Huvud
Symptom

Vad visar blodprovet för RW?

En av de viktiga studierna som utförs med rutinmässiga läkarundersökningar, liksom att placera en gravid kvinna i registret är ett blodprov på RW. Många patienter vet inte vad det är för. Denna artikel kommer att diskutera vilken typ av analys och när det föreskrivs.

Wasserman reaktion

En analys på RW är en serologisk studie av blod för att bestämma närvaron eller frånvaron av antikroppar mot treponema blek, vilket är orsakssambandet till en sådan farlig sjukdom som syfilis. Denna patogena mikroorganismen kallas också en spirochete. Den är resistent mot miljöförhållandena och finns upp till fyra dagar utanför kroppen.

Om det finns treponema i patientens kropp, börjar immunsystemet producera antikroppar. Under detta inträffar förstörelsen av röda blodkroppar. Detta bestämmer denna studie.

Denna diagnosmetod gör det också möjligt att bedöma hur länge infektionen har inträffat och för att avslöja aktiviteten hos den patogena mikroorganismen.

Metoden grundare är August Wasserman, varför namnet på denna diagnos bär sitt namn. Du kan göra analysen i alla medicinska institutioner.

När en analys är tilldelad

Utan att misslyckas ges blod i följande fall:

 • med förebyggande medicinska undersökningar
 • under graviditetsplanering eller vid fertil fertilitet
 • vid behov behandling på ett sjukhus.

Diagnos är också ordinerad för att förbereda en operativ ingrepp.

Det är också viktigt att göra en analys i tid om en person har tecken som indikerar en venerisk sjukdom.

De kliniska symtomen på syfilis hos vuxna inkluderar följande symtom:

 • förstorade lymfkörtlar (särskild uppmärksamhet bör ägnas åt inguinal lymfkörtlar);
 • Speciell urladdning från penis eller vagina (med obehaglig lukt och färg);
 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • hög kroppstemperatur
 • överflöd av sekret från könsorganet;
 • ömhet i benen och ledsmärta;
 • utseende på huden, liksom slimhinnorna i utslag eller sår.

Experter rekommenderar att analysen görs vid tillfälligt sexuellt intyg eller handlar utan skydd. Detta beror på det faktum att syfilis under lång tid inte kan ha kliniska symptom, så den infekterade personen vid de inledande skeden inte ens misstänker sjukdomen.

På grund av det faktum att sjukdomen har en latent flödesperiod under lång tid, är det nödvändigt att ta biomaterialet och utföra denna metod för blodprovning:

 • personer som arbetar inom medicinområdet;
 • anställda i offentlig catering eller utbildning
 • donatorer som donerar blod, sperma eller plasma
 • patienter med narkotikamissbruk
 • HIV-positiv;
 • personer med alkoholberoende
 • personer som har haft kontakt med patienter som lider av syfilis.

Med en latent period av patologi är de som kommer in i dessa grupper en potentiell fara för andra.

Förberedelser för forskning

För att resultaten ska vara korrekta och tillförlitliga är det viktigt att veta hur man ska förbereda sig för studien. För detta rekommenderar läkare följande regler:

 1. Det är viktigt att inte dricka alkohol sju dagar före bloddonation. Vanligen, om denna rekommendation bryts, visar analysen en positiv reaktion.
 2. Innan leverans av biologiskt material får inte ta mycket starka drycker (som kaffe och te).
 3. Några timmar före studien, sluta röka.
 4. Blodet ska tas ut på tom mage. Ta därför det tidigt på morgonen, så att intervallet mellan att äta och ta blod är minst tio timmar.
 5. Dagen före diagnosen rekommenderar experter inte att äta stekt eller fet mat.
 6. Före studien är det nödvändigt att utesluta psykisk eller fysisk stress.
 7. Några dagar före proceduren bör patienten inte ta några mediciner. Om detta inte är möjligt, är det nödvändigt att varna användningen av läkemedelsspecialist.

Det är oönskade att utföra proceduren efter radiografi, rektal undersökning, ultraljudsdisposition eller fysioterapeutisk manipulation. Annars är det bättre att överföra blodprovet till en annan dag.

Det rekommenderas inte att göra en analys om detektion av antikroppar mot trypanema efter vaccination, eftersom det kan visa en felaktig reaktion.

Om du följer dessa rekommendationer kan du undvika falska resultat och få en mer korrekt tolkning av dem.

Utförandeknik

I denna studie utförs blodprov på två sätt:

 • från venen
 • från fingret.

I det första fallet, efter desinfektion av huden på armbågen, är en ven punktad med en medicinsk nål och en spruta. Blod uppsamlas i ett speciellt rör med ett visst reagens.

I den andra varianten behandlas ringfingerens puss försiktigt med en antiseptisk lösning och en punktering görs med ett verktyg som kallas en scarifier. Därefter samlas blodet i ett provrör med en speciell enhet, som en stor pipett.

Experter hävdar att en mer informativ och tillförlitlig är studien av venöst blod.

Analysens varaktighet är från fem till femton minuter.

Efter blodprovtagning bestämmer specialisten, med hjälp av reagens och specifika syfilismarkörer, reaktionen och går in i formen.

Avkodning av resultatet

Vid framställning av resultaten av studien kan resultaten vara av flera varianter:

 • positiv;
 • svagt positivt
 • negativ;
 • falskt positivt.

Tolkningen av resultaten beror på specialistens professionalism och erfarenhet, korrekt beredskap för diagnos och om förekomsten av vissa faktorer som kan påverka resultatet.

Positivt resultat

I händelse av att antikroppar detekteras som producerar det mänskliga immunsystemet för syfilis orsakssamband, säger de ett positivt resultat.

En positiv reaktion signalerar syfilis av olika former och grader av flöde. Också ett sådant resultat bestäms även inom ett år efter behandlingen av denna venerala sjukdomen.

Denna reaktion i formen indikeras med plusser. Ju lägre proffsen är desto lägre är sannolikheten för infektion med sjukdomen.

Avkodningen av resultaten kan vara enligt följande:

 • ett dramatiskt positivt resultat med fyra plusser;
 • positiv reaktion - tre plusser;
 • ett svagt positivt resultat indikeras av två plustecken i formen;
 • en obestämd reaktion indikeras med endast ett plus.

Ju fler plusser desto mer sannolikt är patienten sjuk med syfilis. I den tredje och fjärde versionen krävs ett andra blodprov.

Negativt resultat

Om det finns ett negativt resultat i analysen av analysen indikerar detta att orsakssjukdomens orsaksmedel inte har detekterats. Detta innebär frånvaron av syfilis i kroppen.

I vissa fall kan en sådan reaktion emellertid inträffa i den sena tertiära formen av sjukdomen eller peka på en tidig primär syfilis.

Därför är det viktigt att komma ihåg att resultatet kanske inte är tillförlitligt om patienten har ett stadium av ett seronegativt fönster, där infektion redan har inträffat, men antikropparna har ännu inte utvecklats av kroppen.

Falskt eller svagt positivt resultat

I vissa fall kan avkodning bestämma en falsk positiv reaktion, vilket indikerar ett opålitligt resultat. Anledningen till detta alternativ är:

 • onkologiska processer som förekommer i kroppen;
 • användningen av narkotiska ämnen;
 • alkoholmissbruk
 • vaccination, gjord dagen innan.

Det finns en sådan reaktion med andnings-, lever- eller endokrina systemsjukdomar, nämligen lunginflammation, tuberkulos, hepatit eller diabetes mellitus.

Det är möjligt för artrit av olika genes, systemisk sjukdom i bindväv.

Ett felaktigt resultat av analysen kan ges genom ympning, vilket gjordes några dagar före diagnosen.

Detta resultat bestäms ofta hos kvinnor med graviditet.

En svagt positiv reaktion finns i sällsynta fall. Vanligtvis är detta fenomen möjligt när patienten har ett initialt stadium av sjukdomen.

Diagnos under graviditeten

Ett blodprov för syfilis bör göras vid planering av graviditet. Att ge blod till analys av kvinnor när de bär ett barn är också nödvändigt vid registrering.

Dessutom utförs studien under graviditeten. Detta beror på att den infekterade mamman kan infektera fostret under denna period.

Ofta kan kvinnor i denna situation få en falsk positiv reaktion. Om ett sådant fenomen observeras vid tolkningen av analyserna, upprepa sedan proceduren.

Således är analys på RW en viktig diagnostik av syfilis. Det låter dig bestämma scenen och formen av denna farliga sjukdom. Därför är analysen obligatorisk för personer i vissa kategorier.

Hur man tar ett blodprov för Wassermans reaktion - vittnesbörd, förberedelse och tolkning av resultaten

Syfilis är en vanlig veneral sjukdom, om den inte detekteras i tid, kommer kroppen att få allvarliga skador och ett dödligt utfall är möjligt. Wassermans reaktion är en särskild analys som bör göras om det finns misstankar om denna patologi, kommer aktuell diagnos att omedelbart bota sjukdomen om resultatet är positivt. Infektion av syfilis kan inte bara med sexuell kontakt utan även genom hushållsartiklar, hygienprodukter, sängkläder.

Metoder för att diagnostisera syfilis

Tester ska identifiera sjukdoms främsta orsaksmedlet - treponema pallidum det är samma blek treponema. För detta ändamål görs blodprovtagning på en tom mage för serologisk analys. Sådan forskning anses vara den huvudsakliga typen av laboratoriediagnos för detektering av syfilis. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • blodprov för RW (RW) - Wasserman analys;
 • RPHA - reaktionen av passiv hemagglutination;
 • ELISA-enzymimmunanalys
 • RIF - reaktionen av immunofluorescens;
 • RPR - en mikrofällningsreaktion med ett kardiolipinantigen;
 • RIBT - reaktionen av immobilisering av blek treponem.

Vad är Wassermans reaktion?

Detta är ett laboratoriet blodprov för syfilis, som syftar till att bestämma det immunologiska svaret på patogenens penetration i kroppen. I människokroppen börjar karaktäristiska processer när infektion uppstår. Det orsakande agenset innehåller antigenkardiolipinet. Patients blodserum, på grund av närvaron av reaktanter i den, går in i komplementfixeringsreaktionen. Som ett resultat erhålles ett specifikt komplex med detta antigen, vilket kan avslöja PB.

När en syfilis är infekterad med en person i blodet kommer antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis att vara närvarande, vilket karakteriseras som ett fysiologiskt svar av immunsystemet. När testet utförs tillsätts läkemedlet med kardiolipin till det uttagna blodet. Om syfilis orsakssamband redan finns i kroppen, kommer DSC att vara synligt vilket binder det införda antigenet och antikropparna. I avkodningen indikerar antalet tecken "+" intensiteten av bildandet av komplex eller "-" i deras frånvaro.

Indikationer för forskning

Det rekommenderas att regelbundet genomföra ett regelbundet blodprov för att upptäcka avvikelser i människokroppen i tid, i ett tidigt skede kan reaktionen väsentligt förbättra effektiviteten av behandlingen. För leverans av serum till RW finns följande indikationer:

 1. Vid medicinska undersökningar, medicinska undersökningar regelbundet från anställda av handel, medicin, utbildning.
 2. Under graviditeten. Det finns en möjlighet av syfilis infektion av fostret i livmodern, så det är viktigt att avslöja resultatet av analys av Wasserman för kvinnor som planerar att få barn eller redan har kläckts det. Patologi kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 3. Personer som har haft långvarig kontakt med patologi på jobbet eller hemma.
 4. Om en person lider av alkoholism eller narkotikamissbruk.
 5. Med akut inlägg av en patient med tecken på syfilis.
 6. Efter intim intimitet utan att använda ett preventivmedel med en oavsiktlig person.
 7. Alla som vill bli blodgivare eller blodgivare är nödvändigtvis kontrollerade.
 8. Om graviditeten avbröts onaturligt.
 9. Genomföra ett test under och efter att ha serverat tid på frihetsberövande platser.
 10. Anledningen till RV är patientens sjukhusvistelse med förstorade noder i lymfsystemet och ökad temperatur.

Blod på Wassermans reaktion under graviditeten

Detta är det primära testet som obstetrikern-gynekologen frågar dig att ta. Ett blodprov för Wassermans reaktion kan vara felaktigt, eftersom tillståndet hos en kvinna under denna period påverkar resultaten. Enligt statistiken visar 32% av fallen ett falskt positivt resultat. Om det finns en "+" i avkodningen är det nödvändigt att skicka differentialdiagnostik. Det rekommenderas att utföra testet en gång per trimester, oavsett närvaron eller frånvaron av sexuell kontakt. Det finns inga kontraindikationer för att utföra RW för gravida kvinnor, detta är ett vanligt materialintag.

Framställning av

Vissa tester kräver specifik förberedelse före leverans. Wassermans analys kommer att vara så tillförlitlig som möjligt om du inte dricker några alkoholhaltiga drycker (även alkohol med låg alkohol) 2 dagar före provet. Det rekommenderas under samma period att inte äta feta livsmedel, för att inte snedvrida resultaten. Det är omöjligt under beredning för RV att ta någon medicinsk foxglove.

Hur utförs proceduren?

Blod på Wassermans reaktion utförs endast på tom mage, detta är ett viktigt villkor. Den sista måltiden innan staketet ska vara senast 6 timmar. Den anställde som utför manipulationen, sätter klienten på en stol eller lägger den på soffan. För analys krävs 8-10 ml blod från ulnar venen. Om studien utförs av ett litet barn kan materialet tas från jugulär eller kranial venen.

Hur många dagar är blodprovet gjort på RW

Det finns två steg i studien av materialet. Wassermann Express-testet kommer att vara klart om 2 timmar, men han kommer endast att kunna bekräfta eller neka förekomsten av antikroppar mot syfilis i patienten. För att erhålla kvantitativ information om blodets tillstånd, tar koncentrationen av antikroppar mot treponema det tar från 1 till 7 dagar. Varaktigheten av analysen och tolkningen beror på laboratoriet, antalet aktuella analyser.

transkriptet

Studien av blod av Wasserman bör endast avkunnas av en behörig läkare. Resultaten kan indikera inte bara en negativ eller positiv reaktion utan även en mellanreaktion. Endast en specialist kommer att kunna tolka data korrekt och inte skrämma för patientens tid. Ett typiskt negativt resultat indikeras av tecknet "-" och talar om den obestridliga frånvaron av syfilis i människokroppen.

Positiv reaktion

Vid utvärdering av antikroppskoncentrationen kan en positiv manifestation noteras med en, två, tre eller fyra plusser. Vid avkodningen kan följande notering inträffa:

 1. "+" Och "++" - resultatet indikerar en tveksam, svagt positiv mikroreaktion. Det är nödvändigt att utföra ytterligare diagnostiska tester och undersökning. Det är möjligt efter en tid att upprepa analysen av August Wasserman, eftersom det inte finns något fullständigt förtroende för syfilis frånvaro eller närvaro. Anledningen till ett sådant resultat kan vara ett brott mot de förberedande förfarandena innan blod ges.
 2. "+++" är en positiv reaktion. Ytterligare eller upprepad bekräftelse är inte nödvändig, patienten har syfilis och måste genomgå en fullständig undersökning. Kvinnor ordineras en vattpinne från vagina eller livmoder, män ger material från urinröret. Ett sådant resultat är sällan felaktigt, men kan föreskriva en raffineringsanalys om patientens symptom liknar andra sjukdomar.
 3. "++++" är det slutliga positiva resultatet. Hög reaktionsintensitet.
 4. "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falsk positiv Wasserman-reaktion

Ett sådant svar kan bli helt frisk person, det händer av specifika skäl. Det finns en sådan reaktion om patienten har akuta eller kroniska stadier av sjukdomen, nyligen vaccinerat eller nyligen fått fysiskt trauma. Alla dessa förhållanden leder till aktiv produktion av ett icke-specifikt protein i kroppen, vilket kallas antikroppar eller immunoglobulin. RW-analysen syftar till att identifiera dessa proteiner och känna igen hur syfilitisk. Detta är grunden för att få ett falskt positivt resultat.

skäl

Det har beskrivits ovan varför en patient kan få ett falskt positivt resultat vid utförande av ett syfilisprov. Här är en lista över de villkor som kan leda till detta:

 • myokardinfarkt;
 • alkoholisk, matförgiftning;
 • akut, kronisk patologi av bakning, hepatit D, C, B;
 • skador på mjukvävnader eller ben
 • åldersförändringar i patientens kroppsarbete
 • tuberkulos;
 • sjukdomar av autoimmun natur.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Blodtest för syfilis - Wasserman-reaktion

Wassermann (RW) -reaktionen har använts i mer än 100 år och visat sig vara effektiv vid tidig diagnos av syfilis. Denna metod för blodprovning är enkel nog, men samtidigt är den väldigt pålitlig, vilket gör det möjligt att tillämpa det över hela världen i stor utsträckning i en förbättrad form. Moderna aktivt använda snabba tester skiljer sig avsevärt från den klassiska Wasserman-reaktionen, men de lägger grundprincipen för denna teknik, vilket ofta tillåter dem att ge det tidigare namnet.

Faktum är att Wassermans reaktion är en laboratorieanalys av blodserum, som syftar till att bestämma kroppens immunologiska reaktion mot penetrationen av syphilis orsakssamband. När en syfilisinfektion uppträder sker en karakteristisk process. Blek treponema (Treponema pallidum) innehåller antigenkardiolipin. Blodserumet, på grund av närvaron av reaktans, går in i den så kallade komplementfixeringsreaktionen (RSK) för att bilda ett specifikt komplex med detta antigen, dvs E. antikroppar mot treponema in i en förening med treponemal antigen.

Principen för Wassermans reaktion är baserad på identifieringen av denna reaktion. Om en person är infekterad med syfilis, förefaller antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis i hans blod, vilket är immunsystemets fysiologiska respons. För den artificiella provokationen av en specifik reaktion i blodet administreras ett läkemedel innehållande treponemalantigen (kardiolipin). Samtidigt introduceras ett hemolytiskt system för att utföra hemolysreaktionen, och komplement används för sorption av komplex.

I ett fall där det orsakande medlet av syfilis har penetrerat den mänskliga kroppen börjar DGC bindande antikroppar i blodet-presenterad antigen med bildningen av ett specifikt komplex. Denna reaktion förbrukar allt infört antigen och komplement. Om det inte finns några antikroppar i patientens blod, kommer kardiolipin in i hemolysreaktionen med det hemolytiska systemet, vilket helt neutraliserar det. Genomförd laboratorieanalys avslöjar antikropp-antigenkomplex som detekteras visuellt. Koncentrationen av komplex visar intensiteten hos deras bildning och beräknas med hjälp av antalet tecken (plus): från (+) till (++++). Studier på RW kan utföras på blodserum eller cerebrospinalvätska.

För att säkerställa RW införs en speciell blandning i blodet hos den undersökta personen, som innehåller tre huvudingredienser: antigen, komplement och hemolytiskt system. Huvudreaktionen av Wasserman tillhandahålls av ett antigen, vilket är ett artificiellt framställt antigen av patogenen. Den kan beredas i 2 versioner: En ultraljudsbearbetad kultur av blek treponema eller kardiolipin, härrörande från ett nötkreatur. Oftast används den andra varianten, när preparatet framställes genom grundlig rening av alkoholhaltigt lipidekstrakt, erhållet från muskelvävnaderna från nötkreaturet. För att öka aktiviteten hos antigenet, fosfolipid, lecitin och kolesterol tillsätts. Den erforderliga dosen av antigen tillhandahålls genom utspädning i en lösning av natriumklorid.

Det hemolytiska systemet kombinerar det hemolytiska serumet (hemolysin) och erytrocyterna från ramens blod. Serum erhålls från blodet av kaniner och åsnor, och sedan immuniseras det med ramens erytrocyter. Erytrocyter isoleras från blodet hos en ram vid en ålder av 1-4 år, och den tas från jugularvenen. Komplement framställs från blodserum härrörande från marsvinets hjärta. För att utföra RW tas dessa ingredienser i lika stor mängd - 0,25 eller 0,5 ml.

Patientens blod för analys tas på tom mage eller 7-8 timmar efter att ha ätit. Det är omöjligt att ta prover i följande fall: feber, nyligen genomgången sjukdom av en smittsam natur, under menstruationen hos kvinnor, under 12-15 dagar före leverans hos gravida kvinnor omedelbart efter förlossningen, under dagen efter att ha druckit alkohol. Ta inte analysen hos nyfödda under de första 2 veckorna av livet.

Blodet för forskning tas från ulnarven i en volym av storleksordningen 9-10 ml med iakttagande av alla antiseptiska regler. Hos spädbarn tas blodet genom att höja med en speciell skalpell. För att utföra reaktionen ska provet komma fram inom 2 dagar efter bloduppsamling och under lagringstillstånd vid en temperatur av högst 3-4 ° C.

Från patientens blod framställs serumet i följande ordning. Blodet hålls vid en temperatur av 37 ° C i en inkubator under 18-28 minuter, och den resulterande blodpropp separeras och matas till en centrifug, där den bearbetas med en hastighet av ca 1000 varv / min under 14-16 minuter. Efter ett sådant förfarande framträder ett tydligt blodserum över blodproppen, vilket samlas in för vidare forskning. Om röda blodkroppar finns i serumet, upprepas centrifugering för att separera dem. Det slutliga serumet inaktiveras vid 55-57 ° C under 28-35 minuter. Således avlägsnas det naturliga komplementet och tillståndet av globulinerna normaliseras. Fullberedt blod förvaras i kylskåp i högst 7 dagar.

Bestämning av blodserum Wassermann reaktion utförs i tre rör: alla rör hälldes serum, utspädd lösning av natriumklorid i en proportion av 1: 5, och sedan det första röret är infört 0,25 ml treponemal antigen sekundärt - 0,25 ml kardiolipin, och den tredje (kontrollen) - 0,25 ml natriumkloridlösning. Därefter införs samma mängd komplement i alla prov. Det bör noteras att blandning av komponenter inte utförs i förväg.

Nästa steg är en primär inkubation i en termostat vid en temperatur av 36-38 ° C i 46-55 minuter. Efter värmebehandling införs en hemolytisk komposition (0,5 ml per rör) under omrörning genom skakning. Därefter utförs den slutliga inkubationen under liknande betingelser tills fullföljandet av hemolysoperationen. Förekomsten eller frånvaron av hemolys utvärderas noggrant. Utvärdering av reaktionsresultaten utförs genom jämförelse med kontrollproverna. För detta ändamål används 2 extra rör: en innehåller blod i vilket syfilis orsakssamband är tillförlitligt etablerat, och det andra - blodet av en helt frisk person.

Antikroppar mot Treponema pallidum kan placeras i ryggvätskan, så ibland Wasserman studie som genomförts på prover av denna vätska. Proverna undersökas samtidigt i tre varianter: outspädd cerebrospinalvätska, utspädda i ett förhållande av 1: 2 med koksaltlösning och späddes med samma lösning i en proportion 1: 5. Reaktionen utförs analogt med undersökningen av blodprover, d.v.s. med treponemalantigen och kardiolipin. Kompletteras med specialkrediter. Mycket sättet att utföra reaktionen och utvärdera studien av cerebrospinalvätska skiljer sig inte från studien på blodserum.

Det normala eller negativa resultatet av Wassermans reaktion (frånvaro av infektion med syfilis) är förloppet av hemolysreaktionen. I detta fall är antikroppar mot det syfilitiska patogenet frånvarande i blodet och alla de införda antigenen neutraliseras av det hemolytiska systemet.

Ett positivt resultat, jag. Förekomsten av infektion utvärderas genom jämförande analys med kontrollprover. Graden av svårighetsgrad av sjukdomen eller dess stadium indikeras av antalet tecken "plus":

 • (+) eller (1+): en liten fördröjning i hemolys;
 • (++) eller (2+): mild positiv reaktion eller partiell hemolysfördröjning;
 • (+++) eller (3+): en positiv reaktion eller en signifikant fördröjning av hemolysen;
 • (++++) eller (4+): en starkt positiv reaktion eller en fullständig frånvaro av hemolys.

Dessutom finns det en sådan sak som en tvivelaktig reaktion, betecknad som (+/-). En sådan reaktion kräver återbekräftelse och förtydligande. Bedömningen bör ta hänsyn till Wasserman detta faktum: i 4-6% av friska människor har ett falskt positivt resultat, och de infekterade personer (upp till 25%) kan uppleva falskt negativa resultat inom 14-18 dagar efter infektion med Treponema pallidum. Falskt negativa resultat förändras när sjukdomen fortskrider: efter 4-6 veckor av sjukdomen upp till 26% av resultaten är positiva, och en 8-9 vecka, nästan alla av dem ger en positiv reaktion.

Det negativa resultatet i den latenta perioden för syfilis andra fas indikerar inte alltid sjukdomsbristen. Med återfall av syfilis blir reaktionen positiv. Efter behandlingskursen indikerar ett negativt resultat endast en gynnsam trend, men kräver en omprövning. Ett annat problem med att utvärdera effektiviteten av behandlingen är uppkomsten av ett syndrom, den så kallade serosistenta syfilisen, när Wasserman-reaktionen efter behandling fortfarande ger ett negativt resultat.

Wasserman reaktion i de flesta fall identifierar tydligt infekterade med syfilis, men i vissa fall en negativ reaktion inte garantera frånvaron av infektion, samt ett positivt resultat kan förekomma i frånvaro av syfilis.

I synnerhet kan en falsk positiv reaktion uppträda i följande fall:

 • dricka alkohol
 • graviditet;
 • sjukdomar i bindväv av systemisk natur;
 • lunginflammation;
 • tuberkulos;
 • onkologi;
 • komplicerad hepatisk patologi;
 • diabetes mellitus;
 • skarlet feber;
 • tyfusfeber;
 • invasion av parasiter;
 • malaria;
 • leptospiros;
 • månatligen för kvinnor.

Ett falskt resultat kan manifestera sig även när man äter feta livsmedel strax före undersökningen.

Resultaten av Wassermanns reaktion kan inte betraktas som den ultimata sanningen. De ger snarare en drivkraft för att genomföra ytterligare undersökningar. För dessa ändamål används olika treponemal-test för närvarande. Moderna metoder för snabb diagnos av syfilis innefattar förbättrade analoger av Wasserman-reaktionen: RPR-testet, som kompletteras med treponemal-test av RPGA.

Wassermanns reaktion spelade en stor roll i utvecklingen av syfilisdiagnosen i de tidiga stadierna. Däremot bedömer resultaten inte alltid otvivelaktigt förekomsten av sjukdomen, i samband med vilken för närvarande mer avancerade metoder används, vars princip för att fungera från den klassiska Wasserman-reaktionen. Studier av den här typen, i allmänhet, fortsätter att användas vid kontrollen av behandlingsprocessen, men kan också användas för att detektera syfilis.

Och lite om hemligheter.

Har du någonsin haft problem med Menstruationscykel? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och självklart vet du inte genom att höra vad det är:

 • riklig eller lumpig urladdning med blodproppar
 • smärta i bröstkorg och nedre ländryggsregionen
 • smärta i att ha sex
 • obehaglig lukt
 • obehag med urinering

Och svara nu på frågan: Är du nöjd med det här? Kan problem tolereras? Och hur mycket pengar har du redan "samlat" med ineffektiv behandling? Det är rätt - det är dags att avsluta med det här! Håller du med? Därför bestämde vi oss för att publicera en intervju med Rysslands ledande gynekolog Leila Adamova, där hon avslöjade den enkla hemligheten i normaliseringen av menstruationscykeln. Läs artikeln...

Blodtest för Rw - vad är det och orsakerna till analysen

För initial undersökning av kliniskt asymptomatiska personer och för att bestämma eventuella sjukdomar från dem, görs Rw-testning. Och på ett poliklinikkort i kliniken kan alla se riktningen på Rw. Det görs inte bara av de sjuka, men av några friska människor.

Rw anses vara en viktig analys, som enligt undersökningsstandarder administreras till alla för förebyggande syfte. Tekniken är enkel och billig, och därför tillgänglig för massorna, men dess effektivitet har nyligen ifrågasatts. Så vad är betydelsen av analysen, vilka kategorier av personer faller under undersökningen och vilken information har den?

Syfilis är en smutsig infektion som känner sig i ett sen stadium. Hittills är detta en vanlig sjukdom, och den viktigaste orsaken till detta är ungdomens okunnighet och dess okunnighet om hur man beter sig vid personlig infektion eller infektion hos en älskad.

Wasserman reaktion och blod på RV - vad är det?

En stor tysk immunolog som studerade problem inom infektionssjukdomar, utvecklade professor von Wasserman ett speciellt test som använde det för att bestämma genom blodinfektion med syfilis. Wassermans reaktion (snabb diagnos av syfilis eller kortfattad Rw) i mer än ett sekel är en obligatorisk analys som införs i standarden för professionella undersökningar. Kärnan i Rw manifesteras i definitionen av en person med syfilis.

Denna venerala infektionssjukdom är farlig för dess asymptomatiska - i ett tidigt skede kan en person leva utan att veta om det, samtidigt som man smittar andra människor.

Under studiens gång ses hur specifika antikroppar uppträder vid infektion, vilket försöker skydda kroppen mot sjukdomsutbredningen. För dessa antikroppar bestäms ett immunsvar och närvaron av syfilismarkörer. Denna antikroppsreaktion kallades Wasserman-reaktionen.

Det största problemet vid bestämning av infektion är en långvarig latent period i början av kroppsinfektion. Senare, hos infekterade personer, visas parade komplex i blodet, vilket lockar infektionspatogener och deras element och förhindrar förstöring av röda blodkroppar. I en frisk person är sådana komplexa frånvarande.

Enligt svårighetsgraden av hemolys identifieras 4 faser av infektionen (indikerad med +). Intressant är det faktum att personer som är botade av syfilis har en fyra-plus indikator för resten av livet.

Var kommer blodet från för analys och under vilka förhållanden utförs Rw?

Att genomföra en studie och få information om infektionen, 10 ml av något blod - från venen eller fingret. Men det här är en ospecifik analys, och det har många ytterligare faktorer som påverkar resultatet. Så kan testet visa, förutom positiva och negativa resultat, även Rw falskt positivt och Rw falskt negativt.

Biologiskt material tas vanligtvis på morgonen, men det är möjligt och vid andra tillfällen, viktigast av allt - i tom mage eller sex timmar efter att ha ätit. Innan du surrenderar är det bättre att du inte tar mediciner som påverkar immunsystemet och leder till allergiska reaktioner, motion. En timme före leverans av RV, du kan inte röka, och minst en vecka - sluta använda antibiotika.

Det är också bättre att inte ta Rv, om på kvällen var det en stark chock eller en stor känslomässig belastning.

Hur utförs blodprovet på Wasserman-reaktionen

Om röda blodkroppar förstörs i blodserumet antas det att personen är frisk. Om inte, då finns det bakterier av blek treponema. Resultaten avgör tid och stadium av infektion.

Men här är det svårt: om RW är gjort under de första 17 dagarna efter infektion kan analysen visa ett falskt negativt resultat. Vid en period av 5-6 veckor efter infektion, i 20 fall av 100, kan infektion bestämmas och från 8 veckor - i 80 fall av 100. Dessutom är RW-testet i 5 fall av 100 falskt positivt, och därför, om resultatet är positivt, utförs en andra studie på Rw, vilket antingen bekräftar resultatet eller avvisar det.

RW falskt positivt uppstår, eftersom närvaron av antikroppar är lätt bestämd, men deras specificitet är mycket svårare att demontera. Infektionen kan trots allt orsakas av en annan sjukdom eller allergi som är maskerad för syfilis. På liknande sätt visar det falska negativa resultatet av RW en analys vid sjukdoms första skede eller vid långsam transitering, då låga koncentrationer inte tillåter att bära texten.

Speciellt handlar det om blod från ett finger. Därför är det mer lämpligt att göra en analys på grundval av studier av venöst blod.

Wasserman-reaktionen (Rw) gör det möjligt att:

 • Att diagnostisera syfilis fortfarande i primärfasen
 • Angiv tidpunkten för infektion;
 • Bestäm förekomsten av infektion med en dold koll på sjukdomen;
 • Identifiera patienter som redan är botade
 • Utför en undersökning av alla personer som var nära patienten;
 • Rättsmedicinska experter får mer information om brottmålet.

Vid genomförande av laboratorietester tillåts resultatfel upp till 10% och andra analysmetoder föreslås som har hög specificitet och tillförlitlighet av resultat, såsom:

 • Immunoenzymanalys (ELISA);
 • Serologisk analys (MR);
 • PHA;
 • Reaktionen av immobilisering av bleka treponema (RIBT);
 • Reaktion av immunofluorescens (RIF);
 • Immunoblotting.
till innehållet ↑

Skäl till ett blodprov på Rw

Reaktionen utförs i två fall.

 1. För undersökning och diagnos. För att undvika smittspridning, för att identifiera smittade personer såväl som för förebyggande ändamål rekommenderas det starkt att donera blod:
 • Människor som är involverade i odling, försäljning och bearbetning av mat (säljare, kockar i offentliga catering, skolor, daghem, arbetare i fabriker, gårdar, andra);
 • Medicinsk personal (all personal i medicinska institutioner);
 • Personer som kontaktar infekterad med denna infektion;
 • Beroende personer, narkomaner och HIV-infekterade;
 • Donorer (blod, sperma, andra);
 • Människor som först ansökte om sjukvård eller gick in på sjukhuset;
 • Patienter före operationen;
 • Människor med långa oidentifierade symtom åtföljda av feber;
 • Folk som ska gå till sanatorium och kurorter och kurorter.
 • Gravid flera gånger;
 • Med smärta i benen;
 • Efter ett oavsiktligt oskyddat samlag
 • Var och en med tecken på syfilis (förstorade lymfkörtlar, sår på könsorganen, hudutslag, etc.);
 • Till alla som passerar den årliga schemalagda fysiska undersökningen.
 1. Under behandlingsprocessen. Tilldelas för att bestämma dynamiken i sjukdomsförloppet och formerna av syfilis (sekundär, tertiär), vilka ofta uppträder som sjukdomar i interna organ. Det visar också effektiviteten av behandlingen, hur väl medicinerna fungerar, om så är nödvändigt, behandlingen justeras.
till innehållet ↑

Hur tar man testet för Rw-gravid?

Rw, som alla andra test, har sin egen term, för olika organisationer varierar det från 20 dagar till 3 månader.

Därför tilldelas gravida kvinnor en studie minst tre gånger:

 • När du registrerar dig för graviditet
 • Den trettionde veckan av graviditeten.
 • Under inträde till förlossningsavdelningen.

För gravida kvinnor som har haft syfilis är det möjligt att planera ett barns uppfattning inte tidigare än 5 år. Och Rw av gravida kvinnor i 1,5 fall av 100 visar ett falskt positivt resultat av infektion. En upprepad diagnos är tilldelad och resultatet avvisas.

Men om infektionen existerar, är den gravida kvinnan ordinerad behandling, som syftar till att förhindra intrauterin infektion hos fostret, hans födelse med infektion eller död hos ett ofödat barn.

Tecken på syfilis

Rw sedan början av 1900-talet har hittills använts enligt den klassiska metoden. Diagnos av syfilis i laboratoriet gör det möjligt att bestämma vilket av de infekterade personerna, men själva analysen är tekniskt svår och därför kan den inte automatiseras eller användas för massdiagnostik. Analys på RW är lågspecifik.

Utsidan manifesterar sig sig mycket länge, speciellt hos de personer som har ett starkt immunförsvar. Till exempel är det första steget i chancre lokaliserade hos män på penis, och kvinnor - i slidan, och därför om den sexuella akten kommer att skyddas av en kondom, infektionen skickas inte. Om det andra steget har kommit, kommer lesionerna att finnas redan på hela kroppen och i munnen.

Särskilda tecken är:

 • Sår av könsorganiskt ursprung på manliga och kvinnliga könsorgan och nära anusen;
 • Tjock chancre;
 • Utsprettningar över hela kroppen och på munslimhinnan.

Bloddonation till Rw rekommenderas:

 • Efter ett oavsiktligt oskyddat samlag
 • Om en smittad person bor nära dig
 • Om du planerar att bli barn
 • Om du känner smärta i benen.

Utvärdering av Rw-resultat

 1. RW positiv - om antigenet av blek treponema cardiolipin hittades i serum betyder det att resultatet för syfilis är positivt. Det finns 4 stadier av en positiv reaktion. Ju fler av dem desto större är sannolikheten för infektion hos en person. En reanalys utförs för vidare studier.
 2. RW negativ - blodet är därför normalt, och personen är frisk;
 3. RW falskt positivt - detta är möjligt med andra sjukdomar som maskerar som syfilis:
 • Tuberkulösa inflammatoriska processer i lungvävnaden;
 • Sjukdomar i bindväv;
 • Efter överförda infektionssjukdomar och efter vaccination
 • I närvaro av en tumör;
 • Med diabetes mellitus;
 • Med hepatit och HIV-infektion;
 • Inom tio dagar efter barnets födelse
 • Under menstruation
 • Med alkoholism eller ätande feta livsmedel;
 • Med reumatoida sjukdomar;
 • Med brucellos
 • När förgiftning
 • Med levercirros
 • Med stroke
 • Under graviditeten.
 1. RW falsk-negativ - En sådan bedömning är möjlig under det seronegativa fönstret. Efter infektion passerar en lång period innan antikroppar bildas i blodet, och medan deras antal är mycket litet, verkar resultatet negativt. Det kan också vara fel resultat om du tar blod från ett finger - är mycket svårt att identifiera syfilis, gör dess betydelse vid diagnos av mycket låg och oftast i ett tidigt skede inte visa den verkliga bilden av vad som händer.

Regissören för Institutet för Experimentell Terapi i Berlin, professor Wasserman, gjorde en stor upptäckt. Och även om det är nu föråldrade och RW är mycket sällsynta (på grund av dess icke-specifika i många fall), då han ersatte mikroutfällning reaktion gav denna upptäckt immunologer bra drivkraft för utveckling av infektioner analys. Till exempel, ELISA och RIF med hög noggrannhet indikerar infektion med syfilis.

Men fortfarande - denna infektion existerar och påverkar människor. Och det betyder - ämnet har inte förlorat sin relevans.

Blodtest av Wasserman

Hittills finns det många tekniker som låter dig diagnostisera typiska sjukdomar genom studier av humant blod. Om det är en fråga om venerala sjukdomar, bland dem är en av de vanligaste syfilis. Känner igen sin närvaro i patientens kropp kan reaktionen Wasserman's mikrometod.

Vad är Wassermans test? Blodet hos en patient infekterad med syfilis är överfylld med antikroppar som aktivt utvecklar immunsystemet. Och i orsakssambandet till denna sjukdom - blek treponema - är det extremt känsligt för analysen av antigenet (kardiolipin). Om du får reda på det Wassermans positiva reaktion, då är detta en exakt garanti för förekomst av detta ämne i blodet.

I vilka fall krävs diagnosen?

Blodtillförsel till RW tilldelas i följande situationer:

 • Under regelbundna läkarundersökningar och medicinska undersökningar av de grupper av personer som är involverade inom medicin, handel eller utbildning.
 • Under graviditeten. Syfilis är en mycket farlig sjukdom som kan få en väldigt negativ inverkan på fostrets utveckling, orsaka alla slags patologier och till och med bli ett verkligt hot om att förlora ett barn före födseln. Fostret kan smittas inuti moderen, vilken är infektionsbäraren. Därför krävs reaktionen mot RW inte bara för gravida kvinnor, utan för de kvinnor som planerar att bli gravid.
 • Vid långvarig kontakt med en frisk person med en bärare av Wasserman sjukdom i hemmet eller på jobbet.
 • När en akut sjukhusvistelse av en patient som har symtom på sjukdomen.
 • Förekomsten av skadliga missbruk: Narkotikamissbruk, alkoholism.
 • I fallet med en persons vilja att bli en givare av spermier eller blod.
 • Efter en oskyddad eller oavsiktlig intim kontakt.
 • Efter att ha avbrutit graviditeten onaturligt.
 • Testet för syfilis utförs även om patienten är sjukhus på grund av en kraftig temperaturökning med samtidig inflammation i lymfsystemet.
 • Under tjänstgöringstid på platser av frihetsberövande eller efter det.

Kontra

Trots många fall av behovet av att utföra ett Wasserman-test finns det situationer när en person är kontraindicerad. Vid denna tidpunkt kan resultatet vara felaktigt eller felaktigt. Orsakerna till förvrängningen av analysen av sero-reaktion är följande:

 1. förhöjd kroppstemperatur.
 2. graviditet i 1-3 veckor före leverans.
 3. menstruation hos kvinnor.
 4. maligna neoplasmer i organen.
 5. Återstående effekter efter en kall eller smittsam sjukdom.
 6. diabetes mellitus (speciellt i den akuta fasen).
 7. inflammation i lungorna, akut bronkit eller tuberkulos.
 8. nyligen överförda arbetskraft.

Förberedelser för förfarandet

Liksom alla andra diagnostiska procedurer kräver RV-testet att patienten ska få viss träning.

Att överlämna ett blod och att få ett tillförlitligt resultat är endast möjligt på en tom mage. Några dagar innan du tar materialet är det absolut förbjudet att dricka alkohol eller röka.

Det rekommenderas också att byta kost. Eliminera feta livsmedel och måltider, salt. för 10-15 timmar Innan du kommer till laboratoriet kan du ordna en lätt middag. Om du på morgonen äter, blir resultatet definitivt felaktigt. Förhållandena för beredning förändras inte ens under graviditeten. Du kan dricka vatten utan sötningsmedel och gas.

Utför forskning

När du kommer till medicinska laboratoriet, bör du redan ha en hänvisning till RW från läkaren. Wassermans forskning utförs i sittande eller liggande läge på soffan. Provet tas endast från ulnarvenen. Om det är djupt kommer patienten att uppmuntras att utveckla en hand genom att klämma och lossna näven. Ofta finns det ett behov av att ta blod för analys hos spädbarn. I detta fall utförs mikroreaktion till RW efter att ha tagit material från kranialven eller ett litet snitt i hälområdet.

Läkare använder endast engångssprutor.

En exakt analys av blodet på RV är upprättat i laboratoriet, vilket omedelbart ska levereras efter provtagningen av materialet. Om det inte finns någon sådan möjlighet fryser blodet på 1-2 dagar och åldras vid en temperatur av högst 3-4 ºі.

"Venös blod för analys"

Förklaring av resultat

En kvalificerad läkare kommer att kunna dechiffrera det mottagna blodprovet enligt Wasserman. Faktum är att det i analysen inte bara kan vara en positiv eller negativ reaktion utan även mellanresultat.

 • "-" - En typisk negativ reaktion, som inte skulle orsaka ens det minsta tvivel. Det finns ingen syfilis i kroppen.
 • "+" Eller "++" - en svagt positiv mikroreaktion identifierades, vilket kräver ytterligare undersökning och diagnos. Efter ett tag bör analysen upprepas, eftersom det inte finns någon fullständig säkerhet att patienten inte har syfilis. Kanske har en person inte slutfört alla förberedande förfaranden innan han tar blod. Orsaker till en svagt positiv reaktion kan också vara andra patologier i kroppen.
 • "+++" är en positiv reaktion. Ett sådant resultat kräver ingen ytterligare bekräftelse. Patienten är infekterad med syfilis, nu har han fått en mer fullständig undersökning. Kvinnor tar en vattpinne från livmodern eller skeden, och män tar material från urinröret. Positiv tolkning är sällan felaktig. Men om patientens symptom liknar andra sjukdomar, så specificeras tester.
 • "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falskt positivt reaktionstest för RW

Ibland händer det att en helt frisk person avslöjar en falsk positiv reaktion Wasserman. Varför händer detta? En person med falsk syfilis kännetecknas av olika tillstånd: kroniska eller akuta skeden av sjukdomen, fysiskt trauma eller ny vaccinering.

De delar alla en funktion: kroppen börjar aktivt utveckla icke-specifika proteiner, som även kallas immunoglobuliner eller antikroppar. Analys av RW för sexuellt överförbara sjukdomar bestämmer dessa proteiner som syfilitiska. Resultatet är en falsk positiv reaktion som orsakar chock i patienten.

Som medicinsk praxis visar finns det följande skäl till Wasserman: s falska positiva reaktion:

 1. mat eller alkoholförgiftning.
 2. akut och plötslig störning av hjärtmuskeln (myokardinfarkt).
 3. trauma mot ben eller mjuka vävnader.
 4. infektion av bakteriell natur som tuberkulos.
 5. kronisk eller akut leversjukdom, hepatit B, C, D.
 6. sjukdomar av autoimmun natur.
 7. förändringar i kroppens arbete i samband med ålder.

Falsk positiv analys är också hos gravida kvinnor, i vars kropp under gestationsperioden också ett stort antal skyddande antikroppar produceras. Att överlämna den primära analysen är önskvärt efter 12 veckor efter befruktningen, då vid 30-35 veckor. Det sista resultatet är viktigt att få före leverans (ca 38-40 veckor).

Det är nödvändigt att veta att Wassermans reaktion under graviditeten ofta visar sig vara felaktig. Att ge ett falskt resultat kan inte bara global hormonell omstrukturering i en kvinnas kropp utan också dolda kroniska sjukdomar. Därför är det så viktigt att göra viss diagnostik. Om analysen fortfarande indikerar närvaron av syfilis, kan den överföras till barnet. Det är bevisat att medfödd syfilis praktiskt taget är oåterkallelig, kräver komplex och komplex terapi.

Hur mycket är testet för syfilis

Ofta finns det en situation där du efter att ha analyserat kan inte omedelbart komma till läkaren. Det betyder inte att du ska göra en re-diagnos. Om bloddonationen genomfördes enligt alla regler kommer analysen på RW att anses vara giltig i tre månader. Men att försena med ett besök hos en specialist rekommenderas inte heller.

Behandling av sjukdomen

Wassermanns positiva reaktion på syfilis tyder på att patienten omedelbart ska börja behandlingen. Sjukdomen hänvisar till smittsamma, därför är de återstående medlemmarna i familjen som står i daglig kontakt med patienten också i fara. Det är nödvändigt att visa dermatovenerologu hans sexpartner. Även om hans test ger ett negativt resultat är det nödvändigt att förebygga (förebyggande) behandling. Små doser antibiotika med penicillin kommer att förhindra utvecklingen av syfilis.

Den viktigaste och mest effektiva metoden att bekämpa syfilis är antibiotikabehandling. I medicinsk praxis används penicillinpreparat. Om det förväntade resultatet inte finns där, eller om det finns specifika kontraindikationer för att ta sådana mediciner, överför läkaren patienten till läkemedel av tetracyklin-serien.

Vanligtvis innebär behandlingsschemat samtidig användning av flera antibiotika. Deras val och dos beror på allvaret av kroppens skada på syfilis. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, överstiger behandlingsperioden inte över tre månader. I försummade fall kommer specialisten att ordinera inpatientbehandling, som sedan går vidare till underhållsbehandling. Om du är försenad med en vandring till doktorn, då uppkomsten av irreversibla processer i kroppen. Behandlingen kommer att vara upp till flera år.

Även om den föreskrivna behandlingen ger konkreta resultat, ska patienten regelbundet besöka en läkare. Han registrerar förändringarna och justerar dosen av droger.

Förebyggande av syfilis

Om du vill behålla din hälsa måste du genom hela livet utföra enkla förebyggande åtgärder:

 • Använd endast dina personliga hygienprodukter. Tvätta diskorna noggrant, tvätta handdukar eller använd pappershanddukar. Om du är en sjuka i kontakt med dig, ska personliga saker kokas.
 • Undvik oavsiktliga eller oskyddade intima kontakter. Många som kontraherar syfilis vet inte ens om deras problem. Varför alltid ha en kondom med dig.