Huvud
Analyser

PSA blodprov: tolkning av resultaten, normen?

Blodtest för prostata-specifikt antigen (PSA-blodprov) är ett laboratorietest, vilket är ett av de mest exakta och informativa diagnostiska metoderna. Detta är en diagnostisk teknik som används för tidig diagnos av maligna tumörer i prostata i början, vilket gör det möjligt att bota cancer.
En av de allvarligaste onkologiska sjukdomarna bland den manliga befolkningen är prostatacancer. Den största risken för cancer tumör är att sjukdomen oftast utvecklas helt asymptomatiskt och inte känner sig på något sätt. Sjukdomen upptäcks oftast i sena steg, då behandlingen inte ger de förväntade resultaten. Det är därför män bör systematiskt ge en särskild analys för att bestämma PSA i blodet - ett specifikt antigen.

Vad är ett PSA-test

Ett prostata-specifikt antigen, vars förkortning är PSA eller PSA, är en peptid, en specifik hemlighet som utsöndras av prostatakörteln. Det är en proteinförening som syntetiseras av vissa prostataceller och utför mycket viktiga funktioner:

 • Enzymatisk funktion.
 • Det har en direkt effekt på flytning av ejakulatet.
 • Aktiverar processen för spermrörelse.

Vad visas i PSA-blodprovet? Bestämning av mängden antigen i blodet möjliggör tidig upptäckt av cancer i de tidiga stadierna. Om en man är helt frisk och inte har hälsoproblem, går det mesta av den hemliga utsöndringen in i sperma och går nästan inte in i blodet.
Med utvecklingen av en malign neoplasma i prostata ökar nivån på prostatacentret snabbt vilket ger läkaren möjlighet att diagnostisera sjukdomen och utvecklingsstadiet. Av detta skäl bör ett blodprov för PSA kategoriseras som en oncomarkör.

Varianter av blodprovet för PSA

Hittills används ett blodprov för PSA för att diagnostisera inte bara onkologiska sjukdomar utan även andra patologier i prostatakörteln - till exempel prostataadenom.
Studien har flera sorter - en gemensam PSA, fri och relaterad. PSA-totala bestäms av formeln - PSA-fri + PSA-bunden. En sådan formel tillåter oss att få de mest tillförlitliga och informativa resultaten. I händelse av att, efter en allmän undersökning, ett ökat innehåll av antigen i blodet fastställdes, utförs en andra analys av analysen-separat fri och bunden.
Vid genomförande av ett laboratorieblodtest undersöks sådana indikatorer som nivået av prostataantigenet och dynamiken i tillväxten noggrant - speciell uppmärksamhet ägnas åt sådana tillfällen som närvaron av en ökning av PSA-nivån, tillväxten.

Skälen till ökningen av PSA

Om blodprovet visade en ökning av nivån av PSA i blodet, kan detta indikera en patologisk abnormitet i prostatacellernas normala struktur. Det finns ett antal sjukdomar som kan orsaka en ökning av antigenet i människornas blod:

 1. Prostatacancer.
 2. Adenom av prostata.
 3. Infektiös prostatit, komplikationer av prostatit.
 4. Infektioner i bäckenområdet.
 5. Inflammatoriska processer, som åtföljs av försämring av blodtillförseln i prostata.
 6. I vissa fall kan en ökning av nivån av prostataspecifikt antigen associeras med åldersrelaterade förändringar i människans kropp.

Enligt medicinsk statistik diagnostiseras i de flesta fall problem med prostata hos män över 45 år. Läkarna rekommenderar att alla män i åldern 40-45 måste ta blodprov för PSA under rutinmässig förebyggande undersökning.
Men unga män måste också regelbundet ta ett blodprov för att bestämma nivånivån. De främsta orsakerna till oro bör vara sådana problem som frekvent eller smärtsam urinering, smärta i underlivet, erektionsproblem som leder till försämring av kvaliteten på det intima livet.

Förberedelse för analys

Liksom något annat blodprov utförs PSA-analys enbart på en tom mage. Därför utförs proceduren oftast på morgonen. Studien kan vara planerad på kvällen, men i detta fall rekommenderas att man inte äter 8-9 timmar före proceduren. I detta fall rekommenderas en dag före provet att överge alkoholhaltiga drycker.
För att säkerställa att blodprovet var så noggrant och informativt som möjligt måste flera viktiga regler följas:

 1. Cirka 48 timmar före PSA-testet bör samlag förbli, på grund av samlag kan prostatantigenets nivå variera. Samma sak gäller onani.
 2. En timme före proceduren måste du sluta röka.
 3. 3-4 timmar före studien är det förbjudet att dricka kaffe, te eller kolsyrade drycker. Det enda du kan göra är fortfarande kolsyrade dricksvatten.
 4. För fet mat och alkohol med prostatit ska uteslutas från menyn 2 dagar före proceduren.
 5. Före proceduren är det förbjudet att göra prostata massage. Efter en massage måste minst 3-4 veckor passera.

Också från livet rekommenderas några åtgärder, vilket leder till förändringar i bäckens inre organ - aktiv cykling, styrketräning i sport. En laboratoriestudie av PSA-nivån utförs genom att ta blod från venen på armen.

PSA-priser hos män

Det traditionella tröskelvärdet för män är PSA-värdet på upp till 4 ng / ml, vilket ger ett resultat över 4 ng / ml tydligt att mannen har allvarliga problem med prostatakörteln - från adenom till cancer. Till exempel, om en person har en antigennivå på 10 ng / ml, ökar sannolikheten för cancer med 70%.
Vad visar det allmänna blodprovet på PSA? I modern medicin finns en speciell sats av prostatiskt antigen, som varierar väsentligt beroende på åldern hos mannen.

 • Unga män under 45 år - 0-2,5 ng / ml.
 • Ålder från 45 till 55 år är 2,5-3,5 ng / ml.
 • Ålder från 55 till 65 år är 3,4-4 ng / ml.
 • Ålder från 65 till 75 år - 4-4,9 ng / ml.
 • Äldre än 75 år - högst 6,5 ng / ml.

Om det upptäcktes ett överskott av det normala tröskelvärdet för det prostatiska antigenet under avkodningsprocessen, indikerar detta oftast utvecklingen av en cancerskada i kroppen som påverkar prostatakörteln. Och ju mer skillnaden mellan den etablerade normen och resultatet av analysen, sker det hårdare och mer försummade scenen av onkologisk sjukdom och metastaser.
Ett litet överskott av den maximala tillåtna nivån på PSA är inte alltid ett tecken på onkologisk prostata sjukdom - den kan indikera ett adenom eller inflammation i prostatakörteln. Därför behövs ytterligare laboratorietester för att bekräfta eller motbevisa diagnosen prostatacancer.

 1. Ett blodprov, vars mål är att identifiera inflammatoriska processer - detta kan indikeras av en förhöjd nivå av ESR och leukocyter, graden av erytrocytsedimentering.
 2. Identifiering av förhållandet mellan bunden och fri PSA. I fallet med prostatacancer visar den bundna formen en ökning av antigenens nivå.
 3. Det är nödvändigt att bedöma tillväxten hos prostataantigenet - det bestäms av hur många ng / ml PSA-nivån har ökat under en viss tid, oftast ett år eller ett halvt år. För onkologisk neoplasma av prostata är ökningen större än 0,75 ng / ml i 12 månader.

Den slutliga diagnostiska åtgärden för upptäckt av cancer är biopsi av prostata körteln - ett förfarande där en tunn nål tar ett litet område av prostata som ges för histologisk undersökning. Detta gör det möjligt att diagnostisera prostatacancer med maximal noggrannhet.
Onkologisk sjukdom i prostata kan behandlas - men endast i fall där cancer upptäcktes i de inledande utvecklingsstadierna. Med sena, försummade former av prostatacancer, som åtföljs av flera metastaser, är behandlingen redan ineffektiv.
Det är därför det är extremt viktigt att regelbundet genomgå en förebyggande läkarundersökning och övervaka nivån av PSA i blodet. Detta kommer att hjälpa till i tid för att diagnostisera prostatacancer och välja den bästa och mest effektiva behandlingen.

Tolkning av blodprovsparametrar för PSA

Problem med urinering och styrka orsakar att en man ibland besöker en urolog. Nästan alltid skickar läkaren patienten till ett PSA-blodprov, vars transkript kan indikera utvecklingen av den inflammatoriska processen i prostatakörteln, närvaron av adenom eller cancer hos det manliga organet.

PSA - vad är det?

PSA - Prostataspecifikt antigen - översatt som "prostatiskt specifikt antigen". Det är ett protein som kontinuerligt produceras i prostata för att späda sperma. Hans spår i serumet är obetydligt - från 0 till 4 x 10 -9 g / ml. I medicin anses den vara en speciell oncomarkör, eftersom en ökning av PCA-nivån indikerar skada på prostatakörlarnas kapillärer på grund av påverkan av negativa faktorer. Det kan vara prostatit, adenom (godartad prostatahyperplasi) eller cancer, alla orsakar en ökning av PSA.

För alla män efter 40-45 år, rekommenderar läkare att donera blod årligen till PSA, för att inte missa det ögonblick då problem kan börja. Mycket informativ analys av fri och gemensam PSA. Efter att ha erhållit resultaten kommer läkaren att ha en komplett bild av patientens prostatakondition. Det avslöjades att PSA i blodet är i tre typer - fria och associerade med två typer av proteiner. För att bestämma total PSA summeras en fri PSA och en PSA bunden till proteinet.

Allmän PSA bör tas:

 1. Med en profylaktisk undersökning efter 40-45 år för att bestämma nivån på prostata hälsa och dynamiken i förändringar i PSA i framtiden.
 2. För tidig diagnos av prostatacancer.
 3. Att styra terapin som utförs i kampen mot prostatacancer och för att bestämma effektiviteten hos utvalda läkemedel.
 4. Med en periodisk undersökning efter radikal behandling av prostatacancer.

Korrekt förberedelse innan blod ges

När du ska donera blod till PSA, kom ihåg att 2 dagar före detta måste du avstå från alkohol, alltför kryddig, fet, salt och stekt mat. I laboratoriet måste du bli hungrig, du kan bara dricka icke-kolsyrade mineralvatten. Mellan leveransen av analysen och middagen måste passera minst 8 timmar. Rökare rekommenderas att inte röka minst 2 timmar innan de tar blod. En falsk överskattning av PSA-indexet kan orsaka sex, ejaculation, cykling och förstoppning. Därför bör du undvika alla ovanstående 2 dagar före provet.

Förresten, vissa diagnostiska och terapeutiska procedurer ökar också mängden PSA i blodet, så efter dem ska passera minst 10-14 dagar, och i vissa fall ännu mer. Dessa förfaranden inkluderar:

 • digital rektal undersökning
 • prostata massage (efter 3 dagar);
 • endoskopisk diagnos av blåsan;
 • cystoskopi och kateterisering;
 • transrectal ultraljud av prostata (efter 1 vecka);
 • prostata biopsi (efter 6 veckor);
 • transuretral resektion av prostata (efter 6 månader);
 • ergometri;
 • laserterapi.

Tolkning av resultaten av analysen på PSA

Gränserna för den normala PSA-nivån varierar beroende på männens ålder. Figuren ökar, som med åldern ökar prostata och producerar mer protein.

Kritiska satser av total PSA:

 • män 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - 2,5 ng / ml;
 • 60-69 år - 3,5 ng / ml;
 • 70 år och äldre - 6,5 ng / ml och mer.

Detektion av PSA som överskrider normen efter ålder indikerar närvaron av en inflammatorisk process, närvaron av godartad prostatahyperplasi eller cancer. Om siffran ligger inom 4-10 ng / ml finns det misstanke om prostatacancer. Högre index indikerar en lång onkologisk process (20-40 ng / ml) eller metastas (40 ng / ml och högre). Observera att användningen av finasterid, dutasterid, proscar, penester, avodarta och analoger vid behandling av prostataadenom leder till en falsk 50% minskning i PSA-indexet.

För tydligheten beaktas förhållandet mellan fri PSA och total PSA, uttryckt i procent. Urologen kommer att misstänka prostatacancer i händelse av att denna siffra är mindre än 15%. Högre värden kan indikera ett adenom. Det låga indexet för fri PSA är ett tecken på prostatahälsa, eftersom det på grund av de negativa processerna i körteln binds till proteinet. Som ett resultat faller gratis PSA, och det övergripande ökar.

En kraftig ökning eller stadig ökning av förhållandet mellan PSA bekräftar den aktiva utvecklingen av tumören, ineffektiviteten hos den utövade terapin eller operationen. Minskningen i denna indikator visar den positiva dynamiken i behandlingsprocessen.

Om patienten passerar PSA-analysen systematiskt har han möjlighet att jämföra den nya siffran med tidigare resultat, vilket är mycket vägledande. En kraftig ökning av indikatorn, till exempel mer än 0,5-0,7 ng / ml per år, kan över tiden indikera utvecklingen av prostatacancer.

Ytterligare forskningsmetoder

Ett blodprov för PSA är inte det enda sättet att undersöka en man. Förutom blodprovet utför läkaren palpation av prostata genom ändtarmen. När han känner, bedömer han sin storlek, konsistens, enhetlighet och ömhet. Förekomsten av täta platser - bevis på patologi och eventuellt utveckling av prostatacancer. Sårhet är noterat vid inflammatoriska sjukdomar. Dessutom är transrectal ultraljud av prostata körteln, ofta kallad TRUS, gjort. På skärmen kan du se foci av inflammation eller hypoechoa noder, kännetecknande för cancer. Prostatens interna egenskaper kan undersökas med hjälp av magnetisk resonansbilder och beräknad tomografi.

Om en patient har flera indikatorer som bekräftar möjlig prostatacancer, rekommenderas att utföra en biopsi av prostatakörteln, varefter den slutliga diagnosen kommer att göras. På patientens begäran kan proceduren utföras under påverkan av sömntabletter eller med användning av lokalbedövning. I båda fallen tar proceduren lite tid, patienten går hem samma dag. Pre-examiner ges ett antibiotikum för att undvika inflammation efter en biopsi. Förfarandet utförs transektalt under kontroll av ultraljudsutrustning. Genom anusen går urologen in i en ultraljudssonde och undersöker prostata för misstänkta echogena områden från vilka prover tas.

Sedan sätts en tunn ihålig nål in i ultraljudssonden. Nålen laddas i en speciell pistol som skjuter, och nålen tar de tunna stängerna av prostata vävnad. Standardproceduren innebär att fånga minst 12 barer från olika segment av prostatakörteln. Dessa prover skickas för laboratorieanalys. Under mikroskopet analyseras vävnaden, antalet cancerceller söks och räknas. Detta nummer heter Gleason summan. Efter denna undersökning har en man några dagar spår av blod i sperma, urin och avföring.

PSA-analys används för att bestämma effektiviteten av prostatacancerbehandling och förutsäga botemedel. Efter avlägsnande av prostata bör PSA i serum reduceras till 0,2 ng / ml eller mindre. Om strålbehandling utan prostatektomi användes, sänks hastigheterna långsammare. Enligt statistiken, om PSA sjönk under 1 ng / ml efter användning av strålbehandling, kan patienten leva i 3-5 år utan återkommande prostatacancer. PSA bestäms också av hormonell behandling av metastatisk prostatacancer. I en systematisk definition avslöjas tidiga tecken på dess framsteg.

Serumanalys för PSA är en mycket viktig diagnostisk indikator för prostata hälsa.

Med prostata adenom kan tidig diagnos skydda mot många problem - svårigheter med urinering och utveckling av erektil dysfunktion.

I avancerade stadier av adenom i prostatakörteln blockerar helt urinröret. Om läkemedelsbehandling inte hjälper, utförs en kirurgisk operation för att avlägsna en godartad tumör eller hela prostata. För att undvika detta är det nödvändigt att besöka urologen var sjätte månad och ta prov. Tidig diagnos av godartade och maligna tumörer kommer att bevara hälsan och förlänga livet i många år.

PSA-norm: Analysens huvudsakliga egenskaper och indikationer för leverans

Prostatiskt specifikt antigen (PSA) produceras av prostataceller.

Om dess värde överstiger de fastställda normerna, är detta en följd av patologiska processer i körteln, så PSA-testet hjälper till att diagnostisera organsjukdomar.

PSA-testet är det mest informativa bland andra test som avslöjar sjukdomar i prostatakörteln. Med hjälp av det kan inflammatoriska processer i prostata och godartad spridning av vävnad bestämmas, men huvudsyftet med PSA-studien är detektering av cancerceller.

När ett blodprov är ordinerat för PSA:

 • med symptom som är karakteristiska för en malign tumör i prostata;
 • Vid en ålder av femtio år utförs en årlig analys för att fastställa PSA-räntan.
 • årlig undersökning efter fyrtio år i närvaro av släktingar som har cancer;
 • med förstorad prostatakörtel
 • att identifiera scenen hos en cancerous tumör;
 • med syftet att övervaka behandlingsförloppet.

Fram till nyligen troddes att PSA-frekvensen var i intervallet upp till 4,0 ng / ml, men medicinsk praxis visade att cancer också kan utvecklas till lägre nivåer. Därför kan ett tecken på malign bildning vara en PSA som överstiger 2,5 ng / ml, men endast om det finns andra indirekta faktorer.

Totalt PSA

Det totala prostataspecifika antigenet är lika med summan av fri och bunden PSA.

Upptäckten av det totala PSA-indexet tillåter:

 • diagnostisera utvecklingen av patologi;
 • undersöka prostata för förebyggande
 • avslöja PSA-normen, för att utvärdera resultaten av behandlingen av prostatakörteln;
 • Om en man genomgick operation, hjälper den allmänna PSA-analysen att identifiera återfall.

Gratis och bunden PSA:

 • fri form - PSA är inte bundet till proteiner;
 • bunden form - PSA är associerad med alfa 1-anti-chymotrypsin.

Gratis PSA i kroppen hos en man är bara 10%. Analys av det fria antigenet gör det möjligt att skilja godartade formationer från maligna.

PSA-testet är en onkarkör som identifierar onkologiska förändringar i prostata, men en hög nivå av antigen kan indikera närvaron av andra sjukdomar i prostatakörteln. Om förhöjd PSA orsakas av prostatit eller ett adenom, säger de ett falskt positivt test.

För att undvika misstag i diagnosen använder läkaren PSA-förhållandet, vilket gör att man kan uppskatta förhållandet mellan fritt och bundet prostataspecifikt antigen. Om den associerade PSA är förhöjd, förespråkas cancer, och om fritt benign hyperplasi.

Hundens norm i människornas blod och avvikelsen från denna indikator

PSA hos män anses inte vara högre än 4,0 ng / ml. Om detta värde överskrids kan patienten få en biopsi-riktning, men förhöjd PSA är inte alltid ett tecken på cancer. Om misstänkt för en malign tumör ges patienten ytterligare tester.

Ökad PSA-nivå i blodet, normen är mer än 4.0ng / ml:

Överstiger normen tyder på att prostatakörteln påverkas av några processer, internt eller externt. Det stiger först när barriären mellan prostata cellerna och cirkulationssystemet är bruten.

Externa effekter på prostata:

 • undersökning av körteln genom palpation
 • massera prostata
 • långa cykelturer;
 • åker på en häst;
 • stormigt kön på kvällen för analysen;
 • utför cystoskopi;
 • placera katetern i blåsan;
 • åldrande av kroppen (åldersrelaterade avvikelser);
 • tar droger för att behandla godartad vävnadsproliferation och vissa droger.

Om det inte finns någon liknande yttre påverkan på prostata, så talar de om själva blodkärlens patologier eller andra interna problem.

Normen för PSA i blodet hos en man avviker från följande sjukdomar:

 • akut prostatit;
 • exacerbation av kronisk prostatit;
 • inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna;
 • ischemi av prostata;
 • förstorad prostata;
 • godartad hyperplasi
 • en hjärtinfarkt av prostata
 • malign tumör.

Minskad PSA-nivå i blodet, normen är mindre än 2,0 ng / ml:

Ett lågt PSA-index är normen, vilket indikerar att risken för att utveckla patologiska processer i körteln är minimal. Minskningen i prostata-specifikt antigen indikerar effekten av behandling av prostata sjukdomar.

Tolkning av resultatet

PSA-normen hos män karaktäriserar en hälsosam prostatakörtel. Om PSA är förhöjd, avgör läkaren indexen, medan det är mycket viktigt att ta två analyser samtidigt - fritt och vanligt. Det är förhållandet mellan indikatorerna som gör det möjligt att diagnostisera cancer och differentiera den från andra patologier som liknar symptomatologi till malign bildning.

Koncentrationen i blodet av den totala PSA varierar något, ökningen i indexet kan tala om både cancer och prostatit och adenom. Med malign utbildning är nivån på fri PSA låg, och med godartad hyperplasi eller inflammatoriska processer i prostata är hög. En specialist som tolkar dessa indikatorer kan konfidentiellt diagnostisera cancer eller utesluta en sådan tumör.

Värdet av fri PSA till summan bestäms i intervallet från 12 till 100 procent. Ju högre hastighet desto mindre är risken för cancer.

Om läkaren bestämmer cancer, utför sedan ytterligare studier för att bestämma lämplig behandling.

Den traditionella behandlingen för prostatacancer är som följer:

 1. Fjärr strålbehandling - Den vanligaste metoden att bekämpa cancer. Det består i bestrålning av det sjuka organet, organets projicering bestäms av MR.
 2. brakyterapi - är en typ av strålbehandling, som utförs i frånvaro av metastaser. Det anses vara den mest effektiva tekniken hittills, fördelen med operationen är att strålkällan levereras direkt till det drabbade organet, med undantag för skadliga effekter på andra vävnader.
 3. prostatektomi - Kirurgisk ingrepp för behandling av prostatacancer. En sådan radikal åtgärd användes om andra metoder inte är effektiva, som en följd av operationen, är prostata körteln, iliumlymfkörtlar och seminalblåsor helt borttagna.

Ett blodprov för PSA: åldersstandarden för män

För att veta nivån på PSA måste du donera blod för analys. Blodprovtagning utförs från venen på morgonen, det är viktigt att överföra analysen till 11 timmar, då risken för förstöring av blodkroppar i blodserum är minimal.

Innan du går igenom analysen måste du följa ett antal regler:

 • under dagen före testet kan du inte äta feta livsmedel;
 • På dagen för bloddonation bör nervös och fysisk överansträngning undvikas.
 • Det är inte lämpligt att röka minst 30 minuter innan du tar blod.
 • Du kan inte ta testet om det är mindre än 10 dagar efter prostata-massage;
 • För att undvika ett falskt positivt resultat, gör inte en analys om det finns inflammation i urinvägarna eller efter kateterisering.

Ju äldre en man, desto mer prostataspecifikt antigen i blodet, är det därför rekommenderat att äldre tar blod varje år för att bestämma PSA-indexet. Uppgifterna anges i tabellen och läkaren kan tydligt se hur indikatorerna förändras och om det finns skäl till oro.

Blodtestet för hunden är normen efter ålder (ng / ml):

 • upp till fyrtio - 1,4-2,5;
 • upp till femtio - 2,0-2,5;
 • upp till sextio - 3,1-3,5;
 • upp till sjuttio - 4,1-4,5;
 • efter sjuttio - 4,4-6,5.

Kvinnan har en PSA-nivå på 0,2 ng / ml och används inte för att upptäcka cancer.

Varför behöver du ett blodprov för PSA

Uppgiften för moderna medicinska institutioner är inte bara att behandla patienter från olika sjukdomar utan också för att förhindra utvecklingen av patologiska tillstånd och bestämma dem på ett tidigt stadium när de terapeutiska åtgärderna är mest framgångsrika.

Detta är särskilt viktigt för onkologiska sjukdomar, eftersom det i de flesta fall inte diagnostiseras i avancerade skeden inte hjälper till att undvika dödsfall. Bland sådana sjukdomar hos män är maligna tumörer, där sätet är prostatakörteln.

För att upptäcka sjukdomen i steg, när behandling fortfarande är möjlig, är det nödvändigt att regelbundet göra blodprov för PSA. Det är viktigt att veta vad det är, vad det är nödvändigt för och vilka patologier som kan indikera en avvikelse från normen.

Vad denna analys visar

Förkortningen "PSA" står för "prostatiskt specifikt antigen". Med andra ord är det ett protein, ett slags serinproteas som fördröjer sämskvätska. Produktionen av antigen förekommer i prostatakörteln.

Beroende på ålder och allmänt hälsotillstånd utförs produktionen av PSA hos män i olika mängder. Nivån av antigener i blodkompositionen visar hur frisk prostatan är.

Studien ska genomföras till alla representanter för den manliga hälften av befolkningen som har diagnostiserats med prostatahyperplasi, eftersom denna sjukdom har förmågan att växa till adenom och cancer.

Det är fastställandet av PSA-nivå som gör att det är möjligt att kontrollera denna process och tidigt operativ inblandning. Det är bara nödvändigt att periodiskt analysera. Efter avkodning av resultaten rapporterar läkaren förekomst eller frånvaro av sjukdomen.

Även PSA finns hos män utan några patologiska processer, vilket anses vara normen, eftersom proteinsyntesen utförs ständigt i små kvantiteter.

Utvecklingen av prostatacancer kan förekomma utan samtidiga symtom. Symtom börjar manifestera vid metastasering, när tumören redan är oanvändbar.

Det är viktigt att diagnostisera värdet av prostata-specifikt antigen för att förebygga cancer. Det bör noteras att PSAs proteinkonstruktion omvandlas till en inkommarkör.

När utsetts

Den ökade nivån på en indikator som inte i alla fall kan specificera vid utveckling av onkologiska processer. Dessutom är cancerdiagnos också möjlig vid låga värden.

Bland de viktigaste indikationerna för analysen är:

 • tecken på utveckling av prostata sjukdomar;
 • Diagnos för att utesluta eller bekräfta bildandet av en malign tumör;
 • screening för förebyggande, särskilt om det finns en ärftlig predisposition;
 • kontroll i processen för terapeutisk behandling av cancer;
 • Definitionen av återfallande tillstånd hos patienter som genomgår operation.

Blodtestet för PSA-nivå är också nödvändigt i följande fall:

 • yrkesverksamhet innebär skadliga arbetsförhållanden
 • Närvaron av tumör neoplasma hos någon av nära släktingar;
 • störningar i urinvägarna;
 • misstänkt utveckling av prostatit eller hyperplasi av godartad form
 • närvaro av blodvätska i sämre eller blodfluidum;
 • utföra i anamnesis av terapi med hjälp av hormonella preparat;
 • förekomsten av kronisk smärta i bäckenregionen eller nedre dorsalområdet.

För att utesluta överdiagnosen, som väsentligt komplicerar människans liv i frånvaro av en sjukdom, utesluts analysen enbart på grundval av indikationer. Dessutom är det viktigt att korrekt förbereda sig för studien, vilket innebär att alla faktorer som kan ha en negativ inverkan på prostata utesluts.

Klassificering av PSA

När det prostatiska specifika antigenet från prostata absorberats i blodet kan det lagras i det i tre typer:

 • Fri, utan anslutning till plasmaproteiner;
 • associerad med chymotrypsin, vilket är ett högaktivt plasmas enzym;
 • med makroglobulin - kopplas till blodproteinet.

Dessa arter måste isoleras, eftersom de utgör grunden för det grundläggande diagnostiska testet. Således klassificeras enzymet i:

 • fri PSA;
 • den gemensamma hunden är de fria delarna av antigenet associerat med chymotrypsin;
 • förhållandet mellan båda arterna.

För att bestämma indikatorens kvantitativa värde är det nödvändigt att ange vilken typ av PSA som ska undersökas. Oftast är detta ett prostataspecifikt antigen. Om nivån överskrids, tilldelas en utökad analys, vilket inkluderar studien av tre typer av markörer för prostatit.

Norm för män

Normala värden av total PSA-intervall från 0 till 4 ng / ml. Med utvecklingen av den patologiska processen i prostata kommer värdena att öka.

Varje person har individuella funktioner.

Prostata hos hanen kan också vara annorlunda. Det kan skilja sig åt i storlek, mottaglighet för olika faktorer, liksom motståndskraft mot irriterande, inre och yttre.

Dessutom genomgår det förändringar över tid, vilket leder till en naturlig ökning av indikatorn.

Åldersnormerna presenteras i tabellen nedan.

PSA-analys, normen hos män efter åldersbord

Prostatacancer (PCa) upptar en av de ledande platserna i mortalitetsstrukturen från cancer hos män. Prostatacancer har ospecifika tecken i de tidiga skeden av sjukdomen, såsom smärta, urineringstörning, utseendet av blod i urinen. Sjukdomen kan pågå under lång tid och är helt asymptomatisk. Ofta frågar patienterna om hjälp, bara med att klagomålen uppträder i benen, vilket indikerar sjukdomens avancerade stadium, metastaser i benvävnad.

Att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede, när behandlingen är effektivast, screeningsstudier, inklusive urologisk undersökning och PSA-analys hos män

Tolkningen av åldersgränsen för resultaten av studien gör det möjligt att differentiera algoritmen från patologin och att identifiera grupper med ökad risk för att genomföra en mer detaljerad undersökning.

Definitionen av prostata-specifik antigen hjälper till att identifiera tidiga former av cancer hos patienter som inte presenterar specifika klagomål, och också att utvärdera resultaten av behandling av godartade och maligna sjukdomar i prostata.

Vad är PSA-analys?

I mäns blod är ett prostatiskt specifikt antigen (PSA, PSA) normalt närvarande. Strukturen är ett glykoprotein som utsöndrar cellerna i prostatakörlens kanaler. Det behövs för att späda ut ejakulat - detta är en av de viktiga faktorerna som bidrar till att uppnå manlig reproduktiv funktion.

Det prostataspecifika antigenet definieras generellt som en onkarkör för prostatacancer. Denna indikator är en guide för att välja omfattningen av operationen. Efter behandlingen visar hans bedömning effektiviteten av behandlingen. Dess värden är också viktiga vid diagnos och behandling av prostata adenom.

 • Huvuddelen av PSA finns i ejakulatet. Mängden prostataspecifikt antigen i blodet, i norm, är ganska obetydligt, vilket orsakas av den histohematologiska barriären.
 • I olika situationer ökar PSA i serum, vilket innebär ett brott mot barriären, oftast på grund av vävnadstillväxt, inflammation eller mekanisk stress.

Vad är en vanlig och fri PSA?

Antigenet är närvarande i blodet i följande form:

 • PSA är fri;
 • Fraktioner associerade med antiproteaser:
  • 1) alfa 1-anti-chymotrypsin,
  • 2) alfa 2-makroglobulin. Den sista fraktionen är inte bestämd.

Följande två värden är av klinisk betydelse:

 • PSA totalt (PSA totalt), inklusive PSA-fri, samt PSA-associerad med alfa1-antikymotrypsin);
 • PSA-fri (f-PSA)

Förhållandet mellan fri PSA / total PSA

Används för att upptäcka indikationer för morfologisk undersökning (biopsi) hos vissa patienter. En biopsi kommer att administreras om förhållandet mellan fri till allmän PSA hos patienten är under 15%.

Det bör klargöras att med en prostatavolym på mer än 40-60 cm3 är detta förhållande dåligt informativt.

Avkoda resultaten av PSA vid analys av blod beroende på ålder

Man tror att PSA i genomsnitt inte bör vara mer än 4 nanogram per milliliter. Detta är dock inte helt rätt uttalande. Analysen av analysen tar hänsyn till människans ålder, t. PSA i blodet blir ju högre, ju större volymen av prostata, som ökar med åldern.

Ökningen i PSA i åldern 50 till 70 år finns i 15% av fallen, och indikerar inte alltid en malign organskada.

PSA-analysen, normen efter ålder

Upp till 40 år är indikatorens övre gräns 2,5 ng / ml.

Värdet av PSA-fria ligger normalt i intervallet från 0,04 till 0,5 ng / ml. Ovanstående värde används som regel för att beräkna förhållandet mellan PSA-fraktioner.

Primär Screening

Ovanstående värden är ungefärliga och i genomsnitt, endast hänvisa till primär screening, beror på patientens ålder och många andra faktorer. Tolkning av de resultat som uppnåtts under studien, endast den behandlande läkaren kan göra.

En ökning av PSA totalt i intervallet 4 till 10 ng / ml av läkarna - urologer kallar "gråzonen". Med detta värde är det omöjligt att på ett tillförlitligt sätt prata om en illamående eller godartad process.

I genomsnitt upptäcks PCa vid 30% av männen till detta värde av PSA. För verifikation, morfologisk undersökning, tilldelas fin nålbiopsi av prostatavävnad.

Det bör beaktas, även om PSA är mindre än 4 ng / ml, finns det risk för upptäckt av maligna foci.

Världshälsoorganisationen rekommenderar minskningen av PSA-trösklarna för att utöka indikationer för utnämning av en ytterligare undersökning till 2,5 ng / ml

PSA i en mans blod ökar med olika sjukdomar:

 • inflammatorisk process i organen i genitourinary systemet;
 • akut prostatit;
 • kronisk inflammation i prostata, i förvärring
 • adenom av prostata;
 • kränkningar av blodtillförsel till prostatavävnad;
 • en hjärtinfarkt av prostata
 • när en malign lesion uppträder i prostatavävnaden

Tillväxten av PSA i blodet talar inte alltid om onkologi.

Orsakerna till PSA-tillväxten i sjukdomar

 • I inflammatoriska processer i körtelvävnaden är orsaken till ökad PSA ett brott mot vävnadsgenomsläppligheten.
 • I prostatacancer går det prostataspecifika antigenet i blodomloppet av två skäl: det produceras av cancerceller och membranbarriärerna i körteln förstörs.
 • Med adenom - i samband med en ökning av körvolymen och komprimering av adenomatösa vävnadsceller i prostatakörteln.
 • Brott mot urinpassagen i form av akut fördröjning i adenom kan leda till en ökning av PSA.

Faktorer som potentiellt kan orsaka tillväxt

 • palpation av prostata;
 • utföra massor av prostata;
 • cykla, åka motorcykel, åka på en häst;
 • utlösning på kvällen för bloduppsamling
 • utför cystoskopi;
 • kateterisering av blåsan, speciellt för kateterisering med en styv kateter (används för närvarande sällan);
 • tar droger för att behandla BPH.

"Diagnostisk triad" för screening av prostatacancer

 1. Serumanalys för PSA.
 2. Rektal undersökning.

En enkel och effektiv metod som kompletterar definitionen av PSA. Oftast har bildandet av prostata perifer tillväxt, vilket gör att du kan palpera noder mindre än en halv centimeter i diameter. Med tumörens centrala tillväxt minskar det informativa värdet av palpation.

Känsligheten hos den diagnostiska kombinationen, inklusive PSA-analys + rektal undersökning, är 93%

III. Transrectal ultraljud av prostata (TRUS) är mycket mer informativ i jämförelse med buk ultraljud, vilket möjliggör differentiering av godartad hyperplasi från malign bildning. Under studiens gång mäts prostatavolymen och PSA-densitetsindexet beräknas: värdet av PSA-nivån dividerat med körtelvolymen. Risken för att diagnostisera prostatacancer ökar med en PSA-densitet större än 0,15.

Dessa metoder kompletterar varandra och ger tillsammans en mer exakt diagnostisk bild.

Ytterligare diagnostiska metoder

Om det finns kliniska och laboratorieindikationer utförs den morfologiska verifieringen av den påstådda sjukdomen. Den mest effektiva metoden var transrectal multifokal punkteringsbiopsi hos prostata under ultraljudskontroll. Detta är en minimalt invasiv manipulation, vilket är möjligt utan sjukhusvistelse på sjukhuset, poliklinik.

I vilka fall ordinerar läkaren en prostata biopsi?

 1. PSA> 10 ng / ml;
 2. PSA 4-10 ng / ml, fri / total PSA 20% eller 0,75 ng / ml per år.
 3. Om läkaren misstänker patienten av onkologisk sjukdom, visas även i frånvaro av tumörceller i prostata-punkteringen, observation i dynamik.

Screening av prostatacancer

Screening - undersökning av personer som inte har symtom på sjukdomen, för att diagnostisera latenta sjukdomar eller riskfaktorer.

I så fall är det rationellt att genomföra en screeningstudie:

 1. Patienter från femtio till sjuttio år utan allvarlig somatisk patologi, som vid diagnos av cancer kan genomföras radikal behandling;
 2. Patienter som klagar över urinproblem
 3. Patienter med sjukdomar i det urogenitala systemet, vars ålder är över 50, med obestämbar tidigare oncomarker om planerad kirurgi eller medicinsk terapi för BPH och kronisk prostatit;
 4. Patienter efter 40 år, med en negativ ärftlig historia, det vill säga att ha nära släktingar med verifierad prostatacancer.

Det finns diskussioner om att sänka åldersgränsen för införlivande vid primär screening av män från 40 års ålder.

Indikationer för återleverans av analysen i kontingenten med den initialt låga PSA:

 • med PSA mer än 1 ng / ml, ta analysen en gång vart tredje år;
 • med PSA 1-1,99 ng / ml - en gång vartannat år;
 • med ett PSA-värde på mer än 2 ng / ml, rekommenderas att prova en gång per år.

Indikatorens tillväxt

Ett signifikant antal maligna neoplasmer i prostata (enligt olika data från 20% till 40%) detekteras med normal PSA, därför bör dess storlek bestämas i dynamik.

Tillväxttakten på 0,75 ng / ml per år, korrelerar positivt med frekvensen av detektering av cancer.

Reglerna för att donera blod till PSA

 • avskaffa intensiv fysisk aktivitet 48 timmar före testet;
 • avstå från ejakulation i 48 timmar innan blod samlas
 • efter en rektal undersökning måste 7 dagar passera;
 • efter att ha utfört en prostata-massage - 7 dagar;
 • turer på cykel, motorcykel - efter 7 dagar;
 • transrektal ultraljud kan öka nivån på PSA, varför det är möjligt att skjuta upp definitionen av PSA i 7 dagar;
 • efter multifokal prostata biopsi med finnål bör ta mer än 6 veckor;
 • Om patienten har inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, skjuta upp analysens leverans till återvinning.
 • efter operationen - transuretral resektion av prostata (TUR), bör studien endast slutföras efter 6 månader.

Långt från att alltid öka det prostatiska specifika antigenet indikerar en onkologisk sjukdom. Tidig överklagande till urologen gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt fastställa orsaken till ökad och i tid att utse lämplig behandling

Eftersom utseendet på ett mikroskopiskt tumörfokus i prostatakörteln, fram till sjukdomens slutstadium, kan ett årtionde passera. Missa inte de tidiga formerna av sjukdomen, när terapin är mest effektiv, kommer att hjälpa prostata undersökningar av prostata, inklusive bloddonation till oncomarkare och rektal undersökning av prostata.

Förklaring av PSA-analys

PSA är en engelsk förkortning, i den fullständiga titeln, som lyder: Prostatisk specifik antigen. Dessa antikroppar endast producerar prostata (nedan RV) och krävs för PSA efter sperma förvätskning semyaizverzheniya.Samaya stora koncentrationen av PSA i sädesvätska fokuserad, men en liten del tränger in i plasma krovi.Poskolku PSA-nivå tenderar att variera i närvaro av cancrar, används det i medicin hur organtumörmarkör för tidig diagnos av lokaliserad prostatacancer eller godartade tumörer att identifiera prostaty.Takaya diagnos är en av de mest noggranna diagnostiska metoder maligna former från befintliga. Därför är den rätta tolkningen av PSA-analysen det första steget till effektiv behandling i framtiden.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Processen att dechiffrera resultaten

Som blodprovstagning och avkodning av mottagna data utförs av erfarna läkare, som gör det möjligt att förverkliga den maximala potential diagnos och hjälp i snabb återhämtning.

Resultaten av studierna är baserade på att mäta nivån av bunden och fri PSA som finns i blodet. Fri PSA ingår i det totala proteinet, och det bundna antigenet är ett komplex av alfa 2-makroglobulin och fri PSA. Förutom antigenets kvantitativa innehåll är procentandelen av de två indexen viktig: den totala fraktionen och den obundna.

I medicin utförs två typer av diagnostik:

 1. Analys av den totala PSA. Det utförs med misstankar på prostatens patologi, ger möjlighet att mer eller mindre bestämma diagnosen. Grunden för metoden är jämförelse av resultaten med normen.
 2. Analys av fri PSA. Används för att klargöra diagnosen och justera behandlingen.

Allmänna PSA

Det normala innehållet i total PSA är intervallet till 4 ng / ml blod. Men under de senaste 10-15 åren har denna indikator minskat till 2 ng / ml, eftersom ungefär en tredjedel av cancer inte kan detekteras med en hastighet av 4 ng. Om koncentrationen ökar, kan en person misstänka fel: ofta med prostatakörteln, tillfällig impotens, svårighet att urinera eller processen orsakar obehagliga känslor.

Om innehållet i den allmänna fraktionen ökas, föreslås sannolik utveckling av prostatit, prostatacancer, prostata adenom. Men omedelbart prata om diagnosen är inte värt det, eftersom resultaten av studien är benägna att förvrängas, huvudsakligen detta: kränkning av reglerna för bloddonation eller kroppens individuella egenskaper. Först och främst, detta: cykling, prostatakirurgi, nyligen utlösning, förekomst av andra sjukdomar hos manliga delen.

Gratis PSA

Nivån av fri fraktion varierar med åldern: ju äldre personen är desto större är koncentrationen. Det beror på en ökning av prostatsekretionens storlek - enligt statistiken på 3-4 mm / år, desto mer specifika vävnader - desto mer utsöndrade sekretion.

Enligt statistiken är normen vid kontroll av innehållet i total PSA upp till 0,93ng / ml, men denna siffra är mycket variabel - en viktig roll spelas efter ålder. Ett bra förhållande mellan fri PSA och total: från 15 till 70%.

Beroende på den övergripande PSA kan dechiffrera data för en fri PSA ha ganska motsatta resultat. Så, med en total utsöndring från 4 ng / mg till 10 ng / ml, med godartade formationer i prostata, kommer procentsatsen att vara upp till 15%. Men enligt statistiken, godartad detekterar när nivån av fritt PSA (undantag - benign prostatahyperplasi), om innehållet faller - mycket troligt onkologi.

Om indikatorn ändras i den stora riktningen är det möjligt att RV-vävnaderna är skadade i form av en patologi utan cancer, om cancer tumören sannolikt kommer att utvecklas till en mindre.

Norm av indikatorer efter ålder

PSA-analys hos män har naturliga normala värden, men priserna ökar för den äldre ålderskategorin jämfört med ungdomar. Detta beror på hela kroppens tillväxt, så slutsatserna görs på de förändrade värdena. När det gäller den totala PSA fluktuerar proteinvärdena i detta intervall:

Gratis PSA har specifika indikatorer som indikerar sannolikheten för att finna cancer i bukspottskörteln:

Normens innehåll för kvinnor är 0,2ng / mg. För diagnos av cancer används inte.

Bestämning av avvikelser

Inom urologi, vid diagnos, är PSA analysmetod inte är unik - det är bara en ursäkt för att spendera ytterligare diagnostik, såsom en biopsi, MRI med kontrast i bukspottkörteln, TRUS.

Även om PSA-analyser anses vara mycket informativa används en metod också för att bestämma hastigheten för ökning eller minskning i nivån av detta antigena protein. Blodfoster utförs, och enligt dessa studier beräknas ökningen eller minskningen av det totala antalet antigen och antalet fria proteiner. Med onkologiska manifestationer är den årliga ökningen från 0.7ng och mer - till exempel med ett allvarligt stadium av progression är ökningstakten i total PSA större.

Sannolikheten är mindre än 1% av fallen, när det är möjligt att hitta indikatorer är normala i utvecklingen av prostatacancer, även vid normala koncentrationsdata, detta händer med den aktiva utvecklingen av cancer.

Med den allmänna formen

För den totala PSA visar statistiken att med ökat värde ökar risken för att få en malign malign prostatacancer. En lista över värden för små förändringar:

 • om den totala PSA är mindre än 2ng / mg är risken för cancer 7,1%;
 • i intervallet från 2 till 3,9 mg / mg, risken för cancer = 18,7%;
 • från 4 till 5,9 g / mg - 21,3%;
 • från 6 till 7,9 g / mg - 28,6;
 • från 8 till 9,9ng / mg - 31,7%;
 • mer än 10ng - 56,5%.

Totalt, konstaterandet av en PSA-nivå mellan 4 och 10 ng / ml ger rätt att misstänka en elakartad tumör i prostata, om hastigheten överskrider märket av 10 ng / ml, och kommer till 20 ng / ml - sannolikheten för cancer är extremt hög. Om siffran är ännu högre - en cancerous tumör är redan vid det sista utvecklingsstadiet och metastaser har redan börjat separera, vilket medför ett allvarligt hot mot sekundär cancer.

I de sista stegen i sällsynta fall når PSA-innehållet ibland en mycket hög nivå: 0,001 mg i blodet och ibland över denna tröskel.

För fri form

Principen för dekryptering av data på den fria fraktionen skiljer sig från den allmänna. Varje avvikelse från normen är viktig här: mer eller mindre. Om indikatorn avviker från normen i större riktning betyder det att en godartad tumör är extremt sannolikt om den onkologiska processen är mindre sannolik.

I medicin mäts nivån av fri PSA för att testa effektiviteten av behandlingen av en etablerad sjukdom, om det inte finns några framsteg i behandlingen, kommer PSA-koncentrationen att förbli densamma eller förvärras.

Hur analyseras korrekt

För att utesluta eventuella falska positiva resultat av diagnosen rekommenderas att följa de venösa blodprovtagningsförhållandena:

 • blod ges endast efter 28 dagar efter en biopsi i bukspottkörteln;
 • innan staketet inte får röka, i synnerhet minst en timme före studien
 • passera diagnosen kan inte vara tidigare än 10 dagar efter prostata-massage
 • 1-2 dagar innan analysen avlägsnar från kosten feta livsmedel från kosten
 • På leveransdagen är det oönskade att utsätta kroppen för nervöst överbelastning eller fysisk stress.
 • övergivande blod ska vara sutra och vara säker på en tom mage, eftersom efter att ha ätit är resultaten falska positiva.

Vid den minsta misstanke om att få problem med prostatakörteln, kontakta spaet, vilket hjälper till att förstå och lösa problemet. Om diagnosen är "cancer", och PSA-nivån stiger över 0,1 - en allvarlig anledning att upprepade gånger kontakta en läkare, eftersom en möjlig orsak är ett återfall av sjukdomen.

Om du ignorerar kroppssignaler kan resultatet vara kronisk prostatit eller prostatacancer, vilket kommer att försämra livskvaliteten signifikant.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.