Huvud
Förebyggande

Hur man tar ett blodprov för Wassermans reaktion - vittnesbörd, förberedelse och tolkning av resultaten

Syfilis är en vanlig veneral sjukdom, om den inte detekteras i tid, kommer kroppen att få allvarliga skador och ett dödligt utfall är möjligt. Wassermans reaktion är en särskild analys som bör göras om det finns misstankar om denna patologi, kommer aktuell diagnos att omedelbart bota sjukdomen om resultatet är positivt. Infektion av syfilis kan inte bara med sexuell kontakt utan även genom hushållsartiklar, hygienprodukter, sängkläder.

Metoder för att diagnostisera syfilis

Tester ska identifiera sjukdoms främsta orsaksmedlet - treponema pallidum det är samma blek treponema. För detta ändamål görs blodprovtagning på en tom mage för serologisk analys. Sådan forskning anses vara den huvudsakliga typen av laboratoriediagnos för detektering av syfilis. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • blodprov för RW (RW) - Wasserman analys;
 • RPHA - reaktionen av passiv hemagglutination;
 • ELISA-enzymimmunanalys
 • RIF - reaktionen av immunofluorescens;
 • RPR - en mikrofällningsreaktion med ett kardiolipinantigen;
 • RIBT - reaktionen av immobilisering av blek treponem.

Vad är Wassermans reaktion?

Detta är ett laboratoriet blodprov för syfilis, som syftar till att bestämma det immunologiska svaret på patogenens penetration i kroppen. I människokroppen börjar karaktäristiska processer när infektion uppstår. Det orsakande agenset innehåller antigenkardiolipinet. Patients blodserum, på grund av närvaron av reaktanter i den, går in i komplementfixeringsreaktionen. Som ett resultat erhålles ett specifikt komplex med detta antigen, vilket kan avslöja PB.

När en syfilis är infekterad med en person i blodet kommer antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis att vara närvarande, vilket karakteriseras som ett fysiologiskt svar av immunsystemet. När testet utförs tillsätts läkemedlet med kardiolipin till det uttagna blodet. Om syfilis orsakssamband redan finns i kroppen, kommer DSC att vara synligt vilket binder det införda antigenet och antikropparna. I avkodningen indikerar antalet tecken "+" intensiteten av bildandet av komplex eller "-" i deras frånvaro.

Indikationer för forskning

Det rekommenderas att regelbundet genomföra ett regelbundet blodprov för att upptäcka avvikelser i människokroppen i tid, i ett tidigt skede kan reaktionen väsentligt förbättra effektiviteten av behandlingen. För leverans av serum till RW finns följande indikationer:

 1. Vid medicinska undersökningar, medicinska undersökningar regelbundet från anställda av handel, medicin, utbildning.
 2. Under graviditeten. Det finns en möjlighet av syfilis infektion av fostret i livmodern, så det är viktigt att avslöja resultatet av analys av Wasserman för kvinnor som planerar att få barn eller redan har kläckts det. Patologi kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 3. Personer som har haft långvarig kontakt med patologi på jobbet eller hemma.
 4. Om en person lider av alkoholism eller narkotikamissbruk.
 5. Med akut inlägg av en patient med tecken på syfilis.
 6. Efter intim intimitet utan att använda ett preventivmedel med en oavsiktlig person.
 7. Alla som vill bli blodgivare eller blodgivare är nödvändigtvis kontrollerade.
 8. Om graviditeten avbröts onaturligt.
 9. Genomföra ett test under och efter att ha serverat tid på frihetsberövande platser.
 10. Anledningen till RV är patientens sjukhusvistelse med förstorade noder i lymfsystemet och ökad temperatur.

Blod på Wassermans reaktion under graviditeten

Detta är det primära testet som obstetrikern-gynekologen frågar dig att ta. Ett blodprov för Wassermans reaktion kan vara felaktigt, eftersom tillståndet hos en kvinna under denna period påverkar resultaten. Enligt statistiken visar 32% av fallen ett falskt positivt resultat. Om det finns en "+" i avkodningen är det nödvändigt att skicka differentialdiagnostik. Det rekommenderas att utföra testet en gång per trimester, oavsett närvaron eller frånvaron av sexuell kontakt. Det finns inga kontraindikationer för att utföra RW för gravida kvinnor, detta är ett vanligt materialintag.

Framställning av

Vissa tester kräver specifik förberedelse före leverans. Wassermans analys kommer att vara så tillförlitlig som möjligt om du inte dricker några alkoholhaltiga drycker (även alkohol med låg alkohol) 2 dagar före provet. Det rekommenderas under samma period att inte äta feta livsmedel, för att inte snedvrida resultaten. Det är omöjligt under beredning för RV att ta någon medicinsk foxglove.

Hur utförs proceduren?

Blod på Wassermans reaktion utförs endast på tom mage, detta är ett viktigt villkor. Den sista måltiden innan staketet ska vara senast 6 timmar. Den anställde som utför manipulationen, sätter klienten på en stol eller lägger den på soffan. För analys krävs 8-10 ml blod från ulnar venen. Om studien utförs av ett litet barn kan materialet tas från jugulär eller kranial venen.

Hur många dagar är blodprovet gjort på RW

Det finns två steg i studien av materialet. Wassermann Express-testet kommer att vara klart om 2 timmar, men han kommer endast att kunna bekräfta eller neka förekomsten av antikroppar mot syfilis i patienten. För att erhålla kvantitativ information om blodets tillstånd, tar koncentrationen av antikroppar mot treponema det tar från 1 till 7 dagar. Varaktigheten av analysen och tolkningen beror på laboratoriet, antalet aktuella analyser.

transkriptet

Studien av blod av Wasserman bör endast avkunnas av en behörig läkare. Resultaten kan indikera inte bara en negativ eller positiv reaktion utan även en mellanreaktion. Endast en specialist kommer att kunna tolka data korrekt och inte skrämma för patientens tid. Ett typiskt negativt resultat indikeras av tecknet "-" och talar om den obestridliga frånvaron av syfilis i människokroppen.

Positiv reaktion

Vid utvärdering av antikroppskoncentrationen kan en positiv manifestation noteras med en, två, tre eller fyra plusser. Vid avkodningen kan följande notering inträffa:

 1. "+" Och "++" - resultatet indikerar en tveksam, svagt positiv mikroreaktion. Det är nödvändigt att utföra ytterligare diagnostiska tester och undersökning. Det är möjligt efter en tid att upprepa analysen av August Wasserman, eftersom det inte finns något fullständigt förtroende för syfilis frånvaro eller närvaro. Anledningen till ett sådant resultat kan vara ett brott mot de förberedande förfarandena innan blod ges.
 2. "+++" är en positiv reaktion. Ytterligare eller upprepad bekräftelse är inte nödvändig, patienten har syfilis och måste genomgå en fullständig undersökning. Kvinnor ordineras en vattpinne från vagina eller livmoder, män ger material från urinröret. Ett sådant resultat är sällan felaktigt, men kan föreskriva en raffineringsanalys om patientens symptom liknar andra sjukdomar.
 3. "++++" är det slutliga positiva resultatet. Hög reaktionsintensitet.
 4. "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falsk positiv Wasserman-reaktion

Ett sådant svar kan bli helt frisk person, det händer av specifika skäl. Det finns en sådan reaktion om patienten har akuta eller kroniska stadier av sjukdomen, nyligen vaccinerat eller nyligen fått fysiskt trauma. Alla dessa förhållanden leder till aktiv produktion av ett icke-specifikt protein i kroppen, vilket kallas antikroppar eller immunoglobulin. RW-analysen syftar till att identifiera dessa proteiner och känna igen hur syfilitisk. Detta är grunden för att få ett falskt positivt resultat.

skäl

Det har beskrivits ovan varför en patient kan få ett falskt positivt resultat vid utförande av ett syfilisprov. Här är en lista över de villkor som kan leda till detta:

 • myokardinfarkt;
 • alkoholisk, matförgiftning;
 • akut, kronisk patologi av bakning, hepatit D, C, B;
 • skador på mjukvävnader eller ben
 • åldersförändringar i patientens kroppsarbete
 • tuberkulos;
 • sjukdomar av autoimmun natur.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Wassermans reaktion: vilken typ av analys är det och vad är det för?

Wasserman-metoden som ett biokemiskt blodprov används i flera årtionden. Det låter dig identifiera en allvarlig sexuell infektion - syfilis.

Wassermans reaktion: analysens ursprungshistoria

Wassermanns reaktion uppträdde 1906, för första gången föreslog den tyska immunologen och epidemiologen Augustus Wasserman. Med denna term görs för närvarande några laboratorietester för antikroppar som gör att vi kan identifiera sjukdomen. Den primära metoden har upphört att användas sedan slutet av 1980-talet.

Vilka är fördelarna med reaktionen på medicinsk vetenskap:

 1. Förmågan att bekräfta eller motbevisa närvaron av syfilis med ett blodprov;
 2. Ökad chanserna att sammanställa den korrekta metoden för behandling, framgångsrik prestationskontroll med antalet indikatorer;
 3. Ett positivt resultat hjälper till att ta reda på inte bara diagnosen, utan också tiden då antikropparna började ha en skadlig effekt på kroppen.

Detta var ett stort genombrott för medicinsk vetenskap av 20-talet.

Alla andra metoder var för komplicerade och gav ofta förvrängda resultat.

Beskrivning av metoden

Wasserman's reaktion, vilken typ av analys är detta? Detta är ett immunologiskt svar på bindningskomponenterna hos antikroppar. Patienten tar blod. Enligt RW-teknik utgör vissa antigener en enda kemisk substans med antikroppar mot RSK.

Vad är skillnaden mellan Wassermanns nuvarande reaktion och andra moderna metoder? Fokus ligger på andra antigener.

Blodet hos en person som lider av syfilis fylls med antikroppar som produceras av immunitet. Kärlsmedlet för syfilis, blek treponema, består av ett antigen som är mottagligt för analys (kardiolipin). En positiv reaktion är detektering av en given substans i blodserumet.

Eftersom huvudkomponenterna i den mikrobiologiska studien är hemolytiskt serum (reaktion av erytrocyter och hemolys av djur), ett prov av patientens blod. Den späds först i förhållandet (1: 5) och sedan skickas en lika stor mängd ämnen från 0,3 ml till 0,5 ml till en termostat, där det under humankroppstemperaturen är möjligt att genomföra den första fasen av studien.

Den andra fasen börjar med blandning av röda blodkroppar av djurblod och hemolytiskt serum.

Den tredje fasen. Den resulterande blandningen skickas tillbaka till termostaten, där den gradvis ersätts med fiz. lösning. Varje analys är märkt individuellt med en indikation på funktionerna i studien - blodkoncentration, metoder för att erhålla en hemolytisk vätska.

När behövs diagnosen?

Reaktionen görs i följande fall:

 • Om en person kontaktar en transportör under en längre tid
 • Under graviditeten. Syfilis har negativ inverkan på graviditeten, kan orsaka missfall, fostrets patologier, samt infektion med sin venerala infektion;
 • Alkoholism, drogberoende;
 • Ett yrke som kräver kontakt med olika lager av befolkningen - medicinsk, social, kommersiell arbetare;
 • Före donation
 • När hon antas till en psykiatrisk eller neurologisk avdelning
 • Hospitalisering med tecken som indikerar en sjukdom
 • Ökad temperatur med inflammation i lymfkörtlarna;
 • Hot av ett missfall vid graviditet utan synliga skäl.

Kontra

Reaktionen har ett antal skäl, i närvaro av vilket resultatet blir förvrängt:

 1. Kroppstemperatur över 37 grader;
 2. Patienten har haft en infektiös eller katarralsjukdom eller är för närvarande sjuk
 3. Menstruationscykel;
 4. Vid graviditet, när det finns 1-3 veckor till leverans
 5. Om efter graviditet har mer än två veckor gått,
 6. De första två veckorna av ett barns liv;
 7. Maligna tumörer
 8. Diabetes mellitus;
 9. Tuberkulos och lunginflammation.

Förberedelser för förfarandet

2-3 dagar före undersökningen rekommenderas inte att dricka alkohol, röka. Ändra kosten - eliminerat helt fett, salt mat. 7-15 timmar innan reaktionen inte kan ätas. Ett blodprov ges endast på en tom mage. Om du bestämmer dig för att göra en analys inte på tom mage, försummade träningsreglerna - få ett felaktigt resultat.

Hur utförs proceduren?

Patienten kommer in på kontoret, sitter på en stol eller ligger på soffan. Hos vuxna tas provet alltid från ulnarvenen. För att säkerställa att venerna är tydligt synliga, uppmanas patienten att utveckla en hand - att klämma ut och fästa en näve eller gummiboll i handen.

Hos spädbarn tas blod från kranialven eller ett litet snitt på hälen.

Används sterila engångssprutor med en nål med medellängd. Läkaren måste vara i gummihandskar.

Provet ska omedelbart levereras till laboratoriet, om det inte händer, fryses det i två dagar med en temperaturreglering på 3-4 grader.

Wassermans reaktion: särdrag i graviditeten

Under graviditeten är Wassermans reaktion den första analysen som kommer att be dig att skicka en obstetrikare-gynekolog. Men graviditeten påverkar i hög grad resultatens noggrannhet. Cirka 32% av fallen visar en falsk positiv reaktion. Om du har en positiv diagnos - gör inte förtvivlan, gå igenom differentialdiagnosen.

När graviditet rekommenderas att kontrolleras för syfilis en gång i trimestern. Oavsett om du har haft sex, varit med infekterade personer, kan biokemiska förändringar under graviditeten ibland dölja sjukdomen eller omvänt ge ett felaktigt resultat. Regelbunden diagnostik hjälper dig att undvika detta.

Om framtida mamma inte upptäcker syfilis i ett tidigt skede, kan det överföras till barnet. Den medfödda formen bidrar inte praktiskt till behandling, fortsätter mer knappt än akut.

Finns det några kontraindikationer under graviditeten? De är frånvarande, eftersom en enkel samling av blod under graviditeten inte gör någon skada.

Avkodning av resultatet

På grund av de ytterligare svårigheterna kan inte bara negativa och positiva reaktioner uppstå, utan också genomsnittliga resultat:

 • + - tveksamt
 • ++ - knappast positivt
 • +++ - positiv;
 • ++++ - ändlig positiv.

Resultatet kommer att dechiffreras av den läkare som gav dig hänvisningen.

Att bedöma ditt eget tillstånd med antalet "plusser" är inte värt det, om det inte finns några symtom. Kanske har du blivit ett annat offer för en falsk positiv reaktion.

Om du skickar diagnosen i samband med kontraindikationer eller under graviditet kan det finnas en falsk positiv reaktion. För att utesluta risken för fel hänvisas patienten till ytterligare undersökningsmetoder.

Var ska man ta provet?

Många tror att när undersökningen är så allvarlig, bör du gå till en privat klinik. Dyrt förfarande betyder inte att resultatet blir korrekt och du kommer inte bli lurad.

Gör en reaktion Wasserman kan vara kostnadsfri enligt vårdpolitiken i kliniken och riktningen från terapeuten (under graviditeten - från gynekologen)

Hur fort är det gjort? Diagnosens hastighet beror på laboratoriumets avstånd, antalet anställda. Det är ingen hemlighet för alla som betalade blodprov är högsta prioritet, de kontrolleras snabbare än fria.

Syfilis är en venereologisk sjukdom som förstör slemhinnor, hud och påverkar hela systemet av organ. Tidig diagnos är utgångspunkten för att bekämpa sjukdomen.

Blodtest RW - Wasserman-reaktion: Vad är denna analys, hur man dechiffrerar resultaten, vad är normen

Kunskap om vad ett blodprov för rw är nödvändigt för att ta hand om hälsan hos någon person, som börjar med ungdomar. Problemet med spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar, delvis, utvecklas från människors okunnighet om metoder för att diagnostisera sjukdomar.

Wasserman-reaktion (RW) eller EMF - En av de mest effektiva metoderna för tidig diagnos av syfilis. Analysen av blod på diket har blivit grunden för de flesta moderna expresstest. Analys bestämmer närvaron i blodet hos en person Pale treponema - det orsakssymptom som syfilis. Mekanismen för analysen är bestämningen av produktionsnivån genom kroppens immunsystem av antikroppar mot orsakssambandet hos sjukdomen.

Syfilis är en av de vanligaste företrädarna för sexuellt överförbara sjukdomar. Metoderna för överföring av sjukdomen är samlag, infektion genom incest och under salivation. Det finns också en chans att hämta treponemi genom andra kroppssekretioner.

Syfilis är uppdelad i tre steg, de så kallade "strömmarna":

 • Primär, vars symtom är ulcerativa formationer i det område som infektionen har gått. Vid sidan av det drabbade området ökar lymfkörtlarna. Ulcerativ utbildning passerar självständigt, 3-6 veckor efter starten.
 • Sekundärt manifesteras symtomatologin vid 4-10 veckor efter bildandet av sår. Uttryckt i en blek hudutslag, fördelad genom patientens kropp, huvudvärk, kroppslig svaghet och ökad kroppstemperatur. Dessa tecken ligner influensernas harbingers. Då ökar lymfkörtlarna i slumpmässig ordning. Symtom har en vågskaraktär som periodiskt manifesterar och försvinner.
 • Tertiary. Detta stadium av sjukdomen uttrycks i nederlaget för det mänskliga nervsystemet, benskelettet och inre organen. Detta stadium uppnås efter några år av frånvaron av korrekt behandlingsaktiviteter.

En person som är smittad med syfilis får inte misstänka en diagnos i många år. I vissa fall utvecklas syfilis inte, men återstår i människokroppen. Som ett resultat blir den senare en bärare av en veneral sjukdom och misstänker inte om faran som hotar honom och hans omgivning.

Med denna variant är blodprovet rw det föredragna sättet att diagnostisera. Fördelen med denna metod är att den kan avslöja det tidsintervall under vilken en person är infekterad med syfilis. Tidig diagnos är nyckeln till en framgångsrik behandling av en syfilisbärare.

Indikationer för blod rw

En person får inte misstänka sin sjukdom, eftersom symptomen inte visas omedelbart. Därför är analysen på diket obligatoriskt för passage till ett brett spektrum av personer. Representanter för en sådan cirkel är:

 • anställda inom offentlig catering, produktion och försäljning av livsmedelsprodukter;
 • Medborgare som registrerar sig för medicinska och förebyggande organisationer
 • personer med narkotikamissbruk
 • anställda i hälso- och sjukvårdsorganisationer;
 • givare av någon del av kroppen;
 • patienter med långvarig feber.

Någon person kan ta ett blodprov rw vid viljan. Analysen på rw är en pant av konfidentiella relationer mellan sexpartner och en garanti för lång lycka.

Leveransmekanism och verifikation av analys

Innan du tar ett blodprov för rw bör du förbereda. Blod på rw samlas endast i tom mage, eller 8 timmar efter sista måltiden. Det är förbjudet 12 timmar före proceduren att dricka vätskor, med undantag för rent vatten, rökning, läkemedel. Analysen för rw är kontraindicerad när:

 • kroppstemperatur över normal;
 • en person hade nyligen en smittsam eller viral sjukdom;
 • under kvinnans menstruationscykel
 • 2 veckor före kvinnans födelse
 • tidigare än 2 veckor efter en kvinnas födelse
 • en person som tog mindre än 24 timmar sedan tog en alkoholhaltig dryck;
 • barn under 14 år.

Blodprovet rw sker som följer:

 • blod samlas från ulnar venen;
 • minimikravet för blodvolym är 9 ml;
 • hos nyfödda barn samlas blod från ett kirurgiskt snitt på hälen;
 • Vid reaktionstidpunkten bör blodförvaringsperioden inte överstiga 48 timmar från insamlingstidpunkten.
 • Temperaturregimen för blodförvaring ligger strikt inom intervallet 3-4 ° C.

Teknik av Wasserman reaktion:

 • Blod framställs från serum - blodet hålls i en termostat vid vissa temperaturer, rullas med en hastighet av 1000 rpm, sedan separeras de röda blodkropparna.
 • Serum är uppdelat i 3 provrör, blandade med speciella ämnen och lösningar. Treponemalantigen tillsätts till ett av rören. Ett provrör förblir som en kontroll.
 • Rören införs i en termostat för initial inkubation av ett eventuellt orsakssymptom för syfilis. Efter en viss tid jämförs blodserumdata från alla tre rören. Resultatet av studien är klart.

Principen att dechiffrera resultatet av RW-analys

Analysen på rw är tillgänglig för alla. Endast meningen med dess symboliska beteckning bör studeras.

Processen för röda blodkroppar hemolys (nedbrytning av röda blodcellmembran, resulterande röda fällningen, som förblev vid botten, är serumet självt transparent och färglös) - normen för den friska humanblod.

En positiv rw-analys utvärderas genom jämförelse med ett kontrollblodprov. Vidare är denna analys krypterad och skickad till en potentiell patient eller till en medicinsk organisation där han lämnade en analys av rw.

Resultatet av reaktionen på syphilis orsaksmedel indikeras av:

 • "-" - negativ reaktion är hemolys av erytrocyter i standardläget;
 • "+" Eller "1+" - indikerar en kortvarig fördröjning i hemolyseprocessen;
 • "++" eller "2+" - svag plusreaktion, indikerar partiell fördröjning av processen;
 • "+++" eller "3+" - ett positivt värde, en signifikant fördröjning av hemolysen;
 • "++++" eller "4+" är en stark positiv reaktion, hemolys uppstår inte.
 • "+/-" är en tveksam reaktion.

Wassermans reaktion - visar inte med 100% noggrannhet förekomsten eller frånvaron av sjukdomen, men de flesta av resultaten är korrekta.

En falsk positiv Wasserman-reaktion uppstår när:

 • kvinnans graviditet
 • Konsumtion av alkoholhaltiga drycker mindre än en dag före analysen.
 • systemiska sjukdomar i kroppens bindväv;
 • inflammation i lungorna;
 • förekomst av lungtubberkulos och andra organ;
 • onkologiska sjukdomar;
 • komplicerade konsekvenser av hepatiska patologier;
 • närvaro av diabetes mellitus
 • infektion med scarlet feber;
 • tyfusfeber;
 • malaria;
 • parasitiska sjukdomar;
 • leptospiros;
 • äter feta matar i några timmar eller precis innan du tar blod;
 • menstruationstiden hos kvinnor.

Åtgärder med ett positivt och tveksamt resultat av analysen

Den positiva och falska positiva reaktionen hos Wasserman under graviditeten och inte bara är ett slags tryck för att utföra en komplicerad studie av kroppens tillstånd. Resultatet på rw-analys kan vara felaktigt, men förekomsten eller frånvaron av andra sjukdomar kan avslöjas under studien.

Som ett resultat, med varierande grad av positivitet, bör två fler studier som liknar ett blodprov rw utföras för att bekräfta eller neka närvaron av syfilis:

 • Reaktionen av immunofluorescens, förkortad som "REIF". Detta förfarande bestämmer närvaron av treponem vid ett tidigt infektionsstadium. Genom att fylla patogenen till det samlade blodet hos en person, som övervakar reaktionen till belysningen, kan man bestämma närvaron av sjukdomen. Om innehållet i röret börjar lysa, bekräftas syfilis.
 • Reaktionen av immobilisering av bleka treponema, förkortningen "RIBT". En sådan studie kommer att exakt skilja ett falskt positivt resultat från andra arter, bekräfta eller motbevisa ett positivt blodprov för en grus.

Vid omprövning och godkännande av diagnosen "Syfilis" är det nödvändigt att omedelbart börja behandla aktiviteter. Sådan venerisk sjukdom kan härdas i primärsteget. I de efterföljande stadierna av sjukdomsförloppet, tack vare läkemedel, är det möjligt att upprätthålla stabiliteten i hälsotillståndet och förhindra vidareutveckling av sjukdomen.

Den positiva reaktionen hos Wasserman under graviditeten hotar överföringen av sjukdomen och det framtida barnet. Utvecklingen av fostret kommer sannolikt att passera med oegentligheter och komplikationer, det finns en sannolikhet för fostrets död.

För att utesluta sådana obehagliga konsekvenser för en nyfödd, fortsätter graviditeten under strikt kontroll av en hel grupp specialister. Olika åtgärder vidtas för att förhindra överföring av sjukdomen till barnet. Wassermans reaktion under graviditeten utförs regelbundet för att eliminera det felaktiga resultatet.

Omedelbart efter barnets födelse undersöker läkare visuellt placentan för förekomsten av infektionsskador, bedömer densiteten. Med en låg densitet av placenta vävnad kan en del av den förbli i kroppens kroppsdel. Det hotar med obehagliga konsekvenser och komplikationer, och kräver också brådskande rengöring av barnsliga sätt.

14 dagar efter födseln utsätts modern och barn för en rad tester på hälsonivå, sjukdomens närvaro och sjukdomar i utvecklingen av barnet. Barnets första 12 månaders livslängd är på venereologens konto, blodprovet för rw och förebyggande åtgärder utförs regelbundet. När du växer upp, utförs upprepad forskning på några år.

Vad är blodprovet för rw du behöver veta varje person för att säkerställa en säker samexistens med bärarna av sjukdomen, såväl som självdiagnos för närvaron av syfilis. Syfilis är en allvarlig diagnos, men kan korrigeras och botas i primärfasen. Därför kan kunskap om sjukdomen och metoderna för diagnosen rädda många människors liv.

Vad visar blodprovet för RW?

En av de viktiga studierna som utförs med rutinmässiga läkarundersökningar, liksom att placera en gravid kvinna i registret är ett blodprov på RW. Många patienter vet inte vad det är för. Denna artikel kommer att diskutera vilken typ av analys och när det föreskrivs.

Wasserman reaktion

En analys på RW är en serologisk studie av blod för att bestämma närvaron eller frånvaron av antikroppar mot treponema blek, vilket är orsakssambandet till en sådan farlig sjukdom som syfilis. Denna patogena mikroorganismen kallas också en spirochete. Den är resistent mot miljöförhållandena och finns upp till fyra dagar utanför kroppen.

Om det finns treponema i patientens kropp, börjar immunsystemet producera antikroppar. Under detta inträffar förstörelsen av röda blodkroppar. Detta bestämmer denna studie.

Denna diagnosmetod gör det också möjligt att bedöma hur länge infektionen har inträffat och för att avslöja aktiviteten hos den patogena mikroorganismen.

Metoden grundare är August Wasserman, varför namnet på denna diagnos bär sitt namn. Du kan göra analysen i alla medicinska institutioner.

När en analys är tilldelad

Utan att misslyckas ges blod i följande fall:

 • med förebyggande medicinska undersökningar
 • under graviditetsplanering eller vid fertil fertilitet
 • vid behov behandling på ett sjukhus.

Diagnos är också ordinerad för att förbereda en operativ ingrepp.

Det är också viktigt att göra en analys i tid om en person har tecken som indikerar en venerisk sjukdom.

De kliniska symtomen på syfilis hos vuxna inkluderar följande symtom:

 • förstorade lymfkörtlar (särskild uppmärksamhet bör ägnas åt inguinal lymfkörtlar);
 • Speciell urladdning från penis eller vagina (med obehaglig lukt och färg);
 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • hög kroppstemperatur
 • överflöd av sekret från könsorganet;
 • ömhet i benen och ledsmärta;
 • utseende på huden, liksom slimhinnorna i utslag eller sår.

Experter rekommenderar att analysen görs vid tillfälligt sexuellt intyg eller handlar utan skydd. Detta beror på det faktum att syfilis under lång tid inte kan ha kliniska symptom, så den infekterade personen vid de inledande skeden inte ens misstänker sjukdomen.

På grund av det faktum att sjukdomen har en latent flödesperiod under lång tid, är det nödvändigt att ta biomaterialet och utföra denna metod för blodprovning:

 • personer som arbetar inom medicinområdet;
 • anställda i offentlig catering eller utbildning
 • donatorer som donerar blod, sperma eller plasma
 • patienter med narkotikamissbruk
 • HIV-positiv;
 • personer med alkoholberoende
 • personer som har haft kontakt med patienter som lider av syfilis.

Med en latent period av patologi är de som kommer in i dessa grupper en potentiell fara för andra.

Förberedelser för forskning

För att resultaten ska vara korrekta och tillförlitliga är det viktigt att veta hur man ska förbereda sig för studien. För detta rekommenderar läkare följande regler:

 1. Det är viktigt att inte dricka alkohol sju dagar före bloddonation. Vanligen, om denna rekommendation bryts, visar analysen en positiv reaktion.
 2. Innan leverans av biologiskt material får inte ta mycket starka drycker (som kaffe och te).
 3. Några timmar före studien, sluta röka.
 4. Blodet ska tas ut på tom mage. Ta därför det tidigt på morgonen, så att intervallet mellan att äta och ta blod är minst tio timmar.
 5. Dagen före diagnosen rekommenderar experter inte att äta stekt eller fet mat.
 6. Före studien är det nödvändigt att utesluta psykisk eller fysisk stress.
 7. Några dagar före proceduren bör patienten inte ta några mediciner. Om detta inte är möjligt, är det nödvändigt att varna användningen av läkemedelsspecialist.

Det är oönskade att utföra proceduren efter radiografi, rektal undersökning, ultraljudsdisposition eller fysioterapeutisk manipulation. Annars är det bättre att överföra blodprovet till en annan dag.

Det rekommenderas inte att göra en analys om detektion av antikroppar mot trypanema efter vaccination, eftersom det kan visa en felaktig reaktion.

Om du följer dessa rekommendationer kan du undvika falska resultat och få en mer korrekt tolkning av dem.

Utförandeknik

I denna studie utförs blodprov på två sätt:

 • från venen
 • från fingret.

I det första fallet, efter desinfektion av huden på armbågen, är en ven punktad med en medicinsk nål och en spruta. Blod uppsamlas i ett speciellt rör med ett visst reagens.

I den andra varianten behandlas ringfingerens puss försiktigt med en antiseptisk lösning och en punktering görs med ett verktyg som kallas en scarifier. Därefter samlas blodet i ett provrör med en speciell enhet, som en stor pipett.

Experter hävdar att en mer informativ och tillförlitlig är studien av venöst blod.

Analysens varaktighet är från fem till femton minuter.

Efter blodprovtagning bestämmer specialisten, med hjälp av reagens och specifika syfilismarkörer, reaktionen och går in i formen.

Avkodning av resultatet

Vid framställning av resultaten av studien kan resultaten vara av flera varianter:

 • positiv;
 • svagt positivt
 • negativ;
 • falskt positivt.

Tolkningen av resultaten beror på specialistens professionalism och erfarenhet, korrekt beredskap för diagnos och om förekomsten av vissa faktorer som kan påverka resultatet.

Positivt resultat

I händelse av att antikroppar detekteras som producerar det mänskliga immunsystemet för syfilis orsakssamband, säger de ett positivt resultat.

En positiv reaktion signalerar syfilis av olika former och grader av flöde. Också ett sådant resultat bestäms även inom ett år efter behandlingen av denna venerala sjukdomen.

Denna reaktion i formen indikeras med plusser. Ju lägre proffsen är desto lägre är sannolikheten för infektion med sjukdomen.

Avkodningen av resultaten kan vara enligt följande:

 • ett dramatiskt positivt resultat med fyra plusser;
 • positiv reaktion - tre plusser;
 • ett svagt positivt resultat indikeras av två plustecken i formen;
 • en obestämd reaktion indikeras med endast ett plus.

Ju fler plusser desto mer sannolikt är patienten sjuk med syfilis. I den tredje och fjärde versionen krävs ett andra blodprov.

Negativt resultat

Om det finns ett negativt resultat i analysen av analysen indikerar detta att orsakssjukdomens orsaksmedel inte har detekterats. Detta innebär frånvaron av syfilis i kroppen.

I vissa fall kan en sådan reaktion emellertid inträffa i den sena tertiära formen av sjukdomen eller peka på en tidig primär syfilis.

Därför är det viktigt att komma ihåg att resultatet kanske inte är tillförlitligt om patienten har ett stadium av ett seronegativt fönster, där infektion redan har inträffat, men antikropparna har ännu inte utvecklats av kroppen.

Falskt eller svagt positivt resultat

I vissa fall kan avkodning bestämma en falsk positiv reaktion, vilket indikerar ett opålitligt resultat. Anledningen till detta alternativ är:

 • onkologiska processer som förekommer i kroppen;
 • användningen av narkotiska ämnen;
 • alkoholmissbruk
 • vaccination, gjord dagen innan.

Det finns en sådan reaktion med andnings-, lever- eller endokrina systemsjukdomar, nämligen lunginflammation, tuberkulos, hepatit eller diabetes mellitus.

Det är möjligt för artrit av olika genes, systemisk sjukdom i bindväv.

Ett felaktigt resultat av analysen kan ges genom ympning, vilket gjordes några dagar före diagnosen.

Detta resultat bestäms ofta hos kvinnor med graviditet.

En svagt positiv reaktion finns i sällsynta fall. Vanligtvis är detta fenomen möjligt när patienten har ett initialt stadium av sjukdomen.

Diagnos under graviditeten

Ett blodprov för syfilis bör göras vid planering av graviditet. Att ge blod till analys av kvinnor när de bär ett barn är också nödvändigt vid registrering.

Dessutom utförs studien under graviditeten. Detta beror på att den infekterade mamman kan infektera fostret under denna period.

Ofta kan kvinnor i denna situation få en falsk positiv reaktion. Om ett sådant fenomen observeras vid tolkningen av analyserna, upprepa sedan proceduren.

Således är analys på RW en viktig diagnostik av syfilis. Det låter dig bestämma scenen och formen av denna farliga sjukdom. Därför är analysen obligatorisk för personer i vissa kategorier.

Blodtest för Rw - vad är det och orsakerna till analysen

För initial undersökning av kliniskt asymptomatiska personer och för att bestämma eventuella sjukdomar från dem, görs Rw-testning. Och på ett poliklinikkort i kliniken kan alla se riktningen på Rw. Det görs inte bara av de sjuka, men av några friska människor.

Rw anses vara en viktig analys, som enligt undersökningsstandarder administreras till alla för förebyggande syfte. Tekniken är enkel och billig, och därför tillgänglig för massorna, men dess effektivitet har nyligen ifrågasatts. Så vad är betydelsen av analysen, vilka kategorier av personer faller under undersökningen och vilken information har den?

Syfilis är en smutsig infektion som känner sig i ett sen stadium. Hittills är detta en vanlig sjukdom, och den viktigaste orsaken till detta är ungdomens okunnighet och dess okunnighet om hur man beter sig vid personlig infektion eller infektion hos en älskad.

Wasserman reaktion och blod på RV - vad är det?

En stor tysk immunolog som studerade problem inom infektionssjukdomar, utvecklade professor von Wasserman ett speciellt test som använde det för att bestämma genom blodinfektion med syfilis. Wassermans reaktion (snabb diagnos av syfilis eller kortfattad Rw) i mer än ett sekel är en obligatorisk analys som införs i standarden för professionella undersökningar. Kärnan i Rw manifesteras i definitionen av en person med syfilis.

Denna venerala infektionssjukdom är farlig för dess asymptomatiska - i ett tidigt skede kan en person leva utan att veta om det, samtidigt som man smittar andra människor.

Under studiens gång ses hur specifika antikroppar uppträder vid infektion, vilket försöker skydda kroppen mot sjukdomsutbredningen. För dessa antikroppar bestäms ett immunsvar och närvaron av syfilismarkörer. Denna antikroppsreaktion kallades Wasserman-reaktionen.

Det största problemet vid bestämning av infektion är en långvarig latent period i början av kroppsinfektion. Senare, hos infekterade personer, visas parade komplex i blodet, vilket lockar infektionspatogener och deras element och förhindrar förstöring av röda blodkroppar. I en frisk person är sådana komplexa frånvarande.

Enligt svårighetsgraden av hemolys identifieras 4 faser av infektionen (indikerad med +). Intressant är det faktum att personer som är botade av syfilis har en fyra-plus indikator för resten av livet.

Var kommer blodet från för analys och under vilka förhållanden utförs Rw?

Att genomföra en studie och få information om infektionen, 10 ml av något blod - från venen eller fingret. Men det här är en ospecifik analys, och det har många ytterligare faktorer som påverkar resultatet. Så kan testet visa, förutom positiva och negativa resultat, även Rw falskt positivt och Rw falskt negativt.

Biologiskt material tas vanligtvis på morgonen, men det är möjligt och vid andra tillfällen, viktigast av allt - i tom mage eller sex timmar efter att ha ätit. Innan du surrenderar är det bättre att du inte tar mediciner som påverkar immunsystemet och leder till allergiska reaktioner, motion. En timme före leverans av RV, du kan inte röka, och minst en vecka - sluta använda antibiotika.

Det är också bättre att inte ta Rv, om på kvällen var det en stark chock eller en stor känslomässig belastning.

Hur utförs blodprovet på Wasserman-reaktionen

Om röda blodkroppar förstörs i blodserumet antas det att personen är frisk. Om inte, då finns det bakterier av blek treponema. Resultaten avgör tid och stadium av infektion.

Men här är det svårt: om RW är gjort under de första 17 dagarna efter infektion kan analysen visa ett falskt negativt resultat. Vid en period av 5-6 veckor efter infektion, i 20 fall av 100, kan infektion bestämmas och från 8 veckor - i 80 fall av 100. Dessutom är RW-testet i 5 fall av 100 falskt positivt, och därför, om resultatet är positivt, utförs en andra studie på Rw, vilket antingen bekräftar resultatet eller avvisar det.

RW falskt positivt uppstår, eftersom närvaron av antikroppar är lätt bestämd, men deras specificitet är mycket svårare att demontera. Infektionen kan trots allt orsakas av en annan sjukdom eller allergi som är maskerad för syfilis. På liknande sätt visar det falska negativa resultatet av RW en analys vid sjukdoms första skede eller vid långsam transitering, då låga koncentrationer inte tillåter att bära texten.

Speciellt handlar det om blod från ett finger. Därför är det mer lämpligt att göra en analys på grundval av studier av venöst blod.

Wasserman-reaktionen (Rw) gör det möjligt att:

 • Att diagnostisera syfilis fortfarande i primärfasen
 • Angiv tidpunkten för infektion;
 • Bestäm förekomsten av infektion med en dold koll på sjukdomen;
 • Identifiera patienter som redan är botade
 • Utför en undersökning av alla personer som var nära patienten;
 • Rättsmedicinska experter får mer information om brottmålet.

Vid genomförande av laboratorietester tillåts resultatfel upp till 10% och andra analysmetoder föreslås som har hög specificitet och tillförlitlighet av resultat, såsom:

 • Immunoenzymanalys (ELISA);
 • Serologisk analys (MR);
 • PHA;
 • Reaktionen av immobilisering av bleka treponema (RIBT);
 • Reaktion av immunofluorescens (RIF);
 • Immunoblotting.
till innehållet ↑

Skäl till ett blodprov på Rw

Reaktionen utförs i två fall.

 1. För undersökning och diagnos. För att undvika smittspridning, för att identifiera smittade personer såväl som för förebyggande ändamål rekommenderas det starkt att donera blod:
 • Människor som är involverade i odling, försäljning och bearbetning av mat (säljare, kockar i offentliga catering, skolor, daghem, arbetare i fabriker, gårdar, andra);
 • Medicinsk personal (all personal i medicinska institutioner);
 • Personer som kontaktar infekterad med denna infektion;
 • Beroende personer, narkomaner och HIV-infekterade;
 • Donorer (blod, sperma, andra);
 • Människor som först ansökte om sjukvård eller gick in på sjukhuset;
 • Patienter före operationen;
 • Människor med långa oidentifierade symtom åtföljda av feber;
 • Folk som ska gå till sanatorium och kurorter och kurorter.
 • Gravid flera gånger;
 • Med smärta i benen;
 • Efter ett oavsiktligt oskyddat samlag
 • Var och en med tecken på syfilis (förstorade lymfkörtlar, sår på könsorganen, hudutslag, etc.);
 • Till alla som passerar den årliga schemalagda fysiska undersökningen.
 1. Under behandlingsprocessen. Tilldelas för att bestämma dynamiken i sjukdomsförloppet och formerna av syfilis (sekundär, tertiär), vilka ofta uppträder som sjukdomar i interna organ. Det visar också effektiviteten av behandlingen, hur väl medicinerna fungerar, om så är nödvändigt, behandlingen justeras.
till innehållet ↑

Hur tar man testet för Rw-gravid?

Rw, som alla andra test, har sin egen term, för olika organisationer varierar det från 20 dagar till 3 månader.

Därför tilldelas gravida kvinnor en studie minst tre gånger:

 • När du registrerar dig för graviditet
 • Den trettionde veckan av graviditeten.
 • Under inträde till förlossningsavdelningen.

För gravida kvinnor som har haft syfilis är det möjligt att planera ett barns uppfattning inte tidigare än 5 år. Och Rw av gravida kvinnor i 1,5 fall av 100 visar ett falskt positivt resultat av infektion. En upprepad diagnos är tilldelad och resultatet avvisas.

Men om infektionen existerar, är den gravida kvinnan ordinerad behandling, som syftar till att förhindra intrauterin infektion hos fostret, hans födelse med infektion eller död hos ett ofödat barn.

Tecken på syfilis

Rw sedan början av 1900-talet har hittills använts enligt den klassiska metoden. Diagnos av syfilis i laboratoriet gör det möjligt att bestämma vilket av de infekterade personerna, men själva analysen är tekniskt svår och därför kan den inte automatiseras eller användas för massdiagnostik. Analys på RW är lågspecifik.

Utsidan manifesterar sig sig mycket länge, speciellt hos de personer som har ett starkt immunförsvar. Till exempel är det första steget i chancre lokaliserade hos män på penis, och kvinnor - i slidan, och därför om den sexuella akten kommer att skyddas av en kondom, infektionen skickas inte. Om det andra steget har kommit, kommer lesionerna att finnas redan på hela kroppen och i munnen.

Särskilda tecken är:

 • Sår av könsorganiskt ursprung på manliga och kvinnliga könsorgan och nära anusen;
 • Tjock chancre;
 • Utsprettningar över hela kroppen och på munslimhinnan.

Bloddonation till Rw rekommenderas:

 • Efter ett oavsiktligt oskyddat samlag
 • Om en smittad person bor nära dig
 • Om du planerar att bli barn
 • Om du känner smärta i benen.

Utvärdering av Rw-resultat

 1. RW positiv - om antigenet av blek treponema cardiolipin hittades i serum betyder det att resultatet för syfilis är positivt. Det finns 4 stadier av en positiv reaktion. Ju fler av dem desto större är sannolikheten för infektion hos en person. En reanalys utförs för vidare studier.
 2. RW negativ - blodet är därför normalt, och personen är frisk;
 3. RW falskt positivt - detta är möjligt med andra sjukdomar som maskerar som syfilis:
 • Tuberkulösa inflammatoriska processer i lungvävnaden;
 • Sjukdomar i bindväv;
 • Efter överförda infektionssjukdomar och efter vaccination
 • I närvaro av en tumör;
 • Med diabetes mellitus;
 • Med hepatit och HIV-infektion;
 • Inom tio dagar efter barnets födelse
 • Under menstruation
 • Med alkoholism eller ätande feta livsmedel;
 • Med reumatoida sjukdomar;
 • Med brucellos
 • När förgiftning
 • Med levercirros
 • Med stroke
 • Under graviditeten.
 1. RW falsk-negativ - En sådan bedömning är möjlig under det seronegativa fönstret. Efter infektion passerar en lång period innan antikroppar bildas i blodet, och medan deras antal är mycket litet, verkar resultatet negativt. Det kan också vara fel resultat om du tar blod från ett finger - är mycket svårt att identifiera syfilis, gör dess betydelse vid diagnos av mycket låg och oftast i ett tidigt skede inte visa den verkliga bilden av vad som händer.

Regissören för Institutet för Experimentell Terapi i Berlin, professor Wasserman, gjorde en stor upptäckt. Och även om det är nu föråldrade och RW är mycket sällsynta (på grund av dess icke-specifika i många fall), då han ersatte mikroutfällning reaktion gav denna upptäckt immunologer bra drivkraft för utveckling av infektioner analys. Till exempel, ELISA och RIF med hög noggrannhet indikerar infektion med syfilis.

Men fortfarande - denna infektion existerar och påverkar människor. Och det betyder - ämnet har inte förlorat sin relevans.

Blodtest för syfilis (RW)
(Wasserman-reaktion)

Blodprov

Allmän beskrivning

Wasserman-reaktionen (RW) är den mest populära immunologiska reaktionen som används för att diagnostisera syfilis sedan dess upptäckt 1906. RW avser gruppen av komplementfixeringsreaktioner (RSK) och är baserad på förmågan hos blodserum hos en patient med syfilis att bilda ett komplex med motsvarande antigener. Moderna tekniker RSK som används för diagnos av syfilis, avsevärt skiljer sig i sina antigener genom klassisk Wasserman, emellertid termen "Wasserman" dem traditionellt bevaras.

Sjukdomar och fall där en läkare kan ordinera ett blodprov för RW

 • Syfilis.
 • Misstanke om syfilis hos personer som är i kontakt med sjuk syfilis.
 • Graviditet.
 • Drogberoende.
 • Avbrott av graviditet.
 • Feber, åtföljd av en ökning av regionala lymfkörtlar.
 • Primärt besök på polykliniken.
 • Tillträde till sjukhus för behandling.
 • Behandling på ett psykiatrisk eller neurologiskt sjukhus.
 • Donation av blod, vävnader, spermier, andra kroppshemligheter.
 • Arbeta inom området för tjänster, handel, sjukvård, sociala och pedagogiska sfärer.

Genomföra proceduren för att ta ett blodprov på RW

Blod på RW ges endast på en tom mage. Den sista måltiden ska vara senast 6 timmar före provet. Den medicinska arbetaren sitter patienten eller sätter honom på soffan och tar 8-10 ml blod från ulnarvenen.

Förberedelse med blodprov för RW

I 1-2 dagar före testet bör du sluta dricka alkohol. Det rekommenderas också att äta feta livsmedel - det kan snedvrida resultatet. Under beredningen för analysen bör man avstå från att ta digitalisberedningar.

Kontra

Resultatet av analysen kommer att vara falskt om:

 • patienten har feber,
 • en person är sjuk med en smittsam sjukdom eller bara haft det,
 • en kvinna har en period av menstruation,
 • gravid under de senaste veckorna före förlossningen,
 • de första 10 dagarna efter leveransen,
 • de första 10 dagarna av barnets liv.

Förklaring av analysresultat

I primär syfilis blir Wassermans reaktion positiv vid 6-8 veckor av sjukdomsförloppet (i 90% av fallen), med följande dynamik:

 • Under de första 15-17 dagarna efter infektion är reaktionen i de flesta patienter vanligtvis negativ.
 • vid 5: e sjätte veckan av sjukdomen blir reaktionen positiv hos omkring 1/4 av patienterna;
 • vid sjukdoms 7-8: e veckan blir RW ​​positiv i majoriteten.

Med sekundär syfilis är RW alltid positiv. Tillsammans med andra serologiska reaktioner (TPHA, ELISA, IFA) kan inte bara upptäcka närvaron av patogenen, men också att ta reda på den ungefärliga tid för infektion.

Med utvecklingen av syfilis infektion i den 4: e veckan av sjukdomen, efter förekomsten av den primära syphiloma går Wasserman reaktion från negativ till positiv, och förblev så i den sekundära fräsch och sekundär återkommande syfilis period. Under latent sekundärperiod och utan behandling kan RW gå negativt så att det kliniska återfallet av syfilis igen blir positiv. Därför indikerar Wassermans negativa reaktion i sin latenta period av syfilis inte sin frånvaro eller botemedel, men tjänar bara som ett gynnsamt prognostiskt symptom.

Återhämtning efter analysen

Efter att ha givit ett blodprov rekommenderar läkare en korrekt och balanserad diet, liksom så mycket vätska som möjligt. Du har råd med varmt te och choklad. Det kommer att vara användbart att avstå från fysisk ansträngning och inte att ta alkohol alls.

normer

Normalt ska blodet hemolyseras - detta anses vara en negativ reaktion på syfilis (Wassermans reaktion är negativ). Om hemolys är frånvarande utvärderas graden av reaktion som beror på sjukdomsstadiet (märkt med "+" tecknen). Således är det nödvändigt att veta att vid 3-5% helt friska människor kan reaktionen vara falskt positiv. Samtidigt kan reaktionen hos sjuka personer vara falsk-negativa under de första 15-17 dagarna efter infektion.