Huvud
Massage

Metoder för att analysera urin

För att upprätta en noggrann diagnos krävs ytterligare undersökningsmetoder. Vid patologier av urinvägar är analysen av urin vid prostatit särskilt indicativ. Studien gör att du kan bedöma njurarnas arbete. Dessutom är det möjligt att identifiera cystit eller uretrit, vilket kan vara en orsak till prostatit. För att få ett ostört resultat är det viktigt att följa all doktors instruktioner angående reglerna för insamling av materialet före forskning.

Förberedelsernas egenskaper

Urin reflekterar inte bara närvaron eller frånvaron av en bakterie i njuren eller urinblåsan. Det indikerar också tillståndet för hela organismen som helhet. Förvrängda indikatorer kan indikera överträdelsen av metaboliska processer, förgiftning med giftiga ämnen och andra allvarliga brott. Även små störningar i näring kan påverka antalet analyser.

För att indikatorerna ska vara pålitliga kan du inte minska intaget av vätska innan du kan passera urin. Försök att inte tänka på det och dricka så mycket vatten och te som du gör varje dag. Öka volymen av att dricka kommer att minska koncentrationen av urin och minskningen tvärtom kommer att öka.

Eliminera opålitliga resultat kommer att hjälpa en enkel diet. Det innebär uteslutning från kosten av stekt mat, konserver, pickles, kryddor och en stor mängd kött. Naturligtvis är det inte tillåtet att dricka några alkoholhaltiga drycker.

Det rekommenderas inte att delta i ökad fysisk ansträngning, det vill säga att delta i ett gym och göra en morgonkörning innan du besöker kliniken. Det är viktigt att sluta ta alla mediciner. Om några av dem är nödvändiga för dig och vägran är omöjligt är det viktigt att informera läkaren om att du nu behandlas med specifikationen av läkemedlets namn.

Regler för insamling av material

För frånvaro av föroreningar är det rekommenderat att använda en speciell behållare som kan köpas på något apotek. I extrema fall tillåts användning av glasbehållare, som först måste tvättas och steriliseras.

Samling utförs på morgonen. Urin bör ackumuleras över natten. Innan rutinerna rekommenderas att ta en dusch och torka de externa könsorganen noggrant. Hämta urin på avstånd, det vill säga att inte låta behållarens kant röra på huden. Den mest vägledande är den genomsnittliga serveringen. För en detaljerad studie av indikatorerna är hundra milliliter tillräckliga.

Det rekommenderas att leverera materialet direkt efter samlingen till kliniken. Förvara urinen i högst två timmar på en mörk, kall plats, men inte i kylskåpet. Det rekommenderas att intensiv skakning undviks under behållarens leverans.

En behållare är nödvändigtvis innesluten med en riktning i vilken inte bara personuppgifter anges, utan även syftet med studien och även dess utseende.

Metoder för undersökning

Med prostatit beaktas olika urinindikatorer, men en allmän studie är först tilldelad. Det här är den enklaste metoden att bedöma kroppens tillstånd, vilket tar lite tid. Det är nödvändigt att utvärdera sammansättningen av de kemiska föreningarna i fällningen.

Det finns ingen specifik förberedelse innan du besöker kliniken, förutom vad som beskrivits ovan. Nödvändigt observerade hygien och använde sterila rätter. Om prostatit misstänks kan följande förändringar observeras:

 • Materialets färg ändras ofta till mjölk. Detta förklaras av det höga innehållet av leukocyter.
 • Lukten förändras inte. Om det finns en markant förändring i det, bör njurens patologi uteslutas.
 • Transparens är förlorad, men det är tillåtet och frånvaron av abnormiteter.
 • Med surhet är det ofta alkaliskt, medan det i norm är surt.
 • Förekomsten av specifika föreningar, såsom protein, salter och hemoglobin, är inte en karakteristisk indikator för denna sjukdom.

Således kan indexen av denna typ av undersökning endast bidra till att identifiera närvaron av ett foki av inflammation. Att uppskatta dess lokalisering och mer exakt för att avslöja anledningen till att ytterligare metoder kommer att hjälpa till.

Cytologisk undersökning

Den har en särskilt hög prestanda. Endast med hjälp av det är det möjligt att inte bara avslöja patologi utan också att utvärdera effektiviteten av behandlingen samt organets tillstånd i kronisk kurs. Du kan överföra undersökningen samtidigt med en allmän analys eller separat. Effektiviteten av detta förändras inte. Som ett komplement kan ett smet från urinröret eller en undersökning av ejakulatet förskrivas.

När du förbereder dig för insamling av material är det viktigt att följa en diet, vägra att ta droger och alkohol. Före proceduren utförs organens toalett och för uppsamling rekommenderas att endast en speciell behållare används.

Normalt, i en cytologisk studie, bör epitelceller vara inom 10. Deras ökning indikerar inflammation men inte specifikt på prostatit. Detsamma gäller för röda blodkroppar, som normalt inte ska vara mer än 3. Antal leukocyter är tillåtna upp till 5 i sp. Med denna sjukdom ökar de kraftigt.

Bakteriologisk analys

Det är en vägledande analys. Det är särskilt viktigt att bestämma orsaken till patologin, eftersom det endast med hjälp av den kan upptäcka en patogen mikroorganismer, liksom bestämma dess känslighet för drogerna. För att utvärdera resultatet kommer tre delar biologiskt material att krävas. Den huvudsakliga minus av analysen är dess varaktighet. För att bestämma typen av mikroorganismer kan det ta upp till två veckor.

När du samlar materialet är organets sterilitet och omsorgsfulla toalett viktigt. Till skillnad från ovanstående regler, kan urin i detta fall lagras på en sval plats, till exempel i kylskåpsdörren i 13-17 timmar. Men i alla fall utförs samlingen på morgonen, ackumulerade över natten urin.

Avvikelser är upptäckt av alla slags parasiter eller mikroorganismer. I normen borde de inte vara. Om några av dem identifieras kan det krävas ytterligare typer av undersökningar.

Urinanalys rekommenderas att tas inte bara i början av behandlingen, men också 4-5 dagar efter starten av behandlingstiden. Detta kommer att ge ett tillfälle att bedöma dess effektivitet och om nödvändigt ändra taktik. Dessutom genomförs en kronisk studieperiod minst två gånger om året.

Mer detaljer om normerna och metoderna för urinanalys kommer att beskrivas nedan:

Protein, erytrocyter och andra indikatorer på urinanalys för prostatit och andra sjukdomar i det genitourära systemet hos män

Prostatit är en förförisk sjukdom som kräver brådskande handling. Frånvaron av behandling kan leda till utveckling av allvarliga patologier och cancerframkallande.

Därför utser läkare, till vilka patienter behandlar lämpliga klagomål, patienten att genomgå en omfattande undersökning.

Detta tillvägagångssätt ger dig möjlighet att få ett fullständigt utbud av information om patientens hälsotillstånd och göra en korrekt diagnos. En separat plats i komplexet av laboratorieaktiviteter som faller inom ramen för studien ägnas åt analys av urin.

Indikatorer för biokemisk och allmän urinanalys hos män med prostata sjukdomar

Allmän och biokemisk analys av urin är den mest prisvärda metoden och samtidigt effektiv för att detektera sjukdomar hos det geniturära systemet.

Vid bedömningen av hälsotillståndet när den generella analysen av ämnet genomförs utvärderar läkaren de yttre tecknen. Normalt bör den biologiska produkten vara transparent och ha en ljusgul färg.

Varje avvikelse från normen indikerar utvecklingen av patologier i organens vävnader.

Vid biokemisk analys beaktas ett bredare utbud av data, inklusive:

 • antalet leukocyter (normalt upp till 3 enheter i synfältet);
 • nivå av proteininnehåll (i en frisk patient i urinen är frånvarande);
 • Saltkristaller (i ett friskt tillstånd är frånvarande);
 • erytrocyter (1 enhet eller frånvarande i synfältet).

Om hur exakt de kliniska egenskaperna och de yttre parametrarna för urin förändras i dessa eller andra sjukdomar, läs nedan.

Akut och kronisk prostatit

Med prostatit, urinmoln. Orsaken till turbiditet är ökningen av erytrocytnivåerna.

Om patienten utvecklar purulent prostatit kommer i urinen att finnas trådformiga formationer av vit färg, sakta sedimentera på botten av behållaren.

Om den biologiska produkten har fått en mjölkaktig vit färg, så det inkluderar ökat antal vita blodkroppar (vanligtvis med prostatit deras antal, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen, mycket eller obetydligt högre än 3 enheter).

Tätheten av urin för diagnos av prostatit har ingen effekt. Mängden protein, 0,033 g / l och mer, är en tydlig indikation på utvecklingen av prostatit.

Surhetsindexet är normalt 5-7 pH. Men dess överträdelse är inte ännu bevis på problem med prostata. Ofta varierar den här siffran på grund av missbruk av fysisk belastning och växtfoder.

Adenom av prostata

I de flesta fall liknar de siffror som finns under studien hos patienter som lider av adenom som hos patienter med prostatit.

Därför bör avkodningen av resultaten utföras av en specialist (en urolog).

Diagnosen görs efter att ha erhållit resultaten av laboratorieforskning, palpation och några andra snävt fokuserade studier.

Prostatacancer

Huvudindikatorn för utvecklingen av prostatacancer är det ökade innehållet av erytrocyter i urinen.

I regel är denna indikator tillräcklig för att en läkare kan dra till sig lämpliga slutsatser.

Och eftersom en allmän och biokemisk analys av urin inte räcker till för att göra en lämplig dom, får patienten vanligtvis ett hänvisning till ytterligare studier: blod på PSA, prostatasekretionsanalys och andra.

Orsakerna till protein i urinen hos män

Normalt är innehållet i urinprotein hos män 0,3 g / l. Om denna siffra överskrids kan en specialist dra slutsatser om utvecklingen av patologier i kroppen.

I regel är orsaken till att proteininnehållet ökar, de inflammatoriska processerna som sker i det urogenitala systemet hos män.

Bland de främsta orsakerna till ökningen av proteinhalten i urinen kan vara:

 • cystit och olika varianter av bakteriell skada;
 • störningar i njurarnas arbete (pyelonefrit, glomerulonefrit);
 • njurskada av giftig natur
 • diabetiska processer;
 • några andra stater.

Och vad säger en förhöjd nivå av röda blodkroppar?

Det ökade innehållet av erytrocyter i urinen kallas hematuri. Överträffa normen betyder inte att patologin har utvecklats i kroppen. Anledningen till att öka innehållet i röda blodkroppar kan ta sulfanilamid, urotropin, antikoagulant eller askorbinsyra av artificiellt ursprung.

Men i de flesta fall anger en överträdelse av de etablerade normerna närvaron av:

 • urolitiasis;
 • pyelonefrit;
 • mononukleos;
 • en njur- eller blåstumör;
 • dålig blodpropp
 • hjärtsjukdomar;
 • några andra sjukdomar.

Den slutgiltiga slutsatsen om patientens hälsotillstånd bör ske uteslutande av en specialist.

Vad kan säga urinfärgen?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Som vi nämnde ovan kan en biologisk produkts skugga säga om många förändringar som sker i genitourinärsystemet:

 • molnig urin. Det står att innehållet i den biologiska produkten ökar innehållet i röda blodkroppar. I sådana situationer är sannolikheten för att utveckla en prostatit hos en man kronisk eller akut;
 • färgning av ämnet i mjölkvit färg. Bevis på en ökning av vita blodkroppar, som också ofta talar om en förvärmning av prostatit;
 • röd eller nära den skugga av urin. Kan bekräfta utvecklingen av prostatacancer, närvaron av döda eller inflammation i prostatakörteln, cancer i urinblåsan, dålig matsmältning av hemoglobin och vissa andra sjukdomar. En liknande nyans uppträder också på grund av skador på det urogenitala systemet. Men för att provocera färgen av urin i röd färg kan man också använda lämplig mat (till exempel betor);
 • urinbrun. Han talar om utvecklingen av patologiska processer i prostata eller organ i genitourinary systemet. Att byta skugga till brunt beror på att urinen i utsöndringen av prostata eller sämre vätska kommer in i urinen. Sådana förändringar orsakas också av inflammation av testiklarna och närvaron av stenar i blåsan;
 • urin av grön nyans. Visas vid utveckling av en prostatit av infektiös natur. Också orsaka ett sådant val av färgning kan vara tarmsjukdomar, förgiftning, dysbios och några andra sjukdomar.

Finns det ett urintest för PSA?

För att bestämma nivån av PSA i kroppen hos en man kräver övergivande av blod. Resultaten av urintestet i detta fall kan tjäna som ett stöd för att fatta ett bestämt beslut angående valet av rätt behandlingstaktik.

Analys av den första delen av urinen efter prostata massage

I detta fall erhålls urin genom att massera prostata. De första dropparna av biomaterialet appliceras på glaset och undersöks. De innehåller en hemlighet som utsöndras under massagen och kan därför ge experter viktig information.

Relaterade videoklipp

Om urintester med prostatit i video:

Urinalys i närvaro av sjukdomar i det genitourära systemet är inte en diagnostisk metod, vilket möjliggör ett pålitligt resultat. Sådana händelser tillåter dock fortfarande att undersökningen av patienten är fullständig och mångfacetterad.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Indikatorer för urinanalys för prostatit

Diagnos av sjukdomar i det genitourinära systemet är omöjligt utan analys av urin. Utseendet hos män av klagomål om smärtsam eller svår urinering, smärta i ljummen, huvudet på penis är anledningen till att man kontaktar urologen. Först och främst kommer flera varianter av urinanalys att tilldelas.

Betydelsen av förberedelserna

För varje typ av forskning måste du ordentligt förbereda. Underlåtenhet att följa rekommendationer kan snedvrida resultatet av analysen, ge falska positiva resultat.

På tröskeln till det vanliga dricksregimen kräver urinanalys inte ökat eller minskat vätskeintag. Rött kött, alkohol, kryddig mat verkar på urinröret är irriterande, så du bör utesluta dem.

Starkare träningspass och fysisk överansträngning kan påverka analysen negativt. Antibiotika och uroseptika bör avbrytas för att inte dölja bilden av inflammation.

Urin samlas i en ren steril behållare gjord av plast eller glas. Det är att föredra att använda speciella behållare från apoteket, deras renhet är utan tvivel. Planerad urinprovtagning utförs på morgonen omedelbart efter uppvaknande. Under natten blir det mer koncentrerat, det finns en större sannolikhet att observera mindre avvikelser.

Händer och könsorgan tvättas med tvål. Några första droppar släpps ut på toaletten. Därefter samlas urinen i en behållare. För analysen är 50-100 ml tillräcklig. Senast 2 timmar borde han vara på bordet med laboratorieassistenten. Senare denna gång, mikrober multipliceras i det, fällning utfälls och slem uppträder. Detta leder till fel svar.

Allmän analys av urin

Detta är den enklaste och vanligast tillgängliga studien som genomförs i de flesta patologier.

Före analysen utvärderas färgen och genomskinligheten i urinen. Hon är en klar, ljusgul färg i en frisk person. Förändringar i dessa indikatorer är associerade med utseendet av röda blodkroppar, leukocyter eller protein. Utseendet av grumlighet och vita trådar indikerar indirekt prostatit.

Nästa steg är att mäta densiteten och pH. Den specifika vikten beror på njurernas förmåga att koncentrera urin. Normalt värde är 1010-1024 g / l. För diagnos av prostatit är denna indikator inte av stor betydelse.

Den allmänna analysen av urin med prostatit tar hänsyn till sådana indikatorer:

Tabellen visar normala resultat och abnormiteter som är karakteristiska för prostatit.

De återstående biokemiska parametrarna - glukos, ketonkroppar, urobilinogen, hemoglobin - är inte specifika för analys med prostatit.

Cytologisk undersökning

För tillförlitligheten av studien och platsen för inflammationen rekommenderas att man använder ett treglasat prov för analys. Urin samlas i tre behållare. 10 ml urin släpps ut i den första behållaren.

Gör sedan en prostata massage och samla en del av urinen i nästa behållare. Resterna släpps senast. Den första urinen är inflammation i urinröret, den andra delen återspeglar tillståndet av prostata, den tredje - blåsan.

I den erhållna urinen undersöks antalet celler. Vid hastigheten av epitelceller bestäms i en mängd från O till 10, leukocyter till 5 i synfältet och erytrocyter - upp till 3.

För prostatit kännetecknas av en ökning av antalet leukocyter, kan resten av indikatorerna inte förväntas prostatit, de förändras och med andra patologier i urinvägarna. Men övervägande av förändringar i den andra delen av urinen ger rätt att misstänka inflammation i prostatakörteln.

Bakteriologisk studie

Vad som kommer att bli resultatet av denna studie beror på den korrekt uppsamlade urinen. Utför ett tre-stegs test. Under samlingen är det viktigt att inte låta behållaren komma i kontakt med könsorganen och tvätta dem ordentligt.

Syftet med studien är att upptäcka mikrober, svampar eller protozoer. Identifiera virus som använder denna metod är omöjligt, de är mycket små och deras vitala aktivitet passerar inuti cellerna.

Bakterier definieras i form av kluster av celler av olika former - rund, stavformad spiral. De kan placeras separat, med kedjor, kluster. Vissa, till exempel gonokocker, lever bara inuti celler. Svampar ser ut som korn eller filament av mycelium.

Om en bakteriell infektion upptäcks under diagnosen, är det i vissa fall nödvändigt att bestämma känsligheten för antibiotika. För att göra detta sågs urin till speciella näringsmedia för odling av kolonier av mikroorganismer. Sedan är de misstänkta överförda till miljön med ett antibiotikum. På grund av frånvaro av bakteriell multiplikation är sensitivitet för antibakteriellt medel etablerat.

Urinanalys rekommenderas att genomföra vid det inledande skedet av diagnosen och efter återvinning för att bestämma effekten av behandlingen. Men det används inte isolerat från andra studier. För att diagnostisera prostatit behöver du en klinisk bild, data från laboratorie- och instrumentstudier.

Urinanalys för prostatit

Bekräftar den preliminära diagnosen utser urologen en man med prostatit en serie undersökningar, varav en är urinanalys. Urinanalys med prostatit bidrar till att bestämma orsaken och arten av sjukdomen, vilket bidrar till valet av den mest effektiva behandlingstaktiken.

Typer och indikatorer för undersökningar

Många av symptomen på prostatit liknar de hos de flesta njure- och urinblåsesjukdomar. Typiskt urinering kan till exempel störa en man med prostatit inte bara på natten, men också under dagen. För att skilja mellan prostatit och urolithiasis, cystit, glomerulo- och pyelonefrit och andra inflammatoriska sjukdomar utförs urinstudier.

Analysen av urin vid en prostatit händer:

Det är extremt ovanligt att samla urin genom metoden för Nechiporenko. Endast om läkaren finner det nödvändigt. Alla typer av forskning kan utföras upprepade gånger det önskade antalet gånger.

Den allmänna studien baseras på en mikroskopisk utvärdering av kvantiteten och kvaliteten på de kemiska indexen för urincellulära inklusioner som samlas på morgonen på tom mage.

Förbereda för proceduren är inte svårt. Patienten tvättar sina sexuella organ och torkar dem väl och samlar sedan urin i ett beredat provkärl (behållare, burk eller annan behållare). Morgonurin är mycket koncentrerad, så analysen blir mest tillförlitlig. Fartyget måste vara rent, helst sterilt. Förskaffa det på ett apotek eller i ett laboratorium.

På tröskeln till analysen rekommenderas inte mottagning av fet, kryddig och söt mat, såväl som användning av alkohol. Dricksordningen bör vara normal. Fysisk stress (hårt arbete och träning i gymmet) bör minskas eller inte utföras.

Vid undersökning av urin för prostatit, en obligatorisk annullering av antibiotika krävs ett diuretikum och andra mediciner. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, eftersom många läkemedel påverkar resultatet av undersökningen.

Förekomsten av urinvärden som överstiger normen indikerar en progressiv inflammatorisk process.

Med prostatit är urin oklart, med vita vener. Urin kan ändra färg på grund av att ta multivitaminer. En mörk eller brun nyans kommer att tala om maligniteten i prostata vävnaden, så ytterligare undersökningsmetoder kommer att behövas.

Turbiditet är associerad med upplöst i urinsalter, vilka fäller ut, eller med närvaron av leukocyter. Urin blir ogenomskinlig när bakterierna kommer in i kroppen, inflammatorisk process, lymfflödesstörning. Akut prostatit kännetecknas av grumlighet på grund av närvaron av pus, slem och mikrober.

Det tillåtna värdet av proteinalbumin i prostatakörteln är 0,033 g / l. I normal, även med en kronisk process, bör proteinet i urinen vara noll.

Närvaron av fällning indikerar den pågående förkalkningen av utsöndringen av prostata.

Cytologiska parametrar för urinanalys med prostatit bestäms samtidigt med en allmän studie av nya diagnostiska tekniker. Cytology visar förändringar i vävnad i körteln. Förberedelser för analys liknar den tidigare (generell). Ett exempel på tre koppar används ofta här.

Blod i urinen hos män med prostatit (erytrocyter) är sällsynt. Om detta hände, misstänker de:

 • trauma av prostata, som ett resultat av skada på urinblåsan under diagnosen;
 • blodkärlsbrott;
 • förekomst av hyperplastiska förändringar i körteln i kronisk långvarig prostatit eller maligna neoplasmer.

Om en patient länge varit sjuk med en kronisk form av sjukdomen kommer hematuri i urinen att tala om att utveckla prostatacancer. Patienten är akut på sjukhus.

Med prostatit observeras alltid vita blodkroppar i urinen, men siffrorna över 7 enheter indikerar storheten i inflammationsområdet.

Bakteriologisk analys utförs för att identifiera alla infektionspatogener (speciellt vid misstänkt bakterieform), vilket är en provocerande faktor för sjukdomen. Bakteriekopi av urin görs samtidigt med cytologi. Tre kulturer morgon urin såddas till näringsmediet. Detektion av mikroben sker från några dagar till två veckor. Det bakteriologiska indexet för CFU mer än 1000 cfu / ml indikerar hur brådskande behandlingen är.

Förberedelsen avslutas i den djupa hygienen hos manens yttre organ och tvättar den med en blek manganlösning.

Urinalys med prostatit är en överkomlig och enkel studie. För att få de bästa resultaten är det att föredra att ta en genomsnittlig del av urinen. Först passera hennes första jet i några sekunder, och sedan - urinera i tanken, sänka resten i toaletten. För studien är 50-100 ml urin tillräcklig. Tidigare urinering bör ske fyra timmar innan mannen skulle klara provet.

Urinen levereras till laboratoriet inom 2 timmar (senast 3), med den medföljande medicinska riktningen.

Undersökning med prostatit: En analys av urin och blod

För att fastställa rätt diagnos för eventuella klagomål skickas patienten till ett blod- och urintest. De flesta inre organens arbete kan spåras av blodets resultat. För att kunna veta hur njurarna fungerar är det nödvändigt att ge urin för analys. Detta kommer att bidra till att identifiera sjukdomen i början, om någon.

För att njurarnas arbete inte ska störas är det nödvändigt att urinen som bildas i dem lämnar fritt och att inget hindrar utflödet. Med den minsta stasis eller förträngning kan stasis förekomma, vilket leder till en ökning i njurarna. Efter ett tag på grund av detta bildas en infektion som kommer att provocera den inflammatoriska processen eller andra komplikationer.

Urinanalys är den billigaste och enklaste metoden för forskning. Indikatorerna kommer att baseras på färg, densitet och reaktion av urin. Därför är det mycket viktigt att samla urin ordentligt, så att resultatet inte snedvrids av externa faktorer.

De vanligaste sjukdomarna i njurarna är pyelonefrit, glomerulonephritis, urolithiasis. Analysen av urin är viktig för prostatit, och den är ordinerad till alla patienter som söker medicinsk hjälp.

Förberedelse för analys

Innan du tar ett urintest är det nödvändigt att observera ett antal speciella åtgärder. Detta gör det möjligt för labtekniker att få ett tillförlitligt resultat. Det finns inget behov av att utesluta eller begränsa drickning. Observera det vanliga läget. Använd flytande så mycket som du normalt gör.

Vissa produkter bör dock uteslutas från menyn. Ät inte på kvällen på studien mycket kött, salt, sur och kryddig mat. Sådan mat irriterar urinledaren på grund av vad resultatet blir förvrängt. Avstå från att dricka alkohol.

Du kan inte fysiskt överdriva. Så gå inte till gymmet eller gör sport. Sluta ta antibakteriella eller andra mediciner, uroseptika. I vissa fall är det omöjligt att sluta ta sådana droger. Informera därför läkaren om detta, eftersom drogerna kommer att påverka analysens resultat.

Använd en ren behållare för att samla urinen. Det kan köpas på apoteket i form av en speciell behållare. Användning av icke-steril kapacitet är inte tillåtet. Samla urin på morgonen, omedelbart efter uppvaknande. På natten fungerar njurarna annorlunda. Därför kommer morgon urin vara starkt koncentrerad, och detta bidrar till tillförlitlig analys.

Urinsamling för analys

Omedelbart innan du samlar urin måste du observera hygien. Tvätta könsorganen noggrant med tvål för att förhindra insamling av slem. Rör inte kroppen. Kvinnor under menstruationen bör använda en tampong så att blodproppar inte kommer in i behållaren med urin.

Analysen tar en genomsnittlig del av urinen. Detta innebär att när du urinerar måste du hoppa över den första delen av urinen i några sekunder och sedan samla mediandelen i behållaren. Sedan urinera på toaletten. För analys är det tillräckligt att samla ca 100 ml urin.

Efter alla dessa procedurer måste du leverera den samlade urinen till laboratoriet så snart som möjligt. Om mer än 2 timmar har gått sedan insamlingen förvrängs resultaten av studien under inverkan av ljus, temperatur och tid. Vid transport, undvik att skaka.

Urinanalysen ska levereras till mitten av studien tillsammans med doktorns riktning. I riktning indikeras vilken forskning som ska genomföras. I vissa fall, för noggrannheten i resultatet, görs urinanalys enligt Nechiporenko. Läkaren kommer att markera i riktning mot ett sådant behov.

Förklaring av resultat

I urinstudien beaktas följande indikatorer:

Leukocyter ska normalt vara 0-5 i synfältet hos kvinnor och 0-3 hos män. Proteinet bör vara frånvarande. Närvaron av protein i urinen kan prata om inflammatoriska processer i njurarna och andra allvarliga sjukdomar. Ketonkroppar i urinen manifesteras i utvecklingen av diabetes mellitus.

Normen för glukos i urinen är dess fullständiga frånvaro, och närvaron talar om diabetes, leversjukdomar, njursvikt etc. Bakterier i urinen förekommer i smittsam njurskada.

Salter i analysens resultat kan prata om missbruk av salt mat eller utveckling av urolithiasis. Erytrocyter ska normalt vara i en enda definition. Ett högt erytrocytindex indikerar allvarliga patologier som kräver omedelbar behandling.

Aceton i urinen indikerar en förgiftning av kroppen. Det förekommer i diabetes mellitus, dehydrering i infektionssjukdomar, hög temperatur.

Urinanalys för inflammation i prostata

Om prostatit, inflammation i prostata, kan du höra mer och oftare. Detta beror på ökningen av antalet sjukdomar, vilket kräver särskild behandling från en urolog. Utan lämplig terapi leder sjukdomen till sexuell impotens. Urinanalys med prostatit är en viktig, men samtidigt enkel och prisvärd metod.

En patient med prostata bör samla urin i tre behållare: den ursprungliga, medelstora och slutliga. I laboratoriet undersöks varje del för närvaron av protein, erytrocyter och leukocyter. Indikatorer ovanför normen indikerar förekomst av inflammation.

Med prostatit med den första delen av urinen tvättas allt överskott från kanalen och därför kan man, tack vare denna analys, känna till urinrörets tillstånd. Det är viktigt att göra en analys av hemligheten som produceras av prostata. Dessutom med prostatit göra ett spermogram.

Analyser för njursjukdom

Glomerulonefrit är en njursjukdom som leder till allvarliga komplikationer. Därför är analysen av urin med glomerulonephritis en obligatorisk metod för diagnos. Det visar njurarnas tillstånd och hur de fungerar. Med glomerulonefrit är det alltid ett protein i urinen. När statusen startas ökar proteinindexet kraftigt.

Färgen på urinen har en rödaktig eller brun streck. Detta beror på ökningen av röda blodkroppar. Med glomerulonephritis görs urinalysen:

 • gemensamt;
 • Rebergs test;
 • Zimnitskijs rättegång
 • mikroskopisk slamkontroll.

I akut glomerulonefrit hos människa observerade svullnad, svaghet, illamående, smärta, ryggsmärta, stötar blodtryck. Om urinens färg har förändrats, är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp. Vid kronisk glomerulonephritis är symtomen mindre uttalade. Sjukdomen utvecklas långsamt.

Ofta misstänker patienter inte ens förekomsten av denna sjukdom. Behandlingen består i komplex terapi. Förhöjda parametrar i analyserna kan kvarstå under lång tid. Därför måste urin och blodprov med glomerulonephritis tas rutinmässigt för övervakning.

Symtom på urolithiasis

Själva namnet på sjukdomen talar om bildandet av stenar i blåsan eller bäckenet. Detta är en vanlig urologisk sjukdom. Det finns många orsaker till urolithiasis. Till exempel felaktig kost, ärftlig faktor, biokemiska processer och många andra orsaker.

Med urolithiasis görs ett antal undersökningar. Dessa inkluderar blod- och urinprov, njurens ultraljud, magnetisk resonans urografi.

Symtom på urolithiasis uttalas. Det finns en renal kolik. Smärtsamma känslor är mycket starka, och ibland är de bullriga, tråkiga. Det finns hematuri (utseende i blodets urin), speciellt när konkretet passerar genom urinledaren och traumatiserar det.

Urinering blir frekvent. Några misstänker att de är oroade för cystitis. Med urolithiasis är posturusanuria möjligt (oförmåga att urinera). Detta beror på att urinutflödet störs på grund av stenar i båda urinledarna. I detta fall är omedelbar medicinsk behandling nödvändig.

Index i urinen med njurstenar

Med urolithiasis görs en allmän analys av urinblod. I blodet ökar indexet för ESR och leukocytos observeras.

Om du misstänker en stensjukdom, måste du göra ett morgonturintest och ett 24-timmars urintest. Detta gör att vi kan fastställa arten av stenbildning och njurarnas funktion.

Utvecklingen av urolithiasis förändrar indikatorerna i urinen. Erytrocyter ökar, därför får färgen på urinen en rödaktig nyans. Leukocyter har en norm på 0-5 i synfältet, men för en given sjukdom kan den överskridas flera gånger. Tätheten hos urinen förändras, en fällning observeras.

Sådana symtom och indikatorer är emellertid karakteristiska inte bara för denna sjukdom utan också för andra allvarliga sjukdomar, därför är det omöjligt att fastställa en diagnos. Om du byter urinfärg, luktar du, om du har ont i underlivet, bör du kontakta terapeuten i nedre delen av ryggen.

Tidig diagnos och effektiv behandling kommer att eliminera sjukdomen i ett tidigt skede. Men det är bättre att stödja kroppens arbete genom att vidta förebyggande åtgärder. Gör det regelbundet. Titta på mat. Eliminera användningen av mat av dålig kvalitet.

Använd mycket vätskor. Missa inte alkoholhaltiga drycker.

Urinanalys för prostatit hos män

Urinalysis är ett universellt laboratoriediagnostiskt förfarande för differentiering av sjukdomar och avslöjar en patologisk process.

Om en man som har konsulterat en läkare misstänks för en inflammatorisk process i prostatakörteln krävs en klinisk undersökning.

Ett av de obligatoriska förfarandena är analys av urin med prostatit. Efter en laboratorieundersökning analyserar läkaren urinindikatorerna, vilket kan indikera förekomst av inflammation.

Indikationer för analys

Ett av de tidigaste sätten att diagnostisera en sjukdom är att studera urin. Läkarna rekommenderar att alla män, särskilt de som är i riskzonen efter 45 år, genomgår en årlig undersökning. Urologen leder patienten till urin för att identifiera patologi.

Orsakerna till studien av urin med inflammation i prostatakörteln är enkla. Många sjukdomar har liknande symptom, till exempel med prostata adenom. Därför är det nödvändigt att utföra alla nödvändiga laboratorietester för differentiering av sjukdomen.

En studie av urin kan krävas om det noteras:

 • ömhet i inguinal, femoral och penis;
 • svårighet att urinera
 • smärta när du tömmer urinblåsan.

Typer av urinanalys

Det finns flera samlingsmetoder där urin studeras. Män som har en prostatinflamnad ges ett tre-shot-test. I vissa fall krävs en fyra-poängsundersökning. Insamling av urin och forskning på Nechiporenko resultat gör det inte. Därför är det inte informativt och används inte för inflammation i prostatakörteln.

Vid hänvisning till en patient hos en patient med typiska specifika symptom på prostatit, kommer han att tilldela följande typer av studier för att bekräfta eller motbevisa undersökningsresultaten:

 • övergripande. När man tar ett prov för en allmän studie avslöjas de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos urinen, som förändras under inflammation.
 • cytologisk. Denna metod avslöjar förekomsten av förändrade celler i blåsan och prostata;
 • bakteriologicheskoy. Syftet med denna studie är att upptäcka patogena mikroorganismer.

Vid avvikelse från de studerade parametrarna från normen kan läkaren ta reda på orsaken till inflammation i prostatakörteln, bestämma arten av sjukdomsförloppet och föreskriva nödvändig behandling.

Förberedelse för analysen

För att resultaten av studien ska vara tillförlitliga rekommenderas följande regler innan urinen levereras:

 1. Dricka bör inte begränsas. Det är värt att dricka så mycket vätska som det konsumeras tidigare.
 2. Före undersökningen är det nödvändigt att byta kost. Det är viktigt att utesluta användningen av kött, saltade, sura rätter och kryddor. Sådan mat påverkar irritationen urinätaren, vilket kan leda till snedvridning av resultatet.
 3. Det är nödvändigt att utesluta mottagning av alkoholhaltiga drycker.
 4. Det är nödvändigt att begränsa sig från fysisk överbelastning.
 5. Det är viktigt att sluta ta antibiotika och andra läkemedel som kan påverka resultatet (diuretika). Om detta inte är möjligt, måste du informera läkaren om det.
 6. Urin samlas i en steril behållare.

Hur samlar du urin?

Innan du börjar samla urin måste du tvätta dig själv. Det är viktigt att skölja penisen så att slemmen inte kommer in i urinprovet.

Du måste samla en genomsnittlig del av urinen. Den första i det här fallet släpps inom några sekunder, och nästa efter det kommer in i behållaren, men inte till slutet. Det räcker att samla omkring 100 ml vätska.

Det är viktigt att snabbt leverera urin till laboratoriet. Om du försenar och tar provet på två timmar, blir resultaten uninformativa. Skaka inte vätskan i det här fallet.

Urin ska överföras till laboratoriet tillsammans med riktningen. Det beskriver arten av studien.

Allmän analys

Den allmänna analysen av urin är den huvudsakliga grunden, som avslöjar den mikrobiologiska bilden av kroppens inre tillstånd och det speciella könsorganet. Vid ändrade standarder för ämnen som ingår i provet föreskriver läkaren nödvändigtvis andra mikrobiologiska studier.

Nödvändiga prover tas om morgonen, omedelbart efter uppvaknandet, samlas endast den genomsnittliga delen av urinen. För att göra detta, först du vill hoppa över den första delen av urin i toaletten, sedan ersätta ren (helst steril) behållare och hämta det minst hundra milliliter urin, och resten återigen dra på toaletten.

Efter att ha studerat provet jämförs dess indikatorer med de normala enligt följande parametrar:

 1. I närvaro av inflammation i prostata kan urinen ha en vit färg på grund av innehållet av leukocyter i den. I normalt skick bör skuggan vara gul eller transparent.
 2. Vid patologiska förändringar i urinen kan det vara grumligt impregneringsmedel.
 3. Urinens miljö varierar med syra i norm på alkaliska i patologi.
 4. Olika kemiska föreningar (proteiner, glukos, hemoglobin, bilirubin, ketoner, salter) borde normalt inte vara närvarande. Om de är jämn i en liten mängd kan du misstänka prostatit.
 5. Lukten under studien utvärderas inte.

Om efter undersökningen tvivlar doktorn på diagnosen, upprepas eller andra studier kan ordineras.

Cytologisk undersökning

Tillsammans med en generell analys föreskrivs ofta urincytologi. Under förfarandet utvärderas cellernas sammansättning och graden av inflammation kontrolleras.

Cytologisk analys av urin i inflammation i prostata är säkerligen underlägsen i noggrannhet för studien av skrapning från urinröret, men hjälper fortfarande ganska bra till att identifiera patientens cancer och atypiska celler.

För en mer tillförlitlig bedömning av situationen är den första morgonens urin inte lämplig, eftersom ett tillräckligt stort antal döda celler ackumuleras i natten, där förekomsten av dessa kan snedvrida resultaten av studien. Vanligtvis erbjuds patienten efter att ha urinerat för att urinera på toaletten, göra könsorganens toalett och först därefter samla materialet för diagnos.

För cytologisk forskning måste urin samlas i en tre-skottmetod. Det är viktigt att följa hygienreglerna och samla det i en steril behållare.

Efter insamling studeras nivån:

 • epitelceller (kan vara lite dyrt - mer än 10);
 • leukocyter (signifikant ökat - mer än 5);
 • erytrocyter (lite dyrt - mer än 3).

En viktig indikator är överflödet av norm av leukocyter. Deras närvaro indikerar en aktiv inflammatorisk process.

Bakteriologisk studie

En ytterligare studie är en bakteriologisk studie av urin. Det är nödvändigt att bestämma vilken typ av skadliga mikroorganismer i bakteriell prostatit som orsakade inflammatorisk process.

Under proceduren suger hon urin (tre portioner) i vissa miljöer. Studien utförs i 4-14 dagar. Efter att ha studerat proven jämförs indikatorerna med normen.

Svampar, bakterier och andra parasiter som saknas i en frisk man kan bestämmas i proven.

Kolonierna av mikroorganismer i det normala tillståndet bör inte bestämmas. I närvaro av sjukdom innehåller den tredje delen av urinen flera gånger det ökade antalet patogener.

Indikatorer som ska uppmärksammas

Efter att ha studerat urinen kan du avsevärt förtydliga bilden av sjukdomen.

Så vilka tecken kommer att vara mest karakteristiska med prostatit under avkodningen av resultaten?

Den övergripande analysen - urin är grumlig, färgad sovande te med mjölk i de flesta fall domineras av alkalisk miljö, ofta uppblåsta siffror protein i urinen.

Bakteriologisk studie syftar till att identifiera förekomsten av patogena mikroorganismer i det urogenitala systemet män och avgöra vilken typ av infektion provoceras av sjukdomsutvecklingen. Med prostatit i bakteriologiska kulturer kan kolonier av virus, svampar och bakterier detekteras. Urin har i detta fall ofta en mörk färg och har en fet lukt.

Cytologisk undersökning ger ett svar på frågan om möjliga neoplasmer i prostatakörteln. Enligt resultaten fastställs tillståndet för celler i prostata och antingen bekräftas eller refuseras (i frånvaro av epitelceller och erytrocyter i urinen) utveckling av tumörprocessen.

Blod i urinen är ett symptom som kräver omedelbar medicinsk behandling

Vissa patienter kan ha blod i urinen med prostatit. Detta fenomen kallas hematuri - förekomsten av blodpartiklar i urinen. Det bör beaktas att närvaron av alla blodkomponenter, inte bara hemoglobinkroppar, är viktigt, eftersom det i det här fallet inte kommer att handla om hematuri utan om hemoglobinuri.

Hematuri är uppdelad i två typer: mikrohematuri och makrohematuri.

Med mikrohematuri kan spår av blod detekteras endast genom mikroskopisk undersökning av urinresten.

När det gäller makrohematuri kommer patologin att vara synlig för blotta ögat - urinen får i detta fall en märkbar rödaktig kant och i särskilt svåra fall blir den rostig och bara röd.

Orsakerna till blodets utseende i urinen hos män kan vara olika:

 1. Inflammation i prostatakörteln.
 2. Enstaka abscess eller flera formationer i prostatens kropp.
 3. Det kan också indikera en utvecklande tumör i prostata.
 4. Förekomsten av stenar i organen i det genitourära systemet hos patienten.
 5. Cystitis - med denna sjukdom uppträder droppar blod vid slutet av urinering.

Behandlingen utnämns komplex, behandlas som den mest grundläggande sjukdomen - prostatit, och de medföljande problemen. Först av allt blockeras blockerat, så är orsaken till det eliminerat. Till exempel, om detta underlättades av närvaron av stenliknande formationer, genomfördes en uppsättning åtgärder som syftar till deras snabba och sparsamma eliminering.

slutsats

Normalt bör en frisk människas urin vara ljusgul, transparent, ha en sur miljö och en fuzzy, ospecifik lukt. Det ska inte innehålla spår av protein, blod, liksom alla typer av virus, bakterier och svampar.

Urin tillhandahåller data som tillsammans med andra typer av undersökningar, hjälper läkare skilja prostata lesion från andra sjukdomar i urin- och könsorganen mannen. Det viktigaste är att strikt följa de tillhörande läkarnas rekommendationer på sekvensen och metoderna för att samla olika typer av analyser för att skapa en fullständig och tydlig bild av sjukdomen.

Det är viktigt, efter att ha fått resultatet, att inte genomföra sin självständiga studie och inte lägga tidiga diagnoser. Endast en läkare i sammandrag för flera studier kommer att kunna bestämma närvaron av prostatit hos en man.

Urinanalys för prostatit

Om det finns misstanke om en inflammatorisk process i prostatakörteln, föreskrivs ett antal kliniska tester för att klargöra diagnosen och bekräfta den. Den mest efterfrågade är analysen av urin med prostatit.

Detta beror på det faktum att det i laboratoriet är möjligt att upptäcka innehållet av leukocyter i urinen, vilket visar närvaron av en inflammatorisk process.

När skickas de för testning?

Den allmänna analysen av urin är önskvärt att ta minst en gång per år. Detta kommer att hjälpa tidigt att diagnostisera en sådan farlig sjukdom i följder som prostatit. När du ser en läkare med klagomål om frekvent eller svår urinering, smärta i det inguinala eller suprapubiska området, kommer läkaren också att hänvisa till OAM.

Laboratorieundersökningen tar hänsyn till färg, densitet i urin och kemiska index. Med ökad proteinhalt, leukocyter, ketonkroppar - en ytterligare studie föreskrivs. Till att börja med är det viktigt att bestämma arten av sjukdomen. Detta kräver bakteriologisk inokulering.

Analys av tanksåningen är specifik och den bör samlas in korrekt. Först och främst är det nödvändigt att begränsa konsumtionen av socker en dag före leveransen, för att utesluta alkohol och uroseptika. Att ta antibiotika smörjer bilden, så läkaren behöver veta innan man gör utnämningarna, vilka förberedelser som patienten tar vid denna tidpunkt.

Före direkt urinsamling utförs hygienåtgärder för att rengöra könsorganen så att den yttre mikrofloran inte kommer in i behållaren. Urin samlas i tre burkar (den första serveringen i en, mitten i den andra och finalen i tredje). Det tar lång tid att få analysen. Den genomsnittliga tanksåningen tar två veckor.

Det är emellertid hans resultat som kan berätta inte bara om förekomsten av prostata sjukdom, men också för att avslöja den bakteriologiska formen och graden av försummelse av sjukdomen. I en patient med prostatit överskrider utvecklingen av mikroorganismer som regel regeln tre gånger.

För ett korrekt val av behandlingsregimen kan en cytologisk analys av urin vara nödvändig. Det är nödvändigt att bestämma antalet leukocytkroppar, erytrocyter och epitelceller.

Indikation för sjukhusvistelse kan vara process för hematuri. Det detekteras när blodet i urinen. Denna situation talar inte bara tydligt om förekomsten av prostatit, men indikerar också utseendet av sår i prostatacentret. I vissa fall kan hematuri vara det första tecknet på prostatacancer. Därför, om blod upptäcks i urinen, kommer läkaren att rekommendera en omfattande undersökning i patienten och omedelbart börja professionell behandling.

Allmän analys av urin med kronisk prostatit rekommenderas att tas två gånger om året. Detta är nödvändigt för att förhindra exacerbationsprocessen i det tidigaste skedet, vilket i stort sett sparar patientens resurser: både tillfälligt och ekonomiskt. Det rekommenderas också att ta urintest vid förebyggande av prostatit.

Indikatorer för urinanalys för prostatit

Dechiffrera resultaten av den behandlande läkarens prerogativ. Han är skyldig att förklara för patienten vilka indikatorer som överskrids och vad det betyder. Detta sker emellertid inte alltid. Ja, och jag har fått resultaten till hands, jag vill så snabbt som möjligt förstå deras betydelser.

Det första som ska uppmärksammas är att vita blodkroppar räknas i urinen. Normalt bör en frisk man inte överstiga sju. Om indexet är större betyder det att personen har en inflammatorisk process. Men ett laboratoriefel eller otillförlitlighet av analysen är möjlig. Därför, när ett överskott av vita blodkroppar erhålls, föreskrivs en andra analys som kan klargöra den kliniska bilden.

Därefter bör man uppmärksamma proteinindexet. Normalt är det noll. Det högsta tillåtna innehållet av proteinspår är 0,033 g / l. Och närvaron av proteinkroppar indikerar utvecklingen av sjukdomar i genitourinary sfären. I synnerhet - om förekomsten av kronisk prostatit.

Erytrocyter får inte överstiga 5 enheter. Annars kan vi prata om en abscesseringsprocess i blåsan eller prostata. Det kan också vara ett symptom på utveckling av beräknad prostatit eller till och med prostatacancer.

Sedimentet i urinen kan indikera överskott av salter. Och detta provocerar bildandet av concrements. I närvaro av störningar av sfinkter ringen eventuellt försämrad kronisk processer upp till bildningen i kanalerna av prostatakörteln klippformationer.

Normerna för urindensitet motsvarar indexerna 1,010-1,022 g / l. Om densiteten ökas indikerar detta utvecklingen av patologier i genitourinary systemet. I synnerhet leder en ökning av densiteten till ett ökat innehåll av bakterier, svampar och leukocyter i kroppen.

Vid en bakteriologisk kultur bör urinanalys med prostatit avslöja den så kallade CFU. Det indikerar närvaron av mikrobiella celler i urinen. Innehållet högst 1000 cfu / ml anses vara slumpmässigt och behöver inte behandlas. Men överskottet av normen flera gånger indikerar en allvarlig inflammatorisk process och kräver åtgärder.

Urinalys: Vad är viktigt att veta med prostatit

Vid några sjukdomar utser doktorn i första hand analysen av urin. Denna diagnos hjälper till att upptäcka förekomsten av olika inflammationer och infektioner i kroppen.

Särskilt viktigt är denna analys, om en man har misstanke om att prostata har blivit inflammerad. Det är han som kan hjälpa till att upptäcka prostatit.

Så, analys av urin med prostatit är helt enkelt nödvändigt om en man har sådana fenomen:

 • urinröret är frekvent och intermittent;
 • utrotningen av libido och styrkafallet;
 • smärta i könsorganet och perineum
 • svårighet med urineringsprocessen;
 • upptäckt av pus från kanalen av urinering.

Analyser som hjälper till att upptäcka förekomst av prostatit

För detektion av prostatit används följande medicinska studier:

Undersökta data

Dekodning av urinanalys görs av följande indikatorer i form:

 • protein;
 • bakterier;
 • leukocyter;
 • ketonkroppar;
 • röda blodkroppar;
 • salter;
 • aceton.

leukocyter

Leukocyter är mycket viktiga. I det normala tillståndet är de i det starkare könet - 0,3 för kvinnor - 0,5. Om leukocyterna ökar, signalerar den att det finns inflammation.

När patienten har en initialfas av sjukdomen, vilken fortsätter utan vissa fenomen, kan antalet leukocyter öka. Detta fenomen är differentierat som ett fel. Därför bör proceduren upprepas.

proteiner

En person som är frisk bör inte dyka upp i urinen närvaron av protein. Detta är ett tecken på sjukdomen. Om skummet kvarstår i urinen under lång tid, är det ett tecken på närvaron av albuminer, vilket indikerar en mängd olika sjukdomar, inklusive prostatit.

erytrocyter

Deras kvantitet i urinen får inte vara mindre än 5 enheter. Om det finns en ökning av denna indikator indikerar detta en abscess som har utvecklats i vävnaderna i prostata eller urinblåsan.

När erytrocyter finns i urinen är detta en signal som indikerar en farlig form av prostatit i kronisk fas - beräknat.

Typer av forskning

Vid en prostatit hos män utses följande typer av analyser:

 • gemensamt;
 • cytologi;
 • bakteriologisk.

Dessa urintester används för att identifiera faktorer som har orsakat inflammation i prostata.

Allmän information

Det används för att bestämma den kvalitativa och kvantitativa kompositionen i glandulära celler. För att göra detta samlas urin för forskning på morgonen i sterila rätter.

Dessa egenskaper utvärderas:

 • färg: Närvaron av vit färg indikerar inflammation;
 • öppenhet: urin med prostatit grumlig;
 • surhet: kännetecknas av en alkalisk reaktion, om patienten är sjuk
 • Närvaron av protein: Det borde inte vara i urinen i normen.

cytologisk

En sådan metod kan utföras gemensamt med OAM. Hans utnämning beror på upptäckten av onkologi i prostata. Prostatit och cancer karakteriseras av samma manifestationer, och till doktorn för att utesluta närvaron av en av sjukdomarna, skickar han en cytologisk analys.

Förbereda proceduren för leverans av urin på samma sätt som för OAM. Renligheten hos könsorganen är en av de allvarliga ögonblicken. För den kommande studien är det nödvändigt att provtanken är ren, utan att det finns tvättmedel.

I avsaknad av epitelceller i urinen kan prostatacancer inte övervägas. Man måste komma ihåg att olika laboratorier producerar inkonsekventa resultat. Endast vårdgivaren kan avkoda.

bakteriologisk

Denna studie utförs för att upptäcka den patogen som orsakas av sjukdomen. För detta tas ett tre-skottprov. I början samlas den första delen av urinen, sedan den mellersta, och sedan urinen som återstår.

I det normala tillståndet finns det alltid en brist på några mikroorganismer. Om deras närvaro observeras i någon av delarna är detta ett tecken på eventuell inflammation orsakad av infektion. När den tredje delen finns en koloni av svampar, är det en svampprostatit.

Patientens urin kan också innehålla mikroorganismer i form av:

 • E. coli;
 • enterokocker;
 • pseudomonas;
 • andra enterobakterier;
 • sällan: salmonella, clostridia, svampar.

Förberedelse för leverans

Urin för analys samlas på morgonen. Det rekommenderas att göra detta på tom mage. Behållaren för urin appliceras endast på glas eller plast. För analysens noggrannhet ska de första dropparna av urin hällas i toaletten, och sedan fortsätt samlingsproceduren i den beredda burken. Det spelar ingen roll hur mycket urin som helst i tanken, bara 5-6 ml räcker för att studera.

Innan leveransproceduren måste du vägra att ta droger och alkohol för en stund. För större noggrannhet kan syftet med analysen upprepas.

Det är nödvändigt att leverera urinen till laboratoriet senast tre timmar efter det att det överlämnats, annars kan det finnas fel i resultaten. Det är önskvärt att patienten genomförde urinleverans i laboratoriet, så att det inte ska skakas på väg till kliniken.

När du samlar, kan du inte röra vid penis taren, annars kan det förbli spår av kontaminering och förändringar i kemisk sammansättning.

Genomförandet av urinforskningsförfaranden med prostatit är en effektiv diagnosmetod, men inte den enda. En fullständig komplex undersökning krävs för noggrann diagnos.