Huvud
Skäl

Analyser för prostatacancer (PCa) eller mer om den normala PSA-nivån

"Det finns inga friska män, det finns bara dåligt undersökta patienter" - läkare skämtar med varandra. Ändå är prostatacancer en sjukdom som inte diagnostiseras i 40% av fallen. Den tredje vanligaste tumören i representanter för den starka hälften av mänskligheten. Män är oftare sjuk i åldern 50-55 år och i länderna i den tidigare fackföreningen - även tidigare börjar problemen redan vid 35 års ålder.

Anledningen till detta är en ohälsosam livsstil, dåliga vanor, dålig ekologi, stress, hormonella störningar, och så vidare. D. Ett av de viktigaste skälen zapuskaniya sjukdom i en sådan omfattning är en dålig diagnos, på grund av avsaknaden av män med problemet till en specialist. Män är rädda och generad över att ta itu med detta allvarliga problem till urolog, vilket förvärrar situationen innan katastrofen.

En av de främsta orsakerna till tumörutveckling är hormonell störning hos manliga könshormoner - androgener. Diagnos utförs genom palpation av körteln, laboratorietester och ultraljud i urinröret.

Så, analysen av en malign tumör av prostatakörteln - är en laboratorie mått, vars uppgift är att undersöka blodet av prostataspecifikt antigen (PSA), och sålunda, för att identifiera kränkningar av prostatafunktion.

Indikationer för analys:

 • Män över 40 år
 • Ärftlighet (prostatacancer i en familjehistoria)
 • Förlängt och klart progressivt prostata adenom
 • Skadliga arbetsförhållanden (kontakt med kadmium)

Vad är prostataspecifikt antigen (PSA)?

PSA är ett protein som produceras av friska celler i prostatakörteln. PSA avser typen av proteas kallikreina (human kallikrein-3). När PSA går in i seminalvätskan (sperma) spädar den den, flera gånger ökar motiliteten hos spermatozoa. I sperma blir det cirka 97%, och i blodet - 3%.

Men om PSA-nivån överskrids avsevärt och fortsätter att växa stadigt, då kan specialister tilldelas en prostata biopsi, med andra ord - samlingen av celler för analys. En erfaren specialist måste, innan han lägger fram en biopsi, ta hänsyn till olika riskfaktorer, ovannämnda arv och arbetsvillkor hos patienten. En biopsi är det enda tillförlitliga sättet att bestämma närvaron av en prostatatumör hos en patient, liksom andra avvikelser.

Hur mäts prostataspecifikt antigen?

PSA mäts genom laboratorieanalys av patientens blodprov. När det gäller låga PSA-värden i humant blod har specialisterna mer exakt detekteringsteknik. PSA-proteinet är indelat i två typer:

 • Protein bundet till andra ämnen i blodet
 • Protein, som inte har någon koppling till andra ämnen (fri)

Vi lägger till parametrarna för fritt och bunden protein, och vi får resultatet av PSA i blodet.

Faktorer av PSA-ökning i blod

Många specialister på detta område är övertygade om att tillväxten av PSA är förenad med en allmän kränkning av prostatafunktionen. Avvikelser kan utlösas av olika inflammatoriska processer i prostata, inklusive maligna tumörer. Onormal tillväxt av PSA i blodet kan tala om att ha problem med prostata. De främsta orsakerna till PSA-tillväxten är:

 • Hyperplasi (utvidgning) av prostata
 • Inflammation av prostata (prostatit)
 • För tidig urladdning av halvvätska
 • Transrectal ultraljud
 • Blåsans inflammation
 • Blåsprövning
 • Prostata biopsi

Varje manlig representant som beslutar att utföra ett blodprov för PSA bör ta hänsyn till dessa faktorer som påverkar analysresultatet. Ta bara hänsyn till ålder, aktivitet och livsstil, storleken på prostata, allt som kan påverka resultatet.

Tillfredsställande PSA-testresultat

Så naturen har tänkt att den enhetliga genomsnittsnivån för PSA inte är närvarande. Ungdomar under 35 år - nivån är normal, äldre i det starkare könet från 50 år - det finns en hög nivå. Tidigare trodde man att PSA-normen ligger under 4 ng / ml. Därför administrerades en biopsi med en högre nivå.

En nyligen genomförd studie av läkare visar att i vissa män med en PSA-nivå under 4 ng / ml är en malign tumör i prostatakörteln möjlig och i andra med en hög nivå av prostataspecifik antigen-patologi observerades. En annan övervägning är det faktum att många olika orsaker kan orsaka tillväxt av antigen i blodet. Till exempel, om en man har allvarliga problem med urinvägarna eller prostatit.

Glöm inte att nivån på PSA beror på familjeärv och levnadsstandard. Det kan också fluktuera, även om många experter på detta område motbevisa detta faktum.

I vilket fall som helst, om det finns en hög tillväxt av antigen i patientens blod, desto troligare blir tumören.

Antigen vid tidig upptäckt av prostatacancer

Test för detektering av prostatacancer:

I många fall orsakar prostatacancer inga uppenbara symtom. Tumören bekräftas med en hög nivå av antigen i blodet och ett onormalt resultat av palpation av patientens prostata. Onormala indikatorer kräver ytterligare test. Men huvudindikatorn att patienten har prostatacancer är närvaron av cancerceller.

Rektal palpation - vad är det?

En mängd olika prostatacancer finns i ett tillgängligt område och kan detekteras genom rektal palpation. Vad är det Teknisk sida: läkaren sätter in ett finger i ändtarmen för att undersöka väggarna i ändtarmen för kottar, ödem, deras storlek och hårdhet. Om en specialist upptäcker sådana element, föreskriver han eller hon en biopsi som brådskande.

Tidig tillgång till specialister och analys av prostatacancer ökar processen för detektering av tumören i de tidiga stadierna och vidare behandling.

Alla män, från 40 års ålder, rekommenderas regelbundet att besöka urologen

Lista och beskrivning av möjliga diagnostiska procedurer för prostatacancer

Detektion av prostatacancer är komplicerad av det faktum att dess symptom är likartade manifestationer av andra patologier som är mindre farliga för kroppen.

För att skilja en malign tumör från en godartad hyperplasi i tidiga stadier är det endast möjligt genom komplexa inspektioner av prostata och analyser av ett blod. På alternativen för diagnos av prostatacancer talar vi ytterligare.

Kortfattat om sjukdomen

Maligna former i prostata präglas av deras okontrollerade reproduktion, cancerceller omger immunförsvaret och kan inte förstöras av kroppen på egen hand. De muterar och utövar en toxisk effekt på en person som stör den normala funktionen av inte bara det drabbade orgelet utan alla grundläggande system i kroppen.

Den största risken för cancer för livet ligger i möjligheten att byta ut malign utbildning till andra organ, detta kallas metastas Med metastaser av lymfkörtlar blir muskler, ben, lungor, njurar, underhållet av en persons liv omöjligt, han dör.

Prostatacancer är vanligast bland äldre män, det är förknippat med negativa hormonella förändringar i åldrandet. Dödligheten från maligna former av prostatakörteln är 30%.

Också i riskzonen är män som:

 • De arbetar under skadliga förhållanden.
 • Leda inte en hälsosam livsstil.
 • Ha ärftlig predisposition.

Många dödsfall från maligna tumörer uppstår på grund av att det inte upptäcks i de tidiga stadierna av cancer, och i de senare stegen garanterar inte de mest effektiva åtgärderna botemedlet av sjukdomen. Detta gör en snabb och korrekt diagnos av prostatacancer hos män en viktig process.

Diagnostiska metoder

För utfärdande av hänvisningar till alla test för prostatacancer och möjliga undersökningar är onkologen ansvarig. På vissa förfaranden kan hänvisningar ges av en urolog och en terapeut. De viktigaste metoderna för att upptäcka cancer representeras av följande metoder:

 1. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA). Detta antigen produceras av prostata och diluterar spermierna. Venöst blod används för att bestämma dess koncentration. Genomsnittspriset för denna diagnostiska procedur är 500-700 rubel.

Analysanalyser:

 • För män under 50 år är normen PSA-halten 2,5 ng / ml.
 • För män i åldern 50-60 år är den normala antigenkoncentrationen 3,5 ng / ml.
 • För män i åldrarna 60-70 är normen 4,5 ng / ml.
 • I de tidiga stadierna av cancer är koncentrationen av PSA 4-10 ng / ml.
 • Det sena steget motsvarar ett antigeninnehåll av 10 ng / ml eller mer.

Blodtestet för PSA är ett slags test för prostatacancer. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringen i antigenkoncentration över tiden. Även små ökar i mängden PSA i blodet indikerar utvecklingen av patologiska processer. Det gynnsamma resultatet av terapeutiska förfaranden kommer att indikeras med en minskning av mängden antigen.

Om fingerprov inte visar tecken på en tumör, men PSA-indexet är högt, utförs ytterligare blodprov för prostatacancer, på basis av vilket prostatahälsoindexet härleds.

 • En biopsi är en liknande analys av organets cellulära komposition. Biopsi låter dig fördjupa de resultat som uppnåtts under PSA-studien.

  Att ta analysen är smärtsam och görs under lokalbedövning. Det finns tre sätt att ta bort en del av hennes vävnader från prostata:

  • Transurealny.
  • Transperineala.
  • Transrektal.

  Metoderna skiljer sig i sättet att penetrera prostatavävnaderna: genom urinröret, genom perinealområdet respektive genom anusen.

  Varje metod inbegriper användningen av ultraljudssensorer för att övervaka prostata och ett biopsi-instrument. Verktyget är en medicinsk pistol eller en nål, den penetrerar prostata vävnaden, skär dem och tar en liten bit på provet. För att undvika utveckling av smittsamma processer behandlas snitt och punkteringar med antibiotika.

  Resultaten av biopsin formuleras i form av Gleason-poäng. Prostatas hälsosamma status motsvarar ett poäng på 2 poäng, 5-7 poäng indikerar en hög risk för maligna tumörer, en uppskattning av 7 poäng eller mer motsvarar närvaron av cancerceller.

 • MR i prostata är undersökningen av prostatakörteln och omgivande organ med hjälp av ett magnetfält som reagerar med kroppens vävnader och bildar en bild på bildskärmen. Förfarandet är absolut smärtfritt, De enda svårigheterna som kan uppstå med det är behovet att vägra från sura mjölkprodukter och produkter med grov fiber flera dagar före undersökningen, liksom den långa tiden för MRT (cirka 40 minuter).

  Det finns flera typer av MR i prostatacancer, så att du kan klargöra diagnosen:

  • Med införandet i anor i endorektalspolen. Det ändrar fokuseringen av magnetfältet, som koncentreras direkt i prostata. Detta är den mest effektiva formen av MR, men det är relativt obehagligt för människor.
  • Med införandet av kontrastmedia i blodet. Läkemedlet kan orsaka sådana biverkningar som ökad hjärtfrekvens och en obehaglig smak i munnen.
  • Med ett samtidigt spektrogram.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud). Ultraljudsvågorna riktas till prostataområdet, de reflekteras från orgeln och skapar ett eko som är fixerat av sensorn. Echosignaler omvandlas till en bild, som analyserar organets tillstånd.

  Ultraljud kan ledas genom bukväggen, genom rektal öppning, genom urinröret. Den mest exakta är transrektal ultraljud, men det kostar mer än en klassisk undersökning genom bukväggen. För proceduren måste du tömma tarmarna med enema och fylla blåsan genom att dricka en och en halv liter fortfarande färskt vatten.

  Genom att analysera bilden av resultaten av ultraljud i prostatacancer på monitorn, gör doktorn slutsatser om prostata, tumörernas närvaro och lokalisering. Om nödvändigt anges mer noggranna diagnostiska metoder, som beskrivs ovan (biopsi, MR).

 • slutsats

  Tidig diagnos av prostatacancer är avgörande. De nyaste metoderna för undersökning kan upptäcka sjukdomen i sin linda.

  En man borde inte vara rädd för att gå till sjukhuset, även med mindre negativa symtom, eftersom de flesta diagnostiska metoder är smärtfria för en person.

  PSA i prostatacancer

  Indikationer för PSA-analys

  En av prostatakörtelns funktioner i den manliga kroppen är produktionen av den komponent som krävs för utspädning av halvvätskan. En del av detta ämne finns i patientens blod medan du tar materialet för undersökning.

  I medicin är det vanligt att kalla detta ämne till ett prostataspecifikt antigen, och för en mer lämplig beteckning i litteraturen och vardagligt tal är det överens om att förkorta denna term till PSA.

  Insamling av statistisk information och dess jämförelse med den kliniska bilden av sjukdomen gjorde det möjligt att utveckla ett system av indikatorer där det är möjligt att bestämma graden och svårighetsgraden av prostatakörteln.

  För att få resultaten av studien tas patienten upp till 2 ml biologiskt material från venen. Vanligtvis blir resultatet av analysen känd inom två dagar. För att få sanna uppgifter till proceduren bör du förbereda dig på ett speciellt sätt, vilket varnar patienten.

  Med den normala funktionen av prostata producerar cellerna en bråkdel av serinproteinet som finns i patientens blod i ett lös eller bundet tillstånd.

  PSA i prostatacancer bestäms av studien av markörfritt antigen. Det är detta värde som indikerar närvaron i den manliga kroppen av abnormiteter som medger en onkologisk sjukdom eller trauma i prostatakörteln. För en hälsosam person är normen låg, men ökningen blir orsaken till en noggrann titt på möjliga varianter av patientens hälsoförlust.

  Blodtestet, som avslöjade en hög nivå av indikatorn, indikerar en onkologi.

  Med tanke på att PSA i prostatacancer ökas möjliggör denna undersökningsmetod att identifiera sjukdomen i ett första skede och ta mer sparsamma alternativ för behandling. Det bör också noteras att inte bara malign neoplasma manifesterar sig som en hög nivå av fritt antigen, men också vid ett adenom avviker värdena för denna markör från normen.

  Det tydligaste tecknet på sjukdomen i prostata är en kränkning av tömningsprocessen, och smärta i bäckenområdet, så när dessa manifestationer nödvändigtvis blodprov tilldelas utredningen indikator som hjälper dig att snabbt avgöra orsaken till prostatabesvär.

  Under undersökningen visade sig att för en annan ålder är indikatorns normala nivå på vissa nivåer. Följande värden bör anses vara giltiga:

  • hos män under 70 år - inom 4,5 ng / ml;
  • upp till 60 år - inte överstiga 3,5 ng / ml;
  • mindre än 50 år - högst 2,5 ng / ml.

  Avvikelse från tillåtet värde betyder närvaron av patologiska förändringar i prostatakörteln.

  Blodprovtagning för PSA-forskning är obligatorisk när en planerad klinisk undersökning utförs för män över 40 år. Tolkningen av denna analys gör det möjligt för oss att identifiera problem i prostata tillstånd och identifiera en onkologi, vilket gör det möjligt att minska dödsfallet från cancer och omedelbart börja behandling av patologi.

  Förutom att bestämma nivån på PSA vid diagnos av förändringar i prostatakörteln är det nödvändigt att utföra ultraljud av interna organ, en biopsi och en rektal undersökning av patienten. Allmänna insatser hjälper till att få en noggrann klinisk bild och kommer att ligga till grund för utnämningen av en lämplig terapeutisk effekt.

  Funktioner av studien

  Blodprovtagningsförfarandet för PSA-analys utförs på poliklinisk grund utan patientens inläggning och orsakar inga speciella smärtsamma förnimmelser.

  Innan proceduren utförs måste den behandlande läkaren utföra en särskild instruktion om reglerna för förberedelse för blodinsamling för att få en sann klinisk bild av sjukdomen utan förvrängning.

  Om uppgifterna är otillräckliga eller om det finns kontroversiella punkter i tolkningen av resultaten av analysen, rekommenderas att repetera testet.

  Identifiering av tumörmarkörer i det biologiska materialet hos patienten är oftast inte i tvivel på grund av deras unika, men i studien av indikatorer för att ta hänsyn till följande punkter, som kan påverka nivån av antigen i blodet:

  • Värdena för PSA beror på människans ålder.
  • användningen på tröskeln till att äta rökt, kryddig eller överdriven fet mat;
  • utlösning inträffade på kvällen
  • inflammation i de inre organen.

  För att resultatet av analysen ska visa en riktig bild, snarare än att den kränks av tredjepartsfel, är det nödvändigt att utföra ett antal restriktioner och förbereda sig för blodprovtagning:

  • Det är nödvändigt att ge upp mycket fysiska ansträngningar en dag före förfarandet.
  • att sluta röka på dagen för blodprovtagning
  • Tolerera inte terapeutiska effekter på prostatakörteln med droger och utesluter prostata-massage.

  Analysen ges på morgonen på en tom mage. Ät inte för mycket mat på kvällen före proceduren, middag ska vara lätt. Du kan dricka rent vatten utan begränsningar.

  När man får ett kontroversiellt vittnesbörd tilldelas en andra studie, och följande tester läggs till PSA-analysen:

  • analys för att fördubbla värdet av fritt antigen. Dess index tillåter dig att exakt fastställa ett återfall efter att ha utfört en prostatektomi;
  • förhållandet mellan värdena för fria och gemensamma antigener bestäms, vilket gör det möjligt att fixera det initiala skedet av tumörets utseende.

  Tolkning av indikatorer på resultaten av studien bör hanteras av en erfaren läkare, och analysen ska utföras i en specialiserad medicinsk institution.

  Nivån av fritt antigen i blodet är en viktig indikator på maskulin hälsa, varför analysens prestanda för att bestämma värdet av denna indikator bör utses årligen efter att ha nått en man i det fjärde decenniet.

  I den postoperativa perioden utförs blodprov varje tredje månad för att bestämma indikatorn. Med positiva resultat av kirurgisk ingrepp, kommer värdet av fritt antigen att erkännas en gång var sjätte månad.

  PSA-nivå för prostatacancer

  När man anger gränsvärdena för fritt antigen bör man ta hänsyn till patientens ålder och förekomsten av inflammatoriska processer i kroppen som korrigerar detta index, eftersom ökningen sker inte bara på grund av förekomsten av cancerceller, men också av naturliga skäl.

  Värdet vid vilket ett larm ska höjas överstiger 10 ng / ml, i detta fall garanteras bekräftelsen av närvaron av neoplasma.

  Den årliga övervakningen av indikatornivån i patientens blod möjliggör spårning av utvecklingen av cancerceller även vid absoluta värden som ligger inom normalområdet upp till 4 ng / ml. I detta fall är huvudpunkten en ökning på 0,75 ng / ml för varje studie.

  Det bör också noteras att förhållandet mellan antigenfri och bindande för att bildas i cancerläkemedel i prostatakörteln varierar, vilket kan fungera som en signal för mer detaljerade studier av patientens biologiska material.

  PSA-standarder i den postoperativa perioden

  Efter den radikala prostatektomi faller den fria antigennivån kraftigt och ligger inom 0,2 ng / ml eller ännu lägre. Detta värde beror på excision av prostatavävnaden, och som följd en överträdelse av produktionen av PSA.

  Om värdena överstiger den angivna normen finns det skäl att tro att operationen inte utfördes framgångsrikt och återfallstiden uppstår.

  PSA-norm efter strålbehandling

  Effektiviteten av denna metod för behandling av malign neoplasma i prostatakörteln bekräftas av en gradvis minskning av antigennivån i patientens blod, eftersom ett kraftigt fall endast är möjligt med resektion av prostata.

  Ett fall i värdet på mer än en indikerar en hög kvalitet på de utförda procedurerna och bekräftar korrektheten hos den valda metoden för behandling av tumören.

  Skäl till ökningen av indikatorer

  Förändringen i koncentrationen av markören i blodet observeras med olika störningar i prostata körningens normala funktion. Oftast är denna process orsakad av följande skäl:

  • trauma av prostatavävnad. Överträdelse av materiens integritet leder till en högre permeabilitet hos organets kärl och som en konsekvens en ökning av antigenens nivå. Liknande manifestationer är karakteristiska för cancer och adenom i prostatakörteln;
  • inflammation på grund av infektion i prostata eller genitourinary system som helhet;
  • ischemi eller hjärtinfarkt.

  Vid upptäckt av cancer i prostatakörteln antar PSA-nivån följande värden i ng / ml:

  • från 10 till 20 - utvecklingen av en cancerous tumör är sannolikt;
  • från 20 till 50 - den cancerösa tumören fortskrider;
  • från 50 till 100 - processen för bildning av metastaser i det drabbade organet uppträder;
  • över 100 - aktiv metastasering i sjukdoms fjärde stadium
  • mer än 200 - i det här fallet nådde cancern benvävnaden och tillväxten av metastaser fortsätter.

  Att undvika allvarliga följder av prostatainflammation är endast möjlig med regelbunden läkarundersökning som rekommenderas årligen när en man når 45 år.

  Hur man sänker nivån på PSA

  För att normalisera indikationerna på ett fritt antigen används särskilda dieter som gör att du kan balansera patientens näring, medicinering och hemterapi med hjälp av växtbaserade läkemedel.

  Rätt näring

  Överdriven konsumtion av feta livsmedel bidrar till bildandet av cancerceller och därmed en ökning av värdet av fritt antigen. Det är tillrådligt att vägra följande produkter:

  • smör;
  • fett kött (fläsk);
  • mejeriprodukter.

  Istället för kött är det bättre att diversifiera din kost med olika typer av havsfisk eller byt till dietrik kycklingdisk. Mer att äta grönsaker och frukter, bär och gröna är lämpliga. Särskilt användbart för att minska nivånivån är ett granat innehållande överskott av antioxidanter och vitamin C.

  Användningen av färska tomater, tack vare karotenoider, gör det möjligt att eliminera stress och på så sätt påverka den cellulära strukturen hos prostata vävnaden, vilket minskar nivån av antigen i blodet.

  Biologiskt aktiva tillsatser som används för att justera nivån av PSA i blodet kan också hänföras till mat. Effektiva medel är Pomi-T och PC-Spes, som är baserade på substanser av vegetabiliskt ursprung.

  Läkemedel för att minska PSA

  För att normalisera indexen för fritt antigen används preparat från listan med 5-alfa-reduktashämmare: Finasterid och Dutasterid.

  Minskning i indexet sker med långvarig användning av läkemedel som är relaterade till tiaziddiuretika, liksom läkemedel som syftar till att minska mängden kolesterol till blodet.

  Val av läkemedel och utnämning av ett läkemedel för att ta mediciner utförs av den behandlande läkaren, oberoende terapi leder till negativa resultat och en ökning av perioden för slutgiltig återhämtning.

  Folkmekanismer för att minska PSA-värden

  Oftast för behandling av prostata sjukdomar används infusioner och avkok av medicinska örter:

  • Malurt är bittert;
  • Kamomile officinalis;
  • groblad;
  • pepparmint;
  • nässla;
  • calendula;
  • hemlock;
  • Stormhatt;
  • Chaga;
  • rölleka;
  • Hjärt;
  • St John's Wort;
  • timjan;
  • Immortelle.

  Produkter av biodling, särskilt propolis, är mycket användbara vid inflammation i prostata.

  Användningen av nötter, pumpafrön och lin gör det möjligt att stärka prostatakörteln och normalisera dess funktion.

  För tidig upptäckt av negativa processer i prostatakörteln, bör en man årligen donera blod till en PSA-studie. Snabbt erkännande av patologiens början kommer att tillåta att man vidtar nödåtgärder och förhindrar en dödlig lesion av prostatavävnaden. Förebyggande är det bästa sättet att eliminera sjukdomen.

  Besegra allvarlig njursjukdom är möjligt!

  Om följande symptom är kända för dig som är första hand:

  • konstant smärta i nedre delen av ryggen;
  • svårighet att urinera
  • brott mot blodtrycket.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Sjukdomen kan botas! MÖJLIGT! Följ länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling.

  PSA i prostatacancer: definitionen och syftet med analysen

  Normalt utsöndrar cellerna i prostatakörteln i en frisk man ett speciellt enzym - en bråkdel av serinproteinet. I blodet finns två varianter - i fria och bundna.

  Fri form av PSA, eller prostataspecifikt fri antigen, används vid diagnos av prostatacancer. PSA kan användas inte bara som en cancermarkör, men också som en markör för inflammation eller mekanisk skada på prostata. Normalt hålls det hos friska män på en låg nivå och en signifikant ökning av koncentrationen indikerar en prostatakörtelns patologi.

  Liksom vid onkologi och med godartad prostatahyperplasi och prostatit är huvudsymptomen svårigheter att urinera på grund av mekanisk obstruktion. Detektionen av en stor mängd PSA i blodet bidrar till att diagnostisera förekomsten av en malign sjukdom i ett tidigt skede.

  Testet för bestämning av nivån av fri PSA utförs genom metoden för NGA - indirekt hemagglutination.

  Nivån för PSA-nivån beror på åldern. Nivån av koncentrationen av det prostatiska specifika antigenet i blodet hos en man under 70 år ska inte vara mer än 4,5 ng / ml, upp till 60 år högst 3,5 ng / ml och under 50 bör inte överstiga 2,5 ng / ml.

  Diagnos av PSA används som en screening för förebyggande undersökning efter 40 år för att identifiera risken för cancer. När ett ökat PSA-värde och misstanke om en tumörsjukdom detekteras utförs rektalundersökning och ytterligare undersökningsmetoder såsom ultraljud, nålbiopsi ordineras.

  PSA i prostatacancer bestämmer läkaren för att kontrollera effektiviteten av tumörbehandling efter operation, efter kemoterapi eller strålbehandling, samt att bedöma effektiviteten av hormonbehandling, för omedelbar upptäckt av metastaser och återfall.

  Efter radikal prostatektomi är nivån av prostataspecifikt antigen vanligtvis extremt låg och bör inte öka över 0,2 ng / ml.

  Ökningen i blodnivåer av total PSA kan påverkas av prostata massage, ejakulation, biopsi, rektal undersökning av prostata och ultraljudsundersökning.

  Dess nivå ökar också med inflammation i patientens prostata, på grund av trauma, ischemi och ålder.

  När cancer återfall och öka mängden PSA sker stadigt och gradvis, under flera månader till ett år i taget efter de mekaniska effekter på prostatakörteln, såsom brachyterapi stiger mängden kraftigt och snabbt.

  Efter den operativa behandlingen rekommenderas att bestämma PSA inte omedelbart efter prostatacanceroperationen, men om en månad eller mer. Analysen görs också inte tidigare än 7-10 dagar efter mekaniska effekter eller inflammation i prostata.

  Före provet, röka inte i 30 minuter, undvik nervös och fysisk stress, ät inte feta livsmedel i 24 timmar.

  Värdena för PSA-nivån i prostatacancer: Hur ser "normen" ut

  Normala värden för PSA hos en frisk person varierar från 0 till 4,5 ng / ml.

  Parametrarna för PSA i prostatacancer i ett tidigt stadium kan vara låga, upp till 10 ng / ml.

  I ett senare skede kan värdena för PSA i prostatacancer ökas betydligt, främst på grund av fri PSA.

  En ökning av mängden PSA efter kirurgisk behandling av mer än 0,2 ng / ml indikerar utvecklingen av metastaser eller återkommande tumörprocess.

  Prostaspecifikt protein bör mätas flera veckor efter kirurgisk behandling. En liten PSA-nivå i prostatacancer kvarstår i blodet efter en partiell resektion av prostata.

  Att utföra läkemedels- och strålningsexponeringar avlägsnar inte fullständigt prostatavävnaden från kroppen, eftersom det förstör tumörceller. Detta kan sänka PSA-nivån, men den minskar sakta, i ett år eller mer.

  Bestämning av fri PSA i prostatacancer gör det möjligt att skilja symptomen på postoperativ inflammation från symptomen på återkommande tumörprocess.

  PSA-testet för prostatacancer kan bestämmas inte bara i absoluta men även i relativa termer, det vill säga i förhållandet mellan fri PSA och total i procent. Nivån på fri PSA 12-100% talar om närvaron av en tumörprocess eller dess återkommande.

  Hur man reducerar PSA i prostatacancer?

  Nivån på PSA är en diagnostisk markör för framgången med prostatacancerbehandling och reduceras efter behandling - prostatacancer, kemoterapi, strålning och strålningsexponeringar.

  Vad är PSA i prostatacancer?

  Mängden fri PSA i prostatacancer kan betydligt överstiga det normativa värdet. Detektion av PSA-nivå vid en screening på mer än 10 ng / ml indikerar en sannolikhet för en tumörprocess på mer än 50%.

  Definitionen av PSA efter avlägsnande av prostatacancer

  PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml. Detta beror på det faktum att serinproteasfraktionen förutom de borttagna cellerna i prostatakörteln inte produceras av något annat organ. Mängden fri PSA efter operationen av prostatacancer för maximal tillförlitlighet bör mätas om en månad.

  I den tidiga postoperativa perioden är en signifikant ökning av PSA-nivån, upp till 40 eller mer ng / ml, möjlig. Efter kemoterapi, strålbehandling, är det vanligen en gradvis minskning av PSA i blodet, så PSA-analys efter behandling av prostatacancer görs för första gången i en månad, och sedan upprepade gånger, för kontrolländamål.

  Resultatet av PSA efter avlägsnande av prostatacancer bör övervakas under lång tid med syfte att återkomma i tid. En hög nivå av PSA, som stiger kraftigt och under kort tid, orsakas av en mekanisk effekt på en mans prostatakörtel.

  • Hur förändras PSA vid återkommande prostatacancer?
   I händelse av att återkommande prostatacancer utvecklas är det möjligt att observera en långvarig, signifikant och bestående ökning av nivån av fri PSA.
  • Vad är normen för PSA efter prostatacanceroperation?
   Efter en radikal prostatektomi bör en minimal PSA-nivå observeras i blodet om en månad.

  Tidig diagnos av prostatacancer: ett blodprov och dess tolkning

  Maligna tumörer i prostatakörteln är ett ganska vanligt urologiskt problem hos äldre män.

  I enskilda fall diagnostiseras denna sjukdom hos unga män, men oftare är det bestämt hos patienter efter 55 år.

  Tyvärr är prostatacancer bland de sjukdomar som visar sig kliniskt redan körs stadier av sjukdomsprocessen, då tumören har spridit och chanserna att rädda patientens liv reduceras till nästan noll.

  Därför är det mycket viktigt att snabbt upptäcka malignt transformation av prostatavävnad att kunna bedriva effektiv behandling av sjukdomen och att helt befria en man från hot som hänger över hans liv.

  Vad heter blodprovet för prostatacancer?

  Det representativa specifika antigenet (PSA) är ett högorganiserat protein som syntetiseras av prostataceller.

  Dess index i serum ökar med utvecklingen av organpatologier: inflammation i dess vävnader, godartad eller malign tillväxt av tumörer. I modern medicinsk praxis är den viktigaste rollen av forskning på PSA detektering av cancerceller. Det är därför som protein anses vara en specifik oncomarkör.

  • män efter femtiofemårs ålder
  • representanter för det starkare könet, som diagnostiseras med symptom som indikerar en möjlig utveckling av tumörprocessen;
  • patienter med en genetisk tendens att utveckla cancer;
  • män efter kemoterapi, såväl som strålbehandling för att bedöma kvaliteten på behandlingen;
  • patienter efter snabb borttagning av tumören som kontroll över återfall
  • med ökad prostata storlek och för att bestämma det troliga stadium av cancer.

  Enligt statistiska undersökningar diagnostiseras nästan 12% av den manliga befolkningen på planeten åldrad efter 55 års ålder med en förhöjd nivå av prostataspecifikt protein, men detta är ingen ursäkt för att tro att de är alla cancerpatienter.

  Förbereder för proceduren och tar materialet

  Ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen kräver preliminär beredning av patienten, vars viktigaste är:

  • vägran att äta någon mat i 8-10 timmar före testet, såväl som uteslutning från kosten av vissa drycker, särskilt kaffe, svart te, alkohol, juice;
  • Före undersökningen rekommenderas att avstå från samlag i 7 dagar innan blod tas i bruk.
  • Blod på PSA bör tas innan du besöker en urolog eller två veckor efter undersökningen med en manlig läkare.
  • i två veckor före undersökningen är det förbjudet att utföra prostata-massage, ultraljudsundersökning av orgel, cystoskopi eller kateterisering av blåsan;
  • efter prostata biopsi bör manipulering skjutas upp i fyra veckor.

  För att studera prostatacancer tar män venös blod. I de flesta fall är det tillräckligt för att fastställa den gemensamma onkarköraren för att erhålla pålitliga PSA-värden, även om det ibland kan vara nödvändigt att diagnostisera nivån av ett specifikt antigen. I regel bör resultaten av analysen vänta 1-2 dagar.

  Förklaring av resultaten av studien: normen och avvikelser

  Den normala nivån av det prostatiska specifika antigenet i serum hos en frisk man bör inte överstiga 4,0 μg / ml.

  Med en ökning av detta värde rekommenderas patienter att genomgå ultraljud och prostatabiopsi. Ökningen i PSA kan påverkas av både externa och interna faktorer.

  Av orsakerna till den externa naturen är det nödvändigt att belysa sådana effekter:

  • prostatamassage och rektal undersökning av tillståndet hos orgelet på kvällen för blodprovtagning
  • ridning eller cykling;
  • cystoskopi eller kateterisering av blåsan, genomförd två veckor före PSA-undersökningen;
  • senila förändringar i människans kropp;
  • samlag två dagar före analysen;
  • dricker alkohol innan blod ges
  • tar vissa mediciner, i synnerhet de som föreskrivs för adenom i prostatakörteln.

  PSA kan öka med ett antal patologier, nämligen, vid en patient som utvecklar sådana sjukdomar som:

  • prostatit i akut eller kronisk form;
  • prostata adenom (godartad prostata-tumör);
  • ischemi i den prostatiska vävnaden, dess infarkt och degeneration;
  • en ökning av prostatastorlek, glandulär hyperplasi;
  • cancer.

  Nivån av det prostatiska specifika antigenet anses vara reducerat med en hastighet av 2,0 | ig / ml. Dessa värden är en bekräftelse på effektiviteten av behandlingen eller indikerar att risken för att utveckla cancer är mycket låg.

  Vad visar det allmänna blodprovet för onkologi av prostata?

  Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

  Du behöver bara ansöka.

  Med onkologiska sjukdomar i de inre organen observeras inkonsekvenser med normen i det allmänna blodprovet.

  Till exempel, hos patienter med prostatacancer, kommer följande förändringar att bestämmas:

  • minskning av hemoglobin och erytrocyt (anemi);
  • leukocytos (ökning av antalet leukocyter);
  • ökning av hastigheten av erytrocytsedimentation (ESR större än 5 mmol / l).

  Naturligtvis kan liknande förändringar inträffa vid andra patologiska förhållanden och måste därför bekräftas med hjälp av andra diagnostiska metoder som möjliggör erhållande av mer detaljerad information om förekomst eller frånvaro av cancer i prostatakörteln.

  Vilka andra test ska du ta om du misstänker en prostatacancer?

  En av de första rekommenderas att överföra allmänna test av blod och urin.

  När man studerar urin hos patienter med prostatacancer, kommer erytrocyter i urinen, liksom metaboliter i stora mängder, bakterier, proteiner och glukos att bestämmas.

  Förutom den allmänna analysen kan läkaren önska patienten att skicka urin till UBS-oncomarkern, vilket bekräftar förekomsten av cancerceller i kroppen.

  Om PSA-nivån är tillräckligt hög och det finns karakteristiska förändringar i de allmänna blod- och urintesterna, ges mannen en biopsi av prostatakörteln eller tar organvävnadsfragmentet för analys.

  Förfarandet utförs under lokalbedövning, genom punktering i ändtarmen. Det ger möjlighet att bekräfta eller motbevisa cancer i patienten, för att bedöma graden av malignitet i processen och bedöma aggressiviteten.

  Även med cancerprostatsjukdomar ökar nivån av manliga könshormoner i testosteronserierna.

  Vid malign organdegeneration bestäms testosteron i sin modifierade form - dihydrotestosteron, vilket främjar tillväxten och multiplikationen av patologiska celler.

  Relaterade videoklipp

  Om analysen av blod på PSA i video:

  I prostatacancer har patienten en verklig chans att återhämta sig när sjukdomen diagnostiseras på ett tidigt stadium. Detta kommer att möjliggöra snabb behandling, förebygga utseende av metastaser och därmed rädda en persons liv.

  • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
  • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

  Blodtest för prostatacancer: grundläggande indikatorer. Tidig diagnos av cancer.

  Lokaliserad prostatacancer uppträder ofta med frånvaron av några påtagliga symptom och manifestationer. Ett sätt att identifiera denna sjukdom är regelbunden testning, som bestämmer graden av PSA i blodet.

  Prostataspecifikt antigen (PSA) anses vara ett slags protein som produceras uteslutande av prostataceller. Proteinivån mäts med ett blodprov. Läkare rekommenderar män på 50-75 år att genomgå ett PSA-test varje år. Om en ung person har första släktingar som har haft prostatacancer, rekommenderas han att börja screening tidigare.

  När PSA-nivån bestäms, tar läkare hänsyn till prostatakörteln. Ju större järn, desto högre PSA. Och prostatit händer hos män även vid låg PSA-nivå. Förekomsten av ett prostatiskt specifikt antigen i blodet kan vara både i bunden och fri form.

  PSA-nivåer i blodet: värden, sannolikheten för onkologi

  Det finns normer för PSA-koncentrationen för varje specifik åldersgrupp:

  • i 40-49 år PSA-nivå i blodet Elena:

  Blodtest för prostatacancer

  Prostatiskt specifikt antigen och dess funktion

  Prostatisk specifik antigen

  Sperma innehåller naturligt protein, vilket produceras av celler, varav prostatakörteln består. Det kallas ett prostatiskt specifikt antigen (PSA). Dess funktion är att ge en viss konsistens av spermier. Det måste ha ett flytande tillstånd. Vid utövandet av speciella laboratorietester av prostata är det möjligt att bestämma mängden av det prostatiska specifika antigenet. Till exempel ett blodprov. Faktum är att en del av det finns i cirkulationssystemet.

  Processen för tilldelning av naturligt protein är karaktäristiskt för alla män utan undantag. Man kan inte säga med säkerhet om några anomalier, om blodprovet visar sin förhöjda nivå, men ändå ökar denna indikator väsentligt sannolikheten för någon prostata sjukdom. Till exempel är ett blodprov idag inte 100% pålitligt för att diagnostisera en sjukdom som prostatacancer, och därmed kompletteras ytterligare studier. Rektalt fingerundersökning, samråd med en patient i samband med ett blodprov ger en fullständig bild av sjukdomen.

  Diagnos av sjukdomen

  Blodtest för PSA

  Blodtestet, som utförs när prostatacancer är misstänkt, tas från handens venå, så undersöks det för att bestämma det exakta innehållet i det prostatiska specifika antigenet. Måttenheten är nanogram per ml (ng / ml). Resultatet kan erhållas inte tidigare än några dagar beroende på laboratorierna. Gränsen för normen för PSA är från noll till fyra ng / ml. Men olika laboratorier kan ge andra indikatorer, som inte skiljer sig avsevärt från dessa. Vid utvärderingen av resultaten, som gav ett blodprov, ta hänsyn till några av de faktorer som påverkar slutsatsen: patientens ålder kategori storlek prostata, symptom, indikatorer, liksom tidigare blodprov, som genomfördes på temat prostata forskning, om något.

  Höga nivåer av prostataspecifik antigennivå, vilket framgår av blodprovet, som tidigare nämnts, är inte alltid bevis på en sådan sjukdom som prostatacancer. Godartad prostatahyperplasi kan också ge sådana resultat. Det finns fall där patienten, i närvaro av en förhöjd PSA-nivå, inte är sjuk med någon av de kända medicinska tillstånden. Förutom en minskad PSA-nivå är inte ett tillförlitligt undantag från möjligheten till en sådan sjukdom som prostatacancer. Det är viktigt att komma ihåg detta, för att undvika en felaktig diagnos. Baserat på ovanstående kan vi konstatera att indikatorer på förhöjd PSA-nivå bör bli den främsta orsaken till mer forskning för att till fullo eliminera risken för sjukdom i kroppen såsom prostatacancer.

  Prostatacancer, nämligen dess tidiga stadium, kommer inte att ge några förändringar i de hastigheter som blodprovet ger. Dessutom kan cancer i den initiala utvecklingen ge en sänkt nivå av det prostatiska specifika antigenet i blodet.

  PSA-åtgärderna kräver en noggrann inriktning av en specialist. En ökad mängd protein är karakteristisk för den äldre åldersgruppen för män, men oftast är det givetvis en följd av utvecklingen av en godartad prostatatumör. Utöver PSA-nivån ökar med strömprostatainflammation, genomföra vissa typer av medicinska förfaranden (biopsier, tsitoskopii), och inom ett par timmar efter samlag, så analysen, som genomförs för prostata forskning tagits tidigast vid utlöpandet av tjugofyra timmar efter sista utlösningen. Med en digital rektal undersökning eller en kateter som sätts in i urinröret, kommer inget blodprov också att visa några förändringar. Male hormon testosteron har en direkt effekt på förändringar i PSA-värden. Alla förfaranden som minskar mängden av detta hormon kommer att minska mängden PSA i blodet.

  Symtom på sjukdom

  Misstanke om prostatacancer kan orsaka symtom som:

  • ålder över 50 år
  • digital rektal detektering
  • problem urinering, vilket orsakar smärta i prostata.

  PSA rekommenderas att kontrollera minst en gång om året, särskilt för män som hamnar i riskgruppen.

  PSA-nivå i blodet

  För att fastställa en noggrann diagnos av prostatacancer måste man ta hänsyn till PSA-nivåindikatorerna samt parametrarna för andra parametrar som erhålls med hjälp av ytterligare forskningsmetoder:

  • vid vilken hastighet ökar nivån av det prostatiska specifika antigenet;
  • hur fri PSA relaterar till en ansluten.

  Analysen av dessa indikatorer kan endast utföras av en behörig urolog. AK på PSA utförs också för att kontrollera sjukdomens återfall. I fallet med fullständigt avlägsnande av prostata, som slogs metastaser PSA-nivån är noll, så som ett resultat av ökande åtminstone en skala indikerar att organismen innefattar tumörceller och ett återfall oundviklig.

  Indikationer för en obestämd kontroll av PSA-nivån är:

  • ålder över fyrtio;
  • ärftlighet;
  • adenom i prostata vid progressionsstadiet eller i försummat form;
  • kontakt med skadliga kemikalier (kadmium).

  Att ha samband med andra ämnen i blodet och domningar i det. Om du kombinerar deras resultat erhålls PSA-nivån. Eventuella onormala resultat kräver en serie test för att utesluta eller upprätta diagnosen. Med hjälp av rektal palpation är det möjligt att bestämma förekomsten av eventuella sjukdomar. I närvaro av hårdhet i ändtarmen förskrivs ökningen av kottens eller ödemets storlek en biopsi. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera prostatacancer.

  Ett blodprov för PSA i prostatacancer - vad är betydelsen?

  Sättet att diagnostisera prostatacancer med onkologi med hjälp av PSA-definitionen är inte mycket noggrann, det vill säga enligt dess resultat kan det inte sägas att cancer upptäcks eller vice versa. Testet gör det möjligt för specialister att avgöra om det finns behov av en noggrannare undersökning av patienten.

  Metoden skapar inte obehag, absolut smärtfritt. Denna fördel gör det möjligt att applicera en gång om året eller så ofta som nödvändigt.

  Vad är PSA?

  Prostata ger det ämne som behövs för att späda spermierna. En del av det kommer in i blodet.

  Mängden antigen i blodet varierar från hälsan hos en man, ålder, laster. Experter har studerat detta mönster och använder PSA-indikatorerna som ett diagnostiskt verktyg.

  Metoden är en konventionell blodprovtagning från en ven. Två milliliter är tillräckligt för att utföra testet. Tiden för att erhålla analysdata överskrider inte två dagar.

  För sanningen av resultatet är det nödvändigt att förbereda för proceduren och utföra ett antal restriktioner relaterade till belastningar, kost och kombination med andra manipuleringar.

  I vilka fall visas blodprovet?

  Om en patient diagnostiseras med en malign prostata-tumör är ett blodprov som visar nivån på PSA nödvändigt för att observera hur kroppen svarar på behandlingsprocedurer.

  Att minska nivånivån kommer att indikera att de utförda förfarandena är effektiva. Om det inte finns några förändringar i värdet av PSA, kan specialister ändra behandlingens taktik.

  Ett blodprov för PSA är inte en korrekt indikation på problemets nivå. Misstankarna som uppstår i samband med värdet av PSA och dess förändring är bara en indikator på att det är nödvändigt att tillämpa andra metoder för att klargöra diagnosen.

  Prostatacancer uppträder också med antigenet som är närvarande vid normala frekvenser. En avvikelse från normen finns också i fallet med godartade tumörer eller inflammatoriska processer i prostata.

  Normal prestanda

  Hur mycket av det prostataspecifika antigenet i blodet borde vara i patienten, så att du kan prata om det normala innehållet i detta ämne - svaret på denna fråga är tvetydigt.

  Förekomsten av PSA ökar med ålder - detta är en naturlig process.

  • I en ålder av upp till femtio år är normen 2,5 ng / ml.
  • Om patienten är äldre än femtio och före början av sjätte dussinet är normen 3,5 ng / ml.
  • Under det sjunde decenniet anses 4,5 ng / mg vara normalt.
  • Vid en livstid efter sjuttio år anses ett normalt värde 6,5 ng / mg.

  Prostata ökar med ålder i storlek, det kan påverka mängden PSA som produceras. För att ta hänsyn till denna faktor introducerade specialisterna konceptet att detta fenomen översätter till en specifik indikator - PSA-densiteten.

  Det bestäms genom att dividera värdena för det prostataspecifika antigenet i serumet genom volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

  PSA i blodet finns i två former:

  • antigener är fria,
  • också men associerade med blodproteiner.

  Mängden antigener som finns i blodet i olika former kallas total PSA. När man beaktar PSA-indexet analyseras andelen fri PSA-innehåll i det totala antalet antigener. För normen bör denna indikator vara mer än 15%.

  På grund av det faktum att nivån på PSA i blodet ökar med åldern och också växer med prostatacancer och dess andra sjukdomar, är det nödvändigt att observera förändringarna i indikatorn i tid.

  Därför introducerade specialister begreppet PSA-hastighet. Det bestäms genom att jämföra resultaten av PSA-testet vid ett visst intervall.

  Värdet av PSA i prostatacancer

  Patologiska celler utsöndrar också PSA, och detta ökar dess närvaro i kroppen.

  Värdet på indikatorn som motsvarar åldersgruppen anses vara normalt. Och om nivån på PSA är högre än detta kan vi anta utvecklingen av en onkologisk process.

  Antigennivån är över fyra och upp till tio nanogram kallas gråzonen. Detta beror på det faktum att patienten inte har en malign prostatatumör, men i ett kvarttal har processen ett tidigt stadium och fortsätter i latent form.

  Om patologin mognar till ett sent stadium kommer värdet av PSA i blodprovet att vara över 10 ng / mg.

  I prostatacancer förändras förhållandet mellan PSA i bunden och fri form. Mängden fri antigen reduceras. Dess närvaro i det totala kvantitativa värdet av PSA är mindre än tio procent inträffar hos hälften av patienter som lider av prostatacancer.

  I kärlens maligna patologi överstiger ökningstakten i PSA-indexet 0,75 ng / mg under året. Denna faktor indikerar cancer, även om antigennivån i blodet inte överstiger 4 ng / mg.

  Nivå efter radikal prostatektomi

  Eftersom prostataspecifikt antigen utveckla prostataceller efter kirurgi för dess avlägsnande PSA-test, med ett gynnsamt flöde av den postoperativa perioden, bör visa den minsta mängden av antigen i blodet - 0,2 ng / ml och under denna indikation.

  Om PSA-testet visar ett värde som är större än vad som borde vara i frånvaro av prostata, särskilt om det finns en tendens att dess ökning, då analysen av de signaler som kroppen bearbetar ett återfall inträffar.

  Värden efter strålbehandling

  När en metod för bestrålning av en malaktig vävnad används kan procedurens effektivitet kontrolleras genom att utföra en analys på PSA. Indikatorn faller inte så fort som när prostata tas bort.

  Vad kan påverka resultatet?

  Ökningen i PSA-nivån kan påverkas av tillfälliga skäl, vilket bör beaktas när analysen överförs för att få ett riktigt resultat.

  • 48 timmar före bloddonation:
   • ät inte
    • stekt mat,
    • kryddiga rätter,
    • en stor mängd fett, särskilt animaliskt ursprung
   • att vägra samlag
  • analys för att överföra en tom mage.
  • Om manipulationer med prostata utfördes:
   • massage eller biopsi, ska analysen skjutas upp i två veckor;
   • när man utför fingerundersökning, prostata TRUS, blåskateterisering, kolonoskopi - blodprovtagning för PSA skjuts upp i en vecka.
  • En dag före förfarandet är det nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet:
   • överge cykling,
   • förkorta längden på promenader.

  En video om när PSA-poängen ökar: