Huvud
Strömförsörjning

Funktioner av blodprov för prostatit: allmän, PSA, ELISA

Ett blodprov som ges för prostatit hjälper läkaren att bestämma immunförsvarets tillstånd.

Immunitet skyddar hankroppen från olika biverkningar, inklusive inflammatoriska sjukdomar. Det mest utsatta organet för patogena faktorer är prostatakörteln. Annars kallas det prostata.

Prostata är en av de viktigaste organen i den manliga kroppen, som utför sådana funktioner som:

 • utsöndring av prostatajuice;
 • ökad rörlighet
 • näring av spermatozoa;
 • deras skydd mot exogena faktorer under samlag.

Prostatakörteln är också ett organ som är benägen för olika inflammatoriska sjukdomar som orsakas av bakteriell mikroflora, till godartade förändringar som har en ogynnsam förutsättning för att utvecklas till cancer.

När inflammationen utvecklas uppträder strukturella förändringar i den, liksom sekretoriska förändringar. Under dessa processer ökar produktionen av en specifik faktor som produceras av prostatakörteln - PSA -. Denna förkortning kan dechiffreras som ett prostatiskt specifikt antigen.

Fraktionen av detta element i blodflödet ökar, och dessa förändringar kommer att återspegla resultatet av PSA-blodprov, vars prov är nästan det första för misstänkt patologi.

För att bestämma den slutliga diagnosen, de som är refererade med misstanke om prostatit genomgår en doktorutnämnd studie. Med manifesterade symptom, som är typiska för den aktuella patologin, vänder en man till en urolog. Specialisten, tillsammans med instrumentala undersökningar, tilldelar laboratoriemetoder.

De mest vägledande laboratorieundersökningarna är:

 • ett allmänt blodprov
 • PSA blodprov är vanligt med prostatit.

Det allmänna blodprovet för prostatit återspeglar minimala förändringar i form av en ökning av det normala antalet leukocyter och en ökning av graden av erytrocytsedimentering (ESR).

Dessa tecken är en integrerad del av det inflammatoriska syndromet, samtidigt som de är ospecifika förändringar och inte kan prata om prostatit utan andra test.

Ovanstående analys kan indikera förekomsten av inflammation i kroppen, och redan vilken inflammatorisk störning som är inblandad kommer att bidra till att bekräfta blodprovet av PSA i prostata.

PSA är normen och patologin

Körningens normala funktion indikeras av den maximala tillåtna nivån av utsöndrad i blodet och urinröret, juicen i prostatakörteln. Det innehåller tillräckligt mycket prostatiskt antigen för att utföra funktionen hos körteln. För varje ålder finns en PSA-standard.

Med tanke på att sjukdomen oftast upptäcks hos personer i den äldre åldersgruppen och specifikt i riskgruppen är män över 40, kan normalvärdena av PSA spåras i tabellen nedan:

Beroende på ålder och PSA

Därför är det tydligt att ju äldre mannen, desto mer normal värderar. Med prostatit producerar cellerna i körteln en stor mängd antigen, samtidigt som det ökar utlösningen i blodet och urinröret, varifrån det går in i sperma och urin.

Likriktning av seminalvätska kan leda till infertilitet, vars upptäckt med asymptomatisk prostatit komplicerar situationen särskilt.

Överdriven mängd antigenant fraktion går in i blodet, Normala värden hoppar över 10 ng / ml. Vad som kan observeras inte bara i patologi, men också med tidigare manipulationer på prostata, till exempel med en prostationsmassage eller en biopsiundersökning av detta organ.

Isolering av en specifik markör i blodet innebär att det finns två former:

 1. fritt;
 2. bunden (med ett bärarprotein).

För att fastställa en noggrann diagnos är det nödvändigt att bestämma inte bara mängden av det totala antigenet. Men ta även hänsyn till den fria fraktionen och deras förhållande, som inte får överstiga 10%.

Förberedelser för blodprov för analys

För att resultaten ska kunna vara tillförlitliga måste du skicka den maximala träningen, som inkluderar:

 • avstå från samlag i minst 5 dagar
 • uteslutning av prostata massage
 • vägran av te, kaffe, alla typer av juice samt från drycker som innehåller alkohol och rökning (inte mindre än 8 timmar);
 • Den sista måltiden utförs 8-10 timmar före bloddonation.

I det nyligen genomförda biopsi av prostatakörteln eller stör det är det nödvändigt att skjuta upp studien av ett specifikt antigen i 3 veckor.

Kärnan i tekniken är att blodet tas från samma ån för analys, det rengörs av de formade elementen, filtreras. Efter dessa manipuleringar erhålles blodserumet, i vilka de söker efter en specifik markör, dess fraktioner och förhållandet mellan totala och fria antigener.

Det är viktigt att patientens serum levereras till laboratoriet senast 2 timmar senare. Därefter blir resultaten klar om 1 dag. Med tanke på data från de genomförda undersökningarna, föreskriver urologen behandling som är lämplig för sjukdomen.

Vad kan förändras i biokemisk analys säga?

Baserat på resultaten från denna typ av blodprov är det möjligt att bedöma de patologiska processerna som äger rum inte bara i prostata, utan även i hela kroppen.

Om du berör förändringar i prostatit kan du se en ökning av följande indikatorer:

Ökning av mängden totalt protein i blodet

Dess koncentration kan växa i samband med disproteinemi, det vill säga vissa proteiner kommer att öka i antal, vissa kommer att falla. Genom att öka individuella grupper av proteiner ökar mängden totalt protein. Dysproteinemi i denna situation kommer att associeras med inflammation och verkan av bakteriella toxiner på prostataceller.

Ökat antal akuta fasindikatorer

De förändras i samband med inflammation. Dessa inkluderar:

 • C-reaktivt protein;
 • seromucoid;
 • fibrin och liknande.

andra

 • Ökning av kreatinin och urea, liksom förändringar i glomerulär filtreringshastighet, indikerar kronisk atrofisk och cikatrisk förändring i renal vävnad. Sådana negativa processer i njurarna kommer att orsaka skador på prostata, eftersom de är oupplösligt kopplade till varandra via urinblåsan och urinblåsan.
 • Ökningen av kolesterol, vilket leder till bildandet av aterosklerotiska avsättningar i kärlen, resulterar i följd minskningen av blodflödet och vävnadsischemi i slutändan till skada på strukturvävnaden.

Oavsett om det är njurens vävnad eller prostatakörteln. Denna situation är farlig eftersom eventuella skador kan leda till inflammation och utveckling av prostatit eller till förekomsten av andra sjukdomar.

Förberedelserna för denna metod är minimal och inkluderar ett undantag:

 • mottagning på morgonen;
 • användning av alkoholhaltiga drycker;
 • röka före analysen.

Hög precision immunologisk metod

För diagnosen prostatit används tillsammans med andra analyser - ELISA, som dechiffreras, som en enzymimmunanalys. Dess utförande är möjligt på grund av det faktum att införandet av patogener som orsakar sjukdomen bildade kroppen ett immunsvar.

I detta fall bildas proteiner (antikroppar) av tre klasser - A, M, G - konsekvent. De skyddar kroppen mot patogener, vilket påskyndar eliminering av infektion.

Kärnan i denna reaktion är bestämning av antikroppar mot antigenen av bakterier och virus som orsakade inflammation i prostata. För detta tas blod i en liten mängd, vanligtvis från ulnar venen.

För att identifiera antikroppar är det nödvändigt att fästa dem på ett antigen, vilket bildar ett immunkomplex med dem. För att ytterligare identifiera komplexet och formationerna som kommer in i det är det nödvändigt att tillsätta nya antikroppar märkta med antigen.

Denna komplexa process ger slutligen de specifika proteinerna (antikroppar) som behövs för vissa patogener som orsakade sjukdomen.

Studien utförs på en tom mage, på morgonen. Dagen före testet kan du inte dricka alkohol, och du måste också ge upp fet, högkalorig mat. Det är lämpligt att utesluta rökning. Överensstämmelse med dessa åtgärder kommer att bidra till att undvika falska resultat.

slutsats

Identifiering av prostatit kräver medicinsk vård, eftersom ändringarna som finns i resultaten av blodprov, endast i kombination med varandra och med klinisk urolog för att fastställa diagnosen.

Till exempel, över den normala nivån av PSA läkare differentierar patologiska störningar i prostata pre-cancerösa och cancerösa sjukdomar, såväl som prostatit, som kännetecknas av ökade antigenfraktioner.

Hur man skickar test för prostatit, vilka tester utförs

När en urolog besöker en misstänkt prostatit börjar algoritmen för att diagnostisera sjukdomen av läkaren med insamling av data, för vilken en undersökning görs om patientens klagomål, rektal palpation.

Men utan laboratorie- och instrumentanalysmetoder är det inte möjligt att fastställa diagnosen av sjukdomen exakt.

I vilka fall är undersökningen nödvändig?

Prostatit i det första utvecklingsstadiet uppstår med inte uttalade symtom, vilket kan indikera andra, ofta farligare sjukdomar för en man.

Av denna anledning kan en fullständig klinisk bild endast erhållas genom att använda en uppsättning diagnostiska metoder.

Följande klagomål är skäl för att tilldela en komplex diagnostisk teknik:

 • brott mot tömning av urinblåsan;
 • minskad sexuell aktivitet;
 • upprepade brännande känslor i perinealregionen;
 • mental depression i samband med missnöje med sexlivet;
 • överdriven trötthet i avsaknad av ökad normal belastning;
 • erektil funktion nedgång
 • upprepade smärtsamma känslor när tömmen tömmes
 • täta urineringstakter
 • "Eldhastighet" - snabb utlösning;
 • långvariga erektioner på natten.

Vad kan testen visa?

Komplex diagnostik med prostatit möjliggör att bedöma statusen för prostatakörteln, närvaron av infektionsmedel i den, förekomsten av (frånvaro) av den inflammatoriska reaktionen, graden av den patogena processen.

Tilläggsundersökningsteknik ger möjlighet för läkaren att identifiera:

 • allmän hälsa hos en man
 • graden av prostata involvering i utvecklingen av neoplasmer;
 • befintliga smittsamma agens förmåga att aktivera
 • organismens motståndskraft mot effekterna av patogener.

Vad analyserar hand om vid prostatit?

Analyser för misstanke om prostatit klassificeras konventionellt i två grupper:

 1. Grundläggande - urinodling, molekylär genetisk diagnos (analys av polymeraskedjereaktion), dator och magnetisk resonanstomografi, en allmän analys av prostata vätska och urin.
 2. Hjälp - sperma analys, som genomförs efter avkodningen av sperma analys, ultraljudsundersökning av blåsan, blod detektering av prostatatumörmarkörer, ultraljud som en transrektal ultraljudsundersökning av prostatakörteln.

Manuell undersökning - koncept och procedur

Funktionell testning är huvudmetoden för undersökning bland manuella metoder.

Det är lämpligt att genomföra det i avsaknad av symptomatiska tecken på akut flöde av prostatit.

Ett av testmetoderna vid bedömning av prostatafunktionen är en körtelmassage utförd av transrektalmetoden.

Urologen har möjlighet att bedöma graden av organskada, käftens storlek och form, densiteten och konsistensen hos follikelvävnaden.

I akuta lesioner i prostatan finns det en risk för skador nekrotiska områden och deras migrering in i blod, som hotar systemisk inflammatorisk respons, känd som "sepsis."

När prostasmassagen under akut flöde minskar smärtgränsen för proceduren signifikant vilket ökar patientens lidande under proceduren.

PSA-analys med prostatit är ett koncept och en norm

Parametern för det prostatiska specifika antigenet (PSA) är ett signifikant diagnostiskt verktyg som används vid diagnos av urologiska patologier i ett blodprov.

Detekterar antalet cancermarkörer i blodet, analysen visar närvaron eller frånvaron av cancer i prostatakörteln, och låter dig också övervaka nivån av cancermarkörer vid terapeutisk behandling av cancer.

En liten ökning av prostatens specifika antigen i blodet betyder skada på körteln eller närvaron av inflammatoriska processer i den, åtföljd av organs hyperplasi.

Av denna anledning bör en man innan blod för PSA-analys ta största möjliga omsorg för att förhindra även en minimal prostataskada, för att inte snedvrida PSA-analysen.

Microtraumas kan erhållas med sex, onani, transrectal massage, TRUS och cystoskopi.

Den optimala tiden för abstinens från analysen efter dessa procedurer är 7-11 dagar.

Med prostatabiopsi är intervallet mellan procedurerna cirka 1 månad.

En vecka innan testet för PSA ska passera utan aktiv fysisk träning, äta mat med hög fetthalt, kryddig kryddor och salt. Vid denna tid, drick inte alkohol och rök inte.

På testdagen för ett specifikt antigen är dricksregimen endast icke-kolsyrat vatten.

Under utvecklingen av en malign tumör överskrider antalet oncomarkörer i blodet många gånger.

Den normala koncentrationen av det prostatiska antigenet anses vara en koncentration av 1 ml från 1,5 ng till 6,5. Den övre gränsen för normen anses för män i åldern 70 år.

Varje årtionde yngre än denna ålder minskar normen:

 • hos 60-åriga patienter är det 3,5 ng / ml;
 • 50-åriga män har en normal PSA-koncentration på 2,5 ng / ml;
 • 40-åringar - 2,0 ng / ml;
 • 35-åringar överstiger inte 1,5 ng / ml.

Åldern över 70 år möjliggör någon ökning av PSA-nivån, förutsatt att det inte finns någon malignitet hos friska prostataceller.

Ökad prostataspecifika antigenkoncentrationer över 10 ng / ml tyder på en möjlig förändring i benign prostata (BPH) eller prostata hyperplasi, associerad med nivån av PSA var 15% i förhållande till fritt antigen.

Normalt är koncentrationen av fri PSA i blodet 90% av den totala koncentrationen av antiproteaser.

I en bunden form i en mängd av 10% av det totala specifika antigenet är PSA i association med blodserumproteiner.

Med en PSA-koncentration på upp till 30 ng / ml övervägas en möjlig omvandling av en godartad tumör till en malign form. Överskott av nivån av prostata antigenmärket 1000 ng / ml indikerar entydigt omfattande prostatacancerläsning.

På pappersform efter analysen bör PSA-nivån ses i kolumnen där antiproteaset indikeras av de latinska symbolerna PSA.

Behandling av prostatit, där indikatorns värde inte överstiger 7 ng / ml sker enligt ett förenklat schema.

Män äldre än 55 år utan misslyckande testas för PSA i blodet för att förhindra utveckling av prostatit.

Allmänt blodprov för prostatit och dess norm

För ett allmänt blodprov är staketet från venen. Parametrarna för studien är koncentrationen av totalt hemoglobin, närvaron (frånvaro) av helminter, förekomsten av en inflammatorisk process.

Den senare är grunden för antagandet om möjligheten att utveckla prostatit.

En allmän analys av blod kan inte utgöra en diagnos av prostatit, om halten av hemoglobin i blodet inte faller under 110 g / l. Koncentrationen av leukocyter bör inte överstiga 9 x 109.

Vid avkodning av leukocytformen av blod uppmärksammas antalet stabila kärnbildade leukocyter, vars norm inte är mer än 4.

Med utvecklingen av inflammation i prostata ökar ESR i blodet över 5 mm / h.

Överflöd av normen i parametrarna för den allmänna analysen av blodet varierar proportionellt med graden av utveckling av inflammatorisk process i prostata. Ju mer normen överskrids, desto mer inflammation fortsätter.

Riktningen för ett allmänt blodprov utförs av en urolog efter undersökning med andra diagnostiska förfaranden.

Ett allmänt blodprov är inte den enda och oberoende grunden för att upprätta en diagnos.

Urinanalys för prostatit

Index för analys av urin i prostatit är de kvantitativa parametrarna för protein, salter, ketonkroppar och aceton, blodelement och patogena bakterier.

Analysen är uppdelad i bakteriologiska och cytologiska komponenter, en allmän analys.

För att leverera urin för analys framställs patienten särskilt noggrant, efter kroppens renhet, kost och urinuppsamlingsförfarande.

Prostatsekretion och urinkultur

Prostatens hemlighet skall samlas in och sedan bestäms patologin med hjälp av en mikroskopisk metod.

Under mikroskopet undersöks närvaron av patologiska innehåll och konsistensen av hemligheten.

Resultaten av analysen tillåter oss att bedöma graden av prostata-lesionen och arten av den inflammatoriska reaktionen.

En analys av utsöndringen av prostata utförs inte med flödet av prostatit i akut form.

Sekretionen av prostatan erhålles genom att separera från prostata en droppe av transparent slemhinnevätska genom transrektal stimulering av organet.

Hemligheten utsöndrad genom urinrörsöppningen placeras på en glid i form av ett smet och undersöks därefter genom mikroskopets okular.

Den avslöjande hemligheten efter några minuter börjar få likhet med den borttagna bilden av bägaren. I närvaro av patologi visas fragment av olika former i figuren.

I de fall där det inte finns någon sekretion, även efter transrektal stimulering, uppmanas patienten att montera den första delen av strålen vid urinering, i vilken utsöndringen av prostatakörteln föreligger.

Den kemiska och bakteriologiska analysen av urin visar skarpa avvikelser i indexen under aggressiv utveckling av prostatit och uttalade inflammatoriska processer.

Processen för uppsamling av urin i bakteriologiska analysen är mycket steril provtagningsförfarande för att förhindra inträngning av infektiösa agens i laboratorieglas när fördelningen av urinröret.

Det finns två metoder för steril urinprovtagning:

 1. Med hjälp av en steril urinarkateter tillverkas staketet genom att sätta in instrumentet genom urinröret mot blåsan. Denna metod är den mest sterila, eftersom det under villkoret att metallrörets sterilitet utesluter andra tillstånd för urinkolonisering.
 2. Användning av en steril tampong överlappar öppningen av urinröret, varefter urinering börjar. Den första delen av strålen fuktar tampongen, vilken utsätts för efterföljande frisättning av fukt och placerar den på en glid. Nackdelen med metoden är en stor sannolikhet för penetration av patogena mikroorganismer från penisens hud till tampongen och på andra sätt. I avsaknad av en urinkateter ska penisens hud vid sidan av huvudet behandlas med desinfektionsmedel.

Resultaten av bakteriologisk odling av urin avslöjas flera dagar efter tillväxten av antalet individer av patogena mikroorganismer eller kolonitillväxten.

Uretral sekretionsanalys

För att bestämma nivån av leukocyter och innehållet i patogena mikroorganismer i urinröret används en teknik för att smita med en speciell sond med ett tips i form av en bomullspinne.

Efter provning av bomullspinnen med cirkulära rörelser torkas av gliden.

Analys av seminalvätska

Seminalvätska är ett komplex av hemligheter av bulbouretral, prostatakörtlar, testiklar och seminala vesiklar.

Av naturen och sammansättningen av de sekret, in ett obligatoriskt ordning av prostata, bedöms på tillgängligheten och omfattningen av den inflammatoriska processen, baserat på leukocyt- och eventuell förekomst av erytrocyt.

Fragment av försvagade och döda manliga bakterieceller uppstår under patogena metaboliska processer och immunsvar.

Den inflammatoriska processen i prostata kan också bedömas av vätskans syra-basbalans. Det normala pH-värdet i ejakulatet har ett litet skift till syrasidan.

Om mediumets pH avviker från neutralt till alkaliskt, är misstanken för en inflammatorisk process i körteln förbättrad.

På prostatit indikerar 8 av tio döda spermatozoa eller inaktiverad.

En större andel av gameten som inte har förmåga att befrukta ett ägg avslöjar cancerproblem i prostata eller patologi som har svept inte bara prostata utan också testiklar hos en man.

Transformerade spermatozoer visar patologin för den endokrina funktionen, utvecklingen av maligna prostataförhållanden eller genetiska avvikelser.

Med de framväxande problemen med bakteriologisk analys av prostatainnehållet planteras ejakulat.

Frösvätskanalys anses vara en av de tillförlitliga laboratoriemetoderna för att detektera inflammation i prostatakörteln.

Av denna anledning, och på grund av hög tillförlitlighet av resultaten, används ofta analys av sperma av läkare av urologer vid diagnos av prostatit.

VIKTIGT ATT VETA: I den akuta formen av prostatit är proceduren för cystografi kontraindicerad.

Ytterligare forskningsmetoder

Ovanstående huvudmetoder för att detektera prostatit ger inte en fullständig garanti för ett tillförlitligt positivt resultat.

För att öka tillförlitligheten av resultaten används flera ytterligare tekniker, som angivits ovan i klassificeringen, om infektionen i prostata, de kliniska tecknen på inflammation inte stoppas, även efter applicering av terapeutiska metoder.

En ytterligare undersökning krävs om symptom på prostatit detekteras, vilket är konsekvensen av utvecklingen av en malign tumör i prostata eller bäckenorganen.

En hjälpteknik är oundviklig i händelse av komplikationer efter prostatit.

Sammanfattning av diagnostiska tekniker betyg

Trots flertalet av de viktigaste och ytterligare uppsättningarna av tekniker för detektering av prostatit överstiger effektiviteten hos en av dem de andra genom att betygse både när det gäller användningsfrekvens och graden av tillförlitlighet hos resultaten.

Denna teknik - TRUZI, när sensorn ledde in i ampullen i ändtarmen, visar konsistensen, prostataformens storlek, närvaron av stenar och förkalkningar i den.

Blodetestparametrar för prostatit och prostataadenom hos män

Tidig diagnos är garantin för effektiv behandling av sjukdom. Detta gäller även för sjukdomar i samband med olika patologiska processer som utvecklas i prostatakörteln.

Negativa förändringar i arbetet hos ett viktigt manligt organ kan manifestera sig på olika sätt.

Därför spelar utnämningen av olika analyser, deras kompetenta avkodning en avgörande roll i den framgångsrika behandlingen, återkomsten av mannen till det vanliga sättet att leva.

Vad och hur man tar test för prostatit hos män?

I prostata sjukdomar är de viktigaste analysen av urin, blod, spermier. Bedömning av urinläget är en av de mest informativa typerna av laboratorieforskning i detta fall.

På grund av denna analys kan doktorn identifiera hur ett akut differentierat eller kroniskt stadium av sjukdomen är.

Sällan måste patienterna genomgå ett PSA-test, liksom att såda sperma för nödvändig forskning. Därefter beskrivs varje typ av analys mer detaljerat.

PSA-test

PSA-testet är en diagnostisk procedur. Det är förskrivet till män i händelse av misstanke om en malign tumör som utvecklas i prostatakörteln.

Normalt produceras ett specifikt prostatiskt antigen i små mängder.

Även med en liten ökning av denna indikator kan läkaren dra slutsatsen att en man utvecklar prostatit. Om antigenkoncentrationen är högre indikerar detta utvecklingen av en malign tumör.

PSA-testet kräver ingen särskild träning. Om sjukdomen passerar i akut form rekommenderas det att skjuta upp testet. Några dagar före undersökningen kan du inte utföra sexuella handlingar.

Förfarandet omfattar följande steg:

 • Patientens arm ovanför armbågen är knuten av en tourniquet;
 • I den svullna venen sätts en nål in, ett rör för att extrahera blod är fäst vid det;
 • vid en normal ström av en blodflöde ta bort en flät helt eller svagt försvagad;
 • Nålen drar försiktigt ut ur venen, stramt tryckning på punkteringsplatsen med en tappning.

Denna procedur tar inte mer än 5 minuter. Laboratorieassistenten tar det tagna blodet i ett provrör.

Materialet skickas till laboratoriet för att utföra de nödvändiga studierna. För män i den europeiska rasen (ålder under 50 år) överstiger normen inte 2,5 ng / ml.

Leveransen av urintestet hjälper till att bestämma förekomsten av prostatit även i början.

Avkodningen av patientens urinanalys utförs med hänsyn till följande index:

 • leukocyter: Den normala siffran är 0,3. Om deras nivå är förhöjd, indikerar detta att den inflammatoriska processen utvecklas.
 • proteiner: hos en frisk patient finns inga proteiner i urinen. Annars kan vi dra slutsatsen om utvecklingen av prostatit och andra sjukdomar;
 • erytrocyter: deras indikator bör inte vara mindre än 5 enheter. En ökning av denna indikator indikerar en abscess.

Urin samlas in för analys på morgonen, helst på tom mage. För detta används en glas- eller plastbehållare. För att utföra en fullständig studie är 5-6 ml urin tillräcklig.

Frösvätska

Med flödet av kronisk prostatit måste spermier samlas regelbundet. I det här fallet kommer den behandlande läkaren att kunna övervaka dynamiken i sjukdomsutvecklingen och förhindra även utvecklingen av komplikationer.

Spermogramma utförs om en man upplever smärta vid urinering, problem med styrka, och känner också obehag i perineum.

Innan spermogrammet bör avstå från samlag i 4-5 dagar. I regel utförs överlåtelsen av ejakulatet i laboratoriet (material erhålls genom onani). På vissa kliniker är alternativet tillåtet när en man tar sperma från ett hus.

I det här fallet måste materialet tas till laboratoriet senast 1 timme efter mottagandet. Annars kan resultaten av analysen vara opålitliga.

Normalt har spermier följande egenskaper:

 • pH: 7,2-7,8;
 • närvaron av en specifik lukt
 • ejakulat bör inte "hålla ihop"
 • i 1 ml sperma bör det finnas minst 15 miljoner spermier.

Vid inflammation i prostata kan spermiernas skugga bli brun, röd. Likriktningsindexet ändras ganska ofta.

Vad visar blodprovet för prostatit?

Kroppen svarar alltid på inflammation som uppstår i någon del av kroppen. Följaktligen sker förändringar i blodets sammansättning med prostatit utan misslyckande. Parametrarna för det allmänna blodprovet, som erhålls vid utveckling av prostatit, har karakteristiska förändringar för den inflammatoriska processen.

Vi kan särskilja följande vanligaste sjukdomar i blodet, som förekommer med prostatit:

 • antal leukocyter: normen är inte mer än 9 × 10 ^ 9. En ökning av deras komposition indikerar inflammation;
 • hemoglobin: indexen minskar, vilket indikerar en minskning av organismens resistens mot infektionssjukdomar och andra negativa faktorer;
 • lymfocyter: antalet vita blodkroppar ökar vid läsning av körtelvävnaden av infektiös natur. Dessa resultat tillåter att avslöja utvecklingen av bakteriell prostatit. För att identifiera ett infektiöst medel kan ytterligare studier vara föreskrivna.

Indexet för ESR i prostata sjukdomar

Indikatorn överstiger inte 5 enheter. Ökningen indikerar den inflammatoriska processen.

Om skillnaden är för hög kan detta indikera utvecklingen av cancer. Efter avkodning av resultaten drar doktorn en slutsats.

Baserat på detta kan en specialist göra ett möte. Samtidigt är han intresserad av förekomsten av patientens allergiska reaktioner eller predisposition mot dem.

Grundläggande och ytterligare test för diagnos av prostatit hos män

prostatit har inga tydligt uttryckta symtom, vilket i hög grad komplicerar diagnosen av patologi i de tidiga stadierna.

Utan användning av ytterligare analyser det är omöjligt att göra det. Men vad tester för prostatit Behöver du överlämna?

Trots allt kan laboratorieundersökningar fastställa det aktuella stadium av inflammation körtlar och svårighetsgrad patologisk process.

I artikeln kommer vi att prata om diagnos prostatit, analyser, hur man definierar en smittsam sjukdom.

Analyser för prostatit hos män

analyser vid en anläggning av en inflammation i en prostata - ett komplex av kliniska undersökningar som gör det möjligt att ta reda på följande stunder:

 • generellt tillstånd av penis
 • förekomst av inflammation
 • stadium av vävnadsskada.

Dessutom kan rekommenderas kliniska undersökningar. Det är kombinationen av analytiska data som gör att läkaren kan sammanställa en fullständig bild av patientens hälsotillstånd.

huvud

vad analyser att överlämna vid en prostatit? För att få en fullständig bild av sjukdomen utser urologen följande laboratorieforskning:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • prostatsekretionsanalys;
 • analys av urinrörsekretionen.

Vi kommer att överväga vilka analyser vid prostatit det är nödvändigt att överlämna - undersökningsplan:

Allmän analys av urin

Om du misstänker en prostatit urinanalys - Den första analysen måste du klara.

En studie av patientens urin gör att läkaren kan identifiera inflammation, påverkar prostatakörteln.

Om urinanalysen visar ett ökat innehåll leukocyter, då bekräftar detta förekomsten av inflammation.

Urinanalys för prostatit - indikatorer:

 1. leukocyter. Normalt bör denna indikator inte gå högre 7 föremål. Om figuren ökar, genomgår människokroppen en inflammatorisk process.
 2. protein. I urinen bör den inte vara innehållen. Hans närvaro kan prata om den kroniska banan av prostatit.
 3. erytrocyter. I analyser på en prostatit norm eller -hastighet - 5 enheter. Förhöjda nivåer av röda blodkroppar kan vara ett tecken på abscess av prostata eller beräkningsformen av sjukdomen.
 4. insättning. Utseendet av sediment föreslår en ökad salthalt, vilket kan orsaka bildandet av stenar i prostatakörlens kanaler.


Mindre effektiv för att diagnostisera prostatit är täthet av urin och KOE indikator. Överflöd av tillåtna normer kan indikera en patologi i genitourinary systemet som helhet.

Allmänt blodprov för prostatit

Fortfarande vad analyserar hand över vid prostatit hos män? En av dem - Analys av prostatit med blod. Blodprovtagning för undersökning utförs från fingret strikt på en tom mage. Nedan kan du se indikatorerna för ett allmänt blodprov för prostatit.

Analys av ett blod i en prostatit - norm eller hastighet:

 • ökade värden av leukocyter (mer än 9 × 10 ^ 9);
 • ökad ESR (mer än 5 mm / h);
 • fixering av stabila kärnbildade leukocyter (mer än 4);
 • lågt hemoglobin (mindre än 110 g / l).

Om sådana abnormiteter finns i blodprovet för prostatit, indikerar de en långvarig inflammation.

Prostatsekretskontroll

Viktiga indikatorer för studien är:

  1. leukocyter. Normalt bör indikatorn inte gå högre 10. I närvaro av en inflammatorisk process ökar antalet leukocyter.

De måste vara närvarande i hemligheten i en betydande mängd.

Med den befintliga kroniska inflammationen i prostata lecitinkorn kan antingen vara helt frånvarande eller bestämas med ett litet antal.

Bör inte lösas.

När patogena mikroorganismer detekteras rekommenderas det att bakteriell ympning hemlig prostata med definitionen av patogenens känslighet mot antibiotika.

Ibland, mot en bakgrund av god analys, är en person fixad symptom på prostatit. I detta fall kan ett provokerande test utnämnas. Patienten administreras intravenöst av prednisolon eller pyrogenal. Därefter utförs ett upprepat staket av prostatsekretion och urinsamling.

Det injicerade läkemedlet aktiverar utsöndring leukocyter (om det finns en dold läckande prostatit). Förhöjda nivåer av leukocyter i humana biologiska fluider bekräftar patologi.

Bra resultat fluorescerande mikroskopi. Metoden gör det möjligt att identifiera även enskilda celler i det cylindriska epitelet, vilket blir en bekräftelse på kronisk prostatit.

Analys av skrapning från urinröret

Mycket ofta associerad prostatitpatologi blir inflammation i urinröret - uretrit. För att diagnostisera sjukdomen utförs skrapning med hjälp av en steril sond insatt i urinrörets lumen till ett djup av tre till fyra centimeter.

Med uretrit visar analysen närvaron av bakterier i testmaterialet, liksom en ökning av antalet leukocyter (mer än tre i synfältet). Dessutom registreras höga nivåer av slem och epitelceller.

Ytterligare laboratorietester

Vilka tester för prostatit? Oftast, för att få en tydligare bild av sjukdomen, föreskriver urologen ytterligare studier.

En sådan åtgärd utövas om den tidigare utsedda drogterapi gav inte det förväntade resultatet.

Dessutom kan symptom på komplikationer av prostatit bli en orsak.

Här kan utses: ett blodprov för PSA, bakteriologisk sådd av prostatsekretionen, PCR, spermogram.

Blodtest för PSA

Protein PSA (prostatiskt specifikt antigen) produceras av körtelvävnaderna. Dess huvudsakliga funktion är flytning av spermier. överskott PSA tillåten norm kan indikera närvaron av maligna celler, liksom andra patologiska förändringar i prostatakörtelns vävnader.

Tre typer av PSA är av diagnostiskt intresse:

 • Gratis (utgör 20% av den totala mängden protein som cirkulerar i blodet);
 • relaterade;
 • vanligt.

Vid normal drift av det sekretoriska epitelet av PSA-prostatan i en mans blod bestäms inte mer än 4 ng / ml.

Det totala antigeninnehållet i blodet ligger inom 4... 10 ng / ml är ett tecken på följande patologier:

För mer exakt tolkning av analysen Innehållet av specifika proteinfraktioner undersöks:

 • minskning av fri PSA blir en av tecknen på utvecklingen av prostatacancer;
 • ökning av tillåten norm för gratis PSA indikerar en kronisk form av prostatit.

Bakteriologisk odling av prostatsekretion

Analysen refererar till bakteriologisk forskning. Analysen gör det möjligt att identifiera patogenen och skapa sin känslighet för olika typer av antibiotika.

PCR (polymeraskedjereaktion)

PCR-diagnostik - En av de mest effektiva metoderna, som används i stor utsträckning vid urologisk träning.

analys av utförs på kort tid och visar en hög noggrannhet av resultatet (upp till 99,9%).

Det var PCR är den mest informativa metoden för att diagnostisera inflammation i prostata.

teknik PCR avslöjar DNA alla patogener närvarande i det biologiska materialet som tagits.

Detta gör det möjligt att välja en lämplig drogterapi. Dessutom avslöjar studien även enskilda virus och bakterier, vilket är helt omöjligt med andra metoder.

sperma

Vad är sperma vid en prostatit? Varför gör de det? Studien avslöjar inflammatorisk process. Ofta utsetts eller nomineras analysen av en semen i tandem med bakpossevo en hemlighet hos en prostata.

Utvärderingen av det mottagna materialet är följande indikatorer:

 1. Volym av ejakulat. Den genomsnittliga normen - 3... 5 ml. Att få mindre sperma indikerar ett misslyckande i prostatakörteln. Överskott är den nuvarande inflammationen.
 2. färg. Normen är vit, något gulaktig eller gråaktig. Mörkningen av ejakulatet (ibland blodinnehållet) talar om traumatisering av körteln, och kan också indikera beräknad prostatit.
 3. Syra. Normalt pH faller inom intervallet 7,2-7,8. Avvikelser kan indikera förekomsten av prostatit.
 4. Likriktningsperiod. Normalt bör denna indikator inte överstiga en timme. Vid kronisk inflammation i körteln registreras en ökning av parametern.
 5. Viskositet av ejakulat. Hos friska män överskrider inte trådens längd 0,5 cm. Överskridande av det tillåtna indexet kan också orsakas av prostatit.


Förberedelse för leverans kräver av sexuell avhållsamhet åtminstone i två dagar. Under denna period är det nödvändigt att avstå från att ta kaffe, alkohol, eventuella mediciner och besöka bastur, bad, solarium. för analys alla erhållna spermier används.

slutsats

prostatit - En av de allvarligaste sjukdomarna i det manliga reproduktionssystemet, vilket försämrar patientens livskvalitet. Att överlämna analyser vid prostatit är nödvändigt var säker! Att genomföra en omfattande analys gör det möjligt att du inte bara identifierar patologi i början av dess utveckling, men också att upprätta en optimal behandlingsregim.

Användbar video

Vid en prostatit analyserar vad som ska överlämnas? Se videon nedan:

Blodprov för prostatit - gör det rätt!

Viktigt!

Ingen mer temperatur och frekvent smärtsam urinering, bränning och urladdning ur urinröret, liksom andra symptom på PROSTATIT! Våra läsare tar råd från Rysslands ledande urolog. Läs mer >>>

Prostatit är en vanlig sjukdom hos män i åldrarna mellan tjugofem och över. Närmare 40 år växer sjukdomen till kronisk form. Orsaken till akut inflammatorisk process kan tjäna bakterieinfektioner, komplikationer efter sjukdomar (angina, influensa), långvarig sexuell avhållsamhet, övervikt, hypotermi.

Undersökningen sker med sådana symptom:

 • känslor av att brinna i skrotet;
 • svårighet att urinera
 • upptäckt av flytande föroreningar i urinen;
 • frekvensen av uppmaning till toaletten;
 • snabb utlösning
 • Snabba erektioner på natten
 • depressivt tillstånd, trötthet;
 • minskad styrka.

För att bestämma diagnosen är det viktigt att göra lämpliga test, och sedan utföra komplex terapi.

Vilka tester behöver du ta med prostatit?

Den första skall vara blod, urin, total PSA och prostatavätska, sperma analys gjort, MRI, ultraljud av blåsan, transrektal diagnos bäckenet.

En allmän analys av urin och blod är kanske det billigaste och enklaste alternativet. Huvudindikatorerna är färg, densitet av materialet, urinreaktioner.

Det är nödvändigt att samla urin korrekt, eftersom det påverkar testresultaten, är förfarandet väldigt viktigt och föreskrivs för alla med prostatit. För att samla analysen tas tre delar urin i separata behållare. Före stängslet är det viktigt att könsorganen hålls rena.

Viktigt! Efter procedurerna är det nödvändigt att ta behållaren till laboratoriet i två timmar, eftersom vid långvarig förvaring förvrängs alla parametrar under inverkan av luft och ljus.

Experter undersöker varje behållare för antalet vita blodkroppar, röda blodkroppar och protein. Om det i analysen av urinindikatorer är högre än normalt - då har mannen inflammation. Utseendet av blod i urinen är särskilt farligt.

Den huvudsakliga metoden för att detektera prostatit är att genomföra ett blodprov. Det finns olika typer av blodprov, eftersom formerna av denna sjukdom är många. Ett blodprov indikerar en ökning av vita blodkroppar, graden av erytrocytsedimentering.

Allmänt blodprov för PSA med prostatit och dess norm

I analysen av PSA-blod finns en specifik substans som spädar spermierna och påverkar spermatozoas hastighet. På det är det möjligt att bedöma, i vilket tillstånd är prostatakörteln.

Med långvarig sjukdom bryts egenskaperna hos celler, hemligheten införs delvis i en persons blodkärl.

Om kroppen innehåller godartade eller maligna cancerceller, inflammatoriska processer eller andra abnormiteter, förändras enzymets nivå i blodet.

Innan materialet lämnas in är det nödvändigt att följa dessa regler:

 1. Ät inte några timmar före provet.
 2. Blod kan levereras två veckor efter avslutad rubbning av prostatakörteln.
 3. Två veckor efter cystografi.
 4. Avstå från sex i ett par veckor.
 5. Efter en biopsi i 1 månad.

Om efter undersökningen indikerar indexen 4-10 ng. ml - detta indikerar ett adenom eller prostatit. Från 10 ng. ml - är karakteristiska för en cancerous tumör av malign ordning. Normen är från 0 till 3,5 ng. ml.

Sjukdomen kommer att vara omedelbar om den används.

Vladimir Levashov: "Hemligheten med att bli av med prostatit"

Blodtest för PSA med inflammation i prostata: Syftet med utnämning, avkodning

Urgency av problemet med tillväxten av urologisk sjuklighet hos män av aktiv ålder ökar fart under de senaste åren, trots alla prestationer av modern medicin. Behovet av tidig diagnos, förebyggande av dessa sjukdomar ökar bara. PSA-analys av prostata är en av de effektiva, tillgängliga och informativa metoderna genom vilka du kan upptäcka tecken på adenom eller prostatacancer. Onkologi på den manliga sexuella sfären är ett av de mest akuta problemen med diagnostisk medicin.

Laboratoriemetoder för diagnos med prostatit

Denna diagnos är känd som en typ av mardröm som väntar nästan alla män efter fyrtio år. Är detta verkligen sant och vad kan man göra för att undvika prostatit, cancer och prostata adenom?

Prostatit är en inflammation i den manliga sekretoriska aktiva körteln, som ligger som den täcker urinröret från utsidan, när det lämnar blåsan. Det deltar i bildandet av spermier, vilket frigör prostatajuice i halvvätskan. Inflammation eller degenerering av prostata vävnaden leder till en ökning av dess storlek. Konsekvensen av denna process är komprimeringen av urinrörets lumen, kränkningen av urinering, erektil dysfunktion.

Diagnostisera den inflammatoriska processen med prostatavävnad kan vara, med hänvisning till hjälp till en urolog. För detta ska doktorn genomföra alla nödvändiga undersökningar. Vanligtvis består forskningsplanen av följande steg:

 • intervju och undersökning av patienten
 • Tilldelning av laboratorietester;
 • få resultat och utvärdera data;
 • syftet med behandlingen.

Beroende på vilken sjukdom detekteras under undersökningen (akut eller kronisk) bestäms taktiken för behandlingen.

Laboratoriemetoder som används för diagnostisk fas av inflammatoriska sjukdomar i prostata:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • sådd urin för närvaro av bakteriella patogener;
 • cytologisk undersökning av urin;
 • ett smet från urinröret
 • utsäde av prostata utsöndras
 • sperma;
 • analys av materialet genom polymeras kedjereaktionsmetoden till de slutna infektionerna;
 • bedömning av nivån av prostataspecifikt antigen i blodet.

Listan över laboratoriedata kompletteras med resultaten av instrumentella metoder, såsom ultraljud, tomografi.

PSA totalt blodprov

Betydande vetenskapliga och diagnostiska genombrott i slutet av 80-talet av förra århundradet var upptäckten av PSA finns i blodet. Definitionen av denna indikator tillåts utveckla en hel del tekniker som hjälper till vid tidig diagnos av cancer, adenom och andra sjukdomar hos manlig hälsa.

Analysen av blod PSA generellt vid en prostatit redan vanlig norm eller frekvens av ett diagnostiskt stadium. För att bestämma det behövs ett biokemiskt laboratorium som är tillgängligt i nästan alla medicinska institutioner.

Definition av PSA (vad är det)

PSA är ett substans av protein natur, ett glykoprotein som ingår i människors blod och förhållandet mellan dess fraktioner bestämmer närvaron eller frånvaron av ett cancerframkallande, förkroppsligt eller patologiskt tillstånd av prostatan av annan art.

Prostatavävnad är produktionsplatsen för detta ämne, vars funktionella syfte ännu inte har blivit fullständigt förstådd. Men PSA: s deltagande i utspädningen av sperma har redan klarat sig. Ämnet är närvarande i kroppen hos en frisk man i form av ett prostataspecifikt antigen i en liten mängd. På grundval av observationer utvecklades en lång studie efter upptäckten av detta unika element innehållsstandarder, de ökade och nedre gränserna avslöjades, indikatorns korrelation med närvaro av tumör, inflammatoriska och andra patologiska förändringar i prostata vävnad.

Den totala mängden PSA består av ett ämne som är i ett fritt tillstånd och en bunden fraktion. Det är förhållandet mellan dessa två komponenter till varandra som kallas indexet, vilket kan karakterisera den aktuella patologiska processen.

Indikatorreaktionen är baserad på bindningsmekanismens bindningsmekanism till en specifik antikropp. Det är uppenbart att vi inte direkt kan se denna process. För att kunna bedöma hur ämnesföreningen kommer att gå igenom, läggs en indikator till komplexet, vilket ger en glöd. Glödets intensitet återspeglar bindningsaktiviteten. Således är det möjligt att fixa en normal PSA-nivå eller det har avvikelser från normen för att avkoda resultaten.

Effekten av den inflammatoriska processen på PSA-indexet

Moderna medicinska referensböcker innehåller förklaringar om halterna av vissa ämnen eller blodindex. PSA normaliseras hos män som sträcker sig från 0 till 4 ng i 1 ml blod. Att få sådana siffror betyder bara en sak - kroppen är frisk. Överskott av denna mängd sker med en uttalad inflammatorisk process, inte bara i prostata. Dessa kan vara respiratoriska virusinfektioner, inflammationer i andra organ, intaget av vissa grupper av läkemedel som negativt påverkar PSA-indexet.

Om det inte finns några tecken på en patologisk process i prostata, kommer den rätta lösningen att ta bort alla misstankar genom upprepad analys med intervaller på upp till två veckor. Detta är på scenen för primär diagnos. Om det är nödvändigt att kontrollera behandlingen av prostatit eller adenom, är en tumör i körteln, sedan i behandlingsprocessen och efter avslutad avslutning, en kontrollanalys utförd. Nästa gång blodet ska ges inte tidigare än två veckor.

Indikation för studien

Att genomföra ett blodprov för prostatit på parametrarna hos PSA är lämpligt i vilket fall som helst. Men det är ett tillstånd eller en sjukdom där att donera blod för att bestämma halten av ämnet är nödvändigt för att exakt fastställa diagnosen i osäkra situationer för att förutsäga ytterligare taktik behandling eller rehabilitering. Analysen i detta fall visas till följande grupper av personer:

 • män efter fyrtioårsåldern;
 • konvalescerande efter radikal antitumörbehandling;
 • patienter som misstänks för prostatacancer
 • män efter behandling av adenom, prostatit för att kontrollera effektiviteten av behandlingen.

Trots metodens otvivelaktiga fördelar är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal subtiliteter i dechiffreringen av resultaten, de bifogade faktorerna och korrekt beredning för leverans av blod till PSA.

Förberedelse för analysen

Blod är kroppens vävnad, vars tillstånd det återspeglar. Det är därför du kan ta det för analys, bestämma graden av frustration av andra funktioner. Forskningen utförs "in vitro", det vill säga utanför människokroppen, "i glaset", om det är bokstavligt. Därför är utbildning nödvändig för att erhålla objektiv data.

Följande krav bör beaktas på det mest försiktiga sättet:

 • Senast intag av mat, dryck, utom vatten, tillåts senast 8 till 9 timmar före studien.
 • Sexuellt liv borde vara frånvarande i en vecka.
 • Inspektion av urologen bör vara antingen efter analysen eller 10-14 dagar före den.
 • Varje mekanisk effekt på urinröret eller prostata trycker automatiskt på analysen i minst två veckor.
 • Några dagar innan den planerade studien slutade dricka alkohol, så lite som möjligt att röka.

Alla dessa åtgärder kommer att bidra till att få ett korrekt, referens, adekvat resultat som hjälper till med diagnos, behandling och rehabilitering av patienten.

Indikatorer och deras tolkning

Den totala PSA består av en bråkdel av den fria och bundna substansen. Det är nivån av fritt antigen som indikerar patologins förmodade natur. Det normala värdet är mängden från 0 till 4 ng i 1 ml blod. Detta är ett bra resultat, rapporterar en helt frisk kropp.

Varianten vid vilken de erhållna värdena ligger i intervallet från 4 till 10 ng i 1 ml är inte så fördelaktigt. Detta är en indikator på närvaron av inflammatoriska förändringar i själva vävnadens vävnad, adenomatösa tillväxter, en möjlig begynnande malign process.

Överstiger värdet på 10 ng / ml gör oss noggrant uppmärksamma den onkologiska karaktären av problem med prostatakörteln. Detta resultat bör objektiveras med definitionen av fri PSA separat: ju större dess andel desto större är risken för att tumören är godartad.

Kontraindikationer för studien

En patient kan vägra ett blodprov för PSA. Det finns inga andra kontraindikationer för detta test. Detta är den vanliga standarden för en fullständig undersökning om du misstänker prostatit, adenom eller prostatacancer. Du behöver bara förbereda ordentligt för att få ett objektivt resultat.

Du kan få ett falskt positivt resultat i vissa fall, du behöver veta om dem för att undvika ett sådant resultat:

 • sexuell kontakt på tröskeln till bloddonation
 • En urolog undersökning kort före analysen;
 • biopsi forskning av prostata vävnad;
 • kateterisering av urinblåsan med svårighet att urinera
 • matintag, alkohol, söta drycker senare än 8-9 timmar.

Patienten behöver klargöra alla dessa subtiliteter, vilket kan påverka resultatet negativt.

Metoder för att minska PSA

Detta mål måste ställas, men inte för att minska indikatorns nivå, men för att få en positiv dynamik i behandlingen. Detta är vad minskningen av PSA kommer att indikera.

medicin

Effekten av att reducera prostata-specifikt antigen uppnås med följande läkemedel:

 • Inhibitorer-5-alfa-reduktas, vilka används vid behandling av adenom. Bland dem, som "Dutasteride", "Finasteride".
 • Tiaziddiuretika är inte etiologiska läkemedel för behandling av prostatasjukdomar, men med långvarig inträde minskar PSA-blodet.
 • Statiner som sänker kolesterol, med förlängt intag minskar mängden PSA.

Läkemedel kan inte ordineras för sig själva.

Folkmekanismer

Användningen av traditionell medicin hjälper till vid behandling av prostata sjukdomar, vilket framgår av en minskning av PSA vid användning av sådana droger:

 1. Bee produkter: honung, recept baserade på det, propolis, pollen.
 2. Örter som minskar inflammatoriska reaktioner: kamomill, pepparmynta, salvia, johannesört, mejram, Celandine, rölleka, lungört, ringblomma.
 3. Linfrön, nötter. De är rika på fleromättade fettsyror, som stärker blodkärl, minska kolesterol, normalisera blodflödet och filtrering i njurtubuli.
 4. Växter som har giftiga egenskaper: fluga agaric, hemlock, chaga, aconit. De är destruktiva för cancerceller och hjälper till att ta bort dem från kroppen.

Kostnaden för folkmedicin är ganska låg, men i kombination med adekvat medicinsk behandling ger okonventionella recept en bra effekt. Många fall av operation för behandling av prostata, efter dem förekommer också återkomsten av PSA till normala nivåer.

Profylax av PSA ökning

Håll koll på din hälsa, du behöver alla män, och inte bara efter fyrtio år. För att göra detta bör du äta rationellt, du behöver ett undantag för alkohol, rökning, för att inte tala om droger.

Ett ordnat, regelbundet sexliv, helst med vanliga partners, kommer att skydda mot infektioner i prostatavävnaden. Du bör också ansöka om kvalificerad hjälp i tid för misstänkta sexuellt överförbara sjukdomar. Läkaren föreskriver inte bara den nödvändiga behandlingen, men kommer att genomföra ultraljud och andra viktiga undersökningar av bäckenorganen. Råd är tillräckligt enkelt, men priset är väldigt högt - mänens hälsa.