Huvud
Strömförsörjning

Rekommendationer efter operation av prostata adenom

Den tid du spenderar på sjukhuset efter operationen av prostata adenom beror på vilken typ av operation du fick, liksom hur snabbt du kommer att återhämta sig efter ingreppet.

Vid slutet av prostata adenomoperationen sätts en speciell kateter (Foley) in genom urinrörets yttre öppning på penisens huvud, ansluten till urinsamlingen för att tömma urinen från urinblåsan. Katetern lämnas i blåsan i flera dagar. Ibland kan en kateter orsaka återkommande smärtsamma spasmer i blåsan efter operationen. Spasmer i blåsan är svåra att behandla, men i slutändan försvinna de.

Under din vistelse på sjukhuset kommer du att bli förskrivna antibiotika. Läkare föreskriver antibiotika före operation eller direkt efter operationen av prostata adenom för att förhindra infektionens utveckling. Nya studier tyder emellertid på att antibiotika inte är nödvändiga i alla fall, och din läkare kan välja förväntade hantering, det vill säga om det inte finns några tecken på infektion, förskriv inte antibiotika.

Efter operationen av prostata adenom, utseendet av blod i urinen eller blodpropparna, är det associerat med läkning av såret. Utseendet av en liten mängd blod i urinen är normalt, det bör sluta vid tidpunkten för urladdning från sjukhuset. Under återhämtning från operation för BPH, måste du dricka mycket vätskor (åtminstone åtta koppar om dagen) för att skölja blåsan och påskynda läkning.

Vad är möjligt och vad kan inte göras efter operation för prostata adenom?
Var försiktig under de första veckorna efter att du återvänt hem. Du får inte vara störd av smärta, men även efter en transuretral operation, där snittet är osynligt, har du ett postoperativt sår. Innan du återvänder till en vanlig livsstil, kontakta en läkare. Undvik allvarlig fysisk aktivitet eller plötsliga rörelser som kan skada det postoperativa såret under de första veckorna efter sjukhusets urladdning.

Rekommendationer efter operation av prostata adenom

fortsätt att dricka mycket vätskor för att skölja ur urinblåsan
Undvik överdriven belastning under avföring
observera en balanserad diet för att förhindra förstoppning. Om du är oroad över förstoppning, prata med din läkare om att ta ett laxermedel.
Lyft inte tunga laster
kör inte bilen.
Återgå till en normal livsstil efter operation för prostata adenom.
Även om du mår bra på ansvarsfrihet från sjukhuset, kan det ta flera månader för en fullständig återhämtning. Under återhämtningsperioden kan följande problem uppstå.

Problem med urinering

Du kommer märka att efter operationen blev urinflödet starkare, men det tar lite tid innan urinering återhämtar sig helt. Efter att kateteret tagits bort, när urinen flyter genom prostatas sår i såret, kan du känna ömhet när du urinerar eller uppmanar brådskan omedelbart. Dessa problem minskar gradvis, och några månader efter operationen för BPH kommer du att urinera mindre ofta och lättare.

Eftersom blåsan återgår till normalt arbete kan du få tillfälliga problem med urininkontinens. Läkare tror att ju längre inkontinensperioden före operationen desto mer tid kommer det att ta för att återställa blåsans normala funktion.

Blödning (utseende av blod i urinen)

Under de första veckorna efter en transuretral operation för prostata adenom är ett plötsligt utseende av blod i urinen möjligt. Även om utseendet på en liten mängd blod i urinen kan vara en signal av ångest, slutar blödningen vanligtvis efter en kort vila i sängen och en riklig dryck. Men om urin innehåller en stor mängd blodproppar, känner du dig obehag, sök genast omedelbart läkare.

Sexuell funktion efter operation för prostata adenom

Många män är oroliga över frågan: hur påverkar operationen för prostata adenom sin sexuella funktion. Vissa källor hävdar att sexuell funktion efter operation för prostata adenom inte lider, andra tror att i 30% av fallen uppkommer problem. Men de flesta läkare är säkra på att överträdelser i sexuellt sfär är tillfälliga. Således kan de flesta männa över tiden leda ett aktivt sexliv.

Fullständig återställande av sexuell funktion kan ta upp till ett år, som ligger bakom den allmänna återhämtningen av en person. Det exakta tidsintervallet beror på hur mycket tid som har gått från det ögonblick som symtomen på prostata adenom uppträder före operationen, från den typ av kirurgisk behandling av prostata adenom. Nedan beskrivs kort hur den kirurgiska behandlingen av prostata adenom kan påverka vissa aspekter av sexuell funktion.

Förstärkning av erektion

De flesta urologer är överens om att om du inte lider av impotens före operationen kan du få erektion efter kirurgisk behandling av prostata adenom. Operationen orsakar sällan erektil dysfunktion. Operationen kan dock inte återställa funktionen som försvann före operationen.

Även om de flesta män efter den kirurgiska behandlingen av prostataadenom behåller förmågan att utveckla en erektion, ofta följande komplikation av operationen - retrograd ejakulation, vilket gör män infertila.

Under samlag sätter sperma från testiklarna urinröret intill blåsans öppning. Normalt blockerar muskeln spermiernas in i blåsan, och spermierna avlägsnas genom penis. Men som en följd av operation för prostata adenom för att expandera blåsans nacke tas denna muskel bort.

Efter operationen väljer spermien vägen för minst motstånd och går in i blåsans bredare öppning. Därefter avlägsnas spermierna säkert ur urinblåsan tillsammans med urinen. I vissa fall kan retrograd ejakulation behandlas med läkemedel som förbättrar muskelton i blåsans nacke, vilket förhindrar att spermierna kommer in under en orgasm i blåsan.

De flesta män känner inte skillnaden mellan orgasmer före och efter operation för prostata adenom. Även om det kan ta tid att vänja sig vid retrograd ejakulation.

Förstå det kirurgiska förfarandet och diskutera eventuella problem med läkaren före operationen, hjälper ofta män att återuppta sexuell aktivitet före. Många män är också hjälpta av en andrologist (sexolog) under den postoperativa återhämtningsperioden.

Behövs vidare behandling av prostata adenom?
Efter operation för prostataadenom är det viktigt att observera urologen och genomgå digital rektal undersökning minst en gång per år.

Eftersom under prostata adenom är hälsosam prostatavävnad kvar, är det möjligt att återutveckla prostata sjukdomar, inklusive prostata adenom. Operationen lindrar symtomen på prostataadenom i ca 15 år. Endast 10% av männen efter kirurgisk behandling av prostataadenom behöver en andra operation. Vanligtvis är det män som har genomgått den första operationen i en tidig ålder.

Ibland är ärrvävnad som bildar efter operationen behandling efter ett år efter behandling av prostata adenom. I sällsynta fall smal öppningen av blåsan på grund av bildandet av ärrvävnad, vilket orsakar obstruktion av urinvägarna. Detta problem kan lösas med hjälp av ett transuretralt snitt. Ofta kontraherar vävnad urinröret med bildandet av urinrörelse. Urologen kan lösa detta problem med hjälp av bougieur urinrör.

Prostatic stents
En stent är en liten enhet som sätts in genom urinröret i förträngningsområdet. Den prostatiska stenten rör prostatavävnaden bort och expanderar urinröret. Stenten är utformad för att minska urinvägsobstruktion hos män och förbättra urinering. Prostatic stents är godkända för användning hos män som inte hade standard kirurgiska metoder för behandling av prostatacenomen för att eliminera obstruktion av urinvägarna.

Prostata adenom och prostatacancer: Det finns ingen uppenbar relation

Efter operation för prostataadenom kontrolleras den borttagna vävnaden för cancerceller. I 1 av 10 fall finns cancerceller, men oftast är de begränsade till flera celler av icke-aggressiv prostatacancer, och ingen behandling krävs.

lexikon

Anestesi är anestesi, som utförs före operationen börjar
Anus (anus) är den yttre öppningen av ändtarmen.
Infertilitet är bristen på förmåga att få barn.
Ett hormon är ett ämne som stimulerar körteln.
Järn är ett organ som utsöndrar och släpper ut i blodämnena som verkar på andra delar av kroppen.
Impotent är en man som inte har erektion.
En kateter är ett ihåligt rör för att tömma urin från blåsan, som injiceras genom urinrörets yttre öppning på penisens huvud i blåsan.
Blåsan är ett ihåligt muskelorgan där urin ackumuleras.
Urinvägarna inkluderar njurarna, urinledarna, urinblåsan och urinröret.
Urinering är utsöndring av flytande slagg (urin) från kroppen.
Skrotum är hudsäcken, där testiklarna är belägna.
Urininkontinens är bristen på förmåga att kontrollera urinering.
Obstruktion är en obstruktion eller blockad som förhindrar ett normalt urinflöde.
Endotarmen är det slutliga segmentet i tjocktarmen, som slutar i anusen (anus).
Det reproduktiva systemet (det reproduktiva systemet) är ett system i kroppen genom vilken män och kvinnor kan få barn.
Spermier är en vätska som innehåller spermatozoa, som utbreder sig från penis under orgasmen.
Ultraljud (ultraljud) är en metod för undersökning där ultraljudsvågor, reflekterade från inre organ, bildar sin bild.
Urinröret hos män (urinröret) är en kanal som passerar inuti penis genom vilken urin utsöndras från kroppen.
Ett cystoskop är ett verktyg för att undersöka blåsans inre membran.
Ejakulation (ejaculation) är utsöndringen av spermier från penis under orgasmen.
Ägg är de manliga könkörtlarna i vilka spermatozoa bildas.

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

Prostata adenom är för närvarande en av de vanligaste sjukdomarna hos män i åldern 50 år, vilket beror på en förändring av hormonell bakgrund. Tumören är godartad och representerar en patologisk proliferation av körtelvävnaderna i form av knölar, som begränsar urinrörets lumen och hindrar frisättningen från urin.

Dessutom kan tillväxten av patologisk vävnad komplicera avföringsprocessen och påverka effekten negativt.

Kirurgisk metod för avlägsnande av prostata adenom

Sjukdom diagnostiserad i ett tidigt skede är vanligtvis mottagligt för konservativ behandling, och senare är endast radikala åtgärder effektiva.

Beslutet är att genomföra en operativ inblandning av en urolog efter en fullständig undersökning av patienten.

Den operation som utförs i detta fall kallas transuretral resektion. I slutet införs patienten i blåsan en speciell kateter med en kapacitet vid slutet för att samla vätska. Flexibel enhet installeras i en period av 1 till 3 dagar och låter det opererade organet återställa sin funktion och förhindrar också problem med urladdning av excreta efter operationen.

Avlägsnande av kateter av en läkare utförs enkelt och snabbt genom att blåsa ballongen som håller den och sedan avlägsna den. Obehag i detta fall upplever patienten väldigt lite. Efter avslutad manipulation kan patienten urinera på vanligt sätt.

Förekomsten av komplikationer och sätt att bekämpa dem

I vissa episoder hos patienter i den postoperativa perioden fastställs följande egenskaper:

 • Urin moln eller närvaro av blod i den
 • Smärtsamma förnimmelser
 • Ökad kroppstemperatur
 • Problem med urinering
 • Erektil dysfunktion

Varianter av uppkomsten av grumlig urin eller spår av blod i den första gången efter operationen är tillåtna och förklaras som tvättning av vävnadspartiklar från den opererade platsen. Ibland kan en slumpmässig blodpropp blockera utloppsröret, men denna situation löses enkelt på ett sjukhus genom att tvätta med en spruta. Ett viktigt villkor för att minimera sådana komplikationer är efterlevnad av den dricksregimen som rekommenderas av läkaren. Efter en kort tid får urin ett normalt utseende och färg.

Med avseende på smärtsyndromet kan man säga att alla radikala metoder involverar traumatisk vävnad och postoperativ ömhet. Intensiteten av smärta beror på typen och komplexiteten hos transuretral resektion. Dessutom kan känslan av obehag i de tidiga dagarna levereras av ett kateterrör. För att lösa dessa problem föreskriver den behandlande läkaren antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel och smärtstillande läkemedel.

För varje kirurgisk ingrepp i hans liv kommer kroppen att reagera med manifestationer av inflammation, vilket kommer att återspeglas i en liten temperaturökning. Alla opererade män är under kontroll av läkare som är beredda att vidta åtgärder vid eventuell avvikelse från den normala tiden av den postoperativa perioden. För att förhindra utvecklingen av inflammation visas patienten med antibiotika.

De flesta patienter med blåsan tömmer naturligt en ovanlig ökning av urinstrålen. Detta är normalt. Den ökade trängseln att urinera på grund av irritation av receptorerna uppträder också under de första veckorna efter urladdning från sjukhuset.

Med början av läget med hyperplasi i körteln och en allvarlig åldersfaktor kan inte det operativa sättet att lösa fullständigt återställa det normala funktionen hos urinvägarna. Det kännetecknas av behovet av en nattresa till toaletten, liksom möjligheten till urinläckage vid slutet av urinering, som behöver lära sig att leva. Ease Kegels speciella övningar, som föreskrivs av en specialist inte tidigare än 2 eller 3 veckor efter överföringen av kirurgisk manipulation, kommer att underlätta existensen.

Många representanter för den starka hälften, som led transuretral resektion, är oroade över bevarandet av sexuell funktion. Vanligtvis, om en person inte tidigare har lidit av impotens, kan han ha sex utan problem efter en tid efter sjukhusvistelse. Några av de opererade patienterna märker även en förbättring av erektionen, vilket förklaras av ökad blodtillförsel till könsorganet med blod.

Dessa eller andra avvikelser i sexplanen markerar cirka 25% av den manliga befolkningen. Mest episoder stod för retrograd ejakulation, i vilken det inte finns någon minskning i blåshalsen och sädesvätska i slutet av samlag inte kastas ut musklerna och återgår till urinblåsan helt eller delvis. Den släppta urinen i denna avvikelse förlorar sin transparens.

Komplikationer av detta slag kan leda till infertilitet, därför kräver medicinsk övervakning, där konservativ behandling ofta föreskrivs, i mer farliga fall ytterligare radikal intervention.

Användbar rådgivning efter behandling i patienten

Framgångsrik slutförd återhämtning efter urladdning kräver att klinikens tidigare klient följer följande rekommendationer:

 • Uteslutande av arbete som är förknippat med att transportera tunga laster.
 • Håll en tyst livsstil utan intensiva kroppsrörelser och fysisk ansträngning.
 • Fortsatt användning av en stor mängd dricksvätska inom 2 liter per dag.
 • När avföringstecken inte får onödigt belastning, undvik förstoppning.
 • Håll dig i en special diet, med tonvikt på underlättad tarmmat, missbruk inte mat som innehåller koffein, kryddor och kryddor.
 • Avvisa alkohol och röka.
 • Du kan tvätta dig under duschen, använd inte badrummet och gå inte till badet.
 • Kör inte utan läkarens tillstånd.
 • Sexualitet är förbjudet under de första 1,5 månaderna.
 • Det är absolut nödvändigt att följa de närmaste läkare-specialistens utnämningar för att ta nödvändiga läkemedel.

Rehabiliteringsperiod efter operationen

Fullständig återhämtning av manlig hälsa efter operation tar vanligen från flera veckor till flera månader. En fullvärdig läkning av prostatakörteln beroende på det allmänna tillståndet och åldern hos hanen kan utföras både på flera veckor och i flera månader. I de flesta fall kommer normaliseringen av prostatan att fungera inom 2-3 månader. Hanteringen av urineringsprocessen kan ta 3 till 6 månader.

Det är inte en slump att prostatakörteln anses vara det andra hjärtat av det starkare könet, därför måste det här viktiga organs hälsa övervakas särskilt.

Patienter som har genomgått operation på prostata bör övervakas ständigt av en urolog för att undvika återkommande sjukdom.

Rehabilitering och återhämtning efter operation för att avlägsna prostata adenom

Adenom eller godartad prostatahyperplasi är inte en malign tumör - det är en överväxt av körtelvävnaderna och komprimerar urinvägarna. Terapeutisk behandling av sjukdomen ger inga märkbara resultat eftersom de anatomiska förändringarna i körteln är hormonella och irreversibla. Kirurgi för hyperplasi står för hälften av alla kirurgiska ingrepp i urologi. För närvarande är borttagning av prostata adenom möjlig med minimalt invasiva högteknologiska metoder, vilket gör det möjligt att avsevärt minska den postoperativa perioden.

Typer av operationer

Förutom den traditionella överbärande adenomektomi - en öppen kavitetsoperation, använder kirurgisk behandling transuretral resektion av prostata (TUR). Denna metod är inte associerad med öppningen av bukväggen och snittet av blåsan, utförs med hjälp av ett resektoskop insatt inuti genom urinröret. Kirurgen kontrollerar visuellt instrumentets arbete, vilket försiktigt skär av prostatakörtelns överskottsvävnad och producerar en cauterization av blodkärl. Risken för infektion med denna typ av behandling är försumbar, det finns inga yttre kirurgiska sår.

De extraherade vävnaderna utsätts därefter för en histologisk undersökning för malign degenerering.

Vid upptäckt av tecken på cancer utförs radikal prostatektomi - fullständigt avlägsnande av organ och vävnadsställen runt den.

När operationen är klar

Varaktigheten av återhämtningsperioden efter operationen för att ta bort prostata adenom beror på det ursprungliga fysiska tillståndet, patientens ålder, typ av operation och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Den största faran i den tidiga postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom fortsätter blödning, inte bara på grund av den sannolika förlusten av blod, men också risken för blockering av urinflödet böjt till blodproppar.

Dessutom behöver nästan varje patient efter operationen hjärtvård - de flesta har takykardi, ett brott mot hjärtfrekvensen, svårighetsgrad bakom bröstbenet. Andnings komplikationer som orsakas av trängsel i sputum i bronkier och lungor är vanliga. I 1,5-2,5% av fallen är de som utsätts för operation med tromboembolism.

Efter operationen, TUR avlägsnande adenom in i urinblåsan Foley-kateter - en mjuk silikonslang med en liten ballong som införes inuti genom urinröret. Det är nödvändigt för komprimering och bevattning av kaviteten med desinfektionslösningar, som tvingar bort blodproppar. Utåt genom kateterkanalen leder till urinutgång.

Vid öppen adenomektomi kan ett dräneringsrör placeras i blåsans hålrum.

Parenteralt föreskrivs intravenösa och intramuskulära injektioner av blodförtunnande medel, normaliserande hjärtaktivitet. Inandning och artificiell ventilation används.

Naturligtvis kan det fysiska tillståndet, där patienten är omedelbart efter operationen, inte kallas bekväm. I organen i det genitourinära systemet finns det många nervändar, känns någon irriterande effekt ganska skarpt. Smärtsamt postoperativt syndrom förvärras av en känsla av blåsans fullhet, frekventa uppmaningar, vilket orsakas av effekten av det tillfälliga närvaro av dräneringssystemet.

2-3 timmar efter operationen kan du dricka vatten. På den första dagen räcker det med att använda 1,5 liter rent vatten, så småningom måste vätskans volym bringas till 2-2,5 liter. Det är önskvärt bärkompot eller fruktdrycker, inte starkt te.

Tömning av urinblåsan ska göras varje halvtimme eller timme. Vid välbefinnande, nästa morgon får man äta. Allmänna begränsningar i näring efter operation på prostatakörteln - uteslutande av produkter som irriterar blåsan: salt, skarp, sur.

På andra dagen får man stå upp.

Rehabilitering inom patienten

Baserat på den preoperativa tillståndet hos patienten - förekomst av kronisk prostatit, inflammatoriska njursjukdomar och för förebyggande av cystit, uretrit, varbildning, är infektiösa komplikationer i de flesta fall tilldelas antibakteriell terapi, i kombination med diuretika. Mottagande av antibiotika kan avbrytas om det inte finns något skäl att frukta komplikationer.

Katetern visas på tredje eller fjärde dagen efter TUR. Med öppen adenomektomi med honom måste han gå omkring en vecka. Avloppsrör avlägsnas efter 2 veckor.

Även efter avlägsnande av katetern i flera dagar med urinering kan små blodproppar frigöras, en signifikant mängd blod kan vara närvarande i urinen. Eventuell bränning, smärta och obehag i perineum, ökad och frekvent uppmaning att komma in på toaletten, svag kontroll av urinretention. Sådana symtom efter operationen är normala, eftersom det finns en bra anledning, vilket orsakade dem - ett brott mot integriteten hos de inre organens vävnader.

rehabilitering

Allmänt boende på sjukhuset tar upp till 3 veckor. Under de första månaderna efter urladdning från sjukhuset efter operationen är självkontroll och uppmärksamhet på sitt fysiska tillstånd nödvändigt för framgångsrik rehabilitering. Följande symptom är orsakerna till akut medicinsk hjälp:

 • långvarig upphörande av blödning
 • allvarlig blödning eller inkontinens
 • kraftiga kramper, skärsår som är svåra att tolerera.

Orsakerna kan utvecklas komplikationer: akut prostatit, pyelonefrit, sepsis, trauma på inre organ som ett resultat av ett fel under operationen.

Några månader behöver noggrann behandling av hälsa. Det är nödvändigt att observera ett antal begränsningar:

 • Tryck inte vid urinering och avföring
 • Lyft inte vikter, töj inte;
 • Undvik långvarig sittande i sittande läge - det är oönskade att köra bil eller göra annat arbete medan man sitter
 • klä i väder, do not overcool;
 • försök att gå mer - minst 4-5 km till fots.

Under rehabiliteringsperioden krävs rätt kost: uteslutna varma och kryddiga snacks, pickles, rökt produkter som innehåller syra och extraktivämnen. När njurfunktionen är begränsad är köttprodukter och ägg begränsade. Kontraindicerad alkohol, inklusive öl, kolsyrade drycker. För att förhindra förstoppning i mat, måste du inkludera fiberrika grönsaker, frukter, spannmål, stallost.

Konsekvenser av adenomektomi

Oönskade långsiktiga konsekvenser av adenomavlägsnande är förträngningen av urinrörets lumen på grund av bildandet av strikturer och återfall av prostata hyperplasi. I dessa fall är en omplacering möjlig.

En annan viktig punkt som har direkt inverkan på konsekvenserna av borttagande av adenom är den så kallade retrograde ejakulationen. Anledningen till dess mekaniska - under utlösning trimmas prostatakörteln är inte längre tillsluter halsen av urinblåsan och sädesvätska, i stället för att fördela ut, faller i den motsatta riktningen - i bubbelkammaren där ström går längs med urin. Hälsoskada den här funktionen bär inte, men kan bli ett allvarligt problem vid planering av barns födelse.

På sexuellt liv, erektil funktion, längd av samlag, orgasmiska känslor, reflekteras faktumet av operativ inblandning inte på något sätt.

Sexuellt liv kan återupptas 1-2 månader efter kirurgisk behandling.

Fullständig återhämtning av hälsan kan ta mer än ett år.

Man bör komma ihåg att avlägsnandet av prostatahyperplasi inte löser problemet med sjukdomen radikalt, men hjälper bara till att frigöra de komprimerade inre organen. Den ursprungliga orsaken - de åldersrelaterade förändringarna i hormonbalansen - förblir. Återfall, det vill säga ytterligare proliferation av prostata, observeras i 10% av fallen efter operationen. Beroende på den kliniska bilden i varje situation utförs antingen en sekundär eliminering av noderna eller ett fullständigt avlägsnande av prostata.

Effekter av prostata adenomavlägsnande

Prostatahyperplasi, klädd godartade, mest effektivt behandlas kirurgiskt, eftersom läkemedelsbehandling, som regel, inte ger önskat resultat. Efter operationen kommer prostata adenomeffekter att bero på vilken typ av kirurgiskt förfarande som användes.

Beroende på sjukdomsstadiet och andra egenskaper hos den kliniska bilden kan läkaren erbjuda patientens kirurgiska behandling på ett av de mest lämpliga sätten. Till exempel kan kirurgi utföras med endoskopisk resektion eller kontaktlaserförångning. Det här är moderna metoder, där konsekvenserna efter operationen inte kommer att vara så uttalade.

Eftersom prostataadenom är en allvarlig sjukdom i vilken proliferation av körtelvävnader komprimerar urinröret, vilket leder till inflammation i urinvägarna, såväl som njurinsufficiens, förvärrar inte bara livskvaliteten utan utgör också ett hot mot hälsan i allmänhet.

Läkaren bestämmer om behandlingsmetoden först efter en noggrann diagnos och undersökning av testresultaten. Operation för att avlägsna prostata adenom krävs när det finns uppenbara kränkningar av urodynamik, vilket framgår av urinretention, njursjukdomar, som omfattar hydronefros, pyelonefrit, uretrit och andra patologiska processer som utlöser utvecklingen av infektionen.

Trots den kirurgiska metoden som har visat sig vara klinisk effektiv, kommer någon att behöva möta konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats, och detta måste förberedas i förväg. De flesta patienterna återhämtar sig tillräckligt snabbt och känner sig bra, men säkert inte dagen efter operationen, men efter några månader.

Återhämtningsperioden blir ofta ett riktigt test för det starkare könet. Men det viktigaste som varje patient bör komma ihåg: De obehagliga konsekvenserna efter att prostataadenomen har avlägsnats är en integrerad del av behandlingen, Därför är alla uppkomna problem ganska kontrollerbara och de bör diskuteras med den behandlande läkaren. Han ska i sin tur övervaka hälsotillståndet och det allmänna tillståndet i den postoperativa perioden, svara på patientens frågor och hjälpa till att hitta en lösning i varje enskilt fall.

Vad är konsekvenserna

Som redan nämnts kommer konsekvenserna av operationen och deras svårighetsgrad att bero direkt på metoden som används för att avlägsna prostata adenom och om det var fullständigt eller partiellt. I 80% av alla fall är endast partiell excision av prostata tillräcklig, vilket gör det mycket lättare att överföra återhämtningsperioden. Men eftersom varken skulle ha varit packad med kirurgens hand, inte någon operativ behandling av prostatacancer adenom inte gå helt obemärkt och något som man kan träffa mannen under återhämtningsperioden beror i första hand på de individuella egenskaperna hos organismen, hastigheten på regenerativ funktion och erfarenhet av läkare som ansvarar för hans behandling.

De 10 vanligaste konsekvenserna av operationen är:

 • 1. Urininkontinens.
 • 2. Blodig utsläpp.
 • 3. Brist på erektion.
 • 4. Infertilitet.
 • 5. Urinvägssinfektioner.
 • 6. Retrograd ejakulation.
 • 7. Retention av urin.
 • 8. Intern blödning.
 • 9. Förgiftning av kroppen.
 • 10. Lång smärtsam återhämtning efter operationen.

Operationen på prostata adenom har stor fördel för män, men för första gången efter det kan det finnas problem med att utöva kontroll över urinering. Detta ska inte skrämas, konsekvensen är tillfällig och normaliseringen av urinering sätter in med kort varsel.

De allvarligare konsekvenserna av borttagning av prostata adenom hör till den sena postoperativa perioden, och några av dem kan demonteras mer ingående.

Erektil dysfunktion

Huvudfrågan på alla män: Om du tar bort prostata hos adenomen kommer detektion att återfå och vad kommer det att bli? Enligt statistik sträcker sig överträdelser i samband med operationens konsekvenser från 1 till 25%. Men dessa komplikationer är vanligtvis tillfälliga och förutsatt att det tidigare inte fanns några problem med sexuell aktivitet, den sexuella funktionen är helt återställd på egen hand eller med medicinsk hjälp utvald av den behandlande läkaren.

Om en man tidigare hade problem med erektion eller hon var helt frånvarande, kommer operationen inte att kunna återlämna sexlivet till honom, eftersom det inte direkt påverkar männs sexuella förmågor på något sätt.

infertilitet

Trots det faktum att en framgångsrik operation för att avlägsna prostata adenom inte påverkar erektion av en man, kan det fortfarande leda till infertilitet. Det är resultatet av retrograd ejakulation. Detta beror på det faktum att efter avlägsnandet av prostata adenom, utvidgar lumen i urinröret något och spermien rör sig till var resistansen möts minst och därmed faller in i urinblåsan.

Dessa är obehagliga följder av operationen, som ibland är mottagliga för drogbehandling, men den bör endast väljas av en läkare.

infektion

Efter borttagning av prostata adenom, möjligheten att utveckla infektionssjukdomar i det genitourära systemet, som kännetecknas av följande symtom:

 • frossa;
 • förhöjd temperatur;
 • ryggsmärta
 • obehag i underlivet;
 • Urinens grumlighet på grund av utseende av olika föroreningar i dess sammansättning (slem eller blod).

Infektionen är oftast in i genitourinärsystemet efter operationen på grund av patientens eget fel på grund av bristande överensstämmelse med enkla hygienregler. För att undvika sådana situationer, efter att prostataenomen har avlägsnats, ordineras patienten en specifik typ av antibiotika som ska tas regelbundet. Om infektionen redan finns kan vägran att ta antibiotika leda till att bakterier tränger in i blodet, varför det finns möjlighet till sepsisutveckling.

Urinretention av akut natur

I operationen på prostata adenom får effekterna sig att känna sig i första hand när mannen gör sina första försök att urinera. Detta är oundvikligt och lyckligtvis en tillfällig komplikation. Men ibland problemet är inte bara i svårigheten att kontrollera urinering, men också i det faktum att blodproppar, eller strykningar prostata issechonnoy, koppla från den under avlägsnande från kroppen, komma in i urinröret och hindra det. För att förhindra sådana patologiska processer, efter att operationen för prostata adenom slutfördes, avlägsnades patienten inte katetern inom 24 timmar.

Massiv blödning

Allvarlig blödning kan inträffa under operationen med borttagning av prostata adenom, eller något senare under den ursprungliga återhämtningsperioden. Enligt statistiken händer detta sällan, men ungefär 2,5% av patienterna hanterar sådana allvarliga konsekvenser av operation på prostataadenom, vilket kan leda till allvarlig blodförlust, vilket kräver brådskande blodtransfusion.

Vem är mest mottaglig för sjukdomen?

Adenom av prostata är en mycket vanlig sjukdom bland män 40-50 år, men oftast går män till doktorn i en mer respektabel ålder. Därför klassificeras denna sjukdom fortfarande som en åldersrelaterad sjukdom. Som regel kan en man leva med prostata adenom länge och gissa inte om sin existens, även om förändringarna i prostatakörteln redan har börjat för länge sedan.

Sjukdomen i det avancerade skedet behandlas alltid endast genom operation, så det är bäst att försöka diagnostisera adenomen i ett tidigt skede. Detta kan bidra till symtom som urinläckage, behovet av att sträcka ut musklerna i bukväggen vid urinering, en känsla av fullhet urinblåsan även efter att gå på toaletten och frekvent natt uppvaknanden. Tidig kontakt med en läkare hjälper till att undvika allvarliga komplikationer, och själva operationen blir snabbare och lättare.

Rehabiliteringsperiod

Om en medicinsk metod för behandling av prostatacancer adenom inte medföra någon effekt för att snabbt återgå till ett normalt liv, måste du gå igenom en hel uppsättning rehabiliteringsåtgärder för att uppfylla alla krav i en läkare i tid för att ta medicinen ordinerats dem. Den tid som krävs för fullständig återhämtning från en operation för att avlägsna prostata adenom beror till stor del på patientens egna handlingar, psykologiska stämningar och allmänna hälsotillstånd. Ålder spelar också en viktig roll i denna fråga. Rehabiliteringsperioden kan ta flera månader.

Kan jag behöva en andra operation?

Lyckligtvis krävs inte en andra operation oftare än i 5% av fallen. I många avseenden beror det på den valda behandlingsmetoden, metoden för kirurgisk ingrepp och, givetvis, kirurgens erfarenhet. Om under prostationen adenom av prostata har helt avlägsnats, är dess återväxt inte utesluten. Om en teknik användes där en viss del av adenomen förstörs, är risken för återkommande prostatisk förstoring tillräckligt hög. Därför kan upprepad operation behövas om fem eller tio år. Generellt är avlägsnandet av prostata adenom en mycket vanlig operation som är relativt enkel, eftersom sjukdomen blir yngre, men den är mestadels hos män som inte är yngre än fyrtio, med ett sällsynt undantag.

Hittills finns det ett stort antal tekniker och speciella medicinsk utrustning, så behandling av prostata adenom är mest framgångsrik och effekten kvarstår i cirka 15 år, vilket gör att mannen kan leva ett helt liv.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter