Huvud
Behandling

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - Spridning av prostatakörtelvävnad, vilket leder till en överträdelse av urinflödet från urinblåsan. Karaktäriserad av frekvent och svår urinering, inklusive natt, försvagning av urinströmmen, ofrivillig urladdning av urin, tryck i urinblåsan. Därefter kan en fullständig retention av urin, inflammation och bildandet av stenar i blåsan och njurarna utvecklas. Kronisk urinretention leder till förgiftning, utveckling av njurinsufficiens. Diagnos av prostata adenom innefattar ultraljud av prostata, undersökning av dess hemlighet, om det behövs - biopsi. Behandling är som regel kirurgisk. Konservativ behandling är effektiv i början.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska avdelning. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar. Prostataadenom karakteriseras av en godartad kurs.

Förekomst av prostata adenom

Endast en liten del av patienter som lider av prostataadenom söker medicinsk hjälp, men en detaljerad undersökning kan upptäcka symptom på sjukdomen hos var fjärde man i åldrarna 40-50 år och hos hälften av män från 50 till 60 år. Adenom av prostata detekteras hos 65% av männen i åldrarna 60-70 år, 80% av männen i åldern 70-80 år och över 90% av männen över 80 år. Svårighetsgraden av symtom kan variera avsevärt. Studier inom urologi tyder på att cirka 40% av män med prostataadenom upplever problem med urinering, men endast en av fem patienter i denna grupp söker medicinsk hjälp.

Orsaker till prostata adenom

Mekanismen för utveckling av prostata adenom är ännu inte helt bestämd. Trots den gemensamma opinionen som förbinder prostata adenom med kronisk prostatit finns det inga uppgifter som skulle bekräfta förhållandet mellan dessa två sjukdomar. Forskarna avslöjade inte någon koppling mellan utvecklingen av prostataadenom och användningen av alkohol och tobak, sexuell läggning, sexuell aktivitet, lidande venerala och inflammatoriska sjukdomar.

Det finns ett tydligt beroende av förekomsten av prostata adenom på patientens ålder. Forskare tror att prostata adenom utvecklas som ett resultat av hormonella störningar hos män med början av andropause (manlig klimakteriet). Denna teori är bekräftad av det faktum att män som kastrerats före puberteten och extremt sällan män som har blivit neutrerade efter starten har aldrig lider av prostataadenom.

Symtom på prostata adenom

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt. Den första gruppen av symptom av prostata adenom hänför frekvent urinering, ihållande (obligatoriskt) urinträngningar, nokturi, urininkontinens. Den grupp av obstruktiva symptom karakteristiska för BPH inkluderar svårigheter vid urinering, fördröjning av uppträdandet och ökad urinering tid, känsla av ofullständig tömning, trög urinering intermittent stråle, sila behov.

Det finns tre stadier av prostata adenom:

 • Kompenserat stadium av prostata adenom (steg I)

Dynamiken i urinverkan förändras. Det blir vanligare, mindre intensivt och mindre ledigt. Det finns ett behov av 1-2 gånger att urinera på natten. Normalt orsakar nocturi vid första etappen av prostataadenom inte någon oro för patienten, som associerar ständiga nattliga uppvakningar med utvecklingen av åldersrelaterad sömnlöshet.

Under dagen kan normal urineringshållning bibehållas, men patienter med stadium I prostata adenom noterar en väntetid, särskilt uttalad efter en sömn. Därefter ökar frekvensen av daglösning, och mängden urin som frigörs per enskild urinering minskar. Det finns tvingande önskningar. En urinstråle, som tidigare bildat en parabolisk kurva, sticker ut trögt och faller nästan vertikalt.

Vid första stadiet av adenom av prostatahypertrofi i musklerna i blåsan utvecklas, på grund av vilken effektiviteten av dess tömning upprätthålls. Det finns ingen kvarvarande urin i blåsan vid detta stadium eller praktiskt taget ingen. Funktionstillståndet för njurarna och övre urinvägarna bevaras.

 • Det subkompenserade steget av prostata adenom (steg II)

Vid II-etappen av prostata adenom ökar blåsan i volym, dystrofa förändringar utvecklas i dess väggar. Mängden resterande urin når 100-200 ml och fortsätter att öka. Under hela urineringstiden tvingas patienten att intensivt dra musklerna i bukpressen och membranet, vilket leder till en ännu större ökning av intravesiktrycket. Handlingen av urinering blir multipel, intermittent, vågig.

Gradvis störde urinpassagen på övre urinvägarna. Muskulaturstrukturer förlorar elasticitet, urinvägarna utvidgas. Njurfunktionen är nedsatt. Patienterna är oroliga av törst, polyuri och andra symptom på progressivt kroniskt njursvikt. Om kompensationsmekanismerna misslyckas börjar ett tredje steg.

 • Decompenserat stadium av prostata adenom (steg III)

Blåsan vid III-steget i prostataenomenet sträcker sig, full av urin, detekteras lätt palpatoriskt och visuellt. Blåsans övre kant kan nå nivån och högre. Tömning är inte möjlig även med intensiv spänning i magmusklerna. Lusten att tömma blåsan blir kontinuerlig. Det kan finnas svår smärta i buken. Urin utsöndras ofta, med droppar eller mycket små portioner. I framtiden smärta och uppmaning att urinera gradvis försvaga. Utvecklar en paradoxal retention av urinkaraktäristiken för prostata adenom (blåsan är full, urin fördelas ständigt droppvis).

I detta skede prostata adenom övre urinvägarna dilaterad, njurparenkym funktionen kränks på grund av permanent tilltäppning av urinvägarna, vilket leder till en ökning av trycket i pyelocaliceal systemet. En klinik med kroniskt njursvikt växer upp. Om sjukvården inte är tillgänglig dör patienter av progressivt kroniskt njursvikt.

Komplikationer av prostata adenom

Om behandling inte utförs kan en patient med prostata adenom utveckla kroniskt njursvikt. Med prostata adenom utvecklas ibland akut urinretention. Patienten kan inte urinera med en överflödande urinblåsa, trots den intensiva lusten. För att eliminera fördröjningen av urin kan blåsan kateteriseras hos män, ibland en nödoperation eller en urinblåsning.

En annan komplikation av prostataadenom är hematuri. Ett antal patienter har mikrohematuri, men frekvent och intensiv blödning från adenomvävnad (med trauma på grund av manipulation) eller åderbråck i blåsans hals. Med bildandet av blodproppar, utvecklingen av blåsans tamponad, vilket kräver akutoperation. Ofta är orsaken till blödning med prostataadenom en diagnostisk eller terapeutisk kateterisering.

Stenar i blåsan med prostata adenom kan uppstå som ett resultat av stagnation av urin eller migrera från njurarna och urinvägarna. Med cystolithiasis kompletteras den kliniska bilden av prostata adenom med ökad urinering och smärta som strålar ut mot glanspenisen. I stående position, med promenader och rörelser, blir symtomen mer uttalade, medan den ligger i benägen position det minskar. Karakteristiska symptom "om strålen av urin" (trots ofullständig tömning av blåsan, är urinflödet plötsligt avbryts och återupptas först när positionen för kroppen). Ofta, i prostata adenom utveckla infektionssjukdomar (epididymo, epididymit, vesiklar, adenom, prostatit, uretrit, akuta och kroniska pyelonefrit).

Diagnos av prostata adenom

Läkaren genomför en fingerprovning av prostata. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

En tillförlitlig uppskattning av graden av urinretention i prostata adenom möjliggör uroflowmetri (tiden för urinering och flödeshastigheten för urin bestäms av en särskild apparat). För att utesluta prostatacancer är det nödvändigt att bedöma nivån av PSA (prostataspecifik antigen), vars värde normalt inte överskrider 4ng / ml. I tvistiga fall utförs en prostata biopsi.

Cystografi och excretory urografi med prostata adenom de senaste åren är mindre frekventa på grund av framväxten av nya, mindre invasiva och säkrare forskningsmetoder (ultraljud). Ibland utförs cystoskopi för att utesluta sjukdomar med liknande symtom eller som förberedelse för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Behandling av prostata adenom

Kriteriet för att välja behandlingstaktik för prostata adenom för en urolog är I-PSS-symptomskalan, vilket återspeglar svårighetsgraden av urinproblem. Enligt denna skala, om poängen är mindre än 8, behövs inte terapi. Vid 9-18 poäng utförs konservativ behandling. Om poängen är mer än 18 krävs en operation.

 • Konservativ terapi av prostata adenom

Konservativ terapi utförs i tidiga skeden och i närvaro av absoluta kontraindikationer till operation. För att minska svårighetsgraden av symtomen tillämpas inhibitorer av 5-alfa-reduktas-inhibitor (dutasterid, finasterid), alfablockerare (alfuzosin, terazosin, doxazosin, tamsulosinbehandlade), växtbaserade beredningar (afrikansk plommon barkextrakt eller Saw Palmetto frukt).

För att bekämpa infektion, ofta förknippad med prostata adenom, förskriva antibiotika (gentamicin, cefalosporiner). Efter antibiotikabehandlingen används probiotika för att återställa den normala intestinala mikrofloran. Genomföra en korrigering av immunitet (alfa-2b interferon, pyrogenal). Aterosklerotiska förändringar i de kärl som utvecklas hos de flesta äldre patienter med prostataadenom påverkar intaget av terapeutiska läkemedel i prostatakörteln, så trental är ordinerat för att normalisera blodcirkulationen.

 • Operativ behandling av prostata adenom

Det finns följande kirurgiska förfaranden för behandling av prostata adenom:

 1. prostatektomi. Utförs i närvaro av komplikationer, resterande urin i en mängd av mer än 150 ml är adenomvikten mer än 40 g;
 2. TUR (transuretral resektion). Minimalt invasivt förfarande. Operationen utförs genom urinröret. Det utförs med mängden resterande urin inte mer än 150 ml, adenomets massa är inte mer än 60 g. Ej tillämpligt för njursvikt
 3. laserablation, laserförstöring, TUR-förångning av prostata. Gentle metoder. Den minsta blodförlusten gör det möjligt att utföra operationer med en tumörmassa på mer än 60 g. Dessa ingrepp är det kirurgiska valet för unga patienter med prostata adenom, eftersom de tillåter dig att behålla sexuell funktion.

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer för den kirurgiska behandlingen av prostataadenom (dekompenserade sjukdomar i respiratoriska och kardiovaskulära systemet etc.). Om kirurgisk behandling för prostataadenom inte är möjlig, en kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi - cystostomi. Man bör komma ihåg att palliativa behandlingsmetoder minskar patientens livskvalitet.

Prostatacenom: symptom, diagnos, behandling hos män

Adenom av prostata Är närvaron av godartad tillväxt av prostata körteln belägen i urinrörets omkrets.

För att förstå essensen av prostataadenom måste du vända dig till anatomi.

prostata - det manliga könsorganet, vilket har formen av en kastanj och är beläget i gren mellan den yttre sfinktern i urinröret och urinblåsan. En del av urinröret passerar genom tjockleken på prostatakörteln. Dessa egenskaper orsakar också utseendet på de viktigaste symptomen i sjukdomar i prostata.

Vävnaden i prostatakörteln under vissa förutsättningar börjar växa aktivt - till hypertrofi. Vävnaden förändrad på detta sätt kallades adenom. Denna tumör är godartad, d.v.s. det ökar sin storlek långsamt utan att orsaka metastaser. Men när det växande adenomet komprimerar urinröret och körteln i sin tjocklek, uppträder tecken på sjukdomen.

Adenom av prostata uzi foto

Varför förekommer prostata adenom och vem är i riskzonen?

Adenom av prostata - En av de vanligaste sjukdomarna bland män av hög ålder.

Studien visade att prostataadenom inträffar hos 25% av männen i åldrarna 40-50 år, 50% på 50-60 år, 65% 60-70 år, 80% på 70-80 år, i mer än 90% - över 80 år gammal. Symptomen på sjukdomen och därigenom varierar diagnosen av prostata adenom kraftigt. Anledningen till detta är en annan intensitet av symtom hos olika män. Symtom på problematisk urinering handlar om 40% av männen med denna sjukdom, men endast 20% av dem söker sjukvård.

Det finns inga exakta uppgifter om orsakerna till prostata adenom. De flesta forskare tror att de mest sannolika faktorer som leder till prostatacancer är åldersrelaterade förändringar och normal utsöndring av manliga könshormoner.

Data om ärftlig benägenhet till sjukdomen bekräftas inte, endast är förutsättningen för tidig utveckling av prostata adenom ärvt.

Enligt andra teorier påverkas tillväxten av prostata adenom av sexuell aktivitet, överdriven kroppsvikt, alkoholkonsumtion och rökning - faktorer som väsentligt bidrar till framväxten av prostata adenom.

Hur manifesteras prostata adenom?

Under påverkan av tillväxten i prostata vävnaden finns en ökning i organet, som i sin tur komprimerar (smalnar) urinröret. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

Svårighet och frekvent urinering - speciellt ofta urinering på natten. Detta förklaras av särdragen i den nervösa reglering av blåsans funktion. Män kan absolut inte känna något obehag under dagen, men på natten går de upp på toaletten 3-4 gånger och knappt tömmer blåsan. Känslan av ofullständig frisättning av blåsan är ofta oanvändbar på grund av snabb urinering på morgonen. Män med detta problem klagar på att, trots normal urinering på dagtid, på morgonen måste de göra det 3-4 gånger per timme.

Försvagningen av urinströmmen - manifesterar sig vid sjukdomsens första skede, tills utseendet av andra symtom på sjukdomen ofta går obemärkt.

Plötslig, svår (imperativ) önskan att urinera - i närvaro av detta symptom tenderar män att konsultera en läkare.

Urininkontinens är ett symptom som verkar förekomma med långvarig utveckling av adenom.

Alla ovanstående tecken på sjukdomen är inte omedelbart uppenbara, men gradvis ökar deras antal med tiden. Under en lång tid kan prostata adenom manifestera sig av ett enda diskret symptom. Ett sådant tillstånd en man kan hitta orsaken i form av ålder, stress eller andra faktorer, men när komplikationer börjar och mer obehagliga symptom uppträder, söker han en läkare.

Vad är risken för prostata adenom?

Adenom av prostata Är en godartad tumör, d.v.s. självständigt adenomceller kan inte växa och bilda metastaser. Den största faran för denna sjukdom är i dess komplikationer.

De vanligaste komplikationerna av prostata adenom inkluderar:

 • Urinvägsinfektioner (pyelonefrit, prostatit, cystit) - förekommer ofta med prostataadenom och är förknippade med ofullständig tömning av blåsan, vilket blir den optimala miljön för reproduktion av mikrober. De resulterande infektiösa inflammationerna i form av komplikationer skapar ännu större olägenheter i människans liv.
 • Stenbildning är en frekvent satellit av prostata adenomen. Ibland blir detektion av njursten det enda tecknet på sjukdomens närvaro.
 • Akut urinretention är den vanligaste komplikationen av adenomflödet. Dess förekomst underlättas genom användning av alkohol och vissa mediciner. I detta fall uppstår inte urinering på grund av fullständig överlappning i urinröret på grund av svullnad i körteln. Denna komplikation kräver omedelbar medicinsk behandling.
 • Renal kronisk misslyckande - manifesterad med en långvarig sjukdomsförlopp och kan leda till ett dödligt utfall med prostata adenom.

Alla fall av död i prostata adenom är förknippade med utvecklingen av komplikationer och otillbörlig behandling av sjukdomen. I det här fallet sker döden huvudsakligen på grund av tre orsaker - sepsis, njursvikt och komplikationer efter operationen.

Det bör komma ihåg att med prostataadenom ökar antalet symtom på sjukdomen med ålder, och frekvensen av komplikationer liknar andra sjukdomar. Sådana komplikationer kan förebyggas om du kontaktar din läkare i förväg och börjar behandling.

Prostata adenom: Metoder för diagnos

I de flesta fall orsakar diagnosen prostata adenom inte svårigheter. Vid den inledande undersökningen tar läkaren hänsyn till en mans klagomål och utför en rektal fingerundersökning av prostatakörteln. För att klargöra diagnosen, samt bestämma omfattningen av urinering och storleken på adenomen, applicera urlömmetri och ultraljud.

Ultraljud av prostata kan du bestämma storleken på adenom och prostata, närvaron av stenar och nodalformationer. Även resultaten av ultraljud är nödvändiga för val av behandlingsmetod. Också studien av tillståndet av blåsan, urinledarna och njurarna.

Uroflowmetry är en metod som gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt bestämma svårighetsgraden vid urinering. Med denna studie behöver en man urinera och speciell utrustning bestämmer tiden för urinering och flödeshastigheten för urin, d.v.s. kommer att möjliggöra i en kvalitativ typ att korrigera tillgängliga överträdelser.

Dessutom är ett PSA-blodprov obligatoriskt. Med sin hjälp utförs differentialdiagnos av prostatacancer och prostata adenom. Normen anses vara en nivå som inte överstiger 4 ng / ml. Om denna diagnos ger diskutabel data, föreskrivs en diopsi av prostatakörteln för godkännande av den slutliga diagnosen.

Även ibland använts röntgenmetoder för forskning (cystografi, excretory urografi), vilket möjliggör att bedöma effekten av förstorad prostata i urinvägarna. Att eliminera sjukdomar i urinblåsan och urinröret, som har liknande symptom, och som förberedelse för operation med användning av cystoskopi metod - undersökning av urinblåsan och urinröret med användning av ett speciellt verktyg.

Prostata adenom: behandlingsmetoder

Den enda behandlingsmetoden som kan rädda en patient från prostata adenom är kirurgi. Men vid de första skeden av sjukdomen och i närvaro av kontraindikationer till kirurgisk behandling föreskrivs medicinering för att minska de progressiva symtomen på sjukdomen. På grund av låg effektivitet har fysioterapeutiska icke-operativa metoder inte använts i stor utsträckning.

År 1993 den internationella kommittén för behandling av BPH symptom föreslog en skala från I-PSS, som låg till grund för den samlade bedömningen av hur allvarlig urinvägar. Om den här omfattningen är mängden mindre än 8 bollar - sjukdomen inte kräver behandling, förskrivare konservativ behandling för 9-18 poäng, 18 poäng eller mer - kirurgiskt avlägsnande.

Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.

Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

Laserablation, laserförstöring och TUR-förångning av prostatakörteln - används med dessa rekommendationer som TUR. Dessa metoder anses vara mer förlåtande, är blodförlust under operationen minimeras, så att operationen kan utföras med en tumörmassa på 60 g och att öva den på unga patienter för vilka det är viktigt att bevara den sexuella funktionen.

Kirurgen väljer driftmetoden beroende på svårighetsgraden av symptomen på sjukdomen, det allmänna tillståndet hos patienten, mängden återstående urin, storlekar av BPH. Dagens läkare föredrar minimalinvasiva metoder (laser förstörelse, turnera, etc.), eftersom sådana operationer utförs utan snitt och inte tvinga patienten att stanna under en lång tid under narkos, de genomförs under spinal anestesi. Till följd av detta reduceras den postoperativa perioden för rehabilitering av patienten och livskvaliteten förbättras.

Behandling av prostata adenom: minimalt invasiva metoder

Till skillnad från andra medicinska anvisningar i urologi producerar många kirurgiska ingrepp utan öppen åtkomst. Många specialverktyg har utvecklats som möjliggör manipulering utan nedskärningar. Många av dem kan utföras i ett omklädningsrum under lokalbedövning. Användningen av sådan teknik kan avsevärt minska det fysiska och psykologiska postoperativa traumet. I minst fall minskar blodförlusten. Behandling med en minimalinvasiv teknik kräver inte långsiktig rehabilitering, sjukhusvistelse, borttagning av suturer. Allt detta gör dessa metoder mer föredragna, särskilt bland unga patienter, för vilka det är viktigt att snabbt återställa arbetskapacitet och livskvalitet.

Den äldsta endourologiska metoden för behandling av prostataadenom är transuretral resektion av adenomen. Efter denna typ av operation finns det mycket färre komplikationer än med öppna kirurgiska ingrepp. Men med tanke på tekniska möjligheter metod har ett antal begränsningar: mängden återstående urin kan inte överstiga 250 ml, och adenom vikt - 60 turer används inte när patienten har njurinsufficiens.

Vid transuretral resektion skärs progenas adenomvävnad från insidan av ett speciellt instrument, och dess rester avlägsnas från blåsan med hjälp av en speciell ballong. Det största problemet med detta är stopp av blödning. Vanligtvis stoppas blodet genom koagulationsmetoden, men ibland är sådana åtgärder inte tillräckligt och det är nödvändigt att ta bort prostata vävnaden dessutom. Med sådana manipuleringar ökar risken för skador på urinröret, urinblåsan och andra organ i omedelbar närhet kraftigt. Förutom andra, representerar en särskild fara komplikation avses TUR-syndrom, som uppstår när överdriven blödning med sug stora mass hypotoniska eller isotoniska vätskor (som används för att sträcka tyget och fylla blåsan under operationen).

För närvarande blir en ny metod för att avlägsna adenom i prostatakörteln populär - med hjälp av en laser. I det här fallet utförs inga snitt, åtkomst till orgeln genomförs via urinröret. Denna metod har fler möjligheter och orsakar färre komplikationer än TUR-adenom.

Laseren användes först av urologer 1960. Men de första försök att behandla adenomen med hjälp av lasern hade färre begränsningar, som åtföljdes av ett allvarligt ödem i urinröret efter operationen. Till följd av detta upplevde patienten en ökning av perioden av kateterisering av blåsan, vilket allvarligt påverkade livets kvalitet.

Hittills finns det en helt ny typ av laser som inte cauterize adenomvävnad, men fördunstar dem. Moderna urologiska lasrar arbetar med principen om selektiv (selektiv) laserindunstning, som används för att avlägsna patologiska vävnader. Kombinationen av laserparametrar - strålning, puls- och våglängdsscheman - möjliggör resultat som inte är jämförbara med andra metoder: vävnadskador är uteslutna. Jämfört med TUR, laserkoagulation och andra metoder är deras alternativ i form av laserselektiv indunstning ett bekvämt och smärtfritt förfarande som minskar sannolikheten för komplikationer.

För att förstå principen om verkan av selektiv laserindunstning av vävnader, måste man vända sig till den fysiska sidan av tekniken. Eftersom mjuka vävnader innehåller en stor mängd vatten måste laserstrålning absorberas väl av vatten för att fullständigt beskära vävnad. För att framgångsrikt stoppa den blödning som uppstått krävs också att hemoglobin absorberas av blodet. Lasersystemet har fördelen att kunna tillhandahålla den högsta absorptionsgraden av både hemoglobin och vatten vid en konstant våglängd. Laserstrålens strålningsschema ger effektiv fokusering och strålningsavgivning till adenoidvävnaden. Denna operation kan utföras under lokalbedövning, och patienten upplever minimal obehag och biverkningar.

Användningen av laser förångning av prostata adenom har färre restriktioner än den traditionella TURP på grund av minimal blodförlust och inget behov av narkos. Därför blir det realistiskt att utföra operation i ung ålder, när det är nödvändigt att upprätthålla sexuell funktion och med en adenomassa från 60 g.

Prostata adenombehandling

Appliceringen av laseravdunstningsmetoden exkluderar praktiskt taget komplikationer som kan inträffa efter TUR, och själva operationen har signifikanta fördelar:

Den ideala lösningen för män som tar antikoagulantia;

påverkar inte blåsans funktion och patientens sexuella funktion;

mindre stress på organen i hjärt-kärlsystemet;

förebyggande av retrograd ejakulation som ett förebyggande förfarande

Prostata adenom: hur man undviker farliga konsekvenser

Det händer ofta att en man tar hand om sig själv och leder en hälsosam livsstil, men när han blir äldre, genomgår kroppen och organen förändringar som inte alltid kan kontrolleras. Detta gäller utvidgningen av prostata med ålder, vilket gradvis kan leda till godartad prostatahyperplasi (BPH). Detta är ett vanligt tillstånd, särskilt hos äldre män, och för honom finns det många behandlingsmetoder - från livsstilsförändringar till operation. Valet beror på ålder, allmänna hälsoindikatorer och graden av sjukdomen.

Vad är prostata adenom?

Prostatakörteln (prostata) är en liten glandulär muskelorgan i det manliga reproduktionssystemet. Prostata omger urinröret och producerar det mesta av den seminalvätska. Hennes muskelfunktion bidrar till att främja spermier genom penis under sexuellt klimax. Men hos många män kan organ öka i storlek med ålder, som har sitt medicinska namn - prostata hos adenom. Ibland leder det till ett antal farliga symptom och komplikationer.

Adenom i prostata kallas godartad hyperplasi - en ökning av organets storlek. Det är vanligt hos män över 50 år. Tillväxt beror på att prostataceller börjar multiplicera okontrollerbart. Dessa extra celler orsakar svullnad och en ökning av prostata-volymen, som komprimerar urinröret och begränsar urinflödet.

Adenom är inte detsamma som prostatacancer och ökar inte risken för onkologi.

Hyperplasi är inte en illamående process, men ibland är det farligt, eftersom det kan orsaka symtom som negativt påverkar patientens livskvalitet. Det är viktigt att veta att tumören kan växa i olika riktningar, där graden av störning av urinering och andra manifestationer beror. Följande varianter av prostata adenoms beteende är vanliga:

 • spira in i urinblåsan genom urinröret, åtföljd av slemhinnans deformation och störning av sitt arbete;
 • tillväxten mot ändtarmen - då är effekten på urinering försumbar, men tömningen av blåsan är ofta ofullständig på grund av den partiella förlusten av kontraktiliteten hos urinröret som kommer i kontakt med den förstorade prostata.
 • enhetlig ökning - former och stagnation av urin och sjukdomar i urinering.
Prostataadenom är en godartad proliferation av körtelvävnad

Sålunda motsvarar storleken på adenomen inte alltid det stadium av störningar som är förknippade med urinering. Graden av negativt inflytande hos den hypertrofierade körteln på urinsystemet beror på tumörens tillväxtvektor, som ibland kan vara stor men nästan inte orsakar kliniska manifestationer, vilket ökar i tarmen. Eller omvänt är det en liten enhet, det kan förhindra frisättning av urin, när dess utvidgade dimensioner "hänger" över urinröret.

Orsaker till patologi

Det är känt att prostata i början av puberteten faktiskt fördubblas i storlek. Senare, ungefär 25 år börjar det växa igen. För de flesta män sker denna intensiva tillväxt för sista gången fram till slutet av livet. Vissa människor - ökningen av prostatakörteln stannar inte där och utvecklas gradvis till ett godartat tumör - adenom.

Åldersrelaterade förändringar i förhållandet mellan manliga könshormoner kallas en av de faktorer som påverkar utvecklingen av adenom.

De exakta orsakerna till patologins utveckling är fortfarande okända. Vissa läkare anser att ökningen av prostatakörteln är resultatet av normala hormonella förändringar i samband med åldrande. Andra anser att den ärftliga faktorn och olika dysfunktioner i testiklarna har en signifikant effekt. Så lyckades forskarna få reda på att nivån av hormonet dihydrotestosteron - en biologiskt aktiv form av testosteron - i den hypertrophieda prostaten ökar ungefär 5 gånger i jämförelse med ett friskt organ. Det är anmärkningsvärt att män som har testiklar borttagna i ung ålder inte utvecklar adenom.

Symptom på sjukdomen

Godartad proliferation av prostata körs långsamt, sträcker sig i åratal och årtionden, och beror på organismens individuella egenskaper. Symtom på prostata adenom är i regel ganska obetydliga, men de blir allvarligare om patologin inte behandlas. Den kliniska kursen av sjukdomen kan delas in i tre steg. De första tecknen är relaterade till subtila förändringar i själva beteendet av urinering, liksom dess frekvens. Under denna tid ökar detrusorn, muskeln som skjuter urin, i storlek och försöker kompensera för de problem som uppstått, så att bubblan i detta skede är helt tömd. Vanliga symptom på första etappen innefattar:

 • fördröjd eller fördröjd urinflöde;
 • tunn eller intermittent, liksom en svag stråle;
 • nocturia - behovet av att urinera två eller flera gånger per natt.

Inte mindre karaktäristiskt för symptomen på första etappen - en plötslig uppmaning att urinera. Men retentionen av urin och den gradvisa ökningen av intravesiktryck - är karakteristiska för sjukdomens andra steg. När blåsans muskelapparat börjar fungera dåligt: ​​tömning kräver spänning och spänning i bukväggen. Strålen är intermittent och ojämn. Efter sluten av urineringstiden kan vissa urin fortsätta att flöda ofrivilligt. Sjukdomen går gradvis in i den tidiga subkompensationsperioden. Kronisk ökning av intravesiktrycket leder till att urinrörarna kläms och tvingar. Och det betyder att den patologiska processen mer och mer täcker övre urinvägarna. Symtom på andra etappen av prostata adenom:

 • ofullständig tömning av blåsan (i blåsan finns 200 eller mer ml urin); Adenom förhindrar kroniskt urinflöde
 • urininkontinens eller läckage;
 • behöver spänning medan man urinerar
 • smärtsam urinering.

Över tiden blåsar muskeln i urinblåsan, vilket medför dekompensering av hela urinvägarna. Blåsan är i ett trångt tillstånd, vilket orsakar en konstant uppmaning att gå på toaletten, men kan inte tömma normalt: urinen kommer ut med droppar eller en extremt tunn dricks. Processen åtföljs av konstant smärta i underlivet.

Vid sista stadiet av prostata hos blåsans vägg övervuxna med stora volymer resterande urin

Detta kroniska tillstånd leder gradvis till en försvagning av uppmaningen och en partiell förlust av smärtkänslighet. Urin börjar flöda eller droppa ofrivilligt på natt och dagtid. Komplexet av sådana allvarliga sjukdomar påverkar njurarnas arbete och tillstånd negativt. Konstant retention av urin är en idealisk miljö för utveckling av olika infektioner genom hela urinvägs längd. Ofta finns det urolithiasis. Tecken och symptom på sista etappen anses vara mycket allvarliga och inkluderar:

 • torr mun och törst;
 • generell svaghet
 • aptitlöshet;
 • långvarig smärta
 • illamående och kräkningar
 • blod i urinen.

Symptom på tredje etappen kräver omedelbar läkarvård, annars leder till njursvikt, och i slutändan till ett dödligt utfall.

Prostata adenom: video

diagnostik

Diagnos av prostata adenom utförs av urologen andrologist. Undersökningen börjar traditionellt med en fysisk undersökning och en undersökning av medicinsk historia. Fysisk undersökning inkluderar en rektal undersökning - läkaren undersöker prostata genom prostata genom rektum, bestämmer storlek och form.

Palpatorisk undersökning av prostata genom rektum fullbordas ofta genom att ta en sekret från körteln för analys

Denna metod används också för att erhålla sekretion av prostatakörteln för bakterioskopianalys. För att göra detta utför urologen massagerande rörelser i prostata. Andra laboratorietester inkluderar:

 • urinprov, vilket måste kontrolleras för förekomst av blod i det (dolda röda blodkroppar) eller bakterier. Om det finns en infektionsinflammatorisk process, kommer urin att öka leukocyter (mer än 10 i synfältet);
 • ett test för ett prostataspecifikt antigen - som passerar ett blodprov från en ven till ett specifikt prostataprotein. En ökning av proteinhalten i förhållande till åldersnormen indikerar behovet av en biopsi för att kontrollera en eventuell cancerdiagnos. Normala indikatorer bestäms för enskilda åldersgrupper och ligger mellan 2,5 ng / ml för 40-50-åriga män och 6,5 ng / ml för de som är över 70-80.

Instrument diagnostiska metoder inkluderar:

 1. Ultraljud (ultraljud) - utförs oftast transrektalt: använd en högfrekvent ultraljudssensor, introducera den 7 cm djupt i ändtarmen. Testet utförs på en fullblåsan. Metoden är säker (icke-radiell) och är pålitlig för diagnos av prostata sjukdomar. Organets storlek, kontur och struktur - allt detta kan enkelt bestämmas med hjälp av ultraljud, jämföra resultatet med normen. Samtidigt är volymen av en hälsosam prostata 20 och 25 cm 3. Transrectal ultraljud är en säker och smärtfri metod för att diagnostisera prostata
 2. Test för resterande urinvolym - ultraljud - kontrollera återstående mängd urin i urinblåsan direkt efter urinering. Normalt bör det inte förbli, och maximal mängd är 50 ml. Om urinen förblir mer - detta indikerar sjukdomsövergången till dekompensationsstadiet.
 3. Prostata biopsi: Metoden består av att ta en liten mängd prostatavävnad med en speciell nål som punkteras rektalt. Då prov av materialet (och de kan vara upp till 18 från olika delar av orgel) undersöks under ett mikroskop för anomalier. Metoden används när det finns misstankar om en malign tumör. Prostata adenom måste differentieras från prostatacancer.
 4. Urodynamiskt test: Blåsan fylls med saltlösning genom en kateter, som tidigare införts i urinröret, för att mäta blåstrycket under urinering. När patienten känner lust att aktivt "litet behov", ger han att hjälpa till med hjälp av en speciell apparat - Uroflowmetry som registrerar hastighetsmätare och volym urinering, liksom den tid som krävs för fullständig tömning. Med hjälp av testet bestämmer du också kontraktil funktionen av urinblåsan, möjligheten till fritt utflöde av urin. Uroflödesmätare - En apparat för diagnos av urinproblem
 5. Cystoskopi - denna inspektion av urinröret och blåsan internt via en flexibel slang in i urinröret med en liten belysningsanordning och en miniatyr kamera. Förfarandet innefattar lokalbedövning och fylld blåsan. Cystoskopi gör att du kan bedöma slimhinnets tillstånd i de nedre delarna av urinvägarna.
 6. Intravenös pyelografi eller urografi: Detta är en röntgenundersökning eller CT-skanning, som utförs efter intravenös injektion av ett speciellt färgämne i kroppen. En röntgenkontrast substans separerar hela urinsystemet från bilder som erhållits med röntgenbilder eller beräknad tomografi.

behandling

Inte länge sedan, män som ville lindra symptomen på prostata adenom hade den enda vägen ut: kirurgisk ingrepp. Under senare år har detta förändrats. Det fanns läkemedel som öppnade nya möjligheter att behandla symtom som orsakats av godartad utvidgning av prostatakörteln.

Medicinsterapi

Som läkemedelsbehandling användes droger av olika syften. Vissa droger hjälper till att kämpa med ett svagt urinflöde av urin eller frekventa uppmaningar på toaletten, lugnande musklerna i blåsan och prostata. Andra - stoppa adenomtillväxten eller minska storleken.

Alpha-blockerare

Åtgärden av alfa-blockerare syftar till att slappna av musklerna i blåsan och prostatan för att underlätta urinering. De påverkar inte adenomets storlek, utan hjälper till att normalisera utflödet av urin, minska nocturi och andra liknande symtom. Dessa läkemedel fungerar snabbt, du behöver inte vänta länge efter resultaten. Alfa-blockerare löser också problemet med högt blodtryck, vilket kan åtfölja njureproblem.

Om patienten planerar under en behandling med alfa-blockerare att avlägsna grå starr, måste ingreppet skjutas upp. Denna grupp av droger kan leda till komplikationer under förfarandet.

Eftersom alfa-blockerare påverkar blodtrycket kan de få en bieffekt i form av svaghet och ett antal andra manifestationer, såsom:

 • yrsel;
 • svimning;
 • huvudvärk;
 • illamående (pre-ockult tillstånd);
 • arteriell hypotension.

Dessa läkemedel kan också orsaka retrograd ejakulation - det är när spermien går in i urinblåsan och går inte ut genom penis. Fenomenet gör ingen skada, men det betyder frånvaro av sperma under utlösning. Män som vill ha barn i framtiden bör komma ihåg detta.

Doxazosin är ett läkemedel som blockerar alfa-adrenoreceptorer av den första gruppen som finns i kärlen, prostata och urinröret

En urolog kan föreslå en av följande alfa-blockerare:

 • Alfuzosin (Uroxatral);
 • Doxazosin (Cardura);
 • Prazosin (minipress);
 • Silodosin (Rapaflo);
 • Tamsulosin (Flomax);
 • Terazozin (Khitrin).

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas

5-alfa-reduktashämmare förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron, vilket främjar prostataförstoring. De förhindrar tillväxt, och i vissa fall även minska den, vilket kan positivt påverka utflödet av urin och lindra andra symptom på adenom. Intaget av dessa läkemedel är mest lämpligt för män med ett mycket stort adenom. 5-alfa-reduktashämmare har två huvudfördelar:

 1. Minskar sannolikheten för komplikationer från adenom, såsom blåsskada.
 2. Minskar behovet av operation.

Preparat av denna grupp bör tas upp till 6 på varandra följande månader för att uppnå de första resultaten. Biverkningar inkluderar:

 • erektil dysfunktion
 • minskad sexuell lust;
 • retrograd ejakulation.

Biverkningarna kan dock minska när kroppen anpassar sig till droger.

5-alfa-reduktashämmare kan också snedvrida (sänka) PSA-testresultatet, vilket utförs när en prostatacancer misstänks. Detta kommer inte att skada, men det betyder att man behöver göra denna analys innan man börjar behandla denna grupp av droger.

Det finns två huvudsakliga hämmare av 5-alfa-reduktas:

 1. Finasterid (Propecia, Proscar).
 2. Dutasterid (Avodart). Finasterid - ett läkemedel, ett antitumorhormonläkemedel som används vid behandling av godartad prostatahyperplasi

Inhibitorer av fosfodiesteras-5

Fosfodiesteras-5-hämmare är läkemedel som används för att behandla erektil dysfunktion. De släpper musklerna i blåsan och prostatakörteln, vilket hjälper till att lindra symptomen på adenom. Det finns flera typer av fosfodiesteras-5-hämmare, men endast Tadalafil (Cialis) används för att behandla prostatahyperplasi. Det går inte att använda så ofta som andra droger, men är ett "extra" alternativ.

Cialis hjälper till att lindra symptomen på adenom

Biverkningar av Cialis:

 • smärta i ryggen och musklerna
 • huvudvärk;
 • rodnad, värme eller brännande på ansikte, nacke och överkropp;
 • nasal congestion;
 • upprörd mage efter att ha ätit
 • problem med syn.

antibiotika

Antibiotika kan användas om prostatakörteln är kroniskt inflammerad under inverkan av bakterier, vilket beror på komplikationer av adenom. Behandling av bakteriell prostatit med antibiotika kan minska vissa av symtomen genom att minska inflammation. Men antibiotika hjälper inte med prostatit eller inflammation, som inte orsakades av bakterier.

Kombinationer av läkemedel

Om ett läkemedel ensam inte hjälper till att stoppa symtom, kommer urologen att föreslå att man kombinerar drogerna. Till exempel kombinerar de:

 1. Finasterid och doxazosin.
 2. Dutasterid och Tamsulosin.
 3. Alfa-blockerare och antimuskariner (läkemedel som används för att behandla en hyperaktiv blåsan).

Fastän sådana kombinationer kan vara mer effektiva än ett läkemedel, kan de också leda till fler biverkningar.

Kirurgisk behandling

Kirurgiska eller ambulanta förfaranden för behandling av prostata adenom är radikala behandlingsmetoder och utförs när:

 • Det finns ingen positiv effekt av läkemedelsbehandling.
 • Det finns allvarligare problem, till exempel fullständig oförmåga att urinera.

Under preoperativperioden genomgår patienterna en omfattande urologisk undersökning som tar hänsyn till deras första klagomål.

Typer av kirurgisk behandling inkluderar sådana ingrepp:

 1. Öppen chreperös adenomektomi - utförs när volymen av körtel hyperplasi överstiger 100 cm 3 eller det finns stenar i blåsan. Utförs under generell anestesi genom ett öppet längsgående eller tvärgående snitt i blåsans område. Sedan skärs organets främre vägg och öppnas och doktorn kommer till adenomen genom urinröret. Den expanderade vävnaden avgränsas med själva körteln och adenomen skördas, sedan extraheras den från blåsan. Efter excision av adenom finns det riklig blödning från sängen av den borttagna vävnaden. För att eliminera konsekvenserna av sådan blödning (blodproppar) införs flera dräneringar i blåsan, genom vilken organet tvättas med saltlösning efter avslutad operation. Avlopp tas bort efter ungefär en vecka, och patienten börjar urinera oberoende. Urladdningen utförs den 10: e dagen i avsaknad av komplikationer. Full återhämtning tar emellertid upp till tre månader. Operationen visar det bästa resultatet för försvinnandet av negativa symptom på adenom, men anses vara en gammal metod eftersom det har ett märkbart antal postoperativa komplikationer - hos cirka 20% av patienterna. Därför är det i modern operation alltmer ersatt av alternativa typer av ingrepp.
 2. Transuretral resektion av prostata (TURP) är standardstandarden för kirurgisk behandling för idag. Det är en slags endoskopisk ingrepp. Det utförs med ett resektoskop under generell anestesi. Kirurgen sätter in instrumentet i urinröret. Sedan tar adenomen bort med en speciell slinga, vars arbetsprincip liknar ett grävmaskins arbete. Operationen kräver en bra vy, vilken säkerställs genom en konstant cirkulation av fluid genom resektoskopets kanaler. Intervention kan kompliceras av en minskning av synligheten i manipulationszonen på grund av blödning från de dissekerade kärlen. Operationen indikeras med en hypertrophied prostatavolym upp till 80 cm 3. Efter ingreppet, är den optimala varaktighet ca 60 minuter in i urinblåsan genom urinröret är infört en så kallad Foley-kateter - med flera flexibla rör fyller ballongen vid änden av den cystiska. Katetern ger lugn och läkning till blåsan, och samtidigt tvättar såret för att förhindra bildandet av blodproppar. Det extraheras efter 2-4 dagar. Transuretral resektion av prostatakörteln är en operation av val avseende behandling av prostata adenom
 3. Transuretral bipolär enukleation är den nyaste endoskopiska metoden för att avlägsna adenomen med en bipolär slinga. Tekniken gör det möjligt att minimera kirurgisk blödning under "kall" utandning av hypertrophied vävnad, eftersom den samtidigt koagulerar ("tätar") kärlen. Instrumentet är en pusher för vävnadsendukleation och en slingelektrod för vävnadsdissektion och koagulering. Varaktigheten av denna operation är 2-3 timmar i genomsnitt. Uretralkatetern placeras i tre dagar. Ett extrakt från sjukhuset sker oftast i en vecka, ibland - i två. Resultatet av denna typ av operation är en signifikant minskning av symptomen på adenom mot bakgrund av relativt sällsynta postoperativa komplikationer. Elektrodeslinga för bipolär enukleation av prostatan hjälper till att minimera kirurgisk blödning
 4. Laser-, plasma- och radiofrekvensablation är polikliniska procedurer som utförs under lokalbedövning. Denna metod kallas minimalt invasiva ingrepp. Det är i introduktionen genom kateterets urinrör, i vilket det lämpliga instrumentet (laser, plasma, etc.) införs för efterföljande nekrotisering och utsöndring av den övervuxna vävnaden. Patienten kan lämna anläggningen samma dag eller nästa. Den maximala tiden för kateterisering är 24 timmar. Minimalt invasiva metoder är bra eftersom de har få kontraindikationer och ger en snabb återhämtningsperiod - inte mer än en vecka. Den huvudsakliga nackdelen med metoden är att användningen endast är möjlig med små adenomstorlekar.

diet

På sjukdomsprogressionen kan det påverkas av fetma. Därför bör patienten överge mat för högkalori och konfekt för att kontrollera vikt. Kosten av patientens prostata adenom rekommenderas att berika grönsaker innehåller mycket C-vitamin och zink :. Zucchini, gröna ärtor, pumpa, etc. Sådan mat är bäst lämpad för att förebygga och lindra BPH symptom på det.

Män med diagonos av prostata adenom dra nytta av alla livsmedel som är rika på zink, speciellt vegetabiliskt ursprung

Det är önskvärt att ge upp alkohol, inklusive öl och koffeinerade drycker. Det är användbart att dricka:

 • yoghurt;
 • mjölk;
 • yoghurt;
 • frukt och grönsaksjuicer;
 • buljonger av örter (hundros).

Användningen av terapeutisk svält hos patienter med prostataadenom refererar till icke-traditionella terapier, vars effekt inte har studerats noggrant, det är bättre att inte öva dem utan läkarmottagningens godkännande.

Folkmetoder

I prostata sjukdomar råder folkläkare representanter för det starkare könet att luta sig på en pumpa i vilken form som helst, inklusive pumpa gröt och juice. Det är särskilt användbart dagligen att äta 100 till 200 gram råa och osaltade pumpafrön. De är rika på olika spårämnen, bland vilka det viktigaste för män är zink, vilket också är nödvändigt för en hälsosam funktion hos manliga könsorgan.

Pumpa och råa pumpa frön - Protein # 1 produkter

sjukgymnastik

Som fysioterapi i de tidiga stadierna av sjukdomen används termiska förfaranden för att aktivera kroppens försvar och normalisera blodflödet både generellt och lokalt. Andra sjukgymnastikmetoder:

 • magnetisk terapi;
 • laserterapi;
 • lokala lera applikationer (lera och torv lera);
 • LFK för att stärka bäckensmusklerna: rytmisk sammandragning och avkoppling av pubic-coccyx muskler och bäckensbottenmuskler.

Livsstil och förebyggande

Dynamisk övervakning ordineras ofta för män som inte störs av symptom på prostata adenom. De behöver genomgå en regelbunden undersökning, så att behandlings urologen andrologisten kan övervaka deras tillstånd.

Men ett antal specifika åtgärder om livsstilsförändringar kommer att bidra till att fördröja eller minimera de första manifestationerna av adenom. Grundreglerna är:

 1. Urinering ska utföras omedelbart efter uppkomst av uppmaning.
 2. Att besöka toaletten är nödvändig även om du inte vill urinera: ungefär en gång var 4: e timme.
 3. Det är viktigt att undvika okontrollerat intag av anti-pedicure produkter eller antihistaminer, vilket kan göra det svårt för blåsan att arbeta.
 4. Det är tillrådligt att utesluta användning av alkohol och koffein, särskilt på eftermiddagen.
 5. Det är nödvändigt att minska nivån av daglig stress, eftersom nervositet kan öka frekvensen av urinering.
 6. Regelbundet delta i sport, eftersom bristen på motion kan förvärra symtomen. Undantaget är: cykla eller träna på en träningscykel, under vilken prostata blodkärl är täppt och blodtillförseln försämras. Den förstorade vävnaden i körteln börjar klämma urinröret hårdare. Efter kirurgisk behandling är det förbjudet att lyfta vikter i 6-12 månader.
 7. Det är användbart att studera och öva Kegel övningar för att stärka bäckensmusklerna. Kegel övningar hjälper till att stärka bäckenmusklerna
 8. Se till att du alltid stannar varmt, eftersom förkylningen kan komplicera symtomen. I detta avseende måste du avstå från hypotermi i poolen och vintersport - åka skridskor eller åka skidor. Det är användbart att besöka bastun och bastu - förfarandet bidrar till en allmän ökning av blodcirkulationen. Men läkare råder att veta omfattningen och besöka dessa institutioner inte mer än 1 gång per vecka. Detsamma gäller att sola. Det finns inga speciella kontraindikationer, men man bör undvika att falla under direktstrålar under lunchperioden under solen. Men denna regel är också relevant för helt friska människor.
 9. Med din läkare för att diskutera möjligheten och frekvensen av sexuella kontakter, om sjukdomen visar sig ett antal allvarliga tecken. För det första kan sex i detta fall ge obehag och obehag, vara smärtsamt, och för det andra - under sex, hos män, en stor mängd av könshormoner som kan påverka tillväxten av hormonberoende prostatavävnad utväxter. Sexuella kontakter är inte kontraindicerade i den asymptomatiska kursen av adenom.
 10. Utför en massage av prostata med några droppar vegetabilisk olja - detta förfarande eliminerar stagnation av blodcirkulationen i vävnader. Massage består av rena cirkulära rörelser i perineum. Det är kontraindicerat i allvarliga skeden av sjukdomen, med misstankar om en malign tumör, med infektiösa inflammatoriska processer i körteln.

Prognos och komplikationer

På senare tid har avancerade stadier av kronisk obstruktion av flödet av adenom och urinblåsa utlopp ofta leda till njursvikt och uremi - förgiftning organism egna gifter. Även om denna komplikation blev mycket mindre vanliga, kronisk obstruktion av urinvägarna, sekundärt till prostata adenom, kan leda till urinretention, njurinsufficiens, återkommande urinvägsinfektioner, brutto hematuri, och urinblåsa muskelatrofi. Om du behandlar en adenom i tid, förebygga allvarliga komplikationer och allvarliga stadierna av sjukdomen, då livslängden hos patienten patologi inte påverkas.

recensioner

Otvetydigt och brådskande att ta bort, min man dostyanul den brådskande operationen, nu är allt bra, ett år har gått. Operation under epiduralanestesi, blodförlust är anständigt, så det är bättre planerat

gäst

http://www.woman.ru/health/medley7/thread/4430144/

Jag botade adenomen själv genom att helt enkelt byta till veganism 100%. På veganismen botade han prostatit och adenom! Hälsa!

gäst

http://www.woman.ru/health/medley7/thread/3912138/

Och min som det är avskräckt med en prostatit, ständigt exacerbations, här nu igen. På grund av detta är han nervös och rasdrazhitelny. En läkare tror inte.. egentligen, vad vi har en smart klinik för dopp. kår och sjukförsäkring betalade för, de studerade det där och sedan och undersökte det. Och för att känna, lindrar de smärta i perioden av förvärring och förvärring i sig, tiden går över och om igen. Och enligt analysen är allt bra med honom. märkte anslutningen till poolen, inte konstant, men fortfarande där, går i träning, eftersom det börjar gå intensivare, så omedelbart förvärras förvärringen.

Ira

http://www.woman.ru/health/medley7/thread/3912138/

Adenom är den vanligaste sjukdomen i prostatakörteln och förr eller senare påverkar de flesta män. Och även om vissa män med BPH inte har några tecken på sjukdom betyder det inte att det kommer att bli några symtom i framtiden. Därför är det viktigt att genomgå en omfattande urologisk undersökning minst en gång per år.