Huvud
Massage

Varför behöver du ett blodprov för PSA

Uppgiften för moderna medicinska institutioner är inte bara att behandla patienter från olika sjukdomar utan också för att förhindra utvecklingen av patologiska tillstånd och bestämma dem på ett tidigt stadium när de terapeutiska åtgärderna är mest framgångsrika.

Detta är särskilt viktigt för onkologiska sjukdomar, eftersom det i de flesta fall inte diagnostiseras i avancerade skeden inte hjälper till att undvika dödsfall. Bland sådana sjukdomar hos män är maligna tumörer, där sätet är prostatakörteln.

För att upptäcka sjukdomen i steg, när behandling fortfarande är möjlig, är det nödvändigt att regelbundet göra blodprov för PSA. Det är viktigt att veta vad det är, vad det är nödvändigt för och vilka patologier som kan indikera en avvikelse från normen.

Vad denna analys visar

Förkortningen "PSA" står för "prostatiskt specifikt antigen". Med andra ord är det ett protein, ett slags serinproteas som fördröjer sämskvätska. Produktionen av antigen förekommer i prostatakörteln.

Beroende på ålder och allmänt hälsotillstånd utförs produktionen av PSA hos män i olika mängder. Nivån av antigener i blodkompositionen visar hur frisk prostatan är.

Studien ska genomföras till alla representanter för den manliga hälften av befolkningen som har diagnostiserats med prostatahyperplasi, eftersom denna sjukdom har förmågan att växa till adenom och cancer.

Det är fastställandet av PSA-nivå som gör att det är möjligt att kontrollera denna process och tidigt operativ inblandning. Det är bara nödvändigt att periodiskt analysera. Efter avkodning av resultaten rapporterar läkaren förekomst eller frånvaro av sjukdomen.

Även PSA finns hos män utan några patologiska processer, vilket anses vara normen, eftersom proteinsyntesen utförs ständigt i små kvantiteter.

Utvecklingen av prostatacancer kan förekomma utan samtidiga symtom. Symtom börjar manifestera vid metastasering, när tumören redan är oanvändbar.

Det är viktigt att diagnostisera värdet av prostata-specifikt antigen för att förebygga cancer. Det bör noteras att PSAs proteinkonstruktion omvandlas till en inkommarkör.

När utsetts

Den ökade nivån på en indikator som inte i alla fall kan specificera vid utveckling av onkologiska processer. Dessutom är cancerdiagnos också möjlig vid låga värden.

Bland de viktigaste indikationerna för analysen är:

 • tecken på utveckling av prostata sjukdomar;
 • Diagnos för att utesluta eller bekräfta bildandet av en malign tumör;
 • screening för förebyggande, särskilt om det finns en ärftlig predisposition;
 • kontroll i processen för terapeutisk behandling av cancer;
 • Definitionen av återfallande tillstånd hos patienter som genomgår operation.

Blodtestet för PSA-nivå är också nödvändigt i följande fall:

 • yrkesverksamhet innebär skadliga arbetsförhållanden
 • Närvaron av tumör neoplasma hos någon av nära släktingar;
 • störningar i urinvägarna;
 • misstänkt utveckling av prostatit eller hyperplasi av godartad form
 • närvaro av blodvätska i sämre eller blodfluidum;
 • utföra i anamnesis av terapi med hjälp av hormonella preparat;
 • förekomsten av kronisk smärta i bäckenregionen eller nedre dorsalområdet.

För att utesluta överdiagnosen, som väsentligt komplicerar människans liv i frånvaro av en sjukdom, utesluts analysen enbart på grundval av indikationer. Dessutom är det viktigt att korrekt förbereda sig för studien, vilket innebär att alla faktorer som kan ha en negativ inverkan på prostata utesluts.

Klassificering av PSA

När det prostatiska specifika antigenet från prostata absorberats i blodet kan det lagras i det i tre typer:

 • Fri, utan anslutning till plasmaproteiner;
 • associerad med chymotrypsin, vilket är ett högaktivt plasmas enzym;
 • med makroglobulin - kopplas till blodproteinet.

Dessa arter måste isoleras, eftersom de utgör grunden för det grundläggande diagnostiska testet. Således klassificeras enzymet i:

 • fri PSA;
 • den gemensamma hunden är de fria delarna av antigenet associerat med chymotrypsin;
 • förhållandet mellan båda arterna.

För att bestämma indikatorens kvantitativa värde är det nödvändigt att ange vilken typ av PSA som ska undersökas. Oftast är detta ett prostataspecifikt antigen. Om nivån överskrids, tilldelas en utökad analys, vilket inkluderar studien av tre typer av markörer för prostatit.

Norm för män

Normala värden av total PSA-intervall från 0 till 4 ng / ml. Med utvecklingen av den patologiska processen i prostata kommer värdena att öka.

Varje person har individuella funktioner.

Prostata hos hanen kan också vara annorlunda. Det kan skilja sig åt i storlek, mottaglighet för olika faktorer, liksom motståndskraft mot irriterande, inre och yttre.

Dessutom genomgår det förändringar över tid, vilket leder till en naturlig ökning av indikatorn.

Åldersnormerna presenteras i tabellen nedan.

Blodtest för PSA

Ett blodprov för PSA (PSA, ett prostataspecifikt antigen) är detektionen av en speciell substans i blodet hos en man som produceras av prostata-cellerna. PSA är en oncomarker för prostatacancer.

Vilka är indikationerna för analys på PSA?

 1. Övervakning av prostatacancer och effektiviteten av pågående behandling.
 2. Suspicion av prostatatumör efter andra studier (till exempel efter en digital rektalundersökning eller ultraljud).
 3. Patienter som har fått radikal (antitumoral) behandling för prostatacancer uppmuntras att genomföra en analys var 3-4 månader.
 4. Förebyggande undersökning av män som är äldre än 40 år, detektering av dynamiken hos nivån av det prostatiska specifika antigenet.

Hur man förbereder sig för blodprovet för PSA?

 • 8 timmar före testet är inte matintag tillåten, juice, te, kaffe, alkohol är utesluten;
 • Det rekommenderas att avstå från samlag i 5-7 dagar före studien.
 • Analysen är önskvärt att överlämna till urologen undersökning eller 10-14 dagar efter det;
 • efter prostata massage eller digital rektal undersökning, cystoskopi, eller kateterisering, transrektal ultraljudsundersökning, och efter några andra mekaniska effekter på prostatan till blodtest för PSA är önskvärt att vänta under minst 2 veckor, och efter prostatabiopsi - minst en månad.

Hur utförs forskningen?

För analysen används blod från venen. Den vanligaste definitionen av total PSA, ibland för att klargöra diagnosen, anger definitionen av fri PSA.

Blodprovet för PSA bereds 1 arbetsdag.

Vad är det normala blodtalet för PSA?

Den totala (för alla åldrar) PSA är 0-4,0 ng / ml. Men för män på 40 år är det bättre om PSA inte överstiger 2,5 ng / ml och för män 50 år och äldre - 3,5 ng / ml.

Vad kan associeras med en ökning av total PSA?

En liten eller till och med signifikant ökning av PSA kan vara associerad med inflammation (prostatit) och godartad prostatahyperplasi (adenom). Mekaniska effekter på prostatan (prostatamassage, prostata biopsi, cystoskopi, akut urinretention, urinblåsa kateterisering) orsakar en temporär ökning av PSA. Den mest uttalade och stabila ökningen i PSA är emellertid vanligtvis associerad med prostatacancer.

PSA blodprov: tolkning av resultat, norm

PSA - vad är det, indikatorns fysiologiska roll

Prostatiskt specifikt antigen (förkortning PSA eller PSA) är ett specifikt protein (peptid), som produceras av celler i prostata-kanalerna. Det är en integrerad del av ejakulat- eller prostatasaften. Protein utför huvudfunktionen - flytning av sperma efter utlösning, vilket är nödvändigt för den efterföljande aktiva rörelsen av spermatozoa för befruktning av ägget.

PSA: s roll vid diagnos av patologier

Prostatiskt specifikt antigen utsöndras mestadels i prostatajuice och ejakulera. I det normala fysiologiska tillståndet i prostatakörteln kommer en liten del av blodet in i blodomloppet. Koncentrationen av protein är låg. Ämne mätt i nanogram (i miljarder gånger lättare än ett gram) per ml blod - ng / ml. prostata patologi leder till en ökning i vikt och volym av prostata ökning PSA-syntes, i enlighet därmed ökar dess koncentration i serum.

Molekylära typer av prostatiskt antigen

Det prostataspecifika antigenet finns i flera molekylära former:

 • fritt;
 • associerad med anti-chymotrypsin;
 • associerad med makroglobulin.

Laboratorierna bestämmer den totala PSA som representeras av den antichymotrypsin-associerade och fria formen.

Vanlig och fri PSA

Proteinet existerar i blodet i en bunden och fri form. Om det behövs verkar han som en oncomarkör vid diagnos av prostatacancer. Under studien bestäms 2 former av PSA (fri och bunden), och det totala indexet är deras summa.

Ju högre proteininnehållet är, desto mer sannolikt kommer diagnosen att detektera prostatacancer.

Vad betyder ökningen av prostatiskt antigen?

Överskott av PSA indikerar flera patologier:

 1. Ökning (hypertrofi) av prostata (BPH), när ökningen i PSA-koncentration uppstår på grund av accelererad syntes av total prostataspecifikt antigen.
 2. Inflammatoriska sjukdomar - med prostatitsvullnad i körtelkanalerna är det svårt att få antigenet i prostatsjuice på grund av vad det är mer utsöndrat i blodet.
 3. Prostata-neoplasma - maligna tumörceller producerar ett prostatiskt antigen bundet till serumproteiner som kallas PSA-oncomarkeren. Denna indikator är den viktigaste för detektering av malign neoplasm i tidiga stadier, när det fortfarande inte finns några strukturella förändringar i organet och metastasen.

Inte alltid en förhöjd PSA indikerar en utveckling av onkologi. Tyska forskare har etablerat en del samband, som visar procentandelen för chansen att diagnostisera en tumör beroende på graden av proteinkoncentration:

 • under 2 ng / ml - 7%;
 • upp till 4 ng / ml - 18,5%;
 • upp till 6 ng / ml - 21%;
 • upp till 8 ng / ml - 29%;
 • upp till 10 ng / ml - 32%;
 • mer än 10 ng / ml - 57%.

Enligt statistiken är cirka 10% av männen efter 55 års ålder proteinhalten i blodet över 4 ng / ml.

PSA i människornas blod

Nivån på prostatacentret är en labil, känslig indikator, som i hög grad beror på ålder. Ju äldre mannen, desto högre är normens övre gräns.

Upp till 40 år utförs inte studien, eftersom ungdomar inte har någon risk att utveckla en malign tumör i prostata. Fullständig frånvaro av prostatiskt antigen i blodet är också normen.

Tolkning av forskningsresultat

En ökning av indikatorn indikerar ofta utvecklingen av en tumör i prostatakörteln. Ju högre koncentrationen desto tyngre är sjukdomen. Om nivån av PSA i prostatacancer är 10-12 ng / ml högre än normalt, indikerar detta sena stadier av utveckling av patologi - ofta 3-4 steg med metastaser. Med en liten ökning av koncentrationen av det prostatiska antigenet krävs ytterligare test för att bekräfta eller utesluta cancer.

 1. Ett blodprov för att detektera inflammation (ökning av ESR, ökning av antalet leukocyter, sticka och mogna neutrofila granulocyter), vilket indikerar en ökning av prostata-specifikt antigen i prostata.
 2. Bestämning koeffitsientnogo förhållandet till total PSA bunden av sin form med antikymotrypsin - cancer bunden form dominerar, är totalt protein också förhöjda.
 3. Undersökning av antigentäthet (förhållande mellan prostatisk antigenkoncentration och prostata-storlek) genom ultraljudsundersökning av prostata. En minskning av indexen indikerar en ökning av prostatavolymen (hyperplasi) och en ökning av nivån på en malign tumör.
 4. Uppskattning av frekvensen av PSA ökar under en viss tid - ju snabbare koncentrationen ökar under året, ju högre är sannolikheten för onkologi.

En ytterligare metod för diagnos är biopsi - tar en liten mängd prostatavävnad för analys. Biomaterialprovtagning görs med en tunn nål med efterföljande histologisk undersökning och verifiering av typen av malign tumör.

En biopsi utförs när ett blodprov för PSA visar sin koncentration över normala.

Ett blodprov för PSA för att kontrollera effektiviteten av cancerbehandling

Behandling av onkologi består av flera tillvägagångssätt. För varje bestäms kriterierna för bedömning av effektiviteten av terapin. Effektiviteten bestäms av nivån av det prostatiska antigenet i serumet.

 1. Efter borttagning av prostatacancer kirurgiskt minskar PSA snabbt och permanent.
 2. Strålbehandling och kemoterapi präglas av en långsam nedgång i indikatorn. Om PSA-nivån faller med mer än 1 ng / ml kan en förlängd remission (förbättring) förutsägas i upp till 5 år.
 3. Den omvända ökningen av antigenkoncentrationen efter den utförda behandlingen indikerar ett återfall (förvärring eller förvärring av kursen) av den maligna processen.

Förberedelse för analysen

Ett antal faktorer påverkar den falskt positiva ökningen i koncentrationen av prostata-specifikt blodprov. De måste övervägas för att korrekt donera blod till PSA:

 1. I 2 dagar före testet kan du ej ejulera (antingen som ett resultat av samlag eller genom onani).
 2. Före studien är en prostatamassage kontraindicerad.
 3. Vid transrectal ultraljudsundersökning av prostata (sensorn sätts in i rektumets hålrum), är det nödvändigt att skjuta upp analysen i minst en vecka.
 4. Transuretral resektion (partiell borttagning genom urinröret) i prostata är en kontraindikation för analys av koncentrationen av PSA i sex månader.

Analysen tas på morgonen, även om fluktuationer i PSA-koncentrationen i blodet under dagen är mindre och påverkar inte resultatens tillförlitlighet.

Kostnaden för forskningen består av antalet indikatorer som ska bestämmas (fri och bunden fraktion, med beräkning av koefficienten för deras förhållande).

Män för screeningsproblem med prostata (prostatit, adenom eller cancer) behöver varje år utföra ett blodprov på koncentrationen av PSA. Detta kommer att tillåta, i utvecklingen av prostata onkologi, att radikalt, i tid och effektivt bota patologi.

Blodtest för PSA

Det är läkemedlet att befria patienten från befintliga sjukdomar, förhindra deras utveckling och identifiera dem i de tidiga stadierna, när kampen mot dem är mest framgångsrik. Detta gäller särskilt onkologi, den sena diagnosen som nästan alltid slutar i ett dödligt utfall.

En av de allvarliga onkologiska sjukdomarna hos män är utvecklingen av malignitet i prostata. Prostatacancer, som ofta finns med prostatit, som inte har behandlats, visar inte tecken under lång tid och uppenbarar sig inte. För att upptäcka sjukdomen i dessa steg när behandling är möjlig krävs det att man regelbundet ger en särskild analys för att detektera ett specifikt antigen i blodet - PSA.

funktioner

Termen är ett prostatiskt specifikt medel. I sin struktur är det en peptid, ett protein som produceras i en mans kropp. Syntesera dess prostataceller. Enzymet är nödvändigt för den manliga organismen - det är beståndsdelen av fröet (spermier), som kondenserar ejakulatet efter utlösning. Annars kan spermatozoa inte röra sig fritt, och ägget kommer inte att befruktas. Detta medel är ett viktigt villkor för fortsättningen av släktet.

Det andra syftet är diagnosen maligna tumörer. Om patienten är hälsosam, går det mesta av proteinet i semen och prostataorganets hemlighet. I blodet är koncentrationen låg, mätningen görs i nanogram per 1 milliliter. Om kroppen påverkar en allvarlig sjukdom (prostata onkologi) börjar prostatacentret öka. Efter att ha studerat sin serumnivå diagnostiserar läkaren sjukdomen och dess stadium.

I laboratoriet görs en undersökning av dess molekylfraktioner. Det är indelat i fria och associerade med anti-chymotrypsin eller makroglobulin. Formeln låter så här: relaterad + fri = PSA (generell). För att bestämma patientens tillstånd är den allmänna betydelsen viktigare, den innehåller den första typen av anslutning och den fria. Om detta index överstiger det tillåtna värdet utförs en andra avkodning, i vilken det bundna och fria antigenet kommer att anges separat. Vid genomförande av en laboratoriestudie är det viktigt att den allmänna och fria analysen utförs från en enda del av biomaterialet.

Normal prestanda

För några år sedan var normen 4 ng / ml. Om detta värde inte överskreds, uppgav läkarna med full säkerhet att patienten var frisk och det var ingen anledning till oro. Idag bör värdet av detta enzym hos en medelålders man inte överskrida ett märke av 3 ng / ml. Om indikatorn ökar till en nivå av 4 ng / ml, antas det att den maligna processen fortskrider.

Det är särskilt viktigt att övervaka nivån på PSA (bunden + fri) med tillgänglig prostatit.

Normen genom vilken det totala och fria prostatiska antigenet beräknas differentieras efter ålder. För män i åldrarna 20-25 år ska agentens hastighet (total) inte överstiga 2,5 ng / ml. Män från 25 till 45 år är 3 ng / md. Hos medelålders personer över 50 år bör nivån inte överstiga 3,5 ng / ml blod. För män över 65 år är tillåtet inom 4 ng / ml. Denna skillnad beror på storleken på prostata. Med ålder ökar det också medlet av syntesen vid första fri och sedan generellt. Om ett element inte finns i blodet, är det också en variant av normalvärdet.

Vad leder till en ökning av nivån?

Ökar med följande sjukdomar:

 • hypertrofi eller prostata adenom. Den totala PSA ökar;
 • sjukdomar orsakade av inflammatoriska processer. I orgeln finns ödem, som blockerar kanalerna och stör det korrekta utflödet av utsöndring i halvvätskan. Som ett resultat börjar antigenet tränga in i blodomloppet i stora mängder, där det hittas under undersökningen;
 • cancer. När maligna processer börjar i människors reproduktionssystem börjar cellerna att syntetisera det prostatiska medlet i stora mängder. Det verkar vara bunden till peptider (proteinföreningar i blodet). En sådan bunden PSA kallas en prostatacancermarkör. Det är vid sitt överflöd att cancer diagnostiseras i de första stadierna, när sjukdomen ännu inte känner till några symtom.

transkriptet

Om transkriptet anger ett överskott av ämnets gränser i patientens blod betyder det att den maligna tumören utvecklas i kroppen. Ju större avvikelsen från laboratorienormerna är desto mer avancerad är diagnosen av sjukdomen.

Om det emellertid finns låga blodtal i samband med leveransen, som inte överskrider de tillåtna gränsvärdena, är det för tidigt att diagnostisera cancer. Patienten rekommenderas att genomgå testet en gång till, och göra det korrekt, noga beredd.

Förutom blodserum kommer det att krävas överlämnande av flera andra typer av studier och genomgång av ytterligare undersökningar.

Det är nödvändigt att ge ett kliniskt blodprov, varigenom serumets sammansättning kommer att studeras. Två parametrar är viktiga här: nivån av leukocyter och graden av erytrocytsedimentering. Varje tumör orsakar inflammation, immunsystemet svarar genom att öka antalet vita blodkroppar. De är utformade för att neutralisera skadliga virus och infektioner som orsakade denna inflammation. Hastigheten för erytrocytsedimentering ökar också, som leukocyter "stickar" mot dem och dra sig ner i gravitationslagen.

Vanligtvis, när man ger en analys hos en patient med en sjukdom, är båda indikatorerna högre än normalt. Ökningen av parametrar är inte en anledning att upprätta en slutgiltig diagnos. Indikatorer inom normala gränser är inte heller en ursäkt för att den preliminära diagnosen ska återkallas.

Nästa studie tilldelad en patient med en preliminär diagnos av "prostatacancer" är en detaljerad analys av det prostatiska specifika agenset. Det är inte den övergripande nivån av antigenet som är viktigt här, men dess relation till formen "associerad med anti-chymotrypsin". Om transkriptet anger att båda indikatorerna överskrids är detta inte det bästa resultatet.

Det kommer att bli nödvändigt att studera enzymets densitet. Grunden för denna indikator är förhållandet mellan total PSA och käftens storlek, som fastställs med hjälp av ultraljudsdispositionen. Om prostatantigenets densitet är under normala är detta ett direkt tecken på utvecklingen av manlig organt hyperplasi och dess överskott indikerar en malign karaktär.

Leverans av blod till PSA innebär en andra kontroll för att övervaka indikatorn i dynamiken. Hastigheten med vilken serumantigenhastigheten ökar indikerar hur stor utvecklingen av en cancerous tumör.

Undersökningar gör att du endast kan upprätta en diagnos i ett komplex. Bestämningen av innehållet i varje enskilt ämne kan inte utföras, doktorn måste förlita sig på totalvärdet av de erhållna data. Den mest tillförlitliga studien i modern medicin är biopsi. För henne under anestesi tas fetalt prostata vävnad och skickas till histologi. Resultaten kommer att stoppa diagnosen.

Hur handlar du rätt?

Att resultaten av analysen för prostataspecifik antigen var korrekta, noggrann beredning är nödvändig för dem. För att ge blod krävs strikt på en tom mage. Du får inte äta eller dricka något annat än rent dricksvatten.

Också i träningen ingår avslag på sexuell aktivitet, inklusive onani, tre dagar före stängselet. Om en prostatamassage är föreskriven krävs analysen en dag efter den sista sessionen.

Om läkaren har ordinerat patienten uzi rektalt, får blodet bäst före proceduren. I annat fall kan testen lämnas in snarare än en vecka efter ultraljudet. Män som genomgick operation för prostata med partiell borttagning fick inte en studie inom sex månader. Också förberedelserna för analysen inkluderar överensstämmelse med kosten. På kvällen är det värt att notera en tät middag och alkoholhaltiga drycker och på morgonen - från cigaretter och kaffe.

Förutom obligatorisk blodprovning för nivån av PSA kan analysen utföras för förebyggande (screening). Den årliga undersökningen av en viktig manlig kropp rekommenderas till alla representanter för män över fyrtio. Screening kan upptäcka sjukdomen i de tidigaste stadierna, vilket kommer att hjälpa till att hantera sjukdomen snabbt och radikalt.

Avkodning av psa blodprov, normen efter ålder

Tyvärr är tillväxten av maligna tumörer i prostatakörteln observerad i alla länder i världen, men på grund av införandet av PSA (prostatisk specifikt antigen) -medicin blev det möjligt att diagnostisera sjukdomen i de primära utvecklingsstadierna. Denna metod är den mest exakta när det gäller att identifiera prostata onkologi.

I humant blod utmärks dessa typer av psa:

 1. Totalt (summan av den andra och tredje indikatorn). Detta är det viktigaste värdet vid diagnostisering, vilket ökar i proportion till tillväxten i prostatakörteln.
 2. fri - normen för det prostatiska specifika antigenet är 20% av den totala psa.
 3. relaterad psa.

PSA: s huvuduppgift är utspädningen av halvvätska för att underlätta rörligheten hos spermier. Antigen gör det också lättare att diagnostisera maligna tumörer: om en man lider av allvarlig sjukdom (till exempel från prostatacancer) ökar PSA-takten. Efter att ha studerat sin indikator i blodserumet diagnostiserar läkare.

Sjukdomens progression hos enskilda patienter åtföljs av en upprepning av den patologiska processen, vilket resulterar i en gradvis ökning av egenskaperna hos det prostatiska specifika antigenet (biokemisk återkommande).

På bilden kan man se strukturen hos manliga organ

Förhållandet mellan utvecklingsvillkoren för BR och tillväxten av psa tillåter att fastställa arten av patologi. Vid diagnos av BR mer än två år efter organets avlägsnande finns det ett tillfälle för misstanke om lokal återkommande sjukdom. Den snabba utvecklingen (mindre än 24 månader efter den primära operationen) kan signalera den patologiska processen hos den patologiska processen. Och detta är redan orsaken till att man förbereder sig på behandling med hormoner. Den europeiska sammanslutningen av läkare-urologer har fastställt: BR - en ökning av PSA med 0,2 ng / ml och mer.

Standarder efter ålder, bord

För fem år sedan ansågs en psa av 4 ng / ml normal. Idag ska psa hos vuxna män inte nå 3 ng / ml. Referensindex till 4 ng / ml signalerar utvecklingen av den maligna tumören i kroppen. Det är särskilt viktigt att kontrollera nivån på PSA, om patienten redan har prostatit. Blodtestet för psa parametrar beror också på patientens ålder.

Denna svängning i parametrarna påverkas av prostata, vilket ökar med åren. Syntes av medlet med ålder ökar också, och fri psa växer först och sedan ökar den totala koefficienten. Om detta element saknas i patienten anses ett sådant faktum vara ett gott tecken.

Sekvens för dekryptering

Genom att bestämma nivån på PSA, övervakar läkare blodprovet vid de inledande stadierna av prostatacancer, då symtomen på sjukdomen ännu inte har uttryckts. För de mest exakta värdena tar urologerna hänsyn till sådana faktorer:

 1. Från och med 50 års ålder ökas prostatan hos alla män, men glykoproteinindexet över 4 ng / ml i det sjätte dussinet borde redan kräva oro. Om proteinfaktorn upp till 5 ng / ml är optimal hos män 65+, på 70-80 år anses indikatorn till 6,5 ng / ml normal.
 2. Analysinterpretation: Om den totala psa är 4-10 ng / ml, bör densiteten inte vara högre än 15 ng. per ml / cm3. Ultraljud används för att bestämma denna indikator. Täthetsparametern psa gör det möjligt att klargöra förekomsten av onkologisk utbildning.
 3. Ändringshastigheten är en indikator som avspeglar tumörtillväxtens aggressivitet. Om resultatet inte överstiger 4 ng / ml, anses en ökning av 0. 75 ng / ml per år vara kritisk.
 4. Interdependens av bunden antigen med fri psa.

Blod innehåller 10-20% av glykoproteinet, och 80-90% av det finns i psa. Detta förhållande är ganska vägledande, eftersom minskningen av obundet prostatiskt antigen betraktas av urologer som utveckling av tumörprocessen i prostatakörteln. Ökad fri psa är ett tillfälle att diagnostisera prostata hyperplasi. En sådan analys gör det möjligt att klargöra diagnosen.

Hos äldre män är den ökade volymen av prostatakörteln inte en out-of-the-ordinary händelse, och en förhöjd nivå av psa indikerar endast åldersrelaterade förändringar. Men även de har en signifikant ökning av psa (10 ng / ml +) betraktas av urologer som en ursäkt för att hänvisa till raffineringsanalyser.

På den här videon kommer läkaren att berätta allt om blodprovet:

Sannolika orsaker till avvikelser i indikatorer

En hög nivå av psa betyder inte alltid utvecklingen av sjukdomen. Det finns risk för felaktiga uppgifter, även om man till och med har höga kostnader kan en man vara frisk. Att veta vad den preliminära diagnosen är, kan du undvika orimlig oro på grund av överdriven PSA. Procentandelen av indikatorn för felaktiga resultat varierar mellan 6 och 30%. Orsaker till falska värden:

 • en nyligen TRUS;
 • utlösning;
 • cykelturer;
 • massor av prostata
 • rektal undersökning
 • användningen av vissa läkemedel (Proskar, Avodart) - dessa läkemedel minskar den prostatiska antigenfaktorn med 2 gånger.

Rekommendationer och kommentarer

Eftersom människors hälsa beror på dem, är det nödvändigt att genomgå årliga läkarundersökningar för att diagnostisera utvecklingen av den patologiska processen i början. Vuxna män, och särskilt om de redan har diagnostiserats med prostatapatologi, bör årligen ta en analys av psa.

Om indikatorerna går utöver normens gränser, kontakta lämplig medicinsk specialist och förbered sedan, genomgå en seriös undersökning och överlämna ett övergripande blodprov på tom mage. Diagnos av sjukdomen i primärfasen är garantin för effektiv behandling.

Diagnos av sjukdomen i ett tidigt skede kan faktiskt bota en malign tumör i 100% av fallen.

Prostatic Specific Antigen (PSA) - vad är det? Hur förbereda sig för leverans av analysen, dess norm och avkodning

Tidig diagnos är nästan 100% framgång för att bli av med någon sjukdom. Om vi ​​talar om cancer, då i fallet med igenkänning av körtelens patologi i ett tidigare skede finns möjligheten att helt återhämta sig från en onkologisk neoplasma. Test av prostata adenomtumörer hos män på ett tidigare stadium av sjukdomsutvecklingen ger en verklig möjlighet att fullständigt bota det.

För diagnostisk studie används antigenindexet och dess koncentration i blodplasma i kliniker. För att testa antigenet är det nödvändigt att skicka analysen på PSA.

Prostatiskt specifikt antigen eller PSA. Vad är det

PSA är ett protein som produceras av kroppen av en vuxen man genom prostata och är en nödvändig länk i ejaculatets sammansättning. Huvudaktiviteten för detta protein är utspädningen av den biologiska vätskan hos hanen (spermier) efter utlösningsprocessen. Ett mer flytande tillstånd av spermier, vilket ger en resurs till den mest aktiva rörelsen av spermatozoa, vilket leder till befruktningen av ägget.

Med stabil drift av körteln passerar de flesta PSA i ejakulatet, men en liten del går in i blodet. I en kvantitativ och procentuell andel är detta en liten del, som mäts i kliniker i nanogram per milliliter serum (ng / ml). Nanogram är 1.000.000.000 gånger ljusare än 1 gram. Patologi och avvikelse i prostatan ökar mängden järn i serum och tillväxt PSA proteinsyntesen funktion. Uppbyggnaden av detta protein ökar i serum.

Hur går protein PSA in i blodet till innehållet i ↑

Typer av antigenprotein

Antigen i den manliga kroppen efter att ha kommit in i plasma från prostata, kan vara av 3 slag:

 • I det fria tillståndet finns det ingen samband med plasmaproteiner;
 • Kopplad till homotrypsin - kopplad till ett plasmaenzym som har hög aktivitet
 • Det är kopplat till makroglobulin - transporterar plasmaprotein.
 • Denna klassificering är mycket viktig för att kunna utföra diagnostiska test av prostata. Det finns också 3 metoder för testning av prostata:
 • Testet för total PSA är mängden fria antikroppar och protein som är associerat med chymotrypsin;
 • Test gratis PSA;
 • Beräkning av förhållandet av antigen i fri form till den allmänna.

För noggrannhet i diagnosen måste du ange vilken typ av studie och vilken indikator som behövs. Mycket ofta är resultaten av en gemensam PSA tillräcklig. I händelse av att PSA är högre än normativ koefficient, föreskrivs en mer komplex och förlängd undersökning av körtel antigenet i tre parametrar.

Hur tar man testet för PSA?

För extremt noggranna resulterar i en diagnostisk undersökning av prostata, är det nödvändigt att lämna över den högra blod och iaktta de regler för provtagning biologiska vätskor antigen analys.

Förberedelserna för analysen utförs för några kalenderdagar före staketet och strängt enligt reglerna:

 • Enligt denna teknik undersöks endast venöst blod;
 • Staket spendera på morgonen;
 • Analysen utförs på en ofylld mage;
 • Trots att fluktuationerna i PSA-nivån för tiden är små är därför insamling för analys inte förbjuden när som helst på dagen.
 • 2 dagar före leverans av analysen är det lämpligt att inte äta fet, sur och rökt mat, pickles och salt mat, godis, alkoholhaltiga drycker och att avstå från att ta droger;
 • Innan stängselet, utöva inte och utesluta psykisk stress;
 • 2 timmar före staketet - rök inte;
 • Det är möjligt att genomföra analysen endast efter 14 kalenderdagar efter olika manipuleringar i urologiska organ - prostata, liksom urinröret. Dessa är manipuleringar för att kontrollera urinröret (med hjälp av ett cystoskop) och prostata (transrectal undersökning), och även efter en käftmassage;
 • Minst 48 timmar innan diagnosen utesluter samlag och undviker ejakulation.
Blod i analysen av PSA tas från venen

Bara de rätta åtgärderna hos patienter i blodprover för analys kan ge de mest exakta resultaten av en diagnostisk studie.

Kvalitativ diagnostik är en möjlighet att påbörja medicinsk behandling i tid och förhindra övergången av sjukdomen till ett kroniskt stadium.

Indikatorer som anger PSA-hastigheten

Den generaliserade normen för en hälsosam manlig organism är plasmaantigen i blod 4 ng / ml. Om den diagnostiska undersökningen av analysen visar indikatorerna som faller inom ramen för standarden, är det i detta fall inte nödvändigt att oroa sig för den onkologiska omvandlingen i prostata. För att bestämma reglerna för friska prostata hos män, är det nödvändigt att ta hänsyn till patientens ålder och åldersrelaterade förändringar i prostatakörteln. Genomsnittliga normativa index beroende på ålder:

Blodtest för rsa

De flesta organ har särskilda markörer som under olika patologiska förhållanden blir överdriven intaget i blodet. Om hjärtinfarkt eller leverskada presenteras specifika för enzymer av dessa organ, i synnerhet, ASAT och ALAT, respektive, då tumören eller inflammatorisk process som involverar prostatakörteln, kan detekteras alltför hög koncentration av den så kallade prostataspecifikt antigen (PSA), vilket har också enzymatisk aktivitet.

Vad är PSA?

Prostata, som är ett exokrinsorgan, har en utsöndringsfunktion. De viktigaste och väl studerade ämnena som är involverade i bildandet av ejakulat innefattar PSA, som enligt biokemisk klassificering är ett enzym serinproteas med det systematiska namnet kallikrein-liknande peptidas 3. Det utsöndras i urinrörets lumen och är ansvarig för att minska spermiernas viskositet, späda ut den och också skapa en gynnsam miljö för hela gameternas (gametes) männs aktivitet. Detta beror på dess proteolytiska aktivitet - förmågan att dela upp stora proteiner i mindre fragment. Det prostatiska specifika antigenet är ett glykoprotein och kan hittas i följande vävnader:

 • prostatisk parenkym är normalt;
 • adenom av prostata;
 • metastaser i onkologin hos detta organ, såväl som i själva prostata.

Den primära cancer hos någon annan lokalisering åtföljs inte av en ökning av denna indikator. Detta är grunden till dess betydelse vid diagnosen tumörprocesser i prostata. Nya studier visar dock att PSA kan hittas i andra vävnader:

 • bröstcancer;
 • livmoderns inre skal
 • neoplasma av binjurarna;
 • njurcellstumör.

Men utanför prostata är det i mycket små mängder och har ingen diagnostisk betydelse.

Hos män, normalt en liten mängd PSA cirkulerar hela tiden i blodet. Det är intressant att det hos kvinnor också kan vara närvarande, men i sådana kvantiteter som i regel inte med standarddiagnostiska metoder, det finns inte en markör för den onkologiska processen.

I vaskulaturen går det prostataspecifika antigenet ihop med en liten del av klyvens utsöndring som utför den endokrina funktionen. Det är viktigt att notera att antigenet finns i blodet i flera former:

 • 1) Fri PSA cirkulerar i ett obundet tillstånd och är en term för att beräkna totalantigenhalten i blodflödet och utgör en procentandel av 10-15%;
 • 2) Associerad med a-1-antichymotrypsin - är 55-95% av alla komplex av det prostatiska specifika antigenet med proteiner;
 • 3) Associerad med alfa2-makroglobulin - ej bestämt genom klassiska immunokemiska metoder;
 • 4) associerad med albumin

Huvuddelen av det totala prostatiska specifika antigenet är de två första indikatorerna. Bindningen av PSA till proteiner är nödvändig för att inaktivera dess proteolytiska aktivitet. I seminalvätska är antigenkoncentrationen hundratusentals gånger större än i blodet. Därför används ett test för detektering av ett prostatiskt specifikt antigen i utövandet av rättsmedicin för att upptäcka spår av spermier.

Bestämning av koncentrationen av PSA i blodet: beredningsreglerna och studiens teknik

För analysen av bestämningen av mängden PSA används blodserum som tas från venen, vanligtvis i området med armbågens vik. Det erhålles genom att separera den flytande delen av det resulterande materialplasmaet och koagulera det eller genom utfällning av fibrinogen (en av huvudkomponenterna i blodkoagulationssystemet) med kalciumjoner.

Det är lämpligt att börja förbereda för analys om några dagar, följ följande rekommendationer:

 1. Eliminera användningen av kaffe och alkohol, samtidigt som du kan följa med den vanliga kosten.
 2. Avstå från samlag - annars kan resultaten vara opålitliga.
 3. Undvik intensiv fysisk ansträngning. En vecka före studien är det nödvändigt att utesluta sådana typer av utomhusaktiviteter som rodd, ridning med scooter, motorcykel och cykel.
 4. När det gäller att utföra på kvällen för instrumentella och fysioterapiprocedurer, såväl som att ta mediciner, är det nödvändigt att samråda med den behandlande läkaren.
 5. En digital rektal undersökning, transrektal ultraljud, massage och en biopsi av prostatakörteln, uretro-, cytosin och koloskopi, urinblåsa kateterisering mjuk kateter bör inte hållas senast sju dagar före analys.
 6. När det gäller behovet av att ge blod på tom mage fortsätter diskussionerna. Under det klassiska biokemiska blodprovet, för vilket venet blod är ritat, är detta tillstånd obligatoriskt. I fallet med immunokemisk detektering av PSA anses en sådan restriktion enligt ett antal källor vara valfritt.

Vid en operation för partiell borttagning av prostatakörteln genom urinröret (transuretral resektion) utförs denna analys inte i ett halvår.

Volymen av det önskade materialet bestäms av typen av teknik för detektering av koncentrationen av antigen och egenskaperna hos de reagenser som används i ett speciellt laboratorium. I regel utförs studien med hjälp av ELISA-enzymimmunanalys, reagenser för vilka det finns mer än 30 typer vid diagnos av prostata sjukdomar. Tekniker använder teknik som använder monoklonala antikroppar.

Laboratoriestandarder för analys av bestämning av PSA

De normala värdena för PSA-nivån i blodet varierar beroende på ålder. Detta beror på det faktum att den fysiologiska tillväxten av dessa kvantiteter sker när du ålder. Det finns följande priser för män i olika åldrar:

 • Upp till 40 års studier, som regel, inte utnämnd.
 • upp till 50 år är PSA vid 2,5 ng / ml;
 • inom 50-60 år ökar koncentrationen till 3,5 ng / ml;
 • på 60-70 år är nivån av det prostatiska specifika antigenet 4,5 ng / ml;
 • När en man äldre än 70 år är normen PSA-innehållet till 6,5 ng / ml.

Tidigare var det genomsnittliga värdet 4 ng / ml, men under studierna visade sig att koncentrationen av PSA i blodet individuellt kan variera. I en man utvecklas prokata på prostata och vid lägre PSA-värden, i en annan - observeras ingen malign process och med siffror som överstiger medelvärdena.

Förutom att bestämma den totala antigenkoncentrationen kan förhållandet mellan den fria och bundna fraktionen beräknas. Denna koefficient beräknas med följande formel: PSA fri / PSA bunden) x100%. Normalt bör indexet vara minst 15%, vilket beror på det faktum att antigenet i blodet i närvaro av onkologi cirkulerar huvudsakligen i en ansluten form. I det fall då koefficienten är högre bör det sägas att risken för utveckling av den onkologiska processen minskas. Det är särskilt viktigt att utföra denna räkning med en signifikant ökad antigenkoncentration som överstiger 68 ng / ml-märket.

Det finns också en sådan indikator som antigenets tillväxthastighet eller den årliga tillväxten av PSA i händelse av en konstant ökning av värden som indikerar en ökad risk för att utveckla prostatacancer. Det mäts i ng / ml / år och kan användas för att bedöma aggressiviteten hos en redan existerande tumör.

Möjliga orsaker till förändringar i koncentrationen av PSA

Trots det faktum att det klassiskt prostatiska specifika antigenet betraktas som en oncomarkör, kan andra faktorer leda till avvikelsen från normen, förutom närvaron av en malign process. Detta beror på det faktum att enligt experter sker en ökning av koncentrationen av PSA i blodet på grund av skador på prostata vävnaden, vilket kan orsakas av olika patologier. Det moderna medicinska samhället var inte överens om betydelsen av denna indikator vid prostata onkologi, men det är känt att dess definition med diagnostiska ändamål bör utföras i samband med de instrumentella och andra undersökningsmetoder som visas i detta fall.

Fysiologiska orsaker till ökad PSA i blodet

Till det icke-patologiska överskottet av medelvärdena för antigenkoncentration i blodet kan olika fysiologiska faktorer resultera. Deras närvaro bör beaktas vid tolkningen av resultaten av studien och bestämning av den vidare strategin. Så, det ökade innehållet av PSA i blodet kan resultera i:

 • individuella egenskaper hos patienten - till exempel har en viss procentandel män en genetiskt bestämd ökad volym av prostata, vilket i detta fall kan producera mer antigen;
 • idrottsaktiviteter som anges i förberedelserna för analysen (roddning, cykling, scooter och motorcykel);
 • utför olika instrumentella undersökningar och manipuleringar i prostatakörteln;
 • ejakulation - effekten av att öka koncentrationen av PSA varar upp till två dagar.

Mängden antigen kan också påverkas av ärftlig ärftlighet och etnicitet.

Patologiska orsaker till ökad blodkoncentration av PSA

En ökning av PSA-innehållet kan orsaka sådana patologier som:

 • prostatit;
 • adenom av prostata - godartad hyperplasi;
 • prostatacancer.

I varje fall är denna omständighet valfri. Man bör komma ihåg att detta antigen inte är specifikt för någon patologisk process, men indikerar problem med ett specifikt organ. Man bör komma ihåg att förekomsten av kronisk inflammation och godartad neoplasm ökar risken för onkologi. Därför är det generellt sett ett direkt proportionellt förhållande mellan ökningen av koncentrationen i blodet av PSA och möjligheten till en malign process.

Faktorer som leder till en minskning av mängden av det prostatiska specifika antigenet

Nivånivån kan inte bara öka, men vara under norm under vissa omständigheter. Således kan intaget av vissa läkemedel, i synnerhet läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi, leda till en minskning av dess koncentration. En faktor som fetma kan också påverka en förändring i PSA-koncentrationen i mindre riktning.

PSA: s roll för att lösa kliniska problem

Prostata-specifikt antigen används vid olika stadier av laboratoriediagnos av prostata sjukdomar. När det gäller dess roll i undersökningarna och behandlingen finns följande uppgifter tillgängliga:

 1. Användningen av detta blodprov för screening av prostatacancer är fortfarande en diskutabel fråga. Experts åsikter är uppdelade i tre positioner: PSA som screening är inte nödvändigt för att undvika överdiagnos; Det är nödvändigt att endast kolla personer med ökad risk för onkologi hos detta organ. Testet följer alla manliga personer som har nått en viss ålder.
 2. I diagnosen prostatacancer, som redan noterat, bör PSA endast användas tillsammans med andra undersökningsmetoder. Misstanke om cancer tilldelas en biopsi - den mest tillförlitliga metoden för diagnos av cancer.
 3. Övervakning av utvecklingen av en malign process med en långsamt framskridande sjukdom involverar vanligtvis övervakning av antigenkoncentrationen var sjätte månad. Med en ökning av dess nivå på mer än 10 ng / ml är frågan om utnämning av aktiva behandlingsåtgärder. Det kan också användas för att övervaka effekten av behandlingen.
 4. Som regel, vid ett lågt PSA-värde i fallet med prostatacancer, är sjukdomsprognosen mer fördelaktig.

För närvarande är analysen av definitionen av ett prostatiskt specifikt antigen den huvudsakliga metoden för laboratoriet blodprovning vid diagnos av prostatacancer. Dessutom analyseras andra biologiska vätskor, såsom urin och ejakulering, vilket är nödvändigt för att bestämma exakt ursprung och möjlig mekanism för sjukdomsutvecklingen, samt att utesluta samtidiga patologier.

Blodtest för PSA

Varje dag, enligt statistiken, växer antalet män som har upplevt prostata problem stadigt. Därför är detta ämne relevant för både forskare och patienter. Konstant vetenskaplig forskning genomförs på detta område. Diagnos av patienter gör det möjligt att identifiera problemet på ett tidigt stadium. För detta ändamål utförs olika analyser.

En av de obligatoriska, om det finns misstanke om prostatacancer, är till exempel blodgivning till PSA. Om resultatet kommer att överensstämma med normen kommer doktorn att kunna formulera en diagnos och utarbeta en plan för ytterligare undersökning.

Egenskaper hos prostata

Prostatakörteln eller prostata är ett manligt organ som ligger i ett litet bäcken. Partiellt fångar ejakulatoriska strömmar och urinrör. I norm utför han de viktigaste funktionerna i kroppen:

Tack vare prostatakörteln är det möjligt att innehålla urin och ge naturlig urinering. Detta organ reproducerar cellerna och hormonerna som krävs för att kroppen ska fungera harmoniskt.

Sekretorisk funktion innebär aktivering av komplexa hemligheter som hjälper till i fråga om befruktning av ägget. Det regleras av det endokrina systemet och kontrolleras av testosteron. Med minskningen av detta hormon börjar denna körtlar sin aktiva produktion.

Barriärfunktionen, som namnet antyder, fungerar som en begränsare. Detta är ett slags hinder för infektioner som kommer genom urinröret till övre urinvägarna.

Motorfunktionen är i sphincten som bildas av körtelvävnaden som håller urinen. Prostata producerar hemlighet - en integrerad del av spermier. Dessutom är det en slags ventil som gör det möjligt att stänga avfarten från urinvägskanalen vid tidpunkten för erektion.

Sjukdomar i prostata

De vanligaste åkommorna i prostata körteln: prostatit, prostatacancer och adenom. Prostatit är en inflammatorisk sjukdom. Klassificeringen av prostatit är bred:

 • Akut bakterie;
 • Kronisk bakteriell;
 • Kronisk icke-bakteriell (inflammatorisk och icke-inflammatorisk);
 • Asymtomatiska.

Villkoren är att orsakerna till utseende av prostatit är uppdelade i smittsamma och icke-infektiösa. Under den första förstår infektioner, sexuellt överförbara infektioner, kirurgisk ingrepp på bäckenorganen, kroniska sjukdomar. Icke-infektiös är en minskning av immunitet, brist på fysisk aktivitet, hypotermi, stillasittande livsstil. Båda ytterligheterna är katastrofala för prostata: långvarig avhållsamhet eller tvärtom överdriven sexuell aktivitet.

Prostataadenom är en godartad tumör som uppstår vid proliferationen av småkirtelceller i blåsans submukosala skikt. Sjukdomen i sig är inte farlig. De knölar som bildas i processen försvårar de små körtlarna urinering. Det är en smalning av urinledaren och den inre sfinkern deformeras. Det finns ingen specifik orsak till det som hänt hittills.

Traditionellt är utseendet av adenom associerat med en brist på manliga könshormoner som uppträder genom åren. Det leder till stagnation av blod, på grund av ett mer passivt sätt att leva, rökning. Kardiovaskulära problem leder till störningar i ventilerna.

Prostatacancer är, i motsats till adenom, en malign tumör som tenderar att sprida metastas genom hela kroppen. Statistiken hävdar att varje sjunde medlem av det starkare könet av steg för en femtioårig gräns är utsatt för prostatacancer. Man tror att orsaken är förhöjd testosteron. Ju högre dess värde i blodet desto större är risken för att en man kommer att möta denna sjukdom.

Faktorer av prostatacancerutseende:

 • genetik;
 • Ålder över 60 år;
 • Ogynnsam ekologi;
 • Närvaro av progressivt adenom;
 • Illiterat diet: överskott av animaliska fetter och fiberbrist;
 • Arbetaraktivitet med kadmium (svetsning, gummiproduktion, trycksaker) etc.

Diagnos och behandling

Denna sjukdom kännetecknas av en förlängd katastrofal kurs. Det tar ungefär 15 år för en cancercancer att nå slutskedet. Ta bort tumören är möjlig endast innan metastaser passerar till andra organ.

Symtom på cancer blir märkbar när allt är långt ifrån normalt. Av tecknen: frekvent urinering, smärta i ljummen, blod i sperma och urin. Det händer att det inte finns några sådana manifestationer alls. En man lär sig av sjukdomen efter symptom som redan är karakteristiska för metastaser: smärta i bröstkorgen, frakturer, rezi i benen.

Om urinprocessen orsakar obehag, är det nödvändigt att kontakta urologen utan dröjsmål. Först av allt kommer doktorn att göra en rektal undersökning. Vidare krävs en ytterligare studie i form av PSA-analys. Diagnosen görs efter en biopsi. Förmodligen kommer doktorn att utse andra manipuleringar från en konkret situation: en roentgen, radioisotopforskning, USA av prostata, en datortomografi.

Om diagnosen bekräftas kan behandling utses som operativ, radiell eller medicinsk. Beslutet fattas av onkologen, baserat på patientens ålder, stadium, närvaro eller frånvaro av metastaser.

Kirurgiska kontrollmetoder sker när patienten inte har metastaser. Då kommer avlägsnandet av tumören att ge den önskade effekten. Strålbehandlingsteknik innebär strålningsexponering för det drabbade området. Som ett resultat sänker tumören sin tillväxt.

Det är även möjligt att förebygga förekomsten av metastaser. Metastaser medicinering metoder används som hormonbehandling, vars syfte är att sänka och blockera produktionen av testosteron. En sådan effekt ger en retardation av malign tumörtillväxt och metastasering.

Studie om PSA

Under förkortningen PSA, krypteras ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA). Det låter dig bestämma närvaron i blodet av ett ämne som produceras av prostatakörtlarna. Detta är en prostatacancer cancermarkör. Blod dras från venen.

Behovet av att lämna in analysen uppstår av flera skäl. De vanligaste är följande:

 • Kontrollera effektiviteten av den nuvarande behandlingen;
 • Kontroll av sjukdomen;
 • Misstanke om en sjukdom som uppstod efter en fingerundersökning eller ultraljudsdiagnos;
 • Regelbunden observation efter radikala åtgärder i kampen mot prostatacancer, rekommenderas tre till fyra gånger om året.
 • Profylaktisk åtgärd för män som fyllde 40 år och äldre.

Obligatorisk förberedelse innan du besöker laboratoriet innehåller flera aspekter. Innan blodprovet tas, krävs en åtta timmars avhållande från att äta och dricka. Tillåt inte ens te och juice, och ännu mer så alkoholhaltiga drycker. En vecka före studien måste du ge upp sexuell aktivitet. Sexuella kontakter kan snedvrida resultatet av analysen.

Om en man besökte urologen och undersöktes, ska analysen överföras under en tvåveckorsperiod eller försenas med en inspektion. Exakt 14 dagar väntar efter sådana förfaranden som cytoskopi, blåskateterisering, transrektal ultraljudsdiagnos, etc. Endast efter denna period kan du ta ett blodprov.

Värdet bestäms av forskare som norm för denna studie är från 0 till 4,0 ng / ml. Detta intervall är universellt för män i alla åldrar. För medlemmar av starkare kön i åldern 40 år, helst upp till 2,5. För de som passerade tröskeln på 50 år är normen upp till 3,5.

Överskott av normen är typisk för prostatit och adenom. Efter en massage, en biopsi, en manuell undersökning och andra manipuleringar, som nämnts ovan, är det en liten ökning, varför det är så viktigt att vänta en tvåveckors paus.

Om upprepade analyser fortsätter att överskattas, signalerar den oftast en prostatacancer. PSA skiljer mellan allmän och fri. Ett vanligt PSA-blodprov görs vanligtvis. Fritt föreskrivs vanligtvis för att klargöra diagnosens korrekthet.