatorerna av undersökningen är att dechiffrera nivån av vita blodkroppar och ESR, om dessa är förhöjda, så i den manliga kroppen är en inflammatorisk process. Även för män är halten hemoglobin viktig, den sänker kan signera närvaron av prostatatumörer. Blod för en generell analys av behovet att passera ett finger, är förberedelse för analys vägran att acceptera någon mat under åtta timmar innan blodprovet, samt uteslutandet av en dag innan de får någon studie medicinering och, naturligtvis, alkohol.

 • Biokemiskt blodprov.

Blod för biokemisk forskning tas från venen, förberedelse för det är detsamma som för allmän analys med prostatit. Den biokemiska undersökningen mäter leverkontrollen (levermarkörer och bilirubin), det är möjligt att identifiera risken för njursvikt och njursvikt.

Blodprovet för PSA är ofta en avgörande bekräftelse på diagnosen.

Studier i akut och kronisk prostatit bör nödvändigtvis innehålla ett blodprov för PSA - ett specifikt antigen, vilket är en markör för en malign neoplasma. En hög nivå av PSA i blodet med hög grad av sannolikhet indikerar problem med prostatakörteln. En går denna analys inte möjligt att avgöra vilken typ av sjukdomen och identifiera malign sjukdom, BPH eller kronisk prostatit, PSA-nivån i blodet hos män, och kan uppgraderas efter en inflammatoriska sjukdomar i urogenital systemet män. Men om det finns en ökning av PSA-nivån i blodet, är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier för att identifiera en möjlig malign neoplasma.

 • Diagnos av ejaculat och utsöndring av prostata.

Denna typ av studie ges endast med kronisk prostatit, i det akuta skedet av sjukdomen kan inte utföras. För studien är rektal palpation av prostatakörteln nödvändig, under vilken materialet för analys tas. Undersökning av prostats utsöndring gör att du kan identifiera inflammatoriska processer i prostata samt bestämma deras intensitet. Förekomsten av urogenitala infektioner kan också bekräfta analysen av urinrörsekretionen och studien av ejakulatet. Ytterligare studier med prostatit är spermogram, ultraljud och andra metoder för instrumentell diagnos.

Sammanfattningsvis bör det återigen erinras om att den korrekta diagnosen beror på prognosen för fullständig botemedel mot prostata sjukdomar. För att överlämna analyser vid prostatit är det absolut nödvändigt enligt rekommendationer från den behandlande läkaren, denna plikt för framgångsrik diagnostik och efterföljande behandling med beaktande av alla parametrar.

Funktioner av blodprov för prostatit: allmän, PSA, ELISA

Ett blodprov som ges för prostatit hjälper läkaren att bestämma immunförsvarets tillstånd.

Immunitet skyddar hankroppen från olika biverkningar, inklusive inflammatoriska sjukdomar. Det mest utsatta organet för patogena faktorer är prostatakörteln. Annars kallas det prostata.

Prostata är en av de viktigaste organen i den manliga kroppen, som utför sådana funktioner som:

 • utsöndring av prostatajuice;
 • ökad rörlighet
 • näring av spermatozoa;
 • deras skydd mot exogena faktorer under samlag.

Prostatakörteln är också ett organ som är benägen för olika inflammatoriska sjukdomar som orsakas av bakteriell mikroflora, till godartade förändringar som har en ogynnsam förutsättning för att utvecklas till cancer.

När inflammationen utvecklas uppträder strukturella förändringar i den, liksom sekretoriska förändringar. Under dessa processer ökar produktionen av en specifik faktor som produceras av prostatakörteln - PSA -. Denna förkortning kan dechiffreras som ett prostatiskt specifikt antigen.

Fraktionen av detta element i blodflödet ökar, och dessa förändringar kommer att återspegla resultatet av PSA-blodprov, vars prov är nästan det första för misstänkt patologi.

För att bestämma den slutliga diagnosen, de som är refererade med misstanke om prostatit genomgår en doktorutnämnd studie. Med manifesterade symptom, som är typiska för den aktuella patologin, vänder en man till en urolog. Specialisten, tillsammans med instrumentala undersökningar, tilldelar laboratoriemetoder.

De mest vägledande laboratorieundersökningarna är:

 • ett allmänt blodprov
 • PSA blodprov är vanligt med prostatit.

Det allmänna blodprovet för prostatit återspeglar minimala förändringar i form av en ökning av det normala antalet leukocyter och en ökning av graden av erytrocytsedimentering (ESR).

Dessa tecken är en integrerad del av det inflammatoriska syndromet, samtidigt som de är ospecifika förändringar och inte kan prata om prostatit utan andra test.

Ovanstående analys kan indikera förekomsten av inflammation i kroppen, och redan vilken inflammatorisk störning som är inblandad kommer att bidra till att bekräfta blodprovet av PSA i prostata.

PSA är normen och patologin

Körningens normala funktion indikeras av den maximala tillåtna nivån av utsöndrad i blodet och urinröret, juicen i prostatakörteln. Det innehåller tillräckligt mycket prostatiskt antigen för att utföra funktionen hos körteln. För varje ålder finns en PSA-standard.

Med tanke på att sjukdomen oftast upptäcks hos personer i den äldre åldersgruppen och specifikt i riskgruppen är män över 40, kan normalvärdena av PSA spåras i tabellen nedan:

Beroende på ålder och PSA

Därför är det tydligt att ju äldre mannen, desto mer normal värderar. Med prostatit producerar cellerna i körteln en stor mängd antigen, samtidigt som det ökar utlösningen i blodet och urinröret, varifrån det går in i sperma och urin.

Likriktning av seminalvätska kan leda till infertilitet, vars upptäckt med asymptomatisk prostatit komplicerar situationen särskilt.

Överdriven mängd antigenant fraktion går in i blodet, Normala värden hoppar över 10 ng / ml. Vad som kan observeras inte bara i patologi, men också med tidigare manipulationer på prostata, till exempel med en prostationsmassage eller en biopsiundersökning av detta organ.

Isolering av en specifik markör i blodet innebär att det finns två former:

 1. fritt;
 2. bunden (med ett bärarprotein).

För att fastställa en noggrann diagnos är det nödvändigt att bestämma inte bara mängden av det totala antigenet. Men ta även hänsyn till den fria fraktionen och deras förhållande, som inte får överstiga 10%.

Förberedelser för blodprov för analys

För att resultaten ska kunna vara tillförlitliga måste du skicka den maximala träningen, som inkluderar:

 • avstå från samlag i minst 5 dagar
 • uteslutning av prostata massage
 • vägran av te, kaffe, alla typer av juice samt från drycker som innehåller alkohol och rökning (inte mindre än 8 timmar);
 • Den sista måltiden utförs 8-10 timmar före bloddonation.

I det nyligen genomförda biopsi av prostatakörteln eller stör det är det nödvändigt att skjuta upp studien av ett specifikt antigen i 3 veckor.

Kärnan i tekniken är att blodet tas från samma ån för analys, det rengörs av de formade elementen, filtreras. Efter dessa manipuleringar erhålles blodserumet, i vilka de söker efter en specifik markör, dess fraktioner och förhållandet mellan totala och fria antigener.

Det är viktigt att patientens serum levereras till laboratoriet senast 2 timmar senare. Därefter blir resultaten klar om 1 dag. Med tanke på data från de genomförda undersökningarna, föreskriver urologen behandling som är lämplig för sjukdomen.

Vad kan förändras i biokemisk analys säga?

Baserat på resultaten från denna typ av blodprov är det möjligt att bedöma de patologiska processerna som äger rum inte bara i prostata, utan även i hela kroppen.

Om du berör förändringar i prostatit kan du se en ökning av följande indikatorer:

Ökning av mängden totalt protein i blodet

Dess koncentration kan växa i samband med disproteinemi, det vill säga vissa proteiner kommer att öka i antal, vissa kommer att falla. Genom att öka individuella grupper av proteiner ökar mängden totalt protein. Dysproteinemi i denna situation kommer att associeras med inflammation och verkan av bakteriella toxiner på prostataceller.

Ökat antal akuta fasindikatorer

De förändras i samband med inflammation. Dessa inkluderar:

 • C-reaktivt protein;
 • seromucoid;
 • fibrin och liknande.

andra

 • Ökning av kreatinin och urea, liksom förändringar i glomerulär filtreringshastighet, indikerar kronisk atrofisk och cikatrisk förändring i renal vävnad. Sådana negativa processer i njurarna kommer att orsaka skador på prostata, eftersom de är oupplösligt kopplade till varandra via urinblåsan och urinblåsan.
 • Ökningen av kolesterol, vilket leder till bildandet av aterosklerotiska avsättningar i kärlen, resulterar i följd minskningen av blodflödet och vävnadsischemi i slutändan till skada på strukturvävnaden.

Oavsett om det är njurens vävnad eller prostatakörteln. Denna situation är farlig eftersom eventuella skador kan leda till inflammation och utveckling av prostatit eller till förekomsten av andra sjukdomar.

Förberedelserna för denna metod är minimal och inkluderar ett undantag:

 • mottagning på morgonen;
 • användning av alkoholhaltiga drycker;
 • röka före analysen.

Hög precision immunologisk metod

För diagnosen prostatit används tillsammans med andra analyser - ELISA, som dechiffreras, som en enzymimmunanalys. Dess utförande är möjligt på grund av det faktum att införandet av patogener som orsakar sjukdomen bildade kroppen ett immunsvar.

I detta fall bildas proteiner (antikroppar) av tre klasser - A, M, G - konsekvent. De skyddar kroppen mot patogener, vilket påskyndar eliminering av infektion.

Kärnan i denna reaktion är bestämning av antikroppar mot antigenen av bakterier och virus som orsakade inflammation i prostata. För detta tas blod i en liten mängd, vanligtvis från ulnar venen.

För att identifiera antikroppar är det nödvändigt att fästa dem på ett antigen, vilket bildar ett immunkomplex med dem. För att ytterligare identifiera komplexet och formationerna som kommer in i det är det nödvändigt att tillsätta nya antikroppar märkta med antigen.

Denna komplexa process ger slutligen de specifika proteinerna (antikroppar) som behövs för vissa patogener som orsakade sjukdomen.

Studien utförs på en tom mage, på morgonen. Dagen före testet kan du inte dricka alkohol, och du måste också ge upp fet, högkalorig mat. Det är lämpligt att utesluta rökning. Överensstämmelse med dessa åtgärder kommer att bidra till att undvika falska resultat.

slutsats

Identifiering av prostatit kräver medicinsk vård, eftersom ändringarna som finns i resultaten av blodprov, endast i kombination med varandra och med klinisk urolog för att fastställa diagnosen.

Till exempel, över den normala nivån av PSA läkare differentierar patologiska störningar i prostata pre-cancerösa och cancerösa sjukdomar, såväl som prostatit, som kännetecknas av ökade antigenfraktioner.

Analyser för prostatit

Vad du borde veta om prostatit

Adenom i prostatakörteln är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män i åttiotalet år. Analyser med prostatit är tidskrävande och det rekommenderas att ta dem mycket tidigare än sjukdomen kommer att ta en kronisk form. Tala om de test som krävs för prostatit för syftet med behandlingen, det menas inte bara leverans av blod och urin, men också andra laboratorier och hårdmetoder.

Det finns en viss riskgrupp, som inkluderar män som inte ens nått 40-åriga betyg. Dessa inkluderar:

 • Ogifta män, eller försumma sexualitet av personliga skäl;
 • Personer som utövar en intensiv förändring av sexpartner, och som en konsekvens ökar risken för infektion i urinröret.
 • Arbetare av en skåpstyp, såväl som specialister inom olika yrkesområden, som leder en stillasittande livsstil;
 • Män som har åderbråck.

Vi bör lyssna mer uppmärksamt på de signaler som kroppen ger oss för att inte missa de alarmerande symptom som uttrycks i följande manifestationer:

 • Svårt urinprocess (med smärta eller frekventa besök på toaletten);
 • Erektil dysfunktion;
 • Brännande känsla i perineum;
 • Smärtsamt tillstånd under avföring
 • Tidig utlösning;
 • Förlust av effektivitet, psykiska störningar.

Viktigt! Befann sig fler symtom från listan, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en urolog för att behandling och korrekt diagnos.

Typer av prostatit

Prostatit är uppdelad i flera former, som var och en orsakas av en speciell symptomatologi och förpliktar sig till en individuell behandling.

Akut prostatit

Karakteriserar en akut inflammatorisk process, provocerad, främst av patogena bakterier eller svampinfektion. De flesta bakterier som orsakar prostatit i akut form förekommer i människokroppen överallt och börjar visa sig aktivt endast mot bakgrund av en minskning av immunförsvaret.

Kronisk prostatit

Orsakerna till kronisk prostatit kan inte alltid identifieras, eftersom sjukdomen kan utvecklas asymptomatiskt under en längre tid och upptäcka sig redan när den bildas i form av prostata adenom. Ursprunget beror också på penetration av patogena mikrober i prostatakörteln, men det kan också baseras på andra orsaker, till exempel:

 • Försvagad immunitet, som en följd av överförda sjukdomar;
 • Frekvent exponering för stress;
 • Konstant förstoppning orsakad av ätstörningar;
 • Betydande frysning;
 • Stor rökning erfarenhet;
 • Traumatisk effekt på prostata;
 • Låg fysisk aktivitet.

Bakteriell prostatit

Det kan förekomma i en särskilt allvarlig akut eller passivt ökande form. Dess etiologi är i infektionen av Klebsiella bakterier, Pseudomonas aeruginosa och Escherichia coli, enterokocker. Bakteriell prostatit påverkar ofta män i fyrtio år och är mindre vanligt jämfört med andra typer av denna sjukdom.

Beräknad prostatit

Denna typ är en fortsättning på kronisk prostatit i frånvaro av behandling, komplicerat av bildandet i prostata av endogena eller exogena stenar.

Endogena stenar - har en liten storlek, upp till 0,5 cm och orsakar inte stor ångest. De förekommer på grund av stagnerande processer i prostata.

Exogena stenar - har en ganska stor storlek och liknar njurarna. Skapas som en komplikation av sjukdoms kroniska form.

Stagnerande prostatit

Det är inte av infektiöst ursprung och härstammar från störningar i venös cirkulationssystem eller från långvarig sexuell avhållsamhet.

Infektiös prostatit

I någon form har det en smärtsam kurs och orsakas av en patogen mikroflora. Händer oftast hos unga människor som leder en antisocial och livslång livsstil. Det orsakas främst av svampbakterier.

Purulent prostatit

Den nästa formen av infektiös prostatit, kännetecknad av feber i en sjuks kropp och utseendet av pus på penisens huvud. Denna typ är uppdelad i:

 • Catarrhal prostatit är en primär, som bildas mot bakgrund av en katarralsjukdom;
 • Follikulär - sekundär, komplicerad av pus-urladdning, smärtsamma smärtor och hög feber;
 • Parenkymal - ett tillstånd av särskild svårighetsgrad, som har samma symptom som den tidigare formen, men svårare att behandla;
 • Abscessing - patientens kroppstemperatur ligger nära 40 ° C och på grundval av alla de ovan beskrivna fenomenen börjar prostataformens abscess.

diagnostik

Diagnos av prostatit har tre riktningar, motiverad av svårighetsgraden av patientens tillstånd eller hans samtycke till undersökningen:

Prostatit, som har tecken på kronisk, är föremål för obligatorisk forskning i kliniska miljöer, med insamling av data om anamnese och fullständig hårdvara diagnostik.

Undersökningar relaterade till rekommendationer hänvisar till en mångfacetterad studie av utsöndrad urin, eventuell diagnos är ansvarig för ett urinrör för bakteriemiljö, TRUS, flödestryck och PSA-analys.

Den första etappen av någon diagnos är insamlingen av nödvändiga uppgifter om anamnese. I det här fallet ska den information som doktorn tar emot innehålla både allmänna data och svar på specifika frågor:

 • Hur länge sjukdomen varar, och när huvudsymptomen har erkänts
 • Med vilken intensitet utvecklades progressionen av symtom, oavsett om det var systemiskt eller oregelbundet;
 • I samband med vilka omständigheter det fanns fall av förvärring, om de inträffade;
 • Finns det venerala infektioner i fallet historia, liksom allvarliga virussjukdomar?
 • Hur vanligt är sexuellt liv
 • Finns det några andra korrekta uppgifter som patientens misstankar kan relatera till den aktuella sjukdomen.

Viktigt! Det är ytterst nödvändigt att fixa klagomål på läkarmottagningen om de första tecknen på obehag i genitourinary systemet och börja behandling före diagnos av prostatit eller prostata adenom.

Laboratorie- och maskinvarediagnostik

Efter insamlingen av data på analysen utnämns en mer detaljerad diagnos, antingen för att helt bekräfta eller motbevisa doktorns antaganden om arten av sjukdomen. Det innefattar överlämnande och laboratorieanalys av biologiskt material, liksom flera typer av hårdvaruforskning.

Allmän analys av urin med prostatit

 • Återkallande OAM, detta är den allra första laboratorieundersökningen, som blir utgångspunkten för all diagnos. Denna analys tas av det vanliga sättet att samla morgonturin;
 • Detektion av protein i urinen visar redan förekomst av patologiska förändringar, eftersom det inte borde vara normalt. Detsamma kan sägas om antalet leukocyter, om det finns mer än fem och närvaron av mikrober per volym av provmaterialet.

Allmänt blodprov för prostatit

 • Denna undersökning är grunden för laboratorietester och är det primära diagnostiska verktyget för att identifiera problemet i vilket skede som helst;
 • Staket utförs av kapillär och venös. Det sista förfarandet utförs när ett biokemiskt blodprov tilldelas;
 • Signerade indikatorer för att erhålla resultaten är: hemoglobinnivå (i norm från 130 g / l), samt avvikelser från tabulerade normer av urea, kreatin.

Prostatsekretionsanalys

 • Laboratorieanalysen av spermatozonmaterialet utvärderas enligt följande egenskaper: efter färg, viskositet, antal erytrocyter och leukocyter, spermatozoas aktivitet, antal lecitinkorn.
 • Överföringen av biologiskt material sker genom en provokerande utsöndring av prostata-massage. Laboratoriearbetaren väljer den uppsamlade vätskan i en separat behållare och skickar den till studien.
 • Utvärderingen av utsöndringen av prostata utförd på detta sätt medger att man bestämmer närvaron av bakterier och kontrollerar leukocytosnivån hos frömaterialet. Normen kännetecknar inte mer än tio leukocyter per viss volym vätska.

Bakteriell odling av urin

 • Såning bestämmer närvaron av bakterier i urinen;
 • För att passera denna analys till sådd av bakteriemediet är nödvändigt efter noggrann tvättning av könsorganens desinfektionslösning av mangan;
 • Förekomsten av en enda främmande cell på gliden talar redan om närvaron av 105 mikrober per 1 ml vätska. Förekomsten av endast 2-3 bakterieceller anses inte som en avvikelse från normen.

Analys av urinrörets utsöndring

 • Metoden för uroflowmetry registrerar förändringar i urinhålan och fullständigheten av öppningen av urinhalsens hals. Diagnos är i den invasiva metoden;
 • Avvikelsen från de normala parametrarna är en minskning av urinflödet upp till 15 ml / s vilket redan gör det möjligt att tala om detrous dysfunktion.

PCR för prostatit

PCR-analys av smet från urinröret för detektering av sexuella infektioner.

 • Ett smet produceras genom att ta biologiskt material från rena könsorganen och uppmanas att upptäcka sexuellt överförbara infektioner.
 • Avvikelse från normen är innehållet i materialet hos ett antal gonokocker, svamppatogener, trichomonader, klamydia, mykoplasmer.

MR med prostatit

 • Magnetisk resonansbehandling ger det huvudsakliga svaret på frågan om allvarliga patologier i strukturen i bäckenet hos patienten, och även om förekomsten av en cancer tumör på prostata organen;
 • Undersökning är endast föreskriven med viss rädsla för läkaren för tumörens närvaro och indirekt bekräftelse av biopsi.

CT-skanning med prostatit

 • Indikatorernas tvetydighet för att erhålla laboratorieundersökningar är en direkt indikation på computertomografi;
 • Med hjälp av hårdmetodmetoden för att diagnostisera CT är det möjligt att bedöma omfattningen av prostata-svällande tumör, för att detektera lokalisering av patologi och för att bestämma i detalj det efterföljande förfarandet för strålterapi.

Biopsi med prostatit

 • Biopsi med prostatit, denna testning, ett prov av vävnadsmaterial, utfört genom rektal punktering;
 • Förfarandet är nödvändigt för att bestämma arten av inflammation i prostatakörteln och utesluta från de möjliga antagandena en sådan diagnos som en onkologisk sjukdom.

Ultraljudsdiagnostik - transrectal och blåsan

 • Producerad genom införandet av en miniatyrkammare i ändtarmen - med transrektalmetoden och utan penetration, genom bukhinnan - med buken. Resultaten av proceduren indikerar närvaron av stenar i körteln;
 • Förberedelse för denna procedur bör vara noggrann och bestå i fullständig frisättning av tarmarna - med den första versionen av undersökningen och fyllning av blåsan - den andra;
 • Diagnosen av prostatit bekräftas om prostatakörteln visas med ett modifierat konfigurationsmönster och en otydlig densitet.

Blodtest för PSA

 • PSA - prostatiskt specifikt antigen - bestämmer närvaron av cancer i prostatakörteln;
 • Det är viktigt att, före denna analys, skyddas från att få några skador, så att PSA-nivået omedelbart reagerar på överträdelsen eller skadorna i prostatakörtlarna.
 • Värdet av PSA-antigennivån varierar med åldern, så normen bestäms av tabulerade värden: hos en man under 50 år - upp till 2,5 ng peptid per 1 ml blod och upp till 70 år växer denna siffra till 4,5 ng. Eventuell avvikelse från normala index tolkas som patologi.

Diagnos av prostatit i hemmet

Symtomatisk prostatit, som tog form av kronisk, är lätt att bestämma, det beror på smärta i bäckenregionen, överträdelser i sexuellt liv (olika svårighetsgrad), skärande smärta i könsorganen, testiklar. Utvärderingen av symtomen vid detta stadium är redan ganska sen.

Men många män föredrar att ignorera situationen tills sjukdomen går in i ett akut stadium och kräver inte allvarlig och mycket lång behandling.