Huvud
Massage

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - Spridning av prostatakörtelvävnad, vilket leder till en överträdelse av urinflödet från urinblåsan. Karaktäriserad av frekvent och svår urinering, inklusive natt, försvagning av urinströmmen, ofrivillig urladdning av urin, tryck i urinblåsan. Därefter kan en fullständig retention av urin, inflammation och bildandet av stenar i blåsan och njurarna utvecklas. Kronisk urinretention leder till förgiftning, utveckling av njurinsufficiens. Diagnos av prostata adenom innefattar ultraljud av prostata, undersökning av dess hemlighet, om det behövs - biopsi. Behandling är som regel kirurgisk. Konservativ behandling är effektiv i början.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska avdelning. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar. Prostataadenom karakteriseras av en godartad kurs.

Förekomst av prostata adenom

Endast en liten del av patienter som lider av prostataadenom söker medicinsk hjälp, men en detaljerad undersökning kan upptäcka symptom på sjukdomen hos var fjärde man i åldrarna 40-50 år och hos hälften av män från 50 till 60 år. Adenom av prostata detekteras hos 65% av männen i åldrarna 60-70 år, 80% av männen i åldern 70-80 år och över 90% av männen över 80 år. Svårighetsgraden av symtom kan variera avsevärt. Studier inom urologi tyder på att cirka 40% av män med prostataadenom upplever problem med urinering, men endast en av fem patienter i denna grupp söker medicinsk hjälp.

Orsaker till prostata adenom

Mekanismen för utveckling av prostata adenom är ännu inte helt bestämd. Trots den gemensamma opinionen som förbinder prostata adenom med kronisk prostatit finns det inga uppgifter som skulle bekräfta förhållandet mellan dessa två sjukdomar. Forskarna avslöjade inte någon koppling mellan utvecklingen av prostataadenom och användningen av alkohol och tobak, sexuell läggning, sexuell aktivitet, lidande venerala och inflammatoriska sjukdomar.

Det finns ett tydligt beroende av förekomsten av prostata adenom på patientens ålder. Forskare tror att prostata adenom utvecklas som ett resultat av hormonella störningar hos män med början av andropause (manlig klimakteriet). Denna teori är bekräftad av det faktum att män som kastrerats före puberteten och extremt sällan män som har blivit neutrerade efter starten har aldrig lider av prostataadenom.

Symtom på prostata adenom

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt. Den första gruppen av symptom av prostata adenom hänför frekvent urinering, ihållande (obligatoriskt) urinträngningar, nokturi, urininkontinens. Den grupp av obstruktiva symptom karakteristiska för BPH inkluderar svårigheter vid urinering, fördröjning av uppträdandet och ökad urinering tid, känsla av ofullständig tömning, trög urinering intermittent stråle, sila behov.

Det finns tre stadier av prostata adenom:

 • Kompenserat stadium av prostata adenom (steg I)

Dynamiken i urinverkan förändras. Det blir vanligare, mindre intensivt och mindre ledigt. Det finns ett behov av 1-2 gånger att urinera på natten. Normalt orsakar nocturi vid första etappen av prostataadenom inte någon oro för patienten, som associerar ständiga nattliga uppvakningar med utvecklingen av åldersrelaterad sömnlöshet.

Under dagen kan normal urineringshållning bibehållas, men patienter med stadium I prostata adenom noterar en väntetid, särskilt uttalad efter en sömn. Därefter ökar frekvensen av daglösning, och mängden urin som frigörs per enskild urinering minskar. Det finns tvingande önskningar. En urinstråle, som tidigare bildat en parabolisk kurva, sticker ut trögt och faller nästan vertikalt.

Vid första stadiet av adenom av prostatahypertrofi i musklerna i blåsan utvecklas, på grund av vilken effektiviteten av dess tömning upprätthålls. Det finns ingen kvarvarande urin i blåsan vid detta stadium eller praktiskt taget ingen. Funktionstillståndet för njurarna och övre urinvägarna bevaras.

 • Det subkompenserade steget av prostata adenom (steg II)

Vid II-etappen av prostata adenom ökar blåsan i volym, dystrofa förändringar utvecklas i dess väggar. Mängden resterande urin når 100-200 ml och fortsätter att öka. Under hela urineringstiden tvingas patienten att intensivt dra musklerna i bukpressen och membranet, vilket leder till en ännu större ökning av intravesiktrycket. Handlingen av urinering blir multipel, intermittent, vågig.

Gradvis störde urinpassagen på övre urinvägarna. Muskulaturstrukturer förlorar elasticitet, urinvägarna utvidgas. Njurfunktionen är nedsatt. Patienterna är oroliga av törst, polyuri och andra symptom på progressivt kroniskt njursvikt. Om kompensationsmekanismerna misslyckas börjar ett tredje steg.

 • Decompenserat stadium av prostata adenom (steg III)

Blåsan vid III-steget i prostataenomenet sträcker sig, full av urin, detekteras lätt palpatoriskt och visuellt. Blåsans övre kant kan nå nivån och högre. Tömning är inte möjlig även med intensiv spänning i magmusklerna. Lusten att tömma blåsan blir kontinuerlig. Det kan finnas svår smärta i buken. Urin utsöndras ofta, med droppar eller mycket små portioner. I framtiden smärta och uppmaning att urinera gradvis försvaga. Utvecklar en paradoxal retention av urinkaraktäristiken för prostata adenom (blåsan är full, urin fördelas ständigt droppvis).

I detta skede prostata adenom övre urinvägarna dilaterad, njurparenkym funktionen kränks på grund av permanent tilltäppning av urinvägarna, vilket leder till en ökning av trycket i pyelocaliceal systemet. En klinik med kroniskt njursvikt växer upp. Om sjukvården inte är tillgänglig dör patienter av progressivt kroniskt njursvikt.

Komplikationer av prostata adenom

Om behandling inte utförs kan en patient med prostata adenom utveckla kroniskt njursvikt. Med prostata adenom utvecklas ibland akut urinretention. Patienten kan inte urinera med en överflödande urinblåsa, trots den intensiva lusten. För att eliminera fördröjningen av urin kan blåsan kateteriseras hos män, ibland en nödoperation eller en urinblåsning.

En annan komplikation av prostataadenom är hematuri. Ett antal patienter har mikrohematuri, men frekvent och intensiv blödning från adenomvävnad (med trauma på grund av manipulation) eller åderbråck i blåsans hals. Med bildandet av blodproppar, utvecklingen av blåsans tamponad, vilket kräver akutoperation. Ofta är orsaken till blödning med prostataadenom en diagnostisk eller terapeutisk kateterisering.

Stenar i blåsan med prostata adenom kan uppstå som ett resultat av stagnation av urin eller migrera från njurarna och urinvägarna. Med cystolithiasis kompletteras den kliniska bilden av prostata adenom med ökad urinering och smärta som strålar ut mot glanspenisen. I stående position, med promenader och rörelser, blir symtomen mer uttalade, medan den ligger i benägen position det minskar. Karakteristiska symptom "om strålen av urin" (trots ofullständig tömning av blåsan, är urinflödet plötsligt avbryts och återupptas först när positionen för kroppen). Ofta, i prostata adenom utveckla infektionssjukdomar (epididymo, epididymit, vesiklar, adenom, prostatit, uretrit, akuta och kroniska pyelonefrit).

Diagnos av prostata adenom

Läkaren genomför en fingerprovning av prostata. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

En tillförlitlig uppskattning av graden av urinretention i prostata adenom möjliggör uroflowmetri (tiden för urinering och flödeshastigheten för urin bestäms av en särskild apparat). För att utesluta prostatacancer är det nödvändigt att bedöma nivån av PSA (prostataspecifik antigen), vars värde normalt inte överskrider 4ng / ml. I tvistiga fall utförs en prostata biopsi.

Cystografi och excretory urografi med prostata adenom de senaste åren är mindre frekventa på grund av framväxten av nya, mindre invasiva och säkrare forskningsmetoder (ultraljud). Ibland utförs cystoskopi för att utesluta sjukdomar med liknande symtom eller som förberedelse för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Behandling av prostata adenom

Kriteriet för att välja behandlingstaktik för prostata adenom för en urolog är I-PSS-symptomskalan, vilket återspeglar svårighetsgraden av urinproblem. Enligt denna skala, om poängen är mindre än 8, behövs inte terapi. Vid 9-18 poäng utförs konservativ behandling. Om poängen är mer än 18 krävs en operation.

 • Konservativ terapi av prostata adenom

Konservativ terapi utförs i tidiga skeden och i närvaro av absoluta kontraindikationer till operation. För att minska svårighetsgraden av symtomen tillämpas inhibitorer av 5-alfa-reduktas-inhibitor (dutasterid, finasterid), alfablockerare (alfuzosin, terazosin, doxazosin, tamsulosinbehandlade), växtbaserade beredningar (afrikansk plommon barkextrakt eller Saw Palmetto frukt).

För att bekämpa infektion, ofta förknippad med prostata adenom, förskriva antibiotika (gentamicin, cefalosporiner). Efter antibiotikabehandlingen används probiotika för att återställa den normala intestinala mikrofloran. Genomföra en korrigering av immunitet (alfa-2b interferon, pyrogenal). Aterosklerotiska förändringar i de kärl som utvecklas hos de flesta äldre patienter med prostataadenom påverkar intaget av terapeutiska läkemedel i prostatakörteln, så trental är ordinerat för att normalisera blodcirkulationen.

 • Operativ behandling av prostata adenom

Det finns följande kirurgiska förfaranden för behandling av prostata adenom:

 1. prostatektomi. Utförs i närvaro av komplikationer, resterande urin i en mängd av mer än 150 ml är adenomvikten mer än 40 g;
 2. TUR (transuretral resektion). Minimalt invasivt förfarande. Operationen utförs genom urinröret. Det utförs med mängden resterande urin inte mer än 150 ml, adenomets massa är inte mer än 60 g. Ej tillämpligt för njursvikt
 3. laserablation, laserförstöring, TUR-förångning av prostata. Gentle metoder. Den minsta blodförlusten gör det möjligt att utföra operationer med en tumörmassa på mer än 60 g. Dessa ingrepp är det kirurgiska valet för unga patienter med prostata adenom, eftersom de tillåter dig att behålla sexuell funktion.

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer för den kirurgiska behandlingen av prostataadenom (dekompenserade sjukdomar i respiratoriska och kardiovaskulära systemet etc.). Om kirurgisk behandling för prostataadenom inte är möjlig, en kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi - cystostomi. Man bör komma ihåg att palliativa behandlingsmetoder minskar patientens livskvalitet.

Vad är prostata adenom?

Som regel ökar sannolikheten för att få prostata adenom med ålder. Detta beroende beror på åldersrelaterade förändringar i den hormonella bakgrunden.

Adenom i prostata (godartad prostatahyperplasi, BPH) är en godartad tumör som ofta uppträder hos män äldre än 40-50 år.

Prostataadenom är proliferationen av prostatavävnad och utseendet på det av godartade neoplasmer (tumörer, "noder"). Eftersom prostata körtlar täcker en del av urinröret, när den expanderar, komprimerar den det och urinering blir svårare.

Orsaker till prostata adenom

Orsaken till utvecklingen av prostata adenom är hormonella förändringar som uppträder i kroppen hos en man med ålder: en minskning av nivån hos manliga könshormoner (testosteron) med samtidig ökning av kvinnliga (östrogener). Risken för att få prostata adenom stiger efter 40-50 år. Hos unga män är denna sjukdom extremt sällsynt.

Symtom på prostata adenom

 • frekvent urinering
 • uppmanar att urinera på natten, vilket leder till avbrott i sömnen;
 • försvagning av jetstrycket, en svag, tunn, intermittent ström av urin;
 • Behovet av att omedelbart urinera efter uppmaningen;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan, urinering i två uppdelade doser med ett intervall på 5-10 minuter;
 • Behovet av ansträngning vid urinering
 • Med full blåsan kan urininkontinens förekomma.

Adenom i prostata utvecklas gradvis och passerar genom tre steg. Vid sjukdoms första skede är micturitionsstörningar minimala. Det är en liten ökning av det (särskilt på natten) och en trög ström av urin. Varaktigheten av den första etappen är individuell - från 1 år till 10-12 år.

Vid den andra etappen av sjukdomen är störningarna mer uttalade: urinströmmen blir intermittent, det finns ett behov av töjning och en känsla av ofullständig tömning av blåsan. I urinblåsan börjar urin att dyka upp, vilket leder till en fördröjning i urinvägarna och inflammation i slimhinnan. Detta manifesteras av ömhet, en känsla av att "brinna" vid urinering, smärta i suprapubisk region och nedre delen av ryggen. Det andra steget blir nästan alltid i tredje etappen.

I det tredje skedet av sjukdomen frisätts urin (på natten och sedan på dagtid) periodiskt eller hela tiden ofrivilligt, vilket kräver användning av urin.

Komplikationer av prostata adenom

Retention av urin

Akut retention av urin manifesteras av oförmåga att urinera. Det finns smärtsamma önskningar för urinering, smärta i suprapubic regionen. Vid ett adenom i en prostata för att provocera en akut fördröjning av urinburken:

 • alkoholmissbruk,
 • förstoppning,
 • hypotermi,
 • tvångssäng vila
 • otimlig tömning av blåsan.

I det här fallet måste du snabbt gå till ett kirurgiskt sjukhus!

Urinvägsinflammation

Inkludera uretrit, cystit, pyelonefrit, som uppstår på grund av stagnation av urin i urinvägarna, vilket skapar en gynnsam miljö för infektionens utveckling. Överträdelse av urinflödet från blåsan och inflammatoriska förändringar leder till sådana sjukdomar i blåsan, främst urolithiasis. Allvarliga störningar av utflödet av urin från njurarna leder till hydronekros och njursvikt.

utsikterna

I ett tidigt skede kan sjukdomen stoppas. Om du kontaktar läkaren i god tid och tar den behandling som föreskrivs av honom, kommer prostatan inte att öka i storlek och det kommer inte att bli någon överträdelse av urinering. I de sena stadierna av sjukdomen reduceras livskvaliteten signifikant och risken för komplikationer ökar.

Profylax av prostata adenom

 • kontroll av kroppsvikt (ju större kroppens massa desto större är prostata).
 • överensstämmelse med kosten - för att begränsa konsumtionen av rött kött, animaliska fetter (smör, margarin, mjölk), smältbara kolhydrater (mjölprodukter), bör kosten domineras av grönsaker och frukter;
 • Varje man över 45 år måste genomgå en urologisk undersökning varje år och kontrollera PSA-nivån.

Förebyggande av akut retention i prostata adenom

 • förstoppning,
 • hypotermi
 • överflöd av blåsan,
 • begränsa konsumtionen av alkohol (särskilt öl), kryddig, kryddig mat.

I närvaro av prostataadenom är det önskvärt att genomgå en uppföljning varje 1,5-2 år.

Symtom och metoder för behandling av prostata adenom hos män

Adenom av prostatan är en godartad tumör bildad från prostataens strom eller från glandulärt epitel. Denna sjukdom är helt härdbar, om den diagnostiseras i tid och börjar behandling, med hjälp av rekommendationer från en läkare. Tyvärr har inte alla män en ansvarsfull inställning till deras hälsa, och de kommer ofta till läkaren med ett avancerat stadium av sjukdomen, vars behandling är förknippad med stora svårigheter. Därför är det nödvändigt att känna till symtomen på patologi och de orsaker som leder till dess utveckling.

Synonymer av sjukdomen - prostata adenom, godartad prostatahyperplasi. Prostatakörteln är ett organ som består av lobler av körtelvävnad och bindväv eller stroma. Prostata producerar en hemlighet som stöder den normala funktionen av spermierna.

Dynamiken i prostata adenom är en besvikelse. Enligt Världshälsoorganisationen har 82% av 80-åriga män denna sjukdom. Efter 80 år finns den hos 96% av äldre män. I åldersgruppen 40-50 år diagnostiseras patologi hos 12% av männen. Enligt WHO beror frekvensen av adenom på race och kostvanor hos personer från olika länder. Representanter för Negroid-loppet lider av denna sjukdom oftare än andra, och Kinas invånare och landets stigande sol är något mindre sannolika på grund av mat mättad med fytosteroler.

Vad är orsakerna till prostata adenom hos män?

De exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Det är exakt känt att det finns ett direkt samband med patienternas ålder. Ju närmare "manlig klimax", desto större är risken för prostata hyperplasi. Tydligen är betydelsen av neuroendokrin reglering av prostataaktivitet - en minskning av produktionen av testosteron, det huvudsakliga manliga hormonet och en ökning av koncentrationen av östradiol. Detta hormon kan stimulera ökad multiplikation av prostataceller.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av prostata adenom:

Hypodinami och associerad övervikt - fettvävnad ger östrogener;

Genetisk predisposition - fall av adenom från släktingar;

Felaktig kost - inkludering i kosten av feta, stekt mat med kryddor;

Alla andra faktorer, till exempel otillräcklig sexuell aktivitet, effekterna av sexuella infektioner, dåliga vanor, har inte bekräftats i vetenskapliga studier.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Obstruktiva symptom på adenom i samband med nedsatt urinering:

Känslan är inte helt tömd av urinblåsan - normal hos män efter urinering verkar känna tomblåsan;

Slack urinering - urin utsöndras i reducerad takt;

Intermittent urinering i delar - i normalen sker det utan pauser.

Det är inte möjligt att genomföra urinutskiljning utan att sätta på bukmusklerna.

Utgången av droppar av urin efter avslutad urinering - i normen är ett sådant symptom omöjligt;

Den primära fördröjningen i urinlösningen - när sfinkteren slappnar av verkar urinering försenas, uppträder med fördröjning.

Bevattande manifestationer är symtom på irritation av blåsvävnaden:

Dagstider pollakiuria - urinering 15-20 gånger om dagen, i normalt - 4-6 gånger med ett dricksprogram av 2,5 liter vätska.

Night pollakiuria (nocturia) - från 3 eller mer urinering på natten, även om det normalt är möjligt att sova på natten utan att döma.

Falsk uppmaning är en uppmaning utan urinering.

Bevattande symtom beror på att urin ackumuleras i blåsan och under lång tid.

En viktig roll vid utseendet av symtom spelas av den svaga funktionen av detrusorn, muskeln som är ansvarig för utvisning av urin. Normalt krymper det när blåsans nacke öppnas, men med ett adenom är detrusorn ostabil. Detta beror på påverkan av adrenergika, vars koncentration förändrar sin aktivitet, försvagar kontraktiliteten. Foci av hyperplasi stör störningen av blåsan på grund av en patologiskt försvagad blodtillförsel.

Också beror symtomen på sjukdomen på det stadium där det ligger:

Negativa känslor uppträder med en tömd urinblåsa

Violerade funktionen av blåsan, som inte kan tömma helt efter urinering

En paradoxal ishuria utvecklas, när urinen nästan inte släpps ut med fullblåsan, slutar blåsans funktion

Vad är skillnaden mellan prostata adenom och prostatit?

Dessa tillstånd är ofta förvirrade och ersätter begrepp som skiljer sig från varandra. Prostataadenom är en ökning av prostatavävnad eller hyperplasi. Prostatit är ett inflammatoriskt fenomen i prostatakörteln.

Åldersdrag av förekomsten

Efter 40-45 år uppträder unga män praktiskt taget inte

Åldern för den högsta sexuella aktiviteten är 20-42 år

orsaker till

Manifestationer av androgenbrist, manifesterad under "menopausen"

Infektion med patogener;

Ofta eller för sällsynt samlag

Processer som förekommer i prostatakörteln

Formation och tillväxt av noderna komprimerar urinröret

Inflammatorisk process i vävnaderna i prostata

Egenskaper av behandlingen

Konservativ terapi med droger, i det avancerade skedet - kirurgi (ectomi av noderna av hyperplasi)

Terapi med antiinflammatoriska och antimikrobiella medel, analgetika

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Om du skjuter upp att besöka en läkare med utseendet på de första symtomen på prostatahyperplasi, kan ett litet problem bli ett livshotande tillstånd och full av komplikationer.

Komplikationer av prostata adenom:

Akut retention av urin. Komplikation sker vid steg 2 eller 3 på grund av kompression av urinröret genom hypertrophied prostata. Provande faktorer - stress, ARI, hypotermi, alkoholkonsumtion, långvarigt sittande, överarbete, tidig tömning av blåsan.

Symtom på akut behålla - full blåsa, oförmågan att genomföra en fullständig urinering, svår smärta, som sträcker sig till penis, i ländryggen. Komplikation risk att utveckla akut njursvikt, hydronefros, koma, därför utan dröjsmål är nödvändig för att leverera patienten till sjukhuset för blås kateterisering.

Urinvägsinflammation. Stagnerande processer i blåsan leder till reproduktion av bakterier. De provocerar utvecklingen av blåsor, uretrit, pyelonefrit. Förebyggande av komplikationer är snabb behandling av prostata adenom.

Urolitiasis. Ofullständig tömning av blåsan leder till utseendet på det av mikroliter, stenar eller mineralfyndigheter. De kan orsaka blockering av blåsan, en fördröjning i urinen. Behandling av kirurgisk ingrepp vid borttagning av adenom.

Hematuri. Utseendet av erytrocyter i urinen, vars orsak är åderbråck i blåsans hals. Typer av hematuri är makroskopiska och mikroskopiska. I det första fallet blir urinen röd, i det andra fallet görs diagnosen när urinen är laboratorieprovad. Komplikation skiljer sig från stenar och tumörprocesser i urinblåsan.

diagnostik

Den allmänna standarden för insamling av anamnestic data antogs 1997 av den internationella kommittén för hyperplasi av prostata. Symptom på sjukdomen bedöms med hjälp av IPSS-frågeformuläret och QQL-kvaliteten på livsbedömningsskalan. Resultaten och svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen bedöms i punkterna:

8-19 - måttligt uttryckt

20-35 - svåra manifestationer.

Urolog genom patienten fyllningar tömning dagbok, som tar hänsyn till volymen av urin, urineringsfrekvens, utför olika diagnostiska metoder:

Palpation av prostata. En urolog eller kirurg kommer att utföra en digital rektalundersökning av prostatakörteln för att bestämma dess storlek, konsistens, ömhet, differentiering från kronisk prostatit.

Ultraljudsundersökning (njure och prostata ultraljud). Med hjälp av denna studie bestäms graden av hyperplasi i prostatakörteln, storleken och riktningen av adenomatös nodtillväxt och närvaron av kalcinater. Ultraljud av njurarna bidrar till att bestämma deras storlek, förekomst eller frånvaro av patologiska förändringar, urologiska sjukdomar.

TRUS - transrectal ultraljudsundersökning av prostata. Hjälper till att fastställa den sanna storleken och strukturen i prostatakörteln, differentiera adenom från prostatit eller onkologisk process. Studien bestämmer prostatit i början av dess utveckling, även före utseendet av signifikanta symtom.

Kalkningscentra i prostataklans centrala zon, avslöjade som ett resultat av TRUS, indikerar sjukdomen 5 (slutliga) av sjukdomen.

Uroflowmetry är ett mått på egenskaperna hos en urinström. Metoden för undersökning utförs två eller flera gånger med en komplett urinblåsan (200-230 ml). På den uroflowmetriska kurvan registreras den tid under vilken urinering sker, maximal flödeshastighet. Hastigheten för urinering är 100 ml i 10 sekunder, upp till 100 ml i 23 sekunder, flödeshastigheten är 15 ml / sek. Flödeshastigheten av urinen beror på ålderns ålder och minskar vart tionde år med 2 ml / sek.

Bestämning av kvarvarande urin. En viktig diagnostisk indikator för att bestämma indikationer för kirurgisk ingrepp, för att bestämma sjukdomsstadierna. Det kombineras med uroflowmetry, följt av urinering med ultraljud.

Tsistomanometriya. Metoden för att bestämma trycket inuti urinblåsan under urinering och vid olika stadier av fyllningen. Normalt är trycket vid ackumulering i urinblåsan 100-150 ml urin 7-10 mm Hg vid 250-300 ml - 20-35 mm Hg.

Avvikelser från normen i riktning mot ökande intravesiskt tryck upp till 30 mm Hg. tala om en ökning av detrusorreflexen. När den sänks till 10-15 mm Hg. När det fylls på 600-800 ml sker detrusorhyporeflexi (en minskning av reflexen). Båda dessa indikatorer karakteriserar detrusoregenskaper, dess elasticitet och reservfunktioner.

Avvikelsen från normen är mer än 45-50 mm Hg. prata om ett hinder mot normal urinering.

Cystografi. För att studera blåsan använder denna metod ett kontrastmedel. Med nedstigande cystografi flyttar kontrastmaterialet från toppen ner, vilket gör det möjligt att bestämma patologin i blåsans hals, vilket förhindrar dess fyllning. Med stigande cystografi bidrar rörelsen i kontrastmediet att bestämma deformationen av urinröret i prostata.

CT och MR. Datortomografi och magnetisk resonansavbildning hjälper till att bestämma adenomets struktur, dess volym och stadium, förekomsten av komplikationer, den onkologiska processen.

PSA i prostataadenom

PSA, eller prostataspecifikt antigen - ett enzym som produceras av prostataceller är normalt för flytande av seminalvätska. En del av PSA-enzymet går in i systemcirkulationen. Med prostata adenom ökar koncentrationen av PSA i blodet, med tumörens malignitet, blir enzymmängden ännu högre.

PSA-hastighet beroende på ålder:

upp till 50 år - mindre än 2,5 ng / ml;

från 50 till 60 år - mindre än 3,5 ng / ml;

från 60 till 70 år - mindre än 4,5 ng / ml;

äldre än 70 år - 6,5 ng / ml

Koncentration av enzymet mer än 10 ng / ml - bevis på ökad sannolikhet för malign tumördegenerering. Varje gram godartad tumör ökar PSA-nivån med 0,3 ng / ml, varje gram illamående tillväxt med 3,5 ng / ml. Tillväxttakten för enzymnivå i blodet med prostataadenom är inte över 0,75 ng / ml under året. Med mer uttalad tillväxt finns det en misstanke om tumörets malignitet.

Avgränsa följande former av prostataspecifikt antigen, bestämda i laboratorieundersökningar:

Gratis PSA, cirkulerande i fri form,

Associerad PSA (i samverkan med andra proteiner).

Med en fri antigenkoncentration på mindre än 15% har den totala kvantiteten en risk för onkologisk omvandling av prostatatumören. Samma misstanke orsakas av ökad densitet av PSA (mer än 0,15 ng / ml / cm3). Det bestäms genom att dividera nivån av enzymatiskt protein i blodet (i ng / ml) av prostatavolymen (i cm 3).

Om det finns misstankar om den maligna processen, utförs en biopsi av körtelvävnaderna och deras histologiska undersökning.

Behandling av prostata adenom hos män

medicinering

Användningen av droger kan inte rädda en man från prostata adenom. Deras handling minskar något av tumörens tillväxt och minimerar symtomen på sjukdomen.

Läkemedelsgrupper av läkemedel som används vid konservativ behandling av adenom:

Alfa-blockerare. Orsakar dilatation av urinröret på grund av relaxation av glatta muskler i urinröret, vilket förbättrar flödet av urin, reducerar uretral resistans. För att uppnå den önskade effekten kräver långvarig användning av droger - minst sex månader. Terapeutiska effekten av läkemedel blir märkbar efter 2-4 veckor från början av mottagningen. Tillämpa organ såsom Prazosin (4-5 mg / dag), doxazosin (2-8 mg / dag), Alfuzosin (5-7,5 mg / dag), terazosin (5-10 mg / dag). Om 3-4 månader inte följs en uttalad effekt, byte av taktik behandling som krävs.

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. De används för att minska storleken på prostata av en stor volym och saktar tillväxten. Effekten av droger i denna grupp är baserad på omvandling av testosteron till dihydrotestosteron. Tillämpade medel såsom Finasteride (5 mg / dag), Duasteride. Dessa läkemedel har inte biverkningar av hormonella droger, eftersom de inte är associerade med hormonella receptorer. Den förväntade effekten av ansökan är en minskning av prostatavolymen med 20% vid 3 månader, med 30% vid 6 månader.

Operationer för att avlägsna prostata adenom

Kirurgisk behandling av prostatahyperplasi utförs enligt absoluta indikationer efter undersökning av patienten. I nödfall utförs en ledig operation.

Indikationer för akut kirurgi:

Akut retention av urin;

Blödning, hotande död.

Nödoperation utförs inom 24 timmar efter komplikationens början. Det resulterar i avlägsnande av prostata körteln (prostata adenektomi).

Absoluta indikationer för en oschemalad operation:

Retention av urinering, fortsätter även efter blåskateterisering;

Njurinsufficiens på grund av prostata adenom;

Stenar i blåsan orsakad av adenom;

Hyppiga återkommande urinvägsinfektion, provocerad av adenom;

Massiv hematuri (förekomsten av erytrocyter i urinen), som uppstod på grund av prostata adenom;

Stor divertikulum i blåsan;

Signifikant ökning av den genomsnittliga andelen prostatakörteln;

Stor volym återstående urin i urinblåsan.

Före operationen genomgår patienten en kontroll - passerar ett allmänt blodprov för att bestämma antalet leukocyter (inflammationsskylt), röda blodkroppar och hemoglobin (anemysymtom). Ett allmänt biokemiskt blodprov gör att du kan bedöma njurarnas tillstånd med nivån av kreatinin och urea. Ett blodkoaguleringstest hjälper till att eliminera risken för kirurgisk och postoperativ blödning och tromboembolism. Ledning av ett elektrokardiogram kommer att förhindra komplikationer av hjärtaktivitet.

Typer av operation för att ta bort adenom:

> Öppna prostatektomi är en traditionell kavitoperation som utförs under generell anestesi. Indikationer - käftens massa är mer än 60 g, volymen av kvarvarande urin är inte mindre än 150 ml.

Taktik av prostatektomi i 2 steg:

Avlägsnande av prostata, bildandet av fisteln i bukväggen för urinutsöndring i urinuppsamlingen.

Återställ det vanliga sättet för urinering.

> Transuretral endourologisk behandling - utförs i urinhålan med användning av endoskopisk utrustning. Endoskopet genom urinröret sätts direkt till körteln, under kontroll avlägsnas fokalen för hyperplasi.

Mjuka vävnader skadas inte, vilket underlättar rehabiliteringsperioden.

Hemostas är ständigt under kontroll, vilket minskar risken för postoperativ blödning.

Kanske kirurgiskt ingripande, även hos patienter med samtidiga patologier.

Det kan finnas komplikationer - retrograd ejakulation, urininkontinens, uretral stenos, skleros hos blåsväggen.

> Transuretral elektrodaporization - används för små och medelstora storlekar av prostata. Genom urinröret sätts en rullelektrod in, den bränner ut den hypertrophieda prostatavävnaden, samtidigt som man torkar driftsfältet och koagulerar kärlen. Att minska risken för blödning under avdunstning av adenom är en stor fördel med metoden.

> Elektroperkussion av prostata adenom - används för intravesikal adenom av liten storlek. Det finns en longitudinell dissektion av nacken i blåsan och körtelvävnaderna.

> Laserkirurgi - utförd genom kontakt och kontaktlösning. De huvudsakliga användningsriktningarna med en laser:

Transuretral laserförångning - En kateter sätts in genom urinröret. Lasern avdunstar vatten från tumörceller, de dör, prostataformen minskar. Operationen tar 20-110 minuter.

Laserkoagulation - genom urinröret införs fibrooptisk fiber med en speciell spets som sätter laserstrålen i rätt riktning.

Interstitiell laserkoagulation - Lasertoppen placeras direkt i körtelvävnaden och ändrar sin position flera gånger per session. Operationen tar 30 minuter.

> Mikrovågsbehandling - används för små tumörer, för drift matas till adenom transuretral kateter med antenner via vilka den medföljande höga temperaturen + 55 + 80 ° C, medan celler kan göra uppvärmningen mer än + 45 ° C.

> Termisk förstöring av transuretral radiofrekvens - används för att behandla adenom med förkalkning och sklerotiska förändringar i vävnaderna. Elektromagnetisk energi används, överföring av höga temperaturer på + 70 + 82 ° C till körtelvävnaderna. Operationen varar 50-60 minuter.

> Kryoförstöring - frysning och efterföljande förstöring av tumörvävnader med flytande kväve, matat genom fryshuvudet. För att skydda urinröret från skador på sin zon införs ett värmeelement.

> Ballongutvidgning - utförs med kontraindikationer för kirurgisk ingrepp. Metoden består i att expandera urinröret med en ballong införd i urinröret med ett cystoskop. Utspädning minskar symtomen, men förstör inte tumören och minskar inte tillväxten.

> Uretral stentning - Urinhålan är implanterad med urinröret för att tömma urinblåsan. Metoden används i 2: a och 3: e etappen av prostata adenom för att eliminera obstruktiva symtom.

Behandling med fytopreparationer

Om prostata adenom är i 1 eller 2 steg, är det möjligt att behandla sjukdomen med fytopreparationer:

Permikson. Produkten från den franska läkemedelsindustrin, framställd av frukterna från den amerikanska dvärgpalmen. Permixon är en hämmare av 5-alfa-reduktas, visar effekten av lokal antiproliferation, antiinflammatoriska egenskaper.

Den används flera år i rad. Studier visar att den regelbundna användningen minskar körvolymen, mängden resterande urin och stoppar manifestationer av sjukdomen. Läkemedlet tolereras väl av patienter, utan att visa några biverkningar.

Prostamol Uno. Läkemedlet är framställt av frukten av palmen Sabal, är en hämmare av 5a-reduktas med dess antiandrogena effekt, förhindrar ackumulering av exudat, används för att förhindra inflammation. Inverkar inte på blodtrycksnivå, manifestationer av erektil funktion.

Vilka är de möjliga konsekvenserna av operation för prostata adenom?

Komplikationer under operation är möjliga, de beror på operationens valda taktik.

Eventuella negativa konsekvenser under och efter transuretral resektion och öppning av prostata:

Blödning under operationen - förekommer i 2-3% av fallen, avser de allvarligaste konsekvenserna, det finns ett behov av blodtransfusion.

Blödning efter operation - blodproppar, som orsakas av komplikationer, stör det normala utflödet av urin. Konsekvenserna av komplikationer elimineras genom upprepad ingrepp med en traditionell eller endoskopisk metod.

Stagnation i blåsan på grund av fördröjning i urinen - uppstår som en följd av nedsatt funktion av blåsans muskler.

Infektion i urogenitala systemet (en akut inflammation i prostata, testiklar och deras bihang, njurbäckenet och calyces, renal tubulär system) - finns i 5-22% av fallen.

Felaktigt utfört resektion av prostatavävnad - den återstående vävnaden kränka tömningsprocessen, vilket gör det ännu mer smärtsamt än före operation, finns i 2-10% av fallen, är korrigeringen utförs omsändnings komplikationer resektion.

Retrograd ejakulation - utstötning av sperma under utlösning är inte möjlig utanför, eftersom den kastas i blåsan.

Erektil dysfunktion - förekommer i 10% av fallen, kanske komplikation inte är associerad med konsekvenserna av kirurgisk ingrepp.

Smalning av urinrörets kanal - en komplikation förekommer i 3% av fallen, kräver mikroinvasiv endoskopisk ingrepp.

Urininkontinens - en komplikation är sällsynt. Om orsaken är en störning i musklerna i blåsan går komplikationen utan korrigering.

Embolisering av prostata adenom

Metoden för behandling av prostata adenom genom embolisering av blodflödet, som födde tumören, var relativt nytt år 2009. Kärnan i tekniken - införandet av en kirurg i blodkärlets embolus (de minsta partiklarna), som överlappar blodbanan. På grund av detta stör tumörens näring och minskningen av dess storlek.

Denna metod är ett utmärkt alternativ till kirurgisk ingrepp för behandling av prostata adenom. Embolisering utförs av en endovaskulär kirurg under kontroll av roentgenografi vid röntgenoperation, det vill säga särskilda villkor är nödvändiga för att utföra det.

Metod för embolisering med prostatahyperplasi:

Den bedövas genom intravenös anestesi.

Efter skärning av artärens kirurg i området med armbågen eller axelförbandet sätts en kateter in i den.

Katetern bäres till de kärl som matar adenomen, genom aortan och den inre iliacartären, utförs manipulationen under kontroll av radiografi.

Kirurgen sätter in emboliet i kärlet genom kateter tills blodflödet är blockerat.

Patienten efter några timmar går hem utan att uppleva några obehagliga känslor.

Indikationer för drift - prostatakörteln är 80 cm3 eller mer Hennes prognos är en minskning av adenom 2 och flera gånger utan komplikationer som ofta uppstår vid traditionella kirurgiska ingrepp.

Ineffektiva behandlingsmetoder

Behandling av prostataadenom med folkmetoder är en helt ineffektiv taktik för behandling av denna sjukdom. Avkok av hassel, pumpajuice, valnötter, granvatten minskar inte tillväxten av adenom. Tvärtom, hoppas på "mirakelkurer", förlorar patienten dyrbar tid att bekämpa sjukdomen. Massage i prostata gäller också för ineffektiva behandlingsmetoder.

Ju mindre adenomets storlek desto lättare och säkrare blir det för behandling med minimalt invasiva metoder. Därför bör du inte skjuta upp en läkare med utseendet på de första tecknen på adenom. Tack vare detta kommer behandlingen att bli enklare och risken för komplikationer minskar.

Prostata adenom: Vad kan och kan inte göras?

> Är det möjligt att tillämpa fysioterapeutiska metoder för behandling av prostata adenom? För att penetrera droger direkt till prostatakörteln, används elektrofores.

Förbjudna metoder för fysioterapi:

Behandling med elektromagnetiska vågor;

Effekter på prostata av höga temperaturer;

Procedurer relaterade till vibrationer;

Alla dessa procedurer förvärrar patientens tillstånd och förloppet av prostata adenom.

> Är det möjligt att använda massage som behandlingsmetod? Massage behandlar kronisk prostatit, vid behandling av prostata adenom, används denna metod inte, det är en absolut kontraindikation.

> Vilka livsmedel ska ätas? På ett tidigt stadium av behandlingen av sjukdomen ges en utmärkt effekt av användningen av pumpa frön. De används dagligen, vilket förbättrar effekten av läkemedelsbehandling.

> Finns det några övningar som ska göras med prostata adenom? Som en terapeutisk gymnastik rekommenderas det dagliga utförandet av följande uppsättning övningar:

Den ursprungliga positionen ligger på baksidan, skinkorna lyfts upp från golvet. Med tiden drar vi in ​​och slappnar av musklerna i pranalområdet.

Startpositionen är på alla fyra. Samtidigt utför vi förlängningen av benet bakåt, till sidan, med motsatt hand i motsatt riktning. Vi byter rätt och vänster ben och händer.

Den ursprungliga positionen ligger på baksidan, benen är böjda vid knäna. Dra dem till magen, sänk dem åt höger och sedan till vänster om bäckenet.

Varje övning ska ske i 5-10 uppsättningar.

> Finns det ett malignt prostata adenom? Adenom i prostatakörteln är en godartad vävnadstransformation som inte ger metastasering till angränsande organ. Dess tillväxt begränsas av prostata.

Men med tiden kan adenom bli en malign tumör i prostatakörteln. Inledningen av denna process bestäms av utseendet av PSA (prostata-specifikt antigen) i blodet. En biopsi och histologisk analys av det biologiska materialet kommer att bekräfta eller motbevisa diagnosen.

Ju tidigare behandlingen är igång, desto bättre är prognosen för sjukdomen. Prostatacancer, till skillnad från adenom, ger metastaser till närliggande och avlägsna vävnader.

Profylax och prognos

För att förhindra utveckling av adenom används följande åtgärder:

Uteslutning av stillasittande livsstil, uppmätt övning i fysisk kultur och sport - med fysisk aktivitet minskas risken för blodstagnation i bäckenorganen.

Korrigering av fetma, övervikt - accelererar ämnesomsättningen, den allmänna metabolismen.

Vägran att använda kläder som begränsar blodflödet till det lilla bäckenet: täta jeans, byxor, badbyxor.

Uteslutning av promiskuitet, som förebyggande av STD.

Efter 40 år, ett årligt besök hos urologen, ett blodprov på PSA för tidig diagnos av sjukdomen.

Korrigering av kost - Aktiv inkludering av frukt och grönsaker (50% av total diet), berikade livsmedel, icke-rökta produkter, marinader, akuta och överdrivet salt mat, begränsa fet, stekt kött, en stor mängd animaliskt protein, ost, starkt te och kaffe. Om adenom började utvecklas, rekommenderas att aktivt konsumera mejeriprodukter, baljväxter, kokt eller bakad köttdiet.

Tidig diagnos av prostataadenom och korrekt behandling säkerställer en gynnsam prognos för sjukdomsförloppet. Det kommer att bli ogynnsamt när du skjuter upp behandlingen till en läkare. Möjliga komplikationer i detta fall är akut urinretention, utveckling av urolithiasis, frekventa återkommande urinvägsinfektioner.

Njurinsufficiens, som utvecklas i allvarliga fall, ökar risken för dödsfall. Befruktning av adenom leder till prostatacancer. Malignitet i prostatakörteln är möjlig med sen diagnos, bortse från terapeutiska och förebyggande åtgärder.