Huvud
Symptom

Online transkript av spermogram

Spermogram är den viktigaste analysen för att avslöja förmågan att befruktas, identifiera möjliga orsaker till infertilitet. Det är intressant att man för första gången utförde semenforskningen på 1700-talet, men endast 1929 utvecklades standardmetoder för analys. Referensvärdena till vilka läkare runt om i världen styrs, analyserar spermogrammet, utvecklades av WHO, de senaste ändringarna gjordes 2010.

Vad visar spermiogramindexen?

Studien av spermier involverar två steg. För det första är det en makroskopisk analys, under vilken data erhålls på färg, volym, pH, viskositet, lukt. De återstående parametrarna studeras med metoden för mikroskopisk undersökning, vilken utförs vid rumstemperatur, i närvaro av ett mikroskop med vissa förstoringsindikatorer. De viktigaste kriterierna, som kommer att vägleda läkaren när dechiffrera spermogrammet, är följande:

- koncentration av normala spermatozoa

- Förekomsten av patologiska inklusioner.

Spermograms normer

Det finns en avkodning av spermogrammet online, tack vare vilket även en person långt ifrån medicinen kan se avvikelser, jämföra de erhållna värdena med referenserna. Vi betonar emellertid att dechiffrera makans spermogram och dra slutsatser baserade på data - sakerna är olika. För att diagnostisera, föreskriva ytterligare undersökningar (till exempel ett test för DNA-fragmentering av ett spermogram eller en tank för spermadödning och andra), ska en läkare bestämma behandlingens taktik. Nedan ger vi normerna för spermogram som fastställts av Världshälsoorganisationen.

Makroskopiska indikatorer

 1. volym - från 1,5 ml Om volymen av ejakulatet ligger under denna figur kan man tala om mikrospermi, vilket indikerar en minskning av tillbehören på tillbehörsklämmorna. Dessutom gör den seminal vätskan, som kommer in i vagina, sin sura miljö mer alkalisk, vilket gör att spermatozoa kan komma in i livmodern. Med en liten mängd spermier kan hon inte klara av denna uppgift.
 2. färg - Gråvit. Förekomsten av röd färg kan indikera att det finns blod i spermogrammet. Denna så kallade gemospermiya - röda blodkroppar i den spermaanalys i tumörer, vilket leder till skador, närvaron av stenar i prostatakörteln, för små och benigna vaskulära lesioner.
 3. PH, surhet - från 7,2 till 8,0 Självförändringen i sig är inte ett tecken på patologi; det bedöms i samband med andra kriterier. Till exempel, om en lägre PH kombineras med azoospermi, misstänks en obstruktion.
 4. Likriktningstid - Upp till 1 timme. Ejakulat blir flytande när det påverkas av enzymer i prostatakörteln. Om flytningsperioden är mer än normalt talar de om enzymbrist eller misstänks ha inflammatoriska processer.
 5. viskositet - individuella droppar, upp till 20 millimeter Denna parameter utvärderas enligt följande: ejakulat frigörs från en speciell pipett från en viss höjd. Längden på "tråden" som sträcker sig bortom varje droppe och viskositeten bestäms.

Mikroskopiska index av spermogram

Spermogrammets huvudstadium är studien av halvvätska under ett mikroskop

 1. densitet - från 12-16 miljoner Dessa siffror anger hur mycket sperma finns i 1 ml seminalvätska. Densiteten kan variera med endokrina sjukdomar, blodflödesstörningar, inflammatoriska processer, som påverkas av giftiga ämnen och strålning.
 2. Antal spermier - från 39 miljoner. Räkna kammare används för exakt räkning. Ett litet antal spermatozoer kan vittna inte bara för förekomst av patologi utan också om ett mycket aktivt sexuellt liv.
 3. mobilitet. Spermatozoons klassificeras i en av tre kategorier. I ejakulatet är alla tre typer, bara deras förhållande är viktigt:

- Progressiv-mobil (PR) - från 38-50% i aggregat med icke-progressiv mobil;

- icke-progressiv mobil (NP) - från 38-50% i kombination med progressivt mobil;

- Fast (IM) - 10-15%.

Minskad rörlighet kan uppstå som en följd av toxiska effekter, till följd av immunologiska faktorer, liksom hos personer som arbetar under ogynnsamma förhållanden - till exempel vid höga temperaturer. Dessutom utövas påverkan av den lufttemperatur vid vilken analysen utförs, varför i de avancerade klinikerna används speciella uppvärmda tabeller.

 1. morfologi - 40-60% av normal och inte mindre än 4% av den ideala formen. Procentandelen visar antalet spermatozoer som har en normal struktur. En standardstudie utvärderar endast huvudets struktur, medan ett förstorat spermogram med Kruger morfologi (undersökning av ett färgat smet) gör att du också kan se huvudet och nacken. Krugeranalysen utförs endast av avancerade kliniker, men enligt de senaste WHO-rekommendationerna förefaller det vara en prioritet.
 2. vitalitet - mer än 50% Antalet överlevande spermatozoa bestäms. Inte alltid en ökning av antalet döda spermatozoer indikerar förekomst av patologier: detta fenomen kan vara tillfälligt - till exempel vid förgiftning eller infektionssjukdomar.
 3. agglutination Är frånvarande. Denna term kallas limning; med agglutination eller aggregering i spermogrammet minskar sannolikheten för graviditet dramatiskt. I regel tyder upptäckten av detta fenomen på immuninfertilitet, i vilken antikroppar som blockerar spermiernas verkan finns närvarande i kroppen. Bekräfta att denna diagnos möjliggör MAR-testet.
 • Spermogram Mar-test, vad är det?
 1. leukocyter - mindre än 1 miljon Om antalet leukocyter i spermogrammet överstiger detta värde antas det att det finns inflammatoriska processer.
 2. erytrocyter. Det är tillåtet att ha enskilda röda blodkroppar i spermogrammet, men de borde normalt vara frånvarande (orsakerna ovan).
 3. Amyloid- och lipoidkroppar i spermogrammet (eller lecitinkorn) kan indikera en minskning av prostatafunktionerna.
 4. slem i spermogrammet kan vara tecken på inflammation. Det utvärderas emellertid i samband med andra indikatorer. Till exempel, om det finns erytrocyter förutom slem, talar de om en möjlig inflammation i prostata.

Vad ska spermiogrammet berätta om?

Spermogramresultat

Om spermogrammet är normalt är den extra termen i laboratorieavslutningen endast en normospermi. Om emellertid några avvikelser upptäcks kan följande definitioner uppstå:

- Akinozoospermi - Absolut immobilitet av spermatozoa

- azoospermi - ejakulera utan spermatozoa

- asthenozoospermi - minskad rörlighet

- hemospermi - förekomst av röda blodkroppar

- leukocytospermi - en ökning av antalet leukocyter

- Nekrozoospermi - Minskade antalet livskraftiga spermatozoa

- oligozoospermi - låg koncentration

- oligospermi - liten volym

- teratozoospermi - antalet patologiska spermatozoa ökas.

Sammanfattningsvis betonar vi än en gång att resultaten av spermogrammet inte är diagnoser, utan bara symptomen på vissa sjukdomar. Mannen eller hans partner kan vara bekant med dem, men för exakt diagnos, sannolikt att kräva mer forskning och tilldela dem baserat på hela mängden data som erhållits från spermaanalys och kontroll, bör läkaren.

Avkodning av spermogrammi

Med hjälp av onlinekalkylatorn idag kan du bestämma spermier, deras "vitalitet" och rörlighet. Även personer som inte har en särskild läkarutbildning kommer att kunna ta reda på om de har det deklarerade resultatet. Spermanalys är ett smärtfritt förfarande som inte medför fysiskt obehag. Mental obehag kan vara närvarande på grund av att en man måste ejakulera i olämpliga förhållanden. Några killar börjar hysa om de omständigheter som han föreslagit, vilket kan påverka resultatet avsevärt.

Före leverans är det nödvändigt att observera ett antal villkor: det rekommenderas sexuellt avhållsamhet i två eller tre dagar, alkoholhaltiga drycker, att ta varma bad bör uteslutas. Återgivning är endast möjlig efter tre till fyra dagar.

Många är intresserade av frågan: för vilket syfte lämnar spermogrammet när det motsvarar normen? Analysen kan visa de befintliga avvikelserna i hanehälsan, vilket kan påverka den fortsatta uppfattningen av barn. Samtidigt, efter att ha upptäckt små avvikelser från normen, borde man inte omedelbart panik och göra besvikliga prognoser. Analysen visar bara det resultat som för närvarande är. Men det kan enkelt förändras under andra förhållanden och omständigheter. Dekoderingsspermogrammet innehåller en beskrivning av de nödvändiga indikatorerna. Med hjälp av räknaren som erbjuds på webbplatsen kan en man självständigt beräkna sitt resultat online och se till att allt är normalt.

Tidpunkt för flytning av ejakulat

Efter utlösning är sæden i ett visköst tillstånd, då börjar det gradvis tunna. Processen varar ungefär tjugo till fyrtio minuter, men tar i allmänhet inte mer än en timme. Om spermierna inte är tillräckligt flytande kan det påtagligt påverka uppfattningen. Under liknande förhållanden har spermatozoar nästan ingen chans att befrukta ägget. Faktum är att rörligheten för manliga celler i detta fall reduceras, vilket innebär att de inte kommer att kunna "leva" till livmodern. Om analysen visade ett otillfredsställande resultat, var inte upprörd. Glöm inte att kvaliteten på spermierna också påverkas av emotionellt tillstånd. Norm - i många fall är konceptet väldigt relativt. Vid behov bör analysen upprepas.

Väteindexet

Här pratar vi om den kemiska komponenten i spermier. Normalt är varje sperma utrustad med ytterligare skydd för att fritt kunna komma in i livmoderhålan. Faktum är att kvinnans vagina innehåller enzymer som bidrar till hans ständiga rening. Livmoderhålan är steril För att få en sperm där borde den inte bara ha aktivitet och rörlighet utan också ha ett visst pH-värde. Annars kan spermatzonen inte utföra sin huvudfunktion. Om kvaliteten på spermierna är otillfredsställande kommer uppfattningen att vara svår.

volym

Denna egenskap kännetecknar endast när graviditeten är planerad. En liten mängd spermier (mindre än 2 ml.) Kan "absorberas" av syrekomponenten i vagina, så att uppfattningen inte kommer så snabbt som man skulle vilja. I annat fall påverkar kvantiteten inte det totala resultatet. Normen är en volym av två till sex ml. När den frigjorda volymen överstiger det angivna antalet, undergår naturliga förhållanden en extra del omedelbart ur skeden. Att uppleva för liten eller stor volym är inte värt det, för kvaliteten är mycket viktigare än kvantiteten. Analys visar hur livskraftigt är hancellerna.

Många experter, som undersöker kvaliteten på spermier, anser fortfarande en sådan egenskap som färg betydande. Normalt har en hälsosam manlig sperma en vitgrå färg. Men små svängningar är tillåtna före den mjölkiga vita och gulaktiga nyansen. Det är inte normalt att överväga en uttalad rosa och burgunderfärg, eftersom de indikerar ett högt innehåll av röda blodkroppar. Med en obetydlig brun skugga av ejakulat är det för tidigt att dra några ogynnsamma slutsatser. I detta fall rekommenderar experter på medicinska området att göra en andra analys. Män ska inte vara upprörd om de ser en liten avvikelse från normen. Man måste alltid komma ihåg att några indikatorer är momenta, det vill säga de speglar bara det nuvarande ögonblicket, och därför borde man helt och hållet förlita sig på specialister.

Spermobilitet

Denna egenskap som rörlighet är av stor betydelse. Det speglar graden av aktivitet hos spermier, deras sannolikhet att befrukta ägget. Läkare delar spermatozoa i grupper, som var och en avspeglar graden av rörlighet.

Den första kategorin innehåller de mest mobila och unga spermierna. De har nyligen mognat och är redo för befruktning. Som regel är de ganska fast och rör sig snabbt. Det är inte svårt att gissa att en av de snabbaste "avkastningarna" kommer först. Resten av samma grupp kan göra en bra konkurrens.

Den andra gruppen består av spermatozoa, som rör sig i lägre takt (mindre än 0,025 mm / s.). Dessa är åldrande spermatozoer som inte kan göra hälsosam konkurrens för ungdomar.

Den tredje och fjärde gruppen innehåller spermatozoer som är inaktiva eller inte rör sig alls. Bland dem finns döda celler och de som är helt inaktiva. De kan inte delta i fertiliseringsprocessen. Normalt finns sådana spermatozoer alltid i ejakulatet. Man bör komma ihåg att en minskning av spermatozoas aktivitet ofta är förknippad med en lång period av abstinens från intimitet och indikerar inte nödvändigtvis en patologi.

Förekomst av andra ämnen

För normal sperma är frånvaron av erytrocyter, leukocyter och slemhaltiga sekretioner karakteristiska. Det höga innehållet av leukocyter i analysen kan indikera att det finns viss sjukdom i genitourinär sfären. Erytrocyter indikerar starten eller utvecklad inflammatorisk process. Ibland talar bardo eller röd färg av spermier om tumörer och till och med cancer i prostatakörteln. Vid inflammationer i blåsan ändras spermier också till bard, röd eller rik gul. Slime bör inte vara närvarande, men en liten del av det är helt tillåtet. På patologin är det när alla indikatorer är signifikant högre än normalt. Kalkylatorn som presenteras på webbplatsen hjälper till att klargöra situationen och se hela bilden.

Spermatozoa morfologi

Normalt består spermierna av ett huvud och en rörlig svans. Tack vare svansen bevarar den aktivitet och rörlighet under en viss tid. I vissa patologier finns det två huvuden eller en förvrängd svans.

agglutination

När agglutination observeras effekten av limning av spermatozoa. De förlorar sin rörlighet, blir olämpliga för uppfattningen. Detta fenomen indikerar nedsatt immunitet eller inflammatoriska sjukdomar. Med otillfredsställande resultat föreskriver läkare en kurs av speciella vitaminer.

Sålunda kan analysen av sperma visa tillståndet för hanehälsan. Män är mycket känsliga för sina livs intima sfär. När man upptäcker patologier ska man komma ihåg att eventuella avvikelser är korrekta.

Spermogram: Avkodning av resultatet online, var ska analysen gå över, normen, priset

Avkoda resultatet av spermogram online med ett klick på vår hemsida. Också du kommer att ta reda på var du ska passera analysen, normen för spermogrammets morfologi, spermogrammets pris, vad du borde veta innan du passerar testet och vad den här studien visar.

Avkodning av resultatet av spermogram online

Vad visar spermogrammet

Vissa par försöker bli barn i månader eller till och med år, och den önskade befruktningen förekommer inte. Orsaken kan vara patologier på den del av organismen hos en av partnerna. Med hjälp av ett spermogram kan du bedöma tillståndet hos manlig ejakulat, dess funktionella egenskaper och förmågan att befruktas.

Spermogram är en semenanalys under ett mikroskop, vilket resulterar i slutsatsen om följande egenskaper:

 1. Antal spermier.
 2. Mobilitet hos bakterieceller. Fertiliserade spermier, alltid mobila och levande.
 3. Struktur av spermatozoa och möjliga morfologiska förändringar. Patologier av flagellum eller huvud leder till att spermierna inte kan befruktas, även med deras normala totala antal.
 4. Koncentration av leukocyter och andra inklusioner, liksom deras typ.
 5. Antalet omogna spermatozoa. Bör inte överstiga 1%.
 6. Volym av ejakulat. Inverkar inte på fertilitet. Normalt bör det vara 2-6 ml. Med en mindre mängd ejakulat är det möjligt att misstänka androgenbrist, endokrina system eller sällsynta sjukdomar.
 7. Color. En vitgrå nyans anses vara normal färg. Förändring kan orsakas av en inflammatorisk process i blåsan eller problem med prostatakörteln. Ett dåligt symptom är en rödaktig nyans som erhålls på grund av intag av röda blodkroppar i spermierna.
 8. Viskositet. Omedelbart efter ejaculation är spermierna en viskös blandning, men inom 60 minuter späds den mycket. Viskositetsparametern är också av diagnostisk betydelse.
 9. Agglutination. Mängden limmade spermatoser bör inte överstiga 5%.
 10. Lukten. Ska vara specifikt, specifikt för sperminämnet. En obehaglig eller putrefaktiv lukt kan orsakas av en bakteriell infektion.
 11. pH. Normalt har spermier ett reaktionsmedium av 7,2.

Spermanalys utförs för:

 1. Identifiera problem med uppfattningen.
 2. Uppskattningar av manlig fertilitet.
 3. Förberedelser för artificiell insemination.
 4. Kompetent planering av graviditet.

Efter att ha fått resultatet av spermogrammet bör paret förstå att de inte är slutgiltiga. De otillfredsställande resultaten av spermogrammet visar bara var det är bäst att leta efter problemet, och det goda kan tvärtom försämras under inverkan av ogynnsamma faktorer. Därför bör du alltid ta hand om din hälsa och leda en rätt livsstil, även om du inte är orolig för någonting.

Online transkription av spermogramresultat

Ofta utfärdar laboratorier testresultat utan att dra några slutsatser. Patienter förblir i förlust med vad man ska göra med ett stort antal siffror och hur man kan räkna ut vad de menar. Hjälp vid avkodning av spermogrammet kommer att hjälpa till på internetprogram som tolkar de resultat du fått i laboratoriet. För att göra detta, skriv bara in alla egenskaper och tryck på en knapp för att få resultatet.

De flesta av tabellerna som visas i onlinehjälpare innehåller redan tillåtna intervall av normen för alla indikatorer. Men för att inte jämföra alla värden själv (dessutom kan det finnas en hel del av dem i ett fullständigt spermogram), måste du använda onlineavkodning.

När du har angett indikatorerna för alla inställda värden kan du få ett gemensamt resultat med utgången för varje parameter. För positioner som avviker från normen i en riktning eller annan, kan du läsa ytterligare information och försöka bestämma de enskilda orsakerna till patologin.

Fördelen med onlineavkodning är att känslan av återhållsamhet som många män upplever på ett individuellt samråd med en läkare är förlorad. En sådan Internetassistent kan emellertid bara göra en kollektiv analys av resultaten och systematisera data, men kan inte förskriva behandling, vid patologi. Det är därför, i närvaro av problem, det är bäst att kontakta en intern läkare.

Spermogramanalyssteknik

WHO rekommenderar att man mottar material av onani. Spermierna placeras i en speciell steril behållare, som kan köpas på apoteket. I regel ger laboratoriet plats och kapacitet för möjligheten att erhålla ejakulat direkt i sitt rum. Materialet kan dock hämtas hemifrån, och leveranstiden ska inte överstiga 1 timme. Att ta vissa läkemedel, särskilt antibiotika, kan snedvrida spermogrammets resultat, så det rekommenderas att skjuta upp proceduren till slutet av behandlingen.

Inom 1-2 timmar spermierna flyter, varefter de börjar analysera det. Störning av utspädningstiden observeras ofta med inflammation i prostatakörteln. Visköst ejakulat undersöks därför inte i sådana patologier artificiellt genom tillsats av speciella enzymer.

Spermatozoas rörlighet undersöks under ett mikroskop och i Goryaevs cell. Det noteras att rörligheten kan variera beroende på årstid. Resultaten för denna indikator kan klassificeras i flera grupper:

 1. Snabba spermatozoer med aktiv translationell rörelse.
 2. Långsamma celler med svag translationell rörelse.
 3. Praktiskt taget inaktiv.
 4. Fast.

För att utvärdera livskraften hos manliga sexceller används ett färgämne eosin. Det läggs till spermatozoa på en bild och färgningen undersöks under ett mikroskop. Levande celler förblir vita och kan inte färgas, och döda och immobila spermatozoa blir rosa.

Spermatozoas morfologi undersöks i ett smet efter färgning med histologiska färgämnen. Antalet normala och patologiska former i procenttalet bestäms efter beräkningen av 200 spermatozoa.

Innan spermogramanalysen genomförs

För att få mer exakta resultat rekommenderas män:

 1. Uteslut sex och onani en vecka innan utlösningen levereras. Avhållande bör dock inte överstiga 7 dagar.
 2. Under de senaste 5 dagarna, konsumera inte alkohol.
 3. Flera dagar före analysen, undvik överhettning, särskilt besöka bastun och termiska bad. Hög temperatur kan söka efter resultat med parametern för spermatozoas rörlighet.

Biomaterial rekommenderas att erhållas genom onani. Det antas att avbruten samlag eller användningen av kondom kan väsentligt förändra särdrag hos spermier.

Dekodning av spermogrammorfologi

Kvalitativ och kvantitativ bedömning av seminalvätska är grunden för att diagnostisera problem med manlig infertilitet. Tolkningen kompliceras av det faktum att det inte finns några tydliga normer för parametrarna som studeras, och de approximativa siffrorna ständigt korrigeras. Spermogramma kan indirekt indikera en patologi i angränsande organ och system, men det är mest efterfrågad att precis identifiera orsakerna till infertilitet.

Dålig morfologi av spermogram

Villkoren, när manlig ejakulering motsvarar normerna för alla parametrar, kallas "normospermi". Om du avviker från normen i någon riktning kan följande patologier förekomma:

 1. Oligozoospermia. I ejakulatet minskas koncentrationen av spermatozoa, vilket leder till problem med uppfattningen.
 2. Astenozoospermi. Spermatozoa visar minskad aktivitet, vilket gör det svårt att befrukta.
 3. Teratozoospermia. I ejakulatet finns ett ökat antal bakterieceller av onormal morfologi som inte deltar i befruktning. Sådana spratozoider kan ha defekter i huvudet, nacken eller svansen av en annan natur.
 4. Azoospermi. Ejakulat innehåller inte manliga könsceller.
 5. Spermatoschesis. Ejakulat utsöndras inte.

Med en kombination av patologier kan termer kombineras, till exempel dålig rörlighet och morfologi kallas "asthenoteratozoospermia".

Norm av spermogrammorfologi

Tydliga kriterier för norm för ejakulering är inte föreskrivna i några speciella dokument. Normens värden i varje laboratorium kan skilja sig något, men följande anses vara bra parametrar:

 1. Volymen är mer än 1,5 ml.
 2. Konsistensen av spermier är initialt viskös, men inom en timme spädas det nödvändigtvis.
 3. pH är mer än 7,2.
 4. I 1 ml bör innehålla mer än 15 miljoner spermier.
 5. Inom en timme efter utlösningen bör minst 58% av livskraftiga och 40% motila spermatozoa registreras.
 6. Antalet vita blodkroppar får inte överstiga 1 miljon för varje 1 ml sperma.
 7. Morfologiskt normala former bör vara mer än 4%. Den korrekta morfologiska formen är ett ovalt huvud, en tunn hals och en rak svans av samma tjocklek. Längden på huvudet och svansen på en normal sperma är ungefär 1:10.

Sådana resultat av analysen visar att en man är kapabel till befruktning och har en kvalitet ejakulat.

Förbättrad spermogramkvalitet

Vid eventuella avvikelser kommer spermogrammin från norm eller betyg läkaren först att rekommendera att upprepa analysen och sedan sätta diagnosen. Om förändringarna i spermogrammet orsakas av en smittsam process, börjar behandlingen tvärtom omedelbart efter det att patogenen identifierats. Efter avslutad behandling upprepas analysen. Det andra spermogrammet ska göras tidigast 7 dagar och senast 3 månader efter det första. Detta beror på att mognad av spermatozoa tar cirka 72 dagar, och deras framsteg längs vas deferens är en vecka.

Detta är en av de faktorer som en man kan påverka självständigt, utan stora ekonomiska kostnader. Det rekommenderas att byta till en hälsosam kost, utöva regelbunden fysisk aktivitet, sluta röka. Förbättring av livskvaliteten kan du märkbart öka hälsan hos hela organismen, vilket alltid påverkar spermiernas tillstånd positivt.

Ett obligatoriskt tillstånd för att förbättra spermogrammet är behandlingen av sammorbiditeter. Som regel påverkas den sexuella sfären av problem inom andrologiska och endokrina störningar.

Resultat spermogramm kan förvrängas i felprocessen av provtagning av biomaterial, lagring eller transport. Kanske kan en andra studie visa betydligt bättre resultat med en människas tidigare livsstil.

Var kan jag ta ett spermogram

De flesta privata laboratorier tillhandahåller en tjänst för att sammanställa ett spermogram. De arbetar med biomaterial som erhålls direkt från dem och med ejakulat som kan hämtas hemifrån. Huvudvillkoren är iakttagandet av villkor och temperaturregimer under transport. Alla centra gör spermogrammet snabbt och billigt. De flesta av dem, för konfidentiella ändamål, ger resultat direkt till händerna på den person som överlämnade honom efter det att dokumentet skickades in.

Valet av laboratorium ska göras enligt sådana kriterier:

 1. Kvalificering av en specialist som ska utföra analysen. Företrädesvis är det en erfaren spermiolog, inte en ung laboratorieassistent.
 2. Avstånd från huset. Det är viktigt om du bär biomaterial hemifrån.
 3. Priset. Spermogram är en enkel studie som inte borde vara höga pengar. Det är emellertid inte nödvändigt att godkänna starka budgetförslag, eftersom kvaliteten på analysen i sådana laboratorier inte är bäst.

Priset på spermiogrammet

Analys av spermatets kvalitet är relativt billigt. Priset kan variera beroende på det laboratorium där det utförs, men brukar vara ca 800-1000 rubel. Detta pris kan betraktas som lågt, med tanke på hur mycket användbar information som kan läras av resultaten av ett korrekt spermogram. Även behovet av att genomföra analysen är motiverad av dess informativitet.

Om du inte har fått mycket bra resultat spermogrammy, bli inte upprörd. För det första förbättras ejakulatets kvalitet definitivt efter en förändring i livsstilen. För det andra är en mans och en kvinnas kompatibilitet viktig för uppfattningen, och inte resultaten för var och en av dem separat. Kanske, för framgångsrik befruktning behöver du inte passa in i normens intervall.

Spermogram online

Kan jag dechiffrera resultatet av spermogram online?

När det gäller processen för leverans och behandling av analysen utförs alla dessa åtgärder endast under klinikkillstånden. Självklart finns det undantag när patienten får samla sperma hemma, förutsatt att hon snabbt levereras till laboratoriet.

Faktum är att hemmetoden för att samla analysen inte innehåller det faktum att spermogrammet kommer att utföras online gratis. Det är bara möjligt att dechiffrera de resultat som erhållits efter forskningen. För dessa ändamål finns det en särskild online-spermogramkalkylator som hjälper dig att förstå huruvida standarderna följs för alla indikatorer.

Dekodning av spermogramindex. I vilka gränser är normen?

För att förstå i vilken utsträckning det finns indikatorer på spermier som levereras i förvar, är det värt att uppmärksamma sådana parametrar:

 • Volymen av ejakulat bör ligga inom 2-5 ml;
 • Färgen på den normala analysen är grumlig vit, om transparensen är mer utbredd, då i sperma finns ett lågt innehåll av spermatozoa. Rödaktig färg indikerar en allvarlig patologi;
 • Det sura mediet bör normalt vara ca 7,2. Denna parameter indikerar närvaron av en inflammatorisk process i organen i genitourinary systemet;
 • Spermier med tiden ska flyta. Normalt bör detta hända 20-30 minuter efter utlösning. Möjligheten till fertilisering av äggstocken beror direkt på flytande egenskaper. Om flytning sker snabbare, så finns det ingen 100% garanti för att spermatozoa kan nå oocyten.
 • Analys av spermogrammet online gratis erbjuder uppmärksamhet på antalet spermier i ejakulatet. Minst 20 miljoner per 1 ml anses normalt. Det ökade eller minskade värdet på denna indikator kan indikera ett problem, men det anses inte vara för allvarligt. Med hjälp av specialterapi kan allt åtgärdas.
 • Spermatozoas rörlighet ligger långt ifrån sista platsen i listan över viktiga indikatorer. Analysen anses vara normal om den aktiva spermierna är mer än 50%;

Vi garanterar konfidentialiteten av dina uppgifter

Det är viktigt att dechiffrera resultatet av spermogrammet korrekt

Självklart kan du dechifiera onlinespermogrammet själv, men endast läkaren kommer att kunna göra en korrekt slutsats, med hänsyn till de enskilda egenskaperna, det gäller definitionen av diagnosen och utnämningen av en effektiv behandling.

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Spermogram är en laboratoriestudie av ejakulat, vilket gör det möjligt att utvärdera möjligheten av manlig sperma att befrukta ett kvinnligt ägg. Resultatet spermogramm hjälper till att identifiera infertilitet hos män och bestämma dess orsaker. Hur korrekt överlämnar analysen? Är det möjligt att dechiffrera sitt resultat självständigt? Vilka är de viktigaste normerna och indikatorerna för studien?

Funktioner av analysen

När du undersöker ejakulat, har läkaren möjlighet att bedöma graden av manlig hälsa. Dessutom bidrar spermogrammet till att identifiera ett antal sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, varicocele, sjukdomar som är sexuellt överförda etc.).

I allmänhet föreskrivs det för män som har misstankar om infertilitet. Modern reproduktiv teknik gör det möjligt att lösa problemet även om resultatet av spermogram är dåligt.

För att analysen ska vara så noggrann som möjligt är det viktigt att ordentligt förbereda sig för sitt beteende. Reglerna för spermogramleverans är som följer:

 • Samla material för studien kan bara vara av onanering, eftersom efter sexuell kontakt i materialet kan vara delar av vaginaens mikroflora.
 • Användning av kondom är förbjuden, eftersom produkten innehåller artificiell smörjning.
 • Minst 2 veckor före den föreslagna analysen är det förbjudet att ta något läkemedel. Detta gäller speciellt för antibakteriella läkemedel, vilket kan påverka avkodningen av analysen.

Hur man korrekt förbereder sig för analysen kommer att berätta urologen Alexander Nikolaevich Zakutskiy:

 • Samla material till studien kan endast finnas i laboratoriet. I vissa fall är det tillåtet att göra detta hemma. Men i detta fall är det viktigt att följa hygieniska normer och samla ejakulatet i en steril plastbehållare. Under transporten bör behållaren vara vid en temperatur av ca 37 grader. Alternativt bär den under armen. Transporttiden ska inte överstiga 1 timme.
 • Inom 3-4 dagar före insamling av material är det viktigt att avstå från sexuell avhållsamhet, vägra att besöka badet, ta ett varmt bad och dricka alkohol.

För att kunna påstå noggrannheten att avkoda spermogrammet måste det göras minst 2-3 gånger. Detta beror på det faktum att många faktorer kan påverka spermiernas sammansättning, såsom konsumerade livsmedel, läkemedel, stressiga situationer, hög fysisk ansträngning etc.

Det finns situationer där, efter en orgasm, spermier inte tilldelas på vanligt sätt. Detta tillstånd kallas retrograd ejakulation när utlösning sker i urinblåsan. Spermier kan detekteras i urinanalys.

Ett dåligt resultat efter den första leveransen av spermogrammet bör inte orsaka att en man bryter upp. För att prata om ett visst problem bör analysen utföras minst 2-3 gånger. Dekryptering av omprövningen kan vara annorlunda.

Spermiogram sorter

Det finns flera typer av analys:

 1. Basic - utförs enligt de normer som WHO godkänt och består av huvudindikatorerna.
 2. MAR-testet. Tolkning av MAP-testet avslöjar antisperma kroppar som kan förstöra spermatozoa.
 3. Spermogram på Kruger är en studie av spermatozoas morfologi.

Vad MAP-testet visar berättas av embryonläkaren Tatiana Vladimirovna Dubko:

Genomförande av de tre listade testerna heter ett expanderat spermogram. Vanligtvis rekommenderas det att hålla det när transkriptet från baslinjen har några avvikelser från normen.

Ibland ges män en biokemisk studie av ejakulat (bestämning av glukosidasnivå, L-karnitin, fruktos och andra indikatorer). En faskontraststudie används för att utvärdera spermatozoas struktur och funktion.

Avkodning av spermogrammi

Avkodning av spermogramanalysen ska utföras av en läkare baserat på studiernas normer och indikatorer.

Villkor som används

Att beskriva spermier använder läkare sådana begrepp:

 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i det presenterade ejakulatet.
 • Akinozoospermia - det finns spermatozoa i provet, men alla är fasta.
 • Asthenozopermia - sperma har nedsatt rörlighet.
 • Antisperm antikroppar - antikroppar, som den manliga kroppen producerar för att motverka spromatozoiderna.
 • Hemospermi - förekomsten av erytrocyter i provet av ejakulatet.
 • Leukocytospermi - detektering av överskott av vita blodkroppar.
 • Necrosoospermia är frånvaron av levande spermatozoa i det presenterade provet av studien.
 • Normozoospermi - detekteringen av eventuella abnormiteter som kan påverka möjligheten till uppfattning.
 • Normospermi - alla indikatorer som anges i transkriptionen ligger inom normen, ett hälsosamt tillstånd.
 • Oligozoospermi - volymen utsöndrad sperma är otillräcklig (under 2 ml).
 • Teratozoospermia - antalet spermatozoer med en abnorm struktur eller funktion i det presenterade resultatet är för högt (mer än hälften).

Spermograms normer

Vid analys av analysen uppmärksammar doktorn de grundläggande parametrarna i spermogrammet, jämför dem med normen.

Tabell 1. Spermograms norm för utvärdering av spermier

Tabell 2. Spermograms norm för utvärdering av spermatozoa

Funktioner av avkodning av spermogram

Vid avkodning av spermogrammet uppmärksammar doktorn ett antal funktioner:

 1. Förflyttningstid. Normalt är tillståndet när sperminspädningsperioden är minst 10 minuter och inte mer än 1 timme från tidpunkten för utlösningen, varefter den är viskös. I seminalvätskan finns enzymer som produceras av prostata som bidrar till denna process. Om efter 1 timme viskositeten förblir på den ursprungliga nivån, kan detta indikera problem i arbetet i prostatakörteln. Därför är ejakulatets kemiska sammansättning felaktig. Detta kan påverka rörligheten hos spermier.
 2. Nivå på syra. I den kvinnliga vagina råder en sur miljö som kan påverka spermiernas tillstånd negativt. Följaktligen förlorar de förmågan att befrukta ägget. För att spermier ska kunna göra detta behöver han skydd, som har seminalvätska. På grund av sin unika sammansättning minskar den sjuka miljön i slidan och gör att spermierna når livmodern. Om denna indikator är den enda som inte motsvarar normen, anses detta tillstånd inte som en patologi. Om det finns andra avvikelser kan det här indikera en viss diagnos.
 3. Spermiernas volym. Normal är en indikator som ligger i intervallet 2 till 6 ml. Om denna volym visade sig vara lägre betyder det att antalet spermatozoider som finns här kommer också att ligga under normen. Detta kan vara orsaken till manlig infertilitet. Otillräcklig ejakulerande volym kan inte skydda bakterieceller när de kommer in i vaginala hålrummet. Om, under den första leveransen av spermogrammet, är spermiernas volym under normalen, är detta ingen anledning till oro. I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en andra undersökning och jämföra avskrifterna.
 1. Spermiernas färg. Vanligtvis har seminalvätskan en vitgrå färgton. Normal är också en mjölkaktig eller gulaktig nyans av semen. Om färgen blir rosa eller till och med brun, kan detta vara en följd av en förhöjd nivå av röda blodkroppar. I den transparenta semen finns inga sexceller.
 2. Nivån av leukocyter. Om deras antal inte överstiger 1 miljon i 1 ml anses detta som normen. Om det finns mer, indikerar det att det finns en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. Nivån av erytrocyter. I det normala tillståndet borde de inte vara. De kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av den inflammatoriska processen, närvaron av en tumör eller efter en skada. Närvaron av blod i spermogrammet indikerar en urinrörsjukdom eller ett överfört trauma.
 4. Närvaron av slem. I ett normalt spermogram borde det inte vara. Om det vid avkodning är möjligt att märka dess närvaro, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process.
 5. Koncentration av spermier i spermogrammet.

Urologen Sergei Gennadyevich Lenkin kommer att berätta om de normala diagnostiska parametrarna:

 1. Spermobilitet i spermogram. Det finns 4 kategorier:
 • Kategori A - Spermatozoa rör sig i en rak linje och passerar ca 0,025 mm på 1 sekund. De flesta av dessa celler är nybildade.
 • Kategori B - rörelsen sker i en rak linje men med en hastighet under 0,025 mm i 1 sekund. Sådana celler är ca 10-15% i spermogrammet. De åldras eller har oegentligheter i strukturen.
 • Kategori C - rörelse sker i en cirkel eller på ett ställe. Sådana celler vid avkodningen kommer att vara 5-15%.
 • Kategori D - helt immobiliserad spermatozoa. Halva av dessa celler är gamla eller redan döda.

Även vid avkodning av ett normalt spermogram identifieras celler av alla 4 typer. Om avkodningen av flera spermogrammer visar närvaron av necrozoospermi, är det enda sättet för att ett par blir föräldrar artificiell insemination eller IVF med hjälp av givarsperma.

 1. Cellmorfologi. Vid avkodning för bestämning av IVF eller infertilitet är det viktigt att bestämma antalet bakterieceller med den korrekta och onormala strukturen. Du kan göra detta genom att tona dem.
 2. Agglutination är processen att limma könscellerna. Orsaken till detta tillstånd kan vara ett brott mot immunsystemet eller förekomsten av en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. ACAT är ett proteinimmunoglobulin som produceras både av manliga och kvinnliga organismer. Närvaron av protein vid dechifiering av spermogrammet kan vara orsaken till manlig infertilitet.

På vår hemsida finns en onlinekalkylator, som gör det möjligt att dechiffrera det spermogram som utförs:

Störningar i spermogrammet

Normen av spermogrammen förutsätter närvaro i sin struktur inte mindre än 50% av aktiva sexuella celler. Skälen till närvaron vid avkodning av ett stort antal immobiliserade spermatozoer kan vara följande:

 • Förekomsten av sjukdomar i könsorganen.
 • Dricka alkoholhaltiga drycker.
 • Rökare.
 • Bär tätt underkläder.
 • Användning av intima smörjmedel.
 • Frekvent stress.
 • Vitaminbrist.

Vid avkodning av ett spermogram är det viktigt att känna till de förhållanden under vilka studien genomfördes. Det noteras att med ökad kroppstemperatur i ejakulatet ökar rörligheten hos spermatozoa, samtidigt som den vid rumstemperatur minskar. Om temperaturen i rummet där studien genomförs är därför inom +10 grader, kommer även friska spermatozoer att ha liten rörlighet. För att göra tolkningen av analysen så pålitlig som möjligt används speciella termostater i laboratorierna, vilket gör det möjligt att undersöka materialet under förhållanden som är så nära som möjligt för parametrarna i människokroppen.

Orsaken till att antalet kimceller i ejakulatet minskas kan vara ett av dessa tillstånd:

 1. Störningar i det endokrina systemet (binjurs- eller sköldkörteln dysfunktion, diabetes mellitus, störningar i hypofyssystemet).
 2. Sjukdomar i genitourinary systemet (kryptorchidism, prostatit, varicocele, etc.).
 3. Ökad kroppstemperatur.

Om orsakerna, symtomen, diagnosen och behandlingen varicocele berättar doktorimmunologen Georgy Ermakov:

 1. Långvarig närvaro vid höga temperaturer (i verkstaden, etc.).
 2. Brott av genetisk natur (Klinefelters syndrom, etc.).
 3. Effekter på kroppen av giftiga ämnen (alkohol, vissa mediciner, såsom sömntabletter, steroider etc.).

Att bestämma fertilitetsindexet, lägger läkaren särskild uppmärksamhet åt antalet och rörligheten hos spermatozoa. Om en man diagnostiseras med asthenozopermi, efter att ha avkodat studien, blir hans chans att bli far farligt minskad. En ökning av rörligheten hos könsceller är dock inte en garanti för graviditet.

Vad påverkar kvaliteten på spermogrammet?

Många faktorer kan påverka det manliga reproduktionssystemet. Det viktigaste i detta är stress. Det noteras att om den dagliga rutinen observeras ökar fysisk aktivitet och de skadliga effekterna på organismen minimeras, och kvaliteten på sæden förbättras gradvis. Läkare associerar detta med människokroppens förmåga att själv reparera. För detta rekommenderar de:

 • Välj för livsregioner med normala miljöförhållanden.
 • Observera dagens regim.
 • Avvisa eventuella dåliga vanor.
 • Var uppmärksam på kvaliteten på maten.
 • Led en aktiv livsstil och träna regelbundet.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper på kort tid att återställa spermierantalet, vilket vid avkodningen kan innehålla några avvikelser från normen. Om orsaken till de negativa förändringarna i spermierna är förändringen i mannens hormonella bakgrund, kommer läkaren att förskriva honom vissa läkemedel som snabbt kan återställa situationen.

Hur förbättrar du prestanda?

Om rörligheten ligger under normen kan läkaren föreslå vad som kan göras för att förbättra det. En bra effekt ger användningen av antioxidantläkemedel, som kan binda fria radikaler i kroppen. Studier har visat att om en man dricker två gånger om dagen för 1 glas färsk frukt eller grönsaksjuice, då efter 3-4 månader förbättras parametrarna i avkodningen av spermogrammet avsevärt.

För att i slutändan få ett bra resultat spermogrammy, rekommenderar läkare att män helt ompröva deras kost. Det bör baseras på livsmedel rik på vitaminer och mineraler. Antalet produkter som kan innehålla toxiner (kött, fisk, ägg, kaffe, rökt produkter etc.) bör dock minskas.

Vad du behöver göra för att förbättra de diagnostiska parametrarna berättar urologen Andrei Lukin:

Basen av kosten bör bestå av färska grönsaker, frukter, örter och mejeriprodukter. En god effekt visades genom regelbunden konsumtion av sådana produkter: smält smör, ost, nötter, honung, bönor, naturlig yoghurt, frukt, gröna, torkade frukter, söta kryddor.

En av de nödvändiga för människors hälsa är vitamin B11, som kan erhållas från speciella kosttillskott som läkaren kommer att rekommendera. De är alltid föreskrivna för män före artificiell insemination eller IVF, kryopreservering av biologiskt material eller förberedelse för donation.

Efter att ha fått ett transkript av spermogrammet med nedslående index bör en man förstå att detta inte alltid innebär en felfunktion i reproduktionssystemet och oförmågan att ha barn. Idag har medicin lärt sig att lösa många problem med framgång. För att göra detta kommer läkaren att utse en man för att ta hormonella eller stödjande läkemedel, vars användning kommer att förbättra spermogrammet och öka chansen för uppkomsten av efterlängtad graviditet.

Spermogram tolkning, norm

Spermogramanalys är en diagnostisk indikator på överträdelsen av reproduktiv funktion på olika nivåer: subcellulär, cellulär, histologisk, organ.

Med hjälp av resultaten av sperma analys och avkodning av produktionen av andra diagnostiska metoder, är det möjligt att mer tillförlitligt fastställa diagnos av sjukdomar hos människan, så - i god tid för att påbörja behandlingen och förhindra utvecklingen av farligare variant avvikelser i anatomiska strukturer i reproduktionssystemet män.

Om du redan har resultat av spermanalys kan du dechiffrera dem med en räknare.

Spermogram tolkning - kalkylator

Vad är spermogramanalys?

Om det finns misstankar om en överträdelse i genitourinaryområdet, kommer andrologen att föreskriva riktningen för analys av spermatozoa till patienten. Resultatet av analysen efter 1 timme kan patienten ta emot på händerna.

Ur spermogrammet erkänns de kvantitativa och kvalitativa egenskaperna hos manliga sexuella celler, liksom de morfologiska egenskaperna hos spermatozoa.

LÄS TEMA: När du ges tester för prostatit.

Varför ger de analysen?

Det primära syftet med spermogrammet är att visa den objektiva möjligheten för reproduktiva celler i fertiliseringen av oocyter.

Ett sådant behov uppstår efter ett misslyckat försök till kvinnans graviditet som ett resultat av att bo tillsammans med en man i ett år.

På grund av en enklare analys utesluts omöjligheten med befruktning med spermier av en förmodad normal äggstock hos män.

Villkoret för analysen - sexlivet genomfördes av partners utan användning av droger mot befruktning.

Vid patientens personliga önskan att ta reda på hans fertilitet (spermiernas förmåga att befruktas) utförs analysen av spermogrammet oavsett hans civilstånd.

Obligatorisk analys av spermatozoa hanteras av män som väljer att bli spermadonatorer.

Under barnets planering har den unga familjen rätt att genomgå tester med införandet av ett spermogram för att förutse barnets hälsa och möjligheten att utseendet förekommer.

De urologiska praxis avvikelser från normen spermogrammy indikerar traumatiska processer i bäckenet, närvaron av smittämnen i organ, varicocele eller inflammation i prostatan.

Leveransvillkor

Av någon anledning, för spermaförsörjning är det nödvändigt att ta en hänvisning från en urolog eller andrologist.

Om resultaten av spermogrammet skiljer sig från de andra diagnostiska testerna kan läkaren ordinera en andra studie av spermier.

Leveransen av analysen kommer att kräva överensstämmelse med flera regler, vars brott kommer att innebära en snedvridning av parametrarna i spermogrammet och följaktligen svårigheter att differentiera sjukdomen:

 1. Under tre dagarsperioden borde patienten inte ha något samlag. Maximal sexuell avhållsamhet är 1 vecka. Både stasis av sperma och sperma, som ges i 1-2 dagar efter samlag, kommer att vara opålitligt.
 2. En vecka innan förväntad leverans av spermieanalysen borde en man inte ta drycker som innehåller etylalkohol.
 3. Konsumtionen av narkotiska, psykotropa, toxiska ämnen, tobaksrökning bör uteslutas från sju dagarsperioden på grund av påverkan av deras fysiska och kemiska index av spermier.
 4. Behandlingskursen efter en tidigare könsorganssjukdom och excretionssystem bör sluta i 10 dagar - 2 veckor före testet för spermogram. Samma period bör bibehållas efter en antibiotikabehandling.
 5. Inom 10 dagar efter avslutad behandling av virussjukdom kan dechifiering av spermogrammet också ge förvrängda resultat.
 6. Bastun, badtunnor, bastu och andra värmebehandlingar rekommenderas inte inom tio dagar.
 7. Mängden fysiskt arbete för några dagar före spermiernas analys måste vara optimalt och inte överstiga maximal utmattning.
 8. I avsaknad av terapeutisk behandling efter prostatakörteln, avstår de från att ta semenanalysen under en vecka.
 9. Innan du tar ut ejakulat är det förbjudet att använda intima geler i samband med innehållet i fettliknande ämnen i dem som snedvrider tolkningen av spermogrammet.

Analysen av spermier är bättre att ta in en stationär medicinsk institution, där avkodningen av resultaten omedelbart utförs.

Psyke alla män tillåter en klinik diagnostiskt förfarande, men tillåts i hemmet för att samla in sperma i en steril behållare, men temperaturen åtföljer processen för semin och transportera den bör ha ett snävt temperaturområde (25-36 grader).

Sädtransport utförs av patienten själv och av kurirens kundtjänst i 1 timme vid den angivna temperaturen.

Behållaren med uppsamlad sperma levereras med en etikett, vilket indikerar efternamnet, namnet, patronymiken hos mannen, det exakta datumet och tidpunkten för insamling av spermier.

Förfarandet för spermier i en klinisk institution sker under onanering. För att underlätta det är en man inbjuden att titta på en kort video eller välja ett favoritfoto i tidningen.

Närvaron av en partner är möjlig, hennes deltagande i onani, men inte samlag, eftersom förändringar i den kemiska sammansättningen av kanterna i urinröret hos en man med vaginalt innehåll förändrar spermiernas kemiska sammansättning.

För att samla sperma måste en man borra en plastbehållare i ett apotek eller använda en dispenserad behållare i en institution.

Den viktigaste förutsättningen för användning av behållaren - avsaknad på ytan av mikroorganismer och kemikalier som kan förvränga resultaten av spermier dekryptering.

Av denna anledning är kondomer med spermier inte lämpliga för efterföljande laboratorietestning.

Kondens väggar har en intern beläggning för att underlätta friktionen av sexuell handling, men snedvrida den verkliga bilden av spermiernas tillstånd.

För att samla sperma måste man samla alla sina delar: initiala, mitten och slutliga sekret.

Om det inte är möjligt att samla ejakulatet efter proceduren av onanering för laboratorieanalys, är det nödvändigt att samla all urin efter urinering och snabbt leverera den till laboratoriet.

Processen för att bestämma resultaten (spermogrammet) slutar senast 2 timmar efter samlingen av spermier. Vid upptäckt av abnormiteter ordinerar läkaren en upprepad procedur för spermier.

Avvikelser från normen efter återgivande av ejakulatet tjänar som grund för differentiering av patologi.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland kan en man känna en komplex av känslor i form av orgasm, men ejaculationen förekommer inte.

I detta fall utsöndras spermierna i blåsan och i nästa urinering, efter orgasmen detekteras spermier.

Ett liknande fenomen i medicin kallas retrograd ejakulation. Spermogrammet kan dechiffreras om urinen analyseras för parametrar som är karakteristiska för analysen av spermier.

Villkor du behöver veta

Dekoderingsspermogrammen tillhör andrologistens kompetens. Om en man uttrycker viljan att förstå sin egen analys självständigt, måste han lära sig ett antal terminologiska egenskaper hos spermier och spermier.

EYAKULATENS VOLYM. Det är normalt för män från 3 till 5 ml. Överskott av spermiervolymen indikerar patologier av inflammatorisk karaktär i prostatakörteln eller sämre vesiklar.

Du ska inte smickra dig själv om att överskrida den manliga funktionen, ofta i ejakulatet, en extra volym består av purulenta massor.

Den nedsatta volymen av ejakulatet eller dess fullständiga frånvaro indikerar en minskning av testikelns hormonella funktion.

Med hormonell analys av blod avslöjas en minskning av androgener, i synnerhet testosteron.

I spermogrammet betecknas den låga volymen ejakulerande, som inte överstiger 2 ml, med beteckningen "oligospermi".

TIDLIGARE INDIKATORER. Tiden för spontan flytning av sperma är inte mer än 1 timme. Att minska tiden för utspädning av ejakulatet skapar en grund för att kontrollera patienten för prostatit i kronisk form eller vesikulit.

Med otillräcklig snabb spädning av spermier ökar risken för dålig spermiecells förmåga att befruktas.

EYAKULERA FÄRG. Vanligtvis vitaktig, gulaktig eller något gråaktig.

Färgförändringen i riktning mot en rödaktig eller brunaktig nyans indikerar konsekvenserna av en prostataskada, närvaron av koncentreringar i excretionskanalerna i körteln eller vesikulitflödet i kronisk form.

Yt-alkalisk miljö i ejakulatet. Det ligger inom pH-intervallet 7,2-7,8.

Om pH-värdet avviker från en sida av normen, misstänks en inflammatorisk process i körtlarna, vars hemlighet är sperma.

Fullständigt frånvaro av spermatosoler. Har fått namnet azoospermia.

Minsta koncentrationen av spermatozoa (mindre än 20 miljoner i 1 ml) kallas oligozoospermi.

I avsaknad av levande spermatozoa i ejakulatet använd termen "necrozoospermia".

SEMMATAZOIDS MOBILITET - huvudindikatorn för spermaanalys.

Mobiliteten hos manliga gameter är kriteriet för att klassificera celler i grupper.

 1. Gruppen "A" inkluderar gameter med snabb hastighet och en direkt rörelsebana.
 2. Gruppen "B" innefattar spermatozoer med en direkt rörelsebana, men långsam hastighet.
 3. Grupp C består av zigzag-rörande spermatozoa med långsam hastighet.
 4. Den sista D-gruppen innehåller spermatozoa utan tecken på rörelse med en bana, deras progressivitet är oscillerande.
 5. Sammantaget anses koncentrationen av mer än ¾ spermatozoa i grupperna A, B och C som normal.

När koncentrationen av grupp D sperma över en fjärdedel av den totala (astenozoospermi) kräver ytterligare undersökning för lesioner testikulära interstitiella vävnads termiska, toxiska och inflammatoriska processer.

Det extrema fallet av asthenozopermi är akinozoospermi (det finns inga rörliga spermier).

EXTERN UTANSTÄLLNING AV SPERMATAZOIDER - En parameter av deras förmåga att befrukta ägg.

Som ett resultat, kan den generamutationsformen spermier undergå transformation: huvudet är gaffelformat, långsträckt akrosom, svans och hals gamet tar fula avvikelser.

Sådana spermatozoa är dömda ihjäl i processen att inte överleva kampen för existens.

I medicinsk cytologi kallas ormen av spermatozoa teratozoospermi.

Orsakerna till morfologiska missbildningar av spermatozoa reduceras till ett komplex av mutagena faktorer: joniserande strålning, exponering för vissa kemikalier etc.

GLÖDNING AV SEXUELLA CELLER - agglutination, under normala förhållanden är mannen frånvarande.

Detekteringen av agglutination indikerar en immunförstöring eller en långvarig inflammatorisk process i kronisk form.

Formella element i spermierna borde inte vara. Innehållet i röda blodkroppar är inte tillåtet även i spårform. Koncentrationen av leukocyter i normen överstiger inte 1 miljon i 1 ml.

Närvaron av ett större antal leukocyter (leucocytospermia) ger anledning att anta närvaron av inflammation i urogenitalorganen, närvaron av röda blodkroppar (gemospermiya) indikerar överförs prostataskador, inflammation i prostata och sädesblåsor kronisk typ cancer.

Slem i ejakulatet indikerar en flödande inflammatorisk process i prostatakörteln.

Utökad sperma avskrift ger en indikation på annan orsak till infertilitet patienter, manligt och kvinnligt: ​​närvaro och kvantitet av spermier kroppar.

Identifiering av antikroppar mot spermatozoa vid medicinsk diagnos kallades MAR-test.

Om det inte finns några abnormiteter i spermier från normen, gör labtekniker slutsatsen "NORMOSPERMIA".

Spermograms normer

Absolut hälsosam man inom geniturinär sfär kan betraktas som laboratoriernas slut på normospermi.

När zoospermia fysikalisk-kemiska indikatorer av ejakulatet kan vara ett brott av viskositet, syra-bas balans och kondensering perioden.

Även om små avvikelser kan uppstå med många faktorer som inte påverkar spermatosos fertiliseringsegenskaper, exempelvis livsmedlets natur och den kemiska sammansättningen av maten som konsumeras.

Betydande avvikelser i ejaculatets kemiska och fysiska parametrar medför avvikelser i spermiernas cytologiska egenskaper.

Normalt spermogramm kan skilja sig från olika delar av världen. Därför föreslår Världshälsoorganisationen genomsnittliga normer som samlats in under statistiska studier av normerna i olika länder.

Därför har laboratoriet där spermiogrammet analyseras ha rätt att ta de föreslagna WHO-siffrorna till grund och göra ett ändringsförslag baserat på de genomsnittliga indikatorerna för sin bostadsort.

Hur är utskrift av spermogrammet

Många indikatorer på både det fysikalisk-kemiska tillståndet av spermierna och dess cytologiska egenskaper är inbördes samband och ger en fysiologisk motivering för antagandet om en regelbunden avvikelse.

Således innebär låg hastighet hög viskositet kondensering av ejakulatet, där spermierörlighet är reducerad, d.v.s. Den normala balansen mellan spermatozoernas fördelning av grupper förstörs.

Dekodning av spermogram sker i 2 steg:

 1. Makroskopiska (fysikalisk-kemiska indikatorer);
 2. Mikroskopiska (cytologiska egenskaper).

I 2010, WHO klassificering av spermier i grupperna A, B, C, avskaffas D det ersattes av en ny systematiska kategorier: progressiv och icke-progressiv rörelse, gameter fortfarande.

Trots att det är lätt att behärska kunskapen om att dechiffrera spermogrammet, kommer en läkare samråd att vara nödvändig för att bilda den rätta slutsatsen.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Med låg rörlighet eller absolut obeveklighet hos spermatozoa etablerar läkaren genom att samla in data med frågor till patienten och visuell inspektion av patienten en eller flera orsaker till avvikelsen i spermogrammet:

 • sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • hitta en organism i en stressig situation
 • täta underkläder;
 • brist på en eller flera vitaminer
 • röka och ta droger
 • konsumtion av alkoholhaltiga drycker;
 • användningen av intima smörjmedel och geler;
 • medfödd patologi av utsöndring av morfologiskt deformerade spermatozoa.

Hur ökar spermierotiliteten?

In vitro-betingelser beror det faktiska cytologiska mönstret för rörlighet direkt på omgivande temperatur.

Av detta skäl, för att uppnå ett tillförlitligt resultat, använder laboratoriet en termistolanordning som håller spermatemperaturen före och under analysen, vilket motsvarar den mänskliga temperaturen.

Ett direkt samband mellan spermatozoas rörlighet och intaget av antioxidanter som finns i frukt och grönsaker har hittats.

Testa volontärer med resultatet av spermogrammet "teratozoospermia" efter 6 månaders daglig konsumtion av grönsaks- och fruktjuicer ändrade sin egen diagnos till följd av en undersökning av "graviditet" make.