Huvud
Analyser

Blodtest för PSA och dess tolkning

Att ofta diagnostiseras hos män innefattar urologiska sjukdomar cancer och adenom i prostata. Identifiera den första etappen av dessa patologier, vilket är farligt för dess asymptomatiska utveckling, det är möjligt att använda en prostata-specifik oncomarkör. Genom indikationerna för blodgivning i PSA inkluderar misstanke om allvarliga sjukdomar med hög risk för dödlighet, så att undanröja risken för snedvridning av resultaten bör observeras noga alla förberedelser för diagnos instruktioner.

Vad är ett blodprov för PSA?

En av de viktigaste exokrina manliga könsorganen är prostatakörteln, som producerar prostata vätska (en komponent av sperma), och utför funktionen av ventilen, blockerar utloppet från urinblåsan. Bland cancercancer som påverkar män är den främsta positionen prostatacancer, diagnostiserad, främst hos personer som är äldre än 55 år. En funktion av denna onkopatologi är en långsam asymptomatisk utveckling.

Prognos för behandling av prostatacancer beror på tidig upptäckt av sjukdomen - ju tidigare en malign tumör detekteras, desto mer sannolikt kommer behandlingen att ge positiva resultat. Med avsikt att tidigt upptäcka onkologiska patologier används en mycket informativ diagnostisk metod - ett blodprov för PSA (prostatiskt specifikt antigen).

Essensen av diagnos är att bestämma nivån av specifik tumörmarkör (tumör metaboliska produkter eller substanser som produceras av friska vävnader som svar på penetrering in i kroppen av cancerceller) i blodserumet. Prostataspecifikt antigen (eller PSA) är en substans vars molekyler består av flera rester av aminosyror (polypeptider) och biokemisk klassificering är ett proteas (ett enzym klyva peptidbindningar mellan aminosyror i proteiner).

PSA produceras av cellerna i prostatakörtelns excretionskanaler, medan det är kapabel att producera både normala och tumörstrukturella funktionella enheter. Under normala förhållanden kommer antigenet in i ejakulerande och opaliserande vätska utsöndrat av prostata. Mycket få antigener träder in i blodet. I bildandet av organ tumör i prostatakörteln (cancer eller adenom) PSA-nivån i serum är kraftigt förhöjd, vilket är en orsak för biopsi för att bekräfta närvaron av cancer patologi.

Ett blodprov för PSA initierades för att upptäcka tidiga former av prostatacancer sedan slutet av 1980-talet. De statistiska data som samlats in under tiden för applicering av PSA-screening vittnar om den höga effektiviteten hos denna diagnostiska metod (minskningen av cancerdödlighet på grund av snabb behandling var 25%). Det prostata-specifika antigenet har flera molekylära former:

 1. Gratis.
 2. Förknippad med alfa-1-antikymotrypsin (en inhibitor av proteinaser, är ökningen i koncentration associerad med utvecklingen av tumörprocesser).
 3. Associerad med alfa-2-makroglobulin (endopeptidas-hämmare, inte detekteras under laboratorie immunokemiska ökning analyser nivå orsakad av akuta eller kroniska sjukdomar).

Diagnostiskt signifikant är nivåerna av fri PSA och associerad med alfa-1-antikymotrypsin, vars summa är den totala PSA. Vid screening för prostatacancer bestäms nivån av det totala antigenet initialt och om dess ökade innehåll detekteras utförs ett transkript i sektionen av molekylära former.

När utsetts

I världspraxis finns det ingen allmänt accepterad ståndpunkt om huruvida det är lämpligt att föreskriva PSA-screening utan tydliga grunder. Anhängare av den vanliga undersökningen styrka sin åsikt möjligheten till tidig upptäckt av bröst avvikelser och motståndare - osäkerhet ingripande i prostata struktur och risken för över diagnos (en felaktig slutsats om förekomsten av sjukdomen).

Baserat på teoretisk data och statistisk information rekommenderas årlig bestämning av nivån av prostata-antigenet att utförs av män, från och med 45 års ålder. För personer med yngre ålder är indikationer på utnämning av ett blodprov för PSA utseendet av tecken på prostatit eller symptom som är karakteristiska för andra sjukdomar i prostata:

 • nocturia (frekvent urinering på natten);
 • ärftlig predisposition till onkologiska sjukdomar;
 • svårighet att urinera, ihållande känsla av fullblåsan;
 • kronisk bäckensmärta
 • urinladdning och andra urinrör i urinröret.

Förutom diagnosen för förebyggande av utveckling av tumörformationer, är analysen tilldelad för att övervaka hälsotillståndet hos patienter som tidigare har diagnostiserats med prostata patologi. Bestämning av mängden prostataspecifikt antigen anges i följande fall:

 • efter radikal behandling av en malign tumör (analysen utförs 1 gång om 3 månader);
 • under behandling av prostatacancer (för att övervaka pågående behandling);
 • när man avslöjar tecken på strukturella förändringar i kroppen vid rektal undersökning
 • om vaskulära störningar i körteln (ischemi, infarkt) tidigare avslöjades.

På grund av specificiteten hos de olika molekylära formerna för prostata-specifikt antigen skiljer indikationerna för leverans av generell och fri PSA:

Indikationer för bestämning av total PSA

Indikationer för bestämning av fri PSA

Misstanke om prostataadenom (godartad hyperplasi)

Förebyggande diagnos för män över 45 år

Övervakning av pågående behandling för adenom eller cancer

Differentiell diagnos av cancer, prostatit, adenom

Kontroll av behandling av tidigare identifierade maligna processer

Förberedelse för leverans

Nivån av prostataspecifikt antigen i blodet påverkas av många faktorer, och inte alla är associerade med cancerpatologier. PSA-screening för prostatacancer, förutom att vara användbar för tidig upptäckt av tumörer i de tidiga stadierna av sjukdomen, har ett antal potentiella risker, inklusive:

 • felaktig tolkning av diagnostiska resultat
 • komplikationer provocerade av en biopsi, utsedd på grundval av felaktiga resultat av analyser;
 • falska biopsiedata (positiva), som tjänar som en ursäkt för att förskriva behandling om det inte finns något behov av det;
 • biverkningar av den föreskrivna behandlingen (erektil dysfunktion, urininkontinens, kardiovaskulär patologi, etc.).

För att undvika en felaktig tolkning av resultaten av laboratorieundersökningar bör förberedelser för analys av PSA hos män utföras i strikt överensstämmelse med fastställda regler som innefattar:

 • avhållande från sexuell aktivitet minst 48 timmar före provet (ejakulation leder till en ökning av serum-PSA-koncentrationen);
 • i 3-4 dagar före diagnos, följa en speciell diet (neka stekt, kryddig, fet mat, utesluta alkoholhaltiga drycker och vätskor som innehåller näringsämnen);
 • inte mindre än 3 dagar för att avstå från en prostata-massage (bidrar till en uttalad ökning av PSA-nivån);
 • genomgå inte transrektal ultraljud i minst en vecka innan blod ges för analys (cystoskopi har ingen signifikant effekt på PSA-nivån, så det finns inga begränsningar i dess beteende);
 • att överge någon fysisk ansträngning några dagar före diagnosen (cyklar, en häst, styrketräning);
 • skicka PSA-screening tidigast 6 månader. efter operation på prostata (transuretral resektion).

Hur man tar provet

Om preliminär förberedelse för bloddonation för PSA-analys utfördes i enlighet med alla rekommendationer, kommer resultaten av studien sannolikt att återspegla den verkliga nivån av antigenet. För att öka diagnosens effektivitet, följ reglerna för att ta ett blodprov för PSA på dagen för provtagning av biologiskt material, vilket inkluderar följande bestämmelser:

 • Diagnos utförs på tom mage (PSA-nivå fluktuerar inte starkt under dagen, men det rekommenderas att donera blod på morgonen efter en 10-timmars fasta).
 • omedelbart före proceduren behöver du helt slappna av;
 • Ett fullständigt upphörande av rökning bör ske senast en timme före blodprovtagning.
 • Innan blod ges, bör fysisk eller emotionell stress undvikas.
 • bör avstå från att ta mediciner
 • före proceduren kan du bara dricka rent vatten.

Blod på PSA i en volym av 5-10 ml tas från venen på armbågen. Laboratorieundersökningar med enzymimmunanalys utförs under 1 dag, varefter resultaten överförs till läkaren för tolkning. Om de data som erhållits som en följd av den primära analysen orsakar tvivel om deras tillförlitlighet, föreskrivs en återgivning av blod. För att säkerställa noggrannheten i reanalysen av PSA bör biomaterialprovtagningen ske vid samma tidsintervall som första gången.

Avkodning av PSA-analys hos män efter ålder

PSA-frekvensen hos män bestäms utifrån data från långsiktiga observationer och baseras på förekomsten av onkologi hos män med olika koncentrationer av oncomarkören i blodserumet. Specialisternas åsikter om normal PSA-nivå är uppdelade - en genomsnittlig norm är koncentrationen 4 ng / ml, enligt andra uppgifter bör denna siffra inte överstiga 2,5 ng / ml.

Grund av det faktum att nästa steg efter att ha identifierat den ökade antigeninnehåll är histologisk undersökning av prostatavävnad (vilket är en allvarlig störning i strukturen av cancer), måste läkaren vara säker på genomförbarheten av en biopsi. Ny forskning inom diagnostikområdet visar att det är nödvändigt att rangordna gränserna för PSA hos män beroende på ålderns och individens egenskaper hos organismen. Åldersgrunder för att skilja normala antigenvärden framgår av tabellen:

Ålder av man, år

Den övre gränsen för PSA, ng / ml

Indikationer för bestämning av biopsi, ng / ml

Över 10 (med ett förhållande av fri PSA till totalt mindre än 15%)

PSA index

Om vid tolkning av resultaten av bloddiagnosen avslöjade ett ökat innehåll av prostataspecifikt antigen i den - ska läkaren bestämma lämpligheten av valet av prostatavävnad för undersökning. Den medicinska slutsatsen påverkas av faktorer som skillnaden mellan normala värden och de uppgifter som erhållits under undersökningen, liksom PSA-indexet.

Med en signifikant skillnad mellan antigenvärdenas fastställda värden och analysens resultat ökar sannolikheten för en positiv biopsi. Om PSA-nivån är större än den maximalt tillåtna, men är i intervallet av 10 ng / ml - indikationer för histologisk undersökning beror på indexet för prostataspecifikt antigen (Ipsa), som beräknas genom formeln: Ipsa = (PSA fritt / bundet PSA) x100%.

Indexets normala värde är 15%. Ju mindre förhållandet mellan fria och bundna molekylära former av prostata-antigen - ju högre sannolikhet att ha en malign neoplasm (Ipsa minst 10% sannolikhet är 56%, inte är större än 8% vid Ipsa mer än 25% sannolikhet för cancer). Behovet av biopsi är inte tillgängligt vid en hög Ipsa. Det största prediktiva värdet av PSA-indexet observeras när PSA-nivån når 68 ng / ml.

Orsakerna till ökad PSA

Grunden för användningen av PSA-analyser som åtgärder för att förhindra utvecklingen av prostatacancer är oncomarkers höga känslighet för förändringar som uppträder i kroppen under utvecklingen av tumörprocesser. Specificiteten hos prostatantigenet ligger i samma reaktion (ökad koncentration i blodet) till irriterande faktorer, vilka inte alla är patogena. Så kan en ökning av PSA-innehållet i blodet uppstå för följande icke-patologiska orsaker i samband med fysiologi:

 • genetiska egenskaper (ökad storlek på prostatakörteln);
 • åldersrelaterade förändringar (ökning av serumprostat-antigennivå korrelerar med ålder på grund av ökad prostatavolym på grund av godartad tillväxt);
 • Extrema sportaktiviteter relaterade till att åka motorcykel, cykel etc.
 • utförs på tröskeln till analysen, instrumental, visceral manipulation eller kirurgisk ingrepp i prostata;
 • Utlösning.

Trots det faktum att koncentrationen av PSA-nivån är ofta övervakas för att identifiera cancerös prostatatumör, är markören ett organ (dvs inte indikerar en viss sjukdom, och anger närvaron av abnormiteter i ett visst organ). Förutom misstanke om utveckling av onkologi kan en ökning av koncentrationen av PSA indikera sådana patologier som:

 • infektiös prostatit;
 • sjukdomar i bäckenorganen av infektiös natur
 • inflammatoriska processer som utvecklas i prostatakörteln (prostatit)
 • adenom av prostata;
 • ischemi (minskning av blodflödesparametrar) eller infarkt (kärlkärlens atrofi, där blodet upphör att cirkulera normalt och syre levereras till vävnaden) i prostata.

Kan det finnas en minskning av indikatorn

Under påverkan av exogena och endogena faktorer kan nivån av prostataspecifikt antigen minska. Minska koncentrationen av PSA i blodet anses inte vid tolkningen analyser, som ett tecken på abnormalitet, och hänvisar reducerade talet endast till resultaten av tidigare studier. De vanligaste orsakerna till att minska PSA-innehållet är:

 • minskning av aktiviteten hos patologiska processer som förekommer i prostatakörteln;
 • upptagande av speciella läkemedel som ingår i behandlingen av urologiska sjukdomar;
 • En uttalad motsättning mellan en mans kroppsvikt och hans höjd (kroppsmassindex överstiger 30).

Metoder för normalisering av värdet

Att identifiera tidpunkten för diagnos av prostataspecifikt antigen avvikelser behöver ta reda på den exakta orsaken till detta fenomen och att vidta åtgärder för att eliminera den. Minska värdet av PSA-innehållet i blodet kan vara naturligt eller med hjälp av läkemedel. Om förekomsten av prostata patologier bekräftas, utvecklar läkaren en behandlingsteknik baserat på den detekterade sjukdomen.

Korrigering av antigenkoncentration kan uppnås genom att man observerar en speciell diet som föreskriver vägran eller begränsning i kosten av produkter som ökar risken för tumörbildning. För att normalisera PSA-värdena bör utesluta konsumtionen av mättat fett (mjölkprodukter, smör, fet kött sorter), och träda i kosten mer frukt (granatäpplen), grönsaker (tomater), frukt (druvor).

Läkemedlet sätt att minska nivån på tumörmarkören är att ta mediciner som ordineras av läkaren. Läkemedel som, när de används under lång tid, kan sänka koncentrationen av antigen i blodet tillhör följande grupper:

 • hämmare av 5-alfa-reduktas (Dutasterid och Finasteride) - används för att behandla prostatacenomen, vilket saktar tillväxten.
 • tiaziddiuretika (Arindap, Inspra, Hypothiazid) - läkemedel för behandling av hypertoni, långvarig användning av diuretika har en effekt på PSA-nivåer, sänka hans;
 • hypolipidemiska medel (Fenofibrate, Kolestyramin, Niacin) - lägre kolesterol och bidrar till normalisering av kroppsvikt, med prodlzhitelnom mottagning kan reducera koncentrationen av prostataantigen.

Människors behandling kan komplettera en uppsättning åtgärder som syftar till att normalisera innehållet i oncomarkören i blodet. I onkologiska patologier effektivt införliva i behandlingsprocessen baserat på växtbaserade läkemedel örter (malört, groblad, mynta, nässlor blad) eller giftiga växter (Chaga, Stormhatt, skivling, hemlock). För att förbättra effektiviteten av adenomterapi används biodlingsprodukter, linfrön och nötter. Med prostatit är det användbart att äta pumpa frön.

Om det finns indikationer för att bestämma nivån av PSA i blodet, föreskriver läkaren en tidpunkt för leveransen av analysen. Biomaterialprovtagning utförs i diagnoscentret. Forskningen sker i laboratoriet. Tjänster för definition av oncomarkers tillhandahålls av medicinska institutioner som har en dokumenterad rätt att utföra verksamhet inom hälsovården. De genomsnittliga priserna för förfarandet (exklusive kostnaden för provtagningsbiomaterial) i Moskva ges i tabellen:

PSA-analys: egenskaper och nödvändighet

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett proteinämne som hör till serinproteaser. PSA är en produkt av syntesen av prostata och är en del av hemligheten. Ett blodprov för PSA tillåter dig att diagnostisera och övervaka utvecklingen av prostatacancer och prostata adenom. En hög nivå av PSA i blodet kan diagnostisera en malign cancerprocess i prostatakörteln.

Funktioner av prostatens funktion

Prostatakörteln består av många (ca 50) små körtlar, såväl som muskelvävnad. Det bör noteras att muskelvävnad behövs för att främja vätskan som produceras av prostatakörteln. Vätskan kan tränga in i de inre kanalerna som leder till urinrörets lumen. Muskler kan komma i kontrakt, vilket resulterar i utlösning under samlag.

Kirtlar i prostatakörteln kan producera en hemlighet som utför följande funktioner:

 • är en beståndsdel i seminalvätskan;
 • är en viktig del av näringsmediet för spermatozoa.

Denna sammansättning av biologiskt aktiva substanser är komplex. Det påverkar den vitala aktiviteten hos alla människors könsceller.

Hemligheten faller delvis in i blodet för att normalisera testiklarnas funktion, blåsan, reglera sexuell attraktion. förbättra blodcirkulationen, nervprocesser och psykologiska tillstånd. Allt detta är nödvändigt för att få möjlighet att leda ett ordinarie sexliv.

Vad är PSA?

Enligt den kemiska strukturen är det prostata-specifika antigenet glykoprotein, som är en kombination av protein och kolhydrater, enligt biokemiska egenskaper - enzym, Det är nödvändigt för klyvning av proteinmolekyler av stor storlek i små fragment. Som ett resultat spädas sperma. En del av hemligheten går in i blodomloppet, där en liten mängd prostataspecifikt antigen träder in. För närvarande är det inte känt vilken funktion det prostataspecifika antigenet utförs, men det är nödvändigt att genomföra diagnostiska undersökningar, eftersom det tillåter att bestämma tillståndet i prostatakörteln. Vissa fraktioner karakteriseras av antigeniska egenskaper, varigenom det är möjligt att utföra identifiering med hjälp av moderna immunokemiska metoder. Dessa egenskaper, som har bestämts av specialister, har orsakat att ämnet är känt som ett prostataspecifikt antigen.

Former av PSA

I serumet finns det prostata-specifika antigenet i flera former. För närvarande kan två former bestämmas genom immunokemiska metoder.

 1. Associerat prostata-specifikt antigen (total PSA), som går in i en kemisk bindning med en annan förening som blockerar den enzymatiska funktionen.
 2. Fritt prostataspecifikt antigen (fri PSA), kunna återstå i ett orelaterat tillstånd.

Sammanfattningsvis tillåter dessa två ämnesformer att beräkna den övergripande nivån.

Vad är den totala PSA-fluktuationen beroende av?

Varje man står inför förändringar i prostata, men de är inte alltid en patologi. Samtidigt kan sjukdomar i prostatakörteln komplicera livet, och är mycket vanliga. Det är viktigt att ta hänsyn till att små förändringar i den totala PSA kan bero på icke-patologiska förändringar i prostatakörteln. Låt oss säga att nivån beror på de enskilda skillnaderna i prostatakörteln. Prostata stora storlekar kan producera mer PSA. Dessutom är åldern för varje patient viktig eftersom antalet PSA gradvis ökar. Ökningen kan utlösas av mekanisk åtgärd, till exempel genom speciell massage, cykling. Denna effekt orsakar utlösning.

PSA för olika sjukdomar i prostata

Total PSA kan måttligt öka med prostata adenom, akuta sjukdomar, kroniska inflammatoriska processer, urinvägsinfektioner. Faktum är att denna PSA-analys är den mest värdefulla i fall där det är nödvändigt att bekräfta eller avvisa prostatacancer.

Många män har prostatacancer. Denna sjukdom i synnerhet ligger i väntan på män över femtio år. I Ryssland diagnostiseras cirka 70% av patienterna med prostatacancer i tredje fjärdedel. Om sjukdomen identifieras i ett tidigt skede kan behandlingen vara mycket effektiv. Dock stör symtomen inte först patienterna först. I detta avseende väntar 70% av männen när tumören började sprida sig i omgivande vävnader och avlägsna organ. Av denna anledning rekommenderas representanter för det starkare könet att regelbundet ta PSA-testet, vilket är en av de viktigaste. Palpation av prostata och ultraljud är av begränsad känslighet, i samband med vilken cancer kan diagnostiseras för sent. Analysen på PSA gör det möjligt att utföra tillförlitlig diagnostik av även de initiala formerna av sjukdomar som uppstår utan symptom. Läkarna rekommenderar att man tar provet en gång per år, inklusive det i en förebyggande undersökning. Överdriven ökning av nivån av prostataspecifikt antigen på ett år är en indikator på att det finns risk för att utveckla prostatacancer.

Bland orsakerna till ökningen av PSA-nivån vid sjukdomsuppkomsten kan konstateras en kränkning av funktionen hos prostatakörtelns celler, vilket ökar permeabiliteten hos blodkärl. Sammantaget leder det till ett överskott av utsöndrade specifika ämnen från prostata till den extracellulära miljön. Tumörceller kan syntetisera PSA i mindre mängder jämfört med normala vävnader. I detta avseende kan testet kallas specifikt för normal prostatavävnad, men inte för cancerväxter. Ökningen i tumörceller har ett stort inflytande på produktionen av PSA, vilket resulterar i att resultaten av laboratorieanalys kan förändras.

En hög nivå av PSA i blodet kan diagnostisera en malign cancerprocess i prostatakörteln. En liten ökning tillåter inte att uppnå ett tillförlitligt resultat, eftersom dessa indikatorer kan observeras med godartad hypertrofi eller prostatit, vilket är den vanligaste sjukdomen hos män.

PSA kan bli känsligare om det är nödvändigt att skicka analysen till den allmänna och fria fraktionen. I det här fallet kan du bestämma korrelationen mellan resultaten och rita den rätta slutsatsen.
Andelen fria PSA i serum i närvaro av maligna tumörceller är mycket mindre jämfört med nivån som är etablerad för andra sjukdomar. Detta gör det möjligt för oss att korrekt skilja mellan godartade och maligna sjukdomar, även om ökningen kan vara minimal.

Analys för total PSA är mycket viktigt vid behandling av prostatacancer. Denna analys visar framgången av behandlingen. Att minska nivån gör det möjligt att förstå att terapeutiska åtgärder är mycket effektiva. Alla män som genomgått kirurgisk behandling ska genomgå en PSA-analys efter att alla behandlingsåtgärder har fullföljts för att i tid identifiera ett återfall om situationen utvecklas negativt.

Varför används analysen av total PSA?

Analysen kan användas för många ändamål:

 • Tidig diagnos av prostata adenom och inflammatoriska processer.
 • Tidig diagnos av prostatacancer.
 • Differentiell diagnos av prostatacancer, liksom godartade neoplasmer, inflammation i urinvägarna.
 • Utvärdering av effekten av prostatacancerbehandling.
 • Kontroll över resultaten av kirurgisk ingrepp, som utförs med cancer.
 • Tidig diagnos av återkommande prostatacancer. I det här fallet bör analysen tas efter operationen.
 • Del av profylaxen i syfte att tidigt diagnostisera godartade och maligna sjukdomar i prostata.

I vilka fall ska en analys av total PSA förskrivas?

Det är vanligt att tilldela analysen i följande situationer:

 • med symptom på prostata sjukdom, bland annat det bör noteras ofta urinering, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, problem med erektion och sexuell lust, smärta i perineum;
 • vid undersökning med sikte på bekräftelse eller återkallande av prostatacancer;
 • vid kontrollen över terapi som används vid prostatacancer
 • vid övervakning av tillståndet hos en patient som genomgått operation för att behandla prostatacancer;
 • vid förebyggande inspektion.

Vad kan resultaten av analysen av total PSA säga?

Referensvärdena är 0 - 4 ng / ml.

En viss ökning av den totala PSA kan uppstå i situationer där en man inte lider av prostata sjukdomar. Graden av ökning är direkt proportionell mot sjukdomens svårighetsgrad. En låg nivå är en indikation på att risken för sjukdomen är frånvarande eller minimal eller behandlingen är effektiv.

Varför kan nivån av total PSA öka?

 • En ökning i prostatakörteln.
 • Massage, cykling, ejakulation mindre än en dag före analysen.
 • Urinvägsinflammation.
 • Adenom av prostata.
 • Ischemi och hjärtattack av prostata.
 • Prostatacancer.
 • Prostatit.

Varför kan nivån av totala PSA minska?

 • Minimal risk för att utveckla prostata sjukdom.
 • Hög grad av behandlingseffektivitet för prostatacancer.

Vad är en fri PSA?

Det prostata-specifika fria antigenet är en fraktion av ett serinproteas (ett prostataenzym) som inte har någon koppling till andra substanser. Fri PSA cirkulerar i systemcirkulationen.

Funktioner av gratis PSA-analys

För analysen ska venös blod användas.
För att resultaten av studien ska kunna vara tillförlitliga är det nödvändigt att genomgå fördjupning:

 • Ät inte feta livsmedel i 24 timmar före provet.
 • En halvtimme före analysen bör fysisk och emotionell överbelastning undvikas.
 • 30 minuter innan venös bloddonation inte ska röktas.
 • Om prostata massage utfördes är det nödvändigt att vänta 10 dagar före studien.

Det prostata-specifika fria antigenet är ett enzym som hör till serinproteaser. Det är en utsöndringsprodukt av prostatakörteln, som innehåller en mängd olika näringsämnen, hormonlika ämnen. En liten del av prostatajuice, inklusive fri PSA, absorberas i blodet, varefter det börjar reglera det sexuella systemet och andra fysiologiska processer som är ansvariga för sexuell attraktion.

Den kemiska strukturen hos ett fritt prostataspecifikt antigen är en förening av kolhydrater och protein. Det kan dela proteinmolekyler, som utgör beståndsdelarna i seminalvätskan, i små fragment. Denna process leder till utspädning av halvvätska.
Funktionen av fri PSA är okänd, men det tillåter att bestämma sjukdomar i prostatakörteln.

Analysen för fri PSA är mycket viktig, eftersom det tillåter att diagnostisera prostatacancer i de inledande stadierna och skilja sig från andra sjukdomar, vars symptom är mycket lik cancer. Det accepteras att utföras samtidigt med testet för den totala PSA. För att korrekt tolka resultaten är det viktigt att bestämma förhållandet mellan fritt prostataspecifikt antigen och total PSA. Det är viktigt att ta två tester samtidigt, eftersom det här låter dig komma fram till tillförlitliga indikatorer i jämförelse med leveransen av ett enda test, nämligen total PSA. En hög nivå av denna parameter i blodet kan konfidentiellt diagnostisera prostatacancer. Om skillnaden mellan total PSA-nivån från normen är liten, kan diagnosen inte göras, eftersom datahastigheter återfinns i de tidiga stadierna av cancer, när inflammation och prostatacancer. Resultatens tillförlitlighet kan ökas avsevärt genom att beräkna förhållandet mellan fritt prostataspecifikt antigen och totalt. I prostatacancer är denna indikator lägre än med hypertrofi, vilket innebär att två sjukdomar kan särskiljas i rätt tid. Noggrannheten i analysresultaten blir signifikant ökad, även om ökningen av total PSA är minimal, så att cancer kan diagnostiseras så snart som möjligt.

Varför använda gratis PSA-analys?

 • För diagnos av prostatacancer i de tidiga stadierna.
 • För differentiell diagnos av prostatacancer, adenom, prostatit.

När är det nödvändigt att analysera gratis PSA?

 • Med symtom som är typiska för prostatakörtlar sjukdomar.
 • För att bekräfta eller avvisa prostatacancer.

Vad betyder resultaten av fri PSA-analys?

Referensvärdena för fri PSA till summan kan vara 12-100%.
En minskning av förhållandet mellan fri PSA och total kan innebära:

 • prostatacancer eller en ökad risk för uppkomsten och utvecklingen.

En ökning av förhållandet mellan fri PSA och totalvärdet är en indikator på låg risk att utveckla prostatacancer.

När du tar PSA-tester, kom ihåg att:
Det negativa resultatet av analysen kan inte helt utesluta prostatakörtelns inflammatoriska process.
Resultaten kan variera, eftersom varje laboratorium använder egna analysmetoder. Av denna anledning bör upprepade tester utföras i samma laboratorium. Endast i det här fallet kommer resultaten av omprövningen att vara tillförlitliga.

Varför behöver du ett blodprov för PSA

Uppgiften för moderna medicinska institutioner är inte bara att behandla patienter från olika sjukdomar utan också för att förhindra utvecklingen av patologiska tillstånd och bestämma dem på ett tidigt stadium när de terapeutiska åtgärderna är mest framgångsrika.

Detta är särskilt viktigt för onkologiska sjukdomar, eftersom det i de flesta fall inte diagnostiseras i avancerade skeden inte hjälper till att undvika dödsfall. Bland sådana sjukdomar hos män är maligna tumörer, där sätet är prostatakörteln.

För att upptäcka sjukdomen i steg, när behandling fortfarande är möjlig, är det nödvändigt att regelbundet göra blodprov för PSA. Det är viktigt att veta vad det är, vad det är nödvändigt för och vilka patologier som kan indikera en avvikelse från normen.

Vad denna analys visar

Förkortningen "PSA" står för "prostatiskt specifikt antigen". Med andra ord är det ett protein, ett slags serinproteas som fördröjer sämskvätska. Produktionen av antigen förekommer i prostatakörteln.

Beroende på ålder och allmänt hälsotillstånd utförs produktionen av PSA hos män i olika mängder. Nivån av antigener i blodkompositionen visar hur frisk prostatan är.

Studien ska genomföras till alla representanter för den manliga hälften av befolkningen som har diagnostiserats med prostatahyperplasi, eftersom denna sjukdom har förmågan att växa till adenom och cancer.

Det är fastställandet av PSA-nivå som gör att det är möjligt att kontrollera denna process och tidigt operativ inblandning. Det är bara nödvändigt att periodiskt analysera. Efter avkodning av resultaten rapporterar läkaren förekomst eller frånvaro av sjukdomen.

Även PSA finns hos män utan några patologiska processer, vilket anses vara normen, eftersom proteinsyntesen utförs ständigt i små kvantiteter.

Utvecklingen av prostatacancer kan förekomma utan samtidiga symtom. Symtom börjar manifestera vid metastasering, när tumören redan är oanvändbar.

Det är viktigt att diagnostisera värdet av prostata-specifikt antigen för att förebygga cancer. Det bör noteras att PSAs proteinkonstruktion omvandlas till en inkommarkör.

När utsetts

Den ökade nivån på en indikator som inte i alla fall kan specificera vid utveckling av onkologiska processer. Dessutom är cancerdiagnos också möjlig vid låga värden.

Bland de viktigaste indikationerna för analysen är:

 • tecken på utveckling av prostata sjukdomar;
 • Diagnos för att utesluta eller bekräfta bildandet av en malign tumör;
 • screening för förebyggande, särskilt om det finns en ärftlig predisposition;
 • kontroll i processen för terapeutisk behandling av cancer;
 • Definitionen av återfallande tillstånd hos patienter som genomgår operation.

Blodtestet för PSA-nivå är också nödvändigt i följande fall:

 • yrkesverksamhet innebär skadliga arbetsförhållanden
 • Närvaron av tumör neoplasma hos någon av nära släktingar;
 • störningar i urinvägarna;
 • misstänkt utveckling av prostatit eller hyperplasi av godartad form
 • närvaro av blodvätska i sämre eller blodfluidum;
 • utföra i anamnesis av terapi med hjälp av hormonella preparat;
 • förekomsten av kronisk smärta i bäckenregionen eller nedre dorsalområdet.

För att utesluta överdiagnosen, som väsentligt komplicerar människans liv i frånvaro av en sjukdom, utesluts analysen enbart på grundval av indikationer. Dessutom är det viktigt att korrekt förbereda sig för studien, vilket innebär att alla faktorer som kan ha en negativ inverkan på prostata utesluts.

Klassificering av PSA

När det prostatiska specifika antigenet från prostata absorberats i blodet kan det lagras i det i tre typer:

 • Fri, utan anslutning till plasmaproteiner;
 • associerad med chymotrypsin, vilket är ett högaktivt plasmas enzym;
 • med makroglobulin - kopplas till blodproteinet.

Dessa arter måste isoleras, eftersom de utgör grunden för det grundläggande diagnostiska testet. Således klassificeras enzymet i:

 • fri PSA;
 • den gemensamma hunden är de fria delarna av antigenet associerat med chymotrypsin;
 • förhållandet mellan båda arterna.

För att bestämma indikatorens kvantitativa värde är det nödvändigt att ange vilken typ av PSA som ska undersökas. Oftast är detta ett prostataspecifikt antigen. Om nivån överskrids, tilldelas en utökad analys, vilket inkluderar studien av tre typer av markörer för prostatit.

Norm för män

Normala värden av total PSA-intervall från 0 till 4 ng / ml. Med utvecklingen av den patologiska processen i prostata kommer värdena att öka.

Varje person har individuella funktioner.

Prostata hos hanen kan också vara annorlunda. Det kan skilja sig åt i storlek, mottaglighet för olika faktorer, liksom motståndskraft mot irriterande, inre och yttre.

Dessutom genomgår det förändringar över tid, vilket leder till en naturlig ökning av indikatorn.

Åldersnormerna presenteras i tabellen nedan.

Normen för blodprovet för PSA

Årligen registreras cirka 14 000 fall i Ryssland, för vilka män diagnostiseras med prostatacancer. Denna sjukdom kan identifieras på ett tidigt stadium om PSA-analysen är generell.

Under formuleringen "PSA" är det vanligt att förstå det prostatiska specifika antigenet som produceras av organets tumörceller. Denna oncomarkör upptar en viktig plats vid diagnosen onkologisk celltransformation av prostatacellerna. Efter att ha gjort blodprovtagning och analyserat resultaten kan en specialist onkolog-urolog med hög grad av sannolikhet hävda att en malign tumör utvecklas i den manliga kroppen.

Den alltför stora mängden av detta antigen i blodserumet kan indikera problem med prostatakörteln och eventuella förändringar i det. Blodprovtagning för total PSA tas från venen. Det finns också ett antal patologiska processer som kan bidra till att öka värdena av cancerantigen. Dessa inkluderar:

 • Infektiös prostatit;
 • Prostata adenom;
 • Maligna former

PSA-övergripande analys kan vara förhöjd om följande åtgärder utfördes under en kort tid före studien:

 • Transrectal ultraljud;
 • Finger rectal diagnostik;
 • Kateter i blåsan.

Det är därför som det är nödvändigt att ta hänsyn till ytterligare faktorer som kan påverka resultatet negativt. En hög nivå av PSA kan inte bara indikera närvaron av maligna neoplasmer, men också vara en följd av tillväxten av prostata adenom.
Prostatacancer är en av de mest smutsiga sjukdomarna. Det kan drabba någon spontant, detta påverkas inte av att röka, dricker alkohol eller för aktivt sexliv. Venereala sjukdomar accelererar inte utvecklingen av maligna tumörer. För sen upptäckt av cancer och brist på behandling kan leda till döden.

Resultaten av analysen av total PSA är normala hos män över 60 år av 4,5 ng / ml. För män vars ålder har överskridit den 40-åriga barriären fluktuerar referensvärdena inom 2,5 ng / ml, efter 50 år är normalvärdet 3,5 ng / ml.

För att identifiera sjukdomen och rädda sina liv borde man ta PSA-blodprovet en gång per år. Indikatorer kan överskridas på grund av sjukdom eller yttre påverkan, i sådana fall är det nödvändigt att ta provet igen.

Förberedelser för ett blodprov för PSA

För att klara den allmänna analysen av PSA Det är nödvändigt enligt vissa regler som patientens beredning avser. Cancer är en allvarlig sjukdom, vars behandling måste behandlas på ett ansvarsfullt sätt. Därför måste en man före analysen utesluta någon direkt eller indirekt effekt på prostata. Annars kan det visas på testresultaten. Att få ett falskt resultat påverkar den tidiga behandlingen av prostatatumörer, vilket komplicerar patientens återhämtningsprognos.

Vad kan inte göras innan PSA analysen?

Innan du tar detta test, bör du avstå från:

 • Deep massage av prostata;
 • Engagera sig i sexuella relationer;
 • Utför prostataundersökning med fingrarna;
 • Ultraljud av prostata;
 • Kirurgisk effekt
 • biopsi;
 • Rid en cykel eller en häst.

att genom olika åtgärder

En analys av total PSA kan ökas om tidsramen mellan testning och oönskade procedurer inte respekteras. I det avseendet bör testet klargöras med en urolog innan proceduren avslutas, varifrån förfaranden och åtgärder ska kasseras. Följande lista med rekommendationer kan särskiljas:

 • Transrectal ultraljud är sju dagar;
 • Ejaculation - två dagar;
 • Massage i prostata - tre dagar;
 • Resektion av prostata är trettio dagar;
 • En prostata biopsi är sextio dagar.

När är det allmänna blodprovet för PSA?

Blod överlämnar på morgonen på tom mage, så det är värt att hålla en diet. Dagen innan bloddonation måste du helt överge fet mat. Om du drack juice, kaffe eller te, måste efter sista godkännandet gå åtminstone åtta timmar. Det är på morgonen före proceduren kan du inte dricka ens en kopp te. Istället kan du dricka lite vatten. Rökning är också förbjuden före förfarandet. För att få ett korrekt resultat bör du sluta ta läkemedel från prostata adenom innan du ger blod.

Avkodning av den allmänna analysen av PSA

Att avkoda den allmänna analysen av PSA är inte en enkel sak som det kommer att bli svårt att klara av en vanlig patient. Normen för ett ämne beror på en människas nuvarande ålder, desto äldre är han, ju högre den här indikatorn blir. Orsak till misstanke om cancer kan vara en ökning med tio enheter från normen. För att diagnosen ska vara slutlig skickas patienten för ytterligare studier, till exempel en biopsi.

PSA-analysen är generell och fri bör genomföras i specialiserade laboratorier. Det är trots allt av de erhållna indikatorerna att informationsinnehållet i studien och dess tillförlitlighet direkt beror på. Korrekt tolkning upptar en viktig plats i processen att upprätta en noggrann diagnos.

I vår klinik kan du få råd från en urolog och genomgå ett bloddonationsförfarande för att fastställa nivån på PSA. Vi har kvalificerade specialister med många års erfarenhet, och kliniken har den modernaste utrustningen. Du kan kontakta oss via e-post eller via telefonnummer som anges på hemsidan.

PSA-test: Varför ta detta blodprov och vilka är dess regleringsvärden?

Att identifiera kränkningar i prostatakörteln använde en mängd olika laboratorieundersökningar. En av de farliga och svåra att upptäcka sjukdomar är prostatacancer.

För att bekräfta eller avvisa denna sjukdom möjliggör analysen av PSA-generalen, vilken utförs på ett prov från ett tagit blodprov.

Om denna metod, hur ofta och hur det utförs, och vad dess resultat säger kommer artikeln att berätta.

Egenskaper för det totala PSA-testet

Många patienter är intresserade: PSA-analysen är vanlig, vad är det och vad är det för?

Ett totalt PSA-blodprov är ett laboratorietest som utförs för att bestämma mängden prostataspecifikt antigen (eller förkortat - PSA).

Det är ett protein som syntetiseras i det manliga organet - prostata.

Om nivån på detta ämne ökas, indikerar detta att prostatan fungerar felaktigt. Dessutom är det inte nödvändigtvis en cancerous tumör. En vanlig inflammatorisk process kan förekomma - prostatit. I vilket fall som helst betyder en ökning av koncentrationen att en man måste genomgå en grundlig undersökning.

Vad behövs för?

PSA-testet och dess resultat är nödvändiga för urologen att bestämma ytterligare åtgärder vid diagnos eller behandling av patienten. I European Center for Prostate ingår denna analys i listan över standardprocedurer.

Ett PSA-test används för att

 • tidig diagnos av prostatacancer;
 • tidig upptäckt av inflammatoriska processer och prostata adenom;
 • aktuell diagnos av återkommande malign prostata. Analysen utförs efter operationen;
 • utvärdering av effekten av onkologibehandlingsregimen;
 • förebyggande av maligna och godartade sjukdomar i prostata.

Vilka slutsatser kan dras av resultaten?

Manlig organism är ordnad så att med åldern prostata i storlek ökar. Samtidigt växer PSA-indexet också. När en urolog studerar analysen tar han därför hänsyn till vilken åldersgrupp patienten kommer in i.

De normativa värdena, beroende på ålder, ges nedan:

 • Om en man är under 40, ska resultatet normalt inte överstiga 1,4 ng / ml;
 • från 40 till 49 år indikeras frånvaron av patologi med ett värde av 2,5 ng / ml;
 • män 50-59 år gammal kan vara lugna för sin hälsa om PSA är 3,5 ng / ml;
 • i åldern 60 till 69 år är standarden 4,5 ng / ml;
 • i perioden från 70 till 79 år bör PSA i blodet inte överstiga nivån på 6,5 ng / ml.

När det gäller onkologi är många läkare oroade om värdet av PSA i en mans blod är 45-55 år över 4 ng / ml. Men det bör noteras att testresultatet i godartat prostata adenom ofta överstiger nivån 4 ng / ml.

I diagnosen onkologi används PSA-test som en cancermarkör. Förhållandet mellan fri PSA och total uttrycks i procent. Om den totala PSA är 5,54 ng / ml och den fria 0,98 ng / ml är andelen gratis PSA 18. Normen är mer än 15%. Om denna procentsats är lägre, desto större är risken för att en ökad nivå av total PSA orsakas av en cancerous tumör. Om värdet ligger under 10-15% är urologen därför skyldig att skicka patienten till ultraljud, MR, TRUS och biopsi.

Efter en stund utser doktorn igen testet för att se till att cancertumören inte börjar växa på nytt. Om PSA-nivån ökar i den efterföljande studien ger du rätt att misstänka att det finns vävnader i kroppen som påverkas av cancer.

För att göra en korrekt diagnos uppmärksammar urologerna inte bara PSA-nivån, utan även andra parametrar av detta test. Till exempel:

 • hastigheten med vilken PSA ökar. För att göra detta jämför vi blodprov som utförts vid olika tidpunkter.
 • förhållandet mellan bunden och fri PSA.

Avvikelser från normen tyder på att det finns möjlighet till cancer. Därför utser doktorn ett antal ytterligare undersökningar. Till exempel:

 • rektal undersökning
 • MRI av prostata;
 • TRUS.

Om resultaten av dessa test visar abnormiteter, leder urologen patienten till en prostatabiopsi.

Blodtest för PSA

Vad visar PSA-analysen?

Ett blodprov för PSA måste nödvändigtvis tas till alla män med prostata hyperplasi. Hyperplasi kan utvecklas till adenom och prostatacancer. Det är resultatet av ett blodprov för PSA som låter dig övervaka denna process och förbereda sig för operation. Allt du behöver är att komma till blodprovet om ett prostata-specifikt antigen i tid och få resultatet inom några dagar. Den behandlande läkaren kommer att dechiffrera resultaten och rapportera om det finns några avvikelser eller antigennivån är normal.

Blodtestet för PSA visar nivån av prostataspecifikt antigen - en specifik proteinstruktur, som syntetiseras uteslutande av prostataceller.

Hos friska män, utan prostatit, adenom och prostatacancer kan psa också detekteras. Detta anses vara en variant av normen, eftersom prostata syntetiserar det hela tiden i små mängder.

Prostatacancer är ofta asymptomatisk. Kliniska manifestationer av den onkologiska processen avslöjas redan vid metastassteget när ingenting kan göras med tumören. Därför är det extremt viktigt att kontrollera nivån på PSA och dess ökning, för att inte missa utvecklingen av onkologi. I detta fall blir det prostatiska specifika antigenet från en enkel proteinstruktur en oncomarker.

Hos kvinnor är detta antigen inte bestämt, eftersom det är specifikt för prostata, vilket är anatomiskt frånvarande hos kvinnor.

Vilka PSA tester är

Tilldela en gemensam och fri PSA. Fritt - det är proteinstrukturer som detekteras i blodet. En allmän analys innebär det totala värdet av det fria proteinet och de prostata-relaterade cellerna. Båda studierna är viktiga vid diagnos av prostata sjukdom. Förändringar i var och en av dem och deras korrelation kan vara avgörande för diagnosen prostatapatologi.

När man väljer ett av de två alternativen för studien, ska det slutliga valet fattas av den behandlande läkaren - det är han som bestämmer vikten av det diagnostiska värdet för en viss studie.

Hur görs PSA-testet?

Huvudvillkoren för analysen är att korrekt förbereda och komma till laboratoriet vid den bestämda tiden.

Efter alla förberedelser, i procedurrummet, tar hälsoarbetaren flera ml blod från venen och klistrar sedan plåstret på punkteringsplatsen. Omedelbart efter proceduren rekommenderas att man dricker varmt sött te eller äter frukost.

För friska män, utan prostatisk sjukdom, rekommenderas en studie för att bestämma nivån av PSA att utföras en gång per år. Om prostatahyperplasi diagnostiseras minskar denna tid. Multipliciteten av analysen bestäms av den behandlande läkaren.

Hur många dagar gör blodprovet för PSA

Undersökningsperioden är ofta beroende av det laboratorium där det utförs. Denna period sträcker sig från dagar till 5 dagar.

Analysen anses giltig i en månad. Om under denna tidsperiod det finns förändringar i den kliniska bilden eller prostatacancer, bör studien upprepas.

Hur man förbereder sig för PSA-testet

Förbereda sig för forskning är enkel nog - Leveransreglerna är desamma som för alla tester som är associerade med venöst blod.

Huvudvillkoren är att inte äta eller dricka 8-12 timmar före proceduren och komma i tid på tom mage.

Det är bäst att kontakta laboratoriet på morgonen. Överensstämmelse med en speciell diet före leverans är inte nödvändig. Men några dagar före leveransen är det nödvändigt att helt eliminera alkohol. Du bör sluta röka en halvtimme före provet. I laboratorie honung, strax före provet, kan du dricka ett halvt glas vatten.

Vad påverkar analysen av PSA

Nivån på PSA ökas både i onkologi - godartad prostatahyperplasi eller med utvecklingen av prostatacancer och med skador på cellerna i detta organ. Resultatet av inspektionen påverkas av:

 1. Sexuellt samlag och ejakulation;
 2. Prostatit - i närvaro av en aktiv inflammatorisk process;
 3. Patologi av artärkärl och ischemi hos orgeln;
 4. Akut retention av urin;
 5. Hyperplasi hos orgeln;
 6. Rektalt undersökning eller prostata-massage
 7. Inflammation av hemorrojder;
 8. Strålningsbelastning - undersökning eller stanna i zonen med hög strålning
 9. Dricka alkohol;
 10. Invasiva studier - cystoskopi, blåskateterisering, prostata hos biopsi;
 11. Behandling av prostatisk hyperplasi;
 12. Prostatektomi eller avlägsnande av en del av kroppen.

Varför PSA-analys hoppar

Förändringar i analysen under en kort tidsperiod indikerar ofta inte den snabba utvecklingen av den onkologiska processen, men förekomsten av andra orsaker som förstör prostata-cellerna. Ofta är det en sexuell handling eller onani för några dagar före studien. En inflammatorisk process eller ischemi hos kroppen kan också utvecklas som inte kan detekteras omedelbart. Men de ändrar också nivån av prostata-specifikt antigen.

För att på ett tillförlitligt sätt veta orsakerna till fluktuationer i PSA-nivån är det nödvändigt att noggrant bestämma vad mannen gjorde under perioden mellan analyserna, huruvida några förändringar i kroppen märktes.

Det är också nödvändigt att söka hjälp av en läkare-terapeut för en omfattande undersökning av kroppen och för att identifiera orsaken till förändringar i resultaten av studien.

Hur man avkodar PSA-testet

Avkoda analysen av PA bör endast behandlas av en läkare! Det finns emellertid ett speciellt bord för överensstämmelse med PA-nivån och åldern för mannen.