Huvud
Massage

Hur man tar ett blodprov för Wassermans reaktion - vittnesbörd, förberedelse och tolkning av resultaten

Syfilis är en vanlig veneral sjukdom, om den inte detekteras i tid, kommer kroppen att få allvarliga skador och ett dödligt utfall är möjligt. Wassermans reaktion är en särskild analys som bör göras om det finns misstankar om denna patologi, kommer aktuell diagnos att omedelbart bota sjukdomen om resultatet är positivt. Infektion av syfilis kan inte bara med sexuell kontakt utan även genom hushållsartiklar, hygienprodukter, sängkläder.

Metoder för att diagnostisera syfilis

Tester ska identifiera sjukdoms främsta orsaksmedlet - treponema pallidum det är samma blek treponema. För detta ändamål görs blodprovtagning på en tom mage för serologisk analys. Sådan forskning anses vara den huvudsakliga typen av laboratoriediagnos för detektering av syfilis. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • blodprov för RW (RW) - Wasserman analys;
 • RPHA - reaktionen av passiv hemagglutination;
 • ELISA-enzymimmunanalys
 • RIF - reaktionen av immunofluorescens;
 • RPR - en mikrofällningsreaktion med ett kardiolipinantigen;
 • RIBT - reaktionen av immobilisering av blek treponem.

Vad är Wassermans reaktion?

Detta är ett laboratoriet blodprov för syfilis, som syftar till att bestämma det immunologiska svaret på patogenens penetration i kroppen. I människokroppen börjar karaktäristiska processer när infektion uppstår. Det orsakande agenset innehåller antigenkardiolipinet. Patients blodserum, på grund av närvaron av reaktanter i den, går in i komplementfixeringsreaktionen. Som ett resultat erhålles ett specifikt komplex med detta antigen, vilket kan avslöja PB.

När en syfilis är infekterad med en person i blodet kommer antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis att vara närvarande, vilket karakteriseras som ett fysiologiskt svar av immunsystemet. När testet utförs tillsätts läkemedlet med kardiolipin till det uttagna blodet. Om syfilis orsakssamband redan finns i kroppen, kommer DSC att vara synligt vilket binder det införda antigenet och antikropparna. I avkodningen indikerar antalet tecken "+" intensiteten av bildandet av komplex eller "-" i deras frånvaro.

Indikationer för forskning

Det rekommenderas att regelbundet genomföra ett regelbundet blodprov för att upptäcka avvikelser i människokroppen i tid, i ett tidigt skede kan reaktionen väsentligt förbättra effektiviteten av behandlingen. För leverans av serum till RW finns följande indikationer:

 1. Vid medicinska undersökningar, medicinska undersökningar regelbundet från anställda av handel, medicin, utbildning.
 2. Under graviditeten. Det finns en möjlighet av syfilis infektion av fostret i livmodern, så det är viktigt att avslöja resultatet av analys av Wasserman för kvinnor som planerar att få barn eller redan har kläckts det. Patologi kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 3. Personer som har haft långvarig kontakt med patologi på jobbet eller hemma.
 4. Om en person lider av alkoholism eller narkotikamissbruk.
 5. Med akut inlägg av en patient med tecken på syfilis.
 6. Efter intim intimitet utan att använda ett preventivmedel med en oavsiktlig person.
 7. Alla som vill bli blodgivare eller blodgivare är nödvändigtvis kontrollerade.
 8. Om graviditeten avbröts onaturligt.
 9. Genomföra ett test under och efter att ha serverat tid på frihetsberövande platser.
 10. Anledningen till RV är patientens sjukhusvistelse med förstorade noder i lymfsystemet och ökad temperatur.

Blod på Wassermans reaktion under graviditeten

Detta är det primära testet som obstetrikern-gynekologen frågar dig att ta. Ett blodprov för Wassermans reaktion kan vara felaktigt, eftersom tillståndet hos en kvinna under denna period påverkar resultaten. Enligt statistiken visar 32% av fallen ett falskt positivt resultat. Om det finns en "+" i avkodningen är det nödvändigt att skicka differentialdiagnostik. Det rekommenderas att utföra testet en gång per trimester, oavsett närvaron eller frånvaron av sexuell kontakt. Det finns inga kontraindikationer för att utföra RW för gravida kvinnor, detta är ett vanligt materialintag.

Framställning av

Vissa tester kräver specifik förberedelse före leverans. Wassermans analys kommer att vara så tillförlitlig som möjligt om du inte dricker några alkoholhaltiga drycker (även alkohol med låg alkohol) 2 dagar före provet. Det rekommenderas under samma period att inte äta feta livsmedel, för att inte snedvrida resultaten. Det är omöjligt under beredning för RV att ta någon medicinsk foxglove.

Hur utförs proceduren?

Blod på Wassermans reaktion utförs endast på tom mage, detta är ett viktigt villkor. Den sista måltiden innan staketet ska vara senast 6 timmar. Den anställde som utför manipulationen, sätter klienten på en stol eller lägger den på soffan. För analys krävs 8-10 ml blod från ulnar venen. Om studien utförs av ett litet barn kan materialet tas från jugulär eller kranial venen.

Hur många dagar är blodprovet gjort på RW

Det finns två steg i studien av materialet. Wassermann Express-testet kommer att vara klart om 2 timmar, men han kommer endast att kunna bekräfta eller neka förekomsten av antikroppar mot syfilis i patienten. För att erhålla kvantitativ information om blodets tillstånd, tar koncentrationen av antikroppar mot treponema det tar från 1 till 7 dagar. Varaktigheten av analysen och tolkningen beror på laboratoriet, antalet aktuella analyser.

transkriptet

Studien av blod av Wasserman bör endast avkunnas av en behörig läkare. Resultaten kan indikera inte bara en negativ eller positiv reaktion utan även en mellanreaktion. Endast en specialist kommer att kunna tolka data korrekt och inte skrämma för patientens tid. Ett typiskt negativt resultat indikeras av tecknet "-" och talar om den obestridliga frånvaron av syfilis i människokroppen.

Positiv reaktion

Vid utvärdering av antikroppskoncentrationen kan en positiv manifestation noteras med en, två, tre eller fyra plusser. Vid avkodningen kan följande notering inträffa:

 1. "+" Och "++" - resultatet indikerar en tveksam, svagt positiv mikroreaktion. Det är nödvändigt att utföra ytterligare diagnostiska tester och undersökning. Det är möjligt efter en tid att upprepa analysen av August Wasserman, eftersom det inte finns något fullständigt förtroende för syfilis frånvaro eller närvaro. Anledningen till ett sådant resultat kan vara ett brott mot de förberedande förfarandena innan blod ges.
 2. "+++" är en positiv reaktion. Ytterligare eller upprepad bekräftelse är inte nödvändig, patienten har syfilis och måste genomgå en fullständig undersökning. Kvinnor ordineras en vattpinne från vagina eller livmoder, män ger material från urinröret. Ett sådant resultat är sällan felaktigt, men kan föreskriva en raffineringsanalys om patientens symptom liknar andra sjukdomar.
 3. "++++" är det slutliga positiva resultatet. Hög reaktionsintensitet.
 4. "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falsk positiv Wasserman-reaktion

Ett sådant svar kan bli helt frisk person, det händer av specifika skäl. Det finns en sådan reaktion om patienten har akuta eller kroniska stadier av sjukdomen, nyligen vaccinerat eller nyligen fått fysiskt trauma. Alla dessa förhållanden leder till aktiv produktion av ett icke-specifikt protein i kroppen, vilket kallas antikroppar eller immunoglobulin. RW-analysen syftar till att identifiera dessa proteiner och känna igen hur syfilitisk. Detta är grunden för att få ett falskt positivt resultat.

skäl

Det har beskrivits ovan varför en patient kan få ett falskt positivt resultat vid utförande av ett syfilisprov. Här är en lista över de villkor som kan leda till detta:

 • myokardinfarkt;
 • alkoholisk, matförgiftning;
 • akut, kronisk patologi av bakning, hepatit D, C, B;
 • skador på mjukvävnader eller ben
 • åldersförändringar i patientens kroppsarbete
 • tuberkulos;
 • sjukdomar av autoimmun natur.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vad visar blodprovet för RW?

En av de viktiga studierna som utförs med rutinmässiga läkarundersökningar, liksom att placera en gravid kvinna i registret är ett blodprov på RW. Många patienter vet inte vad det är för. Denna artikel kommer att diskutera vilken typ av analys och när det föreskrivs.

Wasserman reaktion

En analys på RW är en serologisk studie av blod för att bestämma närvaron eller frånvaron av antikroppar mot treponema blek, vilket är orsakssambandet till en sådan farlig sjukdom som syfilis. Denna patogena mikroorganismen kallas också en spirochete. Den är resistent mot miljöförhållandena och finns upp till fyra dagar utanför kroppen.

Om det finns treponema i patientens kropp, börjar immunsystemet producera antikroppar. Under detta inträffar förstörelsen av röda blodkroppar. Detta bestämmer denna studie.

Denna diagnosmetod gör det också möjligt att bedöma hur länge infektionen har inträffat och för att avslöja aktiviteten hos den patogena mikroorganismen.

Metoden grundare är August Wasserman, varför namnet på denna diagnos bär sitt namn. Du kan göra analysen i alla medicinska institutioner.

När en analys är tilldelad

Utan att misslyckas ges blod i följande fall:

 • med förebyggande medicinska undersökningar
 • under graviditetsplanering eller vid fertil fertilitet
 • vid behov behandling på ett sjukhus.

Diagnos är också ordinerad för att förbereda en operativ ingrepp.

Det är också viktigt att göra en analys i tid om en person har tecken som indikerar en venerisk sjukdom.

De kliniska symtomen på syfilis hos vuxna inkluderar följande symtom:

 • förstorade lymfkörtlar (särskild uppmärksamhet bör ägnas åt inguinal lymfkörtlar);
 • Speciell urladdning från penis eller vagina (med obehaglig lukt och färg);
 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • hög kroppstemperatur
 • överflöd av sekret från könsorganet;
 • ömhet i benen och ledsmärta;
 • utseende på huden, liksom slimhinnorna i utslag eller sår.

Experter rekommenderar att analysen görs vid tillfälligt sexuellt intyg eller handlar utan skydd. Detta beror på det faktum att syfilis under lång tid inte kan ha kliniska symptom, så den infekterade personen vid de inledande skeden inte ens misstänker sjukdomen.

På grund av det faktum att sjukdomen har en latent flödesperiod under lång tid, är det nödvändigt att ta biomaterialet och utföra denna metod för blodprovning:

 • personer som arbetar inom medicinområdet;
 • anställda i offentlig catering eller utbildning
 • donatorer som donerar blod, sperma eller plasma
 • patienter med narkotikamissbruk
 • HIV-positiv;
 • personer med alkoholberoende
 • personer som har haft kontakt med patienter som lider av syfilis.

Med en latent period av patologi är de som kommer in i dessa grupper en potentiell fara för andra.

Förberedelser för forskning

För att resultaten ska vara korrekta och tillförlitliga är det viktigt att veta hur man ska förbereda sig för studien. För detta rekommenderar läkare följande regler:

 1. Det är viktigt att inte dricka alkohol sju dagar före bloddonation. Vanligen, om denna rekommendation bryts, visar analysen en positiv reaktion.
 2. Innan leverans av biologiskt material får inte ta mycket starka drycker (som kaffe och te).
 3. Några timmar före studien, sluta röka.
 4. Blodet ska tas ut på tom mage. Ta därför det tidigt på morgonen, så att intervallet mellan att äta och ta blod är minst tio timmar.
 5. Dagen före diagnosen rekommenderar experter inte att äta stekt eller fet mat.
 6. Före studien är det nödvändigt att utesluta psykisk eller fysisk stress.
 7. Några dagar före proceduren bör patienten inte ta några mediciner. Om detta inte är möjligt, är det nödvändigt att varna användningen av läkemedelsspecialist.

Det är oönskade att utföra proceduren efter radiografi, rektal undersökning, ultraljudsdisposition eller fysioterapeutisk manipulation. Annars är det bättre att överföra blodprovet till en annan dag.

Det rekommenderas inte att göra en analys om detektion av antikroppar mot trypanema efter vaccination, eftersom det kan visa en felaktig reaktion.

Om du följer dessa rekommendationer kan du undvika falska resultat och få en mer korrekt tolkning av dem.

Utförandeknik

I denna studie utförs blodprov på två sätt:

 • från venen
 • från fingret.

I det första fallet, efter desinfektion av huden på armbågen, är en ven punktad med en medicinsk nål och en spruta. Blod uppsamlas i ett speciellt rör med ett visst reagens.

I den andra varianten behandlas ringfingerens puss försiktigt med en antiseptisk lösning och en punktering görs med ett verktyg som kallas en scarifier. Därefter samlas blodet i ett provrör med en speciell enhet, som en stor pipett.

Experter hävdar att en mer informativ och tillförlitlig är studien av venöst blod.

Analysens varaktighet är från fem till femton minuter.

Efter blodprovtagning bestämmer specialisten, med hjälp av reagens och specifika syfilismarkörer, reaktionen och går in i formen.

Avkodning av resultatet

Vid framställning av resultaten av studien kan resultaten vara av flera varianter:

 • positiv;
 • svagt positivt
 • negativ;
 • falskt positivt.

Tolkningen av resultaten beror på specialistens professionalism och erfarenhet, korrekt beredskap för diagnos och om förekomsten av vissa faktorer som kan påverka resultatet.

Positivt resultat

I händelse av att antikroppar detekteras som producerar det mänskliga immunsystemet för syfilis orsakssamband, säger de ett positivt resultat.

En positiv reaktion signalerar syfilis av olika former och grader av flöde. Också ett sådant resultat bestäms även inom ett år efter behandlingen av denna venerala sjukdomen.

Denna reaktion i formen indikeras med plusser. Ju lägre proffsen är desto lägre är sannolikheten för infektion med sjukdomen.

Avkodningen av resultaten kan vara enligt följande:

 • ett dramatiskt positivt resultat med fyra plusser;
 • positiv reaktion - tre plusser;
 • ett svagt positivt resultat indikeras av två plustecken i formen;
 • en obestämd reaktion indikeras med endast ett plus.

Ju fler plusser desto mer sannolikt är patienten sjuk med syfilis. I den tredje och fjärde versionen krävs ett andra blodprov.

Negativt resultat

Om det finns ett negativt resultat i analysen av analysen indikerar detta att orsakssjukdomens orsaksmedel inte har detekterats. Detta innebär frånvaron av syfilis i kroppen.

I vissa fall kan en sådan reaktion emellertid inträffa i den sena tertiära formen av sjukdomen eller peka på en tidig primär syfilis.

Därför är det viktigt att komma ihåg att resultatet kanske inte är tillförlitligt om patienten har ett stadium av ett seronegativt fönster, där infektion redan har inträffat, men antikropparna har ännu inte utvecklats av kroppen.

Falskt eller svagt positivt resultat

I vissa fall kan avkodning bestämma en falsk positiv reaktion, vilket indikerar ett opålitligt resultat. Anledningen till detta alternativ är:

 • onkologiska processer som förekommer i kroppen;
 • användningen av narkotiska ämnen;
 • alkoholmissbruk
 • vaccination, gjord dagen innan.

Det finns en sådan reaktion med andnings-, lever- eller endokrina systemsjukdomar, nämligen lunginflammation, tuberkulos, hepatit eller diabetes mellitus.

Det är möjligt för artrit av olika genes, systemisk sjukdom i bindväv.

Ett felaktigt resultat av analysen kan ges genom ympning, vilket gjordes några dagar före diagnosen.

Detta resultat bestäms ofta hos kvinnor med graviditet.

En svagt positiv reaktion finns i sällsynta fall. Vanligtvis är detta fenomen möjligt när patienten har ett initialt stadium av sjukdomen.

Diagnos under graviditeten

Ett blodprov för syfilis bör göras vid planering av graviditet. Att ge blod till analys av kvinnor när de bär ett barn är också nödvändigt vid registrering.

Dessutom utförs studien under graviditeten. Detta beror på att den infekterade mamman kan infektera fostret under denna period.

Ofta kan kvinnor i denna situation få en falsk positiv reaktion. Om ett sådant fenomen observeras vid tolkningen av analyserna, upprepa sedan proceduren.

Således är analys på RW en viktig diagnostik av syfilis. Det låter dig bestämma scenen och formen av denna farliga sjukdom. Därför är analysen obligatorisk för personer i vissa kategorier.

Hur och för vad är blodprovet utfört av Wasserman

Wassermans reaktion är grunden för att diagnostisera en sådan sjukdom som syfilis. Den klassiska versionen av denna studie har inte använts i Ryska federationen sedan 1980-talet, men den inbäddade grunden används i analoger.

Syfilis är en sjukdom av infektiös etiologi som orsakar Treponema pallidum (blek treponema). Infektion med syfilis uppträder huvudsakligen genom sexuell kontakt, och vertikal smittöverföring är också möjlig (under födseln från en infekterad mamma till ett barn).

Sjukdomsförloppet kännetecknas av konstant progression, förekomsten av återfall, periodiciteten av kliniska symptom och förmågan att påverka alla organ och system i kroppen.

För att diagnostisera syfilis används speciella prov:

 • netreponemnye (microreaction utfällning (RPR - antikardiolipin test) Wassermann reaktion, en mikroskopisk prov VDRL, syfilis och andra AgKL)
 • treponemal (IFA, RIF, RPGA, reaktion av treponem immobilisering, immunoblottning, etc.).

Det mest "klassiska" testet är Wasserman-reaktionen.

Wasserman-reaktionen. Vad är det här

RW väsen ligger i det faktum att blod är en patient med syfilis, lägga till det till en speciell angripande protein med förmåga att bilda komplex med dem, absorberande komplement, som kommer att falla ut.

Hur utförs Wassermans blodprov?

Det vill säga, en artificiell analog av treponema (kardiolipinantigen) och ett speciellt bindande protein (komplimang) är fäst vid patientens blodserum. Om antikroppar (specifika försvarsproteiner) är närvarande i blodet mot blekt treponema, uppträder bindningen av kardiolipinantigenet och dessa antikroppar med deltagande av komplement. Den resulterande föreningen utfälles, uppskattad som ++++.

I norm förekommer i serum av friska personer hemolys av erytrocyter. Det vill säga det finns inga antikroppar i blodet med vilket kardiolipinantigen kan reagera, och därför föreligger ingen reaktion av adsorption och komplementbindning i serumet. Gratis komplement deltar i hemolys, vars utseende utvärderas som en negativ reaktion av Wasserman, det vill säga "-".

Analysen av blod på Wassermans reaktion har fem alternativ:

 • - (indikerar att det i serum var en fullständig hemolys av röda blodkroppar, vilket innebär att analysen för syfilis är negativ);
 • + (ett sådant svar behandlas som tvivelaktigt, en + utvärdera mildt försenad hemolys);
 • ++ (observerad med partiell fördröjning av hemolys och betraktas som en svagt positiv reaktion hos Wasserman);
 • +++ (detta resultat betraktas som en positiv RW, vilket indikerar en signifikant fördröjning av hemolys);
 • ++++ (abruptly positiv RW, fullständig frånvaro av hemolys och utfällning tyder på att patienten har syfilis eller andra sjukdomar som orsakade falskt positivt RW).

Det första svaret indikerar en negativ RW och kräver inte ytterligare forskning. Vid mottagande av andra resultat bör det beaktas att Wasserman-reaktionen inte är mycket exakt och specifik.

I detta hänseende, när man får tvivelaktiga, svagt positiva och dramatiskt positiva reaktioner Wasserman, för att klargöra diagnosen av treponemal test.

Falska positiva resultat kan associeras med användning av feta livsmedel, alkohol, graviditet, menstruation, malaria, systemisk lupus erythematosus etc.

Modern förståelse för Wasserman-reaktionen

I moderna laboratorier anses den "klassiska" Wasserman-reaktionen vara föråldrad och används inte. Men i svarbladet och nomineringsformuläret skriver de ofta RW.

För närvarande betyder termen modifierad modern RW.

Den vanligaste analogen av Wasserman-reaktionen är RPR (icke-specifikt antifosfosipidtest). Den hänför sig också till en icke-treponemal test (dvs inte har hög specificitet) men är mer känslig och har mindre risk för falska positiva resultat än klassisk Wasserman.

PPR-testet är ett screeningtest som detekterar antikroppar (IgG och IgM) mot kardiolipin.

Venöst blod används för analysen, liksom för den klassiska Wasserman-reaktionen.

Det är önskvärt att skicka analysen på en tom mage. En timme innan du tar blod är rökning utesluten. Trots det faktum att risken för falska positiva resultat med RPR är lägre än med RW, är det helst att föredra att inte använda alkoholhaltiga drycker och feta livsmedel på tröskeln till analysen.

Var ska man donera blod och hur mycket är undersökningen

Dessutom kan ett specifikt treponemal-test (RPGA eller ELISA IgG / IgM för syfilis) användas. Detta test detekterar specifika antikroppar i blodet uteslutande för blekt treponema, så det kan användas för att förbättra resultaten efter icke-treponemal test. Dess kostnad varierar från 320 till 380 rubel.

Indikationer för forskning

Positiv RPR kan detekteras inom sju till tio dagar efter patientens primära syfilitiska chancre eller tre till fem veckor efter infektion.

Wassermans reaktion har en känslighet av 70 till 80% vid diagnos av primärsyfilis och nästan 100% känslighet vid tidig latent och sekundär syfilis.

Efter början av sekundärsteget börjar titrarna minska. Man bör komma ihåg att ungefär trettio procent av sen syfilis kan vara falsk-negativ enligt RPR.

Därför är uppförandet av treponemaltest, för att klargöra diagnosen, obligatorisk.

Wasserman (RPR) -reaktionen kan emellertid effektivt användas för att övervaka pågående syfilisbehandling.

Huvudindikationerna för analysen är:

 • vardagligt kön;
 • droganvändning;
 • kontakt med en patient med syfilis
 • misstänkt syfilis (det mest specifika utseendet på en fast chancre);
 • kontroll av syfilisbehandling
 • graviditet, donation, arbete i medicinska institutioner (ingår i listan över standardundersökningar);
 • störningar i psyken och skador på nervsystemet (neurosyphilis).

Även barn som är födda från smittade mödrar är föremål för obligatorisk undersökning.

Graviditetsanalys

Falsk positiv Wasserman-reaktion. skäl

Oftast detekteras en falsk positiv Wasserman-reaktion hos patienter med:

 • Diabetes (diabetes mellitus);
 • tuberkulos;
 • maligna neoplasmer;
 • autoimmuna patologier (systemisk inblandning av bindväv);
 • viral hepatit;
 • enterovirusinfektion;
 • svår lunginflammation
 • infektiös mononukleos;
 • scharlakansfeber;
 • malaria;
 • gikt;
 • alkoholism;
 • antifosfolipidsyndrom (med undantag av syfilis före (med treponemal test) kan RW användas för att bekräfta detta syndrom);
 • eosinofil infiltrera i lungorna.

Också falska positiva resultat är möjliga hos barn på sjunde tionde dagen av livet, gravida kvinnor, patienter efter vaccination och bärare av icke-syfilitisk treponema. Vid personer som tar droger kommer Wassermans reaktion också att vara falskt positiv.

Det bör också beaktas att med en mycket hög titre av syfilitiska antikroppar kan falska negativa resultat diagnostiseras.

I detta avseende bör RW utföras i ett komplex med hjälp av specifika treponemal-test. Den vanligaste ELISA eller RPGA till Treponema pallidum IgG / IgM,

Wassermans positiva reaktion

Positiv RPR observeras med syfilis:

 • primär (om infektionen inträffade för en till tre månader sedan);
 • sekundär (infektion - mer än tre månader sedan);
 • tertiär (infektion - mer än tre år sedan).

Dessutom kan ett positivt svar detekteras inom ett år efter behandlingen och under bildandet av sero-resistens (även efter behandling).

Om ett negativt svar mottas kan tidig seronegativ primär eller sen tertiär sjukdom inte uteslutas.

RW blodprov för syfilis och Wasserman-reaktion

I modern medicin används olika test för att diagnostisera syfilis, inklusive Wassermans reaktion. Och även om den klassiska metoden inte används idag var det han som låg till grund för de flesta av de system som används för att upptäcka en farlig sjukdom till denna dag.

innehåll

Syfilisprovet, som föreslagits av August von Wasserman, var ett genombrott i diagnosen av denna farliga sjukdom. Den så kallade Wasserman-reaktionen har genomgått justeringar och förändringar under det senaste århundradet, men kärnan i forskningen har varit densamma. Låt oss överväga denna teknik mer detaljerat.

Vad är det

Inte alla vet om Wasserman-testet. Reaktionen av RW är baserad på kroppens immunologiska respons i närvaro av syphilis orsakssamband. Det förekommer på principen om komplementbindning. Vad är denna analys: I blodserumet av en person infekterad med syfilis bildas motsvarande antigener, vilka tillsammans kombineras till ett komplex och blir en slags indikator på ett patologiskt tillstånd.

Så det ser ut som orsaksmedlet för syfilis

När ligamentet bildas, fördröjs hemolysen, det vill säga, RW i blodet observeras. Vad betyder detta? Sedimentet av erytrocytmassan bildas i serumet under studien. Ju längre fördröjningen desto tyngre är patientens tillstånd.

Tekniker för genomförande

För att få de mest tillförlitliga resultaten kan du bara donera blod till RW till en person som inte har haft förkylning de närmaste två veckorna eller gjorde förebyggande vaccinationer. Dessutom är det mycket viktigt om fastningen utförs på tom mage eller ej. Att äta mat i 6 timmar före provtagningen kan snedvrida slutresultatet, särskilt om det fanns alkohol, godis och fet mat.

Från venen, från vilken de tar det material som är nödvändigt för forskning, krävs det att man tar en vanlig del av blodet.

Viktigt: Metodens stora plus är hur mycket analys som görs. Det kallas också en uttrycklig metod för detektering av syfilis. Nackdelen är risken att upprätta en falsk positiv diagnos.

Patientens blodprov utförs i flera steg. För att utföra arbetet måste du ha till dina förfogande sådana komponenter:

 • patient serum;
 • hemolytiskt serum;
 • komplement;
 • antigen - kardiolipin från nötkreaturet;
 • erytrocyter av en ram.

Flera analyser krävs för analysen

Samtliga komponenter blandas i lika stora proportioner. Serumet upphettas i förväg i ett vattenbad för att stabilisera globulinerna. Reaktionen utförs i flera faser:

 • 1-patient serum, antigen, komplementär substans blandas och placeras i en termostat som håller en temperatur på 37 grader, i 45-60 minuter.
 • 2 - den hemolytiska blandningen, dvs erytrocytmassan och det ytterligare serumet, införs.
 • 3 - efter en annan timme, som används i termostaten, uppträder hemolys. I detta skede ersätts antigenet och testserumet med fysiologisk saltlösning.

Även om symtomen på syfilis inte visade sig på något sätt, kommer Wassermans reaktion att avgöra sannolikheten för att ha denna sjukdom.

Förklaring av resultat

Tolkningen av resultaten utförs efter provprovet genomgår den sista fasen av testet. Det finns två kategorier av reaktion:

 • negativ. Detta resultat är mest korrekt och representeras av fullständig hemolys. Detta innebär att erytrocyterna har dispergerat över serumet utan sediment.
 • positiv. Hemolys uppträder med fördröjning. För denna grupp av resultat särskiljs flera grader, vilka betecknas med motsvarande antal plusser. En svagt positiv reaktion är en obetydlig fördröjning i hemolys när serumet är färgat med erytrocyter till rosa eller rött, men ett sediment förblir på botten av röret. Vid det uttryckta positiva resultatet ligger erytrocytvikt helt ned på botten av ett provrör.

Resultaten av Wassermans reaktion: a - fullständig hemolysfördröjning (+ + + +); b - märkt fördröjning i hemolys (+ ++); c - partiell hemolysfördröjning (++); g - svag hemolysfördröjning (+); d - fullständig hemolys "lakblod" (-). Reaktionen är positiv för partiell, uttalad och fullständig retention av hemolys, bestämd av graden av färgning av provrörens innehåll från ljusrosa till ljusrött. Icke hemolyserade erytrocyter bildar därefter en röd fällning.

Viktigt: Eftersom resultatet av studien av den klassiska reaktionen inte kan betraktas som pålitlig på grund av olika avvikelser och påverkningsfaktorer används ett mikroreaktivt utfällningstest i modern medicin, men namnet på analysen är fixerat i samma version - RW.

Falska positiva resultat och deras orsaker

En eventuell ökning av reaktionens resultat indikerar att det finns hälsoproblem. I vissa fall kan förändringarna som förekommer i en kvinnas kropp under graviditeten bli ett undantag. Det är dock nödvändigt att utföra ett antal hjälpstudier för att helt eliminera förekomsten av farliga sjukdomar, vilket också kan påverka fostrets utveckling eller överföras till den på den genetiska nivån.

Oklara positiva resultat kräver ytterligare studier

Ofta står läkare och deras patienter inför ett sådant begrepp som Wassermanns falskt positiv reaktion, vars orsaker inte är direkt relaterade till syfilis. Följande omständigheter kan framkalla ett sådant fenomen:

 • överträdelse av förfarandet för genomförande av studien
 • menstruation;
 • graviditet;
 • postpartum rehabilitering av kroppen;
 • återhämtning efter anestesi
 • tar mediciner strax innan testet
 • dricka alkohol
 • mottagning av fet mat före proceduren för blodprovtagning
 • Influensa av infektiösa, virala och protozoala sjukdomar;
 • malaria;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • tuberkulos;
 • kronisk granulomatos;
 • leptospiros;
 • pemfigus;
 • påverkan av neoplasmer
 • blodets patologi.

För att förhindra snedvridning av resultaten är det viktigt att ordentligt förbereda bloddonation, det vill säga åtminstone en dag för att utesluta användning av droger, tung mat, alkohol. Det är också lämpligt att inte röka minst några timmar före blodprovtagning. Kvinnor behöver samordna förfarandena med läkaren, med fokus på menstruationscykeln, och även i förväg för att varna om graviditet eller nyfödda barn.

För att klargöra patientens hälsa används upprepad analys av RW, liksom andra forskningsmetoder, såsom IFA, PHA och RIF. Ett integrerat tillvägagångssätt för att lösa denna typ av problem möjliggör att minimera andelen falska resultat och gör det möjligt att upprätta en noggrann diagnos.

Blodtest av Wasserman

Hittills finns det många tekniker som låter dig diagnostisera typiska sjukdomar genom studier av humant blod. Om det är en fråga om venerala sjukdomar, bland dem är en av de vanligaste syfilis. Känner igen sin närvaro i patientens kropp kan reaktionen Wasserman's mikrometod.

Vad är Wassermans test? Blodet hos en patient infekterad med syfilis är överfylld med antikroppar som aktivt utvecklar immunsystemet. Och i orsakssambandet till denna sjukdom - blek treponema - är det extremt känsligt för analysen av antigenet (kardiolipin). Om du får reda på det Wassermans positiva reaktion, då är detta en exakt garanti för förekomst av detta ämne i blodet.

I vilka fall krävs diagnosen?

Blodtillförsel till RW tilldelas i följande situationer:

 • Under regelbundna läkarundersökningar och medicinska undersökningar av de grupper av personer som är involverade inom medicin, handel eller utbildning.
 • Under graviditeten. Syfilis är en mycket farlig sjukdom som kan få en väldigt negativ inverkan på fostrets utveckling, orsaka alla slags patologier och till och med bli ett verkligt hot om att förlora ett barn före födseln. Fostret kan smittas inuti moderen, vilken är infektionsbäraren. Därför krävs reaktionen mot RW inte bara för gravida kvinnor, utan för de kvinnor som planerar att bli gravid.
 • Vid långvarig kontakt med en frisk person med en bärare av Wasserman sjukdom i hemmet eller på jobbet.
 • När en akut sjukhusvistelse av en patient som har symtom på sjukdomen.
 • Förekomsten av skadliga missbruk: Narkotikamissbruk, alkoholism.
 • I fallet med en persons vilja att bli en givare av spermier eller blod.
 • Efter en oskyddad eller oavsiktlig intim kontakt.
 • Efter att ha avbrutit graviditeten onaturligt.
 • Testet för syfilis utförs även om patienten är sjukhus på grund av en kraftig temperaturökning med samtidig inflammation i lymfsystemet.
 • Under tjänstgöringstid på platser av frihetsberövande eller efter det.

Kontra

Trots många fall av behovet av att utföra ett Wasserman-test finns det situationer när en person är kontraindicerad. Vid denna tidpunkt kan resultatet vara felaktigt eller felaktigt. Orsakerna till förvrängningen av analysen av sero-reaktion är följande:

 1. förhöjd kroppstemperatur.
 2. graviditet i 1-3 veckor före leverans.
 3. menstruation hos kvinnor.
 4. maligna neoplasmer i organen.
 5. Återstående effekter efter en kall eller smittsam sjukdom.
 6. diabetes mellitus (speciellt i den akuta fasen).
 7. inflammation i lungorna, akut bronkit eller tuberkulos.
 8. nyligen överförda arbetskraft.

Förberedelser för förfarandet

Liksom alla andra diagnostiska procedurer kräver RV-testet att patienten ska få viss träning.

Att överlämna ett blod och att få ett tillförlitligt resultat är endast möjligt på en tom mage. Några dagar innan du tar materialet är det absolut förbjudet att dricka alkohol eller röka.

Det rekommenderas också att byta kost. Eliminera feta livsmedel och måltider, salt. för 10-15 timmar Innan du kommer till laboratoriet kan du ordna en lätt middag. Om du på morgonen äter, blir resultatet definitivt felaktigt. Förhållandena för beredning förändras inte ens under graviditeten. Du kan dricka vatten utan sötningsmedel och gas.

Utför forskning

När du kommer till medicinska laboratoriet, bör du redan ha en hänvisning till RW från läkaren. Wassermans forskning utförs i sittande eller liggande läge på soffan. Provet tas endast från ulnarvenen. Om det är djupt kommer patienten att uppmuntras att utveckla en hand genom att klämma och lossna näven. Ofta finns det ett behov av att ta blod för analys hos spädbarn. I detta fall utförs mikroreaktion till RW efter att ha tagit material från kranialven eller ett litet snitt i hälområdet.

Läkare använder endast engångssprutor.

En exakt analys av blodet på RV är upprättat i laboratoriet, vilket omedelbart ska levereras efter provtagningen av materialet. Om det inte finns någon sådan möjlighet fryser blodet på 1-2 dagar och åldras vid en temperatur av högst 3-4 ºі.

"Venös blod för analys"

Förklaring av resultat

En kvalificerad läkare kommer att kunna dechiffrera det mottagna blodprovet enligt Wasserman. Faktum är att det i analysen inte bara kan vara en positiv eller negativ reaktion utan även mellanresultat.

 • "-" - En typisk negativ reaktion, som inte skulle orsaka ens det minsta tvivel. Det finns ingen syfilis i kroppen.
 • "+" Eller "++" - en svagt positiv mikroreaktion identifierades, vilket kräver ytterligare undersökning och diagnos. Efter ett tag bör analysen upprepas, eftersom det inte finns någon fullständig säkerhet att patienten inte har syfilis. Kanske har en person inte slutfört alla förberedande förfaranden innan han tar blod. Orsaker till en svagt positiv reaktion kan också vara andra patologier i kroppen.
 • "+++" är en positiv reaktion. Ett sådant resultat kräver ingen ytterligare bekräftelse. Patienten är infekterad med syfilis, nu har han fått en mer fullständig undersökning. Kvinnor tar en vattpinne från livmodern eller skeden, och män tar material från urinröret. Positiv tolkning är sällan felaktig. Men om patientens symptom liknar andra sjukdomar, så specificeras tester.
 • "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falskt positivt reaktionstest för RW

Ibland händer det att en helt frisk person avslöjar en falsk positiv reaktion Wasserman. Varför händer detta? En person med falsk syfilis kännetecknas av olika tillstånd: kroniska eller akuta skeden av sjukdomen, fysiskt trauma eller ny vaccinering.

De delar alla en funktion: kroppen börjar aktivt utveckla icke-specifika proteiner, som även kallas immunoglobuliner eller antikroppar. Analys av RW för sexuellt överförbara sjukdomar bestämmer dessa proteiner som syfilitiska. Resultatet är en falsk positiv reaktion som orsakar chock i patienten.

Som medicinsk praxis visar finns det följande skäl till Wasserman: s falska positiva reaktion:

 1. mat eller alkoholförgiftning.
 2. akut och plötslig störning av hjärtmuskeln (myokardinfarkt).
 3. trauma mot ben eller mjuka vävnader.
 4. infektion av bakteriell natur som tuberkulos.
 5. kronisk eller akut leversjukdom, hepatit B, C, D.
 6. sjukdomar av autoimmun natur.
 7. förändringar i kroppens arbete i samband med ålder.

Falsk positiv analys är också hos gravida kvinnor, i vars kropp under gestationsperioden också ett stort antal skyddande antikroppar produceras. Att överlämna den primära analysen är önskvärt efter 12 veckor efter befruktningen, då vid 30-35 veckor. Det sista resultatet är viktigt att få före leverans (ca 38-40 veckor).

Det är nödvändigt att veta att Wassermans reaktion under graviditeten ofta visar sig vara felaktig. Att ge ett falskt resultat kan inte bara global hormonell omstrukturering i en kvinnas kropp utan också dolda kroniska sjukdomar. Därför är det så viktigt att göra viss diagnostik. Om analysen fortfarande indikerar närvaron av syfilis, kan den överföras till barnet. Det är bevisat att medfödd syfilis praktiskt taget är oåterkallelig, kräver komplex och komplex terapi.

Hur mycket är testet för syfilis

Ofta finns det en situation där du efter att ha analyserat kan inte omedelbart komma till läkaren. Det betyder inte att du ska göra en re-diagnos. Om bloddonationen genomfördes enligt alla regler kommer analysen på RW att anses vara giltig i tre månader. Men att försena med ett besök hos en specialist rekommenderas inte heller.

Behandling av sjukdomen

Wassermanns positiva reaktion på syfilis tyder på att patienten omedelbart ska börja behandlingen. Sjukdomen hänvisar till smittsamma, därför är de återstående medlemmarna i familjen som står i daglig kontakt med patienten också i fara. Det är nödvändigt att visa dermatovenerologu hans sexpartner. Även om hans test ger ett negativt resultat är det nödvändigt att förebygga (förebyggande) behandling. Små doser antibiotika med penicillin kommer att förhindra utvecklingen av syfilis.

Den viktigaste och mest effektiva metoden att bekämpa syfilis är antibiotikabehandling. I medicinsk praxis används penicillinpreparat. Om det förväntade resultatet inte finns där, eller om det finns specifika kontraindikationer för att ta sådana mediciner, överför läkaren patienten till läkemedel av tetracyklin-serien.

Vanligtvis innebär behandlingsschemat samtidig användning av flera antibiotika. Deras val och dos beror på allvaret av kroppens skada på syfilis. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, överstiger behandlingsperioden inte över tre månader. I försummade fall kommer specialisten att ordinera inpatientbehandling, som sedan går vidare till underhållsbehandling. Om du är försenad med en vandring till doktorn, då uppkomsten av irreversibla processer i kroppen. Behandlingen kommer att vara upp till flera år.

Även om den föreskrivna behandlingen ger konkreta resultat, ska patienten regelbundet besöka en läkare. Han registrerar förändringarna och justerar dosen av droger.

Förebyggande av syfilis

Om du vill behålla din hälsa måste du genom hela livet utföra enkla förebyggande åtgärder:

 • Använd endast dina personliga hygienprodukter. Tvätta diskorna noggrant, tvätta handdukar eller använd pappershanddukar. Om du är en sjuka i kontakt med dig, ska personliga saker kokas.
 • Undvik oavsiktliga eller oskyddade intima kontakter. Många som kontraherar syfilis vet inte ens om deras problem. Varför alltid ha en kondom med dig.

Blodtest för syfilis (RW)
(Wasserman-reaktion)

Blodprov

Allmän beskrivning

Wasserman-reaktionen (RW) är den mest populära immunologiska reaktionen som används för att diagnostisera syfilis sedan dess upptäckt 1906. RW avser gruppen av komplementfixeringsreaktioner (RSK) och är baserad på förmågan hos blodserum hos en patient med syfilis att bilda ett komplex med motsvarande antigener. Moderna tekniker RSK som används för diagnos av syfilis, avsevärt skiljer sig i sina antigener genom klassisk Wasserman, emellertid termen "Wasserman" dem traditionellt bevaras.

Sjukdomar och fall där en läkare kan ordinera ett blodprov för RW

 • Syfilis.
 • Misstanke om syfilis hos personer som är i kontakt med sjuk syfilis.
 • Graviditet.
 • Drogberoende.
 • Avbrott av graviditet.
 • Feber, åtföljd av en ökning av regionala lymfkörtlar.
 • Primärt besök på polykliniken.
 • Tillträde till sjukhus för behandling.
 • Behandling på ett psykiatrisk eller neurologiskt sjukhus.
 • Donation av blod, vävnader, spermier, andra kroppshemligheter.
 • Arbeta inom området för tjänster, handel, sjukvård, sociala och pedagogiska sfärer.

Genomföra proceduren för att ta ett blodprov på RW

Blod på RW ges endast på en tom mage. Den sista måltiden ska vara senast 6 timmar före provet. Den medicinska arbetaren sitter patienten eller sätter honom på soffan och tar 8-10 ml blod från ulnarvenen.

Förberedelse med blodprov för RW

I 1-2 dagar före testet bör du sluta dricka alkohol. Det rekommenderas också att äta feta livsmedel - det kan snedvrida resultatet. Under beredningen för analysen bör man avstå från att ta digitalisberedningar.

Kontra

Resultatet av analysen kommer att vara falskt om:

 • patienten har feber,
 • en person är sjuk med en smittsam sjukdom eller bara haft det,
 • en kvinna har en period av menstruation,
 • gravid under de senaste veckorna före förlossningen,
 • de första 10 dagarna efter leveransen,
 • de första 10 dagarna av barnets liv.

Förklaring av analysresultat

I primär syfilis blir Wassermans reaktion positiv vid 6-8 veckor av sjukdomsförloppet (i 90% av fallen), med följande dynamik:

 • Under de första 15-17 dagarna efter infektion är reaktionen i de flesta patienter vanligtvis negativ.
 • vid 5: e sjätte veckan av sjukdomen blir reaktionen positiv hos omkring 1/4 av patienterna;
 • vid sjukdoms 7-8: e veckan blir RW ​​positiv i majoriteten.

Med sekundär syfilis är RW alltid positiv. Tillsammans med andra serologiska reaktioner (TPHA, ELISA, IFA) kan inte bara upptäcka närvaron av patogenen, men också att ta reda på den ungefärliga tid för infektion.

Med utvecklingen av syfilis infektion i den 4: e veckan av sjukdomen, efter förekomsten av den primära syphiloma går Wasserman reaktion från negativ till positiv, och förblev så i den sekundära fräsch och sekundär återkommande syfilis period. Under latent sekundärperiod och utan behandling kan RW gå negativt så att det kliniska återfallet av syfilis igen blir positiv. Därför indikerar Wassermans negativa reaktion i sin latenta period av syfilis inte sin frånvaro eller botemedel, men tjänar bara som ett gynnsamt prognostiskt symptom.

Återhämtning efter analysen

Efter att ha givit ett blodprov rekommenderar läkare en korrekt och balanserad diet, liksom så mycket vätska som möjligt. Du har råd med varmt te och choklad. Det kommer att vara användbart att avstå från fysisk ansträngning och inte att ta alkohol alls.

normer

Normalt ska blodet hemolyseras - detta anses vara en negativ reaktion på syfilis (Wassermans reaktion är negativ). Om hemolys är frånvarande utvärderas graden av reaktion som beror på sjukdomsstadiet (märkt med "+" tecknen). Således är det nödvändigt att veta att vid 3-5% helt friska människor kan reaktionen vara falskt positiv. Samtidigt kan reaktionen hos sjuka personer vara falsk-negativa under de första 15-17 dagarna efter infektion.

Funktioner för implementering och dechifiering av Wasserman-reaktionen

Representerar ständigt förbättrad procedur för att identifiera kroppen av Treponema pallidum, säkerställer Wassermann reaktion tidig upptäckt av syfilis och starta den nödvändiga terapeutiska effekten, som kommer att förhindra sannolikheten för skadliga effekter på hälsan hos patienten. Funktioner i utförande av sådana diagnostiska procedurer gav möjlighet att också övervaka förloppet av behandlingen, klassificera graden av effektivitet av de valda metoderna och göra nödvändiga justeringar för att uppnå snabbare och långlivade positiva resultat.

Analyser baserade på studier av patientens blod, vilket är den period T. pallidum infektion navodyanetsya stort antal antikroppar mot en given patogen. Wasserman gör med speciella ämnen (kardiolipin antigen som uteslutande syntetiseras i laboratorium) för att upptäcka kroppens reaktion på en given patogen och skapa exponeringsschema. Venereologer medveten om den höga graden av effektivitet Vasseramana reaktion, eftersom detta är den diagnostiska metoden som används för att detektera en sådan allvarlig och farlig skada på människors hälsa, såsom syfilis.

Vad är Wassermans reaktion?

Innehas av reaktion av Wassermann test för syfilis ger den mest kompletta informationen om den medicinska hälsa hos patienten i närvaro eller frånvaro av antikroppar i blodet till Treponema pallidum. Denna undersökningsmetod gör det också möjligt att ungefär bestämma tidpunkten för infektionen som har uppstått, vilket är viktigt för att bestämma det sannolika området för infekterade individer.

En sådan diagnostisk analys möjliggör, utöver utnämningen av adekvat behandling, att utföra det nödvändiga förebyggandet av syfilis. Blod som under infektion innehåller ett stort antal av antikroppar mot smittämnen av sjukdomen, "rapporter" om omfattningen av angrepp och tiden för infektion, är det viktigt att kartlägga behandling, valet av läkemedel, deras dosering och varaktighet.

Varför gör en sådan analys?

Som detektering av närvaron av en sjukdom som syfilis, liksom för att förhindra den och att kontrollera kvaliteten på behandlingen tillämpas proceduren - Wasserman-reaktionen. Venereologer använder det båda för att bestämma förekomsten av blek treponema i blodet och för att registrera smittetiden. Analysens maximala informativitet, den relativa lättillgängligheten och resultatenas noggrannhet gjorde Wassermanns reaktion till en ofta använd metod för att diagnostisera syfilis. Den angivna diagnosen är inte nödvändig.

Wasserman reaktion utföres vid misstanke vara infekterade med syfilis under oskyddat samlag, närvaron av denna farliga sjukdom mor, syfilis kan överföras från en infekterad gravid kvinna till henne. Eftersom det diagnostiska förfarandet är informativt, är det vanligt att få tillförlitliga data vid infektionstidpunkten, för förebyggande i de angivna situationerna. Kontroll av behandling, dess effektivitet bestäms också av Wasserman-reaktionen, som gör det möjligt att justera behandlingsprocessen med otillräcklig effektivitet.

Frekvensen för genomförandet av det aktuella diagnostiska förfarandet bestäms av faktorer som indikerar en eventuell infektion med syfilis om det finns misstankar om att behandlingen inte är effektiv.

Detaljer om Wassermanns reaktion kommer att höra av videon nedan:

Typer av sådant förfarande

Varianter av Wassermans reaktion existerar inte. Metoder för utförande av den diagnostiska proceduren är standard, tillämpning beror på den avsedda syfte: att identifiera kroppen av befintliga lesioner i syfilis virus som överförs genom sexuell kontakt och från en infekterad kvinna till hennes barn under graviditeten, håller sin behandling eller förebyggande av oskyddat samlag.

Indikationer för

Indikationer för användning av Wasserman-reaktionsproceduren är misstänkt infektion med syfilis och övervakning av pågående behandling. Om det är nödvändigt att klargöra diagnosen (denna metod för forskning ger i vissa fall ett falskt positivt svar på grund av närvaron i blodet hos någon person i en viss mängd av virusantigenet), används Wassermans upprepade reaktion också.

Analysen tas med dermatologiska problem, såsom:

Dessutom betraktas följande tillstånd och situationer som indikationer för tillämpningen av den aktuella forskningsmetoden:

 • graviditetsperioden på grund av den höga sannolikheten för infektion hos fostret med en venerisk sjukdom, tidigt missfall, sannolikheten för att utveckla organiska patologier hos ett nyfött barn;
 • vid arbetet med nära kontakt med befolkningen - medicinsk och socialarbetare, varuexperter och säljare;
 • när misstänkt för syfilitisk ont ​​i halsen;
 • före stapedoplasty;
 • när man planerar graviditet
 • med alkoholism och narkotikamissbruk
 • när man tar en patient till en medicinsk institution - neurologiska, psykiatriska;
 • före chockvåg-litotripsy och laserfragmentering av njurstenar;
 • när patienten är på sjukhus, vem har tecken eller misstänks vara infekterad med syfilis
 • med misstänkt neurosyferi i nervsystemet, Alzheimers sjukdom;
 • före förfarandet för bloduppsamling under donation.

Kontraindikationer för användning

Kontraindikationer för genomförandet av Wassermans reaktion är inte tillgängliga. Det finns emellertid ett antal faktorer som kan snedvrida det slutliga resultatet av analysen, därför är det nödvändigt att utföra Wasserman reaktion i sin frånvaro. Till sådan provokation bör falska positiva resultatfaktorer tillskrivas:

 • de första två veckorna efter leveransen
 • graviditetsperiodens första trimester
 • närvaron i kroppen av neoplasmer av godartade och maligna
 • hög kroppstemperatur
 • inflammatoriska processer som flyter i kroppen;
 • lunginflammation;
 • diabetes mellitus;
 • tuberkulos.

Dessa situationer orsakar oftast en snedvridning av resultatet av reaktionen på detektering av syfilis, så om de är tillgängliga, ta inte blodet för analys.

Säkerhet av metoden

Förfarandet för att ta blod för analys är absolut säkert, eftersom ett sterilt instrument används, observeras normerna för blod från venen.

Förberedelser för förfarandet

Före tagning av blodprov för Wassermann reaktionen bör vara under några dagar (3-5) tills blodinsamling inte dricker alkoholhaltiga drycker, inte röka, inte tar stekt mat, kryddig, rökt mat, och innan den egentliga reaktionen att helt överge mat. Leveransen av blod för att utföra Wasserman-reaktionen utförs strängt på en tom mage, annars kommer resultatet med en hög grad av sannolikhet att vara falsk.

Funktioner av händelsen

För att utföra blodprovtagning för Wassermanns analys används ulnar venen hos vuxna och den occipital venen hos spädbarn. Även nyfödda barn kan ta ett blodprov från ett litet snitt på ytan av hälen.

Patienten för att ta blod sitter på en stol eller placeras på soffan. För att göra det lättare att få nålen i en ven utvecklat handen - med en bandagerad handen gummiband ven krymper och expanderar en gummiboll eller patienten knuten och sära näven.

Vidare använder läkaren i gummihandskar en steril engångsspruta för att ta blod, vilket omedelbart skickas för analys. I avsaknad av möjligheten till snabbast möjliga analys placeras blodet i en frys med en temperaturreglering av -3 - -5 ° C.

Uttryckt smärtsamma känslor känner patienten inte blod under blodprovet. Förfarandet varar ca 3-6 minuter. Om det behövs eller yr, bedöms patienten ligga på soffan så länge som möjligt för att fullt ut återfå medvetandet och återhämta sig.

Förklaring av resultat

Efter proceduren för att ta blod från ulnar venen hos vuxna eller en ven vid basen av skallen hos barn bestämmer läkaren vilka som gav riktningen för analysen. I allmänhet ser avkodning ut som en uppsättning plusser som visar graden av sannolikhet för närvaron av en infekterad infektion i kroppen.

 • Med ett plus sannolikheten för att ha syfilis är minimal,
 • med två plusser - knappast positivt
 • med tre - positiv,
 • och med fyra plusser - Extrem positiv.

Men när man erhåller resultatet av analysen, bör man inte självständigt upprätta en diagnos, eftersom antalet plustecken inte alltid ska betraktas som slutresultatet. Vid diagnos av en läkare beaktas inte bara de positiva mottagandenna under analysen utan även förekomst eller frånvaro av samtidiga manifestationer av sjukdomen.

Wasserman reaktionsschema

Genomsnittlig kostnad

Ett sådant diagnostiskt förfarande, som Wassermans reaktion, utförs i nästan alla medicinska institutioner, med eget laboratorium i den. Varaktigheten av analysen beror på antalet anställda och avståndet från laboratoriet.

Kvaliteten och det exakta resultatet av denna analys beror inte alltid på kostnaden för förfarandet. I en privat sjukvårdsinstitution kommer analyspriset att vara högre än i en offentlig institution, där det är möjligt att skicka en sådan analys kostnadsfritt enligt en medicinsk politik. I genomsnitt kostar analysen av syfilis (Wasserman-reaktionen) från 580 till 1650 rubel.

Hur man testar för syfilis hemma, kommer videon nedan att berätta: