Huvud
Analyser

Prostatacenokarcinom: art, prognos, Gleason-värde

Adenokarcinom i prostata är prostatacancer. sjukdom är en vanlig dödsorsak bland män inte bara äldre men också medelålders.

Cancercellerdegeneration utvecklas så märkbart som En man får inte misstänka det förrän det är ostadigt.

Viktigt! I de flesta fall härrör sjukdomen i "förberett marken" när prostatan är godartad hyperplastisk celler naturen (BPH), eller när det finns kronisk prostatit patientens historia. Foto 1: Metoder för behandling av adenokarcinom beror på typen av tumör, dess plats, utvecklingsstadiet. Dessa faktorer, medicinsk teknik och verktyg som är tillgängliga för patienten, bestämmer det slutliga resultatet av behandlingen. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Prognos med adenokarcinom

Diagnosen "prostata adenokarcinom" är inte en mening. Tidig upptäckt av tumören och dess adekvata terapi gör det inte bara möjligt att fullständigt bota sjukdomen, men också för att upprätthålla en hög nivå på livskvaliteten hos en man.

Viktigt! En fördelaktig prognos vid behandling av en cancer tumör beror på dess individuella egenskaper.

 • Med adenokarcinom i prostata, som inte gick utöver käftens kropp, Patienternas överlevnad efter avlägsnande av körteln under en femårsperiod är 8-9 patienter av 10.
 • Den andra etappen - 70-60%.
 • Prognosen i operationen på steg 3, när tumören har vuxit bortom prostata, men har ännu inte metastasiserats, är lika med 50% av femårs överlevnad av patienter.
 • Prognos för behandling när en tumör detekteras i de sista stadierna av dess utveckling helt beroende av kvaliteten på underhållsbehandling. Det kan inte kallas gynnsamt. Emellertid kan komplex modern behandling avsevärt förlänga patientens livslängd.
Faktum! Tyvärr, hälsa ryska mentaliteten, och män i dag är sådana att prostata adenocarcinom i mer än hälften av fallen diagnostiseras i stadium 3-4 cancerutveckling. Operationen här garanterar inte konvalescens, och den effektiva behandlingen av avancerade cancerfaser är tillgänglig för några.

Differentiering på Gleason-skalan

Att bestämma aggressiviteten hos adenokarcinom i prostata En särskild klassificering utvecklas - Gleason-skalan.

Under 70-talet av förra seklet utvecklade den amerikanska doktortologen Donald Gleason sin klassificering av adenokarcinomcellernas aggressivitet, vilket är baserat på den histologiska analysen av tumörprover.

Gleason-indexet bestäms av de två vävnadsproverna som tagits. Varje prov undersöks separat, så summeras resultaten. Numeriska värden är tilldelade från 1 till 5. Figurer visar i vilken grad tumörceller skiljer sig från friska i sin storlek, struktur. Ju större avvikelsen (mindre differentiering) desto högre malignitetsindex tilldelas provet.

Resultatet av en studie av ett enda vävnadsprov av Gleason består av två siffror:

 • Den första visar antalet celler som är vanligast i provet (mer än 51%)
 • Den andra siffran är den typ av celler som är andra i prevalens i provet taget (från 5 till 50%)

Slutresultatet av studien av vävnadsprover enligt Gleason är summan av resultaten från båda proven och uppskattas på en 10-punkts skala. Till exempel erhålles följande resultat:

 • 2 + 3 = 5 - i det första provet;
 • 3 + 2 = 5 - i det andra provet;
 • Gleason-indexet 10 = 5 + 5 är det sämsta resultatet möjligt.

Tolkning av Gleason-skalaindikatorer

 • från 2 till 6 - En starkt differentierad tumör, kännetecknad av låg aggressivitet och långsam tillväxt.
 • indikator 7 - medelvärden
 • från 8 till 10 - En svag tumör som växer snabbt.
Viktigt! Ju lägre Gleason-indexet är desto gynnsammare är prognosen.

Orsaker till adenokarcinom

Varför får människor cancer för vissa. Det bör förstås att processen att dela, förnya celler i en levande organism är kontinuerlig. Som ett resultat av födelsen av nya celler uppträder ibland fel. I de flesta fall är dessa mindre muterade formationer som kroppen tar bort på egen hand.

Adenokarcinom uppträder som en "inkorrekt" uppdelning av prostatacancer hos epitel (epitel), som börjar växa och multiplicera okontrollerbart och förlora sin ursprungliga väsen.

Klandre prostatacancer är i de flesta fall sekundär malign formation, som migrerades till prostatakörteln från ett annat organ.

Den näst vanligaste orsaken till cancer är celldegenerering godartad proliferation. Nya studier bekräftar dock inte detta.

Faktorer som provar utseende av cancer prostatacancer av denna typ:

 • prostata adenom eller kronisk prostatit i historien;
 • hormonella patologier associerade med produktionen av manliga hormoner (män med höga testosteronnivåer är i riskzonen);
 • otillräckligt innehåll av biologiskt signifikanta mikro- och makroelement i människans kost, varför fördjupningsprocesserna och cellfördelningen förvrängs;
 • rökning, effekten av kemikalier;
 • åldersfaktor - ju äldre en man, desto större riskerar han att få en onkologisk sjukdom.
 • genetisk faktor - om cancerrelaterade diagnoser med onkologisk sjukdom ökar risken.
Faktum! Liksom med de flesta onkologiska patologier är det omöjligt att nämna orsakerna till prostataadenocarcinom exakt och otvetydigt.

Typer av adenokarcinom i prostatakörteln

Klassificera adenokarcinom i prostata, beroende på de morfologiska, funktionella, histologiska tecknen. Tänk på tumörens hastighet, dess aggressivitet.

Fine-Acinar adenokarcinom

Den vanligaste typen av cancer, vilken diagnostiserad hos 9 patienter av 10 - den är liten-akinsyra. Malign celldegeneration är fastsatt i olika delar av prostata körteln i små foci. Det växer från epitel av prostata-loblerna - acini. Över tiden sammanfogar, bildar kontinuerlig foci.

Måttligt differentierad

Tumör, som enligt Gleason poängen uppskattas till 6-7 poäng. Prognosen för denna typ av cancerbehandling är positiv för tidig behandling.

Acinar adenokarcinom i prostata

Den vanligaste typen av körtelcancer som utvecklas på epitel av prostata lobuler. Den är uppdelad i småskaliga och storskaliga arter. Storskalig prostatacancer är extremt sällsynt, kännetecknad av exceptionell aggressivitet och snabb utveckling.

Mycket differentierat adenokarcinom

Mycket differentierat adenokarcinom i prostatakörteln utvecklas långsamt, har 2 till 5 poäng på Gleason-skalan. Prognosen för behandling är mycket fördelaktig.

Tydlig cellform av prostatacancer

Den klara cellformen för prostatacancer är så namngiven, eftersom celler i neoplasmen är dåligt färgade under histologiska undersökningar med färgningselement.

Mörkcell adenokarcinom i prostata

Mörkcellad adenokarcinom i prostatan karakteriseras intensiv absorption av färgelementet under histologisk undersökning.

Var uppmärksam! De typer av adenokarcinom i prostata är inte begränsade till denna lista. Det finns sällsynta former av prostatacancer: glandulär-cystisk, lågkvalitativ, mucinös, etc.

symptom

Adenokarcinom i prostatakörteln saknar en specifik klinisk bild. I den första och även andra etappen av tumörutveckling en man kan inte känna något ovanligt.

Senare kan läggas till:

 • Stretch smärta i midjan, pubic region;
 • störningar i urinering, problem med avföring;
 • Brott mot sexuell funktion
 • aptitlöshet, omotiverad viktminskning;
 • hematuri;
 • frekventa inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet.

I sista skedet av cancer kan uppstå sådana symtom som smärta i benen, ökning och ömhet i lymfkörtlarna.

På grund av det faktum att körtelprostatacancer inte har några karakteristiska symptom, Patienter "skriver ofta" sina manifestationer av trötthet, ålder, andra sjukdomar utan att söka medicinsk hjälp.

Foto 2: Profylaktiska undersökningar efter 35 år är det bästa förebyggandet av prostatacancer. Om du märker strangeness, ovanliga känslor under urinering eller under erektion, samlag, gå genast till en tid med en urolog. Kanske det här kommer att rädda ditt liv! Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Behandling av adenokarcinom i prostata

Modern medicin har ett antal effektiva metoder för behandling av adenokarcinom i prostatakörteln. Vid tidig behandling observeras full återhämtning av patienter i mer än hälften av sjukdomsfallet. Betydande, från 5 till 10 år, kan förlängning av livet vara till och med vid stadium 4 av sjukdomen.

Metoder för behandling

Taktiken att behandla adenokarcinom i prostata beror på patientens tillstånd, graden av utveckling och karaktären av tumören och patientens ålder.

kirurgisk

Fullständigt avlägsnande av prostata med regionala lymfkörtlar och angränsande vävnader beaktas den mest effektiva i kampen mot denna typ av cancer. Men i de tidiga stadierna av cirkulationen är partiell excision av orgelet möjligt med bevarande av dess funktioner.

kemoterapi

Medicinsk förstöring av cancerceller speciellt effektiva för svagt tumörer.

hormonell terapi

behandling är att blockera produktionen av manliga hormoner. För detta ändamål utförs ofta kemisk (reversibel) eller kirurgisk kastrering.

Strålbehandling

När adenokarcinom föreskrivs sällan, eftersom Biverkningarna av behandlingen överstiger effektiviteten av själva behandlingen. Essensen av behandlingen består i punktbestrålning av en cancerous tumör.

Det klassiska sättet att behandla är tillämpning av operation i steg 1-2 av utveckling.

I 3 steg, om operationen är omöjlig, Använd kemoterapi, strålning, cytostatika, hormonbehandling.

Ålderdom, den sista etappen av cancerutveckling, svår hjärtsjukdom (eller andra vitala organ) är indikationer på palliativ (inte botar helt, men lindrar tillståndet) aktiviteter och övervakning.

Adenokarcinom i prostatakörteln är en onkologisk sjukdom som är vanlig hos män

Sjukdom, mycket vanlig bland manliga hälften. Liksom alla andra cancerformer kan adenokarcinom endast ha en chans till framgångsrik behandling endast vid tidig upptäckt.

Även för män, särskilt äldre, är det nödvändigt att komma ihåg att efterlevnaden av friska normer av beteende, korrekt val av diet hjälper till att stödja människors hälsa.

Koncept och statistik

Onkologisk prostata bildning är en grupp olika typer av cancer. Lejonens andel, nämligen 90% av alla fall av tumörer av den maligna egenskapen hos prostata faller på en art som kallas adenokarcinom.

Sjukdomen efter lungcancer och onkologi hos huden är den tredje vanligaste bland representanterna för det manliga könet. Beroende på hur snabbt en tumör detekteras minskar sjukdomen i genomsnitt patienternas livslängd med tio år.

Metoden för biopsi gör en provtagning av materialet för undersökning för tumörmalignitet.

Denna analys avgör också vilken typ av cancer patienten har. För histologisk undersökning används, förutom biopsiprover, tumörer som avlägsnas genom kirurgi.

Graden av differentiering av cellerna ger information om hur aggressiv den utbildning de går in i är.

Normala celler modifieras, muteras och således regenereras till onkologiska strukturer.

Ju mer en cell passerar depersonalisering, förlorar erkännande, desto mer aggressiv den onkologiska tumören. Denna siffra i numeriska termer bestäms av Gleason-skalan.

Enligt denna princip klassificeras adenokarcinom:

 • Mycket differentierad tumör - celler har förändrats i liten utsträckning En sådan patologi har en gynnsam prognos om problemet diagnostiseras i tid och behandlingen påbörjas. Utbildningen utvecklas i låg takt. Gleason-poängen definierar denna typ av tumörer genom differentiering för 1 ÷ 5 poäng. Patologiska formationer med hög differentiering av celler är indelade i typer:
  • Mörkcell adenokarcinom - under den histologiska undersökningen tillsätts ett speciellt färgämne för testning. Celler av denna typ absorberar ämnet väl och blir mörkt i färg.
  • Tydlig cell adenokarcinomoch av prostata är desamma, men tumörcellerna uppfattar färgämnet i liten utsträckning, så de skiljer sig från de normala cellerna i en ljusare nyans.
 • Adenokarcinom måttligt differentierad - är på andra plats i frekvens av förekomst Denna typ av patologi kan också ha en bra prognos med aktuella åtgärder för att ge vård. Gleasons skala bestämmer graden av celldifferentiering inom 5 ÷ 7 bollar. En svagt differentierad tumör uppträder vanligen i den bakre delen av körteln. Förekomsten av patologi ökar nivån av PSA i blodet. Med fingerdiagnos kan denna typ av tumör detekteras.
 • Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste bland alla typer av adenokarcinom. Patologi kan förekomma åt gången på flera ställen. Då bildar dessa öar en stor tumör. Utbildning kan inte orsaka problem med urinering. Patologiska celler kan producera mucin. När en patient utvecklar en tumör av denna typ vid det sista utvecklingssteget, kan det uppstå smärtsamma känslor i ryggraden och ändtarmen.
 • Celler med låg grad av differentiering karakteriserar patologi som den mest aggressiva tumören. Gleason-skalan, en sådan celldifferentiering, uttrycker poäng i intervallet 8 ÷ 10. Detta innebär att cellerna helt förlorade tecknen på de vävnader från vilka de härrörde. Utbildning har följande egenskaper:
  • sprider sig snabbt till närliggande vävnader,
  • tumörens kropp har en skiktad struktur,
  • kan snabbt ge metastaser.

Orsaker till utveckling

Faktorer som direkt påverkar det faktum att adenokarcinom börjar bilda i prostatakörteln är okänt.

Men det finns regelbundenheter, fenomen som uppträder oftast när denna patologi detekteras.

Dessa är:

  • Hormonala omarrangemang som uppträder i hankroppen med ålder.
  • Om ett XMRV-virus detekteras.
  • Arbeta med kadmium.
  • Genetisk predisposition, det kan slutsatsen om släktingar hade liknande sjukdomar.
  • Överträdelse av balansen som är nödvändig för näring av celler av ämnen.

symptom

På ett tidigt stadium kan sjukdomen inte manifestera sig. Många av symtomen är inte karakteristiska endast för adenokarcinom. Du bör vara uppmärksam på klockorna, för att inte missa sjukdomsuppkomsten.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Adenokarcinom i prostatakörteln är den vanligaste varianten av prostatacancer, som förekommer i 90% av diagnoserna av denna sjukdom. Kod för ICD-10 - D07.5 - betyder prostatacancer in situ (det allra första steget) och C61 - en prostata-neoplasma.

Adenokarcinom i prostatakörteln har sin källa till körtelepitelceller, som förlorar sin differentiering och börjar aktivt proliferera.

Orsakerna som leder till adenokarcinom innefattar:

 • ålderdom
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • närvaron av ett specifikt virus
 • kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • kränkning av balansen i mikroelementen.

Typer av adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostata är histologisk och morfologiskt representerad av flera varianter med olika egenskaper och förloppet av tumörprocessen. Enligt den histologiska strukturen i kombination med Gleason-skalan bestäms prognosen för sjukdomsförloppet.

 1. Den vanligaste varianten av adenokarcinom i prostatakörteln är ett litet acin. Det har som sin källa epitel av aciniets (små lobuler) av prostatakörteln, förekommer oftast samtidigt på flera ställen i periferzonen och smälter sedan samman i en fast tumör.
  Cellerna i denna tumör kännetecknas av mucinproduktion. Det kan ske utan obstruktion av urinröret, i 4 steg smärta i ändtarmen och ryggraden är karakteristiska.
 2. Den andra typen av adenokarcinom i prostatakörteln är måttligt differentierad. Ofta finns den i käftens baksida, bestäms av fingerforskning, har 5-7 poäng på Gleason-skalan. En sådan tumör medför en ökning av PSA, har en bra prognos för behandling.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln - vad är det?

Det här är en diagnos av prostatacancer, en av dess histologiska sorter.

Adenokarcinom i prostatakörteln, där cellerna i neoplasmen inte kan differentieras, är polymorfa, kallad låggradig.

 • Tumören har en skiktad struktur.
 • Gleason-poängen motsvarar 8-10 poäng.
 • Snabbspirar till närliggande organ.
 • Karakteristisk för aktiv metastasering.

Mycket differentierat adenokarcinom i prostata kännetecknas av en liten förändring i cellens differentiering, 1-5 på Gleason-skalan, växer långsamt, är prognosen vid en tidsmässig behandling gynnsam.

 • Bright cell prostatic adenocarcinoma kännetecknat av det faktum att dess celler med en viss metod för histologisk färgning uppfattar dåligt färgen och färgen svagare än normala vävnader.
 • Mörkcell adenokarcinom i prostata, Tvärtom är den färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet av cellerna.

Det finns också följande former: glandular-cystisk, fast trabekulär, akinar, papillär, storcell och mucinös.

Adenokarcinom i prostata med metastaser i benet observeras oftare vid det sista skedet av prostatacancer, och odifferentierade celler är vanligare för en sådan kurs.

Det bör noteras att mindre differentierade tumörer växer mer aggressivt och ofta ger metastaser.

Symtom och behandling av prostatakarcinom

Carcinom i prostata är en tumör som utvecklats från prostatacitterns epitelvävnad.

Carcinom i prostatakörteln - vad är det? Detta är en av sorterna av prostatacancer.

I sjukdomen av prostatakarcinom beror symtomen på sjukdomen och omfattningen av sjukdomen. Vid de första stadierna av karcinom, liksom en annan typ av onkologi, kan inte oroas och diagnostiseras endast genom närvaron av en hög nivå av PSA i blodet eller i undersökningen.

 • Därefter tillsätts symptom, beroende på graden av tumöreffekt på kapseln och närliggande organ.
 • Det kan finnas smärta, urinering, blod i urinen, problem med avföring och blod i avföring med spiring i ändtarmen.
 • Med tillägg av metastas är det en ökning av regionala lymfkörtlar, benvärk och symtom på cancerförgiftning.

Carcinom kan vara små-akinar, akinar, och infiltrat av prostata carcinom kan också observeras.

Med sjukdomen i prostatakarcinom skiljer sig behandlingen inte i grunden från detta i andra former av cancer. För den kirurgiska tumören är kirurgisk avlägsnande av tumören det bästa alternativet, på efterföljande hormonterapi, kemoterapi och palliativa åtgärder.

Behandling av adenokarcinom i prostata och prognos

Behandling av adenokarcinom i prostata bör inledas omedelbart efter diagnos, om tumören är tillgänglig för avlägsnande.

Operationen för att avlägsna adenokarcinom i prostata kallas radikal prostatektomi, som ofta utförs i en expanderad volym med avlägsnande av regionala lymfkörtlar. För närvarande utförs det på ett öppet sätt, med hjälp av laparoskopi eller med hjälp av en robotassisterad operation.

 • Vid senare skeden används hormonbehandling, cytostatika, strålning och andra metoder används. Det noterades att odifferentierade tumörer svarar bättre på kemoterapi.
 • Efter operationen kräver prostatektomi patienter långvarig rehabilitering period, återställa funktionen hos bäckenorganen, i synnerhet urinretention, liksom åtgärder för att återställa manlig potens, om det är relevant.

Med prostataadenocarcinomsjukdom beror prognosen starkt på många faktorer. Patientens livslängd påverkas av graden av differentiering av tumörceller, spridningen av tumören bortom kapseln i körteln, närvaron av metastaser. Prognosen beror också på behandlingens taktik och på det allmänna tillståndet hos patientens kropp.

I vissa fall, när patienten har symptom på prostatacancer 4 grader, med andra ord:

 • på ett ooperativt stadium
 • i ålderdom
 • i närvaro av allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, hjärnan;
 • med en förväntad livslängd på mindre än fem år.

Patienten rekommenderas dynamisk observation och palliativa åtgärder.

De viktigaste skillnaderna mellan adenom och adenokarcinom i prostata

För patienten är det nödvändigt att förklara skillnaderna i adenom från adenokarcinom i prostata och vikten av terapeutiska åtgärder. Adenom är en godartad förändring i prostatakörtelcellerna, har en långsam kurs och huvudsymptomet är svårighet att urinera.

Adenokarcinom växer också snabbare, och ett brott mot urinering indikerar ett ganska försummat fall av sjukdomen med urinrörets kompression.

Olika skillnader i adenom från adenokarcinom i prostata orsakar taktik för behandling. När det gäller cancer, bör kirurgisk behandling göras så långt som möjligt omedelbart och behandling med läkemedel för prostata adenom hålls under överinseende av en läkare, och kirurgiska ingrepp används som en sista utväg, när det inte finns något annat sätt att återställa öppenheten av urinröret.

Med ett adenom är organ-bevarande kirurgier möjliga. I adenokarcinom ska prostaten avlägsnas fullständigt, med intilliggande lymfkörtlar, eftersom man lämnar åtminstone en odifferentierad cell kan leda till att sjukdomen återkommer.

Om adenomen enkelt förvärrar människans livskvalitet och inte hotar livet, leder adenokarcinom i det fjärde skedet ofta till döden.

Typer av prostataadenokarcinom och prognos för överlevnad efter behandling

Syndrom av prostata adenokarcinom är extremt sällsynt hos män vars ålder inte har nått 50-årsdagen. Men efter att ha gått över ett halvt sekel, faller patienten in i riskzonen. Patologi är farlig med implicita symptom i början och därför är det viktigt att genomgå rutinundersökningar och rådfråga läkaren vid de första tecknen på obehag.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en onkologisk sjukdom med stor sannolikhet för dödsfall. I termer av mortalitet bland patienter rankas patologi sekund efter lungcancer. Ett karakteristiskt kännetecken är patologisk proliferation av celler i glandular epitel, och neoplasmen är inte alltid begränsad till organets kapsel, som spirer i strukturerna av organ som ligger i närheten.

Viktigt! Atypiska celler genom lymfflödet påverkar retroperitoneala iliac lymfkörtlar. Metastaser i benstrukturen tränger in i det hematogena sättet. Sålunda sprider sjukdomen sig genom hela kroppen och äventyrar patientens liv.

Typer och orsaker till utveckling

Malaktig bildning av prostataadenocarcinom minskar i genomsnitt livslängden med 5-10 år. Specialister särskiljer följande typer av sjukdomar:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • lågkvalitativ cancer (acinar adenokarcinom i prostata);
 • papillär;
 • Fast-trabekulära;
 • endometrioid;
 • glandulärt cystiskt karcinom;
 • slem.

Orsaken till adenokarcinom är ett brott mot hormonbalans i en mans kropp. När andropause hormoner upphör att interagera på ett rutinmässigt sätt, orsakar obalans ackumuleringen av dihydrotestosteron (DHT) och provar aktiveringen av celldelning av körtelvävnaderna. DHT är en metabolit av testosteron, vilket ökar hormonets nivå leder till en minskning av aktiveringshastigheten och katabolismen. I detta fall ackumuleras det kvinnliga hormonet östrogen, som är närvarande i människans kropp, och har en cancerframkallande effekt på östrogena alfa-receptorer i prostatavävnaden. Åldersfaktorn faller därför alla män i riskzonen efter 60-65 år - de står för 2/3 av fallen.

Orsakerna till uppkomsten av en malign tumör vid en yngre ålder:

 1. Adrenal insufficiens, vilket minskar syntesen av enzymer;
 2. fetma - fettvävnad innehåller aromatas, syntetiserar östrogen;
 3. redundans eller insufficiens av sköldkörtelhormoner;
 4. nedsatt leverfunktion
 5. rökning, alkohol;
 6. överdriven användning av livsmedelstillsatser, produkter som påverkar hormoner;
 7. ärftliga genetiska faktorer
 8. dålig ekologi.

Läkare noterar en ökning av sjukdomen hos män efter 40-45 år på grund av stress. Konstant nervspänning orsakar hormonell obalans - den första orsaken till maligna tumörer.

Stages av adenokarcinom i prostata

Det finns ett internationellt klassificerings- och betygssystem av Glisson. Scheme Whitmore:

 • T1 - initial. Frånvaro av karakteristiska tecken, implicit diagnos, mindre förändringar i analyser. Det bestäms av biopsi.
 • T2 - lesion av en del av körteln och kapseln. Diagnostiserad väl, palpation kommer att visa förändringar i organet.
 • T3 - aktiv tillväxt av tumören. Scenen kännetecknas av nederlag av blåsor, en hög risk för metastasering.
 • T4 - sjukdomen påverkar könsorganen, urin, matsmältningssystemet, sfinkter, rektum och andra organ.
 • N1 - graden av gränsen mot nederlaget på väggarna och lymfkörtlarna i det lilla bäckenet.
 • N2 - alla organ, benvävnad genomgår förändringar, processen är irreversibel, dödlig.

Adenokarcinom i prostatakörteln enligt Gleason:

 1. G1 - bildning består endast av homogena körtlar med odelbara kärnor;
 2. G2 - tumörceller är isolerade, men med fusionsdynamik;
 3. G3 - infiltration av stroma, omgivande vävnader är märkbar;
 4. G4 - körtlarna och vävnaderna är nästan helt drabbade av atypiska tumörceller;
 5. G5-en tumör är en lamellär bildning, celler kan inte differentieras - det är anaplastisk cancer.

Det finns ett poängalternativ för att bedöma sjukdomsstadierna:

 • T1 (G1) 1-4 poäng - med snabb diagnos behandlas väl.
 • T2 (G2) 5-7 poäng - måttligt differentierad cancer, ger behandling i 80% bra resultat.
 • T3-T4 (G3) - 8-10 poäng är en lågkvalitativ acinar adenokarcinom metastasering till närliggande organ, ogynnsamma prognoser.

Viktigt! Den vanligaste formen är acinar adenokarcinom i prostatakörteln. Vad är det En patologi som kännetecknas av stora dimensioner, en mångfald metastaser, men de kliniska manifestationerna kommer så sent att diagnostiska åtgärder i de tidiga stadierna inte fungerar. Implikta tecken liknar prostatit, så patienter tar ofta behandling för inflammation i prostata, vilket inte tyder på utvecklingen av en cancerous tumör.

symptom

Latensen i sjukdomsförloppet och manifestationen av symtom i ett sen stadium, när prostatan sväller till den punkt som den börjar trycka på urinröret, gör adenokarcinom en av de farligaste sjukdomarna. Primär tecken:

 • klagomål om frekvent eller sällsynt trängsel att urinera
 • försvagning av strålens huvud
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärtsamhet i processen
 • inkontinens - ofrivillig urinering eller urininkontinens på grund av införandet av en tumör i blåsans hals.

Om du inte behandlar sjukdomen, när formationerna växer uppstår följande symptom:

 1. hematuri - blod i urinen;
 2. hemospermi - blod i sperma
 3. erektil dysfunktion eller total frånvaro av funktion
 4. smärta av varierande intensitet i anus, ljumsken, underlivet, ryggraden, sårets karaktär drar, tråkigt.

Svullnad i nedre extremiteterna, brist på aptit, en kraftig minskning av kroppsvikt, svaghet, trötthet, ont i halsen - tecken på att tumören har metastaserat. Laboratorieundersökningen kommer bland annat att avslöja ett lågt antal röda blodkroppar.

Orsaken till alla tecken är den inflammatoriska processen i prostatakörteln, spridningen av vävnad. En omfattande undersökning av specialisten kommer att krävas för att kunna diagnostisera och ordinera en terapiplan.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Trots flera patologier är det möjligt att besegra prostatacancer - överlevnadsprognosen är mycket bra. Radikal kirurgisk behandling ger garantier i 95% av fallen. Men bara om prostata påverkas av en tumör i den första graden av utveckling.

Nu om de andra stegen:

 1. Den andra graden är kirurgisk behandling följt av rehabilitering. Karaktären är reversibel.

Viktigt! Kirurgisk metod innefattar borttagning av prostata, en del av urinröret, blåsans hals.

 1. Den tredje etappen, som Gleason definierar som G3-4, kräver androgen-blockad (castration) och strålbehandling.
 2. I sista skedet genomgår patienten androgen-blockad. I avsaknad av effektivitet används fokal strålbehandling, läkemedelsbehandling med inkludering av Flucin, Estracite, Chloride - som hindrar orkanens spridning av sjukdomen.

Viktigt! Den primära undersökningen utförs av en urolog. Sedan fortsätter behandlingen med andrologen, som kommer att ta reda på hur mycket prostata påverkas av sjukdomen, kommer att ordinera medicinere.

För att klargöra prognosen kräver prostatacancer särskild behandling:

 • Basaloid är en lågkvalitativ typ med snabb spridning av vävnader. Metastaser bildas inte. Terapi med östrogen, progesteron. En karakteristisk manifestation: obstruktion av urinvägarna, lokal extraprostatisk spridning.
 • Ploskokletochny - aggressiv och sällsynt cancer, som förekommer i 0,6% av fallen. Riskgrupp - män från 48 år. En provocerande orsak kan vara schistos. Det kännetecknas av metastaser i benen, där smärta omedelbart uppstår. Ineffektivitet av strålning, hormonell kemoterapi bekräftas kliniskt. Behandling: total uretroektomi, prostatektomi.
 • Acinar adenokarcinom påverkar prostata och / eller övergångszon i prostatakörteln i acinarepitelet. Det kännetecknas av flera fokala skador, höga mucinmängder i maligna celler. Tecken på sista etappen: smärta i anus, ryggraden.
 • Mycket differentierad cancer är "andra" när det gäller antalet sjukdomar. Överlevnad av patienter är mycket högre än hos någon annan typ av onkologi av prostata.
 • Låggradig onkologi är en måttlig sjukdom, beroende på poängsystemet 5-7, beror behandlingen på den kliniska bilden av patologin.

Prognos och förebyggande

Om prostatacancer diagnostiseras beror prognosen direkt på typen av sjukdom och dess utveckling. Från första till tredje graden är överlevnadsgraden högre än 68-75%. Men med de sista 4 etapperna är behandlingen endast inriktad på att stoppa smärtanfall och ge patienten så lugn omsorg. Patologi sprids i hela kroppen och konsekvenserna är redan oåterkalleliga.

Livstid efter behandlingen:

 • Låg T1-tumör - 50% av patienterna lever minst 6-7 år;
 • I stadium T2 - lever upp till 5 år, 50% av männen;
 • I stadium T3 överlever 25% av patienterna inte i 5 år.
 • Det senare steget leder till en snabb död, ungefär ett år bor inte mer än 4-5% av patienterna.

Onkologi kommer inte att bli en dom om du följer förebyggande åtgärder. Mycket beror på menyn och livsmedelssystemet: överskott rött kött, fett, godis, låg rörlighet, brist på regelbunden sexliv, en tendens att dricka (öl) - risken för sjukdom hos dessa patienter, högre med nästan 68%.

Dieten bör revideras till att omfatta:

 • grönsaker (särskilt tomater);
 • bönor;
 • frukter;
 • helkornsprodukter;
 • nötter;
 • Rosehips, havtorn och blåbär.

Tillbaka till normal sexualliv, dosering av alkohol, rökning minskar träningstid och passera rutininspektion hos läkaren - det är alla regler för att undvika en för tidig död av prostatacancer.

Vad är prostataadenocarcinom

Adenokarcinom i prostatakörteln kallas för cellulär malignitet. Denna sjukdom är svår att behandla, så det leder till att många äldre män dör. Oftast diagnostiseras adenokarcinom, som finns i prostatakörteln hos patienter som är äldre än 50 år. Det kan minska en persons liv med 9 år. Prognosen för behandling av denna patologi beror direkt på hur snabbt behandlingen startades och hur allvarliga förändringar redan har inträffat i kroppen sedan sjukdomsögonblicket.

Vad är det

Huvudskyltar och symtom på sjukdomen kan ses om du studerar relevant avsnitt i ICD 10. Den placeras under kod C00-D48. Patologi utvecklas på grund av den snabba degenerationen av godartade celler till maligna celler. Över tid sprider neoplasm till närliggande vävnader. Endast tidig behandling bidrar till att förhindra denna process och begränsa proliferationen av patogena celler med en kapsel i prostata.

Med metastasering sprider sig sjukdomen till lymfkörtlarna, vilka ligger i iliac och retroperitonealområdena. Även maligna celler kan expanderas med hjälp av den hematogena metoden. I detta fall, deras utseende i benvävnaden.

Initialt påverkar sjukdomen bara prostatakörteln. I de första stadierna ser prostatakinas acinar adenokarcinom ut som en knut som består av cancerceller.

Vid de första stadierna är cancerceller lokaliserade endast i körteln

orsaker till

Med denna diagnos står män i åldern inför olika orsaker. De faktorer som framkallar bildandet av en malign tumör är liknande för denna sjukdom, och för normalt karcinom. Oftast är detta resultat orsakat av en obalans i hormonsystemet och en felaktig interaktion mellan hormoner med olika strukturer i kroppen.

Läkare säger att denna prostata sjukdom med metastaser kan väl hittas hos unga män. De ansluter denna avvikelse till följande faktorer:

 • Binyreinsufficiens. Denna överträdelse leder till en störning i syntesen av aromatas. Detta enzym är ansvarigt för att omvandla testosteron till östrogen;
 • Överdriven vikt. Adiposa vävnad har i sin komposition aromatas. I detta fall är enzymet engagerat i syntesen av östrogen från kolesterol. På grund av övervikt är den manliga kroppen övermättad av den;
 • Brotering av levern. Detta organ deltar i metabolismen av olika hormoner;
 • Brist eller överskott av sköldkörtelhormoner;
 • Missbruk av alkoholhaltiga drycker;
 • rökning;
 • Missbruk av mat som påverkar innehållet i vissa hormoner i kroppen;
 • Ärftlig faktor
 • Boende på platser med skadlig ekologi.

Några av dessa orsaker förr eller senare kan leda till ett ogynnsamt resultat.

Halva provokationsfaktorerna är knutna till fel livsstil

symtomatologi

Vid det inledande utvecklingsstadiet vet många män inte ens om deras cancer. Allt eftersom han har varit helt asymptomatisk ett tag. I en sådan situation är det möjligt att upptäcka överträdelser i prostatakörteln endast under en rutinundersökning med en läkare.

Sjukdom, som kan uppstå vid metastaser till benet, har en sådan klinisk bild:

 1. Fördröjd urineringsprocess;
 2. Känsla av tyngd i ljummen;
 3. Smärta i perineum;
 4. Regelbunden urinering att urinera, vilket intensifieras på natten;
 5. Lämna inte känslan av otillräckligt tömd urinblåsa.

Om sjukdomen metastaserar, så till de vanliga symptomen läggs kronisk trötthet, svaghet och smärta i ryggraden och lederna. En man kan ha urininkontinens och nedsatt motorfunktion i övre eller nedre extremiteterna. I regel observeras sådana avvikelser vid de sista stadierna av prostatisk adenokarcinomutveckling.

De flesta symtomen är lätt förvirrade med tecken på prostata adenom

diagnostik

Att experten kunde ta reda på en malign neoplasma och definiera ett utvecklingsstadium av sjukdom, borde han lära känna resultaten av analyserna som passerat av patienten och diagnostiska åtgärder. För uttalandet av denna diagnos krävs följande forskningsmetoder:

 1. Att samla en anamnese inte bara av patienten utan även av hans familjemedlemmar, som kan lida av sådana brott,
 2. Rektalt undersökning av prostata genom palpation;
 3. Analys av urin och blod;
 4. Studien av serum för prostata-specifikt antigen. Detta är namnet på ett visst protein som produceras av maligna celler;
 5. Uroflowmetry. Hjälper till att bestämma hastigheten på urinering;
 6. Urografi av översynen och utsöndringstypen;
 7. Transrectal ultraljudsundersökning av prostata;
 8. Ultraljud av organen i bukhålan;
 9. MRI;
 10. lymfografi;
 11. Laparoskopisk lymfadenektomi
 12. Histologisk studie av tumörvävnad.

Vem ska kontakta

Diagnos och behandling av prostata adenokarcinom utförs av en urolog och en onkolog.

Hur man inspekterar

Den mest exakta informationen om patientens tillstånd tillhandahålls av sådana undersökningsmetoder som prostata-ultraljud och biopsi hos den drabbade vävnaden.

Ultraljud kan detektera närvaro av en tumör och biopsi - typen av celler

Vilka tester behövs

För studier av prostata-tillståndet görs en analys av hennes hemlighet nödvändigtvis.

arter

Det finns en klassificering som delar adenokarcinom i prostata i flera separata arter. Läkare särskiljer flera grupper av sjukdomen:

 • Mycket differentierat adenokarcinom. På detta stadium utvecklas malignitet relativt långsamt. Därför uppenbarar sig det ofta inte kliniskt. Vad gäller prognosen är det i detta fall gynnsamt. Med tillämpning av moderna behandlingsmetoder uppnås fullständig återhämtning i 95% av fallen;
 • Lågkvalitativt adenokarcinom. Denna typ av tumör anses vara den mest aggressiva. Dess celler sprider sig mycket snabbt till närliggande vävnader. De patologiska processer som uppstår vid denna tidpunkt är irreversibla. I detta skede observerar läkare metastatisk cancer. Prognoser med denna diagnos kommer att vara ogynnsam;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata. Det kännetecknas av placeringen av den maligna neoplasmen i anusen. Sjukdomen kan ha positiv prognos när det gäller återhämtning om mannen på rätt sätt börjar adekvat behandling.

Behandlingen väljs beroende på typen av differentiering. Denna indikator påverkar också prognosen för återhämtning.

Dessa är de främsta adenokarcinomgrupperna. Men skilja och andra typer av sjukdomar:

 • Fin adenokarcinom i prostata. Det ligger flera platser samtidigt. Formade neoplasmer kommer gradvis att expandera och tjockna. Till följd av deras anslutning kommer patienten att ha en stor tumör i prostatakörteln. Denna form av sjukdomen gör sig inte känd förrän den tredje graden av utveckling. Tumören är svår att känna under palpation. Förutsägningarna av hennes behandling är emellertid inte det mest gynnsamma.
 • Klar celladenokarcinom. Namnet på en sådan tumör beror på det faktum att dess celler, med vissa färgningsmetoder, knappast uppfattar färgen. Därför är deras mättnad med färg väldigt svag;
 • Mörkcellad adenokarcinom. Hennes celler kan fläcka i en mörkare ton på grund av stark absorption av färgämnet.

Adenokarcinom är uppdelad i sorter, behandlingsregimen och prognosen för dem kan variera

Distinguera adenokarcinom i prostatakörteln genom lokalisering. På grundval av detta finns följande:

 • Fin tumör. Den visas i flera zoner samtidigt. Små sälar kan inträffa nästan hela körteln;
 • Storskalig tumör. Det är lokaliserat på baksidan av prostata och bara på ett ställe.

Innan du fortsätter med valet av medicinering måste läkaren bestämma exakt vilken typ av cancer patientens cancer är.

behandling

Vid prostata adenokarcinom väljs behandlingen utifrån resultaten av testen efter att patienten har genomgått diagnostiska förfaranden. Modern medicin erbjuder flera sätt att bekämpa den maligna processen, från vilken prostatakörteln lider:

 1. Operativ ingripande. Detta är den mest effektiva metoden att ta bort tumören. För att avlägsna det behövs excision av uppbyggnaden i sig tillsammans med ett antal lokaliserade vävnader som kan infekteras. Om tumören är liten är det möjligt att bibehålla kärnans grundläggande funktioner.
 2. Strålbehandling. Denna procedur är ordinerad mycket sällan på grund av det stora antalet biverkningar. Det kännetecknas av måttlig effektivitet i förhållande till sjukdomen;
 3. Kemoterapi. Tekniken gör det möjligt att förstöra maligna celler och stoppa tillväxten. En sådan effekt utövas på dem av toxiner innehållna i läkemedel avsedda för behandling av cancer;
 4. Hormonbehandling. Tack vare proceduren är en androgenblockad etablerad i kroppen, vilket inte tillåter tumören att växa.

I sällsynta fall föreskriver läkare ablation genom ultraljud, kryoterapi och andra liknande tekniker.

utsikterna

Det är mycket svårt att stoppa tillväxten av metastatisk neoplasma vid det sista utvecklingsstadiet. Patienter med denna diagnos förväntar sig en nedslående prognos.

komplikationer

Den huvudsakliga komplikationen av adenokarcinom i prostata körteln är metastaser. Prognosen för sådan behandling av sjukdomen kommer att vara ogynnsam. Metastaser kan påverka:

Utseendet på metastaser försämras avsevärt för återhämtningens prognos

Ett antal komplikationer uppstår ofta under den postoperativa perioden. Efter avlägsnandet av tumören hos en man kan följande typer av sjukdom uppstå:

 • Stagnation av lymfatisk vätska i vävnader;
 • Smärta i underlivet, vilket ökar med motion;
 • Förekomst av trombi i benen;
 • Urininkontinens
 • Överträdelse av tarmutlösningsprocessen;
 • Erektil dysfunktion.

Att bli av med smärtsamma förhållanden hjälper till att vila och vila. Patienterna efter operationen bör också följa speciell näring och ibland utföra lätta fysiska övningar.

Under rehabiliteringsperioden kan en man som upplevt operation på prostatakörteln vara störd av följande komplikationer:

 • Allergiska reaktioner;
 • Smittsam organskada;
 • infertilitet;
 • Överträdelser i arbetet med organen i hjärt-kärlsystemet.

De närmaste åren efter operationen har många patienter svårt att urinera.

För att undvika ytterligare förvärring av problemläget måste män noggrant övervaka sin egen hälsa. Sådana sjukdomar som adenokarcinom bör behandlas vid det inledande utvecklingsstadiet. Endast i detta fall kan patienten räkna med återhämtning.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.