Huvud
Massage

Mått på prostatakörteln och volymen - indikatorerna för normen för åldern för mannen och orsakerna till avvikelserna

Från denna kropps tillstånd beror inte bara nivån på sexuell aktivitet hos män, utan också hälsa i allmänhet. Vid någon onormalitet, oavsett om det är inflammation, adenom eller malign process, ökar prostatakörtelns storlek (prostata). Lär dig hur förändring av storleken på denna kropp påverkar hur sexuellt system fungerar.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ger reproduktiv funktion i det starkare könet. Orgeln är den exokrina körteln. Den psykologiska och sexuella hälsan hos en man beror på den senare. Prostatakörteln (PW) ligger under blåsan, innehåller zoner av körtel, muskelvävnad. Den första är ansvarig för sekretionen av sekretionen av prostata och hormoner, medan den andra bidrar till utflödet av seminalvätska. Orgeln har en komplex nervös apparat som reagerar på eventuella förändringar och bestämmer den lokala eller allmänna reaktionen hos organismen till det tillstånd som uppstått.

Den normala storleken på prostatakörteln hos män

När koncentrationen av könshormoner ökar förändras orgelns volym. En liten avvikelse från normen är helt tillåten och indikerar inte förekomst av degenerativa destruktiva förändringar. Patologisk är den snabba tillväxten i prostatakörteln, som åtföljs av sexuell impotens, svårighet att urinera och andra kliniska manifestationer. Den normala prostatastorleken hos män av reproduktiv ålder är 4 cm i längd och bredd, den maximala kroppsvolymen överstiger inte 30 cm³.

Storleken på prostatakörteln är normal genom ultraljud

När en ultraljudsundersökning utförs uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på organets struktur och konturer: dess dimensioner bestäms till stor del av människans ålder. Fysiologiska avvikelser på grund av strukturens individuella egenskaper kan vara närvarande. Volymen av prostatakörteln i normal ultraljud bör inte överstiga 25-30 cm³. Ett hälsosamt organ har en homogen struktur, en symmetrisk form och tydliga konturer. Prostata är normalt för ultraljud hos vuxna män från 25 till 45 år:

 1. längsgående - 2,5-4 cm;
 2. tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 3. Anteroposterior - 1,5-2,5 cm.

Betygsätt efter ålder

Den genomsnittliga volymen av prostatakörteln för män över 20 år är cirka 25 cm³. Efter 40 år börjar den andra etappen av prostataxtra, under vilken den gradvis ökar och når 30 cm³ vid 60 års ålder. Indikatorer kan variera beroende på kroppens tillväxt, kroppsbyggnad och andra egenskaper. Den normala volymen av prostata efter ålder presenteras nedan:

Varför behöver du veta storleken på prostata

Varje urologisk undersökning ger en grundlig analys av tillståndet hos prostata. Vid upptäckt av patologiska förändringar utsetts ytterligare diagnostiska åtgärder för att identifiera orsaken som ledde till en ökning av organet. Detta kan vara en konsekvens av adenom (prostata hyperplasi), cancer och andra allvarliga sjukdomar. Dessutom, beroende på graden av proliferation av prostata, väljes lämplig behandlingssätt, sjukdomsprognosen formuleras.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Precis att veta prostatavolymen tillåter metoden för transrectal ultraljudsdiagnos (TRUS). Under undersökningen sätts en speciell sensor genom lumen i ändtarmen direkt in i det område som studeras. För att få mer exakta resultat rekommenderas läkare att självständigt beräkna organets volym på basis av de erhållna linjära dimensionerna av körteln. Förutom TRUS används följande metoder för att bestämma storleken på prostata i urologi:

 1. Palpation utförs genom rektumets väggar. Metoden bidrar till att bestämma graden av elasticitet i prostatakörteln, närvaron av smärtsyndrom.
 2. MR är en universell diagnostisk metod, det bestämmer även minimala avvikelser från normen.
 3. Transabdominal ultraljud (TAUS) - ger en undersökning av organet genom bukhinnans vägg. TAUS hjälper till att bedöma massan, volymen, konturerna i prostatakörteln.
 4. Radiografi med kontrast - innebär införandet av en närliggande kropp av ett speciellt kontrastmedel. Metoden bestämmer exakt tillståndet för prostata, seminala vesiklar, avslöjar neoplasmer, ocklusion av sekretoriska kanaler.
 5. Intraluminal transuretral metod - innebär introduktion av en speciell sensor genom urinröret, ger omfattande information om tillståndet för prostata.

Hur man beräknar volymen av prostata

Denna parameter beräknas utifrån de exakta dimensionerna som erhålls genom ultraljud. nyanser:

 1. För att bestämma volymen applicerar specialister den stympade ellipsformeln. Det handlar om att multiplicera organets linjära dimensioner med 0,52.
 2. När organvikten överstiger 80 g bestäms volymen av produkten av den tvärgående parametern i kuben och värdet 0,52.
 3. Om massan är mindre än 80 g används en annan formel där volymen är lika med produkten av en anteroposteriorstorlek, en tvärgående dimension i en kvadrat och ett värde av 0,52.

Patologier kännetecknas av ökad RV

Prostatan fungerar som en biomarkör av kroppens tillstånd. En hälsosam körtel indikerar den normala funktionen hos den manliga sexuella funktionen, det endokrina systemet. Om det finns en kropp av degenerativa-förstörande förändringar inträffar extremt negativa effekter i form av minskad sexuell aktivitet, hormonell obalans, psykologiska störningar. Ökningen i prostatakörteln verkar som ett diagnostiskt kriterium för följande patologier:

 • godartade tumörer (t.ex. adenom);
 • prostatacancer;
 • förkalkningar;
 • prostatit;
 • cystor.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Den normala storleken och volymen av prostata

Prostatakörteln hos män är ett viktigt organ i reproduktionssystemet, vilket är exokrin körtel i genito-urinvägarna. Från prostatens funktion beror på det intima livet, välbefinnandet, hälsoministerna för den starka hälften. Den avgörande faktorn för det sekretoriska organets tillstånd är storleken, strukturen, körvolymen. Varje patologi, inflammatorisk infektion, funktionell funktionsfel i det urogenitala nervsystemet verkar med ökningen. Vad borde vara volymen av prostatakörteln i norm, vilka storlekar anses normala, och det indikerar en patologi.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln är ett orört sekretoriskt organ bestående av höger och vänster lobes, som är förbundna med en isthmus. Körteln har en tubulär-alveolär struktur, en tät elastisk konsistens. I form liknar en inverterad trapezoid eller kastanj.

Järnet ligger hos män något under blåsan. Omsluter hans nacke, den proximala delen av urinröret. Organets utsöndringskanaler öppnar sig i urinröret. Den bakre delen av prostata ligger intill ändarets främre vägg, vilket gör det möjligt att utföra ett diagnostiskt test med hjälp av palpationsmetoden genom ändtarmen.

Huvudfunktionen hos prostatan är utsöndring, som försvinner ejakulatet. Dessutom stryker järnet urinröret under erektion. Kontroll av kroppens grundläggande funktioner utförs av hormonerna i hypofysen. Hemligheten hos prostatan innehåller enzymer, zinkjoner, vitaminer, immunoglobuliner.

Prostatan är ett mycket sårbart organ, särskilt hos män från 35 till 60 år. Prostatens storlek kan variera under hela livet och beror på många exo- och endogena faktorer. Volymen av prostatakörteln beror i regel på den hormonella bakgrunden hos personen, åldern, individuella egenskaper hos den manliga kroppen.

Med åldern hos män, efter 50-60 år fördjupar isthmusen, vilket leder till att urinkanalen pressas. I medicinsk praxis kallas denna patologiska förändring prostata adenom.

Vilken storlek av prostata ska vara

Organets bildning sker med 22-23 år, vilket är förknippat med en ökning av koncentrationen av könshormoner. Med ålder börjar storleken på prostata öka. En liten ökning av storleken är inte en avvikelse från normen och indikerar inte utvecklingen av degenerativa destruktiva processer i körtelens vävnader.

Patologisk abnormitet är prostatens snabba tillväxt, som åtföljs av olika patologiska abnormiteter, karakteristiska kliniska symptom. För att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer är det nödvändigt att veta vilken storlek prostata är normen och vad är patologin.

Den normala fysiologiska storleken hos prostata hos män av reproduktiv ålder indikerar frånvaron av patologier i organen i genito-urinvägarna. Normalt bör körkroppens storlek hos reproduktiva åldrar inte överstiga 40 mm i längd och bredd, med en maxvolym på 30 cm3.

För bestämning av prostata hos män i medicinsk praxis använd en speciell formel Gromov: V = 0,13 * B + 16,4, där:

 • V - volymen av prostatakörteln;
 • B är åldern hos patienterna.

Storleken på prostatakörteln är normal:

 • bredd (tvärgående dimension) - 27-42 mm;
 • längd (övre botten) - 23-45 mm;
 • tjocklek (antero-posterior) - 15-25 mm.

Dessa indikatorer är normen för män i åldern 23 till 40 år. Efter 40-60 år kan dessa parametrar normalt ha andra betydelser.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Vad är bredden, längden, prostatens tjocklek, bestämmer mest precist metoden för transrectal ultraljud (TRUS). Sensorn sätts in genom lumen i ändtarmen i prostata. Den största fördelen med tekniken är att den kan göras utan att behöva fylla urinblåsan.

Organets volym vid användning av den diagnostiska metoden för transrektal ultraljud är mer tillförlitlig om den läkare som utför undersökningen självständigt utför tolkningen av resultaten, vilka är baserade på kärnans uppdagade linjära dimensioner. Trots användningen av modern diagnostisk medicinsk utrustning kan resultaten av automatiska beräkningar förvrängas något, särskilt i närvaro av nodalformationer i prostatavävnaderna.

Förutom TRUS, för att bestämma storleken på körteln som används:

 1. Palpation. Passera genom rektumets väggar. Denna metod låter dig bestämma strukturen, konsekvensen, organets elasticitet, närvaron, smärtintensitetsintensiteten.
 2. Magnetic resonance imaging (MRI). Den mest effektiva, tillförlitliga diagnostiska metoden som gör att du kan avgöra vilken avvikelse som helst från normen.
 3. Transabdominal ultraljud av prostata (TAUS). Diagnostikmetoden innebär att man utför en extern undersökning genom bukväggen. Den enklaste, överkomliga metoden för diagnos i urologi, som används i många medicinska centra. Skanning utförs i tvär- och längdriktningen. Denna diagnostiska teknik gör det möjligt för dig att uppskatta prostata storleken och bestämma också organets massa, volym och konturer. Genomförandet av TAUS är svårt, om en person har mycket vikt, är övervikt.

En mindre vanlig diagnostisk undersökning är en prostataundersökning med en intrakavitär transuretral metod, genom urinröret.

Det finns en kategori av urologiska patologier, som kan bestämmas av metoden för prostatografi. För att bestämma de linjära dimensionerna, organstruktur, används radiografi med kontrast. I prostata introduceras närliggande organ en speciell lösning. Diagnostisk metod är mycket informativ, bestämmer exakt klyftens tillstånd, gör det möjligt att identifiera förekomsten av tumörer, cyster, stenar.

Genomförande av ultraljud i samband med MRT kan du bestämma patologin, strukturella förändringar i prostatakörteln i de första stadierna av patologin. Baserat på de diagnostiska resultaten kommer läkaren att välja den optimala behandlingen för normalisering av sekretoriska organets funktioner. Pålitlig och korrekt tolkning av resultaten kan bara vara en urolog som utförde undersökningen av patienten.

Hur man beräknar volymen av prostata

Prostatvolymen hos män utförs genom enkla beräkningar av dess dimensioner i mm, vilka erhålls genom ultraljud. För att beräkna prostatavolymen applicerar medicinska specialister formeln för en trunkerad ellips. Således erhålles volymen hos körteln genom att multiplicera alla värdena för tvärgående, anteroposterior och längdmått med 0,52.

Om prostatamassan överskrider 80 g bestäms volymen av produkten med ett värde av 0,52 per tvärgående dimension i cm3. Om körtelns vikt är mindre än 80 g - kommer det sekretoriska organets volym att vara lika med produkten 0,52, den främre och bakre storleken och den tvärgående dimensionen i kvadraten.

Viktigt! För män 40-50 år anses normen om körtelvolymen är 25-30 cm3. Om prostatavolymen överstiger 37 cm3, indikerar detta utvecklingen av prostata adenom.

Om nödvändigt bestämmer den exakta massan av prostatakörteln, erhållen med formeln, volymen multipliceras med 1,05.

Vid tidpunkten för undersökningen bestämmer läkare också sekretoriska organets struktur för att skilja normen från patologin. Prostatakörteln hos män borde normalt ha en homogen struktur, ha tydliga konturer, gränser, symmetrisk form. I körteln borde inga tumörer, knölar, förkalkningar. Halvdelen av körteln delar upp längsgående spår, och var och en av dem måste bestå av 15-27 lobuler.

Cystor, neoplasmer, heterogen kroppsstruktur indikerar utvecklingen av allvarliga patologier. Diffusa lesioner kan indikera hyperplasi, dysplasi, hypertrofi, prostataatrofi.

De största sjukdomarna, prostata sjukdomar

Till de ofta diagnostiserade sjukdomarna är prostatapatologierna:

 1. Prostata adenom. Körteln är förstorad i storlek. Markera diffusa lesioner morfologiska förändringar i organets vävnader, ett brott mot urinflödet.
 2. Prostatit. Den inflammatoriska processen är lokaliserad i prostata i bindväv, glandulära vävnader. Med denna patologi, smärtsam, svår urinering, frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, en kränkning av erektilfunktionen.
 3. Cysten. Det kännetecknas av bildningen på vävnaderna i kroppshåligheterna med flytande exsudat.
 4. Förkalkningar. Med denna patologi diagnostiseras närvaron av steniga avlagringar av rundad form i kanalerna i körteln. Sjukdomen åtföljs av utvecklingen av akut inflammation i vävnaderna.
 5. Neoplasmer i körtelvävnader, organstrukturer, prostatacancer.

Det finns en ökning av prostatakörteln i adenom, BPH, prostatit, prostatahypertrofi. I detta fall beror arten av strukturella patologiska förändringar på åldern, det allmänna fysiska tillståndet, sjukdomsfasen.

Hyperplasi av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH), prostataadenom är en godartad bildning av glandular epitel, stromala organstrukturer. Denna patologi diagnostiseras oftast hos män äldre än äldre, efter 55-65 år. I 80-90% av prostatakörtelns hyperplasi utvecklas hos män efter 75-80 år.

BPH kännetecknas av godartad tillväxt, ger inte metastaser. På vävnaderna bildas en liten knut med liten diameter, som gradvis ökar i storlek, vilket leder till komprimering av urinväggen. Hyperplastiska vävnader kan expandera i riktning mot blåsan, tarmarna.

Bland de anledningar som ledde till utvecklingen av denna urologiska patologi kan vi notera:

 • hormonella misslyckanden;
 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • överbelastning av venöst, arteriellt blod i ett litet bäcken;
 • oregelbundet sexliv;
 • skadliga vanor, stress;
 • infektion, inflammatoriska processer i det urogenitala området.

När man diagnostiserar BPH upplever män obehag, smärta i ländryggsregionen, underkroppens nedre del, smärtsam urinering, erektil dysfunktion, svaghet. Som regel upplever patienterna endast ångest när prostatan är mycket förstorad i storlek.

Godartad prostatahyperplasi kan uppstå som en självständig sjukdom och manifesterar sig som ett symptom i andra sjukdomar, störningar i det urogenitala systemet.

I utvecklingen av denna patologi utmärks tre steg:

 1. Den första etappen. Körvolymen ökar till 37-45 cm3. Om prostatastorleken är 40-42 mm, indikerar detta den ursprungliga formen av sjukdomen. Symtomatism är dåligt uttryckt, manifesterad av mindre obehag.
 2. I det andra steget ökar prostatavolymen till 47-56 cm3. Karakteristiska symtom: Vanlig trängsel att urinera, smärta i underkroppen, obehag.
 3. I det tredje steget stärks järnet kraftigt. Prostatavolymen når 65-100 cm³. Markera blödning, okarakteristisk urladdning från anus, kronisk förstoppning, en smärtsam handling av avföring. Utflöde av lymf leder till deformation av regionala lymfkörtlar, svullnad i nedre extremiteterna.

Storleken på prostata adenom, volymen av det sekretoriska organet gör att du kan välja en effektiv och ordentlig behandling av urologisk patologi, som syftar till att väcka huvudsymptomen.

Normalisera funktionen av prostata, minska prostatakörteln i början av sjukdomen kommer att hjälpa till med konservativa medicinska tekniker. I avancerade fall kommer endast kirurgisk behandling, endoskopisk kirurgi, öppen kavitetkirurgi att hjälpa till.

Varför behöver du veta storleken på prostata

Efter att ha funderat på vad den normala storleken på prostatakörteln borde vara, kan man förstå vad som är patologin och vad är de patologiska förändringarna som äger rum i organets strukturella element och vävnader.

Tyvärr, prostatit, prostata adenom, andra sjukdomar som leder till förändring i storlek, ökning, störningar i kroppens funktion uppträder inte omedelbart med ett eller annat karakteristiskt symptom.

Ofta diagnostiseras prostata adenom, prostatit vid senare skeden, vilket hotar med allvarliga komplikationer. Till exempel kan en godartad tumör med hyperplasi av prostata utvecklas till en malign. Därför måste en vuxen man, efter 37-40 år, systematiskt, minst två gånger om året, genomgå förebyggande undersökningar vid medicinska centra.

Upptagna storlekar av prostata adenom

För att bestämma vilken behandlingsmetod att välja, inklusive valet av metoden för kirurgisk behandling, är det nödvändigt att ta hänsyn till storleken av prostata adenom. I en situation där tumören är liten eller inte för stor är det viktigt att använda konservativa behandlingsmetoder. Även i detta fall kan tumören avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion). När det gäller adenomer av stor storlek, avlägsnas de av en kavitoperation eller med användning av laseroperation. Det är lämpligt att säga att det för närvarande finns ett fåtal kliniker i vår stat som använder laserkirurgi.

De metoder som bestämmer storleken på prostata

För att bestämma vilken storlek denna maskulin kropp har, är det inte svårt i modern medicin. Dess approximativa parametrar avslöjas redan i digital rektal undersökning. Prostatens hälsosamma diameter bör vara 2,5-3,5 centimeter, och längdmåtten ska vara lika med 2,5-3 centimeter. Men det är värt att notera att de tillåtna storlekarna av prostata adenom kan variera på grund av personliga särdrag fysiologi och ålder av män.

Det andra steget för att bestämma storleken på det manliga organet är ultraljud, och det bästa alternativet är transrektal ultraljud (kallad TRUS). Om denna studie visar att volymen av prostata du har inom intervallet 20-30 ml, då är detta en bra indikator, som talar om prostatas hälsa. Mer än 30 ml är redan ett överskott av normen. Approximativt patienten, uppskatta volymen av prostata, kan Gromov formel användas som är så: V = 0,13V + 16,4 däri V är volymen av prostata, och B identifierar patientens ålder.

Med hjälp av TRUS blir det möjligt att mer exakt identifiera de linjära dimensionerna: vilken längd, tjocklek och bredd är prostata. De tillåtna parametrarna är 2,4-4,5 centimeter, 1,6-2,3 centimeter respektive 2,7-4,3. Den pålitliga volymen av prostata med hjälp av den transrektala ultraljudsmetoden kommer att vara mer exakt om läkaren utför ultraljudsdispositionen gör det självständigt, baserat på de detekterade linjära dimensionerna. Detta är lämpligt på grund av att automatiserade metoder för att räkna volymen som används av modern utrustning, sätt att väsentligt snedvrida den verkliga volymen av prostata, i synnerhet med uttalade nodalformationer. Förutom det faktum att formen av körteln själv är inkorrekt, är den också föremål för deformation av noder, och automatiskt bestämda storlekar kan vara felaktiga.

Effekt av adenom på prostata storlek

I detta fall ökar prostata väsentligt i storlek. Även små skillnader med normen med transrektal ultraljud är en tillräcklig anledning att genomföra uppföljningsstudier, eftersom adenomen ofta utvecklas i hög takt och framkallar utseendet av allvarliga sjukdomar i människokroppen. Med tiden kommer behandlingen att bidra till att stoppa tillväxten av organens noder, och tillåter användning av konservativa behandlingsmetoder eller genom sparsamma metoder för kirurgisk ingrepp. Stater där tjänsten i medicinska institutioner är på hög nivå kan skryta med positiv statistik - endast 20% av patienterna med denna sjukdom drivs. Detta uppnås genom tidig diagnos. I motsats till det faktum att endast kirurgi är en radikal metod att bli av med denna godartade utbildning, är många patienter inte nöjda med resultaten (ofta finns det olika komplikationer).

Om prostata adenom har en volym på 30-55 ml, inga skarpa kliniska symptom och inte brutit funktion av andra organ, är metoden utförs en konservativ bota med hjälp av olika läkemedel. Om komponenterna har en storlek mer än 40 milliliter, med medicinering terapi är ineffektiv, patienten tvingas uthärda starka uretrala problem ofta utförs operation, som tar bort en viss del av prostata. Mycket mindre traumatisk endoskopisk ingrepp kan utföras förutsatt att prostatastorleken inte överstiger 60 ml. I en situation när noder bildar höjs till nivån av prostatavolymen i 60-80 milliliter eller mer, lämplig öppen kirurgi, som har många nackdelar, vilket inkluderar närvaro av märkbar vommen, förekomst av komplikationer efter operationen, en försämring av sexuell funktion, oförmåga att hålla urin och så vidare.

Resultat av ultraljud. En fråga från Alexander.

I sanatoriet gjordes Uzi prostata, men det finns tvivel, av någon anledning. Av resultat som anges nedan från en sanatoriumstudie kan du bekräfta? "Prostatakörteln är förstorad till 37 cm i kubikstorlek 52 * 28 * 49 mm. I övergångsområdena för båda delarna av formationen upp till 14 mm i diameter vardera. Slutsats: Echoes av godartad hyperplasi framför allt körtel. Svara tack Tack

Ultraljudstransrectal (TRUS) är det enklaste och säkraste sättet att se förändringar i prostata genom typen av adenom, cancer, prostatit. Doktor-ultraljudet bedömer körens storlek, form, konturer och konsistens (ekogenitet) och ger en åsikt som inte är en diagnos! Diagnosen görs av en urolog på basis av TRUS, fingerprovning av prostata, laboratoriedata (urin och blodprov, test för nivån av prostataspecifikt antigen och testosteron).

Ultraljudsresultat

Prostatstorlek: Den totala volymen av körtelen beräknas som helhet, och inte separat tre storlekar, de kan vara olika, eftersom prostata varierar i form i olika män (platt, globulär etc.). Prostatvolymnivåer - upp till 26 ml, 30 ml - ett kritiskt värde när man redan kan prata om adenom (BPH - benign prostatahyperplasi).

Eftersom det finns en viss ökning av prostatan med åldrande, som en manifestation av manliga klimakteriet och resultatet av att minska nivån av testosteron, eller dess omvandling till giftiga dihydrotestosteron (adenom och orsakar skallighet), finns det en formel:

Prostatavolym = 0,13 (år) +16,4

På dig är prostatan 37 sm 3 eller ml redan ett adenom.

Konturer och form beskrivs inte.

Konsistens: Normalt homogen kan det finnas inkluderingar av hyperechoic (stenar, förkalkningar, cancer) och hypoechoic (cyster, färska blödningar). Din ultraljud visade två formationer med en diameter av 14 mm i övergångszonen (nära urinröret), obegripligt deras ekogenitet (stenar eller cyster), konturer.

Övergångszon - två lobuler i prostata nära urinröret, på grund av att det finns hyperplasi i 95% av fallen och cancer i 20% av fallen. Normalt finns det 5% körtelvävnad, men det finns prostata sphincter låsning urinröret under utlösning att urin inte når spermier och paraurethral körteln, smörjmedel hemlig urinröret för att underlätta spermiernas ström.

Slutsats: En kort sammanfattning, en tolkning av ultraljudsmönstret. Eftersom doktor-uzisten noterade bara echolineser av BPH, ansåg han inte att utbildning i övergångszonen skulle vara misstänksam, troligtvis är det cyster. Cystor måste observeras i dynamik, om de ökar / förändras, är behandling nödvändig.

Eftersom prostataövergångszonen är ett område med särskild uppmärksamhet, plus det finns en ökning i storlek, är det nödvändigt att genomgå en urolog undersökning:

Konsultation av urologen med palpation av prostata genom ändtarmen; Ultraljud av prostata, njure och urinblåsa; sperma; Urin och blodanalys är vanlig, biokemisk, sådd; PSA-nivå (prostata-specifik antigen, cancermarkör); Nivå av testosteron; Prostatabiopsi, röntgen i urinvägarna med kontrast, cystografi enligt indikationer.

Ultraljud är bäst att ändra på grund av brist på data i hälsoundersökning, siktar som sanatorium inte engagerad i urologiska problem, USA troligen ingår i programmet för klinisk undersökning och obligatoriska screening män över 40 år som en screeningmetod för att identifiera cancer, adenom och prostatit. Då ska du anlita en specialist urolog, för att undvika problem med urinering och sexuella sfären är det nödvändigt att hålla prostatan tillstånd under kontroll!

OBS! Försök inte självmedicinera. Obligatoriskt samråd med läkare och undersökning i kliniken.

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom)

Urologist, andrologist Moskva, Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy, Kotelniki

Mikturition är det enda nöje som du inte behöver betala. Socrates

Godartad prostatahyperplasi (BPH, benign prostatahyperplasi) eller prostataadenom (ett alternativt, föråldrat namn) är en av de vanligaste vanligt urologiska sjukdomar hos män över 40 år. Enligt statistiken lider män av denna sjukdom i åldern 50-50%, 60 år - 60%, 70 år - 70%. Nyligen finns det en tendens att föryngra denna sjukdom. Därför diagnostiseras prostatahyperplasi hos män redan efter 35 års ålder (i sällsynta fall).

Prostatens normala storlek är upp till 28 cm. 3. Volymen beräknas genom ultraljud genom att multiplicera tvärvolymen. övre och nedre och antero-posterior storlek och det resulterande talet multipliceras med 0,54.

Symtom av BPH uppstå på grund av det faktum att på grund av hyperplasi (i ökande mängder) av prostata prostataceller börjar växa i storlek, medan klämma urinröret (uretra) som sträcker sig däri.

Alla manifestationer av BPH kan delas in i två grupper av symtom: symptom på irritation och obstruktionssymtom (förträngning). Dessa symtom är en del av den nedre urinvägarna (LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms).

Symtom på obstruktion (tömning) - svårighet urinflöde:

trög (förtunnad) urinflödesintermittent och / eller arbetad urinlängdsförlängning intervall Urineringstidens urinering med tömande urinering med droppe (oftast i slutet) känslan av ofullständig tömning av urinblåsan

Symtom på irritation (fyllning):

snabb urinering under dagen, snabb urinering på natten (natt pollakiuria eller nocturia) svår (imperativ eller imperativ) uppmaning med eller utan urininkontinens

Komplikationer av BPH beror på det faktum att prostatakörteln, som ökar i storlek och klämmer på den prostatiska urinröret. Detta leder till en överträdelse av urodynamiken (utsöndring av urin från njurarna genom urinblåsan, urinblåsan och urinröret) på alla nivåer i urinvägarna. Brott mot det normala urinflödet leder till stagnation, vilket är huvudorsaken till förekomsten av alla komplikationer som beskrivs nedan.

Stegring av BPH utförs inte av kärlens storlek, utan av symtom och diagnostiska manifestationer av urinretention.

1 steg. Det uppenbaras av följande LUTS: snabb urinering under dagen (pollakiuri) och på natten (nocturi), försening i början av urinering. För detta steg, är det kännetecknande att muskelskiktet av urinblåsan hypertrofi (ökad tjocklek hos muskelväggen) för att driva den urin genom kvävdes prostataurinröret. Dessutom börjar patienten själv hjälpa sin urinblåsare och urinera med ansträngning, spänna i buksmusklerna (därmed ökar intra-abdominalt tryck på blåsans övre vägg). Som ett resultat är blåsan först lätt, och då är det svårt att klara av funktionen för att avlägsna urin.

2 steg. Steg känne förvärra befintliga LUTS och utseende av kvarvarande urin i blåsan, som inte längre kan fungera adekvat och fullständigt tömts (patienten har en känsla av att han inte är helt kissat och US - det finns rest urin i blåsan).

3 steg. På 3: e stadiet av sjukdomen involverar störningar av normal urinering har funktionen att de övre urinvägarna (urinledare och njure) - Det är en utvidgning av urinledare och njurarna (ureterohydronephrosis), utvecklar njursvikt. Bladder förlorar äntligen kontroll över urinering - utveckla paradoxala ischuria (permanent urin droppvis bakgrunden fylld blåsa försvinna urinering).

För 2: e och 3: e scenen framträder karaktäristiska komplikationer: urinvägsinflammation, blåsans stenar, ibland hematuri (närvaron av blod i urinen).

Dessutom kan varje grad av förstoring av prostatan BPH orsaka akut urinretention - stat kräver brådskande medicinsk intervention i syfte att återställa flödet av urin (urinavledning primärorgan med en blåsa kateterisering eller cystostomy).

Utför ett frågeformulär från patienten. Det internationella systemet för prostata sjukdomssymptom IPSS bedömning går ON-LINE testa allvaret i nedre urinvägarna simtomov Fastställande av PSA (prostataspecifikt antigen) hos män äldre än 40 år går ON-LINE testet om du har uppgifter om din totala PSA. N altsevoe rektal undersökning (DRE), ultraljudsundersökning av prostata med bestämning av resturin prostata (volym urin kvar i blåsan efter tömning). Normal prostata volym till 28 cm 3 kan utföra ultraljuds transabdominal anslutning (genom bukväggen med en full blåsa) och transrektal (genom anus). Med rätt exekvering är båda accesserna mycket exakta, i vissa fall komplementära till varandra. Urodynamisk undersökning. Uroflowmetry - visar den maximala och genomsnittliga hastigheten för urinering, volymen av den tilldelade urinen, liksom den tid som spenderas vid urinering.

Det finns tre taktik för hantering av patienter med BPH:

operativa metoder för dynamisk observation läkemedelsbehandling

Vilken behandlingsmetod att välja som ett resultat bestäms gemensamt av läkaren och patienten. Valet av behandlingsmetod beror på sjukdomsstadiet, kliniska manifestationer (patientklagomål), samtidiga sjukdomar. I varje fall behövs ett noggrant tillvägagångssätt för att välja den optimala behandlingsregimen för en viss patient.

Örtberedningar (extrakt av frukten av den fläktformade palmen - Serenoa repens, pumpafrön, askbark, nässla och andra).

Flera kliniker som ett resultat av studien drog slutsatsen att Serenoa repens-extrakt är också effektiv i att reducera symptomen av blåsutloppsobstruktion, såväl som syntetiska hämmare (blockerare) av 5-alfa-reduktashämmare och kan rekommenderas för bred användning. Verkningsmekanismerna för extraktet Serenoa Repens på prostata: förhindrar tillväxt, minskar inflammation, har en anti-ödemseffekt. Serenoa Repens-extraktet är effektivt både i form av monoterapi och tillsammans med andra läkemedel.

Indikationer: BPH 1 och de första 2 etapperna. som i form av monoterapi och i kombination med andra läkemedel (alfa-adrenoblocker och inhibitorer av 5-alfa-reduktas); tillstånd före och efter kirurgisk behandling för BPH.

Fördelar: mild effekt på symtomen på sjukdomen (kan vara en nackdel vid svåra symptom, därför ska ges tillsammans med andra läkemedel); Den mest säkra metoden för behandling, verkningsmekanismen (verkar på symptom på obstruktion och irritation)

Nackdelar: Det är effektivt huvudsakligen i sjukdoms tidiga skeden, i mer uttalade skeden bör de användas som en del av kombinationsbehandling (tillsammans med alfa-blockerare)

Alfa-adrenoblocker (alfuzosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin).

Indikationer och fördelar: De verkar på symptom på irritation och obstruktion, snabb klinisk effekt - i regel uppträder effekten under de första behandlingsdagarna.

Nackdelar: påverkar inte tillväxten av prostata - progressionen av storlek (i motsats till 5-alfa-reduktasinhibitorerna); risk för biverkningar: yrsel, huvudvärk, hypotoni, retrograd ejakulation (kasta sperma i blåsan).

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (finasterid, dutasterid).

Indikationer och fördelar: de mest effektiva i prostatastorlek som inte överstiger 40 cm 3 före operation under 3-6 månader (i första hand är transuretral resektion av prostata), eftersom det är bevisat att bidra med mindre blödning under och efter operation.

Nackdelar: långsam utveckling av effekten - i 3-6 månader, en måttlig risk för biverkningar (erektil dysfunktion, förlust av libido (sexuell lust), oligo-azoospermi, bröstförstoring)

Chesbubulär eller retropubisk adenomektomi. Öppen operation - avlägsnande av adenom genom blåsan. Detta är en känd metod, där tillgång till prostata är gjord genom en skärning på bukväggen, borttagning av BPH och avlägsnande. Denna metod används vanligtvis för stora adenomstorlekar. retropubisk adenomektomi, den så kallade Millin-operationen, vilket inte innebär öppning av blåsan. transuretral resektion av prostata (TUR, TURP, TUR PZ) är den allmänt accepterade guldstandarden vid behandling av prostata adenom. Det vill säga avlägsnandet av BPH genom urinröret med ett speciellt verktyg - resektoskop. För TUR är en betydande volym av prostata - den typ av operation som utförs när volymen av prostata till 80-100 cm 3 (vissa kliniker utföra denna operation i prostatavolymen till 60 cm 3) transuretral electrovaporization (avdunstning).

Eventuella långsiktiga komplikationer efter kirurgisk behandling

· I vissa patienter i den postoperativa perioden kan observeras: retrograd ejakulation (frånvaro av spermier ut under orgasm, den efterföljande förekomsten av den i urinen), urinrörsförträngning (förträngning av urinröret).

Närmaste möjliga komplikationer efter kirurgisk behandling:

Indikationer för kirurgisk behandling

önskan hos patienten som skall behandlas mer aktiv frånvaron av effekten av läkemedel (läkemedel) behandling IPSS mer än 19 (genom patientens frågeformulär IPSS skala) minskning av medelurin hastighet mindre än 10-12 ml / sek (bestämd med hjälp av uroflow).

Absoluta (strikta eller kirurgiska) indikationer:

frekvent hematuri (blod i urinen) resistent eller återfall ofta (repetitiva) inflammation i urinvägarna associerad med kränkning av utflödet av urin, stenar i urinblåsan gemensamma akut urinretention - 2-3 gånger i månaden kronisk njursvikt ostatotochnaya urin (såsom bestämts genom ultrasonografi).

Som sådant finns förebyggande inte. Målet är att identifiera BPH på ett tidigt stadium i utvecklingen av symtom. Till stor ånger kommer mycket få män att se en läkare när de har de första symtomen på sjukdomen. Män hänvisar ofta till urolog med BPH 2: a eller 3: e scenen och med allvarliga komplikationer, och ibland patienten går till doktorn för att få i nödsituationer: akut urinretention eller makrogemtaturiya (förändringar i urinen färg på grund av närvaron av blod i det).