Huvud
Strömförsörjning

AMICACIN instruktioner för användning, pris

På den här sidan hittar du den mest omfattande informationen om läkemedelsamikacin, vi har förberedt för varje tablett instruktionerna för användning, recensioner eller du kan lämna din åsikt om detta läkemedel. Du kan köpa den online eller hitta den i apoteket i din stad.

Grundläggande information

Instruktioner för användning amikacin

Upprättad individuellt, med hänsyn till svårighetsgraden av kursen och lokalisering av infektion, patogenens känslighet. Ange in / m, eventuellt också iv introduktion (jet i 2 min eller dropp).

In / m eller in / hos vuxna och ungdomar - 5 mg / kg var 8: e eller 7,5 mg / kg var 12: e timme i 7-10 dagar. För barn är initialdosen 10 mg / kg, därefter 7,5 mg / kg var 12: e timme.

Maximal dos: För vuxna är den dagliga dosen 1,5 g.

Infektiös-inflammatoriska sjukdomar tunga strömmar, orsakade av känsliga mikroorganismer till amikacin: peritonit, septikemi, neonatal sepsis, infektioner i centrala nervsystemet (inklusive meningit), ben- och ledinfektioner (inklusive osteomyelit), endokardit, pneumoni, empyem, lung abscess, varig hud och mjukdelsinfektioner, infekterade brännskador, ofta återkommande urinvägsinfektioner, gallvägarna infektioner.

De fullständiga användningsanvisningarna är: biverkningar, kontraindikationer, användning under graviditet, information om interaktioner med andra droger och speciella anvisningar.
Visa fullständig instruktion

Du kan också ladda ner bruksanvisningen på din dator: nedladdning

Amikacin: bruksanvisningar

Amikacin är ett antibakteriellt läkemedel. Den huvudsakliga aktiva substansen i detta läkemedel (amikacinsulfat) tillhör gruppen antibiotika - aminoglykosider. Amicacin är aktivt mot de flesta bakterier, vilka är orsakssambanden till infektionssjukdomar.

Utformningsform och sammansättning

Amikacin finns i form av en injektionsvätska, lösning i ampuller på 4 ml och pulver till lösning i ampuller. Ampuller är förpackade i en konturerad cellförpackning, som innehåller 5 eller 10 ampuller lösning. I ett kartongpaket kan det finnas 1 eller 2 konturcellspackningar med ett lämpligt antal ampuller (5 och 10 stycken).

Pulver för beredning av lösningen finns i flaskor. Ett kartongförpackning kan innehålla 1, 5 eller 10 flaskor.

Läkemedlets huvudsakliga aktiva substans är amikacinsulfat. Mängden är 250 mg i 1 ml av lösningen. Det innehåller också hjälpämnen:

 • Natriumcitrat för injektion.
 • Svavelsyra späds ut.
 • Natriumdisulfit.
 • Vatten för injektion.

I flaskan av amikacinsulfat kan innehållas i flera doser - 250, 500 och 1000 mg. Det olika antalet ampuller eller ampuller i kartongförpackningar gör det möjligt att bekvämt applicera läkemedlet beroende på den föreskrivna behandlings- och doseringsförloppet.

Farmakologisk aktivitet

Amikacin är ett antibiotikum av den farmakologiska gruppen av III-generationen aminoglykosid. Den har en bakteriostatisk effekt (förstör bakterieceller) mot ett brett spektrum av olika bakterier. Destruktion av bakteriecellen sker på grund av bindning till subenheten hos 30S ribosomen och störningen av replikationen av proteinmolekyler, vilket leder till bakteriecellens död. Amicacin är aktivt mot sådana grupper av bakterier:

 • Gramnegativa bakterier (gram färgas i rosa) - Salmonella spp, Enterobacter spp, Escherichia coli, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa, Shigella spp, Serratia spp, Providencia stuartii......
 • Gram-positiva bakterier (enligt gram är färgade i violett) - Staphylococcus spp. och några stammar av Streptococcus pneumoniae.

Läkemedlet har ingen baktericid aktivitet mot anaeroba mikroorganismer (bakterier som kan växa och föröka sig enbart i frånvaro av syre). Amikacin är effektivt mot resistenta bakterier mot andra antibiotika (penicillinresistenta stammar av mikroorganismer).

Efter intramuskulär injektion absorberas den aktiva substansen snabbt i blodet och fördelas i kroppen (inom 10-15 minuter). Tränger fritt genom blod-hjärnbarriären, placentan (tränger in i fostret under graviditeten), går in i bröstmjölken. Från kroppen av amikacinsulfat utsöndras oförändrat. Halveringstiden (den tid under vilken hälften av den totala koncentrationen av den aktiva substansen utsöndras från kroppen) är 3 timmar.

Indikationer för användning

De viktigaste indikationerna för användning av Amikacin är svåra infektionssjukdomar som orsakas av gramnegativa bakterier (speciellt om de har resistens mot andra antibiotika). Sådana sjukdomar innefattar:

 • Infektiösa processer i andningsorganen - lunginflammation (lunginflammation), bakteriell bronkit, lung abscess (bildning i lungvävnaden avgränsas hålighet fylld med pus), empyem (ackumulering i pleurahålan av pus).
 • Sepsis - en smittsam process med närvaron i blodet av patogena bakterier med aktiv tillväxt och reproduktion.
 • Bakteriell endokardit är en smittsam process (ofta purulent) av hjärtets inre skal (endokardium).
 • Infektiös process i hjärnan - encefalit, meningoencefalit, meningit.
 • Patologisk bakterieprocess i bukhålets organ, inklusive peritonit.
 • Infektioner i huden, subkutan vävnad och mjuka vävnader - abscesser, flegmon, gangrenösa processer, decubitus med nekros, brännskador.
 • Patologi i levern och gallvägarna - leverens lever, cellulosa, cholecystit, empyema av gallblåsan.
 • Smittsamma processer i urin och könsorgan - pyelonefrit, uretrit, cystit med frekvent utveckling av purulenta komplikationer.
 • Sår och postoperativa infektiösa komplikationer.
 • Infektioner av ben (osteomyelit) och leder (purulent artrit).

Innan Amikacin används, är en laboratoriebestämning av patogenens känslighet för detta antibiotikum önskvärd.

Kontraindikationer för användning

Användning av amikacin är kontraindicerat i sådana fall:

 • Allergiska reaktioner, individuell intolerans mot amikacinsulfat eller några hjälpämnen av läkemedlet.
 • Sjukdomar i inre örat, som åtföljs av inflammation i hörselnerven - amikacinsulfat i detta fall kan leda till giftig nervskada med försämring eller hörselnedsättning.
 • Allvarlig patologi i lever eller njure, åtföljd av funktionsbrist.
 • Graviditet när som helst.

Bestämning av förekomsten av kontraindikationer utförs före applicering av Amikacin.

Dosering och administrering

Amicacin är den parenterala formen av läkemedlet. Det administreras intramuskulärt eller intravenöst. Pulvret före injektionen löses i 2-3 ml vatten för injektion. Injektionen utförs i enlighet med reglerna för aseptisk antiseptisk förhindrande av infektion på injektionsstället. Doseringen av läkemedlet bestäms av typen av infektionsprocessen, dess lokalisering i kroppen och strängheten i flödet. Standarddoseringen för vuxna och barn från en månads ålder är 5 mg / kg kroppsvikt, som administreras 3 gånger om dagen. Det är också möjligt att administrera 7,5 mg / kg kroppsvikt 2 gånger om dagen (daglig dos av 15 mg). Behandlingsförloppet är i genomsnitt 10 dagar. Kursdosen av läkemedlet bör inte överstiga 15 g.

Biverkningar

Amicacinsulfat eller hjälpkomponenter av läkemedlet efter intag kan leda till utvecklingen av ett antal biverkningar:

 • Allergiska reaktioner - svårighetsgrad kan vara olika från utslag och klåda till anafylaktisk chock (utveckling av multipel organsvikt på grund av lägre systemiskt arteriellt tryck). Även för denna reaktion kan vara allergisk urtikaria (nässelutslag och lätt svullnad av huden som liknar sting) angioödem (signifikant lokal svullnad av huden och subkutana vävnaden i huvudsak i området för ansiktet eller genitalier).
 • Ogynnsamma effekter från matsmältningssystemet - ökning av leverenzymnivåer (ALAT, ASAT) indikerande hepatocyter förstörelse (leverceller), ökad bilirubin-koncentration i blod, illamående och kräkningar.
 • Biverkningar från det hemopoietiska systemet - leukopeni (minskning av antalet leukocyter), anemi (minskad hemoglobinnivåer och röda blodkroppar), trombocytopeni (minskat antal blodplättar).
 • Förändringar i urinvägarna - albuminuri (urinproteinets utseende), mikrohematuri (utseendet av en liten mängd blod i urinen), utveckling av njursvikt.

Utvecklingen av en av biverkningarna kräver att läkemedlet återkallas och att symptomatisk behandling fortsätter.

överdos

Överskridande av den tillåtna dosen med Amikacin kan leda till utvecklingen av sådana patologiska reaktioner i kroppen:

 • Ataxi - en kränkning av samordningen, manifesterad i en gångförändring (svindlande gång).
 • Ring i öronen, kraftig minskning av hörselns skarpa upp till dess fullständiga förlust.
 • Allvarlig yrsel.
 • Uppstoppad blåsan.
 • Törst, illamående och kräkningar.
 • Nedsatt andning, andfåddhet.

Behandling av överdosering utförs i intensivvården. För tidig avlägsnande av Amikatsina från kroppen utförs hemodialys (hårdvandsblodrening) och symptomatisk terapi.

Särskilda instruktioner

Användningen av läkemedlet är endast möjlig för det avsedda ändamålet och under överinseende av läkaren med obligatorisk behandling av särskilda instruktioner:

 • Spädbarn och barn under åldern av en månad införandet av ett läkemedel endast under strikt medicinska indikationer i en dos av 10 mg / kg kroppsvikt, som är uppdelad i 10 dagar.
 • I avsaknad av terapeutisk effekt 48-72 timmar efter behandlingens början är det nödvändigt att lösa frågan om att ersätta antibiotikum eller behandlingstaktik för infektiös patologi.
 • Med andra läkemedel används Amikacin med stor omsorg med kontinuerlig övervakning av funktionell aktivitet i lever, njurar och centrala nervsystemet.
 • Med extrem försiktighet används Amikacin hos personer med myasthenia gravis (muskelsvaghet) och Parkinsonism.

Amicacin i apotek är endast tillgängligt på recept.

Villkor för lagring

Hållbarhet Amikatsina är 3 år. Förvara det på en mörk, torr, sval plats, utom räckhåll för barn. Lufttemperatur - högst + 25 ° С.

Analyser av Amikacin

Preparat, där det aktiva ämnet är amikacinsulfat, är - Ambiotik, Lorikatsin, Flexetite.

Priserna för Amikacin

Amikacinpulver för beredning av injektionslösning 500 mg, 1 st. - från 15 rubel.

Amikacin lösning för intravenös och intramuskulär injektion 250 mg / ml, 20 st. - från 300 rubel.

amikacin

Beskrivningen är aktuell på 22/12/2014

 • Latinska namn: amikacin
 • ATX-kod: J01GB06
 • Aktiv beståndsdel: Amikacin (Amikacin)
 • producent: SINTEZ, OJSC (Ryssland), KRASFARMA, JSC (Ryssland)

struktur

En injektionsflaska med Amikacin innehåller 1000, 500 eller 250 mg amikacinsulfat i form av ett pulver.

Ytterligare ämnen: edetat dinatrium, natriumvätefosfat, vatten.

En amikul av Amicacin innehåller i 1 ml av en lösning av 250 mg amikacinsulfat.

Form frigör Amikaktsina

Pulver för att göra en lösning avsedd för intravenös eller intramuskulär injektion, alltid vit eller nära vit är hygroskopisk.

1000, 500 eller 250 mg av sådant pulver i en 10 ml ampull; 1, 5, 10 eller 50 sådana flaskor i ett pappersark.

Lösningen (intravenös, intramuskulär injektion) är vanligtvis klar, halmfärgad eller färglös.

Former för frisättning i tabletter existerar inte.

Farmakologisk aktivitet

Bakteriedödande, bakteriostatisk (beroende på vilken dos som administreras).

Farmakodynamik och farmakokinetik

farmakodynamik

Amikacin (namnet i receptet för latinamikacin) är semisyntetisk aminoglykosid (antibiotikum), som verkar på ett brett spektrum av patogener. har baktericid handling. Tränger snabbt in i patogenens cellvägg, binder fast till ribosom 30S-subenheten hos bakterien och hämmar biosyntesen av proteinet.

Det har en uttalad effekt på gram-negativa aeroba patogener: Salmonella spp., Enterobacter spp., Escherichia coli, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa, Shigella spp., Serratia spp., Providencia stuartii.

Måttligt aktiv mot gram-positiva bakterier: Staphylococcus spp. (inklusive resistenta meticilinsistenta stammar), ett antal stammar Streptococcus spp.

Aeroba bakterier är okänsliga för Amicacin.

farmakokinetik

Efter intramuskulär injektion absorberas den aktivt i den totala administrerade volymen. Penetrerar in i alla vävnader och genom gistogematicheskie barriärer. Bindning till blodproteiner är upp till 10%. Ej föremål för transformation. Det utsöndras genom njurarna oförändrade. Halveringstiden för eliminering är nära 3 timmar.

Indikationer för användning Amikaktsina

Indikationer för användning Amicacin är en infektionsinflammatorisk sjukdom som orsakas av gramnegativa mikroorganismer (resistent mot gentamicin, kanamycin eller sisomicin) eller samtidigt gram-positiva och gram-negativa mikroorganismer:

 • infektion i andningsorganen (inflammation i lungorna, empyema i pleura, bronkit, lungabscess);
 • sepsis;
 • infektiös endokardit;
 • infektion i hjärnan (inklusive meningit);
 • infektioner i det geniturinära området (cystit, pyelonefrit, uretrit);
 • buksinfektioner (inklusive peritonit);
 • infektioner av mjukvävnad, subkutan vävnad och purulent hud (inklusive smittade sår, brännskador, liggsår);
 • infektion i hepatosystemet;
 • infektioner av leder och ben (inklusive osteomyelit);
 • infekterade sår;
 • infektiösa postoperativa komplikationer.

Kontra

Allvarlig njurskada, graviditet, inflammation i hörselnerven, sensibilisering till droger från gruppen aminoglykosider.

Biverkningar

 • Allergiska reaktioner: feber, ett utslag, klåda, angioödem.
 • Reaktioner från matsmältningssystemet: hyperbilirubinemi, aktivering levertransaminaser, illamående, kräkningar.
 • Reaktioner från det hematopoietiska systemet: leukopeni, granulocytopeni, anemi, trombocytopeni.
 • Reaktioner från nervsystemet: en förändring i neuromuskulär överföring, dåsighet, huvudvärk, hörselnedsättning (eventuell dövhet), störningar i den vestibulära apparaten.
 • Från genitourinary systemet: proteinuri, oliguri, mikrohematuri, njurinsufficiens.

Instruktioner för användning Amicacin (Metod och dosering)

Amicacin-injektionsanvisningar för användning tillåter läkemedlet att administreras intramuskulärt eller intravenöst.

Det finns ingen sådan dosform som tabletter för oral administrering.

Före injektionen är det nödvändigt att göra ett intradermalt test för känslighet för läkemedlet, om det inte finns kontraindikationer för det.

Hur och vad ska man utspäda Amikacin? Läkemedelslösningen framställes före administrering genom införande av 2-3 ml destillerat vatten för injektion i innehållet i flaskan. Lösningen administreras omedelbart efter beredning.

Standarddoser för vuxna och barn från en månad är 5 mg / kg tre gånger om dagen eller 7,5 mg / kg två gånger dagligen i 10 dagar.

Den maximala dagliga dosen för vuxna är 15 mg / kg, uppdelad i två injektioner. I extremt allvarliga fall och med sjukdomar som orsakas av Pseudomonas delas den dagliga dosen i tre injektioner. Den högst administrerade dosen under hela behandlingsperioden ska inte vara mer än 15 gram.

Nyfödda förskrivs först 10 mg / kg och växlar sedan till 7,5 mg / kg i 10 dagar.

Den terapeutiska effekten kommer vanligtvis inom 1-2 dagar, om det i 3-5 dagar efter behandlingens början inte finns någon effekt av läkemedlet, bör den avbrytas och behandlingens taktik ska ändras.

överdos

symptom: ataxi, hörselnedsättning, yrsel, törst, urineringstörningar, kräkningar, illamående, ringande i öronen, andningssvikt.

Behandling: För att stoppa överträdelser av den neuromuskulära överföringen gäller hemodialys; salt kalcium, antikolinesterasmedel, IVL, såväl som symptomatisk behandling.

interaktion

Nefrotoxicitet är möjlig vid samtidig användning med vankomycin, amfotericin B, metoxyfluran, radioaktiva medel, icke-steroida antiinflammatoriska medel, enfluran, cyklosporin, cephalotin, cisplatin, polymyxin.

Ototoxisk effekt är möjlig vid samtidig användning med etakrynsyra, furosemid, cisplatin.

I kombination med penicilliner (med njurskada) minskar antimikrobiell verkan.

Vid användning i samband med blockerare av neuromuskulär överföring och etyleter risken för andningsdepression ökar.

Amicacin får inte blandas i lösning med cefalosporiner, penicilliner, amfotericin B, erytromycin, klortiazid, heparin, tiopenton, nitrofurantoin, tetracykliner, vitaminer från grupp B, askorbinsyra och kaliumklorid.

Försäljningsvillkor

Inköp av drogen är endast tillåtet om receptet är tillgängligt.

Förvaringsförhållanden

 • Förvaras i ett temperaturintervall på 5-25 grader.
 • Förvara på ett mörkt och torrt ställe.
 • Förvaras borta från barn.

Utgångsdatum

Särskilda instruktioner

Möjligheten att utveckla nefrotoxiska och ototoxiska effekter ökar med Amicacin i höga doser eller hos patienter med predisposition.

Analyser av Amikacin

analoger: Amicacinsulfat (pulver för lösningstillverkning), Ambiotik (injektionsvätska, lösning) Amikacin-Kredofarm (pulver för lösningstillverkning), Lorikatsin (injektionsvätska, lösning) FAnders Johan Lexell (injektionsvätska, lösning).

På grund av dålig absorption av allt aminoglykosider Amicacinanaloger produceras inte från tarmarna i tabletter.

barn

Barn under 6 år ges en initialdos på 10 mg / kg, därefter två gånger dagligen 7,5 mg / kg.

nyfödda

Förtida spädbarn först föreskrivs 10 mg / kg, sedan gå till 7,5 mg / kg en gång om dagen; Termiska spädbarn är också initialt föreskrivna 10 mg / kg och växlar sedan till 7,5 mg / kg två gånger dagligen.

Med alkohol

Alkohol och Amicacin rekommenderas inte kombinationer.

Under graviditeten (och amning)

graviditet - Strikt kontraindikation för administrering av Amicacin. Eftersom amikacin utsöndras i bröstmjölk i små mängder och nästan inte absorberas från tarmen, används den i lakterande kvinnor på strikta indikationer.

Recensioner om Amikakin

Recensioner om Amikakine visar i de flesta fall en tillräckligt hög effektivitet av läkemedlet. Många patienter är oroade över möjligheten att utveckla allvarliga biverkningar och är rädda för att använda drogen, även om sådana rapporter är ganska sällsynta.

Pris Amicacin, var du kan köpa

Priset för amikacinampuller (I / O, IM-lösning 250 mg №20) i Ryssland varierar mellan 126-215 rubel, priset på sådan form av utsläpp av drogen i Ukraina är 31 hryvnian. Minns att piller som en form av Amikacin inte produceras.

Amikacin - instruktioner för användning, behörigheter, analoger och frisättningsformer (pulver för lösning för injektioner i ampuller med 250 mg och 500 mg tabletter) av läkemedlet för antibiotikabehandling av infektioner hos vuxna, barn och gravida

I den här artikeln kan du läsa instruktionerna för att använda drogen amikacin. Recensioner av besökare på webbplatsen - konsumenterna av denna medicinering samt yttranden från läkare av specialister på användningen av Amikacin i deras praktik presenteras. En stor förfrågan är att aktivt lägga till sin återkoppling om drogen: medicinen hjälpte eller hjälpte inte till att bli av med sjukdomen, som observerades komplikationer och biverkningar, eventuellt inte deklarerade av tillverkaren i anteckningen. Analyser av amicacin i närvaro av existerande strukturella analoger. Används för behandling av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar orsakade av mikroorganismer hos vuxna, barn, samt under graviditet och amning.

amikacin - ett semisyntetiskt bredspektrum antibiotikum från aminoglykosidgruppen, verkar bakteriedödande. Koppling till 30S-subenheten av ribosomer förhindrar bildandet av ett komplex av transport- och matris-RNA, blockerar syntesen av protein och förstör också bakteriens cytoplasmatiska membran.

Mycket aktiv mot aeroba gramnegativa mikroorganismer: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli (E. coli), Klebsiella spp. (Klebsiella), Serratia spp., Providencia spp., Enterobacter spp., Salmonella spp. (salmonella), Shigella spp. (Shigella); Några gram-positiva mikroorganismer: Staphylococcus spp. (stafylokocker) (inklusive resistent mot penicillin, vissa cephalosporiner).

Måttligt aktiv mot Streptococcus spp. (Strep).

Vid samtidig utnämning med benzilpenitsillinom uppvisas en synergieffekt avseende stammen Enterococcus faecalis.

Läkemedlet är resistent mot anaeroba mikroorganismer.

Amikacin förlorar aktivitet under inverkan av enzymer som inaktiverar andra aminoglykosid, och kan förbli aktiva mot Pseudomonas aeruginosa stammar som är resistenta mot tobramycin, gentamicin och netilmicin.

struktur

Amikacin (i form av sulfat) + hjälpämnen.

farmakokinetik

Efter intramuskulär injektion absorberas snabbt och fullständigt. Den genomsnittliga terapeutiska koncentrationen för intravenös eller intramuskulär administrering bibehålls i 10-12 timmar.

Det är väl fördelat i extracellulär vätska (innehållet i abscesser, pleural effusion, ascitisk, perikardial, synovial, lymfatisk och peritoneal vätska); i höga koncentrationer finns i urinen; i svag galla, bröstmjölk, vattenig ögonfukt, bronkial utsöndring, sputum och cerebrospinalvätska. Det tränger in i alla vävnader i kroppen, där den ackumuleras intracellulärt; höga koncentrationer noteras i organ med god blodtillförsel: lungor, lever, myokard, mjälte och särskilt i njurarna där det ackumuleras i cortex, lägre koncentrationer - i muskler, fettvävnader och ben.

När de administreras i doser sredneterapevticheskih betyder (normal) vuxen amikacin inte penetrera blod-hjärnbarriären (BBB), inflammation i meninges permeabilitet ökar något. Nyfödda har högre koncentrationer i cerebrospinalvätskan än hos vuxna. Det tränger in i placenta barriären: det finns i fetalt blod och fostervätska.

Det metaboliseras inte. Det utsöndras av njurarna genom glomerulär filtrering (65-94%), huvudsakligen oförändrad.

vittnesbörd

Infektionsinflammatoriska sjukdomar orsakade av gramnegativa mikroorganismer (resistenta mot gentamicin, sizomycin och kanamycin) eller föreningar av gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer:

 • infektioner i luftvägarna (bronkit, lunginflammation, pleyem i pleura, lungabscess);
 • sepsis;
 • septisk endokardit
 • CNS-infektioner (inklusive meningit);
 • infektion i bukhålan (inklusive peritonit)
 • urinvägsinfektioner (pyelonefrit, cystit, uretrit);
 • suppurativa infektioner i huden och mjuka vävnader (inklusive smittade brännskador, smittade sår och sängar av olika ursprung);
 • gallvägar infektioner;
 • infektion av ben och leder (inklusive osteomyelit);
 • sårinfektion;
 • postoperativa infektioner.

Blanketter för frisläppande

Lösning för intravenös och intramuskulär injektion (injektioner i injicerbara ampuller) 250 mg och 500 mg.

Pulver för beredning av lösning för intravenös och intramuskulär injektion.

Andra dosformer, vare sig det är piller, kapslar eller suspension, existerar inte.

Instruktioner för användning och dosering

Läkemedlet administreras intramuskulärt, intravenöst (bolus inom 2 minuter eller dropp (dropp) för vuxna och barn över 6 år - 5 mg / kg var 8: e timme eller 7,5 mg / kg var 12: e timme för bakteriella urinvägsinfektioner (okomplicerade. ) - 250 mg var 12: e timme efter hemodialysen, en extra dos på 3-5 mg / kg kan ordineras.

Maximal dos för vuxna är 15 mg / kg per dag, men inte mer än 1,5 g per dag i 10 dagar. Varaktigheten av behandling med iv-introduktion är 3-7 dagar, med en / m - 7-10 dagar.

För prematura barn är initialdosen 10 mg / kg, därefter 7,5 mg / kg var 18-24 timmar; För nyfödda och barn under 6 år är initialdosen 10 mg / kg, därefter 7,5 mg / kg var 12: e timme i 7-10 dagar.

Vid smittade brännskador kan en dos på 5-7,5 mg / kg krävas var 4-6 timmar på grund av kortare T1 / 2 (1-1,5 h) i denna patientkategori.

Intravenöst amikacin injiceras dropp i 30-60 minuter, om nödvändigt - jet.

För intravenös administrering (dropp) späds läkemedlet tidigare med 200 ml av en 5% lösning av dextros (glukos) eller 0,9% natriumkloridlösning. Koncentrationen av amikacin i lösningen för intravenös administrering bör inte överstiga 5 mg / ml.

Bieffekt

 • illamående, kräkningar;
 • nedsatt leverfunktion (ökad aktivitet av levertransaminaser, hyperbilirubinemi);
 • anemi, leukopeni, granulocytopeni, trombocytopeni;
 • huvudvärk;
 • dåsighet;
 • neurotoxisk verkan (muskelträngning, domningar, stickningar, epileptiska anfall);
 • brott mot neuromuskulär överföring (andningsstopp);
 • ototoxicitet (hörselnedsättning, vestibulära och labyrintiska störningar, irreversibel dövhet);
 • toxisk effekt på den vestibulära apparaten (diskoordinering av rörelser, yrsel, illamående, kräkningar);
 • njurdysfunktion (oliguri, proteinuri, mikrohematuri);
 • hudutslag;
 • klåda;
 • hyperemi i huden;
 • feber;
 • angioödem;
 • ömhet vid injektionsstället
 • dermatit;
 • flebit och perifelbit (med intravenös administrering).

Kontra

 • neurit hos hörselnerven;
 • svår kronisk njursvikt med azotemi och uremi
 • graviditet;
 • överkänslighet mot läkemedlets komponenter;
 • ökad känslighet mot andra aminoglykosider i anamnesen.

Applicering under graviditet och amning

Läkemedlet är kontraindicerat under graviditet.

Om livsindikationer är tillgängliga kan läkemedlet användas till ammande kvinnor. Man bör komma ihåg att aminoglykosider utsöndras i bröstmjölk i små mängder. De absorberas dåligt från matsmältningssystemet, och relaterade komplikationer hos spädbarn dokumenteras inte.

Applicering hos äldre patienter

Var försiktig med äldre patienter.

Användning hos barn

För prematura barn är initialdosen 10 mg / kg, därefter 7,5 mg / kg var 18-24 timmar; För nyfödda och barn under 6 år är initialdosen 10 mg / kg, därefter 7,5 mg / kg var 12: e timme i 7-10 dagar.

Särskilda instruktioner

Före användning bestäms känsligheten hos de isolerade patogenerna med användning av skivor innehållande 30 | ig amikacin. Med en diameter av en tillväxtfri zon på 17 mm eller mer anses mikroorganismen vara känslig, från 15 till 16 mm - måttligt känslig, mindre än 14 mm resistent.

Koncentrationen av amikacin i plasma bör inte överstiga 25 mcg / ml (den terapeutiska koncentrationen är 15-25 mcg / ml).

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att övervaka funktionen av njurarna, hörselnerven och vestibuläranordningen minst en gång i veckan.

Sannolikheten att utveckla nefrotoxicitet är högre hos patienter med nedsatt njurfunktion, såväl som vid administrering av höga doser eller under lång tid (denna kategori av patienter kan kräva daglig övervakning av njurfunktionen).

Vid otillfredsställande audiometriska test reduceras dosen av läkemedlet eller avbrytas.

Patienter med infektionsinflammatoriska sjukdomar i urinvägarna rekommenderas att ta en ökad mängd vätska med adekvat diurese.

I avsaknad av positiv klinisk dynamik bör man komma ihåg möjligheten att utveckla resistenta mikroorganismer. I sådana fall är det nödvändigt att avbryta behandlingen och börja lämplig behandling.

Innesluten i sammansättningen av natriumdisulfit läkemedel kan orsaka utveckling av patienter som är allergiska komplikationer (upp till anafylaktiska reaktioner), särskilt hos patienter med en historia av allergiframkallande.

Droginteraktioner

Uppvisar synergistisk interaktion med Carbenicillin, bensylpenicillin, cefalosporiner (i patienter med svår kronisk njursvikt vid kombination med beta-laktamantibiotika kan minska effekten av aminoglykosider).

Nalidixinsyra, polymyxin B, cisplatin och vancomycin ökar risken för oto och nefrotoxicitet.

Diuretika (särskilt furosemid), cefalosporiner, penicilliner, sulfonamider, och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som konkurrerar om aktiv sekretion in i tubuli av nefronet, elimineringsblocket aminoglykosider, öka deras koncentration i blodserum, förstärkande nefrotoxicitet och neurotoxicitet.

Amikacin ökar muskelavslappande effekten av curare-liknande läkemedel.

När den appliceras samtidigt med amikacin metoxifluran, polymyxiner för parenteral administration, kapreomycin och andra läkemedel som blockerar neuromuskulär transmission (halogenerade kolväten - organ för ett inhalationsanestetikum, opioid analgetika), transfusion av stora mängder blod till citrat konserveringsmedel öka risken för andningsstillestånd.

Parenteral administrering av indometacin ökar risken för att utveckla toxiska effekter av aminoglykosider.

Amikacin minskar effektiviteten av antimiastheniska läkemedel.

Farmaceutisk interaktion

Farmaceutiskt kompatibel med penicilliner, heparin, cefalosporiner, kapreomycin, amfotericin B, hydroklortiazid, erytromycin, nitrofurantoin, vitamin B och C, kaliumklorid.

Analoger av läkemedlet Amikacin

Strukturala analoger för den aktiva substansen:

 • Amikabol;
 • Amikacin-ampull
 • Amicacin Ferein;
 • Amicacinsulfat;
 • Amikin;
 • Amikozit;
 • Likatsin;
 • Selemitsin;
 • Fartsiklin;
 • Hematsin.

Amicacin (500 mg) amikacin

instruktion

 • ryska
 • kazakiska ryska

Handelsnamn

Internationellt nonproprietary namn

Doseringsform

Pulver till injektionsvätska, lösning, 500 mg

struktur

1 flaska innehåller

verksamt ämne - amikacinsulfat (i form av amikacin) 500 mg.

beskrivning

Vitt eller nästan vitt pulver.

Farmakoterapeutisk grupp

Antibakteriella läkemedel för systemisk användning. Aminoglykosid antibakteriella läkemedel. Andra aminoglykosider. Amikacin.

ATX-kod J01GB06

Farmakologiska egenskaper

farmakokinetik

Efter intramuskulär (IM-injektion) absorberas snabbt och fullständigt. Maximal koncentration (Cmax) med en / m dos på 7,5 mg / kg är 21 μg / ml. Tiden för att nå maximal koncentration (TCmax) är cirka 1,5 timmar efter IM. Anslutning med plasmaproteiner - 4-11%.

Det är väl fördelat i extracellulär vätska (innehållet i abscesser, pleural effusion, ascitisk, perikardial, synovial, lymfatisk och peritoneal vätska); i höga koncentrationer finns i urinen; i svag galla, bröstmjölk, vattnig ögonfukt, bronkial utsöndring, sputum och cerebrospinalvätska (CSF). Det tränger in i alla vävnader i kroppen, där den ackumuleras intracellulärt; höga koncentrationer noteras i organ med god blodtillförsel: lungor, lever, myokard, milt och speciellt i njurarna, där ackumuleras i kortikalskiktet, lägre koncentrationer - i muskler, fettvävnader och ben.

När de administreras i doser sredneterapevticheskih betyder (normal) vuxen amikacin inte penetrera blod-hjärnbarriären (BBB), inflammation i meninges permeabilitet ökar något. Hos nyfödda uppnås högre koncentrationer i CSF än hos vuxna; passerar genom placentan - finns i fostrets blod och fostervätska. Distributionsvolymen hos vuxna är 0,26 l / kg, hos barn 0,2-0,4 l / kg, hos nyfödda mindre än 1 vecka gamla. och en kroppsvikt på mindre än 1,5 kg - upp till 0,68 l / kg, i åldern mindre än 1 vecka. och en kroppsvikt på mer än 1,5 kg - upp till 0,58 l / kg, hos patienter med cystisk fibros - 0,3 - 0,39 l / kg. Den genomsnittliga terapeutiska koncentrationen för intravenös eller intramuskulär administrering bibehålls i 10-12 timmar.

Det metaboliseras inte. Halveringstiden (T1 / 2) i Vuxna - 2 - 4 timmar, neonatal - 5 - 8 timmar, äldre barn - 2.5 - 4 timmar slutliga värdet T1 / 2 - Mer än 100 timmar (frisättning från intracellulära lager. ).

Det utsöndras av njurarna genom glomerulär filtrering (65 - 94%), huvudsakligen i oförändrad form. Njurclearance - 79-100 ml / min.

T1 / 2 hos vuxna med nedsatt njurfunktion varierar beroende på graden av - upp till 100 timmar, hos patienter med cystisk fibros - 1 - 2 timmar, hos patienter med brännskador och hypertermi T1 / 2 kan förkortas jämfört med genomsnittet på grund av ökad clearance av.

Det utsöndras i hemodialys (50% på 4-6 timmar), peritonealdialys är mindre effektiv (25% på 48-72 timmar).

farmakodynamik

Semisyntetiskt antibiotikum med brett spektrum av verkan, har bakteriedödande aktivitet. Koppling till 30S-subenheten av ribosomer förhindrar bildandet av ett komplex av transport- och matris-RNA, blockerar syntesen av protein och förstör också bakteriens cytoplasmatiska membran.

Högaktiva mot aeroba gram mikroorganiz mov - Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella spp, Serratia spp, Providencia spp, Enterobacter spp, Salmonella spp, Shigella spp;...... några gram-positiva mikroorganismer - Staphylococcus spp. (inklusive de som är resistenta mot penicillin, vissa cefalosporiner); måttligt aktiv mot Streptococcus spp.

Vid samtidig administrering med bensylpenicillin har den en synergistisk effekt på Enterococcus faecalis stammar.

Påverkar inte anaeroba mikroorganismer.

Amikacin förlorar aktivitet under inverkan av enzymer som inaktiverar andra aminoglykosid, och kan förbli aktiva mot Pseudomonas aeruginosa stammar som är resistenta mot tobramycin, gentamicin och netilmicin.

Indikationer för användning

I samband med ototoxicitet är Amikacin ett reservantibiotikum och används endast med absoluta indikationer och resistens mot andra antibiotika:

- sepsis, septisk endokardit

- bronkit, lunginflammation, pleural empyema, lungabscess

- pyelonefrit, uretrit, cystit

- infekterade brännskador, sår och sängar av olika ursprung

- sårinfektion, postoperativa infektioner

Dosering och administrering

Intramuskulärt, intravenöst (struyno, i 2 minuter eller dropp), vuxna och barn över 12 år - 5 mg / kg var 8: e eller 7,5 mg / kg var 12: e timme bakteriella urinvägsinfektioner (okomplicerad) - 250 mg var 12: e timme; efter hemodialysen kan en extra dos på 3-5 mg / kg ordineras.

Maximal dos för vuxna är upp till 15 mg / kg / dag, men inte mer än 1,5 g / dag i 10 dagar.

Behandlingstiden med intravenös administrering är 3-7 dagar, med intramuskulär injektion - 7-10 dagar.

Patienter med brännskador kan behöva en dos på 5-7,5 mg / kg var 4-6 timmar på grund av kortare T1 / 2 (1-1,5 h) hos dessa patienter.

Vid behandling av svåra och komplicerade infektioner, där behandlingsförloppet kan förlängas i mer än 10 dagar, ska dosen av Amikacin ses över och njurfunktionen, hörsel och vestibulära funktioner och serumnivåerna av Amikacin ska övervakas.

För intramuskulär injektion används en lösning framställd genom tillsats av 500 mg 2-3 ml vatten för injektion till innehållet i flaskan.

Intrakvent administreras amikacin genom dropp i 30-60 minuter, om nödvändigt, genom jetting.

För intravenös administrering (jet) använd en lösning beredd genom tillsats av 500 mg 2-3 ml vatten för injektion eller 0,9% natriumkloridlösning eller 5% dextroslösning till innehållet i flaskan.

För intravenös administrering (dropp) löses innehållet i flaskan i 200 ml av en 5% dextroslösning eller 0,9% natriumkloridlösning.

Koncentrationen av Amikacin i lösningen för intravenös administrering bör inte överstiga 5 mg / kg.

Äldre patienter

Det är nödvändigt att övervaka njurens funktion och vid en överträdelse, justera dosen av läkemedlet.

I strid mot excretionsfunktionen hos njurarna Det är nödvändigt att minska doserna eller öka intervallet mellan administrationerna.

I händelse av en ökning av intervallet mellan administrationerna (om kreatininclearancenivån inte är känd och patientens tillstånd är stabilt) ställs intervallet mellan doserna som följer:

Intervall (timmar) = serumkreatininkoncentration x 9.

Om serumkreatininkoncentrationen är 2 mg / 100 ml, ska den rekommenderade enstaka dosen (7,5 mg / kg) ges var 18: e timme.

När intervallet ökas, ändras inte den enkla dosen.

Vid reduktion av enstaka doser med samma doseringsschema.

Den första dosen till patienter med nedsatt njurfunktion är 7,5 mg / kg.

För att beräkna de efterföljande doserna är det nödvändigt att separera kreatininclearansvärdet (ml / min) hos patienter för kreatininclearance i norm, multiplicera sedan den erhållna siffran med mängden initialdos i mg, dvs:

Kreatininclearance detekterades

i patienten (ml / min)

injiceras var 12: e timme Kreatininclearance normal (ml / min)

Biverkningar

- Puffiness, smärta på platsen för / m injektioner, dermatit

- allergiska reaktioner: hudutslag, klåda, hudhyperemi

- illamående, kräkningar, nedsatt leverfunktion (ökad aktivitet av levertransaminaser, hyperbilirubinemi)

- anemi, leukopeni, granulocytopeni, trombocytopeni, eosinofili

- huvudvärk, sömnighet, neurotoxisk effekt (muskelsprängning, domningar, stickningar, epileptiska anfall), neuromuskulär överföring (stoppande andning)

- ototoxicitet (hörselnedsättning, vestibulära och labyrintiska störningar, irreversibel dövhet), toxisk effekt på vestibuläranordningen (diskoordinering av rörelser, yrsel)

- nefrotoxicitet - njurdysfunktion (oliguri, albuminuri, proteinuri, mikrohematuri)

- brott mot neuromuskulär överföring (andningsstopp).

Kontra

- överkänslighet mot amikacin eller andra komponenter

- allergiska reaktioner eller allvarliga toxiska reaktioner på

aminoglykosider i anamnese

- störningar i den vestibulära och auditiva apparaten, neurit hos den auditiva nerven

- allvarligt njursvikt

- graviditet och amning

- barn under 12 år

Droginteraktioner

Farmaceutiskt kompatibel med penicilliner, heparin, cefalosporiner, kapreomycin, amfotericin B, hydroklortiazid, erytromycin, nitrofurantoin, vitamin B och C, kaliumklorid.

Uppvisar synergistisk interaktion med Carbenicillin, bensylpenicillin, cefalosporiner (i patienter med svår kronisk njursvikt vid kombination med beta-laktamantibiotika kan minska effekten av aminoglykosider). Nalidixinsyra, polymyxin B, cisplatin och vancomycin ökar risken för oto och nefrotoxicitet.

Diuretika (särskilt furosemid, etakrynsyra), cefalosporiner, penicilliner, sulfonamider, och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, som konkurrerar om aktiv sekretion in i tubuli av nefronet, elimineringsblocket aminoglykosider, öka deras koncentration i blodserum, förstärkande nefrotoxicitet och neurotoxicitet.

Det rekommenderas inte samtidig användning med andra potentiellt nefrotoxiska eller ototoxiska läkemedel på grund av risken för biverkningar.

En ökning av nefrotoxicitet rapporteras efter samtidig parenteral administrering av aminoglykosider och cefalosporiner. Samtidig mottagning av cefalosporiner kan felaktigt öka nivån av serumkreatinin.

Stärker den muskelavslappande effekten av curare-liknande droger.

Metoxifluran, polymyxiner för parenteral administration, kapreomycin och andra läkemedel som blockerar neuromuskulär transmission (halogenerade kolväten som preparat för inhalation anestesi, opioida analgetika), transfusion av stora mängder blod till citrat konserveringsmedel öka risken för andningsstillestånd.

Parenteral administrering av indometacin ökar risken för toxiska effekter av aminoglykosider (ökad halveringstid och minskad clearance).

Minskar effekten av antimiastheniska läkemedel.

Det finns en ökad risk för hypokalcemi vid gemensamt utseende av aminoglykosider med bisfosfonater. En ökad risk för nefrotoxicitet och eventuellt ototoxicitet är möjlig när aminoglykosider ges samtidigt med platinapreparat.

Vid samtidig administrering av tiamin (vitamin B1) kan den reaktiva komponenten av natriumbisulfit i amikacinsulfatsammansättningen förstöras.

Särskilda instruktioner

Patienter som får Amicacin bör strikt övervakas med tanke på den potentiella ototoxiciteten och nefrotoxiciteten hos aminoglykosider. Det rekommenderas inte att ta drogen i mer än 14 dagar, eftersom säkerheten för dess användning bortom denna tid inte har fastställts.

Försiktighet bör användas hos patienter med förekommande njursvikt eller förebyggande skador på vestibulär och hörselapparaten.

Under behandlingsperioden är det nödvändigt att övervaka funktionen av njurarna, hörselnerven och vestibuläranordningen minst en gång i veckan.

Risken för ototoxicitet och nefrotoxicitet förhöjd hos patienter med nedsatt njurfunktion, i tillämpningen av höga doser och långtidsbehandling - i dessa fall det rekommenderade dagliga kontroll av njurfunktionen (kreatininvärden eller i serum kreatininclearance).

Icke-uppfattningen av höga toner är vanligtvis det första tecknet på dövhetens utveckling och kan endast detekteras av ett audiometrisk test.

Yrsel kan uppstå, vilket indikerar en skada på den vestibulära apparaten.

Andra manifestationer av neurotoxicitet är möjliga, såsom domningar, tinning i huden, muskeltraktioner och konvulsioner.

Om läkemedlet varar 7 dagar eller mer hos patienter med njurinsufficiens eller 10 dagar hos patienter med normal njurfunktion, bör ett audiogram utföras under behandlingen.

Amikacinbehandling ska avbrytas när tinnitus eller förlust föreligger, eller om efterföljande audiogram upptäcker en signifikant förlust av högfrekvenser.

Fall av neuromuskulär blockad och andningsstillestånd efter parenteral injektion, oral administrering av aminoglykosider, liksom topisk administrering i den peritoneala och pleurala kavitet används inom ortopedin.

Det bör användas med försiktighet aminoglykosidantibiotika hos patienter med muskelsjukdomar såsom myastenia gravis eller parkinsonism eftersom denna grupp av antibiotika kan ytterligare förvärra muskelsvaghet på grund av en potentiell curare effekt på neuromuskulär transmission.

Med utvecklingen av neuromuskulär blockad måste du ange kalciumsalter, anslut artificiell ventilation.

Möjligheten att stoppa andning bör övervägas speciellt hos patienter som får anestesi, muskelavslappnande medel, såsom tubokurarin, succinylkolin, dekametonium eller med färsk blodcitratransfusion.

Läkemedlet innehåller natriumbisulfit, vilket kan orsaka allergiska reaktioner, inklusive anafylaxi och livshotande astmatiska attacker hos predisponerade individer.

Dessa allergiska reaktioner på sulfiter är sällsynta hos allmänheten, överkänslighet mot sulfiter observeras oftare hos patienter som lider av bronkial astma.

Det rekommenderas inte att Amicacin ges till patienter med en aminoglykosidallergi eller som har njur- eller VIII-nervsystemet utan kliniska symptom som orsakats av tidigare administrering av läkemedlet.

rekommenderas inte samtidig eller sekventiell administrering av andra aminoglykosidantibiotika, och andra nefrotoxiska och neurotoxiska läkemedel (streptomycin, dihydrostreptomycin, gentamicin, tobramycin, kanamycin, neomycin, polymyxin B, kolistin, cefaloridin, viomycin).

Äldre ålder och uttorkning kan också öka risken för läkemedlets toxicitet.

Att ta emot Amikacin som andra antibiotika kan leda till överdriven tillväxt av resistenta mikroorganismer, vilket kräver att man utsätter lämplig behandling.

Pediatrisk användning

Aminoglykosider rekommenderas inte för barn yngre än 12 år.

Funktioner av läkemedlets effekt på förmågan att köra ett fordon eller potentiellt farliga mekanismer

Under behandlingsperioden måste vara försiktig med väghållningen och potentiellt farliga maskiner som kräver hög koncentration och hastighet psykomotoriska reaktioner på grund av den eventuella risken för biverkningar såsom yrsel, dåsighet, muskelryckningar, discoordination rörelser.

överdos

symptom: nefrotoxicitet, Oto-och neurotoxiska reaktioner (miktionsstörningar, hörselförlust, ataxi, yrsel, förlust av aptit, illamående, kräkningar, ringande i öronen, andningssvikt).

behandling: för att häva blockaden av neuromuskulär transmission och dess konsekvenser (apné) utse hemodialys eller peritonealdialys, antikolinesteraser, kalcium (Ca2 +), mekanisk ventilation, den andra symptomatisk och stödjande terapi.

Produktionsform och förpackning

För 500 mg aktiv substans i flaskor, hermetiskt förseglade med gummiproppar, krympta med aluminiumskålar och importerade lock "FLIPP OFF".

Varje etikett är märkt med etikettpapper eller skrivpapper, eller en etikett med självhäftad importerad produktion.

Varje injektionsflaska med den godkända instruktionen för medicinsk användning i det statliga och ryska språket är placerat i en kartongförpackning.

Förvaringsförhållanden

Förvara på torr, mörk plats vid en temperatur av högst 25 ° C.

Förvaras oåtkomligt för barn!

Hållbarhet

Använd inte efter utgångsdatum.

Villkor för ledighet från apotek

tillverkare

JSC "Khimfarm", Republiken Kazakstan,

Shymkent, st. Rashidov, 81

Ägaren av registreringsbeviset

JSC "Himpharm", Republiken Kazakstan

Adressen till den organisation som accepterar på Republiken Kazakstans territorium hävdar att konsumenterna på produktkvaliteten (varor)

Tidigare Artikel

symptom