Huvud
Skäl

adenom

Adenom är en godartad tumör som uppträder i organens glandulära epitel. Sjukdomen är först och främst associerad med hormonkörtlarna. Det är därför de pratar om det som en hormonberoende sjukdom. Adenomen ser ut som ett skal med viss fyllning, som placeras på vissa organ och körtlar i människokroppen. En tumör kan utvecklas under många år och upp till en viss punkt stör inte bäraren. Det gör emellertid inte ont för att följa adenomen med sjukdomen och om möjligt utföra förebyggande åtgärder.

Klassificering av adenom

Adenom är en godartad tumör som bildas från glandulärt epitel. Det förekommer i alla system i kroppen, där det finns ett sådant epitel. Från lokaliseringen beror adenomets struktur, teman och egenskaperna hos tillväxten.

 1. sköldkörtel;
 2. prostata;
 3. bröst;
 4. pankreas;
 5. saliv;
 6. Den oljiga;
 7. Hypofysen (hypofysen).

Adenom på organen:

 1. Ungdomarna;
 2. Mag-tarmkanalen;
 3. Urinväg (njure);
 4. Kvinnliga könsorgan (livmodern, äggstockar);
 5. bronker;
 6. Levern.

Det finns flera typer av sådana godartade formationer:

 1. Cystisk. Det utvecklas ofta i bukspottkörteln, bilaga. En sådan tumör har en sluten sacciformstruktur. Kan omvandlas till malignt.
 2. Papillär. Det kännetecknas av närvaron av papillära tillväxt. De kan skjuta ut sig i kirtlens lumen.
 3. Polypoid. Det är en polyp som har uppstått som ett resultat av spridningen av körtelvävnad.
 4. Solid. Har en dåligt utvecklad bindvävstroma. Därför smälter körtelepitelet i ett kontinuerligt fält.
 5. Den rörformiga. Den består av smala kanaler, som är fodrade med epitel. Mellan dessa celler är stroma.

Orsaker till adenom

Forskare till denna dag kan inte med säkerhet säga varför adenomen utvecklas. Orsakerna till utseendet av denna sjukdom är en typ av genetisk cellmutation. Exakta förutsättningar för utveckling av en viss typ av tumör har varit lite studerade och är i de flesta fall endast ett antagande. Till exempel antas att hypofysens adenom orsakar huvudskador, infektioner, negativ graviditet, orala preventivmedel. Om det är ett adenom av sköldkörteln - trauma och förändringar i kroppens hormonella bakgrund.

Anledningarna till vilka det förekommer i kroppen kan övervägas på exemplet av prostata adenom och bröst adenom. Det är en sjukdom av rent sexuella hormoner. Adenom är en hormonberoende sjukdom. Om balansen i arbetet med manliga hormoner, testosteron, bryts, leder detta till en okontrollerad delning av prostatacellerna. Om balansen mellan östrogen (kvinnliga hormoner) störs, så är samma åtgärder i bröstkörtlarna möjliga.

Ökar risken att utveckla sjukdomen:

 • Förekomsten av fetma,
 • ärftlighet,
 • alkoholmissbruk,
 • rökning,
 • felaktig kost.

De flesta forskare säger att riskgruppen omfattar personer med olika hormonella störningar. Samtidigt, ju äldre personen är, desto högre är risken för att utveckla sjukdomen. Det fanns ingen korrelation mellan prostataadenom och sexuell aktivitet, orientering, inflammatoriska sjukdomar.

Symptom på adenom

En godartad tumör, som är ett adenom i sig är ofarligt. Dess förekomst i kroppen kan vara omärklig för bäraren, medan adenom inte växa i en sådan omfattning att det kommer att börja komprimera närliggande organ. Egna organ, nerver, blodkärl, urin bifloder, mag-tarmkanalen - allt detta kan mycket väl sprida adenom.

Vad är farligt i sin existens? På faran kan man säga på exemplet hypofysenummen. Hypofysen ligger i människans hjärna. Framträdande där kan adenomen helt expandera under hormonernas verkan och pressa viktiga delar av hjärnan. Således kan sjukdomen leda till hemliga endokrina sjukdomar, såsom gigantism, Cushings sjukdom, akromegali, etc.

Symptom på adenom, beroende på typ:

 • Adenom i hypofysen - ändra formen på benen, smärta i huvudet, akne, menstruationsrubbningar, libido, nedsatt fortplantningsförmågan, öka sköldkörteln.
 • Adenom i sköldkörteln - skarp viktminskning, slöhet, ökad svettning, irritabilitet.
 • Prostata adenom - frekvent urinering på grund av kompression och därför ofta behov, grumlighet i urin, är trög flöde intermittent, förstoppning, muntorrhet.
 • Lungadenom - hosta, dyspné, andning med visselpipa.
 • Cystisk adenom - manifesterar sig inte så länge det har små dimensioner.

Diagnos för misstänkt adenom

Beroende på platsen utför onkologläkaren en fingerundersökning. Förekomsten av hårda områden tyder på en tumör. Ultraljud och biopsi är föreskrivna. Den första undersökningsmetoden gör det möjligt att avslöja lokaliseringen av utbildningen, dess storlek och struktur. Biopsi på grund av sin traumatism utförs inte alltid. Dess huvudsakliga syfte är att eliminera risken för att utveckla malign bildning, såväl som metastatisk skada.

Datortomografi ordineras ofta, det kan åtföljas av intravenös kontrastförbättring, till exempel vid studien av binjurarna i binjurarna. Med den här metoden kan du uppskatta utbildningens storlek och densitet. Om adenomets hormonella aktivitet utvärderas utförs laboratorietester.

Hur man behandlar ett adenom?

Om läkaren är säker på att tumören är liten och av godartad natur föreslogs en observation. Om den inte växer påverkar inte andra organs arbete, då behandlas inte behandling.

Typer av kirurgisk behandling

Beroende på indikationerna är följande tilldelat:

 • Hemithyroidectomy. Organets del avlägsnas. Först får läkaren tillgång till det drabbade området, då separeras det från de omgivande vävnaderna, delen avlägsnas.
 • Subtotal resektion. Medel som avlägsnar det mesta av orgeln. Kroppen slutar typiskt att klara sina funktioner i sin helhet, så stödjande terapi är föreskriven.
 • Oftast används endoskopisk resektion. Det är effektivt för små tumörer. Ett specialverktyg skär de skadade vävnaderna, kärlen koaguleras. Klipp vävnader skickas till histologin.

Läkaren kan erbjuda en laserbehandling för adenom eller termiska effekter. Resultatet av teknikerna är reduktionen av tumören.

Läkemedelspreparat

Om adenomen påverkar produktionen av hormoner, föreskrivs hormonella mediciner. Dessutom används fytoterapeutiska och vävnadspreparat. Läkemedel ordineras i de första stadierna av sjukdomen, om det finns kontraindikationer för operationen. I detta fall är läkemedelsbehandling inte ett substitut för andra typer av exponering. Läkemedlet är ordinerat under en period av 6 månader. Ibland tvingas patienterna att ta dem för livet.

Behandling med folkmedicin

Det rekommenderas att använda folkmedicin som en stödjande terapi för adenom. Persilja juice blandad med honung hjälper till att minska storleken. Ta två skedar några gånger om dagen.

En positiv effekt uppnås vid användning av chaga. Använd en blandning av svamp med andra örter, till exempel, hassel, burdockrot. Blandningar i ett förhållande 1: 1 blandas och hälls med kokande vatten. Då måste du koka i 5 minuter. Drick två teskedar.

Dietmat

Oavsett storleken på adenomen följer du dietten. Det är uteslutet från kosten all akut och fet. Föredrar livsmedel som innehåller fettsyror. De kommer att förbättra hjärtat, cirkulationssystemet. Syrorna innehåller vitaminer, som är direkt involverade i framställning av vissa hormoner. Användbar är fiskolja, leverfjäderfä och valnötter.

Prognos för adenom

I regel är prognosen ganska god efter en snabb behandling av godartade adenomer, vilket leder till att patienten återhämtar sig helt. Emellertid återfinns även fall av återfall. Detta beror främst på det faktum att tumören som ett resultat av en långvarig process av tillväxt sträcker sig bortom kapseln och påverkar de närliggande områdena med vävnadens patologiska celler. Under operationen är det nästan omöjligt att märka en sådan spridning.

förebyggande

Det finns inga garanterade åtgärder som skulle förhindra utseende av adenom. Men läkarna ger allmänna rekommendationer för att undvika hypotermi, inte sitta länge i en position som orsakar stagnation av blodcirkulationen, aktiv livsstil, ge upp dåliga vanor. Det är nödvändigt att genomgå regelbunden medicinsk kontroll och övervaka hormonhalten.

Prostata adenom: symptom och behandling

Prostata adenom är de viktigaste symptomen:

 • svaghet
 • illamående
 • Frekvent urinering
 • Förlust av aptit
 • Hyppig natturinering
 • Smärta i perineum
 • Torr mun
 • Urininkontinens
 • förstoppning
 • Stark törst
 • impotens
 • utmattning
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Dränering av urin efter urinering
 • Lukten av urin från munnen

Adenom i prostata (prostata adenom) är i sig en något föråldrad term och används därför idag i en något annorlunda form - i form av godartad prostatahyperplasi. Prostatens adenom, vars symtom vi kommer att överväga nedan, är mer vanligt i en sådan definition. Sjukdomen kännetecknas av utseendet av en liten nodulär (eventuellt flera noduler), som gradvis växer över tiden. Den särdrag hos denna sjukdom ligger i det faktum att prostata adenom till skillnad från cancer i denna region är en godartad bildning.

 • Beskrivning av sjukdomen
 • Stages of
  • Steg I
  • II-scenen
  • III-steget
 • Allmänna symtom
 • skäl
 • behandling

Allmän beskrivning

Prostata adenom är en av de vanligaste "manliga" sjukdomarna, för de män vars ålder har överskridit 50-årsmärket. Själva definitionen av sjukdomen kan låta som en konvention, eftersom breddning exponeras inte direkt prostata, såsom kan förväntas, men endast en liten körtel som tillhör submukosal skikt av halsen av urinblåsan, på grund av vilka tre särskiljande ö bildas - lakunär grupp av två laterala och -Cervikal grupp från en baksida. På grundval av detta skulle det vara mer korrekt att definiera denna sjukdom som ett adenom hos parauretralkörtlarna.

Försök att bestämma de funktioner som utförs av parauretralkörtlarna ger inte ett tydligt resultat. Det finns spekulation om det faktum att dessa körtlar är ansvariga för inre utsöndring, som är antagonistiska mot de manliga könskliptorn. Utbredning sker vid tidpunkten för uppträdandet av atrofiska processer, koncentrerades i prostatakörteln, som uppstår på perioden för utrotning av den manliga fortplantningsaktiviteten. När detta sker inte bara deltagande i processen av tumörbildning körtelvävnad, men också muskler och bindväv.

Således kan tumören som ett resultat inte bara adenomatöst, men också fibröst eller myomatöst. Adenomer skiljer sig också beroende på deras form, är sfäriska, cylindriska eller päronformade. De kan bestå, som vi redan har noterat, både från en nod och från flera. Vikten varierar också, vilket kan vara i storleksordningen upp till 10 gram och når 200 eller mer.

Beroende på struktur och plats kan adenomen representeras i tre sorter:

 • En tumör som tränger igenom urinblåsan genom att passera genom urinröret, deformerar den inre sphincten och då bryter mot dess funktion.
 • Ökning till området av rektumtumören, en liten kränkning av urinering, men provocerar en förlust av kontraktilitet som är karakteristisk för urinrörets prostatiska del, vilket resulterar i en fullständig frigöring av blåsan.
 • En tumör i vilken komprimeringen av prostata uppträder jämnt som ett resultat av det tryck som utövas av den. Ökning av tumören uppträder inte, detta utesluter sådana negativa manifestationer som urinblåsretention och funktionsfel vid urinering. Denna variant av tumören är den mest fördelaktiga.

De viktigaste stadierna av sjukdomen

Storleken på tumörbildning bestämmer inte alltid graden av nedsatt urinfunktion. Dessa brott i en större volym bestäms utgående från den riktning i vilken adenomproliferationen uppträder. Så kan spridningen från den bakre gruppen av körtlar av små adenom med dess överhäng, liknande ventilen över urinröret, ge upphov till en försening i urinering. Samtidigt kan ett stort adenom, som växer från sidan av körteln till baksidan, till rektum, kännetecknas av frånvaron av kliniska manifestationer av sjukdomen.

I enlighet med särdrag hos sjukdomens kliniska kurs bestäms följande steg.

Steg I

Det definieras också som "fasa av harbingers". Det kännetecknas av frekvent urinering, vilket är särskilt uttalat på natten och når i vissa fall 8 gånger. Det finns en trög urinström. Över tiden finns det svårigheter med urinering. För att tömma blåsan behöver patienten bogseras.

Med utvecklingen av adenom, enligt den första i sitt slag, kan vara topiska sådana symptom som inkontinens, vilket inträffar under sömn som resulterar från godtyckligt avslappning uppnås sfinktern. Detta förklaras i sin tur av avsaknaden av en obstruktion i form av en inre sfinkter för att tömma urin från blåsan. Gradvis går sjukdomen till andra etappen.

När det gäller det aktuella scenets varaktighet bestäms det individuellt, i vissa fall upp till 12 år. Med sjukdoms värsta sjukdom sker båda stadierna av sjukdomen, både första och andra, under perioden upp till två år.

II-scenen

Karakteriserad av större svårighetsgrad av symtom. Urinströmmen förvärvar en ren karaktär, med avbrott i droppar. Här måste patienten också trycka, vilket resulterar i bildandet av en bråck eller prolaps i ändtarmen. Om den första etappen kännetecknades av hypertrofi hos muskelfibrerna i detrusorområdet, sker redan detta utspädning på detta stadium.

Blåsväggen, som är fri från muskelfibrer, börjar sträcka sig mellan dem, vilket leder till bildandet av påsar (divertikula) - det är i dem att ackumulering av kvarvarande urin senare uppträder. Initialt är dess mängd cirka 200 ml, men senare kan den nå 500 ml, 11 eller mer. I fallet med hypertrofi som uppstår i blåsans vägg bildas en grov vikning, vilket utgör ett hinder för den aktiva ingången i urinblåsan genom det övre urinvägarna. Detta leder till hennes efterföljande stagnation i urinledarna och, som ni kan gissa, i njurarna. I sin tur leder detta redan till symptom på en komplicerad sjukdomsförlopp i form av inflammation i slemhinnan och smärtsam urinering.

Detta stadium kan, under påverkan av ett antal faktorer (stress, alkohol, urinretention, hypotermi, ätstörningar etc.) leda till en absolut retention av urin. I denna variant är det en övergång av smärtsamma uppmaningar till smärtor, koncentrerad i perinealområdet och sedan till den suprapubiska regionen och i midjan. Allt detta är en förutsättning för tillträde till sjukhuset, urinutskiljning sker här med hjälp av en kateter. Även efter detta uppnår vissa patienter återhämtning av urinering, medan andra kräver ett konstant överklagande till sjukvården. Det finns en droppe i muskelkontraktiliteten, som är inneboende i urinblåsan, och den varar fram till den absoluta förlusten av tonus.

Därefter förvärras komplikationer i samband med processen med urinvägsinfektion. Det bör noteras att om möjligheten till en övergång från den första till den andra etappen kan ifrågasättas, är oundviklig övergången från den andra till den tredje etappen.

III-steget

Det finns redan en droppe i blåsans kontraktilitet till minsta gränsvärden, en ökning av kvarvarande urin kan vara i storleksordningen två liter. Också viktig är blåsans vassa sträckning, där dess konturer ses i form av en oval eller i sfärisk form som når naveln och i vissa fall stiger mycket högre. Dess känslighet förvärras, medan patienterna är mindre benägna att uppleva symtom i samband med urinretention, misstänker att sjukdomen har gjort vissa förbättringar.

Samtidigt, på natten, och efter och under dagen, urinen utsöndras systematiskt eller permanent, förekommer på ett ofrivilligt sätt på grund av dropparna i den överflödande blåsan. På grund av detta är patienterna tvungna att ständigt använda urinalerna. Också detta stadium kännetecknas av komplicerade komplikationer, orsakade av störningar i njurarnas arbete.

BPH symptom som nu manifesteras i svaghet och en total förlust av aptit, torrhet i munnen och konstant törst i täta förstoppning och illamående sker med symptom på självförgiftning, som uppstår på grund av kväve avfall. I synnerhet innefattar denna symptomatologi depression och utmattning, en lukt av urin framträder från munnen. Med en temperaturökning i detta fall kan man tala om en förvärring orsakad av en infektion, som är en ständig följeslagare för stagnation av urin. Detta kräver akut läkarvård.

Symtom på prostata adenom

Särskilt sjukdomar som räknas upp tidigare, vanligtvis följer varandra ganska långsamt på grund av den långsamma i de flesta fall, utveckling av en adenom. Ofta finns det inga symptom alls, och den enda manifestationen av sjukdomen är en ökning av prostata. Manifestationer av symtomen på sjukdomen kan vara av icke-permanent natur, där det kan finnas enstaka förbättringar, då respektive försämring.

Inte alla män som har en förstorad prostata-upplevelse symptom av sjukdomen, eftersom prostata storleken inte alltid bestämmer svårighetsgraden av hans symtom. Med tanke på detta kan patienten med relativt stor prostatastorlek inte känna några symtom, medan patienten med en relativt liten prostataform kan uppleva mycket allvarliga symtom på sjukdomen.

De första symptomen på prostata adenom uppträder vid den tidpunkt då förstorad prostata börjar påtagligt hindra processen med urinutflöde, varför det förlorar möjligheten till fri utflöde från blåsan. På grund av detta uppträder ett antal symptom, typiska för sjukdomen som helhet:

 • frekvent urinering på natten
 • framväxten av brådskande uppmaning att urinera under dagen;
 • försvagning av strålen under urinering;
 • Efter avslutad urinering inträffar droppning av urin.

Orsaker till sjukdomen

När det gäller orsakerna till denna sjukdom, fram till slutet av deras natur är det inte klart. Den viktigaste riskfaktorn för sjukdomen är åldern, det vill säga den äldre en man, desto större är risken för att han utvecklar en tumör. Unga män sällan möter adenom, vilket förklaras av de egenheter åldersrelaterade förändringar i sexualsystem endokrina avveckling på grund av hyperplasi lakunära körtlar.

behandling

Som den huvudsakliga metoden för behandling av sjukdomen framför oss använde kirurgisk metod, kan relevansen som talar även under det inledande skedet av sjukdomen. Kirurgisk ingrepp i denna situation innebär avlägsnande av adenom (inte prostatakörteln, som många felaktigt föreslår).

Efter operationen finns det en gradvis återhämtning av njurfunktion och blåsfunktion, i vissa fall, är återhämtningen också möjligt att sexuell funktion, som är under påverkan av denna sjukdom är föremål för missbruk. Baserat på egenskaperna hos adenomen, dess stadier och typ bestäms ett av följande tre bortskaffningsalternativ:

 • Samtidigt avlägsnande av adenom.Det utförs i frånvaro av ovanstående faktorer, liksom för diagnos av hjärtsvikt som inte är relevant för patienten.
 • För den första etappen av sjukdomen är den enda radikala metoden - tvåstegsoperation, vid vilken intervallet mellan stunderna förlängs kan det vara i storleksordningen flera månader. Om det är en svårare form av sjukdomen, läggs en permanent suprapubisk fistel överlagd.
 • Transuretral electroresection.Detta alternativ innebär ett ofullständigt avlägsnande av adenom, som produceras med hjälp av ett cystoskop. Genom en radikal metod är denna operation inte, ofta efter det att komplikationer noteras.

Isolera och sådana former av adenom, där kirurgiskt ingripande i allmänhet inte är nödvändigt. Så, kan det första steget ofta få genom konservativ behandling, vilket emellertid inte utesluter de manifestationer av akut och frekvent urinretention, urinfrekvens (ca 10 gånger), bildandet av blödning i stagnerande venerna i blåsan eller förekomsten av stora stenar i den. Allt detta leder i sin tur till en ofrivillig åtgärd i form av kirurgisk ingrepp, även om det inte finns någon kvarvarande urin.

I det andra skedet av sjukdomen är kirurgi en nödvändig åtgärd, eftersom användningen av enbart konservativ behandling är den enda garantin för tillfällig förbättring av tillståndet. Dessutom med den systematiska användningen av en kateter i detta fall finns det risk för infektion i blåsan, vilket också påverkar urinvägarna (övre).

Vid förekomsten av en symptomatologi som är aktuell för den ifrågavarande sjukdomen är det nödvändigt att besöka urologen.

Om du tror att du har Adenom av prostata och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Prostatacancer är en malign tumör som, baserat på sin egen prevalens, rankar fjärde bland andra typer av cancer, den vanligaste inom medicinsk praxis. Prostatacancer, vars symptom är karakteristiska uteslutande för denna sjukdom, är inte, förekommer huvudsakligen hos män i åldern 50 år och äldre.

Njursvikt under ett förutsätter ett syndrom i vilket störningar utsätts alla funktioner som är relevanta för njuren, vilket resulterar i störning utlöses av olika typer av utbyten i dem (kväve, elektrolyt, vatten och så vidare.). Njurinsufficiens, vars symptom beror på varianten av denna sjukdomsförlopp, kan vara akut eller kronisk, var och en av patologierna utvecklas på grund av påverkan av olika omständigheter.

Amyloidos av njurarna är en komplex och farlig patologi, där protein-kolhydratmetabolism störs i njursveden. Följaktligen finns en syntes och ackumulering av en specifik substans - amyloid. Det är en protein-polysackaridförening, som i sina grundläggande egenskaper liknar stärkelse. Normalt produceras detta protein inte i kroppen, så dess bildning är onormal för människa och leder till en kränkning av njurfunktionen.

Jade i medicin kallas en hel grupp olika inflammatoriska sjukdomar i njurarna. Alla har olika etiologi, liksom mekanismen för utveckling, symptomatiska och patomorfologiska egenskaper. I denna grupp hänvisar kliniker till lokala eller gemensamma processer där proliferation, partiell eller fullständig förstöring av njursvävnaden.

Kroniskt njursvikt är en patologisk process där njurarna slutar fungera fullt ut. Störningen orsakas av en mängd olika sjukdomar, orsaker och lokaliseringen av vilken inte alltid är associerad med njurarna. För sjukdom som karakteriseras av destruktion av strukturell njurvävnad, som består av nefroner och ansvarar för generering och filtrering av urin.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - Spridning av prostatakörtelvävnad, vilket leder till en överträdelse av urinflödet från urinblåsan. Karaktäriserad av frekvent och svår urinering, inklusive natt, försvagning av urinströmmen, ofrivillig urladdning av urin, tryck i urinblåsan. Därefter kan en fullständig retention av urin, inflammation och bildandet av stenar i blåsan och njurarna utvecklas. Kronisk urinretention leder till förgiftning, utveckling av njurinsufficiens. Diagnos av prostata adenom innefattar ultraljud av prostata, undersökning av dess hemlighet, om det behövs - biopsi. Behandling är som regel kirurgisk. Konservativ behandling är effektiv i början.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska avdelning. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar. Prostataadenom karakteriseras av en godartad kurs.

Förekomst av prostata adenom

Endast en liten del av patienter som lider av prostataadenom söker medicinsk hjälp, men en detaljerad undersökning kan upptäcka symptom på sjukdomen hos var fjärde man i åldrarna 40-50 år och hos hälften av män från 50 till 60 år. Adenom av prostata detekteras hos 65% av männen i åldrarna 60-70 år, 80% av männen i åldern 70-80 år och över 90% av männen över 80 år. Svårighetsgraden av symtom kan variera avsevärt. Studier inom urologi tyder på att cirka 40% av män med prostataadenom upplever problem med urinering, men endast en av fem patienter i denna grupp söker medicinsk hjälp.

Orsaker till prostata adenom

Mekanismen för utveckling av prostata adenom är ännu inte helt bestämd. Trots den gemensamma opinionen som förbinder prostata adenom med kronisk prostatit finns det inga uppgifter som skulle bekräfta förhållandet mellan dessa två sjukdomar. Forskarna avslöjade inte någon koppling mellan utvecklingen av prostataadenom och användningen av alkohol och tobak, sexuell läggning, sexuell aktivitet, lidande venerala och inflammatoriska sjukdomar.

Det finns ett tydligt beroende av förekomsten av prostata adenom på patientens ålder. Forskare tror att prostata adenom utvecklas som ett resultat av hormonella störningar hos män med början av andropause (manlig klimakteriet). Denna teori är bekräftad av det faktum att män som kastrerats före puberteten och extremt sällan män som har blivit neutrerade efter starten har aldrig lider av prostataadenom.

Symtom på prostata adenom

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt. Den första gruppen av symptom av prostata adenom hänför frekvent urinering, ihållande (obligatoriskt) urinträngningar, nokturi, urininkontinens. Den grupp av obstruktiva symptom karakteristiska för BPH inkluderar svårigheter vid urinering, fördröjning av uppträdandet och ökad urinering tid, känsla av ofullständig tömning, trög urinering intermittent stråle, sila behov.

Det finns tre stadier av prostata adenom:

 • Kompenserat stadium av prostata adenom (steg I)

Dynamiken i urinverkan förändras. Det blir vanligare, mindre intensivt och mindre ledigt. Det finns ett behov av 1-2 gånger att urinera på natten. Normalt orsakar nocturi vid första etappen av prostataadenom inte någon oro för patienten, som associerar ständiga nattliga uppvakningar med utvecklingen av åldersrelaterad sömnlöshet.

Under dagen kan normal urineringshållning bibehållas, men patienter med stadium I prostata adenom noterar en väntetid, särskilt uttalad efter en sömn. Därefter ökar frekvensen av daglösning, och mängden urin som frigörs per enskild urinering minskar. Det finns tvingande önskningar. En urinstråle, som tidigare bildat en parabolisk kurva, sticker ut trögt och faller nästan vertikalt.

Vid första stadiet av adenom av prostatahypertrofi i musklerna i blåsan utvecklas, på grund av vilken effektiviteten av dess tömning upprätthålls. Det finns ingen kvarvarande urin i blåsan vid detta stadium eller praktiskt taget ingen. Funktionstillståndet för njurarna och övre urinvägarna bevaras.

 • Det subkompenserade steget av prostata adenom (steg II)

Vid II-etappen av prostata adenom ökar blåsan i volym, dystrofa förändringar utvecklas i dess väggar. Mängden resterande urin når 100-200 ml och fortsätter att öka. Under hela urineringstiden tvingas patienten att intensivt dra musklerna i bukpressen och membranet, vilket leder till en ännu större ökning av intravesiktrycket. Handlingen av urinering blir multipel, intermittent, vågig.

Gradvis störde urinpassagen på övre urinvägarna. Muskulaturstrukturer förlorar elasticitet, urinvägarna utvidgas. Njurfunktionen är nedsatt. Patienterna är oroliga av törst, polyuri och andra symptom på progressivt kroniskt njursvikt. Om kompensationsmekanismerna misslyckas börjar ett tredje steg.

 • Decompenserat stadium av prostata adenom (steg III)

Blåsan vid III-steget i prostataenomenet sträcker sig, full av urin, detekteras lätt palpatoriskt och visuellt. Blåsans övre kant kan nå nivån och högre. Tömning är inte möjlig även med intensiv spänning i magmusklerna. Lusten att tömma blåsan blir kontinuerlig. Det kan finnas svår smärta i buken. Urin utsöndras ofta, med droppar eller mycket små portioner. I framtiden smärta och uppmaning att urinera gradvis försvaga. Utvecklar en paradoxal retention av urinkaraktäristiken för prostata adenom (blåsan är full, urin fördelas ständigt droppvis).

I detta skede prostata adenom övre urinvägarna dilaterad, njurparenkym funktionen kränks på grund av permanent tilltäppning av urinvägarna, vilket leder till en ökning av trycket i pyelocaliceal systemet. En klinik med kroniskt njursvikt växer upp. Om sjukvården inte är tillgänglig dör patienter av progressivt kroniskt njursvikt.

Komplikationer av prostata adenom

Om behandling inte utförs kan en patient med prostata adenom utveckla kroniskt njursvikt. Med prostata adenom utvecklas ibland akut urinretention. Patienten kan inte urinera med en överflödande urinblåsa, trots den intensiva lusten. För att eliminera fördröjningen av urin kan blåsan kateteriseras hos män, ibland en nödoperation eller en urinblåsning.

En annan komplikation av prostataadenom är hematuri. Ett antal patienter har mikrohematuri, men frekvent och intensiv blödning från adenomvävnad (med trauma på grund av manipulation) eller åderbråck i blåsans hals. Med bildandet av blodproppar, utvecklingen av blåsans tamponad, vilket kräver akutoperation. Ofta är orsaken till blödning med prostataadenom en diagnostisk eller terapeutisk kateterisering.

Stenar i blåsan med prostata adenom kan uppstå som ett resultat av stagnation av urin eller migrera från njurarna och urinvägarna. Med cystolithiasis kompletteras den kliniska bilden av prostata adenom med ökad urinering och smärta som strålar ut mot glanspenisen. I stående position, med promenader och rörelser, blir symtomen mer uttalade, medan den ligger i benägen position det minskar. Karakteristiska symptom "om strålen av urin" (trots ofullständig tömning av blåsan, är urinflödet plötsligt avbryts och återupptas först när positionen för kroppen). Ofta, i prostata adenom utveckla infektionssjukdomar (epididymo, epididymit, vesiklar, adenom, prostatit, uretrit, akuta och kroniska pyelonefrit).

Diagnos av prostata adenom

Läkaren genomför en fingerprovning av prostata. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

En tillförlitlig uppskattning av graden av urinretention i prostata adenom möjliggör uroflowmetri (tiden för urinering och flödeshastigheten för urin bestäms av en särskild apparat). För att utesluta prostatacancer är det nödvändigt att bedöma nivån av PSA (prostataspecifik antigen), vars värde normalt inte överskrider 4ng / ml. I tvistiga fall utförs en prostata biopsi.

Cystografi och excretory urografi med prostata adenom de senaste åren är mindre frekventa på grund av framväxten av nya, mindre invasiva och säkrare forskningsmetoder (ultraljud). Ibland utförs cystoskopi för att utesluta sjukdomar med liknande symtom eller som förberedelse för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Behandling av prostata adenom

Kriteriet för att välja behandlingstaktik för prostata adenom för en urolog är I-PSS-symptomskalan, vilket återspeglar svårighetsgraden av urinproblem. Enligt denna skala, om poängen är mindre än 8, behövs inte terapi. Vid 9-18 poäng utförs konservativ behandling. Om poängen är mer än 18 krävs en operation.

 • Konservativ terapi av prostata adenom

Konservativ terapi utförs i tidiga skeden och i närvaro av absoluta kontraindikationer till operation. För att minska svårighetsgraden av symtomen tillämpas inhibitorer av 5-alfa-reduktas-inhibitor (dutasterid, finasterid), alfablockerare (alfuzosin, terazosin, doxazosin, tamsulosinbehandlade), växtbaserade beredningar (afrikansk plommon barkextrakt eller Saw Palmetto frukt).

För att bekämpa infektion, ofta förknippad med prostata adenom, förskriva antibiotika (gentamicin, cefalosporiner). Efter antibiotikabehandlingen används probiotika för att återställa den normala intestinala mikrofloran. Genomföra en korrigering av immunitet (alfa-2b interferon, pyrogenal). Aterosklerotiska förändringar i de kärl som utvecklas hos de flesta äldre patienter med prostataadenom påverkar intaget av terapeutiska läkemedel i prostatakörteln, så trental är ordinerat för att normalisera blodcirkulationen.

 • Operativ behandling av prostata adenom

Det finns följande kirurgiska förfaranden för behandling av prostata adenom:

 1. prostatektomi. Utförs i närvaro av komplikationer, resterande urin i en mängd av mer än 150 ml är adenomvikten mer än 40 g;
 2. TUR (transuretral resektion). Minimalt invasivt förfarande. Operationen utförs genom urinröret. Det utförs med mängden resterande urin inte mer än 150 ml, adenomets massa är inte mer än 60 g. Ej tillämpligt för njursvikt
 3. laserablation, laserförstöring, TUR-förångning av prostata. Gentle metoder. Den minsta blodförlusten gör det möjligt att utföra operationer med en tumörmassa på mer än 60 g. Dessa ingrepp är det kirurgiska valet för unga patienter med prostata adenom, eftersom de tillåter dig att behålla sexuell funktion.

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer för den kirurgiska behandlingen av prostataadenom (dekompenserade sjukdomar i respiratoriska och kardiovaskulära systemet etc.). Om kirurgisk behandling för prostataadenom inte är möjlig, en kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi - cystostomi. Man bör komma ihåg att palliativa behandlingsmetoder minskar patientens livskvalitet.

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Vad är adenom. adenovirus

Spytkörtelns adenom är en godartad bildning som uppträder i spottkörtlarna i körtelkörteln. Spytkörteln är parotid, submandibulär, sublingual. Den vanligaste förekomsten av tumörer på parotidkörteln. Om komponenterna i en sådan tumör är godartade, så är detta adenomen hos parotidspyttkörteln. Parotidkörtlar är ett parat organ. Adotom i parotidkörteln syns vanligtvis på en...

Sköldkörtel adenom är en godartad typ av tumör som ligger på sköldkörteln. Långsam utveckling av adenom förvärrar den aktuella diagnosen av en sådan sjukdom som sköldkörtel adenom. Orsakerna till denna sjukdom är inte fullständigt förstådda, som någon annan form av adenom. Sköldkörteln, vars behandling ska ske omedelbart efter att ha bestämt närvaron av adenom, är...

Sköldkörtel adenom är en godartad tumör belägen i sköldkörteln. Det ser ut som ett adenom, som en oval eller rund nod av en fibrös kapsel. Ett annat namn för detta adenom är thyrotoxisk adenom. Utveckla tyrotoxiskt adenom ganska långsamt. Det kan förekomma hos personer i olika åldrar, men för det mesta påverkas kvinnor 40-60...

Adenom är en tumör, men godartad. Vad är adenom och var kommer det ifrån. Det är en neoplasma som uppstår i organens glandulära epitel. Adenom (sjukdom) är framförallt associerad med hormonkörtlarna. Det är därför de pratar om det som en hormonberoende sjukdom.

Adenom kan utvecklas genom åren och tills en viss punkt inte stör dess bärare. Det gör emellertid inte ont för att följa adenomen med sjukdomen och, om möjligt, för att förhindra adenom.

Adenom. Vad är det

Adenom är en ganska vanlig sjukdom i det mänskliga endokrina systemet. Adenom sjukdom påverkar inte bara människor i reproduktiv och äldre återvändande. Hon var signifikant "yngre" och blev en riktig plåga för modern medicin.

Adenom är verkligen inte en malign tumör, men i fallet med adenokarcinom (prostatacancer) blir sjukdomen kritisk för livet. Förebyggande av adenom är ofta ett nödvändigt tillstånd som förbättrar livet för många människor som är utsatta för sjukdom. Om några förseglingar, knölar, neoplasmer eller andra uppenbara symptom på adenom har noterats, är det nödvändigt att börja undersökningen så snart som möjligt. Om det är en godartad tumör, är det fullt möjligt att desinficera eller ta bort vid behov, men i fallet med cystisk adenom, BPH och andra sjukdomar oroväckande nog, kan du behöva akut vård. Det är också nödvändigt och förebyggande av adenom - ett systematiskt besök hos endokrinologen, urologen, mammologen och andra specialister som är nödvändiga i varje enskilt fall.

Adenom - vad är det? Klassificering av adenom, som formationer i glandular epitel

 1. Adenom (fotografier) ​​av körtlar:

 • sköldkörtel;
 • prostata;
 • bröst;
 • pankreas;
 • saliv;
 • oljig;
 • hypofysen (hypofysen).
 • Adenom på organen:
  • vuxenlivet
  • mag-tarmkanalen;
  • urinväg (njure);
  • kvinnliga könsorgan (livmodern, äggstockar);
  • bronker;
  • levern.

 • Så, vad är ett adenom? Anledningarna till vilka det förekommer i kroppen. De kan undersökas på exemplet av prostata adenom och bröst adenom. Det är en sjukdom av rent sexuella hormoner. Och följande slutsats visar att adenom är en hormonberoende sjukdom. Om balansen i arbetet med manliga hormoner, testosteron, bryts, leder detta till en okontrollerad delning av prostatacellerna. Om balansen mellan östrogen (kvinnliga hormoner) störs, så är samma åtgärder i bröstkörtlarna möjliga.

  En godartad tumör, som är ett adenom (Wikipedia) i sig är ofarligt. Utseendet i kroppen kan vara omärkligt för bäraren, tills adenom (foto) växer i sådan utsträckning att det börjar klämma i närliggande organ. Egna organ, nerver, blodkärl, urin bifloder, mag-tarmkanalen - allt detta kan mycket väl sprida adenom. Vad är farligt i sin existens? På faran kan man säga på exemplet hypofysenummen. Hypofysen ligger i människans hjärna. Framträdande där kan adenomen (Wikipedia) växa väl under hormonernas inverkan och pressa viktiga delar av hjärnan. Så adenoms sjukdom kan leda till hemliga endokrina sjukdomar, såsom gigantism, Cushings sjukdom, akromegali, etc.

  Adenom. Orsaker till adenom. Symptom på adenom

  Varje patient kommer att ställa en fråga, som har börjat behandla adenomen, och vad är detta för anledningen till vilket adenomen generellt utvecklas? Orsakerna till utseendet av denna sjukdom är först och främst en icke-genetisk cellmutation. Jo, orsakerna till föregående adenom (foto) är lite bevisade och är i de flesta fall bara ett antagande. Till exempel antas att hypofysens adenom orsakar huvudskador, infektioner, negativ graviditet, orala preventivmedel. Om det är sköldkörtel adenom, är dess orsaker troligen också traumas och förändringar i kroppens hormonella bakgrund. Orsakerna till lungadenet är okända. är också inte helt förstådda orsaker till prostata adenom. Man tror att ett sådant adenom är resultatet av en ökning av kroppen hos en mans kvinnliga hormoner, och den här hobbyen äger rum hos äldre män.

  Om det, vad är ett adenom, och om denna sjukdom berör dig, kommer bara den kvalificerade läkaren att berätta. Det är önskvärt att felsöka resa till doktorn, om tumören eller sigill inte skapar obehag och ingen smärta. Alla befann sig adenom symtom eller tecken på adenom bör gå till sjukhuset för att ta reda på det aktuella läget i adenom. Vad är tecken och symptom på adenom?

  adenom, vars symtom skiljer sig från typen av sjukdom, som redan nämnts ovan, får inte manifestera sig innan det börjar klämma på organen, men adenomen (Wikipedia) som uppträder på huden är en kondensation och symptomen på adenomen är då mycket uttalade. Följande lista kommer att presentera tecken på adenom beroende på typen av adenom:

  1. Adenom i hypofysen (hypofys adenom). Symtom: förändringar i benets form, huvudvärk, akne, menstruationsbrist, sexuell lust, nedsatt reproduktionsfunktion, ökad sköldkörtel.
  2. Sköldkörtel adenom. Tecken på adenom: plötslig viktminskning, slöhet, ökad svettning, irritabilitet.
  3. Prostatakörteln av adenom. Symptom på det: frekvent urinering, på grund av kompression och följaktligen frekventa önskningar, turbiditet i urinen, en trög intermittent ström, förstoppning, torr mun.
  4. Adenom i lungan. Symtom: hosta, dyspné, andning med visselpipa.
  5. Cystiskt adenom. Kan ske i epitel av någon körtel eller organ. Det visar sig inte förrän det är litet. När hormoner verkar på dem, kan de öka och skapa komplikationer (särskilt i äggstockarna, livmodern, bröstet, prostata). I detta fall avlägsnas det cystiska adenomet kirurgiskt.

  Adenom hos barn. Pediatrisk adenom

  Vad är adenom hos barn? I barndomen manifesteras adenom, tyvärr med stor frekvens. Därför är barnläkare-endokrinologer mycket värdefulla specialister för idag. Oftast förekommer adenom hos barn i näsfarynken. Här kan du omedelbart återkalla adenoider. Vid ung ålder kan adenom påverka lymfkörtlarna. Det finns en förtätning, men noderna är smärtsamma, om du inte försöker flytta dem. Då orsakar de smärtsamma förnimmelser.

  Sköldkörtelsjukdom hos barn är mycket vanligt. Vid flickor under puberteten kan man observera utvecklingen av ett adenom hos en muggkörtel och ett livmoderhalsens adenom. Det är nödvändigt att förhindra adenom. För detta, från början av menstruationscykeln, måste flickan besöka gynekologen och endokrinologen.