Huvud
Symptom

Hur man tar ett blodprov för Wassermans reaktion - vittnesbörd, förberedelse och tolkning av resultaten

Syfilis är en vanlig veneral sjukdom, om den inte detekteras i tid, kommer kroppen att få allvarliga skador och ett dödligt utfall är möjligt. Wassermans reaktion är en särskild analys som bör göras om det finns misstankar om denna patologi, kommer aktuell diagnos att omedelbart bota sjukdomen om resultatet är positivt. Infektion av syfilis kan inte bara med sexuell kontakt utan även genom hushållsartiklar, hygienprodukter, sängkläder.

Metoder för att diagnostisera syfilis

Tester ska identifiera sjukdoms främsta orsaksmedlet - treponema pallidum det är samma blek treponema. För detta ändamål görs blodprovtagning på en tom mage för serologisk analys. Sådan forskning anses vara den huvudsakliga typen av laboratoriediagnos för detektering av syfilis. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • blodprov för RW (RW) - Wasserman analys;
 • RPHA - reaktionen av passiv hemagglutination;
 • ELISA-enzymimmunanalys
 • RIF - reaktionen av immunofluorescens;
 • RPR - en mikrofällningsreaktion med ett kardiolipinantigen;
 • RIBT - reaktionen av immobilisering av blek treponem.

Vad är Wassermans reaktion?

Detta är ett laboratoriet blodprov för syfilis, som syftar till att bestämma det immunologiska svaret på patogenens penetration i kroppen. I människokroppen börjar karaktäristiska processer när infektion uppstår. Det orsakande agenset innehåller antigenkardiolipinet. Patients blodserum, på grund av närvaron av reaktanter i den, går in i komplementfixeringsreaktionen. Som ett resultat erhålles ett specifikt komplex med detta antigen, vilket kan avslöja PB.

När en syfilis är infekterad med en person i blodet kommer antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis att vara närvarande, vilket karakteriseras som ett fysiologiskt svar av immunsystemet. När testet utförs tillsätts läkemedlet med kardiolipin till det uttagna blodet. Om syfilis orsakssamband redan finns i kroppen, kommer DSC att vara synligt vilket binder det införda antigenet och antikropparna. I avkodningen indikerar antalet tecken "+" intensiteten av bildandet av komplex eller "-" i deras frånvaro.

Indikationer för forskning

Det rekommenderas att regelbundet genomföra ett regelbundet blodprov för att upptäcka avvikelser i människokroppen i tid, i ett tidigt skede kan reaktionen väsentligt förbättra effektiviteten av behandlingen. För leverans av serum till RW finns följande indikationer:

 1. Vid medicinska undersökningar, medicinska undersökningar regelbundet från anställda av handel, medicin, utbildning.
 2. Under graviditeten. Det finns en möjlighet av syfilis infektion av fostret i livmodern, så det är viktigt att avslöja resultatet av analys av Wasserman för kvinnor som planerar att få barn eller redan har kläckts det. Patologi kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 3. Personer som har haft långvarig kontakt med patologi på jobbet eller hemma.
 4. Om en person lider av alkoholism eller narkotikamissbruk.
 5. Med akut inlägg av en patient med tecken på syfilis.
 6. Efter intim intimitet utan att använda ett preventivmedel med en oavsiktlig person.
 7. Alla som vill bli blodgivare eller blodgivare är nödvändigtvis kontrollerade.
 8. Om graviditeten avbröts onaturligt.
 9. Genomföra ett test under och efter att ha serverat tid på frihetsberövande platser.
 10. Anledningen till RV är patientens sjukhusvistelse med förstorade noder i lymfsystemet och ökad temperatur.

Blod på Wassermans reaktion under graviditeten

Detta är det primära testet som obstetrikern-gynekologen frågar dig att ta. Ett blodprov för Wassermans reaktion kan vara felaktigt, eftersom tillståndet hos en kvinna under denna period påverkar resultaten. Enligt statistiken visar 32% av fallen ett falskt positivt resultat. Om det finns en "+" i avkodningen är det nödvändigt att skicka differentialdiagnostik. Det rekommenderas att utföra testet en gång per trimester, oavsett närvaron eller frånvaron av sexuell kontakt. Det finns inga kontraindikationer för att utföra RW för gravida kvinnor, detta är ett vanligt materialintag.

Framställning av

Vissa tester kräver specifik förberedelse före leverans. Wassermans analys kommer att vara så tillförlitlig som möjligt om du inte dricker några alkoholhaltiga drycker (även alkohol med låg alkohol) 2 dagar före provet. Det rekommenderas under samma period att inte äta feta livsmedel, för att inte snedvrida resultaten. Det är omöjligt under beredning för RV att ta någon medicinsk foxglove.

Hur utförs proceduren?

Blod på Wassermans reaktion utförs endast på tom mage, detta är ett viktigt villkor. Den sista måltiden innan staketet ska vara senast 6 timmar. Den anställde som utför manipulationen, sätter klienten på en stol eller lägger den på soffan. För analys krävs 8-10 ml blod från ulnar venen. Om studien utförs av ett litet barn kan materialet tas från jugulär eller kranial venen.

Hur många dagar är blodprovet gjort på RW

Det finns två steg i studien av materialet. Wassermann Express-testet kommer att vara klart om 2 timmar, men han kommer endast att kunna bekräfta eller neka förekomsten av antikroppar mot syfilis i patienten. För att erhålla kvantitativ information om blodets tillstånd, tar koncentrationen av antikroppar mot treponema det tar från 1 till 7 dagar. Varaktigheten av analysen och tolkningen beror på laboratoriet, antalet aktuella analyser.

transkriptet

Studien av blod av Wasserman bör endast avkunnas av en behörig läkare. Resultaten kan indikera inte bara en negativ eller positiv reaktion utan även en mellanreaktion. Endast en specialist kommer att kunna tolka data korrekt och inte skrämma för patientens tid. Ett typiskt negativt resultat indikeras av tecknet "-" och talar om den obestridliga frånvaron av syfilis i människokroppen.

Positiv reaktion

Vid utvärdering av antikroppskoncentrationen kan en positiv manifestation noteras med en, två, tre eller fyra plusser. Vid avkodningen kan följande notering inträffa:

 1. "+" Och "++" - resultatet indikerar en tveksam, svagt positiv mikroreaktion. Det är nödvändigt att utföra ytterligare diagnostiska tester och undersökning. Det är möjligt efter en tid att upprepa analysen av August Wasserman, eftersom det inte finns något fullständigt förtroende för syfilis frånvaro eller närvaro. Anledningen till ett sådant resultat kan vara ett brott mot de förberedande förfarandena innan blod ges.
 2. "+++" är en positiv reaktion. Ytterligare eller upprepad bekräftelse är inte nödvändig, patienten har syfilis och måste genomgå en fullständig undersökning. Kvinnor ordineras en vattpinne från vagina eller livmoder, män ger material från urinröret. Ett sådant resultat är sällan felaktigt, men kan föreskriva en raffineringsanalys om patientens symptom liknar andra sjukdomar.
 3. "++++" är det slutliga positiva resultatet. Hög reaktionsintensitet.
 4. "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falsk positiv Wasserman-reaktion

Ett sådant svar kan bli helt frisk person, det händer av specifika skäl. Det finns en sådan reaktion om patienten har akuta eller kroniska stadier av sjukdomen, nyligen vaccinerat eller nyligen fått fysiskt trauma. Alla dessa förhållanden leder till aktiv produktion av ett icke-specifikt protein i kroppen, vilket kallas antikroppar eller immunoglobulin. RW-analysen syftar till att identifiera dessa proteiner och känna igen hur syfilitisk. Detta är grunden för att få ett falskt positivt resultat.

skäl

Det har beskrivits ovan varför en patient kan få ett falskt positivt resultat vid utförande av ett syfilisprov. Här är en lista över de villkor som kan leda till detta:

 • myokardinfarkt;
 • alkoholisk, matförgiftning;
 • akut, kronisk patologi av bakning, hepatit D, C, B;
 • skador på mjukvävnader eller ben
 • åldersförändringar i patientens kroppsarbete
 • tuberkulos;
 • sjukdomar av autoimmun natur.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vad visar blodprovet för RW?

En av de viktiga studierna som utförs med rutinmässiga läkarundersökningar, liksom att placera en gravid kvinna i registret är ett blodprov på RW. Många patienter vet inte vad det är för. Denna artikel kommer att diskutera vilken typ av analys och när det föreskrivs.

Wasserman reaktion

En analys på RW är en serologisk studie av blod för att bestämma närvaron eller frånvaron av antikroppar mot treponema blek, vilket är orsakssambandet till en sådan farlig sjukdom som syfilis. Denna patogena mikroorganismen kallas också en spirochete. Den är resistent mot miljöförhållandena och finns upp till fyra dagar utanför kroppen.

Om det finns treponema i patientens kropp, börjar immunsystemet producera antikroppar. Under detta inträffar förstörelsen av röda blodkroppar. Detta bestämmer denna studie.

Denna diagnosmetod gör det också möjligt att bedöma hur länge infektionen har inträffat och för att avslöja aktiviteten hos den patogena mikroorganismen.

Metoden grundare är August Wasserman, varför namnet på denna diagnos bär sitt namn. Du kan göra analysen i alla medicinska institutioner.

När en analys är tilldelad

Utan att misslyckas ges blod i följande fall:

 • med förebyggande medicinska undersökningar
 • under graviditetsplanering eller vid fertil fertilitet
 • vid behov behandling på ett sjukhus.

Diagnos är också ordinerad för att förbereda en operativ ingrepp.

Det är också viktigt att göra en analys i tid om en person har tecken som indikerar en venerisk sjukdom.

De kliniska symtomen på syfilis hos vuxna inkluderar följande symtom:

 • förstorade lymfkörtlar (särskild uppmärksamhet bör ägnas åt inguinal lymfkörtlar);
 • Speciell urladdning från penis eller vagina (med obehaglig lukt och färg);
 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • hög kroppstemperatur
 • överflöd av sekret från könsorganet;
 • ömhet i benen och ledsmärta;
 • utseende på huden, liksom slimhinnorna i utslag eller sår.

Experter rekommenderar att analysen görs vid tillfälligt sexuellt intyg eller handlar utan skydd. Detta beror på det faktum att syfilis under lång tid inte kan ha kliniska symptom, så den infekterade personen vid de inledande skeden inte ens misstänker sjukdomen.

På grund av det faktum att sjukdomen har en latent flödesperiod under lång tid, är det nödvändigt att ta biomaterialet och utföra denna metod för blodprovning:

 • personer som arbetar inom medicinområdet;
 • anställda i offentlig catering eller utbildning
 • donatorer som donerar blod, sperma eller plasma
 • patienter med narkotikamissbruk
 • HIV-positiv;
 • personer med alkoholberoende
 • personer som har haft kontakt med patienter som lider av syfilis.

Med en latent period av patologi är de som kommer in i dessa grupper en potentiell fara för andra.

Förberedelser för forskning

För att resultaten ska vara korrekta och tillförlitliga är det viktigt att veta hur man ska förbereda sig för studien. För detta rekommenderar läkare följande regler:

 1. Det är viktigt att inte dricka alkohol sju dagar före bloddonation. Vanligen, om denna rekommendation bryts, visar analysen en positiv reaktion.
 2. Innan leverans av biologiskt material får inte ta mycket starka drycker (som kaffe och te).
 3. Några timmar före studien, sluta röka.
 4. Blodet ska tas ut på tom mage. Ta därför det tidigt på morgonen, så att intervallet mellan att äta och ta blod är minst tio timmar.
 5. Dagen före diagnosen rekommenderar experter inte att äta stekt eller fet mat.
 6. Före studien är det nödvändigt att utesluta psykisk eller fysisk stress.
 7. Några dagar före proceduren bör patienten inte ta några mediciner. Om detta inte är möjligt, är det nödvändigt att varna användningen av läkemedelsspecialist.

Det är oönskade att utföra proceduren efter radiografi, rektal undersökning, ultraljudsdisposition eller fysioterapeutisk manipulation. Annars är det bättre att överföra blodprovet till en annan dag.

Det rekommenderas inte att göra en analys om detektion av antikroppar mot trypanema efter vaccination, eftersom det kan visa en felaktig reaktion.

Om du följer dessa rekommendationer kan du undvika falska resultat och få en mer korrekt tolkning av dem.

Utförandeknik

I denna studie utförs blodprov på två sätt:

 • från venen
 • från fingret.

I det första fallet, efter desinfektion av huden på armbågen, är en ven punktad med en medicinsk nål och en spruta. Blod uppsamlas i ett speciellt rör med ett visst reagens.

I den andra varianten behandlas ringfingerens puss försiktigt med en antiseptisk lösning och en punktering görs med ett verktyg som kallas en scarifier. Därefter samlas blodet i ett provrör med en speciell enhet, som en stor pipett.

Experter hävdar att en mer informativ och tillförlitlig är studien av venöst blod.

Analysens varaktighet är från fem till femton minuter.

Efter blodprovtagning bestämmer specialisten, med hjälp av reagens och specifika syfilismarkörer, reaktionen och går in i formen.

Avkodning av resultatet

Vid framställning av resultaten av studien kan resultaten vara av flera varianter:

 • positiv;
 • svagt positivt
 • negativ;
 • falskt positivt.

Tolkningen av resultaten beror på specialistens professionalism och erfarenhet, korrekt beredskap för diagnos och om förekomsten av vissa faktorer som kan påverka resultatet.

Positivt resultat

I händelse av att antikroppar detekteras som producerar det mänskliga immunsystemet för syfilis orsakssamband, säger de ett positivt resultat.

En positiv reaktion signalerar syfilis av olika former och grader av flöde. Också ett sådant resultat bestäms även inom ett år efter behandlingen av denna venerala sjukdomen.

Denna reaktion i formen indikeras med plusser. Ju lägre proffsen är desto lägre är sannolikheten för infektion med sjukdomen.

Avkodningen av resultaten kan vara enligt följande:

 • ett dramatiskt positivt resultat med fyra plusser;
 • positiv reaktion - tre plusser;
 • ett svagt positivt resultat indikeras av två plustecken i formen;
 • en obestämd reaktion indikeras med endast ett plus.

Ju fler plusser desto mer sannolikt är patienten sjuk med syfilis. I den tredje och fjärde versionen krävs ett andra blodprov.

Negativt resultat

Om det finns ett negativt resultat i analysen av analysen indikerar detta att orsakssjukdomens orsaksmedel inte har detekterats. Detta innebär frånvaron av syfilis i kroppen.

I vissa fall kan en sådan reaktion emellertid inträffa i den sena tertiära formen av sjukdomen eller peka på en tidig primär syfilis.

Därför är det viktigt att komma ihåg att resultatet kanske inte är tillförlitligt om patienten har ett stadium av ett seronegativt fönster, där infektion redan har inträffat, men antikropparna har ännu inte utvecklats av kroppen.

Falskt eller svagt positivt resultat

I vissa fall kan avkodning bestämma en falsk positiv reaktion, vilket indikerar ett opålitligt resultat. Anledningen till detta alternativ är:

 • onkologiska processer som förekommer i kroppen;
 • användningen av narkotiska ämnen;
 • alkoholmissbruk
 • vaccination, gjord dagen innan.

Det finns en sådan reaktion med andnings-, lever- eller endokrina systemsjukdomar, nämligen lunginflammation, tuberkulos, hepatit eller diabetes mellitus.

Det är möjligt för artrit av olika genes, systemisk sjukdom i bindväv.

Ett felaktigt resultat av analysen kan ges genom ympning, vilket gjordes några dagar före diagnosen.

Detta resultat bestäms ofta hos kvinnor med graviditet.

En svagt positiv reaktion finns i sällsynta fall. Vanligtvis är detta fenomen möjligt när patienten har ett initialt stadium av sjukdomen.

Diagnos under graviditeten

Ett blodprov för syfilis bör göras vid planering av graviditet. Att ge blod till analys av kvinnor när de bär ett barn är också nödvändigt vid registrering.

Dessutom utförs studien under graviditeten. Detta beror på att den infekterade mamman kan infektera fostret under denna period.

Ofta kan kvinnor i denna situation få en falsk positiv reaktion. Om ett sådant fenomen observeras vid tolkningen av analyserna, upprepa sedan proceduren.

Således är analys på RW en viktig diagnostik av syfilis. Det låter dig bestämma scenen och formen av denna farliga sjukdom. Därför är analysen obligatorisk för personer i vissa kategorier.

Hur och för vad är blodprovet utfört av Wasserman

Wassermans reaktion är grunden för att diagnostisera en sådan sjukdom som syfilis. Den klassiska versionen av denna studie har inte använts i Ryska federationen sedan 1980-talet, men den inbäddade grunden används i analoger.

Syfilis är en sjukdom av infektiös etiologi som orsakar Treponema pallidum (blek treponema). Infektion med syfilis uppträder huvudsakligen genom sexuell kontakt, och vertikal smittöverföring är också möjlig (under födseln från en infekterad mamma till ett barn).

Sjukdomsförloppet kännetecknas av konstant progression, förekomsten av återfall, periodiciteten av kliniska symptom och förmågan att påverka alla organ och system i kroppen.

För att diagnostisera syfilis används speciella prov:

 • netreponemnye (microreaction utfällning (RPR - antikardiolipin test) Wassermann reaktion, en mikroskopisk prov VDRL, syfilis och andra AgKL)
 • treponemal (IFA, RIF, RPGA, reaktion av treponem immobilisering, immunoblottning, etc.).

Det mest "klassiska" testet är Wasserman-reaktionen.

Wasserman-reaktionen. Vad är det här

RW väsen ligger i det faktum att blod är en patient med syfilis, lägga till det till en speciell angripande protein med förmåga att bilda komplex med dem, absorberande komplement, som kommer att falla ut.

Hur utförs Wassermans blodprov?

Det vill säga, en artificiell analog av treponema (kardiolipinantigen) och ett speciellt bindande protein (komplimang) är fäst vid patientens blodserum. Om antikroppar (specifika försvarsproteiner) är närvarande i blodet mot blekt treponema, uppträder bindningen av kardiolipinantigenet och dessa antikroppar med deltagande av komplement. Den resulterande föreningen utfälles, uppskattad som ++++.

I norm förekommer i serum av friska personer hemolys av erytrocyter. Det vill säga det finns inga antikroppar i blodet med vilket kardiolipinantigen kan reagera, och därför föreligger ingen reaktion av adsorption och komplementbindning i serumet. Gratis komplement deltar i hemolys, vars utseende utvärderas som en negativ reaktion av Wasserman, det vill säga "-".

Analysen av blod på Wassermans reaktion har fem alternativ:

 • - (indikerar att det i serum var en fullständig hemolys av röda blodkroppar, vilket innebär att analysen för syfilis är negativ);
 • + (ett sådant svar behandlas som tvivelaktigt, en + utvärdera mildt försenad hemolys);
 • ++ (observerad med partiell fördröjning av hemolys och betraktas som en svagt positiv reaktion hos Wasserman);
 • +++ (detta resultat betraktas som en positiv RW, vilket indikerar en signifikant fördröjning av hemolys);
 • ++++ (abruptly positiv RW, fullständig frånvaro av hemolys och utfällning tyder på att patienten har syfilis eller andra sjukdomar som orsakade falskt positivt RW).

Det första svaret indikerar en negativ RW och kräver inte ytterligare forskning. Vid mottagande av andra resultat bör det beaktas att Wasserman-reaktionen inte är mycket exakt och specifik.

I detta hänseende, när man får tvivelaktiga, svagt positiva och dramatiskt positiva reaktioner Wasserman, för att klargöra diagnosen av treponemal test.

Falska positiva resultat kan associeras med användning av feta livsmedel, alkohol, graviditet, menstruation, malaria, systemisk lupus erythematosus etc.

Modern förståelse för Wasserman-reaktionen

I moderna laboratorier anses den "klassiska" Wasserman-reaktionen vara föråldrad och används inte. Men i svarbladet och nomineringsformuläret skriver de ofta RW.

För närvarande betyder termen modifierad modern RW.

Den vanligaste analogen av Wasserman-reaktionen är RPR (icke-specifikt antifosfosipidtest). Den hänför sig också till en icke-treponemal test (dvs inte har hög specificitet) men är mer känslig och har mindre risk för falska positiva resultat än klassisk Wasserman.

PPR-testet är ett screeningtest som detekterar antikroppar (IgG och IgM) mot kardiolipin.

Venöst blod används för analysen, liksom för den klassiska Wasserman-reaktionen.

Det är önskvärt att skicka analysen på en tom mage. En timme innan du tar blod är rökning utesluten. Trots det faktum att risken för falska positiva resultat med RPR är lägre än med RW, är det helst att föredra att inte använda alkoholhaltiga drycker och feta livsmedel på tröskeln till analysen.

Var ska man donera blod och hur mycket är undersökningen

Dessutom kan ett specifikt treponemal-test (RPGA eller ELISA IgG / IgM för syfilis) användas. Detta test detekterar specifika antikroppar i blodet uteslutande för blekt treponema, så det kan användas för att förbättra resultaten efter icke-treponemal test. Dess kostnad varierar från 320 till 380 rubel.

Indikationer för forskning

Positiv RPR kan detekteras inom sju till tio dagar efter patientens primära syfilitiska chancre eller tre till fem veckor efter infektion.

Wassermans reaktion har en känslighet av 70 till 80% vid diagnos av primärsyfilis och nästan 100% känslighet vid tidig latent och sekundär syfilis.

Efter början av sekundärsteget börjar titrarna minska. Man bör komma ihåg att ungefär trettio procent av sen syfilis kan vara falsk-negativ enligt RPR.

Därför är uppförandet av treponemaltest, för att klargöra diagnosen, obligatorisk.

Wasserman (RPR) -reaktionen kan emellertid effektivt användas för att övervaka pågående syfilisbehandling.

Huvudindikationerna för analysen är:

 • vardagligt kön;
 • droganvändning;
 • kontakt med en patient med syfilis
 • misstänkt syfilis (det mest specifika utseendet på en fast chancre);
 • kontroll av syfilisbehandling
 • graviditet, donation, arbete i medicinska institutioner (ingår i listan över standardundersökningar);
 • störningar i psyken och skador på nervsystemet (neurosyphilis).

Även barn som är födda från smittade mödrar är föremål för obligatorisk undersökning.

Graviditetsanalys

Falsk positiv Wasserman-reaktion. skäl

Oftast detekteras en falsk positiv Wasserman-reaktion hos patienter med:

 • Diabetes (diabetes mellitus);
 • tuberkulos;
 • maligna neoplasmer;
 • autoimmuna patologier (systemisk inblandning av bindväv);
 • viral hepatit;
 • enterovirusinfektion;
 • svår lunginflammation
 • infektiös mononukleos;
 • scharlakansfeber;
 • malaria;
 • gikt;
 • alkoholism;
 • antifosfolipidsyndrom (med undantag av syfilis före (med treponemal test) kan RW användas för att bekräfta detta syndrom);
 • eosinofil infiltrera i lungorna.

Också falska positiva resultat är möjliga hos barn på sjunde tionde dagen av livet, gravida kvinnor, patienter efter vaccination och bärare av icke-syfilitisk treponema. Vid personer som tar droger kommer Wassermans reaktion också att vara falskt positiv.

Det bör också beaktas att med en mycket hög titre av syfilitiska antikroppar kan falska negativa resultat diagnostiseras.

I detta avseende bör RW utföras i ett komplex med hjälp av specifika treponemal-test. Den vanligaste ELISA eller RPGA till Treponema pallidum IgG / IgM,

Wassermans positiva reaktion

Positiv RPR observeras med syfilis:

 • primär (om infektionen inträffade för en till tre månader sedan);
 • sekundär (infektion - mer än tre månader sedan);
 • tertiär (infektion - mer än tre år sedan).

Dessutom kan ett positivt svar detekteras inom ett år efter behandlingen och under bildandet av sero-resistens (även efter behandling).

Om ett negativt svar mottas kan tidig seronegativ primär eller sen tertiär sjukdom inte uteslutas.

Blodtest för syfilis - Wasserman-reaktion

Wassermann (RW) -reaktionen har använts i mer än 100 år och visat sig vara effektiv vid tidig diagnos av syfilis. Denna metod för blodprovning är enkel nog, men samtidigt är den väldigt pålitlig, vilket gör det möjligt att tillämpa det över hela världen i stor utsträckning i en förbättrad form. Moderna aktivt använda snabba tester skiljer sig avsevärt från den klassiska Wasserman-reaktionen, men de lägger grundprincipen för denna teknik, vilket ofta tillåter dem att ge det tidigare namnet.

Faktum är att Wassermans reaktion är en laboratorieanalys av blodserum, som syftar till att bestämma kroppens immunologiska reaktion mot penetrationen av syphilis orsakssamband. När en syfilisinfektion uppträder sker en karakteristisk process. Blek treponema (Treponema pallidum) innehåller antigenkardiolipin. Blodserumet, på grund av närvaron av reaktans, går in i den så kallade komplementfixeringsreaktionen (RSK) för att bilda ett specifikt komplex med detta antigen, dvs E. antikroppar mot treponema in i en förening med treponemal antigen.

Principen för Wassermans reaktion är baserad på identifieringen av denna reaktion. Om en person är infekterad med syfilis, förefaller antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis i hans blod, vilket är immunsystemets fysiologiska respons. För den artificiella provokationen av en specifik reaktion i blodet administreras ett läkemedel innehållande treponemalantigen (kardiolipin). Samtidigt introduceras ett hemolytiskt system för att utföra hemolysreaktionen, och komplement används för sorption av komplex.

I ett fall där det orsakande medlet av syfilis har penetrerat den mänskliga kroppen börjar DGC bindande antikroppar i blodet-presenterad antigen med bildningen av ett specifikt komplex. Denna reaktion förbrukar allt infört antigen och komplement. Om det inte finns några antikroppar i patientens blod, kommer kardiolipin in i hemolysreaktionen med det hemolytiska systemet, vilket helt neutraliserar det. Genomförd laboratorieanalys avslöjar antikropp-antigenkomplex som detekteras visuellt. Koncentrationen av komplex visar intensiteten hos deras bildning och beräknas med hjälp av antalet tecken (plus): från (+) till (++++). Studier på RW kan utföras på blodserum eller cerebrospinalvätska.

För att säkerställa RW införs en speciell blandning i blodet hos den undersökta personen, som innehåller tre huvudingredienser: antigen, komplement och hemolytiskt system. Huvudreaktionen av Wasserman tillhandahålls av ett antigen, vilket är ett artificiellt framställt antigen av patogenen. Den kan beredas i 2 versioner: En ultraljudsbearbetad kultur av blek treponema eller kardiolipin, härrörande från ett nötkreatur. Oftast används den andra varianten, när preparatet framställes genom grundlig rening av alkoholhaltigt lipidekstrakt, erhållet från muskelvävnaderna från nötkreaturet. För att öka aktiviteten hos antigenet, fosfolipid, lecitin och kolesterol tillsätts. Den erforderliga dosen av antigen tillhandahålls genom utspädning i en lösning av natriumklorid.

Det hemolytiska systemet kombinerar det hemolytiska serumet (hemolysin) och erytrocyterna från ramens blod. Serum erhålls från blodet av kaniner och åsnor, och sedan immuniseras det med ramens erytrocyter. Erytrocyter isoleras från blodet hos en ram vid en ålder av 1-4 år, och den tas från jugularvenen. Komplement framställs från blodserum härrörande från marsvinets hjärta. För att utföra RW tas dessa ingredienser i lika stor mängd - 0,25 eller 0,5 ml.

Patientens blod för analys tas på tom mage eller 7-8 timmar efter att ha ätit. Det är omöjligt att ta prover i följande fall: feber, nyligen genomgången sjukdom av en smittsam natur, under menstruationen hos kvinnor, under 12-15 dagar före leverans hos gravida kvinnor omedelbart efter förlossningen, under dagen efter att ha druckit alkohol. Ta inte analysen hos nyfödda under de första 2 veckorna av livet.

Blodet för forskning tas från ulnarven i en volym av storleksordningen 9-10 ml med iakttagande av alla antiseptiska regler. Hos spädbarn tas blodet genom att höja med en speciell skalpell. För att utföra reaktionen ska provet komma fram inom 2 dagar efter bloduppsamling och under lagringstillstånd vid en temperatur av högst 3-4 ° C.

Från patientens blod framställs serumet i följande ordning. Blodet hålls vid en temperatur av 37 ° C i en inkubator under 18-28 minuter, och den resulterande blodpropp separeras och matas till en centrifug, där den bearbetas med en hastighet av ca 1000 varv / min under 14-16 minuter. Efter ett sådant förfarande framträder ett tydligt blodserum över blodproppen, vilket samlas in för vidare forskning. Om röda blodkroppar finns i serumet, upprepas centrifugering för att separera dem. Det slutliga serumet inaktiveras vid 55-57 ° C under 28-35 minuter. Således avlägsnas det naturliga komplementet och tillståndet av globulinerna normaliseras. Fullberedt blod förvaras i kylskåp i högst 7 dagar.

Bestämning av blodserum Wassermann reaktion utförs i tre rör: alla rör hälldes serum, utspädd lösning av natriumklorid i en proportion av 1: 5, och sedan det första röret är infört 0,25 ml treponemal antigen sekundärt - 0,25 ml kardiolipin, och den tredje (kontrollen) - 0,25 ml natriumkloridlösning. Därefter införs samma mängd komplement i alla prov. Det bör noteras att blandning av komponenter inte utförs i förväg.

Nästa steg är en primär inkubation i en termostat vid en temperatur av 36-38 ° C i 46-55 minuter. Efter värmebehandling införs en hemolytisk komposition (0,5 ml per rör) under omrörning genom skakning. Därefter utförs den slutliga inkubationen under liknande betingelser tills fullföljandet av hemolysoperationen. Förekomsten eller frånvaron av hemolys utvärderas noggrant. Utvärdering av reaktionsresultaten utförs genom jämförelse med kontrollproverna. För detta ändamål används 2 extra rör: en innehåller blod i vilket syfilis orsakssamband är tillförlitligt etablerat, och det andra - blodet av en helt frisk person.

Antikroppar mot Treponema pallidum kan placeras i ryggvätskan, så ibland Wasserman studie som genomförts på prover av denna vätska. Proverna undersökas samtidigt i tre varianter: outspädd cerebrospinalvätska, utspädda i ett förhållande av 1: 2 med koksaltlösning och späddes med samma lösning i en proportion 1: 5. Reaktionen utförs analogt med undersökningen av blodprover, d.v.s. med treponemalantigen och kardiolipin. Kompletteras med specialkrediter. Mycket sättet att utföra reaktionen och utvärdera studien av cerebrospinalvätska skiljer sig inte från studien på blodserum.

Det normala eller negativa resultatet av Wassermans reaktion (frånvaro av infektion med syfilis) är förloppet av hemolysreaktionen. I detta fall är antikroppar mot det syfilitiska patogenet frånvarande i blodet och alla de införda antigenen neutraliseras av det hemolytiska systemet.

Ett positivt resultat, jag. Förekomsten av infektion utvärderas genom jämförande analys med kontrollprover. Graden av svårighetsgrad av sjukdomen eller dess stadium indikeras av antalet tecken "plus":

 • (+) eller (1+): en liten fördröjning i hemolys;
 • (++) eller (2+): mild positiv reaktion eller partiell hemolysfördröjning;
 • (+++) eller (3+): en positiv reaktion eller en signifikant fördröjning av hemolysen;
 • (++++) eller (4+): en starkt positiv reaktion eller en fullständig frånvaro av hemolys.

Dessutom finns det en sådan sak som en tvivelaktig reaktion, betecknad som (+/-). En sådan reaktion kräver återbekräftelse och förtydligande. Bedömningen bör ta hänsyn till Wasserman detta faktum: i 4-6% av friska människor har ett falskt positivt resultat, och de infekterade personer (upp till 25%) kan uppleva falskt negativa resultat inom 14-18 dagar efter infektion med Treponema pallidum. Falskt negativa resultat förändras när sjukdomen fortskrider: efter 4-6 veckor av sjukdomen upp till 26% av resultaten är positiva, och en 8-9 vecka, nästan alla av dem ger en positiv reaktion.

Det negativa resultatet i den latenta perioden för syfilis andra fas indikerar inte alltid sjukdomsbristen. Med återfall av syfilis blir reaktionen positiv. Efter behandlingskursen indikerar ett negativt resultat endast en gynnsam trend, men kräver en omprövning. Ett annat problem med att utvärdera effektiviteten av behandlingen är uppkomsten av ett syndrom, den så kallade serosistenta syfilisen, när Wasserman-reaktionen efter behandling fortfarande ger ett negativt resultat.

Wasserman reaktion i de flesta fall identifierar tydligt infekterade med syfilis, men i vissa fall en negativ reaktion inte garantera frånvaron av infektion, samt ett positivt resultat kan förekomma i frånvaro av syfilis.

I synnerhet kan en falsk positiv reaktion uppträda i följande fall:

 • dricka alkohol
 • graviditet;
 • sjukdomar i bindväv av systemisk natur;
 • lunginflammation;
 • tuberkulos;
 • onkologi;
 • komplicerad hepatisk patologi;
 • diabetes mellitus;
 • skarlet feber;
 • tyfusfeber;
 • invasion av parasiter;
 • malaria;
 • leptospiros;
 • månatligen för kvinnor.

Ett falskt resultat kan manifestera sig även när man äter feta livsmedel strax före undersökningen.

Resultaten av Wassermanns reaktion kan inte betraktas som den ultimata sanningen. De ger snarare en drivkraft för att genomföra ytterligare undersökningar. För dessa ändamål används olika treponemal-test för närvarande. Moderna metoder för snabb diagnos av syfilis innefattar förbättrade analoger av Wasserman-reaktionen: RPR-testet, som kompletteras med treponemal-test av RPGA.

Wassermanns reaktion spelade en stor roll i utvecklingen av syfilisdiagnosen i de tidiga stadierna. Däremot bedömer resultaten inte alltid otvivelaktigt förekomsten av sjukdomen, i samband med vilken för närvarande mer avancerade metoder används, vars princip för att fungera från den klassiska Wasserman-reaktionen. Studier av den här typen, i allmänhet, fortsätter att användas vid kontrollen av behandlingsprocessen, men kan också användas för att detektera syfilis.

Och lite om hemligheter.

Har du någonsin haft problem med Menstruationscykel? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och självklart vet du inte genom att höra vad det är:

 • riklig eller lumpig urladdning med blodproppar
 • smärta i bröstkorg och nedre ländryggsregionen
 • smärta i att ha sex
 • obehaglig lukt
 • obehag med urinering

Och svara nu på frågan: Är du nöjd med det här? Kan problem tolereras? Och hur mycket pengar har du redan "samlat" med ineffektiv behandling? Det är rätt - det är dags att avsluta med det här! Håller du med? Därför bestämde vi oss för att publicera en intervju med Rysslands ledande gynekolog Leila Adamova, där hon avslöjade den enkla hemligheten i normaliseringen av menstruationscykeln. Läs artikeln...

Blodtest för syfilis (RW)
(Wasserman-reaktion)

Blodprov

Allmän beskrivning

Wasserman-reaktionen (RW) är den mest populära immunologiska reaktionen som används för att diagnostisera syfilis sedan dess upptäckt 1906. RW avser gruppen av komplementfixeringsreaktioner (RSK) och är baserad på förmågan hos blodserum hos en patient med syfilis att bilda ett komplex med motsvarande antigener. Moderna tekniker RSK som används för diagnos av syfilis, avsevärt skiljer sig i sina antigener genom klassisk Wasserman, emellertid termen "Wasserman" dem traditionellt bevaras.

Sjukdomar och fall där en läkare kan ordinera ett blodprov för RW

 • Syfilis.
 • Misstanke om syfilis hos personer som är i kontakt med sjuk syfilis.
 • Graviditet.
 • Drogberoende.
 • Avbrott av graviditet.
 • Feber, åtföljd av en ökning av regionala lymfkörtlar.
 • Primärt besök på polykliniken.
 • Tillträde till sjukhus för behandling.
 • Behandling på ett psykiatrisk eller neurologiskt sjukhus.
 • Donation av blod, vävnader, spermier, andra kroppshemligheter.
 • Arbeta inom området för tjänster, handel, sjukvård, sociala och pedagogiska sfärer.

Genomföra proceduren för att ta ett blodprov på RW

Blod på RW ges endast på en tom mage. Den sista måltiden ska vara senast 6 timmar före provet. Den medicinska arbetaren sitter patienten eller sätter honom på soffan och tar 8-10 ml blod från ulnarvenen.

Förberedelse med blodprov för RW

I 1-2 dagar före testet bör du sluta dricka alkohol. Det rekommenderas också att äta feta livsmedel - det kan snedvrida resultatet. Under beredningen för analysen bör man avstå från att ta digitalisberedningar.

Kontra

Resultatet av analysen kommer att vara falskt om:

 • patienten har feber,
 • en person är sjuk med en smittsam sjukdom eller bara haft det,
 • en kvinna har en period av menstruation,
 • gravid under de senaste veckorna före förlossningen,
 • de första 10 dagarna efter leveransen,
 • de första 10 dagarna av barnets liv.

Förklaring av analysresultat

I primär syfilis blir Wassermans reaktion positiv vid 6-8 veckor av sjukdomsförloppet (i 90% av fallen), med följande dynamik:

 • Under de första 15-17 dagarna efter infektion är reaktionen i de flesta patienter vanligtvis negativ.
 • vid 5: e sjätte veckan av sjukdomen blir reaktionen positiv hos omkring 1/4 av patienterna;
 • vid sjukdoms 7-8: e veckan blir RW ​​positiv i majoriteten.

Med sekundär syfilis är RW alltid positiv. Tillsammans med andra serologiska reaktioner (TPHA, ELISA, IFA) kan inte bara upptäcka närvaron av patogenen, men också att ta reda på den ungefärliga tid för infektion.

Med utvecklingen av syfilis infektion i den 4: e veckan av sjukdomen, efter förekomsten av den primära syphiloma går Wasserman reaktion från negativ till positiv, och förblev så i den sekundära fräsch och sekundär återkommande syfilis period. Under latent sekundärperiod och utan behandling kan RW gå negativt så att det kliniska återfallet av syfilis igen blir positiv. Därför indikerar Wassermans negativa reaktion i sin latenta period av syfilis inte sin frånvaro eller botemedel, men tjänar bara som ett gynnsamt prognostiskt symptom.

Återhämtning efter analysen

Efter att ha givit ett blodprov rekommenderar läkare en korrekt och balanserad diet, liksom så mycket vätska som möjligt. Du har råd med varmt te och choklad. Det kommer att vara användbart att avstå från fysisk ansträngning och inte att ta alkohol alls.

normer

Normalt ska blodet hemolyseras - detta anses vara en negativ reaktion på syfilis (Wassermans reaktion är negativ). Om hemolys är frånvarande utvärderas graden av reaktion som beror på sjukdomsstadiet (märkt med "+" tecknen). Således är det nödvändigt att veta att vid 3-5% helt friska människor kan reaktionen vara falskt positiv. Samtidigt kan reaktionen hos sjuka personer vara falsk-negativa under de första 15-17 dagarna efter infektion.

Blodtest för vassermanreaktion

Wassermans reaktion: vilken typ av analys är det och vad är det för?

Wasserman-metoden som ett biokemiskt blodprov används i flera årtionden. Det låter dig identifiera en allvarlig sexuell infektion - syfilis.

Wassermanns reaktion uppträdde 1906, för första gången föreslog den tyska immunologen och epidemiologen Augustus Wasserman. Med denna term görs för närvarande några laboratorietester för antikroppar som gör att vi kan identifiera sjukdomen. Den primära metoden har upphört att användas sedan slutet av 1980-talet.

Vilka är fördelarna med reaktionen på medicinsk vetenskap:

 1. Förmågan att bekräfta eller motbevisa närvaron av syfilis med ett blodprov;
 2. Ökad chanserna att sammanställa den korrekta metoden för behandling, framgångsrik prestationskontroll med antalet indikatorer;
 3. Ett positivt resultat hjälper till att ta reda på inte bara diagnosen, utan också tiden då antikropparna började ha en skadlig effekt på kroppen.

Detta var ett stort genombrott för medicinsk vetenskap av 20-talet.

Alla andra metoder var för komplicerade och gav ofta förvrängda resultat.

Wasserman's reaktion, vilken typ av analys är detta? Detta är ett immunologiskt svar på bindningskomponenterna hos antikroppar. Patienten tar blod. Enligt RW-teknik utgör vissa antigener en enda kemisk substans med antikroppar mot RSK.

Vad är skillnaden mellan Wassermanns nuvarande reaktion och andra moderna metoder? Fokus ligger på andra antigener.

Blodet hos en person som lider av syfilis fylls med antikroppar som produceras av immunitet. Kärlsmedlet för syfilis, blek treponema, består av ett antigen som är mottagligt för analys (kardiolipin). En positiv reaktion är detektering av en given substans i blodserumet.

Eftersom huvudkomponenterna i den mikrobiologiska studien är hemolytiskt serum (reaktion av erytrocyter och hemolys av djur), ett prov av patientens blod. Den späds först i förhållandet (1: 5) och sedan skickas en lika stor mängd ämnen från 0,3 ml till 0,5 ml till en termostat, där det under humankroppstemperaturen är möjligt att genomföra den första fasen av studien.

Den andra fasen börjar med blandning av röda blodkroppar av djurblod och hemolytiskt serum.

Den tredje fasen. Den resulterande blandningen skickas tillbaka till termostaten, där den gradvis ersätts med fiz. lösning. Varje analys är märkt individuellt med en indikation på funktionerna i studien - blodkoncentration, metoder för att erhålla en hemolytisk vätska.

Reaktionen görs i följande fall:

 • Om en person kontaktar en transportör under en längre tid
 • Under graviditeten. Syfilis har negativ inverkan på graviditeten, kan orsaka missfall, fostrets patologier, samt infektion med sin venerala infektion;
 • Alkoholism, drogberoende;
 • Ett yrke som kräver kontakt med olika lager av befolkningen - medicinsk, social, kommersiell arbetare;
 • Före donation
 • När hon antas till en psykiatrisk eller neurologisk avdelning
 • Hospitalisering med tecken som indikerar en sjukdom
 • Ökad temperatur med inflammation i lymfkörtlarna;
 • Hot av ett missfall vid graviditet utan synliga skäl.

Reaktionen har ett antal skäl, i närvaro av vilket resultatet blir förvrängt:

 1. Kroppstemperatur över 37 grader;
 2. Patienten har haft en infektiös eller katarralsjukdom eller är för närvarande sjuk
 3. Menstruationscykel;
 4. Vid graviditet, när det finns 1-3 veckor till leverans
 5. Om efter graviditet har mer än två veckor gått,
 6. De första två veckorna av ett barns liv;
 7. Maligna tumörer
 8. Diabetes mellitus;
 9. Tuberkulos och lunginflammation.

2-3 dagar före undersökningen rekommenderas inte att dricka alkohol, röka. Ändra kosten - eliminerat helt fett, salt mat. 7-15 timmar innan reaktionen inte kan ätas. Ett blodprov ges endast på en tom mage. Om du bestämmer dig för att göra en analys inte på tom mage, försummade träningsreglerna - få ett felaktigt resultat.

Patienten kommer in på kontoret, sitter på en stol eller ligger på soffan. Hos vuxna tas provet alltid från ulnarvenen. För att säkerställa att venerna är tydligt synliga, uppmanas patienten att utveckla en hand - att klämma ut och fästa en näve eller gummiboll i handen.

Hos spädbarn tas blod från kranialven eller ett litet snitt på hälen.

Används sterila engångssprutor med en nål med medellängd. Läkaren måste vara i gummihandskar.

Provet ska omedelbart levereras till laboratoriet, om det inte händer, fryses det i två dagar med en temperaturreglering på 3-4 grader.

Under graviditeten är Wassermans reaktion den första analysen som kommer att be dig att skicka en obstetrikare-gynekolog. Men graviditeten påverkar i hög grad resultatens noggrannhet. Cirka 32% av fallen visar en falsk positiv reaktion. Om du har en positiv diagnos - gör inte förtvivlan, gå igenom differentialdiagnosen.

När graviditet rekommenderas att kontrolleras för syfilis en gång i trimestern. Oavsett om du har haft sex, varit med infekterade personer, kan biokemiska förändringar under graviditeten ibland dölja sjukdomen eller omvänt ge ett felaktigt resultat. Regelbunden diagnostik hjälper dig att undvika detta.

Om framtida mamma inte upptäcker syfilis i ett tidigt skede, kan det överföras till barnet. Den medfödda formen bidrar inte praktiskt till behandling, fortsätter mer knappt än akut.

Finns det några kontraindikationer under graviditeten? De är frånvarande, eftersom en enkel samling av blod under graviditeten inte gör någon skada.

På grund av de ytterligare svårigheterna kan inte bara negativa och positiva reaktioner uppstå, utan också genomsnittliga resultat:

 • + - tveksamt
 • ++ - knappast positivt
 • +++ - positiv;
 • ++++ - ändlig positiv.

Resultatet kommer att dechiffreras av den läkare som gav dig hänvisningen.

Att bedöma ditt eget tillstånd med antalet "plusser" är inte värt det, om det inte finns några symtom. Kanske har du blivit ett annat offer för en falsk positiv reaktion.

Om du skickar diagnosen i samband med kontraindikationer eller under graviditet kan det finnas en falsk positiv reaktion. För att utesluta risken för fel hänvisas patienten till ytterligare undersökningsmetoder.

Många tror att när undersökningen är så allvarlig, bör du gå till en privat klinik. Dyrt förfarande betyder inte att resultatet blir korrekt och du kommer inte bli lurad.

Gör en reaktion Wasserman kan vara kostnadsfri enligt vårdpolitiken i kliniken och riktningen från terapeuten (under graviditeten - från gynekologen)

Hur fort är det gjort? Diagnosens hastighet beror på laboratoriumets avstånd, antalet anställda. Det är ingen hemlighet för alla som betalade blodprov är högsta prioritet, de kontrolleras snabbare än fria.

Syfilis är en venereologisk sjukdom som förstör slemhinnor, hud och påverkar hela systemet av organ. Tidig diagnos är utgångspunkten för att bekämpa sjukdomen.

Wasserman reaktion på diagnosen syfilis - testet, orsakerna till falska positiva resultat

Syfilis är en vanlig veneral sjukdom, om den inte detekteras i tid, kommer kroppen att få allvarliga skador och ett dödligt utfall är möjligt. Wassermans reaktion är en särskild analys som bör göras om det finns misstankar om denna patologi, kommer aktuell diagnos att omedelbart bota sjukdomen om resultatet är positivt. Infektion av syfilis kan inte bara med sexuell kontakt utan även genom hushållsartiklar, hygienprodukter, sängkläder.

Metoder för att diagnostisera syfilis

Tester ska identifiera sjukdoms främsta orsaksmedlet - treponema pallidum det är samma blek treponema. För detta ändamål görs blodprovtagning på en tom mage för serologisk analys. Sådan forskning anses vara den huvudsakliga typen av laboratoriediagnos för detektering av syfilis. De vanligaste metoderna för forskning är:

 • blodprov för RW (RW) - Wasserman analys;
 • RPHA - reaktionen av passiv hemagglutination;
 • ELISA-enzymimmunanalys
 • RIF - reaktionen av immunofluorescens;
 • RPR - en mikrofällningsreaktion med ett kardiolipinantigen;
 • RIBT - reaktionen av immobilisering av blek treponem.

Detta är ett laboratoriet blodprov för syfilis, som syftar till att bestämma det immunologiska svaret på patogenens penetration i kroppen. I människokroppen börjar karaktäristiska processer när infektion uppstår. Det orsakande agenset innehåller antigenkardiolipinet. Patients blodserum, på grund av närvaron av reaktanter i den, går in i komplementfixeringsreaktionen. Som ett resultat erhålles ett specifikt komplex med detta antigen, vilket kan avslöja PB.

När en syfilis är infekterad med en person i blodet kommer antikroppar mot blek treponema nödvändigtvis att vara närvarande, vilket karakteriseras som ett fysiologiskt svar av immunsystemet. När testet utförs tillsätts läkemedlet med kardiolipin till det uttagna blodet. Om syfilis orsakssamband redan finns i kroppen, kommer DSC att vara synligt vilket binder det införda antigenet och antikropparna. I avkodningen indikerar antalet tecken "+" intensiteten av bildandet av komplex eller "-" i deras frånvaro.

Indikationer för forskning

Det rekommenderas att regelbundet genomföra ett regelbundet blodprov för att upptäcka avvikelser i människokroppen i tid, i ett tidigt skede kan reaktionen väsentligt förbättra effektiviteten av behandlingen. För leverans av serum till RW finns följande indikationer:

 1. Vid medicinska undersökningar, medicinska undersökningar regelbundet från anställda av handel, medicin, utbildning.
 2. Under graviditeten. Det finns en möjlighet av syfilis infektion av fostret i livmodern, så det är viktigt att avslöja resultatet av analys av Wasserman för kvinnor som planerar att få barn eller redan har kläckts det. Patologi kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 3. Personer som har haft långvarig kontakt med patologi på jobbet eller hemma.
 4. Om en person lider av alkoholism eller narkotikamissbruk.
 5. Med akut inlägg av en patient med tecken på syfilis.
 6. Efter intim intimitet utan att använda ett preventivmedel med en oavsiktlig person.
 7. Alla som vill bli blodgivare eller blodgivare är nödvändigtvis kontrollerade.
 8. Om graviditeten avbröts onaturligt.
 9. Genomföra ett test under och efter att ha serverat tid på frihetsberövande platser.
 10. Anledningen till RV är patientens sjukhusvistelse med förstorade noder i lymfsystemet och ökad temperatur.

Blod på Wassermans reaktion under graviditeten

Detta är det primära testet som obstetrikern-gynekologen frågar dig att ta. Ett blodprov för Wassermans reaktion kan vara felaktigt, eftersom tillståndet hos en kvinna under denna period påverkar resultaten. Enligt statistiken visar 32% av fallen ett falskt positivt resultat. Om det finns en "+" i avkodningen är det nödvändigt att skicka differentialdiagnostik. Det rekommenderas att utföra testet en gång per trimester, oavsett närvaron eller frånvaron av sexuell kontakt. Det finns inga kontraindikationer för att utföra RW för gravida kvinnor, detta är ett vanligt materialintag.

Framställning av

Vissa tester kräver specifik förberedelse före leverans. Wassermans analys kommer att vara så tillförlitlig som möjligt om du inte dricker några alkoholhaltiga drycker (även alkohol med låg alkohol) 2 dagar före provet. Det rekommenderas under samma period att inte äta feta livsmedel, för att inte snedvrida resultaten. Det är omöjligt under beredning för RV att ta någon medicinsk foxglove.

Hur utförs proceduren?

Blod på Wassermans reaktion utförs endast på tom mage, detta är ett viktigt villkor. Den sista måltiden innan staketet ska vara senast 6 timmar. Den anställde som utför manipulationen, sätter klienten på en stol eller lägger den på soffan. För analys krävs 8-10 ml blod från ulnar venen. Om studien utförs av ett litet barn kan materialet tas från jugulär eller kranial venen.

Det finns två steg i studien av materialet. Wassermann Express-testet kommer att vara klart om 2 timmar, men han kommer endast att kunna bekräfta eller neka förekomsten av antikroppar mot syfilis i patienten. För att erhålla kvantitativ information om blodets tillstånd, tar koncentrationen av antikroppar mot treponema det tar från 1 till 7 dagar. Varaktigheten av analysen och tolkningen beror på laboratoriet, antalet aktuella analyser.

transkriptet

Studien av blod av Wasserman bör endast avkunnas av en behörig läkare. Resultaten kan indikera inte bara en negativ eller positiv reaktion utan även en mellanreaktion. Endast en specialist kommer att kunna tolka data korrekt och inte skrämma för patientens tid. Ett typiskt negativt resultat indikeras av tecknet "-" och talar om den obestridliga frånvaron av syfilis i människokroppen.

Positiv reaktion

Vid utvärdering av antikroppskoncentrationen kan en positiv manifestation noteras med en, två, tre eller fyra plusser. Vid avkodningen kan följande notering inträffa:

 1. "+" Och "++" - resultatet indikerar en tveksam, svagt positiv mikroreaktion. Det är nödvändigt att utföra ytterligare diagnostiska tester och undersökning. Det är möjligt efter en tid att upprepa analysen av August Wasserman, eftersom det inte finns något fullständigt förtroende för syfilis frånvaro eller närvaro. Anledningen till ett sådant resultat kan vara ett brott mot de förberedande förfarandena innan blod ges.
 2. "+++" är en positiv reaktion. Ytterligare eller upprepad bekräftelse är inte nödvändig, patienten har syfilis och måste genomgå en fullständig undersökning. Kvinnor ordineras en vattpinne från vagina eller livmoder, män ger material från urinröret. Ett sådant resultat är sällan felaktigt, men kan föreskriva en raffineringsanalys om patientens symptom liknar andra sjukdomar.
 3. "++++" är det slutliga positiva resultatet. Hög reaktionsintensitet.
 4. "++++" är den slutliga positiva reaktionen. Resultatet är pålitligt med 100% och kräver ingen ytterligare analys. Diagnosen är syfilis.

Falsk positiv Wasserman-reaktion

Ett sådant svar kan bli helt frisk person, det händer av specifika skäl. Det finns en sådan reaktion om patienten har akuta eller kroniska stadier av sjukdomen, nyligen vaccinerat eller nyligen fått fysiskt trauma. Alla dessa förhållanden leder till aktiv produktion av ett icke-specifikt protein i kroppen, vilket kallas antikroppar eller immunoglobulin. RW-analysen syftar till att identifiera dessa proteiner och känna igen hur syfilitisk. Detta är grunden för att få ett falskt positivt resultat.

Det har beskrivits ovan varför en patient kan få ett falskt positivt resultat vid utförande av ett syfilisprov. Här är en lista över de villkor som kan leda till detta:

 • myokardinfarkt;
 • alkoholisk, matförgiftning;
 • akut, kronisk patologi av bakning, hepatit D, C, B;
 • skador på mjukvävnader eller ben
 • åldersförändringar i patientens kroppsarbete
 • tuberkulos;
 • sjukdomar av autoimmun natur.

video

Wassermans reaktion: vilken typ av analys är det och när utses det?

Ofta, i listan över tester som behövs för att få en viss referens, förekommer föremålet "Wassermans reaktion". Men förutom namnet på den person som utvecklat denna analysmetod vet många inte något om det.

Det är faktiskt en analys som visar infektion med syfilis, liksom graden av skada på kroppen.

Wassermans reaktion: Vad är den här analysen?

I analysen av Wassermann tas blod från venen, till vilket kardiolipin tillsätts från nötkreaturet. Ibland används bovint blod istället för bovin kardiolipin. Blod blandas med människa och utsätts för hemolys (sönderdelning). Om en person är sjuk med syfilis går hemolysreaktionen inte genast, och ju större graden av skada på människokroppen desto längre fördröjning. Följaktligen bestämmer reaktionshastigheten vilket stadium av sjukdomen som är just nu. Det finns fyra sådana steg.

Hittills har Wassermans metodik blivit föråldrad, och i stället för det används mer progressiva metoder, men de kallas på gammalt sätt till ära för denna läkare.

Särskild förberedelse för analysen är inte nödvändig. Det är tillrådligt att ta provet på morgonen, på tom mage, och avstå från att äta 8 timmar. Ta inte medicinen i ungefär 3 dagar före provet. Upp till 12 timmar kan du inte dricka alkohol, kaffe och te. Om du bryter mot reglerna kan du få otillräckliga testresultat.

Platsen för blodprovtagning torkas med alkohol, vid denna tidpunkt klarar patienten aktivt och slår ut knytnäven av handen från vilken blod kommer att tas. När venerna blir synliga nog, sprider en av dem en nål och drar blod. Applicera sedan bomullsull med alkohol. Därefter är patienten fri, du kan kasta ut bomullsull så snart blodet koagulerar.

Du kan analysera i alla polykliniker på distriktsnivå, såväl som i privata kliniker.

I offentliga kliniker görs denna analys kostnadsfritt, i.en. på bekostnad av staten. I privata kliniker är det billigt - från 200-t till 500-t-rubel. Priset kan variera beroende på i vilken region och i vilken institution du gör analysen.

Graviditetsanalys

Syfilis representerar en extrem fara för ett ofödat barn. Det kan inte bara överföras från moder till barn, men leder också till allvarliga skador på fostret. Särskilt är sådana benförändringar som X-formade ben förenade med syfilis, och upp till 20% -40% av barn dör strax efter födseln.

Av denna anledning måste alla gravida kvinnor genomgå obligatorisk undersökning för infektion med syfilis. Analyser under graviditeten ges tre gånger: omedelbart efter graviditeten, vid den 30: e veckan av graviditeten och omedelbart före födseln.

Vid graviditet uppstår ibland ett falskt positivt resultat. I 1,5% av fallen orsakas denna reaktion av förändringar i blodkompositionen i samband med själva graviditeten. Det är därför viktigt att gravida kvinnor genomgår upprepade studier för att klargöra resultatet.

Behandling av en gravid kvinna från syfilis börjar omedelbart efter diagnosen är gjord, och samtidigt tar de behandling som syftar till att förhindra medfödd syfilis hos barnet.

Vanligtvis föreskrivs Wassermans reaktion i sådana fall:

 • Smärta i benen (vanligt symtom på syfilis);
 • Utseendet hos syfilitisk chancre (ett liknande symptom kan vara i vissa andra sjukdomar);
 • Andra sexuellt överförbara sjukdomar (trichomoniasis, klamydia);
 • Om syfilis är vår sexpartner;
 • Analysen är gjord av ett barn född av en sjuk mor;
 • Med regelbunden läkarundersökning för personer som arbetar inom livsmedelsindustrin, lärare etc.

Falskt positivt resultat

Om du har ett positivt resultat, skynda inte till panik: kanske är resultatet falskt. Faktum är att Wassermans analys inte är en analys av syfilis orsaksmedel, utan endast konsekvenserna av organismernas förstörelse av denna bakterie.

Men liknande störningar uppträder också hos andra sjukdomar, och därför uppstår ofta misstag. Här är en lista över sjukdomar som kan leda till ett falskt positivt resultat:

 • Onkologiska sjukdomar. Om lymfsystemet påverkas av cancer är sannolikheten för ett falskt positivt resultat enligt Wasserman 10%;
 • Infektiös skada på hjärtmuskeln, liksom mässling och malaria;
 • Tuberkulos är mindre vanligt - Lungt tuberkulos;
 • Diabetes mellitus;
 • Alkoholism och andra former av narkotikamissbruk
 • gikt;
 • Äldre ålder (över 70 år);

Dessutom kan det finnas ett antal andra orsaker, till exempel vaccinationer, graviditet etc.

Falskt negativt resultat

I vissa fall kan du få ett falskt negativt resultat. Oftast händer det i sjukdoms tidiga skeden, när det inte finns så många patogener i kroppen, och skadan som orsakas av dem är obetydlig. Vanligtvis i sådana fall visas ett resultat som kallas "tveksamt" och anges när de dekrypteras med ett "+" -tecken.

Dessutom kan resultatet också bero på hur länge sjukdomen utvecklas. Så, i den tertiära perioden av syfilis i ¼ fall finns det ett falskt negativt resultat. När den aktiva fasen av tertiär syfilis passerar, blir Wassermans reaktion falsk-negativ nästan alltid.

Dessutom kan reaktionen i vissa individer på grund av kroppens inneboende egenskaper inte manifestera sig så tydligt (tvivelaktigt eller negativt resultat istället för positivt) vid andra stadier av sjukdomsförloppet. Det kan också vara att ett falskt negativt resultat framträder under behandlingen av sjukdomen.

Om du har hittat syfilis?

Syfilis är en hemsk sjukdom som drabbar nästan alla organ och vävnader i människokroppen. Det påverkar hjärtat, huden, benvävnaden, hjärnan, lever, njurar, tarmar, ögon. Vid nyfödda barn kan syfilis orsaka blindhet, dövhet och hos äldre barn, tandförlust. Ett barn född med syfilis kan ha många skador och falla bakom utvecklingen från andra barn. Därför är behandlingen av syfilis obligatorisk vid upptäckten av denna sjukdom.

Ett test av Wassermans metod räcker inte för en noggrann diagnos, men om resultatet bekräftas av andra tester, börjar behandling med ett stort antal olika antibiotika.

Vanligtvis används flera droger samtidigt, samtidigt som behandlingen stärks med olika läkemedel som stöder kroppen. Båda sexpartnerna måste behandlas samtidigt, för att inte smitta varandra.

Primären behandlas med moderna medel högst 10 dagar, men ju mer sjukdomen lanseras desto svårare är det att bota. Så, för de sena stadierna, kan en kurs på 42 dagar ordineras, och konsekvenserna av sjukdomen kan vara en livstid.

Således är Wassermans reaktion en omodern metod för att bestämma syfilis, baserat på en förändring i hemolyshastigheten hos en persons blod, infekterad med syfilis. För närvarande har denna metod för forskning blivit föråldrad, men nya metoder fortsätter att kallas med samma namn enligt tradition.

Analysen för syfilis görs med smärtor i benen, undertryckande av sjukdomar som överförs genom samlag, när man förbereder olika certifikat och en medicinsk bok.

Wassermans reaktion är en metod som inte garanterar 100% noggrannhet, särskilt när tekniken inte följs.

För att felaktiga och falskt positiva resultat inte mottogs, måste du följa reglerna för förberedelse för bloddonation: drick inte alkohol, kaffe, te och droger innan du tar blod, ät inte 8 timmar innan analysen, använd inte droger.

Vid positiv analys bör en andra studie utföras om analysen visar sig vara falsk positiv. Om analysen bekräftas är det nödvändigt att börja behandlingen, eftersom syfilis kan leda till skador och död om de lämnas obehandlade.

Vad är Wassermans reaktion?

Syfilis är en könsbestämd sjukdom som överförs övervägande genom samlag. Dessutom kan det överföras via blodet eller hushållets medel. Det finns en sådan patologi på grund av en bakterie som kallas blek treponema.

Sjukdomen anses vara farlig och kan även leda till döden. Därför är det viktigt att diagnostisera det på ett tidigt stadium av förekomsten. Du kan göra detta om du donerar blod till rw. Förkortningen står för Wassermans reaktion. Testet görs på en tom mage för att få ett tillförlitligt resultat.

Vilken typ av analys av Wasserman-reaktionen

Wassermans reaktion är en studie av venöst blod för diagnos av syfilis. Ett sådant blodprov utvecklades 1906 av en tysk forskare, August von Wasserman. Undersökningen består i att detektera antikroppar i blodet hos en sjuk person som börjar producera av kroppen för att skydda mot syfilis. Faktum är att blekt treponema innehåller ett antigen som kallas kardiolipin. Han försöker också att neutralisera antikroppar.

Trots analysens effektivitet är det inte lätt att bestämma syfilis i blodet. Detta beror på att patologin fortsätter på ett visst sätt. Därför bör Wassermans reaktion endast utföras under vissa perioder av denna patologi.

Hur mycket tid ska passera efter infektion - denna fråga ställs av många. Tja, hur mycket tid ska passera efter början av en hård chancre? Analysen bör utföras från 3 till 5 veckor efter infektion. Analysen kan utföras 7 till 10 dagar efter symptomstart. Under en period utförs studien på en tom mage. Om Wassermans reaktion görs i det sena stadiet av syfilis, då istället för positivt kan du få ett negativt resultat. Det kommer att vara ogiltigt eftersom patologin är närvarande i kroppen. Anledningen till detta har inte fastställts hittills.

När ett blodprov administreras på RW

Wassermans reaktion utses i följande fall:

 • graviditetsplanering
 • registrering för graviditet
 • abort med artificiella medel

 • sjukhusvistelse;
 • diagnostik av sjukdomar;
 • Syftet med behandlingen av olika patologier
 • avslappnad intim kommunikation;
 • regelbunden läkarundersökning för arbetare av handel, medicin, utbildning;
 • Utseendet av symtom på syfilis;
 • människor som donerar blod, spermier;
 • åderbråck och några andra patologier
 • människor som tjänar sina meningar på frihetsberövande platser
 • kontakt med en smittad person
 • människor som använder droger
 • febrilt tillstånd, där det finns en ökning av lymfkörtlar;
 • behandling i en neurologisk eller psykiatrisk institution.

  Hur man donerar blod till syfilis

  För att resultatet av analysen ska vara tillförlitligt är det nödvändigt att följa vissa regler för leveransen. Blodet måste tas på en tom mage. Den sista måltiden bör äga rum vid middagen, och hans tid ska inte passera för 20.00. Även under graviditeten förändras reglerna för att ta provet inte. Att utföra en undersökning på tom mage innebär dock inte att man avstår från att dricka. Vatten utan gas kan vara full i obegränsade mängder. Underlåtenhet att följa reglerna för analysen kan leda till att resultatet blir ogiltigt.

  Var kommer blodet för analys från? Wasserman reaktion innebär att ta blod från en ven. Hur mycket blod tas för undersökning? För att utföra analysen krävs endast 10 mg av detta ämne.

  Hur mycket tid som går från att donera blod för analys för att få resultat beror på laboratorieffektiviteten. Vanligtvis går inte perioden över ett par dagar. Om patienten behöver ett omedelbart resultat kan snabb diagnostik utföras mot en extra kostnad. Hur lång tid det kommer att ta beror på tekniker. Patienten förväntar sig i detta fall resultatet i flera timmar.

  Avkodning av resultatet

  Wassermans reaktion kan ge följande resultat:

  • "-" betyder att reaktionen är negativ. Syfilis i kroppen existerar inte. Det finns ingen anledning till oro.
  • "+" "++" - denna reaktion kan karakteriseras som svagt positiv. Ett sådant resultat kräver ytterligare forskning efter ett tag, eftersom det inte finns någon fullständig säkerhet att sjukdomen utvecklas eller är frånvarande i kroppen. Anledningen till detta kan vara andra patologier eller felaktig analys.
  • "+++" - detta resultat indikerar en positiv reaktion. I kroppen finns syfilis. Om Wassermans reaktion är positiv, föreskrivs en ytterligare studie. Oftast tar patienten ett smet. Kvinnor - från slidan, livmoderhalsen, urinröret och mannen - från urinröret. Detta gör att du kan få ett pålitligt resultat. Ibland är positiv tolkning felaktig, och ytterligare tester gör det möjligt att diagnostisera mer exakt.
  • "++++" - denna reaktion kan karakteriseras som kraftigt positiv. Det finns inget behov av ytterligare test, och diagnosen är otvetydigt - syfilis finns i kroppen.

  Falsk positiv Wasserman-reaktion

  Ibland görs en falsk positiv diagnos till patienten. Detta händer när resultatet avkodas med en eller två "+". I detta fall kan resultatet vara negativt, och i kroppen kan vara närvarande inte syfilis, men tuberkulos, inflammation i lungorna, hepatit, diabetes, onkologiska patologier. Ibland ges falsk positiv avkodning efter graviditet. Därför görs med denna avkodning ytterligare forskning. Detta är särskilt nödvändigt vid graviditet. Under denna period bör särskild uppmärksamhet ägnas åt hälsan.

  Om syfilis diagnostiseras under graviditeten kan barnet födas med denna sjukdom.

  För att undvika detta måste du diagnostisera sjukdomen i tid och börja behandlingen. Under graviditeten ordineras en särskild behandling som bestäms av läkaren.

  Hur mycket är blodprovet för syfilis

  Ibland vid mottagning till läkare är det inte möjligt att få direkt efter analysen. Det kan ta några dagar. Vad kan jag göra om detta händer? Återigen att lämna analyser? Upprepad blodprov inom en snar framtid när det inte är nödvändigt. Analysen för rw kommer att vara giltig i 3 månader. Men ingen tar så lång tid med receptionen.

  Wassermans reaktion är en obligatorisk analys för alla som följer sin hälsa. Det hjälper till att upptäcka syfilis i de tidiga stadierna och starta behandlingen i tid. Det anges ovan hur mycket tid som ska passera mellan infektion och forskning. Men om du behöver en brådskande undersökning, kan den här perioden minskas och vända sig till en annan typ av analys.