Huvud
Strömförsörjning

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Vad visar spermogramanalysen?

Analys av sperma i vilka antalet och som de viktigaste egenskaperna hos spermier, är en av de viktigaste metoderna för diagnos av infertilitet hos män. Dåliga resultat spermogrammy kan bland annat vittna om närvaron i den manliga kroppen av infektioner och inflammationer. Därför rekommenderas varje sexuellt mogen man att periodiskt ta denna analys. Spermogrammet visar vad som exakt är fel med manlig sperma, och på grundval av analysens resultat kommer läkaren att kunna ordinera lämplig behandling.

Hur uppstår spermogramanalys?

Innan du överväger vad analysen av manlig ejakulat visar, är det nödvändigt att bekanta dig med huvudfunktionerna och villkoren för leveransen. Om analysen kommer att slutföras med brott mot de grundläggande reglerna, kommer det att leda till att data korruption, vilket gör att läkaren kan inte objektivt utvärdera resultaten sperma och ordinera en bra behandling.

För att resultaten av spermogrammet ska vara så tillförlitliga som möjligt måste mannen uppfylla följande krav:

 1. Avstå från onani och samlag i flera dagar innan du sätter spermaanalys (kan specifik deadline hittas på platsen för fröet, som regel, är det 3-5 dagar).
 2. Drick inte alkohol och starka droger (lugnande medel, anabolika, sömntabletter, etc.) för samma 3-5 dagar.
 3. Besök inte bad och bastu, ta inte ett varmt bad.

Spermier kan tas för analys på flera olika sätt. Den mest enkla och mest använda är onani. Tidigare på vissa kliniker kan en läkare ordinera en spermauppsamling i kondom. För närvarande används denna metod praktiskt taget inte - på grund av smörjningen som kondomen innehåller. Samlag är inte heller lämplig för insamling av sperma - in i materialet kan komma in i vaginala celler och andra representanter för mikrofloran kvinnor som förvränger resultatet av sperma analys.

Att överlämna ejakulatet för analys rekommenderas i laboratoriet, tk. Hemma uppfylls kraven på sterilitet och andra viktiga förhållanden ofta inte. På grund av sådana överträdelser kan spermogrammets resultat förvrängas, vilket kommer att komplicera doktorns arbete vid scenen för att analysera resultaten och förbereda en behandlingsförlopp.

För att analysera spermogrammet gav de mest exakta resultaten rekommenderas det att ta det flera gånger och om möjligt i olika laboratorier. De bästa ställena att ta detta test rekommenderas av din läkare.

Norm och avvikelser

Resultat Spermogrammy kan upptäcka ett antal abnormiteter, vilket kan indikera förekomsten av olika sjukdomar. Läkaren ska utvärdera resultaten av analysen. Du kan se normerna för spermiologiska indikatorer godkända av Världshälsoorganisationen i följande tabell: Fig. 1.

Med hjälp av denna tabell kan du självständigt förstå analysen innan du besöker en läkare. Men för att vidta åtgärder som syftar till att förbättra spermogrammet är det förbjudet att rådfråga läkare utan föregående samråd. Analysen utvärderas på ett övergripande sätt, och det kan tolkas korrekt av en exceptionellt kvalificerad läkare.

Vilka överträdelser kan upptäcka spermogram?

Med hjälp av spermogram diagnostiseras följande sjukdomar och avvikelser:

 • oligospermi - för liten mängd ejakulat;
 • asthenozooospermi - minskad rörlighet hos spermatozoa;
 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • Akinozoospermi - Absolut immobilitet av spermatozoa;
 • necrozoospermi - fullständig frånvaro av levande spermatozoa;
 • teratozoospermi - överdriven koncentration av onormala spermier
 • hemospermi - erytrocyter i sperma
 • leukocytospermi - ökad koncentration av leukocyter i ejakulatet
 • azoospermi - ejakulera utan sperma.

Är denna analys exakt?

Varje patient som planerar att ta semen för analys ska veta att alla indikatorer kan förändras över tiden. Om mängden sperma i analysen är 4 ml, då med följande ejakuleringar, kan det skilja sig. Denna påstående gäller även för andra parametrar.

En mycket intressant studie genomfördes, under vilken en man två gånger i veckan i 2 år passerade spermierna för analys. Koncentrationen av spermier i olika perioder varierade från 120 miljoner till 1 ml ejakulat (utmärkt prestanda) till 15 mln / ml (oligozoospermia tecken). Därför, för att få de mest tillförlitliga resultaten av analysen, ska ejakulatet tas 2-3 gånger i intervaller om 2 veckor.

Dessutom behöver patienten veta att även de mest exakta och perfekta studierna har sina egna fel. Till exempel är kameran Goryaeva, som är den mest exakta av befintliga enheter för att bestämma antalet celler, felet 5%. Således, om analysen indikerar en koncentration som är lika med exempelvis 20,3 miljoner / ml, är det faktiska värdet mellan 19-21 miljoner / ml. Om sperma analys visade en koncentration som är lika med 136,5 miljoner / ml, är det ännu mer allmänt - alltifrån 129,7-143.300.000 spermier i 1 ml ejakulat.

Det måste förstås att alla normer är villkorliga och relativa. Det kan inte sägas att volymen ejakulat lika med 2,1 ml fortfarande betraktas som "normal" och 1,9 ml är "dålig". Med avseende på befruktningskapaciteten är dessa värden nästan lika. I vissa prover med olika "avvikelser" kan sannolikheten för framgångsrik befruktning vara mycket högre än för formellt "normal" spermier. Till exempel om ejakulatet volymen är 1,7 ml, är lika med spermiekoncentration 170 mln / ml, spermier med god motilitet 70%, och anomal - 23%, formellt sådan ejakulat kan hänföras till onormal. Samtidigt med denna "normala" anses vara resultatet, där volymen ejakulat är 2 ml och koncentrationen kommer att vara mindre än 30 miljoner / ml. Därför korrekt bedöma resultatet av spermogrammet kan endast en kvalificerad specialist, närmar sig lösningen av detta problem.

Likriktningstid

Detta är den första parametern som studerats. I regel är ejakulatet inte helt flytande. Efter ett tag under påverkan av prostatazymer, som finns i spermierna, flyter det. Denna parameter bestäms av ejakulatets viskositetsförändring. Hälsosamt anses vara en spermie som flyter i 10-40 minuter. För långvarig eller helt frånvarande utspädning kan indikera problem med prostata.

Det finns ingen koppling mellan infertilitet och tiden för spädning av sperma. Så ejaculats viskositet är inte direkt relaterad till gödselns förmåga hos hanen. Men för hög viskositet indikerar vanligen en överträdelse av prostata, vilket i vissa situationer kan leda till infertilitet.

I analysen av outspädd säd finns det i regel fel vid bestämning av koncentrationen av spermier och deras rörlighet. Därför måste du vänta på utspädningen innan du börjar studera andra parametrar i spermierna. Vid behov tillsätts speciella ämnen till ejakulatet, vilket bidrar till en snabbare utspädning.

Spermiervolym som kännetecknande för spermogram

Detta värde är en av de viktigaste. Komplexet vid en koncentration av spermatozoer ejakulationsvolym anger det totala antalet aktiva och friska spermier tilldelade man i fullbordandet av samlag. Om ejakulatets volym är mindre än 2 ml kan detta indikera närvaron av oligospermi.

Att komma in i en kvinnas vagina utsätts spermatozoa för ett ganska aggressivt inflytande av ett surt medium. De flesta av dem dör inom 2-4 timmar. De mest aktiva spermatozoana under denna tid lyckas tränga in i livmodern med gynnsamma förhållanden för deras liv. Spermier under en viss tid buffrar den vaginala miljön och minskar dess surhet vilket gör att aktiv sperm kan komma till livmodern. Det är allmänt trodde att för liten en mängd spermier med denna uppgift inte kan klara av sig. Det antas att den mindre människans seminalvätska kommer in i slidan, desto mindre tid kommer att vara begränsad av surheten i sin miljö.

Med tanke på vikten av denna indikator bör patienten försöka samla in alla spermier i behållaren. Vid förlust av mer än 25% av den analoga vätskan för analys, måste en man nödvändigtvis informera läkaren om det. Det är viktigt att överväga att den första delen av spermier innehåller det största antalet spermier.

Vissa män kan uppleva orgasm, men ejaculation kommer att vara frånvarande. I sådana patienter är urin efter orgasm som regel uttagen för analys.

Vad indikerar ejaculats färg?

I analysen av spermogrammet togs färgen på den seminala vätskan i beaktande. Denna tradition varade från 1800-talet. Vid den tiden var stor vikt vid detta. Hittills bär ejaculats färg, såväl som lukten, nästan ingen diagnostisk betydelse. Världshälsoorganisationen rekommenderar att denna parameter inte spelas in i ett standardspermogram.

Det är bara nödvändigt att vara försiktig endast om seminalvätskan har en rosa, rödaktig och annan okarakteristisk färgning.

Väteindex i spermogrammet

Detta värde indikerar syrans sårhet. I många situationer tillåter pH-indikatorn specialister att bedöma förekomsten av reproduktionsstörningar. En hälsosam frövätska har ett pH i intervallet 7,2-8,0. Om denna indikator skiljer sig från normen, men det finns inga andra avvikelser, dras slutsatsen att det inte finns några överträdelser. I kombination med andra tecken kan förändringar i väteindexet dock ligga till grund för diagnosen.

Antal spermier i ejakulat

Med spermogrammet i hans händer uppmärksammar läkarna i första hand deras antal spermierosor. Denna egenskap är en av de viktigaste. Att räkna antalet spermatozoer görs med en mängd olika mikroskopiska enheter. Den mest exakta är Noebauers kamera (Goriaevs kamera). Som regel anges antalet spermatozoer i form av koncentration, d.v.s. hur många miljoner spermatozoer finns i 1 ml seminalvätska.

Misstanke om förekomst av sjukdomar och abnormiteter uppstår när koncentrationen är mindre än 20 miljoner / ml.

Vad är motiliteten hos spermatozoa?

Denna indikator är nära relaterad till antalet spermatozoer i ejakulatet. Beroende på rörligheten hos spermatozoa är det vanligt att dela upp i fyra kategorier:

 • A - Spermatozoa med rätlinjig snabb rörelse;
 • B - spermatozoa med rätlinjig långsam rörelse;
 • C - spermatozoa med icke-rätlinjig rörelse;
 • D - rörlösa spermier.

I spermierna hos varje man är spermier av alla fyra kategorierna. Normalt finns det i ejakulatet de flesta spermierna i kategori D - vanligtvis är de döende eller döda "från gamla ålders" celler. Så ju längre en man avstår från utlösning, desto mer blir hans sperma immobil i sin ejakulat. Som regel i sädesvätskan många "unga" och friska spermier kategori A. Företrädare för kategori B är traditionellt "åldring" eller kränkning av strukturen i flagellum eller livmoderhalsen spermier.

I hälsosam spermie bör summan vara minst 50% av spermatozoerna i kategorierna A och B, eller andelen spermier av kategori A bör vara mer än 25%. Spermatozoas rörlighet kan förändras under påverkan av många faktorer, varav den viktigaste är temperaturen. Den maximala rörligheten noteras vid en temperatur av storleksordningen 37 ° C. Om temperaturen sjunker till 10 ° C eller lägre, kommer spermatozoa nästan inte att röra sig.

Det finns ett antal metoder för att få reda på om det finns levande spermatozoer bland de fortfarande. För detta är ejakulatet tonat med eosin. Detta ämne kan inte penetrera genom spermans skal. Och dopspermatozoas skal döljer sig ganska snabbt, vilket leder till att de tar en röd färg. Denna metod används traditionellt i en akinozoospermi - fullständig brist på spermierotilitet. Det tillåter att bestämma huruvida immobilitet är associerad med celldöd eller med störningar i deras flagellära apparat.

Enligt studier kan man räkna med naturliga uppfattningar och friska avkommor, i ejakulat som det inte finns mer än 85% av patologiska spermatozoa.

Förutsatt att alla andra indikatorer naturligtvis inte går utöver normen.

Bindning av spermatozoa (spermagglutination)

Förekomsten av en sådan avvikelse indikerar allvarliga immunförsvar. Spermagglutination ges ofta inte noggrann uppmärksamhet och absolut förgäves. I många fall dras felaktiga slutsatser, enligt vilka limning av spermatozoa inte tillåter dem att röra sig normalt och nå ägget. Det är inte så. Limning som sådan påverkar i regel en liten del av spermatozoa, och stör inte de flesta av dem. Närvaron av en sådan avvikelse indikerar emellertid i vissa situationer närvaron i sämskvätskan av antispermantikroppar, på grund av vilken infertilitet kan utvecklas.

Sann spermagglutination kräver detaljerad studie med hjälp av speciella metoder som skulle skilja den från spermaggregation. Den senare är en limning av spermatozoa, som inte orsakas av immunförsvar, utan av slem som finns i ejakulatet. Spermaggregation har ingen samband med infertilitet.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Detta är en ganska svår avvikelse. När de kombineras med flagella spermatozoa hämmar antikroppar deras rörelse. En sådan avvikelse kan leda till infertilitet. Diagnos av antisperm antikroppar utförs med hjälp av olika metoder, bland vilka den mest utbredda är den så kallade. MAR-testet.

När man får ett "dåligt" spermogram behöver man först och främst inte bli upprörd och inte att bli panik. Han borde försöka vänta tålmodigt för att besöka läkaren. Specialisten ska analysera resultaten och berätta för mannen vad man ska göra nästa. Det är väldigt viktigt att följa alla dessa rekommendationer och att genomgå en behandling om den utses. Var frisk!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Ejaculate analys: volym, norm, spermier koncentration i spermogram

I samband med planering av graviditet för gifta par måste många läkare, olika medicinska undersökningar, genomgå. Det bästa sättet att avslöja graden av fruktbarhet - andrologen föreslår att mannen ska passera analysen av seminalvätska. Ett visst förhållande av indikatorer bidrar till att ge information om mängden ejakulat, dess biokemiska sammansättning, formen av sexceller och mycket mer. Förutom orsakerna till infertilitet kan denna metod avslöja sjukdomar i genitourinära organ, interna patologier. Det är dock ganska svårt att förstå vad spermogrammet visar. Trots allt är alla parametrar åtföljda av okända villkor.

Medicinsk forskning av ejakulat

Semenvätska eller semen är en biologisk vätska av en man, avsedd för befruktning av den kvinnliga sexcellen. Den har en gul och gråvit nyans, den har en märklig lukt, annorlunda för olika män.

I ett normalt tillstånd innehåller det 35-40% spermatozoa, resten av innehållet är ytterligare ämnen som ger dem rörlighet och upprätthåller livskraft, liksom vatten.

Studien av ejakulat, utsedd av en läkare, försöker inte nödvändigtvis bestämma orsakerna till infertilitet. Ofta är indikatorer som spermakoncentration, flytningskapacitet, ejakulationsvolym viktig för att utvärdera testiklarna i sjukdomar i könsorganet. I andra fall, om en man är en spermadonator, behöver läkare känna till sannolikhetsprocenten för uppfattningen med hjälp av konstgjorda medel.

För att framgångsrikt kunna passera seminalvätskan krävs en förberedande period under hela veckan. Under denna tid måste mannen uppfylla alla befintliga krav:

 • Ät rätt
 • Det är bra att få tillräckligt med sömn.
 • Att avstå från sexuella kontakter
 • Avvisa från att röka och dricka alkohol;
 • Sluta ta antibakteriella, hormonella droger.

Också vid denna tidpunkt kan du inte träna prostata massage, engagera dig i tungt fysiskt arbete. Eventuell infektion, även en vanlig förkylning, kan snedvrida analysen. Detsamma gäller för ökad temperatur. Med sådana patologier är det omöjligt att genomgå en studie.

Vanligtvis extraheras analysen av ejakulatet av mannen självständigt av onani i avdelningen för detta. Detta är nödvändigt för att säkerställa att inga främmande ämnen kommer in i halvflödet. Du kan inte ta sperma för ett test under avbruten coitus, då kommer det att innehålla delar av kvinnlig vaginalsekretion.

Män som testas för första gången bör inte betrakta sig självlösa, även om resultatet är otillfredsställande. Spermogramma friska män kan förändras, har vissa avvikelser på grund av felaktigt preparat, läkemedel. Dessutom påverkas resultatet av välbefinnande, tid på dagen, andra faktorer. Men detta fenomen är reversibelt.

Vad borde helst vara ett spermogram? Här handlar allt om enskilda egenskaper. Hos någon gör volymen av ett ejakulat 2 ml, vid en annan - 6 ml. Men båda har en gemensam indikator. Därför kan man inte bedöma vissa kriterier. Därför hanteras dekrypteringen av en erfaren specialist som förstår sådana subtiliteter.

Bli inte upprörd - ett bra spermogram kan också vara med genomsnittliga fertilitetshastigheter.

Dessutom finns det alltid en viss mängd fel, vilket står för ca 5%. Inklusive av denna anledning är en oberoende tolkning inte lämplig, till och med farlig. Ibland rekommenderar läkare att göra ett test två gånger med en paus om några veckor för att göra en mer komplett slutsats.

Vad visar spermogrammet

För att få en tydligare uppfattning om vad som kommer att diskuteras måste man bekanta sig med alla typer av avvikelser som uppstår i studien av spermier.

Indikatorer för normen är ganska godtyckliga, men de kan avslöja allvarliga patologier:

 • Sperma, saknar bakterieceller - azoospermi;
 • Otillräcklig frömängd - oligospermi;
 • Låg koncentration av spermatozoa - oligozoospermi;
 • Dålig mobilitet av celler - asthenozoospermi;
 • Död sperma - nekros;
 • Blod i ejakulat - hemospermi;
 • Antikroppar i spermier är leukocytospermi.

Hos män i samband med alla parametrar finns det många frågor - vilken färg ska vara den seminala vätskan, vad är skillnaden mellan volymen av ejakulat och dess koncentration, vilket i allmänhet borde vara spermogram.

För att svara bör du bekanta dig med alla huvudegenskaper hos en biologisk vätska:

 • Total mängd spermier;
 • Tidpunkten för utspädning efter frisättning;
 • Koncentration av spermatozoa;
 • Färg av ejakulat;
 • Medelns surhetsgrad
 • Antalet bakterieceller;
 • Mobilitet, spermatozoas form;
 • Bindningsceller;
 • Förekomst av antisperm antikroppar.

Det är lätt att förstå att det är extremt svårt att bestämma med egna krafter i alla parametrar i spermogrammet för att bestämma infertilitet.

Normalt spermogram och abnormiteter

Efter att ha undersökt alla viktiga parametrar för den seminala vätskan i ordning och genom att identifiera de befintliga patologierna kan läkaren göra en noggrann diagnos.

 • Volymen av biologisk vätska kan vara olika - från 1, 5 till 6 ml. Detta är en normal mängd spermier, det indikerar hur många spermier i spermierna hos en man. När det totala antalet inte når 1, 5 ml, indikerar detta oligospermi. Det är lätt att dra slutsatsen att om en kvinnlig vagina kommer in i syramediet, där de flesta cellerna dör, kan uppfattningen uppvisa en viss svårighet.

Vid retrograd ejakulering kastas fröet i blåsans hålrum, och då måste det passera urin för att identifiera livskraftiga spermier.

Koncentrationen av celler i ejakulatet jämfört med kvantiteten spelar en ledande roll i fertiliteten hos män. Forskningen utförs med hjälp av speciell mikroskopisk utrustning. Avvikelsen kan anges med mindre än 20 miljoner spermier i 1 ml av provet.

 • Väteparametern eller syran gör det möjligt att förstå orsakerna till störningar i reproduktionsorganens arbete. Spermogrammets normala parametrar är i detta fall från 7 till 8 pH. Även med en kraftigt minskad eller förhöjd takt och inga avvikelser i andra egenskaper hos manlig ejakulering, är det vanligen troligt att en person är frisk.

När det finns andra patologier associerade med spermatozoas form, vätskans färg, för lång flytning, är detta orsaken till diagnosen.

 • Av stor betydelse är tidsintervallet för vilket spermierna omvandlas från viskös och tät till transparent och flytande. Normalt tar det från 10-12 minuter till en timme. När spermierna flyter mycket senare eller det händer inte alls, är det bevis på att det finns onormaliteter i prostatakörteln.

Vid undersökning av en icke-utspädd sämskvätska kan fel i skanningen av spermakoncentration uppstå, för ett mer exakt resultat, så är ett sådant prov flytande artificiellt med hjälp av speciella tillsatser.

Mobilitet hos reproduktiva celler är ett av de viktiga kriterierna för fertilitet hos män.

Alla spermatozoa är uppdelade i fyra kategorier:

 • Aktiv, snabb rörelse i en rak linje;
 • Flytta, rör sig långsamt;
 • De rörliga är kaotiska;
 • Fasta celler.

Sådana spermatozoa är i spermierna hos varje medlem av det starkare könet, men alla har ett annat förhållande av dessa typer. Fast bete kan vara död eller immobiliserad på grund av flagellumets patologi. Det är uppenbart att de mer aktiva, snabba, livskraftiga cellerna, desto större är möjligheten till befruktning. Om de är 40-50 procent av fröet är detta ett gott tecken. Men i normen kan de vara mindre.

 • Spermagglutination är ett obehagligt symptom som kännetecknas av limning av bakterieceller, vilket betyder närvaron av ett stort antal immunoglobuliner. Ibland håller spermatozoa sig ihop med varandra, men med andra komponenter och slem, men för exakt information krävs ytterligare undersökningsmetoder.

Infertilitet kan leda till förekomsten av antisperm antikroppar. På grund av detta är cell flagellum bruten.

 • En annan egenskap - en form av bete. Om det ovala huvudet deformeras, har det oregelbundna konturer, vilket indikerar en anomali. Läkaren kan varna spermierfärgen, om den skiljer sig kraftigt från det naturliga - gråvita.

Ett normalt spermogram utan separata störningar är sällsynt nog, förutom är normen en relativ term. Om flera indikatorer inte överensstämmer med en mans idé om ett idealiskt resultat behöver man därför inte panik omedelbart. Läkaren är bättre att veta hur siffrorna dechiffreras. Ofta innebär överträdelser som uppstår vid testning inte allvarlig sjukdom, särskilt irreversibel manlig infertilitet. Kanske finns det inget problem alls, men helt enkelt var läkarens rekommendationer inte uppfyllda när man förberedde sig för en ansvarsfull undersökning. Det gör inte ont för att klara analysen igen, särskilt eftersom priset för denna tjänst är mycket överkomligt.

Spermogramanalys, avkodning av index, norm och avvikelser

Sperma är det huvudsakliga genetiska materialet som är avsett för generering av avkommor. Naturen är mycket klokt, så att mäns sperma lagt en stor säkerhetsmarginal, särskilt när det gäller antalet spermier, men ofta kvaliteten på sädesvätskan är inte tillräckligt för att utforma ett barn. Analys och tolkning av spermogrammet kan avslöja dess "defekter".

Varför behöver du ett spermogram?

Modern medicin har lärt sig att djupt analysera sperma med många kriterier, vilket kommer att diskuteras nedan. Detta tillvägagångssätt underlättar snabb upptäckt av abnormiteter och underlättar snabb och noggrann behandling för att återställa fertiliteten.

Huvudindikatorerna i analysen och avkodningen av spermogrammet är Spermatozoas rörlighet, deras totala antal och antalet levande men det finns fortfarande cirka 10-15 parametrar som kan påverka förmågan att bli barn.

Förberedelser för spermaförsörjning för analys

För att få exakta analyser som vittnar om de verkliga möjligheterna till en människas bördiga funktion har kriterier utvecklats förberedelse för leverans av spermogram.

Antalet obligatoriska träningsplatser omfattar:

 • Sexuell abstinens för 3-5 dagar, och det rekommenderas inte ens att vara helt enkelt upphetsad
 • Eliminera total överhettning organism och i synnerhet den inguinala regionen i 1-2 veckor innan du lägger den på spermogrammet. Varma bad, bad, bastu är förbjudna, duschen ska tas varm, inte varm.
 • Avvisa alkoholhaltiga drycker i 1-2 veckor före analys.
 • Det är bra att få tillräckligt med sömn, utesluta tunga fysiska aktiviteter

I allmänhet under denna period är det rekommenderat att byta till en sundare livsstil, för att eliminera eller minska rökningen, äter mer hälsosamma livsmedel, vilket eliminerar livsmedel med konserveringsmedel, motionera regelbundet, vilket eliminerar tung belastning (bästa passnings gymnastik och PFD).

Ibland, efter att ha fått några avvikelser, räcker det bara med att ta en mer ansvarsfull inställning för att förbereda analysen, och spermogrammet kommer att visa ett bra resultat. Glöm inte att du måste genomgå samma förberedelseperiod när du försöker bli en spädbarn, så att spermiernas kvalitet maximeras.

Hur sperma för analys?

Den mest exakta och prisvärda metoden för spermogramleverans är att få det av onanering, vanligtvis sker ejakulation i ett speciellt rum i laboratoriet. Samtidigt måste du göra det med rena, tvättade händer för att minimera alla möjliga föroreningar. Om det finns ett psykologiskt hinder, är det möjligt att erhålla semen för analys genom ofullständigt samlag i en speciell kondom, men detta kan bara göras hemma.

Normalt måste spermier levereras direkt till kliniken, för den exakta analysen är tiden efter utlösningen väldigt kritisk. Vid framställning av materialet hemma är det nödvändigt att leverera vätskan till laboratoriet i en timme vid en temperatur av minst +20 grader Celsius.

För att få en mer korrekt slutsats om tillståndet i reproduktionsfunktionen genom att avkoda sperma, rekommenderas att utföra några tester för ett par månader, för att se förändringar i dynamiken, vilket eliminerar fel eller olycka.

Hur mycket kostar ett spermogram?

En viktig fråga hur mycket kostar det för spermogrammu, speciellt om du behöver ta flera test. Kostnaden för sådan forskning varierar vanligtvis mellan 700-1500 rubel, beroende på kliniken. Det rekommenderas att samtidigt utföra MAP-testet. För att göra detta är en del av den resulterande seminalvätskan tillräcklig. Vanligtvis är spermogramet klart nästa dag

Analys och tolkning av spermogram, terminologi

Efter analysen är avslutad och spermogrammet erhålls, bör det dechiffreras. Det första som behöver uppmärksammas är den slutsats som skrivs i slutet. Detta kommer att vara ordet med slutet av "spermier", vilket indikerar närvaron eller frånvaron av abnormiteter. Utgående från detta kan man säga ett bra eller dåligt spermogram hos en patient. Följande är de oftast citerade slutsatserna om kvaliteten på ejakulatet.

 • azoospermi - betyder att i ejakulatet inte finns en enda sperma, vilket indikerar omöjligheten av uppfattningen.
 • akinozoospermiya - talar om absolut immobile spermatozoa, vilket utesluter möjligheten att bli gravid
 • antisperm antikroppar(ACAT / ACA) - Förekomsten av antikroppar, som utvecklade immunsystemet mot spermier, betraktade dem utomjordingar. Beroende på mängden av sådana antikroppar, fungerar som en mindre faktor och helt utesluter möjligheten till graviditet.
 • astenozoospermi - Spermatozoa är i allmänhet mobila, men denna rörlighet är otillräcklig (mobil En kategori är mindre än 25%, eller A + B är mindre än 50%)
 • gemospermiya - närvaron av erytrocyter i ejakulatet
 • leukocytospermia - ökad koncentration av leukocyter i halvvätska
 • nekrozoospermiya - Frånvaron av levande sperma i ejakulatet talar om omöjligheten att bli gravid
 • zoospermia - Spermierna kan utveckla ett spädbarn, men det finns några mindre avvikelser
 • normospermia - Den bästa och efterlängtade diagnosen, vilket innebär normen för alla indikatorer. Bra spermogram
 • oligozoospermia - innebär att koncentrationen av spermatozoa under den nedre gränsen för normen på 20 miljoner per 1 ml.
 • oligospermi - För låg total spermiervolym, under 1,5-2 ml
 • theratozoospermia - För stor procentandel av spermatozoa med onormala abnormiteter, mer än 50%

Spermogram normer och orsaker till abnormiteter

Efter bekantskap med slutsatsen, i närvaro av några avvikelser, är det nödvändigt att genomföra ett transkript av spermogrammet. Detta kan göras med hjälp av tabellen nedan, som visar de normala spermiernas parametrar, utvärderingskriterier och möjliga patologiska orsaker till abnormiteter

Vad visar spermogrammet

Begreppet spermogram kallas komplex kvalitativ, kvantitativ och morfologisk analys av seminalvätska, vilket avslöjar dess potentiella fertiliseringsförmåga. En sådan analys av ejakulatet är föreskrivet för män som har långa (mer än ett år) och aktiva sexuella relationer, vilket inte leder till kvinnans graviditet. Från undersökningsresultaten kan variera en hel del - de kommer att avgöra inte bara möjlig infertilitet, och sannolikheten för att bota, men även en del hälsoproblem, så tänk på att de visar sperma analys, är det mycket viktigt.

Spermogram visar, men under de rätta förhållandena

Spermogramanalys ger specialister mer än ett brett och omfattande svar om tillståndet för sexuell och reproduktiv hälsa hos en viss patient. Men män som planerar att genomgå en sådan studie bör komma ihåg att 100% av de rätta resultaten kommer att visas endast om vissa villkor är uppfyllda.

I synnerhet för att erhålla en tydlig bild av tillståndet (kvalitativt, kvantitativt, morfologiskt) hos den seminala vätskan är det nödvändigt att patienten:

 • tillhandahålls ett material erhållet genom masturbation (ejakulatet uppsamlas ur kondomen är inte lämplig, eftersom dess yta är typiskt behandlade substanser som är skadliga för manliga könsceller, är inte heller acceptabelt spermier som erhålls under avbruten samlag på grund av sannolikheten "kontaminering" av provet kvinnliga vaginala celler);
 • levererad sperma till laboratoriet inom en timme efter mottagandet i en förseglad och steril behållare vid en temperatur som är lika med kroppstemperaturen;
 • uppsamlat seminalvätska, avstå från sexuell intimitet i en period inte mindre än 4-7 dagar;
 • avstod från 4-7 dagar innan han tog provet från att dricka alkohol och besöka en bastu eller en bastu (eller ta varma bad)
 • gav testet inte tidigare än 14 dagar efter det att antibiotika gick.

Det är nödvändigt att leverera spermier till laboratoriet inom en timme efter mottagandet

Underlåtenhet att följa dessa krav har en allvarlig effekt på spermogrammet och dess resultat. I fall där den mottagna datan skiljer sig från den-norm mätvärden (och detta kan hända både på grund av felaktig insamling eller leverans av sädesvätska, och på grund av närvaron av en sjukdom) ger re-hyra analys. Det genomförs 1-2 veckor efter den första studien och föreskriver att samma krav uppfylls.

Vid upprepad avslöjande av avvikelser går patienten till läkare och andrologu som kommer att vara engagerad i att avslöja orsaken till en patologi. Oftast är det sådan prostatit, där studien kan visa en låg rörlighet för spermier, speciellt om kroppen påverkas av sjukdomsinfektiös form. I detta fall, sjukdomen allvarligt skadar prostata, vilket leder till en ökad sannolikhet för agglutinering av manliga könsceller (dvs deras bindning, som främjar vidhäftning av cellerna själva att bakterier och deras metaboliska produkter). Infektiös prostatit är också ofta en faktor som leder till en överträdelse av spermatozoas morfologi och förvärv av sämre former av huvudet.

Friska och patologiska indikatorer

Om seminalvätskan för studien samlas in korrekt, kommer resultatet att innehålla exakta uppgifter om fertiliteten hos mannen och hans förmåga att bli far. Friska spermogramdata kommer att innehålla följande information:

 • Perioden av abstinens före testet är 4-7 dagar;
 • volymen av den levererade seminalvätskan - från 2 ml;
 • surhet (pH-nivå) - 7,2-7,8;
 • Det totala antalet spermatozoer som finns i ejakulatet - från 40 miljoner enheter;
 • tiden för spermieöverföring till den flytande konsistensen - högst 60 minuter;
 • Färgen på den halvledande vätskan är vit till gråaktig;
 • innehållet i celler i 1 ml sperma - från 20 miljoner enheter;
 • mobilitets hangameter - 25% aktiv, flyttar höger, mer än 25% inaktiv, och rör sig längs en rak bana, mindre än 50% inaktiv till aktiv vibrations eller rotation, mindre än 10% av den fasta;
 • volymen av levande spermatozoa - mer än 50% av den totala cellvolymen;
 • frånvaro av agglutination.

Spermogramma innehåller data om fertilitet hos en man och hans förmåga att bli en far

I de fall resultaten visar avvikelser från normen i minst två punkter, bör detta noteras. Ofta händer det att negativa indikatorer uppträder på grund av utomordentliga skäl (till exempel fick lite sperma för analys). I andra fall kommer andrologen att utföra ytterligare studier och avslöja potentiella patologier.

Våra läsare rekommenderar

Vår konstanta läsare blev av med problem med styrka genom en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet av 100% - fullständigt bortskaffande av problem. Detta är en naturlig botemedel baserad på örter. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Vad visar spermogrammet när de normala ejakulära parametrarna störs? För alla möjliga stater finns det separata termer:

 1. Azoospermi är ett tillstånd där spermatozoa inte finns i ejakulatet, även om de föregående spermatogenescellerna är närvarande. Sjukdomen kännetecknas av en överträdelse av produktionsprocessen av manliga sexceller. Detta kan orsakas av inflammatoriska sjukdomar hos könsorganen med bildandet av obstruktion av vas deferens, vissa genetiska störningar, de negativa effekterna av alkohol, rökning och läkemedel, strålning.
 2. Aspermi - fullständig frånvaro i spermatozoas spermier och primära celler av spermatogenes. I detta tillstånd kan en man få en orgasm, men han känner sig svag eller sliten, med en mycket liten mängd spermier. Orsakerna till aspermi är clogging av vas deferens, liksom genetiska abnormiteter där manliga könsceller inte produceras av testiklarna.
 3. Akinospermi är den absoluta oförmåga att sperma att inseminera, vars orsak är immobilitet. Faktorer som framkallar detta tillstånd innefattar hormonella störningar och inflammation som påverkar könkörtlarna. Ofta figuren avviker från normen på grund av brott mot reglerna för lagring av spermaprov - dess hypotermi, exponering för direkt solljus eller kontakt med kemiska medel, samt insamling av sperma från kondomen. Om du misstänker akinospermi, måste analysen upprepas minst 2-3 gånger.
 4. Astenozoospermi - ett tillstånd i vilket den hansterilitet minska mängden mobila gameter eller minska sin rörelsehastighet samt en ökad sannolikhet för spermatogenes störningar med bildning av patologiska former av spermatozoer. Genom astenozoospermi leda både externa faktorer (överdriven abstinens, rökning, alkoholism, hög temperatur, exponering - eller elektromagnetisk strålning) och STD (sexuellt överförbara infektionssjukdomar), prostatit, testikeltrauma och varicocele (testikulära åderbråck).
 5. Hemospermi är en blandning av blod i spermierna (detektion av röda blodkroppar i seminalvätska). Detta problem är inte relaterat till fertilitet, eftersom det inte påverkar kvantiteten och kvaliteten på spermatozoa. Ändå vittnar hemospermi för förekomsten av sjukdomar hos könsorganen, som oftast orsakats av inflammatoriska processer i testiklarna eller prostatakörteln.
 6. Normospermia (även kallad normozoospermia) är ett helt friskt spermierantal när det gäller rörlighet, morfologi och mängden spermaproduktion. Att erhålla sådana resultat kan inte kallas patologi, men om befruktning inte uppkommer inom 1 år av aktiva sexuella relationer kan det indikera psykologiska orsaker till infertilitet. Du kan också misstänka en immunreaktion - produktionen av en kvinnlig kroppsantikropp som förstör en sorts sperma.
 7. Oligozoospermi är en patologisk minskning av mängden sperma i ejakulatet (under minsta norm på 60 miljoner enheter i 1 ml). Tillståndet kan utvecklas på bakgrunden av kronisk hunger eller undernäring är vitaminbrist tillsammans i fall av förgiftning av kvicksilver och bly, exponering för strålning och elektromagnetiska vågor, hormonbrist på grund av långvarig rökning och dricka. Frekventa orsaker till oligozoospermi är kroniska sexuella infektioner, konstant exponering för stressiga tillstånd och fysisk, mental överbelastning, överdriven masturbation.
 8. Oligospermi (det parvisemia) - liten volym som avges under utlösning av sperma (ej mer än 1,5 ml vid en hastighet av åtminstone 2 ml), kan orsaken till vilken vara som kronisk prostatit, och genetiska misslyckanden, dåliga vanor, genetisk predisposition, undernäring, frekvent onani och promiskuöst samlag.
 9. Piospermi är detektionen av pus i spermierna, vilket är bevis på en mans inflammatoriska process i kroppen. I detta tillstånd, innehåller sädesvätska patogena mikroorganismer och deras metaboliska produkter, leukocyter, cellrester, detta ger sin obehagliga lukt och gröngul färg. Med piospermi är spermatozoas morfologi skadad, deras rörlighet minskar och förmågan att befruktas minskar.
 10. Teratozoospermia är ett tillstånd i vilket testsperma innehåller mer än 50% spermatozoa med patologin för den morfologiska strukturen. Orsakerna, som i astheno- och oligozoospermi, är ogynnsamma miljöfaktorer och olika patologiska tillstånd, vilket resulterar i ett brott mot spermatogenesen. Med en sådan diagnos bör försök mot naturlig och artificiell insemination kasseras för att undvika barns födelse med allvarliga genetiska avvikelser.

För alla möjliga patologiska förhållanden finns det separata termer

Hur man påverkar ett dåligt spermogram

Om studien visar resultat av sperma, nära till normen, kommer den behandlande läkaren troligen föreslå att dricka bort en kurs av vitaminer, justera kost, vila, för att eliminera stressfaktorer, och sedan börja återupptagandet av arbetet till naturlig befruktning. Om analysen tillåter dig att sätta en av ovanstående diagnoser, måste en man som vill bli far bli försiktig. Förbättra spermogrammet kommer att hjälpa det kurativa programmet, vilket inkluderar:

 1. Hälsosam livsstil - att ge upp dåliga vanor (det kommer att bli nödvändigt att sluta röka, för att undvika täta och överdriven konsumtion av alkohol och koffein), utestängning från de vanliga stressiga liv och erfarenhet, förvärvet av vanan att regelbunden motion.
 2. Sunt äta - utarbeta en balanserad kost med optimala mängder av spårelement och vitaminer (aktiva bör äta livsmedel såsom vitlök, nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen).
 3. Friska sexuell och reproduktiva systemet - användning av receptbelagda läkemedel, såsom Omnadren (hormonellt medel för administrering intramuskulärt) Speman (tabletter för att förbättra kvaliteten och kvantiteten av spermier produktion) multivitamin.

I de flesta fall, även om spermogrammet visar dåliga resultat, kan de korrigeras om du gör lite arbete.

I resultaten av analys av seminalvätska kan yrkesverksamma som dechiffrerar de erhållna data se nästan uttömmande information om männs sexuella hälsa och reproduktiva förmåga. De kan identifiera olika sjukdomar och patologier, däribland de där fertilisering inte generellt rekommenderas, för att inte skicka den skadade genetiska informationen till det framtida barnet. Spermogram visar om inte alla, då åtminstone mycket. Men vad man ska göra med denna information - om en representant för det starkare könet och dess andra hälft.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Spermogram är en laboratoriestudie av ejakulat, vilket gör det möjligt att utvärdera möjligheten av manlig sperma att befrukta ett kvinnligt ägg. Resultatet spermogramm hjälper till att identifiera infertilitet hos män och bestämma dess orsaker. Hur korrekt överlämnar analysen? Är det möjligt att dechiffrera sitt resultat självständigt? Vilka är de viktigaste normerna och indikatorerna för studien?

Funktioner av analysen

När du undersöker ejakulat, har läkaren möjlighet att bedöma graden av manlig hälsa. Dessutom bidrar spermogrammet till att identifiera ett antal sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, varicocele, sjukdomar som är sexuellt överförda etc.).

I allmänhet föreskrivs det för män som har misstankar om infertilitet. Modern reproduktiv teknik gör det möjligt att lösa problemet även om resultatet av spermogram är dåligt.

För att analysen ska vara så noggrann som möjligt är det viktigt att ordentligt förbereda sig för sitt beteende. Reglerna för spermogramleverans är som följer:

 • Samla material för studien kan bara vara av onanering, eftersom efter sexuell kontakt i materialet kan vara delar av vaginaens mikroflora.
 • Användning av kondom är förbjuden, eftersom produkten innehåller artificiell smörjning.
 • Minst 2 veckor före den föreslagna analysen är det förbjudet att ta något läkemedel. Detta gäller speciellt för antibakteriella läkemedel, vilket kan påverka avkodningen av analysen.

Hur man korrekt förbereder sig för analysen kommer att berätta urologen Alexander Nikolaevich Zakutskiy:

 • Samla material till studien kan endast finnas i laboratoriet. I vissa fall är det tillåtet att göra detta hemma. Men i detta fall är det viktigt att följa hygieniska normer och samla ejakulatet i en steril plastbehållare. Under transporten bör behållaren vara vid en temperatur av ca 37 grader. Alternativt bär den under armen. Transporttiden ska inte överstiga 1 timme.
 • Inom 3-4 dagar före insamling av material är det viktigt att avstå från sexuell avhållsamhet, vägra att besöka badet, ta ett varmt bad och dricka alkohol.

För att kunna påstå noggrannheten att avkoda spermogrammet måste det göras minst 2-3 gånger. Detta beror på det faktum att många faktorer kan påverka spermiernas sammansättning, såsom konsumerade livsmedel, läkemedel, stressiga situationer, hög fysisk ansträngning etc.

Det finns situationer där, efter en orgasm, spermier inte tilldelas på vanligt sätt. Detta tillstånd kallas retrograd ejakulation när utlösning sker i urinblåsan. Spermier kan detekteras i urinanalys.

Ett dåligt resultat efter den första leveransen av spermogrammet bör inte orsaka att en man bryter upp. För att prata om ett visst problem bör analysen utföras minst 2-3 gånger. Dekryptering av omprövningen kan vara annorlunda.

Spermiogram sorter

Det finns flera typer av analys:

 1. Basic - utförs enligt de normer som WHO godkänt och består av huvudindikatorerna.
 2. MAR-testet. Tolkning av MAP-testet avslöjar antisperma kroppar som kan förstöra spermatozoa.
 3. Spermogram på Kruger är en studie av spermatozoas morfologi.

Vad MAP-testet visar berättas av embryonläkaren Tatiana Vladimirovna Dubko:

Genomförande av de tre listade testerna heter ett expanderat spermogram. Vanligtvis rekommenderas det att hålla det när transkriptet från baslinjen har några avvikelser från normen.

Ibland ges män en biokemisk studie av ejakulat (bestämning av glukosidasnivå, L-karnitin, fruktos och andra indikatorer). En faskontraststudie används för att utvärdera spermatozoas struktur och funktion.

Avkodning av spermogrammi

Avkodning av spermogramanalysen ska utföras av en läkare baserat på studiernas normer och indikatorer.

Villkor som används

Att beskriva spermier använder läkare sådana begrepp:

 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i det presenterade ejakulatet.
 • Akinozoospermia - det finns spermatozoa i provet, men alla är fasta.
 • Asthenozopermia - sperma har nedsatt rörlighet.
 • Antisperm antikroppar - antikroppar, som den manliga kroppen producerar för att motverka spromatozoiderna.
 • Hemospermi - förekomsten av erytrocyter i provet av ejakulatet.
 • Leukocytospermi - detektering av överskott av vita blodkroppar.
 • Necrosoospermia är frånvaron av levande spermatozoa i det presenterade provet av studien.
 • Normozoospermi - detekteringen av eventuella abnormiteter som kan påverka möjligheten till uppfattning.
 • Normospermi - alla indikatorer som anges i transkriptionen ligger inom normen, ett hälsosamt tillstånd.
 • Oligozoospermi - volymen utsöndrad sperma är otillräcklig (under 2 ml).
 • Teratozoospermia - antalet spermatozoer med en abnorm struktur eller funktion i det presenterade resultatet är för högt (mer än hälften).

Spermograms normer

Vid analys av analysen uppmärksammar doktorn de grundläggande parametrarna i spermogrammet, jämför dem med normen.

Tabell 1. Spermograms norm för utvärdering av spermier

Tabell 2. Spermograms norm för utvärdering av spermatozoa

Funktioner av avkodning av spermogram

Vid avkodning av spermogrammet uppmärksammar doktorn ett antal funktioner:

 1. Förflyttningstid. Normalt är tillståndet när sperminspädningsperioden är minst 10 minuter och inte mer än 1 timme från tidpunkten för utlösningen, varefter den är viskös. I seminalvätskan finns enzymer som produceras av prostata som bidrar till denna process. Om efter 1 timme viskositeten förblir på den ursprungliga nivån, kan detta indikera problem i arbetet i prostatakörteln. Därför är ejakulatets kemiska sammansättning felaktig. Detta kan påverka rörligheten hos spermier.
 2. Nivå på syra. I den kvinnliga vagina råder en sur miljö som kan påverka spermiernas tillstånd negativt. Följaktligen förlorar de förmågan att befrukta ägget. För att spermier ska kunna göra detta behöver han skydd, som har seminalvätska. På grund av sin unika sammansättning minskar den sjuka miljön i slidan och gör att spermierna når livmodern. Om denna indikator är den enda som inte motsvarar normen, anses detta tillstånd inte som en patologi. Om det finns andra avvikelser kan det här indikera en viss diagnos.
 3. Spermiernas volym. Normal är en indikator som ligger i intervallet 2 till 6 ml. Om denna volym visade sig vara lägre betyder det att antalet spermatozoider som finns här kommer också att ligga under normen. Detta kan vara orsaken till manlig infertilitet. Otillräcklig ejakulerande volym kan inte skydda bakterieceller när de kommer in i vaginala hålrummet. Om, under den första leveransen av spermogrammet, är spermiernas volym under normalen, är detta ingen anledning till oro. I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en andra undersökning och jämföra avskrifterna.
 1. Spermiernas färg. Vanligtvis har seminalvätskan en vitgrå färgton. Normal är också en mjölkaktig eller gulaktig nyans av semen. Om färgen blir rosa eller till och med brun, kan detta vara en följd av en förhöjd nivå av röda blodkroppar. I den transparenta semen finns inga sexceller.
 2. Nivån av leukocyter. Om deras antal inte överstiger 1 miljon i 1 ml anses detta som normen. Om det finns mer, indikerar det att det finns en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. Nivån av erytrocyter. I det normala tillståndet borde de inte vara. De kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av den inflammatoriska processen, närvaron av en tumör eller efter en skada. Närvaron av blod i spermogrammet indikerar en urinrörsjukdom eller ett överfört trauma.
 4. Närvaron av slem. I ett normalt spermogram borde det inte vara. Om det vid avkodning är möjligt att märka dess närvaro, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process.
 5. Koncentration av spermier i spermogrammet.

Urologen Sergei Gennadyevich Lenkin kommer att berätta om de normala diagnostiska parametrarna:

 1. Spermobilitet i spermogram. Det finns 4 kategorier:
 • Kategori A - Spermatozoa rör sig i en rak linje och passerar ca 0,025 mm på 1 sekund. De flesta av dessa celler är nybildade.
 • Kategori B - rörelsen sker i en rak linje men med en hastighet under 0,025 mm i 1 sekund. Sådana celler är ca 10-15% i spermogrammet. De åldras eller har oegentligheter i strukturen.
 • Kategori C - rörelse sker i en cirkel eller på ett ställe. Sådana celler vid avkodningen kommer att vara 5-15%.
 • Kategori D - helt immobiliserad spermatozoa. Halva av dessa celler är gamla eller redan döda.

Även vid avkodning av ett normalt spermogram identifieras celler av alla 4 typer. Om avkodningen av flera spermogrammer visar närvaron av necrozoospermi, är det enda sättet för att ett par blir föräldrar artificiell insemination eller IVF med hjälp av givarsperma.

 1. Cellmorfologi. Vid avkodning för bestämning av IVF eller infertilitet är det viktigt att bestämma antalet bakterieceller med den korrekta och onormala strukturen. Du kan göra detta genom att tona dem.
 2. Agglutination är processen att limma könscellerna. Orsaken till detta tillstånd kan vara ett brott mot immunsystemet eller förekomsten av en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. ACAT är ett proteinimmunoglobulin som produceras både av manliga och kvinnliga organismer. Närvaron av protein vid dechifiering av spermogrammet kan vara orsaken till manlig infertilitet.

På vår hemsida finns en onlinekalkylator, som gör det möjligt att dechiffrera det spermogram som utförs:

Störningar i spermogrammet

Normen av spermogrammen förutsätter närvaro i sin struktur inte mindre än 50% av aktiva sexuella celler. Skälen till närvaron vid avkodning av ett stort antal immobiliserade spermatozoer kan vara följande:

 • Förekomsten av sjukdomar i könsorganen.
 • Dricka alkoholhaltiga drycker.
 • Rökare.
 • Bär tätt underkläder.
 • Användning av intima smörjmedel.
 • Frekvent stress.
 • Vitaminbrist.

Vid avkodning av ett spermogram är det viktigt att känna till de förhållanden under vilka studien genomfördes. Det noteras att med ökad kroppstemperatur i ejakulatet ökar rörligheten hos spermatozoa, samtidigt som den vid rumstemperatur minskar. Om temperaturen i rummet där studien genomförs är därför inom +10 grader, kommer även friska spermatozoer att ha liten rörlighet. För att göra tolkningen av analysen så pålitlig som möjligt används speciella termostater i laboratorierna, vilket gör det möjligt att undersöka materialet under förhållanden som är så nära som möjligt för parametrarna i människokroppen.

Orsaken till att antalet kimceller i ejakulatet minskas kan vara ett av dessa tillstånd:

 1. Störningar i det endokrina systemet (binjurs- eller sköldkörteln dysfunktion, diabetes mellitus, störningar i hypofyssystemet).
 2. Sjukdomar i genitourinary systemet (kryptorchidism, prostatit, varicocele, etc.).
 3. Ökad kroppstemperatur.

Om orsakerna, symtomen, diagnosen och behandlingen varicocele berättar doktorimmunologen Georgy Ermakov:

 1. Långvarig närvaro vid höga temperaturer (i verkstaden, etc.).
 2. Brott av genetisk natur (Klinefelters syndrom, etc.).
 3. Effekter på kroppen av giftiga ämnen (alkohol, vissa mediciner, såsom sömntabletter, steroider etc.).

Att bestämma fertilitetsindexet, lägger läkaren särskild uppmärksamhet åt antalet och rörligheten hos spermatozoa. Om en man diagnostiseras med asthenozopermi, efter att ha avkodat studien, blir hans chans att bli far farligt minskad. En ökning av rörligheten hos könsceller är dock inte en garanti för graviditet.

Vad påverkar kvaliteten på spermogrammet?

Många faktorer kan påverka det manliga reproduktionssystemet. Det viktigaste i detta är stress. Det noteras att om den dagliga rutinen observeras ökar fysisk aktivitet och de skadliga effekterna på organismen minimeras, och kvaliteten på sæden förbättras gradvis. Läkare associerar detta med människokroppens förmåga att själv reparera. För detta rekommenderar de:

 • Välj för livsregioner med normala miljöförhållanden.
 • Observera dagens regim.
 • Avvisa eventuella dåliga vanor.
 • Var uppmärksam på kvaliteten på maten.
 • Led en aktiv livsstil och träna regelbundet.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper på kort tid att återställa spermierantalet, vilket vid avkodningen kan innehålla några avvikelser från normen. Om orsaken till de negativa förändringarna i spermierna är förändringen i mannens hormonella bakgrund, kommer läkaren att förskriva honom vissa läkemedel som snabbt kan återställa situationen.

Hur förbättrar du prestanda?

Om rörligheten ligger under normen kan läkaren föreslå vad som kan göras för att förbättra det. En bra effekt ger användningen av antioxidantläkemedel, som kan binda fria radikaler i kroppen. Studier har visat att om en man dricker två gånger om dagen för 1 glas färsk frukt eller grönsaksjuice, då efter 3-4 månader förbättras parametrarna i avkodningen av spermogrammet avsevärt.

För att i slutändan få ett bra resultat spermogrammy, rekommenderar läkare att män helt ompröva deras kost. Det bör baseras på livsmedel rik på vitaminer och mineraler. Antalet produkter som kan innehålla toxiner (kött, fisk, ägg, kaffe, rökt produkter etc.) bör dock minskas.

Vad du behöver göra för att förbättra de diagnostiska parametrarna berättar urologen Andrei Lukin:

Basen av kosten bör bestå av färska grönsaker, frukter, örter och mejeriprodukter. En god effekt visades genom regelbunden konsumtion av sådana produkter: smält smör, ost, nötter, honung, bönor, naturlig yoghurt, frukt, gröna, torkade frukter, söta kryddor.

En av de nödvändiga för människors hälsa är vitamin B11, som kan erhållas från speciella kosttillskott som läkaren kommer att rekommendera. De är alltid föreskrivna för män före artificiell insemination eller IVF, kryopreservering av biologiskt material eller förberedelse för donation.

Efter att ha fått ett transkript av spermogrammet med nedslående index bör en man förstå att detta inte alltid innebär en felfunktion i reproduktionssystemet och oförmågan att ha barn. Idag har medicin lärt sig att lösa många problem med framgång. För att göra detta kommer läkaren att utse en man för att ta hormonella eller stödjande läkemedel, vars användning kommer att förbättra spermogrammet och öka chansen för uppkomsten av efterlängtad graviditet.