Huvud
Förebyggande

PSA i prostatacancer

Prostatacancer är en av de mest allvarliga, farliga och vanliga cancersjukdomarna bland den manliga befolkningen.

Enligt statistiken finns varje år i världen mer än fyra hundra tusen fall av utveckling av denna sjukdom, och i ett antal länder upptar den andra platsen efter lungkörteln och mag-tarmkanalen.

I detta avseende är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på aktuell diagnos: undersökning, instrumentella metoder, ultraljud och laboratorietester, inklusive PSA.

Vad är denna indikator?

I kroppen är PSA (prostatiskt specifikt antigen) ett protein som produceras av celler i prostata-kanalerna. Detta är en nödvändig del av ejakulatet, som efter utlösning utför funktionen av flytning av spermierna, vilket är viktigt för befruktningen av ägget.

I laboratoriediagnostik spelar den en särskild roll. Värdet av PSA i prostatacancer är en av de mest exakta testerna för att bekräfta sjukdomen. Moderna tekniker tillåter att få tumörmarkörer av prostatacancer från serum och använda den som ett material för diagnos av prostatacancer och adenom.

Analysen är särskilt viktig för män som är äldre än 40-45 år. Denna kategori av medborgarnas experter rekommenderar att man tar det varje år, eftersom risken för att utveckla en tumör ökar med ålder, och dess initiala steg går ofta asymptomatiskt. Enligt statistiken lär mer än 50 procent av männen oavsiktligt utvecklingen av onkologi under förebyggande diagnos.

När är analysen tilldelad?

En specialist kan tilldela en analys i följande fall:

 1. Om du misstänker en tumör efter en fingerundersökning, ultraljud och andra metoder för undersökning av prostata.
 2. Som förebyggande diagnos rekommenderas för män som är äldre än 41-45 år.
 3. När patienten klagar över utseendet specifika symtom som är karakteristiska för prostata sjukdomar:
  1. Hyppig urinering (speciellt under natten).
  2. Sårhet i ljumskområdet.
  3. Underminera urin etc.
 4. Om en patient har diagnostiserats med cancer, kommer analysen att behövas för att övervaka hur kroppen reagerar på den valda behandlingstaktiken.

Sålunda kommer en minskning av denna indikator att indikera en förbättring av patientens tillstånd, effektiviteten hos den valda terapeutiska tekniken.

Hur förbereder sig på diagnos?

Vid tilldelning av en analys är det viktigt att veta att felaktig förberedelse kan påverka resultaten tillförlitlighet:

 1. Tre dagar före studien borde patienten avstå från prostatakörteln.
 2. I 6 dagar rekommenderas att avstå från proceduren för TRUS.
 3. I 2 dagar är det nödvändigt att utesluta sexuella kontakter (utlösning).
 4. Om en patient tilldelas en biopsi, bör det ske 6-7 dagar innan materialet tas i bruk.
 5. Om en patient genomgick transuretral resektion av prostata kan pålitliga resultat endast erhållas efter 6 månader. Traumat ökar dramatiskt proteinets nivå i blodet.
 6. Patienten ska varnas av läkaren om alla mediciner som tas. En läkare kan avbryta vissa läkemedel 1-3 dagar före studien för att uppnå exakta resultat.
 7. Som regel tas materialet på morgonen på tom mage. Patienten får bara dricka ren, icke-kolsyrad mineralvatten. Om leveranstiden faller på kvällen, måste du vägra att äta 4-6 timmar innan du kommer till kliniken.
 8. På kvällen är det också nödvändigt att utesluta tung fysisk aktivitet och hålla sig till en lätt diet, vilket eliminerar stekt, rökt, salt mat, alkoholhaltiga och kolsyrade söta drycker.

Tidpunkt för prestanda, pris

Att ta materialet skiljer sig inte från den enkla samlingen av venöst blod, varefter det placeras i ett särskilt märkt rör och skickas till laboratoriet för forskning.

Förfallodagen och kostnaden kan variera beroende på vilken klinik eller laboratorium som väljs. Vanligtvis kommer resultatet i 2-4 arbetsdagar. Kostnaden i den totala Invitro-prostatacancermarkören är 590 rubler + 199 för att ta materialet i Hemotest-515-rublerna i He Clinic 590-rubel.

Vilka är de normala indikationerna?

Det är viktigt för patienten att veta att indikatorerna ökar med åldern.

Detta är en normal fysiologisk process som inte indikerar en patologi:

 • Hos män under 50 år bör PSA inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år är normen resultatet inte högre än 3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år bör resultatet inte överstiga 4,5 ng / ml;
 • Efter sju år kan han gå upp till 6,5 utan att indikera patologi.

För ett mer exakt resultat infördes konceptet av densitet av specialister.

Det beräknas med en speciell formel, som delar värdet av det prostataspecifika antigenet med volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

Trots många patienters farhågor kan överskridande PSA-standarden inte alltid indikera utvecklingen av en cancerous tumör.

Anledningen till detta kan vara:

PSA i prostatacancer

Som redan nämnts kan eventuella avvikelser från normen indikera utvecklingen av en allvarlig patologi (även i preklinisk form).

Nivån av PSA i prostatacancer är normal:

 1. Vid tidigt (latent) scen utveckling av en cancer-tumör kan antigennivån vara 4 till 10 nanogram. Ofta kallas detta resultat den så kallade "gråzonen". För att bekräfta eller utesluta diagnosen måste patienten genomgå ett antal andra undersökningar, eftersom PSA-indexet för prostatacancer kan vara felaktigt och inte indikera närvaron av sjukdomen vid ett sent utvecklingsstadium.
 2. Senare svårt stadium Utvecklingen åtföljs av en ökning upp till 10 nanogram och mer. Om patienten uppvisar en sådan hög poäng skickas han till en biopsi med en histologi för att slutligen bekräfta diagnosen och analysen av materialet.
 3. Dessutom förändrar prostatacancer förhållandet mellan PSA i bunden och fri form, mängden fri antigen minskar.
 4. Vid kontrolldiagnos och övervakning av patientens tillstånd är det också viktigt att jämföra de erhållna resultaten. Så kommer en ökning med 0,75 nanogram per år att vara 100% för att vittna för utvecklingen av cancer även om antigennivån inte överstiger fyra nanogram.

Efter behandling

PSA-räntan efter operationen av prostatacancer med en gynnsam rehabiliteringsperiod kommer indikatorn att börja minska.

PSA efter avlägsnande av prostatacancer är normalt: deras mängd kan vara 0,2 nanogram i blodet och ännu mindre.

Vad som är anmärkningsvärt, i utländska kliniker skiljer sig normvärdena efter operationen.

Värdet enligt europeiska doktors normer bör inte överstiga 0,7 nanogram. Om PSA fortfarande är hög, började kroppen återkomma.

Villkoret är mycket farligt och kräver kontinuerlig observation och utnämning av rätt terapeutiska åtgärder.

Signera efter brachyterapi

PSA efter brachyterapi för prostatacancer börjar minska mindre snabbt än efter radikal operation. PSA tillåter dig dock att kontrollera effektiviteten av de utförda procedurerna. Om värdet har minskat med en enhet, är risken för återutveckling av sjukdomen under de kommande fem åren inte hög. Rusa inte till slutsatser, eftersom nivån på PSA når sitt lägsta värde först efter 2-3 år efter den utförda strålbehandling.

I prostatacancer är PSA en av de viktigaste inom diagnos, behandling och förebyggande av prokata på onkologi. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma män som är äldre än 45-50 år. Kontroll av innehållet i PSA i skuren kan förhindra utveckling av allvarlig patologi, identifiera den i tid och ordinera rätt behandling.

Vad är nivån på PSA i prostatacancer?

En av de viktigaste organen i den manliga kroppen är prostatakörteln.

Den ligger under blåsan, och i sin funktion är utsöndringen av saft som stöder den vitala aktiviteten hos spermatozoa utanför testiklarna.

Enligt statistiken, prostatacancer, som är en malign tumör lokaliserad i detta organ, finns i varje femte invånare i Europa.

Uppkomsten av patologi beror främst på den genetiska predispositionen och åldern hos mannen.

Genomföra en speciell diagnostik test PSA är ett helt smärtfritt förfarande och låter dig bestämma behovet av en ytterligare omfattande undersökning.

Prostatacancer och dess stadier

I medicin kallas en patologi som kallas prostatacancer är utvecklingen av en malign tumör, bildad av alveolära cellelement, utgör denna kropp. Statistiska studier kallar denna sjukdom den vanligaste bland den manliga befolkningen, som bär ett livshot.

Vetenskap skiljer mellan stadier och grader av prostatacancer. Vid klassificeringen av stadierna av denna sjukdom bestäms ökningen av neoplasmens storlek och dess ytterligare tillväxt i området för lesionsfokus.

Noggrannheten i scenbestämningen möjliggör att avslöja processerna associerade med tumören och närvaron av metastaser.

 • första etappen kännetecknas av omöjligheten att sondera modifieringar av vilken typ som helst i strukturen hos körteln, medan det är möjligt att fastställa förändringar i celler som använder mikroskopisk undersökning;
 • andra etappen det har en märkbar ökning av tumörbildning, vilket gör det möjligt att upptäcka ultraljud; det är fortfarande lokaliserat i körteln själv och har inga andra foci att sprida;
 • den tredje etappen kan levereras om det finns en spridning av tumören utanför prostata, påverkar alla organ, både förbundna och inte direkt relaterade till prostatakörteln;
 • vid fjärde etappen förutom ett stort område av den utvidgade tumören kan metastaser av körteln inne i levern, lymfkörtlar, lungor och jämn benvävnader i skelettet detekteras.

Klassificering av prostatacancer i grad bestäms av arten av förändringarna i själva cellens struktur. Det finns fem grader av denna sjukdom, enligt vilken processen med utveckling av sjukdomen gradvis leder till irreversibel degenerering av organets cellulära struktur.

Orsaker, symtom, följder av sjukdomen

Modern medicinsk vetenskap kopplar utvecklingen av maligna neoplasmer i prostatakörteln med de befintliga kroniska patologierna och inflammationer av olika slag hos män.

De vanligaste orsakerna till prostatacancer är:

 • hormonell obalans är avgörande för att tumören beror direkt på frisättningen av hormoner och utlöses ofta av en ökning av nivån av dihydrotestosteron och androstenedioninnehåll
 • prostatit- en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, vilket leder till störningar i cirkulationsprocessen och syre metabolism i vävnader,
 • prostata adenom - en godartad bildning som främjar utseendet av celler som är benägna att mutationer och maligniteter som provocerar den onkologiska processen,
 • bakteriella lesioner av prostataceller, såväl som autoimmuna processer som orsakar skada på cellens genetiska apparat, stimulerar processen med deras okontrollerade uppdelning och utseendet av en tumör.

Förkreativa tillstånd skiljer sig åt, inklusive atypisk adenos och hyperplasi hos detta organ, vilket framkallar utseendet av en tumör på grund av accelererad celldelning.

Riskfaktorerna för denna sjukdom inkluderar ärftlig predisposition och livsstil, som inkluderar:

 • användningen i den dagliga kosten av mat innehållande ett ökat antal animaliska fetter;
 • dåliga vanor, som alkohol och rökning, förgiftar kroppen med cancerframkallande ämnen;
 • skadliga produktionsförhållanden, till exempel de som förekommer inom textil- och kemisk industri, svetsaffärer eller tryckerier.

Provoke en stagnation av saft av prostata kan ha en stillasittande livsstil och oregelbunden sexuell aktivitet.

Sällan är det bland riskfaktorerna för denna patologi:

 • venerala sjukdomar;
 • de äldre
 • infektion i kroppen med retrovirus eller cytomegalovirus;
 • försvagad immunitet.

För att bestämma utvecklingen av en farlig sjukdom, hjälper tidig upptäckt av dess symptom.

I regel utnämns diagnosen i tidiga skeden av läkaren med följande patientklagomål:

 • svårighet att urinera
 • misslyckanden av sexuell funktion
 • närvaro av blod i urinen eller sperma.

Mer märkbara symtom uppstår med en signifikant ökning av tumören i storlek, och börjar klämma ur urinblåsan. Dessutom ökar frekvensen av urin att sura kraftigt till 15-20 gånger om dagen och överstiger två gånger under nattstödperioden.

En karakteristisk egenskap är det långsamma flödet av urin, strålens intermittens, bevarandet av känslan av en överflödande urinblåsa. När sjukdomen fortskrider, får processen med urinering en smärtsamt smärtsam karaktär, åtföljd av en brännande känsla, medan urinen börjar droppe.

I särskilt allvarliga fall måste patienter pressa pressen på grund av blåsans försvagningstangent. Ibland kan en kateter vara nödvändig.

Förekomsten av följande symtom tjänar vanligtvis som giltiga tecken på utvecklingen av prostatacancer:

 • urininkontinens, smärta i ljumskområdet;
 • ödem i nedre extremiteterna på könsorganen, pungen, som provoceras av närvaron av metastaser i lymfkörtlarna;
 • njurstenar och smärta i nedre delen av ryggen, som uppstår vid utflödet av urin i motsatt riktning och expansionen av urinret och njurbäckenet;
 • orenheter av blod som uppträder på grund av skador på urinrörets eller kärlens vesiklar;
 • störningar i kraft som orsakats av skador på nervändar;
 • en smärtsam torrhosta kan indikera spridningen av metastaser i lungorna;
 • gulsot i huden och en känsla av tyngd i höger sida på grund av utseende av sekundära tumörer i levern;
 • smärta under avföring kan fungera som ett tecken på spridningen av tumören i tarmen;
 • Utseendet av smärta i benen är karakteristiskt för de senaste stegen och indikerar metastaser i benvävnaderna.

Alla dessa symptom uppträder som regel gradvis. Denna process kan bestå i flera år. Om några av dessa symtom återfinns ska dock läkaren omedelbart konsulteras för syftet med undersökningen.

Konsekvenserna av försummade sjukdomar kan vara mycket allvarliga och bära både skador på enskilda organ och död.

Vad är PSA?

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som produceras av cellerna i en hälsosam organism i prostatakörteln. Syftet med detta protein är att späda spermier, vilket ökar rörligheten hos spermier.

Ett signifikant överskott av dess innehåll i blodet indikerar utvecklingen av patologiska processer i kroppen, bland annat förutom prostatacancer kan också vara prostatit och adenom.

Video: "Effektiviteten av PSA-testet i prostatacancer"

Allmän definition av PSA-analys

Naturen av förändringar i mängden antigen i en mans blod, beroende på hans hälsotillstånd Som ett resultat av forskning användes diagnostikmetoden som grund.

Analysen av PSA är att ta blod från en ven i en volym av 2 ml. Studieperioden för provet brukar inte överstiga två dagar. Analysen kräver noggrann förberedelse och exakt uppföljning av läkarens rekommendationer.

Analysen utförs både med avseende på primärdiagnos och sekundär, och även för att förebygga utseendet av en farlig sjukdom.

PSA-analys som helhet är en nödvändig indikator, vilket indikerar hur brådskande raffineringsdiagnosen är.

Sjukdomar i prostatacancer kan utvecklas även i fall av normalt antigeninnehåll i blodet, medan abnormiteter kan indikera olika typer av tumörer, både maligna och godartade och förloppet av den inflammatoriska processen.

Hur går analysen?

Leveransen av PSA-analys måste föregås av en noggrann förberedande period, under vilken följande rekommendationer bör följas:

 • i minst två dagar före undersökningen, avstå från samlag, i synnerhet från utlösning, vilket kan påverka markörens indikatorer negativt,
 • Undvik intensiv massage i könkörtelzonen, liksom någon annan mekanisk effekt, inklusive transrektal undersökning av ultraljud, eftersom det kan leda till en ökning av PSA;
 • kan påverka värdet av markörvävsbiopsin i den drabbade organs och transuretral resektion, eftersom mekanisk skada på barriärerna leder till inträngning av antigen i blodet. Om sådana förfaranden har utförts kan PSA-analysen tas efter minst sex veckor.
 • i två dagar före analysen är det nödvändigt att utesluta från kosten stekt och kryddig mat, ett överflöd av fetter av animaliskt ursprung;
 • dagen före donation av blod för att överge cykling eller långa fotgängarövergångar;
 • analys bör utföras på tom mage
 • När du passerar fingerundersökning, ska prostata TRUS, med hjälp av en kateter, skjutas upp en kolonoskopi - PSA-analys i 7 dagar.

Samtidigt påverkas diagnosen prostatacancer inte vid tidpunkten för studien (morgon, eftermiddag eller kväll), såväl som de procedurer som utförs cystoskopi eller kateterisering av blåsan.

Video: "Vad är PSA?"

Norm av indikatorer vid olika stadier av prostatacancer

För friska män är en naturlig ökning av antigeninnehållet i blodet med ålder karaktäristiskt. Så, i åldern 50 år är normen 2,5 ng / ml, och vid 60 års ålder ökar indikatorn till 3,5 ng / ml. Med varje decennium lägger indikatorn en enhet.

Indikatorn för en godartad tumör är 10 ng / ml och malign - 30 ng / ml. Om cancer har redan diagnostiserats, så kommer PSA-takten i detta fall från 20 ng / ml. Om resultatet överskrids är en analys av 30 ng / ml en indikation på en biopsi. Indikatorns värde, som överstiger 50 ng / ml, kommer att indikera skadan på lymfkörtlarna. Resultatet av analysen av 200 ng / ml är ett tecken på spridningen av metastaser.

Vid avlägsnande av det sjuka organet bör mängden PSA inte överstiga 0,2 ng / ml. Ökningen blir ett tecken på återfall.

Andra typer av test för prostatacancer

Med utseendet av den minsta misstanken om utvecklingen av prostatacancer kommer urologen att utse ett antal diagnostik, bland vilka kommer att vara:

 • rektal undersökning av ändtarmen
 • Ultraljud av prostata;
 • computertomografi;
 • Röntgen- och radioisotopprov;
 • biopsi.

Metoder för behandling av abnormiteter i indikatorer

Syftet med en uppsättning behandlingsmetoder i varje fall av den diagnostiserade sjukdomen bestäms individuellt beroende på åldersfaktorer, det allmänna hälsotillståndet, onkologins stadium.

I allmänhet finns följande typer av behandlingsmetoder som används för att upptäcka avvikelser i PSA-analys:

 • operativ behandling som avlägsnar alla interna vävnader som tumören har spridit;
 • orchiektomi - avlägsnandet av en eller båda testiklarna, vilket leder till upphörande av utvecklingen av negativt testosteron, vilket medför utveckling av sjukdomen,
 • kemoterapi, som påverkar cancerceller och förhindrar deras snabba uppdelning, ordineras oftare i senare stadier av patologi när ett metastatiskt hot inträffar;
 • Radioterapi - exponering för röntgenstrålar, vilket leder till skador på DNA från cancerceller och deras förmåga att dela upp.
 • brachyterapi - införandet av joderade granuler i prostatakörteln, utförd med hjälp av ultraljudsövervakning, som påverkar organet genom strålningsmetoden, som uppstår på grund av den höga grad av radioaktivitet, appliceras i de tidiga stadierna;
 • hormonbehandling kan ordineras senast
 • en metod för monoklonala antikroppar som används oftare i USA, vilka är vacciner som aktiverar kroppens försvarssystem;
 • viroterapi - införandet av specifika virus som selektivt påverkar cancerceller.

slutsats

Prognosen för patienter som har diagnostiserats med prostatacancer bestäms till stor del av scenen, vid vilken behandling startades. Om behandling i tidiga stadier av återhämtning fortfarande är möjlig, är framgången med sen terapi svår att förutsäga.

Därför är det viktigt att genomföra tidig diagnos, vars första metod är PSA-analys, som kommer att fungera som ett tillförlitligt nog sätt inte bara för att upptäcka patologi, men också förebyggande.

Dessutom bör följande regler följas, vilket kommer att bidra till att avsevärt minska risken för sjukdomen:

 • Att leda en hälsosam livsstil, som inkluderar en hälsosam sömn - en viktig period för kroppen, när ett hormon som förhindrar tumörernas utseende.
 • hålla sig till ett hälsosamt kostintag, med ett stort innehåll av grönsaker och frukter, matrika med vitaminer och spårämnen;
 • Undvik intag av cancerframkallande ämnen, till exempel från förorenad luft eller vatten, tobaksrök, produkter som innehåller starka aromatiska och aromatiska tillsatser, kemisk industri.
 • genomgår regelbundet en förebyggande undersökning i en medicinsk institution
 • bibehålla fysisk aktivitet
 • leda ett vanligt sexliv.

PSA i prostatacancer: definitionen och syftet med analysen

Normalt utsöndrar cellerna i prostatakörteln i en frisk man ett speciellt enzym - en bråkdel av serinproteinet. I blodet finns två varianter - i fria och bundna.

Fri form av PSA, eller prostataspecifikt fri antigen, används vid diagnos av prostatacancer. PSA kan användas inte bara som en cancermarkör, men också som en markör för inflammation eller mekanisk skada på prostata. Normalt hålls det hos friska män på en låg nivå och en signifikant ökning av koncentrationen indikerar en prostatakörtelns patologi.

Liksom vid onkologi och med godartad prostatahyperplasi och prostatit är huvudsymptomen svårigheter att urinera på grund av mekanisk obstruktion. Detektionen av en stor mängd PSA i blodet bidrar till att diagnostisera förekomsten av en malign sjukdom i ett tidigt skede.

Testet för bestämning av nivån av fri PSA utförs genom metoden för NGA - indirekt hemagglutination.

Nivån för PSA-nivån beror på åldern. Nivån av koncentrationen av det prostatiska specifika antigenet i blodet hos en man under 70 år ska inte vara mer än 4,5 ng / ml, upp till 60 år högst 3,5 ng / ml och under 50 bör inte överstiga 2,5 ng / ml.

Diagnos av PSA används som en screening för förebyggande undersökning efter 40 år för att identifiera risken för cancer. När ett ökat PSA-värde och misstanke om en tumörsjukdom detekteras utförs rektalundersökning och ytterligare undersökningsmetoder såsom ultraljud, nålbiopsi ordineras.

PSA i prostatacancer bestämmer läkaren för att kontrollera effektiviteten av tumörbehandling efter operation, efter kemoterapi eller strålbehandling, samt att bedöma effektiviteten av hormonbehandling, för omedelbar upptäckt av metastaser och återfall.

Efter radikal prostatektomi är nivån av prostataspecifikt antigen vanligtvis extremt låg och bör inte öka över 0,2 ng / ml.

Ökningen i blodnivåer av total PSA kan påverkas av prostata massage, ejakulation, biopsi, rektal undersökning av prostata och ultraljudsundersökning.

Dess nivå ökar också med inflammation i patientens prostata, på grund av trauma, ischemi och ålder.

När cancer återfall och öka mängden PSA sker stadigt och gradvis, under flera månader till ett år i taget efter de mekaniska effekter på prostatakörteln, såsom brachyterapi stiger mängden kraftigt och snabbt.

Efter den operativa behandlingen rekommenderas att bestämma PSA inte omedelbart efter prostatacanceroperationen, men om en månad eller mer. Analysen görs också inte tidigare än 7-10 dagar efter mekaniska effekter eller inflammation i prostata.

Före provet, röka inte i 30 minuter, undvik nervös och fysisk stress, ät inte feta livsmedel i 24 timmar.

Värdena för PSA-nivån i prostatacancer: Hur ser "normen" ut

Normala värden för PSA hos en frisk person varierar från 0 till 4,5 ng / ml.

Parametrarna för PSA i prostatacancer i ett tidigt stadium kan vara låga, upp till 10 ng / ml.

I ett senare skede kan värdena för PSA i prostatacancer ökas betydligt, främst på grund av fri PSA.

En ökning av mängden PSA efter kirurgisk behandling av mer än 0,2 ng / ml indikerar utvecklingen av metastaser eller återkommande tumörprocess.

Prostaspecifikt protein bör mätas flera veckor efter kirurgisk behandling. En liten PSA-nivå i prostatacancer kvarstår i blodet efter en partiell resektion av prostata.

Att utföra läkemedels- och strålningsexponeringar avlägsnar inte fullständigt prostatavävnaden från kroppen, eftersom det förstör tumörceller. Detta kan sänka PSA-nivån, men den minskar sakta, i ett år eller mer.

Bestämning av fri PSA i prostatacancer gör det möjligt att skilja symptomen på postoperativ inflammation från symptomen på återkommande tumörprocess.

PSA-testet för prostatacancer kan bestämmas inte bara i absoluta men även i relativa termer, det vill säga i förhållandet mellan fri PSA och total i procent. Nivån på fri PSA 12-100% talar om närvaron av en tumörprocess eller dess återkommande.

Hur man reducerar PSA i prostatacancer?

Nivån på PSA är en diagnostisk markör för framgången med prostatacancerbehandling och reduceras efter behandling - prostatacancer, kemoterapi, strålning och strålningsexponeringar.

Vad är PSA i prostatacancer?

Mängden fri PSA i prostatacancer kan betydligt överstiga det normativa värdet. Detektion av PSA-nivå vid en screening på mer än 10 ng / ml indikerar en sannolikhet för en tumörprocess på mer än 50%.

Definitionen av PSA efter avlägsnande av prostatacancer

PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml. Detta beror på det faktum att serinproteasfraktionen förutom de borttagna cellerna i prostatakörteln inte produceras av något annat organ. Mängden fri PSA efter operationen av prostatacancer för maximal tillförlitlighet bör mätas om en månad.

I den tidiga postoperativa perioden är en signifikant ökning av PSA-nivån, upp till 40 eller mer ng / ml, möjlig. Efter kemoterapi, strålbehandling, är det vanligen en gradvis minskning av PSA i blodet, så PSA-analys efter behandling av prostatacancer görs för första gången i en månad, och sedan upprepade gånger, för kontrolländamål.

Resultatet av PSA efter avlägsnande av prostatacancer bör övervakas under lång tid med syfte att återkomma i tid. En hög nivå av PSA, som stiger kraftigt och under kort tid, orsakas av en mekanisk effekt på en mans prostatakörtel.

 • Hur förändras PSA vid återkommande prostatacancer?
  I händelse av att återkommande prostatacancer utvecklas är det möjligt att observera en långvarig, signifikant och bestående ökning av nivån av fri PSA.
 • Vad är normen för PSA efter prostatacanceroperation?
  Efter en radikal prostatektomi bör en minimal PSA-nivå observeras i blodet om en månad.

Ett blodprov för PSA i prostatacancer - vad är betydelsen?

Sättet att diagnostisera prostatacancer med onkologi med hjälp av PSA-definitionen är inte mycket noggrann, det vill säga enligt dess resultat kan det inte sägas att cancer upptäcks eller vice versa. Testet gör det möjligt för specialister att avgöra om det finns behov av en noggrannare undersökning av patienten.

Metoden skapar inte obehag, absolut smärtfritt. Denna fördel gör det möjligt att applicera en gång om året eller så ofta som nödvändigt.

Vad är PSA?

Prostata ger det ämne som behövs för att späda spermierna. En del av det kommer in i blodet.

Mängden antigen i blodet varierar från hälsan hos en man, ålder, laster. Experter har studerat detta mönster och använder PSA-indikatorerna som ett diagnostiskt verktyg.

Metoden är en konventionell blodprovtagning från en ven. Två milliliter är tillräckligt för att utföra testet. Tiden för att erhålla analysdata överskrider inte två dagar.

För sanningen av resultatet är det nödvändigt att förbereda för proceduren och utföra ett antal restriktioner relaterade till belastningar, kost och kombination med andra manipuleringar.

I vilka fall visas blodprovet?

Om en patient diagnostiseras med en malign prostata-tumör är ett blodprov som visar nivån på PSA nödvändigt för att observera hur kroppen svarar på behandlingsprocedurer.

Att minska nivånivån kommer att indikera att de utförda förfarandena är effektiva. Om det inte finns några förändringar i värdet av PSA, kan specialister ändra behandlingens taktik.

Ett blodprov för PSA är inte en korrekt indikation på problemets nivå. Misstankarna som uppstår i samband med värdet av PSA och dess förändring är bara en indikator på att det är nödvändigt att tillämpa andra metoder för att klargöra diagnosen.

Prostatacancer uppträder också med antigenet som är närvarande vid normala frekvenser. En avvikelse från normen finns också i fallet med godartade tumörer eller inflammatoriska processer i prostata.

Normal prestanda

Hur mycket av det prostataspecifika antigenet i blodet borde vara i patienten, så att du kan prata om det normala innehållet i detta ämne - svaret på denna fråga är tvetydigt.

Förekomsten av PSA ökar med ålder - detta är en naturlig process.

 • I en ålder av upp till femtio år är normen 2,5 ng / ml.
 • Om patienten är äldre än femtio och före början av sjätte dussinet är normen 3,5 ng / ml.
 • Under det sjunde decenniet anses 4,5 ng / mg vara normalt.
 • Vid en livstid efter sjuttio år anses ett normalt värde 6,5 ng / mg.

Prostata ökar med ålder i storlek, det kan påverka mängden PSA som produceras. För att ta hänsyn till denna faktor introducerade specialisterna konceptet att detta fenomen översätter till en specifik indikator - PSA-densiteten.

Det bestäms genom att dividera värdena för det prostataspecifika antigenet i serumet genom volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

PSA i blodet finns i två former:

 • antigener är fria,
 • också men associerade med blodproteiner.

Mängden antigener som finns i blodet i olika former kallas total PSA. När man beaktar PSA-indexet analyseras andelen fri PSA-innehåll i det totala antalet antigener. För normen bör denna indikator vara mer än 15%.

På grund av det faktum att nivån på PSA i blodet ökar med åldern och också växer med prostatacancer och dess andra sjukdomar, är det nödvändigt att observera förändringarna i indikatorn i tid.

Därför introducerade specialister begreppet PSA-hastighet. Det bestäms genom att jämföra resultaten av PSA-testet vid ett visst intervall.

Värdet av PSA i prostatacancer

Patologiska celler utsöndrar också PSA, och detta ökar dess närvaro i kroppen.

Värdet på indikatorn som motsvarar åldersgruppen anses vara normalt. Och om nivån på PSA är högre än detta kan vi anta utvecklingen av en onkologisk process.

Antigennivån är över fyra och upp till tio nanogram kallas gråzonen. Detta beror på det faktum att patienten inte har en malign prostatatumör, men i ett kvarttal har processen ett tidigt stadium och fortsätter i latent form.

Om patologin mognar till ett sent stadium kommer värdet av PSA i blodprovet att vara över 10 ng / mg.

I prostatacancer förändras förhållandet mellan PSA i bunden och fri form. Mängden fri antigen reduceras. Dess närvaro i det totala kvantitativa värdet av PSA är mindre än tio procent inträffar hos hälften av patienter som lider av prostatacancer.

I kärlens maligna patologi överstiger ökningstakten i PSA-indexet 0,75 ng / mg under året. Denna faktor indikerar cancer, även om antigennivån i blodet inte överstiger 4 ng / mg.

Nivå efter radikal prostatektomi

Eftersom prostataspecifikt antigen utveckla prostataceller efter kirurgi för dess avlägsnande PSA-test, med ett gynnsamt flöde av den postoperativa perioden, bör visa den minsta mängden av antigen i blodet - 0,2 ng / ml och under denna indikation.

Om PSA-testet visar ett värde som är större än vad som borde vara i frånvaro av prostata, särskilt om det finns en tendens att dess ökning, då analysen av de signaler som kroppen bearbetar ett återfall inträffar.

Värden efter strålbehandling

När en metod för bestrålning av en malaktig vävnad används kan procedurens effektivitet kontrolleras genom att utföra en analys på PSA. Indikatorn faller inte så fort som när prostata tas bort.

Vad kan påverka resultatet?

Ökningen i PSA-nivån kan påverkas av tillfälliga skäl, vilket bör beaktas när analysen överförs för att få ett riktigt resultat.

 • 48 timmar före bloddonation:
  • ät inte
   • stekt mat,
   • kryddiga rätter,
   • en stor mängd fett, särskilt animaliskt ursprung
  • att vägra samlag
 • analys för att överföra en tom mage.
 • Om manipulationer med prostata utfördes:
  • massage eller biopsi, ska analysen skjutas upp i två veckor;
  • när man utför fingerundersökning, prostata TRUS, blåskateterisering, kolonoskopi - blodprovtagning för PSA skjuts upp i en vecka.
 • En dag före förfarandet är det nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet:
  • överge cykling,
  • förkorta längden på promenader.

En video om när PSA-poängen ökar:

PSA i prostatacancer

Du är här

 1. Hem /
 2. Onkologi /
 3. PSA i prostatacancer
innehåll

Idag är detektion av PSA i prostatacancer en del av programmet för tidig diagnos och förebyggande av prostatacancer, som utförs runt om i världen för att bevara människors hälsa. Som du vet är denna sjukdom utbredd bland män i äldre åldersgruppen (från 60 år).

Denna onkologi leder till svårigheter med urinering och erektil dysfunktion (oförmåga att uppnå erektion). I synnerhet är prostatakörteln ansvarig för födelsemedlet, bildandet av spermier, produktionen av hormoner. Eventuella brott är problem i sexuellt liv, smärta, moraliskt och fysiskt obehag och cancer utgör ett hot mot livet.

I själva verket, PSA - en prostatacancermarkör, hans fullständiga namn - prostataspecifikt antigen, vilket är den mest förekommande och resultatindikatorer i analysen av blodserum för närvaron av cancer i denna lokalisering, liksom behovet av att övervaka status hos patienten under rehabilitering och att bedöma effektiviteten genomförd terapi.

För information! Studien av PSA vid diagnos av prostatacancer har applicerats sedan 1987, medan den första gången i semenvätskan upptäcktes antigenet av Naga 1979.

Prostata-specifikt antigen är en kemisk substans (polypeptid), som produceras av prostitutions epitel. Den består av flera disulfidbroar och tvåhundra trettio sju aminosyrarester. Karaktäristiskt är proteinet glykosylerat, och dess produktion behandlas som friska celler i duktalkörtlarna och muterade (maligna). Detta protein är ett proteas, behovet av denna enzymatiska funktion är i spädningens utspädning. Antigenet tränger in i vätskans vätska och hemligheten hos körteln, och en del av det passerar in i blodet.

Vad är koncentrationerna

Den normala koncentrationen av antigen är 4 ng / ml (inte högre), för vissa kataloger - mycket lägre. Enligt resultaten av forskningen fastställde läkare det genomsnittliga värdet för varje åldersgrupp separat:

 • hos män under 50 år bör indikatorn inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • hos män från 50 till 59 år bör den inte överstiga 3,5 ng / ml;
 • från 60 till 69 år - normen 4 - 4,5 ng / ml;
 • De över 70 år får inte överstiga nivån på 6,5 ng / ml.

Vad är meningen med denna markör och dess betydelse?

Öka indikatorn indikerar att prostatavävnaden är skadad och sårbar (dvs ökad permeabilitet) därigenom ändra och PSA-nivåer i cancer prostaty.Tem emellertid kan öka värdet av markören i bildandet av godartade tumörer (såsom såsom adenom), över det normala kan ge inflammatoriska processen (t ex prostata) eller travma.Znacheniya PSA i prostatacancer högre än 10,0 ng / ml, så det blir en baslinje för biopsi (sjukdomsprov staket tk och en undersökning av celler i mikroskop för att bekräfta deras malignitet).

Kom ihåg: Det är viktigt att vidta åtgärder i rätt tid och förhindra utvecklingen av sjukdomen. Lär dig hur man behandlar prostatacancer i Israel kan vara som referens. Om du ska åka till Israel - välj ett cancercentrum här.

När ett antigen in gränsvärdet mellan det högsta antalet specifikt för patientens ålder och 10,0 ng / ml, då säger vi att värdet föll i "gråzonen". En sådan PSA indikator av prostatacancer talar inte, men det tyder på att kroppen går igenom förändringar som kräver en mer detaljerad studie och identifiera deras orsaker. Dessutom måste män som har upptäckt värdet av prostataspecifikt antigen, genomgå regelbundna förebyggande undersökningar för att upptäcka sjukdomen i början av starten, när det finns en chans för en fullständig återhämtning och även för att bevara den sexuella funktionen.

Förebyggande undersökning med denna metod rekommenderas årligen för män över 45 år och talar om risken för prostatacancer förekomst av PSA-tillväxthastighet lika med 0,75 ng / ml per år.

Vad kan vara markörvärdena för onkologi

Med tanke på vilka parametrar av PSA i prostatacancer, vi kommer ihåg att vid en hälsosam persons sats på 4 ng / ml - är riskerna noterade efter resultatet av 10 ng / ml:

 • från 10 ng / ml till 20 ng / ml - risken för onkologi
 • från 20 ng / ml till 50 ng / ml - ett sådant PSA-index för utveckling av prostatacancer;
 • från 50 ng / ml till 100 ng / ml - risken för metastatisk inbrott;
 • mer än 100 ng / ml - talar om metastaser (sådan PSA i prostatacancerstadiet 4).

Separat bör det noteras att i nästan alla patienter med prostatacancer påverkade PSA 200-metastaser benvävnaden i skelettet.

Funktioner av markören

Trots betydande förändringar i siffror vid olika stadier av onkologi noterar läkare att denna markör inte anses vara uteslutande "cancerspecifik". Även om hastigheten av PSA i prostatacancer och stigande, är en slutlig diagnos visas på resultatet biopsii.Takoy antigenet kan vara i blodserum i två typer av former - som hör samman med något protein och en "fri" (dvs obunden), och diagnos betyder både av dem.

Till exempel, vid varje stadium av prostatacancer stiger PSA-nivån endast för de associerade, och den fria i detta fall minskar. I vissa fall kan nivåändringar inte inträffa om den muterade cellen har förlorat förmågan att isolera den. Om högvärdet av fri form noteras är den karakteristisk för adenom (dvs godartad dysplasi).

Funktionerna inkluderar det faktum att nivån av PSA efter avlägsnande av prostatacancer genom att utföra TURP (transuretral resektion) reduceras drastiskt och stabiliseras inom 60 dagar. Sedan, sex månader senare och ytterligare var tredje månad, rekommenderas att kontrolltestet lämnas in. Men efter strålbehandling för prostatacancer, sänker PSA långsamt, och om reduktionshastigheten är under 1 ng / ml, kan du förvänta dig en långvarig och ingen återfallskompensation.

Med tanke på att antigenvärdet kan fluktuera under en kort tid och av andra skäl som inte är relaterade till onkologins utveckling, måste flera krav uppfyllas innan analysen lämnas in:

 • utesluta sexuella relationer i minst två dagar;
 • efter intensiv massage av prostata och innan analysen måste gå minst tre dagar,
 • Efter endoskopisk ingrepp är det nödvändigt att hålla en vecka.
 • Efter en biopsi före detta laboratorietest måste du stå i minst sex veckor.