Huvud
Symptom

Var är och vad är prostata adenom

Alla män har hört talas om påverkan på prostatakörtelns hälsa och sexuella funktion, men inte alla representerar exakt var den är. Okunnighet om platsen för denna viktiga kropp tillåter inte att känna igen symtomen på att utveckla sjukdomar i tid och att påbörja behandling av prostata i tid. Vad är prostatakörteln och var ligger den?

Struktur och plats i kroppen

Prostata är en manlig exokrin körtel, vars korrekta funktion beror på reproduktionssystemet och förmågan att föröka sig. Den ligger direkt under blåsan. Formen på prostatan är lite som en kastanjplattad på ena sidan, den består av två laterala, mer voluminösa lober och en mellanliggande lob. Körteln håller fast vid botten av blåsan, som omger den övre delen av urinröret. Detta arrangemang tillåter det att ha viss effekt på urinvägarnas funktion.

Grund av det faktum att andelen prostata pressa urinröret och isoleras honom hans hemliga, chanserna att patogener tränger in i blåsan och sedan njurarna är signifikant reducerad. Men med utvecklingen av en sådan sjukdom som adenom kan proliferativ prostata vävnad störa den normala dräneringen av urin från kroppen.

Varför är järn på denna plats?

Detta arrangemang av prostatakörteln är förknippat med dess funktioner. Hemligheten som utsöndras av glandulära vävnader spelar en mycket viktig roll för en mans förmåga att befruktas. Vätskan verkande genom kanalerna in i urinröret, det blandas med spermatozoer och därefter utmatas till utsidan. Sekretionen innehåller en hel uppsättning ämnen som närmar sig, skyddar spermatozoa från skadliga mikroorganismer och ökar deras rörlighet.

Dessutom myofibrer körtel vid tidpunkten för utlösning och minskat antal spermier trycks in i urinröret och därefter överlappning den, som förhindrar kontakt med sperma skadligt för deras surt medium.

De viktigaste symptomen på sjukdomar

Platsen för prostata påverkar lokalisering och karaktär av de symtom som uppträder vid vissa sjukdomar.

Utvecklingen av patologier kan uttryckas i följande:

 • urinvägar: urinstrålen blir trög, diskontinuerlig, och själva processen orsakar obehag åtföljs rezyu, brännande (typiskt orsakar symtom såsom adenom);
 • observerade felfunktioner i reproduktionssystemet: utveckla erektil dysfunktion, förändrad förnimmelse under samlag, minskad spermier livskraft, vilket ofta leder till infertilitet;
 • Det är värk och smärta i perineum, i ljummen, med förvärringen av sjukdomen blir den skarp, mer intensiv, kan ge tillbaka könsorganen.

Obehagliga känslor i prostatakörteln, utseendet av ömhet eller störningar i det genitourinära systemet bör vara orsaken till omedelbar överklagande till en specialist. Särskilt uppmärksam på ens eget välbefinnande bör behandlas av män i vuxen ålder. En snabb behandling kommer att öka chanserna för ett positivt resultat i kampen mot sådana farliga sjukdomar som prostatit, adenom, cancer.

Hur man hittar järn

Prostata, till skillnad från andra inre organ, kan undersökas nästan direkt, men endast hos män i fertil ålder. Detta beror på det faktum att prostatakörteln uppnår sin standardstorlek under puberteten och hos barn och ungdomar 12-15 år har ännu inte tillräckligt utvecklade för att hitta kroppen svårt.

Platsen för prostatan underlättar diagnosen och uppförandet av många terapeutiska manipuleringar. Den bakre delen av körteln angränsar nära ändtarmen. För att hitta orgeln kan vara på ett avstånd av 4-5 cm från anusen.

Det finns också ett andra sätt att penetrera prostata - åtkomst genom urinröret. Det används mycket mindre ofta, eftersom på grund av urinrörets lilla diameter är det associerat med vissa svårigheter och det är smärtsamt. Att veta var prostatakörteln är belägen kan du känna igen många sjukdomar i de inledande stadierna, vilket ökar effektiviteten av behandlingen och kommer att möjliggöra att bibehålla människors hälsa i många år.

Drift med prostata adenom

Prostata är körteln som ligger i bäckenområdet. Vid avvikelser i kroppens arbete kan prostatit och andra farliga sjukdomar inträffa.

Hon är ansvarig för kvaliteten på spermier och påverkar spermiernas rörlighet, så att du ska bli gravid, du behöver ägna särskild uppmärksamhet åt din hälsa. Många människor är intresserade av ämnet: prostata adenom och kirurgi.

Och det finns frågor, adenom hos prostata hos unga är vanligare eller hos män i åldern? Vad är typ av operation för att ta bort formationer?

Vilken operation är säker? Hur lång tid tar borttagningen? Hur går det att ta bort adenom?

Bra hälsa, kära läsare. Det här är Alexander Burusov, och i den här artikeln kommer du att kunna hitta svar på alla ovanstående frågor. Låt oss börja.

Funktioner av kroppen

 • Muskelvävnaden behåller urinen och på grund av dynamiska sammandragningar utsöndras spermierna;
 • skyddande funktion - skyddar mot inträde av olika infektioner, virus och skadliga mikroorganismer;
 • Det producerar hormoner som säkerställer hela organismens normala funktion.

För att förhindra stagnation av vätska behöver du regelbundet sexliv. Detta är av stor betydelse för hela kroppssystemets normala funktion.

Om det avlägsnas kirurgiskt kan det orsaka impotens. Därför är det viktigt att kontakta urologen vid de inledande skeden.

Var är orgelet?

Det är beläget i rektumområdet och det finns bara på den platsen. Först och främst bör du tvätta händerna, bära handskar och fingera ett speciellt verktyg, tränga igenom hålet och försiktigt få fingret att hitta orgeln. Det känns elastiskt och fjädrande, om man känner av smärta och obehag under undersökningen, talar det om antingen doktorns kompetens eller den psykologiska belastningen, kan indikera förekomsten av allvarliga sjukdomar eller förekomsten av inflammation, vilket nödvändigtvis måste behandlas.

Starkt pressande på prostata slemhinna är inte önskvärt. En man borde inte ha smärta.

Det ökar när inflammation uppstår, vilket kan orsakas av olika skadliga mikroorganismer. Om ett virus eller en infektion träffar kroppen smittas infektionen när mikroberna når den genom blåsan eller rektummen.

Vilka faktorer påverkar kroppens övergripande tillstånd

 • låg aktivitet livsstil
 • kroppens hypotermi
 • dålig näring
 • frekvent samlag eller en lång paus i sexuella relationer.

Dessa faktorer påverkar den aktiva utvecklingen av sjukdomen. Oftast uppstår sjukdomen hos äldre.

Symptom på sjukdomen

Om det finns minst ett av symptomen är det viktigt att kontakta urologen samtidigt, så snart som möjligt. Symtom på sjukdomen kommer att försvinna om alla metoder tillämpas korrekt. Prostatit är en mycket farlig sjukdom, eftersom den kan utvecklas och förändras till mycket tunga former.

Om slemhinnans storlek ökar kraftigt, kan det inte bara ge obehag och smärta, men stänger också urinflödet helt. Därefter förekommer vätskestagnation i bäckenorganen, vilket orsakar en mycket allvarlig inflammation, vilket resulterar i maligna cancerformer.

Symptom på sjukdomen

När en cancer i slemhinnan uppstår symptom som är svåra att inte märka och inte uppmärksamma dem. På grund av den aktiva manifestationen av sådana symptom är det möjligt att upptäcka sjukdomen i de tidiga stadierna. Det är nödvändigt att behandla så tidigt som möjligt för att förhindra smärta och konsekvenser.

Bland de viktigaste symptomen på cancer kan identifieras:

 • stark allmän svaghet
 • störningar i urinproduktionen
 • smärta vid utlösning
 • akut smärta i perineum
 • ökad kroppstemperatur;
 • immunitet minskar
 • Utseendet på kalla symptom.

Hur man får reda på sjukdomen

Oberoende att lära sig om förekomsten av sjukdomen i praktiken är omöjligt. Hemma är det inte realistiskt att utföra en diagnos. Det är av den anledningen att när de första symptomen uppträder är det viktigt att konsultera en läkare.

Läkaren kommer att göra en detaljerad undersökning, varefter du kommer att överlämna alla de viktigaste testerna. Ett obligatoriskt villkor är överlämnandet av en allmän blodprov, och smarta på tanksåningen. När urologen erhåller resultaten från testen kommer han att noggrant analysera dem och föreskriva en behandlingssätt enligt alla indikatorer.

Under undersökningen av anusen utförs diagnosen av körteln också. Specialisten tittar på volymerna och produktens allmänna skick. Om patienten upplever svår smärta under undersökningen är det möjligt att diagnostisera med hjälp av specialdesignad utrustning, till exempel ultraljud av bäckenorganen.

En viktig punkt är att konsultera en läkare vid utseendet av det första tecknet. Eftersom det är omöjligt att ordinera ett läkemedel för dig själv från en sjukdom som kanske inte är närvarande. Dessutom kan symtomen på en sjukdom vara för lik en annan sjukdom.

Om en sjukdom upptäcks kan behandling förekomma både med användning av olika läkemedel, suppositorier och med hjälp av fysioterapiövningar och massagekurser. Patienterna är ofta förskrivna antibiotika, eftersom de bekämpar infektion väl, förbättrar patientens övergripande tillstånd, främst lindrar inflammation.

Om sjukdomen är mycket försummad, används en kirurgisk metod för att eliminera problemet. Läkemedelsmetoden visar bara goda resultat först i början av sjukdomsutvecklingen.

Om patienten är mycket sjuk kommer patienten att stanna på sjukhuset, och behandlingen kommer redan under konstant övervakning av högkvalificerade specialister. Om du värdesätter din hälsa, kontakta omedelbart kliniken. Folkhanteringsmetoder är mycket farliga, de är inte ofarliga örter, de har samma kraftfulla effekt som antibiotika.

Kirurgisk avlägsnande av adenom

Resektionerna började utföras mindre och mindre, på grund av att ett stort antal effektiva läkemedel uppkom, vilket gör det möjligt att bli av med prostatakörteln. Men trots detta, ta bort prostata adenom kirurgiskt nog ofta är detta en av de vanligaste teknikerna som utför kirurgi. Om vi ​​tar hänsyn till statistiken kan vi dra slutsatsen att var tredje av 8 män tar bort adenomen kirurgiskt.

Denna sjukdom uppträder oftast hos äldre, risken för denna sjukdom ökar med åldern. Den kirurgiska metoden tillämpas endast vid akut sjukdom.

Det utförs med hjälp av transuretral resektion eller med hjälp av adenomektomi. Resektion sker oftast under lokalbedövning. De viktigaste indikationerna för sitt beteende:

 • långvarig retention av urin
 • infektion i det genitourära systemet, vilket är associerat med adenomen;
 • njursvikt långt;
 • akut urinretention.

Används oftast Metod för transuretral resektion. Kirurgi utförs om kirurger är säkra på att hela processen inte kommer att vara längre än en timme och utförs när körtelvolymen är cirka 75 ml.

Risken för blödning beror direkt på hur länge resektionen kommer att varas. Ju längre det varar desto större risk för blödning och andra konsekvenser.

Varaktigheten beror direkt på försummelsen och scenen av sjukdomen, nämligen prostataformen. adenomectomy Det används när prostatakörteln är mycket stor, så använd en så kallad öppen metod. Om organ har liten inflammation och små dimensioner kan den avlägsnas med transuretralmetoden.

Innan kirurgen fungerar utan störning är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning och skicka alla nödvändiga prov. Detta är nödvändigt för att utesluta cancer. En annan populär metod för att ta bort adenom - laseroperation.

Det finns en operation utan risk för blödning, utan snitt och ärr. Denna metod är relevant i närvaro av adenom och när det finns kränkningar av blodkoagulering. När prostata tas bort tar inte operationen lång tid.

komplikationer

 • blödning;
 • fördröjning eller inkontinens
 • inflammation av infektiösa komplikationer;
 • bildning av trombi;
 • hög kroppstemperatur
 • deformation av blåsans hals.

slutsats

När de första symptomen uppstår ska du omedelbart kontakta en läkare för en fullständig undersökning. När allt är i början är det mycket lättare att behandla sjukdomen. Då kommer det att finnas en chans att få genom medicinen.

Avlägsnandet av prostata adenom och den typ av kirurgisk ingrepp som kommer att tillämpas på dig beror helt och hållet på din totala hälso- och slemhinnestorlek.

Experter rekommenderar inte självmedicinering. Eftersom det är omöjligt att göra en grundlig diagnos hemma är det specialist som föreskriver enbart en individuell behandlingskurs baserat på testresultaten.

Återställande av prostas normala funktion utan råd från en urolog är nästan omöjligt.

Prostatacenom: symptom, diagnos, behandling hos män

Adenom av prostata Är närvaron av godartad tillväxt av prostata körteln belägen i urinrörets omkrets.

För att förstå essensen av prostataadenom måste du vända dig till anatomi.

prostata - det manliga könsorganet, vilket har formen av en kastanj och är beläget i gren mellan den yttre sfinktern i urinröret och urinblåsan. En del av urinröret passerar genom tjockleken på prostatakörteln. Dessa egenskaper orsakar också utseendet på de viktigaste symptomen i sjukdomar i prostata.

Vävnaden i prostatakörteln under vissa förutsättningar börjar växa aktivt - till hypertrofi. Vävnaden förändrad på detta sätt kallades adenom. Denna tumör är godartad, d.v.s. det ökar sin storlek långsamt utan att orsaka metastaser. Men när det växande adenomet komprimerar urinröret och körteln i sin tjocklek, uppträder tecken på sjukdomen.

Adenom av prostata uzi foto

Varför förekommer prostata adenom och vem är i riskzonen?

Adenom av prostata - En av de vanligaste sjukdomarna bland män av hög ålder.

Studien visade att prostataadenom inträffar hos 25% av männen i åldrarna 40-50 år, 50% på 50-60 år, 65% 60-70 år, 80% på 70-80 år, i mer än 90% - över 80 år gammal. Symptomen på sjukdomen och därigenom varierar diagnosen av prostata adenom kraftigt. Anledningen till detta är en annan intensitet av symtom hos olika män. Symtom på problematisk urinering handlar om 40% av männen med denna sjukdom, men endast 20% av dem söker sjukvård.

Det finns inga exakta uppgifter om orsakerna till prostata adenom. De flesta forskare tror att de mest sannolika faktorer som leder till prostatacancer är åldersrelaterade förändringar och normal utsöndring av manliga könshormoner.

Data om ärftlig benägenhet till sjukdomen bekräftas inte, endast är förutsättningen för tidig utveckling av prostata adenom ärvt.

Enligt andra teorier påverkas tillväxten av prostata adenom av sexuell aktivitet, överdriven kroppsvikt, alkoholkonsumtion och rökning - faktorer som väsentligt bidrar till framväxten av prostata adenom.

Hur manifesteras prostata adenom?

Under påverkan av tillväxten i prostata vävnaden finns en ökning i organet, som i sin tur komprimerar (smalnar) urinröret. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

Svårighet och frekvent urinering - speciellt ofta urinering på natten. Detta förklaras av särdragen i den nervösa reglering av blåsans funktion. Män kan absolut inte känna något obehag under dagen, men på natten går de upp på toaletten 3-4 gånger och knappt tömmer blåsan. Känslan av ofullständig frisättning av blåsan är ofta oanvändbar på grund av snabb urinering på morgonen. Män med detta problem klagar på att, trots normal urinering på dagtid, på morgonen måste de göra det 3-4 gånger per timme.

Försvagningen av urinströmmen - manifesterar sig vid sjukdomsens första skede, tills utseendet av andra symtom på sjukdomen ofta går obemärkt.

Plötslig, svår (imperativ) önskan att urinera - i närvaro av detta symptom tenderar män att konsultera en läkare.

Urininkontinens är ett symptom som verkar förekomma med långvarig utveckling av adenom.

Alla ovanstående tecken på sjukdomen är inte omedelbart uppenbara, men gradvis ökar deras antal med tiden. Under en lång tid kan prostata adenom manifestera sig av ett enda diskret symptom. Ett sådant tillstånd en man kan hitta orsaken i form av ålder, stress eller andra faktorer, men när komplikationer börjar och mer obehagliga symptom uppträder, söker han en läkare.

Vad är risken för prostata adenom?

Adenom av prostata Är en godartad tumör, d.v.s. självständigt adenomceller kan inte växa och bilda metastaser. Den största faran för denna sjukdom är i dess komplikationer.

De vanligaste komplikationerna av prostata adenom inkluderar:

 • Urinvägsinfektioner (pyelonefrit, prostatit, cystit) - förekommer ofta med prostataadenom och är förknippade med ofullständig tömning av blåsan, vilket blir den optimala miljön för reproduktion av mikrober. De resulterande infektiösa inflammationerna i form av komplikationer skapar ännu större olägenheter i människans liv.
 • Stenbildning är en frekvent satellit av prostata adenomen. Ibland blir detektion av njursten det enda tecknet på sjukdomens närvaro.
 • Akut urinretention är den vanligaste komplikationen av adenomflödet. Dess förekomst underlättas genom användning av alkohol och vissa mediciner. I detta fall uppstår inte urinering på grund av fullständig överlappning i urinröret på grund av svullnad i körteln. Denna komplikation kräver omedelbar medicinsk behandling.
 • Renal kronisk misslyckande - manifesterad med en långvarig sjukdomsförlopp och kan leda till ett dödligt utfall med prostata adenom.

Alla fall av död i prostata adenom är förknippade med utvecklingen av komplikationer och otillbörlig behandling av sjukdomen. I det här fallet sker döden huvudsakligen på grund av tre orsaker - sepsis, njursvikt och komplikationer efter operationen.

Det bör komma ihåg att med prostataadenom ökar antalet symtom på sjukdomen med ålder, och frekvensen av komplikationer liknar andra sjukdomar. Sådana komplikationer kan förebyggas om du kontaktar din läkare i förväg och börjar behandling.

Prostata adenom: Metoder för diagnos

I de flesta fall orsakar diagnosen prostata adenom inte svårigheter. Vid den inledande undersökningen tar läkaren hänsyn till en mans klagomål och utför en rektal fingerundersökning av prostatakörteln. För att klargöra diagnosen, samt bestämma omfattningen av urinering och storleken på adenomen, applicera urlömmetri och ultraljud.

Ultraljud av prostata kan du bestämma storleken på adenom och prostata, närvaron av stenar och nodalformationer. Även resultaten av ultraljud är nödvändiga för val av behandlingsmetod. Också studien av tillståndet av blåsan, urinledarna och njurarna.

Uroflowmetry är en metod som gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt bestämma svårighetsgraden vid urinering. Med denna studie behöver en man urinera och speciell utrustning bestämmer tiden för urinering och flödeshastigheten för urin, d.v.s. kommer att möjliggöra i en kvalitativ typ att korrigera tillgängliga överträdelser.

Dessutom är ett PSA-blodprov obligatoriskt. Med sin hjälp utförs differentialdiagnos av prostatacancer och prostata adenom. Normen anses vara en nivå som inte överstiger 4 ng / ml. Om denna diagnos ger diskutabel data, föreskrivs en diopsi av prostatakörteln för godkännande av den slutliga diagnosen.

Även ibland använts röntgenmetoder för forskning (cystografi, excretory urografi), vilket möjliggör att bedöma effekten av förstorad prostata i urinvägarna. Att eliminera sjukdomar i urinblåsan och urinröret, som har liknande symptom, och som förberedelse för operation med användning av cystoskopi metod - undersökning av urinblåsan och urinröret med användning av ett speciellt verktyg.

Prostata adenom: behandlingsmetoder

Den enda behandlingsmetoden som kan rädda en patient från prostata adenom är kirurgi. Men vid de första skeden av sjukdomen och i närvaro av kontraindikationer till kirurgisk behandling föreskrivs medicinering för att minska de progressiva symtomen på sjukdomen. På grund av låg effektivitet har fysioterapeutiska icke-operativa metoder inte använts i stor utsträckning.

År 1993 den internationella kommittén för behandling av BPH symptom föreslog en skala från I-PSS, som låg till grund för den samlade bedömningen av hur allvarlig urinvägar. Om den här omfattningen är mängden mindre än 8 bollar - sjukdomen inte kräver behandling, förskrivare konservativ behandling för 9-18 poäng, 18 poäng eller mer - kirurgiskt avlägsnande.

Det finns olika metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom:

Transuretral resektion eller TUR är en allmänt använd metod, eftersom en sådan operation utförs genom urinröret utan snitt. Det kan dock endast användas med en adenomvikt på upp till 60 g och upp till 150 mg återstående urin i urinblåsan. Denna metod får inte heller användas för patienter med nedsatt njurfunktion.

Adenomektomi (öppen prostatektomi) är en populär metod för operativ behandling av prostata adenom på grund av det minsta antalet kontraindikationer. Det är aktuellt att använda vid en massa av prostata över 40 gram och mängden resterande urin från 150 ml. Störa inte operationen och olika komplikationer av patologi.

Laserablation, laserförstöring och TUR-förångning av prostatakörteln - används med dessa rekommendationer som TUR. Dessa metoder anses vara mer förlåtande, är blodförlust under operationen minimeras, så att operationen kan utföras med en tumörmassa på 60 g och att öva den på unga patienter för vilka det är viktigt att bevara den sexuella funktionen.

Kirurgen väljer driftmetoden beroende på svårighetsgraden av symptomen på sjukdomen, det allmänna tillståndet hos patienten, mängden återstående urin, storlekar av BPH. Dagens läkare föredrar minimalinvasiva metoder (laser förstörelse, turnera, etc.), eftersom sådana operationer utförs utan snitt och inte tvinga patienten att stanna under en lång tid under narkos, de genomförs under spinal anestesi. Till följd av detta reduceras den postoperativa perioden för rehabilitering av patienten och livskvaliteten förbättras.

Behandling av prostata adenom: minimalt invasiva metoder

Till skillnad från andra medicinska anvisningar i urologi producerar många kirurgiska ingrepp utan öppen åtkomst. Många specialverktyg har utvecklats som möjliggör manipulering utan nedskärningar. Många av dem kan utföras i ett omklädningsrum under lokalbedövning. Användningen av sådan teknik kan avsevärt minska det fysiska och psykologiska postoperativa traumet. I minst fall minskar blodförlusten. Behandling med en minimalinvasiv teknik kräver inte långsiktig rehabilitering, sjukhusvistelse, borttagning av suturer. Allt detta gör dessa metoder mer föredragna, särskilt bland unga patienter, för vilka det är viktigt att snabbt återställa arbetskapacitet och livskvalitet.

Den äldsta endourologiska metoden för behandling av prostataadenom är transuretral resektion av adenomen. Efter denna typ av operation finns det mycket färre komplikationer än med öppna kirurgiska ingrepp. Men med tanke på tekniska möjligheter metod har ett antal begränsningar: mängden återstående urin kan inte överstiga 250 ml, och adenom vikt - 60 turer används inte när patienten har njurinsufficiens.

Vid transuretral resektion skärs progenas adenomvävnad från insidan av ett speciellt instrument, och dess rester avlägsnas från blåsan med hjälp av en speciell ballong. Det största problemet med detta är stopp av blödning. Vanligtvis stoppas blodet genom koagulationsmetoden, men ibland är sådana åtgärder inte tillräckligt och det är nödvändigt att ta bort prostata vävnaden dessutom. Med sådana manipuleringar ökar risken för skador på urinröret, urinblåsan och andra organ i omedelbar närhet kraftigt. Förutom andra, representerar en särskild fara komplikation avses TUR-syndrom, som uppstår när överdriven blödning med sug stora mass hypotoniska eller isotoniska vätskor (som används för att sträcka tyget och fylla blåsan under operationen).

För närvarande blir en ny metod för att avlägsna adenom i prostatakörteln populär - med hjälp av en laser. I det här fallet utförs inga snitt, åtkomst till orgeln genomförs via urinröret. Denna metod har fler möjligheter och orsakar färre komplikationer än TUR-adenom.

Laseren användes först av urologer 1960. Men de första försök att behandla adenomen med hjälp av lasern hade färre begränsningar, som åtföljdes av ett allvarligt ödem i urinröret efter operationen. Till följd av detta upplevde patienten en ökning av perioden av kateterisering av blåsan, vilket allvarligt påverkade livets kvalitet.

Hittills finns det en helt ny typ av laser som inte cauterize adenomvävnad, men fördunstar dem. Moderna urologiska lasrar arbetar med principen om selektiv (selektiv) laserindunstning, som används för att avlägsna patologiska vävnader. Kombinationen av laserparametrar - strålning, puls- och våglängdsscheman - möjliggör resultat som inte är jämförbara med andra metoder: vävnadskador är uteslutna. Jämfört med TUR, laserkoagulation och andra metoder är deras alternativ i form av laserselektiv indunstning ett bekvämt och smärtfritt förfarande som minskar sannolikheten för komplikationer.

För att förstå principen om verkan av selektiv laserindunstning av vävnader, måste man vända sig till den fysiska sidan av tekniken. Eftersom mjuka vävnader innehåller en stor mängd vatten måste laserstrålning absorberas väl av vatten för att fullständigt beskära vävnad. För att framgångsrikt stoppa den blödning som uppstått krävs också att hemoglobin absorberas av blodet. Lasersystemet har fördelen att kunna tillhandahålla den högsta absorptionsgraden av både hemoglobin och vatten vid en konstant våglängd. Laserstrålens strålningsschema ger effektiv fokusering och strålningsavgivning till adenoidvävnaden. Denna operation kan utföras under lokalbedövning, och patienten upplever minimal obehag och biverkningar.

Användningen av laser förångning av prostata adenom har färre restriktioner än den traditionella TURP på grund av minimal blodförlust och inget behov av narkos. Därför blir det realistiskt att utföra operation i ung ålder, när det är nödvändigt att upprätthålla sexuell funktion och med en adenomassa från 60 g.

Prostata adenombehandling

Appliceringen av laseravdunstningsmetoden exkluderar praktiskt taget komplikationer som kan inträffa efter TUR, och själva operationen har signifikanta fördelar:

Den ideala lösningen för män som tar antikoagulantia;

påverkar inte blåsans funktion och patientens sexuella funktion;

mindre stress på organen i hjärt-kärlsystemet;

förebyggande av retrograd ejakulation som ett förebyggande förfarande

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata eller BPH hos män: orsaker, kontraindikationer och foton av sjukdomen

Tillståndet i prostatakörteln påverkar människors välbefinnande, livsstil och arbetsförmåga.

Hyperplasi av prostata (prostata adenom) kan orsaka många problem, varav den främsta är problemet med normal urinering.

Tidig behandling bidrar till att korrigera utvecklingen av adenom med hjälp av droger eller kirurgiska metoder.

För en noggrann diagnos av sjukdomen måste du besöka en urolog. I den här artikeln kommer du att ta reda på vad orsakerna till prostata adenom är, visar foton tydligt sjukdomen.

Vad är prostata adenom?

Prostatakörteln (prostata) är ett litet organ som består av muskler och körtlar. Denna körtel utför viktiga funktioner i hankroppen. Det framhäver en speciell hemlighet (juice) som försvinner spermierna under utlösningen.

Ovanför prostatakörteln är blåsan, genom vilken passerar urinläkaren. Med en erektion blockerar prostata ingången till blåsan. Körteln är gjord av tubuler och alveoler.

Hyperplasi ser visuellt ut som en ojämn eller jämn spridning av vävnader. I det här fallet är vanligen tydliga delar av kroppen. Adenom av prostata hos män kan spridas i alla riktningar.

Vid bildandet av adenom (hyperplasi) förändras olika typer av vävnader, så naturen hos denna godartade tumör eller dess delar kan vara:

 • muskulös (myomatös);
 • ärrbildning (fibröst);
 • eller glandulär (adenomatös).

Prostatan innehåller tre typer av körtlar, och alla kan genomgå spridning. Neoplasmer ersätter gradvis en hälsosam vävnad. Hyperplasi börjar med små knutar som gradvis multiplicerar och ökar.

Vad är namnen på denna sjukdom?

Förändringar i, karakteriserad av godartad proliferation av prostatakörteln, har flera namn i rysklitteraturen. "Prostata adenom" och "prostata adenom" är namn mer kända för patientens hörsel. Ändå återspeglar de nya namnen - BPH (godartad prostatahyperplasi) eller BPH (godartad prostatahyperplasi) mer fullständigt kärnan i dessa förändringar.

I böcker och artiklar skrivna av ryska urologer från slutet av 1900-talet och början av 1900-talet kallas sjukdomen "prostata hypertrofi". Termen "hypertrofi" betyder en onormal ökning av något (organ, celler). I början av 1900-talet uppträdde en term i urologi "prostata adenom", vilket visade att den expanderande vävnaden var ingenting annat än en godartad tumör i prostata-adenom.

Samtidigt började ett antal forskare använda termen "hyperplasi" (med hypertrofi hos organ eller cellerna, ökar deras storlek bara, och med hyperplasi ökar orgeln på grund av ökningen av antalet celler).

I framtiden uppträdde skillnader i ryska och engelska medicin.

Redan i mitten av 20-talet, i referensböcker och läroböcker, kallades sjukdomen benign prostatahyperplasi - BPH, att det ryska språket kan översättas som "godartad prostatahyperplasi".

Sovjetkirurger använde termen "prostata adenom" och "prostata adenom" och trodde att de var korrekta. Sådana termer är vana vid denna dag, de är mer kända för patientens hörsel. Under de senaste 10-15 åren har sjukhusläkare i patientens kort kallade sjukdomen inte "prostata adenom", men BPH (i en annan variant - DHP).

orsaker till

De första klagomålen om frekventa önskningar kan uppstå vid 40-45 års ålder. Vid denna ålder diagnostiseras BPH i urologi hos 20-27% av männen.

Vad orsakar män prostata adenom? Ju äldre mannen, desto högre risk för orghyperplasi. Orsakerna till prostataadenom hos män är associerade med hormonella förändringar.

Med fullbordandet av vuxenlivet hos män reduceras produktionen av testosteronhormonet och produktionen av kvinnliga hormoner - extrogener ökar.

En annan orsak till otillräcklig produktion av testosteron är att hypofysen och hypotalamusen i prostata adenom misslyckas av olika orsaker.

I riskzonen är alla män, oavsett bostadsort, ras, aktivitet, fysisk aktivitet. Det fanns ingen koppling mellan prostatahyperplasi och tobaksrökning eller alkoholmissbruk. Den viktigaste riskfaktorn är en persons ålder. Det finns inte heller någon koppling mellan bildandet av godartad prostatahyperplasi och akut eller kronisk prostatit.

Vad är godartad prostatahyperplasi (BPH)?

Den friska prostatan ser ut som ett symmetriskt, rundat organ med trekantigt tvärsnitt, ljusrosa färg. I sektionen ser du även lober. Hyperplasi, spridning av vävnader, gör orgelen oval, rund eller ger den en oregelbunden form och heterogenitet av strukturen.

Ökningen kan vara signifikant, och formen på lobes och körteln som helhet är helt asymmetrisk. Dessa förändringar är tydligt synliga på ultraljudsmaskinens skärm (i bilderna kan du också se blåsans deformation och mängden resterande urin).

Den friska prostaten har formen av en planad, topp ned, triangel. Storleken på en hälsosam prostata i bredden är i genomsnitt 4 cm, i längdriktningen - från 3,5 till 4 cm. Volymen av en hälsosam prostata är cirka 20 kubik cm.

Hur ser prostata adenom ut?

Symtom och tecken

Tecken och symtom på sjukdomen kan vara flera uppmaningar att urinera under dagen, med ofullständig frisättning av blåsan.

Ett annat symptom på prostataförstoring är problemen med den faktiska urineringsprocessen:

 • svag, inte intensiv ström;
 • Behovet av att påkänna bukmusklerna vid urinering.
 • Efter att patienten peed, känns det att blåsan fortfarande är full;
 • urinladdning av urin droppar efter urineringstiden
 • smärta i det suprapubiska området efter urinering.

Nedan finns symtomen på olika stadier av sjukdomen.

 1. Den första etappen - jeten har inget tryck, medan det finns starka, frekventa uppmaningar (särskilt på natten) är urinering svårt.
 2. Den andra etappen - jeten har inget tryck, medan det finns starka, frekventa uppmaningar.

Ofullständig tömning av blåsan och bildandet av resterande urin. Eventuell akut retention av urin, som en följd - ett brott mot njurarna.

 • Den tredje etappen - på grund av överlappning av urinröret urinerar patienten med stor svårighet. Eventuell akut retention av urin, vilket kräver behandling till en kirurg. Urin suger spontant efter droppe. Njurfunktion bryts.
 • Vad kan och kan inte göras?

  Vid ett adenom av prostata kontraindikationer följande:

  • att lyfta vikter;
  • superkool, simma i ishålet;
  • sola i solen, överhettning, inklusive - i badet;
  • det finns rött kött, kryddig mat, margarin, animaliska fetter, mjöl livsmedel, andra livsmedel förbjudna av kost;
  • drickande alkohol och kolsyrade drycker;
  • Att cykla med fel sadelval
  • Rökning (rökning begränsar blodkärlen och är oförenlig med behandlingen av ett antal droger);
  • att missbruka alkohol.

  När hyperplasi i prostatakörteln kan och bör vara:

  • leda en aktiv livsstil, gå mycket;
  • att gå in för sport, inte kopplad till lyftning, för att förbättra blodcirkulationen inom området för ett litet bassäng;
  • engagera sig i motionsterapi och yoga;
  • ta ett bad vid en viss temperatur efter samråd med en läkare. Allt om vattenförfaranden för prostata adenom hittar du här;
  • att leda ett sexuellt liv eller onanera efter samråd med en urolog
  • observera en diet
  • det måste finnas tomater och tomatpasta innehållande lykopen;
  • normalisera vikt
  • efter 45 år en gång om året för att besöka en urolog
  • glöm inte att förebygga sjukdomen.

  Medicinens riktning, som behandlar prostataadenom, kallas "urologi". Sjukdomar i prostata behandlas av en urolog. Om en man bor i ett område där det inte finns några smala specialister, bör han konsultera en terapeut som kommer att hänvisa till en urologkirurg. Urologist är också specialist på sjukdomar i njurarna och organen i urinvägarna.

  Behandlingsalternativ

  Förfarandet och behandlingsregimer för BPH bestäms av en urolog efter att ha utfört diagnostiska förfaranden och erhåller testresultat. Den viktigaste analysen är analysen på PSA (specifikt peptidantigen). I de flesta fall kan BPH-prostata behandlas utan operation.

  medicinering

  Om sjukdomen i prostataadenom har nått det extrema skedet och läkemedlet hjälper, ordinerar läkaren medicinsk behandling för BPH. Moderna preparat visade hög effektivitet vid behandling av prostatahyperplasi.

  Det finns två grupper av effektiva droger.

  1. Droger som lindrar spänningar från prostata, minskar sin ton.

  I den avslappnade prostata blir urinvägarna större och urin från blåsan går fritt.

 • Läkemedel som minskar produktionen av testosteron. När du tar dessa droger, minskar prostata i storlek, könsdriften minskar, spermiervolymen minskar. Som ett resultat pressar prostata mindre på urinröret.
 • Växtbaserade preparat har en viss helande effekt, men koncentrationen av substanser som påverkar prostatavolymen är mycket lägre än i syntetiska droger.
 • Behandling med ljus och mikroclyster. På fördelarna och nackdelarna med droger i denna form läs i vår artikel.
 • Kirurgisk ingrepp

  Det finns flera metoder för kirurgisk behandling. Läkaren kan erbjuda patienten en sparsam operation med användning av modern utrustning. I extrema fall tas patienten bort från prostata. Metoder för kirurgisk behandling kan vara invasiva (storskalig kavitoperation) och minimalt invasiv (sparsam metoder, där öppning av kaviteten görs punktvis eller inte alls). Det finns följande typer av operationer:

  invasiv:

  endoskopi:

  • transuretal nålablation;
  • transuretral resektion;
  • transuretral snitt;
  • transuretral elektropolarisering.

  Minimalt invasiv (ej endoskopisk):

  • kryokirurgi;
  • fokuserad ultraljudsbehandling;
  • ballongdirigering;
  • injektioner av etylalkohol;
  • Mikrovågs hyperthermia;
  • mikrovågstransuretal terapi;
  • installationen av en urethralstent

  Ibland är patienten ordinerad embolisering av blodkärl. Detta förfarande är utformat för att minska blodflödet till prostata, vilket leder till en minskning av dess storlek.

  Folkmekanismer

  Folkmekanismer inkluderar behandling med infusioner och avkok av växter, pumpaolja och frön, honung, bi soppa, propolis, te, honung sbitnem. Som medicin används lökskal, potatisjuice, ricinolja, saltförband.

  Eventuella komplikationer

  I avsaknad av behandling hos patienter vid 2 och i synnerhet 3 steg av sjukdomen kan det förekomma komplikationer av prostatacenomen.

  I patientens urinblåsa kan blodet uppstå på grund av skador på blodkärlen från alltför stort urintryck.

  Vad mer är farligt för prostata adenom hos män? Blodkärl kan skada blåsornas stenar.

  Av den kvarvarande urinen bildas stenar, speciellt om den inflammatoriska processen (cystitis) sker i blåsan.

  Blåsans muskler kan genomgå sträckning och dystrofi, kasta urin i njurarna kan leda till pyelonefrit och utveckling av njursvikt. Tumör adenom prostata kan orsaka kronisk prostatit.

  Tack vare den här artikeln lärde du dig vad orsakerna till prostata adenom hos män och kände också till bilderna av godartad prostatahyperplasi och upptäckte vilka komplikationer sjukdomen kan ha.

  Användbar video

  I nästa video om symptomen på BPH och behandlingen av denna sjukdom: