Huvud
Förebyggande

Vad är ett tre-glas urinprov: Metodens egenskaper, utarbetandet och genomförandet av studien, tolkningen av resultaten

Tre-glas urinprov gör att du kan utvärdera viktiga indikatorer som indikerar utvecklingen av negativa processer i organen i genitourinary systemet. Resultatet av studien visar vilka organ som påverkas av detekteringen av ett ökat antal leukocyter och erytrocyter i urinen.

Från korrekt beredning för analys, överensstämmelse med reglerna för insamling, lagring och transport av materialet beror tillförlitligheten av data i stor utsträckning. Information om urintestet "enligt metoden med tre glasögon" är användbar för alla som uppmärksammar hälsan. Många data om dechiffreringen av resultaten, åtgärder efter leverans av urin kommer att finnas av patienter med sjukdomar i prostata, urinblåsan, urinrör, nederlag av naturliga filter.

Allmän information

Höga nivåer av leukocyter och erytrocyter i den extraherade vätskan är ett tecken på inflammation, urolithiasis, tumörprocessen, närvaron av farliga mikroorganismer i könsorganen och urinvägarna. Med ett vanligt sätt att samla urin finns det en nackdel - ett generellt urintest ger inget svar, vilken avdelning led mer än andra, där infektionens fokus ligger.

Tre glasade prov fyller klyftan: en mycket informativ teknik avslöjar inte bara leukocyturi och hematuri utan bestämmer också det drabbade organet. Utvärdering av vissa indikatorer i varje kapacitet gör det möjligt att förstå med stor sannolikhet vilken avdelning som kräver maximal uppmärksamhet för diagnos och inledande av terapi.

Under undersökningen räknar laboratorieassistenten antalet erytrocyter och leukocyter i behållare nr 1, 2 och 3 och skickar dem till en urolog för samråd. Övervakning av urinuppsamlingsteknik, korrekt förberedelse för analys säkerställer tillförlitligheten av värdena.

Indikation för studien

Urinundersökning utförs med misstankar om att utveckla negativa processer i det genitourära systemet. Analysen ordineras under behandlingen för att övervaka effekten av behandlingsmetoder för urologiska sjukdomar.

Lär dig om symtomen på njursödem och hur man skiljer dem från hjärtat.

Listan och namnen på smärtstillande tabletter för njursmärta kan ses i denna artikel.

Indikationer för urinsamling "enligt metoden med tre glasögon":

 • kronisk form av prostatit (bakteriella och icke-bakteriella sorter);
 • frekvens av urinering på natten
 • prostata adenom;
 • bakteriell prostatit (akut form);
 • problem med utsöndring av urin, smärtsamma känslor under tömningen av blåsan eller i slutet av processen
 • värk i smärta i nedre delen av ryggen, ljummen, underlivet;
 • utseendet av blodig eller purulent urladdning ur urinröret.

Förberedelser för förfarandet

Tillförlitliga resultat av urinanalys är endast möjliga om flera rekommendationer observeras. Läkaren ska informera patienten vilka krav som ska följas.

Dagen före studien är det viktigt att följa reglerna:

 • Använd inte droger som förändrar skugga av urin: Rifampicin, Metronidazol, Amidopirin;
 • ät inte morötter och betor: urinen blir rosa-violett eller mörkgul;
 • Ta inte diuretika: Torsid, Furosemid, Veroshpiron, Torasemid och andra.

Hur man samlar urinanalys

Före studien måste du köpa speciella behållare av giftfri plast med lock. Sterila behållare är tätt stängda, de öppnas omedelbart innan de fylls. Om det inte finns möjlighet att köpa en speciell behållare, ska glasburkar, som måste steriliseras och torkas, täckas med ett rent lock. Använd inte osteriliserade rätter: Indikatorerna är brutna, bakterierna utvecklas.

Reglerna för insamling av urin till ett tre-glasprov:

 • för studien behöver du all vätska och, nödvändigtvis, den första delen. Tidigare urinering bör ligga inom 4-5 timmar;
 • Det bästa alternativet - att samla urin i intervallet från 7 till 10 timmar;
 • nummer behållarna för insamling av vätska, placera på ett lämpligt ställe;
 • att hålla en toalett av könsorgan utan antibakteriell tvål. Män bör tvätta området i närheten av urinrörets hål;
 • läkare rekommenderar att stänga kvinnornas ingång till slidan med en bomullstampongpinne. Under menstruationen samlas inte urin för forskning;
 • med lesion av prostatakörteln, kan du massera problemorganet: denna nyans kommer att leda den behandlande läkaren, baserat på variationen av den påstådda sjukdomen. Problemet med problemkörteln är viktigt för analys vid behandling av prostatit. Specifik massage av prostata utförs efter att ha fyllt på den andra behållaren. Om det behövs ger medicinsk manipulation av patienten urin på urologens kontor.

Så här fortsätter du:

 • Tvätta händerna med tvål och vatten;
 • Öppna behållaren nr 1, fyll, stäng behållaren;
 • öppen behållare nr 2, fyll i urin, stäng omedelbart behållaren, gör urologen prostata massage till patienten (om det behövs);
 • öppna behållaren nummer 3, samla rester av urin, stäng locket;
 • i tankar ska nummer 1 och 3 få cirka 1/5 av den totala volymen vätska, i disk nummer 2 - cirka 3/5 av urinen;
 • du kan inte samla all urin och häll sedan i tre behållare: Endast en konsekvent fyllning av behållaren ger rätt resultat.

resultat

Vad visar urinstudien med "metoden med tre glasögon"? Analysen låter dig förstå vilket organ som påverkas: blåsan, prostatakörteln eller inflammationen utvecklas i urinröret.

Zonområdet för lokalisering av infektionsställen kan bestämmas ganska exakt som ett resultat av analysen. Ett treglaserat prov behövs för ytterligare diagnos vid detektering av leukocyturi och hematuri.

Norm av urinalys: i frånvaro av en patologisk process är röda blodkroppar frånvarande inom synfältet, och leukocyter kan inte vara mer än två enheter. Även en liten avvikelse kräver en undersökning av orsakerna som ledde till ökningen av indikatorer.

Förklaring av analysdata:

 • Leukocyter och / eller erytrocyter är högre än normen i tank nr 1, i andra burkar är indikatorerna godtagbara eller något annorlunda än de optimala värdena. Med den första delen av urinen tvättas innehållet i urinröret, vilket innebär att uretrit utvecklas eller att det finns trauma på urinrörets slemhinnor.
 • I tre behållare ökar resultaten jämnt. Orsaker: Njur- och ureterpatologi. Med hög sannolikhet läkaren utgår från att utvecklas pyelonefrit, urolitiasis, tumörprocess bäckenet eller urinledare, glomerulonefrit, slutna lednings sten. Ibland visar resultatet av analysen en tumör i blåsan.
 • Det största antalet vita och röda blodkroppar finns i behållaren nr 3. Slime, blod, prostats hemlighet, går urin med prostatit eller cystit.

Ytterligare forskning

Vid detektering av abnormiteter föreskriver urologen andra typer av diagnos för en mer fullständig bild av den patologiska processen. Om vi ​​jämför det informativa värdet av ett tre-glas urinprov och ultraljud av njurarna, cystografi eller renal scintigrafi, är tillförlitligheten av instrumentstudier alltid högre.

För att klargöra tillståndet i urinröret, prostata, urinblåsa och bönaformade organ, föreskrivs det:

 • excretory urography;
 • ultraljudsundersökning av det urogenitala systemet;
 • Renoangiografi för övervakning av tillståndet av njurkärl;
 • Cystoskopi med möjlighet till biopsi av blåsvävnad;
 • njurscintigrafi;
 • cystografi av blåsan med röntgenkontrast substans.

Orsaker till felaktiga uppgifter

Felaktiga resultat visas i följande fall:

 • felaktig förberedelse för insamling av material;
 • patienten samlade urin i en behållare och fördelades sedan i tre behållare;
 • det finns ingen märkning;
 • behållare blandas under förvaring eller vid leverans till laboratoriet;
 • delar av urin kombinerades av olika skäl.

Hur man tar Nolycin för behandling av blåsor och andra inflammatoriska sjukdomar? Vi har svaret!

Funktioner för tillämpningen av kosttillskott Rovatinex med urologiska sjukdomar beskrivs i denna artikel.

Besök http://vseopochkah.com/diagnostika/instrumentalnaya/uzi-mochevogo-u-muzhchin.html och lära sig om hur man förbereda sig för ultraljudsundersökning av urinblåsan och män som studien genomfördes.

Vad man ska göra med dåliga resultat

Med ett avkodningsark från laboratoriet borde patienten besöka urologen. Specialiststudierna analysdata, om det behövs, utser en undersökning med hjälp av ultraljud, andra tekniker. Det är viktigt att donera blod för att kontrollera nivån av leukocyter och ESR: indikatorerna ökar i inflammatorisk process.

Ytterligare behandling beror på den identifierade sjukdomen, formen och scenen av patologi:

 • för att stoppa den inflammatoriska processen, eliminera de negativa symptomen förskriva antibiotika baserat på resultaten av ett smet från urinröret, bapsoseva urin. Den aktiva effekten av fluorokinoloner, läkemedlet Monural hjälper till med cystitis. En god antimikrobiell effekt ges av nitrofuraner, med ömhet föreskrivna antispasmodika och smärtstillande medel. Diuretiska kompositioner förbättrar diuret, förhindrar urinstagnation och svullnad i vävnaderna. För att stärka kärlväggen ordinerar läkemedlet Ascorutin. En mjuk antiinflammatorisk, diuretisk effekt visas genom avkodning av medicinska växter: bärbär, björkblad, sporer, grön persilja. Njurte är användbart;
 • När man identifierar stenar, föreskrivs läkemedel för att lösa upp stenar i urinvägarna. Vegetativa formuleringar underlättar utsöndring av sand och små stenar. När storleken på formationerna är 5 mm, krossas stenarna och avlägsnas därefter på ett naturligt sätt. Läkare utför perkutan litotripsy eller använder minimalt invasiva endoskopiska metoder. I svåra fall kräver stora beräkningar i njurarna en öppen kavitetsoperation.

3-glas urinprov

Om det totala testet i urinsedimentet visade mer än 2 leukocyter diagnostiseras patienten med "inflammation i urinvägarna". Ett tre-glas urinprov tilldelas för att identifiera en plats där inflammation föreligger. Denna typ av analys kräver särskild förberedelse och en särskild algoritm för insamling av biovätska. Och det följer av alla regler som resultatet och tillförlitligheten hos den diagnostiserade diagnosen beror på.

3-glasprov: som visar hur man monterar

Vilken typ av analys?

Ett urval av denna urinalys är samling av material: urin samlas i 3 behållare i en viss volym, som var och en indikerar tillståndet för det specifika organet i urinvägarna. De första 50 ml urinen behålls i urinröret, nästa 150 ml - i blåsan, de sista 50 ml - i prostata eller nacke av urean. Ett 3-glas urinprov undersöks visuellt och under ett mikroskop. Således bestämmer experter de yttre egenskaperna och sammansättningen av sedimentet i varje del av biomaterialet, vilket gör det möjligt att identifiera i vilken avdelning av kroppen det finns inflammation. Baserat på resultaten föreskrivs riktade behandlingar.

Vad är det för det?

Om resultatet av OAM indikerar ett överskott av vita blodkroppar (blodceller som är en indikation på kroppens kampen mot patogener), för att kontrollera diagnosen av patienten skickas till analys av Nechiporenko. När den andra laboratoriestudie konstaterar mer än 2 leukocyter i sikte, vilket bekräftas av inflammation i urogenitalsystemet. För att få reda på vilket organ som infektionen är närvarande får patienten en tre-stegs urinalys.

Funktioner i ett urinprov med tre glas

Hur man samlar in och får ett tillförlitligt resultat

För att analysen ska visa tillförlitlig information måste patienten förberedas. 48 timmar före ingreppet, kan du inte dricka alkohol, ha sex, drick mycket vätska och äta mat som kan snedvrida färgen av urin -apelsin, granater och så vidare. Innan samla biomaterial person bör noggrant tvättas bort under rinnande vatten utan att använda rengöringsmedel. Också i förväg är det nödvändigt att köpa speciella sterila burkar i en apotek i kvantitet 3 stycken. Det bästa alternativet att samla urin - på morgonen efter sömn, men kan inte uteslutas staket material dag. Då måste personen utföra proceduren 5 timmar efter den sista urinering. Måste samla urin i en burk 3: 1: a - 20% av den totala, den 2 - 60% i 3: e - 20%. Om en man är tänkt att ha prostatit, så före samlingen av den sista delen, görs en prostata massage. Det färdiga materialet överlämnas till laboratoriet inom en timme.

Analysen kommer att vara korrekt om man under urinering drar ut förhuden på penis och kvinnan sprider labia.

Direkt analys av provet

Efter leverans av urin till laboratoriet går materialet genom ett antal studier hela dagen:

Dekryptera data

Tre-glas urinanalys gör det möjligt för 24 timmar att ta reda på vilket organ i urinvägarna som är mottagligt för infektion. Doktorns uppmärksamhet är dock bara värd för resultatet av analysen som samlades in enligt alla medicinska regler. Endast i detta fall kommer diagnosen att bestämmas korrekt och behandlingen kommer att ordineras ordentligt. Avkodningen av ett tre-glas urinprov hos en frisk person anges i tabellen.

Om en person har en sjukdom i genitourinary systemet, kommer ett tre-glas urinprov att visa något av följande alternativ:

Med prostatit kommer överflöd av leukocytmassa endast i den tredje behållaren.

 • Övervärderade blodceller i I-burken, med normala siffror i II och III-burkarna, talar om inflammation i urinröret. Diagnosen är uretrit.
 • I närvaro av leukocyter över 2 enheter. i III-delen av urinen, när de motsvarar normen i I- och II-krukorna, indikerar en inflammatorisk process i prostatakörteln. Diagnosen är prostatit.
 • Ett stort antal leukocyter i I- och III-kärl, som är föremål för normen i den andra burken, indikerar samtidig inflammation i prostata och urinväg. Diagnosen är uretrit + prostatit.
 • Det ökade innehållet av leukocyter i alla burkar indikerar inflammation i blåsan eller njurarna. Diagnosen är "cystitis" respektive "pyelonefrit".
Tillbaka till innehållet

Vad är skillnaderna från 2-glasprovet?

Tre-glasmetoden för analys skiljer sig inte signifikant från ett tvåglasprov. Båda metoderna används för att bestämma placeringen av den inflammatoriska processens fokus och deras tolkning är liknande. Den enda skillnaden är att med en 2-glasanalys samlas biologiskt material i 2 behållare. Ofta föreskrivs det för misstänkt infektiös infektion i urinröret eller blåsans nacke. Analysen av 3 behållare gör det möjligt att analysera genitourinsystemets arbete lite mer omfattande - för att bestämma förekomsten av patologi i prostatakörteln. Båda metoderna, om de är korrekt förberedda för analys, ger sann information om patientens hälsa.

3 kopp prov urin

Lämna en kommentar 3,721

Avvikelsen av nivån av vita blodkroppar i urinen från normen indikerar en inflammatorisk process. För att bestämma det drabbade organet ordineras ett tre-glas urinprov. Det finns också ett annat glas forskningsmetoder (två- och chetyrehstakannye) för bestämning av vilken av de organ i urinsystemet (urinledare, urinblåsa, njure, urinröret, prostatakörteln) inflammatoriska processen har börjat.

När utsedd?

Först utses av bolagsanalys, för att identifiera avvikelser i urinkomponenter vid hantering av sjukhuset. Om reglerna kränks innehåll av leukocyter eller röda blodkroppar, för att klargöra utses trehstakannaya urinprov. Möjliga sjukdomar och förhållanden under vilka som utförs analysen är: bakteriell prostatit (akut och kronisk), kronisk cystit, smärta när man går på toaletten och frekventa önskningar, urval av blod under urinering eller efter, en inflammation i prostatakörteln hos män, dra smärta i buken.

Hur samlar du ett tre-glas urinprov?

Korrekt uppsamlad urin möjliggör analys av hög precision. Det finns ett antal allmänna regler för män och kvinnor att genomföra ett tre-skottprov. Först och främst måste du avstå från att besöka toaletten i minst 4-5 timmar. För analysens tillförlitlighet är morgon urin bäst lämpad, men varianter av dag och kväll samling är inte uteslutna. Den andra punkten är efterlevnaden av kosten. En dag före samlingen måste du sluta äta citrus, färga grönsaker (rödbetor, morötter), rött vin. Det finns ett antal mediciner som också kan ändra färgen, så de borde stoppas. Det är viktigt att följa dricksregimen: ätet vattenmelon eller berusad öl kommer avsevärt att påverka resultatets korrekthet. För några timmar innan samlingen är det förbjudet att dricka kaffe och röka cigaretter. I två dagar avstå från sexuella handlingar och tung fysisk ansträngning. Insamlingsprocessen är något annorlunda för män och kvinnor.

Regler för insamling av kvinnor

Först och främst måste du ta hand om hygien. De externa könsorganen ska sköljas med varmt vatten, utan tvättmedel. Torka sedan urinröret med en fuktad bomullsplatta. För att undvika att komma i urinen med specifikt vaginalt urladdning rekommenderas att man använder en tampong (för menstruationer är ett 3-kopps urinprov inte rekommenderat).

Samlingsregler för män

Kontrollera renheten hos de yttre könsorganen utan tvål eller geler, före direkt urinering för att flytta forhudet för att släppa urinröret. Om det finns misstankar om inflammation i prostatakörteln finns två alternativ tillgängliga:

 • Samlas utan prostata massage. Det finns en toalett för rengöring, urin samlas i tre glasögon för en handling.
 • Samling med prostata massage. Vid misstanke om prostatit måste ett speciellt förfarande utföras för att få prostats hemlighet i analyserna. Först fylls de första och andra bankerna. Vidare utför urologens lätta rörelser massor av prostata. Efter massagen fylls den tredje behållaren. Detta alternativ anses vara det mest lämpade för att bestämma inflammatoriska processer i prostata.
När man misstänks för prostata sjukdom samlas urin före och efter prostata-massage.

Det är möjligt att samla urin korrekt för ett treglasat prov både på sjukhuset och hemma. Det viktigaste är att följa reglerna och leverera urin till laboratoriet för forskning så snart som möjligt. Sist men inte minst är det nödvändigt att ta hand om procedurens sterilitet. Det är bäst att köpa tre speciella burkar i apoteket och numrera dem. När det gäller proportionerna borde de vara följande: i den första - 1/5, i den andra - 3/5, i den tredje - 1/5. På vintern är det omöjligt att få frysa, de bästa lagringsförhållandena nås vid rumstemperatur.

Förklaring av resultat

Urinanalysen tar ungefär en dag. I en frisk person har den en ljusgul färg, innehåller inte protein, bakterier och erytrocyter. Kanske antagandet av ett visst antal leukocyter (1-2), en liten mängd epitel. Avvikelse från normen och i vilken av de tre burkar den detekteras kan du lokalisera det område som påverkas av infektionen. Resultaten av urinprovet kan dechiffreras enligt följande:

 • Om abnormiteter från normen observeras i det första glaset är läsets fokus urinröret. Infektion påverkar kanalens väggar och provar små blödningar. Detta blod tvättas först och går in i den första behållaren.
 • Om de röda blodkropparna koncentreras i det tredje glaset, så är problemet med antingen blåsan eller prostata. För fullständig eliminering av vätskan har blåsan förmågan att sammandraga, vilket resulterar i blod och slem in i den tredje burken i ett treglasat prov. Hos män, förekomsten av en sekretion av prostata vittnar om inflammation i prostata.
 • Det tredje alternativet är den enhetliga fördelningen av blodceller över alla kapaciteter. I detta fall är sjukdomen koncentrerad i njuren eller urinledaren.

Ett treglasat prov och ytterligare analys av urin är en enkel och bekväm metod för att bestämma det drabbade organet i urinvägarna. Korrekt utförd procedur hjälper läkare att ordinera ytterligare behandling och snabbt sätta patienten på fötterna. Men om insamlingsreglerna bryts, är det inte värt att säga att resultaten är entydiga.

Finns det skillnader från ett tvåglasprov?

Ett tvåglasprov innebär att endast två burkar används, vilka fylls proportionellt. Med denna metod kan du också bestämma det infekterade organet och resultaten tolkas på samma sätt. Det är ofta föreskrivet att bestämma inflammation i området av de yttre könsorganen (i början av urinröret) och i urinblåsan. Tre-glasmetoden gör urinanalysen något mer omfattande, men skiljer sig inte väsentligt från den tidigare metoden. Med hänsyn till reglerna för insamling och leverans är båda dessa metoder lika pålitliga.

Vad är ett tre-glas urinprov: insamlingen och tolkningen av resultaten

Trehstakannaya urinprov - är en laboratoriemetod för mikroskopisk analys av tre olika satser av urin som produceras i en enda urinering, vilket gör det möjligt att exakt identifiera vilka specifika delar av urogenitalsystemet inflammation uppstår.

Forskningsenheter i urinvägarna:

I vilka fall utförs studierna?

Om en ökad mängd vita blodkroppar och erytrocyter finns i den allmänna urinanalysen, utförs Nechiporenko för att detektera inflammation i urinrörets organ.

När resultaten i det här fallet är otillfredsställande utse 3 koppar urinprov och få det att avgöra exakt var inflammationen sker: i njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör eller prostata.

Indikationer för utnämning av ett tre-glas urinprov:

 • akut och kronisk bakteriell prostatit;
 • kronisk prostatit av icke-bakteriell etiologi;
 • prostata adenom;
 • kränkningar av urinering, vilket uppenbarar sig i form av nedskärningar, brännskador, smärta och frekvent uppmaning att urinera;
 • frekvent urinering på natten
 • Stretch smärta i underlivet och i nedre delen av ryggen;
 • blod och pus i urinen.

Förberedelse för leverans av test

För att få mer exakta resultat av analysen måste ett antal regler följas.

Innan du samlar urin tvättas de yttre könsorganen noggrant med varmt vatten utan att använda kosmetiska produkter, såsom tvål, geler, mousser och skum.

Sängliggande patienter före analys frestas svagt rosa lösning av kaliumpermanganat, sedan ljumsken torka torrt med en steril bomullstopp, gasbinda eller i riktning från könsorganen till anus.

Vid uppsamling av urin från sådana patienter ska provbehållaren placeras ovanför anusen, så att utmatningen från den inte faller i rena rätter, annars kommer resultaten inte att vara tillförlitliga.

Vid urinering behöver män helt avlägsna förhudet och släppa uretrarnas yttre hål.

Kvinnor behöver sprida labia innan provprovet samlas och torka urinröret med en våt tampong utan användning av kosmetika.

Även innan du urinerar, är det bättre att sätta in en tampong i slidan för att förhindra intag av element (leukocyter, erytrocyter) och mikroorganismer från det till disken. Ta inte test vid menstruationsblödning.

Intimitet ska vara 2 dagar före studien av biomaterialet. Även för en dag är det önskvärt att avstå från att spela sport och andra tunga fysiska aktiviteter.

Avslag på "färgning" produkter och läkemedel

24 timmar före analysen är det nödvändigt att utesluta ur menyprodukterna som färg urin:

 • såsom betor;
 • morötter;
 • citrusfrukter;
 • och ökar också dagliga diureser (vattenmelon, öl).

Otillförlitliga resultat kan vara om dagen innan för att dricka rött vin.

För behandling av njursjukdomar använder våra läsare framgångsrikt Metod av Galina Savina.

För en dag måste du sluta ta mediciner som förändrar urinfärgen:

 • metronidazol;
 • rifampin;
 • Amidopyrine;
 • en multivitamin;
 • såväl som diuretika (Veroshpiron, Lasix, hypothiazid, etc.).

Många läkemedel ökar proteinhalten i biomaterialet:

 • aminoglykosider;
 • cefalosporiner;
 • kolistin;
 • antibiotika av penicillin serien;
 • sulfonamider;
 • griseofulvin;
 • litiumpreparat;
 • salicylater;
 • tolbutamid;
 • amfotericin B;
 • några andra.

2 timmar före provet är det önskvärt att avstå från cigaretter och kaffe. Det är inte nödvändigt att använda vätskor mer än dagen innan, detta kommer att förändra färgen på provet.

Samling och lagring

För analysen måste tre torra rengöringsbehållare förberedas, vilket måste numreras. Det är bättre att köpa en steril behållare för analys på apoteket, vilket kommer att få ett mer tillförlitligt resultat av testen.

I första skålen samlas 1/5 av den totala urinen, den andra - 3/5, den tredje - 1/5. Ju mer materialet samlas in, ju mer pålitliga och informativa blir resultaten av analyserna. Volymen av varje portion bör vara minst 10 ml.

Om sjukdomen som behöver diagnostiseras med denna metod är prostatit, innan urfyllning av den tredje kapaciteten måste urologen göra en prostata-massage.

För detta ändamål skall den, genom anus första pekfingret strök prostatakörteln, och sedan pressar interlobar spåret för att prostata hemliga in i urinröret, och endast efter att patienten urinerar in i tredjedel behållare.

Detta är en av de mest exakta metoderna för att diagnostisera kronisk prostatit, vars kliniska bild är suddig.

Urin efter samling ska levereras så snart som möjligt till laboratoriet. Maximal tid mellan urinering och analys bör inte vara mer än 24 timmar. Förvara hela tiden det material du behöver vid rumstemperatur.

Om samlingen av biomaterial uppstår på vintern är det inte önskvärt att frysa det. Eftersom detta komplicerar processen att genomföra studien.

Bli inte nervös på kvällen. Eftersom detta kan leda till en ökning av protein i urinen.

Det är förbjudet att utföra ett tre-glas urinprov omedelbart efter cystoskopi, endouretral och endovezisk diagnos.

Förklaring av resultat

Normalt urin är transparent, gul eller gul-halmfärgat, protein, bakterier och erytrocyter det saknar i synfältet kan leukocytreceptorer 1-2, 2-4 epitelceller, dess densitet varierar från 1008 g / I till 1024 g / I.

Prostatit urin grumlig, blekgul, brun eller gråaktig epitel och leukocyter upptar 1/3 till 1/2 av synfältet, erytrocyterna är mellan 20 till 30 enheter, proteinet ovan 0,033 g / I, den minsta densiteten 1025 g / I bakterier från ett till fyra kors.

I det fall det finns ett stort antal vita blodkroppar i endast den första kapaciteten, och i de andra två alla index är normala kan vi med säkerhet säga att den inflammatoriska processen sker i urinröret. Det kan orsaka smittämnen.

Om leukocyterna tas upp endast i den sista satsen av material, med normen i de första behållarna, indikerar detta prostatit.

När ett högt antal leukocyter i tre portioner samtidigt kan den inflammatoriska reaktionen uppträda i njurarna (pyelonefrit) eller i urinblåsan (blåsan).

Om det finns ett stort antal leukocyter i de första och sista delarna, med normala värden i 2:a behållaren, är det möjligt att tala om en hög sannolikhet att inflammationen fortsätter som i urinröret, liksom i prostatakörteln (uretroprostatit).

Ett tre-kopps urinprov är den mest exakta metoden för undersökning, vilket gör att du kan diagnostisera vilken del av det genitourinära systemet den inflammatoriska reaktionen tar.

Tillförlitligheten av resultaten beror på i vilken utsträckning patienten är beredd att samla analyserna, hur biomaterialet ska lagras och hur snabbt det kommer att levereras till laboratoriet.

Denna metod tillåter emellertid inte att svara på frågan: "Vilket smittsamt medel orsakade den inflammatoriska processen?". För detta kommer det att bli nödvändigt att genomföra ytterligare studier.

Hur man tar ett 3-glas urinprov - transkript av resultaten

Början av inflammation i kroppen indikeras av det ökade antalet leukocyter i urinen. För att identifiera det infekterade ordet, föreskriver läkare ett tre-glas urinprov.

Det finns andra glasmetoder för undersökning (för två eller fyra glas), som hjälper till att hitta ordet i urinsystemet, som är föremål för inflammatorisk process.

Vad är ett tre-glas urinprov?

Denna studie av 3 delar urin, vald med en speciell metod. Denna typ av analys, som de andra glasiga metoderna för testning, kommer att bidra till att bestämma lokalisering av patologi.

När utsetts

Vid patientens behandling utsätts en allmän typ av undersökning omedelbart för läkaren, vilket kommer att bidra till att upptäcka inkonsekvenser i urinkomponenterna i normala index. Om det föreligger kränkningar i vita blodkroppar eller röda blodkroppar, utförs en 3-punkts urinprovtagning i syfte att klargöra. Sannolika sjukdomar och tecken, vid identifieringen av vilken en sådan analys utförs, är:

 • infektiös prostatit i akut eller kronisk form;
 • kronisk blåsan;
 • smärtsamma känslor som uppstår under en resa till toaletten
 • frekvent uppmaning att urinera
 • närvaron av blod i den sista satsen urin eller utseendet av det efter urinering
 • inflammatoriska processer i manlig prostata;
 • smärtdragande tecken i underlivet.

Hur samlar du urin?

Utvalda utan att bryta urinreglerna gör det möjligt att utföra forskning med maximal noggrannhet. För att samla urin till ett treglasat prov finns det flera allmänna krav inte bara för den manliga hälften av patienterna utan också för honan.

 1. Det första steget är att avstå från att gå på toaletten från fyra till fem timmar. För att göra analysen mer tillförlitlig, rekommenderas att samla morgonturin, men staket på dagtid eller kvällstid är också tillåtna.
 2. Den andra regeln är en strikt diet. Under dagen rekommenderas urinintaget att utesluta från kost av citrusfrukter, färgning av grönsaker, röda viner. Det finns några mediciner som också kan ändra skuggan och mottagningen måste stoppas.
 3. Det är viktigt att följa dricksregimen. Ge upp vattenmelon eller öl - de kan få en betydande inverkan på resultatens tillförlitlighet.
 4. Flera timmar innan du samlar urin borde du inte använda tobaksvaror och kaffe.
 5. Inom två dagar är det bättre att avstå från sexuella kontakter och tunga fysiska övningar.

Provtagningsprocessen för heterosexuella patienter är något annorlunda.

Regler för insamling av kvinnor

Huvudkravet är att ta hand om personlig hygien. De yttre organen i reproduktionssystemet tvättas med varmt vatten, tvättmedel används inte. Efter vattenförfarandet torkas urinröret med en fuktad skiva av bomullsmaterial. För att undvika urininkontinens vid en specifik typ av vaginalt urladdning rekommenderas att man använder en tampong. Under menstruationscykeln utförs inte en tre-glas urinprovtagning.

Samlingsregler för män

Se till att penis är rent, utan att använda gelkompositioner eller tvål. Före frisättning av urin dras förhuden tillbaka för att frigöra urinröret. Om det finns en misstanke om att en inflammatorisk process har uppstått i prostatakörteln, kan du använda en av metoderna för staket:

 1. Utan att massera prostata. Reningsprocedurer utförs, urin samlas i tre behållare för en urinrör;
 2. Med en massage prostata massage. Om det finns misstanke om prostatit, bör ett speciellt förfarande utföras så att prostatahemligheten finns i analysen. Till att börja med fylls de två första glasögonen. Efter detta masserar experten prostatakörteln med lätta rörelser, sedan fylls den tredje banken. Denna metod anses vara mer lämplig för att detektera inflammation i prostata.

Det är möjligt att välja urin korrekt med hjälp av metoden i ett glas med tre glas, inte bara på sjukhuset, utan också hemma. Det är bara nödvändigt att uppfylla alla krav och snabbt leverera biologisk vätska till laboratoriet för forskning.

Det är mycket viktigt att ta hand om steriliteten i hela proceduren. Det rekommenderas på apoteket att köpa speciella behållare för att numrera var och en av dem. I proportionerna måste följande villkor följas:

 • Den första behållaren är en bit;
 • den andra - tre delar;
 • den tredje är en del.

Förklaring av resultaten

Urinstudien varar ungefär en dag. För en hälsosam kropp kännetecknas av en ljusgul nyans av urin, som inte innehåller proteiner, skadliga mikroorganismer och erytrocyter. Det finns en möjlighet att anta ett visst antal leukocyter (inte mer än en eller två), en minsta halt av epitel.

Avvikelser från normala indikatorer och det faktum i vilken av de tre behållarna de detekteras kommer att bidra till att bestämma området som är utsatt för infektiös inflammation. Urinprovets parametrar tolkas så här:

 1. När kränkningar av normen detekteras i den första reservoaren, bör lesionsfokusen sökas i urinhinnan. Infektion påverkar dess väggar, provar små blödningar. Blodcellerna tvättas först och visas i det första glaset.
 2. När de röda blodkropparna koncentreras i den tredje burken kan problem antingen vara med urinröret eller med prostata. För att helt avlägsna bio-vätskan har bubblan förmågan att sammandra, vilket gör att den tredje behållaren innehåller partiklar av slem och blod. Förekomsten av sekretionen av körteln i manlig analys bekräftar att den inflammatoriska processen förekommer i prostata.
 3. I den tredje varianten finns blodcellerna jämnt i var och en av behållarna. I så fall diagnostiseras sjukdomar i njure eller urinväg.

En triple-walled staket och den efterföljande studien av urin anses vara en enkel och mycket bekväm metod för att identifiera de drabbade organen i urinvägarna. Ett förfarande som utförs enligt reglerna hjälper läkaren att ordinera en adekvat terapeutisk kurs för att bota patienten så snabbt som möjligt. Men om kraven för staketet överträddes, är det inte nödvändigt att bekräfta analysanalysens tillförlitlighet.

Skillnader från ett två-glasprov

Urinprovtagning i två delar (Thompson analys) ingår i studien i en klinisk miljö för att diagnostisera och behandla sjukdomar i de urogenitala organen som uppträder i akuta eller kroniska former. Denna metod är baserad på ett specifikt staket av urin, vars funktion är fördelningen av den biologiska vätskan i två delar. Detta görs för att bestämma punkten i den patologiska processen.

I detta fall utförs samlingen av urin endast i två tankar, vilka fylls proportionellt. Denna metod hjälper också till att identifiera det organ som påverkas av infektionen, och indikatorerna tolkas på samma sätt. Oftast är detta alternativ förskrivet för definition av inflammation nära externa organ i reproduktionssystemet eller i urean i sig.

Ett treglasat prov gör det möjligt att genomföra undersökningar lite mer, men skiljer sig inte starkt från den tidigare metoden. Om kraven på insamling och leverans av biologisk vätska är uppfyllda, kommer båda resultaten att betraktas som pålitliga.

Indikationer för utnämning av tvåglasmetod

Denna variant av analysen kan användas för att bestämma lokaliseringen av utvecklingssjukdomar i det parna organet, urinröret, urinledaren och urinröret. Det kan ordineras i fallet då den allmänna analysen av urin har avvikelser i det är normalt. Efter forskningen är det lättare för en specialist att välja en terapeutisk kurs och övervaka behandlingsprocessen.

Förberedande process, staketordning

Innan du lämnar urin till en tvåglasanalys måste samma krav som föreskrivna för treglasmetoden följas. Men här borde man lägga till ett undantag från kosten av kryddig och salt mat, godis. Dessutom, om cystoskopi utfördes, måste minst fem dagar passera.

Innan analysen genomförs är det också nödvändigt att utföra hygieniska förfaranden, som i fallet med en trestegsfördelning. Alla försiktighetsåtgärder kommer att påverka de slutliga resultaten av indikatorerna.

Förklaring av ett tvålkopp urinprov

Under analysen av en sådan analys kontrolleras ett stort antal indikatorer. Först utvärderas nyansen och graden av insyn. Därefter kontrolleras urin från varje burk under den mikroskopiska undersökningen. Det första provet jämför antalet leukocyter med avseende på det andra provet. Om det finns avvikelser mot normala index antas inflammation i urinröret. Sannolika sjukdomar är i detta fall uretrit, urinrörs onkologi eller köttkostnad.

I det andra provet fixeras parametrarna för leukocyter och erytrocyter. Resultaten av positiv natur bekräftar den patologi som presenteras antingen av urinledaren. De mest sannolika sjukdomarna innefattar blåsning eller prostatit.

När avvikelser från normala indikatorer avslöjas i varje behållare - kroppen genomgår en inflammatorisk process hos det parade organet. Bland de mest troliga sjukdomarna kommer pyelonefrit, konkrement, hydronephrosis att inkluderas. Hematuri, slem och skadliga mikroorganismer kommer också att bekräfta inflammation.

Tre-glas urinprov: hur man monterar, betygsätter och dekrypterar

Trots att den moderna medicinen har en mycket effektiv metod för diagnos av urologiska sjukdomar, trehstakannaya urin prov - kostnadseffektiv metod i differentialdiagnos av vissa sjukdomar hos män.

Det bör noteras att för kvinnor utförs ett tvåstegstest som är relaterat till den anatomiska strukturens särdrag.

Med hjälp av denna studie, differentierar inflammation i nedre urinvägarna och i de övre.

I vilka fall kommer ett tre-glasprov

Om det av någon anledning är omöjligt att genomgå ultraljudsundersökning och mikroskopi av smet från urinröret, tillgripa detta urintest. Denna metod hjälper till att identifiera i vilken avdelning av urinvägsinflammation utvecklas.

Sjukdomar som anses vara indikationer på ett 3-glasprov:

De ändringar i den allmänna analys av urin, som kan hjälpa med denna analys, inkluderar pyuri (blandning av pus i urinen), proteinuri (protein), hematuri (blod i urinen).

Analysen av urin från 3 reservoarer hos mannen gör det möjligt att uppskatta en inflammation i urinröret, en urinblåsa och njure.

Att genomföra ett tre-glasprov är inte särskilt informativt om det inte finns några förändringar i den allmänna urinanalysen.

Förberedelse för leverans av ett tre-glas urinprov

En dag före urintestet måste du ge upp alkohol, kaffe och cigaretter, diuretika och mediciner.

Mat som är rik på protein rekommenderas att vara begränsad.

Använd inte produkter som innehåller ett stort antal färgpigment, till exempel betor.

Drickläge är normalt.

Hur man samlar ett tre-glas urinprov

Det är nödvändigt att förbereda tre urinuppsamlingstankar i förväg och underteckna dem.

För att göra toalettens yttre könsorgan, bli våt med en handduk, men gnugga inte för att undvika trauma.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Analysen samlas på morgonen, disken för urinsamling bör vara torr.

Kapaciteter med urin kan inte lagras under lång tid, de måste levereras till laboratoriet om 1,5-2 timmar.

Tidigare urinering bör vara tidigast 6 timmar.

I den första behållaren släpp ca 1/5 av urinen, den andra - 3/5, den tredje kvarvarande 1/5 delen.

Funktioner av ett tre-glaserat test hos män i differentiell diagnos av uretrit och prostatit

Den första delen och den andra delen av urinen frisätts i urinuppsamlingsbehållare. Då utförs prostationsmassageproceduren, varefter återstående urin fylls med en tredje behållare.

Med inflammation i prostata i den tredje delen av urinen kommer pyurier (ökat antal leukocyter) att vara närvarande.

Tre-glas urinprov: tolkning av resultaten

Förändringar i den första delen av urinen

Den första delen indikerar patologiska processer i urinröret.

utseende erytrocyter i det första provet kan indikera inflammation i urinröret, traumatism, saltdiatese, konkrement, malign neoplasma etc.

svampar i urinen - ett tecken på urinrörets candidiasis (tröst), som ofta händer efter att ha tagit antibiotika mot bakgrund av nedsatt immunförsvarsarbete.

leukocyter i urinen är alltid markörer av den inflammatoriska processen.

Förändringar i den andra delen av urinen

Utseendet av leukocyturi och bakteriuria vittnar för inflammation i blåsan, om processen uttalas och påverkas av kärlen, uppträder erytrocyter i urinen. För män är isolerad cystit inte typisk, därför är det nödvändigt att diagnostisera den patologi som ledde till denna patologi.

Till förmån för en blåstumör säger makrohematuri (urinets utseende med en signifikant blandning av blod) i den andra delen av urinen.

Om det finns en process av cystolithiasis, kan du se salter av salter.

 • Förutom blåsans tumör kan makrogemaria vara en följd av sådana patologiska processer som: hemorragisk cystitis;
 • urolitiasis;
 • glomerulonephritis med hemorragisk syndrom;
 • hematuri på bakgrund av mottagande av medel som påverkar utspädningen av blod;
 • hemorragisk feber med njursyndrom;
 • urogenitalt tuberkulos;
 • främmande kropp i blåsan.

Hematuri med maligna neoplasmer i urinblåsan och njurarna är totalt, d.v.s. alla tre delar av urinen är likformigt färgade röda på grund av närvaron av blod.

Förändringar i den tredje delen av urinen

Micturition är avslutad med en detrusor reduktion. Utseendet av leukocyter och erytrocyter i den tredje dosen av urin föreslår en eventuell inflammatorisk process i blåsans hals eller i prostata.

Till utseendet av erytrocyter i den tredje delen av urinen kan alla de beskrivna patologierna, för vilka haematuri är karakteristiska i den andra delen, resultera.

Förändringar i första och tredje delen - ett tillfälle för undersökning av prostata.

Undersökningar för att klargöra diagnosen

Observera att det i en enda analys är fel att diagnostisera och det är nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning.

Om en blåsertumör misstänks bekräftas diagnosen genom cystoskopi med en biopsi, och tumörens förekomst raffineras med användning av magnetisk resonansbildning.

Urinröret undersöks med hjälp av en ureteroskopi om det finns misstankar om en patologisk process i urinröret.

Det är möjligt att misstänka en tumör i blåsan efter en ultraljudsundersökning och enligt karakteristiska klagomål.

För att diagnostisera inflammation i prostata är resultatet av urinanalys tydligen inte tillräckligt, även om det finns leukocyturi. Dessutom har många patienter i urinen inte några patologiska förändringar, så utför en mikroskopisk analys av prostata-utsöndring, utvärdera smeten från urinröret. Dessutom används en modern undersökningsmetod - PCR - för diagnos av STI. Metodens noggrannhet är 100%.

På ett sonogram (en bild på ultraljud) kan du se prostataens storlek, struktur, konturer, närvaro av tumörer, kalciner, mängden resterande urin.

När cystit på ultraljud ofta visualiseras förtjockning av väggarna, suspension i lumen.

Inflammatorisk process i njurarna på ultraljud ser ut som en expansion av inre håligheter, med hydronekros är deras deformation större.

Tumörer, stenar, utvecklingsviklingar kräver ytterligare förhandsgranskning, utföra urskild urografi, vilket gör att du kan bedöma urinvägarna i allmänhet och funktionell kapacitet hos varje njure.

Det finns djupare metoder för diagnos i urologin, så även om ett tre-glas urinprov upptar sin nisch i diagnostisk sökning, skulle det vara klokare att förlita sig på en modern klinisk och urologisk undersökning, vilket är ganska överkomligt.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

1.467 totalt antal visningar, 5 visningar idag

Ett tre-glas urinprov är en analys som visar närvaron av en inflammatorisk process och återspeglar lokaliseringen

Urinalys spelar en viktig roll vid diagnosen den inflammatoriska processen i urinvägarna. En av analyserna är ett tre-glas urinprov - en effektiv forskningsmetod som hjälper till att identifiera fokusen på inflammation snabbt och snabbt.

Tre-kopps urinprov

I mänsklig urin finns det normalt isolerade vita blodkroppar - vita blodkroppar. Om insidan av urinblåsan eller njurarna falla bakterier medför en "koppling" av immunsystemet och aktiv infiltration av leukocyter in i skadestället. Leukocyter är nödvändiga för destruktion av bakterieceller, och när ett stort antal av de senaste rikligt dör och utsöndras i urinen på ett naturligt sätt.

Tre-glas urinprov är en speciell diagnostisk metod som hjälper till att klargöra resultaten av en allmän urinanalys och Nechiporenko-analys. Ofta är ett sådant prov tilldelas det efter den första utvärderingen, eftersom det vid den tiden skulle hon ta reda på den exakta mitten av inflammation - urinröret, urinblåsa och njurar. Kärnan i analysen reduceras till samlingen av tre urinprover i olika behållare.

Nackdelen är också där - om det samlas in felaktigt kommer informativiteten att vara låg. Som regel ges ett tre-glasprov till män. På kvinnor, på grund av de speciella egenskaperna hos urinsystemets struktur, utförs ett tvåglasat prov - det kommer att visa mer pålitliga resultat.

vittnesbörd

Analysen utförs nästan aldrig oberoende, det är en extra. Därför misstänks grunderna för trehstakannaya urinprov av en specifik patologi eller redan identifierat andra sätt att avvikelser i hälsotillståndet hos urinvägarna:

 1. Akut bakteriell prostatit.
 2. Akut urinrör.
 3. Neoplasmer av godartad, malign karaktär i olika delar av systemet.
 4. Adenom av prostata.
 5. Kronisk prostatit.
 6. Akut kronisk pyelonefrit.
 7. Akut kronisk blåsan.
 8. Hemoragisk cystit.
 9. Glomerulonefrit.

Tillsammans med den allmänna analysen av blod kan provet tilldelas för att identifiera abnormiteter i urinen från patientens ord - blodproppar, mörk urin, urin med förändrad lukt. Efter en generell analys eller analys av Nechiporenko utförs ett treglasat prov vid leukocyturi, bakteriuri, hematuri. Efter att ha hittat fokus på inflammation eller tumör utförs ultraljud, CT och MR, om det behövs.

Symtom där ett prov kan utföras är som följer:

 • Purulent, serös, spotting från urinröret hos kvinnor och män;
 • Snabb urinering under dagen, på natten;
 • Smärta i nedre delen av ryggen, underlivet;
 • Rezi, brännande, smärta vid urinering.

Hur man samlar in

För att resultaten ska vara tillförlitliga, en dag innan du samlar urin, måste du utesluta att du tar ett antal läkemedel. De innehåller färgämnen och andra ämnen som kan påverka resultatet av analysen negativt. Dessa inkluderar:

 • rifampin;
 • multivitaminer;
 • metronidazol;
 • Amidopyrine;
 • Eventuella diuretika.

Sådana läkemedel som salicylater, litiumbaserade läkemedel, penicilliner, aminoglykosider, cefalosporiner kan öka mängden protein i urinen, så det är också extremt oönskat att ta emot före analysen. Också i 24 timmar bör du sluta dricka rött vin, äter inte morötter, betor, andra färgämnen. Vattenmeloner, meloner och en stor mängd vatten innan analysen kan ändra densiteten i urinen, bör de inte konsumeras. 2 timmar före testet måste du sluta röka, ta starkt te, kaffe.

Om ett urinprov med tre glas behöver göras i samband med en misstänkt prostatasjukdom samlas urin under överinseende av en läkare. Faktum är att innan den tredje delen samlas upp får mannen en manuell massage i prostata, och hemma är det omöjligt. I andra situationer kan du samla urin hemma. Vägra att analysera om patienten fick cystoskopi dagen innan.

Innan du samlar urin kan du inte urinera i 3-4 timmar, ännu bättre att samla på morgonen efter att ha vaknat. Tre särskilda apotek behållare måste köpas i förväg, och du behöver bara köpa sterila behållare. De måste numreras (1,2,3) och fyllas i enlighet med rätt ordning. Använda behållare för analys är inte tillåtna!

Innan du samlar urin måste du följa reglerna:

 1. Utför genitalernas hygien, men använd inte tvål, desinfektionsmedel.
 2. Kvinnor stänger ingången till vagina med en tapppinne, tryck på labia (under menstruationssamlingen utförs inte).
 3. Män trycker undan hudvecken och exponerar urinrörets öppning.
 4. Behållare öppna, sätt på en stabil yta.

Då behöver du urinera i tre behållare, men bara för en handling av urinering. Den andra delen ska vara något mer än hälften av den totala analysen. I den tredje burken placeras alla rester av urin - cirka 25%, detsamma går till den första burken (kvinnor delar analysen i två behållare).

Dekodning av indikatorer

Normen för indikatorerna för denna analys är följande:

 • Antalet röda blodkroppar är upp till 3;
 • Leukocyter i synfältet - upp till 5 hos kvinnor, upp till 3 hos män;
 • Färgen på urinen är gul, halmgul;
 • Bakterier - frånvarande;
 • Epitelceller är upp till 2-4;
 • Tätheten av urin är 1008-1024 g / l.

Avvikelser från normen

Överskrida ovanstående indikatorer innebär utveckling av en patologisk process i urinvägarna:

 1. Om ett stort antal vita blodkroppar är närvarande i den första dosen har patienten uretrit (inflammation i urinröret).
 2. När det största antalet vita blodkroppar detekteras i det andra provet kan man dra slutsatsen att blåsan är inflammerad. Samma resultat kommer att ligga hos män med infektion i prostata, eftersom blåsan, när den kontraheras, också tar bort prostata hos hemligheten.
 3. När leukocyturi är ungefär lika uttryckt i alla tre proverna, har patienten en njurskada - en inflammatorisk process, glomerulonephritis. Ett liknande resultat är karakteristiskt för blåsans tumörer.

Närvaron av purulenta innehåll i några två prover tyder på att det finns fokus på purulent inflammation i njuren eller urinblåsan. Om urinen visade blod kan det betyda närvaro av en tumör, tuberkulos av blåsan, konkretioner i njurarna, urinblåsan, blåsan, akut cystit, inklusive hemorragisk. På ett tre-glasprov, beroende på typen av hematuri, kan den också dra slutsatsen att besvärets natur är:

 1. Initial hematuri - blod är närvarande i det första provet, i andra är färgen på urin normal. Detta är ett symptom på akut uretrit.
 2. Total hematuri - blod är närvarande i tre prover, vilket speglar blödning från njurarna.
 3. Terminal hematuri - blod är bara i den andra delen. Detta är ett tecken på nederlaget i blåsans hals.

Vid utförande av ett treglasat prov kan man få falska resultat vars orsak är dålig förberedelse, felaktig uppsamling, blandning av prover med siffror, blandning av olika delar mellan varandra, överträdelse av lagringsregler.

Förklaring av tre-glas urinprovet