Huvud
Symptom

Postoperativ period

Viktiga frågor för behandling av patienter efter prostatektomi är förebyggande och behandling av postoperativa infektioner och inflammatoriska komplikationer, tromboemboliska komplikationer, kontroll av blödning, förebyggande av akut njursvikt och försämring av kronisk njursvikt. Komplexet av behandling och profylaktiska åtgärder börjar redan genom adenomektomi och fortsätter sedan i intensivvården inom några dagar efter operationen, beroende på indikationerna. En nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt resultat prostatektomi är intensiv terapi i den tidiga postoperativa perioden, som syftar till reglering av cirkulerande blodvolym, skiftar utjämning syra-basbalansen och elektrolytbalansen, reducerande azotemi, förbättring av det kardiovaskulära systemet, normalisering av blodtryck, fortsatt behandling av urinsystemet infektion, som inträffade före operationen.

Under de första dagarna efter prostatektomi utvecklar acidos blandat andnings metaboliskt ursprung med största svårighetsgrad mot bakgrund av betydande renal dysfunktion och urinvägsinfektion. Detta minskar blod alkaliska reserven, vilket kräver omedelbara postoperativa perioden i intensiv terapi syftar till att stabilisera den syra-bas-tillståndet (intravenöst dropp lösning av 20% glukos, 5% natriumvätekarbonatlösning av 100-150 ml under kontroll av den syra-bas-status blod, intravenös 10% kalciumglukonatlösning upp till 50 ml / dag, sköljning av mag-tarmkanalen med 2% natriumbikarbonatlösning). För att korrigera metabolisk acidos under de första dagarna efter operationen används lösningar med en liten koncentration av vätejoner (polyglucin, gelatinol) för transfusionsterapi. För att förhindra lungkomplikationer och eliminera hypoxi utförs syrebehandling, och i vissa fall används artificiell ventilation. Under de följande dagarna används lösningar med en sur reaktion (rheopolyglucin, aminasol, hemodez) i samband med den möjliga utvecklingen av alkalos.

Förändringar i sammansättningen av blod elektrolyter i den tidiga postoperativa perioden är associerade med kirurgiskt trauma, graden av blodförlust, elektrolyt tidigare bakgrund, graden av renal dysfunktion och svårighetsgraden av den aterosklerotiska processen med förändringar i olika aspekter av utbytet. Därför bör behandlingen utföras enligt jonogramdata. Elektrolytrubbningar är mest uttrycks i det tidiga postoperativa perioden hos patienter med sekundär pyelonefrit, i vilken det finns en minskning erytrocyt (intracellulär) kalium vid normala eller något förhöjda nivåer i blodplasman. Både hypo- och hyperkalemi är fyllda med risken att utveckla kränkningar av kardiovaskulärsystemet, neuromuskulär dysfunktion. Det bör noteras att acidos orsakar utvecklingen av hyperkalemi, medan alkalos leder till en ökning av kaliumintaget från plasma till cellerna och kombineras ofta med hypokalemi. Behandling av dessa störningar reduceras till en minskning av acidos, azotemi, inriktning av syra-bastillståndet.

I den tidiga postoperativa perioden är stor vikt vid återställandet av operationell blodförlust och volymen av blod i blodet. Omfördelning av blod i kroppen i samband med drift av blodförlust stör mikrocirkulationen i vitala organ, vilket försvagar kroppens försvar och minskar resistens mot infektion. I detta avseende påverkar bristen på cirkulationsvolymen incidensen av infektiösa och inflammatoriska komplikationer i organen i det genitourära systemet. Volemiska förändringar efter adenomektomi bestäms av omfattningen av blodförlust. Ju större det är, ju mer signifikant minskar volymen av cirkulerande blod. Adenomektomi leder till en minskning av volymen cirkulerande blod, och maximalt av dessa förändringar sker på den 1 -5: e dagen i den postoperativa perioden. Korrigering av hypovolemi utförs i enlighet med indikatorerna för volymen cirkulerande blod, volymen av blodförlust, hematokrit. Volymen av blodförlust under de första 24 timmarna efter operationen (Vn, ml) beräknas med formeln
Vn = C · K / V · G,
där ї daglig volym urin: K - koncentration av fritt hemoglobin, nmol / l; - Venös koncentration av hemoglobin, nmol / l; G är hematokritvärdet.

Hur är den postoperativa perioden efter operationen att ta bort prostata adenom?

De flesta patienter efter denna procedur känner inte obehagliga symptom för de närmaste 14 åren (ett ungefärligt antal). Endast 10 av 100 patienter återigen passerar på detta sätt. I den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom är det mycket viktigt att följa alla föreskrifter för att inte provocera utvecklingen av komplikationer. Detta beror på speciella förhållanden, eftersom patienten kommer att sättas in en kateter i urean för dränering av urin och blod.

Återhämtningen kommer att vara lång. Den består av flera perioder: rehabilitering i sjukhusets väggar och rehabilitering hemma. Vid denna tidpunkt kan du inte omedelbart återvända till det vanliga sättet att leva, eftersom du borde ha minst 2 veckor för att ge kroppen en vila.

Period på sjukhuset

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata adenom börjar omedelbart efter operationen. Patienten överförs till avdelningen, där han måste vakna efter anestesi. I blåsan kommer det att finnas en kateter, som ibland kan provocera upprepade spasmer. De är mycket svåra att behandla, men så småningom kommer de att gå på egen hand.

Den efterföljande proceduren för behandling reduceras till väntan. I avsaknad av komplikationer och infektion genomgår patienten nästa steg för återvinning av urinering efter avlägsnande av prostata adenom.

Patienten behöver ständigt övervaka hans tillstånd och urinsammansättning. Blodblandningar är tillåtna, vilket indikerar läkning av såret. Men du måste följa ett tillstånd: mängden blod i urinen ska vara försumbar. Vanligtvis, efter att ha återvänt hem, slutar mannen att fastställa föroreningar i urinen på grund av deras frånvaro.

Hemrehabilitering

Den opererade personen efter avlägsnande av ett adenom hos en prostata reflekterar den regenerativa perioden. Så hur många dagar ska jag spendera i sängen? Allt beror på den valda tekniken och fallets komplexitet. Jag lät några patienter gå hem nästa dag, medan andra tillbringar ca 8 dagar i församlingen. Katetern är i blåsan i 4 till 8 dagar.

Om borttagandet av prostata adenom var framgångsrikt hade patienten inte infektion i såret, den postoperativa perioden fortsätter hemma. Vid den här tiden är det värt att följa läkarens rekommendationer, inte att återvända till sjukhuset med komplikationer. Vid denna tidpunkt är patienten förbjuden:

 • Aktivt engagera sig i idrott eller fysiskt arbete
 • Lyft tunga föremål;
 • Frysa.

Det här är en mycket svår och förskräcklig period, eftersom en person inte alltid kan förstå att en komplikation har börjat. Detta gäller speciellt för fall av TUR-kirurgi när det inte finns några snitt på en mans kropp. Det yttre och interna såret tar tid att läka, därför är det inom de närmaste 14 dagarna nödvändigt att avstå från livets aktiva rytm.

Allmän rådgivning från specialister

Om en person har diagnostiserats med prostataenom, kräver den postoperativa perioden att dessa regler följs:

 1. Använd en liten mängd vatten för att minska blåsans spänning (beror på vilken typ av operation).
 2. Sängstöd med promenader, men utan fysisk aktivitet;
 3. Sitter bakom bilens hjul är förbjudet;
 4. Gör inga försök under avföringens skull;
 5. För att säkerställa överensstämmelse med föregående stycke behöver du en balanserad och balanserad diet.
 6. Ett besök hos urologen är obligatoriskt;
 7. Kategoriskt förbjudet användning av droger som utspädde blod;
 8. Övergivande av dåliga vanor
 9. Dusch är tillåten;
 10. Att ta ett bad är att bjuda på bastu och badhus i en månad.

Terapi efter operation

Återhämtningsperioden är komplex, och vid denna tidpunkt kan en man inte leda ett välbekant sexuellt liv. Huvuduppgiften efter en sådan operation för att ta bort prostatan är att så mycket som möjligt återställa urinflödet, den sexuella funktionen. Vissa patienter behöver råd från en sexolog.

Om operationen inte producerar det önskade resultatet, då rehabilitering efter BPH reduceras till installationen i penis prostatisk stent som kommer att expandera urinrörslumen. Detta är helt säkert förfarande, eftersom produkten är liten och inte medför obehag.

Vanliga problem

Sådana operationer av prostata adenom är mycket effektiva, men det beror helt på individen kropp och överensstämmelse med receptet hos läkaren. Under återhämtningsperioden är olika komplikationer möjliga:

 • Utveckling av inflammatorisk process;
 • Brott mot urinering
 • TUR-syndrom;
 • blödning;
 • Retrograd ejakulation.

Manlig organism under rehabiliteringsperioden försöker försiktigt återställa balans, därför bygger den aktivt upp de borttagna cellerna. Detta provocerar hög temperatur och ökar intensiteten av sammandragningen av hjärtmuskeln. Ett sådant intensivt arbete försvagar den redan nedsatta immuniteten, så infektionen tränger in i kroppen mycket lättare.

Problem med patienten med urinblåsan mycket mindre. Vanligtvis är orsaken till detta tillstånd den medicinska arbetarens fel under operationen av prostata adenom. Men även en sådan felberäkning kan elimineras på kort tid. Men det finns fall då organismen ett sådant symptom på urininkontinens reagerar på de utförda åtgärderna. Med tiden kommer urinprocessen att återhämta sig. Hjälp patienten att kunna speciella förberedelser för att toning musklerna i blåsan.

TUR-syndrom är en sällsynt komplikation efter operationen. Dess manifestation är illamående och kräkningar. Detta tillstånd beror på inloppet av vätskor i blodet (en liten dos).

Blödning i en patient under rehabilitering kan ske av två anledningar: medicinsk fel eller öppning av artärstammen. I vilket fall som helst bör du kontakta din läkare för råd. Ett sådant tillstånd kan inte utgöra ett stort hot mot patientens hälsa, för ofta försvinner det i sig.

Den sista varianten av komplikationer - retrograd ejakulation kan diagnostiseras under rehabiliteringsperioden hos vissa män. Det beror helt på de enskilda egenskaperna och kroppens svar på prostata adenomoperationen. I alla fall, med negativa symtom vid återhämtning, måste patienten kontakta en läkare.

Sexuell funktion

Det här är den första och den vanligaste frågan, som efterfrågas av den manliga läkaren efter operationen. För varje patient blir dömd, men endast 30% av de opererade patienterna kan ha problem med ytterligare sexliv. Detta är särskilt tydligt hos de män som hade problem med styrka före operationen. Vanligtvis förstärks de negativa tecknen efter interventionen, men inte för länge.

Det är därför det är så viktigt att övervaka ditt tillstånd och ta prov med en läkare. För att bli av med sådana sexuella störningar är det bara möjligt med hjälp av en omfattande behandling. I de flesta fall återvänder patienterna till sitt vanliga liv inom en månad.

Rehabilitering efter en sådan intervention bör utföras i största möjliga utsträckning så att kroppen kan återställa alla funktioner. Under denna period, gå inte till jobbet. Att gå långa promenader ute i luften rekommenderas. Inom 2 veckor, men endast med doktors tillåtelse, kommer patienten att kunna besöka poolen och göra en lätt uppvärmning. Detta kommer att påskynda återhämtningsprocessen.

Försum inte sport efter rehabilitering. Det visade sig att bristen på rörelse och fysisk aktivitet framkallar ett återfall eller utveckling av andra sjukdomar i prostata.